Page 1

toukokuussa 2014

Vuosikirje kummilapsesi asuinalueelta

Kouluopetus on entistä innostavampaa Hyvä kummi, Lämpimät kiitokset, että olet ollut mukana rakentamassa Mosoq Ayllun alueen lapsille parempaa tulevaisuutta. Tässä kirjeessä kerron sinulle muutoksista, joita olemme viime vuoden aikana saaneet nähdä. Viime aikoina olemme panostaneet erityisesti uusien oppimismenetelmien käyttöönottoon. Kouluissa on nyt pieniä kirjastoja ja olemme ohjanneet vanhempia perustamaan koteihinsa lukunurkkauksia, jotta lapset innostuisivat lukemaan. Vuoden aikana myös 650 lasta pääsi oppimaan tietokoneen käyttöä koulussa. Perun valtio tarjosi tietokoneet ja World Vision opetti niiden käyttöä. Olemme myös tukeneet koulujen oppilaskuntien toimintaa. Oppilaskuntien kautta koululaiset saavat tärkeää kokemusta yhteisten asioiden hoidosta ja johtajuudesta. Uudenlaiset opetustavat ovat innostaneet ja motivoineet sekä lapsia että opettajia. Kuluneen vuoden aikana olemme kiinnittäneet erityistä huomiota vammaisten lasten asioihin. Haluamme kohentaa vammaisten lasten mahdollisuuksia osallistua kouluopetukseen. Olemme kouluttaneet opettajia huomioimaan vammaisia lapsia opetuksessaan ja neuvoneet vanhempia lasten oikeuksista. Toimimme yhdessä paikallisen vammaisjärjestön kanssa.


Aikuiset toimivat lasten hyväksi Erityisen hienoa on ollut huomata, kuinka asukkaat ovat viime kuukausina ottaneet entistä enemmän vastuuta alueen lasten ja nuorten terveydentilan seurannasta. Suuri joukko paikallisia asukkaita tekee tässä arvokasta vapaaehtoistyötä. Myös koulujen opettajat auttavat kummilapsia koskevien tietojen kartoittamisessa, koska he ovat päivittäin tekemisissä lasten kanssa ja tuntevat heidän tilanteensa. Monilla perheillä on edelleen haasteita saada riittävää ja vakaata toimeentuloa. Sen takia tuemme ryhmiä, joissa vanhemmat voivat toimia yhteistyössä saadakseen kaikille jäsenilleen riittävän toimeentulon. Näitä ovat mm. marsujen kasvattajat sekä käsitöiden valmistajat. Suomen World Visionin lähettiläs Paola Suhonen vieraili Mosoq Ayllun alueella viime syksynä. Paolan tulevassa mallistossa onkin neuleita, jotka paikalliset käsityöläisnaiset ovat kutoneet. Vaikka edistystä on tapahtunut ja asukkaat toimivat yhtä aktiivisemmin lastensa tulevaisuuden parantamiseksi, haasteita on yhä paljon. Erityisesti lasten ravitsemus- ja terveystilanteen kohentamineen tarvitaan yhä apuamme, koska aliravitsemus on yhä keskeinen ongelma ohjelmaalueellamme. Sydämellinen kiitos siitä, että olet mukana tässä työssä ja tuot toivoa kummilapsellesi, hänen yhteisönsä muille lapsille sekä heidän vanhemmilleen!

Merja Tikkanen-Vilagi ohjelmakoordinaattori, Peru Kaikissa kummiutta koskevissa asioissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 096 818 300. Lähetä meille voimassa oleva sähköpostiosoitteesi, niin saat vuosikirjeet ja muut tiedotteet jatkossa sähköisinä. Samalla haluaisimme myös kuulla palautettasi tästä vuosikirjeestä: asiakaspalvelu@worldvision.fi

Suomen World Vision • puh. 096 818 300 (pvm.) • asiakaspalvelu@worldvision.fi Lönnrotinkatu 20, 00120 Helsinki Asiakaspalvelu avoinna arkisin klo 8.30–16, torstaisin klo 8.30–18 worldvision.fi • facebook.com/SuomenWorldVision


Tutustu vuoden varrella tapahtuneeseen sekä paikallisten ihmisten kertomuksiin: Kaikkein köyhimpien perheiden kodeissa on yksi maalattiainen huone, jossa koko perhe nukkuu ja jossa laitetaan ruokaa tulisijalla, joka savuttaa sisään. Marsut, joita kasvatetaan ruuaksi, vipeltävät kaiken keskellä. Vessaa ei ole ja perhe käy tarpeillaan pellon laidalla. Osa kylistä sijaitsee niin syrjäisillä seuduilla, ettei sähköä ole saatavilla.

Olemme auttaneet perheitä uudistamaan kotejaan niin, että niissä on vessa, pesumahdollisuus sekä erilliset tilat ruuanlaitolle, nukkumiselle ja kotieläimille. Kutsumme näitä uusittuja koteja ”terveellisiksi asumuksiksi”. Työssä ovat mukana myös kunta ja joukko muita toimijoita. Adolfon perhe hoiti itse varsinaisen rakennustyön ja yhteistyökumppanimme tarjosivat osan rakennusmateriaaleista. Kummilapsesi koti voi olla joko perinteisen kaltainen tai uudistettu – riippuen siitä onko kunnostustyöt ehditty saada valmiiksi.


”Työssäni on parasta se, että osa suomalaisten kummien kummilapsista on jatkanut opintojaan yliopistoon asti”, kertoo Federico Fernández, Mosoq Ayllun ohjelmajohtaja (kuvassa vasemmalla). ”Myös työ, jota olemme tehneet lasten terveyden kohentamiseksi, on motivoinut jatkamaan eteenpäin. On ollut tapauksia, joissa lapsi olisi vammautunut tai jopa menehtynyt ilman apuamme.”

Lähettiläämme Paola Suhonen tapasi Mosoq Ayllussa vuoristokylien käsityöläisnaisia ja vaikuttui heidän osaamisestaan. Naiset ovat perustaneet Suomen World Visionin tuella osuuskuntia, joiden avulla he saavat tuotteitaan myyntiin käsityökauppoihin ja markkinoille. Lisätulot ovat maaseudun lapsiperheille todella arvokkaita. Paolaa kosketti se, miten tärkeää yrittäjyys on näille naisille; sen avulla voi toteuttaa itseään sekä antaa oman panoksensa perheen elinolojen parantamiseen.


Moni alueen kylistä sijaitsee hyvin korkealla. Phinayan kylä on yli neljän ja puolen kilometrin korkeudessa. Syrjäisten seutujen kylissä on vain vähän peruspalveluita ja terveyskeskuksiin on pitkä matka. Lisäämme asukkaiden tietoutta heidän oikeuksistaan ja autamme heitä vaikuttamaan, jotta elintärkeitä palveluita olisi enemmän.

Lapset aloittavat alakoulun kuuden vuoden iässä ja yläkoulun 12 vuoden iässä. Vaikka yläkouluopetukseen osallistuminen on pakollista, osa lapsista lopettaa koulunkäynnin kesken. Kaikkein köyhimmillä alueilla, kuten Mosoq Ayllun ohjelmaalueella, valtio kustantaa esi- ja alakoululaisille ilmaisen aamiaisen ja lounaan. Yläkoululaiset tuovat eväitä kotoaan tai ostavat niitä koulun viereisestä kioskista.


Maailman suosituinta urheilulajia jalkapalloa potkitaan myös Perussa. Sunnuntai on yleisesti se päivä, jolloin ”pestään pyykkiä ja pelataan jalkapalloa”. Jalkapallon lisäksi monet koululaisista pelaavat myös lentopalloa.

Seitsemänvuotias Tanya tykkää koulunkäynnistä muttei osaa vielä sanoa, mikä on hänen lempiaineensa. Juuri nyt Tanya on lounastauolla: ”Tänään söin lounaaksi riisiä ja leipää, mutta pidän kyllä enemmän tästä mehuhyytelöstä”.


Nuori äiti Elvia toi poikansa Alvaron terveysasemalle. ”Alvaro saa tällä kertaa rokotteen sekä lääkkeen loisten häätämiseksi. Häneltä myös mitataan paino ja pituus”, kertoo Elvia. Yksi osa lasten aliravitsemuksen ehkäisyä on jakaa tietoa ravitsemuksen tärkeydestä jo nuorille tytöille ennen kuin he tulevat raskaiksi. Äidin terveys- ja ravitsemustilanne ennen raskautta sekä raskauden aikana vaikuttaa lapsen koko elämään. Terveysasemilla äidit saavat lisätietoa siitä, kuinka heidän on huolehdittava myös omasta ravitsemuksestaan raskauden aikana.

Jorge on kaksivuotias poika, joka tulee äitinsä kanssa säännöllisesti Ilaven kylän varhaiskasvatuskeskukseen leikkimään. ”Asuimme ennen Limassa, mutta muutimme takaisin tänne synnyinseudulleni, koska poikani sairasteli paljon. Lääkärin mukaan poikani on aliravittu, mutta itse olen sitä mieltä että kyseessä on susto”, kertoo pojan äiti. Andeilla ajatellaan yhä yleisesti, että ihmiset voivat kärsiä sustosta eli pelästymisestä joka aiheuttaa erilaisia sairauksia. Olipa ajatuksesta mieltä mitä tahansa, joka tapauksessa on hienoa, että äiti saa keskuksessa monipuolista tietoa siitä, miten ravitsemus vaikuttaa lasten terveyteen.


Satujen lukeminen ja kertominen on tärkeä osa oppimista ja kasvatusta. Kannustamme vanhempia lukemaan lapsilleen myös kotona. Työntekijämme David lukee kirjaa varhaiskasvatuskeskuksessa vierailevan pikkutytön kanssa.

Lastensuojelu on nostettu Perun World Visionin työssä yhdeksi kaikkein merkittävimmäksi asiaksi. Kannustamme lapsia ja nuoria löytämään voimavarojaan tulevaisuudenhaaveiden toteuttamiseen. Kerromme vanhemmille, miten he voivat omilla asenteillaan ja hellyydenosoituksillaan lisätä lastensa hyvinvointia ja koulumenestystä.


Vapaaehtoisemme seuraavat lasten terveysja koulunkäyntitietoja. He myös auttavat lapsia lähettämään kummeille tervehdyksiä esim. jouluisin. Ilman vapaaehtoisten joukkoa työmme ei olisi mahdollista näin laajalla alueella jossa kylät sijaitsevat hyvin kaukana toisistaan. Matkanteko vuoristossa on hidasta: maasto on vaikeakulkuista ja tiet ovat välillä pelkkiä kinttupolkuja.

Näin Mosoq Ayllun aluekehitysohjelma etenee perusteellisesta alkukartoituksesta täyden vastuun siirtämiseen paikallisille. Pitkäkestoisella työllään World Vision tekee itsensä tarpeettomaksi ohjelmaalueellaan.

Vuosikirje 2014 Mosoq Ayllu  
Vuosikirje 2014 Mosoq Ayllu  
Advertisement