Page 1

toukokuussa 2014

Kummikirje: Vuosikirje kummilapsesi asuinalueelta

Viimeiset vuodet ovat käsillä Aurinkoinen tervehdys Keniasta ja erityisesti Meibekin hankkeesta, jossa vuoden mittaan on tapahtunut monia hyviä asioita. Kuluneen vuoden aikana olemme tehneet laajan arvioinnin tähänastisesta toiminnastamme. Tulosten pohjalta suunnittelemme, mitä teemme viimeisen neljän vuoden aikana ja miten vastuu kehityksestä siirtyy kokonaan paikallisille.

Oikeus terveyteen toteutuu Kummilapsesi elää nyt terveempänä kuin 10 vuotta sitten, jolloin vasta aloittelimme työtämme Meibekissä. Olemme kouluttaneet perheitä käyttämään malariaverkkoja ja suojautumaan malariatartunnoilta. Malarian esiintyvyys onkin vähentynyt huomattavasti. Vuonna 2008 alle 5-vuotiaista 26 % sairasti malariaa. Tällä hetkellä vastaava luku on 11 %. Lasten terveydentila on parantunut huomattavasti myös muilta osin. Kun aloitimme työn, vain 63 % lapsista oli saanut kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset. Nyt luku on 94 %. Useilla perheillä on nyt mahdollisuus käyttää puhdasta vettä aiempaa helpommin. Se vaikuttaa ratkaisevasti lasten terveyteen. Sairastapauksia, jotka johtuvat likaisesta vedestä, on enää puolet entisestä. Myös hygienian ylläpito on helpompaa, kun puhdasta vettä on saatavilla.


Aliravitsemus on kuitenkin vielä haaste ohjelma-alueella ja erityisesti imetyksen lisäämistä tulee vielä tukea. Lapsille on tärkeää saada riittävästi ravintoa syntymästä saakka. Ensimmäisten elinvuosien ravitsemustilanne vaikuttaa lapsen kehitykseen, ja aliravitsemuksen seuraukset haittaavat lopun elämää. Tällä hetkellä vain 37 % äideistä täysimettää lastaan ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Usein kyse on tiedon puutteesta. Äidit ruokkivat lasta samalla maissivellillä, jota muu perhe syö. Vellistä puuttuu kuitenkin useita tärkeitä ravintoaineita, joita äidinmaidossa on.

Lasten arvostus on kasvanut Iloitsemme siitä, kuinka lasten oikeuksien puolesta tekemämme työ on menestynyt. Kummilapsesi ja hänen vanhempansa tietävät, mitä lasten oikeudet tarkoittavat. Yhä useampi vastustaa lasten kaltoinkohtelua. 83 % aikuisista tietää, että lapsia voi kasvattaa ilman kuritusta. 96 % heistä tietää, minne voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Koulutukset ovat lisänneet lasten osallistamista yhteisten asioiden hoitoon. 40 % aikuisista kertoo huomioivansa lastensa mielipiteet ja tekevänsä päätöksiä yhdessä lasten kanssa. Yksi osa lasten oikeuksien puolesta tehtävää työtä on vielä pitkälti kesken. Vain 26 % lapsista rekisteröidään syntymän yhteydessä. Syntymätodistus takaa lapselle henkilöllisyyden, joka on edellytys oikeuksien toteutumiselle, kuten elintärkeiden terveyspalveluiden saannille. Todistusta tarvitaan myös peruskoulun päättökokeeseen ilmoittauduttaessa. Syntymätodistus jää usein Keniassa hankkimatta, koska sen merkitystä ei ymmärretä ja se on haettava kaukaa. Lämmin kiitos teistä jokaiselle tuesta Meibekin lapsille ja heidän perheilleen. Yhdessä tukemme moninkertaistuu! Aurinkoista kesää toivottaen,

Annette Gothóni Ohjelmakoordinaattori, Lapsen oikeuksien neuvonantaja Jos haluat lisää tietoja kehitysyhteistyöstämme, voit soittaa minulle 26.5. klo 10–12, puh. 096 818 3072. Kaikissa kummiutta koskevissa asioissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 096 818 300. Lähetä meille voimassa oleva sähköpostiosoitteesi, niin saat vuosikirjeet ja muut tiedotteet jatkossa sähköisinä. Samalla haluaisimme myös kuulla palautettasi tästä vuosikirjeestä: asiakaspalvelu@worldvision.fi

Suomen World Vision • puh. 096 818 300 (pvm.) • asiakaspalvelu@worldvision.fi Lönnrotinkatu 20, 00120 Helsinki Asiakaspalvelu avoinna arkisin klo 8.30–16, torstaisin klo 8.30–18 worldvision.fi • facebook.com/SuomenWorldVision


Tutustu Meibekin asukkaisiin ja siihen, mitä terveisiä heillä on kerrottavanaan Suomeen: Meibekin vesijohtoverkosto on vuoden aikana edennyt yli 30 km. Se on nyt 162 km pitkä. Puhtaan veden myötä on tapahtunut käänteentekeviä asioita: lapset ja aikuiset ovat terveempiä. Ennen naisten ja lasten aika meni vettä hakiessa, nyt naiset osallistuvat yhteisten asioiden hoitamiseen ja päättämiseen. Perheet voivat kasvattaa monipuolisempaa ruokaa helpommin. ”Jopa perherauha paranee, kun huoli toimeentulosta hälvenee ja kaikilla on omat askareensa hoidettavina”, kertoo Joseph Ekiro Longolan, perheenisä joka vetää paikallisten nuorten miesten osuuskuntaa. Osuuskunta viljelee kasviksia ja myy ne läheisessä kaupungissa.

Helmikuussa 2014 neljätoista Meibekin kummia perehtyi kummien tuella tapahtuneisiin muutoksiin ja tapasi oman kummilapsensa opintomatkan yhteydessä. ”Itkimme yhdessä ilosta Elishan äidin kanssa. Mieleeni jäivät paikallisten ilo ja ylpeys niistä muutoksista, joita puhtaan veden myötä on saatu aikaan. En voi unohtaa matkalla kokemaani koskaan”, kertoo helsinkiläinen Marketta Siljander.


Olemme kouluttaneet Meibekiin 50 terveysvapaaehtoista, joista jokainen vastaa 40 taloudesta. He tekevät kotivierailuja, opastavat asukkaita ja rekisteröivät terveystietoja. Kotikäynneillä he osaavat ohjata sairaita lapsia saamaan hoitoa. Heidän ansiostaan monet asiat ovat muuttuneet: raskauden ja synnytysten aikaiset kuolemat ovat vähentyneet, wc:n käyttö lisääntynyt, neuvolakäynnit lisääntyneet, malaria ja tuberkuloosi vähentyneet. Suurin osa terveystyöstä on juuri vapaaehtoisten tekemää työtä. ”Rakastamme työtä ja haluamme olla tukena asukkaillemme”, kertoo terveysvapaaehtoinen Dorcas Bore.

Meibekin terveysasemalle avattiin v. 2005 World Visionin tukemana synnytysosasto. Nyt yhä useampi äiti haluaa synnyttää ammattilaisten avustuksella. Juuri synnyttäneet äidit voivat levähtää terveysasemalla 2–3 tuntia, ennen kuin heidät lähetetään lapsen kanssa kotiin. Vastasyntyneen voi myös rekisteröidä terveysasemalla.


”Kaikki palvelumme ovat ilmaisia”, kerrotaan ovessa. Raskaana olevat äidit saavat neljä terveystarkastusta raskauden aikana. Äideille tehdään hiv-testi aseman omassa laboratoriossa, jotta voidaan estää hi-viruksen tarttuminen synnytyksessä lapselle. Terveysasemalta on kuitenkin pitkä ja hankala matka Eldoretiin sairaalaan, eikä terveysasemalla ole autoa kuljetuksia varten.

World Vision on tukenut Meibekissä koulutilojen perusparannusta. Tällä Cheplaskein koululla on kunnostettu luokkahuoneita, rakennettu vessoja ja asuntola kaukaa tuleville oppilaille. Orpojen lapsien koulunkäyntiä on tuettu taloudellisesti. Asuntolaan on saatu lamppuja, joiden valossa läksyjen teko sujuu hyvin. Kuvan oikeassa laidassa on kunnostamaton luokkahuone.


Chebororwan peruskoulussa vammaiset koululaiset opiskelevat yhdessä muiden lasten kanssa. Koulussa on 544 oppilasta, joista 120 on kummilapsia. Koulun asuntolassa asuu lukukausien ajan 16 vammaista lasta, sillä koulumatkan kulkeminen olisi heille mahdotonta. Koulussa on 22 opettajaa, joista kaksi on erityisopettajia.

Chebororwan koulun rehtori David Kandie kertoo: ”Oppilailla on nyt hyvä oppimisympäristö. Enää ei tarvitse perjantaisin voidella lattioita lehmänlannalla, vaan ne voi siivota lakaisemalla. Lapset istuvat pulpeteissa ja heillä on oppimismateriaalia. Koulupiiristämme on tullut koko Meibekin alueen paras. Puhtaan veden myötä lapset ovat terveempiä ja jaksavat opiskella. Aikaisemmin asuntolan lapset nukkuivat pukkisängyissä ja vesi tuli sateella katosta läpi. Nyt asuntolassa on uusi katto ja lapsilla on sängyt, patjat ja lakanat. Pojille on rakenteilla isompi asuntola, ja lasten vanhemmat ovat jo osallistuneet hankkeeseen tekemällä tiiliä.”


14-vuotias Valerie asuu koulujen lukukausien ajan koulun asuntolassa. Huoneen ovessa lukee ”private room”, mutta saman huoneen jakaa kolme tyttöä. Valerie on menettänyt toisen jalkansa syövän takia ja liikkuu nyt kainalosauvoilla. ”Kaipaan perhettäni ja haluaisin päästä kotiin hoitamaan pienempiä sisaruksiani”, kertoo Valerie. Koulutyönsä hän tekee kuitenkin mahdollisimman hyvin ja haaveena onkin opiskella pitkään. Koulupäivän jälkeen hän lukee mielellään kirjoja ja kuuntelee uutisia radiosta.

Meibekin aluekehitysohjelman kummityöntekijät (vas. ) Adrian, Lexi, Ben ja Amon. He tapaavat kummilapset kolmen kuukauden välein joko koulussa tai lapsen kotona, jakavat käynneillään kummilapsille tulleet kirjeet, avustavat lapsia vastauskirjeen kirjoittamisessa sekä haastattelevat ja valokuvaavat lapsen kummille lähetettävään vuosiraporttiin.


Opintomatkalla olleet kummit ryhmäkuvassa. Erään kummilapsen äiti kiitti matkalaisia kauneimmilla mahdollisilla sanoilla: ”Kiitos, että olette valinneet rakkautenne kohteeksi meidän lapsemme ja osallistuneet niin vahvalla tavalla Meibekin yhteisön muuttamiseen. Teidän kättenne jäljet näkyvät täällä.” Tämä sydäntä lämmittävä kiitos koskee tietysti kaikkia Meibekin kummeja: sinunkin kättesi jäljet näkyvät näissä tämän kirjeen kuvissa.

Näin Meibekin aluekehitysohjelma etenee perusteellisesta alkukartoituksesta täyden vastuun siirtämiseen paikallisille. Pitkäkestoisella työllään World Vision tekee itsensä tarpeettomaksi ohjelmaalueellaan.

Tässä olemme nyt

Vuosikirje meibeki x  

Kenian Meibekin Vuosikirje 2014

Vuosikirje meibeki x  

Kenian Meibekin Vuosikirje 2014

Advertisement