Page 1

S U O M E N PA RT I O LA I S T E N V U O S I K I R J A

VUOSI 2016 DIGIAJAN PA RT I O LA I S E T K U M P PA N U U D E S TA SYNTYY U U T TA

ELÄMYSTEN

VUOSI – partio syttyi Roihuun!

PA RT IOS TA POTK UA OP INTOIH IN

partio ilmsv iö aa ka

13  40 0 UU TTA JÄ SE NT Ä!


SISÄLLYS

3 Pääkirjoitus 4 Partion strategia 6 Uutiset 8 Partio lukuina 10 Roihu kokosi 17 000 osallistujaa 16 Kumppanuudessa on voimaa

10

18 Partiolaiset ehkäisevät nuorten syrjäytymistä 20 Kolumni: Tähtäimessä Suomen paras vapaaehtoistyöpaikka 21 Adventtikalenterin tehomyyjät 22 Kohti unelmaa: Toimiva partiojohtaja Juho Keitaanniemi 24 Digitaalinen partio liekeissä 27 Osaaminen näkyväksi, ihan konkreettisesti! 29 Opintosuorituksia Roihu-leiriltä 30 Partiosta potkua opintoihin 31 Uusi partiokämppä Lionsien tuella

35

32 Vieraskynä: Partioparlamentaarikot vauhdittamassa yhteiskunta kasvatusta 33 Syvemmälle metsään 35 Lapsilla on väliä – partiolaisten globaalikasvatushanke

LAPSILLA ON VÄLIÄ – PARTIOLAISTEN GLOBAALIKASVATUSHANKE

36 Testi: Löydä oma vapaaehtoisroolisi 39 Partion uudet vaatteet

KUVAT: JOEL FORSMAN, ANT TI KURKINEN | PIIRROS: ANNU MARTELIUS

ROIHU KOKOSI 17   000 OSALLISTUJAA

KANSIKUVA: HEIKKI HEINONEN / ROIHU2016

JULKAISIJA Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n vuosikirja PARTIOVUOSI 2016

Töölönkatu 55, 00250 Helsinki (09) 8865 1100 info@partio.fi

JULKAISUVUOSI 2016 TOIMITTANUT Anna Koroma-Mikkola, Elina Kamppari ULKOASU JA TAITTO Eeva Helle PAINO Grano


ANNA MUNSTERHJELM

PÄÄKIRJOITUS

Puheenjohtaja, Suomen Partiolaiset

Annetaan parastamme

miksi jättää partiosta innostunut opettelemaan yksinään arkea, kun voisimme ottaa hänet heti mukaan parhaisiin bileisiin? Tai jopa järjestämään niitä kanssamme. lyhyitä yöunia. Sanon juhlat, sillä leiri on aina partiota ja partiolaisia parhaimmillaan. Leirillä partiomenetelmää ja -aatetta eletään todeksi joka sekunti. Leirillä kaikki vuoden mittaan koloilloissa opetellut taidot pääsevät tositoimiin. Leirillä aika monet meistä ovat onnellisimmillaan.

Roihulla oli mukana ennätyksellinen määrä paitsi suomalaisia partiolaisia, myös ulkomaalaisia vieraita ja partioon tutustujia. Jokainen meistä sai olla osa juhlaa, ja jokainen meistä pääsi sitä myös järjestämään. Yksi viihdytti lavalla, toinen suunnitteli leirin kaavaa, kolmas myi jäätelöä, neljäs paikkasi haavoja. Tehtäviä ja tekijöitä oli tuhansia! Jos yhdenkin tekijän työpanos olisi jäänyt puuttumaan, Roihu ei olisi ollut Roihu. Seuraavaksi meidän on opeteltava sama asenne partion arjessa. Että juhlat voivat jatkua, vaikka samalla tehdäänkin yhdessä arkisia töitä. Viime vuosien hyvästä meiningistä ja menestyksestä huolimatta meillä on vielä monta ongelmaa ratkottavana. Suomessa on yhä kymmeniä-, jopa satojatuhansia sellaisia lapsia ja nuoria, jotka eivät harrasta mitään. Hyvän yhteisön ja mielekkään tekemisen tarjoaminen heille on tärkeintä, mitä partio voi tälle maalle antaa. Hyvä uutinen on se, että meistä useimmat motivoituvat ongelmien ratkomisesta. Haluamme olla mukana tekemässä ja auttamassa, emme vain passiivisesti osallistumassa. Mietipä vaikka sitä kyläreissua, kun sinut vieraana pantiin vispaamaan kermaa tai leikittämään lapsia. Tuliko loukkaantunut olo, kun sinua - vierasta - kehdattiin pyytää apuun? Vai koitko itsesi entistä enemmän osaksi porukkaa, paikkasi juhlapöydässä entistä enemmän ansaituksi ja fiiliksesi iloiseksi, kun pystyit tekemään jotain yhteisen hyvän eteen? Niinpä. Kiitos yhteisen tekemisen ja yhteisten juhlien vuodesta 2016! Pidetään huolta, että jatkossakin meitä on aina vain enemmän väkeä juhlimassa.

PARTIOVUOSI 2016

SAK ARI KOU TI

M

iten teillä otetaan vieraat vastaan? Meillä katetaan kauneimmat astiat, haetaan maljakkoon kukkia, suunnitellaan jänniä retkiä ja istutaan yömyöhään parantamassa maailmaa. Vaikka arjessa eväät syödään usein seisaaltaan tiskipöydän äärellä ja kännykkä kädessä, ei tulisi mieleenkään tehdä niin vieraiden kanssa. Samanlaista kulttuuria olemme viime vuosina yrittäneet tuoda partioonkin. Yhä useampi on nimittäin kiinnostunut kyläilemään partiossa - ehkä jäämäänkin. Miksi jättää partiosta innostunut opettelemaan yksinään arkea, kun voisimme ottaa hänet heti mukaan parhaisiin bileisiin? Tai jopa järjestämään niitä kanssamme. Kesällä 2016 järjestimme suurimmat juhlat sataan vuoteen, Finnjamboree Roihun Evon leirialueella yhdessä 17 000 uuden ja vanhan partiolaisen kanssa. Sanon juhlat, vaikka jokainen leiripäivä oli täynnä arkea: tiskaamista, hiekkapölyä, kadonneita varusteita, liian

3


KUVA: JOEL FORSMAN

STRATEGIA

PARTION STRATEGIA 2015–2018


PARTION PÄÄMÄÄRÄ: Partio on kasvatustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioonottaen. Päämääränä on persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoinen, vastuuntuntoinen, aktiivinen sekä itsenäisesti ajatteleva paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäsen.

VISIO: Jokainen rakentaa parempaa maailmaa – partio on Suomen vaikuttavin nuorten liike.

PARTIO KUULUU KAIKILLE Partion positiivinen vaikutus ulottuu mahdollisimman moneen suomalaiseen ja sitä kautta koko Suomeen. Mahdollisimman moni löytää partiosta oman paikkansa. Partio on kohderyhmän silmissä kiinnostava harrastus ja vapaaehtoistyö.

PARTIO KASVATTAA HYVÄÄN JOHTAJUUTEEN Partio on esimerkki arvopohjaisesta johtajuudesta yhteiskunnassa. Partiolaiset ovat aloitteellisia ja vastuullisia toimijoita omassa ympäristössään.

PARTIO ON ALOITTEELLINEN YHTEISTYÖKUMPPANI Kumppanuudet tukevat partio-ohjelman toteuttamista sekä vahvistavat ja laajentavat partion vaikutusta yhteiskunnassa.


UUTISET

PAREMPAA JOHTAJUUTTA

S

uomen Partiolaiset toi vuonna 2016 Suomeen Value Based Leadership (VBL) -johtajuuskoulutuksen konseptin ja ryhtyi valmistelemaan ensimmäistä kurssia. Lähivuosien aikana on tarkoitus kouluttaa satoja tulevaisuuden johtajia. VBL-koulutus tarjoaa eri järjestöjen nuorille vapaaehtoistoiminnan johtajille ainutlaatuisen mahdollisuuden laadukkaaseen johtajuuskoulutukseen. Koulutus pohjautuu itsetuntemuksen kehittämiseen ja monimuotoisuuden ymmärtämiseen. ”Partiossa me uskomme, että hyvällä johtamisella isotkin

ongelmat voidaan ratkaista. Sitä varten tarvitsemme lisää nuoria skarppeja johtajia”, toteaa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm. Ensimmäiselle kurssille haki yli 100 nuorta laajasti yhteiskunnan eri aloilta. Ensimmäiset koulutukset käynnistyvät vuonna 2017. Partiolaiset etsivät parhaillaan yrityksiä koulutuksen tukijoiksi. VBL-koulutuksen yhteistyökumppaneiksi ovat jo lähteneet muun muassa Grano ja Vincit.

ANNIINA KAINU

Ensimmäinen suomalainen VBL-koulutus käynnistyi tammikuussa 2017.

VBL sai alkunsa Ruotsin kuninkaan säätiön (Konungens Stiftelse Ungt Lederskap) ja Ruotsin partiolaisten yhteistyöstä. Noin 80 suomalaista partiolaista on aiemmin osallistunut Ruotsissa järjestettyihin koulutuksiin.

Roihu-leiri toteutettiin 3000 vapaaehtoisen voimin. Roihua varten tehtiin lähes 200 000 tuntia vapaaehtoistyötä. SELKOKIELINEN OPAS RETKEILIJÖILLE

Suomen Partiolaisten jäsenkokous kokosi marraskuussa Ouluun 200 vaikuttamisesta kiinnostunutta partiolaista eri puolilta Suomea. Viikonloppuna keskusteltiin partion tulevaisuudesta ja valittiin partiolaisille uusi johto. Kaudelle 20172018 puheenjohtajaksi valittiin Anna Munsterhjelm ja varapuheenjohtajiksi Lasse Roiha ja Ilona Turunen (kuvassa). Partioneuvoston uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pauli Engblom.

6

PA RTI OV U O S I 2016

JANNE SEPPÄNEN

JÄSENKOKOUS VALITSI UUDET PUHEENJOHTAJAT

Suomen Partiolaiset on julkaissut Oma Reppu -selkokielisen oppaan retkeilyyn. Kirja on tarkoitettu luonnosta ja retkeilystä kiinnostuneille ihmisille, joille suomi on vieras kieli tai joiden on muusta syystä johtuen vaikea ymmärtää yleiskieltä ja erityissanastoa. Oma Reppu -kirjan toivotaan päätyvän erityisesti 450 sisupartiolaisen eli erityistä tukea tarvitsevan partiolaisen luettavaksi. ”Haluamme, että partio kuuluu kaikille. Tämä kirja auttaa yhä useampaa tutustumaan retkeilyyn ja partioon”, kasvatusjohtaja Timo Sinivuori Suomen Partiolaisista toteaa.


mellunkylän lapset kutsuu kaikki retkelle MISKA LOIMAALA

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset käynnisti syksyllä Mellunkylän lapset -hankkeen, jonka puitteissa järjestetään Itä-Helsingin Mellunkylässä avointa toimintaa alueen asukkaille. Erityisesti mukaan tavoitellaan maahanmuuttajataustaisia perheitä, joilla on pieniä lapsia. Mellunkylän lapset järjestää avoimia retkiä lähimetsiin ja kauemmas, partiomaista iltapäiväkerhotoimintaa sekä muuta toimintaa yhdessä alueen eri-ikäisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Alueen lippukunnat ovat vahvasti mukana tekemisessä. ”Partio ja sen mahdollistama retkitoiminta kuuluvat meidän mielestämme kaikille. Luvassa on toimintaa lapsille, nuorille, aikuisille ja perheille”, kertoo projektipäällikkö Riikka Nenonen Pääkaupunkiseudun Partiolaisista.

PUHET TA JOHTAJUUDESTA SUOMIAREENALLA Suomen Partiolaisten keskustelutilaisuus herätti kesän SuomiAreenalla keskustelua teemasta ”Osataanko Suomessa johtaa?” Mukana keskustelemassa olivat päävalmentaja Jyrki Aho, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, valtakunnansovittelija Minna Helle, startup-yrittäjä ja toimitusjohtaja Pia Henrietta Kekäläinen, toimitusjohtaja Timo Ritakallio sekä kansanedustaja ja yrittäjä Antero Vartia.

ANNU MARTELIUS

KESKUSTELUSSA KUULTUA

TIESITKÖ?

Joka viides suomalainen on tai on joskus ollut partiossa.

”Ihmisiä pitää kuunnella ja ymmärtää – he ovat isoin voimavara.” Jyrki Aho ”Ainoastaan oikeanlaisen johtamisen kautta saadaan aikaan paljon puhuttua tuottavuutta.” Minna Helle ”Epäonnistumisen pelon sijaan, pitäisi uskoa mahdollisuuksiin ja tarttua toimeen.” Antero Vartia ”Ilman vastuullista johtamista yritys ei tulevaisuudessa menesty.” Timo Ritakallio ”Moninaisuuden johtaminen ei ole helppoa.” Henrietta Kekäläinen

”Ohje nuorille: tee sitä mistä tykkäät äläkä pelkää epäonnistua.” Antero Vartia ”Nuorille on annettava tilaa ottaa vastuuta ja samalla on tärkeä tukea heitä.” Henrietta Kekäläinen ”Työpaikoilla on suvaittava ja ymmärrettävä erilaisuutta. Mietitään miltä muistakin tuntuu.” Jyrki Aho ”Vastakkainasettelun sijaan on tärkeä miettiä yhdessä, mikä on ongelma ja mistä ollaan samaa mieltä.” Antero Vartia ”Hyvä johtajuus on se millä suomalainen yhteiskunta saadaan nousuun.” Minna Helle

ONNEA!

Roihu 2016 -suurleiri palkittiin Allianssin Nuori toimija -tunnustuksella! PARTIOVUOSI 2016

7


TILASTO

PARTIO LUKUINA

LAPIN PARTIOLAISET RY Lippukuntia: 19 Jäseniä: 1 099

VUONNA 2016

59 310 jäsentä VUONNA 2014

55 777 jäsentä

VUONNA 2015

56 610 jäsentä

JÄRVI - SUOMEN PARTIOLAISET RY Lippukuntia: 105 Jäseniä: 5 758 POHJOIS - SAVON PARTIOLAISET RY Lippukuntia: 2 Jäseniä: 179

PARTION JÄSENMÄÄRÄ KASVOI KOLMATTA VUOTTA.

LOUNAIS - SUOMEN PARTIOPIIRI RY Lippukuntia: 124 Jäseniä: 11 415

FINLANDS SVENSKA SCOUTER r.f. Lippukuntia: 59 Jäseniä: 4 074

Partioon liittyi vuoden aikana 13 400 uutta jäsentä!

8

POHJANMAAN PARTIOLAISET RY Lippukuntia: 72 Jäseniä: 5 542

PA RTI OV U O S I 2016

UUDENMAAN PARTIOPIIRI RY Lippukuntia: 59 Jäseniä: 5 061

HÄMEEN PARTIOPIIRI RY Lippukuntia: 119 Jäseniä: 11 340

ETELÄ- KARJ ALAN PARTI OLAI SET RY Lippukuntia: 19 Jäseniä: 1 301

PÄÄKAUPUNKISEUDUN PARTIOLAISET RY Lippukuntia: 120 Jäseniä: 12 141

Suomessa on yli 700 toimivaa partiolippukuntaa eli partion paikallisyhdistystä.

KYMENLAAKSON PARTIOPIIRI RY Lippukuntia: 24 Jäseniä: 1 400

Yhteensä noin 5 000 partioryhmää kokoontui viikoittain ympäri maata.


Suurin ikäluokka on sudenpennut (7–9-vuotiaat), joita on 22 % jäsenistöstä.

Partiolaisista 54 prosenttia on tyttöjä ja 46 prosenttia poikia.

PARTION KOKONAISTUOTOT 2016 Y L E I S AV U S T U S Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus

14%

OSALLISTUMISMAKSUT

43%

M Y Y N T I T U OTOT

Pääasiassa Roihu-leirin osallistumismaksuja

16%

Adventtikalenterit ja Roihun leirituoteja kioskimyynti

JÄSENMAKSUT

19%

KO H D E AV U S T U K S E T M U U T T U OTOT

2%

6%

Ulkoministeriön ja Kirkkopalvelun kohdeavustukset ja yksityisiä säätiöitä

Partiossa tehdään vuosittain 3 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä. Se vastaa 1 800 nuorisotyöntekijän työpanosta. PARTIOVUOSI 2016

9


ROIHU

ROIHU KOKOSI 17 000 TEKSTIT Elina Kamppari ja Mikko Jalo KUVA Antti Kurkinen

   

OSALLISTUJAA 10

PA RTI OV U O S I 2016


LEIRI OLI AVOIN KAIKILLE. ESIMERKIKSI ESTEETTÖMYYTEEN KIINNITETTIIN ERITYISTÄ HUOMIOTA.

K

oko vuoden kestänyt nuorisoelämys Roihu huipentui 20.–28.7. Suomen kaikkien aikojen suurimpaan ja kansainvälisimpään suurleiriin. Leiri kokosi yhteensä 17 000 osallistujaa, joista 3 000 saapui ulkomailta yhteensä 45 eri maasta. Leiri oli avoin kaikille ja leirille osallistuikin noin 2 000 partioon tutustujaa. Leiri suunniteltiin, rakennettiin ja toteutettiin lähes kokonaan vapaaehtoisten voimin. Leiriä oli tekemässä noin

3 000 vapaaehtoista ja Roihu-vuoden eteen tehtiin lähes 200 000 vapaaehtoistyötuntia. Eri-ikäisille leiriläisille oli tarjolla satoja erilaisia aktiviteetteja, kuten jollapurjehdusta, SUP-lautailua, huonepakopeliä, koodaustyöpajaa ja leirin oma taiteiden yö. Roihu yhdisti perinteisen metsäleirin ja urbaanit palvelut. Leirillä oli muun muassa oma leirihotelli, á la carte -ravintola, leipomo sekä metsäkylpylä. Lisäksi leiriläisiä palvelivat oma sairaala, palokunta, leiriradio ja työvoimatoimisto.

PARTIOVUOSI 2016

11


H A N N U S T RÖ M B E RG

Niko rakensi leiriä ”Saavuin Roihun rakennusleirille viisi päivää ennen varsinaisen leirin alkua. Perillä minua odottivat työkoneet ja iloiset ihmiset. Lähdin heti saavuttuani raivaamaan alaleirejä, ja päädyin lopulta rakentamaan leirin yhteistyökumppaneiden paviljonkeja. Oli hienoa päästä tekemään aivan uusia asioita, kuten rakentamaan elämäni ensimmäistä terassia. Työpanokseni palkittiin ansaitusti hyvällä mielellä. Rakennusleiri tarjosi minulle ikimuistoisen partioelämyksen, joka täytti kaikki odotukseni. Mukaan ’raksalta’ tarttui kavereiden lisäksi rutkasti muun muassa ryhmätyötaitoja ja oma-aloitteisuutta. Partion antamat kokemukset ja taidot ovat kullanarvoisia.” Niko Tamminen, 15

OLI HIENOA PÄÄSTÄ TEKEMÄÄN AIVAN UUSIA ASIOITA.

Mette sai Roihulta uusia ystäviä ”Leirin pääkadulla hengaamisen ja jäätelönsyönnin lisäksi osallistuin leirillä ikäkauteni ohjelmaan. Lempiaktiviteettini oli ehdottomasti samoajasyömingit! Teimme syömingeissä aivan järjettömän herkullisia pitaleipiä ja yllätyimme, kuinka hyvää keskellä-ei-mitään valmistettu, ei-juuri-mistään kasaan koottu täysin lihaton ja gluteeniton nuotioruokamme oli. Syöminkien paahtava nuotio sai hien virtaamaan, ja tilanne vaati uintikeikkaa. Ihanan viileä järvi, vesisodan poikanen sekä tilannetta seurannut päivän kolmas jäätelö kavereiden kanssa oli ehdottomasti puhdasta täydellisyyttä.” Mette Helin, 15

Vuokko palasi partioon

JOONA ASPEGRÉN

Kuvateksti

12

PA RTI OV U O S I 2016

”Olin harrastanut partiota hiukan, vuosia ennen Roihua, ja ystäväni saivat minut houkuteltua takaisin mukaan partioleirille. Ylivoimaisesti parasta Roihulla oli uusien kaverisuhteiden luominen. Sain uusia ystäviä aamiaisella istuessa, huonepakopeliä ratkoessa ja kirsikkana kakun päällä virvatulessa eli 24 tuntia kestäneessä ohjelmanumerossa, joksi olin valinnut kansainvälisen vaelluksen. Oli mahtavaa kuulla ulkomaalaisten vieraiden kokemuksia Suomesta ja vertailla maatamme muun muassa Kanadaan. Lähdin Roihulta odotukset tuhatkertaisesti täytettyinä ja monien uusien ystävien kera. Roihutaan jatkossakin yhdessä!” Vuokko Loikkanen, 15

JOEL FORSMAN

3X L E I R I KO K E M U K S I A


H E N RY KO N N O S

M I S KA LO I M A A LA

JUHA NURMI E S KO RA I K U N E N

ROIHUSTA JÄI MIELEEN… Päättäjäiset, kun Sanni tuli sinne esiintymään! Ne oli vaan parhaat päättäjäiset ikinä leirille mitä voi olla! MIRA

Paras leirilippukunta, ulkomaalaiset sekä päättäjäiset!

JANSKUITTI

Rankkaa, mutta upeeta. Hyvä ryhmähenki ja ulkomaalaiset kaverit. I want to see you again. ANINEN01

Parhaita oli kaikki ne pienet asiat. Se kun opetettiin meidän savun saksalaisia ja belgialaisia pelaamaan mölkkyä, kerättiin täysin tuntemattomien nimiä huiveihin (saatin yksi jopa japaniksi), otettiin hongkongilaisten poikien kanssa selfie, pelattiin yhden saksalaisen kanssa ristiseiskaa ja yritettiin selvitä ohjelmista oman vartion kanssa vaikka joukossa oli saksalaisiakin. RONJA

Valmiina saapunut ruoka toi rauhaa leiriarkeen. MIA

Roihusta parhaiten jäi mieleen kaikki vanhat ja leirillä saadut uudet kaverit ja ystävät, joiden kanssa pääsi tekemään vaikka mitä kivaa leirillä! Yksi mieleenpainuvimmista muistoista oli se, kun menimme melontatiimin kanssa suppailemaan ja soutamaan dragon boatilla erään leiripäivän päätteeksi. Sellaista ei ihan joka leirillä pääse kokemaan noin kansainvälisellä ja mukavalla porukalla! ELISA Grilli-ilta oli kyllä huippu. KAIJAPUU

Aurinko! ELLI-MARI

Ystävät ja se että pääsi pitkän leiripäivän päätteeksi saunaan. MIKSU

Kyllä varmaan semmoinen ihan odottamaton ilo olivat pehmikset. Useampana päivänä kävelimme poikani kanssa perheleiristä lippukunnan leiriin jäätelökioskin kautta. Siinä kosteassa kuumuudessa viileän herkun nautiskelu oli mukava jaettu, rauhallinen hetki kaiken tohinan keskellä. MARI PARTIOVUOSI 2016

13


JOEL FORSMAN

#ROIHU2016 #MÄOONLIEKEISSÄ #MEOLLAANLIEKEISSÄ #ELDOCHLÅGOR #FIREDUP

9 S O M E K A N AVA A

ROI H U H EH KU I S OS I A ALI S E SS A M ED I A S S A Somekanavilla 30 000+ seuraajaa leirin jälkeen. Facebookin yhteisö kasvoi leirin aikana nopeimmin Suomessa. Vloggareiden videoita katsottu YouTubessa yli 50 000 kertaa. Avajaisia seurasi YouTubessa 3 000 ihmistä livestreeminä. Somessa tavoitettiin yhdellä postauksella parhaimmillaan yli 100 000 ihmistä. Instagramissa yli 17 000 postausta #roihu2016.

14

SnapChatissa parhaimmillaan yli 1500 katsojaa kerralla. Parhaimmillaan yhdellä postauksella oli yli 200 jakoa ja kommenttia. Pelkästään heinäkuussa Roihun somella yli 2,8 miljoonaa näyttöä. Kansainvälinen someyhteisö: heinäkuun 17 000 #roihu2016 postauksesta 68 % suomeksi, 26 % englanniksi ja 3 % ruotsiksi ja loput muilla kielillä.

&

30

NUORTA VAPAAEHTOISTA SOMET TAMASSA!


PYSY PARTION KYYDISSÄ

LEIRINJOHTAJIEN KIITOKSET

VUOSI 2016 JÄÄ HISTORIAAN ROIHUVUOTENA Heinäkuussa tuhansien vapaaehtoisten työpanos kulminoitui monelle hyviä muistoja synnyttäneeseen Roihu-suurleiriin! Leiri rikkoi ennätyksiä ja asetti rimaa todella korkealle. Onnistuimme kaikissa päätavoitteissamme ja teimme sekä partio-, että vapaaehtoishistoriaa. Leirin 153 000 osallistujavuorokautta teki siitä vuoden 2016 suurimman yleisötapahtuman! Jokaisen meidän osallistujan sisällä Roihu elää niinä lämpiminä muistoina ja kokemuksina, joita leiri meille tuotti. Haluamme kiittää kaikkia suurleirin ja Roihu-vuoden eteen työtä tehneitä! Teidän työpanoksenne ansiosta olemme saaneet kehitettyä partiota monin tavoin uudelle tasolle.

NÄITÄ PARTION SOMEKANAVIA SEURAAMALLA PYSYT KÄRRYILLÄ, MITÄ PARTIOSSA TAPAHTUU JUURI NYT!

Instagram #partioscout 9300 seuraajaa

Äänessä nuoret medialähettiläämme!

Facebook facebook.com/partio Seuraajia 22 000

Heikki Otsolampi ja Jaakko Piitulainen ROIHUN LEIRINJOHTAJAT

Partiotunnelmia ympäri Suomen!

Twitter @Partiolaiset Seuraajia 1000

Ajankohtaista juuri nyt!

Youtube

TIMANTTINEN ROIHUN LEIRITOIMIKUNTA LEIRIN AVAJAISISSA.

youtube.com/partioscout Seuraajia 900

Prinsessat vloggaa!

Snapchat partioscout Seuraajia 1200

Teineiltä teineille!

Medium

medium.com/@partio

JOEL FORSMAN

Partio-lehden parhaat palat!

LinkedIn

Suomen Partiolaiset 690 seuraajaa

Asiaa osaamisesta ja työelämätaidoista! PARTIOVUOSI 2016

15


KUMPPANIT

Kaartin soittokunnan Combo esiintyi Roihun avajaisten yllätysbändinä.

PUOLUSTUSVOIMAT LEIRIEN TUKENA

16

PA RTI OV U O S I 2016

Puolustusvoimien pedagogista osaamista. Tämä toiminta on saatu myös alkuun ja vuoden 2017 aikana pyritään edelleen kehittämään ja mallintamaan yhteistyössä sellaisia toimintatapoja, joilla sekä partiossa että varusmiespalveluksessa hankittuja tietoja, taitoja ja osaamista voidaan tunnistaa, tunnustaa ja hyödyntää virallisessa koulutusjärjestelmässä sekä työelämässä. Johtamista pohditaan yhdessä esimerkiksi Suomen Partiolaisten Johtajatulet-tapahtuman yhteydessä syksyllä 2017. Puolustusvoimien näkökulmasta Suomen Partiolaiset on erinomainen yhteistyökumppani. Partio opettaa tietoja ja taitoja, joita varusmiespalveluksessakin tarvitaan. Lisäksi partio tukee nuorten kokonaistoimintakykyä monella tavalla. Fyysinen kunto paranee, opitaan sosiaalisuutta ja ryhmässä toimimista, johtamista sekä eettisiä arvoja. Puolustusvoimien kannalta partiolaiset ovatkin mitä parasta ainesta sekä varusmiehiksi että myös palkatuksi henkilökunnaksi. Puolustusvoimat haluaa olla Suomen Partiolaisille hyvä yhteistyökumppani myös tulevaisuudessa.

J UKKA SONNI NEN Prikaatikenraali Pääesikunnan koulutuspäällikkö

ANNA ENBUSKE

PUOLUSTUSVOIMIEN JA SUOMEN PARTIOLAISTEN välinen puitesopimus yhteistyöstä allekirjoitettiin lähes tasan vuosi sitten, maaliskuussa 2016. Yhteistyö ei toki siitä alkanut, vaan yhteistyötä on erityisesti alueellisella tasolla tehty jo pitkään. Puitesopimuksella haluttiin yhdenmukaista ja virallistaa käytäntöjä ja toisaalta luoda yhteiset pelisäännöt yhteistyölle. Ensimmäinen yhteistoimintavuosi onkin ollut menestys. Puolustusvoimien osallistuminen Roihu-leirille oli onnistunut molempien osapuolien kannalta. Puolustusvoimat tuki leiriä merkittävällä materiaalituella, painopisteenä leirin turvallisuuden lisääminen. Esimerkkinä Puolustusvoimien materiaalista voidaan mainita esimerkiksi leirisairaala, sähkövoimakoneet ja viestivälineet. Puolustusvoimien esittelypiste lentosimulaattoreineen ja toimintaa esittelevine varusmiehineen - ilmavoimien kadetteja unohtamatta - oli suosittu kohde leiriläisten keskuudessa. Leirien tukeminen jatkuu myös tänä vuonna, tosin tukitarpeet piirileireillä ovat selvästi Roihua pienemmät. Nyt on kuitenkin luotu ja testattu yhteinen toimintatapamalli, joten tuen toteutus onnistuu jatkossa entistä helpommin. Puitesopimuksessa sovittiin myös mahdollisuudesta jakaa partiolaisten ja


Partiolaiset ja Hämeenlinna kehittävät Evon aluetta yhteisvoimin Hämeenlinnan kaupunki, Linnan Kehitys Oy ja Suomen Partiolaiset solmivat vuonna 2016 kolmivuotisen puitesopimuksen Evon nuorisoleirialueen kehittämisestä. Roihu-suurleiri oli ensimmäinen tapahtuma, jolloin yhteistyötä toteutettiin puitesopimuksen kautta. Kokemukset olivat erittäin myönteiset ja yhteistyötä tehtiin tiiviisti monella eri saralla. ”Yhteistyö Suomen Partiolaisten kanssa Roihu –suurleirin puitteissa oli erittäin positiivinen kokemus. Leirin aluetalousvaikutukset olivat merkittävät ja 10 päivän leiri näkyi ja kuului Hämeenlinnassa. Leirin kautta Hämeenlinna ja Evon alue saivat myös paljon näkyvyyttä niin Suomen valtamedioissa, sosiaalisessa mediassa kuin kansainvälisestikin, mikä luonnollisesti on yksi syy, miksi haluamme panostaa tapahtumiin”, toteaa toimitusjohtaja Mervi Käki Linnan Kehitys Oy:sta. Yhteistyötä Hämeenlinnan kanssa jatketaan tiiviisti myös tulevina vuosina. Evon aluetta kehitetään entistä paremmaksi palvelemaan alueen käyttäjiä. Ensi kesänä Evolla järjestetään muun muassa Johtajatulet-tapahtuma, jonka puitteissa yhteistyö jatkuu.

M A R K U S K U O P PA LA

Yhteistyökumppanit näkyivät leiriläisille muun muassa Roihun pääväylällä.

Keidas syntyi yritysyhteistyöstä Roihu-leirille rakennettiin leirin työtehtävissä toimivia aikuisia varten Keidas, joka tarjosi vapaaehtoisille mahdollisuuden levähtää, ladata akkuja ja virkistyä työvuorojen ja velvollisuuksien välissä. Keidas oli erinomainen esimerkki laajasta paikallistason kumppanuudesta, jota ilman tällaisen ohjeisohjelman toteuttaminen olisi ollut leirillä mahdotonta. Keidas rakennettiin parinkymmenen paikallisen yrityskumppanin tuella. K-Rauta lahjoitti Keitaalle koko leirin hienoimman laminaattilattian kuntosalille ja 100 harjanvartta jumppakepeiksi. Maakunnan lasi lainasi kuntosalille peiliseinät ja Originator lahjoitti 400 neliötä messumattoa. Gymstick.com tuki kuntosalin välineistön, Erämaailma tiimituotteiden ja Kirami paljujen hankinnassa. Tanssiseura Hurmio piti tanssinopetusta ja Konsta Hietanen esiintyi kahvilassa. Väripaja lahjoitti somistustarvikkeita ja OneWayStore suksivoiteita ja välineitä koulutuskäyttöön. Näiden lisäksi lukuisat muut yritykset kantoivat kortensa kekoon merkittävien alennusten, tavaralahjoitusten tai työpanoksen muodossa. ”Tiukan budjettiraamin vuoksi kumppanit olivat ihan oleellisia mahdollistajia Keitaan toteuttamisessa”, Keitaan toiminnasta vastannut Maria Kaisa Hast kiittää.

YHTEISTYÖ ROIHU – SUURLEIRIN PUITTEISSA OLI ERITTÄIN POSITIIVINEN KOKEMUS.


18

PA RTI OV U O S I 2016

Ympäri Suomen järjestettiin kymmeniä erilaisia tempauksia ja keräystapahtumia Yhteisvastuun hyväksi. OT TO S N E L L M A N

P E K KA S I LVO N E N

L I N N E A RA N TA LA I N E N

A M A N DA PA RV I A INEN

H A N N A V I L LA N E N

YHTEISVASTUU


Partiolaiset ehkäisevät nuorten syrjäytymistä Partiolaiset osallistuivat aktiivisesti vuoden 2016 Yhteisvastuukeräykseen.

P

artio oli evankelis-luterilaisen kirkon Yhteisvastuukeräyksen kotimaan kohde. Partiolaiset jalkautuivat aktiivisesti kaduille ja toreille keräämään. Ympäri Suomen järjestettiin kymmeniä erilaisia tempauksia ja keräystapahtumia Yhteisvastuun hyväksi. Kiitämme suuresti kaikkia pieniä ja suuria partiolaisia sekä lahjoittajia, jotka osallistuivat keräykseen! Keräyksen tuotoilla ehkäistään nuorten syrjäytymistä partiotoiminnan avulla eri puolilla Suomea. Erilaisten paikallistasolla toteutettavien hankkeiden avulla etsitään 100 uutta tapaa tehdä partiota. Hankkeiden tavoitteena on saada mukaan mahdollisimman paljon niitä nuoria, joilla harrastusta ei ole; esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevia tai vähävaraisista perheistä tulevia lapsia ja nuoria sekä maahanmuuttajia. Partiossa kokeillaan esimerkiksi harrastuskaveritoimintaa, laajennetaan erityistukea tarvitsevien lasten partioon osallistumisen mahdollisuuksia, etsitään yksinäisiä lapsia ja nuoria mukaan toimintaan sekä viedään maahanmuuttajalapsia metsäretkille. ”Harvan asian vaikutus nuoren hyvinvointiin on niin suuri kuin harrastuksen. Harrastuksissa nuori oppii uusia asioita, saa uusia ystäviä, hänen itsetuntemuksensa paranee ja hänen elämäänsä tulee uusia luotettavia aikuisia. Partiolaisten hankkeet todistavat, että partiossa on halua ja kykyä katsoa maailmaa tuorein silmin ja reagoida muutokseen. Näillä hankkeilla Suomesta ja partiosta tulee reilumpi paikka”, toteaa Partiolaisten Yhteisvastuu-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.

Suomen Partiolaisten Suomi 100 -juhlinnan teemana on Yhdessä metsään. Juhlavuoden kunniaksi vuonna 2017 Suomen Partiolaiset kannustaa lippukuntiaan järjestämään avoimia metsäretkiä sellaisille lapsille ja nuorille, joille metsä ei ole entuudestaan tuttu.

PARTIO.FI/METSÄOHJELMA


KOLUMNI V I L J A M I H ÄTÖ N E N

Hallituksen jäsen (2012–2016), Suomen Partiolaiset

TÄ H TÄ I M E S S Ä S U O M E N PA RA S VA PA A E H TO I S T YÖ PA I K KA

P

artiossa haluamme pitää vapaaehtoisistamme hyvää huolta. Tavoitteenamme ei ole sen vähempi kuin olla Suomen paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä. Tähän päästäksemme olemme viime vuosina kehittäneet systemaattisesti vapaaehtoistyön malliamme ja siihen liittyviä prosesseja. Partiossa on ollut jo 90-luvun puolivälistä lähtien käytössä maailmanlaajuisesti yhtenäinen ohje vapaaehtoisten tukemiselle. Työelämässä tätä ohjetta tai mallia kutsuttaisiin HR-prosessiksi. Vuosien saatossa prosessia on kehitetty lisäämällä erityisesti partiolle ja vapaaehtoistyölle ominaisia elementtejä. Kutsumme partiossa prosessia pestiavaimeksi. Partiopestinsä eli määräaikaisen vapaaehtoistehtävänsä aikana jokainen partion vapaaehtoinen käy läpi kolme päävaihetta: motivaation vahvistaminen, osaamisen ja motivaation tukeminen ja partioon sitouttaminen. Tuemme vapaaehtoisten mahdollisuuksia kehittää pestinsä aikana osaamistaan, johtamistaitojaan ja motivaatiotaan. Motivaation syntyminen alkaa jo rekrytointivaiheessa. Olemme kehittäneet vapaaehtoisten rekrytointiprosessia ja pyrkineet löytämään motivoivan ja yksilölähtöisen tavan houkutella hakijoita avoinna olevaan partiopestiin. Suomen Partiolaisissa nämä rekrytoinnit tapahtuvat pääsääntöisesti kahdesti vuodessa. Vuoden 2016 lopussa päättyneellä kierroksella avoimia tehtäviä oli yli 50. Motivaatiota vahvistetaan myös virallisella nimityksellä sekä huolellisella perehdyttämisellä ja pestikeskustelulla.

20

PA RTI OV U O S I 2016

Vapaaehtoistyön käynnistyttyä on tärkeää, että pestikeskustelussa kartoitettu osaaminen pääsee käyttöön mielekkäässä ja merkityksellisessä työssä. Vapaaehtoisen on myös oleellista kokea, että hänen kehityskohteisiinsa ohjataan tukea sekä hänelle tarjotaan oppimismahdollisuuksia ja koulutusta. Puolen vuoden välein käytävissä välipestikeskusteluissa tarkastellaan pestin sujumisen ohella motivaatiota ja osaamisen kehittymistä. Pestin loppuvaiheessa tehdään päätös, jolla vapaaehtoisen sitoutumista partioon vahvistetaan. Joko pesti uusitaan, siirrytään toiseen partiopestiin tai siirrytään tarkemmin määrittelemättömäksi ajaksi taukotupaan, josta on mukava palata uusiin tehtäviin, kun aika on kypsä. Strategiamme mukaan pyrimme kehittämään partiosta entistä avoimempaa ja lisäämään moninaisuutta. Keskitetty rekrytointi on osaltaan lisännyt pestauksen avoimuutta. Olemme myös lähteneet rakentamaan partiosta aidosti moninaisempaa erilaisin keinoin. Haluamme seurata ja kartoittaa säännöllisesti millaisena vapaaehtoistyö partiossa koetaan. Tätä selvitämme vuosittain esimerkiksi Paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä -kyselyllä sekä lippukuntien vuosiraportoinnin yhteydessä. Vaikka olemme hyvässä vauhdissa vapaaehtoistyön kehittämisessä, työ ei kuitenkaan ole valmis. Matkalla parhaaksi vapaaehtoistyöpaikaksi riittää vielä paljon tehtävää. Pestiavaimesta voit lukea lisää osoitteesta toiminta.partio.fi/ajankohtaista/pestiavain


ANNU MARTELIUS

VARAINHANKINTA

PARTIOLAISTEN ADVENTTIKALENTERI

Adventtikalenterin tehomyyjät Lappeenrantalaiset siskokset Ella-Maria, Emilia ja Anniina myivät yhteensä 206 adventtikalenteria. MIKÄ ON HYVÄN MYYNTISALDONNE SALAISUUS? No tietysti ahkera työ myynnin eteen ja sitten reipas mieli. Niin ja löytyyhän meiltä myös tietyt vakiasiakkaat.

MISSÄ KAIKKIALLA MYITTE KALENTEREITA?

Adventtikalenteri on partion tärkein varainhankintatuote. Kalenterin myynnillä mahdollistetaan lasten ja nuorten partiotoimintaa ympäri maan noin 750 paikallisessa lippukunnassa. Lapset ja nuoret myyvät kalentereita kauppakeskuksissa, tapahtumissa ja perinteisesti ovelta ovelle. Kampanja opettaa lapsille tärkeitä taloustaitoja ja vastuunottoa oman ryhmän toiminnasta. Adventtikalenteri on ollut tärkeä osa suomalaisten joulun odotusta jo 69 vuoden ajan. Kalenterin ainutlaatuisuus piilee siinä, että sen luukuista aukeaa aina ajankohtaan liittyvät perinteiset joulusymbolit. Kalentereita myydään vuosittain lähes 300 000.

Ihan tässä lähiseudulla myimme ovelta ovelle. Ella-Maria myi myös koulussaan.

MIKÄ KALENTERIEN MYYNNISSÄ ON PARASTA? Se, kun saa kalentereita kaupaksi. Ja se, että, kun ihmiset suorastaan odottavat, että myyjä tulee, jotta pääsevät ostamaan kalenterin.

MITÄ LIPPUKUNNASSANNE TEHDÄÄN ANSAITUILLA KALENTERIRAHOILLA? Ostetaan uusia retkikeittimiä ja korjataan meidän lippukunnan kämpän huussi. 21


PARTIOJOHTAJA

TEKSTI Elina Kamppari KUVA Eeva Helle

KOHTI UNELMAA Vuoden Toimiva partiojohtaja Juho Keitaanniemi on oppinut partiossa johtamaan ja motivoimaan ihmisiä. Kansainvälisyydestä innostunut Juho johtaa Suomen joukkueen seuraavalle maailmanjamboreelle.

J

uho Keitaanniemi, 29, on löytänyt oman juttunsa partion kansainvälisyydestä. Hän on kantavana voimana omassa lippukunnassaan Pääskyparvessa ja toiminut myös Suomen Partiolaisten kansainvälisten yhteyksien valiokunnassa. Juho on edistänyt omalla esimerkillään alueensa partiolaisten kiinnostusta kansainvälisyyteen, josta kiitoksena Partiosäätiö valitsi Juhon toiseksi Toimivaksi partiojohtajaksi vuosimallia 2016. ”Partiotoimintaa on lähes kaikkialla maailmassa. Tämän vuoksi partiossa on mahdollista oppia erilaisuudesta ja kansainvälisyydestä”, hän pohtii. Vuonna 2016 Juhon merkittävin partiopesti oli Roihu-leirin kansainvälisyysjohtajana, missä hän vastasi yhdessä tiiminsä kanssa 3 000 ulkomaalaisen vieraan hyvinvoinnista. ”Roihusta jäi tosi hyvä fiilis ja leiriä oli kiva tehdä. Tärkeintä vapaaehtoistehtävissä on, että tekeminen on nautinnollista. Sain Roihulta paljon mahtavia ystäviä ja opin uutta itsestäni”, Juho summaa.

22

PA RTI OV U O S I 2016

IHMISET MOTIVOIVAT TOIMIMAAN Juhon kiinnostus kansainvälisiin asioihin on herännyt pikkuhiljaa. Hänen ensimmäiset muistonsa kansainvälisestä partiosta ovat sudenpentuajoilta, jolloin hän keräsi yhdessä muiden kanssa hygienia- ja koulutarvikepaketteja kehitysmaiden lapsille. Myöhemmin Juho osallistui Jamboree On The Internet (JOTI) -tapahtumaan, jossa partiolaiset ympäri maailmaa keskustelevat keskenään verkon välityksellä. ”JOTI tarjosi mahdollisuuden saada kansainvälisiä kokemuksia turvallisesti kotoa käsin”, hän muistelee. Partion kansainvälisyyden koko komeuden Juho kokee saavuttaneensa, kun hän oli opiskelijavaihdossa Hong Kongissa vuonna 2011 ja tekemässä kansainvälistä vaeltajaleiri Roverwayta Suomessa vuonna 2012. Partio on opettanut Juholle konkreettisia taitoja ja antanut paljon myös henkistä pääomaa. ”Ehkä tärkeimmäksi opiksi koen vuorovaikutustaidot, koska partiossa pääsee toimimaan niin monenlaisten ihmisten kanssa”, hän pohtii.

Ihmisistä löytyy myös Juhon suurin motivaatio. ”Tärkein motivaatiotekijä partiossa ovat ihmiset, jotka jakavat saman yhteisen partion arvopohjan. Heidän kanssaan työskentely motivoi tekemään parhaansa ja ylittämään itsensä”, hän toteaa. Lisäksi Juhoa motivoi se, että partiota tehdään lapsille ja nuorille. ”Lasten ja nuorten iloisten ilmeiden näkeminen on paras kiitos.”

MAAILMANJAMBOREE HÄÄMÖTTÄÄ Juhon seuraava partioprojektikin on jo tiedossa. Hänet on valittu yhdessä Anne Salmelan kanssa luotsaamaan iso suomalaisporukka seuraavalle maailmanjamboreelle, joka järjestetään kesällä 2019 Länsi-Virginiassa, Yhdysvalloissa. Leirille odotetaan yli 40 000 partiolaista 150 maasta. ”Tämä on eräänlainen unelmani. Pääsen toteuttamaan leirielämystä suurelle joukolle nuoria ja tuomaan sitä kautta panokseni paremman partion rakentamisen eteen”, Juho summaa.


Lasten ja nuorten iloisten ilmeiden näkeminen on paras kiitos.

Juho on oppinut partiossa yhdessä tekemisen ja yhteistyön tärkeyden: yhdessä voidaan saavuttaa melkein mitä vain.

PARTIOVUOSI 2016

23


DIGITAALISUUS

TEKSTI Mikko Lehtonen KUVAT Anna Enbuske

Roihu digitalisoi partiolaisten tavan suunnitella suurleiriä.

T

uhat eri puolella Suomea asuvaa Roihun vapaaehtoista työskenteli yhteisessä toimintaympäristössään pilvipalveluiden ja pikaviestintäohjelmien avulla. Suomen Partiolaiset sai Roihua ja toimintaansa varten digitaaliset Office 365 -työvälineet Microsoftin lahjoitusohjelman ansiosta. Kun digitaalisten työvälineiden käyttöä harjoiteltiin Roihulla, uusi toimintaympäristö oli helppo ottaa lokakuussa käyttöön myös muussa partiotoiminnassa ihmisten, yhteisöjen ja projektien yhdistämiseksi ja partion tiedonhallinnan parantamiseksi. Microsoftin Government Affairs Consultant Satu Huotarin mukaan Roihu oli ensimmäinen digiajan leiri monessa mielessä. ”Roihu on ensimmäinen selkeästi digitaalisen ajan leiri. Tekijäsukupolvi on vaihtunut, mikä näkyy teknisten mahdollistajien, kuten mobiililaitteiden, sosiaalisen median ja parempien yhteyksien aikaisempaa laajemmassa hyödyntämisessä”, Huotari toteaa.

YHDESSÄ TEHDEN JA OSAAMISTA JAKAEN Digitaalisuus tarkoitti Roihulla myös uudenlaisia valintoja ja mahdollisuuksia suurleirin toteuttamiseksi. Partiolaisia kannustettiin aiemmasta poiketen ottamaan mobiililaitteensa mukaan metsään. Niiden avulla

24


DIGITAALINEN

PARTIO

liekeissä

PARTIOVUOSI 2016

25


ROIHU OSOITTI ESIMERKILLÄÄN, ET TÄ TEKNOLOGINEN KEHITYS LUO UUDENLAISIA MAHDOLLISUUKSIA PARTIOSSA. käytettiin Roihua varten suunniteltua sovellusta ja pelattiin metsäistä mobiilipeliä. ”MobiMetsä-peli toteutettiin yhdessä Metsäyhtiö UPM:n kanssa ja sen tarkoituksena oli luoda aiempaa monipuolisempia tapoja tutustua metsään ja luontoon”, metsäkoordinaattori Jaakko Nippala kertoo. RoihuApp-sovellus puolestaan sisälsi ohjeet ja tapahtumatiedot, joita saatettiin muokata ja täydentää leirin aikana, mikä ei olisi ollut mahdollista leiriä varten painetuissa ohjevihoissa. Uudenlainen digitaalinen suurleiri edellytti toimivaa perustietotekniikkaa palveluineen. Elisa vahvisti leirialueen matkapuhelinverkkoa ja rakensi Ciscon kanssa langattoman verkon koko leirialueelle. Huoleton verkko mahdollisti leiritoimiston arjen ja tuki leirinaikaista viestintää. Toimivat yhteydet auttoivat ottamaan myös elektroniset maksutavat käyttöön leirikahviloissa ja -kioskeissa. Jäätelö oli yhtä helppo ja nopea maksaa metsässä kuin lähikaupassakin. ”Verkot tuppaavat ruuhkautumaan tapahtumissa,

jotka keräävät paljon yleisöä samaan paikkaan. Kyseessä on varsin harvinainen Wi-Fi-verkko, sillä Suomessa ei tietääksemme ole aiemmin ollut näin laajaa kiinteää verkkoa keskellä metsää”, Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castrén arvioi.

DIGITAALINEN OSALLISUUS JA VUOROVAIKUTUS Roihu liekehti kuuluvuutensa ja nettiyhteyksiensä ansiosta myös sosiaalisessa mediassa vahvistaen partion brändiä Suomen merkittävämpänä nuorisojärjestönä ja parhaana vapaaehtoistyönä. Roihu2016-aihetunnisteella tehtiin pelkästään Instagramissa 17 000 postausta. Roihun tunnelmasta nautittiin leirin ulkopuolellakin, kun muun päättäjäiset striimattiin. Digita ja Bauer Media mahdollistivat leirin aikaisen Roihuradion, jota kuunneltiin myös netissä. Roihu osoitti esimerkillään, että teknologinen kehitys luo uudenlaisia mahdollisuuksia partiossa. Suomen Partiolaiset alkoi selvittää Roihun jälkeen esimerkiksi sitä, miten digitalisaation vaikutukset otetaan nykyistä paremmin huomioon niin lasten ja nuorten kasvussa, osallisuudessa kuin vuorovaikutuksessakin. Kumppanuudet ja vapaaehtoisten osallistuminen sekä osaaminen mahdollistivat uudenlaisen suurleirin onnistumisen.

UUSI PARTIO - OHJELMAN MATERIAALIPANKKI ON AVOIN KAIKKIEN HYÖDYNNETTÄVÄKSI Partio-ohjelmaa on kaikki se, mitä lapset ja nuoret partiossa tekevät. Jotta ohjelma olisi mahdollisimman helposti hyödynnettävissä, kehitettiin viime vuonna uudenlainen moderni materiaalipankki, partio-ohjelma.fi-sivusto. Sivustoa käyttävät kaikki partioryhmät ympäri Suomen. Uudistettu ja jatkuvasti kehittyvä materiaalipankki mahdollistaa jatkossa ohjelman 2 000 aktiviteetin entistä monipuolisemman käytön toiminnassa ja tekee partiotoiminnan suunnittelusta helpompaa. Varsinaisten aktiviteettiohjeiden yhteydessä on yli 4 000 lisävinkkiä, joiden avulla toimintaa voidaan toteuttaa monin tavoin. Käyttäjät voivat myös itse lisätä ja jakaa parhaat vinkkinsä muiden käyttöön. 26

PA RTI OV U O S I 2016

KAIKILLE AVOINTA DATAA Partio-ohjelman aktiviteetit ovat avoimesti saatavilla myös muiden kuin partiolaisten käyttöön. Esimerkiksi opettajille materiaali voi tarjota uusia ideoita opetukseen. Partiolaisten vinkit vaikkapa suunnistus- tai luontotaitojen harjoitteluun sopivat yhtä hyvin esimerkiksi koulujen tai kerhojen käyttöön. Partio-ohjelma on koottu koneluettavaksi tietokannaksi avoimella lisenssillä, joten sen hyödyntäminen ulkoisissa sovelluksissa on mahdollista avoimen rajapinnan kautta. Tarkoituksena on myös innostaa partion jäsenistöä koodaamaan uusia sovelluksia ja hyödyntämään siten avointa ohjelmadataa. Seuraava merkittävä kehityskohde partio-ohjelma.fi:ssä ovat

monipuoliset hakutoiminnot. Myös sähköinen aktiviteettikortti, josta partiolainen voi seurata omaa kehittymistään, on lähitulevaisuuden toteutuslistalla.


TEKSTI Juuso Luomala KUVA Juha Nurmi

OSAAMINEN

OSAAMINEN NÄKYVÄKSI, IHAN KONKREETTISESTI! Partiossa on otettu viime vuosina valtava harppaus siinä, miten hyvin osaamme todentaa ja kertoa harrastamisessa kertyvästä osaamisesta. Nykyiset toimintamallit takaavat, että jokainen partiolainen pystyy hyödyntämään vapaaehtoistyössä kertynyttä #kovaaosaamista.

Olen töissä opettajana ja päivää ei kulu, ettenkö käyttäisi jotakin partiossa oppimaani. Partio on opettanut minulle ryhmänhallintataitoja, stressinsietokykyä, projektien ohjaamista ja learning by doing -asennetta. Näiden taitojen lisäksi on ollut kovasti hyötyä myös konkreettisista asioista, kuten laululeikeistä, askarteluideoista ja luonnontuntemuksesta.” - Maija, ryhmänjohtaja

27


OSAAMINEN

”Pitkällä partiotaustalla oli iso merkitys siinä, että olen saanut nykyisen työpaikkani. Valintakriteereinä olivat korkeakoulututkinto, kokemus projektityöskentelystä ja kokemus nuorisoalalta - näistä viimeisen olen kartuttanut lähes kokonaan partiossa. Töissä hyödynnän päivittäin partiossa oppimaani, kuten projekti-, johtamisja talousosaamista. Useat partiossa tutuiksi tulleet koulutus- ja ryhmätyöskentelyn menetelmät olen ottanut käyttöön myös töissä.” Sonja, partiojohtaja ”Olen hyötynyt työssäni siitä, että kävin kesällä partiojohtajan jatkokoulutuksen. Kehityskeskustelussa esittelin esimiehelleni kurssisisällöt ja kerroin laajuuden, jolloin esimies totesi sen toden totta osoittavan halua kehittää itseään. Sain sillä perusteella korkeamman pisteen kuin mitä olisin muu-

#KOVAAOSAAMISTA

PITKÄLLÄ PARTIOTAUSTALLA OLI ISO mERKITYS SIINÄ, ETTÄ OLEN SAANUT NYKYISEN TYÖPAIKKANI.

ten saanut! Osaaminen näkyväksi, ihan konkreettisesti!” Nina, lippukunnanjohtaja

”Opiskelin sosionomiksi. Yhtenä opintokokonaisuutena oli työyhteisöjen johtaminen ja kehittäminen. Päätin kokeilla, minkä verran aikaisemmin hankitulla osaamisella voisi saada helpotusta opintokokonaisuudesta. Laadin osaamisportfolion ja kerroin osaamisestani, kokemuksistani ja näkemyksistäni sekä liitin todistuksia partiotoiminnasta hakemuksen liitteeksi. 10 opintopisteen teoriaopinnoista minun piti suorittaa neljä. 10 opintopisteen harjoitteluun minun ei tarvinnut mennä lainkaan, sillä osaamisportfoliossa pystyin osoittamaan jo oppineeni asioita käytännössä pitkän partiourani aikana.” Marika, lippukunnanjohtaja 28

PA RTI OV U O S I 2016

PARTIOLAISET JA SITRA ALOIT TIVAT YHTEISTYÖN Partiolaiset ja Sitra aloittivat syyskuun alussa vuoden mittaisen #kovaaosaamista-yhteistyöhankkeen. Hankkeen tavoitteena on tehdä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa hankitusta osaamisesta tunnettua ja kiinnostavaa oppilaitoksille ja työelämälle. Osaamisen tunnistamisesta hyötyvät kaikki osapuolet: yksilö saa eväitä työnhakuun, kolmannen sektorin työn ja koulutuksen arvo yhteiskunnassa tulee näkyväksi ja esimerkiksi työnantajien ymmärrys työnhakijoiden osaamisesta laajenee. Joka kolmas suomalainen tekee vapaaehtoistyötä, jota tehdään keskimäärin 18 tuntia kuukaudessa. Valitettavasti tällä hetkellä kuitenkin suuri osa tästä osaamisesta jää näkymättömiin. Ongelman ratkaisemiseksi Suomen Partiolaiset ja Sitra nostavat esiin konkreettisia tapoja, joilla virallisen koulutusjärjestelmän ulkopuolella kertynyttä osaamista voidaan hyödyntää nykyistä tehokkaammin. Hankkeessa jo tehty osaamisen validointityö mallinnetaan ja luodaan kuvaus työkaluista, joita erityisesti järjestöt voivat hyödyntää vapaaehtoistensa osaamisen esiin nostamisessa ja todentamisessa. Hankkeen lopputuloksena syntyvä käytännönläheinen opas julkaistaan syksyllä 2017, jolloin se on kaikkien hyödynnettävissä.


H A N N U S T RÖ M B E RG

SUSANNA OKSANEN

RoihuAkatemian avulla vapaaehtoistehtäviä hyödynnettiin suunnitelmallisesti osana leirin tekijöiden opintoja.

OPINTOSUORITUKSIA ROIHU-LEIRILTÄ

R

oihu-suurleirin yhteydessä toiminut RoihuAkatemia oli uusi konsepti, jonka avulla partiossa vapaaehtoistyönä hankittua osaamista tehtiin näkyväksi henkilölle itselleen, oppilaitoksille ja työelämälle. RoihuAkatemia tuki ja ohjasi Roihua tekeviä vapaaehtoisia erityisesti opinnollistamaan leirin tuottamaa projektiosaamista. Roihulla oli mahdollista tehdä muun muassa opinnäytetöitä, harjoittelujaksoja ja suorittaa tutkinnon osia sekä opintojaksoja yhteistyössä partiolaisen oman oppilaitoksen kanssa. Opintopisteitä tai –suorituksia ei toki suoraan leirin puolesta voitu luvata, koska näistä päättää aina oppilaitos itse, mutta RoihuAkatemia tuki

Roihulla oli käytössä viisi erilaista sähköistä osaamismerkkiä.

löytämään yhteiset sävelet ja yhteistyön muodot oman oppilaitoksen kanssa. RoihuAkatemia tuotti kokemuksia osaamistavoitteista, mikä tarkoitti erityisesti kahta erilaista tapaa nähdä partion vapaaehtoistehtävä: pestiin hakeutuvan valmis osaamistarve (jolloin vapaaehtoiselle etsittiin leiripesti, joka tuottaa tarvittavaa osaamista esimerkiksi osana opintoja) tai minkä tahansa leiripestin tuottaman osaamisen sanoittaminen sellaiseen muotoon, että kertyneestä osaamisesta voitaisiin myöhemmin hakea osaamisen tunnistamista virallisissa opinnoissa. Roihulla oli käytössä viisi erilaista sähköistä osaamismerkkiä, joiden avulla projektin aikaisia tietoja ja taitojaan pystyi dokumentoimaan sähköiseen muotoon. Roihu-suurleiri viimeistään osoitti, että vapaaehtoistehtävissä hankittava osaaminen on relevanttia monissa työelämän tehtävissä. Roihu myös näytti, että vapaaehtoistehtävissä kertyy monipuolisesti sellaista osaamista, joka vastaa erilaisten tutkintojen osaamistavoitteisiin kaikilla kouluasteilla. PARTIOVUOSI 2016

29


OSAAMINEN

Muun muassa näillä kaikilla tavoilla Lauri Lippukuntalainen on hyötynyt partiosta.

OSAAmISmERKIT

Lauri on toiminut kaksi vuotta lippukuntansa sihteerinä. Pestistään hän on saanut sähköisen Yhdistyksen sihteeri -osaamismerkin. Merkin ja siihen liittyvien todisteiden avulla Lauri pystyy näyttämään yhdistyksen sihteerinä hankittua osaamistaan monipuolisesti ja voi liittää merkin esimerkiksi CV:hen.

OPINNÄYTETYÖ

Lauri valmistuu vuoden päästä ammattikorkeakoulusta. Hän on keskustellut ohjaajansa kanssa opinnäytetyön tekemisestä partioon liittyvästä aiheesta. Lauri tekee tutkimuksen, johon hän haastattelee partiolippukuntia.

KESÄTYÖN HAKU

Viime vuonna kesätöitä hakiessaan Lauri pohti, miten hän voisi mahdollisimman hyvin tuoda esiin toimeen tarttuvan asenteen sekä partiossa oppimansa asiat, jotka liittyivät hänen hakemiinsa kesätyöpaikkoihin. Lauri onnistuikin saamaan mieluisan kesätyön!

PISTEITÄ KOULUTUKSISTA

LAURI LIPPUKUNTALAINEN

HARJOITTELU

Lauri oli vapaaehtoisena Roihu-leirillä leirin toimistopäällikkönä. Hän sopi etukäteen oppilaitoksen kanssa tekevänsä kahden viikon leiripestinsä osana ammattikorkeakouluopintoihinsa kuuluvaa harjoittelujaksoa.

Lauri kävi viime vuonna partiojohtajan peruskoulutuksen sekä osallistui kesällä veneenohjaajakurssille. Koulutuksista hän on saanut Opintokeskus Siviksen myöntämät todistukset, joiden avulla Laurin ammattikorkeakoulu on hyväksilukenut kurssit osaksi hänen vapaavalintaisia opintojaan. Partiojohtajan peruskoulutuksesta Lauri sai kaikki 7 opintopistettä ja veneenohjaajakurssista oppilaitos huomioi tutkintoon 3 opintopistettä.

SÄHKÖINEN OSAAMISMERKKI KERTOO OSAAMISESTA MODERNISTI Sähköinen osaamismerkki tekee näkyväksi osaamisen, joka on hankittu koulutai työmaailman ulkopuolella. Merkkiin on mahdollista liittää osaamisesta myös todisteita, jotka osoittavat, millaisilla näytöillä merkki on ansaittu. Vuonna 2016 partiossa oli haettavissa kahdeksan erilaista osaamismerkkiä. Merkin saaja omistaa merkkinsä ja voi valita, mitkä merkit hän julkaisee. Merkkejä voi myös ryhmitellä julkaistavaksi portfolioksi. Osaamismerkkejä käytetään järjestöissä, kouluissa ja työpaikoilla kansainvälisesti. Merkin saaja löytää kaikki eri tahoilta saamansa merkit yhdestä paikasta.

OPINTOPISTEITÄ PARTIOSTA Suuri osa Suomen Partiolaisten virallisista partiokoulutuksista on arvioitu ja niille on annettu opintopistemäärät. Tällaisista validoiduista partiokoulutuksista saa virallisen opintopisteytetyn todistuksen, jossa Opintokeskus Sivis on koulutuksen järjestäjä ja Suomen Partiolaiset koulutuksen toteuttaja. Todistuksen avulla on mahdollista hakea partiokoulutuksen hyväksilukemista omassa oppilaitoksessa. Tällä hetkellä partion kautta on tarjolla yli 150 opintopistettä ja määrä on kasvussa! 30

PA RTI OV U O S I 2016

PIIRROKSET ANNU MARTELIUS

Partiosta potkua opintoihin


KUVAT SIMO-PEKKA LINDSTRÖM

YHTEISTYÖ

UUSI PARTIOKÄMPPÄ LIONSIEN TUELLA

H

elsingissä toimiva Kaskipartio-lippukunta kaipasi apua kovalla käytöllä olevan, mutta huonoon kuntoon ajautuneen kämppänsä kunnostamiseen. He olivat jo vuosia tehneet pienimuotoista yhteistyötä oman alueensa Lionsien eli tuttavallisemmin leijonien kanssa. Yhteistyö tiivistyi, kun leijonat lähtivät mukaan tukemaan heidän kämppäprojektiaan. ”Partiokämppä olisi vaatinut huomattavat korjaukset, joten lippukunnassa päätettiin tehdä uusi kämppä vanhan tilalle. Päätöstä helpotti se, että Lions-klubi järjesti lippukunnalle yhteensä noin 50 000 euroa kämpän rakentamiseen. Myös muut alueen leijonaklubit tukivat hanketta”, kertoo LC Pakinkylän aktiivi ja partiolainen Olli Aulio. Varoja kämpän rakentamiseen on kerätty yhdessä useilla keinoilla. Leijonat ovat markkinoineet lippukunnan paperimyyntiä jäsenilleen ja tarjonneet partiolaisille mahdollisuuden osallistua useana vuonna heidän joulukuusimyyntiinsä. Lisäksi leijonat ovat neuvoneet lippukuntaa, mistä muualta he ovat voineet hakea rahoitusta projektilleen sekä auttaneet suhteillaan hankkimaan rakennustarvikelahjoituksia paikallisilta yrityksiltä. Pakinkylän klubilaiset antoivat myös runsaan työpanoksen, lähes 2000 talkootuntia, kämpän pystytykseen. ”Projekti on tarjonnut Lions-klubillemme kertalahjoituksia pysyvämmän tavan tukea paikallista nuorisotoimintaa. Kämppä mahdollistaa partiolaisille retkitoimintaa vuosikymmeniksi eteenpäin. Erilaisten varainhankintatempausten kautta klubilaiset ja partiolaiset ovat myös tutustuneet toisiinsa”, Aulio iloitsee. Vanha kämppä purettiin vuonna 2013 ja nyt uusi kämppä on lähes valmis. ”Kämppäprojektimme ei olisi onnistunut ilman leijonien taloudellista tukea ja työpanosta. Kun saimme tietää, että he etsivät pidempiaikaista projektia, jota tukea, kävimme esittelemässä suunnitelmiamme klubille ja projektimme pääsi käynnistymään”, iloitsee kämppäprojektista vastannut Niklas Lindström Kaskipartiosta.

PUNAINEN SULKA Partiolaiset ja Lionsit ovat tehneet monilla paikkakunnilla yhteistyötä jo vuosia. Vuonna 2016 yhteistyö tiivistyi entisestään Lions-liiton valtakunnallisen Punainen Sulka -kampanjan myötä. Vuosina 2016–2017 toteutettavan Punainen Sulka -keräyksen teemana on ”Tue nuorta itsenäisyyteen”. Keräys tukee nuorisotyötä useiden eri järjestöjen kautta ja partio on yksi tuen saajista ja keräyskumppaneista. Partiossa Punainen Sulka -keräyksen tuotoilla vahvistetaan lasten ja nuorten työelämä-, johtajuus- ja taloustaitoja sekä tuodaan esille sitä osaamista, jota partiossa jokaiselle nuorelle karttuu. Lisätietoa keräyksestä www.punainensulka.fi

PARTIOVUOSI 2016

31


VIERASKYNÄ

MARI - LEENA TALVITIE Partioparlamentaarikkojen puheenjohtaja

PARTIOPARLAMENTAARIKOT VAUHDIT TAMASSA YHTEISKUNTAKASVATUSTA

P

artioparlamentti on eduskunnassa toimiva partioverkosto, joka yhdistää partiotaustaiset kansanedustajat ja eduskuntalaiset. Eduskuntakauden alussa pohdimme, miten voisimme yhdessä antaa nuorille tietoa eduskunnasta ja vaikuttamisesta sekä edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Toiveena oli myös lisätä kohtaamispaikkoja nuorten ja valtakunnan päättäjien välillä. Tuloksena syntyi Suomen Partiolaisten koordinoimana Yhteiskuntasuhde-trainee -ohjelma. CIMO myönsi Suomen Partiolaisille traineeohjelman järjestämistä varten merkittävän Euroopan unionin Erasmus+ -hankerahan. Mukaan trainee-ohjelmaan valittiin kolmekymmentä nuorta partiolaista ympäri Suomen. Y-trainee-ohjelmassa nuoret saavat koulutusta vaikuttamisen perustaidoista: esiintymisestä, kansallisesta päätöksenteosta eduskunnassa ja vaikuttamisesta Euroopan unionissa. Y-trainee-ohjelma on ollut monipuolinen ja tarjonnut nuorille kiinnostavaa osaamista niin partiosta, yhteiskunnasta, vaikuttamisesta kuin viestinnästäkin. Erilaisten ihmisten kohtaamista ja ystävyyttä yli rajojen. Suomi 100 -juhlavuonna tarvitaan foorumeja, joissa yhteinen asia, kuten partio, kokoaa eri tavalla ajattelevia ihmisiä keskustelemaan yhteisestä asiasta, esimerkiksi kotipaikkakunnan tai kotimaan tulevaisuudesta. On ollut ilo, jopa etuoikeus, kohdata ja oppia tuntemaan innostuneita, osaavia partiolaisia ympäri Suomen. Toivottavasti Y-trainee-ohjelman tarina jatkuu vielä pitkään!

32

PA RTI OV U O S I 2016

Toiveena oli myös lisätä kohtaamispaikkoja nuorten ja valtakunnan päättäjien välillä. Tuloksena syntyi Suomen Partiolaisten koordinoimana Yhteiskuntasuhde-trainee-ohjelma.

FAKTA Suomen Partiolaiset käynnisti kesällä 2016 Yhteiskuntasuhde-traineeohjelman. Ohjelman aikana 30 nuorta 15–29-vuotiasta partiolaista saavat koulutusta vaikuttamisen perustaidoista. Koulutus jatkuu syksyyn 2017. Trainee-ohjelma toteutetaan yhteistyössä Partioparlamentaarikkojen kanssa. Ohjelman rahoittaa CIMO Euroopan unionin Erasmus+ -hankerahalla.


METSÄOHJELMA

TEKSTI Jaakko Nippala KUVA Eeva Helle

Syvemmälle METSÄÄN

P

artion Metsäohjelman tavoitteena on tarjota kaikille Suomessa asuville lapsille ja nuorille metsäkokemus ja luoda hyvä pohja oman luonto- ja metsäsuhteen rakentamiselle. Reilu vuosi sitten käynnistyneen partion Metsäohjelman puitteissa on päivitetty partio-ohjelman materiaaleja vastaamaan nykypäivän monipuolista metsäalaa ja tuotettu sisältöä tapahtumiin. Yhdessä kumppaneiden kanssa on löydetty partiolle myös aivan uudenlaisia tekemisen tapoja. Partion Metsäohjelma käynnistyi Metsämiesten säätiön avustuksella syksyllä 2015. Metsäsäätiön keväällä 2016 myöntämä lisärahoitus mahdollisti projektin täysipainoisen toteutuksen. Metsäohjelman taustalla on halu antaa partiolaisille eväitä oman metsäsuhteensa tasapainoiseen kehittämiseen tarjoamalla tietoa ja

kokemuksia erilaisista metsien käyttötavoista. Partio-ohjelman kautta tutuksi tulee myös uusiutuvien luonnonvarojen vastuullinen käyttö. Parhaimmillaan erilaiset kumppanuudet menevät aivan partio-ohjelman ytimeen asti tarjoten toimintaan uudenlaisia näkökulmia sekä tekemisen tapoja. Yhdessä erilaisten kumppanien kanssa, heidän asiantuntemustaan hyödyntäen voimmekin rikastaa partio-ohjelmaa monenlaisin tavoin.

UPM TYÖELÄMÄKUMPPANIKSI ”Meille oli tärkeää löytää mukaan Metsäohjelmamme kehittämiseen työelämäkumppani, jonka asiantuntemusta voidaan hyödyntää ohjelman toteuttamisessa. Olimme iloisia, kun UPM lupautui kumppaniksemme”, metsäryhmän puheenjohtaja Antti Koistinen kertoo. Yhteistyön tavoitteena oli löytää uusia

PARTIOVUOSI 2016

33


ESKO RAIKUNEN

UPm antoi leirin onnistumiselle merkittävän tukensa myös erilaisten tuotteiden kautta. keinoja tukea lasten ja nuorten metsäsuhdetta ja samalla kannustaa näkemään metsä monipuolisena hyvinvoinnin lähteenä. Konkreettinen tapa edistää tavoitetta oli metsäisen mobiilipelin, MobiMetsän, kehittäminen. ”Suunnittelimme ensin koulutusmateriaalia, sitten verkkosivustoa, mutta lopulta idea jalostui mobiilipeliksi. Pelaaminen ei tule partiosta ensimmäisenä mieleen, mutta peliyhteistyö antoi uusia eväitä myös partio-ohjelmaan ja siihen, miten mobiilipelit ovat nykyään olennainen osa oppimista ja vapaa-aikaa”, metsäkoordinaattori Jaakko Nippala kertoo. Itse pelin toteutti turkulainen NordicEdu, jonka perustajilla on myös vahva partiotausta. Työelämäkumppanuus on mahdollistanut partiolaisille uudenlaisen tekemisen ja näkökulman metsäalaan. Pelin kehittämisen lisäksi partiolaiset ja UPM ovat osallistuneet yhdessä Metsämessuille jo kahtena vuonna peräkkäin. Messuilla on vieraillut koululaispäivän aikana noin 9 000 ala- ja yläkoululaista. UPM:n osastolla on esitelty koululaisille metsien käytön eri

Metsäala elink einona Muuttuva ilmasto

Metsä virkistyksen lähteenä ja oppimisympäristönä

34

PARTIO N METSÄOHJELMA

PA RTI OV U O S I 2016

Metsien monimuotoisuus

puolia virkistyskäytöstä monimuotoisuuteen sekä talouskäyttöön. Samalla on varmasti sytytetty monta kiinnostuksen kipinää partiotoimintaan.

YHTEISTYÖ ROIHULLA Roihulla metsäalan yhteistyö kiteytyi leiriohjelman osalta 12-14-vuotiaille suunnattuun Metsälaaksoon, joka toteutettiin yhteistyössä Yrityskylän kanssa ja UPM:n vahvalla tuella. Yhdessä Yrityskylän kanssa ideoitiin laakson konsepti, jossa tarpojat opettelivat yrittäjyystaitoja, innovoivat tuotteita sekä tutustuivat omien tuotteidensa markkinointiin. Tätä teemaa hyödynnettiin myös mobiilipelin tarinassa ja toteutuksessa. UPM antoi leirin onnistumiselle merkittävän tukensa myös erilaisten tuotteiden kautta. Kutsuvieraita leirialueelle Hämeenlinnasta kuljettanut linja-auto toimi BioVerno polttoaineella, metsälaakson tuotteet sekä monet leirin rakennukset toteutettiin UPM:n toimittamalla materiaalilla ja lisäksi tietenkin paperia kului niin leiritoimistossa, perheleirin askartelurastilla kuin luovuuslaakson työpisteilläkin.

MUU YHTEISTYÖ METSÄALAN KANSSA Metsäalan yhteistyö partiolaisten kanssa on hyvin moninaista. Roihun kumppanikylässä Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke tutustutti leiriläisiä erilaisten tehtävien avulla metsien käyttöön. Tiedekeskuksen kanssa onkin laadittu aktiviteetteja metsien kestävää käyttöön liittyen partion eri ikäkausille. Lisäksi metsäsertifiointiorganisaatio PEFC keräsi Roihulla partiolaisten ajatuksia metsistä.


GLOBAALIKASVATUS

TEKSTI Katriina Kuusela KUVA Joel Forsman

Lasten oikeudet kriisitilanteissa -globaalikasvastushankkeessa teimme rohkeammin ja isommin kuin ennen – ja yhdessä muiden järjestöjen kanssa. Hankkeen huipentumana 7000 nuorta pohti globaaleja ihmisoikeuskysymyksiä Roihu-leirillä.

Lapsilla on väliä

P

artion vahvuutena globaalikasvatuksessa on järjestömme laaja tavoittavuus: partion kautta on mahdollista saada kiinni tyypillisesti globaalikasvatuksen katvealueeseen jääviä ryhmiä, esimerkiksi erätaidoista kiinnostuneita poikia. Vuosina 2015-2016 toteutetussa Lasten oikeudet kriisitilanteissa -hankkeessa otimme tavoitteeksi, että lasten oikeudet näkyvät isosti suurissa tapahtumissamme ja tavoitamme laajan joukon erilaisia nuoria. Haluamme myös isona ja näkyvänä järjestönä toimia mielipidevaikuttajana ihmisoikeus- ja humaanisuuskysymyksissä. Lasten oikeudet kriisitilanteissa näkyi kesällä 2016 vahvasti yhtenä suurleiri Roihun kuudesta painopistealueesta. Kaikkiaan 7 000 12-15-vuotiasta nuorta osallistui

HALUAmmE JÄJESTÖNÄ TOImIA mIELIPIDEVAIKUTTAJINA IHmISOIKEUS- JA HUmAANISUUSKYSYmYKSISSÄ. leirillä yhdessä Plan International Suomen kanssa toteutetun Globaalilaakson aktiviteetteihin. Globaalilaaksossa järjestettiin myös yhteistyössä SPR:n kanssa Konfliktin keskellä -roolipeli yli 200 nuorelle sekä pidettiin teemaa syventävä kansainvälinen We want you to make peace -seminaari, jonka on nähnyt livenä tai netistä yli 1 600 henkeä. Lisäksi

Kansanedustaja Pekka Haavisto vieraili Roihu-leirillä We want you to make peace -seminaarin puhujana.

vierailupäivän Global development villageen osallistui kahdeksan kansalaisjärjestöä. Roihu-leirin Globaalilaakson sisällöllisestä onnistumisesta kertoo osallistuneilta nuorilta kerätty palaute. Monelle laakso näyttäytyi Roihun kiinnostavimpana ohjelmana ja laaksossa aloitettua ihmisoikeusja oikeudenmukaisuuskysymysten käsittelyä oli jatkettu iltaisin omissa ryhmissä. Onnistumista kuvaa hyvin myös seuraava, sivusta kuultu keskustelun pätkä: ”Ehkä tää ei ollut niin hauska laakso kuin eilinen” - ”Ei niin, mutta musta tuntuu, että tän onkin ollut tarkoitus olla ajatuksia herättävä.” Lasten oikeudet kriisitilanteissa -hanke toteutettiin Ulkoasiainministeriön Viestintä- ja globaalikasvatustuella. PARTIOVUOSI 2016

35


TESTI

A TEST

A!

LÖYDÄ OMA

VAPAAEHTOISROOLISI Oletko kirjanpidon kasakka, koodin kuningas? Sovitko partioon kuin ripsiväri risteilyemäntään? Ota selvää! TEKSTI Katleena Kortesuo PIIRROKSET Annu Martelius

KUN OTAT PUUKON KÄTEESI, MITÄ TEET SILLÄ? a b c d e f

36

Veistän sillä mielelläni Eiffel-tornin pienoismallin mittakaavassa 1:1000. Imitoin välittömästi Kummelista tuttu ja Puukon veljeksiä. Opetan nuorempia käyttämään puukkoa turvallisesti. Viillän sillä vahingossa sormeeni. Tulostan siitä 3D-kopion. Vuolen voiveitsiä myyntiin. Voitoilla ostan paremman puukon.

PA RTI OV U O S I 2016

MITÄ MEDIAA SEURAAT? a b c d e f

Ammattilehtiä, oman alani nettisivustoja, ammatillisia keskustelupalstoja ja Niksi-Pirkkaa. Laatuviihdettä, sosiaalista mediaa, keskusteluohjelmia, Youtubea, TED-puheita ja Fingerporia. Dokumentteja, kasvatuksellista aineistoa, tiedelehtiä. LinkedIniä ja Slidesharea. Läppärini juuttui eilen postiluukkuun, joten en juuri nyt seuraa mitään mediaa. Tiviä, Vierityspalkkia, digilehtiä ja tietenkin 4Chania ja Redditiä. Kauppalehteä, Taloussanomia ja Talouselämää.


JOS NÄET VANHUKSEN NYRJÄYTTÄNEEN NILKKANSA KADULLA, MITEN TOIMIT? a b c d e f

Ensiavuksi KKK, eli kylmä + kohoasento + kompressio. Sitten 112 ja asianmukainen hoito paikalle. Joku osaavampi hoitaa ensiavun, mutta minun tehtäväkseni jää ohjata liikennettä ja huolehtia sivullisista, jotta nämä eivät mene paniikkiin. Menen auttamaan ja kerron ääneen toimenpiteet, joita teen. Näin potilas tietää, mitä tapahtuu ja ehkä samalla joku sivullinen oppii mitä pitää tehdä. Liukastun matkalla uhrin luokse, murran käteni, ja lopulta uhri soittaa minulle ambulanssin. Tsekkaan ohjeet Youtubesta ja autan niiden avulla. Käyn auttamassa. Sitä paitsi on paljon halvempaa auttaa itse kuin tehdä vahingossa väärä hälytys ja maksaa ambulanssikulut.

ON EDUSKUNTAVAALIT. KETÄ JA MITEN ÄÄNESTÄT? a b c d e f

Täytän vaalikoneet ja vertailen tuloksia. Näistä valitsen minulle sopivimman. Painotan valinnassani sitä ehdokasta, joka on konkreettinen. Valitse muutaman sopivan ehdokkaan ja tarkkailen heidän esiintymistään. Valitsen sen, joka osaa viestiä parhaiten. Erityisen tärkeää on käyttää omaa äänioikeuttaan. Varmistan kavereiltani, ovathan he jo käyneet äänestämässä. Äänestyspaikalla horjahdan koppia päin, joka kaatuu ja repii housuni. Jotakuta, joka on antanut vaalikoneisiin järkeviä vastauksia ja näkyy somessa edes vähän enemmän kuin liha laihialaisen sopassa. Jotakuta budjettitietoista.

MITÄ OSTAT VAATEKAUPASTA? a b c d e f

Työhaalareita, käytännöllisiä asuja ja ulkoiluvaatteita. Hapsut ovat hippejä varten. Erilaisia asuja eri tilanteisiin, mutta mieluusti jotain erottuvaa. Harmaa on hissukoita varten. Asuja, jotka eivät herätä vääränlaisia mielikuvia. Glitter on glamourväkeä varten. Ostan paljon ja usein, sillä jostain kumman syystä vaatteeni ovat aina likaisia ja täynnä reikiä. Tilaan netistä nörttivitsipaitoja. Jotain, jossa on järkevä hinta–laatu-suhde.

TIIMIPALAVERISSA TYÖPAIKKASI PIKKUJOULUIHIN KAIVATAAN OHJELMAA. MITEN TOIMIT? a Ilmoittaudun mieluummin tarjoilijaksi tai seuraavan aamun siivouspartioon. b Järjestän tietenkin ohjelmaa. Eikä mitään iänikuisia pikkutuhmia pikkujoululeikkejä, vaan jotain uutta ja hauskaa, josta ihmiset puhuvat vielä keväälläkin. c Aktivoin harjoittelijat ja nuoremmat työntekijät tekemään kanssani näytelmän, jotta he tiimiytyvät paremmin ja tuntevat itsensä osaksi työyhteisöä. d Yritän viitata, mutta käteni osuu fläppitauluun, joka kaatuu ja sytyttää diaprojektorin tuleen. e Teen videon, jossa Hitler kuulee työpaikkani pikkujouluista. f Kysyn ensin budjettia. Todennäköisesti pystyn hankkimaan parhaan mahdollisen tuloksen pienimmällä mahdollisella kustannuksella.

JOS SINUN PITÄÄ TEHDÄ RUOKAA 60 IHMISELLE METSÄSSÄ, MITEN TOIMIT? a Ensiksi huollan Alfa-keittimen ja tarvittaessa hitsaan tulipesän kuntoon. Sitten teen ruoan. Muistan tietenkin ulkoa reseptit oikeassa mittakaavassa. Lopuksi keitän teet luonnon antimista. b Ruoka saattaa mennä päin mäntyä, metsässä kun ollaan. Sen sijaan teen tarjoilusta sellaisen elämyksen, että jokainen muistaa taatusti vuoden hauskimman metsälounaan. c Valitsen kuusi nuorta, jotka otan avukseni ja opetan heille samalla soppatykin käytön. d Kompastun juureen ja pudotan kännykkäni soppakattilaan. e Etsin netistä ruokaohjeet, tilaan ainekset verkkokaupasta ja sorsastan somesta kaverit kokkaamaan. f Katson budjetin ja lasken, mitä sillä saadaan aikaan.

Ruoka saattaa mennä päin mäntyä, metsässä kun ollaan. PARTIOVUOSI 2016

37


OLISIKO SINUSTA

VAPAA-

ENITEN D -VASTAUKSIA:

EHTOISEKSI?

KATSO ET!

T U LO K S

A

Taidat olla altis tapaturmille, ja juuri siksi istut partioon kuin ripsiväri risteilyemäntään. Partiossa opitaan ensiapua ja hätätilanteessa toimimista, joten voit huoletta käristää kätesi nuotiolla. Me autamme kyllä. Haveria ei jätetä.

ENITEN A -VASTAUKSIA: Olet oman elämäsi McGyver, joka tekee tarvittaessa hätämajoitteen rusinoista ja rautalangasta. Partio sopii sinulle harrastukseksi kuin nakki nenään. Olet rivakka, säpäkkä ja napakka. Tartut toimeen nopeammin kuin salarakas Seiskaan. Partiossa voisit opettaa leireillä lapsille ja nuorille kädentaitoja ja nikkaroida nuorten kanssa yhdessä vaikkapa uuden pöydän partiotiloihin.

B

ENITEN B -VASTAUKSIA: Olet Smoukahontas, Tuomas Enbuske ja Cheek samassa paketissa. Osaat viihdyttää ja vakuuttaa ja istut partioon kuin palokärki poppeliin. Pystyt luomaan tunnelmaa yhtä hyvin pienen porukan iltanuotiolle kuin suurleirin avajaisten 10 000 osallistujalle. Partiossa voisit osallistua upeisiin ohjelmaproduktioihin tai treenata lapsia ja nuoria esiintymistaidoissa.

C

ENITEN C-VASTAUKSIA:

Olet selvittäjien sukua, perehdyttäjien perhettä ja helppaajien huonetta. Sovit partioon kuin ruuvi ristipäämeisseliin. Haluat mahdollistaa lapsille ja nuorille upean harrastuksen ja siirtää aikuisten osaamista eteenpäin uusille sukupolville. Sinua voi kuvailla nettiajan Nelson Mandelaksi ja partiotoiminnan Paavaliksi. Partiossa voisit vetää omaa lapsi- tai nuorisoryhmää tai johtaa leirejä. Kenties olisit myös kiinnostunut perinteisten adventtikalentereiden myymisestä?

38

PA RTI OV U O S I 2016

D

ENITEN E -VASTAUKSIA:

E

Olet koodin kuningas ja mobiilin maestro. Partio sopii sinulle kuin data journalismiin. Olet syntynyt läppäri sylissä ja luuri korvalla. Kaipaamme juuri sinunlaisiasi tyyppejä tekemään partiota näkyväksi netissä. Haluaisitko uudistaa paikallisen lippukuntasi kotisivut, opettaa nuoria koodaamaan tai luoda parhaiden nuotioruokien reseptiappsin?

ENITEN F -VASTAUKSIA: Olet kirjanpidon kasakka ja taloudenhoidon tataari. Sovit partioon kuin tase tilinpäätökseen. Sinä tiedät, miten kultamunia muniva hanhi saadaan syntymään hopealusikka suussa. Partiossa voit vaikka toimia paikallisen lippukunnan taloudenhoitajana, opettaa nuorille leirin ruokahuollon kustannuslaskentaa tai toteuttaa pienen varainkeruukampanjan. Olisit loistava myös adventtikalentereiden myynnin koordinoijana.

F

TASAINEN MÄÄRÄ KAIKKIA VASTAUKSIA: Olet nykyajan Leonardo Da Vinci: sinussa asuu sveitsiläisen linkkuveitsen monipuolisuus ja Tupperware-kipon monikäyttöisyys. Istut partioon kuin hanska lokeroon. Hallitset monta taitoa ja opit koko ajan lisää. Parasta on, että olet valmis myös jakamaan osaamistasi. Partiossa voisit vaikka vetää varhaisnuorten ryhmää, tulla mukaan partioleirille opettamaan nuoria tai vetää kolmipäiväisen kurssin valitsemastasi taidosta.


MARKKINOINTI

Lähes täysin vapaaehtoisvoimin tehtävä Partio-lehti palkittiin Edit-aikakauslehtikilpailussa kunniamaininnalla vuoden 2016 Ammatti- ja järjestölehtenä!

PARTION UUDET VAATTEET

P

artion uusi visuaalinen ilme otettiin käyttöön vuoden 2016 alusta. Uudella brändi-ilmeellä tavoitellaan partiolle ajanmukaista ja raikasta tyyliä, jossa on samalla kertaa värikkyyttä, iloa ja uskottavuutta, perinteitä kunnioittaen. Uudistimme heti vuoden alussa partio.fi-nettisivut sekä Partio-lehden uuden ilmeen mukaisiksi. Myös kaikki tuoreet materiaalit, kuten esitteet, julkaisut ja markkinointimateriaalit kuuluvat nyt samaan visuaaliseen perheeseen.

Uusi ohjeistus tarjoaa valmiit elementit, joita kaikki partiolaiset pystyvät itse hyödyntämään erilaisissa materiaaleissa. Ilme lähtikin heti hienosti leviämään partiolaisten keskuudessa uuden, kaikille avoimen materiaalipankin avulla. Materiaalipankista partiolaiset ovat voineet ladata valmiita graafisia elementtejä, fontteja, pohjia ja kuvia viestinnässä ja markkinoinnissa hyödynnettäväksi. Avoimella suunnittelukilpailulla valitun ilmeen teki graafikko Kuisma Väänänen.

PARTIOVUOSI 2016

39


KUVA Nuutti Nissinen

Kiitos

kaikille tukijoillemme, tekijöillemme ja kumppaneillemme, jotka olette tarjonneet meille asiantuntemusta, osaamista, tuotteita, rahallista tukea, työpanostanne ja aikaanne! Teidän ansiostanne meillä on ollut mahdollisuus tarjota tänäkin vuonna partiotoimintaa kymmenille tuhansille lapsille ja nuorille.

Suomen Partiolaisten vuosikirja2016  
Suomen Partiolaisten vuosikirja2016  
Advertisement