Partiolaisen kotiin 2016

Page 1

TERVETULOA

PA RT I O O N ! Partio on hauska ja monipuolinen harrastus, jossa voi tehdä ja kokea melkein mitä vain! Partio on täynnä ystävyyttä, naurua, seikkailua, yhdessä tekemistä, luonnosta nauttimista sekä unohtumattomia elämyksiä. Tervetuloa mukaan!


PARTIOSSA

opitaan kokemisen ja tekemisen kautta

retkeillään luonnossa, metsässä ja vesillä yövytään teltassa, laavussa tai mökissä kesällä ja talvella

leikitään ja lauletaan päätetään yhdessä asioista ja jaetaan vastuuta opitaan toimimaan ryhmässä ja ottamaan toiset huomioon

KUVA Anna Enbuske

osallistutaan erilaisille leireille


MITÄ SIELLÄ TEHDÄÄN? Partiolaiset tapaavat viikoittain lippukuntansa kokoontumispaikassa eli partiokololla. Oman ryhmän kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista. Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä. Ryhmiä johtavat vapaaehtoiset. Aktiviteetteja tekemällä perehdytään uuteen ja opitaan toimimaan yhdessä. Samalla valmistaudutaan retkiin, kisoihin, leireihin ja vaelluksiin. Retket ovat päivän tai viikonlopun mittaisia tapahtumia, jolloin mennään usein luontoon. Leirit ovat yli kolme päivää kestäviä tapahtumia, joita järjestetään etenkin kesällä. Osa lippukunnista on erikoistunut meripartiotoimintaan. Meripartiossa oppii peruspartiotaitojen lisäksi esimerkiksi turvallista vesillä liikkumista, purjehdusta ja veneen käsittelyä. Oman ryhmän toiminnan ohella järjestetään koko lippukunnan ja alueen yhteisiä tapahtumia, leirejä ja tempauksia. Niissä partiolaiset pääsevät kokemaan uusia asioita ja tutustumaan toisiinsa. Silloin tällöin partiolaiset kokoontuvat myös valtakunnallisiin

KUVA Heikki Heinonen

tapahtumiin, kuten suurleireille.


PARTIOSSA KASVETAAN PORUKASSA Partiossa lapset, nuoret ja aikuiset toimivat yhdessä. Partion kohderyhmänä ovat 7–22-vuotiaat lapset ja nuoret. Heille on määritelty ikään sopivat aktiviteetit sekä tavoitteet. Kaikkea tekemistä ohjaa partio-ohjelma, joka määrittelee sen, mitä, miten ja miksi partiossa tehdään ja harjoitellaan asioita. Keskeistä ovat ryhmässä tekemällä oppiminen, vastuunottaminen ja partion arvojen mukaan toimiminen. Tapaamisissa, retkillä ja leireillä tehdään oman ikäryhmän mukaimerkkejä.

JOKA VIIDES SUOMALAINEN ON TAI ON JOSKUS OLLUT PARTIOSSA!

KUVA Heikki Heinonen

sia aktiviteetteja ja saadaan osaamisesta erilaisia


PARTION IKÄKAUDET 7–9

-vuotiaat

SUDENPENNUT

7–9-vuotiaita partiolaisia kutsutaan sudenpennuiksi ja heidän ryhmäänsä laumaksi. Laumassa on yleensä 8–12 sudenpentua. Heidän toimintaansa kuuluvat leikit, seikkailut ja tarinat. Viikoittaisissa kokouksissaan sudenpennut oppivat monipuolisen tekemisen kautta uusia taitoja ja ryhmässä toimimista. Kaikki tehdään yhdessä lauman kanssa vapaaehtoisen opastuksella.

10–12

SEIKKAILIJAT

-vuotiaat

10–12-vuotiaita partiolaisia kutsutaan seikkailijoiksi. Seikkailijat opettelevat partion perustaitoja, osallistuvat partiotaitokisoihin ja retkeilevät paljon.

12–15

-vuotiaat

TARPOJAT

12–15-vuotiaat partiolaiset ovat tarpojia. Tarpojaryhmässä eli vartiossa on yleensä 4–12 nuorta. Tarpojien kaikessa tekemisessä korostuu yhdessä tekeminen, kehittyminen ja elämykset.

15–17

SAMOAJAT

-vuotiaat

15–17-vuotiaita partiolaisia kutsutaan samoajiksi. Samoajilla on myös omaa toimintaa, mutta olennaisena osana ikäkautta on johtamisharjoittelu.

18–22

-vuotiaat

VAELTAJAT

18–22-vuotiaat partiolaiset ovat vaeltajia. Vaeltajien toiminnan painopisteenä on henkilökohtainen kasvu ja yhä vastuullisempiin tehtäviin siirtyminen.


TURVALLISUUS ON MEILLE TÄRKEÄÄ Partiossa noudatetaan yhteisiä turvallisuusohjeita, joiden tarkoituksena on taata turvallinen toimintaympäristö jokaiselle partiolaiselle. Lisäksi kaikilla jäsenillä on partiovakuutus, johon sisältyy vastuu-, tapaturma-, matkustaja- ja matkatavaraturvat. Vakuutus on voimassa partion jäsenmaksun maksaneilla partiolaisilla partiotoiminnassa. Vakuutus on toissijainen.

JÄSENTIEDOT KUNTOON Partion jäsenmaksu on noin 60 euroa vuodessa. Summa vaihtelee riippuen paikallisen piirin ja lippukunnan omasta vuosimaksusta. Lasku lähetetään kotiin postitse tai sähköpostilla liittymisen jälkeen. Partiolaisilla on käytössä partiorekisteri Kuksa, jossa ylläpidetään jäsenten tietoja. Järjestelmän kautta on mahdollista esimerkiksi ilmoittautua tapahtumiin, muokata yhteystietoja, tulostaa Lapsen tietojen lisäksi Kuksaan tulee syöttää ainakin yhden huoltajan tiedot. Lisätietoja Kuksasta antavat lippukunnan jäsenrekisterinhoitaja ja oma johtaja.

KUKSA.PARTIO.FI

KUVA Mikko Roininen

jäsenkortti ja hakea avoimia laskuja.


MILLAISIA VARUSTEITA TARVITAAN? Partioharrastuksen aloittamiseen ei tarvita kovin erikoisia varusteita. Kaikkia varusteita ei myöskään tarvitse ostaa heti omaksi, vaan ensimmäisille retkille voi hyvin lainata varusteet vaikka tuttavalta. Tärkeintä on varustautua tapahtumiin säänmukaisesti, sillä partiossa ollaan paljon ulkona - satoi tai paistoi!

NÄITÄ PERUSVARUSTEITA TARVITSET ENSIMMÄISEN VUODEN AIKANA:

Retkeilykengät (saappaat tai tukevat lenkkarit) Makuupussi ja makuualusta Rinkka tai reppu Vedenpitävät sadevaatteet Puukko Rikkoutumattomat ruokailuvälineet (muki, lautanen, lusikka, haarukka ja veitsi)

KUVA Joel Forsman

Lisäksi jokaisella lippukunnalla on oma huivi, jota pidetään kaulassa partiotapahtumissa.


KUVA Joel Forsman

PARTIOLAISET MAAILMALLA Partio on kansainvälinen harrastus. Partiolaisia on lähes kaikissa maissa, kaikista maailman uskontokunnista. Kansainvälisyyttä toteutetaan monella tavalla: tehdään ulkomaille partiomatkoja, kutsutaan leireille ulkomaalaisia vieraita, osallistutaan yhteistyöprojekteihin sekä järjestetään kansainvälisyyskasvatusta osana lippukunnan toimintaa.

MAAILMASSA ON YLI 40 MILJOONAA PARTIOLAISTA.


PARTIO ON VAPAAEHTOISTOIMINTAA Ryhmiä vetävät nuoret tai aikuiset eivät saa työstään palkkiota, vaan partio on myös heille harrastus ja vapaaehtoistyötä. Moni nuori on pestissään ensimmäistä kertaa. Kaikille partiossa toimiville ryhmänjohtajille ja aikuisille tarjotaan koulutusta tehtävään, mutta suurin kokemus

KUVA Joel Forsman

kertyy käytännön työstä.

PARTIOSTA HARRASTUS KOKO PERHEELLE? Partiossa tarvitaan myös aikuisia. Partio on mukaansatempaava, monipuolinen harrastus ja tärkeää nuorisotyötä, joka tarjoaa mukavaa vastapainoa työelämälle. Jos haluat auttaa lapsesi partiotoiminnan mahdollistamisessa, tule mukaan! Aiempaa kokemusta ei tarvita. Osallistua voit juuri sen verran kuin haluat; auttamalla kuljetuksissa, käymällä kaupassa, tuuraamalla kokouksessa tai vaikka ottamalla oman ryhmän johdettavaksi. Kysy lisää lapsesi ryhmän- tai lippukunnanjohtajalta!


KANNEN KUVA Joel Forsman | PAINO Grano, 2016

KUVA Heikki Heinonen

TÄRKEÄT YHTEYSTIEDOT LIPPUKUNTA Lippukunnan nettisivut ja some-kanavat

TOIMINTARYHMÄ Kokoontumisaika ja -paikka

RYHMÄNJOHTAJA Puhelin ja sähköposti

LIPPUKUNNANJOHTAJA Puhelin ja sähköposti

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry Twitter: @partiolaiset | Instagram: @partioscout #partioscout | www.partio.fi