Issuu on Google+

KIM, SUNYOUNG

PORTFOLIO FROM 2010 SPRING TO 2011 FALL


CONTENTS 1. Opera House / Acoustics+Large Scale Project 2. Lecture Hall / Diagrams+Structural Detail 3. Experiencing Balance / Parametric Interface+Design&Build 4. Transitional Center / Steel Structure Design+Urban Context 5. Life Drawing / Hand Drawing


Opera House Acoustics+Large Scale Project This is the most recent project done by three member team. Through this project, I’ve learned about, 1. Carefully considering ways of simplifying complexity of highly ordered functional planning 2. Large, well-proportioned building forms 3. A very strong sense of site design and urban context 4. Detailed interior design and the use of color 5. Consistently realistic-looking digital representation I contributed as a leader for this project to make a conceptual figure ground model, to develop an auditorium in the opera house, and to refine final rendered images. Designing an auditorium, while satisfying all the acoustic considerations, was very difficult. Design decisions were made by acoustic analysis of precedents. Shape of acoustic clouds, angle of lateral panels, seating layout, and proper stage functions were analyzed for proper acoustic delivery from the stage to every seat in the audience. I have learned that managing a team of even small number of members is difficult. However, this project was a good chance to learn how to make a necessary design decision for complex and large scaled building in a team setting.


Wolf Point, Chicago, USA

Spending a tough day, Chicagoan loves to walk along the Chicago River. Looming opera house lured people to go and release their stress with beautiful performances.

Figure Ground Map of Chicago

Design Evolution


This site is located in the riverfront of Chicago River and is visible from high-rise buildings facing to the river. However, accessibility of public transit system was not convenient to approach to the site for this project.

So this opera house needed to become an attractive destination, a place where people would like to visit and spend time. We wanted the Opera House be a gem in the neighborhood. Behind its sparkling faceted glass faรงade, it showcases the events to the passing public.

DN

Stage Door

VIP Dressing Room 196 SF

Dressing Room Dressing Room 307 SF

307 SF

Main Foyer

UP DN

Upper Restaurant

VIP Dressing Room

Bridge Gallery

196 SF

Ticket Booth Ticket Booth 451 SF

VIP Dressing Room

DN

196 SF

VIP Dressing Room

Dressing Room 515 SF

196 SF

VIP Dressing Room 196 SF

VIP Dressing Room 196 SF

Dressing Room 513 SF

UP

DN UP

Showers

UP DN

189 SF

Performer's Lounge

DN UP

Orchestra Pit

DN UP

DN

921 SF

Dressing Room 504 SF

UP

DN

Level 3 - Main Level Perspective View from Southeast

North Elevation

South Elevation

EastElevation

West Elevation Elevations


North entrance displays recent performance schedule to inform people. Holiday Inn in Suntimes building to the North share the street for a drop area and vallet parking service.

Bridge gallery becomes an element for space transition where people get away from daily routine to the new show time.

North Entrance View

East-West Section


Stage Door

VIP Dressing Room

Dressing Room Dressing Room Main Foyer

UP DN

Upper Restaurant

VIP Dressing Room

Bridge Gallery Ticket Booth

VIP Dressing Room

VIP Dressing Room

Dressing Room

VIP Dressing Room

VIP Dressing Room Dressing Room

UP

DN UP

Showers

UP DN Performer's Lounge

DN UP

Orchestra Pit

DN UP

DN

Dressing Room

UP

Appetizing food smells from restaurant greets pedestrians as they come in and enjoy feasts for them. Plaza is always crowded with people as a greenery space in the summer and as an ice link during the winter.

DN

Level 3 - Main Level

Plans

Restaurant Interior View


Auditorium

Oak wood material of auditorium satisfies audiences’ visual and olfactory senses. Carefully designed ceiling clouds, lateral panels, and balcony profile fill the space with sound.

Auditorium from Stage

Acoustic Diagrams - NTS

Acoustic Section Diagrams


Performance on stage becomes a forcal point to get audiences’ attention. Stage traps and revolving floors creates dramatic scenes.

DN DN UP UP DN

UP DN

DN UP

UP

Stage from Auditorium

Acoustic Plan Diagrams


Every spot of 2400-audience was assured to have a great sight to enjoy the performance on stage.

Exploded Axonometric View

North-South Section


Lecture Hall Diagrams+Structural Detail This intensive five-week summer studio project gave me a chance to pay my full attention to developing visual communication skill with diagrams and detailed wall sections. This lecture hall is an auditorium for 250 people to be connected to the south wall of Marvin Hall, the architecture department building of the University of Kansas. It was an individual project and each individual was asked to consider International Building Code, acoustic sight lines, and equipment/furnishings for this project. As preceding this project, I explored the field of acoustics for increasing sound intelligibility from lecturers and studied large-span structures. Moreover, environmental sustainability was an important consideration. So this lecture hall showed multidisciplinary efforts to allow more sunlight and natural ventilation to reduce operating cost while satisfying aesthetic passion.


Lecture Hall

Site Location: South side of Marvin Hall School of Architecture, Design & Planning The University of Kansas, USA

Site Plan

Panoramic View of Site


Interlocking space between two existing schools has a possibility as a new plaza for gathering people. Glazed roof with colored laminated glass lit up the space and made it comfortable to take a moment.

Perspective View from Southeast


Space framing structure is used for infilling the south side of Marvin Hall. Curtain wall encloses space under the space framing system. Inside of curtain wall creates another social gathering space as embracing the existing pathways. INTERIOR VIEW

EXTERIOR

Perspective View from Southwest PERSPECTIVE VIEW IN AUDITORIUM

PERSPECTIVE VIEW F

Axonometric Section


West wall of Lecture Hall is open to see the greenery garden on the west side of Marvin Hall and is closed during the lecture.

Well-expressed section and plan is more to tell about the project than rendered images.

Spanish steps on the south side of Lecture Hall provide space for people to take a seat and be social.

Relationship between existing building and lecture hall is important to create continuous spatial connection.


EXPLODED AXONOMETRIC STRUCTURE

PATTERNED ROOF GLAZING SPACE FRAMING

The profile of Lecture Hall reflects the acoustically designed ceiling. Space Framing is holding the Lecture Hall structure, so the sidewall of lecture hall can be open and make an open view for people during the time when there is no lecture.

STEEL ROD FOR HANGING LECTURE HALL CONNECTED TO SPACE FRAMING

STEEL SHEET CLADDING

STEEL STUD FRAMING C CHANNEL

ACOUSTICALLY INSULATED LOUVERS

TWO LAYERS OF GLASS

CONCRETE AUDIENCE SEATING WITH 6" RISE PER ROW

PINNED CIRCULAR STEEL COLUMN

CONCRETE WALL BELOW GRADE LEVEL

CONCRETE SLAB

A3. WALL SECTION DETAIL

3/4" = 1'-0"

LOUVERED VENT WITH SCREEN

STAINLESS STEEL CLADDING

OAK PANEL ACOUSTIC CLOUD

CONTINUOUS BEAD OF ACOUSTICAL SEALANT UNFACED GLASS FIBER INSULATION

2 LAYERS OF 5/8" GYPSUM WALL BOARD

DRAINAGE MEMBRANE

1/2" EXP. JOINT WITH FILLER STRIP AND SEALER

STEEL STUD C CHANNELS

4" GROUND SUPPORTED CONCRETE SLAB

ACOUSTICALLY INSULATED LOUVERS

MATERIAL: ALUMINUM ALLOY ACOUSTIC MATERIAL: FIBER GLASS BLADE ANGLE: 90ยบ

MOVING PIVOT CONNECTED TO STEEL STUD

DOUBLE GLAZING WITH A LEAST 2" AIR GAP AND USING LAMINATED SOUND RETARDING GLASS

GRAVEL BACKFILL

VAPOR BARRIER DRAIN TILE OR PIPE

CONCRETE FOUNDATION

CRASHED ROCK COMPACTED FILL

TOP PART OF WALL

FOOTING PART OF WALL


Experiencing Balance Parametric Interface+Design&Build This project was aimed at identifying sensory aspects of architecture. Four-member team in a design-build project developed conceptual idea into vvvphenomena to people. This project focused on reformulating phenomenological descriptions into a parametric model using Grasshopper and Rhino. The interface is kinetically responding to the human body. I was deeply involved for the whole process of design development. I contributed to set the main concepts, ‘person as an pendulum for balance’ and ‘layers of balancing platforms and series of breaking balance moments’ for this project. I was exclusively in charge of parametric model development by using Grasshopper plugin on Rhino. This model was evolved along the process of building a human scaled physical model. I’ve learned how to describe the relationships between parameters and conceptual ideas in realizing physical models, which is useful in architectural project.


Experiencing Balance

Site Location: South side of Jayhawk Boulevard round-about on the campus of The University of Kansas

Main concept of the installation seeks to provide a wholly haptic experience of both the loss and attainment of balance.

Contained within a constant flux of undulating frames and teetering platforms, the occupant is confronted with chaotic instability and must work to find a new equilibrium whenever he/she breaks the equilibrium.

Series of Balancing Experience

Conceptual Development


Design-Build Prrocess

Platforms are supported by springs and each are connected through a bungee hinge system, that allows the platforms to move in all directions while still remaining tied to the movement and rhythm of the others.

Stretched and twisted fabric panels act as a direct expression of the structure’s movement, emphasizing the shifting motion of both the frame system and th eplatforms.

Ultimately, utilizing the parametric model and concentrating on steel fabrication, my team built six full-scale, fully operational, and responsive installation which served as ‘props’ in a cafully choreographed ‘performance.’

Fabric Movement View

Steel Fabrication Process


Parametric Modeling

A coordinate grid system was developed in relationship to the dimensions of the platform panels. Each panel maintains its own grid system, but flux in a mirrored fashion with the panels to which they are connected.

The weight of a step on the platform and the subsequent drop in the Z-axis is modeled through the coordinate system in a proportional manner.

When the point of impact is one X- or Y-unit away from the center point of platform, the panel drops one Z-unit distance down from the stable position.

Grasshopper Modeling


Transitional Center Steel Design+Urban Context This was a project for the 2010-2011 Steel Design Student Competition for designing a Homeless Assistant Center. Three members formed a team to participate in this competition and developd the initial conceptual ideas and a master plan. The master plan is divided into three parts and each team member was asked to complete the project independently in the later phase of the project while retaining the main idea and master plan. The results of all the team members were combined to make the final presentation. Transitional Center for the displaced and homeless people is inspired by the dynamic movement of freight trains that run right through the planned site, West Bottoms of Kansas City. The team captured the idea of dynamic movement from the trains to regenerate and revive the once booming industrial haven of Kansas City. This center is functionally divided into three buildings according to the seed growth concept. Each homeless person has the potential to grow from his or her current circumstance like a seed. Each person has a chance to grow and advance as they move through the service of the three transitional Centers. The first building fulfills the need of the inhabitants as a basic shelter and provides health services. The second building supplies transitional housing for families, women, and men, but also provides a grocery store and other necessary amenities for residents and the public in the West Bottoms. The third building is completely open to the public and services amenities for the center. Eventually, this building will create an opportunity for the residents and the community to communicate and interact with each other. I was deeply involved in forming ideas and developing the master plan of this project. In the later phase, I developed the plan for the first building for this project. This building literally provides the point of contact to get into the transitional center. It allows pedestrians to cross the railroad over the passing trains as well as to observe the view of West Bottoms. This bridge has a visual meaning of a connection between the existing community and the new functional building. Thecontinuous greenery running through the three buildings gives a symbolic meaning of connectivity and unites the three separate buildings into one whole project.


Homeless Assistance Center

Site location: West Bottoms, Kansas City, USA 2010-2011 Steel Design Student Competition 11th Annual ACSA/AISC Competition

  

      

Master Plan

     


A homeless assistance center acts as a bridge for residents preparing for reentrance into society. A green ribbon connects the three transitional buildings like the stem of a plant that delivers nutrients into the body.

Plans

Perspective View from Northwest

Bridge Interior View


1st Building: Service Center

This first building has education and workforce facilities, a kitchen, a dining hall, a medical center, and a health center.

The first floor is completely open to the public. It has an open dining space, administration offices, and classrooms for workshops. The second floor provides medical service for emergency needs. The third floor is equipped with beds for emergency use of homeless people.

Section of First Building and Bridge

Bridge View from Courtyard


Red colored patina steel is used as the material of the exposed steel structure to follow the color code of West Bottom’s brick buildings.

Modulated hexagon structures are used for this building. Hexagon structures are strong enough to transfer loadings to the ground level with minimum number of columns.

The depth of hexagon structure on the facade creates natural shadow into the space inside behind structure. Shallow depth of the whole building encourages more natural ventilation to reduce the energy consumption.

Curtain Wall Section

Structural Diagram

Master Plan

Axonometric North-South Section


Life Drawing Expression of Hand Drawing Starting in 2008, I’ve been taking a Life Drawing class at the Lawrence Arts Center every summer. Jeff Ridgeway, the instructor of this class, taught techniques for drawing human figures with various mediums, working with a live model. Charcoal and different kinds of pencils were my primary drawing materials for expressing human figure. This exploration of human anatomy, structure, and presentation of human body was helpful for developing my expression. While drawing people, I focused on creating a story to deliver how I felt at that moment and what was the strongest impression when I met the life model. During the three-hour period, my hands and spirit were moving freely on a paper as an interaction between myself and the model under the spotlight. The sound of pencils touching papers, the smell of of the drawing materials, the quietness in the classroom were the most precious elements for me to feel and express myself without any restriction. The years I spent on these classes helped me a lot in improving my hand drawing skill, whichh was very useful for communicating my idea and concept with people when developing programs for each architectural project.


Expression

Drawing is a form of visual expression. Varied expressions of drawings are how I transfer what I felt while observing human figures.

Charcoal and Pencil Charcoal and Pencil


Telling Stories

I like telling stories with hand drawings. Each drawing has its own story explaining the moment of my feelings.

Charcoal and Pencil


Portfolio, 2010 Spring - 2011 Fall