Page 1

Dongyue Zhang

張 冬悅 建築設計 作品集

Architectural Design Selected Works


Live | Work Housing

A Community Embedded in Creativity

Youth Art Center

A Space of Memory and Imagination

Improvisational Theatre Design Principles

Pohick Library

Reinterpreting the Space


Live | Work Housing A Community Embedded with Creativity

3

4


St. Paul

Live | Work Housing

A Community Embedded in Creativity Lower Town, St. Paul, MN

Ke

llo

gg

.

vd

Bl

Mississippi

Lower Town St. Paul is a very diverse community and attracts many young artist who are passionate about their career. The project requires students to design a community at the edge of Lower Town that respond to the site forces that are existing. A series of site analysis was done after the first couple site visit in a group. The site was understand as structures fixed to the ground and with skins applied on top of all structures. Since the site has a long history, and the many buildings have been renovated and there are very visible trace marks, including openings, exterior skin materials, paint colors, etc. No matter what has been changed about these buildings in Lower Town, most of their structures stays with their own integrity.

5

6


Community Gallery

“Deck� Gallery

Live/Work Duplex

Live/Work Apartment

In the process of planning out the site and design the housing units, they were evolving at the same time, so they can respond to each other well enough. The site layout was designed to respond the overall site forces, and the characteristics of the existing site materials was manipulated and applied to the designed units. For the conceptual planning of the site, a floating bubble with a tail under the deck was purposed. The gallery is placed at the corner of the site, and will be a very prominent feature of the site. It was visioned as a glowing bubble at night which attracts the artist in Low Town. The part of the gallery under the deck will get a sip of the landscape through the partial glass wall, and the glass wall and the gallery wall will become a long scroll of art piece for the community. 7

8


ge

Brid

.

lvd

gB

llog

Ke

e yett

e ridg eB

yett

.

lvd

gB

llog

Ke

Lafa

Lafa

e ridg eB

yett

Lafa

.

lvd

gB

llog

Ke

site forces diagrams

site process model

In the process of planning out the site and design the housing units, they were evolving at the same time, so they can respond to each other well enough. The site layout was designed to respond the overall site forces, and the characteristics of the existing site materials was manipulated and applied to the designed units. 9

10


units plan

units sections

At the live/work unit scale, layers of space was created from public to private which accommodates the users needs. The front entrance of each units consist a large scale door that lifts open during office hours for the artists. In this case, the first layer of space, the Gallery, will become part of the public corridor. There is also a regular size door on the side, which is flush to the wall, will be used after hours when the units becomes a hundred percent living space. Therefore, the first layer of space is very flexible. When the public visitors are in the first layer of pace they don’t see the next layer of the space, but they get a hint of those spaces which are private to the residents. On the second level of each units there is a little built in library that over looks the Gallery, which give enough supervision to this public space. The stairs to the second level is designed off to the side with opaque railings which seems to merge itself in to the wall, or as a simple extrusion of the wall. The living room and the bedroom are facing the street or the deck, which would gain enough natural lighting. 11

12


interior atrium

north west facade

At the building scale, the facades were treated in different manners. Facing Kellogg Boulevard, there are public store fronts which give more visibilities. Over Looking the deck, the first level was cladded with translucent glass panels, which gives more privacy and filters out the undesirable views of the deck. The slanted roof provides perfect lighting for the atrium space, and reiterate the small alley condition that was found so many times on this site.

13

14


Youth Arts Center A Space of Memory and Imagination

15

16


Youth Arts Center

A Space of Memory and Imagination North Loop, Minneapolis, MN This project allowed me to choose one site among three choices in the North Loop area and design an Art Center for the teenagers who are living around this area. A series of study about the site was done based on my personal interest. I was interested in the historic context that is embodied in this part of the city. The site is part of the warehouse district in Minneapolis, and was extensively influenced by railway system and streetcars back in the early 1900s. However, nowadays the site only has small amount of trucks that come in daily, many buildings are not occupied, but street artists are enjoying this site a lot, and one can see graffiti everywhere. The site has its unique beauty because of these changes that it has gone through time due to pure necessities. Its distinct historic characteristic is what I carried forward in my design.

17

18


Art Gallery

Washington Avenue

study model

Black Box Theatre

Rehearsal Studio

6th Street

Chosen Site: Washington Avenue and 6th Street Corner I wanted to create an interior world that emphasizes the importance of performing art and displayed art for the street kids to enjoy and learn without any disturbance form the street. At the same time, the interior space submerges itself in a familiar skin that fits within the site with point attractions that draws people in. Therefore I treated the exterior of building in a introverted language, and did a series of assembly of “function boxes” in order to experiment with different compositions of spaces. In the process of developing the most comfortable composition, I decided to place the theatre and the gallery at the most prominent spaces in the building, and all the other spaces will be in positions of their supports.

Existing Building

19

Gallery + Black Box

Lobby

Backstage

Mode of Movement

The relationship between the most prominent spaces - Art Gallery, Rehearsal Studio and Black Box - was emphasized intentionally using material and arrangement in my design. The theatre and rehearsal studio are linked because one is supported by the other, and are equally important. The art gallery has a translucent facade that triggers surrounding people’s interest of this building, and will potentially draw more people in. These three most important spaces are hugged by the rest of the spaces as a metaphor of their interdependency. Art Gallery is surrounded by classrooms and workshops, and the theatre is hugged by the backstage.

Administration

20


The grand staircase for the theatre is the center of the building. It is lit by natural light with supplementary artificial lighting to increase the lighting contrast. With this lighting condition, entering the theatre becomes an event, and this special event can be viewed by people who are on the second level. The two entrances of the building also frames two distinct view of this event. The design of these stairs are wider than conventional stairs, so students can sit on these stairs during the day when there are no shows. Teachers can even lecture in this naturally lighted space. The landing here is not just a simple resting point but a actual space that people can stop and chat with each other.

21

building section

22


Classroom

Classroom

Gallery Hall

from gallery looking at grand stair case

from theatre entrance looking at rehearsal studio

from washington st entrance looking in

from 2nd floor hall way looking at theatre entrance

In the photographs above, one can see how the stair case act as a connection of spaces, and at the same time as a ‘performance’ space rendered by natural and artificial lights. Each public staircase creates unique views for people who are looking at the staircase, and vice versa.

23

Rehearsal Studio

Hall

Black Box

2nd floor plan

The center atrium space utilize the sunlight during the days, and uses artificial light to create the same effect during the nights. In the plan above, the connection between the practice space and the performance space is illustrated.

24


Improvisational Theatre Design Principles

25

26


Improvisational Theatre Design Pinciples Providence, RI

The design creates a structure that embraces the existence of the cube void, the performance space. The cube is defined by one system that surounds it tightly, and at the same time submerged in another fluid systems that contrast the rigid position of the cube. The two systems that strengthen the presence of the cube establish a close relationship with the ground.

27

28


One system encloses the cube void as the core of the system. The surrounding spaces are formed by the looping of 27 feet wide surfaces within it’s own rigid grid system. The grid is an extension of the four sides of the cube void. They curve when they meet the grid, and they fold when they encounter the cube void. The cube void in this system is encased and held by these curved surfaces.The system anchors in the ground as a solid support for the cube void. 29

The other system is created by the paper loops that spans the entire width of the structure. There are paper ribbons that emerges from these loops that flush towards the cube void system and also along the slope of the ground. The system runs parallel to the ground as a translation of the ground rendered in a language resembling the cube void system.

30


dressing room

restroom

practice space

intermission lobby/ticketing performance space

31

performance space

intermission

32


When these two systems come across each other, the system of the cube void anchors in the ground vertically, and the system of the paper loops splits and reflexes as it encounters the other. In relation to the ground, they both emerges from the ground but in different axis. They both have directional quality that pushes towards the edge of the situation, which respond to the extreme elevation change of the ground.

33

34


In human scale, one experiences the sectional quality, the layering and looping of the paper structure, of the structure by walking along the edge of the paper loops. Paths emerge from the gap between the ground and the structure. One will walk down the stairs while experiencing the entire structure as if one is being pushed towards the edge of the situation.

35

36


Pohick Library Reinterpreting the Space

37

38


Pohick Library

Fairfax, VA Design Group: Dongyue Zhang, Joe Bower, Cindy McCleary, Andrew Ransavage (Leo A Daly) This project is a renovation of an existing Library building located in Fairfax County, Virginia. The project scope is the master planning of the interior space and relocation of the entry. In the design process, Joe Bower and I were responsible for the design effort and 3D modeling, and Cindy McCleary was in charge of programing and budgeting. Andrew worked on the rendering images.

ADULTS COLLECTION

EVISED 20

JAN.

30

JAN.

ADULTS COLLECTIONS

REFERENCE

SEATS COMPUTER IFI BAR UIET STUDY RM ONF. RM JUVENILES COLLECTION

space analysis diagram

YOUNG ADULTS

OOM SEATING

PERIODICALS NEWSPAPERS

390 SF QUIET STUDY 478 SF

FRIENDS BOOKS NEW BOOKS

INFO COMMONS P ST RIN AT TIN IO G N

HOLDS

JUVENILES

280 SF SELF CHECKOUT

KIOSK

C DE IRC. SK

STAFF BREAK ROOM 330 SF

CONFERENCE ROOM 418 SF

125 SF BRANCH MGR. OFFICE 119 SF WORK STATIONS

RECEIVING 260 SF FRIENDS BOOK STORAGE 90 SF

212 SF NEW BOOKS

JAN. STORAGE 93 SF TOILET 59 SF

MEETING ROOM 1300 SF 395 SF

STAFF WORKROOM 1810 SF PROGRAM DEVELOPMENT SAFE

COUNTER TOP

VOLUNTEER

ENTRY 220 SF

BENCH

B DR OOK OP

KITCHENETTE BOOK DROP 65 SF

24HR. SECONDARY ENTRY/EXIT

MAINTENANCE STORAGE

The design team investigated the relationship between the floor plan and the ceiling structure. Since the central space is the most prominent space of all and the first space you encounter after entering the building, the team wanted to bring those two together with more spacial connections. A series of diagrams were created to study the possible layout of the space in relation to the overhead structure and existing natural source.

final masterplan

39

40


exterior new entry rendering

day time interior rendering

space analysis diagram

interior rendering

For the final iteration of the master planning, the design team chose to occupy the space with translucent walls, which divides the central space into smaller ones. These semi-enclosed spaces not only occupy the space horizontally, but also expand vertically. Since the library is divided by the diagonal trombe wall in the middle, we will need to treat these two spaces differently. Hanging ceiling planes and artificial lightings are also employed to imply the boundary of the space with different functions.

interior rendering

night time interior rendering

41

42


Dongyue Zhang Selected Works 2014 Spring  
Dongyue Zhang Selected Works 2014 Spring  
Advertisement