__MAIN_TEXT__

Page 1

Sunny guide

KROATIE Praktische tips voor onderweg

#MetEenHuurautoZieJeMeer


DOBRO DOŠLI U HRVATSKU! In deze Sunny Guide over Kroatië vind je handige informatie en tips voor onderweg. Over verkeers­ regels, verkeersborden, tanken en tolwegen, maar ook wat je moet doen bij eventuele schade of pech. Neem de guide mee op vakantie, want dan kun je de informatie ook ter plaatse makkelijk vinden.

Happy Travels!

Altijd meenemen naar Kroatië: ✓ Een geldig EU-rijbewijs NB: Bestuurders moeten vaak minimaal 21 jaar zijn en 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. ✓ Een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart ✓ Creditcard met pincode op naam van de hoofdbestuurder, tenzij je ons Geen waarborgpakket of Premium Pluspakket hebt gereserveerd. ✓ Je Sunny Cars voucher!


CHECKLIST

Het is zover, je gaat de auto ophalen De vakantie is begonnen. De eerste stap is de auto ophalen. Check of alles werkt en noteer eventuele schade. Kijk ook hoeveel benzine er in de tank zit. Maak foto’s en laat eventuele schade aantekenen op het contract. Loop bij voorkeur samen met de lokale autoleverancier een controlerondje om de auto. Met de checklist hiernaast kun je zeker niets vergeten. Sommige verhuurders willen je een grotere auto ‘aansmeren’. Vraag wat de aanvullende kosten zijn en kijk goed of je hem echt nodig hebt. Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Bij Sunny Cars huur je all-in. Je hoeft geen extra verzekeringen af te sluiten.

Lees het contract goed door voor je het ondertekent. Zijn de namen en gegevens van de bestuurder in orde? Een tweede bestuurder is niet altijd inbegrepen in Kroatië. Check of de tweede naam ook op het contract staat. Kloppen de kosten voor eventuele extra's als accessoires, one way, etc? Ben je het eens met de hoogte van de waarborgsom? Heb je een betalingsbewijs voor de waarborgsom? Staat het telefoonnummer voor noodgevallen erop? Snap je de afspraken rond tankregeling en tankinhoud? Check welk type brandstof je moet tanken. Maak een foto van de benzinestand. Heb je eventuele schade die al op de auto aanwezig is genoteerd en gefotografeerd? Zijn merk, type, kenteken en km-stand correct? Mag je de grens over met de auto of niet? Dubbelcheck de huurperiode en inlevertijd! Autohuur gaat per 24 uur. Een uurtje te laat kan je zo een extra dag kosten.


10x handig om te weten Je hebt de huurauto opgehaald, de roadtrip gaat nu echt beginnen. Met de volgende 10 reminders weet je zeker dat je goed op pad gaat.

1 MAXIMUMSNELHEID Binnen de bebouwde kom:

50 km

Buiten de bebouwde kom:

90 (80) km

Autowegen:

110 (100) km

Autosnelwegen:

130 (120) km

Bestuurders jonger dan 24 jaar moeten zich aan de lagere snelheden houden die tussen haakjes zijn vermeld. De minimumsnelheid op de autosnel­ wegen is 60 km/h.

2 HANDEN VRIJ! Bestuurders van voertuigen mogen tijdens het rijden geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen mag wel.

3 SCHOOLBUSSEN Het is verboden om schoolbussen die stilstaan bij een halte om passagiers in en uit te laten stappen, in te halen. Een schoolbus heeft bovendien voorrang bij het wegrijden van een halte.

4 DASHCAM Het gebruik van een dashcam is niet verboden, maar er moet rekening gehouden worden met de privacywet­ geving. Op bepaalde plekken is filmen niet toegestaan, bijvoorbeeld bij grensovergangen.


5 KUNA EN EURO In Kroatië hebben ze als munteenheid de kuna. Hoewel op veel plekken ook euro’s gebruikt kunnen worden, is het handig ook wat contante kuna’s bij je te hebben, o.a. voor tol, tanken of parkeren.

6 VERKEERSINFORMATIE In de zomer wordt Engels- en Duitstalige verkeersinformatie uitgezonden. De radiofrequenties staan langs de kant van de autosnelwegen op borden aangegeven.

9 VOORRANG Over het algemeen geldt dat op een kruising bestuurders van rechts voorrang hebben, tenzij anders is aangegeven. Het verkeer dat op een rotonde rijdt, heeft altijd voorrang. Op smalle berg­ wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.

10 VERLICHTING

7 DRUKKE DAGEN In de zomermaanden is het druk op de wegen richting de Dalmatische kust en bij de grensovergangen (bijvoorbeeld richting Slovenië). In de weekenden is het extra druk.

8 INHALEN Tijdens het inhalen moeten bestuurders voortdurend richting aan blijven geven.

Van de laatste zondag in oktober tot en met de laatste zondag in maart is dimlicht of dagrijlicht (ook led) ook overdag verplicht. Bovendien moet in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht dimlicht worden gevoerd; dagrijlicht is niet voldoende. Buiten deze periode is verlichting alleen verplicht bij slecht zicht.


Wegennet en tol Alle snelwegen in Kroatië zijn tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Het is mogelijk om contant te betalen in kuna's of euro’s bij de bemande tolpoortjes. Alle bekende creditcards worden geaccepteerd.

Met de auto naar Bosnië

Dubrovnik

Dubrovnik is van de rest van Kroatië gescheiden door een smal stukje Bosnië. Je gaat daar dus de grens over als je Dubrovnik wil combineren met de rest van Kroatië.

Het oude centrum van de stad Dubrovnik is volkomen verkeersvrij (met uitzondering van stadsbussen). Het is dus onmogelijk daar met een huurauto rond te rijden.

Geef dit van tevoren aan, zodat de lokale wagenparkaanbieder de juiste papieren in orde kan maken. Voor deze grensovergang kunnen kosten (ca. 20 euro) worden berekend.

Dat is ook niet nodig, want het centrum van Dubrovnik is prima te voet te verkennen. Houd er rekening mee dat het vinden van een parkeerplaats net buiten het stadscentrum lastig is.


Boetetarieven Bekeuringen. Niemand wordt er blij van en daarom is het maar beter om ze te voorkomen. De politie in Kroatië mag bij een verkeersovertreding een boete opleggen, maar deze hoeft niet ter plekke betaald te worden. De bekeuring moet wel binnen 8 dagen na ontvangst worden betaald. De politie kan als waarborg het paspoort van de overtreder innemen, totdat de boete is betaald. Als de bekeuring via de lokale autoverhuurder naar het huisadres wordt gestuurd, komen daar per boete ook nog administratiekosten bij. Kroatië werkt met een strafpuntensysteem (puntenrijbewijs) dat ook geldt voor buitenlanders.

EEN INDICATIE VAN DE TARIEVEN IN KROATIË:

Snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom: tot 20 km te hard vanaf 70 euro, 30 tot 50 km vanaf 275 euro en meer dan 50 km vanaf 675 euro en mogelijk een ontzegging van de rijbevoegdheid. Snelheidsovertredingen buiten de bebouwde kom: 10 tot 30 km vanaf 70 euro, 30 tot 50 km vanaf 130 euro, vanaf 50 km/h vanaf HRK 400 euro en mogelijk een ontzegging van de rijbevoegdheid. Rood licht: 270-675 euro. Parkeren: 4-70 euro. Parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapten vanaf 95 euro. Rijden zonder autogordel: Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden: vanaf 70 euro. Rijden onder invloed: vanaf 100 euro.


Parkeren Een parkeerverbod wordt aangegeven met belijning langs de kant van de weg. Hoofdstad Zagreb heeft drie verschillende parkeerzones. Hoe dichter bij het centrum, hoe hoger het parkeertarief en hoe korter je er mag parkeren. In de stad Pula zijn de parkeerzones niet overal duidelijk aangegeven. In de meeste plaatsen is het betaald parkeren. Als je geen parkeergeld betaalt, riskeer je een boete van ruim 280 euro. In de zomermaanden kan het in populaire (bad-)plaatsen druk zijn en is het soms lastig om een parkeerplek te vinden. Het lijkt alsof de Kroaten het niet zo nauw nemen met een parkeerverbod. Als het druk is zie je geparkeerde auto’s op de gekste plekken staan. Maar dat betekent niet dat de politie niet oplet. In sommige steden kan je auto ook weggesleept worden als je verkeerd geparkeerd staat.

Altijd bij je hebben Als het goed is heeft de lokale autoverhuurder hiervoor gezorgd, maar check bij het ophalen van de auto of de volgende items in de auto aanwezig zijn: • Een verbanddoos • Veiligheidshesje De bestuurder moet bij pech of een ongeval een hesje dragen als deze de auto verlaat. Passagiers die bij pech of een ongeval in het donker of bij slecht zicht langs de weg lopen, moeten een reflector of lampje bij zich dragen of een veiligheidshesje aanhebben. • Een gevarendriehoek Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek op voldoende afstand, buiten de bebouwde kom op ten minste 100 meter, achter de auto worden geplaatst. • Reservelampen Het is verplicht reservelampen in de auto te hebben, tenzij de auto is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting.


De auto mee op de ferry Als je een van de Kroatische eilanden wilt bezoeken, kun je de huurauto meenemen. Overtochten met een veerdienst zijn toegestaan voor € 16 - 20 per huur­ periode, zodat je op de boot en de eilanden verzekerd bent. Wel dient dit bij het ophalen van de auto vermeld te worden.

Wist je dat? › Brandstof in Kroatië over het

algemeen goedkoper is dan in Nederland?

› Je in de winter verplicht bent om

een kleine sneeuwschep in de auto te hebben?

› Drugs en te veel alcohol in het

verkeer net als in Nederland verboden zijn? Voor alcohol geldt een maximaal promillage van 0,5. Voor bestuurders jonger dan 24 jaar geldt een totaal alcohol­verbod.


Tanken in Kroatië De meeste tankstations zijn geopend van 7 tot 19 of 20 uur, en in de zomer vaak tot 22 uur. In de grotere steden en langs belangrijke doorgaande wegen zijn de tankstations meestal 24 uur geopend. Bij bemande tankstations kan contant of met een creditcard betaald worden. Bij veel tankstations kan buiten de openingstijden bij tankautomaten worden getankt. Bij deze automaten moet meestal contant met kuna’s betaald worden.

Let op! Loodvrije Euro 95 (Eurosuper 95/ Bez Dovni Benzin), loodvrije Superplus 98 (Eurosuper 98/ Eurosuper Plus 98) en Eurosuper 100 zijn goed verkrijgbaar in Kroatië. Diesel (Eurodiesel) is goed verkrijgbaar.

Bij sommige tankstations wordt ook Diesel (zonder ‘Euro’ ervoor) aangeboden, maar deze brandstof is alleen geschikt voor vrachtwagens. Bij sommige tankstations wordt ook Super 95 (zonder ‘Euro’ ervoor) aangeboden, maar deze benzine voldoet niet aan de Europese kwaliteitseisen.


Gevaarlijke bocht naar rechts

Pas op voor wilde zwijnen

Verkeersborden De verkeersborden in KroatiĂŤ wijken nauwelijks af van die in Nederland. Wegwijzers zijn geel met zwarte letters, informatieborden zijn blauw met witte letters en borden langs de snelweg zijn groen met witte letters.

Wegwerkzaamheden - anders 100 M dan in Nederland - een gele in plaats van witte achtergrond

Keerverbod

60

Verboden rechts (of links) af te slaan 100 M

100 M

60 30 60 70 60 AUTOVĂ?A

100 M

100 M

Minimumsnelheid 100 M

Verboden te claxonneren

60

Getal geeft aan hoeveel meter afstand bestuurders moeten houden tot hun voorganger

60 Adviessnelheid

Centrum


K ROAT IS C H

E WO O R D E

N

Otvoreno Open Zaustaviti Stoppen Autocesta (met tol) Autosnelweg Cestarina Tol orena Cesta je zatv ten o sl ge af Weg is t Dajte priorite en en rl ve Voorrang Zatvoreno Gesloten Sporo Langzaam Obilazak Omleiding Parkiranje Parkeren Magla Mist Snijeg Sneeuw Pješaci o V etgangers Zabranjen Verboden Brzina udara mpel Verkeersdre brzine Ograničenje heid el Maximumsn r Vjeta Wind a Pješačka zon d ie b ge rs Voetgange

Handige zinnen voor autohuur Een paar handige zinnen die betrekking hebben op autohuur Hier heeft u mijn rijbewijs. Evo moje vozačke dozvole •

Gaat er benzine of diesel in mijn auto? Trebam li natočiti benzin ili dizel u svoje vozilo? •

Welke auto is voor mij? Koje vozilo mogu koristiti? Waar is het dichtstbijzijnde tankstation? Gdje se nalazi najbliža benzinksa postaja? •

Welk nummer moet ik bellen als ik problemen met de auto heb? Na koji broj mogu nazvati ako budem imao problema s vozilom? •

Kunt u dat opschrijven? Možete li mi ga napisati? •

Waar laat ik mijn auto als mijn vakantie er op zit? Gdje trebam vratiti vozilo nakon svojeg godišnjeg odmora?


1

2

3

4

5

5 handige reisapps voor op vakantie Met deze handige reisapps ga je goed voorbereid op vakantie en maak je het reizen ter plaatse nog makkelijker: 1. PACKPOINT Nooit meer je zonnebril of verrekijker vergeten? Dan is PackPoint iets voor jou. Deze app stelt automatisch een “slimme� inpaklijst voor jouw reis samen op basis van een korte vragenlijst die je vooraf invult. Geen inpakstress meer. 2. SYGIC TRAVEL Tripjes plannen is leuk om te doen maar kan soms erg veel tijd kosten. Met deze app bespaar je een hoop tijd en weet je binnen een mum van tijd wat er te doen is in en rondom jouw vakantiebestemming. Van leuke tours, GPS kaarten, accommodatie tot de weersvoorspelling, Sygic Travel helpt je je reisschema nog beter te plannen.

 3. MAPS.ME Met deze gratis offline navigatie app verdwaal je nooit meer op reis. Download nu alvast de plattegronden van de steden en regio's waar je in Spanje gaat rondtoeren, zodat je altijd offline toegang hebt tot een gedetailleerde kaart. Je kunt zelfs alle hotspots die je wilt bezoeken markeren door ze een kleurtje te geven. 4. FIND MY CAR SMARTER Het is iedereen vast wel eens overkomen; Na lang zoeken heb je eindelijk een parkeerplek gevonden voor je auto, maar op de terugweg weet je niet meer (precies) waar de auto geparkeerd stond. Met de app Find my Car Smarter verlies je je auto nooit meer uit het oog! 5. AROUNDME Op zoek naar een pinautomaat, tankstation, supermarkt, parkeerplaats, restaurant of wat dan ook? Met AroundMe hoef je niet lang te zoeken. Deze handige app geeft precies aan wat er allemaal in de buurt te vinden is.


24/7 NOODNUMMER SUNNY CARS +31 (0)23 - 5 699 690

Pech onderweg? We hopen natuurlijk dat alles goed gaat op je roadtrip. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en pech onderweg kan altijd gebeuren. Ook een deuk, kras of steentje door de ruit is zo gebeurd. Wat moet je in zo'n geval doen?

TECHNISCHE PROBLEMEN? • Bel de lokale wagenparkbeheerder. Het nummer vind je op de voucher en op het lokale huurcontract. • Kom je er niet uit? Bel ons dan op +31 23 5699 690. VERKEERSONGEVAL? • Bel de plaatselijke hulpdiensten via 112 (vanaf een mobiele telefoon). • Bel ook de lokale wagenparkbeheerder. SCHADE GEREDEN? • De declaratie regel je achteraf via de online schademelding. De link naar dit formulier staat op de voucher en op de website. • Vul het online schadeformulier in. • Upload de volgende documenten: - Betaalbewijs (creditcardafschrift of bon voor contante betaling) - Lokaal huurcontract - Schaderapport van de lokale verhuurder (indien beschikbaar). • Wij gaan er dan meteen mee aan de slag, zodat jij je geld zo snel mogelijk terug hebt.

Tip! Maak foto's van de schade.

Dan heb je altijd bewijsmateriaal.

Profile for Sunny Cars Nederland

Sunny Guide Kroatië  

Kroatië is ideaal te verkennen met huurauto. Lees de do's en don'ts, we zien je wel graag veilig rijden!

Sunny Guide Kroatië  

Kroatië is ideaal te verkennen met huurauto. Lees de do's en don'ts, we zien je wel graag veilig rijden!