Page 1

Sunny guide

ITALIE Praktische tips voor onderweg

#MetEenHuurautoZieJeMeer


BENVENUTO IN ITALIA! In deze Sunny Guide over Italië vind je handige tips en informatie voor onderweg. Over verkeersregels, verkeersborden, tanken en tolwegen, maar ook wat je moet doen bij eventuele schade of pech. Neem de guide mee op vakantie, want dan kun je de informatie ook ter plaatse makkelijk vinden.

Happy Travels!

CHECKLIST

Altijd meenemen naar Italië: ✓ Een geldig EU-rijbewijs NB: Bestuurders moeten minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. ✓ Een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart ✓ Creditcard met pincode op naam van de hoofdbestuurder. ✓ Je Sunny Cars voucher!

Het is zover, je gaat de auto ophalen De vakantie is begonnen. De eerste stap is de auto ophalen. Check of alles werkt en noteer eventuele schade. Kijk ook hoeveel benzine er in de tank zit. Maak foto’s en laat eventuele schade aantekenen op het contract. Loop bij voorkeur samen met de lokale autoleverancier een controlerondje om de auto. Met de checklist hiernaast kun je zeker niets vergeten. Sommige verhuurders willen je een grotere auto ‘aansmeren’. Vraag wat de aanvullende kosten zijn en kijk goed of je hem echt nodig hebt. Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Bij Sunny Cars huur je all-in. Je hoeft geen extra verzekeringen af te sluiten.

Lees het contract goed door voor je het ondertekent. Zijn de namen en gegevens van de bestuurder in orde? Een extra bestuurder is niet altijd inbegrepen in Italië. Check of de tweede naam ook op het contract staat. Kloppen de kosten voor eventuele extra's als accessoires, one way, etc? Ben je het eens met de hoogte van de waarborgsom? Heb je een betalingsbewijs voor de waarborgsom? Staat het telefoonnummer voor noodgevallen erop? Snap je de afspraken rond tankregeling en tankinhoud? Check welk type brandstof je moet tanken. Maak een foto van de benzinestand. Heb je eventuele schade die al op de auto aanwezig is genoteerd en gefotografeerd? Zijn merk, type, kenteken en km-stand correct? Mag je de grens over met de auto of niet? Dubbelcheck de huurperiode en inlevertijd! Autohuur gaat per 24 uur. Een uurtje te laat kan je zo een extra dag kosten.


10x handig om te weten

6 GELUIDSSIGNALEN

Je hebt de huurauto opgehaald, de roadtrip gaat nu echt beginnen. Met de volgende 10 reminders weet je zeker dat je goed op pad gaat.

3 DRUKKE DAGEN Italianen gaan er in het weekend graag op uit. Vooral naar de kust. In de zomerperiode is het daardoor extra druk op vrijdagmiddag en zaterdag. Op zondag gaan ze weer naar huis, dan is het druk op de wegen richting de grote steden. Op 15 augustus is het overal druk in verband met een feestdag (Maria Hemelvaart) in het hele land. Andere drukke feestdagen zijn 25 april, 1 mei en 2 juni.

1 MAXIMUMSNELHEID Binnen de bebouwde kom:

50 km

Buiten de bebouwde kom:

90 km

Autowegen:

110 km

Autosnelwegen:

130 km

2 GEEN TELEFOON In Italië is het verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon in je handen te hebben. Al zou je anders denken. Of je nu op de snelweg rijdt of in de stad, de Italianen bellen er lustig op los. Maar het is wel degelijk verboden. Oók als je in de file of voor rood licht stilstaat. Handsfree bellen mag wel, maar nooit met een koptelefoon of oortjes. Een headset met één oortje is wel toegestaan.

Buiten de bebouwde kom mag een bestuurder toeteren bij onoverzichtelijke bochten en kruisingen. Binnen de bebouwde kom mag dat alleen als er direct gevaar is voor een aanrijding. Iemand die gewonden of zieken vervoert mag altijd toeteren. Maar ook hier geldt weer, dat Italianen toeteren als het maar even kan. Trek je niet snel genoeg op bij het stoplicht, dan hoor je dat meteen aan de vele claxons die afgaan. Laat je niet opjagen, houd je gewoon aan de verkeersregels.

Als er bij een kruispunt continu een rood licht brandt, wordt dit gezien als een gevaarlijk punt. Je mag doorrijden als naast het rode licht ook een groen licht brandt.

10 VERLICHTING

4 VOORRANG Bestuurders van rechts hebben voorrang. Trams en lijnbussen hebben altijd voorrang. Buiten de bebouwde kom heeft het verkeer dat op een genummerde rijksweg rijdt voorrang. Op smalle wegen moet het voertuig dat het dichts bij een uitwijkplaats is uitwijken. Vrachtauto’s hebben voorrang op personenauto’s. Een autobus heeft altijd voorrang op een vrachtauto.

5 STIJGEND VERKEER Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig dicht bij een uitwijkplaats is. Een postauto heeft altijd voorrang.

9 GEVAARLIJK KRUISPUNT

7 TRAMS Rijdende trams moeten rechts worden ingehaald, tenzij dit niet mogelijk is. Op eenrichtingswegen mag een tram ook links worden ingehaald. Een stilstaande tram mag je alleen passeren als er een vluchtheuvel is. Trams hebben altijd voorrang.

8 ROTONDES Bestuurders op de rotonde hebben voorrang op degenen die de rotonde willen oprijden.

Het voeren van dimlicht is verplicht in tunnels en bij weinig licht of slecht zicht. Buiten de bebouwde kom is dimlicht ook overdag verplicht. Binnen de bebouwde kom alleen als het zicht slecht is. Mistlampen gebruik je alleen als het zicht minder is dan 50m.


Wegennet en tol Het wegennet in Italië is van goede tot uitstekende kwaliteit. Naarmate je meer richting het zuiden gaat neemt de kwaliteit van de wegen af. Ook op Sardinië en Sicilië blijft de kwaliteit achter bij het vasteland. Het wegennet bestaat uit drie soorten wegen: Autostrade Snelwegen, meestal een tolweg. Wegnummers beginnen met een A.

Milieuzones In veel Italiaanse steden zijn milieuzones ingesteld om luchtvervuiling tegen te gaan. Deze zones heten Zona a Traffico Limitato (ZTL) en vind je meestal in het centrum en/of de historische binnenstad. De zones worden aangegeven door een verbodsbord met daarbij het opschrift zona traffico limitato. Als het verbod alleen tijdens bepaalde uren/perioden geldt staat dit bij het bord vermeld. De regels verschillen per stad, maar betekenen doorgaans dat je hier niet mag rijden en parkeren als je geen vergunning hebt. Er wordt streng gecontroleerd, veelal met camera’s, en de boetes zijn hoog. Rijd je vier keer hetzelfde rondje, omdat je de weg niet kunt vinden, dan krijg je gewoon vier keer een bekeuring. Het beste is het zekere voor het onzekere te nemen en de auto buiten deze zones te parkeren.

Steden met milieuzones zijn bijvoorbeeld Rome, Arezzo, Bologna, Bolzano, Florence, Milaan, Palermo, Pisa, en Verona. Ook op sommige eilanden zijn motorvoertuigen van niet-inwoners tijdens de zomermaanden niet toegestaan. Bijvoorbeeld op Capri, Ischia, Ponza en Procida.

Strade Nazionali Doorgaande wegen met twee rijstroken. Wegnummers beginnen met een N. Strade Statali Doorgaande wegen met vier rijstroken. Wegnummers beginnen met SS. Bijna alle snelwegen in Italië zijn tolwegen. Bij de bemande tolpoortjes kun je contant betalen. Wil je met een creditcard betalen, kies dan voor de tolpoortjes met Carte. Een Nederlandse pinpas wordt vaak niet geaccepteerd. Zorg dus altijd voor contant geld of een creditcard. Je kunt ook een VIA-card kopen. Een magnetische kaart waarmee je de tol kunt betalen bij speciale tolpoortjes. Het gaat vaak sneller dan bij de andere tolpoortjes. De kaarten zijn te koop bij tankstations en tabakswinkels á 25 of 50 euro. Ze zijn niet geldig op Sicilië.

Tanken Loodvrije Euro 95 (Senza Pb/Benzina Senza Piombo/ Benzina Verde/SP) is goed verkrijgbaar in heel Italië. Net als Loodvrije Superplus 98 (Super/Benzina super Senza Piombo Plus/Benzina Verde Plus/BluSuper). De meeste tankstations langs de autosnel­wegen en vlakbij de grens zijn 24 uur per dag geopend. Op andere plekken gaan ze meestal om 7 uur open en om 19.30 uur dicht (in de winter vaak iets eerder). Ook tussen 12.30 en 15.30 uur zijn deze tankstations vaak gesloten. Bij tankstations kan contant worden betaald. Ook worden bij vrijwel alle tankstations creditcards geaccepteerd, maar er zijn dus uitzonderingen, zeker in de wat kleinere steden en dorpen. Italië heeft nog veel bemande stations (servito). Handig, want je hoeft zelf je auto niet uit om te tanken of te betalen. Bij deze stations betaal je wel altijd een wat hogere prijs voor de benzine dan bij de onbemande tankstations. Dat geldt ook voor de tankstations langs de snelwegen. Die zijn duurder dan aan de nationale wegen of in de dorpen.

Tankautomaten

Buiten openingstijden kun je in de grotere steden terecht bij tankautomaten (fai da te, doe het zelf). Hiervoor heb je doorgaans bankbiljetten nodig. Creditcards en pinpassen kun je meestal niet gebruiken.


Parkeren

Wist je dat?

Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in). Ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingverkeer mag je wel links parkeren, mits er minimaal 3 meter vrije wegbreedte overblijft. Parkeren is verboden op de volgende plaatsen: • Bij een bus- of tramhalte, voor een afvalcontainer en bij een tankstation. • In zogeheten groene zones mag op werkdagen niet worden geparkeerd van 8 tot 9.30 uur en van 14.30-16 uur. • In het historisch centrum van Rome mag je op werkdagen niet rijden en niet parkeren van 7 tot 20 uur.

LIEVER NIET OP EEN HELLING

Als je de keuze hebt adviseren we je om niet op een helling of ander steil weg­ gedeelte te parkeren. Er is altijd een kans dat de auto gaat rollen en als blijkt dat de bestuurder zich niet aan de juiste voorschriften heeft gehouden, is de schade voor eigen rekening. Als het echt niet anders kan, vertrouw dan niet alleen op de handrem. Zet de auto altijd in de eerste versnelling of in de achteruit. Draai met het stuur de voorwielen zodanig, dat als de auto toch gaat rollen hij niet recht naar beneden rijdt, maar tegen een obstakel tot stilstand komt. Tot slot kan een steen achter de wielen ook helpen, maar nogmaals voorkomen is beter dan genezen.

DUBBEL PARKEREN

Ondanks de regels en de hoge boetes voor verkeerd parkeren, zetten Italianen hun auto het liefst zo dicht mogelijk bij

› Italianen zich niet graag aan de

verkeersregels houden? Blijf daarom altijd alert op auto’s die rechts inhalen, door rood licht rijden, voetgangers op de zebra geen voorrang verlenen, zich niet aan de rijstroken houden etc.

› Automobilisten op de linker rijbaan van

de plek waar ze moeten zijn. Ook als ze dan even dubbel moeten parkeren… Het kan dus voorkomen dat je zelf netjes hebt geparkeerd, maar dat je niet weg kan omdat er nog een auto voor die van jou staat. Tja, er zit niks anders op dan wachten.

Altijd bij je hebben Als het goed is heeft de lokale autoleverancier hiervoor gezorgd, maar check bij het ophalen van de auto of de volgende items in de auto aanwezig zijn: • Veiligheidshesjes Alle inzittenden moeten bij pech of een ongeval een hesje dragen als ze de auto verlaten. • Een gevarendriehoek Bij pech of ongeval is een gevaren­ driehoek verplicht. De gevarendriehoek moet 50 m achter het voertuig worden geplaatst. Op autowegen is dat 100 m.

opschieten houden? Ze geven dat aan door hun richtingaanwijzer aan te doen en vol gas op je bumper te gaan rijden. Laat je niet opjagen! Houd je aan de snelheid en ga pas naar rechts als daar voldoende plek voor is.

› Drugs en alcohol in het verkeer net

als in Nederland verboden zijn? Voor alcohol geldt een promillage van 0,5. Is het percentage hoger dan 1,5% dan geldt een zware boete en kan het voertuig in beslag worden genomen. Heb je korter dan 3 jaar je rijbewijs dan geldt een absoluut alcoholverbod.

› Dragers van een bril of lenzen in wiens

rijbewijs dat vermeld staat beter een reservebril kunnen meenemen? Het is niet verplicht, maar voorkomt discussies met de politie.

› Roken verboden is als in een auto een

van de passagiers zwanger is of jonger dan 18 jaar?

› Kinderen die minder dan 36 kg wegen

of kleiner zijn dan 1,50 in een goedgekeurd kinderzitje of verhoger vervoerd moeten worden?

› Kinderen met een gewicht van 9 kg of

lager met de rug naar voren in een goedgekeurd en passend kinderzitje vervoerd moeten worden? De airbag moet dan uitgeschakeld worden.


Boetetarieven Italianen staan bekend om hun dynamische rijstijl. Met andere woorden, ze nemen het niet zo nauw met de verkeersregels. Denk nu niet, oh ze houden zich hier niet aan de regels dus het zal wel mee­ vallen met de boetes. Niets is minder waar. De Italiaanse politie schrijft heel gemakkelijk boetes uit en ze kunnen flink hoog zijn. Daarnaast zijn de administratiekosten van de lokale verhuurders onlangs verhoogd van 45 tot 80 euro pèr verkeersovertreding. In de Italiaanse verkeerswet is voor elke verkeersboete een minimum- en een maximumbedrag vastgesteld. Betaal je direct of binnen 5 dagen, dan wordt 30% korting gegeven. Dit staat op de bekeuring aangegeven. Boetes die bij de lokale verhuurder binnenkomen, worden later doorbelast aan de huurder. De boete ontvang je via de lokale overheid. De administratiekosten worden door de lokale verhuurder via je je creditcard afgeschreven. Hier kan soms maanden overheen gaan.

Wegwijzers autosnelwegen (groen) en autowegen (blauw)

EEN INDICATIE VAN DE TARIEVEN IN ITALIË: Door rood rijden: 137 - 258 euro. Verkeerd geparkeerd: 33 - 258 euro. Bellen achter het stuur of zonder gordel rijden: 68 - 1313 euro. Parkeren of rijden in zona traffico limitato: vanaf 78 euro en wegslepen van de auto. Tot 10 km te hard: minimaal 33 euro. Meer dan 40 km te hard: de boete kan oplopen tot 1313 euro en waarschijnlijk moet je je rijbewijs inleveren. Rijden onder invloed: vanaf 500 euro.

FLITSPALEN Langs vele doorgaande wegen in Italië zie je flitspalen. Ze heten Autovelox. Italianen doen je graag geloven dat de meeste nep zijn en dat er geen camera inzit. Vandaar dat ze zich doorgaans niet aan de maximumsnelheid op de weg houden. Wij raden aan het zekere voor het onzekere te nemen. Houd je netjes aan de snelheid. Niemand zit op boetes te wachten en bovendien, de verkeersveiligheid staat natuurlijk voorop.

Toeristische bezienswaardigheden

Eenrichtingsverkeer

Verkeersborden De verkeersborden in Italië wijken nauwelijks af van die in Nederland en België. Hieronder de borden die anders zijn:

P P P P P

Parkeerverbod

P P P P P

Sneeuwkettingen verplicht

30 30 30 70 30 70 30 Verboden links (of rechts) 70 af te slaanFlorence 70 Florence Florence 70 Florence Florence

30 30 30 30 70 70 30 70 Florence 70 Florence Florence 70 Florence Florence

zona Wegwerkzaamheden - anders Florence traffico limitato Florence dan in Nederland - een gele in zona Florence limitato plaats vantraffico witte achtergrond Florence

zona traffico limitato

Keerverbod, anders dan in Nederland loopt er een rode streep doorheen

Centrum

Florence Florence Florence Florence

zona traffico limitato

zona traffico limitato

Florence

zona traffico limitato

zona traffico limitato

zona traffico limitato

zona traffico limitato

zona traffico limitato

Minimumsnelheid

Adviessnelheid

Bebouwde kom en einde bebouwde kom.

Florence

Inrijverbod, alleen auto's met een ontheffing mogen deze zone binnenrijden


W ITA LI A A N S E

OORDEN

Handige zinnen voor autohuur

Alt Stop Alt polizia erring) (wegversp Stop, politie Alt stazione alen Stop, tol bet Aperto Open ale Area perdon bied ge rs ge n Voetga siva Area succes plaats/ er ke Volgende par restaurant eg tankstation/w Attenzione g ichti Let op, voorz Chluso Gesloten Destra Rechts Deviazione Omleiding ane Dogana dou e Douan Fino a Tot Nebbia Mist No autostop den Liften verbo Ospedale Ziekenhuis

Rallentare jden Langzamer ri Sinistra Links iata Strada ghiacc or ijs o d eg w e Gladd

Een paar handige zinnen die betrekking hebben op autohuur Hier heeft u mijn rijbewijs. Ecco la mia patente di guida. •

Gaat er benzine of diesel in mijn auto? La mia auto va a diesel o benzina? •

Welke auto is voor mij? Qual è la mia auto? •

Waar is het dichtstbijzijnde tankstation? Dov’è la stazione di rifornimento più vicina? •

Welk nummer moet ik bellen als ik problemen met de auto heb? Quale numero devo chiamare in caso di problemi con l’auto? •

Kunt u dat opschrijven? Può scrivermelo, per favore? •

Waar laat ik mijn auto als mijn vakantie er op zit? Dove lascio la macchina al termine della mia vacanza?

1

2

3

4

5

5 handige reisapps voor op vakantie Met deze handige reisapps ga je goed voorbereid op vakantie en maak je het reizen ter plaatse nog makkelijker: 1. PACKPOINT Nooit meer je zonnebril of verrekijker vergeten? Dan is PackPoint iets voor jou. Deze app stelt automatisch een “slimme” inpaklijst voor jouw reis samen op basis van een korte vragenlijst die je vooraf invult. Geen inpakstress meer. 2. SYGIC TRAVEL Tripjes plannen is leuk om te doen maar kan soms erg veel tijd kosten. Met deze app bespaar je een hoop tijd en weet je binnen een mum van tijd wat er te doen is in en rondom jouw vakantiebestemming. Van leuke tours, GPS kaarten, accommodatie tot de weersvoorspelling, Sygic Travel helpt je je reisschema nog beter te plannen.

3. MAPS.ME Met deze gratis offline navigatie app verdwaal je nooit meer op reis. Download nu alvast de plattegronden van de steden en regio's waar je in Spanje gaat rondtoeren, zodat je altijd offline toegang hebt tot een gedetailleerde kaart. Je kunt zelfs alle hotspots die je wilt bezoeken markeren door ze een kleurtje te geven. 4. FIND MY CAR SMARTER Het is iedereen vast wel eens overkomen; Na lang zoeken heb je eindelijk een parkeerplek gevonden voor je auto, maar op de terugweg weet je niet meer (precies) waar de auto geparkeerd stond. Met de app Find my Car Smarter verlies je je auto nooit meer uit het oog! 5. AROUNDME Op zoek naar een pinautomaat, tankstation, supermarkt, parkeerplaats, restaurant of wat dan ook? Met AroundMe hoef je niet lang te zoeken. Deze handige app geeft precies aan wat er allemaal in de buurt te vinden is.


24/7 NOODNUMMER SUNNY CARS +31 (0)23 - 5 699 690

Pech onderweg? We hopen natuurlijk dat alles goed gaat op je roadtrip. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en pech onderweg kan altijd gebeuren. Ook een deuk, kras of steentje door de ruit is zo gebeurd. Wat moet je in zo'n geval doen?

TECHNISCHE PROBLEMEN? • Bel de lokale wagenparkbeheerder. Het nummer vind je op de voucher en op het lokale huurcontract. • Kom je er niet uit? Bel ons dan op +31 23 5699 690. VERKEERSONGEVAL? • Bel de plaatselijke hulpdiensten via 112 (vanaf een mobiele telefoon). • Bel ook de lokale wagenparkbeheerder. SCHADE GEREDEN? • De declaratie regel je achteraf via de online schademelding. De link naar dit formulier staat op de voucher en op de website. • Vul het online schadeformulier in. • Upload de volgende documenten: - Betaalbewijs (creditcardafschrift of bon voor contante betaling) - Lokaal huurcontract - Schaderapport van de lokale verhuurder (indien beschikbaar). • Wij gaan er dan meteen mee aan de slag, zodat jij je geld zo snel mogelijk terug hebt.

Tip! Maak foto's van de schade.

Dan heb je altijd bewijsmateriaal.