Sunny guide Curaçao

Page 1

Sunny guide

CURAÇAO Praktische tips voor onderweg

#MetEenHuurautoZieJeMeer


WELKOM OP DUSHI CURAÇAO! In deze Sunny Guide over Curaçao vind je handige tips en informatie voor onderweg. Over verkeers­ regels, verkeersborden, tanken en tolwegen, maar ook wat je moet doen bij eventuele schade of pech. Neem de guide mee op vakantie, want dan kun je de informatie ook ter plaatse makkelijk vinden.

Happy Travels!

Altijd meenemen naar Curaçao: ✓ Een geldig Nederlands rijbewijs NB: Bestuurders moeten vaak ten minste 21 jaar oud zijn en minimaal 1 jaar in het bezit van een rijbewijs. Bestuurders jonger dan 23 jaar moeten meestal een toeslag betalen. Soms geldt een maximumleeftijd van 70 jaar. ✓ Een geldig paspoort ✓ ED-kaart Buitenlandse bezoekers moeten bij aankomst over een ingevulde ED-kaart beschikken. Deze kun je online aanvragen en invullen via www.edcardcuracao.com ✓ Creditcard met pincode op naam van de hoofdbestuurder, tenzij je ons Geen waarborgpakket hebt gereserveerd. ✓ Je Sunny Cars voucher!


CHECKLIST

Het is zover, je gaat de auto ophalen De vakantie is begonnen. De eerste stap is de auto ophalen. Check of alles werkt en noteer eventuele schade. Kijk ook hoeveel benzine er in de tank zit. Maak foto’s en laat eventuele schade aantekenen op het contract. Loop bij voorkeur samen met de lokale autoleverancier een controlerondje om de auto. Met de checklist hiernaast kun je zeker niets vergeten. Sommige verhuurders willen je een grotere auto ‘aansmeren’. Vraag wat de aanvullende kosten zijn en kijk goed of je hem echt nodig hebt. Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Bij Sunny Cars huur je all-in. Je hoeft geen extra verzekeringen af te sluiten.

Lees het contract goed door voor je het ondertekent. Zijn de namen en gegevens van de bestuurder in orde? Een tweede bestuurder is niet altijd inbegrepen op Curaçao. Check of de tweede naam ook op het contract staat. Kloppen de kosten voor eventuele extra's als accessoires, one way, etc? Ben je het eens met de hoogte van de waarborgsom? Heb je een betalingsbewijs voor de waarborgsom? Staat het telefoonnummer voor noodgevallen erop? Snap je de afspraken rond tankregeling en tankinhoud? Check welk type brandstof je moet tanken. Maak een foto van de benzinestand. Heb je eventuele schade die al op de auto aanwezig is genoteerd en gefotografeerd? Zijn merk, type, kenteken en km-stand correct? Mag je de grens over met de auto of niet? Dubbelcheck de huurperiode en inlevertijd! Autohuur gaat per 24 uur. Een uurtje te laat kan je zo een extra dag kosten.


10x handig om te weten Je hebt de huurauto opgehaald, de roadtrip gaat nu echt beginnen. Met de volgende 10 reminders weet je zeker dat je goed op pad gaat.

3 INHALEN Let op: op wegen met gescheiden rijbanen en twee of meer rijstroken per rijrichting is rechts inhalen toegestaan.

4 PARKEERTIP 1 MAXIMUMSNELHEID Binnen de bebouwde kom:

40 km

Buiten de bebouwde kom:

60 km

Autowegen:

80 km

minimumsnelheid op autowegen

40 km

2 HANDEN VRIJ! Op Curaçao is het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden verboden.

Parkeer de auto altijd op een goed verlichte plek en laat geen kostbaarheden achter in de auto. Zorg ervoor dat je geen waardevolle spullen in de auto laat liggen en laat niets in het zicht liggen. Er wordt vrij regelmatig ingebroken. Als spullen niet in het zicht lagen ben je verzekerd, anders niet. Let op! De verkeerspolitie gebruikt wielklemmen voor auto’s die fout geparkeerd staan.


5 AFSTAND HOUDEN Op Curaçao rijden veel auto’s waarvan de remlichten niet werken en niet alle bestuurders geven richting aan als ze willen afslaan. Ook kan een auto zomaar ineens stoppen, omdat de bestuurder even een praatje wil maken. Houd daarom altijd voldoende afstand van de auto voor je.

6 VERLICHTING Net als in Nederland zijn bestuurders overdag verplicht licht te voeren wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd.

8 VOORRANG Op kruispunten hebben bestuurders van rechts voorrang. Op een T-splitsing hebben bestuurders op de doorgaande weg voorrang. Bestuurders van een motor­voertuig hebben voorrang op overige weggebruikers (inclusief bromfietsers), tenzij ze bij het afslaan de overige weggebruikers kruisen.

9 STILSTAAN Je mag met de auto niet stilstaan langs een gele doorgetrokken streep aan de kant van de weg en binnen 5 meter van een oversteekplaats.

10 GELUIDSSIGNALEN 7 REGEN Bij regen worden de wegen in Curaçao glad. Matig daarom je snelheid bij regen of een nat wegdek. Houd voldoende afstand tot je voorligger, want de remweg is veel langer dan normaal.

Toeteren is alleen toegestaan bij direct gevaar voor een aanrijding, maar je zult merken dat er ondanks dat veel getoeterd wordt op Curaçao. Niet omdat er wat aan de hand is, maar gewoon om iemand te begroeten, te bedanken of om je te laten weten dat je ertussen mag. Vergeet dan niet ook zelf te toeteren of te zwaaien als bedankje.


Wegennet

Parkeren

Er zijn geen echte autosnelwegen op Curaçao. Rondom hoofdstad Willemstad vind je de enige tweebaansweg met twee rijstroken in dezelfde richting op het hele eiland: de Schottegatweg.

Op wegen met verkeer in twee richtingen kan een wisselstrook voorkomen, aan beide zijden gekenmerkt door een dubbele onderbroken streep.

Let op: op deze weg mag je ook rechts

inhalen. Rondom en in Willemstad kan het druk zijn en je kunt er ‘s ochtends zelfs in de file terechtkomen. Op de rest van het eiland is het over het algemeen rustig.

De hoofdroute tussen Willemstad en Westpunt is goed te berijden. De secundaire wegen op Curaçao zijn vaak van mindere kwaliteit. Er kunnen kuilen en grote gaten in het wegdek zitten en de belijning ontbreekt soms. Houd op plattelandswegen rekening met langzaam rijdend verkeer en overstekende dieren, zoals geiten en ezels.

Enkele algemene regels voor parkeren op Curaçao: Bestuurders moeten hun auto altijd aan de rechterkant van de weg parkeren. Parkeren is onder meer verboden: • Langs een gele onderbroken streep aan de kant van de weg. • Voor een inrit of uitrit. • Binnen 5 meter van een waterwinplaats voor de brandweer. • Bij de markering van een bushalte. Als er geen markering is: binnen 12 meter van het bord dat een bushalte aangeeft. • Buiten de bebouwde kom op de rijbaan van een voorrangsweg. In Willemstad is een grote gratis parkeergarage vlak buiten het centrum bij het Waaigat. Deze garage is niet bewaakt. Er zijn in Willemstad ook bewaakte garages. Daarnaast kun je parkeren in de parkeervakken langs de weg. Deze zijn niet gratis. Betaal bij de parkeerautomaat, er wordt vrij streng gecontroleerd en voor je het weet heb je een wielklem te pakken. Buiten de stad kun je vrijwel overal parkeren. Waar je ook parkeert, zorg ervoor dat je alle waardevolle spullen uit de auto haalt en niets in het zicht laat liggen in de auto. Er wordt vrij regelmatig ingebroken. Alleen als er niets in het zicht ligt ben je verzekerd.


Boetetarieven Bekeuringen. Niemand wordt er blij van en daarom is het maar beter om ze te voorkomen. Hierbij een aantal voorbeelden van de overtredingen waarvoor je op Curacao een boete kunt krijgen. Rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. Fout parkeren.

Auto voor de deur Wil je na een lange vlucht niet meteen in je huurauto stappen of heb je de auto pas na een paar dagen nodig? In Willemstad zijn veel verhuurstations in of op loopafstand van populaire hotels gevestigd. Je kunt de auto dus heel gemakkelijk zelf ophalen. Is er geen verhuurstation bij je hotel? Dan word je met een shuttlebus bij het hotel opgehaald en bij het dichtstbijzijnde verhuurstation afgezet. Heb je deze fijne service nog niet geregeld en wil je dat alsnog doen? Mits beschikbaar kun je dit tot de huuraanvang nog wijzigen.

Bellen tijdens het rijden: vanaf 250 gulden. Rijden zonder autogordel: vanaf 250 gulden. Door rood licht rijden: vanaf 250 gulden.


Bijzonderheden in het verkeer Op Curaçao gaat het in het verkeer soms net even anders dan in Nederland, en met de verkeersregels wordt relaxt omgegaan. Wees geduldig en pas je rijgedrag aan aan het overige verkeer. Wil je invoegen, maar lukt dat niet?

Sta even stil en steek je hand zwaaiend uit het raam. Er is altijd wel iemand die je laat invoegen. Steekt de bestuurder van de auto voor

je zijn arm uit het raam? Dan kan dat van alles betekenen, zoals: wacht even, geef me de ruimte, ik wil stoppen, afslaan, parkeren, remmen, achteruit­ rijden, etc. Wees bedacht op auto’s die midden

op de weg stoppen. Het kan zijn dat de bestuurder een bekende heeft gezien waar hij even een praatje mee wil maken.

Als je gaat remmen, rem dan een paar

keer zodat de bestuurder achter je het ziet. Niet iedereen let altijd even goed op. ees alert als je in het donker rijdt. W Er is niet overal goede straatverlichting en niet alle auto’s beschikken over goed werkende lampen, remlichten en richtingaanwijzers. Wees alert op plotseling overstekende

honden, katten en loslopende geiten.

Hagedissen kun je beter niet proberen

te ontwijken. De ervaring leert dat de hagedis jou veel eerder gespot heeft en echt wel op tijd weg is.

Rotondes De regels voor rotondes kunnen per rotonde verschillen. Let dus goed op de bewegwijzering als je een rotonde nadert. Meestal hebben bestuurders op de rotonde voorrang op auto’s die de rotonde willen oprijden. Dit wordt aangegeven met een voorrangsbord en/of met haaientanden op de weg.

Ontbreken een voorrangsbord of haaientanden, dan gelden dezelfde regels als bij een gewoon kruispunt. Verkeer van rechts heeft voorrang, waardoor bestuurders óp de rotonde voorrang moeten verlenen aan bestuurders die de rotonde willen oprijden. Let op! Soms is de bewegwijzering onduidelijk. Neem bij twijfel geen voorrang en let goed op het overige verkeer.


Wist je dat? › Huurauto’s op Curaçao vaak een

automaat zijn?

› Bestuurders op een verharde

Tanken Diesel en loodvrije benzine met octaangetal 92 (Mogas 92/Regular 92) of 95 (Mogas 95/Super 95) zijn goed verkrijgbaar. Het octaangetal van de benzine wijkt af van wat in Nederland wordt aangeboden; het hoogste octaangetal is 95. De brandstofprijzen zijn op Curaçao aanzienlijk lager dan in Nederland. Op Curaçao zijn tankstations (gas stations/ pompstations) van de merken Curoil, Asogas en Copda. De meeste tankstations op Curaçao zijn geopend vanaf 7 uur ’s ochtends en sluiten ’s avonds tussen 19 en 23 uur. Op zondag zijn veel tankstations niet geopend of sluiten al in de middag. In Willemstad zijn in de wijken Saliña en Rio Canario enkele tankstations dag en nacht geopend. Bij tankstations met zelfbediening is het gebruikelijk om vooraf aan de kassa te betalen en pas daarna te tanken. Je kunt tanken tot het bedrag dat je hebt betaald. Er zijn ook tankstations met bediening, waarbij een medewerker van het tank­ station voor je tankt en afrekent. Bij tankstations kan contant worden betaald en bij de meeste kun je ook met creditcard betalen. Als de tankstations gesloten zijn, is het soms mogelijk met een bankpas of creditcard via een tankautomaat te tanken.

weg voorrang hebben boven bestuurders op een onverharde weg?

› Het bij de meeste tankstations

op Curaçao gebruikelijk is om vooraf te betalen?

› Drugs en alcohol in het verkeer

net als in Nederland verboden zijn? Het maximaal toegestane alcoholgehalte is 0,5 promille.

› Het verkeer op Curaçao veel

rustiger is dan wij gewend zijn.

› Je ook beter rustig kunt rijden,

de wegen zijn niet overal goed onderhouden.

› Kinderen jonger dan 12 jaar en

kleiner dan 1,50 meter in een goedgekeurd kinderzitje of stoelverhoger met veiligheidsgordels moeten worden vervoerd.


IN H E T WO O R D E N TS PA P IA M E N Habri Open Para Stop Peaje Tol Cruce ru K ispunt rida Carretera bar ersperd /v n te o Weg is afgesl Prioridat Voorrang Coche Auto Retrasar en Vaart minder Puente Brug to Aparcamien s at la rp ee Park Atasco File servicio Estación de on Benzinestati Semáforo Stoplicht Policía Politie Seguido Rechtdoor

inchado Neumatico p d an b e Lekk Avería Pech

Handige zinnen voor autohuur Een paar handige zinnen die betrekking hebben op autohuur Hier heeft u mijn rijbewijs. Akinan mi ta duna bu mi reibeweis. •

Gaat er benzine of diesel in mijn auto? Mi outo ta usa gasolin o diesel? •

Welke auto is voor mij? Kua outo ta di mi? •

Waar is het dichtstbijzijnde tankstation? Unda e pòmp di gasolin mas serka ta situá? •

Welk nummer moet ik bellen als ik problemen met de auto heb? Kua number mi tin ku yama si mi haña mi ku problema ku e outo? •

Kunt u dat opschrijven? Bo por skibi esaki? •

Waar laat ik mijn auto als mijn vakantie er op zit? Unda mi ta laga mi outo ora mi vakashon terminá?

Poko poko Langzaam aan


1

2

3

4

5

5 handige reisapps voor op vakantie Met deze handige reisapps ga je goed voorbereid op vakantie en maak je het reizen ter plaatse nog makkelijker: 1. PACKPOINT Nooit meer je zonnebril of verrekijker vergeten? Dan is PackPoint iets voor jou. Deze app stelt automatisch een “slimme� inpaklijst voor jouw reis samen op basis van een korte vragenlijst die je vooraf invult. Geen inpakstress meer. 2. SYGIC TRAVEL Tripjes plannen is leuk om te doen maar kan soms erg veel tijd kosten. Met deze app bespaar je een hoop tijd en weet je binnen een mum van tijd wat er te doen is in en rondom jouw vakantiebestemming. Van leuke tours, GPS kaarten, accommodatie tot de weersvoorspelling, Sygic Travel helpt je je reisschema nog beter te plannen.

3. MAPS.ME Met deze gratis offline navigatie app verdwaal je nooit meer op reis. Download nu alvast de plattegronden van de steden en regio's waar je in Spanje gaat rondtoeren, zodat je altijd offline toegang hebt tot een gedetailleerde kaart. Je kunt zelfs alle hotspots die je wilt bezoeken markeren door ze een kleurtje te geven. 4. FIND MY CAR SMARTER Het is iedereen vast wel eens overkomen; Na lang zoeken heb je eindelijk een parkeerplek gevonden voor je auto, maar op de terugweg weet je niet meer (precies) waar de auto geparkeerd stond. Met de app Find my Car Smarter verlies je je auto nooit meer uit het oog! 5. AROUNDME Op zoek naar een pinautomaat, tankstation, supermarkt, parkeerplaats, restaurant of wat dan ook? Met AroundMe hoef je niet lang te zoeken. Deze handige app geeft precies aan wat er allemaal in de buurt te vinden is.


24/7 NOODNUMMER SUNNY CARS +31 (0)23 - 5 699 690

Pech onderweg? We hopen natuurlijk dat alles goed gaat op je roadtrip. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en pech onderweg kan altijd gebeuren. Ook een deuk, kras of steentje door de ruit is zo gebeurd. Wat moet je in zo'n geval doen?

TECHNISCHE PROBLEMEN? • Bel de lokale wagenparkbeheerder. Het nummer vind je op de voucher en op het lokale huurcontract. • Kom je er niet uit? Bel ons dan op +31 23 5699 690. VERKEERSONGEVAL? • Bel de plaatselijke Road Services via 199. • Bel ook de lokale wagenparkbeheerder. SCHADE GEREDEN? • De declaratie regel je achteraf via de online schademelding. De link naar dit formulier staat op de voucher en op de website. • Vul het online schadeformulier in. • Upload de volgende documenten: - Betaalbewijs (creditcardafschrift of bon voor contante betaling) - Lokaal huurcontract - Schaderapport van de lokale verhuurder (indien beschikbaar). • Wij gaan er dan meteen mee aan de slag, zodat jij je geld zo snel mogelijk terug hebt.

Tip! Maak foto's van de schade.

Dan heb je altijd bewijsmateriaal.