Sunny Guide Canada

Page 1

Sunny guide

CANADA Praktische tips voor onderweg

#MetEenHuurautoZieJeMeer


WELCOME IN CANADA! BIENVENUE AU CANADA ! In deze Sunny Guide over Canada vind je handige informatie en tips voor onderweg. Over verkeersregels, verkeersborden, tanken en tolwegen, maar ook wat je moet doen bij eventuele schade of pech. Neem de guide mee op vakantie, want dan kun je de informatie ook ter plaatse makkelijk vinden.

Happy Travels!

Altijd meenemen naar Canada: ✓ Een geldig EU-rijbewijs Daarnaast wordt een internationaal rijbewijs aangeraden. NB: Bestuurders moeten vaak ten minste 21 jaar oud zijn en minimaal twee jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Bestuurders jonger dan 25 jaar moeten meestal een toeslag betalen. Ben je tussen de 21 en 25 jaar, vraag dan bij boeking naar het Under Age pakket van Sunny Cars. Met dit service­pakket mag je toch met een huurauto in Canada rijden. Regel je dit ter plaatse dan is het duurder en niet altijd meer mogelijk. ✓ Een geldig paspoort ✓ eTA Toeristen die met het vliegtuig naar Canada reizen moeten een eTA (elektronische reisvergunning) aanvragen. www.canada-evisa.com ✓ Creditcard met pincode op naam van de hoofdbestuurder. ✓ Je Sunny Cars voucher!


CHECKLIST

Het is zover, je gaat de auto ophalen De vakantie is begonnen. De eerste stap is de auto ophalen. Check of alles werkt en noteer eventuele schade. Maak foto’s en laat eventuele schade aantekenen op het contract. Kijk ook hoeveel benzine er in de tank zit. Loop bij voorkeur samen met de lokale autoleverancier een controlerondje om de auto. Met de checklist hiernaast kun je zeker niets vergeten. Sommige verhuurders willen je een grotere auto ‘aansmeren’. Vraag wat de aanvullende kosten zijn en kijk goed of je hem echt nodig hebt. Hetzelfde geldt voor verzekeringen. Bij Sunny Cars huur je all-in. Je hoeft geen extra verzekeringen af te sluiten.

Lees het contract goed door voor je het ondertekent. Zijn de namen en gegevens van de bestuurder in orde? Een tweede bestuurder is niet altijd inbegrepen in Canada. Check of de tweede naam ook op het contract staat. Kloppen de kosten voor eventuele extra's als accessoires, one way, etc? Ben je het eens met de hoogte van de waarborgsom? Heb je een betalingsbewijs voor de waarborgsom? Staat het telefoonnummer voor noodgevallen erop? Snap je de afspraken rond tankregeling en tankinhoud? Check welk type brandstof je moet tanken. Maak een foto van de benzinestand. Heb je eventuele schade die al op de auto aanwezig is genoteerd en gefotografeerd? Zijn merk, type, kenteken en km-stand correct? Mag je de grens over met de auto of niet? Dubbelcheck de huurperiode en inlevertijd! Autohuur gaat per 24 uur. Een uurtje te laat kan je zo een extra dag kosten.


10x handig om te weten Je hebt de huurauto opgehaald, de roadtrip gaat nu echt beginnen. Met de volgende 10 reminders weet je zeker dat je goed op pad gaat.

3 HANDEN VRIJ! In alle Canadese provincies is het voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen mag wel. Ook is het verboden om elektronische apparatuur, zoals tablets, met de hand te bedienen tijdens het rijden. De wet is gebaseerd op het feit dat je tijdens het rijden niet afgeleid mag worden (distracted driving).

1 MAXIMUMSNELHEID Binnen de bebouwde kom:

50 km

Buiten de bebouwde kom:

80-90 km

Snelwegen (Highways):

90-120 km

De maximumsnelheid in Canada verschilt per provincie of territorium en wordt met borden langs de weg aangegeven. Bij wegwerkzaamheden is de maximumsnelheid over het algemeen 60 km.

2 HULPDIENSTEN Als je een politieauto, brandweerwagen of ambulance tegenkomt die licht- en geluidssignalen voert, moet je aan de rechterkant van de weg stoppen totdat deze voorbij is.

4 VOORRANG Auto’s van rechts hebben voorrang. Een bus die bij een halte wegrijdt heeft altijd voorrang. Auto’s op een rotonde hebben voorrang op wagens die een rotonde op willen rijden. Op kruispunten waar op alle wegen het achthoekige stopbord (met daarbij de tekst 4-way of All way) staat, moet iedere bestuurder stoppen. De bestuurders mogen doorrijden in volgorde van aankomst bij het kruispunt.


5 VERKEERSLICHTEN Anders dan in Nederland hangen verkeerslichten in Canada aan de overkant van de kruising. Als er geen verkeerslichten zijn, moeten alle voertuigen stoppen. Wie het eerste aankwam, mag als eerste weer gaan rijden.

6 GELUIDSSIGNALEN Claxonneren is alleen toegestaan bij een direct gevaar voor een aanrijding. In British Columbia moeten bestuurders bij het rijden in canyons of op bergwegen toeteren als ze een bocht naderen met minder dan 60 meter zicht.

7

VERLICHTING

In Canada moet ook overdag verlichting worden gevoerd. In New Brunswick en Nova Scotia is dit niet wettelijk verplicht, maar het wordt wel aangeraden om ook overdag dimlicht of dagrijlicht (ook led) te voeren.

9 AFSLAAN BIJ ROOD LICHT Behalve in Montreal mogen bestuurders overal in Canada bij een rood verkeerslicht rechtsaf slaan, mits zij hierbij op de juiste manier voorrang verlenen aan andere weggebruikers. Op plekken waar dit niet is toegestaan wordt dit aangegeven met een bord met de tekst ‘No turn on red’.

10 KEEP YOUR LANE

8 OVERSTEKEND WILD Houd bij het rijden door dichte bossen rekening met overstekend groot wild. Rijden in het donker kan op deze plekken gevaarlijk zijn.

Op wegen met meerdere banen in beide richtingen geldt het keep your lane-systeem. Wat inhoudt dat je op een gekozen baan moet blijven rijden en dat auto’s elkaar zowel links als rechts mogen inhalen. Je wisselt in principe alleen van baan als je de snelweg wilt verlaten.


Parkeren De regels voor parkeren verschillen per provincie. Enkele algemene regels:

Wegennet en tol In Canada zijn niet veel tolwegen. In sommige gevallen moet je tol betalen als je een brug overgaat, bijvoorbeeld in Ontario op de grens naar de Verenigde Staten, zoals de Ambassador Bridge en de verbindingen naar de staat New York. De Confederation Bridge naar Prince Edward Island is de duurste tolweg van Canada en kost ca. 45 dollar per rit. Alle tolwegen zijn duidelijk aangegeven op wegenkaarten en op borden langs de weg. Tol kun je meestal contant en/of met creditcard betalen. Op de elektronische tolweg ETR (Express Toll Route) zijn geen tolpoortjes; de tol wordt bij het oprijden en verlaten van de snelweg via een tolkastje of automatische nummer­ plaatherkenning berekend. De hoogte van de tol is afhankelijk van het moment van de dag. Als je in een huurauto rijdt, zal de verhuurder je creditcard belasten met het betreffende bedrag. Op het moment dat je de auto inlevert zijn deze kosten vaak nog niet bekend. De afrekening vindt dan ook meestal plaats na je vakantie.

• Bestuurders moeten hun auto altijd aan de rechterkant van de weg parkeren, maar op eenrichtingswegen mogen auto’s ook aan de linkerkant staan. • Als je de auto op een helling parkeert, moeten de voorwielen van de auto tegen de stoeprand gedraaid zijn. • Parkeren is onder meer verboden op een brug of in een tunnel, naast een gele lijn, op meer dan 30 cm afstand van de stoeprand, binnen 5 meter van een brandkraan, binnen 6 meter van een voetgangersoversteekplaats, binnen 6 meter van de ingang van hotels, theaters en andere plaatsen waar publiek samenkomt, binnen 10 meter van de ingang van een brandweerkazerne, binnen 10 meter van een kruising zonder verkeerslichten en binnen 15 meter van een kruising met verkeerslichten.


Boetetarieven Bekeuringen. Niemand wordt er blij van en daarom is het maar beter om ze te voorkomen. De hoogte van verkeersboetes in Canada verschilt per provincie. EEN ALGEMEEN OVERZICHT VAN DE OVERTREDINGEN WAARVOOR JE EEN BEKEURING KUNT KRIJGEN:

Rijstroken In Canada werken ze veel meer met rijstroken en wisselstroken dan wij in Europa gewend zijn. De belangrijkste zijn: • Witte lijnen scheiden rijstroken met verkeer in dezelfde richting. Gele lijnen scheiden rijstroken met verkeer in tegengestelde richting. • Rijstroken in het midden van de weg, met een dubbele onderbroken gele streep, zijn wisselstroken. Aanvullende signalering geeft aan of deze stroken gebruikt mogen worden. • Op wegen in stedelijke gebieden met meer dan twee rijstroken in dezelfde rijrichting, wordt de meest rechtse rijstrook over het algemeen gebruikt voor in- en uitvoegende auto’s. Bestuurders die rechtdoor gaan, moeten zich houden aan het keep your lane-systeem. • Als een bestuurder links afslaat naar een weg met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting, dan moet hij na het afslaan eerst de meest linkse rijstrook kiezen en daarna naar rechts opschuiven.

Snelheidsovertredingen: de hoogte van de boete hangt af van de mate van overschrijding van de snelheidslimiet en de provincie waar je de overtreding begaat. Niet stoppen bij een stopbord. Door rood licht rijden. Rijden onder invloed. Rijden zonder autogordel. Rijden met alcohol en drugs. Het maximale toegestane alcoholpromillage is niet overal hetzelfde, maar in de meeste provincies 0,5 promille. Voor bestuurders die korter dan twee jaar hun rijbewijs hebben en voor jonge bestuurders tot 21 jaar geldt een absoluut alcoholverbod. Onder invloed van drugs rijden is overal verboden. In de meeste gevallen wordt het bedrag van de boete van je creditcard.


Reis je met kinderen? In alle staten is het gebruik van een kinderzitje verplicht. De regelgeving met betrekking tot kinderzitjes verschilt per staat.

Schoolbussen Bestuurders mogen een stilstaande schoolbus met knipperende rode lichten niet inhalen, ongeacht uit welke richting ze komen. Ze moeten stoppen op minstens 20 meter afstand. Stoppen is verplicht voor verkeer in dezelfde rijrichting, maar ook voor tegemoetkomend verkeer op wegen met twee ongescheiden rijrichtingen.

Het verplichte gebruik van een kinderzitje is in de regel gebonden aan de leeftijd van het kind (meestal t/m 9 jaar), vaak aangevuld met een gewichts- en/of lengte-eis. Vraag bij boeking van de huurauto welke regels gelden. Kinderzitjes kun je het beste meteen bestellen bij de reservering, dan weet je zeker dat ze voorradig zijn als je de huurauto ophaalt. Wil je je eigen stoeltje mee­nemen? Vraag dan vooraf bij de airline wat de regels zijn. Niet overal mag het stoeltje mee de cabine in. Soms moet het worden ingecheckt in het ruim.


Wist je dat? › Huurauto’s in Canada altijd een

automaat zijn?

› Sneeuwkettingen en/of winter-

banden in veel provincies en op diverse wegen verplicht zijn in de winter?

› In veel provincies het meenemen

en gebruik van radardetectieapparatuur verboden is?

Beren en voedsel In Canada komen veel beren voor. Beren zijn dol op eten. Als ze honger hebben gaan ze op zoek en daarbij schuwen ze de bewoonde wereld niet. Wees dus altijd voorzichtig met het meenemen van voedsel. Bewaar geen eten in de auto, ook niet als je de auto parkeert en een stukje gaat wandelen. Ga je de natuur in, zorg dan dat je altijd een afsluitbare ijzeren can bij je hebt.

› Het vrijwel overal in Canada

verboden is om in een auto of camper te roken in het bijzijn van minderjarigen?

› Het verboden is om een geopende

fles of een geopend blikje met alcoholhoudende drank in een auto mee te nemen?

› Je ook niet mag eten en drinken

tijdens het rijden? Ook voor het aanbrengen van make-up kun je een boete krijgen.

› Je in British Columbia moet

toeteren als je in canyons of op bergwegen rijdt en een bocht nadert waarbij het zicht minder dan 60m is?

› Canada tweetalig is? Verkeers-

borden kun je tegenkomen in het Engels of Frans. Soms in beide talen tegelijk.


Tanken in Canada In Canada is loodvrije benzine (Gasoline/Unleaded Octane) verkrijgbaar met octaangetallen van 87 tot en met 93. In Europa wordt het octaangetal van benzine uitgedrukt in RON-waarden, in Canada in PON- of AKI-waarden. De Europese octaangetallen 95 en 98 kunnen respectievelijk worden vergeleken met de Canadese octaangetallen 91 en 94. In de handleiding van de auto (en meestal ook in de tankdop) wordt het geschikte octaangetal voor je auto aangegeven. Houd je hieraan. De meeste tankstations zijn dagelijks open van 6 tot 22 uur. Houd in landelijke gebieden rekening met een vroegere sluitingstijd. In de grote steden, langs de Trans-Canada Highway en langs grote doorgaande autowegen zijn sommige tankstations 24 uur per dag geopend. Bij tankstations kan contant worden betaald. Creditcards worden ook vrijwel overal geaccepteerd.

In Canada zijn veel tankstations waar je na sluitingstijd gebruik kan maken van tankautomaten (pay-at-pump). Er zijn ook veel permanent onbemande tankstations die 24 uur per dag zijn geopend. Bij tankautomaten kun je betalen met bankbiljetten, een creditcard en soms ook met een prepaid tankkaart. Let op: Nederlandse creditcards worden niet altijd geaccepteerd. Met Mastercard en Visa kun je wel goed terecht.

Tip

Tank regelmatig, want je weet niet wanneer je een volgend tankstation tegenkomt. Langs onverharde grote wegen, zoals de Dempster Highway, zijn veel minder tankstations te vinden dan langs de verharde wegen. Neem altijd reservebrandstof mee als je langs deze wegen reist, maar doe dit wel op verantwoorde wijze. Neem niet meer dan drie jerrycans brandstof mee. Met een huurauto mag je alleen op onverharde wegen rijden als deze een officieel wegnummer hebben. Zo niet, dan ben je niet verzekerd.


Pas op voor overstekend wild.

Verplicht rechtsaf slaan of rechtdoor rijden.

Verkeersborden Waarschuwingsborden zijn gele (of bij wegwerkzaamheden oranje), op hun punt staande vierkante borden met daarop in zwart een waarschuwingssymbool of waarschuwingstekst. Verbods- en gebodsborden zijn rechthoekig of vierkant MAXIMUM van vorm, wit met een zwarte rand en in zwart een symbool en/of tekst.

50

MAXIMUM

50 50 50 50 50 50 MAXIMUM

STOP STOP

ARRÊT

STOP

ARRÊT ARRÊT

km / h

STOP

kmknipperend /h Een rood verkeerslicht bij een kruispunt heeft MAXIMUM dezelfde betekenis als het km / h ARRÊT achthoekige rode stopbord. km / h

km / h

Adviessnelheid.

MAXIMUM

km / h

km / h

In Québec kan op het rode stopbord in plaats van het /h woord km 'STOP' het Franse woord 'ARRÊT' voorkomen. km / h

50 50

STOP

ARRÊT STOP

Waarschuwingsbord met geblokte rand: 'Doodlopende weg'. Een pijl binnen deze ARRÊT geblokte rand betekent: 'Pas op, gevaarlijke bocht'.

MAXIMUM

50 50

Maximumsnelheid.

km / h

km / h

50 km / h

Bij voertuigen die niet harder kunnen rijden dan 40 km/u, wordt op de achterkant van het voertuig een driehoekig oranje bord met een rode rand geplaatst.


EN G EL SE EN FR AN WO O RD EN

SE

Handige zinnen voor autohuur

Open / Ouvert Open Stop / Arrêt Stoppen ute avec péage Turnpike / Autoro tol) Autosnelweg (met ute Highway / Autoro g we Auto(snel) route est fermé Road is closed / La Weg is afgesloten priorité Yield / Donner la n ne rle ve ng ra or Vo é rm Fe / Closed Gesloten t Slow / Lentemen Langzaam on Detour / Dérivati ng di lei Om Parking / Parking Parkeren Exit / Sortie Afrit Snow / Neige Sneeuw ons st Pede rians / Piét s er Voetgang cès interdit Do not enter / Ac an Verboden in te ga sse de vitesse Speed bump / Bo Verkeersdrempel e / Vitesse maximal Maximum speed Maximumsnelheid it de tourner No U-turn / Interd Keerverbod Zone piétonne Pedestrian area / sgebied er ng Voetga

Een paar handige zinnen die betrekking hebben op autohuur Hier heeft u mijn rijbewijs. Here is my driving licence. Voici mon permis de conduire. •

Gaat er benzine of diesel in mijn auto? Does my car take petrol or diesel? Est-ce une voiture à essence ou diesel ? •

Welke auto is voor mij? Which one is my car? Quel est mon véhicule ? •

Waar is het dichtstbijzijnde tankstation? Where is the nearest petrol station? Où se trouve la station-service la plus proche ? •

Welk nummer moet ik bellen als ik problemen met de auto heb? If I have trouble with the car, which number do I call? Quel numéro dois-je appeler en cas de problème avec le véhicule ? •

Kunt u dat opschrijven? Can you write it down please? Pouvez-vous me noter cela s’il-vous-plaît ? •

Waar laat ik mijn auto als mijn vakantie er op zit? Where should I leave the car when I finish my trip? Où dois-je remettre le véhicule à la fin de mon voyage ?


1

2

3

4

5

5 handige reisapps voor op vakantie Met deze handige reisapps ga je goed voorbereid op vakantie en maak je het reizen ter plaatse nog makkelijker: 1. PACKPOINT Nooit meer je zonnebril of verrekijker vergeten? Dan is PackPoint iets voor jou. Deze app stelt automatisch een “slimme� inpaklijst voor jouw reis samen op basis van een korte vragenlijst die je vooraf invult. Geen inpakstress meer.

2. SYGIC TRAVEL Tripjes plannen is leuk om te doen maar kan soms erg veel tijd kosten. Met deze app bespaar je een hoop tijd en weet je binnen een mum van tijd wat er te doen is in en rondom jouw vakantiebestemming. Van leuke tours, GPS kaarten, accommodatie tot de weersvoorspelling, Sygic Travel helpt je je reisschema nog beter te plannen.

3. MAPS.ME Met deze gratis offline navigatie app verdwaal je nooit meer op reis. Download nu alvast de plattegronden van de steden en regio's waar je in Spanje gaat rondtoeren, zodat je altijd offline toegang hebt tot een gedetailleerde kaart. Je kunt zelfs alle hotspots die je wilt bezoeken markeren door ze een kleurtje te geven. 4. FIND MY CAR SMARTER Het is iedereen vast wel eens overkomen; Na lang zoeken heb je eindelijk een parkeerplek gevonden voor je auto, maar op de terugweg weet je niet meer (precies) waar de auto geparkeerd stond. Met de app Find my Car Smarter verlies je je auto nooit meer uit het oog! 5. AROUNDME Op zoek naar een pinautomaat, tankstation, supermarkt, parkeerplaats, restaurant of wat dan ook? Met AroundMe hoef je niet lang te zoeken. Deze handige app geeft precies aan wat er allemaal in de buurt te vinden is.


24/7 NOODNUMMER SUNNY CARS +31 (0)23 - 5 699 690

Pech onderweg? We hopen natuurlijk dat alles goed gaat op je roadtrip. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en pech onderweg kan altijd gebeuren. Ook een deuk, kras of steentje door de ruit is zo gebeurd. Wat moet je in zo'n geval doen?

TECHNISCHE PROBLEMEN? • Bel de lokale wagenparkbeheerder. Het nummer vind je op de voucher en op het lokale huurcontract. • Kom je er niet uit? Bel ons dan op +31 23 5699 690. VERKEERSONGEVAL? • Bel de plaatselijke hulpdiensten via 112 (vanaf een mobiele telefoon). • Bel ook de lokale wagenparkbeheerder. SCHADE GEREDEN? • De declaratie regel je achteraf via de online schademelding. De link naar dit formulier staat op de voucher en op de website. • Vul het online schadeformulier in. • Upload de volgende documenten: - Betaalbewijs (creditcardafschrift of bon voor contante betaling) - Lokaal huurcontract - Schaderapport van de lokale verhuurder (indien beschikbaar). • Wij gaan er dan meteen mee aan de slag, zodat jij je geld zo snel mogelijk terug hebt.

Tip! Maak foto's van de schade.

Dan heb je altijd bewijsmateriaal.