Page 1

Trends en ontwikkelingen autohuur buitenland 2018


Beste lezer, Autohuur blijft populair. Meer dan een derde van de Nederlanders huurde in de afgelopen drie jaar een auto voor zijn vakantie in het buitenland en 75% van hen is dat ook dit jaar weer van plan. Als expert in autohuur krijgt Sunny Cars graag inzicht in de wensen en behoeften van (mogelijke) autohuurders. Daarom laten wij jaarlijks een marktonderzoek uitvoeren. De resultaten vind je in dit trendrapport van 2018. We navigeren je door de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de autohuurbranche. Zoals: ruim 45% van de Nederlanders huurt een auto voor een fly-drive vakantie. Ze kiezen daarbij het goedkoopste model en blijken niet altijd vertrouwen te hebben in de rijkunsten van de plaatselijke bevolking. Verder gaan we in op het imago van de autohuurmarkt, wat nog wel enigszins mag worden opgekrikt. De autohuurder vraagt terecht om duidelijkheid over kosten, voorwaarden en creditcardafschrijvingen.

Sunny Cars wil inspelen op de behoeften en ontwikkelingen om autohuur transparant en inzichtelijk te maken, onder meer door te bemiddelen in autohuur met een all-inclusive formule. We zijn trots dat we steeds meer vakcollega’s meekrijgen op deze route. Op naar 100% zorgeloze autohuur voor de gehele markt! Met zonnige groet,

Hans Knottnerus, Managing Director Nederland, BelgiĂŤ & Frankrijk | Sunny Cars 3


Navigatie door trends en ontwikkelingen in autohuurland Het is een beetje kort door de bocht, maar in feite zit het zo: de Nederlander gaat voor een flexibele fly-drive vakantie en huurt daarvoor de goedkoopste huurauto. Hij neemt zelf van alles mee om zoveel mogelijk geld te besparen. Omdat hij geen zin heeft in onverwachte kosten, sluit hij ter plaatse nog extra verzekeringen af, met als resultaat dat hij duurder uit is dan wanneer hij meteen een all-in huurauto had geboekt. Dit blijkt uit het onderzoek van Panelwizard in opdracht van Sunny Cars dat in maart 2018 is gehouden onder 3091 respondenten van 25 jaar en ouder. Hiernaast vind je de beknopte versie van de resultaten en wijzen we je de weg door het trendrapport. Wil je meer ins en outs, dan kunnen we je de uitgebreide route aanbevelen. Veel leesplezier!

4

Ik ga op reis en neem mee: een huurauto

Met een huurauto zie je meer. Dat ontdekken steeds meer reizigers. Meer dan een derde (36%) van de Nederlanders huurde de afgelopen drie jaar weleens een auto in het buitenland. Nederlanders huren een auto met name voor een flexibele fly-drive vakantie (45%). Voor hen dĂŠ manier om zoveel mogelijk uit hun roadtrip te halen. pagina 8 62% van de vakantiegangers noemt het gevoel van vrijheid en flexibiliteit als voornaamste reden om een auto te huren op vakantie in het buitenland. pagina 10 45% gebruikt de huurauto om een rondreis te maken (van accommodatie naar accommodatie). pagina 11 Van hen stippelt 51% die logeerplekken en route van tevoren helemaal uit, 12% reist volledig op de bonnefooi. pagina 13 Opmerkelijk: ruim 37% boekt de huurauto pas tijdens de vakantie. Zeker in het hoogseizoen loop je dan het risico dat de gewenste auto niet beschikbaar of extra duur is. pagina 15 Ga je naar Spanje, dan is het helemĂĄĂĄl slim om je huurauto vooraf zeker te stellen. Want Spanje blijft veruit het populairste vakantieland om met een huurauto te ontdekken (37%). pagina 17


Nederlanders en autohuur

Voor 76% van de Nederlandse vakantie- gangers is prijs een van de drie belangrijkste aspecten bij het kiezen van een autoverhuurder. Ruim een kwart gaat voor de goedkoopste autocategorie en een grote groep neemt eigen kinderzitjes en navigatiesystemen mee want dat scheelt geld. Maar ze zijn bang voor onverwachte kosten, daarom sluiten zeven op de tien (71%) een extra verzekering af, meestal een all-in autohuurpakket (41%). Daarmee zijn ze dan alsnog duurder uit. Met een vooraf geboekt all-in huurpakket heb je de voordeligste deal. pagina 20 Zijn autoverhuurders duidelijk over de kosten? Tweederde van de vakantiegangers (67%) vindt dat ze daarover veel transparanter kunnen zijn. Ruim 44% vertrouwt het niet altijd wanneer zij een auto huren in het buitenland, drie op de tien Nederlanders had negatieve ervaringen met het huren van een auto en ruim twee op de tien diende hiervoor ook een klacht in bij de autoverhuurder. pagina 23 Vier op de tien vakantiegangers kiezen voor afkoop van het eigen risico als extra optie. pagina 24 Veel Nederlanders nemen geen extra verzekeringen (24%) omdat de basisverzekering hen voldoende lijkt. Maar lang niet iedereen weet wat die verzekering wel en niet dekt. Op pagina 26 helderen we de grootste misverstanden op.

Aan het imago van de gehele autohuurmarkt mag dus nog wel worden gepoetst. Daarom is Sunny Cars ook zo opgetogen dat de Europese Commissie toeziet op eerlijke autoverhuur en al vijf grote autoverhuurders (Avis, Europcar, Enterprise, Hertz en Sixt) in 2017 het EU-convenant voor heldere autohuur ondertekenden. Een prima start, laten de kleinere verhuurbedrijven nu maar volgen. Het convenant geeft consumenten die een auto huren meer zekerheid. De autoverhuurders moeten helder uitleggen welke schade wel of niet gedekt is en mogen niet zonder uitleg of specificatie achteraf geld afschrijven van de rekening van de huurder. 18% is na het inleveren van de huurauto weleens belast voor onverwachte kosten op zijn creditcard. Fijn dus dat de Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten er bij anderen ook bovenop zitten. De grootste autohuurergernissen zijn onvoorziene kosten zoals een verplichte verzekering (45%) en een lange wachtrij bij het ophalen (39%). Maar vergeleken met 2017 zijn Nederlandse autohuurders blijere roadtrippers, want we ondervinden nu een stuk minder irritaties. En 31% heeft zelfs nooit last van ergernissen rond de huurauto. pagina 30

Met een huurauto kun je alle kanten op

Voor onderzoek geldt hetzelfde als voor een huurauto: het kan alle richtingen uit met soms verrassende resultaten. Vanaf pagina 32 vind je hiervan een selectie. 5


6


Roadtrippen

7


Ik ga op reis en ik neem mee: een huurauto Een auto huren is populair. Een derde van de Nederlanders vindt dat een huurauto hoort bij vakantie in het buitenland. Die daad voegen zij bij het woord. Meer dan een derde (36%) van de Nederlanders huurde de afgelopen drie jaar daadwerkelijk een auto voor een buitenlandse vakantie.

Ik heb in de afgelopen 3 jaar een auto gehuurd 36% Ik ben van plan in de komende 3 jaar een auto te huren 44%

Het trendonderzoek toont verder aan dat 44% van de respondenten die al eerder een auto huurden van plan is om dit in de komende drie jaar weer te doen voor een trip naar het buitenland. Van deze groep wil zelfs 75% dat dit jaar nog gaan doen. Slechts vier op de tien huurden geen auto en zijn dat ook niet van plan. Dit zijn vooral 60-plussers (54% tegenover 35% van de andere leeftijds­ groepen).

44% 8

wil een auto huren tijdens een vakantie in het buitenland


Huren doen we graag in goed gezelschap Een klein deel rijdt solo in de huurauto, maar de meeste Nederlanders houden van gezellig samen op vakantie gaan. Zes op de tien nemen dan hun partner mee, een kwart kiest voor een roadtrip met het hele gezin en 3% reist solo. Nederlanders nemen graag diverse andere familieleden (8%) mee op reis en maken avontuurlijke plannen met opa’s en oma’s, neven en nichten, zwagers en schoonzussen en kleinkinderen. Een auto huren, is voor veel Nederlanders een goede gewoonte geworden. Ruim 18% leukte er in de afgelopen drie jaar een keer hun vakantie mee op, 9% huurde in de afgelopen drie jaar twee keer een auto en 24% van de mensen die nog geen auto huurden voor een vakantie, wil dit in de toekomst wÊl doen.

De respondenten toeren: Met hun partner 59% Met hun kinderen 26% Met vrienden 11% Met andere (schoon)familieleden 8% In hun eentje 3%

9


Daarom huren we een auto op vakantie in het buitenland Voor 62% van de respondenten is het gevoel van vrijheid en flexibiliteit de voornaamste reden om een auto te huren op vakantie in het buitenland. Ze vinden het ook dĂŠ manier om op plekken te komen die ze zonder huurauto zouden missen. Bovendien beschouwen ze het als de snelste manier om van A naar B te komen.

Voor een gevoel van vrijheid en flexibiliteit

Andere redenen waarom de ondervraagden voor een huurauto kiezen op vakantie: met een huurauto reis je comfortabel (droog, met genoeg beenruimte, airco en (zelfgekozen) muziek) en kun je veel spullen of bagage meenemen. Bovendien vinden vakantie­gangers reizen met het plaatselijke openbaar vervoer maar onhandig (geen zin in het gedoe van tijden en routes uitzoeken, tickets kopen).

Een huurauto is de snelste weg van A naar B

62% Om op plekken te komen waar je anders niet kunt komen 47%

28% DĂŠ manier om onhandig gedoe met openbaar vervoer te vermijden 22% Een huurauto staat synoniem voor comfortabel reizen 21%

10


45% van de Nederlanders huurt auto voor een fly-drive De vakantie als even-helemaal-niks-moment? Anno 2018 kiezen steeds meer Nederlanders voor het tegenovergestelde. Ze willen zoveel mogelijk uit hun vakantie halen. Meer zien, meer beleven, meer herinneringen om te delen. Met hun reisgenoten én hun Instagram-volgers. Logisch dus, dat roadtrips steeds populairder zijn onder vakantiegangers. Want zo’n fly-drive vakantie biedt je de vrijheid en flexibiliteit om even helemaal álles te doen. 45% van de Nederlanders huurt dan ook een auto voor een fly-drive vakantie. Voor hen dé manier om relaxt van accommodatie naar accommodatie te reizen. En zelf te bepalen hoe lang ze ergens blijven, voor het ultieme vakantiegevoel.

Meer dan de helft huurt auto voor de hele vakantie Bijna zes op de tien respondenten huren de auto tijdens de gehele vakantie in het buitenland. Gemiddeld is dat 13 dagen. Het hoogste aantal huurdagen voor één persoon is 120!

58%

35%

huurt een auto voor de hele vakantie

huurt de auto voor meerdere dagen

(gemiddeld 13 dagen)

(gemiddeld 6 dagen) 11


In alle vrijheid rondreizen en de leukste plekken ontdekken Nederlanders overnachten tijdens een roadtrip op meerdere locaties De Nederlandse vakantieganger is dol op rondreizen en ontdekt graag verschillende plekken. Bijna de helft van de rondreizigers logeert op twee of drie plaatsen tijdens hun vakantie in het buitenland. Twee op de tien probeert vier leuke slaapadresjes uit en een even grote groep overnacht op vijf of meer locaties. Vooral mensen tot 40 jaar (54% versus 41% uit andere leeftijdsgroepen) reizen graag rond. 20% overnacht over het algemeen op vijf of meer verschillende locaties (gemiddeld 9,5 logeeradressen). Maar ook 60-plussers houden van vrijheid. Zij verkassen graag op reis; meestal logeren ze op drie verschillende plekken. Jongeren (tot 30 jaar) verblijven minder vaak op vijf of meer locaties vergeleken met andere leeftijdsgroepen. Rondreizende gezinnen waarvan het jongste kind 12 jaar of jonger is, logeren minder vaak op vijf of meer locaties. Zij verblijven vooral op één (13%), twee (21%) of drie (34%) plekken tijdens hun rondreis. En het grootste aantal accommodaties op één vakantie? Maar liefst 50. 12

Méér vakantie met een huurauto 54% van de Nederlanders tot 40 jaar houdt van roadtrippen. Veel van hen halen meer uit hun reis door op meerdere locaties te logeren.


Lang leve roadtrippen op de bonnefooi De meerderheid stippelt route en over­ nachtingsplekken helemaal van tevoren uit. Maar roadtrippers nemen met een huurauto zeker de ruimte voor spontaniteit op reis. Bijna twee op de tien mensen bepalen vooraf de route, maar leggen hoogstens de helft van de overnachtingen vast. Een even grote groep organiseert vooraf alleen de eerste en laatste overnachting. 12% reist volledig op de bonnefooi. Vrijheid, blijheid!

Ik stippel mijn route en logeerplekken van tevoren helemaal uit 51% Ik weet mijn route, maar leg maximaal de helft van de overnachtingen vast 19% Ik regel alleen de eerste en laatste overnachting van tevoren 18% Ik reis volledig op de bonnefooi 12%

13


De roadtrip-do’s van de Nederlandse vakantieganger Waarheen, waarvoor? De ondervraagden rijden met hun huurauto vooral naar bezienswaardigheden en plaatsjes in de buurt van het vakantieadres. Veelal gebruiken ze de huurauto ook om leuke plekjes te ontdekken. Uiteraard noemen ze ook het bezoeken van strand of boodschappen doen. Opmerkelijk: voor maar liefst 43% ís het ritje weleens de bestemming. Zij pakken de huurauto puur om lekker rond te rijden in de omgeving.

Nederlanders huren een auto op vakantie om… Bezienswaardigheden te bezoeken 75% Leuke plekjes te ontdekken 66% Plaatsjes in de buurt van mijn vakantieadres te bezoeken 62% Boodschappen te doen 45% Zomaar een stukje rond te rijden in de omgeving 43% Naar het strand te gaan 32%

14


Meeste Nederlanders boeken huurauto vooraf online Het gros van de Nederlanders stelt hun huurauto voor vertrek zeker. Vooral het zelf online reserveren is populair. 46% kiest voor boeken via de website van een Nederlandse autoverhuurder of bemiddelaar; 31% boekt vooraf online via een buitenlandse verhuurder. Een klein deel (9%) kiest ervoor zijn auto bij een luchtvaartmaatschappij te reserveren. Ook wordt de huurauto soms gereserveerd via de website van een reisorganisatie of touroperator (15%). Eén op de tien vakantiegangers (12%) geeft alles uit handen en laat zijn huurauto door een reisbureau regelen. Opvallend is dat ruim 37% van de Nederlanders de huurauto weleens pas tijdens de vakantie boekt. Hiervoor is een plaatselijke verhuurder het populairst (30%) maar ook de hostess (8%) en internet (6%) worden genoemd. Zeker in het hoogseizoen is dat vaak een grote gok en een dure grap: door de enorme vraag zijn er minder huurauto’s beschikbaar en hangt er een extra hoog prijskaartje aan.

De reis regelen: dat doen we zelf, maar we besteden het ook graag uit Ook het samenstellen van de vakantie doen we graag flexibel. Bijna 30% van de respondenten boekt alle onderdelen van de reis - zoals vlucht, accommodatie en huurauto - los van elkaar online. En nog eens 12% regelt de complete vakantie zelf online, maar boekt dan wel alle losse onderdelen op één website. Toch houden we ook van ontzorgen en gemak. Bijna 20% geeft aan zijn complete vakantie via een reisbureau te regelen. En nog eens 11% boekt zijn gehele vakantie (vlucht, accommodatie en huurauto in één pakket) online bij één reisorganisatie.

15


Vakantiekilometers maken Bijna een kwart van de vakantiegangers rijdt 100 tot 200 kilometer per dag met de huurauto. Vriendengroepen leggen vaker dan andere groepen meer dan 100 kilometer gemiddeld per dag af (47% versus 38%). 39% van de alleengaande reizigers rijdt gemiddeld 100 tot 200 kilometer per dag.

Vooral mannen huren en sturen De meeste hoofdbestuurders van huurauto’s zijn mannen. Van de ondervraagde mannen boekte 41% een huurauto tegenover 30% van de ondervraagde vrouwen. Mensen jonger dan 40 jaar boekten vaker een huurauto dan andere leeftijdsgroepen (46% versus 32%). 69% van de ondervraagden maakt zelf de reservering voor de huurauto, 67% geeft dan ook aan dit liever niet over te laten aan anderen. Mannen maken de boeking nóg vaker zelf dan vrouwen (76% versus 58%).

Vakantievierende vrienden rijden vaker dan andere groepen meer dan 100 km per dag 16


Spanje blijft veruit populairste autohuurland Spanje is net als in 2017 en 2016 het land waar reizigers het vaakst een auto huren tijdens de vakantie; bijna vier op de tien deden dat. Vooral gezinnen met kinderen vieren het liefst vakantie in Spanje (42%). Als families - opa’s en oma’s, (schoon)ouders, (klein)kinderen, broers en zussen - met elkaar op reis gaan, kiezen ze veel vaker dan anderen voor Frankrijk (16%). Ook Griekenland is populair en dan met name onder geliefden (22%).

De 5 populairste autohuurlanden Spanje 37% Griekenland 19% ItaliĂŤ 15% VS 13% Portugal 12%

17


18


Een auto huren

19


Nederlanders en autohuur De Nederlandse vakantieganger kijkt bij het reserveren van een huurauto vooral naar de prijs. Om nog meer te besparen, nemen we eigen navigatiesystemen en kinderzitjes mee. Maar we sluiten vaak wĂŠl extra verzekeringen af, waardoor we uiteindelijk duurder uit zijn. Gelukkig boekt 41% meestal vooraf een all-in autohuurpakket. Vakantieganger selecteert autoverhuurder op basis van prijs Bij het kiezen van een autoverhuurder letten we vooral op de prijs (76%) en de huurvoorwaarden (58%). Hoe jonger de vakantieganger, hoe doorslaggevender de prijs voor hem is. En hoe banger hij is dat de kosten voor de huurauto hoger uitvallen dan verwacht (jonger dan 30 jaar: 56%, 60-plussers: 38%). Naarmate de respondent ouder wordt, geeft hij ook meer om de service.

Waarop letten we vooral bij het huren van een auto? Op de prijs Mannen 78% Vrouwen 73% Op de voorwaarden Mannen 54% Vrouwen 62%

Op de reviews over de verhuurder 28% Op de service 27% Op het type auto’s 23% Op de bekendheid van de verhuurder 23% Op het reserveringsgemak 17%

20


Prijsbewuste autohuurder kiest goedkoopste model Bij de keuze voor een huurauto heeft driekwart van de respondenten (76%) een duidelijke voorkeur voor een merk, type of model. We zijn avontuurlijke én prijsbewuste vakantiegangers die alles uit onze roadtrip willen halen, maar dat doen we wel graag in de goedkoopste huurautocategorie (27%). Dat we dan in een kleiner model met minder comfort rijden, nemen we voor lief. De respondenten hebben bij het boeken minder vaak een autotype in gedachten dan vorig jaar (nu 53% versus 67% in 2017). Vooral vriendengroepen denken hier praktisch over: ‘Als de auto ons maar op de plaats van bestemming brengt, dan maakt het type niet uit’. Slechts één op de tien gaat voor een roadtrip met een extra luxe auto zoals een cabrio.

Ik kies het liefst… de goedkoopste klasse huurauto 27% een extra ruime auto (voor reisgenoten/bagage) 19% een automerk waarin ik vertrouwen heb 14% een extra luxe auto (open dak, 4WD) 11% (exact) dezelfde auto als ik thuis rijd, daaraan ben ik gewend 4% een milieuvriendelijke auto (elektrisch/op aardgas) 1% 21


Zo besparen Nederlandse reizigers op autohuur Meer dan een derde van de vakantie­gangers huurt de auto meerdere dagen van de vakantie (gemiddeld zes), maar niet voor de hele trip. En 7% huurt de auto voor slechts een dag(deel). GPS erbij huren? Ongeveer de helft kijkt wel uit, ze nemen gewoon een eigen navigatiesysteem mee. En een kinderzitje? Een kwart van de reizigers (die met jonge kinderen reizen) neemt dat zelf mee. 17% kocht tijdens de vakantie zelf een kinderstoel of booster, omdat dat goedkoper was dan er één te huren voor die periode. Al is zuinigheid niet altijd de voornaamste reden; 35% vindt een gebruikt huurautostoeltje gewoon vies.

27% 22

We gaan voor goedkoop, maar zijn vaak duurder uit We kiezen de goedkoopste huurauto en nemen eigen kinderzitjes en een GPS/navigatiesysteem mee om kosten te besparen. Maar omdat we niet van onverwachte kosten houden, sluiten we vaak nog extra verzekeringen af. Maar liefst zeven op de tien autohuurders doen dat. Meestal is dat een all-in autohuurpakket (41%). Vorig jaar kozen zes op de tien nog voor zo’n pakket, maar nu gaan ze vooral voor losse aanvullende verzekeringen (30% versus 14%). Wanneer beslissen we over die verzekeringen? Twee op de tien doet dat al tijdens het reserveren. Eén op de tien sluit de extra verzekeringen alsnog af tijdens het ophalen van de auto. Daarmee zijn we vaak toch weer duurder uit dan als we direct een all-inclusive autohuurpakket hadden gekozen.

kiest de goedkoopste autocategorie (en dus de kleinste auto)


Nederlanders willen weten waar ze aan toe zijn Voor autoverhuurders valt nog veel te winnen als het gaat om duidelijkheid over de kosten. Dat kan veel transparanter, meent tweederde van de vakantiegangers (67%). Bijna de helft van de respondenten (46%) vreest dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht, al hebben ze er iets meer vertrouwen in dan vorig jaar (53%). Dat vertrouwen moet nog groeien voor de ruim vier op de tien (44%) die enige argwaan koesteren tegen het huren van een auto in het buitenland. Drie op de tien vakantiegangers kijken terug op een aantal negatieve ervaringen met het huren van een auto en ruim twee op de tien diende hiervoor een klacht in bij de autoverhuurder.

Wanneer beslissen we over die verzekeringen? Bij het reserveren van de auto 20% Bij het ophalen van de auto 10%

46%

Hadden we direct een all-inclusive autohuurpakket gekozen, dan waren we goedkoper uit.

vreest dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht 23


Vier op de tien Nederlanders kiezen voor afkoop eigen risico als extra optie Een all-in huurpakket waarmee je zorgeloos kunt rondrijden omdat zowel ongelimiteerde kilometers als álle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, zelfs afkoop eigen risico bij schade en diefstal. Voor dat gemak kiest 41% altijd direct bij het boeken. Dat zijn dus de ware prijsbewuste vakantiegangers, want die hebben écht de voordeligste huurautodeal.

73% kiest voor één of meerdere extra’s 24

Jammer genoeg weten nog niet alle autohuurders dit. Ze gaan voor het goedkoopste model, maar zijn wel bang voor onverwachte kosten. Om optimaal van hun roadtrip te genieten, kiezen veel Nederlanders (73%) vervolgens voor één of meerdere extra’s. En zo tikt de huursom aan en zijn ze alsnog duurder uit dan als ze meteen all-in hadden geboekt. Vier op de tien besluiten het eigen risico bij schade en diefstal af te kopen; dat zijn er iets minder dan vorig jaar (39% versus 44%). Mannen (43%) en 30-plussers (40%) kiezen het vaakst voor afkoop eigen risico bij schade en diefstal. Voor vriendengroepen zijn die ongelimiteerde kilometers de favoriete extra optie (41%) voor hun rondreis. Als je pas later losse extra’s of een all-in pakket toevoegt, moet je bijbetalen. Wie écht prijs­bewust voor de beste deal gaat, boekt dus vooraf een all-in pakket.


De 7 meest gekozen extra’s bij autohuur in het buitenland Afkoop eigen risico bij schade en diefstal* 39% Extra bestuurder* 30% Ongelimiteerde kilometers* 29% Navigatiesysteem* 23% Glas-, banden-, bodem- en dakschadedekking* 19% Kinderzitje *Bij Sunny Cars zijn afkoop eigen risico bij schade en diefstal, ongelimiteerde kilometers en dekking van glas-, banden-, bodem- en dakschade standaard inbegrepen. Een extra bestuurder is inbegrepen bij het AD-pakket. Huren zonder creditcard is mogelijk met het Geen waarborgpakket.

9% Optie om te huren zonder creditcard* 7%

25


Opheldering over basisverzekeringen ‘De standaardverzekeringen voldoen prima, dus ik sluit geen extra verzeke­ringen af voor mijn huurauto’: zo denkt een kwart van de vakantiegangers erover. Ongeveer 41% weet wel beter en kiest voor een all-in huurauto waar alle nodige verzekeringen bij zitten. Maar goed ook, want veel Nederlanders hebben blijkbaar geen idee waarvoor ze verzekerd zijn en gaan dus met (onnodig) veel risico op pad. Met kans op extra onverwachte kosten door schade.

41% weet beter en kiest voor een all-in huurauto 26

Veel Nederlanders nemen geen extra verzekeringen (24%) omdat de basisverzekering hen voldoende lijkt. Maar lang niet iedereen weet wat die verzekering wel en niet dekt. Op pagina 27 helderen we de grootste misverstanden op.


1. Schade aan huurauto door opspattend steentje/sterretje in ruit Jammer. Zulke schade is nooit verzekerd, tenzij je een aanvullende verzekering afsluit voor glasschade. Die kost vaak 7 tot 10 euro per huurdag. Bij Sunny Cars is de dekking van glasschade wĂŠl standaard inbegrepen. 2. Schade aan andere auto tijdens het parkeren Klopt, deze is gedekt door de WA-verzekering die wettelijk gezien altijd is inbegrepen. Bij Sunny Cars is een extra WA tot 7,5 miljoen euro standaard inbegrepen. 3. Schade aan huurauto door aanrijding met een dier Juist, deze is gedekt door de CDWverzekering. Je bent echter wel je eigen risico kwijt (tenzij je dit afgekocht hebt). Bij Sunny Cars is terugbetaling van het eigen risico standaard inbegrepen, apart afkopen is bij hen niet nodig.

60%

56%

48%

4. Laten repareren van lekke band aan huurauto Nee, dit is nooit gedekt, tenzij je een aanvullende dekking voor glas-bandenbodemschade hebt afgesloten, waar je al snel 7 tot 10 euro per huurdag voor betaalt. Bij Sunny Cars is de dekking van glas-, banden-, bodem- en dakschade altijd standaard inbegrepen in de huurprijs. 5. Schade aan huurauto tijdens het parkeren Ja, deze schade dekt de CDW-verzekering. Wel ben je je eigen risico kwijt (tenzij je dit afgekocht hebt). Bij Sunny Cars is terugbetaling van het eigen risico standaard inbegrepen, apart afkopen is bij hen niet nodig. 6. Schade aan huurauto door tegen een paaltje aan te rijden Zeker, ook deze schade dekt de CDWverzekering, maar je bent wel je eigen risico kwijt (tenzij je dit hebt afgekocht). Bij Sunny Cars is terugbetaling van het eigen risico standaard inbegrepen, apart afkopen is bij hen niet nodig.

43%

41%

36%

27


Zes op de tien Nederlanders lezen huurovereenkomst goed door Tijdens de roadtrip laten we ons graag verrassen door ons vakantieland - dat is de lol van op de bonnefooi reizen. Maar we weten wĂŠl graag precies waar we aan toe zijn als het gaat om de voorwaarden en afspraken rond de huurauto. Daarom lezen we de huurovereenkomst goed door (61%). Vooral vrouwen doen dit zorgvuldig (68% versus 56%). Bijna 58% weet ook altijd wat er precies in de huursom is inbegrepen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het buitenland. De respondenten hadden weleens schade (19%), een boete (16%) of een lekke band (13%) met hun huurauto.

Bij het ophalen van de huurauto voelen vier op de tien respondenten weleens druk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zijn de voorwaarden in het huurcontract duidelijk? Meestal niet, vindt 45%. Respondenten onder de 60 jaar vinden de huurvoorwaarden vaker onduidelijk (47% versus 39% van de 60-plussers). En het boekingsproces? Ingewikkeld, vinden twee op de tien vakantie­ gangers.

100 tot 250 euro

Hoeveel bedroeg de laatste schade aan de huurauto? Minder dan 100 euro 29%

28% 250 tot 500 euro 25% Meer dan 500 euro 18%

28


91% van de Nederlanders loopt controlerondje om huurauto Bij het ophalen zijn we heel alert. We vertrekken niet bij het verhuurkantoor zonder een rondje om de auto te lopen, om deze op schade te controleren (91%). Zo ontdekte 34% weleens een mankement dat niet op het huurcontract stond aangegeven. Bijna de helft van de auto­huurders (48%) controleert voor hij wegrijdt of er wel een reservewiel in de auto ligt.

48% controleert voor hij wegrijdt of er wel een reservewiel in de auto ligt

Goedkoop = duurkoop In geval van schade blijken vriendengroepen veel vaker dan gemiddeld onder de 100 euro schade (49%) te hebben. Gezinnen hebben vaker meer dan 250 euro schade (52% versus 37% onder andere reisgezelschappen). Als je dit niet van tevoren hebt afgekocht, loop je dus het risico alsnog een flinke rekening te krijgen. Soms loopt de schade ĂŠcht flink in de papieren: een aantal vakantiegangers had boven de 10.000 euro schade. Het hoogst genoemde schadebedrag: 25.000 euro. Hopelijk was het eigen risico afgekocht en dekte de verzekering voldoende. 29


Grootste autohuurergernis? Extra onvoorziene kosten! Een huurauto geeft vrijheid en comfort, maar is soms ook een bron van ergernis. Opvallend: we ervaren - gelukkig - een stuk minder irritaties rond autohuur ten opzichte van 2017.

Drie op de tien Nederlanders 100% tevreden Drie op de tien Nederlanders (31%) onder­ vinden nooit irritaties tijdens het huren van een auto in het buitenland. In verhouding zijn dat vaker vrouwen en 60-plussers. Zou dat misschien komen doordat zij de huurvoorwaarden beter lezen? In 2017 zei ongeveer een kwart van de vakantiegangers (23%) nooit irritaties te ervaren. De huurauto levert dus een stuk minder frustraties op.

30

De 5 grootste irritaties bij het huren van een auto Onvoorziene kosten, zoals een verplichte verzekering 33% Een lange wachtrij bij het ophalen 25% Een andere auto meekrijgen dan gereserveerd 24% Onverwachte afschrijvingen van creditcard 21% Onvriendelijke types 18%


Alle kanten op

31


Met een huurauto kun je alle kanten op, met verrassende uitkomsten Met onderzoek doen is het net als met een huurauto: het kan alle kanten op gaan. En sommige afslagen zijn behoorlijk verrassend.

Wie rijdt er mee? De meeste autohuurders reizen samen. Dat doen ze met hun geliefde (59%), gezin (26%), familie (10%) of vrienden (11%). Respondenten met een gezin waarvan het jongste kind 12 jaar of jonger is, zijn vaker van plan om dit jaar met (schoon)ouders op vakantie te gaan naar het buitenland en daarbij een auto te huren (5% versus 1%). Respondenten met een gezin waarvan het jongste kind tussen de 12 en 17 jaar is, zijn vaker van plan om dit jaar met vrienden/vriendinnen op vakantie te gaan naar het buitenland, inclusief huurauto (9% versus 5%).

Ruimte voor persoonlijke wensen Mannen weten vaker wat voor type auto ze willen huren (56% versus 49%). 19% kiest het liefst een extra ruime auto zodat alle reisgenoten en bagage mee kunnen. Blijkt de kofferbak van de huurauto dan groot genoeg? 74% vindt 32

van wel: precies goed. Slechts één op de acht vindt de kofferbak te groot (14%) of te klein (12%). In dat laatste geval moeten koffers op schoot of achter de stoelen worden gepropt. Ook de ruimte voorin telt mee. Belang­ rijkste criterium voor een autohuurder: ‘Mijn partner heeft erg lange benen’. 66% wil zeker geen duurdere auto huren, maar een derde van de vakantiegangers is daartoe best bereid. Die bijzondere ervaring of extra leuke vakantiefoto’s tellen dan zwaarder. Eén vakantieganger huurde een auto, speciaal om bluesconcerten te bezoeken. Of hij net als de Blues Brothers een Dodge Sedan koos, weten we helaas niet.

Opgelet! Waar letten we (extra) op tijdens het rijden in een huurauto? In het buitenland zijn we vooral alert op het niet gebruiken van de telefoon achter het stuur (59%). Vrouwen slaan hier vaker acht op (67% versus 54%) en ook letten we hier meer op naarmate we ouder zijn (jonger dan 30 jaar 40% versus boven de 60 jaar 75%). Meer dan de helft focust extra op de verkeersborden en voorrangsregels (54%). Vrouwen doen ook dit vaker (58% versus 52%). We geven minder aandacht aan zaken als zoveel mogelijk op de rechterbaan rijden (26%) en het houden aan de snelheidslimiet (14%).


Hoe vinden Nederlanders de weg met de huurauto in het buitenland? Via mijn eigen, zelf meegenomen navigatiesysteem 49%

Was dat onze afslag? De juiste route vinden, blijft een uitdaging. Waar vinden huurders aanwijzingen? 60-plussers gebruiken vaker dan de andere groepen een ouderwetse wegenkaart (40% versus 10% van de reizigers onder de 30 jaar). Gezinnen luisteren iets meer naar de aanwijzingen van een ingebouwd navigatiesysteem (41% versus 34%). Mannen vragen vaker de weg aan een local dan vrouwen (12% versus 7%). Uiteraard navigeren we steeds regelmatiger met een app. Jongeren maken daar iets meer gebruik van dan andere groepen. Het meest genoemd is Google Maps, maar ook TomTom en Waze zijn populair. En sommige respondenten laten zich leiden door de (ge)liefde: ‘Mijn partner rijdt en weet overal wel de weg’.

Via ingebouwd/gehuurd navigatiesysteem 34% Met behulp van een wegenkaart 28% Door de verkeersborden te volgen 27% Via een app op mijn smartphone/tablet 25% Door ter plekke de weg te vragen 10%

33


Later lach je erom De meeste huurautoblunders leveren - behalve wat vervelende momenten - ook een goed verhaal op: “Ik schatte de omvang van de auto verkeerd in en kwam klem te zitten.” “Het lukte me niet het dak van de cabrio te sluiten.”

Oeps! Bijna de helft van de autohuurders beging weleens een blunder met een huurauto in het buitenland (47%). De vaakst genoemde flaters: ruitenwissers en richting­ aanwijzers met elkaar verwisselen (12%), tankdop niet kunnen openen (11%) en bij de verkeerde auto staan (8%). Noemenswaardige andere blunders: de koffers in de verkeerde auto zetten. Extra pijnlijk zijn de niet-verzekerde blunders: auto niet op de handrem gezet, waardoor deze tegen een andere auto rolde. Of: de sleutels meegenomen in zee, waardoor de auto niet meer startte. Ook een dure grap: verkeerde brandstof getankt. Benzine in een dieselmotor of andersom. Dikke kans dat de hele motor moet worden gereinigd en dan ben je een paar honderd euro lichter. En dan deze pechvogel: over een net geasfalteerde weg gereden, onderkant auto helemaal smerig en op eigen kosten moeten laten schoonmaken. 34

“Ik kreeg de ramen niet meer dicht.” “Ik had mezelf buitengesloten.”

“Rijbewijs verlopen, kreeg ik de auto niet mee.”

“Kreeg het grote licht niet meer uit…”


Vier op de tien durven niet in elk land te rijden in een huurauto Voor bijna vier op de tien vakantiegangers zijn er landen waar zij absoluut niet durven te rijden. Thailand wordt daarbij het meest genoemd (22%). Maar veel mensen pakken ook liever een bus of trein in Zuid-Afrika (15%), Turkije (15%) en het Verenigd Koninkrijk (12%). Opmerkelijk: in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk durven nu mínder mensen te rijden dan vorig jaar (toen was dat respectievelijk 12% en 9%). Bijna zes op de tien mensen geven aan in elk land te durven rijden in een huurauto.

22% durft niet te rijden in Thailand

We willen niet links rijden en vertrouwen de rijkunsten van locals niet Andere regels, slechte en onbekende bewegwijzering, andere talen, slechte ervaringen… de redenen om liever niet in het buitenland te rijden, lopen uiteen. Sommige springen er echter uit. Zoals de reputatie van lokale weggebruikers. Ongeveer de helft van de mensen die niet overal durven te rijden in een huurauto heeft geen vertrouwen in de rijkunsten van locals. Vooral mannen wantrouwen de vaardigheden van plaatselijke chauffeurs (55% versus 44%). Ook rijden aan de ‘verkeerde’ kant schrikt af. Bijna vier op de tien durven niet in een huurauto te rijden in linksrijdende landen. Vrouwen hebben daar vaker moeite mee dan mannen (47% versus 31%). Een kwart durft niet te rijden wegens druk verkeer of slechte wegen. Ook geven vakantiegangers aan door criminaliteit/corruptie niet te durven rijden. 35


Liever mijden dan rijden De oplossing van veel vakantiegangers om niet links te hoeven rijden? Gewoon niet naar een linksrijdend land gaan.

Onze zuiderburen blijken nog een stuk angstiger Ook in België liet Sunny Cars een onderzoek uitvoeren. Uit het trendrapport van onze zuiderburen blijkt dat 51% van de Belgische vakantiegangers niet durft te rijden in landen als Zuid-Afrika, Thailand en het Verenigd Koninkrijk (tegenover 40% van de Nederlanders). Ze toeren bovendien in het algemeen al voorzichtiger dan thuis: 57% zegt trager te rijden dan de maximumsnelheid. Zes op de tien Belgische autohuurders wantrouwen de rijvaardigheid van locals, dus ze hebben er nóg minder fiducie in dan Nederlanders.

57% rijdt trager dan de maximumsnelheid 36

Vlaamse vrouwen geven vaker dan Vlaamse mannen aan dat ze landen mijden waar links wordt gereden (44% versus 30%). Mannen zeggen vaker dan vrouwen dat ze landen vermijden wegens een gebrek aan vertrouwen in de plaatselijke weggebruikers (65% versus 51%).

Een deuk in het geheugen Schade aan de huurauto: kan gebeuren. Vlaamse mannen rijden vaker schade dan Vlaamse vrouwen (21% versus 14%). Waarschijnlijk omdat zij ook vaker hoofdbestuurder zijn. Maar hoeveel de schade kostte, dát weet 35% niet meer. Vooral vrouwen geven aan dit niet meer te weten (47% versus 27% mannen). Als het eigen risico is afgekocht, hoef je je daar ook helemaal niet druk om te maken. Als je de mooie roadtripherinneringen maar onthoudt!


37


Over Sunny Cars Sunny Cars bestaat al sinds 1991 en behoort tot de grootste autohuurspecialisten in Europa. Sunny Cars maakt zorgeloze autohuur mogelijk voor iedereen, met een wereldwijd aanbod van all-inclusive huurauto’s op meer dan 8.000 bestemmingen in 120 landen. Bij Sunny Cars is de huursom glashelder want alle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, inclusief dekking van glasbanden-bodem-dakschade, terugbetaling eigen risico en een aanvullende WA-verzekering van € 7,5 miljoen. Je kunt dus met een gerust hart nee zeggen tegen extra verzekeringen die je ter plekke worden aangeboden, alles is al geregeld. AANVULLENDE SERVICEPAKKETTEN Voor nog meer service en comfort kun je tijdens het maken van de reservering kiezen voor aanvullende servicepakketten. Sla de wachtrij over met Premium of Express of kies voor het Geen waarborgpakket, zodat je geen creditcard of zelfs geen cash nodig hebt bij het ophalen van de huurauto. En heb je een vraag? Een team met Nederlands sprekende autohuurexperts staat 24 uur per dag voor je klaar met advies voor, tijdens en na je reservering. De waardering voor deze all-in aanpak blijkt uit een gemiddelde score van 9.0 uit meer dan 15.000 klant­ reviews. Ruim 40% van de klanten boekt Sunny Cars na de eerste keer nog een keer, of nog veel vaker. 38

ALLES MOET KLOPPEN VOOR ONZE KLANTEN Als marktleider in zorgeloze autohuur houden we de standaard graag hoog. De basis daarvoor is in feite simpel: we toetsen alles wat we doen op transparantie, betrouwbaarheid en reisplezier voor onze klanten. Ook onze lokale partners moeten aan strenge eisen voldoen. Alles moet kloppen, van de kwaliteit van de huurauto tot service­ gerichte baliemedewerkers. Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor alle leveranciers met wie we werken. Voor ons dé manier om onze reputatie hoog te houden. EXTRA GARANTIES EN BESCHERMING Wij zijn dan ook trots dat we sinds vorig jaar als eerste autohuuraanbieder volwaardig lid zijn van de ANVR. Dankzij dat kwaliteitsstempel ziet iedereen meteen dat wij een betrouwbare aanbieder van autohuur zijn. Het geeft onze klanten extra garanties en bescherming: een heldere all-in prijs, goede verzekeringen, eerlijke voorwaarden en klachtenafhandeling via een geschillencommissie. Sinds 26 januari 2018 zijn we - ook als eerste aanbieder van autohuur - deelnemer aan SGR (Stichting Garantie­fonds Reisgelden). Dit geeft onze klanten de garantie dat vooruitbetaalde autohuur bij eventuele financiële problemen of faillissement door de SGR wordt vergoed. Hiermee is Sunny Cars volledig voorbereid op de nieuwe richtlijn pakketreizen die per 1 juli 2018 ingaat.


Standaard inbegrepen bij Sunny Cars:

AUTOHUUR ZO MAKKELIJK MOGELIJK MAKEN Wij worden jaarlijks getoetst om aan de strenge voorwaarden van ANVR en SGR te blijven voldoen. Prima, want wij blijven ons onderscheiden door kwaliteit en service hoog te houden. Door autohuur zo makkelijk mogelijk te maken voor de klant. Dagelijkse IT-aanpassingen voor een nog soepeler boekingsproces en informatie op maat helpen de klantbeleving naar een nog hoger niveau te tillen. Uiteindelijk willen we dat de klanten meer genieten van hun vakantie met een zorgeloze huurauto. Rent a Smile! EEN ALL-INCLUSIVE HUURAUTO BOEKEN? Dat kan eenvoudig via www.sunnycars.nl of via vrijwel alle ANVR-reisbureaus in Nederland waarvan Sunny Cars preferred partner is. Als onafhankelijk specialist zijn we actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland waar je onze huurauto’s via reisbureaus en online kunt reserveren.

• ongelimiteerd aantal kilometers • CDW-verzekering (schade aan de huurauto) met terugbetaling van het eigen risico, ook bij (poging tot) diefstal van ingebouwde apparatuur uit de auto zoals radio en navigatiesysteem • TP-verzekering (diefstal) met terugbetaling van het eigen risico • lokale belastingen • WA-verzekering volgens de wettelijk geldende standaard • aanvullende WA-verzekering van € 7,5 miljoen als de lokale dekking onvoldoende is • terugbetaling van schade aan glas, banden, bodem (incl. oliecarter en koppeling) en dak van de huurauto • vergoeding van de sleepkosten bij een ongeval • vergoeding van de kosten voor het verlies en beschadiging van de autosleutel en/of -papieren • luchthavenbelastingen • terugbetaling dossierkosten van schade­ afhandeling • een eerlijke vol-vol tankregeling • gratis wijzigen van de reservering (op basis van beschikbaarheid) • een 24/7 Nederlandstalig noodnummer • 14 dagen bedenktijd (tenzij de huurperiode binnen die 14 dagen ingaat). 39


Dit trendrapport is een uitgave van Sunny Cars. Kijk voor meer informatie op www.sunnycars.nl/trendrapport-autohuur-buitenland-2018/

Sunny Cars Trendrapport 2018  
Sunny Cars Trendrapport 2018