Sunny Cars Trendrapport 2018 - BE

Page 1

Trends en ontwikkelingen autohuur buitenland 2018Beste lezer, Autohuur wordt steeds populairder. Eén op de vijf Vlamingen huurde in de afgelopen drie jaar een auto voor zijn vakantie in het buitenland en 56% van hen is dat ook voor dit jaar weer van plan. Als expert in autohuur krijgt Sunny Cars graag inzicht in de wensen en behoeften van (mogelijke) autohuurders. Daarom laten wij jaarlijks een marktonderzoek uitvoeren. De resultaten vind je in dit trendrapport van 2018. We navigeren je door de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de autohuursector. Zoals: 75% van de Vlamingen stippelt zijn roadtrip van tevoren volledig uit. De Vlaamse vakantieganger boekt bij voorkeur een all-in huurpakket, is een voorzichtige reiziger en wantrouwt de rijkunsten van de plaatselijke bevolking. Verder gaan we in op het imago van de autohuurmarkt, wat nog wel enigszins mag worden opgekrikt. De autohuurder vraagt terecht om duidelijkheid over kosten, voorwaarden en creditcardafschrijvingen.

Sunny Cars wil inspelen op de behoeften en ontwikkelingen om autohuur transparant en inzichtelijk te maken, onder meer door te bemiddelen in autohuur met een all-inclusive formule. We zijn trots dat we steeds meer vakcollega’s meekrijgen op deze route. Op naar 100% zorgeloze autohuur voor de gehele markt! Met zonnige groet,

Hans Knottnerus, Managing Director Nederland, België & Frankrijk | Sunny Cars 3


Navigatie door trends en ontwikkelingen in autohuurland Het is een beetje kort door de bocht, maar in feite zit het zo: de Vlaming kiest voor zijn roadtrip liefst de voordeligste huurauto met een all-in pakket. Hij weet graag precies waar hij aan toe is, dus stippelt hij zijn reis en route van tevoren helemaal uit. De Vlaamse vakantieganger is wat angstig voor andere mensen en erg op zijn hoede. Ook in de huurauto, want daarmee rijdt hij extra voorzichtig. Dit blijkt uit het onderzoek van iVOX in opdracht van Sunny Cars dat in maart 2018 is gehouden onder 1000 respondenten van 25 jaar en ouder. Hiernaast vind je de beknopte versie van de resultaten en wijzen we je de weg door het trendrapport. Wil je meer ins en outs, dan kunnen we je de uitgebreide route aanbevelen. Veel leesplezier!

Ik ga op reis en neem mee: een huurauto

Met een huurauto zie je meer. Dat ontdekken gelukkig steeds meer reizigers. Eén op de vijf Vlamingen huurde de afgelopen drie jaar weleens een auto in het buitenland. En 56% van hen is dat nog dit jaar van plan. Vlamingen huren een auto met name voor een flexibele rondreis (46%). Voor hen dé manier om zoveel mogelijk uit hun roadtrip te halen. pagina 8 Vrijheid en flexibiliteit staan voor 67% van de vakantiegangers met stip bovenaan in de top 3 van redenen om een auto te huren op vakantie in het buitenland. pagina 10 Vlamingen houden van rondreizen maar logeren wel graag op een vast vakantieadres. Van de roadtrippers stippelt 75% die logeer­ plekken en route van tevoren helemaal uit, 6% reist in volledige vrijheid en bekijkt het van dag tot dag. pagina 13 Opmerkelijk: een vijfde boekt de huurauto pas tijdens zijn vakantie. Zeker in het hoogseizoen loop je dan het risico dat de gewenste auto niet beschikbaar of extra duur is. pagina 15 Ga je naar Spanje, dan is het absoluut aangewezen om je huurauto vooraf te boeken. Want Spanje blijft veruit het populairste vakantieland om met een huurauto te ontdekken (37%). pagina 17

4


Vlamingen en autohuur

Acht op de tien Vlaamse vakantie-­ gangers let vooral op de prijs bij de keuze voor een autoverhuurder. Hij gaat graag voor de goedkoopste autocategorie en een betrouwbaar merk. In onverwachte kosten heeft hij geen zin, dus hij boekt vooraf een all-in huurpakket voor de beste deal. pagina 20 Meer dan een derde van de Vlamingen kiest voor afkoop van het eigen risico als extra optie. pagina 24 Een kwart van de Vlamingen neemt geen extra verzekeringen omdat de basisverzekering hen voldoende lijkt. Maar ze blijken geen idee te hebben van wat die verzekering wel en niet dekt. Op pagina 26 helderen we de grootste misverstanden op. Zijn autoverhuurders duidelijk over de kosten? 82% van de vakantiegangers vindt dat ze daarover veel transparanter kunnen zijn. Vlamingen wantrouwen de autoverhuurder; twee op de drie vrezen dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht. Een derde had negatieve ervaringen met het huren van een auto. pagina 28

(Avis, Europcar, Enterprise, Hertz en Sixt) in 2017 het EU-convenant voor heldere autohuur ondertekenden. Een prima start, laten de kleinere verhuurbedrijven nu maar volgen. Het convenant geeft consumenten die een auto huren meer zekerheid. De autoverhuurders moeten helder uitleggen welke schade wel of niet gedekt is en mogen niet zonder uitleg of specificatie achteraf geld afschrijven van de rekening van de huurder. Iets dat volgens 16% van de respondenten nog wel eens gebeurt. Fijn dus dat de Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten er bij anderen ook bovenop zitten. De grootste autohuurergernissen zijn onvoorziene kosten zoals een verplichte verzekering (64%) en een lange wachtrij bij het ophalen (46%).

Met een huurauto kun je alle kanten op

Voor onderzoek geldt hetzelfde als voor een huurauto: het kan alle richtingen uit met soms verrassende resultaten. Vanaf pagina 32 vind je hiervan een selectie.

Aan het imago van de gehele autohuurmarkt is dus nog wel wat werk aan de winkel. Daarom is Sunny Cars ook zo opgetogen dat de Europese Commissie toeziet op eerlijke autoverhuur en al vijf grote autoverhuurders 5


6


Roadtrippen

7


Ik ga op reis en neem mee: een huurauto Een auto huren is populair en voor veel Vlamingen een goede vakantiegewoonte. De afgelopen drie jaar huurde één op de vijf Vlamingen een auto voor een buitenlandse vakantie (20%). En 9% deed dat zelfs meerdere keren. Het trendonderzoek toont verder aan dat meer dan de helft van de respondenten die in de afgelopen drie jaar een auto huurden, dat nog dit jaar weer willen doen voor een trip naar het buitenland (56%). Van de ondervraagden die de afgelopen drie jaar geen auto huurden, overweegt één op de twintig om dit jaar wél voor een huurauto te gaan.

56% 8

Ik heb in de afgelopen drie jaar een auto gehuurd 20% Ik ben nog dit jaar van plan een auto te huren 56%

wil een auto huren tijdens een vakantie in het buitenland


Huren doen we graag in goed gezelschap De meeste Vlamingen nemen hun partner mee en ongeveer een vijfde kiest voor een gezinsroadtrip met partner Ên kinderen. Slechts 3% geeft aan solo op huurautovakantie te gaan. Mannen gaan vaker alleen dan vrouwen (6% versus 1%). Reizigers tot 40 jaar huren vaker een auto met vrienden dan de 40-54-jarigen (27% versus 14%). De 55-plussers gaan vervolgens weer vaker met vrienden op pad (23%). Een klein deel rijdt dus alleen in de huurauto, maar de meeste Vlamingen houden van gezellig samen op vakantie gaan. De respondenten noemen ook andere (schoon)familieleden, collega’s en de hond als reisgenoten.

De respondenten toeren vooral: Met hun partner 67% Met vrienden 21% Met hun kinderen 19% In hun eentje 3%

9


Daarom huren we een auto op vakantie in het buitenland ‘Gaan en staan waar en wanneer je wil’, daar houden Vlaamse vakantiegangers van. Als belangrijkste reden om een auto te huren op vakantie in het buitenland, noemt 67% van de respondenten het gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Ze vinden het ook dĂŠ manier om op plekken te komen die ze zonder huurauto zouden missen.

Voor een gevoel van vrijheid en flexibiliteit

Andere redenen waarom de ondervraagden voor een huurauto kiezen op vakantie: het is vaak de goedkoopste manier om grote afstanden af te leggen in het vakantieland, met een huurauto reis je comfortabel (droog, met genoeg beenruimte, airco en (zelfgekozen) muziek) en kun je veel spullen of bagage meenemen.

Een huurauto is de snelste weg van A naar B

67% Om op plekken te komen waar je anders niet kunt komen 43%

29% Vakantiebestemming is niet/moeilijk te bereiken zonder auto 18% De goedkoopste manier om lange afstanden te rijden 16%

10


46% van de Vlamingen huurt auto voor een fly-drive De vakantie als luilekkermoment? Anno 2018 kiezen steeds meer Vlamingen voor het tegenovergestelde. Ze willen zoveel mogelijk uit hun vakantie halen. Meer zien, meer beleven, meer herinneringen om te delen. Met hun reisgenoten én hun Instagram-volgers. Logisch dus, dat roadtrips steeds populairder zijn onder vakantiegangers. Want zo’n fly-drive vakantie biedt je de vrijheid en flexibiliteit om even helemaal álles te doen. 46% van de Vlamingen huurt dan ook een auto om een rondreis te maken. Voor hen dé manier om relaxt naar accommodatie en hotspots te reizen. Jongeren kiezen, vergeleken met 55-plussers, veel vaker voor een rondreis met een huurauto (61% versus 35%). Hoger opgeleiden gaan ook eerder voor de flexibele fly-drive dan lager opgeleiden (53% versus 37%), net als mensen die zonder kinderen reizen (50% versus 33% met kinderen).

Zeven op de tien Vlamingen huren een auto voor de hele vakantie Maar liefst zeven op de tien respondenten huren de auto tijdens de gehele vakantie in het buitenland. Een kwart van de Vlamingen huurde de auto voor meerdere dagen, maar niet voor de gehele vakantieperiode.

70% huurt een auto voor de hele vakantie 11


In alle vrijheid rondreizen en de leukste plekken ontdekken Helft van de Vlamingen is vrij honkvast tijdens vakantie De helft van de Vlaamse vakantiegangers houdt van roadtrippen. Veel van hen halen meer uit hun reis door op meerdere locaties te logeren. De andere helft rijdt wel graag rond, maar overnacht liefst de hele vakantie op een vast adres. Jongeren overnachten vaker op meerdere locaties dan ouderen. Van de 40-54-jarige respondenten blijft 54% op één plek logeren. Bij de 55-plussers is 59% gehecht aan één vaste accommodatie en bij jongeren (25-39 jaar) is dit 37%. Van de jongeren die graag rondreizen, overnacht 32% op vijf of meer leuke adresjes. Mensen die met kinderen reizen, zijn ook een stuk honkvaster dan de mensen die zonder kinderen toeren (65% versus 46%).

Méér vakantie met een huurauto maar graag één logeerplek 12


We stippelen onze route vooraf graag helemaal uit Vlamingen plannen hun roadtrip zorgvuldig: 75% stippelt de reis op voorhand volledig uit. Vrouwen zijn nog planmatiger dan mannen (80% versus 71%). Vrijheid oké, maar onvoorbereid: no way! Van de toekomstige autohuurders zegt ook 72% hun rondreis tot in de puntjes vooraf uit te dokteren. Toch zijn er ook Vlamingen die de ruimte nemen voor spontaniteit op reis. ‘Ik boek meestal niks op voorhand en zie wel waar de huurauto mij brengt’, zegt 23%. Slechts 6% reist volledig in vrijheid en boekt geen enkele overnachting vooraf: ze zien wel waar ze uitkomen.

Ik stippel mijn route en logeerplekken van tevoren helemaal uit 75% Ik weet mijn route maar leg maximaal de helft van de overnachtingen vast 10% Ik organiseer vooraf alleen mijn eerste en laatste overnachting* 10% Ik boek geen enkele overnachting vooraf, ik zie wel waar ik uitkom 5%

13


De roadtrip-do’s van de Vlaamse vakantieganger Waarheen, waarvoor? De ondervraagden rijden met hun huurauto vooral naar bezienswaardigheden. Veelal gebruiken ze de huurauto ook om leuke plekjes te ontdekken, om op de plaats van bestemming te komen of een rondreis te maken. Opmerkelijk: 44% van de vakantiegangers gebruikt de auto voor uitstapjes van één of meerdere dagen naar andere gebieden vanuit hun vakantieadres.

Vlamingen huren een auto op vakantie om… Bezienswaardigheden te bezoeken 79% Leuke plekjes te ontdekken 70% Op de plaats van bestemming te komen 58% Een rondreis te maken 46% Om uitstappen van één of meerdere dagen te maken 44% Boodschappen te doen 20%

14


Meeste Vlamingen boeken huurauto vooraf online Acht op de tien vakantiegangers stellen hun huurauto voor vertrek zeker (78%). Vooral het zelf online reserveren is populair. Zes op de tien boeken een auto via de website van een auto­ verhuurder of bemiddelaar (65%). Jongeren doen dat vaker dan 55-plussers (69% versus 58%). Een deel (13%) kiest ervoor zijn auto bij een luchtvaartmaatschappij te reserveren. 15% van de vakantiegangers geeft alles uit handen en laat zijn huurauto door een reisbureau regelen. Opvallend is dat 34% van de Vlamingen de huurauto weleens pas tijdens de vakantie boekt. Zij kiezen dan vooral lokale verhuur­ maatschappijen (19%). Zeker in het hoogseizoen is dat vaak een grote gok en een dure grap: door de enorme vraag zijn er minder huurauto’s beschikbaar en hangt er een extra hoog prijskaartje aan. Het blijkt dat lager opgeleiden vaker een auto tijdens de vakantie boeken dan hoger opgeleiden (39% versus 30%). De reizigers onder de 55 jaar doen dit ook vaker dan 55-plussers (81% versus 69%).

De reis regelen: dat doen we zelf, maar we besteden het ook graag uit Ook het samenstellen van de vakantie doen we graag flexibel. Van de respondenten boekt 73% verschillende onderdelen van de vakantie - zoals vlucht, accommodatie en huurauto - zelf online en los van elkaar. Nog eens 28% regelt de complete vakantie zelf online, maar boekt dan wel alle losse onderdelen op één website. Toch houden we ook van ontzorgen en gemak. Ruim 28% geeft aan zijn complete vakantie via een reisbureau te regelen. Vooral 55-plussers geven dit graag uit handen (32%). En nog eens 25% boekt zijn gehele vakantie (vlucht, accommodatie en huurauto in één pakket) online bij één reisorganisatie.

15


Vakantiekilometers maken De helft van de vakantiegangers rijdt minder dan 100 kilometer per dag met de huurauto. Ze blijven redelijk in de buurt van hun vakantieadres. Slechts ĂŠĂŠn op de vijf legt meer dan 200 kilometer per dag af.

Ongeveer 10% van de Vlamingen toert gemiddeld meer dan 400 kilometer

16

Vooral mannen huren en sturen De meeste hoofdbestuurders van huurauto’s zijn mannen. Van de Vlaamse mannen zegt maar liefst 83% over het algemeen de hoofdbestuurder te zijn, tegenover 23% van de vrouwen. 78% van de mannelijke respondenten gaf aan de boeking zelf te maken tegenover 53% van de vrouwelijke respondenten. 18% laat het reserveren van de huurauto graag over aan hun partner of andere reisgenoot vooral vrouwen geven dit vaak uit handen (27%).


Spanje blijft veruit populairste autohuurland Vlamingen hebben net als vorig jaar een voorliefde voor Spanje: 37% huurde hier een auto tijdens de vakantie. Alle leeftijdsgroepen zijn dol op rondrijden in Spanje, al kiezen de 40-54-jarigen (41%) en 55-plussers (45%) nog net iets vaker voor deze zonbestemming dan de reizigers onder de 40 jaar (28%). Ook ItaliĂŤ is populair (14%), net als Griekenland (14%) en Portugal (13%). De Verenigde Staten blijven geliefd (12%); probeer daar maar eens te roadtrippen zonder auto.

De 5 populairste autohuurlanden Spanje 37% Griekenland 14% ItaliĂŤ 14% Portugal 13% Verenigde Staten 12%

17


18


Een auto huren

19


Vlamingen en autohuur De Vlaamse vakantiegangers selecteren een huurauto vooral op de prijs. Daarom prefereren ze een all-in huurpakket dat ze vooraf boeken. Vlamingen nemen het zekere voor het onzekere. Ze kiezen het liefst een automerk waarin ze vertrouwen hebben en stippelen hun rondreis van A tot Z secuur uit. Het zijn voorzichtige reizigers, op hun hoede voor andere mensen. Ook al rijden ze graag genietend rond, ze overnachten graag op een vaste plek. Acht op de tien Vlamingen noemt de prijs als een van de belangrijkste redenen om voor een bepaalde autoverhuurder tekiezen. Voor 37% geeft de prijs zelfs de doorslag. Daarnaast zijn de huurvoorwaarden (59%) en de service (28%) bepalend voor hun keuze. Jongeren gaan vaker af op recensies (36% versus 17% ouderen) terwijl de oudste leeftijdscategorie meer waarde hecht aan klantvriendelijkheid (13% versus 5% jongeren). Leuk detail: voor de Vlamingen die hun laatste huurauto via Sunny Cars huurden, is prijs niet de doorslaggevende factor. Voor hen zijn dat de heldere huurvoorwaarden. 20

Waarop letten we vooral bij het huren van een auto? Op de prijs Mannen 77% Vrouwen 76% Op de voorwaarden Mannen 58% Vrouwen 58%

Op de service 28% Op de bekendheid van de verhuurder 26% Op de recensies over de verhuurder 24% Op het type auto’s dat de verhuurder aanbiedt 24% Op het reserveringsgemak 24%


Liefst het goedkoopste model, maar genoeg ruimte is belangrijker Bij de keuze voor een huurauto heeft 60% van de respondenten een duidelijke voorkeur voor een type of model. Liefst gaan Vlamingen voor een bekend, betrouwbaar merk.

Ik kies het liefst…

Vlamingen zijn prijsbewuste vakantie­ gangers die alles uit onze roadtrip willen halen. Als dat in de goedkoopste huur­ autocategorie lukt: heel graag. Maar we houden ook van voldoende ruimte en comfort, dus dat geeft uiteindelijk de doorslag.

een automerk waarin ik vertrouwen heb

Van de Vlaamse reizigers denkt 57% puur praktisch: ‘Als de auto mij maar op de plaats van bestemming brengt, dan maakt het type niet uit’. 18% gunt zichzelf een extra luxe auto.

een extra luxe auto (open dak, 4WD)

een extra ruime auto (voor reisgenoten/bagage) 53%

51% de goedkoopste klasse huurauto 50%

18% een milieuvriendelijke auto (elektrisch/op aardgas) 16% (exact) dezelfde auto als ik thuis rijd, daaraan ben ik gewend 11% 21


Zo besparen Vlaamse autohuurders op autohuur Maar liefst 70% van de vakantiegangers huurt de auto voor de hele vakantie. Een kwart huurt de auto meerdere dagen van de vakantie, maar niet voor de hele trip. En 6% huurt de auto voor slechts een dag(deel). GPS erbij huren? 46% kijkt wel uit, ze nemen gewoon een eigen navigatiesysteem mee. En een kinderzitje? Een kwart van de reizigers met jonge kinderen neemt dat zelf mee. Een even groot deel kocht tijdens de vakantie zelf een kinderstoel of booster, omdat dat goedkoper was dan er een te huren voor die periode. Al is zuinigheid niet altijd de voornaamste reden; 32% vindt een gebruikt huurautostoeltje gewoon vies.

50% 22

All-inclusive huurpakket meest populair bij Vlamingen Iets minder dan de helft van de Vlaamse autohuurders kiest direct bij het boeken voor een all-in huurpakket met alle nodige verzekeringen. Een kwart van de vakantiegangers vindt de standaardverzekering voldoende en sluit geen enkele extra verzekering af. Tijdens het reserveren, kiest 18% een losse verzekering als extra. Bij het ophalen van de auto sluit 12% alsnog een extra verzekering af.

kiest de goedkoopste autocategorie (en dus de kleinste auto)


Vlamingen zijn altijd bang dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht Voor autoverhuurders valt nog veel te winnen als het gaat om duidelijkheid over de kosten. Dat kan vele malen transparanter, meent het gros van de vakantiegangers (83%). Bijna twee op de drie respondenten (64%) vreest altijd dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht. Autohuurders proberen je ook altijd wel iets extra’s te verkopen (een grotere wagen, een extra verzekering), ervaart 71% van de Vlamingen. Meer dan de helft van de Vlamingen (54%) koestert dan ook wantrouwen tegen het huren van een auto in het buitenland. Van de vakantiegangers kijkt 32% terug op een aantal negatieve ervaringen met het huren van een auto.

Wanneer beslissen we over die verzekeringen? Bij het reserveren van de auto 20% Bij het ophalen van de auto 10%

64%

Hadden we direct een all-inclusive autohuurpakket gekozen, dan waren we goedkoper uit.

vreest dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht 23


37% van de Vlamingen kiest voor afkoop eigen risico als extra optie Een all-in huurpakket waarmee je zorgeloos kunt rondrijden omdat zowel ongelimiteerde kilometers als álle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, zelfs afkoop eigen risico bij schade en diefstal. Voor dat gemak kiest 41% altijd direct bij het boeken. Dat zijn dus de ware prijsbewuste vakantiegangers, want die hebben écht de voordeligste huurautodeal.

Spijtig genoeg weten nog niet alle autohuurders dit. Ze zijn bang voor onverwachte kosten en kiezen vervolgens voor één of meerdere extra’s. En zo tikt de huursom aan en zijn ze alsnog duurder uit dan als ze meteen all-in hadden geboekt. 37% besluit het eigen risico bij schade en diefstal af te kopen. Mannen kiezen vaker voor afkoop eigen risico bij schade en diefstal dan vrouwen (45% versus 28%). Eén op de vier Vlamingen kiest nooit extra opties. Vlamingen die vaker auto’s huren (meer dan één keer in de afgelopen drie jaar) boeken ook vaker extra’s dan reizigers die één keer huurden.

76% kiest voor één of meerdere extra’s 24

Als je pas later losse extra’s of een all-in pakket toevoegt, moet je bijbetalen. Wie écht prijsbewust voor de beste deal gaat, boekt dus vooraf een all-in pakket.


De 5 meest gekozen extra’s bij autohuur in het buitenland Afkoop eigen risico bij schade en diefstal* 37% Extra bestuurder* extra BA

34% Glas-, banden-, bodem- en dakschadedekking* 27% Navigatiesysteem* 25% Ongelimiteerde kilometers* 24%

* Bij Sunny Cars zijn afkoop eigen risico bij schade en diefstal, ongelimiteerde kilometers en dekking van glas-, banden-, bodem- en dakschade standaard inbegrepen. Een extra bestuurder is inbegrepen bij het AD-pakket. Huren zonder creditcard is mogelijk met het Geen waarborgpakket. 25


Opheldering over basisverzekeringen ‘De standaardverzekeringen voldoen prima, dus ik sluit geen extra verzekeringen af voor mijn huurauto’: zo denkt een kwart van de Vlamingen erover. Ongeveer 41% weet wel beter en kiest voor een all-in huurauto waar alle nodige verzekeringen bij zitten. Maar goed ook, want ondanks hun voorzichtigheid en angsten, hebben veel Vlamingen blijkbaar geen idee waarvoor ze verzekerd zijn en gaan ze dus met (onnodig) veel risico op pad. Met kans op extra onverwachte kosten door schade.

41% weet beter en kiest voor een all-in huurauto 26

Veel Vlamingen blijken niet te weten wat een basisverzekering wel en niet dekt en 26% neemt geen extra verzekeringen. Tijd om de zes grootste misverstanden op te helderen! Vlaamse vakantiegangers denken met een basisverzekering verzekerd te zijn tegen:


1. Schade aan andere auto Klopt, deze is gedekt door de BA-verzekering die wettelijk gezien altijd is inbegrepen. Bij Sunny Cars is een extra BA tot 7,5 miljoen euro standaard inbegrepen. 2. Schade aan huurauto door tegen andere auto aan te rijden Ja, deze schade dekt de CDW-verzekering. Wel ben je je eigen risico kwijt (tenzij je dit afgekocht hebt). Bij Sunny Cars is terugbetaling van het eigen risico standaard inbegrepen, apart afkopen is bij hen niet nodig. 3. Schade aan huurauto door opspattend steentje/pitje in ruit Jammer. Zulke schade is nooit verzekerd, tenzij je een aanvullende verzekering afsluit voor glasschade. Die kost vaak 7 tot 10 euro per huurdag. Bij Sunny Cars is de dekking van glasschade wĂŠl standaard inbegrepen.

60%

47%

43%

4. Laten repareren van lekke band huurauto Nee, dit is nooit gedekt, tenzij je een aanvullende dekking voor glas-bandenbodemschade hebt afgesloten, waar je al snel 7 tot 10 euro per huurdag voor betaalt. Bij Sunny Cars is de dekking van glas-, banden-, bodem- en dakschade altijd standaard inbegrepen in de huurprijs. 5. Schade aan huurauto door tegen een paaltje aan te rijden Zeker, ook deze schade dekt de CDWverzekering, maar je bent wel je eigen risico kwijt (tenzij je dit hebt afgekocht). Bij Sunny Cars is terugbetaling van het eigen risico standaard inbegrepen, apart afkopen is bij hen niet nodig. 6. Schade aan huurauto door aanrijding met een dier Juist, deze is gedekt door de CDWverzekering. Je bent echter wel je eigen risico kwijt (tenzij je dit afgekocht hebt). Bij Sunny Cars is terugbetaling van het eigen risico standaard inbegrepen, apart afkopen is bij hen niet nodig.

39%

29%

26%

Door rood licht gereden? Of ergens anders een boete voor gekregen? Een klein percentage denkt dat de basisverzekering deze vergrijpen dekt, maar die zijn gewoon voor eigen kosten.

27


70% van de Vlamingen lezen huurovereenkomst goed door We weten graag exact waar we aan toe zijn als het gaat om de voorwaarden rond de huurauto. Daarom zegt 70% de huurovereenkomst goed door te lezen. Vooral vrouwen geven aan dit zorgvuldig te doen (75% versus 66%). Bij het ophalen van de huurauto voelt meer dan de helft van de respondenten zich weleens onder druk gezet om aanvullende verzekeringen af te sluiten (58%). Zijn de voorwaarden in het huur­contract duidelijk? Meestal niet, vindt 69%. En het boekings­proces? Gecompliceerd, vindt 31% van de vakantiegangers. ‘Autoverhuurders maken de huurcontracten bewust ingewikkelder dan nodig, dat is een kans om iets extra’s te verkopen’, meent 70%. Autoverhuurmaatschappijen wakkeren dat wantrouwen telkens aan - meer dan de helft van de Vlamingen zegt dat de verhuurder hen angst voor ongelukken probeerde in te boezemen, om een extra verzekering te verkopen.

28

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het buitenland. De respondenten hadden weleens schade (17%), een boete (15%) of een lekke band (9%) met hun huurauto. Hoeveel bedroeg de laatste schade aan de huurauto? Minder dan 100 euro 28% 100 tot 250 euro 18% 250 tot 500 euro 10% Meer dan 500 euro 10%


90% van de Vlamingen loopt controlerondje om huurauto Bij het ophalen zijn we heel alert. We vertrekken niet bij het verhuurkantoor zonder een rondje om de auto te lopen, om deze op schade te controleren (90%). Zo ontdekte 34% weleens een mankement dat niet op het huurcontract stond aangegeven. Ligt er wel een reservewiel in de auto? Maar liefst 41% van de autohuurders controleert dat voor hij wegrijdt. Een derde checkt ook of de huurauto een veiligheidsvest/verbanddoos bevat. Bij de 55-plussers valt op dat ze een stuk aandachtiger en alerter zijn dan jongeren (25-39 jaar). Ze controleren vaker of de auto een reservewiel heeft (59% versus 30%) en of er een verbanddoos aanwezig is (51% versus 23%). Bovendien lopen ze vaker een rondje om de huurauto om deze op krassen en butsen te controleren (94% verus 85%). Het gevolg van deze aandachtigheid? De 55-plussers worden er mondiger van: 20% diende al eens een klacht in bij de autoverhuurder. Bij jongeren is dit slechts 8%.

Goedkoop = duurkoop

41%

controleert voor hij wegrijdt of er wel een reservewiel in de auto ligt

Mannen en jongeren hebben vaker dan vrouwen tussen de 250 en 500 euro schade (respectievelijk 14% en 18% versus 2%). Als je dit niet van tevoren hebt afgekocht, loop je dus het risico alsnog een flinke rekening te krijgen. 29


Grootste autohuurergernis? Extra onvoorziene kosten! Een huurauto geeft vrijheid en comfort, maar levert soms ook ergernis op, ervaart 88% van de respondenten.

Waar lopen Vlaamse autohuurders nog meer tegenaan? • Gebrekkige service of discussie bij mankementen. • Baliemedewerkers die het Engels slechts

De grootste irritaties bij het huren van een auto Onvoorziene kosten, zoals een verplichte verzekering 72% Een lange wachtrij bij het ophalen 52% Een andere auto meekrijgen dan gereserveerd

selectief machtig zijn.

• Geen uitleg krijgen over de auto. Behalve een

Russisch instructieboekje.

• Blutsen die niet op het beginformulier staan. • Dat de boardcomputer tijdens de huurperiode

‘onderhoud nodig’ aangeeft.

51% Onverwachte afschrijvingen van creditcard 44% Onvriendelijke baliemedewerkers 41%

30


Alle kanten op

31


Met een huurauto kun je alle kanten op, met verrassende uitkomsten Met onderzoek doen is het net als met een huurauto: het kan alle kanten op gaan. En sommige afslagen zijn behoorlijk verrassend.

budget is. Die bijzondere ervaring of leuke vakantiefoto’s tellen dan zwaarder. Mannen geven hier gemakkelijker extra geld aan uit dan vrouwen (14% versus 8%).

Wie rijdt er mee?

Opgelet!

De meeste autohuurders reizen samen. Dat doen ze met hun geliefde (67%), gezin (19%) of vrienden (21%). Een enkeling geeft aan met zijn hond te reizen. 89% van de Vlamingen neemt op vakantie geen lifters mee. Solo reizende mannen zijn nog het meest geneigd om te stoppen voor een lifter (11% versus 6% van de vrouwen).

Waar letten we (extra) op tijdens het rijden in een huurauto? Negen op de tien Vlamingen zeggen dat ze extra alert zijn op de verkeersborden en de voorrangsregels extra in acht nemen als ze roadtrippen in het buitenland. Zes op de tien rijden ook trager dan de maximumsnelheid. We weten in Vlaanderen ook wel dat het gevaarlijk is, maar in het buitenland letten we er éxtra goed op dat we onze smartphone/gsm niet gebruiken achter het stuur (79%). Vrouwen en mannen hebben hierover dezelfde mening. Van de 55-plussers zegt maar liefst 67% het niet te wagen ook maar een blik op hun telefoon te werpen als ze achter het stuur zitten. Opmerkelijk: van de groep 25-39-jarigen is 35% extra alert op het niet gebruiken van de gsm achter het stuur, maar 15% zegt daar niet speciaal op te letten. Net als 13% van de 40-54-jarigen. Hopelijk omdat ze automatisch hun telefoon met rust laten in de auto! En rijden we zoveel mogelijk op de rechterbaan in rechts­ rijdende landen (of op de linkerbaan in een linksrijdend land)? 57% beaamt dat. En vooral de 55-plussers houden zich hieraan (64%).

Ruimte voor persoonlijke wensen Vlamingen weten meestal vooraf al wat voor type, merk of model auto ze willen huren (60%). Mannen en vrouwen ontlopen elkaar hierbij amper (61% versus 59%). Ruimte is daarbij een belangrijk criterium. De kofferbak van de huurauto is voor 70% van de respondenten precies groot genoeg. Slechts 11% vindt de kofferbak te groot, maar 19% ervaart de kofferbak meestal als te klein. In dat laatste geval moeten koffers en tassen op schoot of achter de stoelen gepropt worden. Van de vakantiegangers is 11% trouwens bereid een duurdere auto te huren - ook als deze eigenlijk boven het 32


Hoe vinden Vlamingen de weg met de huurauto in het buitenland? Via mijn eigen, zelf meegenomen navigatiesysteem 46%

Was dat onze afslag? De juiste route vinden, blijft een uitdaging. Waar vinden huurders aanwijzingen? Bijna de helft van de Vlamingen (46%) neemt een eigen navigatiesysteem mee, maar ook smartphones/tablets worden steeds vaker gebruikt om efficiënt door het vakantieland te navigeren (33%). Google Maps en Waze zijn daarbij favoriete apps van vooral de jongere roadtrippers (51%). Van de 40-54-jarigen vindt 29% de weg via apps. Opvallend: 37% vertrouwt nog op ouderwetse wegenkaarten, vooral de 55-plussers (53%) kiezen hiervoor. Al prefereert 16% van de 55-plusgroep eveneens heel eigentijds de apps. Van alle leeftijdsgroepen vraagt gemiddeld 15% de weg aan een local. Een enkeling ‘neemt al jaren dezelfde weg’ dus heeft geen hulpmiddelen nodig.

Met behulp van een wegenkaart 37% Via ingebouwd/gehuurd navigatiesysteem 35% Door de verkeersborden te volgen 35% Via een app op mijn smartphone/tablet 33% Door ter plekke de weg te vragen 15%

33


Later lach je erom De meeste huurautoblunders leveren - behalve wat vervelende momenten - ook een goed verhaal op: “Ik schatte de omvang van de auto verkeerd in en kwam klem te zitten.”

Oeps! Maar liefst 61% van de Vlamingen heeft - gelukkig - nog nooit iets ergs of vervelends meegemaakt met een huurauto. De overige 39% beging weleens een blunder tijdens zijn buitenlandse roadtrip. De vaakst genoemde flaters: ruitenwissers en richtingaanwijzers met elkaar verwisselen (9%), per ongeluk aan de verkeerde kant van de weg rijden (6%) en de tankdop niet kunnen openen (5%). Noemenswaardige andere blunders: bij de verkeerde auto staan, of bij de verkeerde verhuurder/locatie staan om de auto op te halen of in te leveren. Extra pijnlijk zijn de niet-verzekerde blunders: auto niet op de handrem gezet, waardoor deze tegen een andere auto rolde. Ook een dure grap: verkeerde brandstof getankt. Benzine in een dieselmotor of andersom. Dikke kans dat de hele motor moet worden gereinigd en dan ben je een paar honderd euro lichter. 34

“Het lukte me niet het dak van de cabrio te sluiten.” “Ik kreeg de motorkap niet open.” “Ik had mezelf buitengesloten.”

“Rijbewijs verlopen, kreeg ik de auto niet mee.”

“Kreeg het grote licht niet meer uit…”


Helft van Vlamingen durft niet in elk land te rijden in een huurauto Voor 51% van de Vlaamse autohuurders zijn er landen waar zij absoluut niet durven te rijden. De 5 meest gevreesde landen om in te rijden: Thailand 31%, Turkije 28%, Zuid-Afrika 18%, Verenigd Koninkrijk 15% en Curaçao 10% Opvallend: Thailand staat voor het eerst in de lijst en is meteen aanvoerder.

31% durft niet te rijden in Thailand

We willen niet links rijden en zijn bang voor andere mensen Andere regels, slechte en onbekende bewegwijzering, negatieve ervaringen, smalle wegen, hoge bergen… de redenen om liever niet in het buitenland te rijden, lopen uiteen. Sommige springen er echter uit. Zoals de reputatie van lokale weggebruikers. Ongeveer de helft van de mensen die niet overal durven te rijden in een huurauto heeft geen vertrouwen in de rijkunsten van locals. Met name mannen wantrouwen de vaardigheden van plaatselijke chauffeurs (65% versus 60% van de vrouwelijke respondenten). Ook rijden aan de ‘verkeerde’ kant schrikt behoorlijk af want 37% durft niet in een huurauto te rijden in linksrijdende landen. Vrouwen hebben daar vaker moeite mee dan mannen (44% versus 30%). Ongeveer een derde durft niet te rijden wegens druk verkeer of slechte wegen. Ook geven vakantiegangers aan door criminaliteit/ corruptie niet te durven rijden: ‘onbetrouwbare regering en dwaze inwoners’ en ‘bij een ongeval zijn de spelregels niet altijd hetzelfde als de verkeersregels’. 35


Liever mijden dan rijden De Nederlandse autohuurders zijn, net als de Vlamingen, ook niet dol op links rijden. Bijna vier op de tien Nederlandse vakantiegangers durven niet in een huurauto te rijden in linksrijdende landen.

Onze noorderburen zijn minder bang op reis dan wij Ook in Nederland liet Sunny Cars een onderzoek uitvoeren. Uit het trendrapport van onze noorderburen kunnen wij concluderen dat wij Vlamingen beduidend meer vrees hebben op reis. Van de Nederlanders durft 40% niet te rijden in landen als Thailand, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk (tegenover 51% van de Vlamingen). De helft van de Hollanders wantrouwt de rijvaardigheid van locals, maar wij hebben er nog minder vertrouwen in (zes op de tien). De Nederlandse roadtrippers kijken net als de Vlamingen vooral naar de prijs van de huurauto. Maar wij gaan toch net wat vaker voor een extra ruime auto en/of een extra luxe auto dan zij. We mogen dan wat voorzichtige reizigers zijn, we zijn wĂŠl iets minder zuinig!

36

Nederlandse vrouwen geven vaker aan dan mannen dat ze links rijden liever uit de weg gaan (47% versus 31%). En vooral Nederlandse mannen koesteren - net als Vlaamse mannen - wantrouwen tegen de vaardigheden van lokale weg­ gebruikers (55% versus 44% van de Nederlandse vrouwen). Al hebben de Vlaamse mannen daarin nóg minder vertrouwen dan de Nederlandse mannen (65% versus 55%).


37


Over Sunny Cars Sunny Cars bestaat al sinds 1991 en behoort tot de grootste autohuurspecialisten in Europa. Sunny Cars maakt zorgeloze autohuur mogelijk voor iedereen, met een wereldwijd aanbod van all-inclusive huurauto’s op meer dan 8.000 bestemmingen in 120 landen. Bij Sunny Cars is de huursom glashelder want alle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, inclusief dekking van glasbanden-bodem-dakschade, terugbetaling eigen risico en een aanvullende BA-verzekering van € 7,5 miljoen. Je kunt dus met een gerust hart nee zeggen tegen extra verzekeringen die je ter plekke worden aangeboden, alles is al geregeld. AANVULLENDE SERVICEPAKKETTEN Voor nog meer service en comfort kun je tijdens het maken van de reservering kiezen voor aanvullende servicepakketten. Sla de wachtrij over met Premium of Express of kies voor het Geen waarborgpakket, zodat je geen creditcard of zelfs geen cash nodig hebt bij het ophalen van de huurauto. En heb je een vraag? Een team met Nederlands sprekende autohuurexperts staat 24 uur per dag voor je klaar met advies voor, tijdens en na je reservering. De waardering voor deze all-in aanpak blijkt uit een gemiddelde score van 9.0 uit meer dan 15.000 klantreviews. Ruim 40% van de klanten boekt Sunny Cars na de eerste keer nog een keer, of nog veel vaker. 38

ALLES MOET KLOPPEN VOOR ONZE KLANTEN Als marktleider in zorgeloze autohuur houden we de standaard graag hoog. De basis daarvoor is in feite simpel: we toetsen alles wat we doen op transparantie, betrouwbaarheid en reisplezier voor onze klanten. Ook onze lokale partners moeten aan strenge eisen voldoen. Alles moet kloppen, van de kwaliteit van de huurauto tot service­gerichte baliemedewerkers. Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor alle leveranciers met wie we werken. Voor ons dé manier om onze reputatie hoog te houden. EXTRA GARANTIES EN BESCHERMING Wij zijn dan ook trots dat we sinds vorig jaar als eerste autohuuraanbieder volwaardig lid zijn van De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Dankzij dat kwaliteitsstempel ziet iedereen meteen dat wij een betrouwbare aanbieder van autohuur zijn. Het geeft onze klanten extra garanties en bescherming: een heldere all-in prijs, goede verzekeringen, eerlijke voorwaarden en klachtenafhandeling via een geschillencommissie. Sinds 26 januari 2018 zijn we - ook als eerste aanbieder van autohuur - deelnemer aan SGR (Stichting Garantie­fonds Reisgelden). Dit geeft onze klanten de garantie dat vooruitbetaalde autohuur bij eventuele financiële problemen of faillissement door de SGR wordt vergoed. Hiermee is Sunny Cars volledig voorbereid op de nieuwe richtlijn pakketreizen die per 1 juli 2018 ingaat.


Standaard inbegrepen bij Sunny Cars:

AUTOHUUR ZO MAKKELIJK MOGELIJK MAKEN Wij worden jaarlijks getoetst om aan de strenge voorwaarden van ANVR en SGR te blijven voldoen. Prima, want wij blijven ons onderscheiden door kwaliteit en service hoog te houden. Door autohuur zo makkelijk mogelijk te maken voor de klant. Dagelijkse IT-aanpassingen voor een nog soepeler boekingsproces en informatie op maat helpen de klantbeleving naar een nog hoger niveau te tillen. Uiteindelijk willen we dat de klanten meer genieten van hun vakantie met een zorgeloze huurauto. Rent a Smile! EEN ALL-INCLUSIVE HUURAUTO BOEKEN? Dat kan eenvoudig via www.sunnycars.be of via vrijwel alle ANVR-reisbureaus in Nederland waarvan Sunny Cars preferred partner is. Als onafhankelijk specialist zijn we actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland waar je onze huurauto’s via reisbureaus en online kunt reserveren.

• ongelimiteerd aantal kilometers • CDW-verzekering (schade aan de huurauto) met terugbetaling van het eigen risico, ook bij (poging tot) diefstal van ingebouwde apparatuur uit de auto zoals radio en navigatiesysteem • TP-verzekering (diefstal) met terugbetaling van het eigen risico • lokale belastingen • BA-verzekering volgens de wettelijk geldende standaard • aanvullende BA-verzekering van € 7,5 miljoen als de lokale dekking onvoldoende is • terugbetaling van schade aan glas, banden, bodem (incl. oliecarter en koppeling) en dak van de huurauto • vergoeding van de sleepkosten bij een ongeval • vergoeding van de kosten voor het verlies en beschadiging van de autosleutel en/of -papieren • luchthavenbelastingen • terugbetaling dossierkosten van schade­ afhandeling • een eerlijke vol-vol tankregeling • gratis wijzigen van de reservering (op basis van beschikbaarheid) • een 24/7 Nederlandstalig noodnummer • 14 dagen bedenktijd (tenzij de huurperiode binnen die 14 dagen ingaat). 39


Dit trendrapport is een uitgave van Sunny Cars. Kijk voor meer informatie op www.sunnycars.be/trendrapport-autohuur-buitenland-2018/