Page 1


DOBRODOŠLICU U SUNSHINE HOLIDAY GROUP VAM ŽELI SUNLINE TRAVEL AGENCIJA

Tim agencije SunLine Travel, dela grupacije Sunshine Holiday / El Mouradi Hotels, trudi se da organizuje Vaš odmor, ispuni Vaša očekivanja i pruži Vam nezaboravne trenutke u Tunisu. U našim poslovnicama širom Evrope, pored specijalizovane organizacije putovanja u Tunis, možete odabrati i druge destinacije iz naše nove palete ponude: Za letnju sezonu 2012. SunLine Travel nudi popularna letovališta širom mediteraske obale i pažljivo odabranu hotelsku ponudu atraktivnih sadržaja: ponuda od više od 100 hotela u Turskoj, antalijski zaliv sa letovalištima: Kemer, Antalija, Lara, Belek, Side i Alanja; U Španiji ostrvo Majorka i prestižna letovališta oko ostrvske prestonice: Kala d’or, Kan Pastilja, El Arenal, Kala Major, Iletas, Potrals Nous, Palma Nova, Magaluf i Santa Ponsa; Grčka sa poluostrvom Halkidiki: Kasandra, Sitonija i Atos, kao i ostrvo Rodos. Odmor i “ City break” na ostrvu Malta sa letovalištima Sliema, St. Đulijens, Kavra i Valeta; Jadran, Crna Gora i Hrvatska obala. Letovanje u Egiptu, na Crvenom moru, u jednom od brojnih hotela iz naše ponude u Hurgadi. U periodima izvan letnje sezone, u organizaciji agencije SunLine Travel, možete putovati do: jedinog grada na dva kontinenta Istanbula; najzapadnije evropske prestonice Lisabona; doživeti avanturu tokom ture ”Carski gradovi Maroka”; osetiti raskoš Dubai-a ili mističnost Kube; razotkriti daleki istok tokom boravka na Tajlandu; Skijati najboljim stazama u Srbiji, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji; ali i učiti strane jezike širom sveta: Velika Britanija, Malta, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Kosta Rika, SAD, Kina, Hong Kong, Kuba.

www.sunline.rs 2

Brošura koju listate sadrži sve što Vas može zanimati o Tunisu, od istorije, religije, kulture, geografskog položaja, klime, do gastronomije, saveta o kupovini i mogućnostima zabave na destinaciji. Dati su opisi svih sedam letovališta: Gamart, Hamamet, Jasmin Hamamet, Port El Kantaoui, Sus, Skanes i Mahdija, kao i detaljni opisi svih 35 hotela u ponudi. Ljubazno osoblje agencije SunLine Travel ili neke od 700 ovlašćenih agencija za prodaju naših aranžmana u Srbiji, BIH i Crnoj Gori pomoći će Vam da izaberete najbolje. Zahvaljujemo se na poverenju

part of:


SADRŽAJ O nama • Opšte informacije, istorija i kultura Tunisa 2 • Gastronomija i klima Tunisa 3 • Informacije i saveti 4 • Informacije o letu 5 • Informacije i saveti 6 • Popusti 7 • Tunis i okolina 8 • Hamamet 10 • Jasmin Hamamet 16 • Port El Kantaoui 21 • Sus 30 • Skanes – Monastir 36 • Mahdia 40 • Tozer 45 • Duz 47 • Izleti

3


OPŠTE INFORMACIJE, ISTORIJA I KULTURA TUNISA

Magreb je regija Afrike koja se nalazi severno Kuran je sveta knjiga Islama i glavni izvor is- Medina je stari deo arapskog grada koji je Džamija je islamska bogomolja, mesto klanod Sahare, a zapadno od Nila. lamskog zakona, šerijata. obično okružen zidinama. janja i zajedničke molitve muslimana.

Geslo:

DRŽAVA: Republika Tunis GLAVNI GRAD: Tunis PREDSEDNIK DRŽAVE: Moncef MARZOUKI. POVRŠINA: 164.150 km2 VALUTA: tunižanski dinar (TND) JEZIK: arapski, francuski VERA: Islam (98% zastupljena) POZIVNI BROJ: 00216

KORISNE FRAZE: ASLAAMA - DOBAR DAN BISLAAMA - DOVIĐENJA ŠUKRAN - HVALA MINFADLEK - MOLIM ISMAH-LEE - OPROSTITE MARHABA - DOBRO DOŠLI EY - DA LA - NE SBAHIR - DOBRO JUTRO TESBALAHIR - LAKU NOĆ

Hurriya, Nidham, ‘Adala (arapski: sloboda, red, pravda)

Republika Tunis je arapska država, smeštena u severnoj Africi, okružena Sredozemnim morem. Na zapadu se graniči sa Alžirom, a na istoku sa Libijom. Oko 40% teritorije zemlje pokriva pustinja Sahara. Glavni grad je Tunis čije ime dolazi iz berberskog jezika. Tunis ima preko 10 miliona stanovnika. Tunižani se dobro služe i francuskim, engleskim, nemačkim, italijanskim i ruskim jezikom. Od 1956. godine, Tunis je nezavisna država, uređena kao predsednička republika. Po sticanju nezavisnosti države, Habib Bourguiba je postao predsednik države i na tom položaju ostao sve do 1987. godine kada ga zamenjuje današnji predsednik, Zine El Abidine Ben Ali. Socijalistička stranka je u Tunisu na vlasti već 26 godina. Nakon tunižanske revolucije proleća 2011. godine na vlast dolazi predsednik Mohamed Moncef MARZOUKI. On je četvrti predsednik Tunisa od kako je stekao nezavisnost od Francuske 1956. godine.

Na području Tunisa nalazi se najveći broj Berberi su nomadi koji su na kamilama Saha- Na pijacama se može naći veliki broj raznih Kada su suveniri u pitanju, veliki je izbor antičkih mozaika u svetu. rom putovali u karavanima. začina. ručno rađenih tradicionalnih proizvoda.

RELIGIJA Službena religija je Islam sa 98% muslimana, a ostale vere su jevrejska, hrišćanska i ostale.

ISTORIJA Tunis ima bogatu istoriju, staru više od 3000 godina, koja počinje sa Feničanima, koji su osnovali drevni grad Kartaginu, pa do Francuza u skorijoj istoriji. Starosedeoce Tunisa čine berberska plemena koja su zapravo etnička grupa severozapadne Afrike a koja govore i danas berberskim jezikom iz grupe afroazijskih jezika. Istorijski najznačajniji lokalitet Tunisa je Kartagina, stari rimski rival iz II i III veka pre nove ere i glavni trgovački centar Feničana, osnovan krajem IX veka

www.sunline.rs 4

pre nove ere, a koji se do VI veka pre nove ere razvio u jedan od najuspešnijih i najsnažnijih gradova na celom zapadnom delu Mediterana. Tokom II i III veka pre nove ere, Kartagina je pokušala da osvoji Rim u punskim ratovima. Uprkos uspešnim borbama, koje je predvodio Hanibal, Kartagina je pretrpela poraz u poslednjem punskom ratu kada je grad bio uništen od strane Rimljana, a njegovi žitelji prodati u ropstvo. Nakon toga su Rimljani zauzeli veći deo Tunisa izgradivši prelepe gradove kao što su: Kartagina, Douga, Sbeitla i amfiteatar u El Jem-u. 436. godine nove ere, Tunis je osvojen od strane španskih Vandala, koji su vladali do dolaska Arapa 670. godine proširivši svoju vlast na teritoriju cele severne Afrike. Tunis je dobio nezavisnost od Francuske 20. marta 1956. godine a Habib Bourguiba je postao prvi predsednik Tunisa.


GASTRONOMIJA I KLIMA TUNISA

Dobro spremljen kus kus je rastresit i lagan, Harissa je ljuti začin severne Afrike koja se Baklava je poslastica bogata sušenim voćem, Makroudh je kolač od urmi sa prelivom od prilagodljiv i blagog ukusa. svakodnevno koristi za začinjavanje jela. uljem, slanim maslacem, jajima, medom. meda.

GASTRONOMIJA

OSTALA JELA

Specijaliteti su uglavnom hrana koju su tradicionalno pripremali Berberi. Španci su uveli upotrebu maslina, maslinovog ulja, oraha i voća, dok je francuska kuhinja, takođe, ostavila značajan trag u gastronomiji, pa u mnogim restoranima nailazite na dva menija, jedan sa francuskim, a drugi sa tunižanskim specijalitetima.

Brik - Pečeno testo punjeno spanaćem, jajima, tunom ili mlevenim mesom. Chorba - Riblja supa ili supa od jagnjećeg mesa, ali jače pobiberena. Couscous (Kus kus) - Posebna vrsta drobljene pšenice skuvane na pari i servirane sa crvenim mesom, piletinom, povrćem ili ribom. Marka - Postoje različite vrste ovog jela, ali su skoro sve bazirane na mesu sa bogatim i gustim sosom od paradajza i povrćem. Mechoui - jagnjetina sa ražnja. Mosly - Zapečena jagnjetina, riba ili pile sa šafranom, sa prilogom od krompira, začinjeno limunovim sokom. Tajine - Jelo bazirano na mesu, kuvanim jajima i krompiru.

PREDJELA/SALATE Mechoufa (grill) - Seckani paradajz, slatke papričice, paprika, luk, beli luk, so i biber, začinjeno maslinovim uljem i vinskim sirćetom, ukrašeno tunjevinom ili sardinama. Salade Tunissiene - Paradajz, slatke papričice, paprika, začinjeno maslinovim uljem i vinskim sirćetom, ukrašeno tunjevinom ili sardinama. Hourva - Pire od šargarepe, beli luk, kapar, masline, maslinovo ulje i vinsko sirće.

1 2

1 2 3 2

3 2

1 0

1 0 2 8

2 8

8 8

2 4

2 4

6 6

2 0

2 0

4 4

1 6

1 6

2 2

1 2

1 2

J F M A M J J A S O N D Trećina poljoprivrednog područja Tunisa U severnoj Africi, na jesen se spremaju zalihe Broj sunčanih sati i kišnih dana u mesecu pokrivena je sa 56 miliona stabala masline couscousa za celu godinu

J F M A M J J A S O N D Tabela temperaturnih godinu.

vrednosti

kroz

DESERTI / POSLASTICE

KLIMA

Bouza Krem od želatina i suvog voća, badema, oraha, lešnika i semenki suncokreta. Baklawa Poslastica turskog porekla, bogata sušenim voćem, uljem, slanim maslacem, jajima, medom… Makroudh Kolač od urmi sa prelivom od meda.

Tunis se nalazi u subtropskom klimatskom pojasu. Klima Tunisa podložna je sredozemnim i saharskim uticajima. Širi obalni pojas ima mediteransku klimu, dok je unutrašnjost pod uticajem suvog i polusuvog podnevlja. Klima tako prelazi od umerenih sredozemnih uticaja na severu, prema vrućim i suvim uticajima pustinje na jugu. Temperature leti prelaze 40°C, a kišno razdoblje se proteže kroz hladniji deo godine, između oktobra i maja na severnom delu zemlje. Prosečne godišnje padavine na severu dostižu 610 mm, dok u pustinjskom delu na jugu u Sahari, godišnje padne prosečno samo 210 mm kiše.

VINA I OSTALA PIĆA Postoji veliki izbor lokalnih crnih i belih vina, aperitiva (Muscat de Thibar od urme), likera (Thibarine) i rakije (Boukha od smokava). Treba spomenuti i čaj od mente i tursku kafu.

5


INFORMACIJE I SAVETI

U kafićima muškarci piju kafu ili čaj, nikad Službena vera je Islam (98% muslimana), a alkohol, a često uz to igraju domine. ostale vere su jevrejska, hrišćanska i ostale.

KATEGORIZACIJA Kategorizacija hotela određena je od strane zvaničnih nacionalnih turističkih asocijacija i važi isključivo prema njihovim kriterijumima, koji nisu identični našim. Postoji mogućnost da neki hoteli u međuvremenu promene kategoriju u višu ili nižu od one koja se nalazi u našem katalogu. Za naknadnu promenu kategorije hotela, touroperator ne preuzima odgovornost.

SOBE Razmeštaj po sobama uvek vrši hotel, touroperator na to nema uticaja. Prosledićemo vaše želje hotelu, ali ne možemo garantovati njihovo ispunjenje, osim ako za dodatnu uslugu nije postojala doplata koja je izvršena. Broj jednokrevetnih soba u mnogim hotelima je ograničen, a veličina sobe, oprema i položaj nisu uvek identični sobama koje su prikazane u katalogu. U slučaju trokrevetnih i četvorokrevetnih soba (osim ako nije drugačije navedeno), slobodan prostor može biti manji nego u dvokrevetnoj sobi jer se obično u

Napon električne energije je 220V.

Let do Tunisa traje oko 2 sata, do Đerbe oko 2 h i 30 min.

dvokrevetne sobe ubacuju pomoćni ležajevi kao treći ili četvrti krevet, npr. sofa ili krevet na rasklapanje pa nisu uvek prema standardu u odnosu na klasične hotelske krevete, odnosno mogu biti nešto kraći ili duži. Porodične sobe, pored dva normalna kreveta, raspolažu još dodatnim pomoćnim ležajevima. Ne može se uvek garantovati francuski ležaj u dvokrevetnoj sobi, ali se može tražiti od hotela ukoliko gosti izričito zahtevaju. U nekim hotelima sefovi nisu u sobama već na recepciji hotela.

POPUNJENOST HOTELA Nekada, tokom sezone, može doći do popunjenosti hotela preko postojećih kapaciteta /prebukiranosti/hotela. U tom slučaju gostima garantujemo smeštaj u hotelu iste ili više kategorije od one koju su uplatili.

KLIMA UREĐAJI Svi hoteli su klimatizovani (klima uređaji ili centralni sistem). U slučaju kvara ili drugih problema sa hlađenjem odmah reagujte i prijavite recepciji hotela.

Većina hotela ima privatne peščane plaže Plaže su peščane, a boja peska ide od bele Vetar i morska struja mogu da nanesu mor- U nekim hotelima sefovi nisu u sobama već koje sami održavaju i čiste. do tamnijih nijansi prema severu. sku travu, meduze i slično. na recepciji hotela.

HOTELSKA PONUDA

CENA ARANŽMANA

Kod većine hotela navedene su dodatne usluge koje se nude. U nekim All Inclusive hotelima u Tunisu, iznajmljuju se peškiri za plažu uz deposit koji se gostima vraća uoči povratka.

Objavljene cene u cenovnicima izražene su u eur, ali aranžman se plaća isključivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Raiffeisen banke za efektivu, na dan plaćanja aranžmana.

PLAŽA

Organizator putovanja zadržava pravo promene cena aranžmana u visini do 10% bez odobrenja klijenta u slučaju promene cena hotela, prevoza ili drugih usluga koje su od uticaja na formiranje cene.

Većina hotela ima svoje privatne peščane plaže o čijem održavanju hoteli sami brinu. Klimatski uslovi, vetar i morska struja, kiša, mogu naneti morsku travu, meduze i slično te zbog toga može doći do ograničenja ili promena pravila kupanja ili upotrebe plaže, na šta organizator putovanja, na žalost, nema uticaja. Sunčanje u toplesu na javnim plažama u Tunisu je zabranjeno. Broj ležaljki i suncobrana na plažama je ograničen. Sve plaže su peščane. Za vreme letnjih meseci potrebna je krema sa visokim zaštitnim faktorom, jer sunce može biti veoma jako.

www.sunline.rs 6


INFORMACIJE O LETU

Dozvoljena težina prtljaga je 20 kg za odrasle, a za decu do 2 god. 10 kg

Dozvoljena težina ručnog prtljaga je 5 kg Svaki kilogram preko dozvoljene se plaća.

Budite oprezni pri kupovini, cena nije garan- Svetski poznati su tradicionalni, ručno tkani, cija kvaliteta. tepisi iz Kairouana.

DOLAZAK NA AERODROM

KAŠNJENJE LETOVA

Na aerodrom treba doći najmanje dva sata pre predviđenog vremena poletanja, kako bi svi putnici dobili putnu dokumentaciju od naših predstavnika koji su zaduženi za ispraćaj gostiju na aerodromu.

Do kašnjenja letova na koje organizator putovanja nema uticaja, može doći iz različitih razloga (kvara na avionu, opterećenja vazdušnog prostora, nepovoljnih vremenskih uslova, štrajkova, nemira i sl.). Za nastale dodatne troškove ili neiskorišćene usluge ne snosimo odgovornost.

PROMENA REDA LETENJA Zbog vremenskih, tehničkih ili organizacionih razloga (čak u vrlo kratkom vremenu pred put) može doći do promene vremena leta kao i vrste avioprevoznika i vazdušnih linija (npr. vezani letovi, dodatna sletanja, promena aerodroma). Avio kompanije i organizatori putovanja u ovim okolnostima zadržavaju pravo na navedene promene i ne snose nikakvu odgovornost za iste. Tačni podaci o vremenu leta kao i ostale informacije putnici uobičajeno dobijaju 24 sata pred let, njihova obaveza je da kontaktiraju organizatora putovanja i provere da li je došlo do eventualnih promena reda letenja.

Upozoravamo vas da su prvi i poslednji dan putovanja namenjeni dolasku na željenu destinaciju, odnosno odlasku sa nje transferima koje organizuje organizator putovanja, te molimo da posebno pažljivo pročitate uslove putovanja koji to bliže objašnjavaju.

AVIO KARTE “Flight-only” tj. putnici koji su rezervisali samo avio kartu, treba da ostave svoje podatke i kontakt agenciji odnosno touroperatoru. Poželjno je da se takav putnik sam javi 24 sata pred put predstavniku organizatora putovanja ili partnerskoj agenciji, kako bi mogao biti potvrđen na listi za polazak odnosno povratak.

Tunis je drumski dobro povezan, znakovi su Autobusi i vozovi imaju vrlo razgranatu Cenkanje je deo tradicije, pa se treba cenkati Valuta je TND-tunižanski dinar, koji se deli na dvojezični, na arapskom i francuskom jeziku. mrežu i pogodan raspored. i kada su istaknute cene. 1000 milima.

PRTLJAG

DOLAZAK NA DESTINACIJU

Za letove sa Tunisair-om je 20 kg, ručni prtljag 5 kg, a za bebe 10 kg. U ručnom prtljagu se ne sme nositi nikakva tečnost koja ima više od 100 ml.

Nakon sletanja na aerodrom, prolaska kroz carinsku i pasošku kontrolu i nakon što podignete svoj prtljag, dočekaće vas naši predstavnici i otpratiti do autobusa koji će vas odvesti do odabranog mesta letovanja i željenog hotela.

Baterije i laptop ukoliko se nose, moraju se staviti u ručni prtljag. Skupocene stvari, kao na primer lap top, kamera, se moraju prijaviti na carini. Prtljag mora biti prikladnih dimenzija i odgovarajuće zapakovan. Neophodne stvari, kao sto su pasoš, novčanik, putna dokumenta, dragocenosti, lekovi, i slično, uvek se nose u ručnom prtljagu. Zbog razlike u temperaturi poželjno je spakovati garderobu za slojevito oblačenje u ručni prtljag. Lomljive stvari poželjno je staviti u ručni prtljag. U slučaju oštećenja ili kašnjenja prtljaga, odmah se obratite predstavniku aviokompanije ili osoblju na aerodromu (Lost&Found) kako bi zatražili odgovarajuću potvrdu (Damage, odnosno Property Irregularity Report).

TRANSFER Naši predstavnici, koji će vas uputiti ka vama namenjenom prevoznom sredstvu do hotela, neće uvek biti u mogućnosti, zbog velikog broja putnika, da vas sve isprate do hotela. Transfer od aerodroma do hotela može biti organizovan i manjim autobusima što zavisi od broja putnika. Vreme transfera kod opisa hotela je orijentaciono, tako da pojedinačni transfer može biti vremenski kraći ili duži, zbog uslova u saobraćaju kao i usputnog iskrcavanja ili ukrcavanja putnika iz različitih hotela. Prevoz većih predmeta, npr. bicikla, potrebno je prethodno najaviti i to se dodatno naplaćuje na licu mesta.

7


INFORMACIJE I SAVETI

Pratite informacije na našem sajtu koje se Više informacija o Tunisu i vašem putovanju Pustinjska lisica je sisar koji može izdržati ne- Addax je ugrožena životinjska vrsta koja živi odnose na sve detalje boravka u Tunisu. možete naći na našem sajtu www.sunline.rs koliko dana bez vode i hrane u pustinji. na području Sahare.

ULAZAK U ZEMLJU

VALUTA

Za građane Republike Srbije i za ulazak u zemlju nije potrebna viza, dovoljan je pasoš koji je važeći još najmanje 30 dana od datuma povratka. U avionu se dobija odgovarajući formular iz dva dela koji putnici moraju da popune. Jedan deo formulara ide imigracionoj službi, a drugi deo čuva putnik i obavezno ga pokazuje pri izlasku iz zemlje. To je jedna vrsta identifikacije i velika pomoć u slučaju da putnik izgubi putna dokumenta, jer time potvrđuje lične podatke i olakšava policiji. Putnici koji su strani državljani, dužni su da se sami informišu o viznom režimu koji važi između njihove države i Tunisa. Dozvoljen je unos 200 cigareta, 1 litar alkoholnog pića i bočica parfema.

TND – tunižanski dinar (1 euro je oko 2 tnd) koji se deli na 1000 milima. Zabranjeno je unošenje i iznošenje nacionalne valute Tunisa. Menjačnice se nalaze u hotelima, aerodromima i bankama, a kurs je svuda isti. Najbolje je novac menjati u manjim iznosima u hotelu i preporučljivo je da se sačuva potvrda o zameni novca kako bi lakše zamenili novac u eure pri povratku. Bankomati su najčesće u centru većih gradova i u boljim hotelima. Kreditne kartice Visa i Master Card su najrasprostranjenije, a u većim hotelima i trgovinskim centrima prihvata se i Diners kartica. Poželjno je novac kao i druge dragocenosti čuvati u sefu.

TELEFONIRANJE Međunarodni i lokalni razgovori mogući su iz svih hotela i pošta. Jeftinije su javne govornice – taxi phone govornice, gde minut razgovora košta jedan tunižanski dinar. Pozivni broj za Tunis je 00216, za Srbiju 00381 + pozivni broj grada, ali bez nule (npr. za Beograd 11 umesto 011) + korisnički broj. Važni brojevi: policija 197, vatrogasci 198, hitna pomoć 190.

VODA ZA PIĆE Voda iz vodovoda nije za piće. Preporučujemo flaširanu vodu koju možete naći u svim prodavnicama i restoranima. Isto tako, ne preporučuje se konzumiranje pića sa ledom jer se led pravi od tekuće vode koja nije preporučljiva za piće.

Voda iz vodovoda nije za piće. Flaširanu ćete Ne preporučuje se konzumiranje pića sa le- Važni brojevi: policija 197, vatrogasci 198, Menjačnice se nalaze u hotelima, aerodronaći u svim prodavnicama i restoranima. dom jer se led pravi od tekuće vode. hitna pomoć 190. mima i bankama, a kurs je svuda isti.

PREVOZ Tunis je drumski dobro povezan, a znakovi su dvojezični, na arapskom i francuskom jeziku. Tunižanska železnica SNCFT povezuje područje severa, severoistoka i centralnog juga zemlje. Vozovi su sigurni, tačni i nisu skupi. Autobusi i vozovi imaju vrlo razgranatu mrežu i pogodan raspored. Luaž je grupni taksi za oko 8 osoba koji vozi na određenim relacijama. Taksi je lako dostupan, a ubraja se u jeftiniji način prevoza. Nakon 21 sat, tarifa se uvećava za 50%. Cena se dogovara pre polaska ili se zamoli vozač da uključi taksimetar. Taksi je žute boje i ima natpis TAXI.

odeća, suveniri od maslinovog drveta, keramički predmeti, nakit, nargile… Svetski poznati su tradicionalni, ručno tkani tepisi iz Kairouana izrađeni od jagnjeće i kozije vune sa bogatim motivima po uzoru na motive sa nomadskih šatora. Cenkanje je deo tradicije, pa se treba cenkati i kada su istaknute cene na robi. Pre cenkanja u medinama, treba posetiti radnje sa fiksnim cenama kako bi se stekao utisak o stvarnim cenama. Prodavnice mešovite robe i kiosci su najčesće otvoreni tokom dana. Pošte i banke rade uglavnom do podneva. Postoji malo prodavnica gde se može kupiti alkohol sa velikim izborom lokalnih i uvoznih pića.

KUPOVINA

BAKŠIŠ

U tunižanskim tradicionalnim trgovinama-soukovima, hotelskim prodavnicama i buticima mogu se kupiti različiti suveniri. Treba biti oprezan pri kupovini robe jer postoji mogućnost da nije originalna kako se tvrdi, tako da visoka cena nije uvek garancija kvaliteta. Prodaje se tradicionalna tunižanska odeća, moderna

Davanje bakšiša je tradicija u Tunisu. Neki restorani uključuju bakšiš, dok je na većini mesta ostavljeno gostima da o tome odlučuju.

www.sunline.rs 8


POPUSTI

Organizator putovanja zadržava pravo da povremeno prodaje aranžmane iz svog programa po sniženim cenama (last minute). Snižena cena se ne odnosi na ranije uplaćene aranžmane i ovi aranžmani se ne mogu naknadno prebacivati u kategoriju aranžmana sa popustom (last minute). Popusti za decu važe samo za decu uzrasta do 12 godina.

POPUSTI ZA NAŠE STALNE KLIJENTE Za putnike koji su već putovali u organizaciji Sunline Travel-a u Tunis, odobravamo popust u visini od 5% od cene aranžmana.

POPUST ZA MLADENCE Ukoliko se mladenci odluče da svoj medeni mesec provedu u nekom od hotela iz ponude, odobravamo popust od 5% na vrednost aranžmana iz cenovnika.

POPUST ZA PENZIONERE Za sve penzionere koji žele da putuju u Tunis odobravamo popust od 5% na cenu odobrenog aranžmana. Odobravamo popust i za organizovane grupe preko 25 putnika.

Od sredine avgusta do sredine septembra je Ramazan, 10.09. Ramazanski Bajram, 16.11. Kurban Bajram. Za vreme meseca Ramazana islamskim vernicima je od zore do zalaska sunca, zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), pušenje duvana, korišćenje ružnih reči i ponašanja i ostalih stvari zabranjenih u Islamu. Od njih se takođe očekuje da što vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i uspostavljanje boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela. Po rečima poslanika Muhameda, uz jelo i piće post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Prvi obrok (kada zađe sunce) zove se iftar i dobro je delo organizovati iftar za prijatelje, rodbinu i slično. Ramazanski post završava se krajem meseca Ramazana. Ramazanski Bajram počinje prvog dana nakon prestanka ramazanskog posta. Njime se obeležava kraj posta. Prvi dani oba Bajrama su dani kada post nije dozvoljen. Tokom godine se slave dva Bajrama. Ramazanski bajram (ei-dul-itr) i Kurban-bajram (eidul-adha). Kurban bajram je islamski praznik prinošenja žrtve i smatra se najznačajnijim islamskim praznikom. Dolazi dva meseca i deset dana nakon Ramazana.

NAPOMENA: Popust za mladence, penzionere i naše stare klijente, važe samo za rezervacije urađene direktno u agenciji SunLine Travel. Popust se može dobiti za jedno putovanje po jednom osnovu.

9


TUNIS I OKOLINA

Prestonicu Tunisa, grad Tunis, prožima dinamičan spoj istorije i tradicije i nezaobilazni mediteranski šarm koji smirujuće deluje na posetioce ovog grada. Tunis čine tri regije: stara medina, deo grada nastao u ranom 20 veku koji odiše evropskim duhom, kao i treći deo gradske zone, koji se prstenasto širi i razvija u duhu modernog grada. Kroz grad teče, kao reka, najduža avenija, Avenija Bourgiba, a ono što grad posebno izdvaja na mapi sveta pored Kartagine, je muzej Bardo koji predstavlja najočuvaniju kolekciju mozaika rimskog perioda na svetu, pored ove, ističu se kolekcije dragocenosti perioda Kartagine, praistorije i islamskog perioda.

GAMMARTH Drevni grad koji su otkrili Feničani a ponovo izgradili Rimljani, čuva mnogo impresivnih tragova. U njegovoj blizini nalazi se Sidi Bou Said, seoce sa prepoznatljivim belo-plavim kućama, kao i ruševine drevne Kartagine na samo 15 km udaljen je od glavnog grada Tunisa. SIDI BOU SAID Slikovito selo, duguje svoje ime, mističnom Sidi Bou Said Khalaf El-Beji (poreklom iz Beja) koji se povukao na ovu padinu u nameri da se posveti Sui meditaciji (muslimanski misticizam). Posle njegove smrti u selu je izgrađen njegov hram koji je postao mesto hodočašća. Bele kuće, izgrađene jedna pored druge, duž popločanih ulica, oživljavaju plave boje vrata okovane rešetkama od kovanog gvožđa. Diskrektno iza zidova raste čempres i lovor. Lepota novog sela zamenila je misticizam i pobožnost, tako da Sidi Bou Said predstavlja tunižanski St. Tropez za turističku atrakciju. Danas se luksuzni butici i prodavnice rukotvorina protežu duž glavne ulice. Jednostavno je nezamislivo napustiti Tunis bez posete Sidi Bou Said-a.

www.sunline.rs 10


EL MOURADI Gammarth

HB

LOKACIJA: Hotel se nalazi u neposrednoj blizini grada La Marse, nekada popularnog letovališta vladara, istorijskog lokaliteta Kartagine i malog ribarskog sela Sidi Bou Said. Od aerodroma u Tunisu udaljen je oko 15 km, a od Monastira oko 170 km. Hotel se nalazi na samoj peščanoj plaži, jednim delom okrenut ka moru, a drugim delom prema prelepim šumama Gammartha. Idealno je mesto za godišnji odmor i poslovni put. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži i salon lepote, spa i thalasso centar, tursko kupatilo, saunu, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu. SOBE: Hotel raspolaže sa 178 dvokrevetnih, 296 trokrevetnih, 10 četvorokrevetnih soba, kao i sa 12 manjih apartmana i predsedničkim apartmanom. Sobe imaju pogled na baštu ili bazen. Sve sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, fen za kosu, SAT tv, sef, mini bar. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 4 restorana, 2 bara, mavarski caffe diskoteka. USLUGA: Polupansion ili pun pansion su na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren i zatvoren bazen, bazen za decu, tenis, fudbalski teren, mini golf, odbojka na pesku, vodeni sportovi, bilijar, pikado, stoni tenis. Dnevna i večernja animacija, mini klub za decu do 12 godina.

www.sunline.rs 11


HAMMAMET

Antički rimski Puput, nekadašnje arapsko ribarsko selo na peščanoj obali, na pola puta između prestonice Tunisa i Susa, još u 19. veku postaje omiljeno letovalište poznatih: Gistava Flobera, Oskara Vajlda.... Dvadesetih godina prošloga veka, grad se zaista uzdiže na listi svetskih letovališta i to zahvaljujući rumunskom milioneru Džordžu Sebastijanu koji je tu izgradio velelepnu vilu u kojoj se okuplja tadašnja elita. Od tada ovaj trend ne jenjava – oko pola million turista godišnje letuje duž Hamametskog zaliva, na prelepim peščanim plažama, u mnogobrojnim hotelima sa raskošnim mediteranskim vrtovima. Hammamet je podeljen na dva dela, severni moderniji u tipičnom mediteranskom stilu i južni koji mami svojom tvrđavom Medinom izgrađenom na stenama u tipičnoj srednjovekovnoj arhitekturi, sa koje se pruža prekrasan pogled na zaliv i gradsku plažu. Većina hotela se proteže duž obale paralelno sa glavnom trgovačkom ulicom do koje se može prošetati kroz živopisne uličice.

www.sunline.rs 12


RUSSELIOR Hammamet

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi u neposrednoj blizini marine od koje je udaljen 100 m. Ima direktan izlaz na plažu. Najbliži teren za golf je 7 km udaljen od hotela. Udaljen je 35 km od aeorodroma Enfida. HOTELSKA PONUDA: Restoran, bar, recepcija, dnevna štampa, bašta, terasa, prostorija za prtljag, prodavnice u hotelu, sve zajedničke prostorije su nepušačke zone, centralna klima, Wi-Fi u celom hotelu. Sauna, fitness centar, solarijum, spa i wellness centar, masaža, dečije igralište, tursko/ parno kupatilo, zatvoreni i otvoreni bazeni. Poslovni centar, usluga čuvanja dece. SOBE: Hotel poseduje 150 luksuzno opremljenih soba. Sve sobe poseduju kupatilo WC, klimu, telefon sa direktnim izlazom, SAT tv, bade-mantil, telefon u kupatilu, sef u sobi. Sve sobe su nepušačke. USLUGA: All Inclusive, služi se po principu švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoreni i zatvoreni bazen, teniski teren, masaža, dečije igralište, ronjenje, jahanje.

www.sunline.rs 13


RIU PALACE HAMMAMET MARHABA Hammamet I

ANCLLULSIVE

LOKACIJA: Hotel se nalazi na plaži, udaljen 5 km od centra grada Hammameta. HOTELSKA PONUDA: Luksuzni hotel poseduje 3 restorana (glavni restoran, italijanski i orijentalni), riblji restoran na plaži, lobby bar, salon bar, bar na terasi, aquabar u bazenu, 2 otvorena bazena, jedan sa morskom i jedan sa slatkom vodom, solarijum-terasu, i centar Thalassoterapije “Pet čula” sa različitim vrstama tretmana poput saune, jacuzzi, hamam, i masažom, bazen za decu, zatvoreni bazen sa integrisanim jaccuzijem, salon lepote, teretanu, teniski teren. SOBE: 371 soba, sa balkonom/terasom, kupatilom sa fenom za kosu, klima uredjajem, telefonom, TV-om, frižiderom, sefom i uz doplatu wirelless internetom. USLUGA: All Inclusive, služi se po principu švedskog stola. SPORT I ZABAVA: 2 otvorena bazena, 1 zatvoreni, teretana, teniski teren. Bez obzira da li putujete sa porodicom, vašim parom ili prijateljima, u hotelu Palas Hammmamet Marhaba, naći ćete brojne aktivnosti i sportove koji možete da vežbate tokom celog dana. Tu su stoni tenisa, odbojka, jahanje ili tereni za golf.

www.sunline.rs 14


EL MOURADI BEACH Hammamet

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel je smešten u bašti površine 3 ha i izlazi na dugu plažu sa belim peskom. Samo je 6 km udaljen od Hammameta, od aerodroma u Monastiru oko 90 km, a od aerodroma u Tunisu udaljen je oko 60 km. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži: salon lepote, frizerski salon, tursko kupatilo, saunu, jacuzzi, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji. SOBE: Hotel raspolaže sa 222 dvokrevetne sobe, 450 kreveta, 9 povezanih soba i 14 apartmana. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, fen za kosu, SAT tv. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 3 restorana, 2 bara, 1 sala za konferencije koja može da primi oko 300 posetilaca, 3 salona za sastanke. USLUGA: Polupansion ili all inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren bazen sa delom za decu, 2 zatvorena bazena, 2 osvetljena teniska terena, nautička baza, butik, frizerski salon, fitness centar, sauna, hamam, jacuzzi, masaža i spa centar. U neposrednoj blizini su vrhunski tereni za golf, Citrus i Yasmine, na oko 15 km udaljenosti, a prevoz do njih se plaća.

www.sunline.rs 15


VINCCI NOZHA BEACH Hammamet I

ANCLLULSIVE

LOKACIJA: Nalazi se u srcu Hammameta, na samoj peščanoj plaži u blizini tržnice i statue Sirene, i tvrdjave. Plaža je privatna i ležaljke i suncobrani su za goste hotela besplatni. Do aerodroma u Tunisu ga deli 65 km. HOTELSKA PONUDA: Poseduje glavni restoran, u njemu se služe sva tri obroka, i 3 a la carte restorana: La Sofra - restoran sa tunižanskom hranom, Flora Park - internacionalna kuhinja i riblji restoran, 4 bara - u lobiju, na plaži dva od kojih je jedan beach party bar, i bar Maure. Gosti mogu da potraže osveženje u Spa centru sa aqua masažom, pilingom, u hamamu. Internet konekcija je dostupna u lobiju i na recepciji. Tu su i usluge pranja i peglanja veša, frizer i lekar u okviru hotela, kao i menjačnica, radnje u lobiju. SOBE: Hotel poseduje 447 soba, komfornih, sa pogledom na vrt ili more. Sve sobe su sa balkonom, SAT tv, telefonom, kupatilom sa tuš kabinom ili kadom i fenom. Na zahtev, gostima će biti obezbedjen i frižider koji se plaća dodatno. Postoji mogućnost korišćenja sefa u sobi što se takodje dodatno plaća. USLUGA: Polupansion, doručak i večera su na bazi švedskog stola. Postoji mogućnost doplate za All inclusive. SPORT I ZABAVA: Veliki otvoreni bazen, manji dečiji bazen sa toboganom, zatvoreni bazen. Bilijar, dečiji klub i animacije.

www.sunline.rs 16


CARIBBEAN WORLD Hammamet

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi na plaži, na 4,5 km od centra Hammameta, 2.5 km od marine Yasmin Hammamet, od aerodroma u Monastiru na 90 km, a od aerodroma u Tunisu 60 km. HOTELSKA PONUDA: Hotel poseduje glavni restoran „La Hacienda“ gde se služe tunižanska jela, a tu su i 4 specijalizovana restorana, snack bar, lobby bar, bar na plaži kao i na bazenu, aqua park sa 4 tobogana, otvoreni i zatvoreni bazen, dečiji bazen, salu za fitness, salon lepote, spa centar, mini klub, mini golf, wirelless internet (uz doplatu), 2 teniska terena. SOBE: Hotel ima 117 dvokrevetnih, 17 trokrevetnih i 86 četvorokrevetnih soba, sa balkonom/terasom, kupatilom sa kadom/ tuš kabinom, TV-om, telefonom, sefom (uz doplatu), klima uredjajem. Neke porodične sobe nemaju balkon/terasu. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoreni i zatvoreni bazen, celodnevne animacije i druge sportske aktivnosti. U rekreativne aktivnosti ulaze još i jahanje kamila i konja, a u večernjim časovima vam je na raspolaganju zabavni program.

www.sunline.rs 17


YASMINE HAMMAMET

YASMINE HAMMAMET je novo, izuzetno atraktivno letovalište. Smešten je na oko 10 km od starog grada Hamameta. Nad nizom novoizgrađenih hotela uz, nekoliko kilometara dugu, peščanu plažu, oivičenu drvoredom palmi, sa brojnim modernim kafeterijama, klubovima i restoranima, vrlo smelo se nadnosi Medina Jasmin Hamameta, najmlađa u Tunisu, potpuno “srednjevekovna” i orientalna. HAMAMET - nekadašnje ribarsko selo, još u 19. veku postaje omiljeno letovalište poznatih: Gistava Flobera, Oskara Vajlda.... Duž Hamametskog zaliva, sa prelepim peščanim plažama, su izgrađeni mnogobrojni hoteli, sa raskošnim mediteranskim vrtovima. Hammamet se deli na dva dela, severni i južni. Većina hotela se proteže duž obale i spaja u Medini- starom gradskom jezgru, izgrađenim na stenama, impresivne petnaestovekovne arhitekture. Sa hamametske tvrđave se pruža predivan pogled na zaliv.

www.sunline.rs 18


ULTRA

EL MOURADI HAMMAMET Yasmine Hammamet

E LUSIV C N I ALL

LOKACIJA: Hotel se nalazi u regiji Yasmine Hammamet-a, preko puta peščane plaže. Udaljen je 200 m od zabavnog parka Carthage Land, 500 m od prvog turističkog klizališta, 500 m od marine i 8 km od grada Hammamet-a. Dva golf terena su udaljena svega 6 km od hotela. Od aerodroma u Tunisu, Yasmine Hammamet je udaljen oko 60 km, dok je od Monastira udaljen 90 km. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži thalasso centar, salon lepote, tursko kupatilo, saunu, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji. SOBE: Hotel ima 269 dvokrevetnih, 74 trokrevetne sobe, 33 manja apartmana i 1 predsednički apartman. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, fen za kosu, SAT tv, sef, mini bar. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 4 restorana, 3 bara, mavarski caffe i noćni klub. USLUGA: Polupansion ili ultra all inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren i zatvoren bazen, dečiji bazen, teniski teren, mini golf, odbojka na pesku, vodeni sportovi, bilijar, pikado, stoni tenis. Dnevna i večernja animacija, mini klub za decu, mini disko. THALASSO & BEAUTY CENTAR Hotel ima i moderan Thalasso centar koji sadrži: fitness, hamam, masaže, hidromasaže, mlazne tuševe, saunu, pedikir, manikir, tretmane lica, tretmane algama i ostale wellness tretmane.

www.sunline.rs 19


VINCCI TAJ SULTAN Yasmine Hammamet I

ANCLLULSIVE

LOKACIJA: Iz lanca Vincci hotela, luksuzan i izuzetno moderan hotel se izdvaja po kvalitetu usluga koje pruža i koje su prilagodjene evropskim standardima. Direktno je na plaži, od centra Hamammeta udaljen je 8 km, od aerodroma u Tunisu 60 km i 80 km od aerodroma Monastir. HOTELSKA PONUDA: U centralnom hotelskom restoranu obroci se služe po principu švedskog stola, a pored njega postoji još niz drugih, manjih restorana, barova i kafea. Terase restorana pružaju jedinstven pogleda na plažu i Mediteran. U A la carte restoranu se služe, kako lokalni specijaliteti, tako i specijaliteti internacionalnih kuhinja. U bašti hotela nalazi se tradicionalni kafe sa nargilama, u njemu se služe tunižanski čajevi od mente. Gosti mogu da se opuste u hotelskom jacuzzi-ju, sauni, hamamu, prostorijama za masažu. Besplatan bežični internet je dostupan u predvorju hotela. SOBE: Hotel raspolaže sa 252 sobe, svaka je sa balkonom ili terasom, kupatilom sa tuš kabinom ili kadom, fenom. Sobe su klimatizovane, sa SAT tv, telefonom, mini barom, sefom čije je korišćenje uz depozit. USLUGA: Polupansion ili all inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: U hotelskoj bašti, koja vodi ka plaži, nalazi se bazen sa mostićem i vodopadima. Levo i desno oko bazena se nalaze travnjaci sa ležaljkama i bazen za decu. Hotel nudi široku ponudu rekreativnog sadržaja kao što su zatvoreni bazen, spa centar i wellness centar koji sadrži saunu, hamam i prostorije za masažu, stoni tenis, dva terena za tenis, bilijar, odbojka, mini klub za decu, dnevna i večernja animacija gostiju.

www.sunline.rs 20


ANCLLULSIVE

EL MOURADI El MENZAH Yasmine Hammamet

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi u regiji Yasmine Hammamet-a, prekoputa peščane plaže od koje ga deli ulica. Udaljen je 200 m od zabavnog parka Carthage Land, 500 m od prvog turističkog klizališta, 500 m od marine, 700 m od kazina i 8 km od grada Hammamet-a. Dva golf terena su udaljena svega 6 km od hotela. Od aerodroma u Tunisu, Yasmine Hammamet je udaljen oko 80 km dok je od Monastira udaljen 90 km. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži salon lepote, spa centar, tursko kupatilo, saunu, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu. SOBE: Hotel raspolaže sa 356 soba i 43 apartmana. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, fen za kosu, SAT tv, mini frižider i sef. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 3 restorana, 3 bara i mavarski caffe. USLUGA: Polupansion ili all inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren i zatvoren bazen, dečiji bazen, teniski teren, mini golf, odbojka na pesku, vodeni sportovi, bilijar, pikado, stoni tenis. Dnevna i večernja animacija, mini klub za decu, mini disko

www.sunline.rs 21


VINCCI LELLA BAYA Yasmine Hammamet I

ANCLLULSIVE

LOKACIJA: Ovaj izuzetno atraktivan hotel koji pripada lancu Vincci hotela, predstavlja kombinaciju moderne gradnje sa dinamičnom arhiktekturom i tradicionalnim orijentalnim dekorima. Hotel sagrađen na 3 hektara, ima sopstvenu, predivnu, belu peščanu plažu. Od centra Hamammeta je udaljen 10 km, od aerodroma u Tunisu 60 km. Lella Baya se nalazi na 2,8 km od marine Hamameta. HOTELSKA PONUDA: U najvećem od tri restorana se služe glavni obroci, tu su i 4 bara i kafea, među kojima je i bar na plaži i Orient bar. U toku visoke letnje sezone, tokom dana restorani nude hamburgere, pizze, različite paste, roštilj, razne snekove. Unutrašnje dvorište, koje vodi na hotelsku plažu prekriveno je travnjakom i ležaljkama, a centralni deo hotela pripada bazenu sa neobičnim putićem, žardinjerama sa cvećem i patuljastim palmama. Za najmlađe goste na odvojenom delu se nalazi dečiji bazen i mini klub. U hotelu se nalazi i jacuzzi, tursko kupatilo, salon lepote. Thallaso centar je jedan od naposećenijih centara te vrste u Tunisu. SOBE: Hotel ima 247 moderno opremljenih soba. Svetle sobe imaju velike, lučne prozore. Svaka ima balkon ili terasu, kupatilo sa fenom, klima uredjaj, telefona, sef, SAT tv, frižider (mini bar je na upit uz doplatu). Maksimalan broj gostiju koje sobe mogu da prime je 2 odrasle osobe i 2 deteta do 12 godina. USLUGA: Polupansion ili all inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Teniski teren, odbojkaški teren, fitness centar, dečije igralište, otvoreni i zatvoreni bazen. Poseduje spa centar od 1750 m² sa hamamom i 3 bazena, uključujući dečji bazen.

www.sunline.rs 22


PORT EL KANTAOUI

Nalazi se 10 km severno od Susa, u centralnom delu Tunisa. Izgradjen je 1979. godine, planski, kao turistički centar oko velike prelepe marine u kojoj istovremeno može da se ukotvi preko 300 jahti. Arhiktektura, iako moderna, oslanja se na tradicionalnu arhiktekturu Tunisa, sa belim kućama ukrašenim tirkizno plavim vratima i prozorima, uskim ulicama i lukovima. Hoteli su gradjeni u istom stilu, protežu se uz blistavo čisto more, na peščanim plažama sve do grada Susa. Tokom godina postao je omiljena destinacija kako za porodični odmor, tako i za odmor mladih - dugačke plaže, sadržajni hoteli ali i bogat noćni život. Za ljubitelje začina tu je ogroman izbor “harisse”, šafrana i raznih bibera. Pijaca vam nudi veliki izbor tamjana i mirisnih latica sušenog cveća i mirisna ulja jasmina i ruže. Port je čist, uređen grad. Tunižani se trude da im ceo grad bude reprezentativan i prilagođen turistima. Obavezno prošetajte marinom sa prelepim jedrenjacima koje okružuje veliki broj restorana sa pristupačnim cenama. Tu će te se osećati kao u nekom lepom malom gradu na azurnoj obali. Taksijem se vrlo brzo stiže do Susa gde ćete osetiti pravi Tunis. Portom se proteže jedna dugacka plaza sve do Susa. Osetite pravi duh Tunisa, uz tradicionalan čaj ili nargile.

www.sunline.rs 23


EL MOURADI PALACE Port El Kantaoui

A R T L U

E LUSIV C N I ALL

LOKACIJA: Hotel je smešten uz divnu peščanu plažu u srcu regije Port El Kantaoui-a, okružen prelepim vrtovima sa palmama, na samo 10 minuta hoda od luksuzne marine. Nasuprot hotelu su golf tereni. Međunarodni aerodrom u Monastiru udaljen je oko 35 km, a turističko naselje Hammamet oko 70 km. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži salon lepote, thalasso centar, tursko kupatilo, saunu, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, sef na recepciji. Od ostalih sadržaja, gostima su na raspolaganju: 4 restorana, 3 bara, mavarski caffe, noćni klub. SOBE: Hotel ima 452 dvokrevetne, 40 trokrevetnih soba, 8 četvorokrevetnih, 4 manja apartmana, 10 apartmana i jedan predsednički apartman. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, SAT tv, fen, mini frižider, sef. USLUGA: Polupansion i ultra all inclusive je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren bazen, zatvoren bazen, dečiji bazen, 3 teniska terena, mini golf, stoni tenis, bilijar, vodeni sportovi. Animacija za decu, mini klub za decu, mini disko.

www.sunline.rs 24


A R T L U

EL MOURADI PALM MARINA Port El Kantaoui

E LUSIV C N I ALL

LOKACIJA: Hotel je građen u špansko-mavarskom stilu, okružen je vrtovima koji vode do peščane plaže. Nalazi se u blizini marine u Port El Kantaoui-u. U neposrednoj blizini hotela nalazi se golf teren “El Kantaoui“ sa 36 rupa. Udaljen je oko 6 km od marine Port El Kantaoui-a, a 2 km od golf terena “El Kantaoui”. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži i salon lepote, spa i thalasso centar, tursko kupatilo, saunu, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji, bežičnu internet konekciju u predvorju. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 4 restorana, 3 bara, mavarski caffe, noćni klub. SOBE: Hotel ima 346 dvokrevetnih soba, 32 manja apartmana i 11 apartmana. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, SAT tv, fen, mini frižider, sef. USLUGA: Ultra All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren bazen, zatvoren bazen, dečiji bazen, 2 teniska terena, fudbalski, košarkaški i odbojkaški teren, mini golf, stoni tenis, odbojka na pesku, bilijar, stoni fudbal. Animacija za decu, mini klub za decu, mini disko.

www.sunline.rs 25


RIU IMPERIAL MARHABA Port El Kantaoui I

ANCLLULSIVE

LOKACIJA: Hotel se nalazi u zoni Port El Kantaoui-a, sa direktnim izlazom na svoju privatnu plažu, od marine je udaljen 3 km, a 14 km od medine grada Susa, od aerodroma u Tunisu 120 km, a od aerodroma u Monastiru 23 km. HOTELSKA PONUDA: Centralni restoran i drugi sa “show cookingom” i tematskim večerama, brojni barovi su na raspolaganju gostima, pod “All Inclusive” konceptom, američki bar, lobby bar, bar na plaži, otvoreni bazeni za decu i odrasle, zatvoreni bazen, jacuzzi, hamam, sauna, masaža. Postoji i frizerski salon. Tu su i prodavnice suvenira, srebra, menjačnica, bankomat, noćni klub, internet soba. USLUGA: Usluga je All Inclusive (sve uključeno) po pravilima hotela, na bazi švedskog stola (samoposluživanje). SOBE: 272 sobe, sa balkonom/terasom, kupatilom sa fenom, klima uređajem, TV-om, telefonom, friziderom, sefom, mini barom. USLUGA: All Inclusive po principu švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Gostima su na raspolaganju sportovi na vodi, škola jahanja, dva teniska terena, park za decu i celodnevne animacije.

www.sunline.rs 26


ANCLLULSIVE

EL MOURADI CLUB KANTAOUI Port El Kantaoui

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi uz prelepu plažu od finog peska u blizini marine za jahte u Port El Kantaoui-u. Udaljen je oko 2 km od golf terena sa 36 rupa, oko 10 km od grada Susa, a oko 35 km od međunarodnog aerodrome u Monastiru. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži i salon lepote, saunu, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 3 restorana, 5 barova, mavarski caffe, diskoteka. SOBE: Hotel ima 457 dvokrevetnih soba u glavnoj zgradi, 128 dvokrevetnih i 8 trokrevetnih soba raspoređenih u bungalovima. Sobe su klimatizovane i imaju kupatilo, telefon, SAT tv, mini frižider, a većina ima balkon ili terasu. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren bazen, zatvoren bazen, dečiji bazen, 5 teniskih terena, košarkaski teren, mini golf, stoni tenis, odbojka na pesku, vodeni sportovi, bilijar, stoni fudbal, pikado. Animacija za decu, mini klub za decu, mini disko.

www.sunline.rs 27


EL MOURADI PORT EL KANTAOUI Port El Kantaoui I

ANCLLULSIVE

LOKACIJA: Hotel se nalazi na samoj peščanoj plaži u Port El Kantaoui-u, u blizini golf terena “El Kantaoui“ sa 36 rupa. Na oko 10 km od centra Susa i oko 35 km od aerodroma u Monastiru. Okružen je predivnom baštom sa puno cveća, zelenila i palminog drveta. Idealno mesto za porodični odmor. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži i salon lepote, spa centar, tursko kupatilo, saunu, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji (uz doplatu). Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 3 restorana, 3 bara, mavarski caffe, noćni klub. SOBE: Hotel ima 376 dvokrevetnih soba, 92 trokrevetne sobe, 19 četvorokrevetnih soba i 7 apartmana. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, SAT tv. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren bazen, zatvoren bazen, dečiji bazen, 5 teniskih terena, odbojkaški teren, mini golf, stoni tenis, odbojka na pesku, vodeni sportovi, bilijar, stoni fudbal, pikado. Animacija za decu, mini klub za decu, mini disko.

www.sunline.rs 28


GOLF RESIDENCE Port El Kantaoui

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi 250 m od marine Port El Kantaoui, a 450 m plaže. Hotel je udaljen 25 km od aerodroma Monastir. HOTELSKA PONUDA: Recepcija, nekoliko barova, centralni restoran, dva bazena, salon za masažu, klub za decu, noćni klub, WiFi pristup internetu. Hotel je pogodan za mlade. SOBE: Sve sobe poseduju kupatilo/WC, balkon, klimu, SAT tv, telefon. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola.

www.sunline.rs 29


RIU BELLEVUE PARK Port El Kantaoui

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi u severnom delu letovališta Port El Kantaoui, sa direktnim izlazom na svoju privatnu plažu. Od marine je udaljen 3 km, a 14 km od grada Susa, od aerodroma u Monastiru hotel je udaljen 23 km, a od aerodroma u Tunisu 120 km. HOTELSKA PONUDA: Centralni restoran, “A la carte“ restoran, bar i grill restoran na bazenu, brojni barovi na raspolaganju gostima, pod “All Inclusive” konceptom, snack bar, američki bar, mavarski kafe, bridge bar, bar kod bazena, otvoreni bazen, bazen za decu, zatvoreni bazen, sauna, kabine za masažu, hamam, fitness sala, frizerski salon. Suncobrani i ležaljke su besplatni, peškiri za bazen su besplatni (uz depozit). SOBE: Hotel je u potpunosti renoviran 2006. Poseduje 300 soba, sa balkonom/terasom, kupatilom sa fenom, klima uredjajem, TVom, telefonom, frižiderom, sefom. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: 2 teniska terena, teren za odbojku, mini fudbal, sportovi na vodi. Postoji mini klub za decu, i celodnevna animacija.

www.sunline.rs 30


ANCLLULSIVE

EL MOURADI CLUB SELIMA Port El Kantaoui

I

LOKACIJA: Hotel je smešten celom dužinom na samoj peščanoj plaži. U blizini su marina i golf tereni, a grad Sus je udaljen oko 10 km i lako je dostupan kratkom vožnjom taksijem. Aerodrom u Monastiru je udaljen oko 35km. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji (uz doplatu), suvenirnice, diskoteku. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 2 restorana, 4 bara, mavarski caffe, noćni klub. SOBE: Hotel ima 373 dvokrevetne, 127 trokrevetnih i 66 četvorokrevetnih soba. Raspolaže takođe sa 6 apartmana raspoređenih u 54 bungalova koji su povezani stazama u obliku cveta. Sobe imaju klimu, kupatilo, SAT tv. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren bazen, dečiji bazen, 7 teniskih terena, fudbalski, košarkaški i odbojkaški teren, mini golf, stoni tenis, odbojka na pesku, pedaline, bilijar, stoni fudbal, pikado. Animacija za decu, mini klub za decu, mini disko.

www.sunline.rs 31


SOUSSE

Treći po veličini grad u Tunisu, nalazi se 140 km južno od prestonice Tunis, u zalivu Hamammet nadomak grada Monastira, na obali Mediterana u centralno istočnom delu Tunisa. Osnovan je u 11. veku pre nove ere. Osnovali su ga Feničani i tokom Hanibalove vladavine bio je glavna mornarička baza. Grad je delio sudbinu čitave zemlje, bio je meta mnogih vojski i osvajača raznih kultura i religija. Ta vremena su ostavila svoj trag na ovaj grad. U gradu živi oko 700.000 stanovnika i poznat je po jednoj od najočuvanijih i najvećih medina u islamskom svetu. Do početka francuske kolonizacije,ceo grad je bio smešten u okvirima medine, a kasnije se naglo raširio na okolinu. U blizini medine se nalazi i luka. Medina je od velikog istorijskog značaja i pod zaštitom je UNESCO-a, okružena impozantnim utvrđenjem, nastavlja da živi svojim ritmom ali u skladu da potpuno suprotnom atmosferom modernog dela Sousse-a, tipičnog mediteranskog grada. Kao i kod većine priobalskih gradova i ovde je osnovna privredna grana ribolov, ali u okolini se nalaze i velike plantaže maslina. Pored dugačnih peščanih plaža i izuzetno kvalitetnih hotela, turisti u ovom gradu mogu šetnjom kroz njene stare ulice da dožive magični orientalni puls, mirise začina, uz nerazumne povike sitnih trgovaca i šarenilo svuda unaokolo. “Drugi” deo ovog grada nudi izuzetno uzbudljiv noćni život, i brojne novoizgradjene tržne centre gde se prodaju svetski poznate robne marke. Postoje radnje za cenkanje duž aleja starog grada u Susu, za one koji praktikuju pogađanje sa trgovcima i koji se uspešno cenkaju. Ćilimi i kožna odeća su omiljeni predmeti kupovine turista, ali ovde ima i jeftinih suvenira koji vas mame da sav budžet za odmor potrošite na sitnice. Neki turisti uživaju u cenkanju sa trgovcima koji obično pregovaraju do cene i po deset puta niže od početne vrednosti. Za one turiste koji to ne vole, bolje je da obave svoj šoping u modernom tržnom centru koji je pun tradicionalnih predmeta i stvari iz cele Severne Afrike i prodaju se po fiksnoj ceni. U novije vreme postalo je poznato turističko odredište za hiljade turista iz Evrope. Duž dugačke peščane plaže nalazi se veliki broj hotela.

www.sunline.rs 32


MOVENPICK Sousse

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi na oko 16 km od aerodroma Monastir, oko 140 km od aerodroma u Tunisu. Ima idealan položaj u centru grada, na obali mora u najlepšem delu glavne ulice i turističke zone. HOTELSKA PONUDA: Hotel ima 4 bara i 6 restorana, u zgradi, na plaži i oko bazena, zatvoreni bazen u okviru Marine Spa centra, jedan otvoreni bazen s morskom i dva sa slatkom vodom, razni sportovi od odbojke do vožnje džet-ski-a i letenja padobranom. SOBE: Hotel sadrži 588 soba, 36 luksuznih i jedan predsednički apartman. Sve su sobe opremljne LCD ekranom sa kablovskim i satelitskim programima, individualnom klimatizacijom, direktnom telefonskom linijom sa elektronskom sekretaricom, internet priključkom, sefom, aparatima za čaj i kafu, kao i minibarom. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Veliki izbor sportova od odbojke do vožnje džet-ski-a i letenja padobranom.

www.sunline.rs 33


TOUR KHALEF Sousse

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi na 3 km udaljen od centra Susa, od letovališta u Port el Kantaoui-u udaljen oko 6 km, 19 km od Monastirskog aerodroma i oko 135 km od aerodroma u Tunisu. USLUGA: Usluga je na bazi polupansiona: doručak i večera (švedski sto, samoposluživanje). HOTELSKA PONUDA: Sagrađen u tradicionalnom stilu, neposredno na morskoj obali, hotel je okružen palmama. Ima više barova, mavarski kafe, otvoren bazen, dečiji bazen, park i bašta. Gosti hotela mogu koristiti zatvoreni bazen ostalih hotela iz lanca koji se nalaze u istom hotelskom dvorištu. Suncobrani i ležaljke su besplatni. SOBE: Hotel ima 570 soba, sa balkonom/terasom, kupatilom, klima uređajem, telefonom, TV-om (daljinski upravljač se dobija nakon plaćanja depozita na hotelskoj recepciji), mini bar se plaća (5 tunižanskih dinara dnevno). Postoji mogućnost najma frižidera i sefa uz doplatu. Na podu soba su pločice. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Sportski program je organizovan kroz fitness centar, teretanu, masažu ili brojne teniske terene, tu su i 3 terena za squash, jahanje konja, odbojka.

www.sunline.rs 34


ORIENT PALACE Sousse

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi na plaži, u mirnoj zoni izmedju dve najatraktivnije regije Tunisa. Od aerodroma u Monastiru je udaljen 20 km, a na 4 km od centra Susa na jugu i Port El Kantaoui-a, na severu od aerodroma u Tunisu hotel je udaljen 133 km. HOTELSKA PONUDA: Hotel ima glavni restoran, 3 tematska restorana i 5 barova, pzzeria, restoran “A la cart” pored plaže, otvoreni bazen krivuda zelenom površinom do travnatog platoa sa ležaljkama, ispod kojeg se prostire peščana plaza. Na raspolaganju su i zatvoren bazen, fitness centar, sauna, hamam. SOBE: Hotel ima 375 kvalitetno opremljenih prostranih soba sa balkonom/terasom, velikim kupatilima sa fenom, klima uredjajem, TV-om, telefonom, sefom, frižider je na upit uz doplatu. Na podu sobe je itison. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: U hotelskom okruženju su teniski, fudbalski, košarkaski i mini golf tereni, prodavnice suvenira, srebra i drugih, tipičnih orijentalnih predmeta, video igricama i bilijar sto. Animacija organizovana u hotelu.

www.sunline.rs 35


MARABOUT Sousse

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi na plaži u širem centru grada Susa, od aerodroma u Tunisu udaljen je 132 km, od aerodroma u Monastiru 16 km, a od marine u Port El Kantaoui-u 5 km. Okružen je brojnim diskotekama, noćnim klubovima i tržnim centrima. HOTELSKA PONUDA: Hotel ima nekoliko restorana, veliki bar, bar restoran “Lagoon” i pizzeriju na plaži. SOBE: Sve sobe imaju kupatilo, telefon, TV i centralno su klimatizovane, dok balkon/terasu imaju dvokrevetne sobe, a višekrevetne su bez balkona. USLUGA: Polupansion usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Aqua Park je jedan od najvećih i najboljih u zemlji, tobogani su 25 m visine i dužine 12 m (uz doplatu), veliki otvoreni bazen podeljen je na bazen sa vodopadima, bazen za odrasle i dečiji bazen, a programi su sledeći “speed slide“, “full enclosed slide“, “water falls“, “cascade“, “water canoe“. Postoje i jaccuzi, zatvoreni bazen, bazar, frizer, hammam (uz doplatu). Za dobro raspoloženje zadužen je tim animatora.

www.sunline.rs 36


JINENE RESORT Sousse

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi na plaži na oko 3 km udaljenosti od centra Susa i 19 km od Monastirskog aerodroma, a od aerodroma u Tunisu 134 km, od same marine u Port El Kantaoui-u hotel je udaljen 5 km. HOTELSKA PONUDA: Hotel ima centralni restoran, dva bara, snack bar, pizzeria, mavarski kafe i bar na plaži, otvoreni bazen sa odvojenim delom za decu, zatvoreni bazen. Uz doplatu se možete rekreirati i relaksirati u mini fitness i “Balneotherapy”centru. Osim toga tu su i sauna i hamam. SOBE: Hotel ima 335 soba, sa kupatilom, klima uredjajem, TV-om, telefonom, frižider je na upit. Sef je na recepciji hotela. Balkon/terasu imaju dvokrevetne sobe, a višekrevetne su bez. Na podu sobe je itison. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Mini golf, dva teniska terena. Postoji tim animatora koji zabavlja goste hotela.

www.sunline.rs 37


SKANES MONASTIR

Mirno letovalište smešteno nadomak dva grada, Monastira na jugu i Sousse-a na severu. Na obali Mediterana, niz odličnih hotela bogatog sadržaja izlaze na široke plaže sa najfinijim sitnim peskom. Skanes je pravo mesto za porodični odmor, i za sve one koji žele odmor u tihoj i prijatnoj atmosferi nadomak grandioznih maslinjaka koji ovom regijom dominiraju još od perioda Rimljana. Odmarališta u Skanes-u, sa svojim lepim i naizgled beskrajnim peščanim plažama, su posebno popularna kod britanskih turista. Monastir, kao turistička Meka, sa modernom marinama i pretrpanim prodavnicama suvenira i restorana. Čak i njegova drevna Ribat (tvrđava) obnovljena je i koristila se kao okruženje za nekoliko filmova kao što su “Život Montija Pajtona”, kao i “Raiders of the Lost Ark” i “TV seriju o Isusu iz Nazareta”. Samo nekoliko milja od centra Monastira leži ekstravagantni potez velikih hotela koji su izgrađeni duž obale u naselju poznatom kao Skanes. Skanes hoteli su dobro povezani za Monastirom i drugim obližnjim letovalištima gradovima, kao što je Sus. Monastir ima prednost jer ima svoj međunarodni aerodrom. Kao i svuda u Tunisu mnogo zabave može biti i malo cenkanja na lokalnoj Medina. Skanes I Monastir su dobro snabdeveni modernim šoping centrima za ugostiteljstvo turističke potrebe. Ovde, restorani, kafići, pizzerije i snack barovi, obiluju. Većina ovih objekata su usmereni na evropske ukuse a i alkohol se služi. Ima onih koji žele da probaju prave lokalne specijalitete i mogu da probaju začinjena jela sa beskvasnim hlebom.

www.sunline.rs 38


EL MOURADI SKANES Skanes Monastir

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi u regiji Skanes, na samoj plaži. Prikladan je za ljubitelje golfa, jer se nalazi u blizini dva golf terena: “Palm Links“ - golf teren sa 18 rupa i “Flamingo” - golf teren koji je udaljen oko 12 km od hotela. Hotel je udaljen oko 8 km od Soussa, oko 7 km od aerodroma u Monastiru i oko 150 km od aerodroma u Tunisu. Idealan je za porodični odmor. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži i salon lepote, spa centar, tursko kupatilo, saunu, teretanu, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji (uz doplatu). Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 3 restorana, 4 bara, mavarski caffe, diskoteka. SOBE: Raspolaže sa 398 dvokrevetnih, 57 trokrevetnih soba i 50 apartmana. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, SAT tv, fen, mini frižider, sef. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren i zatvoren bazen, dečiji bazen, 2 teniska terena, mini golf, košarkaško igralište, stoni tenis, bilijar, pikado, vodeni sportovi. Animacija za decu, mini klub za decu, mini disko.

www.sunline.rs 39


CLUB CARIBBEAN WORLD Skanes Monastir I

ANCLLULSIVE

LOKACIJA: Hotel je na plaži, na 5 km od monastirskog aerodroma, 12 km od centra grada Monastira i 8 km od centra grada Sousse-a. Od aerodroma u Tunisu, hotel je udaljen 148 km. Smešten je u velikim baštama i nudi odličnu zabavu za porodice, ima sopstveni vodeni park. HOTELSKA PONUDA: Hotel ima 4 otvorena bazena od kojih je 1 sa toboganima, 7 restorana, mnogobrojni barovi, kafeterije i klub za decu. Brojni teniski tereni, mini golf, teren za odbojku na plaži, sportovi na vodi, hotelske animacije. SOBE: Hotel ima 595 klimatizovanih soba, sa balkonima/terasama, telefonom, TV-om, kupatilom sa fenom. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Hotel ima brojne teniske terene, mini golf, teren za odbojku na plaži, sportove na vodi, hotelske animacije. Deca će uživati u svom bazenu i zabavljaće se na toboganu. Ako vam je potrebno da potrošite višak energije, možete iskoristiti potpuno opremljen fitness centar.

www.sunline.rs 40


AMIR PALACE Skanes Monastir

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi na plaži, na 7 km od grada Monastira na jugu i grada Sousse na severu, 3 km od aerodroma u Monastiru i 150 km od aerodroma u Tunisu. HOTELSKA PONUDA: Hotel ima 3 restorana, grill restoran, 4 bara, kafe bar, noćni klub, kongresna sala, prodavnice suvenira, jedan zatvoreni bazen, jacuzzi, fitness, masaža, hamam i sauna, veliki otvoreni bazen, bazen za decu i tri teniska terena. SOBE: Hotel ima 369 luksuzno opremljenih soba, sa balkonom/terasom, kupatilom sa fenom, klima uredjajem, TV-om, telefonom, sefom. Frižider je na upit uz doplatu. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Hotel ima mini golf, mini klub za decu, hotelske animacije i mnogobrojne sportove na vodi.

www.sunline.rs 41


MAHDIA

MAHDIA je ekonomski centar juznog Sahela, smestena izmedju gradova Sousse (65km), na severu i Sfaksa na jugu zemlje. Kao prestonica Fatimida, zbog svog izuzetnog polozaja grad je bio prestonica Tunisa 921. godine. Duga i burna istorija ovog malog, kamenitog poluostrva, ostavlja znamenje razlicitih epoha. Zitelji ove oblasti i danas praktikuju tradicionalni nacin zivota, iako su tkacka industrijalizacija i ribolov veoma uticali na zivitne prilike ove oblasti. Velelepna dzamija sagradjena u X veku, Medina iz XVI veka, Arheoloski muzej, kao i zidine utvrdjenja su neki od najposecenijih lokaliteta Mahdie. Izvan starog grada, na najlepsem pojasu pescanih plaza, formirano je letovaliste sa hotelima bogatog sadrzaja. Mahdia je cest odabir i utociste poslovnom svetu, koji svoj mir traze u njegovom, gotovo netaknutom prirodnom okruzenju. Poznata je po uzgoju maslina, te ulovu najkvalitetnije ribe - s’toga nemojte propustiti riblju pijacu petkom, kao ni rucak u nekom od ribljih restorana u njenoj velikoj luci. Luka ce vam mozda izgledati poznato – koriscena je kao lokalitet za snimanje scene nemackog napada na Bengazi u dobitniku Oskara, filmu Engleski pacijent. Od aerodroma u Tunisu, letovaliste je udaljeno oko 200km, od aerodroma u Monastiru, oko 50km.

www.sunline.rs 42


EL MOURADI MAHDIA Mahdia

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel je smešten uz divnu peščanu plažu u srcu nove turističke regije Mahdie. Hotel je od grada Mahdie udaljen 5 km. U gradu Mahdia nalazi se poznato staro groblje pomoraca. Aerodrom u Monastiru udaljen je 40 km, a od aerodroma u Tunisu 220 km. Sousse je udaljen 60 km. HOTELSKA PONUDA: U hotelu se nalazi salon lepote, spa centar, thalasso centar, tursko kupatilo, sauna, teretana, poslovni centar, suvenirnice, diskoteka, ambulanta, menjačnica. SOBE: Hotel ima 330 dvokrevetnih soba i 34 manja apartmana. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, fen za kosu, SAT tv, mini frižider i sef. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 4 restorana, 3 bara, mavarski caffe i noćni klub. USLUGA: Polupansion i all inclusive usluga su na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: 3 teniska terena, fudbalski teren, mini golf, odbojka na pesku, vodeni sportovi, bilijar, pikado, otvoren i zatvoren bazen, dečiji bazen. Animacija, mini klub za decu, mini disko.

www.sunline.rs 43


VINCCI NOUR PALACE Mahdia

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel se nalazi na plaži, uz same golf terene, na oko 6 km udaljenosti od centra Mahdie. HOTELSKA PONUDA: Hotel ima glavni restoran, barove, kafee, otvoreni i zatvoreni bazen. U okviru “Thalasso” programa bazen sa morskom vodom, jacuzzi, sauna, masaža i brojne druge usluge koje se posebno naplaćuju. U hotelskom lobiju i na recepciji gostima je dostupan bežični (Wireless) internet. SOBE: Hotel ima 540 soba, sa balkonom/ terasom, kupatilom sa fenom, klima uredjaj, TV, telefonom, mini barom. Na podu sobe su pločice. Sef je na recepciji hotela i plaća se dodatno. USLUGA: Polupansion i all inclusive usluga su na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Hotel ima stoni tenis, kuglanje, a postoje i 3 terena za tenis.

www.sunline.rs 44


RIU EL MANSOUR Mahdia

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Ovaj moderan hotel se nalazi na plaži i na oko 3,5 km je udaljenosti od centra grada, a na 50 km od aerodroma Monastir. Hotel je konstruisan u tipičnom arapsko-andaluzijskom stilu i sastoji se od glavne zgrade i bungalova rasporedjenih u dva reda prema moru, sa sobama koje imaju sopstveno dvorište i neposredan pristup plaži. Hotel Riu El Mansour se nalazi desno na plaži Mahdia, i nudi jednu od najboljih plaža ovog grada. HOTELSKA PONUDA: Hotel poseduje 3 restorana od kojih jedan jedan nacionalni, drugi italijanski, više barova, mavarski kafe, roštilj, otvoreni i zatvoreni bazeni, bazen za decu. Uz doplatu se mogu koristiti usluge odličnog “Thalassotherapy” centra, bazen s morskom vodom, jacuzzi, sauna, hamam, teretana. Postoji zabavni klub za decu. Wireless internet na recepciji hotela, kao i kongresna sala. SOBE: Hotel ima 307 soba, sa balkonom/terasom, kupatilom sa fenom i toaletom u odvojenoj prostoriji, klima uredjajem, TV-om, telefonom, sefom i frižiderom. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Hotel ima 3 teniska terena, terene za odbojku, vodenu gimnastiku, ronjenje i sportove na vodi na plaži kao što je, na primer, Shuffleboard.

www.sunline.rs 45


EL MOURADI CAP MAHDIA Mahdia I

ANCLLULSIVE

LOKACIJA: Ovaj hotel sa mavarskom arhitekturom je jedno od najboljih mesta u regiji za odmor i opuštanje. Hotel se nalazi u srcu turističke zone, smešten je uz more na prekrasnoj plaži od belog peska. U blizini je grada Mahdia i same medine. Udaljen je 45 km od aerodroma u Monastiru, a oko 220 km od aerodroma u Tunisu. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži i salon lepote, tursko kupatilo, poslovni centar, suvenirnice, diskoteku, ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji (uz doplatu), wireless internet u predvorju. SOBE: Hotel ima 226 dvokrevetnih i 37 trokrevetnih, komforno i moderno uređenih soba. Sobe su klimatizovane i imaju balkon ili terasu, kupatilo, telefon, SAT tv (daljinski uz depozit). Od ostalih sadržaja, gostima su na raspolaganju 2 restorana, 2 bara, mavarski caffe, pizzeria, diskoteka. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren bazen, dečiji bazen, 5 teniskih terena, multisportski teren, mini golf, centar za jahanje, odbojka na pesku, stoni tenis, bilijar, pikado. Animacija za decu, mini klub za decu, mini disko.

www.sunline.rs 46


TOZEUR

Ovaj grad-oaza bogat je florom i faunom koja se snabdeva vodom sa oko dvesta izvora. Nalazi se u blizini pustinjskog, slanog jezera Chott El Jerid. Bio je stanica za odmor karavanima na putovanjima kroz Saharu, a zbog položaja je imao i važnu ulogu u odbrani rimske teritorije od berberskih plemena. Život stanovnika Tozeur-a još uvek je usko povezan sa tradicijom. Stanovnici su izrazito konzervativnih shvatanja u vezi porodičnog života. Većina žena nosi tradicionalnu odeću i obmotane su velom. ŠTA VIDETI? Ukoliko želite upoznati život građana Tozeura u prošlim vremenima, ali i razumeti njihov sadašnji način života, posetite muzej Dar Cherait. Tozeur je poznat po izvozu urmi, a poseta nekoj od plantaža zadiviće vas svojom veličinom, kao i predstavljanjem postupka uzgajanja. Do plantaža se dolazi kočijama upregnutim konjima. CHOTT EL JERID Naziv “chott” označava jezero koje je isušeno tokom vrućeg razdoblja u godini, a zatim se napuni manjom količinom vode. Chott el Jerid je najveće takvo jezero na području Tunisa, sa površinom od oko 5.000 km². Preko jezera prolazi put sa koga se pruža impresivan pogled – bela boja soli na površini jezera, crvena i ljubičasta boja manje količine vode uz put, smeđa boja brda u daljini, plava boja neba, pri čemu sunce soli daje svetlucavi plavičasti sjaj. ATLAS Krajnji istočni deo ovog gorsko – planinskog lanca nalazi se u Tunisu, severozapadno od jezera Chott el Jerid. Na Atlasu se nalaze planinske oaze sa kojih se pruža pogled na Alžir.

www.sunline.rs 47


EL MOURADI TOZEUR Tozeur

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel je smešten u tipičnom tozeurskom okruženju, okružen palmama. Od centra grada Tozeur-a udaljen je oko 2 km, a od oaze Chebike oko 50 km i Tamerze oko 70 km. Ovo je idealan hotel za odmor i opuštanje i za one koji žele da istražuju južni Tunis. Od aerodroma u Monastiru hotel je udaljen oko 390 km. HOTELSKA PONUDA: U sklopu hotela su poslovni centar, ambulanta i menjačnica. Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: restoran, bar, mavarski caffe. SOBE: Hotel ima 152 sobe, od kojih je 118 dvokrevetnih, 32 trokrevetne i 2 veća apartmana. U sklopu hotela nalazi se i 73 bungalova, od kojih je 58 trokrevetnih i 15 četvorokrevetnih. Sobe su klimatizovane i uređene u jednostavnom, modernom stilu, imaju kupatilo, telefon, SAT tv (daljinski upravljač uz deposit), mini frižider, balkon. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Otvoren i zatvoren bazen, u blizini hotela tereni za vožnju quad-ova, jahanje kamila.

www.sunline.rs 48


DOUZ

Douz je najveća pustinjska oaza Tunisa gde se uzgajaju brojne vrste agrikultura, još od vremena kada je bila izolovana od ostatka sveta. Douz je izrazito dinamično mesto, naročito u poslepodnevnim satima kada su prijatnije temperature. Zbog svog položaja Douz je poznat i pod nazivom “Vrata Sahare”. ŠTA VIDETI? Jednom godišnje (u novembru ili decembru) u Douzu se održava četvorodnevni Festival Sahare, koji okuplja različite aktivnosti vezane za tradicionalnu pustinjsku kulturu (borbe kamila, tradicionalna muzika i ples, trke konja, itd.). U Douzu možete posetiti Muzej Sahare, što je ujedno i najbolji način da upoznate istoriju i kulturu pustinjskih nomadskih naroda. MATMATA Trogloditske kuće su sagrađene u antičkom vremenu kako bi se lokalno stanovništvo sakrilo od Rimljana. Matmata je bila sigurno utočište Berbera, za čije se podzemne kuće nije znalo, već se smatralo da su nomadsko stanovništvo. Podzemne kuće su otkrivene tek 1967. godine kada je 22-dnevna kiša prouzrokovala poplave, a u velikom broju i njihovo uništenje. Tada je država sagradila novo naselje koje je nazvano Nova Matmata, ali se većina stanovništva nakon sanacije vratila da živi u Matmatu. Svetsku popularnost Matmata je stekla snimanjem scena filma Rat Zvezda. TEMEZRET Ovo malo naselje na putu između Matmate i Douza jedno je od retkih na jugu Tunisa koje nije napušteno i ostavljeno da propada. U Temezretu posetioci mogu videti Belu džamiju i prese za proizvodnju ulja, od kojih su neke antičke.

www.sunline.rs 49


EL MOURADI DOUZ Douz

ANCLLULSIVE

I

LOKACIJA: Hotel je smešten 10 km od izvanrednih lokaliteta na jugu, kao što su Touzer, Matmata, Ksar Ghilene. Idealan je za odmor i opuštanje. Na domaku su vam velike peščane dine, široka prostranstva i čarolija Sahare. Od aerodroma u Monastiru hotel je udaljen oko 400 km. HOTELSKA PONUDA: Hotel sadrži tursko kupatilo, saunu, teretanu, poslovni centar, suvenirnice, ambulantu, menjačnicu, sef na recepciji (uz prethodnu doplatu). Od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju: 1 restoran, 2 bara, mavarski caffe. SOBE: Hotel ima 180 soba od kojih je 156 dvokrevetnih, 19 manjih apartmana, 4 apartmana i 1 predsednički apartman. Sobe su klimatizovane i imaju kupatilo, fen, telefon, SAT tv, mini frižider. USLUGA: All inclusive usluga je na bazi švedskog stola. SPORT I ZABAVA: Teniski teren, a u blizini hotela ima više sadržaja: let balonom, jahanje kamila i konja, vožnja motorom.

www.sunline.rs 50


FAKULTATIVNI IZLETI

KARTAGINA Grad utemeljen 814. godine p.n.e. Od ove ponosne varošice danas je ostalo samo jedno malo naselje, između zelenih vrtova i luksuznih rezidencija Tunisa. O davnim vremenima svedoče spomenici i istorijski zapisi. Iz vremena Puna ostao je Tofet sanktorijum, gde su prinošene žrtve bogovima Tanit i Baal, Hammam sanktorijum, ostatak trgovačke i vojne luke. Iz rimskog perioda, bolje su očuvane terme Antoniniusa iz II veka, spomenici Odeon i vila – park. SIDI BOU SAID Nedaleko od Tunisa nalazi se ovaj neobičan gradić, čije ime u prevodu znači “mesto lepog pogleda”. Sada je umetnička kolonija koju rado pohode umetnici iz celog sveta tražeći nova nadahnuća u istoriji i mešavini kulturnih uticaja. Plava vrata, rešetke od kovanog gvožđa i bele osunčane kuće nižu se na brdskoj padini. Njihova arhitektura vekovima privlači umetnike, pesnike i pisce koji su stvarali opčinjeni lepotom ovog grada. Tu se nalaze i letnje rezidencije najbogatijih Tunižana.

EL JEM Nalazi se na 70 km od Sousse-a. To je varošica sa oko 30.000 stanovnika. Nadaleko je poznata po veličanstvenom koloseumu, najvećem amfiteatru u Africi, trećem u svetu nakon onog u Rimu i u Veroni. Potiče iz III veka i jedno je od najočuvanijih zdanja nekadašnjeg rimskog carstva. MATMATA Jedno je od najinteresantnijih mesta u Tunisu. Prelepi pejzaž sa kućama troglodita je bilo mesto koje je inspirisalo i čuvenog Džodž Lukasa za snimanje filma “Ratovi zvezda“. Pećinske kuće Berbera i danas predstavljaju zanimljivu građevinsku i istorijsku atrakciju. CHOT EL JERID Najveće reliktno, slano jezero u Severnoj Africi, dužine 250 km i širine 20 km. Pravo mesto da se doživi fatamorgana, mesto gde se mešaju realnost i san, jer se zbog ugrejane slane vode često nad površinom jezera posmatraču pričinjavaju nepostojeće oaze, gradovi ili planine.

DOUZ / KEBILI Na izlazu iz grada Kebili, koji je dobio naziv “kapija pustinje”, počinju peščane dine istočnog dela pustinje Sahara. Douz je tipičan pustinjski gradić gde se živi po običajima predaka, stanovništvo se bavi uzgojem kamila i proizvodnjom urmi. Četvrtkom radi pijaca na kojoj se mogu kupiti razni kožni predmeti, berberski nakit. CHEBIKA / TAMERZA Leži na najjužnijem delu oaze Chatt Al Gharsa, u podnožju planine Atlas. Kanjon reke Oued Selja, dubok 150 m i dug 15 km, pruža jedinstven prizor. Put u Tamerzu vodi kanjonom, to je mesto gde su se snimale pojedine scene filma “Engleski pacijent”.

KAIROUAN Poznat kao “meka Maghreba”. Počeli su ga graditi 670. godine pod uputstvom severnoafričkog islamskog sveštenika. Tu se nalazi najveći broj religijskih spomenika i crkava, ukupno 130. Dve privlače posebnu pažnju vernika i turista. Prva je Velika džamija iz IX veka, koja podseća na tvrđavu sa mermernim stubovima i dvorištem, po veličini četvrta u svetu i Berberin džamija - poznato mesto hodočašća. Iako se nalazi u pustinji, Kairouan ne oskudeva vodom, naprotiv, već u IX veku izgrađen je rezervoar vode, kupalište Aghlabida.

TUNIS-CARTHAGE-SIDI BOU SAID (AUTOBUSOM, JEDNODNEVNI IZLET) Dolazak u prestonicu Tunisa, grad Tunis. Kratko razgledanje grada šetnjom, uz mogućnost kupovine u obližnjim bazarima. Obilazak muzeja Bardo, gde se nalazi najbogatija i najvrednija kolekcija rimskih mozaika na svetu. Razgledanje lokaliteta drevnog grada Carthago, ručak. Poseta Sidi Bou Said-u, gradu umetnika. Razgledanje grada poznatog, pre svega, po živopisnim plavim kapijama i prozorima belih kuća izgrađenih u andaluzijskom stilu. IZLET BRODOM (POLUDNEVNI IZLET) Poludnevno putovanje vozićem ili brodom. Odlazak u Port El Kantaoui lokalnim vozićem. Krstarenje uz obalu uz mogućnost kupanja i pecanja. Ručak na brodu (riba, salata, sok ili voda) uz zabavni “piratski” program.

SAHARA SAFARI (AUTOBUSOM, 2 DANA) 1. dan: Obilazak amfiteatra El Jem, pauza u Mahrez-u blizu Sfax-a, nastavak putovanja do Matmate, mesta gde se snimao film “Ratovi zvezda”, ručak. Razgledanje berberskih kuća. Odlazak u Douz, smeštaj u hotelu sa 3*, jahanje kamila u pustinji (fakultativno). 2. dan: Polazak iz Douz-a, obilazak Chott El Jerid-a, reliktnog, slanog jezera u Sahari, razgledanje planinske oaze Chebika (mesto snimanja filma “Engleski pacijent”), Grand Kanyon-a i ručak u Metlaoui-u, blizu Gafsa. Poseta Kairouan-u, poznatom po tradicionalnoj izradi izuzetno vrednih tepiha. Mogućnost kupovine tepiha. Povratak u hotel. VEČE FOLKLORA Tipična tunižanska večera (neograničeno konzumiranje vina) uz fantastičan program trbušnih plesačica i beduinskih plesača, koji će to veče učiniti još prijatnijim.

51


Sunline Travel, Beograd, Vuka Karadžića 7a, +381 11 3285 688, e-mail: info@sunline.rs Novi Beograd, TC YUBC, Bulevar Mihajla Pupina 10a, Lokal br. 13, tel. 011 / 311 87 90 Beograd, Bulevar Kralja Aleksandra br. 174, tel. 011 / 24 58 968 Novi Sad, Cara Dušana br. 57, tel. 021 / 47 40 868 Niš, Cara Dušana br. 54, TC Dušanov Bazar lokal br. 16, tel. 018 / 29 44 88 www.sunline.rs

Tunis  

Sunline Tunis

Tunis  

Sunline Tunis

Advertisement