Page 1

LEV SUNT. LEV BEDRE.

Nr 1 I 2016 I ÅRGANG 4

TETT PÅ

LA DEG INSPIRERE AV JOHANNA SIDE 4

HVORDAN LAGE RAW FOOD?

RAW FOOD

Oppskrifter finner du i bladet.

Trine Berge deler av sine erfaringer om Raw Food SIDE 16

NYTT OM KAFFE

Fettkaffe har inntatt Norge! SIDE 19

TEMA NATURLIG HUDPLEIE

TRENDY VALG FOR HUDEN SIDE 8

LES MER OM

BENEDICTE ADRIAN / DR. FEDON LINDBERG - FETT ER IKKE «ETT FETT» DR. ROALD STRAND / NYTT&NYTTIG


Prisvinnende, økologisk hudpleie Økologisk hudpleie gir huden all den næring og pleie den trenger for å holde seg myk og smidig – naturlig fri for parabener, mineraloljer og kjemikalier. De aktive, økologiske ingrediensene i Dr. Organics­ hudpleieprodukter høstes fra hele verden; argan olje fra Marokko, manukahonning fra New Zealand, kokosnøttolje fra Sri Lanka. Finn din favoritt!

www.drorganic.co.uk

Økologisk arganolje fra Marokko er rik på essensielle fettsyrer og vitamin E. Gjenoppbyggende pleie til for en sunn hodebunn og et strålende vakkert hår. Våre produkter vinner skjønnhetspriser verden rundt.

Multifunksjonell mirakelolje fra Marokko. Utglattende antialdringspleie. Oppstrammende og fuktighetsgivende. Produktene får kjøpt hos Sunkost og på www.sunkost.no 2

Sunkost Magasinet 01/16


INNHOLD

RÅTT ER SUPERT

1/16

Trine Berge var med å lansere supermat i Norge. Nå brenner hun mest for alt som er rått. Den kunnskapen – og gleden – deler hun i boken «Rawfood».

TEMA: NATURLIG HUDPLEIE

8

Vil du gjøre huden – og kroppen – en tjeneste, velger du naturlig økologisk hudpleie. Aldri har utvalget av produkter vært større enn nå. I din nærmeste Sunkostbutikk finner du mye å velge i.

4

LA DEG INSPIRERE AV JOHANNA Som småbarnsmor, personlig trener og langpendler mellom­USA og Norge, er Johanna Grønne­ berg Mesa, en særdeles travel dame. Med «sunn f­ornuft» som motto finner hun likevel balanse i tilværelsen.

NYTT OM KAFFE Fett og kaffe kan virke som en sær kombinasjon. Ikke desto mindre er nyskapningen fettkaffe i ferd med å innta norske kaffebarer.

9

TRENDY VALG FOR HUDEN

NYTT&NYTTIG

Over hele den vestlige verden er det nå en trend som peker mot mer naturvennlige valg av hår- og hudpleieprodukter.

Dr. Organic kommer med tre nye serier, Hemp Oil, Rose og Lavender og i tillegg Morroccan Glow som er en økologisk selvbruningsserie. Aloe Dent lanserer tannkrem uten tilsetning av fluor! Det og mye mer kan du lese om på nytt & nyttig.

EN LITEN FETTSKOLE At fett ikke er «ett fett» skaper mye forvirring blant forbrukerne. Hva gjør oss fete – og hva er sunt og nødvendig? Dr. Fedon Lindberg deler her både kunnskap og synspunkter. LEGESPALTE DR. ROALD STRAND

STYRKENDE KOSTTILSKUDD I kroppens næringskjede står hud, negler og hår sist i køen. Kosttilskudd kan derfor være en god investering for mykere hud, sterkere negler og blankere hår. Benedicte Adrian forteller om sine erfaringer.

Sunkost Magasinet Nr 1 // 2016 ANSVARLIG UTGIVER // Cathrine af Sandeberg

SUNKOSTPROFILEN Janne Kristine Moe fra Sunkost Volda forteller at for henne er det naturlig å tenke helsekost som ­helhet. Mat, kosttilskudd, vaskemiddel, hudpleie og sminke, alt har en naturlig sammenheng.

REDAKSJON // Tone Solberg, Cathrine af Sandeberg, Randi Ditlev Simonsen, Anne Mæland, Maria Bækken

Redaktør // Tone Solberg

ØVRIGE MEDVIRKENDE

Art Director // Maria Bækken

Forside foto // FOTOGRAF LARS OLAV DYBVIG

// Dr. Roald Strand

Opplag // 19.000 eks ISSN 1893-8736

I det siste har helsemyndighetene sammen med næringsmiddelindustrien gått sammen om en kampanje for å få ned nordmenns fettforbruk. Dr. Roald Strand forklarer begreper. RAW FOOD OPPSKRIFTER Oppskrift på smoothie, ferskensalsa og mangodressing.

Sunkost Magasinet kommer ut 3-4 ganger pr år og du finner det i alle Sunkost sine butikker i Norge. KONTAKTADRESSE Souldesign AS Sunkost Magasinet Verpetveien 17 1540 Vestby Tlf. 48 09 70 30 E-post: magasinet@sunkost.no

Sunkost Magasinet 01/16

3


tett på

LA DEG INSPIRERE AV JOHANNA Som småbarnsmor, personlig trener og langpendler mellom USA og Norge, er Johanna Grønneberg Mesa en særdeles travel dame. Med «sunn ­fornuft» som motto finner hun likevel balanse i tilværelsen. TEKST // TONE SOLBERG // FOTO: LARS OLAV DYBVIG

4

«Sunn fornuft» var også grunnen til at Johanna ønsket å samarbeide med Sunkost i 2016. Som hun forklarer: – Sunkost representerer alt jeg selv ønsker å stå for – som sunnhet, ærlighet og naturlig vare. Gjennom åtte år som programleder for MTV i USA merket jeg daglig kroppspresset. Ikke var jeg tynn nok, og aldri ble jeg ung nok. Den holdningen til sunn fornuft som jeg vokste opp mer i Norge, var – og er – sjelden vare i Hollywood.

gått til hodet på henne, men skyldes både solid utdanning og brennende engasjement. Hun ­utdannet seg først til personlig trener ved ACSM (American College of Sports Medicine i USA). Deretter gjennomførte hun to års PT videreutdanning og PT design med

FØDT SUNNE? Johanna Grønneberg Mesa’s CV kan lett virke som en sammenhengende suksesshistorie. Etter å ha fullført sin bachelor i journalistikk i Australia, dro hun videre til USA for å lære mer i en jobb som nyhetsreporter. Hun studerte også TV-produksjon ved University of Mary – og spilte fotball på universitetets damelag. Etter noen år i USA, kom hun hjem til Norge for blant annet å jobbe som programleder i TV2 og TV-Norge, og som journalist i Nettavisen. Å bli head­huntet som produsent for fjernsynskanalen MTV, førte henne etter hvert tilbake til USA. Etter en ­periode i New York har hun landet i Los Angeles – med ektemann, datter og en liten hund. Hun har mange jern i ilden – både som personlig trener og som bidragsyter i radio og TV. At Johanna i USA har fått ry på seg som den «norske kjendistreneren» har på ingen måte

JOBBER MED: Programleder i TV og radio, ­personlig trener og forfatter. Har ­utviklet sin egen treningsmetode,­ Plyomind. Er også utdannet ­journalist.

Sunkost Magasinet 01/16

JOHANNA GRØNNEBERG MESA ALDER:

36 år

FAMILIE:

Gift med Vincent. Sammen har de ­datteren Savannah (3).

BOR:

Pendler mellom Los Angeles og Oslo.

PÅ NETT:

johannastyle.com

AKTUELL MED: Vil i 2016 samarbeide med Sunkost om å spre livsglede og sunn fornuft. Hun vil bidra med en rekke tips til sunnere livsstil og lage inspirerende treningsvideoer som blir lagt ut både på hennes egen blogg og Sunkosts hjemmeside, sunkost.no.


Sunkost Magasinet 01/16

5


Johanna Mesa Grønneberg

Equinox treningssenter i USA. I 2011 ble hun kåret til «årets PT» av Equinox. Hun er sertifisert trener blant annet i kettlebell, streching, boksing. Hun har også fordypning i medisinsk trening med hovedfag på hjertesyke. I Norge har hun bistått treningskjeden Elixia i utforming av deres nye konsepter og personlig trening. Å trene opp skuespillere som skal forberede seg til ­krevende filmroller, er for henne ikke mindre viktig enn å jobbe med norske småbarnsmødre som ønsker å finne ­tilbake til seg selv. For meg er det liten forskjell å trene opp Natalie Portman og en trebarnsmor fra Bergen, sier hun bestemt. De ønsker begge egentlig det samme, nemlig naturlig sunnhet og god balanse i livet. Derimot opplever hun at det er ganske stor forskjell på amerikanere og nordmenns forhold til kropp og trening. Amerikanerne lever gjerne i troen på at nordmenn er «født sunne», og er et folkeslag som både spiser og lever sunt. Selv vil de gjerne tilegne seg den samme livsstilen, men har problemer med å akseptere at det ikke går noen snarvei til en «sunn sjel i et sunt legeme», at det ikke finnes kjappe løsninger. DEN VIKTIGE BALANSEN Nettopp dette med balanse har Johanna jobbet mye med å finne ut av. Fra sin første tid i New York forteller hun at hun stadig møtte mennesker, og særlig kvinner, som ga uttrykk for at de hele tiden gikk og lette etter balanse i livet. Etter hvert forstod hun at det dreide seg om hvilken rolle de skulle ha i livet. Skulle de være «hun treningsdamen»? Eller «hun karriere­k vinnen»? Eller skulle de fokusere på å være den beste mammaen? Å finne en bra måte å fylle alle rollene på var et stadig tilbakevendende dilemma. For Johannas del ble svaret følgende: – Jeg trenger ikke å fylle alle roller i full pott hele tiden, men slappe av og gjøre så godt jeg kan. Dette er viktig for meg både i min egen hverdag, og i min rolle som personlig t­ rener. Samtidig som jeg stadig minner meg selv om den viktige balansen, forsøker jeg å formidle holdningen til mine kunder. HVA LEGGER DU SELV I BEGREPET SUNN FORNUFT? Først og fremst at det å være sunn skal ha en god dose fornuft i seg. Kroppen trenger energi, og den trenger å bli ivaretatt. Det er du selv som sitter igjen med den kroppen du har, og det er bare du selv som kan jobbe med den og ta vare på den. Å motarbeide dårlig samvittighet og følelsen av ikke å være god nok, er andre av Johannas kjepphester. Det er svært viktig å skryte av seg selv – til seg selv, oppfordrer hun. Det er nok av ting i livet som tynger oss ned om vi ikke skal gjøre det selv også. Selv er jeg kjempegod på å gi meg selv klapp på skulderen. 6

Sunkost Magasinet 01/16

Jeg har selv trent boksing i snart 7 år, og elsker det. Jeg mener at enhver småbarnsmor trenger å slå i fra seg innimellom… Men – det er viktig ikke bare å gjøre dette på lekenivå, men faktisk lære seg riktig teknikk og ha nødvendig utstyr. Når du får teken på det, lover jeg deg at det kommer til å bli din nye favoritt treningsform – som også får deg i toppform.

JOHANNAS KOMMENTAR:

«Det er svært viktig å skryte av seg selv – til seg selv. Det er nok av ting i livet som tynger oss ned om vi ikke skal gjøre det selv også. Selv er jeg kjempegod på å gi meg selv klapp på skulderen.»


JOHANNAS KOMMENTAR: Jeg pleier å si at alle burde ta seg en time hver kveld med foamrolleren sin og et glass rødvin. Foamroller­kan brukes både før og etter en økt, og brukes til å løse opp den hvite hinnen som ligger rundt alle våre muskler og innvoller. Dette hjelper både musklene å slappe av øker strekkrefleksen i musklene. Det finnes mange øvelser innenfor foamrolling. Dette kan du gjøre hjemme. Alt du trenger er litt plass på gulvet – og foamrolleren kan du nå få kjøpt på de fleste sportsbutikker i Norge.

JOHANNAS KOMMENTAR: Kettlebell er en fantastisk treningsform som styrker hele kroppen og er styrke- og utholdenhetstrening. Teknikk er svært viktig når det kommer til kettlebell-trening. Jeg råder deg til å få litt veiledning i riktig teknikk før du setter i gang. Så er det bare å sette i gang foran TV’en eller til radioen hjemme i stuen. Alt du trenger er et par kettlebells i forskjellige størrelser.

Sunkost Magasinet 01/16

7


TEMA // HUDPLEIE // NATURLIG // ØKOLOGISK

NATURLIG HUDPLEIE TEKST // TONE SOLBERG // FOTO: SHUTTERSTOCK

Foto:Madeleine Pedersen Berg

Vil du gjøre huden – og kroppen – en tjeneste, velger du økologisk hudpleie. Aldri har utvalget av naturlige produkter vært større enn nå. I din nærmeste Sunkostbutikk finner du mye å velge i. Terapeut Gunn ­Gudmundson forklarer at det som smøres på hudet trekker seg raskt inn i blodbanene og sirkulerer rundt i kroppen.

8

Sunkost Magasinet 01/16

D

et er mange år siden siden terapeut Gunn Gudmundson ble oppmerksom på at det vi bruker på huden er like viktig for helsen som det vi putter i munnen. Det som smøres på huden trekker seg raskt inn i blodbanene og sirkulerer rundt i kroppen, forklarer hun. Velger vi de gale produktene, kan det føre både til ubalanse og helseproblemer. Gudmundson, som av utdannelse både er akupunktør, rosenterapeut og homeopraktiker, ble oppmerksom på hvor lett kroppen absorberer stoffer fra huden da hun gikk i lære hos dr. Leif Ims. Han er legen som har gjort et

banebrytende arbeid med å studere den rolle hormonene spiller i kroppen, og hvordan de kan tilføres via huden. Det var en rullegardin som ble trukket opp for meg, minnes hun. Parallelt med sin praksis som akupunktør­ i Tønsberg, begynte Gunn å sette seg inn i markedet for naturlig hudpleie. Hun ønsket å tilby sine pasienter produkter som er fri for parabener, som ikke er testet på dyr og ikke inneholder mineraloljer. I dag bruker hun mye av arbeidstiden på farge- og stilanalyse, pluss at hun forhandler og sprer kunnskap om økologisk kosmetikk og hudpleie. En vesentlig del av budskapet er å advare mot de mineraloljene som benyttes i billige kremer. Dette er fett som legger seg som en hinne på huden og tetter porene. I stedet for å tilføre fuktighet, virker det uttørrende. Særlig etter hvert som vi blir eldre trenger huden å bli tilført fuktighet, forklarer hun. Rene planteoljer blir gjenkjent i kroppen, trekker seg raskt inn og binder fuktigheten i huden. Med slike produkter vil den kunne holde seg glatt og myk.


TRENDY VALG FOR HUDEN Over hele den vestlige verden er det nå en trend som peker mot mer naturvennlige valg av hår- og hudpleieprodukter.

E

t av de beste eksemplene på den nye retning­en er det britiske selskapet DR. ORGANIC. I løpet av de sju årene det har eksistert, har firmaet r­ ukket å få fotfeste i mer enn 50 land. De har også vunnet en rekke priser for «årets p ­ rodukt». I 2014 gikk de av med seieren i CEW (UK) Beauty Award, ­konkurransen som regnes som skjønnhetsbransjens Oscar. Gründerne har solid bakgrunn i helsekostbransjen, som produsenter av egne kost­tilskudd og driftere av egne butikker. Hele sortementet, som til sammen består av 12 ulike serier, baserer seg på en helhetstenkende tilnærming til hudpleie. Produsentene har forpliktet seg til bare å benytte økologisk dyrkede ingredienser, der det er mulig. Der det ikke lar seg gjøre benyttes bærekraftige naturlige ingredienser. Løftet er også å produsere hvert produkt uten å gjøre skade på Moder Jord. GAMLE TRADISJONER Mens Dr. Organic er en nykommer på markedet for naturlig skjønnhetspleie, er WELEDA

en av verdens eldste produsenter av økologisk velvære. Mer enn 90 år er gått siden en østerrisk ­filosof (Rudolf Steiner) og en nederlandsk lege (Ita Wegman) sammen startet Weleda. For­målet var å produsere både homeopatisk medisin og n ­ aturlig skjønnhetspleie. Som grunnlegger av antroposofisk filosofi var Rudolf Steiner opptatt av hvordan mennesket, naturen og kosmos ­henger sammen. Dr. Wegman delte

Visste du at… … g jennomsnittskvinnen smører 515 kjemikalier på huden hver dag? … ansiktskremen sannsynligvis inneholder langt flere kjemikalier enn du er klar over? … fordi kjemikalier fra hudkremer trenger inn i blodbanen, kan de også være helseskadelige?

Sunkost har et stort utvalg av naturlige produkter

DR. ORGANIC Her er det mye å velge ­mellom. Alt fra sjampo, ­balsam, deodoranter, ­cellulite krem, dagkremer, nattkremer, øyekremer og mye mer. I alt finnes det 12 ulike ­serier som passer ulike aldre og hudtyper, til både menn og kvinner og som alle er ­økologiske.

WELEDA

SÓLEY

Produktene er 100 prosent naturlig og fri for syntetiske konserveringsmidler, parabener, hormonforstyrrende og miljøbelastende stoffer. I ­Weledas mange serier, basert på ulike virksomme, velduftende planter, finner du absolutt alt du trenger for en sunn hud og et glansfullt hår. Weleda har også en egen serie for babyer og barn.

Sóley er en naturlig og ren hudpleieserie. Produktene er laget av håndplukkede islandske urter, nøye utvalgt for gi et best mulig og effektfullt resultat. Kjent for sin rene og naturlige duft. Passer godt til både menn og kvinner. Sóley ønsker å utnytte den helbredende kraften til ville, islandske urter.

DR. HAUSCHKA Dr. Hauschka hudpleie styrker­ hudens egne prosesser. Alle produktene inneholder 100 prosent naturlige råvarer, og er fremstilt etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Dette har vært kjennetegnet til Dr. Hauschka hudpleie siden 1967, og er like sentralt og viktig den dag i dag. Serien har et brett spekter av produkter som gir huden din all den pleie den trenger.

Sunkost Magasinet 01/16

9


TEMA // HUDPLEIE // NATURLIG // ØKOLOGISK

FAKTA OM ØKOLOGISK OG NATURLIG HUDPLEIE ØKOLOGISK HUDPLEIE skal ikke i­nneholde GMO (genmodifiserte organismer), parabener (syntetiske konserverings­ midler), nanopartikler, silikoner, syntetisk parfyme og fargestoffer. For å sørge for lengre­hold­barhet og ­hindre bakterie­vekst ­benyttes urter, antioksidanter, oljer e ­ ller plante­alkohol som konserverings­middel. Økologiske dyrkningemetoder forbyr bruk av giftige og ikke-nedbrytbare eller

hans respekt for naturens kretsløp. Fra starten av ønsket duoen Steiner og Wegman å ha full kontroll på råvareproduksjonen både til m ­ edisin og kosmetikk. Alle planter dyrkes derfor i egne hager etter strenge regler for biodynamisk vekst. NATURENS RYTMER At plantene er biodynamisk dyrket, er også utgangspunktet for DR. HAUSCHKAS kosmetikk- og hudpleieserie. Han var en ung kjemiker da han ble kjent med den 30 år eldre Rudolf Steiner. Inspirert av ham skulle Hauschka komme til å utvikle en metode for å konservere ekstrakter fra legeplanter uten å bruke alkohol. Nøkkelen var å utnytte den naturlige vekslingen mellom lys og mørke, varme og kulde, bevegelse og ro. Den rytmiske basisprosedyren er fortsatt utgangspunktet ved fremstilling av ekstrakter, essenser og tinkturer som er signert Dr. Hauschka. Det som startet med produksjon av naturlige legemidler, ble i 1967 utvidet til også å omfatte en egen hudpleieserie. Drøyt 20 år senere presenterte selskapet en komplett serie med naturlige kosmetikkprodukter som både pynter og pleier ansiktet.

v­ anskelig nedbrytelige stoffer. Tanken bak økologisk jordbruk er at det skal være sunt og bærekraftig. NATURLIG HUDPLEIE betyr­ at produktet er fremstilt av ­naturlige i­ngredienser, som planter. Disse er ikke nødvendigvis økologisk fremstilt. VILLE VEKSTER Som så mange oppfinnere startet Sóley ­Eliasdóttir sine forsøk på eget kjøkken. Året var 2007 og den forhenværende skuespilleren hadde besluttet å satse på økologisk hudpleie. Beslutningen var verken tilfeldig eller impulsiv. Den viktigste nøkkelen til den suksess hun har opplevd, forklarer hun slik: Å ha en god historie og en bakgrunn med solid kunnskap om urter og legende planter. I min familie flyter plantekunnskapene i blodet, og kan føres tilbake gjennom 16 generasjoner. Som herbalister var både min oldefar og min tippoldemor nærmest legender på Island. Sóley forsikrer at hun har testet alle produkter på seg selv før de sendes ut av på markedet. Da har hun spilt en aktiv rolle gjennom hele produksjonsprosessen – fra urter og andre råvarer ble sanket. I starten benyttet hun bare ville vekster fra det karrige lavalandskapet som er Islands særpreg. De oljene som nyttes som baser i kremer og såper, må derimot importeres. Hun liker særlig kokosolje, nattlysolje og aprikosolje.

STYR UNNA Les ingredienslisten nøye når du kjøper produkter til hud og hår. Dette er noe av det du bør være oppmerksom på: PARABENER er konserveringsmiddel som kan virke som «hormonhermere» og dermed forstyrre hormonbalansen. I innholdsfortegnelsen står de som methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben og isopropylparaben. MINERALOLJER er stort sett ikke aktive ingredienser, men legger seg som et lag over huden. I ingrediensene kan de stå oppført som mineral oil, paraffin oil, petrolatum, petroleum og vaseline. SLS finnes ofte i produkter som skal skumme, som shampo, dusjsåper, ansiktsrenser og tannkrem. SLS kan tørke ut huden og skape irritasjoner. Står listet i ingrediensene som Sodium Lauryl Sulfate (SLS). BISMUTH er en ingrediens som ofte benyttes i mineralmakeup, men også i vanlig sminke. Selv om det ­ enyttes i små mengder, er det noen som reagerer allergisk på dette metallet, som i ingrediensene står b listet som Bismuth Oxycloride.

(Kilde: lisalilleseth.blogg.no)

10

Sunkost Magasinet 01/16


Sunkost Magasinet 01/16

11


TEMA // HUDPLEIE // KOSTTILSKUDD

I kroppens næringskjede står hud, negler og hår sist i køen. Kosttilskudd kan derfor være en god investering for mykere hud, sterkere negler og blankere hår.

STYRKENDE KOSTTILSKUDD

B Artisten Benedicte Adrian har gode erfaringer etter et drøyt år med daglig tilskudd av Evelle.

Fordi de fett­løselige ­vitaminene A, D og E er avhengige av fett for godt opptak i kroppen, ligger karotenoidene i Solaray Betakaroten i en base av kaldpresset olivenolje.

12

Sunkost Magasinet 01/16

enedicte Adrian kan for eksempel fortelle at hun merket forskjell bare en uke etter at hun hadde begynt med daglige tilskudd av multivitaminproduktet Evelle. – Jeg mistet mindre hår ved hver hårvask, forteller hun. På grunn av stress var jeg inne i en periode med store mengder håravfall. Etter et år med daglig inntak av Evelle opplever jeg at håret mitt vokser veldig raskt, og at de 12 innerste cm av håret mitt er tykkere enn det som henger lenger ut. Det er jeg svært glad for. Jeg ønsker nemlig å ha ganske langt hår, men var redd for at jeg nå, i en alder av 52 år, ikke hadde godt nok hår til det. MYE FORSKNING Mange års forskning ligger bak Evelle, preparatet som på grunn av en spesiell sammensetning av næringsstoffer kan påvirke huden innenfra. Da Evelle kom på markedet, hadde forskerne i årevis arbeidet med å isolere de stoffene som har betydning for hudens cellefornyelse. En nøye sammensatt kombinasjon av mineraler, planteekstrakter og marin olje har for mange kvinner vist seg å gi gunstige resultater. ­Flere studier bekrefter at Evelle gir mykere og mer elastisk hud – noe også Benedicte Adrian kan bekrefte: Huden min stråler, og det virker som om slimhinnene har godt av antioksidantene i Evelle. Jeg kan ikke huske sist jeg var forkjølet, men dette er sikkert også fordi jeg har gode rutiner for å ta vare på helsen, for s ­ temmens skyld. Et annet tilskudd mange anbefaler for sunnere hud, er betakaroten, et naturlig vitamin­tilskudd som stimulerer dannelsen av pigment i huden. Det er også viktig for øynene, for slimhinner og for immunforsvaret. Ved siden av at betakaroten generelt kan bidra til en sunn og sterk hud, vil et tilskudd gi jevnere og dypere brunfarge ved soling. Hud, hår og negler kan også ha nytte av å bli tilført kollagen som kosttilskudd. Et populært produkt er Sunkost Kollagen B+. Ved siden av kollagen, som bidrar til dannelsen av nye hudceller, inneholder tablettene flere B-vitaminer vitaminer, sink og ølgjær.

Et annet produkt er Skingain, som består av to typer kollagen, flere vitaminer, druekjerne­ ekstrakt, sink, kopper og selen. Huden trenger også essensielle fettsyrer.­ Disse tilfører fuktighet direkte i hudens ­y tterste lag. Huden blir med andre ord «smurt» innenfra. Et anbefalt produkt er oljeblandingen Udo’s Choice som inneholder en økologisk, kaldpresset blanding av omega-3 -6 og -9.


Since 1921

Hva mater du huden din med? Skin Food er Weledas beste universalkrem for tørr hud. Til ansikt, lepper, neglebånd, hender og føtter.

Økologisk hudpleie fra naturen. Følg oss på Instagram instagram.com/weledanorge

Følg oss på Facebook facebook.com/weledanorge

Kjøp Weleda i ledende helsekostbutikker. SkinFood_Tara_225x296_NO.indd 1

Sunkost Magasinet 01/16

13 2015-08-11 10:29:25


NYTT&NYTTIG LINDRENDE HOSTESPRAY Vinter og forkjølesestid betyr at mange sliter med irriterende tørrhoste som «aldri» vil gi seg. Sist høst lanserte Vogel en urtebasert hostespray som både kan lindre og dempe hosten. Virkestoffene er legestokk­ rose (hostedempende) og kongslys som har en smørende og roende effekt på slimhinnene i halsen. I tillegg inneholder sprayen honning.

OLJE FRA ISHAVET Krillolje er et nytt produkt fra Sunkost. Skall­dyrene vokser langsomt i det kjølige­ vannet i Antarktis reneste havområde. På grunn av dette har oljen som er presset­ ut av antarktisk krill et høyt innhold av nærings­stoffer, som antioksidanten astaxanthin og fett­s yren omega-3. Astaxanthin er et ­vitaminlignende stoff som gir krilloljen den lekre rødfargen. Krillolje er godt både for hjernen, synet og hjertet.

MULTI FRA MAT Multi ble lansert i fjor høst, og er det første i sitt slag på det norske markedet: et daglig vitamin- og mineraltilskudd basert på mat og alger. Ved å bruke matbaserte kilder til vitaminer, får vi også ­antioksidanter og andre ­nyttige plantekjemikalier med på kjøpet. Forskning har vist at kroppen langt bedre nyttiggjør seg stoffer inntatt i naturlige blandinger enn rene ­vitaminblandinger.

MOT ØMME M ­ USKLER Gurkemeie, er i samme plantefamilie som ingefær. I likhet med ingefær er malt rot av gurkemeie et godt kjent krydder. Det brukes både som smakstilsetning og farge. Blant annet er det curcumin f ra gurkemeie som gir den karakteristiske gulfargen i karri. Vitamin C bidrar til normal kollagen­ dannelse, som har betydning for skjelettets normale funksjon. Vitamin D bidrar til å opprettholde normal beinbygning og muskelfunksjon. 14

Sunkost Magasinet 01/16

MIDDEL MOT MIGRENE? Migrene kan skyldes mange ting, og det finnes ikke noen egentlig kur mot plagene. Nå har flere mindre studier vist at pasienter med stadig tilbakevendende migrene kan ha nytte av tilskudd av det vitaminbeslektede stoffet coenzym Q10. En sveitsiskbelgisk undersøkelse blant 42 pasienter med hyppige migreneanfall viste at 48 prosent etter tre måneder med daglig tilskudd av Q10 fikk halvert antallet anfall. Anfallene var også av kortere varighet, med mindre kvalme og oppkast. Selv om forskningen foreløpig er på begynnerstadiet, er det mye som tyder på at tilskudd av Q10 kan virke forebyggende hos migrenepasienter.

SPRØ ROTFRUKT Den økologiske snackproduktserien Go Pure vegetable chips er supegode og sprøe grønnsakschips. Sortementet er nå utvidet med «Søtpotetchips med tomat og rosmarinkrydder» samt ­«Chioggiarødbet med blå- og rød potet».

NYTT FOR TENNENE Aloe Dent Oral Care er en ny, fluorfri tannpleieserie med aloe vera. Den består av fem produkter; sensitive tannkrem, whitening tannkrem, en barnetannkrem med jordbærsmak, samt en naturlig munnspray som motvirker dårlig ånde. Smaken er iskald peppermynte. I tillegg tilbys tanntråd med naturlig bivoks og frisk mintsmak. Aloe Dent er 100 prosent naturlig og fri for fluor. Aloe vera-serien både beskytter og virker opp­ friskende på tenner og tannkjøtt.


NYHETER FRA DR. ORGANIC BIOACTIVE SKINCARE DR. ORGANIC HEMP OIL Økologisk hampolje blir beskrevet som naturens mest ­balanserte olje. Den er naturlig rik på omega-3, -6 og -9 fettsyrer som er essensielt for en sunn hud og et sunt hår. Fremstilles ved å kaldpresse rå frø fra hampplanten (Cannabis sativa). Dr. Organic Hemp oil skincare ­kombinerer en unik sammensetning av bioaktive, naturlige og ­økologiske ingredienser.

SUNKOSTPROFILEN I hvert nummer av Sunkost Magasinet vil vi presentere en medarbeider som har det lille ekstra å tilføre jobben. Denne gangen møter du Janne Kristine Moe (25) som har drevet Sunkost Volda siden oktober 2014.

DR. ORGANIC ROSE SKINCARE Ren økologisk roseolje er en aromatisk essensiell olje. Anerkjent gjennom historien for sin hår- og hudpleiende effekt. Dr. Organic har kombinert denne dyrebare oljen med sin egen blanding av bioaktive naturlige og økologiske ingredienser, og skapt en aromatisk, oppløftende og gjenopprettende hudpleieserie.

DR. ORGANIC LAVENDER SKINCARE Denne beroligende serien er en herlig blanding av økologisk l­ avendelolje og aloe vera. ­L avendel er en av naturens eldste remedier for å lindre og roe både kropp og sjel; den renser skånsomt, uten å forstyrre hudens­ømfintlige balanse og uten å skape irritasjon eller tørrhet. Den behagelige duften av lavendel virker oppfriskende og revitaliserende på huden og den tilføres masse fuktighet, pleie, utstråling og mykhet.

NATURLIG BRUN Dr. Organic Morroccan Glow er en ny serie med selvbrunings­ produkter. Serien består av en kroppsskrubb og selvbrunings­mousse. I forkant av selvbruning anbefales eksfoliering (dvs skrubb) for å sikre et jevnt resultat og at brunfargen sitter lengre. Velg mellom light, medium og dark selftan avhengig av din egen hudtone og ønsket resultat. Selvbruningsmoussen kan brukes i ansiktet og på hele ­kroppen. For å bevare den flotte brunfargen lengre, finnes også en egen bodylotion (tan extender).

HELHETEN TELLER For Janne Kristine Moe er det naturlig å tenke helsekost som helhet. For henne har mat, kosttilskudd, vaskemiddel, hudpleie og sminke en naturlig sammenheng.

D

a Janne åpnet egen Sunkost-butikk i Volda for snart halvannet år siden hadde hun med seg god ballast både fra egen oppvekst og fra flere år som daglig leder i ­kafébransjen. Jeg vokste opp på en økologisk gård og lærte tidlig hvordan mat kommer fra jord til bord, forteller hun. Interessen for mat fikk jeg ganske tidlig i livet, og opplevde det som spennende at man så godt kunne merke på kroppen hvordan mat fungerte. Allerede som barn opplevde jeg for eksempel at søtt bakverk gjorde meg uvel. Da hun drev kafé, var Janne opptatt av å servere sunn og spennende mat. For eksempel leste hun seg opp på virkningen av urteteer, og kjøpte te i helsekost for å servere til kundene sine. Jeg er først og frem opptatt av rene produkter, sier hun. For meg betyr det produkter som gir energi istedet for å tappe deg for krefter. Det er like viktig å tenke over hva du smører på kroppen som det du putter i munnen. Da hun besluttet å starte sin egen helsekostbutikk falt det naturlig å å gå inn i Sunkost, en kjede hun opplever at brenner for å formidle den samme type livsstil som hun gjør selv: Å gjøre nordmenn friskere og bidra til mer mål­ bevissthet rundt helsekost. Sunkost Magasinet 01/16

15


TEKST // TONE SOLBERG // FOTO: JON MARIUS NILSEN

RÅTT ER SUPERT Trine Berge var med på å lansere supermat i Norge. Nå brenner hun mest for alt som er rått. Den kunnskapen – og gleden – deler hun i boken «Rawfood».

D

e fleste som er opptatt av sunnhet og helse har støtt på navnet Trine Berge. Den som har vært så heldig å møte den sprudlende energibunten «live», blir inspirert til å legge om kostholdet øyeblikkelig. Det mener hun imidlertid ikke at er nødvendig. For meg handler et godt kosthold først og fremst om balanse, sier hun. Den som hevder å ha det riktige svaret, har allerede fjernet seg fra det. Jeg tror at de færreste kan leve på bare rawfood. Det er viktig å spise etter det man føler, og hvilken årstid man befinner seg i. I sommerhalvåret er det naturlig å velge rått og grønt. På vinteren har vi også behov for varm mat. Men uansett hvem du spør av helseguruer, så er alle enige om at vi har godt av å spise mer grønt. Det er både sunt og miljøvennlig.

EN LANG REISE Trines glødende engasjement for å finne frem til et kosthold som kroppen trives med, startet for

drøyt 20 år siden. Da var hun selv helsemessig langt nede. Immunforsvaret streiket og hun tilbrakte det meste av tiden på sofaen. Da legene ikke fant noe galt, og ikke kunne tilby annet enn sprøyter med vitamin B 12, skjønte hun at hun måtte finne sin egen vei ut av uføret. Hun prøvde seg frem med detox-kurer og kuttet ut matvarer som hun erfarte at kroppen reagerte på. Slik oppdaget hun «supermaten», det vil si matvarer som forskning viser at har ekstra høy næringsverdi. Hennes lille helsekostbutikk utviklet seg gradvis til en stor bedrift – Supernature. Interessen for rawfood spesielt startet for alvor da hun i 2010 var på en tur til Andalucia. Det var da hun skjønte at rå, ubearbeidet mat er noe langt mer enn boller med blandet salat og revne rotgrønnsaker med syrlig dressing. En ny og spennende verden åpnet seg for meg, forteller hun. Jeg ble presentert for mat som var fargerik, sunn, morsom å lage og enda

SPIS DEG PENERE Maten du spiser virker også inn på utseendet, som hudens mykhet og lød, glansen i øynene og spenst og blankhet i håret. HER ER TRINES TOPP 5 FOR SKJØNNHETEN: w RÅ KAKAO er rik på antiokidanter og viktige mineraler. Denne inneholder også plante­ kjemikalier som gir energi og overskudd. Kjøp den i helsekost, og bruk den til å lage ­desserter og gotteri – og ha den i smoothies. w ALOE VERA inneholder mer enn 200 ulike næringsstoffer, er kjent for å ha positiv innvirkning på huden og benyttes mye også i naturlige hudpleieprodukter. Kan kjøpes som juice i helsekost. Drikk den som den er eller bland dem i en smoothie. w RISKLI (RICE BRAN) er den delen av riskornet som inneholder mest næring. Blir gjerne kalt naturens skjønnhetsserum. Kjøpes som pulver i helsekost. Brukes i smoothie, sjokolade og desserter. w KAMUT HVETEGRESS går for å være den mest basedannende av supermaten. Hjelper ­kroppen til å kvitte seg med avfallsstoffer og få fordøyelsen i balanse. Gir også renere hud. w ESSENSIELLE FETTSYRER er ikke bare viktige for kroppens vitale organer som hjerne og hjerte, men også for en frisk og myk hud. Velg planteoljer som Happy Delight og Udo’s Choice – eller en flytende fiskeolje av god kvalitet.

16

Sunkost Magasinet 01/16


«Se oppskrifter på neste side»

DETTE ER RAWFOOD w Ren, plantebasert mat uten sukker, melk og gluten. w Maten blir ikke bearbeidet eller varmet opp over 42 grader. w Nøtter og frø blir som oftest bløtlagt for å gjøre dem lettere å fordøye, og for å gjøre næringen mer tilgjengelig.

98899_rawfood_cc2014_.indd 97

 97

26/01/15 14:20

Sunkost Magasinet 01/16

17


«OPPSKRIFTER PÅ RAWFOOD»

Spiremix Kan brukes i salater og er god som siderett. Er proteinrik. (4 porsjoner) Tid: 5 min 3-4 dl spirede mungbønner 4 ss olivenolje 2 ts sitron, saften 1,5 ts tamari 1 klype himalayasalt 4–5 stk soltørkede tomater, skjæres i små biter 1 klype chili Bland alle ingrediensene sammen i en bolle, gjort på null komma niks!

Aprikos- og gresskarkjernebars Bars eller energikuler er både enkle å lage og fine å ha med seg på farten. Tåler du ikke nøtter, kan du erstatte valnøttene med solsikkefrø. Tid: ca. 30 min 2,5 dl tørket aprikos 1 dl gresskarfrø 1 dl valnøtter 1/2–1 dl kokosmel 3 ss activated barley 1/2 ts himalayasalt

1 ts kanel 1/2 ts kardemomme 1 ss hampprotein 5 dråper stevia 2 ss chiagelé 3 ss kokosolje

Ha ingrediensene i foodprosessor, kjør til det blir en jevn, klebrig masse. Så tar du et bakepapir og presser deigen ut til en stor firkant på ca. 2 cm i høyden. Strø så på ­topping. Skjær så til bars i den størrelsen du ønsker, firkantede eller avlange. Separer dem med bakepapir og legg dem i en matboks, oppbevares i kjøleskap ca. 1 ukes tid eller i fryser. Du kan også rulle disse til kuler. TOPPINGFORSLAG: Hampfrø, bipollen, kakaobiter, gojibær, kokosmasse og lignende.

bedre å spise. På avansert nivå er rawfood også gourmet-mat. Jeg ble helt forelsket. Rawfood-bølgen har for lengt inntatt USA, og det var også dit Trine reiste for å lære mer og utdanne seg videre. I Norge er vi fortsatt i startgropen, men ikke minst takket være et godt utvalg av råvarer i helsekostbutikkene, merker hun en stadig økende interesse. Betydningen av å spise rå mat, det vil si mat som ikke er varmet opp til mer enn 42 grader C, forklarer hun slik: Ved høy varme dør enzymene. Veldig forenklet kan man si at det er enzymene som tar opp, 18

Sunkost Magasinet 01/16

og hjelper kroppen å bryte ned maten. Når vi spiser mye enzymfattig mat, som fabrikkprodusert ferdigmat, må kroppen jobbe hardere for å støtte fordøyelsesprosessene. Etter at Trine selv la om til et kosthold som i stor grad består av rawfood, har hun opplevd flere helsefordeler: Jeg kjenner ikke lenger behov for fastekurer for å rense kroppen, fastslår hun fornøyd. Nå kan jeg bare kose meg og feire livet med mat som er sunn og næringsrik.


AKKURAT NÅ!

ENERGIKICK

NYTT OM KAFFE

Det er særlig blant tilhengere av steinalderkost og de som lever på lavkarbodiett at fettkaffe-trenden har tatt av. I USA er den også svært populær i ulike treningsmiljøer.

Fett og kaffe kan virke som en sær kombinasjon. Ikke desto mindre er nyskapningen fettkaffe i ferd med å innta norske kaffebarer.

E

n av de som ser fettkaffens helsefordeler er fysioterapeut og sertifisert kostholdsveileder Andreas Dønåsen. På sin hjemmeside paleoterapeuten.no omtaler han fettkaffe som en «herlig blanding av kaffe, smør og kokosolje». Begeistringen forklarer han slik: – Denne b ­ landingen har alle egenskapene til kaffe – og litt til. Fettet fører til at koffeinet blir tatt opp langsommere enn ved vanlig kaffe. De korte fettsyrene sørger for relativt rask energi. Samtidig forlenger man den naturlige fasten ­ettersom fett ikke påvirker blodsukkeret betydelig. Dette gir effekter som vedvarende, stabilt blodsukker, våkenhet, fokus og konsentrasjon, økt fettforbrenning, behagelig metthetsfølelse og styrket immunforsvar. INSPIRERT I TIBET Som så mange helsetrender stammer fett­ kaffen fra USA. Under navnet Bulletproof Coffee har den allerede fått mange tilhengere. Oppskriften ble komponert av Dave Aspray, en meget vellykket entrepenør og forretningsmann med base i Silikon Valley. Inpirasjonen fikk han da han på en fjelltur i Tibet ble servert te med yak-smør. Yak er et loddent, gresspisende ­pattedyr som lever på tibetanske fjellplatåer. Det meste av melken fra disse dyrene går til å fremstille smør. Og varm, svart te med yaksmør er en vanlig tibetansk drikk. På sin egen hjemmeside forteller Aspray hvordan han på 5500 meters høyde over havet helt utslitt nærmest ramlet inn på et gjeste-

hus. Ute var det 10 minus. Koppen med den krem­aktige teen ga ham nesten umiddelbart ­kreftene tilbake. Make til energidrikk hadde han aldri tidligere opplevd å få. Siden yaksmør er umulig å skaffe i vår del av verden, bruker Aspray usaltet smør i sin ­Bulletproof Coffee. I tillegg inneholder fett­ kaffen MCT-kokosolje, som er lettfordøyelige, mellomlange fettsyrer. Fettkaffens opphavsmann hevder at det å starte dagen med en kopp glinsende kaffe hjalp ham å gå mange kilo ned i vekt. Mange ernærings­eksperter vil derimot advare mot å benytte fettkaffe som en del av en vektreduserende diett. Det er greit å ha i bakhodet at en kopp inneholder rundt 200 kalorier. Men en oppkvikkende start på dagen – eller et kjapt mellommåltid – kan den fint egne seg til.

SLIK LAGER DU FETTKAFFE 2-3 dl kaffe av god kvalitet 2 ss usaltet smør 2 ss MTC-kokosfett (1 egg) Blandingen kjøres enten i en blender eller blandes godt ved hjelp av en stavmikser.

Sunkost Magasinet 01/16

19


FETT ER IKKE «ETT FETT» At fett ikke er «ett fett» skaper mye forvirring blant forbrukerne. Hva gjør oss fete – og hva er sunt og nødvendig? Dr. Fedon Lindberg deler her både kunnskap og synspunkter.

I Dr Fedon Lindberg.

løpet av de siste 20-30-årene har den gjennomsnittlige fettprosenten i norsk kosthold gått ned fra 42 til 32 prosent. Myndighetenes mål er å få det ned i 30 prosent. Dette er ambisjoner som dr Fedon Lindberg ikke finner berettiget. Han understreker samtidig at fett i kosten ikke nødvendigvis betyr fett på kroppen, eller at naturlig fett er helseskadelig. Det er ikke slik at det fettet vi spiser automatisk setter seg på sidebeina – eller på innsiden av blodårene, innleder han. Fettstoffenes rolle i kroppens funksjoner er et omfattende og komplisert puslespill. Noen typer fett er livsviktige for en sunn og frisk kropp, mens andre, og særlig transfett, er direkte skadelige. At forskerne er svært uenige seg imellom, gjør det ikke enklere å vite hva man skal velge. De første punktene i Fedon Lindbergs fett­ skole er rett og slett å forklare hva fett er, og hvilke funksjoner det har: ◗ Det vi i dagligtalen kaller fett, er en kjemisk forbindelse mellom glyserol (et sukkeralkohol) og fettsyrer. Dette kalles triglyserid, og er den vanligste formen for fett. Mesteparten av fettet i maten er i denne formen. ◗ Av fettsyrer finnes det mange forskjellige typer. Fettsyrene er mer eller mindre lange kjeder som for det meste består av karbon-og hydrogenatomer. Det er sammensetningen som

avgjør hvordan fettsyren oppfører seg, både i maten og i kroppen. Alle naturlige fettkilder er en blanding av varierende fettsyrer. ◗ Fettsyrer deles i mettet, énumettet og flerumettet. Mettet fett kjennetegnes ved at bindingene mellom alle karbonatomene er enkle. Generelt vil fettet være mer flytende ved romtemperatur jo mer umettede fettsyrer det inneholder. Mettet fett forekommer mer i kjøtt fra husdyr og i melkeprodukter, men også i kokos- og palmeolje, selv om type mettede fettsyrer er ganske forskjellig i de ulike matvarene. Ingen matvare har bare mettet fett, det er alltid en blanding. ◗ Både kokosfett og palmefett er i stor grad mettet. I ubearbeidet (dvs uraffinert) form er begge ganske gunstige for helsen. Begge inneholder store mengder antioksidanter. Særlig kokosolje består av mellomlange fettsyrekjeder, som opptas direkte fra tarmen uten å måtte bli blandet med galle. Denne type fett forbrennes også mye lettere i leveren enn andre typer fett. Omega-3 og omega-6 er flerumettede, langkjedede fettsyrer som gjerne omtales som essensielle fettsyrer. Dette skyldes at menneskekroppen ikke kan produsere disse fett­ syrene selv, men må få dem gjennom kosten. Det bør også være en viss balanse mellom de to viktige fettsyrene. Flere forskere har de

FETTETS 6-PÅ-TOPP KALDPRESSET OLIVENOLJE. Med over 6000 vitenskapelige artikler, finnes det neppe noen annen fettkilde som er bedre studert og har bedre dokumentasjon på grunn av sine mange helsebringende egenskaper. Kaldpresset olivenolje regnes som den mest hjertevennlige fettkilden. KALDPRESSET RAPSOLJE. Ligner mye på olivenolje i sin fettsyresammensetning, men inneholder også noe ­omega-3. Ganske god v­ itenskapelig dokumentasjon med noe over 1000 publiserte fagartikler. Hjertevennlig. KALDPRESSET AVOKADO- OG MAKADAMIAOLJE. Begge er meget høye på enumettet fett, slik som olivenolje og rapsolje, men er vesentlig dyrere. Det er derfor best å bruke dem i salater.

20

Sunkost Magasinet 01/16

KALDPRESSET LINFRØOLJE. Svært rik på omega-3, nesten 1:1 forhold mellom omega-3 og -6. Kun til kald bruk (salatdressinger, majones, opp i smoothies) for å berike kosten med omega-3. KALDPRESSET KOKOSOLJE. Rik på mellomlange fettsyrer og polyfenoler (antioksidanter). Kokosolje virker også betennelsesdempende og antiobiotisk. Fordøyes og forbrennes lettere enn annen type fett. Har karakteristisk kokossmak, som ikke passer til all mat. KLARNET SMØR. Gir man vanlig smør et oppkok og la melkedelen synke, får man en strågul smørolje på toppen. Denne heter klarnet smør. Tåler svært godt høye temperaturer og har en gunstig fettsyre­ sammensetning.


senere årene pekt på at mens omega-3 har en betennelsesdempende effekt, kan overskudd av omega-6 ha motsatt virkning. Betennelser (inflammasjoner) kan være medvirkende årsak til både hjerte- og karlidelser og flere typer kreft. I følge de samme forskerne er det ideelle forholdet mellom omega-6 og omega-3 to til én. Det som mange ikke er klar over, er at det

er helse­skadelig å ha et for høyt totalt inntak av flerumettet fett (både omega-3 og -6). Disse fettsyrene er nemlig mest utsatt for oksidering (harskning) i ­kroppen, og er forbundet med økt risiko for hjerte­s ykdom og kreft. Det er viktig å holde et lavt totalt inntak av omega-3 og -6, og sørge for at det er en sunn innbyrdes balanse dem imellom.

FETTETS FUNKSJON Med sine rundt 9 kcal per gram har fettet både en viktig rolle for energi­ omsetningen og flere andre viktige funksjoner. Fettvevet er viktig som beskyttelse for de indre organene, og underhudsfettet isolerer mot kulden. Fettet i kosten tilfører oss også essensielle fettsyrer som er fettsyrer som vi ikke kan produsere selv i kroppen, samt at det er bærer av de fettløselige vitaminene A, D, E og K, og fremmer opptak av disse fra ­tarmen vår. En fettfri kost kan over tid gi mangel på de fettløselige vitaminene. Også mange smaksstoffer er fettløselige, slik at fettet bidrar til å gi maten smak.

VISSTE DU… … at kroppen opptar mer av nærings­ stoffene fra planter når vi spiser de sammen med fett? Det er derfor et poeng å ha olje i salatdressingen. … at jo nærmere ekvator en plante vokser, jo mer mettet fett tenderer den til å inneholde. Dette fordi mettet fett er mer varmestabilt. Både kokos og palmefett har høyt innhold av mettet fett. Nøtter som vokser i kjøligere strøk, som valnøtter, har en høyere andel av flerumettet fett.

Sunkost Magasinet 01/16

21


DET ER IKKE ET FETT HVA DU SPISER TEKST // DR. ROALD STRAND // FOTO // ESTEN BORGOS/SHUTTERSTOCK

DR. ROALD STRAND var ferdig lege fra universitetet i Oslo i 1986. Fra USA har han en omfattende tilleggs­utdanning i miljø- og ernærings­ terapi ­(ortomolekylær medisin). Dr. Strand arbeidet i ti år som lege på ­Balderklinikken. For ti år siden startet han sin egen klinikk, Kilden Helse i Oslo. Han har også ­skrevet en rekke bøker om livsstil og helse. I Sunkost Magasinet skriver han om hva du selv kan gjøre for å ta vare på egen helse og forebygge sykdommer.

I

det siste har helsemyndighetene sammen med næringsmiddelindustrien gått sammen om en kampanje for å få ned nordmenns fettforbruk. Det er et ønske om å redusere det daglige inntak med 5 gram, hovedsakelig av ­t ypen mettet fett. Mettet fett er det fettet vi ­finner særlig i animalske produkter som kjøtt og ­melkeprodukter. Mettet fett er fast i romtemperatur, mens umettet fett er flytende (matoljer). Inntak av mettet fett ses på kun som negativt, og som en av hovedårsakene til blant annet hjerte-karsykdom. Tiltaket har mange motstandere, særlig blant dem som støtter et kosthold med lavt inntak av karbohydrater. Et eksempel er foreningen «Kostreform for bedre helse» som mener inntaket av mettet fett av god kvalitet bør økes. De argumenterer godt, og støtter seg på en rekke studier. Deres hjemme­side www.kostreform.no er vel verd å se nærmere på. DET ER FORSKJELL PÅ OSS For den vanlige forbruker er det ikke lett å vite hva en skal tro på. Det er vanskelig å gi ­generelle råd til en hel befolking. Da er det lettere for meg som til daglig forholder meg til én og én pasient. Jeg har mange som har lest og hørt om «lav-karbo-høy-fett-kosthold», både for å snu en begynnende diabetes, og i forbindelse med trening. Før de begynner tar jeg blodprøver, som gjentas etter 3 mnd på det nye kostholdet. De fleste tåler det godt, går ned i vekt, og får bedre laboratoriemessig fett­ profil enn de hadde før oppstart. Noen tåler det ­dårlig, og får en betydelig stigning av kolesterol og triglycerider. Mine erfaringer er, ikke overraskende, at det er forskjell på oss. Lege­ kunstens far, Hippokrates sa at «det som er god mat for en kan være gift for en annen».

22

Sunkost Magasinet 01/16

Vi ­trenger alle helt klart noe mettet fett i vårt daglige kosthold. Dersom du følger med i debatten så husk, uansett hva som blir sagt , at kolesterol er et livsviktig molekyl for oss. Det skal verken være for høyt eller for lavt. BRUK SUNN FORNUFT Minst like interessant er vårt daglige inntak av umettet fett. Her snakker vi om hovedsakelig om to typer. Omega-3 og omega-6 fettsyrer. I vårt daglige kosthold får vi i oss alt for lite ­omega-3, og for mye omega-6. Omega-3 fett­ syrer finnes særlig i fet fisk fra kalde farvann som laks, ørret, sild og makrell. Det finnes noen vegetabilske kilder som oliven, linfrø, valnøtter og raps. Omega-6 finner vi særlig i planteoljer som brukes i næringsmiddel­industrien, som maisolje, solsikkeolje og palmeolje. Slike oljer finnes det mye av i ferdigmat og i prefabrikert mat. De negative helseeffektene av slike oljer blir omfattende dersom slike oljer blir varmet opp til høye temptraturer f.eks ved frityrsteking. Det er det lave inntaket av omega-3 i forhold til omega-6, som er årsaken til at helsemyndighetene anbefaler at alle bør ta et tilskudd av omega-3. Det er ikke nok å spise fisk en gang eller to i uken. Det er forståelig at mange blir usikre når det til stadighet debatteres om hva som er et riktig kosthold. Mitt råd er å følge med, bruke sunn fornuft og spise variert. Unngå ferdigmat og prefabrikert mat. Bruk rene, ferske råvarer og lag maten fra bunnen av. Vær restriktiv med sukker og søtsaker. Ikke vær redd for å bruke mettet fett av god kvalitet som smør og fløte. Spis fisk minst et par ganger i uken, og legg vekt på å få i deg mye grønnsaker. Særlig de med sterk farge. Lykke til!

Roald Strand


SUNKOST BUTIKKOVERSIKT Akershus Sunkost Amfi Drøbak City 64 93 70 44 Sunkost Amfi Eidsvoll 48 25 79 18 Sunkost Bekkestua 67 59 06 11 Sunkost Bærums Verk 67 15 27 30 Sunkost Fornebu S 67 49 59 50 Sunkost Holmensenteret Nesbru 66 84 90 36 Sunkost Lillestrøm Torv 63 80 11 90 Sunkost Metro Lørenskog 46 61 33 13 Sunkost Nesodden 97 94 97 22 Sunkost Rykkinn 67 13 79 70 Sunkost Sandvika 67 52 14 30 Sunkost Sandvika Storsenter 67 56 66 22 Sunkost Ski Storsenter 64 85 90 44 Sunkost Trekanten Asker 66 78 74 02 Sunkost Vestby 23 89 70 19 Sunkost Vinterbro 64 97 84 50 Sunkost Østerås 67 15 71 75 Aust-Agder Sunkost Amfi Arena Arendal 37 02 72 20 Sunkost Maxis Arendal 37 02 60 10 Sunkost Oddensenteret Grimstad 37 04 97 00 Buskerud Sunkost Amfi Geilo 32 09 03 50 Sunkost Eiker 32 75 91 00 Sunkost Kuben Hønefoss 32 12 25 80 Sunkost Rortunet Slemmestad 31 28 46 77

Sunkost Torget Vest Drammen 32 26 85 95 Finnmark Sunkost Amfi Alta 78 44 26 00 Hedmark Sunkost Kremmertorget Elverum 47 67 15 26 Sunkost Amfi Elverum 62 40 95 30 Sunkost Amfi Tynset 62 48 07 33 Sunkost Flisa 62 95 01 00 Sunkost Kongsvinger 62 82 39 90 Hordaland Sunkost Amfi Stord 53 41 11 11 Sunkost Amfi Vossa­senteret 56 53 06 80 Sunkost Bergen Storsenter 93 29 94 31 Sunkost Nesttun 94 28 93 46 Sunkost Norheimsund 56 55 25 22 Sunkost Oasen Bergen 90 58 83 19 Sunkost Voss 56 51 04 60 Møre og Romsdal Sunkost Amfi Futura Kristiansund 92 27 10 20 Sunkost Amfi Moa Ålesund 70 14 50 02 Sunkost Amfi Roseby Molde 71 21 81 70 Sunkost Amfi Ørsta 70 06 82 10 Sunkost Elnesvågen 99 77 69 11 Sunkost Ulsteinvik 92 80 09 61 Sunkost Vestnes 71 18 31 40 Sunkost Volda 90 64 21 50

Nord-Trøndelag

Sunkost Amfi Steinkjer 74 16 33 40 Sunkost Grong 74 33 10 88 Nordland Sunkost Amfi Havne­ senteret Brønnøysund 75 02 68 70 Sunkost Glasshuset Bodø 90 72 42 01 Sunkost Narvik Storsenter 76 94 11 12 Sunkost Sortland 76 12 17 77 Oppland Sunkost Lillehammer 61 25 87 71 Oslo Sunkost Arkaden 45 80 65 25 Sunkost CCVest 22 52 41 73 Sunkost Colosseum 22 46 69 40 Sunkost Grensen 96 22 11 33 Sunkost Grorud 99 23 11 33 Sunkost Grünerløkka 45 87 57 56 Sunkost Gunerius 22 17 18 48 Sunkost Lambertseter 45 51 26 71 Sunkost Røa 22 73 42 80 Sunkost Sandaker 96 23 11 33 Sunkost Storo 22 22 49 60 Rogaland Sunkost Bystasjonen Sandnes 51 66 36 53 Sunkost Egersund 51 49 41 44 Sunkost Jørpeland 51 74 66 22 Sunkost Klepp 51 42 39 23

Sunkost Kvadrat Nord Sandnes 51 96 01 35

Sunkost Kvadrat Sør Sandnes 51 96 01 30 Sunkost Maxi Storsenter Sandnes 51 66 98 80 Sunkost Oasen Karmsund 52 84 25 66 Sunkost Stadionparken Stavanger 51 32 98 55 Sunkost Straen Senter Stavanger 51 52 27 70 Sunkost Tasta Stavanger 94 02 74 65 Sunkost Amfi Ålgård 48 85 59 67 Sunkost Åkrehamn 52 81 68 33 Sogn og fjordane Sunkost Amfi Florø 57 74 04 43 Sunkost Amfi Førde 57 82 03 77 Sunkost Eid 57 86 26 80 Sunkost Sandane 57 86 54 44 Sunkost Stryn 57 87 74 30 Sør-Trøndelag Sunkost Libra Brekstad 72 52 42 90 Sunkost Melhus 40 17 21 17 Sunkost Trondheim Torg 73 52 55 70 Telemark Sunkost Brotorvet Stathelle 35 96 34 60 Sunkost Down Town Porsgrunn 35 55 67 55 Sunkost Herkules Skien 35 52 21 10 Troms Sunkost Amfi Finnsnes 77 84 21 10 Sunkost Amfi Kanebogen Harstad 77 00 53 00 Sunkost Jekta Tromsø 917 56 799

Sunkost Målselvsenteret 98 88 18 71 Sunkost Nerstranda Tromsø 77 60 02 00 Sunkost Seljestad Harstad 77 06 60 50 Vest-Agder Sunkost Amfi Mandal 91 17 04 74 Sunkost Amfi Vågsbygd 38 01 59 70 Sunkost Lyngdal 47 97 91 31 Sunkost Markens Kristiansand 38 09 08 28 Sunkost Sørlands­ senteret 38 04 91 72 Sunkost Tangvall Søgne 38 16 54 02 Vestfold Sunkost Amfi Larvik 33 13 14 40 Sunkost Farmandstredet Tønsberg 33 31 08 33 Sunkost Holmestrandtoppen 33 05 24 08 Sunkost Hvaltorvet Sandefjord 33 46 36 24 Sunkost Sande 33 77 78 38 Østfold Sunkost Rygge Stor­senter 69 23 46 80 Sunkost Spydeberg 69 83 76 80 Sunkost Amfi Borg Sarpsborg 47 60 35 07 Sunkost Storbyen Sarpsborg 46 83 41 44

ANNONSE

Klipp ut, eller hent lojalitetskort i din butikk og få hvert 6. produkt gratis.

“Et godt liv handler litt om skjønnhet, mye om sunnhet, men mest om helhet.”

Finn din nærmeste Sunkost-butikk på sunkost.no

Hvert 6. Sunkost-produkt GRATIS!


RAW FOOD = RÅ MAT

Trine Berge forfatter av boken «Rawfood» gir tips på raske og gode oppskrifter. Acai smoothie bowl Får du lyst på noe å tygge på en ­morgen? Ha smoothien i en bolle og topp med godsaker. (1–2 porsjoner) Tid: ca. 10 min

X x Ingredienser x

1 frossen banan 1 dl blåbær, frossen 1/2 dl kokosvann 1/2 dl mandelmelk 1 klype himalayasalt 1/4 ts ekte vaniljepulver 1 ts acaipulver 4 dråper stevia 1 ts lecithin 1 ss kokosolje 1 ss activated barley

Mangodressing

Ha alle ingredienser i en blender og kjør til en jevn fin masse. Er den for tykk, har du bare i litt mer væske ­(kokosvann eller mandelmelk). Ha så alt over i en bolle og server.

Denne dressingen er søt, men frisk og 93 spicy. Passer godt til en enkel salat med  grønne blader, advokado,spirer, agurk og rødløk. Lager du en spiremix som en siderett til salaten, har du et sunt, godt og mettende måltid.

98899_rawfood_cc2014_.indd 93

97

Ferskensalsa En klar favoritt. Helt nydelig som siderett til for eksempel falafel.

TOPPING: Godt å ha i granola eller mysli. Topp gjerne med kakaobiter, bipollen, kokosmasse, morbær og 26/01/15 14:20 gojibær.

26/01/15 14:19

Oppskriften gir ca. 2,5 dl dressing. Tid: ca. 15 min 2 dl 1/4 –1/2 dl 3–4 ss 3 1/2 ss 1 1/2 ss 1 1/2 ss 1 liten 1 cm 1 liten klype

Oppskriften gir ca. 3 dl Tid: ca. 15 min 2 fersken, i terninger 50 ml tomater, i terninger 1/2 rødløk, i terninger 50 ml basilikum, finkuttet 1 ss olivenolje himalayasalt og pepper

mango i terninger kokosvann (eller vann) pinjekjerner olivenolje limesaft eplesidereddik håndfull basilikum (eller koriander), hakket fersk rød chili havsalt

Bruk blender, ha i alle ingredienser kjør til du har en fin og jevn dressing. Er ­dressingen for tykk, har du i mer kokosvann. Holdbar i ca. tre dager i kjøleskap.

Bare bland alle ingredienser ­forsiktig i en bolle.

Oppskrifter av Trine Berge fra boken «Rawfood», Cappelen Damm. Foto: Jon Marius Nilsson.

1 2 3 4 5

Gjelder alle produkter i Sunkost serien, unntatt Sunkost Mat. 24

Sunkost Magasinet 01/16

GRATIS

Gjelder ikke økonomiforpakninger.

Sunkost har produsert en helhetlig serie produkter som er spesielt utviklet for å dekke dine behov på best mulig måte. Les mer på sunkost.no.

Værsågod, du får 1 stk valgfritt Sunkost-produkt helt gratis!

ANNONSE

Klipp ut, eller hent lojalitetskort i din butikk og få hvert 6. produkt gratis.

Sunkost Magasinet nr. 1 2016  

Sunkost Magasinet for deg som er opptatt av en sunn helse.

Advertisement