Page 1

-2 01 1 r2 8 -n 9 ja ar ga ng

SPIK & SPAN BEDRIJFSINFO

Nieuwe rayonleider

DROS facility groep

Gevelreiniging

Apeldoeners.nl

In gesprek met Beatrice

Nieuwe totaalleverancier

Regelmatig onderhoud

Eendracht maakt macht op

Perlot

van facilitaire diensten

werkt kostenverlagend

zijn Apeldoorns

pagina 2

pagina 3

pagina 6

pagina 8

Komst van DROS facility groep brengt organisatie in beweging

Nieuwe namen, nieuwe functies, nieuwe verantwoordelijkheden De komst van DROS facility groep, totaalleverancier van facilitaire diensten onder één dak, vergt meegroeien van de interne organisatie. Dat zorgt voor beweging. Zo hebben diverse medewerkers nieuwe functies met nieuwe verantwoordelijkheden gekregen. In deze Spik & Span stellen wij de nieuwe Rayonleider Specialistische Reiniging Ramon Hofman aan u voor, samen met operationeel assistente Linda Leppink.

Waar Linda Leppink als receptioniste voorheen bezoekers verwelkomde, werkte Ramon Hofman jarenlang samen met rayonleider Specialistische Reiniging, Robert Jeths. Nu Robert vertrekt (zie elders in deze uitgave) neemt Ramon zijn taken over. Tegelijkertijd wil DROS de afdeling Specialistische Reiniging verder uitbouwen. Zowel wat marktaandeel, als ook wat haar propositie en kwaliteitsaspecten betreft. Ziedaar de reden waarom Linda Leppink als Operationeel assistente zowel Ramon, als de afdeling komt versterken.

“Ik heb er enorm veel zin in“ Ambities “We gaan allebei op 1 juli in onze nieuwe functies aan de slag”, legt Ramon uit.

“Ik was al verantwoordelijk voor de technische dienst en als kwaliteits­ medewerker begeleid ik de systemen VCA en ISO 9001 en 14001.

“De komst van DROS facility groep vergt meegroeien van de interne organisatie“ In 2010 heb ik de begeleiding van de schoonmaak van de appartementencomplexen van Robert overgenomen. Die draag ik nu over aan Elise Scherling met als voorman Marcel van Veldhuizen. Als nieuwe leidinggevende van de afdeling Specialistische Reiniging concentreer ik me op glazenwasserij, gevelreiniging, eenmalige- en opleveringsschoonmaak en vloeronderhoud.

Linda Leppink gaat als operationeel assistente zowel Ramon, als de afdeling versterken

Frits Waanders en Ramon Hofman afdeling Specialistische Reiniging

De afdeling telt in totaal tweeëntwintig medewerkers. Daarnaast werken we met zes à zeven onderaannemers, die ik ga aansturen en begeleiden. Mijn ambities zijn helder: Ik streef naar een frequenter en sneller contact met de opdrachtgever, naar een nog betere kwaliteitsbeheersing, en naar verdere uitbreiding, groei. En natuurlijk ook naar het optimaal aan- en bijsturen van de medewerkers. Wij hebben een goede, ervaren en deskundige groep mensen die ik al jaren ken. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

volgen van afspraken en offertes, administratieve werkzaamheden, plannen en registreren. Ook vervul ik taken voor DROS schoonmaakartikelen, het monitoren van de planning van de onderaannemers, het magazijnbeheer, een aantal kwaliteitsaspecten en het plannen en coördineren van de keuringen voor materialen en onze veiligheidssystemen. Het is een veelomvattende baan met enorm veel uitdagingen, waarin je als een echte duizendpoot moet functioneren. Ik heb er enorm veel zin in!”

Duizendpoot Ook Linda Leppink verheugt zich enorm op haar nieuwe functie. “Ik ben twee en een half jaar receptioniste bij DROS geweest en heb deze nieuwe uitdaging met beide handen aangegrepen. Mijn nieuwe takenpakket is erg breed en bestaat ondermeer uit relatiebeheer, klantencontacten, het maken en op‑

“Wij hebben een goede, ervaren en deskundige groep mensen die ik al jaren ken“ Wij wensen Ramon Hofman en Linda Leppink heel veel succes in hun nieuwe functies.

1


DROS breidt organisatie verder uit

In gesprek met nieuwe rayonleidster Beatrice Perlot Haar naam roept direct associaties op met La Douce France, maar haar wiegje stond toch echt in Duitsland. Sinds 1987 woont ze in Nederland. Na jarenlang in verschillende functies in de horeca te hebben gewerkt, is Beatrice Perlot op 2 mei dit jaar als rayonleider bij DROS schoonmaakdiensten begonnen. Tijd voor een kennismaking. Van horeca naar de schoonmaakbranche. Wat zijn de verschillen? Beatrice Perlot: “Wat je in de schoonmaakbranche natuurlijk niet hebt, is het ontvangen van je gasten. Maar er zijn veel gelijkenissen. Zoals het goed moeten kunnen plannen en regelen. Dat heb ik in de horeca ook veel gedaan. Zo was mijn laatste baan coördinator van de horeca-accommodatie op een tennisclub. Een andere gelijkenis is het goed met mensen kunnen omgaan. Met zowel de opdrachtgevers als de medewerkers. Die ervaring kom mij nu goed van pas.”

“Ik heb nu vierenvijftig panden onder mijn hoede in Apeldoorn, Deventer en Twello. School- en kantoorpanden. In mijn functie ben ik de tussenpersoon tussen de contactpersonen aan de kant van de opdrachtgever en de DROSmedewerkers. Momenteel ben ik er nog erg druk mee om alle gezichten te leren kennen. Wat mij verder is opgevallen is de plezierige sfeer tussen de rayonleiders. We staan allemaal voor elkaar klaar. Het is een hecht clubje waarin iedereen met elkaar is begaan. Ik hoop hier dan ook nog lang en gelukkig te mogen werken.” Wij wensen Beatrice Perlot veel succes in haar nieuwe functie.

“Die ervaring komt mij nu goed van pas”

Angelique Cathalina en Beatrice Perlot in een kantoorpand Oranjelaan

Meekijken in het pand van Doe-het-zelf Groep Nederland

‘In onze ploeg staat iedereen voor elkaar klaar’ Iets te vroeg arriveren we bij het pand van DGN retail, Doe-het-zelf Groep Nederland, aan de Apeldoornse Laan van Malkenschoten. We worden verwelkomd door Naomi Pasalbessy, gestoken in de groene polo met DROS-logo. Naomi maakt hier schoon, maar laat zich eerst van een andere kant zien. Als volleerd gastvrouw en met een brede glimlach nodigt zij ons uit mee naar binnen te komen en schenkt ze ons een kopje koffie in. Niet veel later arriveren de anderen, samen met rayonleider Monique Kamperman.

dealer owned doe-het-zelf organisatie van Nederland. Het bedrijf afficheert zichzelf als ‘de link tussen leverancier, klant en ondernemer’. Op maandag 31 januari 2011 nam DGN retail haar huidige pand in gebruik. Voorheen was het bedrijf gevestigd in Enschede en in Den Dolder.

DGN retail exploiteert de winkelformules Hubo, Doeland en Multimate en vormt met meer dan 375 winkels de grootste

Om de bezoeker duidelijk te maken in welke business het bedrijf actief is, is als echte eyecatcher een grote zaag in de

“In de groep zit de stemming er van het begin af aan goed in”

V.l.n.r.: Kevin Lamberts, Cherique Grande, boven: Naomi Pasalbessy, onder: Mary Patty en Yvonne Kuijt

2

ontvangsthal geplaatst. Hij staat schuin op een tafel als om aan te geven dat met zagen kan worden begonnen. De royale en smaakvol ingerichte ontvangsthal toont een interessante mix van moderne zitmeubelen, strakke witte elementen en allerlei de aandacht trekkende details van sloophout. De opvallende inrichting zet zich voort in de sfeervolle kantine met kleurrijke stoeltjes. Opleveringsschoonmaak Als iedereen er is maken we kennis met de schoonmakers: Yvonne Kuijt, Mary Patty, Cherique Grande en Kevin Lamberts. Samen met Naomi Pasalbessy en de vandaag niet aanwezige Harun Tercanligil, vormen zij met z’n zessen de ploeg die elke werkdag ’s avonds het pand van DGN retail schoonmaken. Een enthousiaste groep jonge mensen; alleen Mary Patty is ouder. Voordat sprake was van reguliere schoonmaak, heeft DROS schoonmaakdiensten hier eerst de zogenaamde opleveringsschoonmaak uitgevoerd, vertelt rayonleider Monique Kamperman. “Voorheen was hier een ander bedrijf gevestigd. Toen dat eruit was is het pand aan de binnenkant helemaal gestript en opnieuw geschilderd en ingericht. Toen dat klaar was, hebben wij op een zaterdag het hele pand schoongemaakt.” Naomi Pasalbessy lacht bij de herinnering. “Dat was een lange zaterdag met verhuizers, verhuisdozen en alles continu schoonmaken. Er was veel te doen. Maar om zes uur ’s avonds waren we klaar en zag het er allemaal fantastisch uit.” De reguliere schoonmaak zoals die door DROS wordt uitgevoerd omvat alle ruimtes

in het gebouw, met uitzondering van het magazijn. De ontvangstruimte met receptiebalie, de sanitaire ruimtes, de gangen, de kantoren op de eerste verdieping, de directiekantoren op de tweede verdieping en natuurlijk ook de keuken en de kantine op de begane grond. Het team In de groep zit de stemming er van het begin af aan goed in. Gaat dat altijd zo bij jullie?, willen we weten. “We hebben een leuk en gezellig team. In onze ploeg staat iedereen voor elkaar klaar”, zegt Yvonne Kuijt. Er wordt enthousiast geknikt. Cherique Grande: “We werken erg goed samen en als er eens iets is kunnen we altijd op elkaar terugvallen.

“We hebben een leuk en gezellig team” Dat is heel plezierig.” Kevin Lamberts vult haar aan: ”Ook persoonlijk kunnen we het goed met elkaar vinden. Er wordt veel gelachen. En we helpen elkaar als dat nodig is. Dat gaat heel spontaan.” Mary Patty: “We kunnen het ook tegen elkaar zeggen als een van ons eens iets is vergeten. Dat kunnen we van elkaar hebben. Niemand heeft hier lange tenen. Dat is erg belangrijk in een team.” Het is tijd voor de foto’s. Binnen en buiten wordt enthousiast geposeerd. Vlak voordat ze aan het werk gaan laten Yvonne Kuijt en Naomi Pasalbessy ons vol trots de schoonmaakkast zien. Ordelijk, overzichtelijk en alles op zijn vaste plaats, glunderen ze. En terecht. Ga zo door dames!


Kennismaking met DROS facility groep

Nieuwe totaalleverancier van facilitaire diensten Na ruim 25 jaar ervaring in het schoonmaakvak, bouwt DROS schoonmaakdiensten haar dienstverlening verder uit. Met de komst van DROS facility groep is een allround leverancier van facilitaire diensten onder één dak ontstaan. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens van een groeiend aantal opdrachtgevers om de facilitaire diensten aan één professionele organisatie uit te besteden.

Onder de loep DROS facility groep is van alle markten thuis als het om facilitaire dienstverlening gaat. De basis daarvoor werd in 1985 door Ronald Dros gelegd. Na verloop van tijd is de groothandel in schoonmaakartikelen, apparatuur en benodigdheden toegevoegd onder de naam Klaver Drie, later DROS schoonmaakartikelen.

DROS facility groep verzorgt de beveiliging van panden, bedrijfsterreinen en bouwplaatsen

Naast schoonmaken en de levering van schoonmaakartikelen, kunnen opdrachtgevers DROS nu ook inschakelen voor specialismen als: beveiliging, catering, groenvoorziening, projectinrichting, verhuizingen en handyman/technische diensten. Om deze brede dienstverlening volgens onze eigen hoge kwaliteitsnormen uit te voeren is DROS een aantal partnerships met preferred suppliers per vakgebied aangegaan. Daarnaast is veel tijd en aandacht besteed aan het voorbereiden van de interne organisatie en de DROS-medewerkers op de komst van deze verbrede dienstverlening.

“DROS facility groep is een allround leverancier van facilitaire diensten onder één dak ” One stop shopping De voorkeur bij steeds meer opdrachtgevers om alle facilitaire diensten voortaan nog maar bij één professionele dienstverlener in te kopen, heeft vooral te maken met de wens om tijd te besparen, meer en sneller overzicht te hebben en efficiënter te kunnen werken. Want ga maar na: het inschakelen van diverse dienstverleners betekent immers verschillende inkoopprocedures, meer en vaker contacten onderhouden, meer en vaker werkzaamheden controleren en een omvangrijker administratieve afwikkeling. De ‘one stop shopping’formule van DROS facility groep maakt daar een eind aan. In overleg met de klant en op basis van een maatwerkadvies wordt een compleet dienstenpakket samengesteld en deskundig uitgevoerd. Dat biedt tal van voordelen. Zo heeft de klant met slechts één contactpersoon te maken en is ook de financiële kant overzichtelijk met, indien gewenst, alle verleende diensten op één factuur. Daardoor kan de klant zich nog beter focussen op de eigen kernactiviteiten.

Nu, met de komst van DROS facility groep, is de dienstverlening aanzienlijk verder uitgebreid tot een totaalpakket vol facilitaire disciplines.

tatieve uitstraling van uw pand en bedrijf. Ook in een kantoor- of bedrijfspand kan en mag groen niet ontbreken. Naast sfeerverhogend, geeft beplanting rust. Dat is belangrijk voor de gezondheid, werkt verkoopbevorderend en heeft een positieve invloed op het werk. Handyman/Technische dienst Om misverstanden te voorkomen: bij DROS facility groep vindt u geen installateurs, loodgieters of timmerlieden. Maar wel een technische dienst die al die kleine klusjes opknapt die anders maar blijven liggen. Een klemmende deur of een kapotte lamp in een schoolgebouw of in de algemene ruimtes van appartementencomplexen, bijvoorbeeld. Daar ontbreekt het vaak aan een technische dienst die al deze klussen en klusjes snel en doeltreffend oplost. Vandaar de Handyman van DROS facility groep. Een deskundige allround monteur die snel ter plaatse is en dergelijke kleine ergernissen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

projectverhuizingen met ICT-omgevingen. Van het af- en aansluiten van uw werkplekken tot en met het overbrengen en testen van uw servers op de nieuwe locatie. Ook het demonteren, monteren, de bekabeling en de technische service voor meubilair, stellingen en archieven kan DROS op zich nemen. Evenals de tijdelijke opslag van inventarissen en het beveiligd onderbrengen van archieven.

“DROS facility groep kan een optimale werkomgeving voor u en uw medewerkers creëren” Projectinrichting Gaat u met uw bedrijf verhuizen naar een bestaand pand, of laat u een pand bouwen, dan vergt de inrichting daarvan veel aandacht. Natuurlijk kunnen uw bestaande kantoormeubelen door ons vakkundig worden verhuisd en

Beveiliging Laten we die disciplines eens onder de loep leggen, om te beginnen: beveiliging. DROS facility groep verzorgt de beveiliging van panden, bedrijfsterreinen en bouwplaatsen. En samen met onze preferred supplier ook van personen, evenementen, tentoonstellingen, gemeentelijke- en zorginstellingen en particuliere woningen. Catering Catering is het volgende specialisme. U kunt daarbij denken aan het verzorgen en bezorgen van lunches en overwerkmaaltijden. Maar ook aan de totale opzet, organisatie en invulling van uw nieuwe bedrijfsrestaurant, dan wel de overname van de totale verzorging van bestaande bedrijfsrestaurants, inclusief vriendelijke bediening. Groenvoorziening Bij de groenvoorziening gaat het om het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van bedrijfstuinen, van de entree- en kantoorbeplanting en van dak- en binnentuinen. Regelmatig onderhoud is het behoud van uw groenaanplant en draagt bovendien bij tot een represen-

Eén van de specialismen van DROS facility groep is het beveiligd onderbrengen van archieven

Verhuizingen en projectinrichting Een bedrijfsverhuizing is niet zelden omvangrijk en ingewikkeld, vergt veel voorbereiding, vereist uiterste nauwkeurigheid en een goede planning, terwijl ook aan de nazorg aandacht moet worden besteed. Bovendien moet de bedrijfsstilstand minimaal zijn en moet iedereen snel weer aan de slag kunnen op de nieuwe werkplek. Zijn er verhuisplannen, dan zorgt DROS facility groep in samenwerking met onze preferred supplier voor een complete dienstverlening die aanzienlijk verder reikt dan het fysieke verhuizen op zich; tot full service aan toe. Een specialisme is bijvoorbeeld

DROS facility groep zorgt voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van al uw groen

opnieuw worden geplaatst. Bent u echter toe aan een nieuwe inrichting en nieuwe faciliteiten, bijvoorbeeld in de vorm van meer ergonomisch verantwoorde werkplekken, dan kan DROS facility groep een optimale werkomgeving voor u en uw medewerkers creëren. In samenwerking met onze preferred partner leveren wij alles wat onder het dak van een bedrijf zit, zoals: vloer- en raamstoffering, zonwering, bureaus, stoelen en loungemeubilair, vergaderkamers inclusief multimediale oplossingen voor beeld en geluid, receptieruimtes, keukens en kasten, verlichting en styling, schilderijlijsten en oplossingen voor kabelmanagement, besturingsdesks en winkel- en showroominrichtingen met productpresentatie. Dit totaalpakket aan facilitaire diensten is zorgvuldig samengesteld aan de hand van gesprekken met onze opdrachtgevers en op basis van onderzoek. Met DROS facility groep is een bedrijf ontstaan dat in staat is om alle daarvoor benodigde disciplines en specialismen bijeen te brengen, op elkaar af te stemmen en perfect te organiseren. Op onze vernieuwde website www.dros.nl vindt u alle informatie overzichtelijk gerangschikt en uitgelegd.

3


Feestelijke uitreiking diploma ‘Algemene Schoonmaak’

Vakopleiding komt dienstverlening en communicatie ten goede Het was een gezellige bijeenkomst op de 17e mei in ‘Caesarea’ in Ugchelen. Na de ontvangst met koffie en gebak, reikte directeur Joris van Hintum daar aan elf DROS-medewerkers het diploma ‘Basismodule Algemene Schoonmaak’ uit. De andere 21 aanwezigen hadden het diploma in een eerder stadium al ontvangen. In zijn dankwoord geeft Joris van Hintum aan trots te zijn op zijn medewerkers’. Lesonderwerpen zijn ondermeer de verschillende soorten schoonmaak, het werken met diverse schoonmaakbenodigdheden, het belang van een juiste lichaamshouding tijdens het werk en veilig werken. Inmiddels hebben meer dan vijftig DROS-medewerkers hun diploma behaald. De vakopleiding voor

het diploma ‘Basismodule Algemene Schoonmaak’ is één van de werkgeversverplichtingen in de CAO voor de schoonmaakbranche en bestaat uit een combinatie van theorie- en praktijk.

“Inmiddels hebben meer dan vijftig DROS-medewerkers hun diploma behaald” Trots Na de uitreiking benadrukte Joris van Hintum het belang van goede vak-opleidingen voor de schoonmaakbranche. “Bij DROS beschouwen wij deze vakop-

Joris van Hintum tijdens de diploma-uitreiking ‘Algemene schoonmaak’

leiding als duidelijk méér dan alleen een CAO-verplichting. In het kader van de ontwikkeling van het schoonmaakvak vinden wij goed geschoolde medewerkers van het grootste belang. Wij zijn er ook trots op als onze mensen hun diploma halen. Dat komt onze dienstverlening en ook de communicatie met onze klanten zeer ten goede. Twee jaar geleden zijn wij begonnen met het opleiden van onze mensen. Eerst nog zelf, maar vanwege allerlei eisen nu in samenwerking met de SVS – de Stichting Scholing & Vorming Schoonmaakbedrijven en –diensten. Onze mensen zien onze waardering terug in het salaris, maar dat is CAO-gerelateerd. Vanuit ons bedrijf willen we daarnaast iets extra’s doen, waaronder de diploma-uitreiking die we vanaf heden een aantal keren per jaar op een specifieke manier gaan organiseren, in plaats van de diploma’s over de post toe te sturen.” ‘Opleiding helpt me in mijn werk’ Hoezeer de opleiding en de diploma-uitreiking worden gewaardeerd wordt duidelijk als we enkele DROS-medewerkers naar hun bevindingen vragen. Öznem Sahin bijvoorbeeld, sinds februari 2010 in dienst bij DROS, vond het onderdeel lichaamshouding erg interessant. “Ik ben er anders door gaan werken”, vertelt ze. “Dat is beter voor mijn rug en mijn armen.” Ook de lessen in het omgaan met de mop en de stofzuiger heeft ze erg gewaardeerd. “Het helpt mij in mijn werk, zoals het schoonmaken en dweilen van wc’s. Zenuwachtig voor het examen was ik wel, maar ik had voor alles een

voldoende”. De diploma-uitreiking van vanmiddag is voor mij erg belangrijk. Ik zie het als een erkenning voor mijn inzet.” Jeannette Berghuis werkt sinds 2010 bij DROS. “Maar ik heb vroeger ook al zes jaar bij DROS gewerkt. Daardoor wist ik al wel het nodige, maar de lichaamshouding bijvoorbeeld, was helemaal nieuw voor mij. Ik ben er ook anders door gaan werken. De sfeer tijdens de opleiding was erg leuk, we hebben veel geleerd en veel gelachen.

“Wij zijn er ook trots op als onze mensen hun diploma halen” De diploma-uitreiking van vandaag kan ik erg waarderen. Het getuigt van respect naar de medewerkers om dat zo te organiseren. Bovendien is het erg gezellig om je collega’s weer eens te zien en te spreken.” Collega Kodjo Ayiwu, in dienst sinds april 2009, knikt bevestigend. “Ik vond het een leuke opleiding vol met interessante onderwerpen. Zoals een goede werkhouding en het juiste gebruik van schoonmaakbenodigdheden. Ik heb er veel van geleerd. De elf geslaagden die hun diploma op 17 mei jl. uit handen van Joris van Hintum ontvingen waren: Renate Vos, Jolanda Kuijt, Samantha de Korte, Jeannette Berghuis, Kodjo Ayiwu, Esther Scholten, Öznem Sahin, Volica Aleksi, Linda Koldenhof, Migala Jansen en Gülsün Ceylan. Nogmaals allemaal!

van

harte

gefeliciteerd

DROS omarmt social media, maar is ook waakzaam

Centrale aanpak maakt inzet gerichter en effectiever Social media als Twitter, Hyves, Facebook en LinkedIn bieden nieuwe mogelijkheden om doelgroepen nog gerichter te informeren en de effectiviteit van de communicatie te verhogen. Ook DROS omarmt social media als welkome nieuwe communicatie-instrumenten waarmee je doelgroepen kunt informeren over en betrekken bij waar je als bedrijf mee bezig bent. Keerzijden zijn er echter ook en vragen om waakzaamheid. “Social media zijn een hype op dit moment. Met dergelijke innovaties lopen wij als DROS niet helemaal voorop, maar we gaan wel met de stroom mee. Wat toentertijd bijvoorbeeld ook gold voor onze website dros.nl.” Aan het woord is directeur Joris van Hintum, bij DROS ondermeer verantwoordelijk voor de in- en externe communicatie. “We twitteren en zitten met een zakelijke pagina op LinkedIn, maar we zien ook de risico’s ervan. Twitteren kan een mooie, eenvoudige en snelle manier zijn om te laten weten waar je als bedrijf mee bezig bent. Als wij bijvoorbeeld een bijzondere klus hebben geklaard, dan kan ik een

4

twitterbericht mèt foto uitsturen om het resultaat te laten zien. Of ik kan als ander voorbeeld laten zien wat wij als DROS onder maatschappelijk verantwoord ondernemen verstaan. Zoals onze participatie in het project ‘Alpe d’HuZes’; waarbij fietsers de legendarische Alpe d’Huez beklimmen en geld ophalen voor de strijd tegen de gevolgen van kanker. Via Twitter kan ik dan bijvoorbeeld met een retweet laten weten hoeveel geld er dit keer is opgehaald.”

onze externe communicatie via social media. Ik ben de enige die namens DROS twitterberichten uitstuurt. Die zijn ook terug te lezen op de homepage van onze website dros.nl. Bijvoorbeeld over de diploma-uitreiking aan onze medewerkers waarbij ik benadruk hoe trots we op ze zijn dat ze hun diploma hebben

behaald. We zijn vast van plan het gebruik van social media uit te breiden, bijvoorbeeld voor de werving van nieuwe medewerkers. De effectiviteit staat inmiddels buiten kijf en kan alleen nog maar verder groeien. Daar willen wij als DROS volop van profiteren, maar dan wel gecontroleerd.”

“Social media zijn een hype op dit moment” Liever centraal ‘De social media zou je de moderne versie van mond-tot-mondreclame kunnen noemen. Alleen dan vele malen sneller en met een gigantisch bereik. Dat kun je positief inzetten, maar heeft ook een keerzijde. Als iemand kwaad wil kan die een bedrijf snel schade berokkenen. Vandaar dat wij bij DROS inzetten op het centraal regelen van

DROS is nu te volgen op twitter via @drosschoonmaak en @drosfacility


DROS medewerkers geheel in het nieuw gestoken Op vrijdagmorgen 8 april was het zover. Na lang wachten was de nieuwe bedrijfskleding eindelijk binnen. De afdeling Specialistische Reiniging ontvangt vandaag als eerste de nieuwe outfits, in alle vroegte gaan zij met zijn allen op de foto. Na het aanbrengen van de nieuwe huisstijl op drukwerk, bedrijfsauto’s, en de lancering van de nieuwe website, is met de nieuwe bedrijfskleding de totale make over van DROS schoonmaakdiensten in volle gang. “Nu de kleding binnen is, gaan we al onze mensen in het nieuw steken.

De hoogste tijd. Niet alleen omdat wij onze nieuwe huisstijl natuurlijk overal consequent tot uiting willen brengen, maar ook omdat de vorige outfits hun beste tijd nu wel hebben gehad. We zijn begonnen met deze afdeling en inmiddels werkt iedereen bij DROS in zijn/haar nieuwe werkkleding”. Recycling oude bedrijfskleding Alles bij elkaar gaat het om 375 medewerk(st)ers die bij opdrachtgevers op locatie bezig zijn met o.a. interieuronderhoud, ramen wassen, specialistisch

vloeronderhoud en het reinigen van trappenhuizen. De nieuwe outfits bestaan voor de afdeling specialistische reiniging uit stevig uitgevoerde jacks, werkbroeken en truien in keurig donkergrijs en polo’s in het frisse groen, voorzien van het nieuwe logo van DROS schoonmaakdiensten. Dit logo siert ook de jacks aan de voor- en achterzijde. Voor de afdeling interieurverzorging zijn er polo’s en truien.

En wat gebeurt er met de oude kleding? Ronald Dros: “We hebben duurzaam-

De medewerkers van de afdeling Specialistisch Onderhoud in de nieuwe bedrijfskleding

heid hoog in ons vaandel staan. We voeren maatschappelijk verantwoord ondernemen consequent door in alles wat we doen. Zowel intern, als bij de opdrachtgevers op locatie.

“De oude bedrijfskleding is ingezameld, gereinigd en verwerkt tot poetsdoek” Milieu is daarbij ook een item. Het lag dus voor de hand dat we op zoek gingen naar een duurzame oplossing voor de oude bedrijfskleding. De kleding kwam wegens intensief gebruik niet meer voor hergebruik in aanmerking. Bovendien zijn de kledingstukken voorzien van het oude logo en dat willen we natuurlijk niet op andere plekken tegenkomen. In samenwerking met recyclingspecialist Van Gerrevink BV in Apeldoorn is de oude bedrijfskleding ingezameld, gereinigd, versnipperd en vervolgens verwerkt tot poetsdoeken. Daarmee blijft de kleding in andere gedaante binnen de schoonmaakbranche. Dat geeft een goed gevoel.”

Op bezoek bij Openbare Basisschool ‘De Vliegenier’ in Apeldoorn

Kleurrijke optocht door de buurt dankzij afvalzakken van DROS In de rubriek ‘Op bezoek bij‘ deden wij dit keer openbare basisschool ‘De Vliegenier’ in Apeldoorn aan. Samen met de christelijke basisschool ‘De Diamant’ en KDV ‘De Toermalijn’ (Kinderopvang OOK), is De Vliegenier nu nog gevestigd in een tijdelijke locatie aan de Symfoniestraat in de wijk Zuidbroek. DROS schoonmaakdiensten zorgt hier voor schone lokalen, gangen en sanitaire ruimtes. Op woensdag 11 mei trokken ruim 300 kinderen door de wijk gekleed in blauwe en witte afvalzakken van DROS.

met hun ouders vormen we een ‘driehoek’, zoals wij dat noemen, waarbij de school als anker voor de buurt fungeert. Vanuit die driehoek worden jaarlijks evenementen georganiseerd, waarvan elk jaar één grootschalig buurtevenement. De bindende kracht daarbij is de welzijnswerkorganisatie Wisselwerk, die op haar beurt samenwerkt met Apeldoornse organisaties als Markant, CODA, het museum, sportverenigingen en dergelijke.”

“Het was een gezellig evenement, mede dankzij de spontane medewerking van DROS”

‘Oranjehuis en Museum’ “De grote activiteit van dit jaar was ‘Oranjehuis en Museum’. Rond dit thema was er van alles te doen. Kinderen konden zelf oranje gekleurde vilten hoedjes ontwerpen en maken, en ook feestelijke kledij en chique kledingstukken. Die werden bijeengebracht in een als museum ingerichte openbare ruimte. Kinderen konden daar hun verzamelingen laten zien, gekoppeld aan de zelfgemaakte kledingstukken. Het evenement werd afgesloten met een grote optocht door de wijk, waar zo’n 300 kinderen van De Diamant en De Vliegenier aan meededen, met hun zelfgemaakte oranje vilten hoedjes op. Zelfs ‘prinses Maxima’ was erbij! In een koets met paarden ervoor reed ze al wuivend door de buurt. Om de stemming erin te houden liepen er ook trommelaars en een Afrikaanse swingband mee.”

“Volgend jaar verhuizen we naar het nieuwe gebouw ‘Het Kristal’, ook hier in Zuidbroek”, legt Tom van den Bosch, directeur van De Vliegenier uit. “Wij werken samen met De Diamant in een zogenaamde Brede School, zoals je die in heel Nederland vindt. Een Brede School zorgt voor allerlei activiteiten in de buurt waar die is gevestigd, waardoor de mensen die daar wonen, samen met de schoolkinderen en hun ouders, zich prettig en thuis voelen in hun buurt en meer leefplezier hebben. Als buurt, school en de schoolkinderen

Het verhaal van de DROS-afvalzakken “Bij de voorbereidingen voor de optocht kwam al gauw de vraag naar voren welke kleding de kinderen onder hun oranje hoedjes zouden aantrekken. Die kleding moest immers passen bij het thema Oranjehuis. Iemand kwam op het idee om DROS te vragen of wij hun afvalzakken mochten gebruiken. Dat was geen probleem. Ze werden in grote aantallen bij ons aangele-

verd waarna de verkleedpartij begon. Samen met de oranje hoedjes zorgden de blauwe en witte afvalzakken daaronder voor een leuk en kleurrijk geheel. Voor ons nieuwe schoolgebouw in aanbouw werd oranje limonade, voor de gelegenheid tot ‘Oranja’ omgedoopt, gedronken. Het was een gezellig evenement, mede dankzij de spontane medewerking van DROS”, sluit Tom van den Bosch af.

De kinderen van basisschool De Vliegenier tijdens de kleurrijke optocht

5


Regelmatig onderhoud werkt kostenverlagend

Deskundige gevelreiniging bevordert representatieve uitstraling ‘Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht’. De uitdrukking kennen we allemaal. Of die volledig opgaat voor het onderhoud van de gevel van uw bedrijfspand laten wij aan u over. Feit is echter, dat een vervuilde en/of groen uitgeslagen gevel van een pand van een bedrijf of instelling nu niet bepaald bijdraagt tot een representatieve uitstraling. En zeker niet meehelpt bij die zo belangrijke eerste indruk.

“Op den duur werkt dat kostenverlagend” De deskundige en regelmatige reiniging van de gevel van uw bedrijfspand, kantoor of gebouw zorgt voor een professionele en representatieve indruk bij bezoekers, klanten en passanten. Maar dat niet alleen. Gevelreiniging, mits regelmatig uitgevoerd, werkt op den duur ook kostenverlagend, legt Ramon Hofman uit. Hij is de nieuwe rayonleider van de afdeling Specialistische Reiniging. “Regelmatige gevelreiniging zorgt naast een representatief aanzien van een pand, ook voor het behoud van de gevel zelf en van de daarin verwerkte bouwkundige elementen zoals de kozijnen. Op den duur werkt dat kostenverlagend.” Geen sinecure DROS heeft veel ervaring op het gebied van het reinigen en impregneren van gevels, gemaakt van allerlei materialen. Gevelreiniging is geen sinecure en al helemaal niet iets om zomaar even aan iemand met een hoge drukreiniger over te laten. Het risico op beschadigingen is groot en herstel is erg kostbaar. Nog zo’n specialisme om alleen aan vakmensen over te laten is het impregneren van de gevel. Ramon

Hofman: “Als je een impregneermiddel aanbrengt helpt dat om de gevel waterafstotend te maken en vuilaanhechting tegen te gaan. Maar je moet wel weten wat je doet. Dat geldt met name voor de ondergrond. Of die van steen, beton, hout of een andere materiaal is. Dat geldt voor reinigen èn impregneren. Zo moet het gevelmateriaal kunnen blijven ‘ademen’ en moet het water er wel uit kunnen, maar niet erin. Daarvoor hanteren wij bepaalde vloeimethoden waarop we garantie geven. Op deze manier is de combinatie reinigen en impregneren een goede investering voor het behoud van de gevel.” DROS beschikt over goed opgeleide, deskundige medewerkers met veel ervaring in gevelreiniging en bijvoorbeeld ook in het verwijderen van graffiti. “Daarnaast doen we ook damwandreiniging, ofwel het schoonmaken van gevelbeplatingen, maken we ook glazen daken en reclameborden schoon van klein tot groot.”

“De beste tijd om gevels te laten reinigen en impregneren zijn de lenteen zomermaanden” Hoge druk “De beste tijd om gevels te laten reinigen en impregneren zijn de lente- en zomermaanden. Nu dus. Dan kan het gevelmateriaal door de hogere temperaturen goed drogen alvorens met het impregneren te beginnen. Het reinigen doen wij met een hogedrukspuit met water en geen of zo weinig mogelijk chemicaliën om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken met een

Zoran Ilic medewerker Specialistisch Onderhoud

perfect resultaat. We werken op bijna elke gewenste hoogte met behulp van onze hoogwerkers. Met onze machines kunnen wij een werkdruk van 90 tot 350 bar en een watertemperatuur van bijna 100°C bereiken. Als een klant zijn gevel wil laten reinigen maken wij eerst een proefstukje aan de weerkant schoon. Daarna volgt de offerte. Na het reinigen kunnen eventuele reparaties worden uitgevoerd, zoals voegen, uithakken en bijvoegen. Is de gevel goed droog, dan wordt deze geïmpregneerd. Door regelmatige inspectie kunnen wij de staat van de gevel - en ook die van de bouwkundige elementen en kozijnen - monitoren en advies uitbrengen over het onderhoud en eventuele herstelwerkzaamheden. Een tijdige signalering en een snelle aanpak zorgen ervoor dat er geen grotere schade of achterstallig onderhoud ontstaat. Dat bespaart onderhoudskosten.”

Nuttige tips Ramon heeft ook nog nuttige tips voor eigenaren van bedrijfspanden, kantoren en gebouwen. “Allereerst, wacht niet te lang met advies inwinnen, wanneer een gevel al groen begint te worden, wat ook bij relatief nieuwe panden kan gebeuren. Pak het probleem snel aan en neem het gevelonderhoud op in een totaal onderhoudsplan. Straatwerk en de groenvoorziening rond het bedrijf zijn ook onderdelen waarbij regelmatig onderhoud de kosten helpt verlagen, terwijl de representativiteit van het pand er met sprongen op vooruitgaat. Met de komst van DROS facility groep kunnen klanten voor al die werkzaamheden nu bij ons terecht. Naast overzicht en efficiëntie, zorgt dat er ook nog eens voor dat aan alles wordt gedacht en ook dat alles regelmatig en op tijd wordt onderhouden. Een hele zorg minder!”

Na een dienstverband van 18½ jaar, de stoute schoenen aan!

Robert Jeths stapt over naar zelfstandig ondernemerschap Na 18½ jaar weg bij DROS? Dat nu ook weer niet. Althans, niet helemaal. Robert Jeths blijft werkzaamheden voor DROS

verrichten, maar dan nu vanuit zijn externe positie als zelfstandig ondernemer.

Robert Jeths neemt afscheid van DROS schoonmaakdiensten

6

Bij veel opdrachtgevers zal zijn naam bekend in de oren klinken. Robert Jeths heeft bij DROS een goede reputatie opgebouwd. Maar de vertrekdatum, 1 juli a.s., komt nu wel erg snel dichterbij, beseft ook Robert. “Na 18½ jaar werkzaam te zijn geweest bij DROS, waarvan de laatste 8½ jaar als rayonleider Specialistische Reiniging, ben ik toe aan iets nieuws. Ik heb er regelmatig over nagedacht om ooit zelfstandig ondernemer te worden. Toen kortgeleden alles op een goede en haalbare manier samenviel, heb ik besloten om de stoute schoenen aan te trekken en voor mezelf te beginnen.” Robert gaat een partnerschap aan met Dennis de Bruin, de eigenaar van een gespecialiseerd reinigingsbedrijf uit

Zutphen, dat ook regelmatig in onderaanneming werkzaamheden voor DROS verricht. “Ik ken Dennis al jaren en toen hij mij benaderde om samen verder te gaan, heb ik toegehapt. We hebben een V.O.F. opgericht en ik word voor 50% eigenaar. De samenwerking met DROS gaat door en wordt mogelijk nog verder uitgebreid. Daarnaast ga ik het bedrijf proberen uit te bouwen. Het gaat alleen om specialistische reiniging, we doen geen interieurverzorging. Het werkgebied reikt van OostNederland tot aan de Duitse grens.” Wij wensen Robert Jeths heel veel succes in zijn nieuwe carrière!


Nieuwe hoogwerker biedt ongekende mogelijkheden

Schoonmaken tot grote hoogte in de kleinste hoekjes Hoogbouw, bijzondere architectuur en drukke binnensteden stellen zo hun eisen als het om onderhoud en schoonmaken gaat. DROS schoonmaakdiensten is met de ontwikkelingen meegegroeid en heeft sinds kort een nieuwe hoogwerker in gebruik genomen. Waarbij het woord ‘hoog’ met een werkhoogte van maar liefst 28 meter letterlijk mag worden genomen. Wij stellen de nieuwe hoogwerker graag aan u voor.

“Met deze hoogwerker kunnen we echt overal komen” Dennie van Westerneng is degene die de nieuwe hoogwerker overal naartoe rijdt en ook vanuit de bak bovenin het reinigen voor zijn rekening neemt. Hoe noem je zo iemand, een ‘operator’? De reactie op de vraag is nuchter: “Eerst was het mijn vader, maar nadat ik het vereiste rijbewijs heb gehaald sta ik altijd op deze hoogwerker. Het is een combinatie van rijden en werken bovenin.” De nieuwe hoogwerker heeft als basis een DAF LF truck met aan boord een stille en schone EEV dieselmotor. Hij is 2.60 meter breed en 8 meter lang. “Met deze hoogwerker kunnen we echt overal komen”, vertelt

Dennie. “Hij heeft een kleine draaicirkel en je kunt de steunen zowel links als rechts uitschuiven. Bovendien is de draaischijf op een draaikrans gemonteerd. Daardoor blijft de draaicirkel binnen de afmetingen van de truck, wat grote voordelen heeft in nauwe straten en in kleine hoekjes. De werkhoogte is 28 meter en het zijdelingse bereik 20 meter.” De nieuwe hoogwerker wordt ingezet voor allerlei schoonmaakwerk op grote hoogte, zoals ramen wassen, gevelreiniging, kunststof kozijnen reinigen en conserveren, reinigen van glazen daken en reclameborden, takken afzagen, goten schoonmaken, noem maar op. In de bak bevindt zich de hoge drukaansluiting, waardoor loshangende slangen worden voorkomen, legt Dennie uit. “De bak is ergonomisch en praktisch ingericht. Daardoor kun je veilig werken en levert het werk nauwelijks overlast op voor passanten en aanwonenden.” Naast deze hoogwerker beschikt DROS ook over een hoogwerker met een maximale werkhoogte van 22 meter. Beide kunnen per uur worden gehuurd. Moet het nog hoger dan 28 meter? Ook dan zorgt DROS voor een passende oplossing.

De werkhoogte van de hoogwerker is 28 meter en het zijdelingse bereik is 20 meter

Klantenpanel – nuttig instrument voor toekomststrategie

Klanten optimaal blijven ontzorgen blijft voor DROS hoofdzaak Onlangs organiseerde DROS schoonmaakdiensten voor de eerste keer in haar bestaan een klantenpanel. Als nuttig instrument om te helpen de toekomststrategie te bepalen. In een open discussie werden de meningen van verschillende klanten over tal van onderwerpen gepeild, over de kwaliteit van de dienstverlening en waarom klanten bepaalde diensten wel of niet bij DROS inkopen. De vinger aan de pols van de markt. Het panel werd voorgezeten door extern adviseur Blue Ocean B.V. uit Apeldoorn.

en doelgerichte acquisitie. Daardoor creëren we een bredere basis om door te groeien.” ‘Verkoopvliegwiel’ Voorzitter van het DROS-klantenpanel was Blue Ocean B.V. uit Apeldoorn. Directeur/eigenaar Robin van Lohuizen: “Samen met het bureau Full Employment ondersteunen wij DROS bij het opzetten van wat wij een ‘verkoopvliegwiel’

uitgeven. Dit is een tijd waarin veel bedrijven met hagel lopen te schieten in de hoop nieuwe klanten te kunnen werven. Om er na enige tijd achter te komen dat het niets heeft opgeleverd. De vliegwielmethode leidt er juist toe dat een bedrijf slimmer en efficiënter gaat acquireren en verkopen. In onze methode verdelen wij de markt in zogenaamde ‘visvijvers’ met bestaande klanten en prospects. Die brengen wij in kaart en van daaruit

noemen. Een instrument om de beste verkoopstrategie te bepalen en je verkoop op snelheid te brengen. Een gerichte en gestructureerde aanpak is voorwaarde om prospects succesvol te kunnen benaderen. Het gaat immers om een grote doelgroep, dus je moet vooraf weten welk verkoopkanaal het beste bij welke doelgroep past. Welke groeiambitie je hebt en hoeveel energie je in acquisitie wilt steken. Ook belangrijk is welke communicatievorm(en) je daarvoor inzet en hoeveel geld je daaraan wilt

ontwikkelen wij een gedifferentieerde aanpak die moet leiden tot een optimale marktdruk voor elke doelgroep. Naast de aandacht voor prospects wordt natuurlijk ook de bestaande klant niet vergeten. Meer gerichte klantencontacten geven immers meer omzet, zeker in het licht van de sterk verbrede facilitaire dienstverlening zoals DROS die nu aanbiedt. De laatste fase van de vliegwielmethode is een organisatie die uitblinkt op de momenten dat het ertoe doet. Op het moment van de waarheid.

“Volledig ontzorgen blijft dè ‘rode draad’ Waarom een klantenpanel? DROSdirecteur Joris van Hintum: “Ons doel met dit klantenpanel was tweeledig. Enerzijds wilden wij inderdaad de reden(en) weten waarom klanten bij ons diensten inkopen en wat zij daarvan vinden, om onze USP’s (unique selling points) en kwaliteitsaspecten helder te krijgen. Anderzijds wilden wij ook achterhalen hoe en met welke argumenten wij potentiële doelgroepen succesvol kunnen benaderen. Veel van onze nieuwe klanten komen nu via mondtot-mondreclame en vanuit diverse netwerken binnen. Fantastisch natuurlijk, maar gelet op de ontwikkelingen in de markt is deze lijn alleen een te smalle basis. Naast meer aandacht voor ons relatiebeheer willen wij, ondermeer met behulp van dit klantenpanel, de basis leggen voor een meer gestructureerde

Dat uitblinken bereik je naast het bieden van kwaliteit ondermeer ook door de taal van de klant te spreken en je medewerkers te coachen.” Volledig ontzorgen blijft dè ‘rode draad’ Joris van Hintum: “Een belangrijke, zo niet dè belangrijkste, uitkomst van het klantenpanel was dat wij bestaande klanten volledig moeten blijven ontzorgen met een sterke focus op de kwaliteit en scherpte van onze dienstverlening. Dat is door de klanten die aan het panel deelnamen nog eens onderstreept. Volledig ontzorgen blijft dè ‘rode draad’ in alles wat wij doen en hoe wij dat doen. Daarnaast willen wij als DROS meer ‘over de afspraak heenkijken’. Daarmee doel ik op de scherpte van onze organisatie. Zoals een meer attente communicatie: het vooraf informeren van de klant dat er wegens ziekte vandaag iemand anders komt schoonmaken, of dat er een nieuwe medewerker is aangesteld. Het opmerken van een vervuilde vloerbedekking of van een reclamebord dat hoognodig schoongemaakt moet worden. Het signaleren daarvan en het vervolgens daarop attenderen van de klant door de rayonleider, mèt het aanbod om dat snel in orde te brengen, is een voorbeeld van een scherp en attent functionerende dienstverlener die voortdurend is gericht op een optimale samenwerking met de klant.” DROS streeft ernaar dergelijke klantenpanels vaker per jaar te houden en dit instrument tevens intern in te zetten, bijvoorbeeld in de vorm van rayonleiderpanels.

7


Eendracht maakt macht op zijn Apeldoorns

‘Apeldoeners’ nieuw leven ingeblazen ‘Apeldoeners’. Een bijzonder initiatief met een bijzondere naam. Ontleend aan de plaats Apeldoorn, zoveel is duidelijk. En dat ‘doeners’ dan? Dat staat voor een opvallende aanpak van de leden; gerenommeerde dienstverlenende bedrijven in de regio die op marketinggebied de handen ineenslaan met als doel het genereren van individuele business. Het initiatief is nu een vereniging en staat aan de vooravond van nieuwe activiteiten. Als initiatief kent ‘Apeldoeners, dienstverleners voor Apeldoorn’ een aantal kernbegrippen. Alle facetten van facilitaire dienstverlening is er een van. Net als deskundige, betrouwbare en gerenommeerde bedrijven. Het initiatief bestaat al langer, maar werd onlangs nieuw leven ingeblazen. ‘Apeldoeners’ is nu een vereniging met als voorzitter Joris van Hintum (directeur DROS schoonmaakdiensten bv, Apeldoorn), als secretaris Paul Dalm (directeur DKS Logistic Service BV, Apeldoorn) en als penningmeester Christiaan Wallet (managing partner Suneco Interactive Professionals, Heerde). De leden zijn actief in branches als groenvoorziening, autoverhuur, ICT-services, schoonmaak,

communicatie, beveiliging, transport en logistiek, accountancy, assurantiën, schilderwerken, bouw, catering en mediaservices.

“Daarnaast willen we ‘Apeldoeners’ gaan ontwikkelen als kwaliteitskeurmerk” ‘Apeldoeners’ als kwaliteitskeurmerk Voorzitter Joris van Hintum: “De scoop van ‘Apeldoeners’ is het ontplooien en uitvoeren van gezamenlijke marketingactiviteiten met als doel om individuele business te genereren. Dat gaan we nu verder structureren, uitdiepen en vormgeven. Zo komen er dit jaar drie relatie-evenementen in en rond Apeldoorn. Eén op het gebied van sport, één op het gebied van cultuur en één over de stad Apeldoorn zelf. Het jaar ronden we af met een groot relatie-evenement. Om dat allemaal op te tuigen en uit te voeren zijn evenementencommissies aangesteld, maar uiteindelijk doen we

Apeldoeners verzamelen bij Apola voor een ontbijt Excursie door Apeldoorn

het samen. Van oudsher is samendoen ook het kenmerk van ‘Apeldoeners’, maar dat is nu allemaal beter gestructureerd. Het is de bedoeling dat de leden bij deze evenementen elk hun bestaande relaties meenemen. Zo ontstaat een groot en levendig netwerk met interessante zakelijke kansen voor alle deelnemers. Daarnaast willen we ‘Apeldoeners’ gaan ontwikkelen als kwaliteitskeurmerk.

SchoonGroep Nederland, samen slagvaardig in schoonmaak

Regionale krachtenbundeling voor overtuigend landelijk bereik Regionale bedrijven spelen dichter op de bal, zitten bovenop de kwaliteit en zijn veelal flexibeler. Vooral in de dienstverlening zijn dat steekhoudende argumenten om voor zo’n bedrijf te kiezen. Maar wat als er meer vestigingen zijn? Valt het regionale bedrijf dan af? Niet als het aan de regionale schoonmaakbedrijven verenigd in SchoonGroep Nederland ligt. Hun krachtenbundeling zorgt voor een overtuigend landelijk bereik waarmee ze ook grote landelijke opdrachtgevers uitstekend van dienst kunnen zijn. Schoonmaken is een vakgebied waarbij, naast algemeen geldende hygiëne- en kwaliteitseisen, niet zelden ook persoonlijke voorkeuren van de kant van de opdrachtgever een rol spelen. Elk bedrijf en elke instelling kent zijn eigen cultuur en gewoontes. En elke kantooromgeving,

bedrijfsruimte, showroom, school en kantine is uniek. Net als de mensen die er werken. Daardoor hechten opdrachtgevers vaak meer waarde aan een schoonmaakbedrijf dat optimaal inspeelt op hun persoonlijke wensen, dan aan alleen een scherpe prijs. Het persoonlijke aspect ontbreekt vaak bij de zeer grote schoonmaakbedrijven.

“Hun krachtenbundeling zorgt voor een overtuigd landelijk bereik” En hetzelfde geldt voor de flexibiliteit en het klaarstaan voor de klant. Dat maakt van het middelgrote regionale schoonmaakbedrijf een ideale partner. Maar kan dat nog wel als het bedrijf van de

DROS is sinds afgelopen jaar aangesloten bij Schoongroep Nederland

8

opdrachtgever uitbreidt of over meerdere vestigingen in het land beschikt? Landelijke dekking met regionale diepgang Juist deze vraagstelling heeft ertoe geleid dat een aantal gerenommeerde, middelgrote, regionale schoonmaakbedrijven de handen ineen heeft geslagen en de vereniging SchoonGroep Nederland heeft opgericht. Een goed gestructureerde, professionele organisatie die ervoor zorgt dat haar regionale leden in nauwe samenwerking landelijk voor opdrachtgevers met meerdere vestigingen in Nederland kunnen werken, dat ze gezamenlijk kansrijk kunnen inschrijven op aanbestedingen voor grote projecten en dat ze, elk voor zich, staan voor een uniforme, professionele uitstraling en een helder gedefinieerde, gelijke kwaliteitstandaard. Uiteindelijk moet dat ertoe leiden dat de leden van SchoonGroep Nederland samen de concurrentie met de zeer grote, landelijke schoonmaakbedrijven glansrijk aankunnen. Maar dan wel met behoud van hun regionale eigenschappen en -voordelen. Een landelijke dekking met regionale diepgang, daarvoor tekenen de leden van SchoonGroep Nederland, waaronder DROS schoonmaakdiensten bv. Op schoongroepnederland.nl vindt u nadere informatie.

Bedrijven die in zee willen gaan met een van de leden van onze vereniging weten vooraf dat ze met een deskundig, betrouwbaar en gerenommeerd bedrijf zakendoen. Het geheel aan activiteiten en het Apeldoeners-keurmerk samen moet gaan zorgen voor synergie met positieve effecten voor alle leden. Dàt is het uiteindelijke doel.” Meer informatie vindt u op apeldoeners.nl

Colofon Spik & Span magazine is een uitgave van DROS schoonmaakdiensten bv en bestemd voor alle medewerkers leveranciers en opdrachtgevers. De Spik & Span verschijnt twee keer per jaar. Oplage 1.250 exemplaren.

Redactie Pim Kisjes

Vormgeving Dunique Concept & Vorm, Heerde

Fotografie ARKA Media BV

Drukwerk Dijkgraaf-Rijsdorp

Reacties Reacties kunt u richten aan: DROS schoonmaakdiensten bv t.a.v. Spik & Span magazine Schumanpark 51 7336 AS Apeldoorn T: 055 378 14 56 E: spik-span@dros.nl KvK nummer: 08076272 Bezoek ook onze website:

www.dros.nl

Dros%20Spik_Span_Nr28  
Dros%20Spik_Span_Nr28  

http://dros.nl/files/uploads/Dros%20Spik_Span_Nr28.pdf

Advertisement