__MAIN_TEXT__

Page 1

Run Away

PARIS STOCKHOLM NEAPEL LONDON MIAMI

Till de hetaste resmålen 2016

VI

ME REKO NDERA R

Billiga weekendresor till härliga

LONDON erson p r e :- p lyg

5

&f 00 fr 20 ink hotell

städer du måste besöka

Upplev Miami Beach


Italien-Neapel

Vad är det första du tänker på när du tänker på Neapel? Tänker du på Pompeji? Eller den äldsta nattklubben velvet zone? Eller varför inte den vackra amalfikusten? Redaktionen för Run Away har varit och besökt det vackra staden Neapel med alla dess nöjen, därför valde vi att besöka några av platserna. Pompeij är staden som mest är känt för att bli utplånat av ett vulkanutbrott 79 e.kr. men samtidigt vara så pass bra bevarad av alla de antika städerna. Staden grundades på 600-talet f.kr. grundades staden av oskisktalande italienare. Oskierna är ett folkslag från mellersta Italien. Det finns inte mycket information om stadens tidiga historia, men staden blev år 420f.kr. erövrad av samniter, men höll fortfarande ihop med den grekiska kulturen som fanns längs med kustregionen.Pompeji var en väldigt levande stad med bl.a vattenledningar, som blev förstörda under en kraftig jordbävning år 62 e.kr. kanppt 15 år senare hade vulkanen Vesuvius ett utbrott. Vid denna tiden vid utbrottet hade inte staden återhämtat sig efter jordbävningen. Så Vesuvius utbrott lade pompeji i ruiner. Efter att staden legat i glömska i flera decienier. men på 1500-talet återupptäcktes staden. Men det var inte fören året 1860 som italien enades om att inleda en vetenskaplig utgrävning ledd

Vulkanen Vesuvio kan få sitt nästa utbrott år 2079.

Foto: Carlo Mirante

https://www.flickr.com/photos/crocieristi/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

2

av Giuseppe Fiorelli. Fiorelli utvecklade en gjutmetod för att bevara de människor och djur som dödats av vulkanutbrottet. I pompeji finns italiens äldsta amfiteater som uppfördes år 75 f.kr. Nu tänker ni säkert, men hur många besökare har en så fantastisk stad som denna? Pompeji har mer än två miljoner besökare per år. Men låt inte det skrämma er för staden är verkligen värd att besöka. Vill du hellre ut och festa? Då har Neapel en av världens äldsta och mest historiska undergroundklubbar i Neapel. Velvet har varje kväll en ny musikstil, de har allt från techno och rock till gamla klassiska låtar. De har till och med events med komiker. Det är ett perfekt sätt att uppleva Neapel som lokalinvånarna. Men Neapel erbjuder även en fantastisk kust även kallad Amalfikusten, Amalfikusten har flera fantastiska resemål. Vill du: sola, bada, shoppa eller bara uppleva den vackra italienska kultren och atmosfären? Då är Amalfikusten något för dig!

Foto: Källhänvisning

https://pixabay.com/sv/users/607498-607498/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

En byggnad från den gamla staden pompeii

Foto: Sergey Ashmarin

http://www.panoramio.com/photo/396320 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Non è tutto oro quello che luccica

-”Allt guld behöver inte glimma” Provinsen Neapel är Italiens tredje största stad efter Rom och Milan, med sina nära en miljon invånare och beräknas vara mest tätbefolkat i hela Italien. Staden har ett spektakulärt läge med den berömda utsikten över Neapelbukten och de fantastiska öarna Procida, Ischia och Capri. I bakgrunden kan man på avstånd betrakta den gigantiska vulkanen Vesuvius, som är en känd för sitt utbrott år 79f. Kr. då staden Pompeji begravdes i lava. Idag finns staden att besöka som är en stor kvarleva efter romarrikets stormaktstid. Cirka 600.000 människor bor i de 18 städerna vid Vesuvius som omfattar ”röda zonen”. Den röda zonen betecknar befolkat område som skulle drabbas av ett utbrott. De människor står liten chans att

överleva när Vesuvius exploderar igen, vilket sägs vara vart 2000år. Man kan spåra Neapels historia tillbaka över 2800år, då Neapel var en grekisk koloni 200år före Kristus. Därför härstammar Neapel, på italienska ”Napolis” namn från det grekiska ordet Nepolis, vilket betyder ”ny stad”. Men under Samniterkrigen blev Neapel ett centrum för handel och ockuperades av samniterna, som senare återtogs av romarna och gjordes till en Romersk koloni. Staden är indelad i 21 olika zoner, som var och en har sin egna stil.

som menas med att staden är så vacker att det finns ingenting att anledning att fortsätta leva eftersom man sett allt man behöver. Neapel är ett historiskt centrum och känt för sina pompösa och storslagna kyrkor som det finns totalt 448 av. År 1830 världens första pizzeria Antica Pizzeria Port’Alba, öppnade sina dörrar i Neapel Neapel är dessutom känd för pizza och musik, som i den kända och populära låten ”O Sole Mio”. Maten här är i sig är magnifik och är en god anledning att besöka staden, liksom det varma och behagliga klimatet.

”Vedi Napoli e poi Muori” är en känd fras som betyder ”se Neapel och dö”,

Italienskt är gott! Oftast när man tänker på Italiens mat börjar det vattnas i munnen. Italienska köken är berömt världen över och känt för sin pasta, olivolja och mozzarella. Neapel är den traditionella pizzans hemstad. Speciellt pizza Margherita där tomaten, mozzarellan och basilikan representerar Italiens flagga. Margherita namngavs efter att Drottning Margherita av Savojonen kom på besök i Napoli och fick serverat pizzan. Annat typiskt för området är mat med skaldjur i, som ”spagetti con le vongule”, som är en av de mest berömda rätterna och uppskattat av napolitanska kulinariska traditioner, som är mer känd som ”vermicelli” med musslor. Även om spaghetti med musslor bereds i varje hörn av världen, är det omöjligt för dem som rest till Neapel inte prova denna läckra maträtt. Musslorna blir fiskade ifrån tyrrenska havet, och passar perfekt till spagetti. Till detta serveras saftiga frukter och helheten är mycket välsmakande! Fisksoppa är en populär maträtt gjord av färsk fisk och väldigt typisk vardaglig rätt för den som var fattigare förritiden i Napoli, eftersom den görs på för fiskavfall. Därför är det en väldigt traditionell och historisk rätt. Även om lite soppan främst var riktad mot ”hårt arbetande” i forna Napoli, förtjänar alla smaka denna unika fisksoppan. Förberedd dig för att smaka soppan med sin rika smak och unikhet som kommer att transportera dig bak i tiden och mot det italienska havet. Gelato är ett måste att äta när det gäller Italien. Det är en bas av krämig glass berikad med till exempel läckra frukter som färsk melon och jordbuddar eller och krispiga chokladbitar. Gelato är älskade av alla, unga som gamla. Förbered dig för en genuin svalkande italiensk hemlagad gelato längst gatorna i Napoli.

3


London

not just Big Ben... Om du vill ta del av det underbara vardagslivet i en av de populäraste turiststäderna, så är London ett självklart alternativ för dig. Med weekendresor för 2000kr och uppåt per person, så kan även du kolla fotboll på någon av de kända fotbollsarenorna i London, äta riktig engelsk fish´n chips eller kanske åka en tur i London Eye om du vågar.

Shopping En weekendresa i London är inte komplett utan lite shopping. Det finns de kända gatorna, Oxford street, Regent street och Bond street som är fylld av massa olika affärer. Det finns även olika shoppingcenter som Westfield och Selfridges. Om du vill shoppa billigt så är Primark rena himmelriket. På Primark kan du både köpa kläder för kvinnor, män och barn. Om du vill köpa på dig mycket så är Primark ett måste. Primark grundades av Arthur Ryanunder namnet Penneys. Efter stor framgång i Irland ledde till övergången till Storbritannien. Om du vill ha ett dyrare alternativ så finns det lyxiga varuhuset Harrods. Det sägs att man kan handla allt från nålar till elefanter på Harrods. Med sina 330 avdelningar kan Harrods erbjuda det mesta, mat och dryckesavdelningen är något du inte bör missa. Harrods startade 1849 som en grönsaksaffär fast har med tiden expanderat och har nu ett väldigt brett sortiment.

En av de största klädesbutikerna i London är primemarkt!

Fotboll Ett måste för alla sportfans och fotbollsintresserade är att ta del av Londons stora fotbollskultur. Fotboll är som sagt väldigt populärt i London och är hemmaplan för 14 professionella lag. 3 av världens största och kändaste lag kommer från London, nämligen Chelsea, Arsenal och Tottenham. Dessa 3 lag har vars en mäktig arena. Chelsea har Stamford Bridge, Arsenal har Emirates Stadium och Tottenham har White Hart Lane. Dessa lag är väldigt framgångsrika och det är en upplevelse att se någon av dessa live. I London ligger även Englands nationalarena Wembley stadium. Här spelar det engelska landslaget sina hemmamatcher och här spelas även cupfinaler och kvalmatcher till olika divisioner.

Den kända fotbolls arenan Emirates Stadium.

Mat Att ta del i den engelska matkulturen är något som vi måste rekommendera. Ett bra sätt är att börja dagen med en ”English Breakfast” som består av mest varm mat som stekta ägg och kött. Mellan shopping pauser kan man snabbt avnjuta en riktig engelsk fika genom att endast dricka lite te och någon kaka vid sidan om. Engelsmän dricker te från morgon till kväll. Ett lite mer mättande alternativ är den typiskt engelska matträtten ”Fish and Chips”.

Foto: Peter Marks Typisk englishbreakfast!

Bildkälla:https://pixabay.com/sv/users/peter573-619970/

4


Sevärdheter och attraktioner Men London är en stad som har mycket mer att erbjuda än shopping. Det som troligtvis intresserar alla oavsett ålder eller kön är nog Londons alla sevärdheter och attraktioner. Det självklara alternativet för alla som åker till London är att i alla fall besöka ”London Eye” och det stora klocktornet ”Big Ben” som båda ligger vid parlamentshuset. Big Ben är absolut en av de största turistattraktionerna i London. Det stora klocktornet ringde för första gången över hela London den 31 maj 1859. Big Ben reser sig hela 96 meter över marken och minutvisaren är 4,3 meter lång. Tyvärr är det inte möjligt för turister att gå upp i Big Ben men fotomöjligheterna från marken är fantastiska. Vill du posera med killarna i One Direction eller kanske med Justin Bieber, Madame Tussauds har en stor kollektion av vaxdockor. På museet hittar du vår tids största filmikoner, artister, kungligheter, atleter och politiker. Alla vaxdockor på Madame Tussauds är av mänsklig storlek och du hittar över 400 figurer. De har även en avskild skräckkammare på museet för de mest vågliga, avrättningar, blodiga kroppar och många olika historiska mördare finns att hitta på denna avdelning. Dörrarna till Madame Tussauds slogs upp för ungefär 200 år sedan och är ett av Londons mest populära attraktion för turister. Om du vil ha ett lite mindre vanligt alternativ att göra i London så finns det över 300 museer där du kan uppleva Londons långa och mycket händelserika historia.

Text: Vera Lundh & Tobias Håkansson Foto: Vera Lundh

London Eye är med sina 3.5 miljoner besökare en av Londons huvudattraktioner. Med en utsikt på över fyra mil så är Europas största pariserhjul ett måste för alla våghalsar därute. Vi rekommenderar att göra åkturen på kvällen då alla lampor runt om i London gör utsikten mer fascinerande än vad den redan är.

5


Paris – kultur blandas med romantik Här kan du vandra längs floden Seine, dricka en kaffe på en typisk parisisk uteservering, eller äta crêpes i latinkvarteren. Klättra under de varma sommardagarna ner i de stora katakomberna, där flera tusentals skelett ligger staplade på varandra. Njut av utsikten från Paris förmodligen mest kända turistmål, eifelltornet. Eller avnjut en trerätters middag med sniglar, grodlår eller kanske gåslever? Drick med fördel av de franska vinerna.

Louvrepyramiden Louvren förvaltas av den franska staten under Réunion des Musées Nationaux och ställer ut både antik och modern konst. Museet är känt för att ha flera av världens mest berömda konstverk, som till exempel leonardo da vincis Mona Lisa. alexander från antiochias venus de milo, Hieronymus Boschs narrskeppet samt damen från auxerre Louvren byggdes som ett kungligt palats för filip ll august i centrala Paris i ena änden av gatan champs- elysees. Delar av palatset öppnades som museum för offentligheten 8 november 1793, under den franska revolutionen. Den centrala gårdsplanen, som

domineras av louvrepyramiden i glas, byggd 1988, är museets huvudentré. År 2005 hade Louvren 7,3 miljoner besökare, ett rekord som till stora delar berodde på dan browns roman från 2003, da vinci-koden.Ökningen av antalet besökare var 22 procent jämfört med tidigare rekord och gjorde Louvren till det mest besökta monumentet i Paris.

Triumfbågen Vid slutet av champs-elysses på Place Charles-de-Gaulle, står Triumfbågen, eller Arc de Triomphe som den heter på franska. Platsens ursprungliga namn är Place d’Étoile, och ligger på mitten av Axe Historique. Här knyts hela tolv av Paris stora avenyer samman i en stor

rondell. Idén om Triumfbågen kom från Napoleon I som ville bygga monumentet till minne av Frankrikes seger i slaget vid Austerlitz 1805. Arkitekten Jean Chalgrin var den som ritade Triumfbågen. Bygget stod dock inte klart förrän 1836, då kung Louis-Philippe dedikerade monumentet till de soldater som kämpat i Franska revolutionen. Den romerskt inspirerade Triumfbågen är hela 51 meter hög, 45 meter lång och 22 meter bred. Under valvet på bågen finns ”Den okända soldatens grav”, vilket är ett minne från Första världskriget av de soldater som stupade, men aldrig blev identifierade. Den första soldaten begravdes här år 1920. Varje år, på stilleståndsdagen den 11 november, lägger den franska presidenten en blomsterkrans på graven till soldaternas åminnelse.

Foto: Norio NAKAYAMA

6

Foto: Martin Falbisoner

Triumpbågen i slutet av Champs-Élysées är en riktig turistmagnet!

Den kända Louvre pyramiden.

Bildkälla: https://www.flickr.com/people/23713037@N07

Bildkälla: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Martin_Falbisoner


Staden där matkulturen överraskar

Paris är inte bara världens mest välbesökta stad utan också ett av världens viktigaste kulturcentrum. Utbudet av konst, mat, föreställningar och sevärdheter är därför, föga förvånande, enormt. Vet du inte var du ska börja för att få ut så mycket som möjligt under din vistelse? Här hittar du tips och fakta om det allra bästa staden har att erbjuda.

I paris pratar man ofta om dem 20 stadsdelarna. När man åker till Paris så kan det då vara bra att hur distrikten ser ut.Även fast det verkar på bilden att det är svårt att hitta så är det faktiskt ganska enkelt att hitta i staden.

Parker är något av det man borde besöka när man är i Paris. Paris har ett flertal parker och den största är Buttes-Chaumont, parken anses också som den härligaste i Paris. Buttes-chaumont är gjord i ett gammalt stenbrott. Utsikten från platsen är magnifik då man har en vacker utsikt över staden.

Staden erbjuder ett stort matutbud. Faktum är att man hade kunnat åka till paris bara för matens skull. Dem har sina egna inhemska maträtter och några av dem är, sniglar,skaldjur och alla sina goda ostar. När man turistar så är det stor risk att man hamnar i en turistfälla. Det vanligaste turistfällan är skräpmat som är på tok för höga priser. Vill man hitta en mer äkta fransk resturang så ska man söka sig utanför turistområdena.

Paris Metro är ett av världens största tunnelbanenät. Metron har tätt med stationer runt om i Paris och man kan ta sig lätt till de flesta platserna med denna. Metron har 16 olika linjer och 301 stationer.

Till all mat i Frankrike serveras god dryck, man blir ofta rekommenderad en aptitretare innan maten, Kir är en mycket vanligt sort bland aptitretare. Det är vitt vin blandat med crème de Cassis.

Några av linjerna går utomhus på vissa sträckor, exempelvis sträckan till Eiffeltornet, station Bir-Hakeim på linje 6. Har man en barnvagn eller ett handikapp så kan det vara svårt i systemet, då man kan ska gå i mycket trappor över rälsen och under rälsen.

Paris har fotbollslaget Paris-saint-germain där många proffs spelar. Laget tränar i Parc de Prince som ligger just i Paris. Laget som spelar i League 1 har själv vunnit Ligue 1 5 gånger. En av många spelare är vår egen svensk Zlatan Ibrahimovic.

7


Stockholm I Sveriges avlånga land finns huvudstaden Stockholm. I Stockholm bor det ca 1,4 miljoner människor och där av är det den staden i Sverige som där bor flest människor i. I Stockholm pratar man riktig rikssvenska och man föredrar inte någon annan dialekt, framför allt inte skånska. Det vi förknippar huvudstaden mest med är Skansen, gamla stan, Gröna lund, Globen, fotbollen och Drottningholm slott.

Vad finns det då att göra i Stockholm? Ifall man är intresserad utav mat så är där ett ställe som man bara måste besöka och det är Operakällaren. Det är en av Stockholms mest besökta restauranger och det som gör Operakällaren så unik är dess hästskoformade bar med höga stolar och deras mat såklart. Deras meny byts ständigt ut för att spegla säsongens utbud av smaker och en annan rolig detalj är att Operakällarens kökschef är den kände Stefano Catenacci. Gamla stan är något som är väldigt känt i Stockholm och ligger mellan de två broarna Centralbron och Skeppsbron. I gamla stan finns allt du kan tänka dig, allt från restauranger till ett museum, men det som främst förekommer där är shopping.

Foto: Tor Svensson

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Drottningholms_slott. jpg

8

Drottningholmsslott är Sveriges kungahus. Här bor hela den stora kungafamiljen. Slottet är några hundra år gammalt men kungafamiljen flyttade in där 1981. Slottet besöks dagligen av turister som kommer för att besöka den vackra parken som ligger vid slottet. Det finns även en liten del av slottet som är öppen för tursiter.

Gröna lund är ett stort nöjesfält som ligger på djurgården i Stockholm. Det är ett nöjesfält som innehåller allt från åkattraktioner till olika teatrar. På den så kallade stora scenen brukar mycket välkända artister ha konserter på. Europe, Lady Gaga och Bob Marley är bara 3 namn av många fler stora artister och band som spelat på gröna lund. På sommaren så går TV programmet sommarkrysset på gröna lund. Det finns åkattraktioner för alla åldrar, stora berg och dalbanor till mindre karuseller.


Foto: Arild Vågen

https://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_Globe_City#/media/File:Globen_September_2014_01.jpg

Globen är något som präglar Stockholm väldigt mycket, främst för den speciella formen på byggnaden. Det är en stor inomhusarena som ser ut som ett stort vitt klot. Här hålls alla de största konserterna som t.ex Eurovision Song Contest, även ishockey spelas i globen, tre kronor har globen som hemmaplan och det kan förekomma att andra stora hockeymatcher spelas här inne. Globen rymmer 16 000 när det är konserter och 14000 när det är hockeymatcher.

Skansen är ett friluftsmuseum med en djurpark. Det berömda TV programmet allsång på skansen sänds här ifrån. Skansen får många besökare främst på sommaren då det är väldigt fint att gå där.

I Stockholm finns det många sporter som lockar mycket folk. Fotbollen är såklart den största då det finns 3 Stockholmsklubbar (AIK, Djurgården och Hammarby) som alla spelar i Allsvenskan. Ett Stockholms derby är faktiskt ett av de häftigaste derbyna som finns i hela Europa. Den fantastiska inramningen som skapas av de båda lagens supportrar under ett derby är väldigt sällsynt. Även hockey finns det att se i Stockholm, matcherna går oftast på hovet men kan även spelas inne i globen.

Foto: Hollger Ellgaard

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skansen_entre_1.jpg

9


Miami Om man vill uppleva den amerikanska kulturen och samtidigt bada på vackra stränder så är Miami, Florida det perfekta resemålet. Där kan man uppleva både storstad med hög puls, shopping, äventyr i naturen och flummigt strandhäng. Miami har den amerikanska känslan, men även ett stänk av sydamerikansk/spansk känsla eftersom nästan hälften av befolkningen i södra Florida är spansktalande. Mitt inne i storstaden är pulsen hög och trottoarerna är fyllda av kostymklädda och upptagna affärsmän med portföljer i händerna. Himmeln skyms nästan av de höga skyskraporna och vägarna kantas av långa palmer. Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Miami_from_above.jpg

Shopping I USA är shopping något av en livsstil, vilket märks på de enormt stora shoppinggalleriorna. Aventura Mall är den största i Miami med 280 butiker, plus 28 olika matställen och biograf med 24 salonger. Den som söker riktigt billiga märkeskläder måste dock en bit utanför storstaden. Outlet malls hittar man oftast längs motorvägar och ett bra exempel är Prime Outlet Mall som ligger i Miamis södra utakanter. Här kan man hitta extremt billiga kläder från exempelvis Ralph Lauren, Levi’s, Burberry och Gap. Miamis största outlet mall hittar man lite längre norrut, närmare Fort Lauderdale. Den heter Sawgrass Mills och är USAs största enplans-shoppingcenter, med över 300 butiker och två stora foodcourts. Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/The_Fashion_Centre_at_ Pentagon_City.jpg

Maten I Miami så är maten en stor del av kulturen. Maten är en blandning av maträtter från både USA och från Sydamerika. I centrala Miami så finns det många olika steakhouses och andra fina restauranger. Kör man istället till utkanterna av Miami så hittar man mer Sydamerikanska restauranger och food trucks. 10

En liten bit utanför Miami så kan man hitta gigantiska plantage av apelsiner, och åker man lite längre kan man åka ner till Key West där key lime pie är en vanlig dessert. Snabbmat är väldigt populärt i Miami. Några av de mest populära är Taco bell, Wendys och Five guys.


Miami Beach Miami Beach är en separat stad som ligger på en barriärö öster om Miami. Här får man verkligen uppleva det subtropiska klimatet och den stekande solen. Miami Beach är uppdelat i South Beach och North Beach. South Beach, eller SoBe, är en stadsdel som verkligen blomstrat upp ekonomiskt tack vare turismen. Där finns en lång och vacker strandpromenad med kristallklart vatten och kritvit sand. Det är den största stranden i Miami och är en av världens mest fotograferade stränder. Detta är tack vare den knallblå himmeln, de gröna palmerna och de stora skyskraporna som tillsammans skapar en väldigt vacker silluett. Vart man än befinner sig i South Beach så är stranden nära. I South Beach finns även det kända Art Deco-området som består av ca 800 byggnader i fantasifull och färgglad 30och 40-talsstil. Där rör sig en stor mängd människor och nattlivet är som störst här. Det finns en oändlig mängd kaféer, barer, klubbar och fina restauranger. Det är glitter och glamour, själ och ytlighet i en ovanlig blandning. Där känns det som att man är i en film, väldigt surrealistiskt. Det är nämligen så att många filmer och serier har spelats in där.

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Miami_Beach,_Florida#/media/File:Miamimetroarea.jpg

Everglades Everglades är en enormt stor träskmark på över 6000 kvadratkilometer. Detta är det perfekta stället om man vill uppleva äventyr och utforska naturen. I Everglades finns möjligheter att se alligatorer, krokodiler, pytonormar, sköldpaddor och färgglada fåglar. Man kan både vandra, cykla, paddla, kampa, fiska och åka båt. Det vanligaste är att åka på en arrangerad tur med något som kallas airboat. Det är en sorts svävare med en stor propeller som åker väldigt snabbt. Oftast har man en guide som kör en till alla möjliga ställen där man kan komma djurlivet väldigt nära inpå och få se alligatorer på bara meters avstånd. Man kan även köra ut med bil på egen hand. Mitt inne i den subtropiska djungeln, precis intill en riktigt indianreservat som heter Miccosukee, ligger en lång grusväg som heter Loop Road. Denna kan man köra genom med bil och man är då garanterad att få se hundratals alligatorer på nära håll. Man kan bokstavligen klappa på och dra alligatorerna i svansen.

Foto: Chauncey Davis https://www.flickr.com/photos/chaunceydavis/4189415082

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Everglades_Alligator1.jpg 11


Trevlig resa!

London

Stockholm

Miami

Paris

Neapel

Profile for Sundsimage

Run Away  

Magasin om resmål, gjord av elever på samhälle/media på Sundsgymnasiet i Vellinge.

Run Away  

Magasin om resmål, gjord av elever på samhälle/media på Sundsgymnasiet i Vellinge.

Advertisement