Sulkapallolehti 1 2016

Page 1


2

sulkapallolehti.fi


6

12

18

SISÄLTÖ 6

8 10 12

28

8 sulkapallolehti.fi

14 16

Juoksijatähti Tuija Helander sulkapallossa hopealle elinsiirron saaneiden EM­kisoissa MiniSulkis etusijalla Paraisilla

Lasten sulkapallo on Paraisilla toimivan seuran ykkösprioriteett Mailapelit valtaavat koulut ja päiväkodit ­ Oletko valmis? Lapset ja vanhemmat yhdessä sulkista!

Hauskoja harjoituksia lapselle ja vanhemmalle kentäll Urheilevien lasten vanhemmat ovat kohderyh­ mä, joka unohtuu helposti Sulkapallo ­ maailman hauskin aerobinen laji on helppo aloittaa

Kilpapelaaja Ulla Santin blogikirjoitus 18

Sulkapallon supistetut säännöt

20

Paras maila on jokaisen pelaajan unelma

22

Sulkapalloa hyvässä seurassa

24

Sulkapallosta ystäviä, harrastus ja ammatti

26

Olympialaiset ovat monen vuoden projekti

28

Nanna Vainion olympiadebyytti Riossa

33

Kilpailukalenteri 2016­2017

34 35

Ja muutamia hyviä vinkkejä kentälle Faktaa sulkapallomailoista ja niiden jännityksistä Sulkapalloseurat ympäri Suomea esittäytyvät Pietarsaaressa sulkapallon aikuisharrastaminen leviä Nanna Vainion lisäksi Airi Mikkelä ja Ville Lång olivat lähellä Rio Kulissien takana Rion Olympialaisissa 201 6 Missä tällä kaudella kisataan

Peab Oy:n henkilöstötapahtumat sulkapallo­ kentillä Sulkapallohallit Suomessa

3


4

sulkapallolehti.fi


Pääkirjoitus

Mika Heinonen sulkapallolehti.fi

5


Juoksijatähti Tuija Helander sulkapallossa hopealle elinsiirron saaneiden EM-kisoissa Sulkapallolehden haastattelussa 400 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen haltija Tuija Helander

Tuija Helander on 1980-luvun juoksijatähti. Hänen 400 metrin aitojen Suomen ennätys täyttää tänä vuonna 29 vuotta. Tuijalle tehtiin vuonna 2000 keuhkojensiirto LAM-taudin seurauksena, mutta urheilua hän ei jättänyt pois elämästään. Nyt hän kilpaileekin muun m u assa el i n si i rron saan ei d en EM - ja M Mkisoissa useissa lajeissa, joista yksi on sulkapallo. Tuijan mukaan sulkapallo onkin erittäin monipuolinen kuntolaji.

6

sulkapallolehti.fi


sulkapallolehti.fi

7


Minisulkis on sulkapalloa ja monipuolista liikkumista perheen pienimmille pelaajille. Ryhmät on tarkoitettu 4-9-vuotiaille lapsille, jotka aloittelevat uutta harrastusta liikunnan parissa. Monen lapsen sulkapalloharrastus alkaa Minisulkiksesta, jossa pidetään hauskaa leikkien ja sulkapalloharjoitusten parissa. Tunneilla tehdään erilaisia harjoitteita iloisessa ja innostavassa tunnelmassa yhdessä kavereiden ja vanhempien kanssa.

Minisulkis on etusijalla Paraisilla

-"Lasten sulkapallo on yksi ykkösprioriteeteista" Paraisten Badminton aloitti MiniSulkistoimintansa tammikuussa 2016. Tällöin koulutettiin ohjaajia ja samalla järjestettiin kaikille 4-9vuotiaille lapsille avoin tapahtuma, jonka tarkoituksena oli saada lapsia innostumaan lajista ja saada junnuja liittymään seuran tulevaan Minisulkisryhmään. ParBa:n valmentaja Mikko Blomqvist kertoo seuran MiniSulkistoiminnasta tähän mennessä.

8

sulkapallolehti.fi


sulkapallolehti.fi

9


Mailapelit valtaavat koulut ja päiväkodit - Oletko valmis? Mailapelit: sulkapallo, tennis, squash ja pöytätennis, tekivät vuonna 2015 yhteistyötä, jonka suurin aikaansaannos oli opettajille suunnattu sähköinen materiaali, mailapelit.fi. Hyvien kokemusten johdosta päätimme tehdä tiiviimpää yhteistyötä ja haimme Opetus- ja kultturiministeriöltä tukea, jotta pystyimme palkkaamaan kaudelle 2016-2017 mailapelikoordinaattorin sekä yhdistämään kouluun ja päiväkotiin suuntautuvat toiminnot mailapelien yhteistyön piiriin. Tässä alla on avattu muutamaa suurta lasten tapahtumaa, joissa mailapelit ovat olleet ja tulevat olemaan mukana.

10

sulkapallolehti.fi


Mailapelikoordinaattori

Mailapelikoordinaattorina elokuussa aloittanut Maria Hokkanen kertoi Sulkapallolehdelle ennakko-odotuksiaan tulevasta mailapelien yhteistyöstä ja koordinaattorina toimimisesta. Maria tulee viemään tulevana kautena mailapelien ilosanomaa kouluihin ja päiväkoteihin.

sulkapallolehti.fi

11


Lapset ja vanhemmat yhdessä sulkista! ”Jokaisella lapsella on oikeus hetkiin, joissa lapsi saa oman vanhemman tai isovanhemman jakamattoman huomioon”, toteaa liikunnanohjaaja ja ESB:n minisulkkisohjaaja Susanne Blomqvist ja jatkaa: ”Jokaisella vanhemmalla ja isovanhemmalla on oikeus nauttia hetkistä oman lapsensa tai lapsenlapsensa kanssa.” Espoon Sulkapallo-Badmintonin valmentajat Sami Parikka ja Susanne Blomqvist kertovat mitä ESB:n perhesulkkis-tunti pitää sisällään ja mitä hyötyä yhdessä tekemisestä on niin lapselle kuin aikuisellekkin. Samoja harjoitteita voi hyvin tehdä soveltaen myös kotona tai sulkapallokentällä lapsen kanssa.

12

sulkapallolehti.fi


sulkapallolehti.fi

13


Urheilevien lasten vanhemmat ovat kohderyhmä, joka unohtuu helposti Kari Helander, Coach Kari, on pitkän linjan valmentaja, joka on tuonut Suomeen uuden konseptin. Hän haluaa tavoittaa kohderyhmän, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle, nimittäin urheilevien lasten vanhemmat.

14

sulkapallolehti.fi


Miksi Sulkapalloliitto otti yhteyttä Kariin?

sulkapallolehti.fi

15


Sulkapallo - maailman hauskin aerobinen laji on helppo aloittaa Jutun kirjoittaja, Ulla Santti, on Savon Sulan pelaaja. Hän kirjoittaa blogia sulkapallosta: savossasulkaa.blogspot.fi. Tässä jutussa Ulla avaa sulkapallon aloittamista sekä haastattelee seuransa harrastepelaajaa Riina Eklöviä sulkapallosta. Teksti julkaistaan myös Ullan blogissa.

16

sulkapallolehti.fi


Haastattelussa Riina EklÜv Kuusi kysymystä Riinalle sulkapallosta

sulkapallolehti.fi

17


Sulkapallon supistetut säännöt Tästä löydät sulkapallon supistetut säännöt sekä muutamia vinkkejä onnistuneeseen pelaamiseen. Näistä säännöistä sinun on nopeaa tarkistaa esimerkiksi pistelaskun säännöt, syöttöruudun vaihtaminen tai milloin tauot pelin lomassa pidetään. Keskiaukeama on helppo repäistä irti ja laittaa vaikka pelikassiin, jotta se on aina mukana. Antoisia pelihetkiä!

MUITA SÄÄNTÖJÄ JA OHJEITA

PISTELASKU

NELINPELI

18

sulkapallolehti.fi


PELIKENTTÄ

VINKKEJÄ

SYÖTTÖ

sulkapallolehti.fi

19


Paras maila on jokaisen pelaajan unelma

Sulkapalloliitolla on huippusulkapallon vaate- ja pallosopimukset vuosille 2016-2017 japanilaisen tuotemerkin Kumpoo:n kanssa. Kumpoo:ta Suomessa edustaa Badminton Quality johtajanaan Qiu Weijie, eli Stone. Stone on myös koulutettu mailojen jänteyttäjä. Tässä hän kertoo näkemyksiään sulkapallomailoista ja niiden jännityksistä. Juttu on lyhennelmä Stonen laajasta tekstistä, jonka löydät kokonaisuudessaan Sulkapalloliiton sivuilta.

20

sulkapallolehti.fi


sulkapallolehti.fi

21


Sulkapalloa hyv채ss채 seurassa! Tutustu j채senseuroihimme ymp채ri Suomea!

22

sulkapallolehti.fi


sulkapallolehti.fi

23


Sulkapallosta ystäviä ja ammatti sekä perheen yhteinen harrastus

Sulkapalloa pelaava Mohammad Babu Emram muutti Pietarsaareen reilu 14 vuotta sitten. Sulkapalloa pelaamalla hän hankki itselleen uudelta paikkakunnalta joukon uusia ystäviä. Pietarsaaressa toimii seura Jebbisbadminton, jonka toiminnassa Babu on ollut mukana sen perustamisesta lähtien. Vuosi sitten hän ryhtyi vaimonsa kanssa pyörittämään Tenniscenter nimistä hallia. Pietarsaaressa sulkapallo kukoistaa ja jatkoa on luvassa. Jutussa Babu kertoo oman tarinansa sekä harrastamisen kasvamisesta Pietarsaaressa.

24

sulkapallolehti.fi


sulkapallolehti.fi

25


Olympialaiset ovat monen vuoden projekti

Nanna Vainio sai itsensä kovalla työllä Rion Olympialaisiin 2016. Myös Airi Mikkelä ja Ville Lång olivat erittäin lähellä päästä mukaan Rion koneeseen.

Rion Olympialaisiin sulkapallossa karsittiin vuoden verran, mutta itse sinne tähtäävä projekti kestää useamman vuoden ja vaatii pelaajalta valtavasti. Suomen Sulkapalloliitto perusti vuonna 2012 uusimuotoisen olympiavalmennusryhmän, johon valittiin 15 pelaajaa. Rio Teamin tavoitteeksi asetettiin neljän pelaajan saaminen Rion Olympialaisiin 2016, mutta nelinpeliparin tavoite poistettiin vuonna 2014, kun nähtiin, että se ei ole mahdollinen. Lopullinen kahden pelaajan tavoite saavutettiin osittain: Rion Olympialaisiin tiensä karsi Nanna Vainio ja ensimmäiselle varasijalle itsensä selvitti Ville Lång. Airi Mikkelä olisi ollut Riossa, jos Nanna ei olisi noussut pisteillä ohi karsinnan loppuvaiheessa. Tämän saavuttaakseen kaikki matkustivat ympäri maapalloa kisaamassa ja keräämässä pisteitä maailmanrankingiin.

26

sulkapallolehti.fi


sulkapallolehti.fi

27


NANNA VAINION OLYMPIADEBYYTTI RIOSSA Kulissien takana Rion Olympialaisissa 2016

Nanna Vainio osallistui ensimmäistä kertaa elämässään olympialaisiin Rio de Janeirossa, Brasiliassa järjestetyissä kesäolympialaisissa 2016. Takana oli usean vuoden projekti kohti Rioa, joka huipentui erittäin kiireiseen karsintavuoteen ja sen myötä lopulta Rion Olympialaisiin. Useat meistä näkivät Nannan kisasuoritukset televisiosta ja luimme haastatteluja lehdistä, mutta millaista oli osallistua olympialaisiin? Millainen oli kisakylä ja millainen tunnelma sulkapallohallissa oli? Miksi Nanna ei päässyt tutustumaan Suomen joukkueeseen? Mikä jäi päällimmäisenä mieleen Riosta ja mitä hän aikoo seuraavaksi? Näihin kaikkiin kysymyksiin saamme vastaukset 25 vuotiaan Nannan haastattelusta.

28

sulkapallolehti.fi


sulkapallolehti.fi

29
32

sulkapallolehti.fi


Kilpailukalenteri 2016 (elo-joulukuu)

Yltä löydät kilpailukalenterin kaudelle 2016-2017. Taas hurjasti kisoja ympäri Suomen! Löydä kalenterista sinulle sopivat kisat ja ei kun kentälle. Osassa näistä kisoista on mukana myös harrasteluokat, mutta lisää harrastekisoja löydät liiton sivulta harrastajakalenterista (www.sulkapallo.fi/harrastajientapahtumat). Tarkemmat tiedot kalenterin kisoista löydät taas osoitteesta: www.sulkapallo.fi/kilpailukalenteri

sulkapallolehti.fi

33

Kilpailukalenteri 2017 (tammi-toukokuu)


Peab Oy:n henkilöstötapahtumat sulkapallokentillä Sulkapallo sopii mainiosti muun muassa henkilöstön työhyvinvointitapahtumiin lisäämään liikuntaa ja kasvattamaan yhteishenkeä työpaikoilla. Kokeiluista voi kehkeytyä hauska harrastus, jossa liikkuminen tapahtuu ikään kuin huomaamatta.

34

sulkapallolehti.fi


Halleja ympäri Suomen

Tällä sivulla sulkapallohallit esittäytyvät. Katso lähin hallisi ja suuntaa kentälle! Lisää halleja löydät osoitteesta: www.sulkapallo.fi/hallit

sulkapallolehti.fi

35


36

sulkapallolehti.fi


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.