{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade
6 minute read

PÄIJÄNTEEN sillat, saaret ja jyrkän teet

Päijänne – Dive around –

Saaria, siltoja, jyrkänteitä – ota kotimaan reissun kohteeksi Päijänteen monipuoliset sukelluskohteet. Alueen seuroista löytyy päteviä oppaita, venekyytejä ja vinkkejä, mitkä ovat Päijänteen parhaat palat. KRISTIINA KARILA

Visit Lahti -kuvapankki, Asikkalan kunta

Kärkisten silta on suosittu sukelluskohde, joka sopii kaikentasoisille.

Kirkasvetinen Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi. Pituutta sillä on 119 km ja leveyttä 28 km. Järven vesi on tummaa, joten valaisin on tarpeen jo 10 metrissä vuoden ympäri. Veden laatu on kohentunut huomattavasti 70- ja 80-luvuilta lähtien, kun teollisuuden päästöjä on rajoitettu tuntuvasti. Päijänteen vedestä saadaan nauttia myös pääkaupunkiseudulla, sillä järvestä johdetaan raakavettä teollisuuden ja kotitalouksien käyttöön 120 km pitkää Päijännetunnelia pitkin.

Suomen syvin tunnettu kohta löytyy Päijänteestä.

Pohjoispään parhaat

RAPPUKALLIO Toivakan kunnassa Rappukallion alla sijaitsee Suomen syvin tunnettu kohta noin 100 metrin syvyydessä. Komea, nimensä mukaisesti portaita muodostava kallio tarjoaa mielenkiintoisen seinämäsukelluksen yleensä kohtuullisessa 5–10 metrin näkyvyydessä. Kohteelle pääsee vain veneellä, ja esim. Säynätsalosta sinne ajaa puolisen tuntia. Se sopii monen tasoisille sukeltajille; peruskurssin suorittaneet voivat sukeltaa matalampia porrastasanteita pitkin noin 15 metrissä ja kokeneemmat voivat käydä syvemmällä. Sopii myös talvisukellukseen, jos käytössä on moottorikelkka tai mönkijä.

KÄRKISTENSALMI Kärkisten silta Jyväskylän Korpilahdella on paitsi kaunis katsella myös suosittu sukelluskohde. Kärkistensalmen Maapuoli eli pohjoisranta sopii kaiken tasoisille sukeltajille. Sukeltamaan on helppo lähteä, koska autolla pääsee aivan rantaan ja veneenlaskupaikalta pääsee mukavasti veteen. Itään lähdettäessä ranta viettää pitkään matalasti 3–8 metrin syvyydessä. Tällä alueella on hyvä harjoitella suunnistusta, opetella tasapainotusta ja bongailla pohjasta erilaista rojua.

Etelään eli sillan alle lähdettäessä ranta syvenee melko jyrkästi. Aivan sillan alla on 5–22 metrin alueella sillan rakentamisen aikana tehty lohkareinen jyrkänne, joka putoaa syvyyksiin. Jyrkänteellä voi ihailla jylhää kivikkoista maisemaa ja nähdä hienoja ahvenparvia ja matikoita. Varsinkin syksyn iltasukelluksilla näkee yleensä paljon kaloja. 22 metrin jälkeen jyrkänne loivenee hiekka- ja mutarinteeksi, joka syvenee aina syvimmillään 36 metriin muuttuen tasaiseksi aivan salmen keskellä. Päijänne on tummavetinen, joten lamppu on tarpeen viimeistään 10 metrin syvyydessä. Kärkisissä käy hienoinen virtaus, joka pitää veden kohtuullisen selkeänä huuhtoen mennessään mahdollisen mutapöllyn. Vesi pysyy sulana pitkälle alkutalveen ja aukeaa keväällä aikaisin. Myös Vespuoli eli eteläranta sopii kai

kille. Paikalla on vanha lossilaituri. Pohja on loivaa, melko kovaa mutarinnettä. Voit sukeltaa myös matalassa kivikossa lähempänä rantaa. Rannasta vasemmalle lähdettäessä vähän matkan päässä on polveileva kalliojyrkänne 7–17 metrin syvyydessä.

ASUNTOPROOMU Asuntoproomu sijaitsee Säynätsalon kupeessa, ja sukeltaminen onnistuu parhaiten veneestä. Proomu on noin 30 metriä pitkä ja 6 metriä leveä. Keula on 12 metrissä ja pohja peräsimen luona 19 metrissä. Tummassa vedessä lamppu on välttämätön. Hylylle laskeutuneen mudan pöllyttämistä kannattaa välttää.

Proomulla asustelee muutama made, ja lisäksi kohteella voi törmätä ahveniin ja kiiskiin. Lähistöllä on myös tukkipinoja. Proomun keskellä on syvennys, johon kulkee portaikko ja josta on sisäänkäynti saunaan. Sisätiloista kannattaa tosin pysytellä poissa, koska hylky ei ole enää priimakunnossa.

Jos hämärässä sukeltaminen on tuttua, sopii kohde myös peruskurssin suorittaneelle.

JOS ON AIKAA, KOE VIELÄ NÄMÄ Kinkomaan Matala proomu on nimensä mukaisesti rantavedessä. Hyvällä säällä sen voi löytää pinnalta katsellenkin. Keula on parissa metrissä, ja syvin kohta on noin 10 metrissä. Proomulla on yleensä paljon uteliaita ahvenia. Lähistöllä löytyy myös tukkeja ja pari hiekkavaunua (paikalla on aiemmin ollut hiekkamonttu). Matalasta vedestä huolimatta lamppu on tarpeen koko proomun tarkastelussa. Sukeltamaan voi lähteä rannalta, jos kantaa varusteet autolta noin 150 metrin matkan rantaan. Lähin osoite tällöin Kinkorinne 118 E. Syvälle proomulle on rannasta sen verran matkaa, että sille sukelletaan veneestä. Kohde on syvä ja pimeä, joten se soveltuu kokeneemmille sukeltajille. Syvin kohta on noin 32 metrissä. 30-metrinen proomu makaa pohjassa kyljellään ja ylempi kylki on noin 25 metrissä. Proomulla tapaa yleensä matikoita.

Molemmilla proomuilla voi periaatteessa vierailla samalla sukelluksella aloittamalla Syvältä proomulta ja sukeltamalla sieltä Matalan proomun kautta rantaan.

Eteläpään parhaat

PULKKILANHARJU 8 km pitkä Pulkkilanharju sijaitsee Asikkalan kunnassa. Harjua pitkin kulkee tie 314 Vääksystä Sysmään, joka kannattaa ajaa jo komeiden maisemienkin vuoksi. Harjulla on useita sukelluskohteita, joille on helppo lähteä rannasta.

Harjun eteläpäässä sijaitsee kohde, josta puhutaan nimillä Venevaja, Putki ja historiansa mukaan Tukinlaskupaikka. Rannassa on kivikkoa ja pohjoiseen lähdettäessä louhekiveä sillalle asti. Rannasta lähtee länteen naru, joka vie läpisukellettaville putkille: ensimmäinen on 11–14 metrissä ja toinen 20–24 metrissä. Pohjalla on kasa kantoja. Vesi on tummaa ja pohja mutainen.

Pulkkilanharjulla on useita kohtia, joista pääsee turvallisesti veteen.

» Kohde nimeltään Pikkusilta tai Pikkuaukko Isosalmen pohjoisreunalla sopii hyvin kaiken tasoisille sukeltajille. Rannasta lähtee pohjoiseen päin sora-, kivi- ja savirinne 27–30 metriin asti. Rinne on itseasiassa kanjoni, jonka koilliskulmasta avautuu reitti 37 metrin monttuun. Montun pohjoispäässä on kohta ja toinen noin 30 metrin kohdalla, missä kompassit elävät omaa elämäänsä. Sillan eteläpuolelta löytyy paljon tukkeja noin 15 metriin asti. Paikassa on virtaus pohjoiseen Kalkkisten kanavaa kohti, ja se voi olla ajoittain voimakaskin. Kohteelle on vedetty narut talvisukellusta varten. Naru kiertää etelään tukeille ja siitä veneen rungolle 20 metrissä. Siinä naru jakautuu kahdelle reitille

Pekka Tuuri

Pulkkilanharjun Pikkusillan veteenmenopaikka on Isosalmen pohjoisreunalla.

Pikkusillan eteläpuolelta on poistettu tukkikasoihin kiinnittyneitä haamuverkkoja.

Päijänne on aikoinaan ollut tärkeä tukinuittoreitti, josta muistona pohjassa diktaali eli kiinnityspaikka.

pohjoiseen: toinen kulkee 20–25 metrissä ja toinen 37 metrin montussa. Narut yhdistyvät jälleen pohjoisessa 25 metriä rantaan päin. 5 metrissä kulkee dekonaru sillalta pohjoisen loistolle asti.

Karinsalmen sillan pohjoispäästä pääsee myös veteen. Pohjassa on ihmisten sillalta heittämää rojua, hajonnut tukkinippu, kanto ja autojen korinosia. Salmessa on ajoittain kova virtaus länsiitäsuuntaan. Satunnaisesti virta saattaa olla myös päinvastaiseen suuntaan. Kesällä on huomioitava vilkas veneliikenne. Kesäravintola Reimarin molemmin puolin pääsee mukavasti veteen. Länsipuolella on 4 metriin saakka kivilouhepenkka, jonka jälkeen loivaa savipohjaa 10 metriin asti. Itäpuoli rannasta 6-8 metrin välille loivaa savipohjaa, jonka

jälkeen jyrkempää rinnettä 20-30 metrin matkalla. Tässä kannattaa suunnata etelään päin, sillä pohjoisen puolella on kalaverkkoja. Molemmat puolet toimivat hyvin P1-, P2- ja Rescue-kurssien avovesikoulutuksiin. Huomioi mahdollinen veneliikenne ja kesäravintolan ollessa auki muut autoilijat ja moottoripyöräilijät.

PURTSAARI JA LINNASAARI Tehinselän eteläosassa sijaitsevat venekohteet Purtsaari ja Linnasaari, jotka ovat sukellettavissa samalla reissulla. Purtsaaressa 15–20 metrin syvyydestä alkaa kallioseinämä 60 metriin asti. Seinämä kulkee kaakko-luodelinjalla ja ulottuu Purtsaaren pohjoispuolelta Selkäsaaren eteläkärjen kohdille keskelle selkää. Sukellettavaa siis riittää! Rannasta noin 50–100 metrin matkalla on loivasti viettävää pehmeää savipohjaa. Seinämän taitekohdassa on louhikkoa. Seinämän alla savirinne jatkuu 60 metrin syvemmälle puolelle, missä on satunnaisia kivenlohkareita.

Linnasaari sijaitsee Purtsaaresta luoteeseen. Saaren pohjoispuolella olevan poukaman edustalla kulkee pohjoiseen pitkä vedenalainen soraharju. Harjun päällä on syvyyttä 6–10 metriä ja pohjalla noin 30 metriä.

JOS ON AIKAA, KOE VIELÄ NÄMÄ Padasjoen edustalla sijaitsevalta Paljaskallion saarelta löytyy komea jyrkänne saaren etelä- ja länsireunalta. Jyrkänne ulottuu noin 22 metrin syvyyteen, ja syvimmässä kohdassa se muuttuu hieman negatiiviseksi ja menee pari metriä saaren alle.

Teemu Lakka

Teemu Lakka

Pulkkilanharjun länsirannalla kuvattu talvinen sulamisvesikerros.

1

2 Säynätsalo

Korpilahti

4

5 3

Päijänteen sukelluskohteita

1. Matala ja syvä proomu 2. Asuntoproomu 3. Rappukallio 4. Kärkistensalmi, Maapuoli 5. Kärkistensalmi, Vespuoli 6. Linnasaari 7. Purtsaari 8. Mainiemen sahan alue 9. Paljaskallio 10. Vähä Haukkasalo 11. Karisalmen silta 12. Pulkkilanharju ”Pikkusilta” 13. Pulkkilanharju ”Venevaja”

Pohja jatkuu jyrkänteen juurelta loivasti syventyen kohden 30–40 metrin monttua luode-pohjoissuunnalla. Maihinnousu saarelle on kielletty lintujensuojeluaikana.

Mainiemen sahan alueella Padasjoella on mielenkiintoinen jyrkkä penkka, joka muodostuu sahan vanhasta hylkypuusta, rimoista ja sahapintojen kappaleista. Puiden onkaloista hyvä mahdollisuus bongata rapuja.

Juttu on tehty yhteistyössä alueen seurojen kanssa. Kiitos Sammakot ry, Jyväskylän Delfiinit ry, Lahden Urheilusukeltajat ry ja Nastolan Sukellussuunnistajat ry!

Lisätietoja kohteista, retkiä ja hyvää sukellusseuraa voi kysellä Päijänteen alueen seuroista, yhteystiedot löytyvät www.sukeltaja.fi/seurahaku

6

7

8 9 Sysmä

Padasjoki 10

11 12

13

Vääksy

Lahti Heinola