Page 1

nr.12 ~ oktober 2010

GRATIS www.suikerkrant.be

DE CULTUURKRANT VAN DE KEMPEN

Theater Stap

Leo Pleysier

De Kempen als merk

Zaal Den Bond

Terrorising Turnhawt

Eirbissemerumba

TURNHOUT – Theater Stap scheert hoge toppen. Eerder dit jaar werd de film ‘Waar de sterre bleef stille staan’ van Gust Van den Berghe geselecteerd voor ‘La Quinzaine des Réalisateurs’ op het filmfestival van Cannes. En nu verbazen ze vriend en vijand met hun nieuwste productie ‘Le Bare / SupperwareCity Parties’. Suiker had een gesprek met artistiek leider Marc Bryssinck en acteurs Peter Janssens en Katrien Lingier.

RIJKEVORSEL - Leo Pleysier schrijft een boek en … neemt daar zijn tijd voor. Welgeteld 3 jaar. Volgens onze reporter ter plaatse komt dat neer op één regel per dag. “Als ik aan een boek begin, weet ik nooit hoe het zal aflopen”, zegt Pleysier. U kan het einde te weten komen door u vierklauwens naar de boekhandel te begeven, een paar euro uit uw broekzak te diepen en ‘Dieperik’, de nieuwste van Pleysier, aan te schaffen.

GEEL - Er zijn een dozijn instellingen en verenigingen die proberen de Kempen te promoten. Vzw Rurant onderscheidt zich van alle andere. “Wij vertrekken bij de basis. Bij een gevoel. Van daaruit proberen we de Kempen als regio en als kwaliteitsmerk te promoten. Waaraan denken mensen als ze het woord ‘Kempen’ horen? Een studie wees uit dat de regio vooral geassocieerd wordt met authenticiteit, gezelligheid, natuur en traditie. Zijn dat onze troeven? Oké dan. Dan gaan we daarmee aan de slag.” Een interessante babbel met Johny Geerinckx van Rurant.

TURNHOUT - Mannen maken plannen. Meestal onnozele, soms ook heel nuttige. In Turnhout wil zaaleigenaar ACW samen met concertorganisator Aaipot! de enigszins in onbruik geraakte Zaal Den Bond terug de uitstraling geven die ze ooit had. “Den Bond moet het lokale equivalent worden van De Vooruit in Gent,” zegt ACW’er Rik Waer. Als je met zo’n brutale uitspraak durft uitpakken, kan je er donder op zeggen: je krijgt een curieuze journalist van Suiker op je dak.

TURNHOUT - Het jonge gespuis van ‘Tune in Turn out’ beweert al vier jaar het uitgaansleven in de binkense binnenstad te terroriseren met allerhande feestjes en concerten. Op 30 oktober plannen ze met het dansevenement ‘Cubic Clash’ in de Kuub van de Warande een nieuwe aanslag op uw buis van Eustachius, atlaswervel en meniscus. Het kruim van de alternatieve dansmuziek zorgt voor munitie. Als u paaldanser(es) bent, bent u nog meer dan welkom.

HOOGSTRATEN - 27 jaar geleden hingen de muzikanten van De Spilzakken hun instrumenten aan de haak. Ze waren wereldberoemd in Hoogstraten en onbekend daarbuiten. Als het van De Spilzakken afhangt, mag dat voor altijd zo blijven, maar ze begeven zich op glad ijs. Ter ere van 800 jaar Hoogstraten komen De Spilzakken nog eens bijeen. Tijdens het reünieconcert zullen ze ongetwijfeld ook het lied met de fantastische titel ‘Den eirbissemerumba’ ten gehore brengen. Er zijn ooit voor minder Grammy Awards uitgereikt.

3 blz.

4 blz.

10 blz.

14 blz.

16 blz.

20 blz.


Roel Sels

Le Bare® van Theater Stap bruist van energie

Steun en word lid van de ‘Club van 100’

Hebt u een hart voor cultuur? Wilt u uw bedrijf een cultureel imago aanmeten? Bent u geïnteresseerd in een aantal vrijkaarten voor culturele voorstellingen? Wilt u lokale artiesten een hart onder de riem steken? Vindt u het ook een verademing om tussen de tientallen reclameblaadjes eens een informatieve en reclamevrije krant aan te treffen? Dan hebt u een goede reden om Suiker te steunen en toe te treden tot de ‘Club van 100’. Voor alle info belt u naar Leen Verwaest (0495 53 54 80) of mailt u naar leen@suikerkrant.be.

Nieuws van onze partner

Club Cienciano Het is geen goed seizoen geweest voor Club Cienciano, de grootste voetbalclub van Cuzco. Ze zijn twaalfde geworden. Op zestien ploegen is dat niet goed; ver beneden de verwachtingen. Club Cienciano - vrij vertaald: club wetenschappen - heeft een rijke geschiedenis. De voetbalclub viert straks haar 110de verjaardag. Ze werd in 1901 opgericht door een paar studenten wetenschappen aan de unief van Cuzco. Op zoek naar een probaat middel om een kater te verdrijven, dachten zij dat een beetje sport geen kwaad zou kunnen. Zo zag Cienciano het levenslicht. Tegenstanders van Club Cienciano lachen daar nu nog altijd mee en zeggen smalend dat de enige bestaansreden van de club een gebrek aan geneesmiddelen was. Ze hebben niet helemaal ongelijk. Als in 1901 Dafalgan had bestaan, hadden de studenten van toen nooit een voetbalploeg opgericht om koppijn te bestrijden. Club Cienciano -meestal afgekort tot Cienciano- heeft een roemrijk verleden. De rood-witten uit Cuzco hebben bijna altijd in de Primera Division van Peru gespeeld en één keer wonnen ze zelfs de Recopa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van wat in Europa de Champions League is. Toch is Cienciano geen goeie ploeg. Verre van, zelfs: het is een bende potstampers bij mekaar. In België zouden ze door de eerste de beste caféploeg van het kastje naar de muur gespeeld worden. In de geschiedenis van het voetbal is er nooit een club geweest die zoveel bereikt heeft met zo weinig talent als Cienciano en dat is de enige reden waarom ik er al jaren supporter van ben. Er zijn geen aanvallers, middenvelders, verdedigers of keepers bij Cienciano. Wie als eerste op de club arriveert, mag vooraan spelen. De laatste staat gewoonlijk in de goal. Al jaren is dat de Colombiaan Walter Noriega. Hij heeft ondertussen al zo dikwijls in het doel gestaan dat ze keepershandschoenen voor hem gekocht hebben. Tot op heden staat dat nog geboekstaafd als de enige ‘professionele’ aankoop uit de clubgeschiedenis. Amateurisme is troef bij Cienciano, maar vergis je niet. De club werkt zijn thuiswedstrijden af in het Estadio Garcilaso, dat plaats biedt aan 42.000 mensen. Die zijn ook altijd allemaal aanwezig. Alle matchen zijn lang op voorhand uitverkocht. In het eerste elftal van Cienciano geraken is honderd keer gemakkelijker dan er een ticket voor bemachtigen. Voetballen hebben ze nooit goed gekund bij Cienciano. Na 110 jaar blijft de club haar initiële doelstelling nog altijd trouw: de kater verdrijven. Talent heb je daar niet voor nodig. Vooraan of achteraan spelen,

2 — oktober 2010

met links of rechts tegen de bal trappen, de spelregels kennen... het is allemaal van ondergeschikt belang. En toch worden regelmatig nationale en zelfs internationale successen geboekt. The sky is the limit voor de rood-witten uit Cuzco, en dat mag je gerust letterlijk opvatten. Het Estadio Garcilaso ligt op een hoogte van exact 3.360 meter. Een normaal mens is al buiten adem als hij op die hoogte de post uit de brievenbus gaat halen. Zo ook de tegenstanders van Cienciano. Ze zijn bekaf als ze het terrein hebben betreden en naar hun helft van het veld zijn gelopen. En dan moet de arbiter de wedstrijd nog op gang fluiten. Na een kwartier spelen staat de eerste bezoekende speler al voorovergebogen, met de handen op de knieën, uit te hijgen. Doorgaans zijn voor de rust de drie vervangingen al opgebruikt bij de gastploeg. Clubs uit Puno en Juliaca -beide gelegen aan het Titicacameer, op meer dan 4.000 meter hoogte- waren traditioneel de enige teams die in Cuzco punten konden rapen. Maar sinds die ploegen tien jaar geleden verplicht werden om een eigen regionale Titicacácompetitie op te richten, hoeft Cienciano thuis van niemand nog bang te zijn. Cienciano wint nu per definitie al zijn thuiswedstrijden. Dat verklaart waarom het stadion altijd vol zit en hoe af en toe zelfs internationale trofeeën kunnen worden binnengerijfd. Club Cienciano is vooral een bekerspecialist. Zolang er maar een heen- en terugwedstrijd moet gespeeld worden, is alles mogelijk. Op verplaatsing is de tactiek simpel. De trainer vraagt dan altijd om het doelpuntenverschil beperkt te houden tot elf. Als dat lukt, kan het thuis nog alle kanten op. In de vaderlandse competitie hebben de spelers van Cienciano het een stuk moeilijker dan in bekerwedstrijden. Zo zeker het is dat ze alle thuismatchen winnen, zo vast staat het ook dat ze op verplaatsing geen bal raken. En zo word je dus zelden of nooit kampioen. Voor de 42.000 toeschouwers kan dat de pret niet drukken - er is geen kat die de uitwedstrijden volgt - en ook de clubleiding vindt het allemaal best. “’t Is dat de verplaatsingen ons bijna niks kosten,” liet voorzitter Silva onlangs nog optekenen, “anders zouden we beter forfait geven voor de uitwedstrijden. Maar voor ons zijn alle vliegreizen de helft goedkoper dan voor een ander. Als wij op verplaatsing gaan, hoeven wij niet op te stijgen; wij moeten alleen landen. Het volstaat om ons vliegtuig van een helling te duwen.” Dat gebeurt trouwens door de laatste die gearriveerd is. Tot groot ongenoegen van Walter Noriega, want het is een rotklus. Maar mét keepershandschoenen scheelt het.

Zenit zoekt directeur TURNHOUT – De Scholengroep Kempen is dringend op zoek naar een directeur secundair onderwijs voor Zenit in Turnhout. SO Zenit biedt naast de technische richtingen printmedia, multimedia, elektrische installatietechnieken, informaticabeheer en chemie ook beroepssecundair onderwijs aan zoals drukvoorbereiding, drukken en afwerken, hout, elektrische installaties, automechanica en carrosserie. Naast kwaliteitsvolle opleidingen in een moderne infrastructuur in het centrum van Turnhout besteedt de school ook extra aandacht aan talenonderwijs, degelijke stageplaatsen en leerlingenbegeleiding. SO Zenit Turnhout is een warme school waar iedereen zich goed voelt in een sfeer van vertrouwen en welbevinden. De directeur SO is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de uitbouw van het pedagogische, administratieve, logistieke en personeelsbeleid. Hij is een echte

teamspeler en een mensgericht leider die een visie ontwikkelt op lange termijn. Een diploma hoger onderwijs van het lange type en een bewijs van pedagogische bekwaamheid zijn vereist. Van de directeur SO wordt eveneens verwacht dat hij het pedagogische project van het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap GO onderschrijft en mee verder vorm geeft. Het gaat om een voltijdse betrekking met mogelijkheid tot vaste benoeming. De wedde wordt bepaald volgende de criteria van het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Schriftelijke kandidaturen met cv moeten asap worden verstuurd naar Scholengroep Kempen, ter attentie van dhr. L. Van de Poel, algemeen directeur, Grote Markt 52, 2300 Turnhout. Meer info op het nummer 014 47 10 60 of via ludovandepoel@sgrkempen.be.

Willem Elsschotweekend

HERSELT – Willem Elsschot woonde het grootste deel van zijn leven in Antwerpen, maar hij kwam regelmatig in Herselt. Als kind ging hij vaak naar Blauberg, waar zijn oom een kruidenierszaak uitbaatte. Het was daar dat hij de inspiratie vond voor ‘De verlossing’. Herselt houdt op 9 en 10 oktober een Willem Elsschotweekend. Op zaterdag 9 oktober geeft Guusje van Tilborgh in de theatermonoloog ‘Dank u heren, vijf vrouwen over Willem Elsschot’, gestalte aan vijf vrouwen die dicht bij Elsschot hebben

gestaan. De monoloog begint om 20u, in de bovenzaal van Bergom, Hoge Dreef 1. Kaarten kosten 6 euro. Op zondag 10 oktober worden er Willem Elsschotwandelingen georganiseerd met vertellingen over Elsschot. Deelnemen is gratis. Vertrekpunt is de pastorie van Blauberg. De wandelingen starten om 9.50u (tot 12u) en om 14u (tot 16u). Na de wandeling kan je genieten van het 20 minuten durende theaterstuk ‘De verlossing’. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dat kan via 014 53 98 34 of toerisme@herselt.be.

Neem NU een abonnement op Suiker is gratis verkrijgbaar in de 27 gemeentes van het arrondissement Turnhout. Je vindt het in handelszaken, stations, ziekenhuizen, bibliotheken en cultuurcentra. Je kan er niet naast kijken. Of toch … want als je tegenslag hebt, is de stapel Suikers al weg voor je er passeert. Geen nood, je kan je abonneren! Voor het ronde bedrag van 20 euro krijg je Suiker een jaar lang (11 edities)

in je brievenbus. Zo ben je zeker dat je je favoriete cultuurmagazine nooit zal missen. Schrijf 20 euro over op rekeningnummer 068-889066257 van GCV Procart, Otterstraat 8 bus 2, 2300 Turnhout, en je krijgt de volgende 11 Suikers toegestuurd. Vermeld duidelijk je naam en adres, zodat er bij de verzending niets kan misgaan.

TURNHOUT - Nog nooit van Le Bare® gehoord? De conclusie van trendwatchers luidt nochtans unaniem: dit is werkelijk een uniek en revolutionair product. Iets dat je moet gezien hebben. De acteurs van Theater Stap en Aksident stellen het graag aan u voor op 7 en 9 oktober in De Warande. De nieuwe voorstelling Le Bare/Supperware-City Parties is een heus spektakel over een plastiek koker die wel 138 wondere toepassingen heeft. Suiker was razend benieuwd, wierp een blik achter de schermen van Theater Stap en keerde opgeladen huiswaarts. Bedrijvigheid troef in de thuisbasis van Theater Stap in de Brugstraat. Het professionele theatergezelschap dat voorstellingen maakt waarin mensen met een handicap centraal staan, maakt zich klaar voor Le Bare/Supperware-City Parties. Stapacteurs Peter Janssens (28) en Katrien Lingier (23) en artistiek leider Marc Bryssinck zijn in hun nopjes. Ze zijn opmerkelijk verwonderd dat ik nog nooit van Le Bare® heb gehoord. “Hoe, jij kent dat niet?”, klinkt het verbaasd. Katrien: Het gaat over een buis die moet worden opgeladen. Marc: Le Bare® is een nieuw revolutionair product. Een Thaise jongen heeft het een beetje toevallig ontdekt. Het lijkt op een gewone pvc-buis, maar ze zit vol energie. Het is een soort humane overdracht. De Stapspelers laden kracht in de buis. Katrien: Peter laadt de buis op. Peter: Klopt. Marc: En als de buis opgeladen is, kan ze Peter terug opladen, of iemand anders die de buis koopt. De koker heeft een heilzame werking. Le Bare® brengt mensen meer in balans waardoor ze minder angst, minder frustratie hebben. Katrien: Eigenlijk maakt de buis je zekerder, vrolijk, gelukkig. ­– En wat gebeurt er met de buis tijdens de voorstelling? Marc: In de eerste fase geven de spelers uitleg over het product en inzicht in het laden. De tweede fase is een grote happening waarin de toepassingsdomeinen worden uitgelegd. Katrien: Wetenschap, lifestyle, spiritualiteit, gezondheid en…(denkt hard na) entertainment! Marc: Het is een soort productdemonstratie met heel veel show, een fysieke catwalk met alle verkleedpartijen van dien. De spelers

wisselen voortdurend van personage en kleding om Le Bare® in alle facetten te laten zien. We gaan niet alles verklappen, maar in Azië heeft iedereen Le Bare®. We gaan er heel Europa mee veroveren. (glimlacht stiekem) En we starten in Turnhout. We gaan een pot plezier maken en het ding verkoopt zichzelf wel. Daarvoor gaan we niet veel moeite moeten doen, hé? Katrien en Peter (instemmend): Ja, dat is waar. Peter: Er zit veel humor in Le Bare®. Katrien: En af en toe serieus, maar niet veel. Er zit veel muziek in. (met pretoogjes) En na de voorstelling… Marc (onderbreekt en fluistert): Sssht, dat mag je niet zeggen, dat mag nooit geweten zijn. Peter: En dan heb je Herman Verbruggen. Marc: Ja, Herman Verbruggen is de presentator die de avond aan elkaar praat. ­– Katrien en Peter, jullie hebben al heel wat ervaring in theater. Wat maakt toneel leuk voor jullie? Peter: Spelen met bekende mensen: (somt op) Koen De Graeve, Wouter Hendrickx, Herwig Ilegems, Wim Opbrouck, Els Dottermans,… Katrien: In theater kan je iemand anders zijn. Je kan alles spelen, alles wat in het echte leven niet kan. Marc (plagend): En altijd dat repeteren. Is dat soms niet vervelend?

Theater Stap speelt Le Bare / Supperware-City Parties 7 en 9 oktober om 20.15u De Warande - Kuub Tickets 16 euro Info en reservaties: 014 41 69 91

Katrien: Nee, repeteren is leuk! Ik heb ervoor gekozen en vind het echt de max, een droomjob. Ooit zou ik echt eens in een musical willen spelen. Peter: Theater is mijn droom, echt waar. Vroeger zei ik altijd dat ik toneel wilde spelen. En nu doe ik het. Ik zou echt graag op tv komen. Op de VTM. In Familie, Zone Stad en Aspe. ­– In het voorjaar werd ‘Waar de sterre bleef stille staan’ van Gust Van den Berghe geselecteerd in de categorie La Quinzaine des Réalisateurs op het filmfestival in Cannes. Een film met Stapspelers. Een hele ervaring lijkt me? Marc: Gust studeerde aan het Rits en wilde een eindwerk maken. Hij deed zijn laatste jaar over omdat hij zich niet aan de opdracht, een kortfilm, wilde houden. Gust wilde afstuderen met een langspeelfilm. Bij voorkeur met Stapspelers. Wij stonden daar erg voor open en geloofden erin. Gust en zijn ploeg hebben hier drie weken in hun slaapzak gelogeerd. ‘Waar de sterre bleef stille staan’ is gebaseerd op het boek van Felix Timmermans. De film vertelt het alom gekende kerstverhaal van Pitje Vogel, Suskewiet en Schrobberbeek (gespeeld door Peter Janssens, nvdr) die zich lazarus willen zuipen, maar geen geld hebben. De drie besluiten Driekoningen te gaan zingen. Onderweg komen ze het kindje Jezus tegen aan wie ze al hun centen afstaan. De selectie voor Cannes was beyond, buitensporig. Er zijn mensen die er heel hun leven van dromen. Gust heeft met minder dan 10.000 euro een film gemaakt. En dan weten dat je tussen films staat die misschien wel 30 miljoen euro hebben gekost! De selectie was een prijs op zich. Jij was erbij in Cannes, hé Peter? Mét smoking. Peter: Ja, het was geweldig. En heel chic. We hebben veel gezwommen. En ik heb Johnny Depp gezien. Marc: Dat is niet waar, hoor. (lacht) Maar er waren wel veel bekende mensen. Wij waren wat afgeleid, hé Peter? Wij waren een beetje dronken, dronken van geluk. Peter: Ja!

Marc: Omdat je dat niet verwacht. Je ziet dat niet aankomen. Het is iets waarin je heel je hart steekt. Al wat in de mogelijkheden lag, hebben we gedaan. Maar het was niet zo dat we er een budget voor reserveerden. En uiteindelijk werden we met een geweldig resultaat beloond. Het overtrof onze stoutste verwachtingen. Hetzelfde was waar met de voorstelling ‘Poppemie’ met Heidi De Feyter, ook een eindwerk. Bij het leiden van een gezelschap probeer ik niet alles te controleren en te sturen. Want er bieden zich ook dingen aan. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk. Want als er even niets komt, dan is er ook niets. Toch moeten we gevoelig blijven voor de dingen die er zijn en die eraan komen. En door vol te programmeren, kan je op zoiets niet meer reageren. Het zal niet elke keer zo’n resultaat hebben. Maar we moeten blijven geloven in jonge mensen, hé. Nietwaar, Katrien? Katrien: Da’s waar. ­– Wanneer kunnen we de film ‘Waar de sterre bleef stille staan’ bekijken? Marc: De film heeft in Athene, Israël, Servië, München, Korea,… gezeten. Hij toert rond. Hij doet overal mee voor prijzen, maar zal nooit winnen want hij is te weerbarstig. Het is geen commerciële film. Op 19 oktober wordt hij in Belgische première getoond op het filmfestival in Gent. In december loopt hij in Utopolis in Turnhout en in andere grote cinemazalen. Ook zal hij dan eventueel te zien zijn in cultuurcentra. Het stuk is eigendom van het collectieve geheugen van de gewone mensen. Heel veel mensen zeggen: “Ik heb ooit nog Pitje Vogel of ‘den duvel’ gespeeld.” Eigenlijk moet de film terug naar de mensen gaan. Door enkel in grote zalen te projecteren, sluit je sowieso een aantal mensen uit. Het is geen ramp de film te spelen in technisch iets minder goede omstandigheden. Als hij maar op zoveel mogelijk plaatsen te zien is. Info: www.theaterstap.be / www.lebare.be Tekst: Caroline Haverans Foto’s: Bart Van der Moeren

Suiker — 3


Na drie jaar wachten: een nieuwe

Leo Pleysier

RIJKEVORSEL - Schrijft een schrijver zoals hij gebekt is? Die karamellengedachte speelde door ons hoofd toen we na het interview met Leo Pleysier van zijn woonplaats Rijkevorsel terug naar huis reden. We waren wat ongerust. Ruim anderhalf uur hadden we met de schrijver gesproken. Maar in onze perceptie (jawel) van het gesprek bestond meer dan de helft van dat onderhoud uit stiltes en aarzelingen van de schrijver. Dat was meteen ook het beeld dat we hadden van het oeuvre van Pleysier. Na drie jaar stilte bracht hij opnieuw een roman uit die op de koop toe nauwelijks 100 pagina’s beslaat. (Om de schrijver even op stang te jagen: dat komt neer op 0.09 pagina’s –of een regel– per dag). Veel stilte, weinig gewin … Echter: tijdens het beluisteren van de opname van het gesprek maakt onze ongerustheid al even snel plaats voor grote bewondering als blijkt hoe onwaarschijnlijk punctueel Pleysier zich heeft uitgedrukt. Elke zin die hij begint, maakt hij af. Elk woord dat hij gebruikt, is een woord dat in die zin thuishoort. Kortom: een godsgeschenk voor een interviewer want het ganse gesprek kan zonder het tijdrovende knip- en plakwerk rechtstreeks op papier gezet worden. Ja dus! Deze schrijver schrijft zoals hij praat. Want ook ‘Dieperik’, zijn laatste roman, is wederom geschreven met datzelfde hengelaarsgeduld voor het bovenhalen van de juiste woordklanken en muzikale tekstritmiek die al veertig jaar zijn handelsmerk zijn. De kunstgreep van Pleysier bestaat er telkens in bij de lezer de indruk te wekken dat de tekst hem op een dag als een pijnloze bevalling uit zijn pen is gerold. De zweetgeur die ongetwijfeld in zijn schrijfkamer hangt -stel u voor: drie jaar niet verlucht!- dringt niet door tot in zijn teksten. Terwijl de hardwerkende opstelschrijver op zijn bek gaat als hij uitroept: “Kijk mamma: zonder handen”, fietst Pleysier de lange afstand met de branie van een sprinter die in volle snelheid achteruit kijkt naar de achtervolgers. – Mijnheer Pleysier: na drie jaar wachten reageerde de literaire pers opgelucht op ‘Dieperik’: “ In Vlaanderen heeft Leo Pleysier eindelijk nog eens een nieuwe roman klaar die als vanouds inzoomt op de eigen roots”, zo stond in Knack. Maar dat is toch mijn vaste termijn: om de twee of drie jaar breng ik een nieuw boek

uit. Zolang ik schrijf, is dat zo. Ik ben een heel trage schrijver, zeker geen veelschrijver. Ik ben een maker van korte, gebalde, geconcentreerde teksten. – U hebt geen writer’s block gehad? De voorbije winter ben ik wel zwaar ziek geweest. Dat heeft wel een knauw in de zaak gegeven. – Hier en daar werd gesuggereerd dat u was uitgekeken op uw familieverhalen en op zoek was naar andere thema’s. Er zijn mensen die in uw plaats allerlei bedenkingen maken en andere wegen uitzoeken. Ik maak wat zich aandient, wat ik vind dat er gemaakt moet worden. Mijn vorige boek ‘De Latino’s’ speelde zich af in de Ecuadoraanse Andes: dat is ver van huis. Daarna had ik weer veel zin om iets te maken dat heel dichtbij en heel intiem was. Maar ik ga mijzelf niet de vraag stellen: past dit boek in de grote lijn van wat er van mij verwacht wordt? Het enige wat telt is: heb ik nu zin om dit boek te maken? Het boek dat klaar zit, maak ik. – Wat moeten we ons bij ‘een boek dat klaarzit’ voorstellen? Mijn manier van werken is te vergelijken met die van een tekenaar die op een wit blad krabbels zit te maken. Ik blijf ook zolang bezig tot ik in die krabbels een figuur zie. Dat kan een tijdje duren. Soms is er geen figuur en dan gaat het niet. Maar vanaf het moment dat ik die figuur zie, kan ik verder aan de slag. Heel het boek ‘Dieperik’ komt voor uit één beeld dat ik bewaard heb uit mijn kindertijd, die ik heb doorgebracht op de grote boerderij van mijn ouders. Dat is het beeld

van een zomeravond waarop mijn moeder op een bank boontjes zit te ‘blezen’, zoals ze dat noemde. Ondertussen fietste ik rond op mijn fiets. Dat is het oerbeeld van het boek en dat genereert al de rest. Ik ben niet het soort schrijver die maandenlang aan een boek zit te denken, dan voor zijn pc gaat zitten en nog enkel het boek dat al in zijn hoofd gemaakt is, moet uitschrijven. Al schrijvend wordt het boek ook voor mij zichtbaar. Als ik aan boek begin, weet ik nooit hoe het gaat aflopen. Op die manier blijft het voor mijzelf ook spannend. Ik ben eigenlijk diegene die nog het meest benieuwd is naar mijn boek. – Speelt bij u het verhaal wel een grote rol? U bent toch vooral bezig met taal. Ik ben inderdaad nogal gefascineerd door het medium zelf. Ik speel ook met dat medium, wat je merkt in mijn teksten. Ik ben nogal verliefd op de taal en op woorden. Ik ben eerder een taalverliefd schrijver dan een episch, breedvoerig verteller. Ik ben eerder gewonnen voor het maken van taalmuziek in plaats van het vertellen van lang uitgesponnen verhalen. – In die zin verschilt u erg met Walter van den Broeck, die aan zijn lezers telkens wel een verhaal wil vertellen. Walter is een goede vriend. Als we mekaar ontmoeten en het over ons werk hebben, stellen we ook regelmatig vast: ‘We zijn zo grondig verschillende schrijvers’. Ik zeg dan altijd: ‘Wat goed, hé.’ Stel je voor dat we beiden hetzelfde zouden maken. Dat zou toch saai en vervelend zijn. We zijn bijna twee uitersten. Maar er zijn ook raakpunten. We zijn beiden niet verlegen om materiaal te gebruiken dat rond ons ligt. Ook ik ben een schrijver die met gespitste oren rondloopt om op te vangen wat mensen allemaal zeggen. Dat materiaal gebruik ik ongegeneerd. Maar ik voeg er meteen aan toe: als ik dat gebruik, gebeurt dat niet zomaar. Het is allemaal heel erg bewerkt als ik ermee aan de slag ga. Ik probeer met taal altijd muziekjes te maken. Wat is een boek als: ‘Wit is altijd schoon’? Ik beschouw het altijd als taalmuziek: ik tracht een sonate van Schubert in taal te maken. – Bent u dan niet meer een dichter dan een romanschrijver? Hebt u zich ooit aan het schrijven van gedichten gewaagd? Als we begonnen te schrijven op ons zestiende pleegden we allemaal onze gedichtjes voor het verre en onbereikbare lief. Die poëtische band is wel gebleven, maar kan ik hem kwijt in mijn proza? Er zit poëzie genoeg in mijn proza opdat ik daarnaast nog behoefte zou voelen om echt specifiek in dichtvorm te schrijven. – In ‘Dieperik’ weeft u 100 bladzijden rond

Ik wil zo goed mogelijke marchandise leveren.

4 — oktober 2010

één gebeurtenis: een bijna-verdrinking van een jongetje in een kleiput. Omdat alles wat u in het boek beschrijft ook klopt met uw ‘echte’ leven, gingen we ervan uit dat ‘Dieperik’ ook sterk autobiografisch was. Maar midden in het boek krijgt het hoofdpersonage plots de naam van Michel. Dat werkte erg bevreemdend. Voor ons moest dat ‘Leo’ zijn. Het staat natuurlijk de lezer vrij om in dat jongetje de schrijver te zien. Maar ik spreek over ‘een’ moeder en ‘een’ jongen. Er staat op de kaft niet voor niets ‘roman’. Ik wil niet wegmoffelen dat ik gegevens en materiaal uit mijn eigen leven gebruik. Toch ben ik een romanschrijver. Ik hou er niet van dat mensen het boek lezen in de overtuiging dat het tot in de kleinste details echt zo gebeurd is. Die vrijheid van een romanschrijver eigen ik me nog altijd toe. – U bent dus niet bijna verdronken in een kleiput van een steenfabriek in Rijkevorsel? Nu zitten we al op het punt van wat echt is en wat niet. Daar heb ik niet veel zin in. Maar wat er geschreven wordt over die steenfabriek klopt met de werkelijkheid. Dat was een wat vreemde situatie. Waar ik woonde, kon je een denkbeeldige lijn trekken die het dorp in twee deelde. Aan de ene kant woonde de boeren en aan de andere kant de arbeiders. Maar tussen twee verloren boerengehuchten in stond een steenfabriek waarvan men tegenwoordig zou zeggen dat ze ‘zonevreemd’ is. Dat was zeer fascinerend. Als ik er als kind passeerde, wist ik nooit waar eerst kijken. Er was zoveel te zien. Er heersten haast middeleeuwse, bijna priester Daenstoestanden. Maar in de jaren zestig, zeventig is die fabriek ook verdwenen. Er is vandaag geen spoor meer van te zien. – Is ‘Dieperik’ op velerlei manieren een metafoor voor het geheugen? U diept uit uw geheugen niet alleen gebeurtenissen en dorpfiguren op maar op het moment dat Michel echt de dieperik ingaat, stelt hij zich voor wat er in die diepte van zo’n kleiputten gedurende al die jaren gedumpt is door mensen. Zo’n diepe put kan dan symbool staan voor het geheugen van de aarde. Het tweede deel van het boek heet niet voor niets: het geheugen van de klei. De geschiedenis die verteld wordt, is de geschiedenis die in het geheugen van het kind zit. Maar tegelijkertijd wil ik aantonen hoe die gebeurtenis -die bijna-verdrinking- doorwerkt tot in de volwassenheid van die figuur. Het zijn ingrijpende zaken die zich hebben voorgedaan. Zelfs op volwassen leeftijd blijft dat je waarnemingen sturen. Het bepaalt wat je ziet en niet ziet in het heden. Daarom vond ik het ook belangrijk dat er tegenover die lap verleden ook een heden stond. – Als Michel veel later op een familiefeest zijn redder tegenkomt, is hij erg ontgoocheld dat die zich het voorval niet meer herinnert. Zo zie je hoe selectief een waarneming kan zijn. Van wat voor de ene een halszaak van levensbelang is -een gebeurtenis die heel zijn leven door mekaar heeft geschud- herinnert de andere zich niets meer. In die zin is het inderdaad een boek over het geheugen en de valstrikken van het geheugen. Hoe selectief en onbetrouwbaar het geheugen vaak is. Tegelijkertijd vind ik dat ook het charmante aan het geheugen. Het is geen vaste brok beton; het is voortdurend aan verandering onderhevig. Er komen zaken bij en er gaan dingen af. Maar wat vooral opvalt, is hoe selectief het geheugen is. – U trekt het thema van het geheugen door naar de stenen die door de steenfabriek zijn gemaakt. De fabriek is ondertussen gesloopt maar de huizen die van de stenen gemaakt zijn, staan er nog steeds. Een mens sterft, alleen de herinneringen aan hem blijven. Sterker nog: ‘de mensen’ verdwijnen maar ‘de dingen’ blijven vaak veel langer overeind. Ik heb lang geleden een boek geschreven dat opende met dat motto: ‘De dingen zijn echt, de mensen zijn van horen zeggen’. Het enige wat overblijft van mensen die weg zijn, is wat erover gezegd wordt. En daar heb je ook geen vat op. Terwijl ‘een ding’ onveranderd blijft. – Komt dat thema bij u op omdat u zelf al een dag ouder wordt en met je eigen sterfelijkheid geconfronteerd wordt? ››

Suiker — 5


Leo Pleysier

Provincie Antwerpen Proudly Presents ‘Voor eer en glorie. Napoleon en de juwelen van het keizerrijk.” ANTWERPEN – Tweehonderd jaar nadat Napoleon Bonaparte en zijn vrouw MarieLouise voet aan wal zette in Antwerpen toont het Diamantmuseum Provincie Antwerpen de pracht en praal van het Hof van Napoleon. Unieke stukken zijn te zien uit museums uit Frankrijk, Zwitserland en zelfs Japan. Napoleon was groot strateeg, maar hij hechtte ook veel belang aan edelstenen, juwelen en sieraden. De generaal was niet vies van pracht en praal. Het gaf zijn machtige rijk de nodige uitstraling en bovendien gebruikte hij het ook als middel om anderen voor zich te winnen. Kunstwerken, eretekens, juwelen, monumenten, sieraden, … het werd allemaal gebruikt om diplomatieke en politieke banden te smeden. De tentoonstelling in het diamantmu-

ring is gemaakt van een kogel die zijn paard trof bij de slag van Dresden in 1813. Het diamantmuseum is elke dag open van 10 tot 17.30u, behalve op sluitingsdag woensdag. Tickets kosten 8 euro voor volwassenen. Diamantmuseum Provincie Antwerpen ligt aan het Koningin Astridplein 19-23 in Antwerpen, tel. 03 202 48 90 en e-mail: info@diamant.provant.be. Randactiviteiten In het kader van de expo organiseert het diamantmuseum ook enkele randactiviteiten. Zo is er ‘Atelier Blinkersteen’: een workshop voor kinderen met juwelenontwerper Nico Taeymans (10 euro), ‘Atelier De Dodelijke dolk’, waar kinderen een erewapen kunnen maken, een atelier waar een keizerlijke emblemen worden gemaakt en een atelier waar geschenken worden vervaardigd waarmee de vriendschap van

seum laat je kennismaken met zelden tot nooit eerder in België vertoonde objecten uit binnen- en buitenlandse musea, alsook met verborgen schatten uit privécollecties, waaronder een ring die Napoleon schonk aan zijn minnares Maria Walewska. De

Neerdorpen Klassiek!

Grensincidenten ›› Het zou kunnen dat ik er met het ouder worden meer met mijn neus op gedrukt wordt. Ik wil er nog dit over kwijt: in ‘Dieperik’ wordt wel een verhaal verteld. Maar het gaat over een verhaal dat niet mocht verteld worden. In dit boek wordt het wel verteld. Onder de grond zitten heel grote dingen. Het gaat om iets heel belangwekkends wat er opgeworpen wordt: bijna wereldomvattend. Zo’n schrijver ben ik: van iets heel klein beginnen en daar zolang op blijven kijken tot het iets heel groot wordt. Dat alles ontstaat schrijvenderwijze. – In ‘Dieperik’, maar eigenlijk in al uw boeken, gebruikt u vaak dialectwoorden. Dimitri Verhulst maakte zich onlangs in Humo erg boos op de Nederlandse correctoren van zijn uitgeverij die hem alsmaar verbeteren: teljoor moet bord worden, een tas koffie een kop koffie. U geeft ook uit bij een Nederlandse uitgever: De Bezige Bij. Hebt u daar ook last van? Ik heb in het verleden een fikse discussie moeten voeren over de titel van mijn boek: ‘De Gele Rivier is bevrozen’ (1993, nvdr). Zelfs de drukker had het op eigen initiatief veranderd in ‘bevroren’. Als ik daarvoor kies, is dat echter niet voor niets. Het is verwijzen naar een soort Nederlands zoals wij dat als kind spraken. De meester stond dan wel gereed om dat te corrigeren. Tot mijn grote vreugde heb ik later kunnen vaststellen dat een van de meest prominente Nederlandse dichters van de laatste vijftig jaar, Martinus Nijhoff, in een van zijn beroemdste gedichten ‘Het lied der dwaze bijen’, het woord ook gebruikt. Ik zou dat dan niet mogen! Die discussie moet ik vandaag niet meer voeren. Maar je moet er ook mee oppassen: voor je het weet, geraak je verzeild in het beeld van ‘al die sappige Vlamingen met hun sappig Vlaamse taaltje’. Daar doe ik ook niet aan mee. Ik kom op voor mijn taal maar doe dat niet om pittoresk te zijn. Ik geloof in de kwaliteit die dialect soms - maar niet altijd - kan hebben. Ik ben te vinden voor alle twee. Als schrijver wil ik, net als een orgelist, van alle beschikbare registers gebruik kunnen maken. De meeste van mijn boeken zijn in het register van het algemeen Nederlands geschreven. Andere ontwijken dat, zoals ‘Wit is altijd schoon’, waarin ik een Vlaamse volkse vrouw aan het woord laat. Waarom zou ik die een soort taal in de mond leggen die dat soort volksvrouwen nooit spreekt. Dat is gewoon een kwestie van authenticiteit.

6 — oktober 2010

– U woont al een leven lang in het landelijke dorp Rijkevorsel. Hebt u het gevoel dat de Kempen meebepaald heeft tot welke soort schrijver u bent uitgegroeid? Was u bijvoorbeeld een andere schrijver geworden als u in een stad was opgegroeid? Het staat als een paal boven water dat de plek waar ik woon repercussies heeft op wat ik schrijf. Ik ben het soort schrijver die gebruikt wat hij onmiddellijk rond zich ziet. Ik gebruik dat ongegeneerd en onbeschaamd. Maar dat is maar een eerste cirkel. Ik heb als schrijver wel de ambitie om daar niet mee samen te vallen. Vanwaar ik woon, ga ik ook de hele wijde wereld in die cirkel betrekken. Nu ben ik wel het soort schrijver die -in tegenstelling tot anderen- nogal flink sedentair is. Ik ben een blijver. Ik schrijf vanuit hier. Ik probeer vanuit een zwart gat de hele wereld naar binnen te trekken in plaats van zelf de wijde wereld in te trekken. – In die zin bent u de tegenpool van Aster Berkhof, ook geboren en getogen in Rijkevorsel. Hij had van jongs af de drang om de wereld te verkennen. Toen we u destijds vroegen naar een reactie op zijn 90ste verjaardag, zei u dat u weinig affiniteit had met zijn werk. Ik heb geen oordeel over het werk van Aster Berkhof. Maar hij is inderdaad een voorbeeld van het tegenovergestelde. Hij gaat de wereld in. Toch ben ik naast mijn positie als schrijver ook niet zo wereldvreemd hoor. Ik neem ook regelmatig het vliegtuig naar Afrika. Maar ik gebruik dat materiaal niet als ik mijn boeken maak. – In ‘Dieperik’ laat u anders de koeien in de wei wel zeggen: ‘Wij zijn het hier beu, beu, beu. Wij willen weg, wij willen iets anders.’ De hoofdpersoon zegt dan: ‘Ik ook, denk ik dan.’ Maar dat is ook geweten van mij: ook al ben ik hier een blijver, de verhouding met de plek waar ik woon is dubbelzinnig. Ik zou het haatliefde kunnen noemen. Ik hou er wel van, maar soms kan ik er ook zeer kwaad op zijn. – Wat maakt u dan kwaad? Soms zie ik dingen rond mij die me echt niet bevallen. Er wordt gezegd dat we nog plattelandsbewoners zijn. Maar ik merk dat ook hier het laatste stukje platteland, de laatste stukjes open ruimte, naar de kloten gewerkt worden. Op een dag ga je fietsen en zie je dat heel de horizon weg is en dat er vijftien hectare tomatenserres staan. Daar kan ik woest van worden. Ik wil geen nostalgicus zijn. De wereld

verandert, dat is nu eenmaal zo. Maar soms loopt het de spuigaten uit. Er wordt er met de open ruimte in de Kempen geknoeid en veel mensen zijn daarover verontwaardigd. – Uw collega-schrijver Koen Peeters beaamt dat in zijn laatste boek ‘De Bloemen’. De Kempen is vooral de voorbije decennia erg lelijk geworden, zo vindt hij. Ik begrijp hem zeer goed. Ik heb regelmatig pijn aan mijn ogen. Maar aan de andere kant kan je vanuit het standpunt van de boeren daarop reageren met: ‘Mogen wij eindelijk ook eens wat geld verdienen. Mogen we ook in een fatsoenlijk nieuw huis wonen, ook al moet daarvoor verkaveld worden.’ De tijd van de keuterboeren kan niet blijven duren maar de slinger is naar de andere kant doorgeslagen. Ik heb geen zin om me daarop vast te bijten. Anders heb ik geen leven meer. Ik ben ook niet zo’n actievoerder. – Diezelfde Koen Peeters stelt ook dat de nederige geschiedenis van de Kempen zich doorzet in de Kempenaar zelf en hem daarom zo bescheiden maken. De mensen kunnen die indruk hebben maar zo bescheiden ben ik niet hoor. Ik ben wel geen tafelspringer. Maar dat heeft niets te maken met de Kempen maar meer met de opvatting die ik nog over schrijven en het schrijverschap heb. Ik behoor nog tot de generatie die ervan uitgaat dat het in de literatuur gaat over wat je maakt. Maar als het eenmaal gemaakt is, houdt het voor de schrijver grotendeels op. Ik zeg altijd tegen mijn uitgever: ‘Ik zal de boeken schrijven maar jij moet ze verkopen.’ Ik steek er al mijn energie in om dat zo goed mogelijk te doen. Maar daarnaast ook nog eens vragen om ermee op de markt te gaan staan … In de mate van het mogelijke wil ik wel een voet verzetten maar … neen liever niet. – U bent dan ook zelden te zien in talkshows en dergelijke Dat interesseert mij niet. In die zin ben ik nog een schrijver van de oude stempel. Als je vlot en hip wil zijn, moet je overal opduiken. Maar daar heb ik absoluut geen zin in. Het enige waar ik zin in heb, is dat schrijverschap. Ik wil zo goed mogelijke marchandise leveren. Maar misschien is dat een voorbijgestreefde opinie. Ainsi soit il. Het zij zo. – Andere schrijvers zoals een Paul Baeten Gronda kunnen er zich niet bij neerleggen dat hun boeken maar door een duizend mensen gelezen worden. Hij wil zich ‘opofferen’

als tafelspringer om op die manier grotere naambekendheid te krijgen en dat cijfer op te krikken. Het kan wel zijn dat je daarmee wat lezers wint maar ik denk niet dat je er interessantere lezers mee krijgt. Het zijn de lezers die vallen voor de waan van de dag. Ik heb een vaste, trouwe lezersschare die een nieuw boek van mij koopt of er met grote verwachting op zit te wachten. – Drie jaar op moeten wachten. Onbeschaamd heb ik mijn tijd genomen om er drie jaar aan te werken. Zo schaamteloos ben ik. – Maar kan je er tegen dat tempo ook van leven? Brusselmans beweert dat hij minstens twee boeken per jaar moet schrijven om van zijn pen te leven. Maar het is toch de reinste waanzin om je als schrijver in een systeem te zetten waarin je gepusht wordt er elk jaar te staan met een nieuw boek. Dat is toch hetzelfde als iemand die elke dag aan de band staat en op het einde van de dag zijn quotum moet hebben. Je kiest ervoor om schrijver te zijn en dan beland je in zo’n systeem. Niet met den deze hoor. Hoe ik het voor de rest rooi, zijn mijn zaken. De mensen moeten daar niet van wakker liggen. – Bedankt voor het gesprek.

En dan hebben we nog deze gedachte als we de oprit van zijn woonst verlaten: ‘Woont een schrijver in een huis dat bij zijn boeken past?’ Leo Pleysier woont in een van de zeldzame huizen van de befaamde Turnhoutse architect Paul Neefs, die vorig jaar overleed. “Hij heeft maar een beperkt aantal huizen gebouwd”, vertelt Pleysier.“Met de fermettestijl in de Kempen wilde hij absoluut niets te maken hebben en als consequent architect is hij er toen gewoon mee opgehouden. Hij was toen nog vrij jong, met als gevolg dat hij maar een beperkt aantal huizen heeft ontworpen, maar wel huizen die blijven.” Ja dus: Pleysier woont in een huis dat op zijn oeuvre is gegoten. Leo Pleysier: Dieperik : roman, De Bezige Bij Amsterdam, 2010, 111 p. Voor Pleysiers 65-ste verjaardag wordt ook een vroeger werk van hem ‘Waar was ik weer’ opnieuw uitgegeven. Tekst: Stijn Janssen Foto’s: Bart Van der Moeren

BAARLE HERTOG/NASSAU – Vlaamse en Nederlandse auteurs en artiesten kruisen vriendschappelijk de degens op zaterdag 16 en zondag 17 oktober op het grensgebied van België en Nederland. Op zaterdag 16 oktober, vanaf 20u, wordt in Landgoed Schaluinen gestreden om de Kleinkunst Cup. Geen bekende namen op de affiche, wél artiesten die op de rand van de doorbraak staan en die je nu nog voor de spotprijs van 5 euro kunt zien. Ze mogen dan nog onbekend zijn, het zijn zeker niet de eersten de besten die het podium van de Kleinkunst Cup bevolken. De organisatoren van Nekka, hét kleinkunstevenement van de lage landen, maakten de selectie. Zes beloftevolle jongeren mogen zich tonen aan het publiek: Kamp Maria, Morabezza, Rocky Teardrop en Mercedes, Jaja, Bjorn Van Rozen en Marco Van Der Bij. Op zondag, van 10 tot 12.30u, krijgen Vlaamse, Nederlandse en zelfs Zuid-Afrikaanse auteurs het woord. Dit literaire luik

van het programma vindt plaats in het cultuurcentrum van Baarle (Pastoor De Katerstraat 5-7). De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. Deelnemers aan de debatten zijn Leopold Scholz (Zuid-Afrikaan en Europees correspondent voor Zuid-Afrikaanse kranten), scenario- en romanschrijfster Jacqueline Epskamp, regisseur en mediafiguur in Vlaanderen én Nederland Jan Verheyen en emeritus hoogleraar Herman Pleij. De presentatie van deze tiende Grensincidenten is -zoals gewoonlijk- in handen van literair recensent en auteur Jos Borré. Voor informatie en reservaties kan je terecht op de nummers 0032 14 69 93 26 en 0031 13 507 82 33, of op ccb@baarle.net.

De gemeenten Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel komen gezamenlijk naar buiten met een reeks klassieke concerten: Neerdorpen Klassiek! De concerten zijn inhoudelijk op elkaar afgestemd, zodat de bezoeker een afwisselend en kwalitatief hoogstaand programma aangeboden wordt. Zowel talentvolle jongeren als gevestigde namen staan op het podium. • 8 oktober, 20.15u, Jan Michiels (piano): van Bach tot Ligeti, drie eeuwen klaviermuziek. Locatie: Marc Liebrecht Schouwburg in Mortsel. • 28 oktober, 20.15u, Lien Haegeman (mezzosopraan) en Philippe Riga (piano): vurige liederen. Locatie: Theater Boechout-Vooruit in Boechout. • 18 november, 20.15u, Ensor Strijkkwartet met Dimitri Verhulst: ‘de zeven laatste woorden’ van Haydn. Locatie: Sint-Leonarduskerk in Aartselaar.

• 27 januari, 20.15u, Psallentes dames: beghinae in cantu instructae (rituele gezangen uit Vlaamse begijnhoven). Locatie: Sint-Laurentiuskerk in Hove. • 24 februari, 20.15u, Oxalys Ensemble: fluitkwartetten van Mozart en Reger. Locatie: Altenakapel in Kontich. • 31 maart, 20.15u, Rubens Ensemble: kwintetten van Schubert en Dvorak. Locatie: Sint-Antoniuskerk in Edegem. • 28 april, 20.15u, Trio Horta: eeuwige klassiekers van Beethoven, Schubert en Mendelsohn. Locatie: O.L.V.-kerk in Lint. (Dit concert kadert in het festival van Vlaanderen Mechelen). Tickets kosten 14 euro. Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen voor vijf concerten naar keuze. Zo’n abonnement kost 50 euro. Info en reservaties bij Orfeo Producties op het nummer 03 449 16 87 of via info@orfeo.be.

Een luikje architectuur

Chopin Festival PROV ANTWEREN – Tweehonderd jaar geleden werd in Polen Fryderyck Chopin geboren, een van de grootste pianisten en componisten ooit. De provincie Antwerpen zet die verjaardag de nodige luister bij met een heus Chopin Festival met negen luiken. • za 2 okt, 20u, Joanna Trzeciak & Urszula Kryger: liederen van Chopin. Begijnhofkerk Hoogstraten. Tickets 15 euro via 070 222 800. • za 9 okt, 20.15u, Defilharmonie, Chopin en Tsjaikovski. Jezuïetenkerk, gasthuisvest Lier. Tickets 15 euro via 070 222 800. • zo 10 okt, 15u, Defilharmonie, Chopin en Tsjakovski. De Roma, Turnhoutsebaan 286 Borgerhout. Tickets 15 euro via 070 222 800. • wo 20 okt, 20.30u, Exprezz Chopin: een nieuwe visie op Chopin. Het Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14 Antwerpen. Tickets 12 euro via 03 248 70 77 • za 23 okt, 20u, Liebrecht Vanbeckevoort: Mendelsohn, Chopin, Dvorak. CC Zwanenberg, Bergstraat Heist-op-den-Berg. Tickets 25 euro via 015 25 07 70. • zo 21 nov, 11u, Pierluigi Camicia: Chopin. Kasteel d’ Ursel, Wolfgang d’ Urselstraat 9 Bornem. Tickets 14 euro via 03 890 69 30. • zo 28 nov, 11u, Ludmil Angelov: Chopin. Ursulinenklooster, Bosstraat 9 O.L.V. Waver. Tickets 10 euro via gemeentehuis Sint-Katelijne-Waver.

mensen kan worden gekocht. Voor kinderen is ook een kinderparcours met aangepaste audiogids voorzien. Het Diamantmuseum Provincie Antwerpen biedt ook een speciaal aanbod aan voor scholen en er is ook een GPS-wandeling die je langs plekjes in Antwerpen leidt, waar Napoleon sporen heeft nagelaten. Het is ook mogelijk de bezoeken aan het diamantmuseum en het Koninklkijk paleis op de Meir -dat in 18180 door Napoleon werd gekocht- te combineren. Zin in een Napoleontische avond in een onvergetelijke sfeer? Het diamantmuseum kan indien gewenst ook ‘s avonds worden bezocht. Er is een aangepast nocturneprogramma. Meer weten over de nevenactiviteiten? 03 202 48 90, info@diamant.provant.be of www.diamantnapoleon.be.

100 jaar Renaat Braem ANTWERPEN – De Antwerpse architect Renaat Braem werd honderd jaar geleden geboren. Hij geldt nog steeds als een van de spilfiguren van het naoorlogse modernisme in België. Zijn architectuur blijft verrassen en raken. Op de website www. debalansvanbraem.be, een initiatief van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen (APA) en de Dienst Erfgoed, komt de modernist, architect en kunstenaar Braem tot leven. Verscheidene activiteiten worden georganiseerd. In Antwerpen is het mogelijk een ‘Braem wandelroute’ te maken (info: www.vai.be) of je kan het Renaat Braem Huis bezoeken (info: www.vioe.be). Op M HKA Antwerpen, oc Nova AntwerpenKiel en Woonblokken Kiel (Zaanstraat Antwerpen) kan je werken van Braem zien. ‘Renaat Braem 1910-2010’ in deSingel in Antwerpen biedt een overzichtstentoonstelling. Het boek ‘Het lelijkste land ter wereld’ dat Braem in 1968 uitgaf, is nog brandend actueel en wordt opnieuw uitgegeven en het VIOE (Vlaams Insti-

tuut voor Onroerend Erfgoed) brengt het ultieme Braemboek uit: ‘Monografie Renaat Braem 2010-2011’. Info over wandelingen en lezingen over Braem vind je op www.braem2010.be.

Nieuwe concertzaal cc Zwaneberg HEIST-OP-DEN-BERG – Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg neemt op 15 oktober zijn nieuwe concerten theaterzaal in gebruik. De nieuwe schouwburg biedt plaats aan 700 personen en voldoet aan de strengste eisen inzake theatertechniek, akoestiek en comfort. Op het podium kan zelfs een koor van 300 mensen terecht. De theaterzaal werd ontworpen door het Antwerpse architectenbureau Planners. De functionele zaal is voorzien van houten afwerkingsmateriaal, computergestuurde geluidsreflectoren, een akoestische achterwand en een ruime orkestbak voor opera, operette en musical. Het idee om een onregelmatige vorm te geven aan het gebouw komt voor uit de omstandigheden waarin de

• zo 5 dec, 10.30u, Joanna Trzeciak: Chopin. • zo 19 dec, 11u, Eliane Rodrigues: Chopin. Cc ‘t Schaliken, Grote Markt 35 Herentals. Tickets Kasteel de Renesse, Lierselei 28 Oostmalle. 12 euro via ‘t Schaliken. Tickets 7 euro via 03 312 33 75.

geluidsgolven zich voortzetten. Het is een gedurfde architecturale keuze, die van het cultuurcentrum een uniek landmerk maakt in Heist-op-den-Berg.

DeSingel groeit ANTWERPEN – Architect Stéphane Beel heeft het gebouw deSingel een grondige facelift gegeven. Dat was ook nodig. In de jaren 60 was deSingel gebouwd als een school. Nadien werden er voorstellingen en concerten in georganiseerd en kreeg het een publieke functie, maar het gebouw was daar niet voor ontworpen. Daar werd nu een mouw aan gepast. Tijdens het eerste weekend van oktober wordt de ‘nieuwe’ Singel feestelijk geopend. Het gebouw is ingrijpend veranderd. Het geouw breidde fors uit en bevat nu een groot aantal ecologische voorzieningen. Het gebouw is aantrekkelijker, comfortabeler en gezelliger. Er huist nu ook een Grand Café in, waar iedereen welkom is voor een hapje en een drankje, niet alleen voor en na de voorstellingen, maar ookj overdag.

Suiker — 7


expo bonjour

‘Bezoekt Turnhout’: twee eeuwen Turnhoutse affiches

Kempische vaart, over de Tijlfeesten, over de eerste weversopstand en over de onlusten tijdens de schoolstrijd van de jaren vijftig. Er gaat ook ruime aandacht naar de ontwerpers van de affiches. De kans bestaat dat je in het bezit bent -of iemand kent die in het bezit is- van oude foto’s, prentkaarten, tekeningen, affiches, … Dan is deze expo dubbel interessant, want organisator TRAM 41 en Het Stadsarchief willen ook werk maken van het inventariseren en zuurvrij verpakken van een eigen collectie affiches. De expo is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14 tot 17u en op zaterdag en zondag van 11 tot 17u. De gidsen van ‘Het Bezemklokje Heemkundekring Turnhout’ geven elke zondag gratis rondleidingen om 14 en om 15u.

TURNHOUT – Affiches en aanplakbiljetten vertellen ons veel over de samenleving en het tijdperk waarin ze werden ontworpen. Hoe voerden bedrijven reclame? Waar speelden ze op in? Voor welke producten of evenementen werd het volk warm gemaakt? Welke verenigingen waren het actiefst? Hoe communiceerde de lokale overheid met de burgers? Waarop werd de nadruk gelegd in officiële berichten? Hoe belangrijk was de rol van affiches tijdens periodes van oproer, oorlog en bezetting? Van 9 oktober tot 21 november kan je in de tentoonstellingsruimte van het stadhuis affiches bekijken die in de voorbije tweehonderd jaar de straten van Turnhout hebben gesierd. De affiches zijn niet chronologisch gerangschikt, maar thematisch. Je ziet onder andere berichten over de opening van de

Roger Claessens in De Plaetse in Dessel In de naam van koeltorens, gierzwaluwen en christussen DESSEL - In de maand oktober stelt de Molse kunstenaar Roger Claessens zijn nieuwe werk tentoon in De Plaetse in Dessel. Wie niet vertrouwd is met het werk van Claessens is bij deze gewaarschuwd. Claessens wil zijn publiek wel degelijk een geweten schoppen. Gelukkig doe hij dat niet als vervelende huis-aan-huisverkoper van de slechte boodschap. “Humor en schoonheid zijn in mijn werk even belangrijk als de vragen die ik mensen wil voorschotelen”, zegt hij. Roger Claessens is zeker geen onbesproken kunstenaar. Hij liet zich onlangs nog opmerken met zijn spraakmakend idee om van de in onbruik geraakte koeltoren van Electrabel langs het kanaal Bocholt-Herentals een museum te maken. Claessens, tevens een verwoed birdwatcher, is vaak een pain in the ass van politici die geen oog hebben voor de laatste broedplaats van een zeldzame vogel in hun dorp of van projectontwikkelaars die het historische erfgoed slopen. “Een kunstenaar heeft de bescheiden opdracht om mee te denken over de maatschappij”, vindt Roger Claessens. “Zijn creativiteit moet hij niet alleen tot eer en glorie van zijn eigen ego inzetten. Neem ons project rond die koeltoren. Door er een museum van te maken, wil ik een meerwaarde creëren voor de maatschappij.”

Gierzwaluwen In De Plaetse brengt Claessens hoofdzakelijk nieuwe foto-installaties en videowerk. “De rode draad doorheen het werk is ‘maatschappij’ en ‘ecologie’”, zegt Claessens. “Ik noem het zelf sociale kunst. Eigenlijk doe ik met mijn kunstwerken niet meer dan vragen stellen aan de maatschappij. Maar ik leg mijn engagement er niet vingerdik op. Mijn werk is vrij subtiel en altijd gelardeerd met veel humor. Zo laat ik drie christussen aan het kruis zien tegen een blauwe lucht. In die lucht merkt de toeschouwer kleine zwarte

8 — oktober 2010

stipjes. Het werk heet ‘Gierzwaluwen’. Die gierzwaluwen interesseren mij meer dan die christussen.”

Atelier “Ze hebben me ooit gevraagd of ik een atelier heb”, zegt Claessens nog. “Mijn antwoord is altijd: ‘De wereld is mijn atelier’. Ik kan me, zoals sommige schilders, geen drie jaren opsluiten en dan met werken naar buiten komen. Ik observeer vooral; ik zie mooie land-

schappen en mensen, maar ook lelijke mensen en landschappen. Ik manipuleer dat op mijn manier en probeer daarmee mensen te verrassen. Mijn werk is een wandeling door de maatschappij met de nodige ironische humor.” Roger Claessens in het administratieve centrum van De Plaetse. Opening op vrijdag 1 oktober om 19 uur. De expo loopt tot 1 november en is te bezichtigen tijdens de administratieve uren en op zaterdag en zondag van 14 tot 18u.

Foto’s van Luc Adriaensen

Jakob Smitsmuseum brengt retrospectieve van graficus Gilbert Van Hool Curator Peter Konings: “We staan op de barricade voor vergeten kunstenaars”

TURNHOUT – Cachet de Cire stelt van 14 oktober tot en met 21 november foto’s tentoon van Luc Adriaensen. De brasserie is gelegen aan de Grote Markt 12 in Turnhout en is gesloten op dinsdag en woensdag.

TURNHOUT – In de foyer van schouwburg de Warande stelt Bart Van der Moeren –die u ook kent als fotograaf van Suiker- enkele foto’s tentoon. Voor deze expo selecteerde

GEEL – In de Halle (Markt 1 in Geel) zijn nog tot en met zondag 10 oktober foto’s te zien van Hugo Minnen. Hugo Minnen maakte in binnen- en buitenland naam als publiciteitsfotograaf. In zijn professionele studio zette hij de ideeën van zijn opdrachtgevers uit de bedrijfswereld om in commerciële beelden. In zijn vrije werk daarentegen kan hij zijn eigen ideeën omzetten in beelden. Dat doet hij met dezelfde technische perfectie, maar met een grotere vrijheid en een meer persoonlijke benadering. Toch loopt er geen duidelijke scheiding tussen zijn artistieke werk en het werk dat hij in opdracht maakt. Hugo Minnen heeft ook altijd getracht het com-

Schitterend geslepen

GEEL – Voor het tweede opeenvolgende jaar organiseren cultuurcentrum de Werft, Het Nieuwsblad van Geel en MGallery de ‘Nacht van de straffe kaders’. Dat is een kleinschalig evenement waarbij zes groepjes van maximaal 15 personen genieten van zes straffe kunstwerken. De avond bevat een gezamenlijke maaltijd. Voor en na dat diner bezoeken de zes groepen de zes kunstwerken. Ze krijgen deskundige uitleg van een kenner of van de artiest zelf. Bij elk werkje wordt niet langer dan tien minuten stilgestaan. Welke de ‘zes kaders’ zijn, wordt niet op voorhand bekendgemaakt. Deelnemen kost 9 euro. De culinaire stop is inbegrepen in de prijs. De ‘Nacht van de straffe kaders’ vindt plaats op zaterdag 16 oktober. Info bij www.mgallery.be, www.dewerft.be en www. nieuwsbladvangeel.be.

Bart foto’s van dans- en muziekvoorstellingen in de Warande. De tentoonstelling loopt nog tot 31 januari 2011.

Hugo Minnen

MOL – Van 23 tot en met 29 oktober stellen in de exporuimte van ’t Getouw de cursisten van Pigminti hun werken tentoon. Pigminti is een groep amateurkunstenaars die zich onder leiding van René Vreven wekelijks verdiepen in de grafische kunsten. De klassieke tekenkunst van Da Vinci is de basis en de rode draad in het werk van de Pigminticursisten. De expo is te bezichtigen in ’t Getouw, van 14 tot 18u.

De Nacht van de straffe kaders

MOL – Tot eind oktober zijn in De Kunsthoek (op de hoek van de Jakob Smitslaan en de Collegestraat) in Mol werken te zien van Claire Dries (foto). In 2000 behaalde zij haar master in de beeldende kunst (juweelontwerp) aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Antwerpen. Aan de Molse academie volgde ze later nog lessen in de richting Textiele Kunsten. De juwelen die Claire Dries creëert zijn gemaakt van zilver, goud en halfedelstenen. Soms gebruikt ze ook edelstenen in hun natuurlijke, ongeslepen vorm. “Ik probeer altijd op een intuïtieve manier juwelen te ontwerpen”, zegt Claire. “Het ontstaan moet spontaan gebeuren. Daarna probeer ik een stroming, een beweging, een gevoel aan te brengen in het ontwerp.”

Bart Van der Moeren

Pigminti

HERENTALS – De tentoonstelling ‘Schitterend geslepen’ vormt de apotheose van een regionaal erfgoedproject over het lokale diamantverleden van de Antwerpse Kempen. Aan de hand van unieke getuigenissen, foto’s en fragmenten kan de bezoeker op ontdekkingstocht gaan in de wondere wereld van de diamant. De geschiedenis van het diamantslijpen wordt belicht, maar ook hedendaagse creaties worden getoond. De expo is te bezichtigen in Kasteel Le Paige, van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17u.

Claire Dries in De Kunsthoek

MOL - Met een retrospectieve van het werk van de Antwerpse graficus Gilbert Van Hool (1929–2003) brengt het Jakob Smitsmuseum (JSM) in Mol opnieuw een eerbetoon aan een kunstenaar van de zogenaamde ‘vergeten generatie’. “Als museum willen we mee op de barricade staan voor deze onterecht vergeten kunstenaars”, zegt curator Peter Konings. Gilbert Van Hool was een Antwerps graveur en aquarellist van figuren, naakten, stadsgezichten, landschappen en stillevens. Meer dan dertig jaar was hij leraar aan de academie van Mechelen. Van Hool werkte erg expressionistisch en experimenteerde met abstractie. In de jaren zeventig waagde hij zich ook aan de aquarel. Hij won als jong kunstenaar in 1960 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Grafiek. De retrospectieve in het JSM is de eerste grote tentoonstelling na zijn dood. “Parallellen tussen de etser Van Hool en Smits zijn er niet”, zegt Peter Konings. “Dat is op zich wel frappant want de Jakob Smitsperiode heeft toch een tijdje nagezinderd in de academies uit het Antwerpse. Veel tijdgenoten van Van Hool hebben iets opgepikt van Smits, maar Van Hool niet. Zijn aandacht ging meer in de richting van Vincent Van Gogh, Rik Wouters en James Ensor.” Het Jakob Smitsmuseum was al langer van plan een tentoonstelling te wijden aan het werk van Van Hool. “De uiteindelijke aanleiding voor de expo was de tip die we kregen dat zijn weduwe nog in het bezit was van al zijn 600 etsplaatsen”, zegt Peter Konings. “Wan-

merciële met het artistieke te verzoenen. In Geel stelt Minnen een fotoreeks tentoon over de gezinsverpleging in Geel. Het gaat om foto’s die hij dertig jaar geleden nam. Ook toont hij foto’s van de Sint-Dimpnaommegang van dertig jaar geleden. De foto’s genieten veel aanzien. Een aantal foto’s van de reeks maken deel uit van de collecties van de Bibliothèque Nationale in Parijs, van het Musée de la Photographie Nicéphonre Niepce in Chalon- sur-Saône, van het Fotomuseum in Antwerpen en van de Vlaamse Gemeenschap. De expo is te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17u.

neer een ganse collectie van een kunstenaar nog op één plaats verzameld is, is dat een mooi geschenk voor een museum. We zijn er bovendien nog op 500 tekeningen gestoten. Daaruit hebben we voor de expo een selectie gemaakt van een 80-tal werken met de nadruk op grafiek.” Gilbert Van Hool behoort volgens Peter Konings tot de zogenaamde ‘vergeten generatie’. “Dat lag deels aan hemzelf”, zegt Konings. “De titel van de expo, ‘Gesloten eigenheid’, heeft niet alleen te maken met zijn werk maar ook met de geslotenheid van zijn persoon. Bovendien behoort hij ook tot wat we bestempelen als ‘de vergeten generatie’. In de jaren zestig, zeventig viel iedereen voor de modernen, terwijl Van Hool meer tot de ‘traditionelen’ behoorde en uit de boot viel. In het verleden heeft het museum nog expo’s gebracht van tijd- en lotgenoten zoals Kurt Peiser, Jozef van Ruyssevelt en Louis Clesse: allemaal kunstenaars die tijdens hun leven wel enige glorie hebben gekend maar nadien in de vergeethoek zijn geraakt. Vaak hebben hun kinderen nog een grote collectie in huis waarmee ze geen raad weten, laat staan hoe ermee naar buiten te komen. We vinden het onze opdracht om deze kunstenaars terug de aandacht te geven die ze zeker verdienen.” De tentoonstelling ‘Gilbert Van Hool,’Gesloten eigenheid’ loopt van 24 oktober tot 5 december. Het JSM aan Sluis 155 a is alle dagen open van 14 tot 18 uur, behalve ‘s maandags.

Suiker — 9


Eutonie: natuurlijke spankracht TURNHOUT – Eutonie is een heel oude wetenschap, die nog maar heel recent aandacht krijgt in onze westerse wereld. Het menselijk lichaam bevat natuurlijke spanningsvelden en spankrachten. De eutonie (letterlijk vertaald: juiste spanning) heeft tot doel de juiste spanning in je lichaam te vinden. Je leert bewust je

energie te beheren en te doseren. Regelmatig worden in de Kempen, maar ook elders, eutoniecursussen of –initiaties gegeven. Voor alle info kan je daarvoor terecht bij eutoniepedagoge Renild Van De Plas, Amalia Van Solmsstraat 29 in 2300 Turnhout (014 43 65 11).

Hofpoortteater Elckerlijc speelt ‘Meneer Paul’ TURNHOUT – In oktober speelt Hofpoortteater Elckerlijc een stuk van Tankred Dorst: ‘Meneer Paul’. De regie is in handen van Steven Meulemans. Meneer Paul woont onopvallend met zijn zuster Louise in het achterhuis van een vervallen zeepfabriek. Plots duikt Helm op. Hij wil de oude zeepfabriek omvormen tot een winstgevende wasserij. Dat heeft tot gevolg dat Meneer Paul en zijn zus hun gammele woning moeten verlaten. Maar Helm toont zich van zijn goede kant en offreert het koppel een gerenoveerd appartement in het voorhuis van de fabriek. Maar Paul weigert. Hij wil in zijn huis blijven. Een nieuw en proper appartement interesseert hem niet. ‘Meneer Paul’ is een verhaal dat gaat

Ulisses Rocha

Vzw Rurant stimuleert het Kempengevoel

“Een beetje chauvinisme kan geen kwaad” GEEL – Wie Venetië zegt, zegt cultuur en water. Het horen van de naam Toscane roept spontaan beelden op van zon en landelijke gastronomie. Maar vaak wordt vergeten dat deze toeristische trekpleisters hun populariteit niet enkel danken aan wat ze te bieden hebben, maar ook aan de manier waarop het wordt aangeboden. Suiker sprak met Johny Geerinckx -oud-hoofdredacteur bij de regionale zender RTV en coördinator van het regional branding project bij Rurant- over het belang van het positioneren van de Kempen op de markt. ‘Branding’ is een uit het marketingjargon overgewaaide term. Eenvoudig gesteld gaat het om het inzetten van de juiste middelen om de naamsbekendheid te vergroten, want als merk sta je sterk. Steeds meer lokale besturen hebben in de gaten gekregen dat uitgekiende promotieacties de streekeconomie geen windeieren leggen. Het profileren van een gebied als ‘merk’ is immers een lokvogel voor toeristen en investeerders. Binnen de Europese Unie maakt regional branding dan ook een gestage opmars. In Venetië ging het zelfs zo ver dat de stad een sponsoraanbod ontving van frisdrankengigant Coca-Cola. De vzw Rurant wil de ‘stille Kempen’ met behulp van doordachte acties een luide stem en een sterke identiteit aanmeten. Om zo’n strategie uit te werken, dienen de sterke punten van de regio geduid en geaccentueerd te worden. Verwacht dus geen megalomane “Coca-Kempen”-campagne. Het is de bedoeling om de belangrijkste troeven en charmes van de Antwerpse Kempen in de kijker te zetten: natuur, cultuur, erfgoed en verenigingsleven. “Rurant houdt zich vooral bezig met het coördineren en begeleiden van projecten ten bate van de plattelandseconomie,“ licht Johny Geerinckx toe. Als organisatie proberen we ondernemers een startinjectie te geven. We zijn bewust niet betrokken bij de ‘harde economie’. Maar iedereen, van boer tot hote-

10 — oktober 2010

luitbater of kruidenier, kan bij ons aankloppen.” “Met de introductie van het concept ‘Pure Kempen’, willen we een stapje verder gaan. ‘Pure Kempen’ wil mensen samenbrengen die onder dat merk willen werken en er zich uitdrukkelijk voor willen engageren,” vervolgt Geerinckx. Omdat een topmerk zonder symbool de dag van vandaag ondenkbaar is, werd door de Antwerpse designer Frederik Hulstaert een herkenbaar beeldmerk ontworpen in de vorm van een gestileerde heidebloem. Het is de bedoeling dat ondernemers uit de streek op termijn hun producten en diensten van dit logo kunnen voorzien, zodat het ‘Pure Kempen’-label kan uitgroeien tot een insigne dat synoniem staat voor kwaliteit.” De vooruitzichten zijn volgens Geerinckx alvast goed: “De hoopgevende resultaten van een marktstudie gaven ons het vertrouwen om ‘Pure Kempen’ te lanceren. De Katholieke Hogeschool Kempen voerde een onderzoek uit dat peilde naar het imago van de Kempen. Zowel bewoners als niet-bewoners werden ondervraagd en de uitkomst was verrassend eenduidig: de naam “Kempen” bleek bij de meeste respondenten een uitermate positieve bijklank te hebben. De regio werd geassocieerd met authenticiteit, gezelligheid, respect voor de natuur en traditie. Dat bleek bijvoorbeeld ook uit de populariteit van het Kempense regiolect in reclame-

spots. Het grootste probleem lag volgens het onderzoek bij de Kempenaars zelf: zij praatten op een nogal bescheiden manier over hun eigen regio. Die tendens proberen wij om te buigen naar wat je een gezonde vorm van chauvinisme kan noemen. Wanneer mensen de Kempenaar ervaren als sympathieke bon vivant kunnen restauranthouders en caféhouders dat bijvoorbeeld als troef uitspelen. Het komt er dus op aan de focus te leggen op beleving.” Dat streekliefde bij Belgen grotendeels door de maag gaat, heeft Rurant goed begrepen. Daarom is er tijdens de herfstmaanden in samenwerking met Unizo Kempen een restaurantactie waarbij maar liefst vijftien topchefs uit de streek een exclusief Kempenmenu voorstellen. Rurant slaagde erin om onder anderen Viki Geunes van tweesterrenrestaurant ‘t Zilte in Mol voor het project te strikken. Ook hij heeft volgens Geerinckx de onderbenutting van onze streekproducten aan den lijve ondervonden: “Tot Viki erachter kwam dat er vlak bij zijn deur even kwalitatief hoogstaande producten te krijgen vielen, liet hij zijn vlees invoeren vanuit Parijs. Door samenwerking van lokale telers, handelaars en horeca-uitbaters ontstaat er op een organische manier een soort van lokale ‘fair trade’. Dat is niet alleen goed voor de plaatselijke economie maar het helpt ook onze ecologische voetafdruk verkleinen.” “Het is overigens niet enkel de bedoeling om de gerechten via de deelnemende restaurants aan te bieden. We willen de Kempenaars ook activeren om zelf met streekingrediënten aan de slag te gaan. Daarom zal elke chef één van zijn recepten online publiceren. Ook het idee om een volledig Kempens kookboek uit te brengen, zit al geruime tijd in de pijplijn.” “Maar niet enkel de lokale spijs en drank moet de naambekendheid van de Kempen vergroten. Volgens Geerinckx moet er breed

over de botsing tussen verleden en toekomst, tussen winst en verlies, tussen verstand en gevoel. In 1996 werd het stuk nog gespeeld door de Blauwe Maandag Compagnie, met een schitterende Jan Decleir in de hoofdrol. In 1998 werd het in Duitsland uitgeroepen tot toneelstuk van het jaar. Het wordt gespeeld op 2, 5, 8, 9, 12, 15, 16, 17, 21 en 22 oktober om 20.15u en op zondag 10 oktober om 15u. In de hoofdrollen herken je Dorien De Spiegeleer, Joris Gielen, Katelijne Keijzer, Dries Raeymaekers, Ed Van Doninck en Rosette Van Laer. Kaarten kosten 8 euro. Reserveren kan, op werkdagen tussen 18 en 19u, op het nummer 014 42 42 10 of via de website www.elckerlijc.com.

gedacht worden: “Ook campings en feestzalen kunnen mee in het concept “Pure Kempen” stappen door wat vaker een regionaal theatergezelschap of een vereniging aan te trekken voor een culturele avond. Turnhout is bijvoorbeeld de thuishaven van toneelkringen als Het Gevolg en Elckerlyc. Die kunnen op hun beurt een steentje bijdragen door stukken van lokale auteurs als Walter van den Broeck te programmeren. Maar ook iemand als de bekende jazzpianist Jef Neve is Gelenaar, en Turnhoutenaar van geboorte. De mogelijkheden om ons op cultureel gebied van andere regio’s te onderscheiden zijn legio. We moeten dus alle troeven aanboren om de Kempen als merknaam meer slagkracht te geven.” Houders van het “Pure Kempen”-label moeten dat volgens Geerinckx wel ‘verdienen’. “Van zaakvoerders die bij ons aankloppen, wordt verwacht dat ze zich actief inzetten om uit te groeien tot volwaardige ambassadeurs van de Kempen. Dat kan door bijvoorbeeld streekgerechten of -bieren aan te bieden en klanten daarover ook te informeren. Maar we bieden daarenboven enkele keren per jaar vormingmomenten aan waarbij onder andere dieper ingegaan wordt op de rijke Kempense geschiedenis en folklore.” De toekomstplannen voor ‘Pure Kempen’ zijn ambitieus. “Het de bedoeling om op korte termijn gemeentebesturen warm te maken voor onze plannen, om zo binnen een aantal jaren de eerste ‘Pure Kempen’-gemeenten op de kaart te hebben. Daarnaast zullen er her en der happenings georganiseerd worden in samenwerking met lokale verenigingen en we gaan jongeren van de plaatselijke kunstacademies uitnodigen om hun ‘impressie’ van de Kempen op Canvas vast te leggen.” Het belooft dus nog een druk jaar te worden voor de ‘kemphanen’ van Rurant.

Boogie WonderBand viert tienjarig bestaan ANTWERPEN – De Kempense discocoverband Boogie WonderBand viert zijn tiende verjaardag en trekt daarvoor op 8 oktober naar Antwerpen, naar Het Oude Badhuis (Stuivenbergplein 38) voor een grote, wervelende show. Voor de gelegenheid wordt de Boogie WonderBand versterkt met The Disco Dancers en The Hot Hornz. Als klap op de vuurpijl zullen tijdens het optreden vrijwel alle ex-bandleden die in de loop der jaren de

revue zijn gepasseerd even hun ding komen doen op het podium: Rob Deckx (Jazzy Jake), Ingrid Mank (Joyfull Ginny), Riet Muylaert (Naughty Nelly), Els Artois (Starlight Stella), Mike Machiels (Dynamite Dave) en Ellen Beck (Becky Boom), Dj Boeddha WonderBoy sluit de festiviteiten af, maar u bent een straffe al u op dat ogenblik nog rechtop loopt. De toegang is gratis.

Deze maand in cc Leopoldsburg LEOPOLDSBURG – Cultuurcentrum Leopoldsburg krijgt een hoop straffe gasten over de vloer in oktober. Het begint al meteen met Raymond Van het Groenewoud, maar dat concert is al uitverkocht. De vijf Brusselse zangeressen van Ialma concerteren op 3 oktober en het Ierse Ragus op 5 oktober, maar ook voor die show zijn al geen tickets meer beschikbaar. No Nonsens (met o.a. Mitta Van der Maet en Anne Mie Gils) is geprogrammeerd op 9, Americana Treasures op 10, Stijn Meuris op 15 en Pure Irish Drops op 16 oktober. Er staat Afro-Amerikaanse gospel op het menu met The Campbell Brothers op 17 oktober

en de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Chris Chameleon is te gast op 21 oktober. John Terra doet met een indrukwekkende band (onder wie Patrick Giguelle) Leopoldsburg aan op 22 oktober. Een dag later staat Jim Byrne op de planken. 3MA zorgt op 24 oktober voor een flinke scheut wereldmuziek en op 26 oktober doen Jimmy Jermain & The Rapiers de muziek van Cliff Richard and the Shadows herleven. En dan is het nog niet gedaan. De maand wordt in schoonheid afgesloten met Belgische wereldmuziek van Blindnote (29 okt) en het Deense gezelschap The Helene Blum & Harald Haugaard Quartet (30okt).

MOL – In Zaal Den Toren is op zondag 10 oktober Ulisses Rocha te gast. De naam klinkt in Europa niet vertrouwd in de oren, maar in Zuid-Amerika is dat anders. Ulisses Rocha is een van de allerbeste gitaristen die Brazilië ooit gekend heeft. Hij is een klassiek geschoold gitarist, maar na zijn studies raakte hij geïnteresseerd in de Braziliaanse populaire muziek. André Geraisatti nodigde hem uit toe te treden tot de groep d’ Alma, een gitaartrio dat maar korte tijd bestaan heeft, maar nog steeds razend populair is in Brazilië. d’ Alma wordt nog altijd beschouwd als een mijlpaal in de Braziliaanse muziekgeschiedenis, ook al bracht het trio slechts 3 cd’s uit. In 1985 nam Ulisses Rocha zijn eerste soloalbum op. Ondertussen staat de teller op 10. Zijn werk werd –en wordt nog steeds- gecoverd door een groot aantal artiesten.

Le jardin secret ZOERLE-PARWIJS – In de kerk van Zoerle-Parwijs, deelgemeente van Westerlo, concerteren op vrijdag 15 oktober om 20u Elizabeth Dobbin (sopraan), Sofie Van den Eynde (barokgitaar) en David Blunden (klavecimbel en orgel). Samen vormen zij het jonge barokensemble ‘Le jardin secret’. Op het ‘Early Music Network’-festival in York, een internationale wedstrijd voor

jonge artiesten, wonnen zij zowel de eerste prijs als de publieksprijs. Het ensemble staat voor wondermooie barokmuziek en brengt een uitgebreid repertoire uit de 17de en 18de eeuw, dat recht naar het hart gaat. Het concert vindt plaats op vrijdag 15 oktober om 20u. Reserveren kan bij de cultuurdienst van Westerlo op het nummer 014 53 92 00.

Uw evenement in De redactie van Suiker doet zijn uiterste best om op de hoogte te blijven van alles wat er op cultureel gebied leeft en beweegt in de Kempen. We hebben onze kanalen om overal geïnformeerd te blijven, maar we zien en horen natuurlijk ook niet alles. Organiseert u een cultureel evenement of kent u verenigingen of personen die het verdienen om eens in de aandacht te komen, laat het ons dan weten. Suiker bereik je het snelst en eenvoudigst via mail: roel@suikerkrant.be.

Tekst: Roel Horemans Foto: Bart Van der Moeren

Suiker — 11


vr –­ 01-10-10 –­ 12:15 –­ ‘t Getouw ­– Mol – Katarina Vermeulen vr ­– 01-10-10 –­ 20:00 –­ Centrumkerk ­– Mol – Estonian Philharmonic Chamber Choir vr ­– 01-10-10 –­ 20:15 –­ de Werft –­ Geel – iNtrmzzo vr ­– 01-10-10 ­– 20:15 ­– de Warande, Houten Zaal ­– Turnhout – Hotel Witlox, Drieons, Stella Den Haag za ­– 02-10-10 –­ 20:00 –­ de Werft –­ Geel – International Comedy Night za ­– 02-10-10 ­– 20:15 ­– de Warande, Houten Zaal ­– Turnhout – Hotel Witlox, Drieons, Stella Den Haag wo ­– 06-10-10 –­ 20:00 –­ ‘t Schaliken ­– Herentals – Vernieuwd Gents Volkstheater wo ­– 06-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Rosas do ­– 07-10-10 –­ 20:00 –­ St.-Amandskerk ­– Geel – Ensemble Dialogos do ­– 07-10-10 –­ 20:15 –­ de Werft –­ Geel – Claire Croisé do ­– 07-10-10 –­ 20:15 –­ Rex ­– Mol – Herman Van Veen do ­– 07-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, Kuub ­– Turnhout – Theater Stap / Aksident do ­– 07-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Grant-Lee Philips vr ­– 08-10-10 –­ 20:00 –­ St.-Catharinakerk ­– Herentals – Kamermuziekensemble De Munt vr –­ 08-10-10 –­ 20:00 –­ Abdij Postel ­– Mol – Yossif en Philippe Ivanov vr –­ 08-10-10 –­ 20:00 –­ De Djoelen –­ Oud-Turnhout – Luc De Vos vr ­– 08-10-10 –­ 20:15 –­ de Werft –­ Geel – Buckle Juice vr ­– 08-10-10 –­ 20:15 –­ Rex ­– Mol – Herman Van Veen vr ­– 08-10-10 ­– 20:15 ­– de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Comedy Quatre Quarts (Vitalski, Steven Gabriëls, Gili, Arnout Van den Bossche) vr ­– 08-10-10 –­ 20:15 ­– ‘t Heilaar ­– Beerse – Yevgueni za ­– 09-10-10 –­ 20:00 –­ ‘t Schaliken ­– Herentals – Vocaal Ensemble Markant za –­ 09-10-10 –­ 20:00 –­ Zaal Den Eel ­– Ravels – De Plankeniers za ­– 09-10-10 –­ 20:15 ­– de Warande, Kuub ­– Turnhout – Theater Stap / Aksident za ­– 09-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Cie Zic Zazou zo – 10-10-10 –­ 14:30 –­ de Werft –­ Geel – Theater De Spiegel zo ­– 10-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Toumani Diabaté ma ­– 11-10-10 –­ 20:15 ­– de Halle ­– Geel – De Beren Gieren di ­– 12-10-10 –­ 14:00 –­ Rex –­ Mol – Günther Neefs en Mieke di – 12-10-10 –­ 14:00 –­ De Djoelen –­ Oud-Turnhout – Vlaanderen Zingt di ­– 12-10-10 ­– 20:00 –­ ‘t Schaliken ­– Herentals – Pieter Embrechts & The New Radio Kings wo ­– 13-10-10 –­ 20:00 –­ Zaal Den Eel ­– Ravels – De Plankeniers do ­– 14-10-10 –­ 20:00 –­ De Djoelen ­– Oud-Turnhout – Eric Sardinas & Big Motor do ­– 14-10-10 –­ 20:15 –­ Rex –­ Mol – The Crab Four do ­– 14-10-10 –­ 20:15 –­ Het Gevolg ­– Turnhout – Het Gevolg do ­– 14-10-10 –­ 20:15 –­ Splichal, Smiskensstraat –­ Turnhout – FC Bergman do ­– 14-10-10 ­– 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Het Orkest der Lage Landen vr ­– 15-10-10 –­ 20:00 –­ Zaal Den Eel ­– Ravels – De Plankeniers vr ­– 15-10-10 –­ 20:15 ­– de Werft –­ Geel – Deborah De Ridder nodigt uit ... vr –­ 15-10-10 –­ 20:15 –­ Rex –­ Mol – ‘t Arsenaal vr ­– 15-10-10 –­ 20:15 ­– Splichal, Smiskensstraat –­ Turnhout – FC Bergman za –­ 16-10-10 –­ 20:00 –­ Zaal Den Eel ­– Ravels – De Plankeniers za ­– 16-10-10 –­ 20:15 –­ de Werft –­ Geel – Stany Crets & Peter Van Den Begin za ­– 16-10-10 –­ 20:15 –­ Rex –­ Mol – Wim De Craene Hommage za ­– 16-10-10 ­– 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Nouvelle Vague, Maxence Cyrin za ­– 16-10-10 –­ 21:00 –­ ‘t Getouw ­– Mol – Zap Mama (afterparty Sugar Charlie) zo ­– 17-10-10 –­ 15:00 –­ Zaal Den Eel ­– Ravels – De Plankeniers zo – 17-10-10 ­– 15:00 –­ ‘t Heilaar ­– Beerse – Kapitein Winokio en zijn mannen met baarden zo – 17-10-10 –­ 20:15 ­– de Werft –­ Geel – Meuris wo ­– 20-10-10 –­ 20:00 –­ De Djoelen –­ Oud-Turnhout – Wim De Craene Hommage wo ­– 20-10-10 –­ 20:15 –­ de Werft –­ Geel – Joost Vandecasteele / Jeroen Leenders wo ­– 20-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, Kuub ­– Turnhout – 3MA do ­– 21-10-10 –­ 20:00 –­ ‘t Schaliken ­– Herentals – De Schedelgeboorten do –­ 21-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Dave Holland Quintet vr –­ 22-10-10 –­ 19:00 –­ Rex –­ Mol – Circus Hoetchatchov vr ­– 22-10-10 ­– 20:15 –­ de Werft –­ Geel – Rory Block (support: Bruno Deneckere Trio) vr ­– 22-10-10 ­– 20:15 ­– de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider za ­– 23-10-10 ­– 20:00 –­ ‘t Getouw ­– Mol – Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord za ­– 23-10-10 ­– 20:00 ­– De Djoelen ­– Oud-Turnhout – Variomatic, ft. Klaas Delrue (Yevgueni) en Jorunn Bauweraerts (Lais) za –­ 23-10-10 –­ 20:15 –­ JH de Bogaard ­– Geel – Bulls On Parade / I see the sea za ­– 23-10-10 –­ 20:15 ­– Rex ­– Mol – Anne Mie Gils, Wanda Joosten, Hilde Van Hulle & Mita Van der Maat za ­– 23-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, Kuub ­– Turnhout – Het Lab zo ­– 24-10-10 –­ 15:00 ­– de Warande, Kuub ­– Turnhout – Bronks ma ­– 25-10-10 –­ 14:00 –­ ‘t Schaliken ­– Herentals – Christoff & Lindsay ma ­– 25-10-10 –­ 14:00 –­ de Werft –­ Geel – Lenny Kuhr di – 26-10-10 –­ 14:00 –­ ‘t Schaliken ­– Herentals – Christoff & Lindsay di – 26-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Behoud de begeerte wo ­– 27-10-10 –­ 20:15 –­ de Werft –­ Geel – Axelle Red wo ­– 27-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, Kuub ­– Turnhout – Berlin do ­– 28-10-10 –­ 20:15 –­ de Werft –­ Geel – Oblomow do ­– 28-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Bart Peeters vr ­– 29-10-10 –­ 14:00 –­ Zaal Den Eel ­– Ravels – Eddy Smets & Letty Lanka vr ­– 29-10-10 –­ 20:00 –­ ‘t Schaliken ­– Herentals – Dez Mona vr ­– 29-10-10 –­ 20:15 –­ de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Bart Peeters vr ­– 29-10-10 –­ 21:00 –­ Rex –­ Mol – Edgar Van Asselt Quartet za ­– 30-10-10 –­ 20:00 –­ ‘t Schaliken ­– Herentals – Chris Lomme & Geert Waegeman za –­ 30-10-10 –­ 20:15 –­ de Werft –­ Geel – Het Firmament / Eric Raeves za ­– 30-10-10 ­– 20:15 ­– Kapel van Ezaart ­– Mol – Dimitri Verhulst en het Ensor Strijkkwartet za ­– 30-10-10 –­ 20:15 ­– de Warande, schouwburg ­– Turnhout – Hanggai zo – 31-10-10 –­ 15:00 ­– de Werft –­ Geel – Het Firmament / Eric Raeves

Adressen en contactgegevens: de Warande , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, info@warande.be, www.warande.be PC De Blijde Boodschap , Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout Het Gevolg , Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, info@hetGevolg.be, www.hetGevolg.be De Werft , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, info@dewerft.geel, www.dewerft.be De Halle , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; info@dewerft.geel, www.dewerft.be ‘t Getouw , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be Rex , Smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 08 88, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be ‘t Schaliken , Grote markt 35, 2200 Herentals, tel: 014 28 51 30, cultuurcentrum@herentals.be, www.herentals.be ‘t Heilaar , Heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel: 014 60 07 70, cultuur@beerse.be, www.beerse.be De Djoelen , Steenweg op Mol 3 bus 2, Oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, jeugd.cultuurdienst@oud-turnhout.be, www.oud-turnhout.be De Wouwer , Kloosterstraat 4, 2380 Ravels, tel: 014 65 21 55, info@dewouwer.be, www.dewouwer.be Zaal Ootello , Ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be Theobaldus Kunsthuis , Koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be De Onthaasting , Laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be

SCHOUWBURGKALENDER OKTOBER

12 — oktober 2010

Broodje Mol € 0 € 15 Testosteron II € 10 Alfa € 14 Wil Hodgson, Raf Coppens, Xander De Rycke, Steve Rawlings, ... € 15 Alfa € 14 De vis € 13 En attendant € 18 Barlaam et Josaphat € 15 The Farewell € 10 Herman speelt! € 35 Le bare / Supperware – City parties € 16 € 16 Gran Partita (Mozart) € 15 € 15 solo € 13 20 jaar Buckle Juice € 12 Herman speelt! € 35 € 14 We zijn hier nu toch € 15 Buenos Aires (koormuziek) € 12 De Caraïbische zee € 9 Le bare / Supperware – City parties € 16 Brocante sonore € 22 Lelegüm € 6,5 € 18 € 9 € 8 Liedjes uit de tijd van toen € 10 Try-out nieuwe voorstelling € 13 De Caraïbische zee € 9 € 14 The White Album € 14 De goeie, de slechte en de lelijke € 12 De thuiskomst € 14 Chopin, Beethoven, Mendelssohn € 20 De Caraïbische zee € 9 € 12,5 Norway today € 14 De thuiskomst € 14 De Caraïbische zee € 9 True West € 12,5 20 jaar later € 16 € 22 € 18 De Caraïbische zee € 9 € 9 Meurispectrum € 17,5 20 jaar later € 18 Otaku / Sorry, ik ben Jeroen Leenders € 9 € 17 Gelukkig € 16 € 21 Hoetchatcha € 6,5 Farewell Tour € 13,5 € 19 Laureatenconcert € 6 10 jaar boombal € 7 € 8 Never give up on the heart € 14 Bubble boy € 10 Brooddoos € 10 Seniorenfeest € 3 Dichterbij € 9 Seniorenfeest € 3 Helse tijden 2: Dure woorden € 15 Coming home € 34 Tagfish € 14 Lazarus € 10 De ideale man € 19 Seniorenshow: Met een liedje en een lach € 7 € 12 De ideale man € 19 A smooth journey € 9 Mijn leven langs de poëzie om € 12 Play € 12 De zeven laatste woorden van Christus aan het kruis – J. Haydn € 18 € 19 Play € 12

Schouwburgen Pieter Embrechts & The New Radio Kings

Wim De Craene Tribute OUD-TURNHOUT, MOL – Twintig jaar geleden stapte Wim De Craene uit het leven; een zwarte bladzijde in de Belgische muziekgeschiedenis, want De Craene had vooral in de gouden kleinkunstperiode van de jaren zeventig laten zien dat hij tijdloze klassiekers kon schrijven. ‘Tim’ is er wellicht het mooiste voorbeeld van, maar ook ‘Kristien’, ‘Marcellino’ en ‘Rozanne’ zijn nog altijd erg populair. De luisteraars kennen Wim De Craene nog altijd goed, maar ook de muziekwereld is hem nog niet vergeten. Aan deze tribute voor Wim De Craene werken Della Bossiers, William Souffreau en Andrea Croonenberghs mee. Wims zoon Ramses is toetsenist van deze gelegenheidsband.

Herman Van Veen: Herman speelt! MOL, TURNHOUT – Zanger, clown, cabaretier, schrijver, regisseur, danser, acteur, mimespeler, gitarist en violist Herman Van Veen bezoekt de Kempen. Voor hij -op het einde van dit jaar- een indrukwekkende reeks van negentien shows geeft in de Arenbergschouwburg in Antwerpen houdt

HERENTALS – Pieter Embrechts zakt op dinsdag 12 oktober samen met zijn New Radio Kings af naar cultuurcentrum ‘t Schaliken. Embrechts en zijn gevolg geven er een try-out van hun nieuwe show. De officiële tournee begint drie dagen later. Pieter Embrechts is zanger, acteur en presentator. Hij speelde onder andere bij het mambogezelschap El Tattoo Del Tigre. Daar ontdekte hij dat hij dezelfde liefde koesterde voor (bigband)muziek uit de jaren 50, 60 en 70. Dat resulteerde in een nieuwe band: The New Radio Kings.

De bandleden zijn geen kleine jongens. Ze verdienden eerder hun sporen al als begeleiders van Arno, Admiral Freebee, Lady Linn en Gabriel Rios. Pieter Embrechts & The New Radio Kings brengen nummers van Frank Sinatra, Doe Maar, Röykssop, Madonna, Ramses Shaffy en zelfs The Foo Fighters. Maar soms moet je wel twee keer luisteren voor je het origineel herkent, want alle nummers worden gebracht in authentieke bigbandstijl. Kaarten kosten 13 euro. Het concert begint om 20u.

Zap Mama MOL – Zap Mama, de Belgisch-Congolese band rond zangeres Marie Daulne, bestaat twintig jaar. Dat wordt gevierd met een tournee door Vlaanderen. Het kleurrijke gezelschap is op zaterdag 16 oktober te gast in

FC Bergman: ‘De thuiskomst’ TURNHOUT – In feite is het theaterstuk ‘De thuiskomst’, zoals het door het Antwerpse gezelschap FC Bergman wordt gespeeld, pure rock-’n-roll. De groep pas afgestudeerden van het Herman Teirlinck Instituut heeft een heel eigen theatertaal ontwikkeld en schuwt

cultuurcentrum ‘t Getouw in Mol. Zin in een pittige en dansbare mengelmoes van Europese en Afrikaanse ritmes? Dan mag je dit optreden niet missen. Kaarten kosten 18 euro aan de kassa.

van de pakkende song ‘Lovin whiskey’. Op vrijdag 22 oktober concerteert ze in de Werft in Geel. In het voorprogramma speelt het ondergewaardeerde, maar bijzonder sterke Bruno Deneckere Trio. Kaarten voor dit zalige dubbelconcert kosten 13,50 euro.

Axelle Red: ‘Coming home’ GEEL – De Limburgse zangeres met wereldfaam Axelle Red houdt niet van begane paden. Ze verkocht miljoenen Franstalige albums, maar liever dan op die weg verder te gaan, maakte ze in 2009 plots een Engelstalige plaat. En liever dan de festivals en de grote zalen op te zoeken, treedt ze nu plots weer op in kleinere zalen en schouwburgen. Onder-

steund door gitaar en piano zingt ze nieuw materiaal en ontdoet ze oude nummers van alle franjes. Axelle Red laat zich tijdens deze tournee begeleiden door een beperkt aantal muzikanten. De pure schoonheid van de nummers komen zo nog beter tot hun recht. Kaarten voor dit intieme avondje met Axelle Red kosten 34 euro.

het dialect en de vuilbekkerij niet. Klaar om ontdekt te worden! Als u dat nog niet gedaan had, natuurlijk. En als u het aandurft. ‘De thuiskomst’ wordt op 14 en 15 oktober gespeeld op locatie: in Splichal, in de Smiskensstraat. Een ticket kost 14 euro.

Een handvol wereldmuziek in de Warande

Rory Block: The Farewell Tour GEEL – Wereldwijd wordt ze beschouwd als een van de allerbeste vrouwelijke bluesmuzikanten ooit. De bijna zestigjarige Block heeft -veel te vroeg, als u het ons vraagt- besloten om er een punt achter te zetten. Op haar ‘Farewell Tour’ maakt ze ook even tijd voor haar Belgische fans, die haar vooral kennen

hij halt op 7 en 8 oktober in Mol en op 17 november in Turnhout. Er zijn nog kaarten beschikbaar. De voorstellingen in Mol vinden plaats in zaal Rex. Kaarten kosten 35 euro. In de Warande in Turnhout betaal je 32 euro.

TURNHOUT – De Turnhoutse cultuurtempel de Warande staat in oktober in het teken van de wereldmuziek. Toumani Diabaté (45) (foto) is een koraspeler uit Mali. Zijn roots liggen bij de traditionele Malinese muziek, maar hij maakt graag uitstapjes naar andere genres. Zo nam hij al nummers op met de flamencogroep Ketama, met de Amerikaanse folk- en blueslegende Taj Mahal en met de IJslandse zangeres Björk. Samen met Ali Farka Touré bracht hij -vlak voor diens dood- het album ‘In the heart of the moon’ uit. In 2006 kreeg hij er een Grammy voor. Diabaté speelde op Europa’s grootste festivals: Roskilde in Denemarken, Glastonbury in Engeland en Sziget in Hongarije. Op zondag 10 oktober staat hij op het podium

van de Warande. Tickets kosten 18 euro. 3MA is net als Toumani Diabaté afkomstig uit Afrika, maar dan uit Madagaskar, Marokko en Mali. Dat verklaart meteen de naam van de groep. Elk groepslid speelt een snaarinstrument uit zijn land: de valiha uit Madagaskar (een bamboe met 18 snaren), de Arabische luit uit Marokko en de kora uit Mali. De instrumenten gaan met mekaar in dialoog en vullen mekaar aan. Het resultaat is een avontuurlijk, ritmisch, opwindend geheel. 3MA concerteert op 20 oktober in de Warande. Kaarten kosten 17 euro. De oorsprong van Kayhan Kalhor ligt in Iran. Hij is virtuoos op de karamench en de spike fiddle, de Perzische varianten van een gitaar en een viool. Voor het concert in Turnhout brengt Kalhor Brooklyn Rider mee, een Amerikaans strijkkwartet. Kaarten voor dit concert, op 22 oktober, kosten 19 euro. En dan is er nog de Mongoolse popgroep Hanggai. Die is op zaterdag 30 oktober te gast in de Warande. Hanggai mengt rockmuziek met traditionele Mongoolse volksmuziek en keelzang. De frontman van de groep was vroeger een punkrocker, die later op zoek ging naar de wortels van de Mongoolse volksmuziek. Voor het concert van Hanggai betaal je 19 euro.

Suiker — 13


Muziekindustrie juicht de verrijzenis van zaal Den Bond toe

Den Bond moet het lokale equivalent worden van de Vooruit in Gent

TURNHOUT - Zaal Den Bond in de Korte Begijnenstraat was decennialang een vaste waarde in het Turnhoutse uitgaansleven. Scholieren zetten er traditioneel hun “laatste honderd dagen” in, studenten verzekerden zich er tijdens de fuiven op donderdagavond van een extra snipperdag, maar ook bluesacts, hardcorebands, schlagerzangers en toneelverenigingen vonden ooit hun weg naar de feestzaal. De laatste jaren geraakte de locatie echter meer en meer in onbruik. Om den Bond nieuw leven in te blazen, koos het ACW voor een samenwerking met de vzw Aaipot!, die naast tal van kleine, aantrekkelijk geprijsde lokale concerten in horecapanden al een heus festival op zijn palmares heeft. In september werd de aftrap gegeven met concerten van onder anderen Marc Dex en Rock Rallyrevelatie Amatorski. Omdat de spelmakers van Aaipot! momenteel in Boedapest vertoeven , steken we ons licht op bij Rik Waer, stafmedewerker bij het ACW, de koepel van christelijke werknemersorganisaties, en eigenaar van het complex. Een heropleving van Den Bond door middel van de joint venture met Aaipot! is een erezaak voor het ACW. “Vroeger was Den Bond de thuishaven van tal van verenigingen, maar we merkten dat de activiteit aan het uitdoven was. Daarom zijn we gestart met een ambitieuze campagne om het ontmoetingscentrum in zijn oude glorie te herstellen. In samenspraak met het stadsbestuur en de nieuwe exploitant doen we er alles aan om dit zo snel mogelijk waar te maken.” Om de goede voornemens te concretiseren, mikt het ACW op een samenwerking van lange duur met de vzw Aaipot! Naast logistieke steun schakelt het ACW ook eigen vrijwilligers in om bij te springen tijdens Aaipot!-activiteiten. Waer vervolgt: “Om Den Bond weer op de kaart te zetten, kunnen we niet zonder de inbreng van jongeren. De faciliteiten zijn aanwezig en jonge initiatiefnemers moeten de kans krijgen om

14 — oktober 2010

Yama Yama RIJKEVORSEL – De Ghanese band Yama Yama is een van de succesvolste West-Afrikaanse bands van dit moment. Kenmerk van de groep is een traditionele en opzwepende percussiesectie. Daar wordt een Afrikaans popsausje overheen gegoten. De muziek slaat niet alleen in thuisland Ghana aan. Ook de rest van de wereld gaat gewillig door de knieën. Oud en nieuw worden wonderwel gecombineerd bij Yama Yama. Elektrische gitaren en djembés en conga’s gaan hand in hand.

De teksten worden veelal gezongen in het Ghanees, maar soms ook in het Engels. Yama Yama staat garant voor een wervelende show, die uitnodigt om mee te feesten en te dansen. Op 8 oktober kan je op die uitnodiging ingaan. Dan walst de Ghanese orkaan over Rijkevorsel. Tickets voor het concert in zaal de Singer (Bavelstraat 35) kosten 10 euro. Het optreden, dat georganiseerd wordt door Oxfam Wereldwinkel, begint om 20u.

Dave Holland Quintet

om kan ik enkel toejuichen dat jongeren de fakkel overnemen en regionaal talent een plek in de schijnwerpers gunnen. Hoewel mijn eigen fanbasis voor het merendeel uit senioren bestaat, lijkt dit optreden me ook een prachtkans om de jeugd kennis te laten maken met mijn oeuvre.” Ook boekingsagent Zjef Van Beek vindt de herwaardering van Den Bond een stap in de goede richting. “Als gewezen concertorganisator heb ik er in het verleden zelf optredens georganiseerd. De nieuwe injectie die het ACW en Aaipot! aan het centrum willen geven, is dus goed nieuws. Er is immers een vrij ruime concertzaal. Zo’n accommodatie kan de plaatselijke muziekscene enkel ten goede komen.” Maar Van Beek is van mening dat niet alle acts onder de kerktoren moeten gezocht worden. “Je kan de term ‘lokaal talent’ ruim opvatten. Wanneer je jonge bands uit het gebied van Antwerpen tot Breda kan aantrekken, biedt dit een veel groter spectrum aan mogelijkheden. Zelf ben ik voornamelijk actief in het segment dat je ruwweg ‘wereldmuziek’ zou kunnen noemen, hoewel de stijlen in realiteit kunnen variëren van ska en afrobeat tot jazz en funk. Toch wagen nog weinig organisatoren in de Kempen zich aan deze genres. De door Aaipot! georganiseerde concerten trekken een overwegend rockgezind publiek aan, maar misschien kan een verbreding in de programmatie daar in de toekomst verandering in brengen. “ “Den Bond als nieuwe uitvalsbasis heeft

natuurlijk het voordeel dat de muziekhongerige jeugd bekende en minder bekende bands kan ontdekken zonder het “volwassen” entreegeld dat cultuurcentra als de Warande vragen te moeten ophoesten. Toch is dialoog tussen de organiserende vzw, het cultuurcentrum en de lokale horecazaken een must. Als alle partijen hun activiteiten op elkaar afstemmen, vermijd je een overlappende concertagenda of oververzadiging van een bepaald genre. Groepen uit de streek worden immers nogal vaak op niet ver uiteenliggende locaties geboekt.” Een van de bands die Zjef Van Beek onder zijn vleugels heeft, is Bottle of Moonshine. Dit negenkoppig collectief uit de Kempen is niet aan zijn proefstuk toe. Ze stonden al in de helaas ter ziele gegane Lintfabriek, zaal Trix en prijkten op de affiche van festivals als Mano Mundo en Polé Polé. Ook zij vinden de verrijzenis van zaal Den Bond een goede zaak. “We zijn uiteraard op de hoogte van het goede werk dat de vzw Aaipot! voor de Turnhoutse muziekscene verricht,” aldus bassist Pieter De Witte. “Zelf ga ik zeker proberen een van de toekomstige optredens mee te pikken.” “Natuurlijk zouden we zelf een optreden in Den Bond niet afslaan. Spelen voor eigen publiek geeft immers altijd een extra dimensie. Of dit nu binnen het kader van Aaipot! is of niet, doet voor ons niet zoveel ter zake.” Tekst: Roel Horemans Foto: Bart Van der Moeren

MOL - Het Nederlands-Amerikaanse Edgar Van Asselt Quartet heeft met ‘A smooth journey’ een prachtige plaat voortgebracht. Van Asselts vriendschap met David Schnitter, voormalig tenorsaxofonist in de legendarische Art Blakey’s Jazz Messengers, resulteerde in de vorming van een band met internationale allure. Wat ze brengen is muziek met guts, verrassende harmonieën en stoere solo’s. Jazz die kan omschreven worden als volwassen harden postbop die snijdt en beklijft.

GEEL – ‘De Beren Gieren’ is een driekoppig jazzensemble dat vorig jaar het concours ‘Jong jazztalent’ won. Het drietal bestaat uit pianist Fulco Ottervanger, drummer Simon Segers en bassist Lieven van Pee. Het trio bestaat nog niet heel lang, maar heeft op korte tijd al wel een gevarieerd repertoire opgebouwd waarmee ze de podia in België en Nederland afschuimen. Dat

‘A smooth journey’ is een sterk album geworden met frisse en inventieve mainstream jazz. De composities zijn bijna allemaal van de hand van Van Asselt en van Schnitter. Van Asselt en Schnitter lopen wellicht het meest in the picture in deze groep, maar muzikaal doen Frans van der Geest (contrabas) en Joost Schaik (drums) niet voor hen onder. Het concert vindt plaats op 29 oktober, om 21u, in de foyer van Rex (RelaX, Smallestraat 2 in Mol). Tickets kosten 9 euro. Een drankje is inbegrepen in de prijs.

doen ze trouwens met veel succes. Het trio hecht veel belang aan de compositie van songs, maar wil ook de vrijheid hebben om te improviseren. De Beren Gieren, een fris en nieuw geluid in de Belgische jazzscene, speelt op maandag 11 oktober om 20.15u in zaal De Halle in Geel. Voor een ticket betaal je 9 euro.

Nouvelle Vague en Maxence Cyrin

Tornado Rosenberg & Band KASTERLEE – Jazzclub Houtum Street viert honderd jaar Django Reinhardt en nodigt gitaarvirtuoos Tornado Rosenberg uit om dat feest op te luisteren. Hij brengt Christian Schwass mee op bas en Meny Schweiss op (begeleidende) gitaar. Mogelijk -maar dat is niet bevestigd- is er nog een special guest. Het is niet de eerste keer dat Tornado Rosenberg concerteert in de Kasterleese jazzclub. Drie jaar geleden maakte hij deel uit van het Nomy Rosenberg Trio. Tornado Rosenberg maakte toen een enorme indruk. Meteen werden plannen gesmeed om hem vroeg of laat nog eens naar Kasterlee te halen. Dat moment is dus nu aangebroken.

Edgar Van Asselt Quartet: ‘A smooth journey’

De Beren Gieren

TURNHOUT – De Warande voegt deze maand alweer een grote naam toe aan de lange lijst van jazzmeesters die er al te gast waren: Vrad Mehldau, Franford Marsalis, Dianne Reeves, Dave Brubeck, ... krijgen het gezelschap van Dave Holland. De wereldberoemde bassist concerteert op 21 oktober. Dave Holland was eind jaren zestig bandlid bij Miles Davis. Nadien werkte hij nog samen met Chick Corea, Stan Getz, Steve Coleman en Herbie Hancock. Zijn eerste eigen plaat bracht hij uit in 1972. Dave Holland gaat in zijn werk altijd terug naar de essentie van de muziek. Met liefde voor de compositie en altijd met gevoel voor perfectie. Dave Holland brengt Steve Nelson, Nate Smith, Robin Eubanks en Chris Potter mee naar de Warande. Het concert vindt plaats in de schouwburg. Kaarten kosten 21 euro. te experimenteren met het organiseren van evenementen. Daarom kiezen we voor een laagdrempelige aanpak en mijden we grote commerciële fuiven. Iedere organisator of vzw is welkom om een voorstel op tafel te leggen. Idealiter zou Den Bond moeten kunnen uitgroeien tot het lokale equivalent van het Gentse kunstencentrum Vooruit.” De vedette die de verjongingskuur van Den Bond mocht inleiden, is merkwaardig genoeg een van de veteranen van het Vlaamse levenslied, Marc Dex. Voor de in Retie geboren zanger is de zaal nochtans bekend terrein. Hij klinkt dan ook laaiend enthousiast: “Ik heb meermaals op de planken gestaan in Den Bond. Dat waren telkens succesvolle optredens waaraan ik een waaier aan mooie herinneringen heb. Er terugkeren was dus niet alleen een opportuniteit om een nieuw publiek aan te spreken, maar het was ook een prachtige nostalgietrip.” Over de coup d’état van het jonge geweld heeft Dex niets dan lof. “De samenwerking met de jongens van Aaipot! is voor mij een hele positieve ervaring geweest. Ze doen immers de broodnodige moeite om muziek bij de mensen te brengen. Zelf heb ik niet enkel als artiest, maar ook als organisator mijn duit in het zakje gedaan om talent van eigen bodem te ontdekken en te promoten. Zo was ik de drijvende kracht achter het in Kasterlee nog steeds bestaande Vrije Podium, waar onder anderen Margriet Hermans en mijn dochter Barbara hun eerste muzikale stapjes richting bekendheid hebben gezet. Daar-

jazz All that

Tornado Rosenberg speelde al gitaar toen hij 5 jaar oud was. Hij kreeg les van zijn vader, die zelf gitarist en componist was. Tornado Rosenberg was 7 jaar toen hij samen met zijn vader de muziek opnam voor de wereldberoemde Sissifilms met Romy Schneider. De carrière van de gitarist was daarmee voorgoed gelanceerd. Hij trad met de groten der aarde op en stond op de meest prestigieuze jazzfestivals. Op maandag 4 oktober is hij te gast in jazzclub Houtum Street (Houtum 58 in Kasterlee). De toegang bedraagt 10 euro. Het is mogelijk om dit concert te combineren met een diner vóór het concert. Dat moet je wel reserveren, op het nummer 014 85 10 88.

TURNHOUT – Nouvelle Vague is een Franse popgroep die newwaveklassiekers overgiet met een bossanovasausje. Het resultaat is op het eerste gezicht bevreemdende muziek. Maar de koele, soms zelfs emotieloze newwavesongs boeten niets aan kracht in als ze in een warm en zuiders jasje gestoken worden, integendeel. De muziek van Nouvelle Vague is leuk, ontspannend, verrassend en toch gemaakt met veel respect voor het origineel. ‘Love will there us apart’, ‘A

forest’, ‘The killing moon’, ‘Making plans for Nigel’... het zijn maar enkele van de songs die dit viertal op je zullen loslaten. In het voorprogramma speelt Maxence Cyrin, een klassiek geschoolde pianist die heel eigen bewerkingen maakt van newwave-, house- en technoklassiekers. Kaarten voor dit dubbelconcert kosten 22 euro. Het optreden vindt plaats in de schouwburg van de Warande, op 16 oktober om 20.15u.

Octet Red RIJKEVORSEL – Octet Red is, zoals de naam al doet vermoeden, een gezelschap van acht muzikanten. Het leuke is dat ze zeer diverse achtergronden hebben. Sommigen van hen hebben een klassieke opleiding genoten, anderen zijn pure jazzmuzikanten en nog anderen hebben hun wortels in de pop- en rockmuziek. Wat hen bindt, is een zeer brede kijk op muziek en een liefde voor improvisatie. Het repertoire van Octet Red

bevat zowel eigen composities als covers. Octet Red bestaat uit Frans van Isacker (klarinet), Gregor Siedl (tenorsax), Rozanne Descheemaeker (hoorn), Niels van Heertum (tenortuba), Annemie Osborne (cello), Ben Sauzereau (gitaar), Mike Delaere (contrabas) en Jerome Klein (drums) Octed Red speelt op 22 oktober om 20.30u in zaal de Singer in Rijkevorsel (Bavelstraat 35). Tickets kosten 8 euro aan de kassa.

Suiker — 15


‘Tune in-Turn out’ : terrorising Turnhawt since 2006

Pieter Andriesen: ‘We zoeken al jaren naar paaldanseressen’ Op zaterdag 30 oktober organiseert ‘Tune in-Turn out’ voor de vierde maal Cubic Clash, hét dansevenement van Turnhout. ‘Tune in-Turn out’ is de zelfverklaarde militante voorvechter ‘van een degelijk uitgaansleven voor jongeren in de binkenstad. ‘Terrorising Turnhawt since 2006’, zo bloklettert hun website.

Je kan er niet naast kijken: op elke vitrine, in alle cafés, bij de bakker en zelfs bij de schoenmaker hangen affiches van 1001 evenementjes. In Turnhout is groot de kans groot dat ze werden opgehangen door Pieter Andriesen en zijn collega-kornuiten van de vzw ‘Tune in-Turn out’. “In het begin organiseerden we slechts om de paar maanden een feestje; nu hebben we week na week een activiteit te promoten”, zegt Pieter Andriesen. “In plaats van voor elk optreden een aparte affiche te maken, brengen we nu maandelijks één minikalender uit van al onze evenementjes. ‘t Is bovendien mooi en het past precies in je portefeuille.”

Amuseren ‘Tune in-Turn out’ startte in 2006 erg bescheiden als een kleine actieve vriendengroep. “Het opzet was onszelf te amuseren door iets interessants te organiseren”, zegt Pieter Andriesen. “Vandaag doen we nog krek hetzelfde. We zijn alleen wat gegroeid, een beetje professioneler geworden en hebben wat meer activiteiten. Maar er hangt in onze groep nog altijd een sfeertje van ‘alles is mogelijk’. Al vier jaar proberen we onze plaats in het sociaal-culturele leventje van Turnhout op te eisen, en ik denk dat wij daar stilaan in slagen.”

Zelf verschoten De voorbije jaren heeft ‘Tune in-Turn out’ inderdaad het Turnhawts uitgaansleven geterroriseerd met vrije podia, Live@ optredens, No Karaoké Nights, D.I.Y.’s, de Mash Up Towns en uiteraard Cubic Clash. “Onlangs hebben we de balans opgemaakt van alle groepjes, dj’s en acts die we de afgelopen jaren hebben gebracht”, zegt Pieter Andriesen. “De lijst staat op onze nieuwe website.

16 — oktober 2010

Ik ben eerlijk gezegd zelf verschoten van het grote aantal. Er staan zelfs heel wat bekende namen op, zoals De Jeugd van Tegenwoordig, Rex the Dog en T. Raumschmiere. De laatste twee waren vorig jaar headliners op Cubic Clash.’, toch een organisatie die op vier jaar tijd is uitgegroeid is tot hét dansevenement van Turnhout.

Paaldanseressen Sinds een jaar beheert ‘Tune in-Turn out’ ook de ‘myspace’ van Turnhout (http://myspace. com/turnhout). “Daar zetten we alle evenementjes op uit de regio Turnhout, niet alleen die van onszelf”, zegt Pieter Andriesen. “Dat gaat van een kleine scoutsfuif in Zevendonk tot de opening van het nieuwe cultuurseizoen van de Warande. Onze slagzin is: ‘Dankzij de myspace.com/turnhout weet je

dat er wél iets te doen is in Turnhout.” Verder boekt en organiseert ‘Tune in – Turn out’ aan de lopende band. “Als iemand zich geroepen voelt om zijn muzikaal talent te demonstreren op de Turnhoutse podia moet hij niet twijfelen om ons dat te laten weten via onze website”, zegt Pieter Andriesen nog. “We staan echt open voor alles: rock-’n-roll, elektro en alles wat daartussen zit, maar ook voor theater of comedy. We zoeken al jaren – helaas zonder succes – naar paaldanseressen. Op hun nieuwe website http://tuneinturnout.be/, boordevol foto’s, video’s en het immense bands- en posterarchief, krijg je een duidelijk overzicht van waar ‘Tune in-Turn out’ voor staat. Tekst: Symen Gilles Foto: Bart Van der Moeren

Cubic Clash, hét dansevenement van Turnhout Op zaterdag 30 oktober organiseert ‘Tune in-Turn out’ samen met de Warande voor de vierde maal ‘Cubic Clash’. In de Kuub kan je je gaan uitleven op ritmes gebracht door de meest verscheiden artiesten uit even diverse genres: dubstep, techhouse, drum and bass, minimal techno en elektro. “Ook dit jaar hebben we alles uit de kast gehaald om de liefhebber van alternatieve dansmuziek een fantastische nacht te bezorgen”, zegt Pieter Andriesen. “Er zijn de Belgische Vermin Twins, de aanstekelijke beats van Mashed Paper Klub en als kers op de taart de Londense dancepioneers, de Freestylers. Ook de dubstepzaal keert terug: Flesh and Bones, dé skate- en streetweartempel van Turnhout, heeft gezorgd voor enkele toppers en vernieuwende acts in het genre. Zoals de vorige edities besteden we ook weer erg veel aandacht aan de inkleding. De lichtkunstenaar A.koll.ade zorgt in de Kuub voor extra sfeer. Een vj projecteert beelden op het scherm achter de dj. Speciaal dit jaar wordt een heuse graffitidemonstratie georganiseerd. Je merkt: dit is niet zomaar een party. Het moet een belevenis worden!” Wie een voorsmaakje wil van Cubic Clash 2010 kan op vrijdagavond naar de Turnhoutse Radio TOS luisteren. Je hoort dan in avant-première dj’s en acts die er de boel op stelten gaan zetten. Meer info: http://www.cubicclash.be/

De Lux:

stoofvlees, Spruyt en rock-‘n-roll

“Herenthout? It isn’t even on the map!”

“De tweede groep die we in de Lux brachten, was Vitesse, regelrechte brol uit Nederland. Geen echt groot succes maar we kwamen gelukkig wel uit onze kosten. Met Gruppo Sportivo (25 februari 1978, popgroep uit het Nederlandse Den Haag, ook erg populair in Vlaanderen) zat de zaal afgeladen vol. We moesten de groep -ik zeg nu maar iets- 10.000 frank cash betalen. Onze franken moesten in een bank in Herenthout in guldens omgewisseld worden. De bankbediende betrouwde het zaakje voor geen cent. “Wat ga je daarmee doen? Drugs kopen?” Herenthout was een echt boerengat. Nadien ging het zeer snel. Cis Hanquet maakte de affiches en drukte ze met een zeefdrukpers Wij plakten de hele Kempen vol. Om onze plaats te veroveren, moesten we in alle cafés pinten gaan drinken en beleefd vragen of we onze affiches mochten ophangen. Er was in die tijd vooral grote concurrentie van de vele jeugdfuiven. Met Gruppo Sportivo hadden we wat reserve opgebouwd en konden we al een naam als Kevin Coyne laten komen. In die tijd was Guy Mortier ook op zoek naar een zaal voor zijn Humo’s Rockrally. We hebben de Rockrally voor de eerste keer in de Kempen georganiseerd (2 april 1978). Als organisatoren hadden we redelijk snel

een goede naam. Maar de naam Herenthout drong maar moeizaam door in het concertcircuit. Herman Schueremans boekte de groepen meestal bij een agency in Londen. Hij liet de manager telefonisch weten dat hij voor de groep een tournee door Vlaanderen zou organiseren. “Ik heb zalen in Brussel, Antwerpen, Gent en Herenthout”, gaf hij door. Er viel dan altijd een stilte aan de andere kant van de lijn. Even later rinkelde zijn telefoon dan opnieuw: “Herman … Herenthout? It isn’t even on the map.” Ze hadden de moeite genomen om Herenthout op een kaart te zoeken, maar hadden het niet gevonden. Achteraf hebben we daar een gepast antwoord op gevonden. Ik was al een paar keren in Londen geweest voor punkoptredens. Die optredens vonden meestal plaats in kleine achterafzaaltjes op zo’n dertig kilometer van het centrum. Vaak zat je een half uur in de metro en bus. Je werd dan echt in de suburbs van Londen gedropt. Daarom: als een manager aan mij vroeg waar Herenthout in godsnaam lag, antwoordde ik hem ‘Herenthout, dat is de suburb of Antwerp’. Dan was het in orde. Pas op: voor vele muzikanten was Herenthout ook een achtertuin van Antwerpen. Vooral Amerikanen hebben een totaal andere kijk op afstanden. Ze boekten meestal een hotel in Antwerpen en reden dan op en af naar Herenthout. Vaak alleen maar om

HERENTHOUT - Gust Spruyt was meer dan twintig jaar de concertorganisator van zaal Lux in Herenthout. In zijn gloriedagen bracht hij beginnende groepjes als Dire Straits, U2 en The Cure naar de ‘heart of darkness’ van de Kempen. Gust is een vat vol verhalen en vandaag beseft hij maar pas ten volle het legendarische karakter ervan. Suiker trekt de anekdotes uit zijn mistige geheugen en brengt de volgende maanden een bloemlezing. Vaak hilarisch, immer onwaarschijnlijk, maar steeds exemplarisch voor rock-’n-roll op zijn Kempens, als het ware gegaard in het befaamde stoofvlees dat Gust elke artiestongeacht zijn naam of faam- voorschotelde. te douchen. Amerikanen hangen aan elkaar met zeep. Het gebeurde dat ze op één namiddag soms drie keer op en af naar hun hotel reden om te douchen. Terwijl voor ons een reis naar Antwerpen toen nog een expeditie was waarvoor je boterhammen meenam. De groepen liepen bij ons rond met een T-shirt waarop hun tourschema stond: Barcelona, Parijs, Londen, Gent, Brussel, Herenthout, Milaan … Op dat moment stond ik daar niet bij stil. Pas achteraf viel die puzzel samen en besefte je dat het toch geen kattenpis was wat je had gepresteerd. Maar op het moment zelf was het vaak improviseren. Zo spreken Engelse artiesten geen woord Frans. Ik was wel een jonge gast maar sprak geen woord Engels. Kun je je dat voorstellen? Ik luisterde alleen naar de muziek maar van hun teksten begreep ik geen woord. Ook dat heb ik al doende moeten leren. Ik kreeg contracten opgestuurd, soms centimeters dik. Ik las die ‘s avonds met het woordenboek naast me. Naar de betekenis van één uitdrukking heb ik jarenlang zitten zoeken: “act of God”. Dat stond altijd vermeld tussen de redenen waarom een groep het optreden mocht afzeggen. Als een van de artiesten ziek was, moest hij dat bewijzen met een doktersbriefje. Een platte band van de tourbus onderweg telde voor ons ook niet. Dan waren ze verplicht ons te bellen en rukten

we uit om hen te depanneren. Pas nu ben ik te weten gekomen wat een ‘act of God’ betekent: het is een onvoorziene omstandigheid, zoals een overstroming of aardbeving. Op een bepaald moment hadden we dertig tot veertig shows op een jaar. We deden de ganse organisatie met slechts vijf man. Na de concerten gingen we ook nog eens affiches hangen. Vergeet niet: ieder van ons had overdag nog een baan. Alleen ’s nachts was er tijd voor de rock-’n-roll. Soms hadden we zelfs drie concerten op een week: vrijdags The Undertones, ‘s woensdags Siouxsie and the Banshees en zaterdags The Cure. Dat was nooit gezien! Ik stond die week met de nacht in de koekjesfabriek in Herentals: bandwerk. Ik zie me nog naar de directeur stappen: “Sorry, maar ik kan niet komen werken: ik heb drie shows.” “Hoezo, shows?” “Ja, er komen Engelsen. Ik moet een paar dagen verlof hebben.” “Neen, dat gaat niet.” “Spijtig, maar dan kom ik niet.” Ik werd natuurlijk ontslagen. Maar dat kon me toen absoluut niet schelen. We zaten toen in een rush en leefden van optreden naar optreden. Volgende maand: Smells like home!

Suiker — 17


Tejater Aventoe viert jubileum met ‘Shaffy’

Kunst in Zicht prikkelt creativiteit in onderwijs TURNHOUT – Kunst in Zicht steekt zich in het nieuw. Sinds 1 september is de kunsteducatieve organisatie een autonome vzw binnen de structuur van cultuurhuis de Warande in Turnhout. En dat uit zich in een nieuwe website, een nieuwe teamsamenstelling, een nieuwe huisstijl, een nieuwe coördinator. Kortom: een nieuwe start. Via kunsteducatieve projecten maakt de vzw scholen in de provincie Antwerpen warm voor kunst en creativiteit. Kunst in Zicht nodigt studenten van de lerarenopleiding en leerkrachten uit om creatieve leerprocessen in onderwijs te stimuleren. Dit gebeurt door allerlei projecten in en buiten de school op te zetten en vormingsmomenten te organiseren. Ook de kinderen zelf zijn een belangrijke doelgroep voor Kunst in Zicht. “Om de leerkrachten goed te kunnen begeleiden, organiseren we ook creatieve en muzische projecten voor kinderen. Om die ervaring te

18 — oktober 2010

kunnen doorgeven”, legt gloednieuw coördinator Eva Steel uit. Het hoofdingrediënt van de vzw is het creatief quotiënt of CQ. “We geloven erin dat mensen naast een IQ en EQ ook een CQ hebben. Precies dat CQ willen we bij kinderen stimuleren, prikkelen, verhogen. Hiervoor ontwikkelden we een speciale methodiek. Kinderen die met een muzische attitude in het leven staan, leren creatiever omgaan met wat er gebeurt in hun dagdagelijkse leven. Ze leren beter reageren op onvoorspelbare dingen en probleemoplossend denken. Het muzische geeft een klik. Kinderen leren niet alleen naar zichzelf kijken, maar ook naar anderen. Dit alles creëert vaardigheden om sterk in het leven te staan”, vertelt Eva Steel. Om het schooljaar creatief in te zetten, organiseert Kunst in Zicht op woensdag 13 oktober een studiedag voor studenten lerarenopleiding, leerkrachten lager onderwijs

en kunst- en cultuureducatieve werkers over de Muzische Scheurkalender. “Dit is een soort Druivelaar voor leerkrachten”, verduidelijkt de coördinator. “De kalender bevat 201 tips om elke dag een muzische opdracht in de klas te organiseren.” De studiedag start om 13.30u in de Warande in Turnhout. Naast een plenaire lezing met gastsprekers over creativiteit in onderwijs staat ook een actieve workshop op het programma. Een receptie om 16.30u sluit de namiddag af. Ook volgend schooljaar bruist Kunst in Zicht van de ideeën. “Zo staat een project op stapel om met een beeldend kunstwerk naar de scholen te trekken. Een reizend CQproject voor scholen. We zijn volop bezig met de ontwikkeling ervan”, licht Eva Steel een tipje van de sluier op. Benieuwd naar het aanbod van Kunst in Zicht en meer info over de studiedag? Surf naar www.kunstinzicht.be.

WIEKEVORST – Naar aanleiding van hun tienjarige bestaan speelt Tejater Aventoe de komedie ‘Shaffy’, een bewerking van ‘Un air de famille’ van Agnès Jaoui en Jean-Pierre Bacri. Shaffy is een heerlijke komedie waarin familierelaties zwaar op de proef worden gesteld. Het stuk wordt opgevoerd op 22, 23, 24, 26, 29 en 30 oktober om 20u in de parochiezaal van Wiekevorst. Kaarten kosten 8 euro en zijn te verkrijgen bij het plaatselijke Axa-kantoor, of via telefoonnummer 014 26 21 00.

Muziek­ kroegentocht van GoeZot! OUD-TURNHOUT – GoeZot! organiseert op 1 oktober een muziekkroegentocht in het centrum van Oud-Turnhout. ‘Moodcollector’ speelt in de bovenzaal van De Djoelen, ‘The father, the son and the holy Simon’ concerteert in JH De Splinter, Café Sportlokaal verwelkomt ‘The Falsom Brothers’, Café De Liereman ‘To the bone’ en Café DeVille ‘Cletus Got Shot’. De Hukkelfukkers spelen in ’t zaaltje van ’t Sportlokaal en Lomax in het Brouwershuis. Kaarten kosten 7 euro in vvk, 9 aan de kassa.

OVER DE SCHREEF

Agenda BE N

T

VORSELAAR – ‘Vorselaar Rockt II: surfen en rocken onder de Sint-Pietersklokken’. Zo luidt de naam van de nieuwe verzamel-cd van veertien Vorselaarse bands. De plaat is een samenwerking van de gemeentelijke cultuurraad, de provincie Antwerpen, het netbedrijf Infrax en de Koninklijke Harmonie Verbroedering uit Vorselaar. “In Vorselaar werken we met themajaren”, verduidelijkt burgemeester Lieven Janssens het initiatief. “Het opzet is dat alle soorten organisaties in de gemeente samenwerken rond een bepaald thema. In 2009 was dat rond het ‘Jaar van de cultuur’. Omdat Vorselaar heel wat muziekgroepen telt en een concerttraditie heeft, besloten we een cd uit te brengen van zeven lokale bands. De naam ervan werd bedacht door de muziekgroepjes zelf en verwijst naar de muziekstijl en de parochie Sint-Pieter.” En die eerste cd smaakte naar meer. Dit jaar staat in het teken van ‘Kinderen en jongeren’ en ligt er een tweede cd in de Vorselaarse rekken. Met in de hoofdrol niet zeven, maar veertien bands: Strange Fruit, De Wouwers, Band Marginal, Blue Cover, The Lost Highwayknights, Calisto, Drained Heat, Falcon Super Runner, Starpainter, The Rawönes, Evolve, The Sinking Ships, The Headshots en The Love Pumps. En Vorselaar is op muzikaal vlak nog niet uitgefeest. Het Rockhok, het repetitielokaal aan de Cardijnlaan, bestaat vijf jaar. Reden te meer om de release van de nieuwe cd feestelijk in te zetten met een concert tijdens de Harmoniefeesten van vorige maand. Falcon Super Runner, Blue Cover, The Rawönes, The Lost Highwayknights en De Wouwers lieten het publiek in primeur proeven van de cd. De cd Vorselaar Rockt II kost 5 euro en kan besteld worden via de cultuurfunctionaris: sofie.vervoort@vorselaar.be of 014-50.71.25.

U

Vorselaar Rockt II

HIER

popconcerten vlak over de grens Ladysmith Black Mombaza TILBURG - “Somebody say ih hih ih hih ih, somebody say hello hello hello!” Zaal 013 in Tilburg verwelkomt op zondag 24 oktober de heren van Ladysmith Black Mombaza, de Zuid-Afrikaanse a-capellagroep die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Ladysmith Black Mombaza werd in 1960 opgericht door Joseph Shabalala en was oorspronkelijk een familie- en vriendenkoor. Shabalala recruteerde de zangers immers in eigen kennissenkring. Maar gaandeweg werd Ladysmith Black Mombaza geprofessionaliseerd en werden nieuwe leden alleen nog toegelaten als ze over voldoende zangtalent beschikten. Op reis in Zuid-Afrika en op zoek naar muzikale ideeën voor zijn nieuwe plaat ‘Graceland’ raakte Paul Simon in 1985 diep onder de indruk van Ladysmith Black Mombaza. De rest is geschiedenis. Simon nam de band mee naar een opnamestudio in Londen, nam ‘Graceland’ op en veroverde de wereld. ‘Graceland’ was -vooral dankzij de mede-

werking van de totaal onbekende en verrassende close harmony van Ladysmith Black Mombaza- niet meer of minder dan een muzikale én politieke revolutie. De plaat luidde het begin van het einde van het apartheidsregime in, dat weliswaar ook zonder ‘Graceland’ wel zou zijn gevallen, maar ‘Graceland’ was minstens een belangrijke katalysator in het proces. Ladysmith Black Mombaza kreeg plots de erkenning die de groep al lang verdiende. Ter illustratie: in de periode 1960-1986 kreeg de band niet één Grammy Award. Tussen 1986 en 2010 -de periode na ‘Graceland’- mochten de bandleden er zestien in ontvangst nemen. Terwijl tot 1986 alleen ‘zwart’ Zuid-Afrika de band kende, geniet die nu bekendheid over heel de wereld. Ladysmith Black Mombaza is voortdurend op tournee en doet dit najaar ook Zaal 013 in Tilburg aan. Een feest dat je absoluut niet mag missen! Het concert vindt plaats op zondag 24 oktober om 20.30u. Kaarten kosten 25 euro.

Dr. Feelgood

BREDA – Lovend schrijven over een band waarvan niet één groepslid origineel is: u hebt het ons nog nooit weten doen en u zal er ons ook nooit meer op kunnen betrappen. Voor Dr. Feelgood maken we echter graag een uitzondering. De band werd in 1971 opgericht door gitarist Wilco Johnson en zanger Lee Brilleaux. Johnson verliet in 1977

de groep en Brilleaux stierf in 1994 aan kanker. Zelfs hun vervangers zijn ondertussen al vervangen. Qua bezetting is niks of niemand nog origineel bij Dr. Feelgood, maar -we hadden het nooit voor mogelijk gehouden-: dat heeft de uitstraling van de band niet aangetast. Dr. Feelgood rockt nog even nijdig als in de seventies en klinkt nog even strak, gemeen en opzwepend als in de begindagen. De band eert daarmee zanger Lee Brilleaux, die op zijn sterfbed nog aan zijn toenmalige groepsleden had gevraagd om Dr. Feelgood altijd levend te houden. Het moet gezegd: zijn muzikale erfgenamen doen dat met verve. Dr. Feelgood concerteert op zondag 3 oktober, om 21u, in de Mezz in Breda. Kaarten kosten 16 euro.

Fei Comodo EINDHOVEN - Het gaat ‘hard’ met Fei Comodo. En ‘hard’ mag u gerust letterlijk interpreteren. De posthardcoreband uit Essex werd onlangs genomineerd voor de ‘Kerrang! Awards’ als beste Britse nieuwkomer in zijn

genre. Ze deelden het podium met grote namen als Parkway Drive en Enter Shikari. Op vrijdag 8 oktober speelt Fei Comodo in jongerencultuurcentrum Dynamo in Eindhoven. Tickets kosten 7,50 euro.

Kate Nash EINDHOVEN – Er zijn artiesten die jarenlang in de schaduw werken voor ze bekend worden en er zijn er ook die wereldberoemd worden van zodra ze hun eerste song schrijven. Kate Nash behoort tot de tweede categorie. Ze was niet eens 20 toen haar eerste cd, ‘Made of Bricks’, in de hitlijsten verscheen en de single ‘Foundations’ een radiohit werd in alle werelddelen. Die populariteit dankte ze aan haar talent én aan internet. Op 18jarige leeftijd was ze immers begonnen met muziek te uploaden op MySpace. De rest gebeurde min of meer vanzelf: platenmaat-

schappijen en producers waren in een mum van tijd overtuigd van de grote toekomst die Nash voor zich had. Kate Nash trad op in Werchter, op Pinkpop, in Glastonbury, bij Later with Jools Holland en alles wat naam en faam heeft in de muziekwereld. Vorig jaar verscheen ‘My best friend is you’, haar tweede cd, waar o.a. de single ‘Do-Wah-Doo’ op te horen is. Kate Nash is op zaterdag 2 oktober om 20.15u te zien en te horen in Effenaar in Eindhoven. Kaarten kosten 19 euro.

vr –­ 01-10-10 ­– 19:30 ­– Dynamo Eindhoven vr ­– 01-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg vr ­– 01-10-10 ­– 21:00 ­– Zaal 013 Tilburg vr ­– 01-10-10 ­– 21:00 ­– Mezz Breda za –­ 02-10-10 ­– 15:00 ­– Dynamo Eindhoven za –­ 02-10-10 ­– 20:00 ­– Effenaar Eindhoven za –­ 02-10-10 ­– 20:15 ­– Effenaar Eindhoven za –­ 02-10-10 ­– 21:00 ­– Mezz Breda zo –­ 03-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg zo –­ 03-10-10 ­– 21:00 ­– Mezz Breda wo –­ 06-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg do –­ 07-10-10 ­– 10:30 ­– Zaal 013 Tilburg vr ­– 08-10-10 ­– 10:30 ­– Zaal 013 Tilburg vr –­ 08-10-10 ­– 19:30 ­– Dynamo Eindhoven vr –­ 08-10-10 ­– 21:00 ­– Mezz Breda vr ­– 08-10-10 ­– 21:00 ­– Dynamo Eindhoven za –­ 09-10-10 ­– 20:00 ­– Effenaar Eindhoven za –­ 09-10-10 ­– 20:00 ­– Zaal 013 Tilburg za –­ 09-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg za –­ 09-10-10 ­– 22:00 ­– Dynamo Eindhoven zo –­ 10-10-10 ­– 14:30 ­– Zaal 013 Tilburg zo –­ 10-10-10 ­– 16:30 ­– Mezz Breda zo –­ 10-10-10 ­– 20:30 ­– Mezz Breda zo –­ 10-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg ma –­ 11-10-10 ­– 20:00 ­– Zaal 013 Tilburg di ­– 12-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg wo –­ 13-10-10 ­– 20:30 ­– Dynamo Eindhoven wo –­ 13-10-10 ­– 21:00 ­– Effenaar Eindhoven do –­ 14-10-10 ­– 20:00 ­– Effenaar Eindhoven do –­ 14-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg do ­– 14-10-10 ­– 20:30 ­– Mezz Breda vr –­ 15-10-10 ­– 19:30 ­– Mezz Breda vr –­ 15-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg vr –­ 15-10-10 ­– 20:30 ­– Dynamo Eindhoven vr –­ 15-10-10 ­– 21:00 ­– Effenaar Eindhoven vr ­– 15-10-10 ­– 21:15 –­ Effenaar Eindhoven za –­ 16-10-10 ­– 19:30 ­– Zaal 013 Tilburg za –­ 16-10-10 ­– 22:00 ­– Zaal 013 Tilburg do –­ 21-10-10 ­– 19:30 ­– Mezz Breda do –­ 21-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg do –­ 21-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg do –­ 21-10-10 ­– 21:00 ­– Effenaar Eindhoven vr –­ 22-10-10 ­– 20:00 ­– Zaal 013 Tilburg vr –­ 22-10-10 ­– 20:15 ­– Effenaar Eindhoven vr ­– 22-10-10 ­– 20:30 ­– Mezz Breda vr –­ 22-10-10 ­– 20:30 ­– Dynamo Eindhoven vr –­ 22-10-10 ­– 21:00 ­– Effenaar Eindhoven za –­ 23-10-10 ­– 21:00 ­– Zaal 013 Tilburg za –­ 23-10-10 ­– 21:15 ­– Effenaar Eindhoven zo –­ 24-10-10 ­– 13:30 ­– Zaal 013 Tilburg zo –­ 24-10-10 ­– 13:30 ­– Mezz Breda zo –­ 24-10-10 ­– 14:30 ­– Effenaar Eindhoven zo –­ 24-10-10 ­– 17:30 ­– Zaal 013 Tilburg zo –­ 24-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg ma ­– 25-10-10 ­– 21:30 ­– Zaal 013 Tilburg di ­– 26-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg wo –­ 27-10-10 ­– 19:30 ­– Dynamo Eindhoven wo –­ 27-10-10 ­– 20:15 ­– Effenaar Eindhoven wo –­ 27-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg do ­– 28-10-10 ­– 20:30 ­– Mezz Breda do ­– 28-10-10 ­– 20:45 ­– Zaal 013 Tilburg vr –­ 29-10-10 ­– 19:00 ­– Zaal 013 Tilburg vr –­ 29-10-10 ­– 21:00 ­– Zaal 013 Tilburg za –­ 30-10-10 ­– 19:00 ­– Zaal 013 Tilburg za –­ 30-10-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013 Tilburg za –­ 30-10-10 ­– 21:00 ­– Effenaar Eindhoven za –­ 30-10-10 ­– 22:00 ­– Dynamo Eindhoven zo –­ 31-10-10 ­– 13:00 ­– Zaal 013 Tilburg zo –­ 31-10-10 ­– 14:30 ­– Effenaar Eindhoven zo –­ 31-10-10 ­– 20:00 ­– Mezz Breda

Cephalic Carnage, Psycroptic, Ion Dissonance, ... € 15 Zoli Téglás (Ignite, Pennywise) € 15 Goslink € 8 Sticks & A.R.T., Rico, Van Kwaad Tot Eerger, ... € 13 Weekend Nachos, Rompeprop, Gadget, ... € 15 Mad Sin, Demented Are Go, ... € 20 Kate Nash € 19 Mary & Me € 0 For A minor Reflection € 8 Dr. Feelgood € 16 Magic Kids & The Sore Losers € 10 De Jeugd Van Tegenwoordig, The Subs, ... € 25 PVT (Warp), The Field, Loops Haunt, Walls, ... € 25 Fei Comodo € 7,5 Customs € 12 Zieke Zuiden meets Samensterk records € 10 Punchline Comedy Club (Bert Gabriels, ...) € 10 Grendel, Heimataerde, Eaper, ... € 20 A Storm Of Light, Eagle Twin, ... € 7,5 Drokz, ... € 10 Local Heroes € 0 Arthur Adam € 0 Jorn, Magion € 19 The Dubliners € 40 Tarja Turunen € 20 Pendulum € 20 Ceremony, Sabertooth Zombie € 9 Wildbirds & Peacedrums € 10 Anathema, Long Distance Calling, Petter Carlsen € 22,5 Alain Clark € 22,5 Tim Knol, Shannon Lyon € 12,5 MakeBelieve, Kensington € 10,5 Jon Oliva’s Pain € 25 Yuppicide, Right Direction € 12,5 DeWolff, Starfucker € 11 The Opposites € 10 Train € 17,5 Uto Karem, Invite, ... € 8,5 The Clash of the Coverbands halve finale € 12,5 Jex Toth, Vanderbuyst, Burden € 8 Perquisite, Urita € 12,5 Crippled Black Phoenix € 10 Only Seven Left € 8 Suicide Commando € 16 Abel € 10 Heidevolk, Grimm & Mondvolland € 12,5 Vlammende Vlamingen met Boston Tea Party, ... € 8,5 Kruger, Heavy Lord, Starve € 7 C-Mon & Kypski play Musical Chairs € 15 Kindermatinee met De Poppies € 6 Dirk Scheele € 8 The Clash of the Coverbands halve finale € 12,5 Pro-Pain € 15 Ladysmith Black Mombaza € 25 The Romantics € 15 Tracy Bonham € 12 Our last Night, Hope Die Last, As Enemies Arise, ... € 10 Justin Nozuka € 15 Greyline, Knalpot, Krach € 6 Bertolf € 12,5 Shining (NO) € 11 Therion, Loch Vostok, Leprous € 25 Popronde Tilburg met I Am Oak,, ... € 0 Apocalypta € 20 Woost, The Van Jets € 9 The Jim Jones Revue € 10 Guerilla Speakerz & de Cultuurbarbaren Definitie van Dopeheid 2010 € 27 The Clash of the Coverbands halve finale € 12,5 Sonic Syndicate, Blowsight € 13

Adressen en contactgegevens: – Zaal 013 , Veemarktstraat 44 Tilburg, 0031 13 460 95 00, www.013.nl – Effenaar , Dommelstraat 2 Eindhoven, 0031 40 239 36 66, www.effenaar.nl – Dynamo , Catharinaplein 21 Eindhoven, 0031 40 239 31 10, www.dynamo-eindhoven.nl – Mezz , Keizerstraat 101 Breda, 0031 76 515 66 77, www.mezz.nl – Chassé Theater , Claudius Prinsenlaan 8, Breda, 0031 76 530 31 32, www.chasse.nl

Suiker — 19


Het is wel fijn zo: wereldberoemd in Hoogstraten, en verder onbekend

De reünie van De Spilzakken HOOGSTRATEN - Hoogstraten bestaat dit jaar op de kop af 800 jaar. Het feestjaar is in volle gang en beleeft op zondag 21 november zijn hoogtepunt met een groots volksfeest. Blikvanger die dag wordt een exclusief reünieconcert van De Spilzakken, een groep die 27 jaar geleden voor het laatst optrad tijdens de Heilig Bloedfoor. Hun nummers zijn ondertussen uitgegroeid tot klassiekers in Hoogstraten en onmiddellijke omgeving. “Je kan je niet voorstellen hoeveel geld ons ooit al geboden werd om nog eens samen op te treden.” Gie Martens, diens broer Jef Martens, Charel Huet, Jan Croes en Sjarel Hofkens vormden in de jaren 70 en 80 de in Hoogstraten en omstreken wereldberoemde folkgroep De Spilzakken. Jaar na jaar traden ze op tijdens de Heilig Bloedfoor. Elk jaar werden hun optredens populairder. Wie er toen bij was, spreekt er nog altijd over, terwijl sommige van hun liedjes -zoals ‘’t Warm water af Meer’, ‘Pas op veur schoon vrouwen’, ‘De eirbissemerumba’ en ‘Het Spilzakkenlied’uitgegroeid zijn tot Hoogstraatse klassiekers. 27 jaar geleden traden ze voor het laatst op en ondertussen heeft de groep een kleine cultstatus verkregen. Nog altijd zijn ze verbaasd en verwonderd wanneer nog maar eens blijkt hoezeer hun nummers ingebakken zitten in het geheugen van de meeste Hoogstratenaren. “Op een bepaald moment speelden wij met mijn huidige groep, MCC, in de Kapel van Merksplas-Kolonie voor 1.500 tuinbouwers, op uitnodiging van de Veiling”, zegt Gie

20 — oktober 2010

Martens. “Het optreden was eigenlijk geen succes, want die tuinders zaten allemaal over augurken en aardbeien te kletsen. En de akoestiek was affreus. Omdat het op uitnodiging van de Veiling was, hadden wij bij hoge uitzondering ‘Den eirbissemerumba’ van De Spilzakken ingestudeerd. Toen wij dat begonnen te zingen, ging van het ene moment op het andere die hele zaal plat. De hele zaal vloog recht, en ‘kleinmannen’ kwamen meteen naar voor gelopen om te vragen: ‘Nog van De Spilzakken’! – Realiseerden jullie je vroeger al hoe populair jullie nummers in Hoogstraten zijn? Gie Martens: Onze optredens waren populair. De laatste jaren dat we tijdens de Heilig Bloedfoor optraden, trok dat dus echt een massa volk. Maar dat de mensen daar zoveel jaar later nog over praten en ernaar snakken die liedjes keer op keer terug te horen … dat is natuurlijk nog iets anders. Jef Martens: In wezen was het wellicht niet zo erg uitzonderlijk wat wij in die tijd deden,

maar het stond zo ver af van wat er voor de rest op de foor te beleven viel, dat het een steeds hogere vlucht begon te nemen. Dat daar mensen muziek stonden te maken … dat was men niet meer gewoon. Voor en na de processie traden we op. Ik denk dat het succes ook zat in het feit dat wij het allemaal heel ontspannen deden. Wij deden het voor ons plezier, en hadden niet echt iets te bewijzen. Charel Huet: Dat iedereen zo ontspannen was, had er wellicht ook mee te maken dat minstens de helft van de groep recht uit het café kwam… Jan Croes: Maar het succes zat hem toch ook in de inhoud van de nummers. We maakten nummers die de mensen van Hoogstraten aanspraken. En niet alleen de mensen van Hoogstraten zelf. Neem één van onze grootste hits, ‘’t Warm water af Meer’; dat was ook in Meer meteen prijs natuurlijk.

Biljart Sjarel Hofkens: Het had ook te maken met de interactie met het publiek. Jef was daar heel goed in. De mensen stonden héél dichtbij en werden steeds meer bij onze optredens betrokken. Gie Martens: In zekere zin is het in de loop der jaren ook een beetje een vorm van straattheater geworden. In de beginjaren speelden wij op verschillende plaatsen en stonden we echt tussen de marktkramers. Die reageerden op twee verschillende manieren: ofwel waren ze slechtgezind op ons

omdat we voor hun kraam stonden, ofwel vonden ze het geweldig dat er zoveel volk op ons af kwam; mensen die dus ook voor hun kraam stonden. Later zijn we dan een beetje buiten de Markt gaan spelen, meestal in de buurt van het stadhuis. Dan hinderden we de mensen van de foor en de markt niet. Jef Martens: Ik heb ooit zelfs het verwijt gekregen dat we met De Spilzakken veel te snel begonnen te spelen nadat de processie gepasseerd was. Ze vonden ‘het lawaai’ hinderlijk, maar vooral: terwijl de processie nog passeerde, stonden de mensen al te wachten op het moment dat we zouden beginnen. En wij begonnen natuurlijk zo gauw we konden te spelen. – En wat deden jullie tijdens de processie? Gie Martens: Dan gingen wij heel devoot op café. – En wat als het regende? Gie Martens: Dan speelden we binnen in de cafés. Desnoods op het biljart. Jef Martens: Ik overdrijf echt niet als ik zeg dat ik tot een paar jaar geleden echt nog heel regelmatig aanvragen kreeg van mensen die De Spilzakken wilden boeken voor een optreden. Het is natuurlijk wel wat verminderd in de loop der jaren, maar toch… Gie Martens: Lang nadat wij gesplit waren, kreeg ik nog een vraag van iemand die er nogal warmpjes in zat en die wou dat wij op de plechtige communie van zijn zoon wilden komen spelen. Ik antwoordde dat we al lang niet meer speelden, maar hij zei meteen: “’t Mag kosten wat het kost.” En dat allemaal voor iemand van twaalf jaar die zot is van De Spilzakken. Jan Croes: Dat was het maffe. Op een bepaald moment ging onze muziek blijkbaar

een eigen leven leiden bij jongeren, bij mensen die ons nooit kunnen hebben zien optreden omdat ze nog niet geboren waren. Die bleken ineens al die nummers van ons uit het hoofd te kennen.

Gulzigheid – Hoe zijn De Spilzakken eigenlijk begonnen? Gie Martens: Het allereerste begin van De Spilzakken lag in jeugdclub Den Tinnen Pot in Hoogstraten. Op zondagnamiddag werden daar wel eens vrije podia georganiseerd, en daar traden wij op met een groepje. Op dat moment mocht ik in Den Tinnen Pot alleen nog maar op zondagmiddag binnen. Omdat ik nog maar een jaar of 14-15 was, mocht ik daar ’s avonds niet komen. – Wat speelden jullie dan? Gie Martens: Vooral covers van Vlaamse en buitenlandse folkgroepen: Wannes van de Velde, Paul Simon, Donovan, Fairport Convention… Zowel in het Nederlands als in het Engels. Het was een amalgaam van nummers die we her en der hadden opgepikt. Sjarel Hofkens: We gingen in die tijd ook op zoek naar oude Vlaamse folknummers, onder meer op platen van De Kadullen, ‘t Kliekske en het Brabants Volksorkest. We hebben ooit zelfs nog het voorprogramma van ‘t Kliekske gespeeld in Het Slot in Wortel. Gie Martens: Toen we genoeg nummers hadden, kregen we het idee om eens op de foor van het Heilig Bloed te gaan spelen. En zo is het eigenlijk begonnen. De eerste jaren kwam de garde ons zelfs altijd wegjagen als we aan het spelen waren. “Gullie hebt geen leurderskaart!”

Jef Martens: Het had er ook mee te maken dat de burgemeester bang was dat we nummers tegen het gemeentebestuur zouden gaan zingen. Sjarel Hofkens: Het kwam voor hem allemaal nogal alternatief over. Gie Martens: De goegemeente had blijkbaar een beetje schrik van ons. Maar we waren op alles voorzien. Zo hadden we ook een nummer ingestudeerd dat we altijd meteen begonnen te spelen wanneer ‘de garde’ ons kwam wegjagen, en dat heette: ‘Dronkaard, ge moet naar huis toe gaan’. Altijd als ‘de garde’ ons kwam wegjagen, begonnen wij uit volle borst dat lied te zingen. Het publiek kwam dan nog wat dichterbij staan, en na een tijdje droop ‘de garde’ dan stilletjes af. Sjarel Hofkens: In die beginjaren zat ik nog op school op het kleinseminarie, en dus moest ik als Hoogstratenaar ook meelopen in de processie. Ik moest een van de kruizen van de zeven hoofdzonden dragen. Om tien uur ’s morgens begonnen wij dan te spelen met De Spilzakken. Tegen de tijd dat de processie zou vertrekken, snelde ik naar het seminarie, trok die zwarte kleren aan, liep met dat kruis in de processie en snelde daarna terug naar de groep, zodat we opnieuw konden optreden.. Gie Martens: De Sjarel liep elk jaar met ‘gulzigheid’ op zijn rug… – Vanaf wanneer heette de groep De Spilzakken? Sjarel Hofkens: Van bij het begin. Je mag niet vergeten dat wij begonnen zijn in de hoogdagen van de Vlaamse folk: Wannes van de Velde, Rum, Walter de Buck, ‘t Kliekske, De Kadullen, Willem Vermandere… Wij zochten dus een naam die in dat rij-

tje zou passen, en aangezien Spilzakken een bijnaam voor de Hoogstratenaren was… Gie Martens: Zeg maar gerust een scheldnaam. Het zou te maken hebben met het verzamelen van dennennaalden om te stoken. Er zijn nog andere mogelijke verklaringen, onder meer dat het te maken zou hebben met ‘verspillen’, maar dit is de meest plausibele. Jef Martens: Een spilzak gaat in de bossen dennennaalden rapen in plaats van hout te stoken in de kachel. Op zoek naar naalden trekt zo iemand met een zak de bossen in. Gie Martens: Daar kwam nog bij dat in ‘spil’ natuurlijk ook spelen zit. Jef Martens: En die ‘zakken’, dat is natuurlijk de evidentie zelf…Misschien moeten we ons voor de reünie maar gewoon ‘De Ouwe Zakken’ laten noemen…

Liedjesbladen Gie Mertens: Wat je je vandaag niet meer kan voorstellen, is dat wij de eerste jaren volledig zonder versterking speelden. Mijn vader had een grote megafoon gemaakt voor onze Jef, zodat de zang wat harder zou klinken, maar dat was het eigenlijk. Pas later zijn we dan zelf wat versterking in mekaar gaan knutselen. Charel Huet: Is het idee om op de foor te gaan zingen ontstaan omdat vader Martens dat ook had gedaan? Jef Martens: Er werd bij ons thuis in ieder geval veel verteld over de zangers die vroeger op de kermis zongen, liedjesbladen verkochten en veel misbaar maakten. Wat bij ons bleef hangen, was vooral dat het vroeger veel plezanter was op de kermis dan vandaag. Wat is kermis tegenwoordig meer dan

wat kramen en een paar attracties? Dat is de reden waarom wij uiteindelijk op de kermis zijn gaan optreden. Kwam daarbij dat De Spilzakken daar ook -ik denk dat niemand van de vier anderen mij zal tegenspreken- op ons best waren. – Gingen jullie dan op zoek naar echte oude kermisnummers? Gie Martens: Er is een periode geweest waarin we echt wel actief op zoek gegaan zijn naar oude Hoogstraatse nummers. Dan gingen wij mensen in Minderhout en Meer opzoeken en vroegen hun of ze nog liedjes van vroeger kenden. Zo kon het gebeuren dat mensen nog maar één strofe van een liedje kenden. ‘Ne scheve en ne kromme’ is zo’n nummer, waarvan iemand alleen nog maar de eerste strofe kende. De eerste strofe is authentiek, de rest heeft onze Jef erbij geschreven. In het begin speelden we allemaal nummers die we van ergens anders kenden. Pas na een hele tijd zijn we zelf nummers beginnen maken. Jef Martens: Dat moest er uiteindelijk wel van komen, want een échte straatzanger zong nummers die inspeelden op de actualiteit of verwezen naar het dorp waar ze optraden. ‘De moord in de Muzementen’ speelt zich in Hoogstraten af, in ‘De vagebond’ wordt Hoogstraten genoemd… Maar zo erg veel nummers waar Hoogstraten in voorkwam, waren er niet, en bijna automatisch zijn we dan zelf nummers gaan schrijven. – Hebben jullie ooit de ambitie gehad om buiten Hoogstraten door te breken? (samen): Nee, absoluut niet. Gie Martens: Het is wel fijn zo: wereldberoemd in Hoogstraten, en daarbuiten onbekend. Jan Croes: We hebben wel eens buiten Hoogstraten opgetreden, maar meestal deden we dat niet zo graag. Ik herinner me een optreden in Riel in Nederland. De mensen die ons gevraagd hadden, waren laaiend enthousiast, maar om de een of andere reden werkte het niet bij het publiek daar. Charel Huet: Eigenlijk was het Heilig Bloed onze reden van bestaan. Zonder Heilig Bloed geen Spilzakken. Tekst: Toon Horsten Foto’s: Bart Van der Moeren

Nog meer weten over De Spilzakken? Het integrale interview met De Spilzakken vindt u in het oktobernummer van De Hoogstraatse Maand. (www.demaand.be)

Suiker — 21


Stijn Janssen

La salade des gens heureux Daar, tussen zijn legoblokken en onderdelen van een racebaan, vonden we het vermaledijde ding na urenlang zoeken terug. Geef toe: een speelgoedkist is geen voor de hand liggende opbergplaats voor een slazwierder. Maar het verbaasde ons niet. Toen hij de slazwierder voor het eerst in handen kreeg, was hij er al uitermate door gefascineerd. Slazwierders zijn er in diverse uitvoeringen maar ze hebben alle gemeen dat onder een schijnbaar eenvoudig design een vernuftig systeem verborgen gaat. Het zijn minidroogkasten die op mensenkracht werken. Bij ons exemplaar wordt het binnenste korfje aangedreven door niet meer dan een touwtje. Als je eraan trekt, gaat het trommeltje aan duizelingwekkende snelheid aan het zwieren en wordt de sla dankzij de middelpuntvliedende kracht gedroogd. Nog het meest ingenieuze aan de zwierder is dat het touwtje zichzelf telkens terug oprolt waardoor je onmiddellijk opnieuw een nieuwe ruk kan geven. Urenlang had hij de slazwierder bestudeerd. Het bezorgde hem meer speelplezier dan zijn dure Nintendo Ds. Bij grootmoeder ging sla altijd samen met biefstuk, handgesneden friet en zelfgemaakte mayonaise. Grootvader was schrijnwerker en kwam iedere werkdag klokslag twaalf uur uit zijn werkhuis voor het middagmaal. Hij legde zijn pet boven op een hoge kast en nam dan plaats aan tafel. Grootvader hebben we nooit met een mes zien eten. Snijden was overbodig door het voorbereidende werk van grootmoeder. Zij sneed alles in zijn plaats in kleine, door een kunstgebit vermaalbare, stukken. Als er sla werd gegeten, had grootmoeder die vooraf versnipperd en overvloedig gedrenkt in gele mayonaise. Hapklaar. Een vork volstond voor grootvader om groenten, aardappelen en vlees van zijn bord naar zijn mond te brengen. Zijn andere arm lag stijf met de vuist gebald op tafel. Mijn grootvader was een groot kenner van de Franse taal. Die kennis bewees hij telkens als we bij grootmoeder sla aten. Keer op keer speelde zich hetzelfde tafereel af zodat we perfect onze rol kenden. Eerst stak hij steeds zijn vork omhoog. Wij zwegen medeplichtig en trokken onze schouders op. ‘Fourget’, zei hij dan triomfantelijk. Nu was het de beurt aan de

22 — oktober 2010

lepel. Wederom stilte van onze kant. Cuillère! Tenslotte wees hij naar het mes. We gebaarden van kromme haas. Couteau! Dan gingen zijn ogen vervaarlijk van links naar rechts, keek hij ons samenzweerderig aan en wees dan snel naar de salade op zijn bord. Voor hij het antwoord had kunnen geven, brulden wij in koor: ‘Salade’! Telkens ontlokte onze ‘salade’ bij grootvader een glimlach. Grootvader in zijn grijze stofjas, met zijn grijze, schaarse haren en de grijze stoppels op zijn wangen. En dan plots, tussen al die grijsheid, die opflikkerende glimlach, gevormd door zijn witte tanden en omzoomd door lippen, blinkend van de zelfgemaakte mayonaise van grootmoeder. Wat blijft van een mens aan herinneringen over. We bukten ons en raapten de slazwierder op. Het ding woog veel meer dan normaal. We lichtten het deksel op, merkten dat hij het trommeltje had volgestouwd met zijn knikkers en autootjes en konden het niet laten een ruk aan het touwtje te geven. Met een kletterende herrie werden de knikkers en autootjes rondgezwierd. We legden de slazwierder terug in zijn speelgoedkist en keerden naar de keuken waar de natte sla nog op ons wachtte. We namen een keukenhanddoek, vlijden hem op tafel open en legden er het hoopje sla middenin. Dan vouwden we de vier tippen samen en grepen het bolletje aan een punt vast. In de verte hoorden we de stem van grootmoeder. Ze riep ons aan tafel. We lieten het stokevuurtje van houtkrullen uit grootvaders werkhuis achter en liepen de grote tuin door. Grootmoeder stond nog buiten, haar handen op de rug. Plots haalde ze een opgebolde keukenhanddoek tevoorschijn. Plets! Een sliert waterdruppels sloeg ons recht in het aangezicht. En plets! Ze haalde opnieuw uit met de keukenhanddoek. En wij joelden als indianen op de prairie. We riepen zijn naam en hoorden hem even later de trap afstormen. En dan werd het stil. “Waar ben je?” “Buiten.” We zaten verstopt achter de tuindeur met de handen op onze rug … Geluk is natte sla in een keukenhanddoek.

Cd en reünieconcerten t.v.v. vzw Williams-Beuren Syndroom The Husband neemt cd op voor het goede doel RETIE – Dertig jaar na de split van The Husband komt de band weer bij mekaar voor een reeks reünieconcerten en de promotie van een nieuwe cd. De opbrengst gaat naar de vzw Williams-Beuren Syndroom. Op 22 oktober vindt in de spiegeltent aan de Galgehoeve in Oud-Turnhout een benefietconcert plaats. Niet alleen The Husband treden dan op, maar ook Moodcollector en Country Feedback Club. In Kortijnen en Schoonbroek, een gehucht en een parochie van Retie, werd eind jaren zeventig The Husband opgericht. De band repeteerde in een leegstaande hoeve vlak bij de priorij van Corsendonk. The Husband bestond niet heel lang, maar kende wel succes. De groep mocht optreden in Nederland, speelde in het voorprogramma van een aantal grote Belgische groepen en won een preselectie van het in die tijd erg gerespecteerde Breekend. Live was The Husband een sensatie; op muzikaal maar ook op artistiek vlak. Kunstenaar Marc Carpentier timmerde een prachtig podiumpaneel voor de ‘Slippers-Out’-tournee. The Husband maakte ook gebruik van opvallende podiumattributen zoals een Engelse telefooncel of een fontein. Er werd nooit een plaat uitgebracht. Alleen het nummer ‘Can’t dance the disco no more’ kwam op een verzamelelpee terecht, maar toen was The Husband al gesplit.

Dertig jaar later worden de gitaren nog eens omgord. De bezetting van The Husband is bijna origineel. Alleen gitarist Jan Van De Pol werd vervangen door Pieter Mercelis, die we ook kennen van Moodcollector en Beaver Fever. De band trok de Soundshapestudio van bassist Frans Van Steenbergen in om een cd met zes nummers op te nemen. De opbrengst van de verkoop van de cd gaat volledig naar de vzw Williams-Beuren Syndroom. Personen met dit syndroom hebben een genetisch bepaalde aandoening die de intellectuele mogelijkheden beperkt. Kenmerkend is ook de muzikale aanleg van de patiënten. The Husband liet patiënt Karel Franken meespelen op de cd. Het resultaat is verbluffend. “Zonder enige voorbereiding speelde Frank -op het nummer Punk in Arendonk- een gitaarstuk in op zijn Fender Telecaster. Het klonk van de eerste keer perfect”, zegt Pieter Mercelis. Op 22 oktober vindt een benefietconcert plaats voor de vzw Williams-Beuren Syndroom. Achtereenvolgens spelen dan Country Feedback Club, The Husband en Moodcollector in de spiegeltent aan de Galgehoeve in Oud-Turnhout (Kinschotsebaan 4). Kaarten kosten 10 euro. Het eerste concert begint om 20u. Bezoekers krijgen de cd van The Husband gratis mee naar huis.

Figurentheater Propop

Nieuws uit de Kempense bibliotheken

Bib bib hoera! Turnhoutse bibliotheek heeft ook filialen in Kempense gevangenissen

“Een boek over ballet is minder populair dan de laatste Aspe” Ook de Kempense gevangenissen van Hoogstraten, Turnhout, Wortel en Merksplas beschikken over een uitgebreide bibliotheek. Het beheer van deze collectie is in handen van de bibliotheek van Turnhout. “De gevangenen zijn beroofd van hun vrijheid maar niet van hun recht om te lezen of iets aan te leren”, zegt Alain Vanhove, de coördinator die vanuit de Turnhoutse bibliotheek verantwoordelijk is voor het up-to-date houden van de gevangenisbibliotheken. “Vroeger bestond de bibliotheek uit een wagentje waarmee langs de cellen werd gereden”, zegt Alain Vanhove. “Vandaag zijn dat echte bibliotheekruimtes, voorzien van rekken waarin de boeken staan. De gevangene kan er vrij rondwandelen en kiezen. Twee van mijn medewerkers gaan op vaste tijdstippen naar de bibliotheken. Ze worden bijgestaan door vrijwilligers en een gedetineerde die verantwoordelijk is voor de bibliotheek. De regels die in een normale bibliotheek voor het uitlenen gelden, zijn ook daar van toepassing. De bibliotheken zijn trouwens erg populair. Vorig jaar hadden we voor de vier gevangenissen samen 17.210 uitleningen.” – U stelt de collectie voor de gevangenissen samen. Krijgt u regels opgelegd: dié boeken wel en dié niet? Worden bijvoorbeeld agressieve films of ontsnappingsfilms uit het aanbod gebannen? Alleen in Turnhout zijn momenteel dvd’s verkrijgbaar. Dat project is nog maar net opgestart. Ik heb nog geen zicht op het aanbod. Maar wat het boekenaanbod betreft, is er geen enkele censuur. Het aanbod is er even uitgebreid als in gewone bibliotheken. Alle genres zijn aanwezig: jeugdboeken, strips, cd’s, luisterboeken, eenvoudige

leesboeken, romans, vormingsliteratuur en noem maar op. – U ligt er niet van wakker dat een ontsnapping geïnspireerd is door een boek van Aspe? Neen, dat maakt juist het verschil tussen realiteit en fictie. Wel worden de collecties aangepast aan de soort gevangenissen en de mensen die er verblijven.

Hoogstraten is bijvoorbeeld een penitentiair schoolcentrum. Daar worden veel cursussen gegeven die enkel gevolgd kunnen worden door gevangenen die Nederlands spreken. Omdat er vrijwel geen buitenlanders zitten, is het weinig zinvol om daar anderstalige boeken in de collectie op te nemen. Terwijl Merksplas een echte strafinrichting is met een interna-

tionaal publiek. Daar zorgen we wel voor een uitgebreid anderstalig aanbod met veel Franse en Engelse boeken, maar ook enkele Arabische. – Hebt u zicht op wat er vooral gelezen wordt door de gevangenen? Ja, want we houden daarvan statistieken bij. Die uitleencijfers laten ook toe om de collecties aan te passen. Gevangenissen zijn mannenbastions, zodat het logisch is dat een boek over -ik zeg maar- ballet minder uitgeleend wordt dan een misdaadroman van Aspe. Maar er zijn wel boeken over ballet aanwezig. Uit de uitleencijfers blijkt dat detectives en misdaadromans het populairst zijn. Op het vlak van informatieve boeken scoren woordenboeken en taalcursussen hoog. Er zitten mensen van vreemde origine die ze vaak gebruiken voor vertalingen. Ook in trek zijn boeken over opvoeding, wetenschap, hobby en vrije tijd en geschiedenis. Minder populair zijn boeken over kunst en economie. – Bibliotheken moeten ook een positieve rol spelen in de terugkeer van de gevangenen naar de samenleving Dat klopt ook. We proberen in te spelen op de activeiten in de gevangenissen. Wordt er een cursus gegeven over ‘Gezond eten’, dan zorgen we voor een aangepast aanbod op dat vlak. Veel gevangenen volgen een opleiding en wij ondersteunen die met ons boekenaanbod. Op die manier zorgen we er mee voor dat de gevangene na zijn straf bijvoorbeeld makkelijker werk kan vinden. De Provincie Antwerpen steunt de gevangenisbibliotheken van de Noorderkempen met een subsidie van 16.250 EUR voor de actualisering van hun collectie.

Vrieselhof organiseert tweede editie Letterfretter

Fret eens een letter in Herentals

TURNHOUT – Het nieuwe cultuurseizoen is ook voor Figurentheater Propop op gang geschoten. In oktober staan maar liefst vijf verschillende voorstellingen geprogrammeerd. ‘Stoefpotloden’ is échte poppenkast met veel ambiance, voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Op woensdag 29 september (14.30u) en zondag 3 oktober (10.30u) wordt ‘Stoefpotloden’ gespeeld. Op 6, 10 en 13 oktober kunnen kinderen van 2,5 tot 7 jaar in de Poppenzaal terecht voor PamperSam, een cartooneske en ontroerende voorstelling over groot worden, bang zijn en verliefd worden. De Poppenzaal heeft op zondag 17 oktober Poppentheater De Dwerg te gast met

‘Knorky zijn broek is zoek’, voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Clowns, muziek, poppen en schimmen staan centraal in het muzikale programma ‘Holle Bolle Billy’, voor kids van 4 tot 10 jaar. Te zien in de Poppenzaal op 20, 24 en 27 oktober. Op 31 oktober, 3 november en 7 november wordt de spanning opgedreven. In ‘Rara’ verwacht Piet Konijn prinses Suzy en hij wil een bloementaart voor haar maken. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar. De voorstellingen op zondag beginnen telkens om 10.30u, op woensdag om 14.30u. Voor alle info: 014 42 33 22 en info@propop.be. De Poppenzaal van Figurentheater Propop ligt aan de Steenweg op Oosthoven 114 in Turnhout.

Letterfretter -het literaire evenement exclusief voor kinderen -doet ook dit jaar de Kempen aan. Op 14 november wordt cultuurcentrum ’t Schaliken in Herentals volledig ingepalmd door striptekenaars, jeugdschrijvers en theatermakers. “Kinderen een leuke namiddag bezorgen rond boeken op een niet-schoolse manier, dat is het opzet,” zegt Kris De Winter, stafmedewerker van het Provinciaal bibliotheekcentrum Vrieselhof en organisator van Letterfretter. “Een Letterfretterdag is een gratis dag vol literaire en muzikale verrassingen voor leesbeesten en luisteraars van 4 tot 14 jaar”, zo luidt het wervend in de flyer. Het evenement werd twee jaar geleden een eerste maal georganiseerd door het Vrieselhof. “Dat was meteen een schot in de roos en daarom was het initiatief zeker voor herhaling vatbaat”, zegt Kris De Winter. “Ook voor volgend jaar staat al

een nieuwe editie in de steigers. Tijdens de eerste uitgave was er vooral een erg grote respons van kinderen. We boden toen ook een programma voor jongeren aan maar daarvoor was aanzienlijk minder interesse. Het ligt blijkbaar minder voor de hand om hen warm te maken voor boeken. Daarom hebben we onze aandacht voor deze editie vooral toegespitst op jonge kinderen tot maximum 14 jaar. We kregen ook veel enthousiaste reacties van ouders van kleuters. ‘De allerkleinsten komen nauwelijks aan hun trekken in cultuurcentra’, lieten ze horen. Ze vonden het erg leuk dat er voor een keer wel aan de allerjongsten was gedacht. Ook dit jaar hebben we voor kleuters het aanbod nog meer uitgebreid.”

Tournee Letterfretter wordt georganiseerd als een tournee die dit najaar verschillende ge-

meenten in de provincie Antwerpen aandoet. Voor de Kempen is gekozen voor Herentals en het cc ’t Schaliken dat zich meer en meer literair wil profileren, in samenwerking met de bibliotheken van Lille, Olen en Vorselaar. “De bibliotheken en cultuurcentra in de regio worden mee in de organisatie betrokken”, zegt Kris De Winter. “Zo vragen we de bibs welke schrijvers bij hun jonge lezers populair zijn. In de mate van het mogelijke proberen we die dan uit te nodigen. Maar het grootste deel van het programma staat vast en doet in tourneevorm vier Antwerpse gemeenten aan, met naast Herentals ook Kalmthout (13/10), Bornem (24/10) en Heist-op-denBerg (27/11).” Om uit de ‘saaie’ schoolse aanpak te breken, programmeert Letterfretter erg breed. “Het aanbod gaat van lezingen over actieve workshops tot allerlei theatervormen”, zegt

Kris De Winter. “We willen vooral een evenementengevoel creëren met veel activiteiten op één plaats. Een erg leuke workshop dit jaar is ‘Circus in de stad’ met Jan De Kinder en Lien Pepermans: een verhaal waarbij kinderen actief worden betrokken. Ook het Huis FONTEIN zorgt voor een mooie slotvoorstelling, gebaseerd op het klassieke verhaal van ‘Een mannetje dat niet kon slapen’. Verder zijn tal van bekende auteurs en illustratoren te gast, onder wie striptekenaar Conz en schrijvers Leen Vandereyken en Do Van Ranst.” Op www.letterfretterantwerpen.be kan je het volledige programma terugvinden met een overzicht van alle gasten, workshops en voorstellingen. Inschrijven kan ook via deze website. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen per voorstelling is beperkt.

Suiker — 23


LEZINGEN ✱ WORKSHOPS ✱ CURSUSSEN ✱ UITSTAPPEN Kalender OKTOBER Tot 4 okt – Beerse Tentoonstelling ‘Vrouwenkracht’ Openbare Bibliotheek Beerse, Heilaarstraat 6. Info 014 61 56 15 of beerse@bibliotheek.be. In samenwerking met Vormingplus Kempen. Van 29 sep tot 2 maart van 19.30 tot 22u – Herselt Vlaamse doedelzak oude schoollokalen - lokaal D, Wolfsdonksesteenweg 23. Cultuurdienst Herselt. Info 014 539841 of cultuur@herselt.be Vier woensdagen vanaf 29 sep van 19 tot 22u – Herselt Meditatief of intuitief schilderen lokaal C, Wolfsdonksesteenweg 23. Cultuurdienst Herselt: Info 014 539841 of cultuur@herselt.be do 30 sep om 20u – Kasterlee Gemeentehuis Kasterlee, Markt 1. Info:riet.janssens@velt.be of www.velt.be In samenwerking met Vormingplus Kempen elke donderdag vanaf 30 sep van 13.30 tot 15.30u – Geel Praatpunt Huis van de Dialoog, Logen 104. Kreatief Geel. Info 014 56 05 95 of kreatief.geel@skynet.be vr 1 okt om 20u – Westerlo Film: Water bibliotheek Westerlo, Kasteelpark 5. – KAV Westerlo. Info 0472 78 55 33 of nadine.lenaerts@telenet.be In samenwerking met Vormingplus Kempen vr 1 okt om 20u – Balen Film: Earth Vrijetijdscentrum De Kruierie, Bevrijdingsstraat 1. Milieuraad Balen.Info 014 81 99 19 of milieudienst@balen.be In samenwerking met Vormingplus Kempen drie zaterdagen vanaf 2 okt – Kasterlee Cursus composteren in de kringlooptuin. Gemeentehuis Kasterlee, Markt 1. Info 014 56 27 92 of afvalbeheer@iok.be Vanaf zaterdag 2 okt veertiendaags tot 19 feb van 10 tot 16.30u – Herselt Lessenreeks instrumentenbouw draailier oude schoollokalen - lokaal D, Wolfsdonksesteenweg 23. Cultuurdienst Herselt. Info 014 539841 of cultuur@herselt.be za 2 okt van 14 tot 17u – Geel De dode zeerollen Gnosis Instituut, Acaciastraat 18a. Info 014 72 65 72 of www.gnosisbvba.be elke zaterdag vanaf 2 okt tot 28 mei van 10 tot 13u – Turnhout Buikdans Sportcomplex Heilig Graf, Baron Frans du Fourstraat . Info 03 324 20 91 of www.buikdans.net ma 4 okt van 19 tot 21.45u – Kasterlee Assertiviteit volwassenen Hotel Den en Heuvel, Geelsebaan 72-74. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be ma 4 okt om 19u – Vosselaar Heemkundige Kring Adriaen Ghys Pastorij, Pastoor Woestenborghslaan 2. – Heemkundige Kring Adriaen Ghys. Info adriaen.ghys@vosselaar.be. elke maandag vanaf 4 okt tot 23 mei van 19 tot 21u – Turnhout Praatpunt de Warande, Warandestraat 42. Info 014 47 21 10, 014 47 21 64 of nic.vangrootel@warande.be Een Dinamo-activiteit In samenwerking met Vormingplus Kempen

Zin om iets te organiseren? Vormingplus Kempen betaalt voor een aantal activiteiten tot 75% terug van je kosten voor de begelei-

24 — oktober 2010

Van 4 tot 27 okt – Hoogstraten Tentoonstelling: Over de muren Administratief Centrum, Vrijheid 149. – Jeugddienst Hoogstraten. Info 03 340 19 52 of www.overdemuren.be In samenwerking met Vormingplus Kempen Elke maandag vanaf 4 okt tot 28 feb van 19 tot 22 uur – Turnhout Experimenteel schilderen. de Warande, Warandestraat 42. – Info 014 47 21 10 Een Dinamo-activiteit ma 4 okt van 19.30 tot 21u – Turnhout Groene Voeten de Warande, Warandestraat 42. – Info 014 47 21 10 Een Dinamo-activiteit ma 4 okt van 19 tot 22.15u – Baarle-Hertog De kracht van voelen Cultureel Centrum Baarle, Pastoor de Katerstraat 5. PRH. Info www.prh.be elke dinsdag van 5 tot 26 okt van 19.30 tot 22u – Mol Politiek en intrige bij de Romeinen CC ‘t Getouw, Molenhoekstraat 2. – CC ’t Getouw. Info 014 33 09 00 of cultuurbalie@gemeentemol.be di 5 okt van 19.30 tot 21.30u – Beerse Bekkenbodemtraining Dennenoord, Turnhoutsebaan 61. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be di 5 okt om 20u – Westerlo Smullen van een eetbare tuin Gemeentehuis Westerlo, Boerenkrijglaan 61. Info:riet.janssens@velt.be of www.velt.be In samenwerking met Vormingplus Kempen elke woensdag vanaf 6 okt tot 1 dec van 9 tot 12u – Turnhout Schilderen: aquarel ‘nat in nat’ de Warande, Warandestraat 42. – Info 014 47 21 10 Een Dinamo-activiteit elke woensdag van 6 okt tot 8 dec van13.30 tot 15.30u of van 20 tot 22u – Herselt Olieverf, acryl, aquarel lokaal E/C, Wolfsdonksesteenweg 23. Cultuurdienst Herselt. Info 014 539841 of cultuur@herselt.be elke woensdag van 19 tot 22u – Beerse Speel en Leer Bridge Den Anker, Gasthuisstraat 1. – Beerse Bridgeclub. Info 014 71 68 71 of www.beersebridgeclub.be do 7 okt om 20u – Westerlo Hennaschilderen bibliotheek Westerlo, Kasteelpark 5. – KAV Westerlo. Info 0472 78 55 33 of nadine.lenaerts@telenet.be In samenwerking met Vormingplus Kempen do 7 okt van 19.30 tot 22.30u – Turnhout Natuur in je streek : Turnhouts Vennengebied Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 27-35. – Natuurpunt Educatie donderdag 7, 14 en 21 okt om 20u – Beerse Triple-P avonden voor ouders van tieners CC ‘t Heilaar, Heilaarstraat 35. – Opvoedingswinkel. Info 014-68 75 57 of opvoedingswinkel@cawdekempen.be.

za 9 okt van 9.30 tot 17u – Herentals Leven temidden van een wereld in beweging Wit-Gele Kruis, Nonnenstraat 12. – PRH. Info www.prh.be za 9 en zo 10 okt – Lille Schilderen vanuit het materiaal artObe, Rolleken 10. – Info 014 88 33 43 of www.artobe.org za 9 okt van 14 tot 16.30u – Oud-Turnhout Energiewandeling in het bos Bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 34. Milieuraad Oud-Turnhout. Info 014 46 22 25 of miraise. peeters@oud-turnhout.be In samenwerking met Vormingplus Kempen

elke do vanaf 14 okt tot 9 dec van 9.30 tot 13u – Vosselaar Basiscursus eutonie Praktijkruimte, Jan De Wittestraat 12. Info 014 43 65 11 of renild.vdp@gmail.com vr 15 okt van 14 tot 16u – Herentals Hoogtepunten uit de Tudortijd Oud Gasthuis OCMW, Nederrij 133. Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds za 16 okt van 10 tot 17u – Geel Rennes-Le-Château Gnosis Instituut, Acaciastraat 18a. Info 014/726572 of www.gnosisbvba.be

drie maandagen vanaf 11 okt van 19.30 tot 21u – Turnhout Didgeridoo, een kennismakingsworkshop de Warande, Warandestraat 42. – Info 014 47 21 10 Een Dinamo-activiteit

za 16 okt van 13.30 tot 16.30u – Westerlo Na-isoleren: hou energie in huis Kamp C, Britselaan 20. Info 014 26 96 50 of info@kampc.provant.be

ma 11 okt van 19.30 tot 22.30u – Kasterlee Paddenstoelen voor beginners cc de Pastorij, Pastorijstraat 10. – Natuurpunt Educatie

za 16 okt van 10 tot 16u – Westerlo Schilderen met natuurverf Kamp C, Britselaan 20. Info 014 26 96 50 of info@kampc.provant.be

ma 11 okt om 19.30u – Vorselaar De Helaasheid Der Dingen Bib Vorselaar, Nieuwstraat 15. – Leesgroep KAV Vorselaar: Info 014 50 04 87 of http://vorselaar.bibliotheek.be Van 12 okt tot 16 nov van 19.30 tot 21.30u – Herselt Word voor beginners VBS Ter Veste, Maria Gorettistraat 4. Cultuurdienst Herselt. Info 014 53 98 41 of cultuur@herselt.be elke woensdag vanaf 13 okt van 19 tot 21u – Hoogstraten Praatpunt Gemeentelijke basisschool Hoogstraten, Gravin Elisabethlaan 21. – Kreatief. Info 03 314 37 86 of kreatief@skynet.be In samenwerking met Vormingplus Kempen wo 13 okt om 20u – Beerse Smullen van een eetbare tuin Gemeentehuis Beerse, Bisschopslaan 56 Info:riet.janssens@velt.be of www.velt.be In samenwerking met Vormingplus Kempen wo 13 en 27 okt van 19.30 tot 22u – Merksplas Beschermingsmaatregelen en erfrecht Zaal De Marc/kt, Markt 1. – Gezin en Handicap. Info 03 216 29 90 wo 13 okt van 20 tot 22.30u – Turnhout ADHD: Over vrienden maken en vrienden houden. Ontmoetingscentrum Janssen, Stationstraat 60-62. centrum ZitStil do 14 okt van 14 tot 16u – Hoogstraten Van Sarajevo tot de Vrede van Versailles. Het Klein Seminarie, Vrijheid 234. Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds elke donderdag vanaf 14 okt tot 25 nov van 19.30 tot 22u – Turnhout Genealogie voor beginners Nationaal Museum van de Speelkaart - TRAM 41, Druivenstraat 18. – Info 014 41 56 21 of . vic.bertels1@telenet.be

ma 18 okt om 19.40u – Geel Film: Desert Flower Filmstudio, Werft In samenwerking met Vormingplus Kempen ma 18 okt om 19.30u – Geel Koken met verse kruiden Parochiezaal Zammel, Zammelseweg 201. KVLV Geel-Zammel. Info 014 54 85 57 of riavanuytsel@hotmail.com ma 18 okt van 19.30 tot 22.30u – Geel Stad van Axen Zotte Morgen, Larumseweg 103. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be di 19 okt om 19.30u – Vosselaar Film: Bread and roses Kerk Sint-Jozef, Sint-Jozefstraat – Cultuurdienst Vosselaar. Info 014 60 08 41 of bert.joppen@vosselaar.be In samenwerking met Vormingplus Kempen di 19 okt om 19.40u – Geel Film: Desert Flower Filmstudio, Werft In samenwerking met Vormingplus Kempen di 19 okt van 20 tot 22.30u – Tongerlo Straffen en belonen De Brandstee, Brandstee, 12. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be dinsdag 19 okt – Turnhout Cursus eigentijds bloemschikken De Warande Turnhout, Warandestraat 42. Info 014 65 55 15 of www.bloemschikkenflorama.be drie woensdagen vanaf 20 okt om 19.30u – Vorselaar Handwerkcursus Peyote Buurthuis, Oostakker, 16. KAV Vorselaar: Info 014 50 04 87

Van 14 okt tot 25 nov van 13.30 tot 15.45u – Herselt Genealogie - familiekunde Oude schoollokalen - lokaal C, Wolfsdonksesteenweg, 23. Cultuurdienst Herselt: Info 014 539841 of cultuur@herselt.be

do 21 okt van 20 tot 22.30u – Dessel Faalangst bij jongeren Sportpark Brasel. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be

do 7 okt van 20 tot 22u – Meerhout Je baby veilig en geborgen Basisschool De Boomgaard, Veldstraat 81.

do 14 okt van 19.30 tot 22u – Vorselaar Vroegtijdige zorgplanning: meer dan een wilsverklaring Buurthuis, Oostakker 16. – curieus provincie Antwerpen: Info 014 50 26 48 of http://www.delaatstereis.be

do 21 en 28 okt van 20 tot 22u – Hoogstraten Efficiënt communiceren Bibliotheek Hoogstraten, Lindendreef 1b. Info 03 3143261 of hoogstraten@bibliotheek.be In samenwerking met Vormingplus Kempen

Van 7 okt tot 16 dec, telkens van 20 tot 21.30u – Herselt Lessenreeks gitaar voor de absolute beginner oude schoollokalen - lokaal D, Wolfsdonksesteenweg, 23. Cultuurdienst Herselt. Info 014 539841 of cultuur@herselt.be

do 14 okt om 19.30u – Retie Bloemschikken Burcht, Nederstraat 1. – KVLV Retie. Info griet.bastiaansen@ scarlet.be of www.kvlvretie.be

za 23 okt van 10 tot 16u – Herentals Inloopmobiel eetstoornissenvb Grote Markt Herentals, Grote Markt 35. Info 016 89 89 89 of mjv@anbn.be

Van 7 tot 21 okt – Vosselaar Tentoonstelling ‘Vrouwenkracht’ Gemeentehuis Vosselaar, Cingel 7. Info 014 61 40 99 of patrick.vermeulenww@skynet.be

ding (met een maximum van 200 euro). Ons aanbod en honderden cursussen, lezingen, workshops vind je op www.vormingpluskempen.be.

Je activiteit in deze kalender? Cursussen, lezingen en workshops voer je makkelijk en snel in op www.cultuurdatabank.be. Doe dat wel zo snel mogelijk. Als je ze aanvinkt als ‘educatieve activiteit’ komen ze niet alleen trecht op www. UitinVlaanderen.be, maar ook op allerlei agenda’s, websites en redacties. En na-

tuurlijk ook in Suiker! Meer details vind je op www.cultuurnet.be/uitdatabank.

maandag 4 okt om 19.30u

za 23 en zo 24 okt van 9 tot 17u – Mol Basiscursus Bach Bloemen Remedies Sint Romboutstoren Mol, Gasstraat 11. Info 03 653 47 53 of www.dewalnoot.be vanaf ma 25 okt van 19 tot 21u – Kasterlee Word je eigen gids bij stress en spanning Hotel Den en Heuvel, Geelsebaan 72-74. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be ma 25 okt van 20 tot 22u – Herentals Pleegzorg Begijnhof, Begijnhof 27. Info 014 43 55 65 of turnhout@kaos.be ma 25 okt van 19 tot 21.30u – Turnhout Sieraden vilten De Banier Turnhout, Warandestraat 97 Info 03 270 04 44 of debanier@debanier.be

Groene Voeten Spel

Avonduren Overdag aan het werk? Of met kleine kindjes thuis? Of ben je eerder een avondmens? Naast het uitgebreide dagaanbod palmt Dinamo vanaf september op maandagavond de Warande in met een ruim aanbod aan activiteiten. Je hoeft geen lid te zijn; iedereen is welkom. Meer dan 200 (jong)volwassenen vonden het voorbije jaar de weg naar ons. Word jij ook één van hen? Elke maandagavond vanaf 4/10 om 19u

di 26 okt om 19.30u – Herselt Bloemschikken Torenkelder Bergom, Hoge Dreef, 1. Info 014 53 98 41 of cultuur@herselt.be. di 26 okt van 20.15 tot 22.15u – Westerlo Congo: een geschiedenis Openbare Bibliotheek Westerlo, Kasteelpark 5. Info 014 542633 of info.westerlo@bibliotheek.be In samenwerking met Vormingplus Kempen di 26 okt van 19 tot 22u – Herselt Keramiek oude schoollokalen - lokaal D, Wolfsdonksesteenweg, 23. – Cultuurdienst Herselt: Info 014 53 98 41 of cultuur@ herselt.be wo 27 okt om 20u – Dessel De ontdekking van Congo met Rudi Vranckx Openbare Bibliotheek, Hannekestraat 7 Info 014 38 99 31 of dessel@bibliotheek.be In samenwerking met Vormingplus Kempen elke woensdag vanaf 27 okt tot 15 dec – Geel Mystiek Gnosis Instituut, Acaciastraat 18a. Info 014 72 65 70 of www.gnosisbvba.be wo 27 okt van 20 tot 22.30u – Ravels Kinderen, jongeren en echtscheiding CC De Wouwer, Kloosterstraat 4. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be wo 27 okt van 19.30 tot 21.30u – Retie Workshop Bekkenbodemtraining De Linde, Kasteelstraat 67. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be do 28 okt van 19 tot 22u – Merksplas Workshop Aromatherapie De Marckt, Markt 1. CM Turnhout. Info 014 40 34 69 of kristel.maes@cm.be do 28 okt om 19.30u – Vorselaar Bloemschikken Buurthuis, Oostakker 16. KAV Vorselaar: Info 014 50 04 87 do 28 okt en 4/11/10 van 19.30 tot 22u – Herselt Digitale fotografie VBS Ter Veste, Maria Gorettistraat 4. Cultuurdienst Herselt. Info 014 539841 of cultuur@herselt.be 5 donderdagen vanaf 28 okt van 10 tot 12u – Turnhout Keltische knopen Kongoplein, Kongoplein 2. de Warande, Warandestraat 42. Info 014 47 21 10 Een Dinamo-activiteit Vanaf 29 okt tot 30 nov – Geel Tentoonstelling ‘Vrouwenkracht’ Openbare Bibliotheek Geel, Werft 30. Info 014 56 68 37 In samenwerking met Vormingplus Kempen. za 30 okt van 10 tot 16.30u – Turnhout Een juweel maken De VoorZorg (vorming), Molenstraat 16. VIVA-Socialistische Vrouwen Vereniging Antwerpen

Taalcafé Engels evening talk Al enkele jaren hebben we een praatgroep voor mensen die hun Engels willen oefenen, ongeacht het niveau. We willen dit graag uitbreiden naar de avond. Je hoeft hiervoor niet in te schrijven en niet te betalen. Je komt gewoon tussen 19 en 21 uur naar de Warande en je gooit je in het gesprek. Dit taalcafé wordt geleid door een Brit. elke maandagavond vanaf maandag 4/10 om 19u

open atelier experimenteel schilderen

In dit open atelier ga je op zeer vrije, experimentele manier verf en waardeloos materiaal verwerken. Kopiëren doe je niet en schilderen op de klassieke manier komt niet aan bod! Interesse hebben voor experimentele, abstracte kunst is een must. Gratis, vooraf inschrijven niet nodig

Het Groene Voeten Spel is een aangename manier om meer informatie te krijgen over milieu, economie, verdeling van voedsel, klimaatverandering en mondiale voetafdruk. Het spel is een aanleiding om in gesprek te komen over deze complexe materie en geeft tegelijk tips waar je zelf mee aan de slag kan. Slim bekeken! 5 euro, vooraf inschrijven Elke maandagavond vanaf 4 okt om 19u

Nederlands Praatpunt

Ben jij een van die mensen die hun Nederlands willen verbeteren? Spring dan eens binnen op een maandagavond. Je moet niet elke week aanwezig zijn, je hoeft zelfs niet de hele tijd te blijven. Gratis, vooraf inschrijven niet nodig vanaf maandag 11 okt om 19.30u

Didgeridoo (3 lessen) De didgeridoo is een blaasinstrument, vooral bekend uit Australië, waar de Aboriginals het al duizenden jaren bespelen. Muzikale kennis heb je niet nodig want het instrument is eenvoudig te bespelen. Dirk brengt authentieke didgeridoos mee waarop je mag oefenen. 7,50 euro, vooraf inschrijven

Dinamo Warandestraat 42 in Turnhout T 014 41 94 94 T 014 47 21 10 (reserveren) Openingsuren educabalie: Elke werkdag van 9 tot 12u en van 13 tot 16u, én op maandagavond van 18 tot 20u. Voor meer info, zie onze nieuwe website: www.warande.be/dinamo

Kalender OKTOBER 2010 Vanaf vr 1 okt tot 27 mei van 9 tot 12u Keramiek 1 Deze reeks is een initiatieworkshop. Alle basistechnieken komen aan bod. – Kongoplein 2, Turnhout – 46 euro, vooraf inschrijven Vanaf ma 4 okt tot 29 nov van 9 tot 11.30u Communicatietechnieken Met deze cursus train je je luister- en waarnemingstechnieken. – De Warande, Turnhout – 20 euro, vooraf inschrijven Vanaf ma 4 okt tot 14 maart van 13.30 tot 15.30u Franse leesgroep ‘Et si nous lisions’ In deze leesgroep kunnen enthousiaste lezer ontdekken hoe het is om met anderen over hun leeservaring van gedachten te wisselen. – De Warande, Turnhout 15 euro, vooraf inschrijven Vanaf ma 4 okt tot 28 feb van 19 tot 22u Open atelier experimenteel Schilderen Vrij atelier – zie artikel ‘Avonduren’ De Warande, Turnhout – Gratis toegang Ma 4 okt van 19.30 tot 21u Groene voeten spel Educatief spel rond milieu – zie artikel ‘Avonduren’ – De Warande, Turnhout 5 euro, vooraf inschrijven Vanaf ma 5 okt tot 23 mei van 19 tot 21u Praatpunt Taalcafé voor anderstaligen – zie artikel ‘Avonduren’ – De Warande, Turnhout Gratis toegang Vanaf ma 5 okt tot 4 apr van 19 tot 21u Evening talk Taalcafé Engels – zie artikel ‘Avonduren’ De Warande, Turnhout – Gratis toegang Vanaf di 5 tot 19 okt van 9.30 tot 10.45u Do-in Deze workshop leert je een zachte massagetechniek van het ganse lichaam die je bij jezelf toepast. – De Warande, Turnhout 7,50, vooraf inschrijven

Vanaf wo 6 okt tot 25 mei van 9 tot 12u Keramiekatelier Dit atelier is toegankelijk voor iedereen die een degelijke keramiekbasis heeft, heel wat technieken beheerst en zelfstandig kan werken – Kongoplein 2, Turnhout 46 euro, vooraf inschrijven Do 7 okt van 10 tot 17u Wandeling tussen Herentals en Grobbendonk Een begeleide wandeling met vertrek in Herentals (Bloso-centrum) 5 euro, vooraf inschrijven

Verantwoordelijk uitgever: Procart GCV (Promotie van cultuur in het arrondissement Turnhout)

Redactieadres: Roel Sels Oranjemolenstraat 35, 2300 Turnhout roel@suikerkrant.be

Adres Procart: Otterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

Oplage: Vanaf ma 11 okt tot 23 mei van 13 tot 16u Teddyberen maken voor gevorderden Creatieve workshop– Kongoplein 2, Turnhout – 32,50 euro (+ materiaalkosten), vooraf inschrijven Ma 18 okt tot 20 dec van 13 tot 16u Teddyberen maken voor beginners Creatieve workshop – Kongoplein2, Turnhout – 12 euro (+ materiaalkosten), vooraf inschrijven Do 21/10 van 9 tot 12u EHBO Een cursus eerste hulp bij ongevallen. De Warande, Turnhout 5 euro, vooraf inschrijven Do 21/10 van 13 tot 16u Natuurbeleving: noorden van Turnhout Een begeleide natuurtocht; vertrek aan Boone’s Blijk 5 euro, vooraf inschrijven

20.000 exemplaren

Verspreidingsgebied: Arrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo).

Verdeelpunten: zie website

Redactie: Roel Sels Stijn Janssen

Redactiemedewerkers: Caroline Haverans

Vormgeving: Vr 22/10 van 9 tot 12u Bridgetornooi De Warande, Turnhout 5 euro, vooraf inschrijven Di 26/10 van 13 tot 16u Grensoverschrijdende route Fietstocht; vertrek aan het Boshuis in Ravels 5 euro, vooraf inschrijven

Dimitri Paeleman

Advertenties: Leen Verwaest (0495 53 54 80) leen@suikerkrant.be

Drukkerij: DKZet (Hapert, NL)

Website: www.suikerkrant.be

Suiker — 25


Open Doek

ONZE PARTNERS

OKTOBER

TRAM 41 (Turnhoute Route Archief en Musea)

DINAMO

OC DE DJOELEN

Adres: Warandestraat 42, Adres: Steenweg op Mol 3/2, Adressen: Stadsarchief (Stadhuis/Erf 2300 Turnhout 2360 Oud-Turnhout goedhuis, Grote Markt 1, 2300 Openingsuren: educabalie ma-vr 9-12u en Openingsuren: di tot do: 8.30 - 12u Turnhout, 014 44 33 98) 13-16u, ma 18-20u di en wo: 12.30 - 16u Nationaal Museum van de Tel: 014 41 94 94 (algemeen), di: 17 - 19.30u Speelkaart (Druivenstraat 18, 014 47 21 64 (educabalie) loket open 30 minuten voor 2300 Turnhout, Mail: dinamo@warande.be voorstelling 014 41 56 21) Website: www.warande.be (cursussen) Tel: 014 46 22 32 PROVINCIE ANTWERPEN Taxandriamuseum Blog: www.warande.be/dinamo Fax: 014 46 22 58 Adres: Kon. Elisabethlei 22, (Begijnenstraat 28, Mail: tickets@djoelen.be 2018 Antwerpen 2300 Turnhout, 014 43 63 35) VBK Aannemingen Website: www.oud-turnhout.be Tel: 03 240 50 11 Begijnhofmuseum (Begijnhof Algemene grond- en afbraakwerken, plaatsen containers, Turnhout 2012 Fax: 03 240 54 75 56, 2300 Turnhout, Adres: Stadhuis, Grote Markt 1, leveren van grond, grind, Mail: info@provant.be 014 42 12 48) 2300 Turnhout schors, ... machineverhuur met Website: www.provant.be Openingsuren: musea: di-za 14-17u, Openingsuren: ma-vr: 9-12.30u en of zonder machinist, leggen van zo 11-17u 13.30-16.30u klinkers, plaatsen van omheiStadsarchief: ma: alleen telefonisch of per mail, Tel: 014 40 96 74 ningen di-vr 9-12.30u / 13-16.30u Mail: info@turnhout2012.be Adres: Molenstraat 77, 2490 Balen W&W Bouwservice Mail: tram41@turnhout.be Website: www.turnhout2012.be Tel: 0496 61 88 66 Dak- & isolatiewerken Website: www.tram41.be Fax: 014 70 87 47 PFL Gyproc®-werken Mail: vbkgrondwerken@telenet.be OOGWENK OPTIEK Sound, Light & Video Totaalrenovatie Carine Vermoesen Brouwerij Rental, Sales & Production Tel: 0474 08 33 05 brillen, contactlenzen, gratis Corsendonck Adres: Achterstenhoek 9, 2275 Lille Mail: info@ww-bouwservice.be Adres: Slachthuisstraat 27, ogentest, hoorapparaten Openingsuren: ma-vr: 10-18u Website: www.ww-bouwservice.be Adres: De Valken 16, 2370 Arendonk 2300 Turnhout za 10-14u. Tel: 014 45 33 11 Openingsuren: di-vr 9-12u en 13-18u, do tot Tel: 014 44 08 70 Fax: 014 45 33 88 18u, za 9-17u, ma afspraak Mail: info@pfl.be Mail: corsendonk@corsendonk.com Tel en fax: 014 67 24 35 Website: www.pfl.be de Warande Website: www.corsendonk.apluz.be Mail: oogwenk@skynet.be Adres: Warandestraat 42, Similes Cc ‘t Getouw (schouwburg Mezz Adres: Stationstraat 60/62 2300 Turnhout Rex – zaal ‘t Getouw) Adres: Keizerstraat 101, Tel: 014 41 56 60 Ticketbalie: ma-vr 9-17u, za 9-14u Adres balie : Smallestraat 2, 2400 Mol 4811 HL Breda Mail: similes.turnhout@skynet.be Tel: 014 41 9494 (algemeen) Openingsuren: ma-vr : 9-12u / 13.30-16u, Tel: 0031 76 515 66 77 Website: www.similes.be 014 41 69 91 (ticketbalie) za 10-12u / 13.30-16u / 1 uur Fax: 0031 76 520 02 37 Website: www.warande.be FIESTA MUNDIAL voor elke podiumvoorstelling Mail: info@mezz.nl 24, 25 en 26 september Tel: 014 33 09 00 Website: www.mezz.nl de kringwinkel Adressen: goedkoop en origineel Adres: Keiheuvel Balen Fax: 014 33 08 90 Mol (Sint-Appolonialaan, 014 Mail: info@fiestamundial.be Mail: cultuurbalie@gemeentemol.be Dynamo Website : www.getouw.be Adres: Catharinaplein 21, 32 61 63), Turnhout (Steenweg Website: www.fiestamundial.be 5611 DE Eindhoven op Tielen 70), Retie (Sint-Mar- Kunstforum Würth KATHOLIEKE Tel: 0031 40 239 31 10 tinusstraat 50), Hoogstraten Adres: Everdongenlaan 29, HOGESCHOOL KEMPEN Mail: info@dynamo-eindhoven.nl (Meerseweg 135, 014 44 20 40), Dep. Handelswetenschappen 2300 Turnhout Website: www.dynamo-eindhoven.nl Geel (Kollegestraat 104, Gas en bedrijfskunde Openingsuren: alle dagen: 10-17u straat 2a), Herentals (Lierse- ERFGOEDCEL Cultuur- en sportmanagement Tel: 014 44 55 95 weg 136), Kasterlee (Krokus- NOORDERKEMPEN Adres: Campus Blairon 800, 2300 Fax: 014 44 56 62 laan 10), Balen (Steenweg op Adres: Stadhuis/Erfgoedhuis, Grote Turnhout Mail: kunstforum@würth.be Leopoldsburg 71/2), Herselt Markt 1, 2300 Turnhout Tel: 014 42 66 01 Website: www.wurth.be (Blaubergsteenweg 113), Heist- Tel: 014 44 33 62 Fax: 014 43 52 64 op-den-Berg (Noordstraat 25/1, Strip Turnhout Mail: info@erfgoedcel Mail: hwbkt@khk.be 015 21 23 73). Adres: Warandestraat 42, noorderkempen.be Website: www.khk.be 2300 Turnhout Website: www.erfgoedcel PHILIPS INNOVATIVE Tel: 014 47 23 43 noorderkempen.be APPLICATIONS Mail: stripturnhout@warande.be Cultuurcafé IOK Adres: Steenweg op Gierle 417, 2300 Website : www.stripturnhout.be Intercommunale Waaranders Turnhout Adres: Warandestraat 42, Filmfestival Ontwikkelingsmaatschappij Tel: 014 40 12 11 Open Doek 2300 Turnhout voor de Kempen Fax: 014 40 16 53 Adres: Warandestraat 42, Openingsuren: ma-za 11-1u, zo 7-24u Adres: Antwerpseweg 1, 2440 Geel Website: www.philips.be 2300 Turnhout Tel: 014 47 21 90 Tel: 014 58 09 91 CC LEOPOLDSBURG Tel: 014 41 94 94 Website: www.warande.be Fax: 014 58 97 22 Adres: Kastanjedreef 1, 3970 Leo Fax: 014 42 08 21 Mail: info@iok.be Cc ‘t Schaliken poldsburg Mail: info@opendoek.be Website: www.iok.be Adres: Grote Markt 35, Tel: 011 34 65 48 Website: www.opendoek.b RADIO NOORDERKEMPEN 2200 Herentals Fax: 011 34 72 66 Boeckx Piano’s 107.5FM Openingsuren: ma 9-12u / 17-19.30u, Mail: info@ccleopoldsburg.be Stemmen, herstellen, verhuur, Adres: Steenweg op Sevendonk 82, di, do, vr 9-12u / 13.30-16u, Website: www.ccleopoldsburg.be verkoop nieuw en tweedehands 2360 Oud-Turnhout wo 9-12u. SECUNDAIR Adres: Bergenstraat 94b, 2480 Dessel Tel: 014 45 01 45 Ticketbalie ook op ONDERWIJS ZENIT Tel: 0496 33 22 32 Fax: 014 45 30 48 wo 13.30-16u en za 10-14u. Adres: De Merodelei 220, 2300 Turn Website: www.boeckxpianos.be Mail: radio@radionoorder Tel: 014 28 51 30 hout kempen.be Fax: 014 22 28 56 Inschrijvingen: vanaf 16 aug Website: www.radionoorderkempen.be Mail: cultuurcentrum@herentals.be Bibliotheek Turnhout Website : www.schaliken.be Adres: Warandestraat 42, elke werkdag: 10-16u Kunst In Huis 2300 Turnhout do: 14 - 20u. Advocaat Busschaert Openingsuren: ma 14-20u, di t.e.m. do 11-20u, Kunstuitleen vzw Tel: 014 47 14 40 Adres: Markt 50, 2400 Mol Adres: Gallaitstraat 78, 1030 Brussel vr 11-18u, za 10-17u Fax: 014 47 14 44 Openingsuren: Na afspraak Tel: 02 247 97 10 Tel: 014 47 22 41 Mail: info@so-zenit.be Tel: 014 32 27 76 Fax: 02 242 83 11 Fax: 014 41 61 41 Website: www.so-zenit.be Fax: 014 32 27 77 Mail: info@kunstinhuis.be Mail: bibliotheek@turnhout.be Mail: peter.busschaert@skynet.be Website: www.kunstinhuis.be <http:// KEIZER KAREL COMITE Website: www.turnhout.be/bib Adres: Dorp 1, 2250 Olen Website: www.advocaatbusschaert.be www.kunstinhuis.be> De Singer Mail: info@olen.be Cc de Werft Adres: Bavelstraat 35, HoReCa Website: www.olen.be Adressen: Werft 32, Markt 1, 2440 Geel 2310 Rijkevorsel provincie Antwerpen Afdelingen Noorderkempen en Sabam Cultuur vzw (exporuimte de Halle) Website: www.desinger.be of Aarlenstraat 75 Middenkempen Centrumparking Nieuwstraat, www.ajazzexperience.be Adres: Ieperstraat 4, 2300 Turnhout 1040 Brussel 2440 Geel (exporuimte de Effenaar Tel: 02 286 83 82-84 Tel: 0495 53 54 80 Schrijnwerkerij) Adres: Dommelstraat 2, Eindhoven Fax: 02 230 13 10 Balie: ma 13.30-16.30u, Website: www.sabam.be Tel: 0031 (0)40 239 36 66 di-vr 9-12u / 13.30-16.30u, Mail: info@effenaar.nl za 10-12u Website: www.effenaar.nl Tel: 014 56 66 60 (administratie) 014 56 66 66 (reserveringen) Fax: 014 56 66 80 Mail: admin.dewerft@geel.be, res.dewerft@geel.be Website: www.dewerft.be

V.I.P.-PARTNER

Open Doek dankt zijn bekendheid aan het filmfestival dat eind april wordt georganiseerd. Maar het hele jaar door worden er films geprogrammeerd door Open Doek. Suiker houdt je elke maand op de hoogte van het programma. Tenzij anders vermeld worden de films vertoond in Utopolis (Graatakker in Turnhout) op dinsdagavond om 20u.

PARTNER XXL

PARTNERS XL

Dinsdag 5 oktober Illegal

Dinsdag 12 oktober Ce qu’il faut pour vivre

Dinsdag 19 oktober Copacabana

Dinsdag 26 oktober The Killer inside me

Land: België Regisseur: Olivier Masset-Depasse Duur: 95 minuten Jaar: 2010 (Belgische première) Een vrouw uit Wit-Rusland verblijft met haar opgroeiende zoon van 13 illegaal in België, maar heeft zich al vrij goed geïntegreerd. Tot ze op een dag bij een routinecontrole wordt gearresteerd en in een gesloten instelling wordt opgesloten, gescheiden van haar zoon. Met een tomeloze energie en een enorme wilskracht stelt de moeder alles in het werk om terug bij haar zoon te kunnen zijn, terwijl de uitwijzing wacht. Het gevecht van de moeder laat niemand onberoerd.

Land: Canada Regisseur: Benoît Pilon Duur: 102 minuten Jaar: 2009 De Inuit Tivii woont met zijn gezin op een eiland in het hoge noorden van Canada. Na de uitbraak van een tbc-epidemie wordt hij naar een sanatorium in Quebec overgebracht. Weggerukt van zijn vrouw, zijn kinderen en zijn iglo, beroofd van zijn jagersoutfit en geconfronteerd met een blanke cultuur die hem totaal vreemd is, dreigt Tivii helemaal weg te kwijnen. Rustig en beheerst vertelt documentairemaker Benoît Pilon het aangrijpende verhaal van Tivii, gebaseerd op een scenario van Bernard Émond, een antropoloog die jaren bij de Inuit heeft gewerkt.

Land: Frankrijk en België Regisseur: Marc Fitoussi Duur: 107 minuten Jaar: 2010 De joviale en vrijgevochten Babou ontdekt dat haar dochter zich te veel schaamt om haar op haar huwelijk uit te nodigen. Diep gekwetst vertrekt ze dan vanuit het NoordFranse Tourcoing naar Oostende om er appartementen te verkopen. Alleen zijn er in het midden van de winter weinig potentiële kopers. Toch is Babou vastbesloten het respect van haar dochter terug te winnen. De film kent een zacht komische toon, maar is tegelijkertijd een boeiende studie van een moeder-dochterrelatie. Prachtige acteerprestaties van Isabelle Huppert en Lolita Chammah, in het echt ook moeder en dochter.

Land: Groot-Brittannië Regisseur: Michael Winterbottom Duur: 108 minuten Jaar: 2010 De charmante en bescheiden Lou Ford is sheriff van een klein stadje in Texas. Maar hij is ook een gewelddadige moordenaar, die ervoor zorgt dat niemand achter zijn ware gedaante komt. Wanneer de bewijzen steeds vaker in zijn richting wijzen, wordt hij verplicht nog meer moorden te plegen. In deze ijzingwekkende thriller over corruptie en moord wisselen vrolijke deuntjes en visuele hoogstandjes af met expliciet geweld en kinky seks. Michael Winterbottom regisseert kil en gitzwart en blijft trouw aan de gelijknamige beruchte roman uit 1952 van Jim Thompson.

Zondag 24 oktober om 10.30u Think Global Act Rural Land: Frankrijk Regisseur: Coline Serreau Duur: 113 minuten Jaar: 2010

26 — oktober 2010

De Franse filmmaakster Coline Serreau wil geen onheil of alarmerende berichten meer laten zien. Daarom reisde ze de hele wereld rond op zoek naar lokale oplossingen voor de mondiale ecologische puinhoop en sprak ze met boeren, filoso-

fen en economisten die op zoek gaan naar alternatieven. Al de lokale oplossingen en praktische alternatieven die de documentaire laat zien, bieden een antwoord op de vraag wat wij kunnen doen om onze planeet te redden.

PARTNERS L

Suiker — 27

Suiker_okt_2010  

Suiker: De kempense Cultuurkrant - oktober 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you