Page 1

DE CULTUURKRANT VAN DE KEMPEN nr. 37 JANUARI 2013 www.suikerkrant.be

GRATIS MAANDBLAD

JACQUES VERMEIRE 10

IS TERUG – DOE DE BILLENKLETS!

HET WARE VERHAAL VAN

‘DEN BOSPOEPER’

3

‘GOED ETEN’ VAN DORIEN KNOCKAERT: 4

EEN BOEK VOL GOESTING

2012 VOLGENS

SERVAIS VERHERSTRAETEN

22

Win 80 VRIJKAARTEN EN 3 BOEKEN


HORECA TROEF Suiker houdt van lekker eten en drinken. Dat we, in samenwerking met onze partner Horeca Vlaanderen, elke maand een Kempense horecazaak in de schijnwerpers zetten, zal dus niemand verbazen. Deze maand stellen wij met gepaste trots aan u voor: brasserie Agnus in Kasterlee.

ROEL SELS

Tabasco Veranderen. Ik ben er nooit een groot voorstander van geweest en nu het ook nog politiek gerecupereerd wordt, ben ik helemáál tegen. Als politici verandering preken, boer pas op je ganzen. Ik heb nooit begrepen wat er zo hip is aan veranderen of vernieuwingsgezind zijn. Stilstaan is achteruitgaan, zegt u? Ik geloof er niks van. Ik vraag mij af wie die holle slogan ooit verzonnen heeft. Een verkoper van wandelstokken, ongetwijfeld. Ik durf het tegendeel beweren. Als stilstaan al niet ‘vooruitgaan’ is, dan is het toch minstens ‘zorgen dat de boel blijft draaien’. En dat is ook al veel waard. Marketeers en reclamejongens houden van verandering. Dat is begrijpelijk. Zij willen je doen geloven dat je om de twee jaar een nieuwe gsm nodig hebt, om de drie jaar een nieuwe laptop en om de vier jaar een nieuwe auto. Het gevolg is dat je om de twee jaar opgescheept zit met een gsm waarvan je de beltoon niet herkent, dat je om de drie jaar naar het scherm van een laptop zit te staren als een koe naar een trein, en dat je om de vier jaar een gevaar bent op de weg omdat je opnieuw moet leren autorijden. De kracht van verandering? Mijn gat! Laatst zat ik in een brasserie een spaghetti te eten. Aan de tafel achter me zaten twee beroepsmatige veranderaars. Wat ze precies deden of welke functie ze hadden, werd me nooit helemaal duidelijk. Maar dat alles altijd anders en beter moest, was niet mis te verstaan. Pepsi Cola was hun grote voorbeeld. Vijf keer was het logo van Pepsi al veranderd, wist de ene. En altijd was het mooier en beter geworden. “Logisch ook,” voegde de andere toe. “De maatschappij verandert voortdurend. Als product developer moet je mee evolueren om gelijke tred te houden. Je moet voortdurend je logo aanpassen. Zo wordt het nooit verouderd en blijft het catchy.”

2 - Januari 2013

Je reinste onzin, natuurlijk. Het klassieke verkooppraatje van mensen die gebaat zijn bij verandering. Ze verwarren -doelbewust- oorzaak en gevolg. Want laat je niks wijsmaken: de maatschappij verandert niet. Dat doet ze nooit. De maatschappij is immers een ding, een abstract begrip. Daar zit geen leven in. Een maatschappij verandert alleen als de mensen die er deel van uitmaken, veranderen. Het zijn niet wij die gelijke tred moeten houden met de maatschappij, het is andersom: de maatschappij volgt ons. Ik was me behoorlijk aan het ergeren aan de gebakken lucht die steeds nadrukkelijker de ruimte vulde. Tot mijn oog op het flesje tabasco viel dat voor me op tafel stond: het ontegensprekelijke bewijs van mijn grote gelijk dat verandering nergens voor nodig is. En zeker geen verandering ‘omdat de maatschappij dat vereist’. De tabascosaus werd 150 jaar geleden uitgevonden door ene Edward McIlhenny. Veel geld om zijn product aan de man te brengen had de man niet. Hij wist links of rechts een stock van duizenden flesjes parfum spotgoedkoop op te kop te tikken, hij goot daar zijn pikante saus in, hij liet in rode en groene letters de naam van zijn bedrijf op een etiket zetten en plakte dat in ruitvorm op de fles. Het is 2013. Sinds de oprichting van de McIlhenny Company hebben handige verkopers, politici en industriëlen de maatschappij al 150 keer veranderd. Maar bij McIlhenny wordt de tabasco nog altijd in dezelfde parfumflesjes gegoten en het logo werd nog nooit gewijzigd. Mocht iemand er nog aan twijfelen of die aanpak wel geloond heeft: McIlhenny is marktleider en heeft geen enkele concurrentie. Laat ze maar razen over de kracht van verandering, die van tabasco is duizend keer sterker.

Brasserie Agnus Sinds een halfjaar kan je in hartje Kasterlee terecht in brasserie Agnus, een aanrader voor liefhebbers van gegrilde vleesgerechten. Chef en eigenaar Ivan Mojic verdiende eerder al zijn koksstrepen in de keuken van tal van grote zaken in het Antwerpse. Brasserie Agnus is gevestigd in het voormalige restaurant Keeses Molen aan de Doornboom. De zaak stond al jaren leeg waardoor de nieuwe eigenaar Ivan Mojic besloot het pand volledig te verbouwen. Het resultaat is een stijlvolle en gezellige brasserie die amper een halfjaar na de opening al kan rekenen op een vaste cliënteel. “Hoewel onze zaak gelegen is aan een drukke baan hebben we nauwelijks last van het autoverkeer”, zegt Ivan. “We beschikken bovendien over een ruim en zonnig terras dat uitkijkt op een minigolfterrein midden in de natuur. Het is ook heerlijk, rustig zitten in onze grote

Brasserie Agnus Doornboom 1 in Kasterlee 014 75 48 53 www.agnus.be dagelijks open vanaf 11u gesloten op donderdag

veranda die volledig is opgetrokken uit glas en sfeervol wordt verlicht.” Binnen wordt de knusheid van de brasserie vooral bepaald door de hoge tafels en hoge stoelen in hout. De uitbater koos ook voor een open keuken. “Omdat de ganse zaak vernieuwd is, gingen we resoluut voor een nieuwe naam”, zegt Ivan. “Ik heb bewust gekozen voor Agnus, Latijns voor lam. Een lam staat voor puurheid en eerlijkheid. Een lam is schattig en teder. Allemaal eigenschappen die -zo vind ik toch- mijn zaak uitstraalt.” Brasserie Agnus spitst zich hoofdzakelijk toe op lekker eten. “Onze keuken is een mix van Franse en mediterrane keuken”, zegt Mojic. “De specialiteit van het huis zijn onze grillgerechten met kwaliteitsvlees. We bestempelen onze zaak niet als een echt grillrestaurant maar vrijwel alle gerechten worden hier wel op de grill bereid. Ik merk dat dit een zeldzaamheid is in de streek.” Agnus serveert ook wekelijks een ‘weekmenu’. Je kan ook uitgebreid eten met een rijke keuze aan suggesties. Maar ook voor een koffie met pannenkoek of wafel ben je er welkom. Of je kan er gewoon in alle rust komen genieten van een lokaal biertje als het Kastelbier.


Een bospoeper hoeft niet altijd ‘Van vlees en bloed’ te zijn

‘Den Bospoeper’, kaartwedstrijd met cultstatus TURNHOUT – In Café Ranonkel is in december voor het 32ste jaar op rij de trofee ‘Den Bospoeper’ uitgereikt. Die prestigieuze prijs -een kunstwerk van Paul Van Hees- gaat niet naar de tooghanger met de vuilste manieren, zoals je misschien zou denken, maar naar de winnaar van een kaartwedstrijd. Nic Verdonck, ex-cafébaas van de Ranonkel, vertelt de geschiedenis van ‘Den Bospoeper’: een wedstrijd ‘kingen’, die mede dankzij de serie ‘Van vlees en bloed’ tot de cultstatus werd verheven. “Nu kan er al eens gelachen worden met het woord bospoeper, maar toen wij meer dan dertig jaar geleden een kaartwedstrijd die naam gaven, schopten we tegen schenen,” zegt Nic Verdonck. “Toen moest je nog te biechten gaan als je zo’n woord gebruikte. Maar dat was niet meteen aan het Ranonkelpubliek besteed. De Ranonkel was toen nog een echte hippiekroeg. Er werd vooral veel gelachen. Hoe meer anderen zich druk maakten in het woord bospoeper, hoe liever wij het hadden. Tegen heilige huisjes trappen was een sport.” (lacht)

Kingen Tijden zijn veranderd. Terwijl dertig jaar geleden ouders hun kinderen aanmaanden om in een grote boog om het oord des verderfs heen te lopen, is de Ranonkel nu een gerespecteerde bruine kroeg waar een breed publiek komt. Studenten, werklozen, directeurs, bedienden, ambtenaren, kunstenaars, rechters en advocaten -de rechtbank is vlakbij- zitten er broederlijk en zusterlijk naast mekaar. Elk uur van de dag én een deel van de nacht is er

beweging. “Dat was vroeger anders,” zegt Nic. “De Ranonkel was in zijn beginjaren een echte jeugdkroeg en als de jeugd op school zat of moest studeren, was er weinig volk. Het kwam regelmatig voor dat er ettelijke uren passeerden met amper een paar mensen aan de toog. Dan werden er spelletjes gespeeld. De pietjesbak werd bovengehaald, of een boek kaarten of een chapeauke. Tijden zijn veranderd: mensen doen dat nu niet meer. Maar vroeger was dat heel gewoon. Niet alleen in de Ranonkel, maar ook in andere cafés.” “De Ranonkel was dus zeker geen echt kaartcafé, maar er lag altijd wel een boek kaarten binnen handbereik. Een spelletje dat heel populair was, was ‘kingen’. Om pakweg te wiezen of te pokeren moet je al een beetje onderlegd zijn, maar kingen kan iedereen. Vandaar ook dat dat spel zo vaak gespeeld werd. Om te kingen kon je altijd wel een vierde man vinden, om te wiezen was dat al moeilijker.” Van het ene kwam het andere. “Er werd veel gekingd in de Ranonkel. Na een jaar of vijf hebben we dan onze eerste kingwedstrijd georganiseerd. Die wedstrijd kreeg de naam ‘Den Bospoeper’ mee.

Den Bospoeper De vraag is natuurlijk hoe een kaartspel de naam bospoeper verdient en welke verlichte geest die naam bedacht heeft. “Op die laatste vraag kan ik niet antwoorden,” zegt Nic. “Wie die naam verzon, herinner ik me niet meer; het is ook 32 jaar geleden. Maar ik weet wél hoe we tot die naam gekomen zijn. Het is zo dat ‘poepen’ wel vaker gebruikt werd bij kaartwedstrijden. Een kaartspel met een lyrische naam was bijvoorbeeld ‘Poepen op tafel’. Dat was een hilarisch spel. Het aantal spelers was onbeperkt. Er lag een stapel kaarten op tafel en die moest je een voor een omdraaien. Bij elke kaart moest je om ter snelst een opdracht uitvoeren, zoals “Bonjour madame” roepen als die kaart een dame was. Of op tafel kloppen bij een aas. Wie als laatste reageerde, was verloren. De hartenheer werd ook wel de bospoeper genoemd. Dat kwam dan

weer door een tekening van een hartenheer die in een bos zijn gevoeg zat te doen.” “Nu wil het toeval dat uitgerekend de hartenheer -de bospoeper- bij het kingen een belangrijke rol heeft. Kingen is een kaartspel dat bestaat uit verschillende spelletjes. Eén van die spelletjes bestaat erin dat je de hartenheer niet in je bezit mag krijgen. De zogenaamde ‘bospoeper’ is dus cruciaal. Wie de hartenheer toch haalde, moest een tournée générale betalen. ‘De bospoeper’ was met andere woorden geliefd en gevreesd. Dat onze kaartwedstrijd de naam ‘Den Bospoeper’ kreeg, lag dus zelfs bijna voor de hand.”

Kunst Aan een wedstrijd is een prijs verbonden. “De eerste jaren kreeg de winnaar een beker,” zegt Nic. “Maar de Ranonkel had ook een paar artistieke stamgasten. Paul Van Hees was een van hen. Hij stelde voor om de winnaar een kunstwerkje mee te geven. Het eerste jaar was dat een tekening van een hartenheer die een grote boodschap deed in een bos. Nadien begon Paul met zijn gekende recuperatiekunst en maakte hij een beeldje voor de winnaar. We zijn nu meer dan dertig jaar later en Paul Van Hees ontwerpt en schenkt nog elk jaar een ‘Bospoeper’. Elk jaar is dat beeld anders. Het is altijd een verrassing.” Paul Van Hees is gekend en zijn beelden zijn erg gegeerd, maar wie als buitenstaander denkt ook een gooi te kunnen doen naar een ‘Bospoeper’ kan die dromen beter opbergen. Niet dat het onmogelijk is, maar wel moeilijk. “Al 32 jaar lang wordt de wedstrijd volgens dezelfde principes gespeeld”, aldus Nic. “We starten met 32 deelnemers en die worden telkens gehalveerd. Zo komen er achtste finales, kwartfinales en halve finales tot er nog één tafel overblijft. De stamgasten van de Ranonkel weten natuurlijk het snelst wanneer ‘Den Bospoeper’ georganiseerd wordt. De 32 plaatsen zijn elk jaar heel snel volzet en aan uitbreiden naar 64 denken we niet. Tradities zijn er om in ere te houden.”

Van vlees en bloed “We hebben een bospoeper in de familie.” Die ene zin uit de miniserie ‘Van vlees en bloed’, zorgde in 2009 voor een hype in Vlaanderen. ‘Den bospoeper’ -waarmee André (acteur Lucas Van den Eynde) werd bedoeld die in het bos van bil ging met zijn maîtresse- werd een megahit. Toeval? Of vonden de schrijvers van ‘Van vlees en bloed’ inspiratie in de Ranonkel? Er bestaat geen zekerheid over. Nic Verdonck is er ook niet mee bezig. “Zelfs al vonden de makers van ‘Van vlees en bloed’ in de Ranonkel de inspiratie, dan nog is het hun verdienste het woord zo creatief te gebruiken. Die eer komt hun toe, niet de Ranonkel. Maar ik moet wel zeggen: ik heb ooit een krantenartikel gelezen waarin acteur Herwig Ilegems beweerde dat er tijdens een brainstormsessie in de Ranonkel beslist werd het woord bospoeper te gebruiken.” De Ranonkel zou dus toch de aanleiding kunnen zijn geweest. Maar Michiel Devlieger, die samen met Tom Van Dyck ‘Van vlees en bloed’ schreef, kan dat niet bevestigen. “Ik heb nooit van die kaartwedstrijd gehoord, noch van de Ranonkel. Ik betwijfel of dat bij Tom Van Dyck anders is. Hij is in elk geval met het woord bospoeper gekomen. Wij vonden dat meteen een schot in de roos. Het vatte de verhouding van André en zijn maîtresse perfect samen. Dat het een begrip zou worden in Vlaanderen, hadden wij niet verwacht. In de hele reeks is dat woord ook maar één enkele keer gebruikt. Sommige dingen gaan een eigen leven leiden, zo gaat dat nu eenmaal.” “Het benieuwt me wel wie daar in café Ranonkel ooit mee begonnen is en wat dat kaartspel met de desbetreffende activiteit in het bos te maken heeft…” Het antwoord valt wat tegen: een bospoeper is gewoon hartenheer. De waarheid overtreft niet altijd de verbeelding.

Tekst: Roel Sels Foto’s: fotoboeken Ranonkel

Suiker - 3


Dorien Knockaert

schreef ‘Goed Eten’

OLEN, ANTWERPEN – Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Als de voorspelling van de Maya’s over het einde der tijden niet blijkt te kloppen, laten we dan vanaf januari meer gaan nadenken over wat we eten. Niet over ingewikkelde kooktechnieken als espuma’s en ganaches, maar over het ethisch gehalte van wat op ons bord belandt. Voor mij geen boontjes meer uit Kenia of verse koriander in de winter. Mijn leidraad voor goed eten: het gelijknamige boek van Dorien Knockaert, de Kempense keukenprinses met een geweten. Anderhalf jaar geleden was ik op zoek naar een oplossing voor de wildgroei aan peterselie op mijn dakterras. In tegenstelling tot de basilicum en de oregano deed de peterselie het bovenmaats goed. Op de blog van een zekere ‘mevrouw Jonge Sla’, alias Dorien Knockaert, vond ik het antwoord: peterseliepesto. Simpel en lekker, en dat was ook haar tarte tatin van tomaten en venkelzaadjes en haar recept van tex-mexbonen. De foodie in mij, wiens enthousiasme was getemperd bij het lezen van de ingewikkelde kookboeken van overijverige sterrenchefs, werd terug wakker. Lekker eten serveren voor een bende leuke mensen: dat is immers waar tafelplezier om draait. Niet om dresseerringen of aangepaste tafeldecoratie. Ik besloot toen: als mevrouw Jonge Sla ooit een boek uitbrengt, wordt dat mijn kookbijbel. En dus stond ik onlangs bij Knockaert op de stoep voor een gesprek over haar eerste boek: ‘Goed Eten’, een zoektocht van een jaar naar een eerlijke keuken. Ik was een beetje te vroeg en trof Dorien en haar man aan de ontbijttafel. Op haar bord: een boterham met kaas. Van haar boek weet ik dat Knockaert een viervijfde veganist is. Die plak kaas deed mijn wenkbrauwen dus wel fronsen. “Dat is nu inderdaad wel heel toevallig”, lachte Dorien. “Ik heb heel zelden kaas in huis, maar op de tv-zender Vier heb ik samen met Madame Zsasa (nvdr. de Kempense doe-het-zelfblogster Kim Leysen) een feestjesrubriek. Daar heb ik telkens zoveel overschot van dat we hier nu al weken leven op restjes.”

Goed eten? Goed eten is een subjectief begrip. Voor de ene is het een bezoek aan het Hof van Cleve , voor de andere het overdadige kerstdiner met garnalencocktail, kalkoengebraad en de obligate pêche melba als dessert. Niet meteen het soort eten waar Dorien het in haar boek over heeft. “Het eerste wat ik hiermee associeer, is deugddoend eten. Je moet er echt gelukkig van worden. Aan eten zit altijd ook een sociaal aspect. Het is belangrijk voor mij om te weten of het met liefde gemaakt is voor mij en of het

klopt met de omstandigheden. Het liefste wat ik doe, is bij iemand thuis gaan eten. Veel liever dat dan op restaurant gaan.” De opzet van het boek is niet in de eerste plaats culinair maar wel journalistiek. Een jaar lang bezocht Dorien boerderijen, tuinbouwbedrijven en andere voedselleveranciers op zoek naar eten dat niet alleen lekker is, maar dat ook niemand of niets kwaad heeft gedaan. Letterlijk goed eten dus. “Ik ben altijd gevoelig geweest voor de sociale en ecologische impact van de dingen die ik doe. Ik denk vaak na over de gevolgen voor de mensen die na mij komen of die ergens anders wonen. Met autorijden heb ik ook lang gewetensproblemen gehad. Voor mij kon de beleving van koken pas compleet zijn als ik wist wat de impact ervan was. Ik wil een band met mijn eten hebben en dat impliceert dat ik wil weten waar het vandaan komt of wie het gemaakt heeft. Goed eten is voor mij dus meer dan smaak. Het vertelt je ook iets over een streek of een cultuur.” Toch zijn veel mensen volgens Knockaert te goedgelovig als het om eten gaat. We trappen al te vaak in het mooie plaatje dat de reclamewereld ons voorhoudt. “ Neem nu de Chimaytrappist. Ze creëren een beeld van een authentiek product dat, zoals vroeger, op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd. Je kan daarin geloven, maar ik wil weten wat de realiteit is en hoe je daar iets moois van kan maken. Ik ben niet per se tegen industrie of grootschaligheid, maar je moet dan wel beseffen dat je abdijbier niet echt door paters zelf wordt gemaakt, maar door een fabriek en dat het een mondiaal gegeven is. Het een Belgisch streekproduct noemen, is dus maar relatief. Ik vind het niet erg dat het allemaal niet zo romantisch is, maar wel dat we ons geen vragen stellen bij de beeldvorming. We laten ons wat ons eten betreft graag in de luren leggen.” “Ik denk dat het onderwijs hier bijvoorbeeld wel een rol in kan spelen. Je hoort toch nog al te vaak over kinderen die in de lagere school over de boerderij leren en daar een ouderwets beeld meekrijgen. Leer ze dan toch ook

dat er aan die stiel een heel industrieel aspect verbonden is. Je moet ze niet direct confronteren met dierenleed, maar we moeten wel af van het beeld van de boer en de boerin met enkele koeien en kalfjes die gezellig bij elkaar in de wei staan. Zo worden het geen kritische consumenten.”

De voorkeurvegetariër Als er iets is wat het boek van Dorien niet heeft, zijn het radicale principes. Ze noemt zichzelf een voorkeurvegetariër: iemand die het liefst vegetarisch eet, maar het bord niet aan de kant schuift als vrienden of familie met liefde een stukje vlees bereiden. “Zo werkt het het best voor mij. Ik ben een eeuwige ‘schipperaar’. Ik heb respect ­ voor vegetariërs die zeggen dat je radicaal moet zijn omdat je zo meer bereikt, maar het is mijn stijl niet. Misschien trek je wel meer mensen over de streep om af en toe vegetarisch te eten als je laat zien dat je ook op een soepele manier vegetarisch kan zijn.” “Door aan het boek te werken, ben ik wel meer opgeschoven naar het veganisme. Voordien vond ik dat overdreven principieel maar tijdens mijn zoektocht heb ik ontdekt dat het geen steek houdt om vlees en vis te gaan problematiseren en zuivel helemaal oké te vinden. Ecologisch gezien zijn koeien de meest vervuilende dieren. Ze boeren heel vaak en stoten daarbij methaan uit. Een koe heeft in verhouding ook veel grond nodig. En wat dierenwelzijn betreft: vooraleer een koe melk begint te geven, moet ze eerst kalfjes krijgen. Die worden direct bij de koe weggehaald. Als het een vaars is, wordt die zelf melkkoe, maar de stiertjes worden geslacht. Bij kaas komt dus ook wel een slachthuis kijken. De veganisten hebben dus wel een punt.” “Bovendien is het culinair ook niet zo interessant. Je verzeilt al te vaak in een soort vegetarisme waarbij je overal kaas opgooit. Ik heb twee maanden geprobeerd om volledig als veganist te eten, maar dat is te drastisch voor mij. Ik ben nu dus viervijfde veganist. Als we kaas in huis hebben van een feestje, zal ik het wel eten. We hebben ook altijd wel een blok parmezaan in de koelkast, maar die blijft wel lang liggen. Het daagt je uit om creatiever om te springen met je plantaardige ingrediënten. Ik gebruik nu bijvoorbeeld veel sesamzaad dat ik rooster in de pan en dan met grof zout plet in de vijzel. Dat is heel lekker op risotto en pasta’s. Het geeft net zo’n extra hartige smaak als parmezaan én het is gezond.”

Appels uit Nieuw-Zeeland De meest populaire auteur is een kok en er is op televisie nog nooit zoveel gekookt als nu, zowel door sterrenchefs als amateurs. Toch stellen we onszelf zelden de vraag waar iets vandaan komt als we het in ons boodschappenmandje laden. Zonder erbij na te denken, kopen we boon-

4 - Januari 2013

tjes uit Kenia, aardbeien uit Spanje en appelen uit Nieuw-Zeeland. “Goh, ik denk niet dat we het zo slecht doen. Veel mensen streven er toch naar elke dag zelf eten te koken. Dat zit wel goed, maar we hebben geen kritische houding ten opzichte van de producten. Dat komt volgens mij omdat het een recent gegeven is dat we een lange voedselketen hebben en ons eten van overal kan komen. Het supermarktmodel is zich pas echt gaan ontwikkelen in de jaren 60-70. Dat er toen ineens een overvloed was aan keuze, was in eerste instantie positief. We zijn dus niet opgevoed met het idee dat we er ook vragen over kunnen stellen. Nu stellen we vast dat we door die grootschaligheid ook een aantal dingen zijn kwijtgeraakt. Het is nu kwestie van die kritische houding in te passen in onze eetcultuur. Het moet niet alleen lekker en gezellig zijn; er zit ook een maatschappelijk en ecologisch verhaal aan eten.” “Dat we appels eten uit Nieuw-Zeeland is een heel absurd gegeven. Die worden vanaf mei ingevoerd. In de zomer, terwijl ze hier aan het rijpen zijn aan de bomen, eten we appels van de andere kant van de wereld. Mensen zijn het zo normaal gaan vinden dat je elke dag een appel kan eten, dat ze vergeten zijn dat het ook een seizoensproduct is.” “Ecologisch gezien zijn die appels niet zo’n groot probleem. Ze komen per boot en dat is een heel groot verschil met de boontjes uit Kenia, die per vliegtuig komen. Dat is heel nefast voor het milieu. Onze eigen Belgische appels oogsten we in september en die steken we dan in koelcellen. Rond april-mei zitten we door die voorraad heen en schakelen we over op Nieuw-Zeeland. Je zou dus kunnen zeggen: plant hier gewoon wat extra appelbomen. Maar blijkbaar zouden de extra koelcellen die je hiervoor nodig hebt dus meer energie verbruiken dan de boot die de Nieuw-Zeelandse appels naar hier brengt. Als je dus in maart Belgische appels koopt, hebben die ook een grote ecologische impact gehad. Het is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. We zouden de seizoenen wat meer moeten respecteren, zodat we in september zouden kunnen zeggen: ‘Yes, er zijn weer appelen’. Dat zou ik fijn vinden.”

Groenteabonnement Sommigen onder ons abonneren zich op een tijdschrift of krant. Dorien en haar man hebben al jaren een abonnement op groenten. “Wij zitten nu bij vzw Voedselteams, een van de grootste organisaties in Vlaanderen die een directe lijn opzetten tussen de voedselproducent en de consument. Het werkt als volgt: je verenigt een

Doriens alternatief voor kaas op de boterham: pittenpaté Ingrediënten: • 150 g fijngemalen zonnebloempitten (of pompoenpitten/noten) • 2 geraspte wortels • 1 gesnipperde ui • 2 knoflooktenen, geperst • 350 g tofoe, fijn geraspt of gekruimeld • 5 el olijf- of zonnebloemolie • 2 el bloem • 4 el sojasaus • 2 el citroensap • 3 el gehakte peterselie of 1 el gedroogde kruiden • Peper en zout

Bereiding • Verwarm de oven voor tot 180 °. • Meng alle ingrediënten en breng op smaak met peper en zout (opgepast want de sojasaus is zelf redelijk zout). Voor een egale paté: mix het geheel. • Vet de ovenschaaltjes in met wat olie, vul ze met het patémengsel en zet ze ruim een halfuur onafgedekt in de oven, tot de paté doorbakken is en een korstje heeft. Laten afkoelen en afdekken.

aantal gezinnen in een voedselteam. Via een website bestellen die gezinnen wat ze willen bij de producenten en die brengen de bestellingen een keer in de week naar een depot, waar je het dan kan afhalen. Vaak bestellen we dan een groentepakket. Dat is een mand met groenten die de boer op dat moment moet oogsten, heel vers en heel seizoensgebonden. Je wordt uitgedaagd om te koken met groenten die je misschien anders nooit zou kopen. Bovendien leer je de boeren ook echt kennen en je mag aan hen vragen stellen. De band met je eten is dus heel tastbaar. Je krijgt elke week een mailtje over hoe het eraan toe gaat op de akker en je kan er ook zeker van zijn dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn producten.”

Kippen in de Kempen Dorien Knockaert woont in Antwerpen maar is een Kempendochter. Ze groeide op in Olen en kreeg daar de liefde voor eten met de paplepel binnen. “De Knockaerts eten allemaal heel graag. We zijn allemaal verschillende karakters maar dat hebben we zeker gemeen. Als kind vind je alles normaal, maar als je terugkijkt aten we naar de Kempense normen van toen toch wel heel gewaagde dingen. Onze papa kon bijvoorbeeld heel lekkere ossobuco maken en ons mama maakte dingen uit de natuurkeuken. We hadden ook een kinderkookboek van Unicef met gerechten uit de wereldkeuken. Eten en het genieten ervan stond echt centraal.” “Ik heb ook nog kippen in de Kempen. Ik eet graag eieren en ben in mijn zoektocht naar ‘goed eten’ langs verschillende kippenboerderijen geweest op zoek naar een plek die ik helemaal oké vond. In Gent was er zo’n duurzame boerderij, maar dat is nogal ver van Antwerpen. Toen dacht ik dus aan eigen kippen. Ik had voor de Standaard net een artikel geschreven over kippen houden in de stad en ik was wel te vinden voor het idee. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan omdat ik geen overlast wilde voor de buren. Mijn moeder en ik delen dus samen een kippenren. We zijn ze samen gaan kopen bij een boer in Grobbendonk: zij twee en ik twee. Ze zijn van een heel oud ras en de kippen hangen echt aan elkaar. Het komt er wel op neer dat ons mama er vooral voor zorgt, maar ze doet dat goed.” (lacht)

Food for thought “Het is geen onthullend boek. Ik denk dus niet dat er nu ineens een grote omwenteling gaat komen. Ik heb het boek geschreven omdat ik me vanuit mijn passie toch vragen stelde over ons eten. Gaandeweg heb ik gemerkt dat er toch wel meer mensen zijn die dat doen en met hen wil ik mijn ervaringen en bevindingen graag verderdelen.” “De zoektocht naar ‘goed eten’ is nog niet ten einde. Ik wil het nu wel wat rustiger aan doen, maar volgend jaar wil ik graag het sociale aspect van eten meer uitdiepen. Ik wil eens kijken of we in de stad eventueel een initiatief kunnen opzetten waarbij we mensen –natuurlijk ook op een duurzame maniersamen laten eten en eten laten delen. Ik heb een paar vriendinnen die ook graag koken en we zijn erover aan het brainstormen hoe eten mensen kan samenbrengen en uit hun isolement kan halen. Het is voorlopig nog maar een wild plan, maar dat lijkt me wel iets.”

Tekst: Katrien Lodewyckx Foto: Bart Van der Moeren Goed Eten van Dorien Knockaert verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen € 22,50

3 boeken Suiker geeft 3 exemplaren weg van Goed Eten. Stuur hiervoor een mail naar vrijkaarten@suikerkrant.be.


k e o b Een ing t s e go vol Suiker - 5


nieuws uit de Kempense bibliotheken

Bib bib hoera! Geelse bibliotheek sluit aan bij het Provinciaal Bibliotheek Systeem bij het uitlenen, niet om op al hun vragen te antwoorden. Ze moeten nu een veranderingstraject doormaken. Ook de provincie staat ons daarin bij met het organiseren van cursussen die opleiden tot informatiebemiddeling, zoals het wimmen ook wordt genoemd.

−Jullie − hebben nu ook besloten aan te sluiten bij het ‘Provinciaal Bibliotheek Systeem’ of PBS. Daar zijn jullie wel wat later mee dan andere Kempense bibs?

GEEL – “Ceci n’ est pas une bib”. Die originele teaser prijkt op een vaandel voor de ingang van de bibliotheek van Geel. Suiker had er een afspraak met de zakelijk beheerder Marleen Rome om er te praten over de aanpassingswerken en de beslissing om aan te sluiten op het Provinciaal Bibliotheek Systeem (PBS). Wij vroegen ons af wat haar bibliotheek dan wél is als ze geen bib is. Dat antwoord kunnen we na ons bezoek ook zelf geven: de Geelse bib is en blijft na zoveel jaren een modelbibliotheek die veel collega’s in de streek tot voorbeeld strekt. Dat merk je als je er binnenstapt. Het indrukwekkend grote en moderne complex straalt de knusheid en vertrouwdheid uit van een huisbibliotheek. Warme kleuren en lichtinvallen overheersen. Overal vind je leeshoeken bemeubeld met smaakvol meubilair, waar je met plezier een krant of tijdschrift komt lezen. Een dergelijke bibliotheek is een oase van rust in een stad. “Dat we nog door veel andere bibliotheken als een voorbeeld worden beschouwd, heeft niet alleen te maken met de gelden die we van de stad Geel krijgen om de bib steeds weer te vernieuwen”, zegt Rome. “Uiteraard speelt die steun wel een grote rol. Een aantal jaren geleden kregen we van het stadsbestuur alle middelen om de bibliotheek volledig te vernieuwen. Dat is natuurlijk een groot voordeel. Maar het is zeker ook het werk geweest van onze bibliothecarissen. Mensen als Manu Manderveld en Frieda Verdonck hebben altijd een voortrekkersrol gespeeld. Ze hadden visie en de vinger aan de pols. Ze schuwden de experimenten niet en andere bibliotheken volgden nadien hun voorbeeld. Maar ik wil ook nog benadrukken dat we de vernieuwingen ook hebben kunnen doorvoeren dankzij de steun van het provinciaal bibliotheekcentrum Vrieselhof. Zij verlenen subsidies aan innovatieve projecten. We hebben er recent nog een beroep op gedaan voor het aanpassen van onze uitleenapparatuur.”

−Allicht − zullen de budgetten waarmee de bibliotheken moeten werken niet zo enorm van elkaar verschillen. Hoe maak je dan toch het verschil?

6 - Januari 2013

Je kan als eindverantwoordelijke van een bibliotheek zeker ook zelf eigen keuzes maken. In Geel gaan we ervan uit dat deze bibliotheek een echte ontmoetingsruimte moet zijn. We zijn meer dan een magazijn waar je materiaal kan ontlenen. Zo beschikken we bijvoorbeeld ook over een heel mooie tentoonstellingsruimte. Vroeger werd die door ons gebruikt om er zelf expo’s in te organiseren. Maar die hadden geen al te groot succes. Daarom hebben we vorig jaar een oproep gedaan bij de lokale kunstenaars uit Geel om hier te komen tentoonstellen. Zij krijgen een mooie ruimte ter beschikking en wij trekken het publiek aan dat naar die expo’s komt kijken. Dat werkt formidabel.

−Onlangs − liet een bekend Nederlands auteur zich nog pessimistisch uit over de toekomst van de bibliotheken. Volgens hem zijn ze door de komst van onder meer internet en digitale boeken gedoemd om te verdwijnen. Ik denk dat het zo een vaart niet gaat lopen. E-books zullen wel een bepaald aandeel van de lezers naar zich toe trekken. Maar een bibliotheek moet meer aanbieden dan boeken. We moeten evolueren naar een mix van gedrukte en digitale collecties. Ook die gedrukte collectie zal zeker belangrijk blijven. Als bibliotheek hebben we trouwens verschillende doelgroepen. Aan de ene kant heb je de klanten die perfect hun weg weten te vinden in de informatiestroom die de digitale collecties aanbieden. Aan de andere kant heb je de mensen die hierin dreigen verloren te lopen. Als bibliotheek heb je de taak hen hierin te helpen en te begeleiden. De bedoeling is dat wij onze medewerkers in de toekomst gaan opleiden tot wimmers.

−Tot − wimmers? (lacht) Wimmers staat voor ‘wande-

Ceci n’est pas une bib lende informatiemedewerkers’. Wie deze term heeft uitgevonden, weet ik niet, maar hij is al goed ingeburgerd in het bibliotheekwereldje. Een wimmer is iemand die in de bibliotheek ter beschikking staat van de bezoekers en hun vragen kan beantwoorden. Dat kunnen heel simpele vragen zijn zoals: ‘Waar kan ik een boek vinden over dat onderwerp?’ Maar ook al een moeilijkere vraag zoals: ‘Ik ben op zoek naar een welbepaalde thriller die een prijs heeft gewonnen. Waar vind ik die?’ Het antwoord moet niet per se altijd een boek zijn; het kan ook een website zijn of de wimmer kan doorverwijzen naar een andere instelling in Geel.

−De − bibliotheek van Geel is nu een paar weken dicht voor verbouwingswerken. Wat zijn jullie van plan? Het zijn geen echte verbouwingen maar eerder aanpassingswerken. Vroeger hadden we drie bemande balies in de bib: een waar de materialen terug binnenkwamen, een balie aan de uitleencomputers en een hoofdbalie waar je voor abonnementen terechtkon. Die drie balies hebben we nu vervangen door één balie die heel centraal staat. Op die manier kunnen we personeel vrijmaken om in de bib te gaan rondlopen en aan wimmen te doen.

−Het − is ook meteen een besparing op personeel. Nee, het automatiseren van diensten gebeurt bij ons nooit met de bedoeling om te besparen op personeel. We willen onze mensen echt vrijmaken voor andere taken ten behoeve van de klant. We hebben nu een werkgroep opgericht die de opleiding tot wimmer voorbereidt. Onze medewerkers zijn vooral opgeleid om klanten te helpen

Dat klopt. Vroeger waren we ook perfect gelukkig met ons eigen systeem. Maar door de enorme opgang van het digitale verhaal wordt het voor een individuele bib alsmaar moeilijker om je te doen gelden. Je staat vandaag veel sterker in je schoenen als je tot een groep toetreedt, zoals het PBS. Kijk: als je moet gaan onderhandelen met uitgevers van digitale content heb je als aparte bib geen stem. Je kan dan bijvoorbeeld met Mediargus, het archief van krantenartikels, niet tot afspraken komen. Zo zal er in de toekomst ook onderhandeld moeten worden met de aanbieders van e-books, de digitale boeken. Onze klanten moeten de e-books via de bib aan een huurprijs kunnen downloaden. Ook die besprekingen kan je als aparte bib niet alleen voeren.

−Het − heeft dus nog weinig zin om als bib op een eilandje te gaan zitten. Elke bib moet dat voor zichzelf uitmaken. Sommige bibs blijven hun eigen weg gaan. Maar ik denk dat op lange termijn het PBS voor onze klanten voordelen gaat opleveren.

−Heeft − het PBS ook voordelen voor de bibliotheekbezoekers zelf? Jazeker. Het meest aantrekkelijke aan het PBS is zijn uitgebreide zoekfunctie. Merkt een klant op dat het materiaal dat hij zoekt in Geel niet aanwezig is, dan kan hij doorklikken tot hij in een andere aangesloten bibliotheek in de buurt het boek of de dvd wel aantreft. Hij kan het daar zelf gaan ophalen of via het IBL - Inter Bibliothecair Leenverkeer - naar hier laten komen. De klant krijgt via het PBS ook veel meer informatie over het boek aangeboden. Vroeger beperkte zich dat tot het verstrekken van de titel. Als hij via het PBS zoekt, ziet hij de cover of de flaptekst en kan hij een recensie of oordeel van een andere gebruiker lezen. Hij kan meteen ook onze nieuwe aanwinsten bekijken. Ik vind dat er in de toekomst nog andere bronnen dan de bibliotheekcatalogi aan het PBS moeten gekoppeld worden. In Geel hebben we een hogeschool met een eigen bibliotheek. Waarom die catalogus niet koppelen aan het PBS zodat ook deze resultaten met een zoekbeweging zichtbaar worden? Voor Gelenaars is dat heel interessant en zo kan je lokaal het verschil maken.

−Bestaat − het gevaar niet dat de Geelse bib in zo’n provinciaal systeem zijn eigenheid verliest? Neen. We vinden het juist superbelangrijk dat het systeem ook toelaat eigen informatie aan te bieden. We krijgen de tools van het Vrieselhof aangereikt, maar moeten onze portaalsite zelf met Geelse info voeden. Zo vind je er naast nieuws uit de provincie of uit Vlaanderen ook de activiteiten terug die we zelf organiseren.

−Nog − veel succes ermee. Tekst: Stijn Janssen Foto: Bart Van der Moeren


nieuws uit DE PROVINCIE

Een nieuwe Warande, een nieuwe opdracht TURNHOUT - Op 27 januari zullen de deuren van de vernieuwde Warande feestelijk opengaan voor het grote publiek. Het Turnhoutse cultuurhuis kan dan uitpakken met een nieuwe centrale hal, café, tuinzaal en expositieruimte. “Een nieuwe Warande, een nieuwe opdracht”, zo stelt voorzitter en gedeputeerde van de provincie Antwerpen Peter Bellens. “Het belang van de Warande moet de stad Turhout overstijgen”, vindt Bellens. “Haar bestaansreden zal afhangen of ze in de toekomst een regionale rol kan vervullen.” De oude Warande kreeg het voorbije anderhalf jaar vooral een grondige facelift. De belangrijkste ingreep is zonder twijfel dat de exporuimte veel groter wordt en ondergronds ligt. Dit moet de Warande een noodzakelijk nieuw elan geven op het vlak van beeldende kunsten. Verder werd de bestaande ‘Tuinzaal’ naar een meer toegankelijke ruimte voor het publiek verplaatst en verving men de trap in het midden van de hal door trappen aan de zijkanten van de hal. De plannen werden getekend door het gereputeerde architectenbureau Beel&Achtergael, dat onder meer ook zijn handtekening zette onder het gerechtsgebouw in Gent en Museum M in Leuven.

Masterplan “Deze vernieuwing maakte deel uit van een masterplan dat al vijftien jaar oud was”, licht Peter Bellens toe. “Een deel daarvan is door de stad Turnhout gerealiseerd. Toen de provincie in 2009 de Warande overnam, hebben wij die taak overgenomen. We zijn nu bijna volledig klaar. Alleen rijst nog de vraag wat er moet gebeuren met de authentieke schouwburg. Er zijn in elk geval dringende instandhoudingswerken nodig van onder meer de buitenmuren. Maar ook een gedeeltelijke renovatie, vooral van het podiumtoneel, is wenselijk. Ook wordt er vandaag nog gewerkt aan de renovatie van de bibliotheek. Maar dat gebeurt door de stad Turnhout; daar heeft de provincie niets mee te maken.”

Regionale regierol De vernieuwde Warande zal niet op zijn lauweren kunnen rusten. Bellens wil de volgende jaren het cultuurhuis definitief upgraden tot een centrum met regionale en zelfs provinciale impact. En waarom niet internationaal?! “Als ik vandaag spreek over de vernieuwde Warande heb ik het niet alleen over de bouwstenen, maar ook over de nieuwe doelstellingen die we voor ogen hebben met het cultuurhuis”, stelt Bellens. “We merken dat vandaag 70 procent van de bezoekers van buiten Turnhout komt. Dat betekent dat de Warande de stad Turnhout overstijgt. Zijn bestaansreden gaat daarom afhangen of ze daadwerkelijk een regionale regierol kan vervullen, en dit uiteraard met respect voor de bestaande culturele centra in Geel, Mol, Herentals, Heist-op-den-Berg en Beerse. De Warande zal zijn meerwaarde moeten aantonen voor deze culturele centra in de buurt. Die moeten mee kunnen profiteren van de groei en pas dan zal het Turnhoutse cultuurhuis echt het respect kunnen krijgen dat het verdient van deze buurgemeenten.”

Slokop

Vandaag heeft de Warande nog te sterk de reputatie de grote culturele slokop van de Kempen te zijn. Ook van dat imago wil Bellens af. “Ik wil de volgende jaren het beleid van de Warande transparanter maken en opentrekken”, zegt hij. “We zijn daar al goed mee bezig door evenementen die in de Warande zijn ontstaan te spreiden over gans de Kempen. Denk maar aan het boekenprogramma ‘Overlezen’ dat op reis gaat door de regio en aan ‘Grensincidenten’, een evenement in Baarle. Op korte termijn ga ik het initiatief nemen om alle directeurs van de cc’s uit de regio samen te brengen. Samen met hen wil ik gaan bekijken op welke manier de Warande voor hen dienstbaar kan zijn. Vroeger had je de indruk dat de Warande de enige kwalitatieve cultuurdrager was in de Kempen. Vandaag moeten we de deuren openzetten en zelf naar de regio stappen. Wat kunnen we voor hen betekenen? Hoe kunnen we hen mee laten genieten van het kwaliteitsaanbod van de Warande, dat ook noodzakelijk is in de kleinere gemeenten.”

Opmerkelijk engagement Dit engagement van Bellens voor de Warande is opmerkelijk. Na de provincieraadsverkiezingen van oktober moest de Herentalse CD&V’er zijn bevoegdheid over cultuur over-

dragen aan zijn N-VA-collega Luc Lemmens. Toch kreeg Bellens het gedaan om zijn verantwoordelijkheid over de Warande te behouden. Waarom die grote trouw aan de Warande? “Mijn werk was nog maar net begonnen”, zegt hij. “Ik had me nog maar een halfjaar kunnen engageren voor de nieuwe doelstellingen van de Warande. Dat was veel te kort. Ik ben ervan overtuigd dat de financiering makkelijker zal worden als de Warande ook in Antwerpen haar status van een centrum van regionaal en provinciaal belang kan bewijzen. Je moet weten dat de provincie sinds 2009, het moment dat ze eigenaar werd van de Warande, ongeveer 11,2 miljoen euro geïnvesteerd heeft in het centrum. Dat is een pak geld. Ik wil dat de Warande daarvoor een verantwoording aflegt aan het provinciebestuur. Dan kan het best als ik én de voorzittersstoel van de Warande blijf bekleden én een zitje heb in de deputatie.”

Tekst: Stijn Janssen

En weer een feest! De Warande blijft maar vieren! Na haar feest voor haar veertigjarig bestaan in oktober dit jaar wordt nu ook de vernieuwde Warande met de nodige festiviteiten geopend. Het feestje voor het grote publiek is op zondag 27 januari. Dan kan u aan de Warandesite van ’s morgens vroeg tot in de late namiddag terecht voor: • De rommelmarkt van 7 tot 13 uur in de nieuwe hal • ‘Parade’ van Hans Op de Beeck van 11 tot 17 uur in de nieuwe tentoonstellingsruimte, • gratis rondleidingen in de tentoonstelling om 11.15, 13.15 en 15.15 uur • Overlezen met Bernard Dewulf en Phara de Aguirre om 10.30 uur in de nieuwe Tuinzaal • ‘Het Laagland’ van King A om 15 uur in de schouwburg (+8) • Gesprek met de drie Warandedirecteurs over ‘40 jaar de Warande’ o.l.v. Kurt Van Eeghem om 15 uur in de Tuinzaal • laatste tentoonstellingsdag van ‘de Turnhoutse School’ van Ar-Tur en ‘Play’ van STORMOPKOMST in de leegstaande bibliotheek

Verantwoordelijk uitgever

Procart GCV (Promotie van cultuur in het arrondissement Turnhout)

Redactieadres

Roel Sels Oranjemolenstraat 35, 2300 Turnhout roel@suikerkrant.be

Adres Procart

Otterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

Oplage

10.000 exemplaren

Verspreidingsgebied

Arrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo), Nijlen, Lier, Heist op den berg, Overpelt, Neerpelt, Antwerpen, Brussel, Breda, Tilburg, Eindhoven, Zundert, Goirle, Reusel.

Verdeelpunten zie website

Redactie

Roel Sels Stijn Janssen

Redactiemedewerkers Caroline Haverans Ivo Verheyen Katrien Lodewyckx

Foto's

Bart Van der Moeren

Vormgeving

Dimitri Paeleman

Advertenties

Leen Verwaest (0495 53 54 80) leen@suikerkrant.be

Drukkerij

DKZet (Hapert, NL)

Website

www.suikerkrant.be

Meer info : www.warande.be

Suiker - 7


BONJOUR EXPO

Roger Raveel in ’t Kristallijn

Hans Op de Beeck In viervoud

MOL – In ’t Kristallijn, Blauwe Keidreef 3 in Mol, loopt van 20 januari tot 3 maart een tentoonstelling van Roger Raveel. Raveel wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de laatste 100 jaar. Zijn werk is niet in de bekende kunsthistorische hokjes te catalogiseren, al wordt het vaak als popart omschreven of ermee in verband gebracht. Raveel werd in 1921 geboren in Machelen-aan-de-Leie, een dorp nabij Gent, waar hij nog altijd woont en werkt. Hij studeerde aan de Stedelijke Academie van Deinze en later aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. Raveel heeft altijd gevonden dat de Italiaanse schilder, beeldhouwer en architect Giotto (1267-1337) zijn grote leermeester was. In 1948 stichtte hij de groep La Relève. Raveel had het gevoel dat hij alles opnieuw moest bekijken en de zaken in een ander licht moest beschouwen. Invloed van gegevens uit de fysica en nieuwe technische ontwikkelingen gaven hem een andere kijk op de wereld. Hij wilde dat nieuwe wereldbeeld zichtbaar maken in zijn kunst, die daardoor een heel aparte en specifieke vormgeving en inhoud kreeg. In zijn wereld kan een schaduw evengoed wit als zwart zijn. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw maakte Raveel vooral abstracte werken, maar de figuratieve aspecten verdwijnen nooit helemaal naar de achtergrond. Integendeel, het is net dat contrast tussen het figuratieve en het abstracte dat het handelsmerk van Raveel wordt. Raveel verdiende niet alleen als schilder zijn sporen, maar ook als graficus. De 33 prenten van zijn “Genesis” verschenen in 1984, vergezeld van 33 erbij passende gedichten van zijn goede vriend Hugo Claus. Ook maakte hij talrijke keramiekwerken. In het kantmuseum Olsene is zelfs naaldkantwerk te zien naar een patroon van de hand van Roger Raveel. Welke werken van Raveel precies te zien zullen zijn op de expo was bij het ter perse gaan van dit Suikernummer nog niet gekend. Hou alvast de Suiker van februari in de gaten.

TURNHOUT – Hans Op de Beeck was een van de grote namen op de ‘affiche’ van Turnhout 2012. Uit meer dan duizend amateurkunstwerken selecteerde hij een dertigtal schilderijen, die tentoongesteld werden in de Warande. In 2013 breidt hij een vervolg aan die passage. Op de Beeck komt terug, en wel in vier verschillende gedaantes.

Expo Op 27 januari opent de expo ‘Parade’ (foto) die hij speciaal voor de nieuwe tentoonstellingsruimte realiseerde. ‘Parade’ is een videoproject, opgevat als een tableau vivant. Op een podium passeert een bonte stoet mensen. Ze lijken passanten in een denkbeeldige straat. ‘Staging Silence (2)’ is een video waarin werelden voortdurend transformeren. Op de Beeck toont ook zijn ‘Room’-reeks, voor het eerst volledig en op groot formaat. De drie projecten vormen samen één expo die laat zien hoe de mens figureert in zijn omgeving en hoe fictie en realiteit soms door mekaar lopen. De tentoonstelling loopt tot 14 april. Het is de eerste expo in de nieuwe exporuimte van de Warande.

Muziek Op de Beeck vroeg jazztrompettist Sam Vloemans om muziek te maken bij zijn film ‘Sea of tranquillity’. Te zien en te beluisteren in de Kuub, op vrijdag 25 januari. Tickets kosten 14 euro aan de kassa.

Beeldende kunst en theater In ‘Boekverbranding’ houden beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en acteur Pieter De Buysser de moderne mens een spiegel voor. Voor de zoektocht naar kennis gebruikt hij google. Maar google houdt al je zoekacties bij, creëert jouw gebruikersprofiel en pingpongt de informatie terug die je al kende. Je googelt met andere woorden in cirkeltjes. Zaterdag 26 januari om 21u in de schouwburg. Tickets kosten 12 euro.

Video Hans Op de Beeck toont op woensdag 30 januari om 19u in de Houten Zaal een selectie uit het videowerk dat hij gedurende zijn carrière realiseerde. De verschillende fragmenten worden na elkaar getoond en toegelicht door de kunstenaar zelf. Kaarten: 5 euro.

8 - Januari 2013


René Van Heertum: ‘Project 77 – Vormen’ MOL – Begin jaren zestig ging René Van Heertum aan de slag als leraar aan de Academie voor Beeldende Kunsten en aan het Sint-Lutgardisinstituut in Mol. In deze instellingen heeft hij de beeldende vorming van vele jongeren uit onze regio gestalte gegeven. Hijzelf genoot opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij nam deel aan workshops lithografie en zeefdruk in het Frans Masereel Centrum te Kasterlee en is tot op heden actief gebleven als kunstenaar. Hij stelde regelmatig tentoon, zowel individueel als in groepsverband. Met de presentatie van zijn ‘Project 77’ kan je een nieuwe constructieve waarde ontdekken in zijn schilderkunst. Zijn werken zijn experimenten op het gebied van materie, reliëf en collage. Ze tonen een zuiver en helder spel met vormen en hebben een uitgesproken decoratief karakter. Op het abstracte gebied zijn de vrije composities, waarin ritme en verbeelding zich verenigen, gevoelig en creatief mede door een geraffineerd kleurgebruik dat voortdurend wijzigt. Het gebruik van acrylverf met al zijn specifieke mogelijkheden is het verlengstuk van de authenticiteit van de kunstenaar die medebepalend is voor het niveau van zijn werk. Zelf drukt René het uit als volgt: “Abstracte kunst heeft me altijd geboeid. Ik kwam voor het eerst met deze vorm in contact in 1958 aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het heeft me nooit meer losgelaten. Ik noem het een zoektocht in de kunst en het verrijkt onze verbeeldingswereld. Hier heb ik mezelf in teruggevonden.” De tentoonstelling loopt in de expo­ ruimte van cc ’t Getouw, van zaterdag 12 januari tot zaterdag 2 februari, van maandag tot vrijdag van 9 tot 16u en op zaterdag van 10 tot 16u. De toegang is gratis.

Sofie Nagels: Latente projectie//_ongenuanceerde verbeelding// HOOGSTRATEN – Van 9 januari tot 24 maart is in het Stedelijk Museum in het Begijnhof van Hoogstraten de expo ‘Latente projectie//_ongenuanceerde verbeelding//’ van Sofie Nagels te zien. Zij is docente aan de Academie voor Beeldende Kunst in Hoogstraten. Nagels maakt van de gelegenheid gebruik om een lans te breken voor het kunstonderwijs. “Net zoals de academies in Turnhout, Arendonk, Mol, Geel en nog zovele meer, is ook de Academie voor Beeldende Kunst in Hoogstraten een academie die op een unieke manier kunstonderwijs aanbiedt binnen het DKO (Deeltijds Kunstonderwijs, nvdr). Het is goed dat mensen dat weten, zeker in tijden van onderwijshervorming­ en, waarvan de cultuur de dupe dreigt te worden. Hoe meer mensen zich bewust zijn van het belangrijke werk dat in academies wordt verricht, hoe beter. Dat is een opsteker voor ons, in deze onzekere tijden.” In de tentoonstelling ‘Latente projectie//_ongenuanceerde verbeelding//’ laat Nagels zich inspireren door de gave om terug te keren in de tijd. De mens heeft daar een fantastisch instrument voor: het geheugen. Ook de fotografie biedt wonderbaarlijke mogelijkheden. Het dupliceert de werkelijkheid op één bepaald moment. Maar wat is het meest correct? Een beeld zoals wij het ons herinneren of zoals het vastgelegd is op een foto? Sofie Nagels maakt beelden waarbij zij vertrekt van plaatsen waar zij een treffende affiniteit mee heeft, van locaties waartoe zij steeds weer wordt aangetrokken. De omgeving is in haar werk een belangrijke factor. De verbeelding die erdoor ontstaat, is een wisselwerking tussen dit sterke gevoel van herkenning en de herinnering. Inhoudelijk kan de vraag gesteld worden op welke manier een mens zich verhoudt ten opzichte van het verleden en in welke mate de omgeving hiervoor bepalend is. Het is dan ook van belang hoe Nagels dit projecteert naar zichzelf en hoe er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Ze vertrekt van een zuiver beeld in haar hoofd. Dat bouwt ze zorgvuldig na. Zo hercreëert ze het verleden en maakt ze een nieuw verhaal. De nieuwe werkelijkheid is subjectief en misschien wel mooier dan het origineel. Herinneringen zijn kunst.

Tom Woestenborghs: ‘The foretelling of reflections in a guarenteed man’s heroic frame of mind’ Samen met Sofie Nagels stelt ook Tom Woestenborghs tentoon in het Stedelijk Museum van Hoogstraten: ‘The foretelling of reflections in a guarenteed man’s heroic frame of mind’. Woestenborghs geeft net als Nagels les aan de Academie voor Beeldende Kunst in de plaatselijke academie. In zijn werk vertrekt Tom Woestenborghs vaak van autobiografische anekdotes, die hij koppelt aan zelfgemaakte foto’s of ander geregenereerd beeldmateriaal. Daarbij valt zijn neus voor curio­siteiten en verrassingen die het leven rijk is. Hij knipt die scènes als het ware uit de alledaagse werkelijkheid en gaat ermee aan de slag. Het licht speelt een belangrijke rol in zijn werk. Daardoor krijgt het soms een religieus tintje. In het werk van Tom Woestenborghs wordt het alledaagse met een mystieke zweem omgeven. Voor de mysticus was het wereldse slechts een voorsmaakje van het bovenwereldse.
In het werk van Woestenborghs wordt de alledaagsheid echter op zichzelf teruggeworpen, op haar eigen, zwijgzame kern. Als een belofte die niet kan worden ingelost. Het Stedelijk Museum is geopend van woensdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 17u.

Nero verzameld HERENTALS – Van zaterdag 5 tot en met zondag 27 januari loopt in de Lakenhal en in de foyer van cc ’t Scha­ liken (beide op de Grote Markt in Herentals) de expo ‘Nero verzameld’. De tentoonstelling is een organisatie van ‘Curieus’, die daarmee een ode brengt aan de bekende stripreeks van Marc Sleen. Er wordt een overzicht getoond van de avonturen van Nero sinds 1947, toen de reeks nog ‘De avonturen van detective Van Zwam’ heette. De expo wil zowel oude als nieuwe fans laten kennismaken met dit prachtige stukje Belgische cultuur. ‘Nero verzameld’ is te bezichtigen van woensdag tot zondag, van 14 tot 17u. De toegang is gratis.

Van de koele meren des doods HERENTALS – De dood wordt in onze hedendaagse samenleving te vaak weggedrukt en naar de taboesfeer geschoven. Het was ooit anders. Vroeger was de dood manifest aanwezig in het straatbeeld: een huis met een sterfgeval werd met dieppaars omfloerst, voorbijgangers bogen het hoofd voor een rouwstoet en begraafplaatsen waren grafcomplexen met mausolea en praalgraven. Vaak resulteerde de confrontatie met de eindigheid in beklijvende kunst. De vzw Monumental wil door middel van moderne kunst dit existentiële thema uit het verdomhoekje halen. In schilderijen, foto’s, sculpturen, videowerk en installaties tonen hedendaagse, internationale kunstenaars hoe zij met het thema dood en verlies omgaan. Deze expositie wordt speciaal voor ’t Schaliken hernomen na een succesvolle periode in de Sint-Bernardusabdij van Bornem. ‘Van de koele meren des doods’ is van zaterdag 12 januari tot en met zondag 3 februari te zien in Kasteel Le Paige in Herentals. De toegang is gratis. Open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17 uur.

Photo View 2012 GEEL – Photo View is een rondreizende tentoonstelling met een aantal bijzonder krachtige fotoreeksen. Initiatiefnemer Centrum voor Beeldexpressie richt hiermee de spotlights op eigenzinnige fotografie. Fotografen die meewerken aan de expo zijn Paul Bulteel, Horst Einfinger, Joke Floreal, Jan Geuens, Tom Iriks, Patrick Mahy, Stefan Migalski, Marie Jeanne Smets, François Snelders, Luc Van den Bosch, Fabian Van Der Meersche, Bruno Vermeersch, Stan Wouters en Dan Zollmann. Photo View is te zien van vrijdag 4 tot en met zondag 27 januari in de expo­ ruimte van de Halle. Gratis toegankelijk, van 10 tot 17u.

Suiker - 9


Jacques Vermeire

MOL, TURNHOUT – Het is crisis, maar er kan nog gelachen worden. Meer dan ooit, zelfs. Hoe groter de ellende, hoe groter de nood aan comedy, lijkt het wel. De comedyboom lijkt maar niet te stoppen. Elk jaar wordt een nieuwe doos stand-upcomedians opengetrokken en zelfs de peetvaders van de Vlaamse humor hebben na vele jaren de weg naar de schouwburgen teruggevonden. Urbanus verkocht vorig jaar drie keer het Sportpaleis uit en breit nu een vervolg aan dat succes. Ook Jacques Vermeire is op succestocht door Vlaanderen. Zeventien jaar na zijn laatste theatertournee brengt Belgiës beste bekkentrekker de zaalshow ‘5 voor 12’. In januari en februari is die te zien in Mol en Turnhout. Laten we kaarten maar op tafel leggen: Jacques Vermeire is niet meteen onze favoriete komiek. Daar kunnen wij niks aan doen en hij ook niet, want dat is een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten. We hoeven het daar verder dus ook niet over te hebben. Het vakmanschap van Vermeire erkennen we natuurlijk wél. Want ook daarover valt niet te twisten. Wie al minstens dertig jaar meedraait aan de absolute top van de comedy heeft wat in zijn mars. We kunnen er een procentje naast zitten, maar we zien het 95% van de nieuwe lichting stand-uppers nog niet doen. Het was dus met het grootste respect dat we Jacques Vermeire interviewden, luttele minuten voor aanvang van zijn

10 - Januari 2013

derde uitverkochte show op rij in het Concertgebouw in Brugge.

−Het − tijdstip van dit interview verbaast me. Ik dacht zelfs dat het een vergissing was. Over een dik halfuur begint de show. Moet je je niet voorbereiden? Dit is mijn voorbereiding. Vlak voor de show begint, ben ik graag tussen de mensen. Dat is mijn manier om me te ontspannen. Als je alleen in een kotje gaat zitten, dán word je pas zenuwachtig. Bij de première hadden we voor aanvang van de show nog een walking dinner. Die was maar net op tijd gedaan. Ik hou van sfeer. Ik heb graag mensen rond me. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet gefocust ben of dat ik me niet concentreer.

−Is − het ook een manier om de ner-

vositeit weg te houden? Neen, want ik ben niet echt nerveus. Er is natuurlijk altijd wel een gezonde spanning vlak voor een show, maar ik heb niet echt middeltjes nodig om de zenuwen in bedwang te houden. Ik ben nogal zeker van mijn stuk. Je kan het vergelijken met iemand die goed voorbereid naar een examen gaat. Spannend is het altijd, maar als je weet dat je alles onder controle hebt, hoef je geen schrik te hebben. Bij de try-outs was dat wel anders. Toen was ik bloednerveus. Ik had last van faalangst.

−Faalangst? − Als je al dertig jaar tvkijkend Vlaanderen aan het schaterlachen brengt? Dan heb je toch geen redenen om aan jezelf te twijfelen? In principe niet, neen. Maar dat is de theorie. De praktijk zegt dat je met een totaal nieuwe show voor een nieuw publiek staat, in een nieuw tijdperk. Vergeet niet dat mijn vorige theatertournee dateert van zeventien jaar geleden. In The Joker in Antwerpen bestond het publiek bijna uitsluitend uit standupcomedians. Een kennerspubliek, zeg maar. Ik kan je garanderen dat je dan niet op je gemak bent. Maar die try-out in The Joker was van kapitaal belang. Een mijlpaal. Als het daar zou lukken, zou het elders ook wel lukken.

−Je − hebt niet één maar eenentwintig try-outs gedaan. Waarom? Ik wilde de mogelijkheid inbouwen om nog aan de show te kunnen schaven en hem te verbeteren voor ik de schouwburgen introk. De serie try-outs vond

dus vooral plaats in kleinere clubjes en jeugdhuizen.

−Was − dat nodig? Heb je veel moeten bijschaven? Neen, maar een show is altijd in ontwikkeling. Het is pas door hem te spelen dat je je eigen show leert kennen. Om welke grappen wordt het meest gelachen? Je kan accenten leggen. Een grap uitbouwen of juist inkorten. De timing van een grap aanpassen. Op die manier verandert een show voortdurend. Niet alleen tijdens de try-outs, ook nu nog.

−Hoe − reageerden de stand-uppers in The Joker? Amuseerden ze zich? Hun humor heeft weinig raakvlakken met de jouwe, lijkt me. Ik voelde veel respect en als je er bij nadenkt, is dat ook logisch. Op de ene of andere manier zijn ze allemaal met mij opgegroeid. Met ‘FC De Kampioenen’, met ‘Oei, Jacques’, met ‘Verschoten & Zoon’… Ik zeg niet dat ze mijn humor allemaal geweldig vinden, maar ze respecteren mij wel. Al heeft dat ook wel met leeftijd te maken, dat besef ik. Kijk naar Will Tura. Hem zijn ze ook pas gaan waarderen toen hij al een gevorderde leeftijd had bereikt. Maar ik ben het niet helemaal met je eens dat de humor van de stand-upcomedians weinig raakvlakken heeft met de mijne. Ik deed tientallen jaren geleden ook al stand-up. Alleen was dat woord toen nog niet uitgevonden. Maar ik bracht evengoed een snelle opeenvolging van verschillende korte sketches. Dat is exact wat stand-up is. Inhoudelijk is er wel wat veranderd,

dat geef ik toe. Humor is scherper en harder geworden. Wat nu kan en mag, was twintig en dertig jaar geleden nog ondenkbaar. En ik zou me er ook niet mee beziggehouden hebben, ook al had het wél gemogen. Ik ben immers een volkskomiek, geen humorist die het moet hebben van cynische of harde grappen. Ik zou bijvoorbeeld nooit minderheden aanpakken.

−Toch − lach je wel met simpelen van geest en met stotteraars. Daar ben ik het niet mee eens. Ik speel typetjes en die zijn zodanig uitvergroot dat het karikaturen zijn. Dat is helemaal iets anders dan lachen met iemands gebreken. Je zal me nooit grappen over stotteraars hebben horen maken.

−Zeventien − jaar na je vorige theatertournee trek je terug de zalen in. De klassieke Rolling Stonesvraag dringt zich op. ‘Voor het geld hoef je het niet meer te doen en je hoeft jezelf ook niet meer te bewijzen. Waarom doe je het dan nog?’ Was het gewoon goesting? (lacht). Ik zou het geld dat ik heb verdiend toch maar niet vergelijken met dat van Mick Jagger. De goesting om nog eens live te spelen, had er zeker mee te maken. Maar toch was het niet alleen dat.

−Wat − dan wel? (denkt even na). Het werd hoog tijd om terug te keren naar de basis. Naar wat ik het beste kan en het liefste doen. De plezante uithangen, de clown spelen, mensen aan het lachen brengen: maar dan wel live. Dat had ik in jaren niet


brengt na 17 jaar een nieuwe zaalshow

“Ik was afgeweken. Het was de hoogste tijd om terug naar mijn roots te gaan.” meer gedaan en dat heb ik gemist. Ik heb me te veel laten afleiden. Ik heb te vaak dingen gedaan die niet bij mij pasten of die te weinig op mijn lijf geschreven waren.

−Zoals? − Sterren op de dansvloer. Zeg nu zelf: ik ben toch geen presentator; ik ben toch een komiek?

−Dat − klinkt alsof je spijt hebt van de carrièrekeuzes die je soms gemaakt hebt. Neen. Echt niet. Ik heb nergens spijt

van. Ook niet van ‘Sterren op de dansvloer’. Men heeft mij daarvoor gevraagd, ik heb toegezegd en ik heb dat ook graag gedaan. Dat meen ik. Maar als ik achteraf alles op een rijtje zet, moet ik toegeven dat ik ben afgeweken van ‘mijn’ pad. De komiek is een ganse tijd te weinig komiek geweest.

niet en versta me niet verkeerd: ik ben er niet op uitgekeken. Het hoeft voor mij ook helemaal niet te stoppen. Maar ik ben realistisch: als deze tournee afgelopen is, ben ik 62. Je moet mij eens vertellen hoeveel mensen van 62 jij nog regelmatig op tv ziet. Bovendien is een artiest soms wel eens ijdel. Ik heb de laatste jaren bijna altijd ten dienste van iets of iemand anders opgetreden. Als acteur in een film of een musical, als presentator van een tv-programma. Ik was altijd een onderdeel van een groter geheel. En ik ben een goeie teamspeler. Ik heb daar geen problemen mee. Maar dat neemt niet weg dat het begon te kriebelen. Ik verlangde nog eens naar een eigen show. Ik wilde dat het allemaal nog eens om mij draaide. Geen rol toebedeeld krijgen, maar zélf bepalen wát je doet en hoe je het doet. Daar geniet ik nu enorm van.

−Toch − heeft het nog drie jaar geduurd voor die nieuwe zaalshow er uiteindelijk kwam. In 2009 kondigde je hem al aan.

−Je − had er ook voor kunnen opteren om weer tv-komiek te worden. Maar je koos voor een theatertournee.

Dat klopt, maar de enige oorzaak daarvan was een agendaprobleem. Ik wilde wel aan die show beginnen, maar er was altijd wel iets dat mijn pad kruiste. Altijd nog een opdrachtje dat ik eerst moest afwerken. Tot ik op een bepaald ogenblik merkte dat die zaalshow er nooit zou komen als ik niet echt een deadline zou stellen en andere opdrachten zou weigeren. Dat heb ik dus gedaan.

Mijn tv-carrière zou wel eens afgelopen kunnen zijn. Zeker weten doe ik dat

−Opvallend: − in navolging van Alex Agnew trok Urbanus voor zijn come-

backshow meteen naar het Sportpaleis. Hij verkocht het drie keer uit. Dat had jij ook klaargekregen, afgaande op de bezoekersaantallen voor jouw shows. Het is nooit mijn bedoeling geweest. In mijn voorstellingen is de interactie met het publiek heel belangrijk. Daarvoor is het Sportpaleis niet geschikt. Spelen in het Sportpaleis is nooit aan de orde geweest.

−Heb − je lang geschreven aan ‘5 voor 12’? Of moest je gewoon een schuif opentrekken met moppen en sketches? Het is een combinatie van beide. Ik had inderdaad een hoop ongebruikte grappen en sketches ‘klaar’ liggen. Ik heb goeie of grappige ideetjes immers altijd genoteerd als ze in me opkwamen, ook al kon ik ze op dat ogenblik niet kwijt. Ik wist wel dat ze ooit nog eens van pas zouden komen. Na enkele jaren had ik dus redelijk wat komische situaties bedacht en verzameld. Maar met die schuif open te trekken, heb je nog geen show natuurlijk. Alles moet nog uitgewerkt worden, op mekaar afgestemd, er moeten bindteksten geschreven worden, er moet muziek bij…

−Die − muziek valt erg op. Je hebt nog nooit zo’n muzikale zaalshow gehad als deze. Je vaste aangever, Luc Verschueren, is ook vervangen door een aangever-muzikant: Dirk Bauters. Dat was een bewuste keuze. Ik wilde met deze show niet in herhaling vallen. De show is in alle opzichten moderner

dan die van zeventien jaar geleden. Mijn humor is weinig of niet veranderd: dat zou het publiek ook niet willen. Ze kennen mij als volkse entertainer en daarvoor komen ze ook kijken. De verandering die ik toch zeker wilde, zit ’m dus in het licht en in het geluid. En dat bedoel ik niet alleen op technisch vlak. Met een muzikant bij op het podium krijgt een show sowieso een extra dimensie. Dirk Bauters schittert als muzikant, maar ook als aangever én als komiek.

−‘5 − voor 12’ was bedoeld als een tournee van twaalf shows in vijf steden. Ondertussen zijn het al 84 voorstellingen geworden, de 21 tryouts niet eens meegerekend. Je speelt bijna uitsluitend voor uitverkochte zalen. Enig idee wanneer de tournee eindigt? Je vorige zaalshow liep 3 jaar en telde 415 -uitverkochte- voorstellingen. Dat is deze keer absoluut niet de bedoeling. Er is gepland om na één theaterseizoen te stoppen. In juni.

−En − wat dan? Dan zien we wel. Ik zit op niks meer te wachten. Ik heb nog nooit om opdrachten gevraagd of gesolliciteerd. En daar ga ik met mijn 62 ook niet meer mee beginnen. Ik zie wel wat er op me afkomt. En als dat niks is, is het ook goed.

−Laten − we daar maar mee afsluiten. Het Concertgebouw loopt al vol. Het is in alle betekenissen ‘5 voor 12’. Succes, en bedankt voor dit gesprek! Tekst: Roel Sels

Suiker - 11


1 4 u 0 0

CULTUURCENTRUM DE WERFT GEEL

JANUARI

0 1 1 1 1 2 2 3 3

9 1 4 7 9 0 3 0 1

2 0 u 1 5

fRANk mERcELIs

woensdag

2 1 20 PROG

Een Bruid in de Morgen [Met GRATIS inleidin

ZA 5 JAN

Nigel Williams Working Class Hero

VR 11 JAN

Cabaret

Paul Van Vliet

2 0 u 1 5

too NoIsy fIshu15

Toots Thielemans Quartet

ZO 13 JAN

20u15

2 0 u 1 5

hEt kIPu15

The Jacquelines

2 0 u 1 5 VR 4 JAN

2 0 u 1 5 comEDy cAfé Jeroen Leenders, merel moistra, Jan Linssen en benedetto schillaci 2 0 u 1 5

u15

DO 24 JAN

Nigel Williams VR 25 JAN

Cabaret

Paul Van Vliet Muziek

Toots Thielemans Quartet

NIEUW!

ZO 27 JAN

WO 30 JAN

Familievoorstelling

Cie Frieda Concert

Literatuur

Jazz

Sensuàl

[i.s.m. de Molse biblioth

Familievoorstelling

Luxemburg

Stoppeltje (woke up this morning) [vanaf 6 jaar]

OPENINGSUREN OPENINGSURENCULTUURBALIE CULTUURBALIE ininSchouwburg Schouwburg Rex,Smallestraat Smallestraat2,2,2400 2400MOL MOL Rune) Rex, Anna n (Support act: Sioe dinsdag dinsdag––vrijdag: vrijdag: 99- -12 12uur uur&&13.30 13.30- -16 16uur uur––zaterdag: zaterdag:10 10- -12 12uur uur Bad Bad World bij bijvoorstellingen voorstellingenéén éénuur uurvoor vooraanvang aanvang eek]

WWW.DEWERFT.BE

Theater

Lucas De Man en Oscar Kocken

Jazzconcert Januari

En lang en gelukkig [vanaf 5 jaar]

ZA 19 JAN

[i.s.m. de Molse bibliotheek]

Middagje Getouw: Bejaarden en Begeerte

Toots in Concert

ZO 13 JAN

nog tot en met zondag 27 januari20u15

LAATSTE TICKETS

Literatuur

Overlezen op reis

Een literaire babbel met auteurs en bekende gasten

Paul Van Vliet NU!

ZA 12 JAN

toNEELgRoEP NUNc Ijzergordijn

MA 21 JAN

Working Class Hero

VR 11 JAN

20u15

NTGent: Els Dottermans, An Miller, Chris Thys & Matteo Simoni g] Comedy

Concert

Sioen (Support act: Anna Rune) Bad Bad World

Theater

Een Bruid in de Morgen [Met GRATIS inleidin

1 4 u 3 0

20u15

ZA 19 JAN

Gratis middagconcert

ZA 5 JAN

syLvIE hUysmAN kubuzz ader, moeder, Ik en Wij

Familievoorstelling

Cie Frieda

En lang en gelukkig [vanaf 5 jaar]

1 4 u 3 0

syLvIE hUysmAN ondersteboven

21 JAN HetMA cultuurcentrum is gesloten op reisvan 24 december tot en met 1 januari lezen

Theater

Olympique Dramatique / Lazarus Niets Is Onmogelijk

INFOENENRESERVATIE: RESERVATIE: INFO 014333309090000- www.getouw.be - www.getouw.be 014 cultuurbalie@gemeentemol.be cultuurbalie@gemeentemol.be

Over

Een literaire babbel met auteurs en bekende gasten

Peter Merkcx en Rembert De Smet Feestoog Donderdag 3 januari 2013 14.30 uur Schouwburg

welkom in de vernieuwde warande, open vanaf zondag 27 januari Esmé Bos en Bart Voet Duveltjeskermis Zaterdag 12 januari 2013 20 uur Schouwburg

Wil je graag een rondleiding volgen in het gebouw, mail ninja.dewestelinck@warande.be Meer info over zondag vind je op www.warande.be/pagina/de-vernieuwde-warande-opent.

Info en tickets | cc ‘t Schaliken | Grote Markt 35 | 2200 Herentals tel. 014-28 51 30 | cultuurcentrum@herentals.be | www.schaliken.be

NIEUW!

Broodje Mol

VR 4 JAN

bERLAEN, cAfmEyER, kEstENs EN gRAPPERhAUs Doezovoeurt

RES.DEWERFT@GEEL.BE

Muziek

Toots in Concert

fast Easy sick

Laisse tomber

201 3 LAATSTE TICKETS

Comedy

Paul Van Vliet NU!

ExPo fotovIEW In samenwerkingmet centrum voor beeldexpressie

014-56 66 66

Theater

NTGent: Els Dottermans, An Miller, Chris Thys & Matteo Simoni g]

ZA 12 JAN

z o n d a g

d o n d e rd a g

VR 4 JAN

20u15

zaterdag

woensdag

Gratis middagconcert

2 0 u 1 5

bJ scott Planet Janis

d o n d e rd a g

woensdag

Broodje Mol

The Jacquelines

I R A U N A J A M R AM

v r i j d a g

maandag

VR 4 JAN

DE WARANDE TURNHOUT WWW.WARANDE.BE // 014419494


Schouwburgen

Orlando TURNHOUT – Op donderdag 31 januari speelt Toneelhuis het duotickets stuk ‘Orlando’ van Virginia Woolf in de schouwburg van de Warande. ‘Orlando’ is een klassieker uit de moderne literatuur. Het is een ode aan de verbeelding, aan de taal, aan de schoonheid, aan de zintuigen, aan het leven. Centraal in het verhaal staat Orlando, die 300 jaar oud wordt en in die tijd van geslacht verandert. Katelijne Damen speelt Orlando. Damen is vooral actief in de theaterwereld. Ze werkte samen met Luk Perceval, Dirk Tanghe, Guy Joosten en Guy Cassiers. Af en toe is ze ook op tv te zien, bijvoorbeeld in de serie ‘De smaak van de Keyser’ (2008). Guy Cassiers, die tot de top van de Europese theatermakers behoort, voert de regie. Guy Cassiers gebruikt een eigenzinnige theatertaal waarin de passie voor literatuur en visuele technologie een belangrijke rol opeisen. De voorstelling begint om 20.15u, maar een uurtje voordien kan je luisteren naar een gratis inleiding. Tickets kosten 18 euro. Op www.suikerkrant.be geven we drie duotickets weg.

3

Alias / Guilherme Botelho: ‘Sideways rain’

Olympique Dramatique / Lazarus: ‘Niets is onmogelijk’

TURNHOUT – Guilherme Botelho is een Braziliaanse choreograaf die al sinds zijn negentiende in Zwitserland woont. Hij stichtte er zijn eigen dansgezelschap ‘Alias’. Botelho is een buitenbeentje, die graag en veel gebruikmaakt van bevreemdende effecten, hyperrealistische ensceneringen en bewegende decors die als het ware meedansen. Zijn nieuwste voorstelling, ‘Sideways rain’, wordt vormgegeven door vijftien topdansers. Ze steken het podium over, ze lopen, ze vallen, ze kruipen… en op de achtergrond hoor je een eentonige dreun die aanzwelt en afzwakt. ‘Sideways rain’ is een atypische voorstelling van Botelho omdat hij hier het realisme afzweert en vervangt door abstractie en minimalisme. Toch is ‘Sideways rain’, juist vanwege die uitgefilterde eenvoud, erg toegankelijk. Op zaterdag 19 januari, om 20.15u, in de schouwburg van de Warande. Tickets kosten 22 euro.

MOL – Het is dit jaar 85 jaar geleden dat de Russische schrijduotickets ver Nikolaj Erdman de satirische komedie ‘De zelfmoordenaar’ schreef. Het was een openlijke kritiek aan het adres van het Sovjetregime. Wat begint als een luchtige komedie evolueert gaandeweg tot een cynisch portret van een immorele maatschappij vol opportunisten en egoïsten, een systeem waarin niemand eerlijk, veilig of vrij is. Erdman neemt het Sovjetsysteem zwaar op de korrel, en moest daar ook de gevolgen van dragen. Hij werd geboycot en zijn werken verboden. Pas tijdens de perestrojka werd ‘De zelfmoordenaar’ herontdekt. Voor Erdman zelf kwam die erkenning te laat. Hij stierf in 1970 op zeventigjarige leeftijd, als een arme en gebroken man die leefde in de anonimiteit. ‘De zelfmoordenaar’ is nog altijd actueel. Daaruit blijkt de sterkte van het stuk. Geschreven als een aanklacht tegen het Sovjetsysteem kan het ook perfect geïnterpreteerd worden als een kritiek op onze huidige maatschappij. Want in feite gaat het stuk over vrijheid, macht en de veerkracht van een individu tegenover een systeem. En dat is van alle tijden en overal toepasbaar. Ook op België in 2013. LAZARUS en Olympique Dramatique maakten onder het dak van het Toneelhuis van ‘De zelfmoordenaar’ een heuse deurenkomedie: ‘Niets Is Onmogelijk’. Het werd een heerlijk maffe voorstelling; een satirische parabel over het lot van een arme man die geen uitweg meer ziet. Het toneelstuk worstelt daarbij met de centrale vraag: kan leverworst je leven veranderen? Is er leverworst na de dood? En als er leverworst na de dood is, is er dan genoeg voor iedereen? De twee gezelschappen kozen voor een simpel decor van 5 deuren. De rest is een kwestie van snelle timing, dwaze misverstanden en hilarische verkleedpartijen. Zot zijn doet gelukkig geen zeer. Valse baarden, travestieten en gekke stemmetjes zorgen ervoor dat de acteurs zich op de scène enorm kunnen uitleven. Geert Van Rampelberg (‘De parelvissers’, ‘De zaak Alzheimer’, ‘Dubbelleven’…) speelt de zelfmoordenaar in spe en trekt de rest van de cast in deze zwarte komedie mee tot een hoog niveau. ‘Niets is onmogelijk’ is op woensdag 30 januari te zien in schouwburg Rex in Mol. Kaarten kosten 14 euro. Op www. suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

HetPaleis: ‘Wiejoow’ TURNHOUT – Dimitri Leue bewees in eerdere voorstellingen van HETPALEIS al dat hij durft experimenteren met taal. Met ‘Wiejoow’ slaat hij een nieuwe weg in en kiest hij voor de kracht van beeld en muziek. Wiejoow is een theatraal concert over hoe mensen met en tegen elkaar werken in een poging de wereld te creëren. Dat doen ze onder andere met vliegende vissen en vechtende dinosaurussen. De familievoorstelling ‘Wiejoow’ (geschikt vanaf 6 jaar) wordt gespeeld in de schouwburg van de Warande, op dinsdag 22 januari om 19u. Een ticket kost 15 euro.

2

Sioen: ‘Bad bad world’ MOL – Singer-songwriter Sioen heeft een nieuw album uitduotickets gebracht: ‘Sioen.’, (te lezen als Sioen Punt). ‘Bad bad world’ is de naam van de bijhorende tournee die langs schouwburgen trekt. Daar komt de muziek van Sioen immers het beste tot zijn recht. Sioen stelt op zaterdag 19 januari zijn nieuwste album voor in schouwburg Rex. Anna Rune verzorgt het voorprogramma. Tickets kosten 22 euro, maar met wat geluk win je vrijkaarten op www. suikerkrant.be.

2

Suiker - 13


foto Fred Debrock

Schouwburgen

BJ Scott: ‘Planet Janis’

Het KIP: ‘Laisse tomber’

GEEL – Met haar schuurpapieren stem, die Joe Cocker op een Wienerzangerknaap doet gelijken, en haar passie voor soulvolle rockmuziek was het maar een kwestie van tijd vooraleer Beverly Jo Scott het repertoire van Janis Joplin zou aanpakken. De in Alabama geboren zangeres woont al enkele decennia in Brussel. Ze deed aanvankelijk backing vocals bij gerenommeerde groepen als The Sparks, Elliott Murphy, The Scabs, Arno, Maurane, Zap Mama en Eddie Mitchel alvorens een eigen carrière op te starten. Ze bracht een paar geweldig goeie albums uit, maar BJ Scott is niet de artieste die hits schrijft (op ‘Overwhelming Desire’ na) of veel moeite doet om in het commerciële circuit terecht te kunnen. Ze bleef dus meestal op de achtergrond. Nu is ze ‘terug’ met een fantastisch project. In ‘Planet Joplin’ kruipt ze in de huid van de veel te vroeg overleden soulen blueszangeres Janis Joplin en brengt ze haar hits terug tot leven. Als BJ Scott ze uit haar rauwe strot wringt, klinken ‘Mercedes Benz’, ‘Piece of my heart’ en ‘Bobby McGee’ nog even fris als veertig jaar geleden. Trek een paars hemd aan, zet een roze zonnebril op en zoek de jeans met olifantenpijpen. ‘Planet Janis’ is een feestje dat geen enkele muziekliefhebber mag missen. Op vrijdag 11 januari in de Werft in Geel. Tickets: 18 euro.

GEEL – Het KIP (Koninklijk Instituut voor de Podiumkunsten) is duotickets het resultaat van de fusie tussen Toneelgroep Ceremonia en het GEIT, een jong Gents collectief. In ‘Laisse tomber’ staan Ineke Nijssen en Leen Roels samen op de planken. Dat gebeurt niet voor het eerst. De twee speelden al vaker samen in voorstellingen van Toneelgroep Ceremonia. Het verschil is dat er deze keer niemand anders bij is. Ineke Nijssen is al sinds 1992 verbonden aan Ceremonia. Ze speelde in bijna alle stukken van Eric De Volder. Ze werkte ook voor tv, o.a. in ‘Onvoorziene omstandigheden’ en het Ketnetprogramma ‘Daar is de deur’. Leen Roels studeerde in 2005 met de grootste onderscheiding af aan het Gentse Conservatorium. Ze werkte samen met verschillende gezelschappen (Ceremonia, fABULEUS) en toerde met haar eigen stuk ‘Alle George’. In ‘Laisse tomber’ spelen Nijssen en Roels twee vrouwen die door omstandigheden op mekaar aangewezen zijn, wat bepaald niet tot vreugdedansjes rond een tafel leidt. ‘Laisse tomber’ is te zien op donderdag 17 januari. Kaarten kosten 10 euro. Op www.suikerkrant.be geven we 5 duotickets weg.

14 - Januari 2013

5

Rembert De Smet en Peter Merckx: ‘Feestoog’

Sylvie Huysman: ‘Ondersteboven’

HERENTALS – Rembert De Smet en Peter Merckx zijn vroduotickets lijke jongens. Onder de naam ‘Feestoog’ dweilen ze de schouwburgen af met een voorstelling die je perfect voorbereidt op de eindejaarsfeesten. Daarbij hanteren ze een feilloos gevoel voor timing, munten ze uit in woordspelingen en ontwikkelen ze ijzersterke visuele vondsten. De feestmeesters brengen eigen liedjes en vullen die aan met klassiekers van onder anderen Jaap Fischer, K3 en Rob De Nijs. Rembert De Smet (2 Belgen) speelt gitaar, Peter Merckx klarinet en saxofoon. ‘Feestoog’ is te zien om 3 januari om 14.30u in cc ’t Schaliken. Tickets kosten 10 euro. Surf naar www.suikerkrant.be en win een duoticket.

GEEL – Op zondag 20 januari speelt Sylvie Huysman ‘Ondersteduotickets boven’ in de Werft. ‘Ondersteboven’ is een van de twee thematische voorstellingen die aan mekaar verwant zijn en die in cultuurcentrum de Werft opgevoerd worden. De tweede voorstelling heet ‘Kubuzz’ en is geschreven voor een nog jonger publiek. Centraal staan twee meisjes die heel erg op mekaar lijken en in een kubus wonen. Ze halen straffe toeren uit: ze staan op één hand, stijgen op, ze dansen en springen, ze verdwijnen en verschijnen. Dan staat er plots een rare mevrouw voor de deur en vanaf dan gebeuren er vreemde dingen. ‘Ondersteboven’ wordt gespeeld op zondag 20 januari om 14.30u. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Tickets kosten 7 euro, maar www. suikerkrant.be geeft 5 duotickets weg.

2

Esmé Bos en Bart Voet: ‘Duveltjeskermis’ HERENTALS – Na tien jaar staat Esmé Bos opnieuw op de duotickets planken met ‘Duveltjeskermis’: een muziekprogramma voor jong en oud met halfvergeten liedjes van lang geleden. Liedjes van George Gerschwin, Marlene Dietrich, Edith Piaf, Sidney Bechet en Walt Disney. Liedjes waarop ooit werd gedanst en waarop koppeltjes werden gevormd. Liedjes die er misschien wel voor gezorgd hebben dat u ooit ter wereld bent gekomen. In cultuurcentrum ’t Schaliken vindt de ‘Duveltjeskermis’ plaats op zaterdag 12 januari. Bos en Voet worden onder anderen begeleid door trompettist Sam Vloemans. Tickets kosten 16 euro. Voor vrijkaarten kan je terecht op www.suikerkrant.be.

2

5

Sylvie Huysman: ‘Kubuzz’ GEEL – ‘Kubuzz’ van Sylvie Huysman wordt gespeeld op woensdag duotickets 23 januari om 14.30u. Het stuk behandelt dezelfde inhoud en dezelfde thema’s als ‘Ondersteboven’, maar is lichtjes aangepast aan de leeftijd. ‘Kubuzz’ mikt op kleuters van 3 jaar en ouder. Kaarten kosten 7 euro, maar ook voor deze voorstelling zijn op www.suikerkrant.be vijf duotickets te winnen.

5


do

3/01/13

vr

4/01/13

vr

4/01/13

za

5/01/13

zo

6/01/13

di

8/01/13

di

8/01/13

wo

9/01/13

wo

9/01/13

wo

9/01/13

wo

9/01/13

do

10/01/13

do

10/01/13

do

10/01/13

vr

11/01/13

vr

11/01/13

vr

11/01/13

za

12/01/13

za

12/01/13

za

12/01/13

za

12/01/13

za

12/01/13

zo

13/01/13

zo

13/01/13

zo

13/01/13

ma

14/01/13

di

15/01/13

wo

16/01/13

wo

16/01/13

do

17/01/13

do

17/01/13

vr

18/01/13

vr

18/01/13

za

19/01/13

za

19/01/13

za

19/01/13

za

19/01/13

za

19/01/13

zo

20/01/13

di

22/01/13

wo

23/01/13

wo

23/01/13

do

24/01/13

do

24/01/13

do

24/01/13

do

24/01/13

vr

25/01/13

vr

25/01/13

vr

25/01/13

vr

25/01/13

za

26/01/13

za

26/01/13

za

26/01/13

zo

27/01/13

zo

27/01/13

zo

27/01/13

zo

27/01/13

zo

27/01/13

zo

27/01/13

wo

30/01/13

wo

30/01/13

wo

30/01/13

do

31/01/13

do

31/01/13

do

31/01/13

Peter Merckx en Rembert De Smet The Jacquelines 20:00 ‘t Getouw – Mol NTGent 20:15 schouwberg Rex – Mol Nigel Williams 14:30 cc ‘t Schaliken – Herentals De Maan 14:00 cc de Werft – Geel Connie Neefs, Danny Fabri, Gilles Monnart, … 20:00 Lakenhal – Herentals Geert De Weyer 14:00 cc de Werft – Geel Connie Neefs, Danny Fabri, Gilles Monnart, … 14:00 ‘t Getouw – Mol De Piraten! Alle buitenbeentjes aan dek! 20:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Alex Agnew 20:15 cc de Werft – Geel Frank Mercelis 14:00 cc de Werft – Geel Connie Neefs, Danny Fabri, Gilles Monnart, … 20:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Alex Agnew 20:15 t Heilaar – Beerse Stef Wijnants 20:15 de Djoelen – Oud-Turnhout Jan Verheyen 20:15 cc de Werft – Geel BJ Scott 20:15 schouwberg Rex – Mol Paul Van Vliet 14:00 de Warande, schouwburg – Turnhout Kaatje 20:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Esmé Bos en Bart Voet 20:15 de Djoelen – Oud-Turnhout Stan Van Samang 20:15 cc de Werft – Geel Bart Cannaerts 20:15 schouwberg Rex – Mol Toots Thielemans 14:00 de Warande, schouwburg – Turnhout Kaatje 14:30 schouwburg Rex – Mol Cie Frieda 16:00 de Warande, schouwburg – Turnhout Kaatje 20:15 de Halle – Geel Too Noisy Fish 20:00 Kasteel Le Paige – Herentals Bert Broeckaert 20:15 cc de Werft – Geel Bart Cannaerts 20:15 de Warande, schouwburg – Turnhout t Arsenaal 20:15 cc de Werft – Geel Het Kip 20:15 de Warande, Kuub – Turnhout Tuur Florizoone 20:00 cc de Werft – Geel Kroke en Tindra 20:15 schouwberg Rex – Mol Loge 10 20:00 de Wouwer – Ravels Henk Rijkckaert 20:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Kamerfilharmonie Vlaanderen o.l.v. Herman Engels 20:15 cc de Werft – Geel Berlaen, Maaike Cafmeyer, Tom Kestens, Frans Grappenhaus 20:15 schouwberg Rex – Mol Sioen 20:15 de Warande, Kuub – Turnhout Alias / Guilherme Botelho 14:30 cc de Werft – Geel Sylvie Huysman 19:00 de Warande, schouwburg – Turnhout HetPaleis 14:30 cc de Werft – Geel Sylvie Huysman 20:15 de Warande, schouwburg – Turnhout Ashton Brothers 20:00 ‘t Getouw – Mol Lucas De Man / Oscar Kocken / Het Zuidelijk Toneel 20:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Braakland/ZheBilding 20:15 de Warande, schouwburg – Turnhout The Bony King of Nowhere 20:15 de Warande, Kuub – Turnhout Bernard Dewulf 20:15 de Djoelen – Oud-Turnhout Alex Agnew 20:15 cc de Werft – Geel An Nelissen 20:15 de Warande, Kuub – Turnhout Sam Vloemans 21:00 Zaal Ootello – Mol Sensuál 20:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Okidok 20:15 de Djoelen – Oud-Turnhout Alex Agnew 21:00 de Warande, schouwburg – Turnhout Pieter De Buysser en Hans Op De Beeck 10:00 de Warande – Turnhout Opening vernieuwde Warande 10:30 de Warande, Houten zaal – Turnhout Overlezen met Bernard Dewulf 14:30 schouwburg Rex – Mol Luxemburg 15:00 cc de Werft – Geel Jeugdkoor Villanella 15:00 de Warande, schouwburg – Turnhout Het Laagland 19:00 cc de Werft – Geel Jeugdkoor Villanella 19:00 de Warande, Houten zaal – Turnhout Hans Op De Beeck 20:15 cc de Werft – Geel Jeroen Leenders, Jan Linssen, Merel Moistra, … 20:15 schouwberg Rex – Mol Olympique Dramatique / Lazarus 20:00 schouwberg Rex – Mol Jacques Vermeire 20:15 cc de Werft – Geel Toneelgroep Nunc 20:15 de Warande, schouwburg – Turnhout Toneelhuis / Guy Cassiers 14:30 cc ‘t Schaliken – Herentals 12:15 ‘t Getouw – Mol

PRIJS

ZAAL PLAATS

dag uur

Schouwburgkalender Januari Twist 10 Broodje Mol 0 Een bruid in de morgen 16 Working class hero 14 De piano 8 Nieuwjaarsfeest voor senioren Nou moe: duizend bommen en granaten? 8 Nieuwjaarsfeest voor senioren

Interesting Times

5

UITVERKOCHT 18 u

Nieuwjaarsfeest voor senioren Interesting Times Sportstories Lights! Camera! Action! Planet Janis NU! De Kaatjes tralalaaatjes theatershow Duveltjeskermis Simply live 2 Waar is Barry? Toots in concert De Kaatjes tralalaaatjes theatershow En lang en gelukkig De Kaatjes tralalaaatjes theatershow

Dood en religies Waar is Barry? Winter Laisse tomber L’ amour des moules Kroke en Tindra Moord op de Nijl Zwerm Nieuwjaarsconcert Doezoveurt Bad bad world - theatertournee Sideways Rain Ondersteboven Wiejoow! Kubuzz Treasures Bejaarden en begeerte Dwaallicht

13

UITVERKOCHT 18 u 17 12 18 32 17 16

UITVERKOCHT 18 u UITVERKOCHT 12 u 35 17 7 17 10 8 12

UITVERKOCHT 18 u 10 14 15,5

UITVERKOCHT 17 u 10

UITVERKOCHT 17 u 10 22 22 7 15 7 22 5 16

18

Kleine dagen Interesting time De moedermonoloog

16

UITVERKOCHT 18 u UITVERKOCHT 18 u

14

jazzconcert januari Slips Inside Interesting time Boekverbranding

10 14

UITVERKOCHT 18 u 12

UITVERKOCHT 0 u Stoppeltje - Woke up this morning 7 Dolce Incanto 10 King A 15 Dolce Incanto 10 videovoorstelling Comedy Café 10 Niets is onmogelijk 14 5 voor 12 25 IJzergordijn 10 Orlando 18

Adressen en contactgegevens: de Warande , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, info@warande.be, www.warande.be PC De Blijde Boodschap , Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout Het Gevolg , Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, info@hetGevolg.be, www.hetGevolg.be De Werft , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, info@dewerft.geel, w ­ ww.dewerft.be De Halle , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; info@dewerft.geel, www.dewerft.be ‘‘t Getouw , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be Rex , Smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 08 88, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be ‘t Schaliken , Grote markt 35, 2200 Herentals, tel: 014 28 51 30, cultuurcentrum@herentals.be, www.herentals. e ‘t Heilaar , Heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel: 014 60 07 70, cultuur@beerse.be, www.beerse.be De Djoelen , Steenweg op Mol 3 bus 2, Oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, jeugd.cultuurdienst@oud-turnhout.be, www.oud-turnhout.be De Wouwer , Kloosterstraat 4, 2380 Ravels, tel: 014 65 21 55, info@dewouwer.be, www.dewouwer.be Zaal Ootello , Ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be Theobaldus Kunsthuis , Koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be De Onthaasting , Laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be De Kruierie , Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen, tel: 014 82 92 30, dekruierie@balen.be, www.balen.be

Suiker - 15


Wie Schrijft Die Blijft Joseph Pearce – Suikertantes Koningen hebben de geschiedenisboeken, heiligen hebben hagiografieën en filmsterren hun memoires. De gewone mensen hebben enkel de kleine anekdotes en grote straffe verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven en zo de voorouders in leven houden. Joseph Pearce is verzot op die familieverhalen en weeft er graag zijn romans rond. In ‘Suikertantes’ hoort het hoofdpersonage op weg naar de begrafenis van een achterneef voor het eerst over een rijke tak van zijn familie. Van dan af is hij bijzonder geïnteresseerd in de familieverhalen vol halve waarheden die zijn moeder zo graag vertelt. Met veel omwegen puzzelt hij het verhaal in elkaar van zijn twee suikertantes, die het tijdens de grote oorlog met niemand minder dan het hoofd van de Duitse bezetting in België aan de stok hebben gehad. Pearce biedt in ‘Suikertantes’ een geestige en ontroerende kijk op de mondelinge overlevering en op de mythes die elke familie voor zichzelf creëert. Een roman op het kruispunt van waarheid en verdichting, van levenslust en weemoed. Uitgegeven door De Bezige Bij Antwerpen € 19,95

Joris Note – Wonderlijke Wapens

Annelies Verbeke – Veronderstellingen

Ruben Mersch – Oogklepdenken

Joris Note is een stille kracht in de Nederlandstalige literatuur. De in Borgerhout geboren schrijver en criticus woonde een tijdlang in Turnhout en was samen met o.a. Walter van den Broeck en Frans Depeuter redacteur van het literaire tijdschrift Heibel. Note publiceerde al 6 romans, maar in ‘Wonderlijke Wapens’ toont hij zich een scherpschutter in een ander genre: het essay. Hij brengt er een merkwaardig gezelschap van politieke en literaire mensen bijeen: de Amerikaanse dichter Ezra Pound, de surrealist André Breton, de negritudevoorman Aimé Césaire, de troubadour Bertran de Born, maar evengoed Herman Gorter, Hadewijch en Mariken van Nieumeghen. En dan zijn er nog intrigerende outsiders als de vermoorde Congolese premier Lumumba en de beeldend kunstenaar Jef Geys. De stukken zijn toegankelijk en gevarieerd en altijd vormen concrete teksten of feiten het uitgangspunt. Note geeft de nodige informatie over minder bekende figuren, maar benadert de problematiek van literatuur en maatschappij ook heel persoonlijk, vanuit zijn eigen schrijven en denken. De bundel is een voortzetting van zijn romans met andere middelen. Uitgegeven door De Bezige Bij - € 22,50

Bijna 10 jaar is het geleden dat Annelies Verbeke debuteerde met ‘Slaap!’, de stream of consciousness van een door insomnia geplaagd hoofdpersonage. In ‘Veronderstellingen’ toont Verbeke dat ze het ook uitstekend doet op de korte afstand. In de 15 kortverhalen passeert een bonte stoet personages. Zo is er de vrouw met de baard, de travestiet Lady Latoya en de hond die zich messias waant. De rode draad in het boek zijn de veronderstellingen die we allemaal maken en waardoor we mensen vaak herleiden tot clichés. Die blijken soms gegrond, maar niet altijd. Uitgegeven bij De Geus - € 19, 95

We zijn allemaal idioten. Ik en u ook. Dat is wat bioloog en filosoof Ruben Mersch beweert in zijn boek ‘Oogklepdenken’. We willen graag patronen zien, ook al zijn ze er niet. We onthouden enkel de goede dingen en willen de gemakkelijkste oplossing in plaats van de best mogelijke. Maar maak uzelf niet druk: het ligt niet aan u, maar aan uw brein. ‘Denken is niet voor niets een werkwoord’, schrijft Mersch, en we moeten dus beter ons best doen willen we ons brein verschalken. De innerlijke idioot in ons zorgt ervoor dat we vatbaar zijn voor halve waarheden die ons dagelijks overspoelen, van wasproducten tot antidepressiva, en dat we bij het zien van één kleine bevestiging meteen overtuigd zijn van ons grote gelijk. Er bestaat een manier om van die oogkleppen af te geraken en de nonsens te ontmaskeren. Kennis is macht en die macht moet je zelf grijpen. Uitgegeven door De Bezige Bij Antwerpen € 19,95

Oog Voor Architectuur 1 Masterplan voor stationsomgeving Turnhout door B-architecten en Bureau B+B 2 Organisch gegroeide bouwvolumes rond een pleintje, maquette 3 Beeld van het pleintje met zicht op de gaanderijen

Architectuurcentrum Ar-Tur stuurt een jaar lang reporter Jürgen Vandewalle op pad. Als luis in de pels speurt hij de Kempen af naar opmerkelijke architectuur. Jürgen Vandewalle ontwikkelde zich van meubelmaker tot architect. Hij studeerde interieurarchitectuur en architectuur aan het SintLucas te Gent en aan de Universiteit van Cincinnati. Hij is architect bij Areal Architecten en freelance journalist voor architectuurmagazine A+.

16 - Januari 2013

Nieuwe poortwachters voor Turnhout Vroeger werd het station geweerd uit de stad. Als een poort die toegang bood voor het ‘vreemde’ werd het beschouwd als een directe bedreiging voor de parochiale gemeenschap. Nu ze echter volledig zijn opgeslokt door stedelijke uitbreiding functioneren stations steeds vaker als ankerpunt voor socio-economische ontwikkeling. Recht tegenover Gent-Sint-Pieters wordt volop gewerkt aan de realisatie van kantoorgebouwen, terwijl in Luik en Bergen stationsarchitectuur wordt ingezet als katalysator van ‘Urban Renewal’. Daarmee slaagt men in een opzet die in andere landen te vaak is mislukt: stationsbuurt en historisch stadscentrum als twee polen waarrond het stadsleven zich ontwikkelt. Een evolutie die men om zoveel redenen (ecologische, sociale en economische) moet koesteren. Dat is ook wat in Turnhout staat te gebeuren. Het masterplan dat B-architecten en bureau B+B er hebben opgemaakt, getuigt van ambitie om de stationsbuurt een prominente plaats te

geven in het stedelijke weefsel. Locatie voor dit masterplan is een groot gebied aan de achterkant van het station dat momenteel nog vooral oude bedrijfsgebouwen en een stelplaats voor De Lijn herbergt. Kleinkorrelige woonzones en niet te betreden binnengebieden vullen dit gebied verder op. Deze plek, naast het station, op wandelafstand van het centrum en gevat tussen twee invalswegen biedt een niet te onderschatten potentieel. In tegenstelling tot wat vaak wordt toegepast in projecten van deze aard verkozen de ontwerpers om geen tabula rasa te maken. Dus geen ‘landmark’architectuur die de stad domineert of levenloze gebouwen die geen enkele relatie leggen met de omgeving of de voorgeschiedenis van het gebied. Dit masterplan excelleert in zijn subtiliteiten: kleine ontwerpingrepen waarvoor de huidige ontwikkelingsarchitectuur vaak te weinig aandacht heeft. De ontwerpers gaan op zoek naar de specifieke kenmerken van het bestaande (van oude bakstenen muren over traditionele fabriekshallen tot Mariabeeldjes aan

de gevels) en conserveren verschillende van deze ‘verborgen’ relicten als folly’s binnen het nieuwe masterplan. Ook het station ontsnapt niet aan deze methodiek. De perrons worden opnieuw voorzien van een luifel zoals dat in de beginjaren van het station het geval was, terwijl een nieuwe onderdoorgang een oude weg aanduidt die bij het leggen van de sporen opgesplitst werd. Wat de architecten goed hebben begrepen, is dat elke nieuwe buurt langzaam maar zeker geaccepteerd moet worden, zowel binnen het stedelijke weefsel als door de huidige inwoners van Turnhout. Een plaats opladen met een herkenbare identiteit die nieuwsgierigheid wekt en een blijvende indruk achterlaat, kan dat proces van acceptatie versoepelen en versnellen. Omwille van de aanwezigheid van verschillende zorgfuncties in dit masterplan wordt de typologie van oude kuuroordsteden als overkoepelende eigenheid voorgesteld. Een pleintje met omliggende gaanderijen én binnengebieden die via grote poorten te betreden zijn, moeten van deze buurt een karakteristiek geheel

maken. De nieuwe bebouwing van woningen en diensten wordt geïntegreerd in drie volumes die door hun schaal verwijzen naar de in onbruik geraakte fabriekshallen waarvoor ze in de plaats komen. Door er vandaag al verschillende activiteiten, zoals een rommelmarkt, te organiseren kunnen de inwoners al kennis maken met dit nog uit te voeren gebied. Met verschillende hoogtes en verspringende dakvlakken wordt het masterplan voorzien van organisch gegroeide bouwvolumes. Als sculpturale objecten vatten ze post langs het station. Nieuwe wachters aan een poort die dan wel toegang biedt voor het vreemde, maar in Turnhout alvast uitkomt op het herkenbare, het karakteristieke en het overgeleverde. Heel wat van de nieuwe stationsarchitectuur werpt zich op als snelle economische ontwikkeling die verzaakt aan het leggen van banden met het verleden, de stad en haar inwoners. In Turnhout is het opladen met identiteit net een belangrijke pasmunt voor het volwaardig integreren van een stationsbuurt in de stad.


All that Jazz

Sam Vloemans & Sandrine

Sensuál

Toots Thielemans

Ramon Valle

TURNHOUT – Op de vooravond van de opening van Hans Op de Beecks tentoonstelling in de nieuwe exporuimte van de Warande concerteert Sam Vloemans in de schouwburg van het Turnhoutse cultuurhuis. Dat is geen toeval. Op de Beeck bewondert Vloemans en vroeg hem muziek te componeren bij zijn video-installatie ‘Sea of tranquillity’. De film toont raadselachtige beelden van een groot schip, zonder een tekstuele toelichting. De muziek van Vloemans zorgt voor de begeleiding. Sam Vloemans is een veelzijdig muzikant. We kennen hem het best als jazztrompettist, maar hij speelt ook bugel en is een behoorlijk percussionist. Hij werd geboren op Curaçao, maar groeide op in Meer bij Hoogstraten. In 2008 was Vloemans ‘artist in residence’ in de Warande. Zijn muziek is vaak zacht, melodieus en heel filmisch. Dat zal tijdens ‘Sea of tranquillity’ wel blijken. Het concert vindt plaats op vrijdag 25 januari in de Kuub. Tickets kosten 14 euro. Sam Vloemans brengt speciaal voor dit optreden zangeres Sandrine mee.

MOL – Sensuál is een indrukwekkende liveband die niet alleen jazzliefhebbers duotickets de bekoort. De Nederlandse groep brengt een bonte cocktail van jazz, pop en wereldmuziek. De Portugese invloeden zijn nooit ver weg. Het resultaat is zwoel, warm, stomend en dansbaar. Een paar jaar geleden was Sensuál al eens te gast in Ootello. Het optreden werd een gigantisch feest en op verzoek van velen komt Sensuál opnieuw naar Mol. Drie albums werden uitgebracht -‘Acustico’, ‘Salve’ en ‘Trinta’- en die werden telkens bijzonder goed onthaald. Sensuál sleepte zelfs een Edison in de wacht, zowat de hoogste muzikale onderscheiding die in Nederland wordt uitgereikt. Het vijfkoppige gezelschap, met de charismatische Eva Kieboom als frontzangeres, staat op vrijdag 25 januari op het podium van zaal Ootello, Ezaart 162 in Mol. Kaarten kosten 10 euro, maar op www.suikerkrant.be geven we 3 duotickets weg.

MOL – Toots Thielemans concerteert -op bijna 91-jarige leeftijd- op zaterdag 12 januari in schouwburg Rex in Mol. We zouden de levende legende oneer aandoen als we hem nog zouden voorstellen. Dat doen we dus niet. We beperken ons tot de praktische informatie. Toots brengt drie muzikanten mee. Het concert van het Toots Thielemans Quartet begint om 20.15u. Toots verkeert in een goede gezondheid. Hij heeft begrijpelijkerwijze last van ouderdomskwaaltjes, maar op een podium is daar nog altijd weinig van te merken, al duren de optredens niet meer zo lang als vroeger. Tickets voor dit unieke concert kosten 35 euro.

RIJKEVORSEL – Op vrijdag 18 januari kan je in jazzclub De Singer (Bavelstraat 35 in Rijkevorsel) terecht voor een concert van het Ramon Valle Trio. Het optreden begint om 20.30u, kaarten kosten 15 euro aan de kassa. Ramon Valle is een Cubaanse pianist. Zijn leven staat in het teken van de muziek, meer bepaald de piano. Valle studeerde als kind piano aan een kunstschool in zijn geboortestad Holguin. Op 20-jarige leeftijd studeerde hij af aan de Nationale Kunstschool van Havana. Zijn talent werd ontdekt toen hij in 1985 optrad met de legendarische pianist Emiliano Salvador. En enkele jaren later omschreef Chucho Valdés hem als ‘het grootste talent onder onze jonge pianisten’. Zo ‘jong’ is Ramon Valle intussen al niet meer. Hij gaat stilaan naar de 50, maar heeft aan vitaliteit en frisheid niks ingeboet. Hij is een graag geziene gast op Europese jazzfestivals. Hij komt naar Rijkevorsel met contrabassist Omar Rodrigues en drummer Jamie Peet.

3

Too Noisy Fish GEEL – Rebels, baldadig, boud en poëtisch: zo wordt de duotickets muziek van het trio Too Noisy Fish omschreven. Peter Vandenverghe (piano), Kristof Roseeuw (contrabas) en Teun Verbruggen (drums) verdienden hun sporen al bij muzikanten als Jef Neve, Mauro Pawlowski, Arno en X-Legged Sally. Ze speelden ook allen bij The Flat Earth Society en van het ene kwam het andere. Too Noisy Fish werd geboren ‘uit pure goesting’, zoals ze het zelf zeggen. Intussen hebben ze, alsof het niets is, losjes uit de pols, een van de strafste jazzplaten afgeleverd die de laatste jaren in België gemaakt zijn: ‘Fast Easy Sick’. Too Noisy Fish concerteert op maandag 14 januari om 20.15u in de Halle in Geel. Tickets kosten 10 euro. Op www. suikerkrant.be zijn vrijkaarten te winnen.

5

Suiker - 17


foto Perry Schrijvers

Over de schreef

Dirk Scheele: ‘Dikkie Dik en z’n vriendjes’ ZUNDERT – Dikkie Dik en zijn vriendjes zijn dol op kunstjes doen. Omdat iedereen wel ergens goed in is, komen ze op het idee een echt dierencircus te maken en hun kunsten aan het publiek te vertonen. Zo kunnen kikker en vogel heel hoog springen en salto’s maken, Poes Muis kan met een bal jongleren en slak wil graag een langzaamloopwedstrijd organiseren. En Dikkie Dik, die vaak ergens afvalt, blijkt ineens een heel goede acrobaat te zijn. Maar dan gooien de grote hond Blaf en een brutale kat Rover roet in het eten en even dreigt de show niet door te gaan. Gelukkig schiet Dirk Scheele te hulp. Dirk Scheele heeft in de afgelopen 17 jaar bekendheid verworven met zijn voorstellingen, series, cd’s en dvd’s voor de allerkleinsten. Zijn voorstellingen kenmerken zich door eenvoud, interactiviteit en aansprekende melodieën. De onderwerpen bevinden zich altijd in de leefwereld van de kinderen. Scheele speelt ‘Dikkie Dik en zijn vriendjes’ op woensdag 2 januari, om 14 en om 16u in het cultuurcentrum van Zundert. Kaarten kosten 10 euro.

18 - Januari 2013

Bettie Serveert TILBURG – De Nederlandse band Bettie Serveert maakte brokken duoticketS in de eerste helft van de jaren 90. Razend populair als ze waren in Nederland en België speelde de groep op alle festivals en in alle zalen. Ook een tournee door Amerika leek erg succesvol. Bettie Serveert bleek vooral in studentenmiddens goed te scoren. De weldoordachte rock met een alternatief kantje ging er bij de jeugdige intelligentsia in als zoete koek. Jaren was het stil rond Bettie Serveert, al bleef de band met de regelmaat van een klok nieuw werk uitbrengen. Anno 2013 draait de groep rond zangeres Carol Van Dyk nog altijd mee op het hoogste niveau. Bettie Serveert brengt in deze nieuwe show oud materiaal, afgewisseld met recent werk. Het concert in Popcentrum 013 vindt plaats op donderdag 17 januari om 20.15u. Kaarten kosten 12 euro. Op www. suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

2

Jodymoon: ‘The life you never planned on’ GOIRLE – Op zaterdag 26 januari concerteert Jodymoon in cultuurcentrum Jan Van Besouw in Goirle. De tweekoppige band Jodymoon vertelt tijdens zijn concerten heel persoonlijke, authentieke en intense verhalen over liefde, weggaan, groeien en weer terugkeren. Jodymoon bestaat uit zangeres en pianiste Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets. Wat zij brengen, houdt het midden tussen pop, folk en klassieke muziek. Jodymoon komt over als een kamerorkest, maar met de spanning van een rockoptreden. Jodymoon speelde al in het voorprogramma van o.a. Joan Armatrading en Tom McRae, en won de Grote Prijs van Nederland. Tickets voor het concert in Goirle kosten 15 euro.

Qeaux Qeaux Joans EINDHOVEN – Ben je iemand die graag naar een concert gaat duoticketS om een ontdekking te doen (en er later mee te kunnen uitpakken dat jij er als eerste bij was)? Dan is het concert van Queax Qeaux Joans iets voor jou. In Nederland is deze straffe zangeres met de kenmerkende rauwe stem al een klein beetje bekend, maar in België nog niet. Onterecht. Queax Qeaux Joans staat nog maar aan het prille begin van haar carrière, maar andere artiesten merkten haar talent al snel op. Ze speelde in het voorprogramma van Keith Caputo, Beth Hart en Seasick Steve. Leuk om te weten is dat het geen manager of artiestenbureau was die dat voor haar regelde. Ze deed het helemaal zelf. In het geval van Seasick Steve sprong ze gewoon dolenthousiast het podium op en begon ze mee te zingen toen hij concerteerde in Paradiso Amsterdam. Seasick Steve was zo onder de indruk dat hij haar meteen vroeg om zijn voorprogramma te verzorgen. Queax Qeaux Joans is dus niet alleen een goeie zangeres, ze is ook een lefgozer van het zuiverste pompwater. Tijdens haar concert in Effenaar, op donderdag 17 januari, zal Coco Jones (de naam van de zangeres, nvdr) worden begeleid door zes bandleden. Tickets kosten 8,50 euro. Op www.suikerkrant.be geven we duotickets weg.

2

Gare du Nord BREDA – Het op 1 februari geplande concert van Gare Du Nord in Mezz in Breda is verschoven naar zaterdag 12 januari (21u). Gekochte tickets blijven gewoon geldig. Gare Du Nord is een Belgische groep die het goed doet in Nederland. Het is onwaarschijnlijk hoe weinig aandacht Gare Du Nord krijgt in eigen land. Hun laatste album ‘8:02’ werd uitgebracht bij Blue Note Records. Twee nummers uit die cd werden door Quentin Tarantino geselecteerd voor zijn nieuwste prent ‘Django Unchained’, waarin onder anderen Jamie Foxx, Samual L. Jackson en Leonardo di Caprio schitteren. Maar Gare Du Nord schittert in de Belgische media enkel door afwezigheid. Gelukkig is er Suiker nog om daar iets aan te doen! Gare Du Nord komt met zes muzikanten naar Mezz. Kaarten kosten 20 euro.

Wishbone Ash BREDA – Op zoek naar een originele quizvraag waarop het duoticketS antwoord iedereen met verstomming zal slaan? Noem een band waarvan twee gitaristen door Rolling Stone Magazine in de top 20 werden geplaatst als beste gitaristen ooit. Het antwoord is Wishbone Ash. Wishbone Ash debuteerde in 1969 en werd populair door het dubbele gitaargeluid: de zogenaamde ‘twin lead guitar’. Dik veertig jaar later bestaat Wishbone Ash nog steeds. De hardrockband heeft nog maar een jaar geleden zijn 23ste album uitgebracht. De groep onderging wel talloze personeelswissels. Andy Powell is nog het enige originele groepslid. Wishbone Ash speelt al een tijdje geen stadionconcerten meer en Powell is daar niet rouwig om. “Die tijd hebben we gehad. Ik hou nu van de kleinere zalen en het intensere contact met het publiek.” Je zal hem kunnen aanraken, op donderdag 17 januari in Mezz in Breda. Voorwaarde is wel dat je eerst 23 euro neertelt of een van de gratis duotickets wint op www.suikerkrant.be.

2


wo 1/2/2013 wo 1/2/2013 vr 1/4/2013 za 1/5/2013 za 1/5/2013 za 1/5/2013 za 1/5/2013 zo 1/6/2013 zo 1/6/2013 zo 1/6/2013 do 1/10/2013 vr 1/11/2013 vr 1/11/2013 za 1/12/2013 za 1/12/2013 za 1/12/2013 za 1/12/2013 zo 1/13/2013 zo 1/13/2013 zo 1/13/2013 zo 1/13/2013 zo 1/13/2013 wo 1/16/2013 do 1/17/2013 do 1/17/2013 do 1/17/2013 vr 1/18/2013 vr 1/18/2013 vr 1/18/2013 vr 1/18/2013 za 1/19/2013 za 1/19/2013 za 1/19/2013 za 1/19/2013 za 1/19/2013 zo 1/20/2013 zo 1/20/2013 zo 1/20/2013 zo 1/20/2013 do 1/24/2013 do 1/24/2013 vr 1/25/2013 vr 1/25/2013 vr 1/25/2013 vr 1/25/2013 vr 1/25/2013 vr 1/25/2013 vr 1/25/2013 za 1/26/2013 za 1/26/2013 za 1/26/2013 za 1/26/2013 zo 1/27/2013 zo 1/27/2013 zo 1/27/2013 do 1/31/2013 do 1/31/2013

Over de schreef Januari

PRIJS

ZAAL PLAATS

dag uur

14:00 cc Zundert – Zundert

Dirk Scheele

Dikkie Dik

10

16:00 cc Zundert – Zundert

Dirk Scheele

Dikkie Dik

10

Color Ones

0

DeWolff

15

Handsome Poets

12,5

Licht

16

0

Nieuwjaarsconcert

10

21:00 Mezz – Breda 20:15 Effenaar – Eindhoven 20:30 Mezz – Breda 20:30 cc de Kei – Reusel 21:00 Mezz – Breda

Joris Linssen & Caramba Het Zesde Metaal

12:00 cc Jan van Besouw – Goirle

Koninklijke Harmonie O & U

15:00 cc Jan van Besouw – Goirle

Muziekfabriek

0

16:30 Mezz – Breda

Fabiana Dammers

0

21:00 Mezz – Breda

Mozes and the Firtsborn

0

We vieren het maar

20,5

Orelha Negra

0

Comedy Night met Jeroen Pater, Gijs Nillesen, …

10

21:00 Mezz – Breda

Gare Du Nord

20

21:00 Mezz – Breda

The Gr80ties

0

22,5

20:30 cc Jan van Besouw – Goirle 21:00 Mezz – Breda 20:00 Effenaar – Eindhoven

22:00 013 Poppodium – Tilburg 12:00 cc Jan van Besouw – Goirle

Schudden

Euphoria: Frontliner, Adaro, … Bart Schneemann & Daria van den Bercken

Kapelconcert UITVERKOCHT

u

14:30 013 Poppodium – Tilburg

Clash of the Coverbands

10

15:15 013 Poppodium – Tilburg

The Hackensaw Boys

15

16:30 Mezz – Breda

Qeaux Qeaux Joans

0

20:30 013 Poppodium – Tilburg

Agent Side Grinder

7

20:00 013 Poppodium – Tilburg

Lindsey Stirling

14,5

20:15 013 Poppodium – Tilburg

Bettie Serveert

12

Wishbone Ash

23

21:00 Effenaar – Eindhoven

Qeaux Qeaux Joans

8,5

19:30 cc Zundert – Zundert

Volle Moan

2013-1

8

Licht

20,5

Rapalje

15

WC Experience

12,5

2013-1

8

17,5

Bloed Link & deFORmE

17,5

We vieren het maar

18

Kindergarten Indoor: Yuksek, Bart Skils, Remy, …

25

Bots, trekt ten strijde! (documentaire)

15

Hatebreed, Agnostic Front, ...

30

16:30 Mezz – Breda

Pole Shift Survical Group

0

20:00 Mezz – Breda

Will and the People

14 u UITVERKOCHT

20:00 Mezz – Breda

KONG, Tank86, Cartographer

10

20:30 Mezz – Breda

20:30 cc Jan van Besouw – Goirle 21:00 Effenaar – Eindhoven 21:00 Mezz – Breda 19:30 cc Zundert – Zundert 20:30 Mezz – Breda 20:30 cc Jan van Besouw – Goirle 20:30 cc de Kei – Reusel 21:00 013 Poppodium – Tilburg 14:30 Effenaar – Eindhoven 15:00 013 Poppodium – Tilburg

Joris Linssen & Caramba

Volle Moan DeWolff Emmelie Zipson & Suzanne Mateysen Schudden

20:30 cc Jan van Besouw – Goirle

Amsterdams Kleinkunst Festival

Snip en Snap, ja dit is revue

21,5

19:30 013 Poppodium – Tilburg

Emergenza - 1ste step round 1 no.1

9

2013-1

8

9

Hitstory

19,5

Tweak Bird, Monomyth

9

21:00 Mezz – Breda

Tangarine

0

23:00 Mezz – Breda

DJ Tom Barman, De grote Dave en Youri Supershow, …

0

Emergenza - 1ste step round 1 no.2

9

2013-1

8

The life you never planned on

15

Johan Gielen, Cor Fijneman

16

SyICdance

10

Jazz

6

19:30 cc Zundert – Zundert 20:30 013 Poppodium – Tilburg 20:30 cc Jan van Besouw – Goirle 21:00 Effenaar – Eindhoven

19:30 013 Poppodium – Tilburg 19:30 cc Zundert – Zundert 20:30 cc Jan van Besouw – Goirle 22:00 Mezz – Breda 13:15 013 Poppodium – Tilburg 14:30 cc Jan van Besouw – Goirle

Volle Moan The Babysitters Circus De Coronas

Volle Moan Jodymoon

Tomasa Quartet & Blue Soul

16:30 Mezz – Breda

Crappydog

0

20:30 Mezz – Breda

The Kik

12,5

De Cultuurbarbaren, Dead Celebrities, Schoolplein, …

5

22:00 013 Poppodium – Tilburg

Adressen en contactgegevens: – 013 Poppodium , Veemarktstraat 44 Tilburg, 0031 13 460 95 00, www.013.nl – Effenaar , Dommelstraat 2 Eindhoven, 0031 40 239 36 66, www.effenaar.nl – Mezz , Keizerstraat 101 Breda, 0031 76 515 66 77, www.mezz.nl – Chassé Theater , Claudius Prinsenlaan 8 Breda, 0031 76 530 31 00, www.chasse.nl – cc Zundert , Molenstraat 5 Zundert, 0031 76 597 19 99, www.cczundert.nl – cc Jan Van Besouw , Thomas van Diessenstraat 1 Goirle, 0031 13 534 34 00, www.janvanbesouw.nl – De Kei , Kerkplein 69 Reusel, 0031 497 64 14 84, www.tschouw.nl

Suiker - 19


4+5 januari De Roma nieuwjaaRsconceRt: deFilharmonie o.l.v. PhiliPPe herreweghe: Brahms & strauss 10 januari claRa cleymans, BaRBaRa Dex, GuntheR VeRspecht & KRis De BRuyne: Diep in mij Ode aan Yasmine --- première --11 januari Gène Bervoets, AmAryllis Uitterlinden & melinos QUArtet: the Juliet letters --- première --12 januari De Roma nieuwjaaRsBal: lou roman Band met BarBara Dex, CoCo Jr., Gunther neefs en Ivann

Suiker zoekt ambassadeurs

17 januari Enrico rava QuintEt 18 januari TooTs Thielemans QuarTeT 19 januari deFilharmonie o.l.v. andrew gourlay: Bennett, Sollima & SjoStakovitSj 20 januari Cinema roma filmbeurs 24 januari raymond van hEt GroEnEwoud: memoiRes Van een BalmuziKant 25 januari i am oak 26 januari isolde et les Bens 27 januari djangoFolllies: leS DoigtS De l’Homme 30 januari bobo sTenson Trio 31 januari Riguelle: un PRemieR amouR De luxe --- dernière ---

Nog enkele tips:

16 FeBruari la Charanga habanera 27 FeBruari ZiTa swoon group TurnhouTsebaan 286 - borgerhouT TickeTs: www.deroma.be 03 292 97 40 - Fnac

Cultuurkrant Suiker bestaat vier jaar. Op die korte tijd zijn we een vaste waarde geworden in de Kempen. Maar we willen meer. Suiker wil zich met twee voeten verankeren in alle gemeenten waar het verspreid wordt (het volledige arrondissement Turnhout plus enkele randgemeenten). Daarvoor hebben we de hulp nodig van vrijwillige ambassadeurs. Als het even kan in elke gemeente één.

Wie ben jij? Je bent geïnteresseerd in cultuur Je kent je gemeente goed Je wil Suiker verdelen en/of de verdeling van Suiker mee coördineren in jouw gemeente Je kan de redactie tips geven over wat in jouw gemeente op cultureel vlak gebeurt Je hebt 1 dag per maand tijd voor Suiker

En wat schuift dat zoal? Ons grenzeloos en eeuwigdurend respect Vrijkaarten Filmtickets voor Open Doek Evt. een vergoeding van onkosten

Interesse? Mail als de bliksem naar leen@suikerkrant.be. We zitten op jou te wachten.


STIJN JANSSEN JackoBond in zoldertheater Carte Postale GEEL – JackoBond is het alter ego van de Vlaamse singer-songwriter Riet Muylaert uit Beernem. Ze zingt moderne kleinkunst. In haar nummers zijn duidelijk ook pure popinvloeden te horen. Riet schrijft zelf de tekst en muziek en kiest er bewust voor om haar liedjes te schrijven in tussentaal. Ze wil zingen zoals ze spreekt. In 2009 won JackoBond de liedjeswedstrijd “Zo is er maar één”. Dit betekende meteen haar doorbraak. Ze staat met haar groep in Carte Postale op 26 januari om 20.30u voor een try-out van haar nieuwe cd. Reserveren kan op carte.postale@skynet.be of op 014 58 03 39. Carte Postale vind je aan Winkelom 34 in Geel.

ART- SOUTERRAIN, trefpunt hedendaagse schilderkunst MERKSPLAS – Galerie de Chêne beschikt naast de galerie over een eigen atelier: ‘ART-SOUTERRAIN ’. Daar worden schilderlessen gegeven voor beginners, gevorderden en ver gevorderden. Heb je altijd al schilderlessen willen nemen, maar ook behoefte aan professionele begeleiding, dan ben je van harte welkom. Tevens worden af en toe ook weekend- of meerdaagse arrangementen voor meerdere personen georganiseerd. Voor meer informatie: www.joopdechene.com Art-Souterrain ligt aan de Steenweg op Turnhout 171 in Merksplas.

The Kids Wat gebeurt er als je een ergernis opkropt? Wat geschiedt er als je niet onmiddellijk een uitlaatklep openzet om een overdruk te laten ontsnappen? Dan ontploft de boel. Ook ergernis die zich ophoopt, leidt tot drama’s en in het ergste geval tot een daad uitgevoerd met een onweerstaanbare drang. Waar wij ons druk over maken, is maar een futiliteit. Het gaat in se over één enkel woord en dan nog een woord van maar vier letters. Maar die ergernis is vandaag verworden tot een ware gruwel. Welk woord, vraag u zich af? We krijgen het voorlopig niet over de lippen, laat staan op papier. Neen, we kunnen niet meer exact achterhalen waar het woord voor het eerst opdook. Er komt slechts een schimmige herinnering opzetten aan een wachtzaal met de onvermijdelijke glossy magazines. Loodzware tijdschriften met zwart-witfoto’s van the happy few en een artikel waarin een topkok na de geboorte van zijn eerste kind beweert: “Nu weet ik pas waarom ik leef!” Daar moet het woord zich hebben vastgehaakt in onze hersens, als een stukje etensrest dat in een tandholte is getuimeld en is blijven rotten. Waar we het woord wel met stellige zekerheid hebben opgevangen, was aan de toog van een café tijdens een gesprek tussen veertigers, allemaal mannen. Het was een zondagvoormiddag en ze waren allen gekleed in hetzelfde zwart-rood wielerpakje. De zonnebrillen kleefden op hun voorhoofd en hun aangezicht was lichtbruin gebronsd. Ze dronken allen hetzelfde bier: een blonde Leffe. Ze waren luidruchtig en lachten hard -te hard- om vulgaire grappen. Bij het afscheid polsten ze bij elkaar naar wat ze gingen doen om de lazy zondagmiddag door te komen. ‘Rustig aan met de vrouw en …’ Daar valt het woord! Dat vermaledijde woord! Onze weerzin ertegen is zo groot dat het ons volledig doet verstijven als we het willen neerschrijven. En ook aan de volgende herinnering kleeft het woord als een giftige bloedzuiger. We zijn aanwezig op een gouden jubileum. Jaar en dag is het geleden dat we de familie nog hebben gezien. Al die ooms en tantes, al die neven, al die nichten… ‘Hoe is het ermee?’. ‘Je bent nog geen haar veranderd!’ ‘Druk bezig,

zeker?’ Plots bevindt een tante zich in ons blikveld. Schrikwekkend verouderd is ze. Ze kust ons driemaal waarvan één keer vol op de mond. Dan vraagt ze: ‘Alles in orde met de …?’ En dan valt weer dat woord. Onze vingers worden spastisch als we op ons klavier de vier tekens willen aanslaan. Vandaag is het woord bon ton. Het duikt dagelijks op in onze leefwereld. We lezen het in de weekendbijdragen van een linkse hoofdredacteur die amateurkok is geworden. We treffen het terug in een mail van een toffe onderwijzeres die als aanhef ‘Lieve ouder’ gebruikt. Het woord is een ‘wervend’ onderdeel in een brief van een ouder die gelooft in een groepsknuffel met bomen voor het heil van de mensheid. Het wordt gebezigd door vormingswerkers gekleed in bruine floeren vesten en met hun sjaal in een mastworp tijdens groepsgesprekken over opvoeding. Het is geïnfiltreerd in de woordenschat van lesbische vrouwen tijdens verjaardagsfeestjes. Het komt gerold uit de mond van talkshowhosts die genoegzaam hun ene been onder hun lichaam plooien. Het staat in vet gedrukt in brochures van deftige muziekgezelschappen in hun poging hun publiek te verjongen. Je hoort het van grootmoeders in een rode tuinbroek of van grootvaders in een jekker met kap… Waar het woord destijds amper leidde tot schouderophalen, zorgt het vandaag voor schuim op onze mond. Het oefent een geestelijke en lichamelijke terreur uit op ons gestel. Daarom: let the beast go. Kijk het in recht in de ogen. Point Blank, right between the eyes! K. Komaan, nog maar drie te gaan! I. Haal diep adem. D. Zet het verstand op nul. Nog één letter: S! KIDS. Excuseer ons even, want nu moeten we gaan kokhalzen. Aan allen die menen dit woord te moeten gebruiken als ijsbreker om met ons een gesprek te beginnen, hetzij in een wachtkamer of in een lift, hetzij aan een loket of aan de kassa: het maakt ons niet uit. We sleuren u bij de haren mee naar het donkerste keldergewelf dat we kennen, laten u om water en brood smeken en verplichten u 24 uren op 24 onafgebroken te luisteren naar het verzamelde werk van The Kids: ‘When the kids are united, they will never be divided.’

Suiker - 21


Eindejaarsinterview met staatssecretaris

Servais Verherstraeten

MOL – Met de Mollenaar Servais Verherstraeten (CD&V) heeft de Kempen elf jaar na de Herentalsenaar Jan Peeters (sp.a) opnieuw ‘a new kid’ in de nationale regering. “Het is mijn plicht om in Brussel facteur van de Kempen te spelen”, zo vindt Verherstraeten. “Het zou schandalig zijn als ik niets deed voor mijn streek.” Suiker strikte hem voor een eindejaarsinterview dat plaatsvond vrijwel dag op dag nadat hij vorig jaar door Albert II beëdigd werd als staatsecretaris voor Staathervorming en Regie der Gebouwen. Servais Verherstraeten ontvangt ons in zijn advocatenkantoor aan het Kruisven. Destijds stond dit gebouw onder journalisten bekend als het ‘Kremlin van de Oosterkempen’, want naast volksvertegenwoordiger Verherstraeten hadden hier onder één dak nog twee andere heren van de macht een kantoor: Johan Leysen, burgemeester van Balen en Michel Meeus, destijds burgemeester van Dessel. Om niet te verdwalen in de 1001 feiten en akkefietjes die een kalenderjaar meebrengt, maakten we van het interview een multiple choice. De staatssecretaris kreeg vooraf per item telkens drie keuzemogelijkheden. Beginnen deden we met zijn dada: de Belgische politiek, met als keuzemogelijkheden:

• De splitsing van BHV • De commotie rond Pol Van Den Driessche • De overwinning van N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen Dat hij voor BHV kiest, zal alleen Pol Van Den Driessche niet begrijpen. Servais Verherstraeten : “BHV is een symbooldossier. Het eigene aan een symbooldossier is dat iedereen er moord en brand over schreeuwt vooraleer het is opgelost. En eenmaal het is opgelost, vindt iedereen het vanzelfsprekend en wordt er niet meer over gesproken. Dat was met Voeren zo en het is voor een stuk ook zo met BHV. Hoewel… ik verwacht dat men bij de parlementsverkiezingen - die normaal in 2014 plaatsvinden - de veranderingen aan den lijve zal gaan ondervinden. Dan zullen de Maingains en de Milquets van vandaag geen kandidaat meer kunnen zijn in de Vlaamse rand.

−Maar − toch: BHV werd ruim vijftig jaar bestempeld als een onoplosbaar probleem. U ruimt het van de baan maar in plaats van lof oogst u onverschilligheid. Het was nauwelijks voorpaginanieuws. Hoe frustrerend was dit? Ik loop zestien jaar in de Wetstraat rond en ik wist wat me te wachten stond. Mij frustreert dat niet. Ik herhaal dit vaak: de splitsing van BHV en de uitvoering van de zesde staatshervorming zullen niet voldoende voorwaarden zijn om de traditionele partijen terrein te doen herwinnen. Maar het is wel een noodzakelijke voorwaarde om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen.

−De − bewoners van de rand rond Brussel halen hun schouders op bij de splitsing. Het zal hun dagelijks leven ook niet drastisch veranderen. Kijk: in de jaren 60 en 70 was de verfransing in de Vlaamse rand een issue. Vandaag is het veel meer dan dat. Er is de uitdei-

22 - Januari 2013

ning van onze steden, met op de eerste plaats Brussel. Er is niet alleen een verfransing maar ook een anglicanisering en een islamisering. Mensen hebben angst om authenticiteit te verliezen, zeker in crisistijden wanneer iedereen zich al rap aan het ‘eigene’ vastklampt. Je merkt dat niet alleen in de Vlaamse rand maar overal in Vlaanderen en niet minder in Europa. We gaan naar een multiculturele, meertalige wereld. Maar je moet er wel altijd voor zorgen dat er een draagvlak is. Mensen hunkeren naar identiteit en daar moet je ook respect voor tonen. Als je bepaalde emoties decennialang verwaarloost, is het logisch dat het vuur uit de pan slaat. We hebben er nu het deksel op gezet. Het zal nog even blijven sudderen maar het belangrijkste is dat het vuur niet meer kan uitslaan.

gen worden in de zomer afgehandeld. Ik wil de parlementsleden hun vakantie niet ontnemen maar ik wil het wel nu afhandelen. Als in het najaar 2013 de Wetstraat terug opstart, zitten we in de rechte lijn naar de ‘moeder aller verkiezingen’ en worden dossiers die makkelijk schijnen plots zeer moeilijk. Moeilijke dossiers worden dan gewoon onoplosbaar. We kunnen ons niet veroorloven om die zesde staatshervorming niet af te werken voor de verkiezingen.

−Toch − schijnen nu alle partijen zich al neer te leggen bij een eclatante verkiezingsoverwinning van de N-VA in 2014. Ik ben daar niet zo pessimistisch in. Ik vergelijk deze regering met die van Dehaene 1, tussen ’92 en ’95. Je hebt regeringen die successen oogsten op communautair of op economisch vlak. Maar er zijn weinig regeringen die op zowel het vlak van begroting, het sociaaleconomische en het communautaire tegelijk scoren. Deze regering is dat als ik dat in alle onbescheidenheid mag zeggen - aan het doen. Dehaene 1 is ook onder een slecht gesternte gestart met de doorbraak van het Vlaams Belang. Er volgde een zeer moeilijke regeringsformatie. Maar uiteindelijk heeft Dehaene een regering op poten gezet die de Sint-Michielsakkoorden heeft gerealiseerd, die een hoop besparingen heeft doorgevoerd om onze begroting op orde te zetten en die ook de sociale zekerheid heeft bijgestuurd. We zijn dat nu ook aan het doen: we hebben de pensioenwetgeving hervormd; we hebben de snel-Belgwet veranderd; we hebben de begroting in evenwicht gebracht en we werken aan een communautair ak-

koord. Dat zal allemaal langzaam doorsijpelen bij de bevolking. In 1995 heeft Dehaene de verkiezingen gewonnen ondanks het feit dat hij in de opiniepeilingen altijd mijlenver achterlag op de toenmalige VLD van Verhofstadt. Ik ben ervan overtuigd dat we in 2014 het tij nog kunnen keren.

−Uw − partij heeft ook in uw eigen bastion Mol de opmars van N-VA niet kunnen tegenhouden. Vandaag worden dorpstraatverkiezingen meer en meer Wetstraatverkiezingen. Mijn analyse over de gemeenteraadsverkiezingen is dat er een wind van de Wetstraat door de dorpsstraat is gewaaid. Maar er is één constante aan de wind die komt van de Wetstraat, namelijk dat die zeer snel kan keren. Dat vertrouwen is herwinbaar. Druppelsgewijs weliswaar, maar ik ben ervan overtuigd dat we nog een overwinning kunnen boeken. De prijzen worden aan de meet uitgedeeld. Ook hier in Mol werd aangetoond dat goed besturen niet volstaat om verkiezingen te winnen. Ik ben de laatste maanden lokaal iets actiever geweest. Ik heb geen kritiek gehoord op de bestuurders. Maar goed: de kiezer heeft altijd gelijk en als democraat moet je dat accepteren

−Het − voelt niet als stank voor dank. Politici hebben emoties; kiezers ook. Waarom zouden ze die niet mogen vertolken. In een democratie gebeurt dat via verkiezingen. Dan worden de kaarten herschud en moet je met die herschudde kaarten verderspelen. Kan je daar als politicus niet tegen, dan moet je niet met de kaarten spelen.

−Je − hebt er niet aan getwijfeld om Brussel vaarwel te zeggen en je toga terug aan te trekken?

−Wist − u nog dat ook uw voorganger Jos Dupré staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen was van 1988 tot 1992? Misschien is het niet toevallig dat ze Kempenaars nodig hebben om grote Brusselse problemen op te lossen. (lacht).

−Hoe − is men bij u terechtgekomen voor deze mission impossible? Mijn partijvoorzitter heeft allicht een aantal zaken afgewogen. Ten eerste is dit een zaak die je door het parlement moet sleuren. Ik zit al 16 jaar gepokt en gemazeld in het parlement. Ik weet wel hoe de boîte marcheert. Ten tweede: het is natuurlijk ook een juridische aangelegenheid en ik heb als jurist en advocaat steeds in de commissie grondwet gezeten. De materie is mij dus niet vreemd. En tot slot: van mij is geweten dat ik op het vlak van het communautaire niet de man van de radicale lijn ben. Ik heb relatief goede banden met de Franstalige collega’s. Dat helpt uiteraard. Maar voor de doorsneeVlaming zal het tweede luik van de staatshervorming, zijnde de bevoegdheidsoverdrachten en fiscale autonomie, veel meer zijn leven beïnvloeden dan de splitsing van BHV. En daaraan zijn we nu aan het werken.

−Dat − werk moet voor deze zomer af zijn? Het parlement is zeer efficiënt in de zomer (lacht). Alle staatshervormin-

−Laten − we het ter verstrooiing even hebben over ‘cultuur’ in 2012. U had de keuze uit

• Komst van tv-zender Vier • Het succes van Turnhout 2012 • Jeroen Meus verkoopt 1 miljoen boeken “Ik heb gekozen voor Turnhout 2012. Ik heb de stadswandeling meegedaan en ben de woonst van Jozef Schellekens gaan bekijken. Wat me frappeert, is dat Turnhout zich ermee als stad - en meteen ook de Kempen als regio - op de cultuurkaart van ons land heeft gezet. En wat mij betreft ook op die van West-Europa. Ik vond het niveau zeer hoog. De activiteiten zijn spijtig genoeg wat overschaduwd door de politieke schermutselingen in diverse partijen. Dat staat haaks op de vele positieve zaken die in het Turnhoutse gebeuren. Het voordeel van cultuur is dat het ontmoetingen meebrengt. Het was een zaligheid om met de kleinzoon van Jozef Schellekens, architect Luc Vanhout, te praten, niet alleen over zijn kwaliteiten als architect maar ook over zijn sociale betrokkenheid. Ik heb de mensen van Turnhout 2012 ook moeten teleurstellen. Ze hadden mij als verantwoordelijke voor Regie der Gebouwen gevraagd om Turnhout als stripstad te promoten met strips op de muren van de gevangenis. Ze hadden gekozen voor de Daltons die uit de gevangenis ontsnapten (lacht). Ik vond dat een mooi idee. Maar de administratieve krachten hebben dat jammer genoeg niet mogelijk gemaakt.

−U − bent naar verluidt ook tussengekomen in het subsidiedossier van het Turnhoutse theaterhuis Het Gevolg.

−Heeft − dat te maken met het feit dat we hier ver van het strijdgewoel zitten? Had ik in de Vlaamse rand gewoond, dan zou die zaak me allicht meer emotioneel geraakt hebben. Ik ben voor meer Vlaamse autonomie, voor meer Vlaamse verantwoordelijkheid. Maar ik bekijk dat meer als een middel dan als een doel op zichzelf. Het is een middel om efficiënter te kunnen besturen. Ik bekijk die zaken dus rationeler. Maar misschien is het eigen aan Kempenaars dat zij pogen de kerk in het midden te houden.

Ooit zal de dag komen dat ik mijn toga terug aandoe. Maar als ik me door elke politieke nederlaag had laten ontmoedigen, dan had ik al meermaals moeten stoppen. You win some, you lose some. De kiezer geeft je een belangrijk voorrecht. Ik beschouw althans het feit dat ik parlementslid mag zijn als een belangrijk voorrecht. Mij zal je niet horen klagen.

“Misschien is het niet toevallig dat ze Kempenaars nodig hebben om grote Brusselse problemen op te lossen.”

Het hemd is nader dan rok. In de Kempen is vaak geschreeuwd om iemand in de regering te hebben. Uiteindelijk is er met mij weer iemand en dan is het ook mijn politieke verantwoordelijkheid om facteur van de Kempen te spelen. Als ik moderniseringen krijg in de gevangenissen en probeer wat werk te doen voor de rechtbank, als ik kan zorgen voor een randparking en ondertunneling aan het station in Mol, als ik voor de cultuur van de stad Turnhout wat kan doen… het zou schandalig zijn als ik niets deed. De Kempen moet van de opportuniteit dat ik in de regering zit maximaal gebruikmaken.

−U − bent ondertussen ook een mediafiguur geworden en draait vlot mee in het wereldje van talkshows en spelletjesprogramma’s. U doet dat zichtbaar met plezier. Ik heb ooit nog in mijn collegetijd toneelgespeeld bij Het Lindeblommeke. Misschien dat ik het later terug ga doen. Ik doe dat graag. In de debatten van de Kamer komt er ook wat drama en ‘emo’ aan te pas. Als politicus ben je verplicht om op veel plaatsen te zijn. Als je op de beeldbuis bent, ben je tegelijk op zeer veel plaatsen. Maar overdaad schaadt. Je moet daarin een gulden middenweg vinden.

−Uw − vrouw en kinderen houden uw tv-optredens naar verluidt nauwlettend in het oog. Uw gezin is uw eerste supporter (lacht). Maar het is ook goed dat ze de zaken relativeren. Je aanvaardt van degene die kort bij u staat ook het makkelijkst kritiek. Maar ik hou niks bij, geen krantenartikels of tv-opnames. Wat


Suiker - 23


Servais Verherstraeten

voorbij is, is voorbij. De mooie herinneringen bewaren, de slechte herinneringen proberen te vergeten en toekomstgericht denken.

nen mocht staan op het podium van het Kampioenschap van België in Geel? Als ik geen staatssecretaris was geweest, had ik daar uiteraard niet gestaan. Wat ik aan sommige Kempense sporters op internationaal niveau enorm kan appreciëren, is dat ze voor een groot stuk zichzelf blijven, met soms wel eens een moeilijke periode. Ze blijven met hun voeten op de grond staan. Ik heb een enorm respect voor het succesvolle jaar van Tom Boonen, maar ik heb evenveel respect voor het feit dat hij zijn hoofd niet op hol laat brengen. Ik vind dat hij dat ook zeer goed communiceert. Ik heb dat ook ervaren bij Joël Smets en Eric Geboers. Wellicht zullen ze na hun sportcarrière ook een evenwichtig leven kunnen leiden.

−Er − komen dus nooit memoires van? Nee, memoires laat ik over aan eerste ministers of ministers-presidenten.

−Naar − de buitenlandse politiek dan. Dit was de keuze:

• Herverkiezing van Obama • Burgeroorlog in Syrië • Pussy Riot worden veroordeeld in Rusland “Ik ben zeer blij dat Obama is herverkozen. Ik zou als Amerikaan ook op hem hebben gestemd. Ik ben maar één keer in Amerika geweest en ken hoegenaamd het land niet, maar wat me wel opviel, was de dualiteit van die samenleving. Ook ons land begint steeds meer dualer en ongelijker te worden. In de tijd lazen we ‘In de buitenbaan’, het boek van Luc Huyse over de moeilijkheden die arbeiderskinderen hadden in vergelijking met -ik pak mijn eigen situatie- kinderen van advocaten om het in de samenleving te maken. We hebben een schitterende evolutie meegemaakt in Vlaanderen, maar moeten ervoor oppassen dat die slinger niet naar de andere kant terugkeert. Een samenleving kan maar functioneren als ze een draagvlak heeft en ze heeft maar draagvlak als iedereen mee is. In Amerika is niet iedereen mee. Dat zal ook niet zijn na 8 jaar Obama. Na zijn eerste verkiezing hebben ze hem een goddelijke status verleend. Maar een politicus een goddelijke status geven, is het begin van het einde. Plots wordt men met de eigen menselijkheid geconfronteerd en met de politieke realiteit. Maar goed: hij heeft de volksgezondheidwet erdoor gekregen en wij, Vlamingen, weten perfect hoe relevant dat is.

−U − hebt met Obama nog geen contact gehad? Nee, (lacht) maar dat hoeft ook niet. Als ik de kans zou krijgen om hem de hand te drukken en even met hem te praten, zou ik die natuurlijk niet laten liggen. Maar ik lig daar niet van wakker. Het belangrijkste is dat men in Amerika probeert de economie terug op gang te brengen, dat is ook belangrijk voor Europa en voor Vlaanderen, én dat er een zo rechtvaardig mogelijke samenleving komt.

−Vreest − u ook niet voor een toenemende radicalisering in de VS met de Tea Party als voornaamste exponent? De laatste vijftien jaar hebben we er inderdaad de conservatieve partij zien radicaliseren. Dat is pijnlijk. Men kan soms lachwekkend doen over het feit dat het niet evident is om in de Belgische politiek tot compromissen te komen. Maar dat is het elders evenmin. Kijk maar naar Amerika waar het laatste jaar van de ambtsperiode van Obama door het Amerikaans Congres ook compleet geblokkeerd werd. De zin voor compromis ontbreekt op dit ogenblik, hoewel zoiets absoluut noodzakelijk is om een samenleving te laten functioneren. Het eigen gelijk geeft alleen maar gewin op korte termijn.

−Je − hebt België ook nog niet moeten uitleggen aan Hillary Clinton? Nee, maar ik ben het dit jaar wel eens moeten gaan uitleggen aan de Commissie van Venetië: een pseudorechtbank die over mensenrechten oordeelt. De N-VA had bij de Raad van Europa een klacht neergelegd over onze staatshervorming en die werd doorverwezen naar deze commissie. Volgens de N-VA

24 - Januari 2013

−Interesseert − u zich überhaupt voor sport?

had de hervorming de mensenrechten geschonden. Ik heb ons land moeten verdedigen en ben er de specifieke Belgische situatie moeten gaan uitleggen. Dat was geen evidente zaak. Vaak wordt deze commissie door West-Europese landen gebruikt om Oost-Europese landen op de vingers te tikken. Als die landen dan de kans krijgen om eens terug te kletsen, nemen ze die te baat. Ik heb de commissie kunnen overtuigen. Ze oordeelde dat de hervormingen conform de grondwet en de Europese wetten was. Nationalisme vindt een voedingsbodem in crisistijden, en niet alleen in ons land. Je ziet het ook de kop opsteken in Spanje en Italië of in Wales en Schotland. Het is een tijdsgebeuren. Bepaalde aspecten ervan zijn positief omdat ze beantwoorden aan de verzuchtingen van de mensen om hun een identiteit te geven. Maar andere aspecten kunnen ook bedreigend zijn.

−Mitterand − stelde nationalisme gelijk met oorlog. Regionalisme kan ook leiden tot een efficiënter bestuur en culturele identiteit. Dat is positief. Laten we dat maar aanwenden. De zesde staatshervorming zal een voorbeeld zijn van een positieve aanwending.

−Komen − we bij de dramatische gebeurtenissen in 2012. Er is waarschijnlijk geen keuze mogelijk tussen

• Het busongeval in Sierre • De sluiting van Ford Genk • Het stijgend aantal zelfmoorden in Spanje en Griekenland omwille van de crisis. Lommel is natuurlijk vlak bij de deur… Ik ben iemand die het met persoonlijke emoties vrij moeilijk heeft. Ik heb het op elke begrafenis lastig. Ik ben in Lommel naar de begrafenis geweest en was daar nog meer kapot van dan van een andere begrafenis. Ouders die hun kinderen ten grave moeten dragen, is het omgekeerde van de natuurwet. Wat me vooral is bijgebleven, is de sereniteit die de ouders daar betoond hebben bij een wonde die nooit zal helen. Een kind verliezen heelt nooit. Wereldwijd hebben de media dit drama opgepikt. Maar als de camera’s weg zijn, blijven de ouders alleen achter met hun leed. De essentie van het verhaal, waar het echt om gaat, is dat je in die miserie een

paar mensen rond je moet hebben die je helpen. Ik hoop dat elk van die ouders zo’n familie en zulke vrienden heeft.

−Er − was voor één keer wel veel lof voor de aanpak van politici, in het bijzonder voor burgemeester Peter Vanvelthoven. Maar moet een politicus daar wel aanwezig zijn? Door de omvang van het drama werd het een publiek gebeuren. Een politicus moet samen met mensen treuren of plezier maken, maar mag het drama niet accapareren. Hij moet er aanwezig zijn maar discreet, op de tweede lijn. De politiek staat daar ook erg machteloos.

−We − vonden niet onmiddellijk drie hoogtepunten in 2012. Daarom graag uw eigen hoogtepunt. Ik kom dan terug bij de essentie, bij datgene wat het kortstbij is. Voor mij is die essentie: mijn zoon die afstudeert in het middelbaar en mijn dochter die in haar eerste jaar aan de universiteit in Diepenbeek slaagt. Dat zijn de belangrijkste gebeurtenissen. Politieke successen zijn vergankelijk. Het zijn diegene die rond u staan die blijven.

−Toch − klagen politici na hun carrière steeds over het feit dat ze het opgroeien van hun kinderen hebben gemist. De kwantiteit is er zeker niet wat betreft de contacten in het gezin als politicus. Dat weet je ook en dat weet ook het gezin. Je kan alleen maar hopen dat er de kwaliteit is. Ik hoop dat de kinderen weten dat ik er zal staan als het nodig is. Dat is de essentie van het verhaal. En of dat effectief zo is, moet je aan hen vragen.

−Zij − zijn uiteraard trots op het feit dat hun vader staatssecretaris is. Zoals in elk gezin met meerdere kinderen is die houding ook bij ons verschillend van kind tot kind. De ene relativeert dat al meer dan de andere, en dat is goed zo. Mensen die dicht bij elkaar leven, mogen trots zijn op elkaar. Zij zullen wellicht trots zijn op wat ik ben mogen worden. Ik van mijn kant ben trots op wie ze zijn en tot op heden gedaan hebben. Je moet het leven van een politicus ook niet erger maken dan het is. Er zijn ook veel mensen buiten de politiek die een harde job hebben en die daarnaast nog heel veel maatschappelijk engagement op zich nemen. We leven in een samenleving waarin iedereen het heel druk heeft. Dus: eigen lot! Niet over klagen, alstublieft.

−Was − een van de hoogtepunten niet het moment dat u naast Tom Boo-

Sport in het algemeen interesseert me, en wielrennen in het bijzonder. Als kind miste ik geen uitzending van de Ronde van Frankrijk. Mijn interesse voor het voetbal is wel aan het afnemen. Als ik zondag thuis ben en half in de zetel val, zal ik zeker een veldrit volgen. Vergeet niet dat ik eind jaren 90 in Geel zelfs Belgisch kampioen wielrennen ben geworden bij de parlementairen. Ik was de enige ingeschrevene in die categorie, werd verschillende keren gedubbeld tijdens de wedstrijd, maar heb die toch uitgereden en mocht mij Belgisch kampioen noemen (lacht).

−Maakt − u nog geen deel uit van een politiek wielerclubje? Dat is al een tijdje in de mode. Ik heb veel te weinig beweging en de zeldzame keren dat ik op de fiets zit, is dat op een gewone toeristenfiets langs de Kempense kanalen. De rit beperkt zich ‘tot Postel en terug’. Ik rij soms ook alleen omdat me dat tot rust brengt.

−Een − eerste slotvraag. Op 21 december vergaat de wereld. Is uw taak hier op aarde al volbracht? (lacht) De wereld zal niet vergaan. Het fysieke leven vergaat, maar dan nog moet je tot je laatste dag het beste van jezelf geven en een voorbeeld zijn, al was het maar voor de mensen dicht bij je. Nooit opgeven, dat is mijn boodschap! Ik weet dat ik een zondagskind ben dat van zijn passie zijn beroep heeft kunnen maken. Dat geluk heeft niet iedereen. Ik heb ook het geluk gehad altijd gezond te zijn geweest. Ik moet dan pogen een deel van dat geluk over te dragen aan anderen. Met het ouder worden, word ik steeds optimistischer. Je leert meer mensen en hun enorme kwaliteiten kennen. De mens is tot minder goede dingen in staat, maar ook tot ongelofelijk positieve dingen. Ik geloof fundamenteel in het positieve van een mens.

−Tweede − slotvraag. Welk woord zou u kiezen als u het jaar in één woord moet samenvatten? 2012 is voor mij het jaar waarin compromisloosheid in de politiek - maar eigenlijk bijna overal - de norm is geworden. Dat is jammer. Ik hoop daarom dat 2013 het jaar van de dialoog en het compromis zal worden. Dat werkgevers en werknemers sociaal akkoorden kunnen sluiten, dat politici politieke akkoorden kunnen sluiten die evenwichtig zijn, die misschien langs links en rechts, boven en onder kritiek krijgen, maar die door het grootste gedeelte van onze gemeenschap kunnen gedragen worden.

−Bedankt − voor het gesprek en een gelukkig nieuwjaar! Tekst: Stijn Janssen Foto’s: Bart Van der Moeren


De wondere wereld van Eddy Schellekens

MOL, RETIE (SCHOONBROEK) – Eddy Schellekens, de uitbater van het jazzcafé Jazzoet aan de Rozenberg in Mol, wordt op 4 april 60 jaar. Die mijlpaal wil hij vieren met een feestje. Daarbij denkt Eddy hardop aan een rits optredens, tentoonstellingen, films en vooral veel drank. In de aanloop naar deze festiviteiten vertelt hij aan Suiker over zijn leven in deze contreien. Zat Eddy naast kunstenaar Keith Haring aan de toog in Hasselt? Organiseerde hij in Kasterlee een concert met Pink Floyd? Sliep hij samen met Manu Chao in een kamer in Brussel? U komt het weldra te weten. Vandaag vertelt Eddy over de jaren vijftig toen zijn moeder van de grote germanist Albert Westerlinck al te horen kreeg dat het allemaal wel zou goed komen met haar Eddy. De fabriek in Schoonbroek “Papa had samen met drie broers een ijzer- en constructiebedrijf in Schoonbroek: een ijzergieterij waar ze de SOS-pompen maakten. SOS stond voor Schellekens-Oud-Turnhout-Schoonbroek. Schoonbroek hoorde vroeger niet bij Retie maar bij Oud-Turnhout. De autostrade naar Eindhoven heeft daar verandering in gebracht. Als wij in die tijd over die weg reden, dachten we altijd: waarom hebben ze die weg hier aangelegd? ’s Avonds kwam je er geen vijf auto’s tegen. In de fabriek werkten tussen dertig en zestig mensen, wat heel veel was. Wie heeft er in Retie vandaag een bedrijf waar zestig mensen werken? In Schoonbroek waren ‘de Schellekens’ destijds dan ook belangrijk. Ze voerden ook tractoren in. Een van de grote problemen was dat ze een paard van de boer moesten overnemen als ze een tractor verkochten, zoals vandaag een garagist je oude auto overneemt. Maar dat paard had zo goed gediend dat de eigenaar eiste dat het niet naar de slachterij werd gebracht. Het gevolg was dat we met een gans weiland vol paarden zaten die we elke dag met haver moesten voederen. Op het laatst werden er in het bedrijf ook diamantslijpschijven gemaakt die nu nog worden gebruikt in Zuid-Afrika.

der was toen de enige met een auto in Schoonbroek. Een auto diende om te gebruiken en niet om mee uit te pakken. Mijn vader moest vaak een boerin gaan ophalen om kleren te komen passen in de winkel van mijn moeder. Ik reed vaak met haar voor een dag naar Parijs voor een modebeurs. Of we gingen haar familie opzoeken in Frankrijk waar zij een hotel uitbaatten. Mijn moeder was van Franse afkomst. Haar vader, mijn grootvader, was tijdens de slag van Normandië in de Eerste Wereldoorlog het hoofd van het Rode Kruis. Hij mocht na zijn werk aan het front gaan rusten in het hotel. Daar heeft hij mijn bomma leren kennen. Ondertussen was hij hier benoemd als hoofdonderwijzer: Meester Anthoni. “Na de oorlog kom ik u halen”, had hij haar beloofd. Mijn bomma heeft nooit een woord Nederlands gesproken. Of beter: ze sprak plat Reties met een Frans accent. Voor de mensen van Retie waren we ‘mètschijters’. Ze dachten dat we alleen maar in ons huis op de Markt leefden. Maar als kind bracht ik meer tijd door in de fabriek in Schoonbroek. We mochten van papa overal in de ateliers komen maar er stond altijd iemand naast ons om op ons te letten. We werden er in feite toen al opgeleid om later in de fabriek te gaan werken.”

De winkel op de markt

Met nonkel Rik aan zee

“Mijn moeder had een kledingwinkel aan de Markt in Retie: Mode Josee, een bekende haute-couturezaak waar vrouwen vanuit Antwerpen naartoe kwamen. Ze had de zaak al toen ze mijn vader leerde kennen. Hij was vijftien jaar ouder dan zij. ‘Louis Schellekens heeft me verleid met een Buick met een bak trappist in”, vertelde ze altijd. Mijn va-

Een echt figuur was nonkel Rik. Rik Pelckmans was zijn naam. Hij was de beste vriend van Bert Leysen, de eerste directeur van de VRT, en afkomstig uit Balen. Ook met Hendrik Noterdaeme, de vermaarde priester-directeur van de hotelschool Ter Duinen in Koksijde was hij zeer goed bevriend. Een echte wijnkenner die vaak bij ons langskwam.

Mijn vader heeft na zijn huwelijk alleen nog maar wijn gedronken. Nonkel Rik was de enige vertegenwoordiger van de uitgeverij ‘De Nederlandsche Boekhandel’. Vandaag heet de uitgeverij terug Pelckmans. Hun aanbod bestond voor 80 procent uit schoolboeken. Nonkel Rik verkocht die in gans Vlaanderen aan de scholen. Net als alle vertegenwoordigers had hij daarvoor destijds een chauffeur in dienst. Nonkel Rik huurde in augustus altijd een appartement aan de kust. Terwijl hij in Oost- en West-Vlaanderen de scholen bezocht, verbleef zijn familie aan de zee. We mochten er samen met de meid en de bomma voor twee of drie weken gaan logeren. Mijn moeder en vader waren alleen de zondagnamiddag en maandagvoormiddag vrij en kwamen ons dan bezoeken.

beste vriend. Zijn echte naam is José Aerts. Hij was een van de grootste germanisten die Vlaanderen ooit heeft gekend. Hij was priester en werd bijna uit de kerk gezet omdat hij het opnam voor Louis Paul Boon en Gerald Walschap. Hij is hiervoor zelfs tot bij de paus geroepen. Ik was ook zijn misdienaar. Westerlinck had een buitenverblijf in Postel waar hij zijn boeken en gedichten schreef en studeerde. Maar slapen en eten deed hij bij ons in Retie. We moesten dan twee slaapkamers afgeven. Hij had voor die tijd moderne opvattingen. Naar hem werd thuis geluisterd. Zo hoor ik moeder nog tijdens een diner vragen: ‘Wat moeten we gaan doen met onze Eddy?’ Ik had toen al problemen op school. Westerlinck antwoordde: “Dat moet je je niet aantrekken; hij zal zijn plan wel trekken.”

Met veertien aan tafel

Van de jezuïeten naar de technische school

Ik heb een ongelofelijke, gelukkige jeugd gehad. Mijn ouders zorgden ervoor dat we thuis niets te kort hadden. Er was ook tijd voor een warme knuffel. Mama had haar winkel thuis maar ik mocht haar alles vragen. Wel kregen we altijd maar een kort antwoord. Nooit zei ze enkel ‘neen’. Er was altijd wel een reden bij. Het was ook een warm huis waar er altijd voor iedereen eten klaarstond. We hadden een grote tafel die we tot vier keer groter konden maken. Elke dag zaten we met twaalf tot veertien man aan tafel. Met feesten liep dat op tot 30 man. Er was ook steeds een meid in huis voor het huishouden. Meestal waren dat boerendochters die mee inwoonden. Als ik pannenkoeken wilde bakken, riep mijn moeder: ‘Julia, haal eens een lege bak bier uit de kelder en leer die jongen eens hoe hij bloem, eieren en melk moet mengen.’ Ik mocht dan, staande op een lege bierbak, urenlang pannenkoeken bakken naast Julia.

Professor Westerlinck geeft raad Ik ben een jaar te vroeg naar het eerste studiejaar gegaan. De lagere school was toen nog gevestigd in het gemeentehuis van Retie. Ze dachten dat ik even slim was als mijn broer Guy die vier jaar ouder was en 99,9 procent haalde op zijn rapport. Dat ik een jaar te vroeg naar school ging, heeft -denk ik- te maken met professor Albert Westerlinck, een kozijn van mijn vader en tevens zijn

Na het derde of vierde studiejaar ben ik bij de jezuïeten in Turnhout naar school gegaan. Daar heb ik twee jaar mijn broek versleten. Ik had heel veel problemen met lezen en schrijven. Ik kon alleen maar mee als een leraar het geduld opbracht om met me bezig te zijn. Nu weet ik dat ik dyslexie heb, maar toen bestond dat woord nog niet. Mijn ouders en leraren dachten dat het een gebrek aan concentratie was omdat ik veel te veel aan mijn hoofd had. Ik was ook voortdurend met andere dingen bezig: met muziek, knutselen of rondhangen in de fabriek. In veel zaken was ik dan weer een uitblinker, zoals in wiskunde en het geven van spreekbeurten. Het was een opluchting dat ik ontdekt heb dat dyslexie de oorzaak was. Het heeft me niet gefrustreerd. Ik vind het alleen spijtig dat het me verhinderd heeft om talen te studeren. Van de jezuïeten ben in naar Sint-Victor gegaan omdat ze dachten dat het niveau er lager lag. Maar school interesseerde me niet. Ik bleef veel liever thuis. Na de lagere school wilde ik kunsten gaan studeren of etalagist worden. Maar mijn moeder zei: “Kunsten mag, maar eerst moet je een beroep leren.” Omdat ik technisch aangelegd was, werd ik naar de technische school in Tessenderlo gestuurd. Dat gebeurde ook met de bedoeling de fabriek van vader over te nemen. Hij zag in mij zijn opvolger.”

Tekst: Stijn Janssen

Suiker - 25


Wim Paeshuyse geeft fakkel door Deze maand in de Poppenzaal

Turnhout zoekt stadsdichter TURNHOUT – Eind januari gooit Wim Paeshuyse de handdoek in de ring. Dan is hij stadsdichter af. De titel kreeg hij bij toeval. Hij had er niet voor gesolliciteerd en ook het Turnhoutse stadsbestuur had het hem niet gevraagd. Toen een vriend als grap een vals persbericht de wereld instuurde en de plaatselijke correspondenten dit overnamen, besloot Paeshuyse zijn nieuwe officieuze titel ter harte te nemen. Twee jaar en zo’n 14 stadsgedichten later is hij klaar om de fakkel door te geven. “Ik heb gehoord dat ze aan een opvolger denken, maar ik weet niet wie het gaat worden”. −Je − werd ‘per ongeluk’ stadsdichter. Was je daar blij om? Twee jaar geleden kreeg ik op Gedichtendag allerlei gelukwensen via sms en Facebook. Ik had zelf niet door waarover het ging en toen ik eenmaal doorhad dat het een grap was van Wouter van Peer kon ik twee dingen doen. Ofwel kon ik alles ontkennen, ofwel kon ik het spel meespelen. Omdat ik

26 - Januari 2013

altijd te vinden ben voor een goede mop speelde ik mee. De mensen dachten nu toch al dat ik de stadsdichter was en wat had ik te verliezen? Uiteindelijk is het wel goed geweest voor mijn carrière, ook al stelt de titel in deze stad amper iets voor. Het is alsof je koning zou zijn in Bobbejaanland. Bobbejaanland is niet eens een echt land maar je bent wel kóning. En de mensen horen enkel het woord koning. Als ik zeg dat ik stadsdichter ben, plaatsen ze me direct op dezelfde lijn als de Antwerpse stadsdichters zoals Lanoye en Moeyaert, terwijl het natuurlijk veel minder voorstelt.

−Stadsdichter − is een aparte stiel. Je schrijft voor de hele stad en niet enkel voor jezelf of voor je eigen fans. Hoe heb je dat engagement opgenomen? Ik heb geprobeerd zo gevarieerd mogelijk te schrijven. Sommige gedichten zijn zwaar en grijpen terug naar de mythologie. Andere zijn zeer toegankelijk en zijn eerder mopjes. Ik wou me niet vastpinnen op één stijl maar allerlei stijlen en vormen uitproberen in mijn stadsgedichten. Veel van de stadsgedichten zijn geschreven voor speciale gelegenheden. Het Open doek-filmfestival, de opening van de Grote Markt, de opening van de fietsersbrug, etc. Eigenlijk vind ik de stadsgedichten niet het belangrijkste van mijn stadsdichterschap. Ik ben de laatste jaren als stadsdichter harder bezig geweest met het organiseren van poëzieactiviteiten. Met

‘Poëzie aan de Sloot’ organiseer ik het grootste poëziefestival van de regio. Elk jaar opnieuw probeer ik goede artiesten op originele locaties te programmeren en die aanpak werkt. Afgelopen editie werd ons bezoekersaantal zelfs meer dan verdubbeld. Ook Startschot, Poëzie in ’t Pand en De Sprekende Ezels, die ik samen met Wouter van Peer heb georganiseerd, hebben heel wat mensen naar poëzie gelokt. Er komen elk jaar meer mensen naar poëzieactiviteiten die ik organiseer dan naar poëzieactiviteiten in de Warande. En dat zonder subsidies. Ook ‘De Automaat’ die ik samen met vier vrienden heb gemaakt, loopt goed. In deze gedichtenautomaat staat een dichter of muzikant. Voor een vrije bijdrage kan je een gedicht of lied kiezen dat dan live voorgedragen wordt door de dichter of muzikant. Met dit initiatief hebben we de laatste twee jaren meer dan dertig optredens gegeven in heel Vlaanderen. Van Beerse tot de boekenbeurs en van de Turnhoutse cultuurmarkt tot de Gentse feesten. We hebben er deze zomer zelfs Villa Vanthilt mee gehaald.

−Heb − je nog een gouden raad voor je opvolger? Verwacht niet dat mensen zelf op zoek gaan naar je materiaal, maar breng het zelf naar de mensen. Verkoop jezelf. Probeer beter te zijn dan je voorganger. Meer info over Wims optredens en alle stadsgedichten op: http://startkabels. blogspot.be.

Tekst: Katrien Lodewyckx

TURNHOUT – In januari kan je in de Poppenzaal terecht voor vier kindershows. ‘Draaiorgel De Notenkraker’, een gastvoorstelling van Ingeborg Theater, wordt gespeeld op woensdag 2 januari om 10.30 en om 14.30u. Het is een vrolijk en spannend stuk met veel muziek en poppen. Geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar. ‘Ati’ is geschreven voor kleuters van 3 tot 7 jaar. Ati zou heel graag een vogel zijn. Als ze kon, zou ze naar de maan vliegen. Op een dag waagt ze haar kans, op de vleugels van een vlinder. Maar ze is er te zwaar voor. Met de geleende vleugels van een vogeltje lukt het uiteindelijk wel. Ze vertrekt naar Afrika. Ondanks de waarschuwingen om niet te dicht bij de zon te komen, vliegt ze toch steeds hoger en hoger. Dan verbranden haar vleugels en valt ze in de zee. ‘Ati’ wordt gespeeld op 6, 9 en 13 januari. ‘De nachtegaal’, een voorstelling die je kan bekijken op 16, 20 en 23 januari, is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Het schimmenspel is gebaseerd op een bekend sprookje van Hans Christian Andersen. De keizer van China woont in een prachtig paleis. Maar het allermooiste is toch wel de nachtegaal die zo mooi kan zingen dat hij er tranen van in de ogen krijgt. Dan geeft de keizer van Japan de keizer van China een prachtige mechanische nachtegaal cadeau. Iedereen is verrukt over de gouden nachtegaal, die nog mooier zingt dan de echte. Omdat niemand hem nog wil horen, vliegt de nachtegaal terug naar zijn bos. Maar op een dag is de opwindnachtegaal stuk en de keizer is ontroostbaar. ‘Ei,ei,ei mijn vriendje is een ei’ (2,5 – 5 jaar) is een voorstelling voor de allerkleinsten. Het is een poppenspel over vriendschap, met veel simpele meezingliedjes. Te zien op 27 en 30 januari en 3 februari. De voorstellingen op woensdag beginnen telkens om 14.30u, die op zondag om 10.30u. Kinderen betalen 5 euro, volwassenen 6 euro. Een voorstelling duurt gemiddeld anderhalf uur, pauze inbegrepen.

Provincie geeft meer dan 150.000 euro subsidie aan Kempense cultuurcentra KEMPEN - Ook dit jaar reikt de provincie Antwerpen subsidies uit voor cultuur- en gemeenschapscentra. Die steun bestaat uit een personeelstoelage, een programmeringstoelage en een toelage voor promotie. In totaal gaat meer dan 150.000 euro naar de Kempen. De Werft in Geel ontvangt 49.881 euro, ‘t Schaliken in Herentals 31.778 euro en ‘t Getouw in Mol 55.118 euro. Het gemeenschapscentrum ‘t Heilaar in Beerse krijgt een subsidie van 15.831 euro. “We hopen hiermee impulsen te geven om regionale samenwerkingsverbanden te creëren zodat de centra expertise kunnen uitwisselen en kosten kunnen reduceren. Op die manier kan het culturele aanbod in de Kempen nog meer kwaliteit krijgen.”, stelt Peter Bellens. Voor de volledigheid: ook de Warande in Turnhout krijgt steun van de provincie –het ís zelfs van de provincie-, maar de Warande is een cultuurhuis en geen cultuur- of gemeenschapscentrum, en komt daarom in deze lijst niet voor.


De toekomst ligt onder de rozen LICHTAART – Het tijdperk van de amateur is voorbij. De wereld verandert sneller dan ooit. Sociaal netwerken leidt tot ‘sociaal niet werken’. Dat zijn slechts drie van de vele vaststellingen die trendwatcher Herman Konings neerschrijft in zijn recentste boek Sub Rosa, Latijn voor ‘onder de rozen’. Want daar, onder de rozen, liggen volgens Konings de trends en de toekomst verborgen. Vormingplus Kempen nodigde de bevlogen consumentenpsycholoog uit om samen met de Kempense sociaalculturele sector na te denken over wat er in de samenleving gebeurt en hoe ermee aan de slag te gaan.

Op een koude winteravond tekenen zo’n honderd mensen van diverse socioculturele organisaties in onze regio present in de Residentie in Lichtaart. “Om ons werk te kunnen doen, willen we de polsslag van de samenleving kunnen lezen”, steekt Gie Van den Eeckhaut, voorzitter van Vormingplus Kempen, van wal. Een van de inspiratiebronnen is Herman Konings. “Ik ben geen waarzegger”, zegt de trendanalist. “Ik praat veel met wetenschappers die de toekomst bestuderen. Zelf kan ik geen expert zijn in toekomst, want ik heb er geen ervaring mee.” En daarmee refereert Konings aan zijn boek Sub Rosa. Geïnspireerd toekomstkijken. Sub Rosa is Latijn voor ‘onder de rozen’. “‘We zullen het sub rosa houden’, zeggen juristen als over iets gezwegen moet worden”, legt Konings uit. “Voor ons, psychologen, betekent sub rosa dat iets nog niet aan de oppervlakte is. De toekomst is sub rosa.”

Radicaliserende technologie In zijn lezing trakteert Konings het publiek op een aantal wetenschappelijke vermoedens. “In dit tweede achtste van de 21ste eeuw zijn we minder geneigd om weerstand te bieden tegen verandering. In 2000 had 70% van de Belgen geen mobiele telefoon, ondanks de inspanningen van de reclamewereld. In 2003 had 70% van de Belgen een gsm en vandaag is dat negen op tien. De snelheid van verandering is veran-

derd”, snijdt Konings een eerste trend aan. De oorzaak voor dat fenomeen van snelle verandering vindt de psycholoog bij de vier Rosa-waarden: Radicaal, Openhartig, Saamhorig en Aanstekelijk. In zijn smakelijke stijl doet Konings de betekenis van de ‘R’ en de ‘A’ uit de doeken. De ‘R’ van radicaal. “Dat betekent vooreerst extreem. Er zijn ontzettend veel wetenschappers die de toekomst bestuderen, vooral in de BRIICS-landen: Brazilië, Rusland, India, Indonesië, China en Zuid-Afrika. In die economische groeilanden om ‘u’ tegen te zeggen, gaan heel wat centen naar onderwijs en onderzoek. Wat zij ontwikkelen, is onwaarschijnlijk. De technologie is aan het radicaliseren. Een voorbeeld: voor 499 euro kan je een reflexcamera kopen. Daarmee kan je mooie foto’s maken zonder enige opleiding. De liefhebber is quasi een professional geworden. Is het tijdperk van de amateur voorbij? Dat is dan de hamvraag.”

komen. In steden zijn steeds meer mensen bereid om moestuinen aan te leggen. Kijk naar het succes van kok Jeroen Meus, het antwoord op Piet Huysentruyt die in een wit machtsuniform Mariette op de vingers tikt. De programmamakers van ‘Dagelijkse Kost’ laten Meus om de drie zinnen ‘bomma’ zeggen. Want dat is herkenbaar voor de mensen. Zijn ongestreken hemd is authentiek. Gevolg: 250.000 Vlamingen hebben zijn boek gekocht. Dat is een vorm van radicaal zijn, van naar de wortel kijken.” Kort stipt Konings de ‘S’ van saamhorigheid in het letterwoord Rosa aan. ‘Sociaal netwerken is belangrijk. Maar het leidt tot ‘sociaal niet werken’. “We hebben teveel bits en bytes per dag. Bij twintigers en dertigers gaan alsmaar meer stemmen op om op vrijdag om 14u te stoppen met werken en iets te gaan drinken in een coldspot. Kortom, we vinden het leuk om een analoog boek te lezen en in de moestuin te wroeten.”

Bomma

Kiespijn

Een opvallend gevolg van de radicalisering van de technologie is volgens Konings dat mensen het digitale opnieuw inruilen voor het analoge. “Kijk naar het succes van de boekenbeurs”, stelt Konings. “Nooit zijn er zoveel analoge boeken verkocht als nu.” Dat brengt de trendwatcher naadloos bij de tweede betekenis van de ‘R’-waarde. “Radix is Latijn voor wortel. Vandaag zijn we geïnteresseerd in waar we vandaan

De ‘A’ staat voor aanstekelijk. “Ons gedrag werkt vaak belemmerend”, stelt Konings vast. “We hebben heel wat problemen. Denk maar aan tijds- en prestatiedruk. We hebben minder tijd en dan moet je na een drukke werkdag op de koop toe nog naar de winkel. Je loopt langs de rekken en wordt geconfronteerd met een enorm grote keuze aan yoghurt. En je hebt minder tijd. Dat leidt tot keuzeverlamming of kies-

pijn. En dan kies je yoghurt natuur.” Dan komt volgens Konings de psychologie van het duwtje op de proppen. “We moeten aangestoken worden om ons gedrag te veranderen.” En daar zijn volgens de psycholoog drie mogelijkheden voor. Een daarvan is zelfmonitoring. En dat brengt ons bij de apps, de kleine applicaties die draaien op een smartphone of tablet. “Zo is er bijvoorbeeld een app om je gewicht en BMI te weten. Elke dag ontvang je een herinnering dat je op de weegschaal moet gaan staan. Of de app waarmee je in een restaurant kan achterhalen hoe het gesteld is met de cuisson van je vlees.” Die ‘app-zucht’ heeft volgens Konings tot gevolg dat we ons gedrag in grafieken gaan omzetten en beginnen te veranderen.”

Traagdruppellende koffiehuizen Gevat en op humoristische wijze resumeert poppenspeler Armand Schreurs het betoog van Herman Konings. Het publiek lacht, maar lijkt ook wat verward. Teruggrijpen naar het lokale, naar gezellig traagdruppelende koffiehuizen is onze reactie op de globalisering en digitalisering. En dat stemt tot nadenken. Daarmee is het opzet van Vormingplus Kempen geslaagd. Een duwtje in de rug voor de socioculturele organisaties om te bekijken hoe met de geschetste verschuivingen om te gaan.

Tekst: Caroline Haverans

Suiker - 27


Lezingen Workshops Cursussen Uitstappen KALENDER JANUARI vanaf ma 7 jan, elke maandag van 19 tot 21u - Turnhout

di 8 jan van 20 tot 21u - Herentals

Geert De Weyer Nou moe: duizend smurfen en granaten Geert De Weyer is niet alleen een gepassioneerd stripliefhebber maar tegelijk een autoriteit in de wereld van de strips. Een buitengewoon illustratieve lezing. Lakenhal, Grote Markt 0 Info: 014 28 51 30, www.schaliken.be

Praatpunt

di 8 jan van 20 tot 22.30u - Herentals

Wil jij je Nederlands verbeteren? Spring dan eens binnen op maandagavond. (niet tijdens schoolvakanties) De Warande, lokaal A, Warandestraat, 42. Info 014 47 21 10, 014 47 21 64 of nic. vangrootel@warande.be Een Dinamo-activiteit in samenwerking met Vormingplus Kempen

Geheugen en vergeten Je vergeet al eens iets. Oei, moet ik me zorgen maken? Is dit het begin van dementie? Tijdens deze infoavond krijg je een realistisch beeld van de capaciteiten van ons geheugen. Zo kan je onnodige zorgen vermijden. CC ‘t Schaliken, Grote Markt 35 Info: www.kvlv.be

elke dinsdag van 12.30 tot 15u - Herentals

di 8 jan van 14 tot 17u - Herentals

In deN Babbelhoek oefen je als anderstalige Nederlands, leer je je spreekangst overwinnen en correcter spreken. Nederrij 115 Info 014 22 17 81 of www.denbabbelhoek.be in samenwerking met Vormingplus Kempen

We nemen je mee op culinaire wereldreis. Wat is de link tussen eerlijke, Ethiopische koffie en biodiversiteit? Convent Begijnhof Herentals, Burchtstraat z/n Info: 014 21 12 69 in samenwerking met Vormingplus Kempen

vanaf di 8 jan, elke dinsdag van 13.30 tot 15.30u - Geel

woe 9 jan om 20u - Laakdal

Spreek je al een beetje Nederlands en wil je verder oefenen? Kom dan naar het Praatpunt. Daar komen mensen uit verschillende culturen samen om te praten over alledaagse dingen. Den Alleman, Velleke 220 Info 014 56 05 95 of kreatief.geel@skynet.be in samenwerking met Vormingplus Kempen

‘De voedselzandloper’ was het eerste boek dat beschrijft hoe voeding het verouderingsproces kan vertragen. Heel wat mensen beseffen te weinig wat voor krachtig instrument voeding is om het verouderingsproces te beïnvloeden. Het boek is een bestseller: het is ondertussen al aan de 15de druk toe. Bibliotheek Laakdal, Kerkstraat 21 Info: www.laakdal.be/vrije-tijd-en-toerisme/bibliotheek.html in samenwerking met Vormingplus Kempen

deN Babbelhoek

Praatpunt

vanaf wo 9 jan, elke woensdag van 19 tot 21u - Hoogstraten

Praatpunt

Spreek je al een beetje Nederlands en wil je verder oefenen? Kom dan naar het Praatpunt. Daar komen mensen uit verschillende culturen samen om te praten over alledaagse dingen. (niet in schoolvakanties) Gemeentelijke basisschool Hoogstraten, Koningin Elisabethlaan, 21. Info 03 314 37 86 of kreatief@skynet.be in samenwerking met Vormingplus Kempen vanaf do 10 jan, elke donderdag van 19 tot 21u - Mol

Praatpunt

Spreek je al een beetje Nederlands en wil je verder oefenen? Kom dan naar het Praatpunt. Daar komen mensen uit verschillende culturen samen om te praten over alledaagse dingen. (niet in schoolvakanties) CVO Kempen-Mol, ingang Chrysantenlaan. Info 014 31 69 18 of kreatief.mol@skynet.be in samenwerking met Vormingplus Kempen ma 7 jan om 13.30u - Geel

Klassieke muziek beluysteren Schrik van klassieke muziek? Kom dan eens ‘luysteren’! Onder leiding van een enthousiaste vrijwilliger geniet je van de mooiste klassieke melodieën. Geen kennis vereist! LDC Luysterbos, JB.Stessensstraat 69 Info: 014 56 70 70, dienstencentrum@ ocmwgeel.be

28 - Januari 2013

De wereld op je bord

‘De Voedselzandloper’ met Kris Verburgh

vanaf woe 9 jan tot 27 maa van 9 tot 11.45u - Turnhout

Experimenteel portrettekenen

Een portret heeft veel zeggingskracht. Ontdek en leer hoe je een portret stap voor stap vormelijk kan weergeven met behulp van tekenmaterialen zoals potlood, houtskool, pastel, aquarel, ... . We leren de techniek aan om een hoofd schematisch op papier te zetten. Deze basiskennis diepen we verder uit. Iedereen werkt op eigen niveau en ieders creativiteit zal vruchten afwerpen. Dinamo - De Warande, Warandestraat 42 Info: www.warande.be/dinamo

van de veiligheidssituatie. Elk jaar stijgen daar de moordstatistieken, en er is nochtans - op Colombia na - nergens meer een (burger) oorlog aan de gang. Natuurpunt Museum, Graatakker 11 Info: l.swerts@skynet.be

enthousiaste vrijwilliger geniet je van de mooiste klassieke melodieën. Geen kennis vereist! LDC Luysterbos, JB.Stessensstraat 69 Info: 014 56 70 70, dienstencentrum@ ocmwgeel.be

Info: 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be, bibliotheek.geel.be

di 15 jan om 20u - Herentals

ma 21 jan, ma 28 jan om 19u - Olen

Alle culturen kennen rituelen en tradities rond het verlies van naasten. Hoe in onze streken wordt omgegaan met de dood is bekend. Maar hoe begraven moslims hun doden? Is er een hiernamaals in het boeddhisme? Hoe gaan hindoes en joden om met het verlies van een familielid? Kasteel Le Paige, Nederrij 135 Info: 014 28 51 30, www.schaliken.be

Sfeerverlichting maken in gips zaal Boekelheem, Stationsstraat 3 Info: 014 21 43 14

Dit weekend kiezen we ervoor om samen aan de slag te gaan met onze eigen hoogsensitiviteit. Naast informatie en (h)erkenning bij/van elkaar is er veel ruimte voor uitleg en persoonlijke ontwikkeling. Hoogstraten In Praktijk - Buizelstraat 2d Info: 0487 37 53 70, Sandra@InPraktijk.be, www.inpraktijk.be/weekendhoogsensitiviteit/

Bert Broeckaert Dood en religies

woe 16 jan van 20 tot 22u - Herentals

Achter de schermen van de kliniek

Een rondleiding achter de schermen van het ziekenhuis Sint Elisabeth Ziekenhuis, Nederij 133 Info: 0486684660, fannyderidder@telenet.be vanaf do 17 jan tot 28 maa om 13.30u - Geel

Sacrale dans

“Sacrale dans” dansen we in een cirkel. het brengt je dichter bij jezelf in het hier-en-numoment. In de cirkel ontmoeten we ook de anderen, zonder woorden, op een dieper niveau. Hoeve Middenin, Buitensteinde 33 Info: 014 55 76 59, Bliya@telenet.be , users.telenet.be/bliya do 17 jan van 20 tot 22u - Gierle (Lille)

Buitenlandse militaire missies: engagement, gevaar en zingeving?

Kapitein-commandant-vlieger Ken De Troch Centrum, Singel 29 Info: dfgierle@gmail.com vrij 18 jan van 20 tot 22.30u - Wortel (Hoogstraten)

Schotland - een lezing

Deze lezing door Jef Leestmans is een rondrit doorheen een overweldigende natuur en cultuur met foto’s van landschappen, zoogdieren, planten, vlinders en veel vogels. Een complete virtuele rondreis door de Highlands en islands van Schotland. Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41 Info: 03 314 47 75, bc.deklapekster@ natuurpunt.be ma 21 jan om 13.30u - Geel

Klassieke muziek beluysteren Schrik van klassieke muziek? Kom dan eens ‘luysteren’! Onder leiding van een

Sfeerverlichting maken in gips

di 22 jan om 19.30u - Herenthout

Infoavond ‘Handicap en verkeersveiligheid’ Deze infoavond wordt georganiseerd door KVG Herenthout in samenwerking met de Federale Wegpolitie. Inschrijven is verplicht en kan bij Walter Horemans, Koestraat 94 te Herenthout, T 014 51 56 91 of via KVG Turnhout, T 014 40 33 62 of per mail turnhout@kvg.be. GOC Ter Voncke, Vonckstraat 17 Info: 014 40 33 62 di 22 jan om 20u - Lille

Verhalen bij traditionele streekgerechten Walter Van den Branden, ex-molenaar van Gierle en een van de eerste proevers van de Gageleer, voelt het schuim nog op de lippen als hij aan de verhalen van vroeger denkt. Hij brouwt voor je de verhalen bitter en kruidig, met een milde afdronk. bibliotheek Lille, Kerkstraat 22b Info: 014 88 19 20 in samenwerking met Vormingplus Kempen do 24 jan om 20:15u - Turnhout

Bernard Dewulf - Kleine dagen In deze ‘lezing’ uit ‘Kleine dagen’ zit de schrijver alleen op het toneel, achter een tafel, zoals dat ook tijdens het schrijven het geval is, en geeft een stem aan zijn boek. Die stem laat hij vergezeld gaan van beelden, korte filmpjes die hij heeft ‘gevonden’ en die nu eens wringen en dan weer aansluiten bij de teksten. de Warande Turnhout, Warandestraat 42 Info: 014 41 69 91, www.warande.be za 26 jan om 10u - Geel

Leeskring: Kind van een vreemde (Alan Hollinghurst) Alan Hollinghurst (1954), schrijver, wetenschapper en journalist, maakte naam met onder meer “De zwembadbibliotheek”. Homoseksualiteit is in zijn werk een terugkerend motief. Openbare bibliotheek Geel, Werft 30

vrij 11 jan om 20.15u - Oud-Turnhout

Jan Verheyen - Lights! Camera! Action! 100 jaar film Fimregisseur en filmfanaat Jan Verheyen is je gids op een speelse en avontuurlijke ontdekkingsreis door de geschiedenis van de cinema: 100 jaar film in 100 minuten. OC De Djoelen, Steenweg op Mol 3 Info: 014/462227, www.oud-turnhout. be

JOUW activiteit in deze kalender? Cursussen, lezingen en workshops voer je makkelijk en snel in op www.cultuurdatabank.be. Doe dat wel zo snel mogelijk. Als je ze aanvinkt als ‘educatieve activiteit’ komen ze niet alleen trecht op www. UitinVlaanderen.be, maar ook op allerlei agenda’s, websites en redacties. En natuurlijk ook in Suiker! Meer details vind je op www.cultuurnet.be/uitdatabank.

Politieke en economische vooruitgang in een bedreigd continent - A Vranckx Het gaat economisch en politiek beter in bijna alle landen van Latijns-Amerika. Maar die vooruitgang gaat in bepaalde landen gepaard met een verslechtering

Weekend workshop hoogsensitiviteit

di 29 jan van 20 tot 22u - Herentals

In the Spotlight: notaris Walter Vanhencxthoven Een figuur ‘in the spotlight’: de spits wordt afgebeten door notaris Walter Vanhencxthoven. huisvandeMens-Herentals, Lantaarnpad 20 Info: 014 85 92 90, herentals@deMens. nu di 29 jan om 13.30u - Geel

Lenteboompje maken met lapjes stof De lente laat nog eventjes op zich wachten. Maar je kunt toch al iets origineels maken om de lente nu al in huis te halen. Heb je zin om je eigen lenteboompje te maken, maar weet je niet hoe je hieraan moet beginnen, dan hebben wij de ideale workshop. Onder begeleiding leer je een lenteboompje met lapjes stof te maken. Dienstencentrum Luysterbos, JB.Stessensstraat 69 Info: 014 56 70 70, dienstencentrum@ ocmwgeel.be di 29 jan om 18.30u - Herentals

Te Gek?!, met Kristien Hemmerechts Kristien Hemmerechts over het taboe dat bestaat om en rond psychische problemen. Hemmerechts groeide samen met haar psychisch zieke zus op, maar ondervond dat er nauwelijks taal was om met haar zus over de ziekte te praten. En wanneer er taal was, ging praten moeizaam. De Fakkel/De Dorpel, Sint-Waldetrudisstraat 37 Info vzwdefakkel@gmail.com in samenwerking met Vormingplus Kempen do 31 jan om 19.30u - Herselt

Dans, speel, luister en zing op Kempense wijze Neem een oud dorpsverhaal, bv. ‘Bartel Pegh’. Omring het met wat volkse instrumenten en een greep uit de liedjes van weleer. Schraap de keel in het dialect en werk af met een koppel-, sliert-, paar- of kringdans. Kleur: Kempens. VTC de Mixx, Asbroek 1 H Info: bibherselt.provant.be in samenwerking met Vormingplus Kempen do 31 jan van 9.30 tot 16.30u - Turnhout

De kracht van muziek

di 15 jan van 14 tot 16u - Turnhout

Voordracht over Latijns Amerika

za 26 en zo 27 jan van 10 tot 16u - Hoogstraten

Zin om iets te organiseren?? Vormingplus Kempen betaalt voor een aantal activiteiten tot 75% terug van je kosten voor de begeleiding (met een maximum van 200 euro). Ons aanbod en honderden cursussen, lezingen, workshops vind je op www.vormingpluskempen.be.

Een ervaringsgerichte workshop: via zelfexplorerende spelvormen naar concrete tips om bewust om te gaan met muziek tijdens de dagelijkse zorg. de Warande Turnhout, Warandestraat 42 Info: eclaus@zorgsaam.be, www.zorgsaam.be


DINAMO VIERT DERTIGSTE VERJAARDAG

SLIM BEKEKEN en ‘U TURN HOUT’

Dinamo is een begrip in de regio op het vlak van cursussen en workshops. Ook wanneer mensen buiten het reguliere arbeidscircuit vallen, ziet Dinamo hun kwaliteiten en zet die zo goed mogelijk in. Alle cursussen, workshops en andere activiteiten worden immers door vrijwilligers begeleid. De cursisten komen van heinde en verre: Dinamo bereikt zo een mix van de bevolking, al 30 jaar lang!

Slim bekeken staat voor alle activiteiten die door een duurzame bril zijn bekeken. Deze activiteiten stimuleren ecologisch leven zonder aan comfort in te boeten. Integendeel, je krijgt er vaak extra’s voor in de plaats in de vorm van een financieel voordeel, een portie gezelligheid, nieuwe uitdagingen of nieuwe vrienden. Je herkent de activiteiten aan het Slim Bekeken-logo. We organiseerden een infoavond ‘Turnhout klimaatneutrale Stad’ . In samenwerking met de Mondiale Raad nodigden we 2 sprekers uit. Wouter Smets gaf een inkijk in de problematiek van de klimaatopwarming en piekolie. Nadien ging Alma De Walsche met de aanwezigen in gesprek om te kijken wat we heel concreet in Turnhout kunnen doen . En zo ontstond ‘U Turn hout’: de transitiegroep in Turnhout. ‘U Turn hout’ is een groep mensen die duurzame initiatieven ontwikkelen in Turnhout. Wat doen we zoal? We organiseren sensibiliserende acties en educatieve activiteiten zoals duurzame ateliers, inloopdagen Transitie en een infoavond over voedselteams, en steunen ook activiteiten die zorgen voor een breed draagvlak zoals Sing for the Climate.

DERTIGERS Speciaal naar aanleiding van onze dertigste verjaardag richten we in het voorjaar heel wat activiteiten in voor dertigers: frisse en nieuwe workshops, feestelijke activiteiten, uitstappen…! We sommen ze hier al even voor je op: culinair ontbijtbuffet met cava – vegetarisch koken – salades – koken aan een slanke prijs – asperges -- sushi – wokken met curry - Marokkaanse keuken – zarzuela, paella, bouillabaisse – Thaise keuken dans zumba, latin, salsa – familiedans in en om de wereld biodiversiteit in je tuin – composteren kunst, mode en creativiteit creatief denken en doen – Chinese kalligrafie, levensfilosofie en meditatie – decoratieve schaal of pot – al spelend leren tekenen – je eigen popartportret – schilderen vanuit jezelf – Keltisch knoop- en vlechtwerk in je mandalatekening - oriëntaalse mandala – dotpainting – een rokje in twee avonden – een vest in twee avonden – een hartje van valentijn – concertina – papierscheppen en boekje binden letteren luister je mee? multimedia computertoepassingen en onderhoud – digitale fotografie – stop motion animatiefilm – foto’s bewerken en presenteren muziek notenkrakers – de minnaressen van Chopin – gitaar voor beginners sport en lichaamscultuur glutenvrij dieet – kristaltherapie – fietsherstel – fitheidstesten –– voetreflexologie – active yoga – Chinese meditatie – stilte beleven

EEN GREEP UIT DE KALENDER - JANUARI do 10, 17 en 24 jan, 7 feb van 9.30 tot 11.30u

De verlichting

“De verlichting” wordt gezien als een van de pijlers van de westerse beschaving. Ze wijzigde fundamenteel het denken over de politiek, de wetenschap, de economie, de cultuur, de opvoeding en de religie in de westerse wereld. Een vierdelige reeks in de Warande. 10 euro, vooraf inschrijven di 15 jan van 7.45 tot 18.30u

Brussel: retrospectieve Constant Permeke en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg begeleide daguitstap; vertrek vanuit Turnhout 49 euro, vooraf inschrijven wo 6 en 30 jan van 13.30 tot 15.30u

Luister je mee? Voorlezen uit kinderboeken Is er iets mooiers dan te mogen luisteren naar een leuk/ gek/ boeiend/ spannend verhaal dat voorgelezen wordt? De magie van het voorlezen zorgt voor onvervangbare ogenblikken. Maar hoe begin je eraan? Hoe moet het eigenlijk? Welke valkuilen zijn er en hoe maak je er een succesverhaal van? Leesbevorderaar Ria Dorssemont neemt je mee op een wonderlijke reis door boekenland en zet je op het goede spoor voor plezierig voorlezen. Kristin Veulemans neemt ondertussen je kids onder haar literaire hoede. Een tweedelige workshop in ’t Pand, Warandestraat 64 5 euro, vooraf inschrijven ma 21 en 28 jan, 4 feb van 19 tot 21u

Computertoepassingen en onderhoud Je hebt een computer, je kunt er het gebruikelijke werk op verrichten maar eigenlijk mis je toch wat technische ondersteuning. De harde schijf zit te vol en daardoor gaat je computer heel traag. Je wil nieuwe software installeren maar weet niet hoe. Een e-mailaccount aanmaken en/of veilig op het internet surfen. Hoe doe je dat allemaal? In deze workshop pakken we dit soort praktijkvoorbeelden een voor een aan. Achteraf werk je meer zelfzeker met dit medium. Driedelig workshop in de Stedelijke Handelsschool, Parklaan 52 in Turnhout 7,50 euro, vooraf inschrijven

ma 21 en 28 jan, 18 en 25 feb, 18 en 25 maa, 15, 22 en 29 apr, 6, 13 en 27 mei van 18.30 tot 20.30u

Gitaar voor beginners

Weg met die luchtgitaar ! Dit is een basiscursus voor wie de snaren echt onder de vingers wil voelen. Wij leren de akkoorden van eenvoudige pop- en luisterliedjes. Enige voorkennis is niet vereist maar een portie doorzettingsvermogen is wel belangrijk. Lessenreeks in de Warande. Meebrengen: gitaar, muziekstaander, schrijfgerief, evt. stemapparaat extra kosten voor lesmap: 5 euro, te betalen bij inschrijving 30 euro, vooraf inschrijven wo 30 jan van 9 tot 12u

Creatief denken en doen Vaak gebruiken we de ideeën niet die spontaan bij ons opkomen. Vinden we ze misschien niet goed genoeg? Kunnen we een stoel enkel gebruiken als stoel of zou jij deze ook gebruiken als kapstok? In deze workshop leer je spelen met je ideeën en onderzoek je hoe creatieve inspiratie werkt, dit alles door gebruik te maken van allerlei materialen en een verscheidenheid aan voorwerpen. Doorbreek je vaste gedachtenpatronen, verruim je denkwijze… en word een stuk rijker! Iedereen kan dit leren, ook jij! Kongoplein 5 euro, vooraf inschrijven

INFO Dinamo Warandestraat 42, Turnhout 014 47 21 64 www.warande.be/dinamo www.facebook.com/dinamo.vzw Lut Mertens (algemene coördinatie): lut.mertens@warande.be Educabalie (info over inschrijvingen): dinamo@warande.be

talen Engels op reis – Frans op reis uitstappen geitenboerderij - Biesbosch Bent u de volgende cursist? Nieuwsgierig geworden? Vraag onze gratis brochure of surf naar www.warande.be/dinamo.

Suiker - 29


MOOOV JANUARI MOOOV is -na de fusie met het Brugse Cinema Novo- de nieuwe naam van Open Doek. MOOOV is het hele jaar door actief. Wekelijks wordt op dinsdagavond om 20u in Utopolis in Turnhout een film geprogrammeerd. Eind april organiseert MOOOV daar het jaarlijkse filmfestival.

Dinsdag 8 januari, 20u

Dinsdag 15 januari, 20u

Dinsdag 22 januari, 20u

Dinsdag 29 januari, 20u

Regisseur: Fien Troch Land: België Jaar: 2012 Duur: 90 minuten Kid is zeven en een echte belhamel. Zijn broer Billy is braver. Vader is weg en moeder kan de varkensboerderij op haar eentje niet bolwerken. Ze vindt nauwelijks de kracht om schuldeisers te ontlopen. Wanneer ze sterft, moeten Kid en Billy intrekken bij een oom en tante. Kid is niet meer de vrolijke jongen. In statische shots schetst Fien Troch het leven van Kid. Elke scène getuigt van een uitzonderlijke cinematografische visie en persoonlijke esthetiek. De mystiek van een Kempisch bos, de lelijkheid van een Vlaamse fermette: ze worden gevat in uitgekiende composities. Troch is schaars met het verstrekken van informatie. De beelden spreken voor zich, met als resultaat een emotionele film: Kid stopt kind te zijn. Ook de onervaren cast maakt indruk.

Regisseur: Paul Thomas Anderson Land: Verenigde Staten Jaar: 2012 Duur: 137 minuten Lancaster Dodd keert terug naar huis, nadat hij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Terug in de Verenigde Staten probeert hij te ontdekken wie hij werkelijk is. Hij richt een eigen religie op die al snel de rest van de Verenigde Staten bereikt. De charismatische intellectueel staat bekend als ‘The Master’. Lancaster ontfermt zich over de impulsieve, drank- en seksverslaafde Freddie. Maar Freddie laat zich niet zo makkelijk strikken door Dodds bizarre theorieën en praktijken, met alle conflicten van dien. Regisseur Anderson bevestigde dat hij het karakter Dodd baseerde op scientologyoprichter L. Ron Hubbard, maar voegde daaraan toe dat hij weinig verstand heeft van scientology. Hij heeft inderdaad meer verstand van film maken, want The Master is een intense film over obsessie, manipulatie, seks en religie.

Regisseur: Edouard Deluc Land: Frankrijk Jaar: 2012 Duur: 90 minuten Van Parijs naar Buenos Aires en vanaf daar naar Mendoza. Dat is het traject dat de broers Marcus en Antoine afleggen, op weg naar de bruiloft van hun neef. Antoine is net door zijn vrouw gedumpt. Marcus gaat tot het uiterste om zijn broertje er weer bovenop te helpen: van zwoele nachten in de hoofdstad tot een trip langs prachtige wijngaarden. Onderweg ontmoeten ze een helderziende receptionist, een goddelijke schoonheid, stenen die geluk brengen... Maar ze vinden vooral mekaar terug. Net als Antoine wat opknapt, is het Marcus die afknapt. Een onvergetelijke reis, maar ook voor de kijker een onvergetelijke roadmovie. Een debuutfilm van een regisseur die met zijn vroegere kortfilms al bewezen heeft dat hij het filmvak beheerst.

Regisseur: Paula van der Oest Land: Nederland Jaar: 2012 Duur: 98 minuten Een veelbelovende studente uit een arme buurt in Zuid-Afrika ziet haar toekomst in duigen vallen als haar moeder, die in Rotterdam werkt, plotseling geen geld meer overmaakt. Dat is weer het gevolg van het faillissement van een autohandelaar die in de steek gelaten werd door zijn Chinese toeleveraar. Zo zit de film vol kettingreacties. Minister of werkster, verveelde tiener of prostituee uit noodzaak: niemand is veilig voor de kille adem van de wereldeconomie. In deze mozaïekfilm laten kleinere en grotere persoonlijke drama’s zien wat er gebeurt als de materiële zekerheid wegvalt. De film is gedraaid met een beperkt budget, een kleine crew en een uitstekende internationale cast, met als resultaat een overtuigende film. Niet de plot is belangrijk, wel de vele terzijdes, de mooie bijfiguren en de realistische details.

KID

30 - Januari 2013

THE MASTER

MARIAGE A MENDOZA

THE DOMINO EFFECT


ONZE PARTNERS V.I.P.-PARTNER

TRAM 41 (Turnhoute IOK Route Archief en Musea) Intercommunale

Adressen: Stadsarchief (Stadhuis/Erfgoedhuis, Grote Markt 1, 2300 Turnhout, 014 44 33 98) Adres: Kon. Elisabethlei 22, Nationaal Museum van de 2018 Antwerpen Speelkaart (Druivenstraat 18, Tel: 03 240 50 11 2300 Turnhout, 014 41 56 21) Fax: 03 240 54 75 Taxandriamuseum Mail: info@provant.be (Begijnenstraat 28, Website: www.provant.be 2300 Turnhout, 014 43 63 35) Begijnhofmuseum (Begijnhof 56, 2300 Turnhout, 014 42 12 48) Openingsuren: musea: di-za 14-17u, RenoHuis zo 11-17u Renovatie - Sleutel op de Deur Stadsarchief: ma: alleen telefonisch of per Tel: 0478 / 42 77 71 mail, Fax: 014 / 42 77 71 di-vr 9-12.30u / 13-16.30u Filmfestival Mail: tram41@turnhout.be Open Doek Website: www.tram41.be Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Tel: 014 41 94 94 Fax: 014 42 08 21 Mail: info@opendoek.be Cc ‘t Schaliken Website: www.opendoek.be Adres: Grote Markt 35, 2200 Herentals Openingsuren: ma 9-12u / 17-19.30u, di, do, vr 9-12u / 13.30-16u, wo 9-12u. de Warande Ticketbalie ook op Adres: Warandestraat 42, wo 13.30-16u en za 10-14u. 2300 Turnhout Tel: 014 28 51 30 Ticketbalie: ma-vr 9-17u, za 9-14u Fax: 014 22 28 56 Tel: 014 41 9494 (algemeen) Mail: cultuurcentrum@herentals.be 014 41 69 91 (ticketbalie) Website : www.schaliken.be Website: www.warande.be

Provincie antwerpen

Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen Adres: Antwerpseweg 1, 2440 Geel Tel: 014 58 09 91 Fax: 014 58 97 22 Mail: info@iok.be Website: www.iok.be

HoReCa provincie Antwerpen

PARTNERS S Delta Motorcycle n.v. Adres: Otterstraat 120, 2300 Turnhout Tel: 014 42 08 08 Fax: 014 42 74 78 Mail: deltamotor@skynet.be Website: www.deltamotor.be

Café Wirwar Afdelingen Noorderkempen en Een eigentijds café met een Middenkempen vleugje heimwee naar vroeger Adres: Tuinbouwstraat 1, Adres: Otterstraat 8, 2300 Turnhout 2300 Turnhout De Singer Tel: 0495 53 54 80 Adres: Bavelstraat 35, Katholieke 2310 Rijkevorsel Hogeschool kempen Website: www.desinger.be of met campussen in Geel, Lier, www.ajazzexperience.be Turnhout en Vorselaar Jakob smitsmuseum Tel: 014 56 23 10 Adres: Sluis 155a, 2400 Mol Fax: 014 58 48 59 Openingsuren: wo-zo: 14-18u Mail: info@khk.be Tel en fax: 014 31 74 35 Website: www.khk.be Mail: info@jakobsmits.be De Roma Website: www.jakobsmits.be Adres: Turnhoutsebaan 286 Theater stap 2140 Borgerhout Brugstraat 55, 2300 Turnhout Ticketbalie: Turnhoutsebaan Adres: Tel: 014 42 85 90 327 Fax: 014 42 84 19 2140 Borgerhout info@theaterstap.be Openingsuren: ma-vr: 9u30-12u30 / 13u30- Mail: Website: www.theaterstap.be 17u Tel: 03 292 97 40 (reserveringen) Storm op komst 03 292 97 50 (algemeen) Kinderkunstenfestival Website: www.deroma.be Vrijdag 19 - dinsdag 23 maart cc Zundert Adres: Warandestraat 42, Adres: Molenstraat 5 2300 Turnhout Cc de Werft Zundert Mail: info@stormopkomst.be de kringwinkel Adressen: Werft 32, Markt 1, 2440 Geel Tel: 0031 76 597 19 99 Website: www.stormopkomst.be Adressen: goedkoop en origineel (exporuimte de Halle) Website: www.cczundert.nl Centrumparking Nieuw Vrijetijdscentrum Mol (Sint-Appolonialaan, straat, 2440 Geel (exporuimte cc Jan Van Besouw De Kruierie 014 32 61 63), Turnhout Adres: Thomas van Diessenstraat 1 Adres: Bevrijdingsstraat 1 de Schrijnwerkerij) (Steenweg op Tielen 70), Goirle 2490 Balen Balie: ma 13.30-16.30u, Retie (Sint-Martinusstraat di-vr 9-12u / 13.30-16.30u, Tel: 0031 13 534 34 00 Tel: 014 82 92 30 50), Hoogstraten (Meerseweg za 10-12u Website: www.janvanbesouw.nl Fax: 014 81 79 59 135, 014 44 20 40), Geel Tel: 014 56 66 60 (administratie) Mail: dekruierie@balen.be (Heidebloemstraat 93), Vlaamse Opera 014 56 66 66 (reserveringen) Herentals (Lierseweg 136), Antwerpen gemeente Westerlo Fax: 014 56 66 80 Kasterlee (Krokuslaan 10), Adres: Van Ertbornstraat 8, Adres: Boerenkrijglaan 61 Balen (Kerkstraat 21), Herselt Mail: admin.dewerft@geel.be, res.dewerft@geel.be 2018 Antwerpen 2260 Westerlo (Blaubergsteenweg 113), Website: www.dewerft.be Website: www.vlaamseopera.be Mail: sofie.claes@westerlo.be Heist-op-den-Berg (Noordstraat 25/1, 015 23.73.93). Mail: info@vlaamseopera.be Tel: 014 53 91 77 Cc ‘‘t Getouw (schouw- Tel: 03 202 10 08

PARTNERS XXL

PARTNERS L

PARTNERS XL

Pure Kempen

RURANT vzw Adres: Hooibeeksedijk 1 2440 Geel Tel: 014 / 85 27 07 Website: www.purekempen.be www.rurant.be (Merk Kempen) Mail: johny.geerinckx @rurant.provant.be

Vormingplus Kempen Adres: Graatakker 4 2300 Turnhout Tel: 014 41 15 65 Mail: info@vormingpluskempen.be Website: www.vormingpluskempen.be

Sabam Cultuur

burg Rex – zaal ‘‘t Getouw)

Adres balie : Smallestraat 2, 2400 Mol Openingsuren: di-vr : 9-12u / 13.30-16u, za 10-12u Tel: 014 33 09 00 Fax: 014 33 09 07 Mail: cultuurbalie@gemeentemol.be Website : www.getouw.be

Bibliotheek Turnhout

M HKA

Würth Belux N.V.

Turnhout 2012

Adres: Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen Tel: +32 (0)3 202 46 62 Fax: +32 (0)3 202 46 64 Website: www.amuz.be

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen Adres: Leuvenstraat 32 2000 Antwerpen Tel: +32 (0)3 260 99 99 Fax: +32 (0)3 216 24 86 Mail: info@muhka.be Website: www.muhka.be

Adres: Stadhuis, Grote Markt 1, 2300 Turnhout Openingsuren: ma-vr: 9-12.30u en 13.30-16.30u Tel: 014 40 96 74 Mail: info@turnhout2012.be Website: www.turnhout2012.be

Amuz [festival van vlaanderenantwerpen]

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Openingsuren: ma 14-20u, di t.e.m. do 1120u, vr 11-18u, za 10-17u Tel: 014 47 22 41 Fax: 014 41 61 41 Mail: bibliotheek@turnhout.be Website: www.turnhout.be/bib

Adres: Aarlenstraat 75-77 1040 Bruxelles Tel: + 32.2.286.82.11  Fax: + 32.2.230.05.89 Mail: frontoffice@sabam.be Website: http://www.sabam.be

Effenaar

Adres: Dommelstraat 2, Eindhoven Tel: 0031 (0)40 239 36 66 Mail: info@effenaar.nl Website: www.effenaar.nl

Dinamo

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Openingsuren: educabalie ma-vr 9-12u en 13-16u, ma 18-20u Tel: 014 47 21 64 (educabalie) Mail: dinamo@warande.be Website: www.warande.be (cursussen)

Mezz

Adres: Keizerstraat 101, 4811 HL Breda Tel: 0031 76 515 66 77 Fax: 0031 76 520 02 37 Mail: info@mezz.nl Website: www.mezz.nl

Adres: Everdongenlaan 29 2300 Turnhout Tel: +32 (0)14 44 55 66 Fax: +32 (0)14 44 55 67 Mail:  info@wurth.be

013 Poppodium

Adres: Veemarktstraat 44 5038 CV TILBURG Tel: 013 460 95 00 Fax: 013 460 95 01 Mail: informatie@013.nl

Rockin’ Around Turnhout

‘s Werelds grootste rock-’n-rollkroegentocht

DE poppenzaal

Adres: Steenweg op Oosthoven 114, 2300 Turnhout Tel: 014 42 33 22 Fax: 014 42 43 55 Mail: info@propop.be Website: www.propop.be

Hofke van Chantraine

Adres: Kerkstraat 46 2360 Oud-Turnhout Tel: 014 47 94 94 Fax: 014 65 25 18 Mail: info@hofkevanchantraine.be

Productiehuis Het Gevolg

Adres: Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout Tel: 014/42.63.27 Fax: 014/42.82.36 Mail: info@hetgevolg.be

Stadsbestuur geel Adres: Werft 20, 2440 Geel Tel: 014 56 60 00 Mail: info@geel.be

Groezrock

Frans Masereel Centrum 28th-29th April 2012 Adres: Masereeldijk 5 Adres: Gestelsesteenweg 211 2460 Kasterlee B-2450 Meerhout Tel: +32(0)14 85 22 52 Mail: info@groezrock.be Fax: +32(0)14 85 05 91 Website: www.fransmasereelcentrum.be

Gemeentebestuur Meerhout

Adres: Markt 1, 2450 Meerhout Tel: 014 24 99 20 Fax: 014 24 99 57 Mail: info@meerhout.be

Gemeentebestuur Olen Adres: Dorp 1 - 2250 Olen Tel: 014 26 31 11 Fax: 014 26 31 20 Mail: info@olen.be

PFL

Adres: Sound, Light, Projection, Video & Meeting Support Achterstenhoek 9 2275 Lille Openingsuren: Ma-vr 10-18 u Za 10-14 u Tel: 014 / 44 08 70 Mail: Info@pfl.be Website: www.pfl.be

Fiesta Mundial

Adres: Keiheuvel Balen Mail: fiesta@fiestamundial.be Tickets: ticket@fiestamundial.be

Galerie ES

Adres: Koningsbaan 68A 2560 Nijlen Website: www.galerie-es.be Mail: info@galerie-es.be Tel: 03 481 93 59

Recreatie-en Natuurpark Keiheuvel vzw

Adres: 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan 14, 2490 Balen Tel: 014 81 03 01 Website: www.keiheuvel.be Mail: info@keiheuvel.be

Erfgoedcel Noorderkempen

Stadhuis/Erfgoedhuis Adres: Grote Markt 1, 2300 Turnhout Tel: 014 44 33 62 Mail: info@erfgoedcelnoorderkempen.be

Cultuur noord

CC Palethe Adres: Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt Tel, Info, reservaties, tickets: 011/64.59.52 Fax: 011/64.45.04

Erfgoedcel k.ERF

Adres: Gasthuisstraat 5, 2440 Geel Tel: 014 566 689 Website: www.erfgoedcelkerf.be

artObe+

Adres: Rolleken 10 B-2275 Lille Belgium Tel: 0032 (0)14 883343 Mail: mail@artobe.org Website: www.artObe.eu

Art Center Hugo Voeten

Adres: Vennen 23, 2200 Herentals Tel: +32 475 555 125 Mail: bart@office.hugovoeten.org Website: www.artcenter.hugovoeten.org

De Scherf vzw

Adres: Neerhofstraat 48 2300 Turnhout Tel: 014 41 82 83 Gsm: 0476 59 89 07 Mail: de.scherf@telenet.be Website: www.descherf.be

Gladiolen vzw Keizer Karel Olen

Adres: Dorp 1 - 2250 Olen

Kaaipot Festival Han Coppens en Toon Otten

Arlis Investments – Kaaipot Festival Tel: +32 474 635 678 Mail: toon.otten@arlis-investments.be

Suiker - 31


De club van 100 V.I.P.-PARTNER

EEN HART VOOR CULTUUR OOK LID WORDEN VAN DE CLUB VAN 100? VRAAG NAAR ONZE VOORWAARDEN. BEL 0495 53 54 80.

PARTNERS XXL

Goedkoop en origineel! Mol (014/32.61.63) Turnhout,Retie en Hoogstraten (014/44.20.40) Geel, Herentals, Kasterlee, Balen, Herselt en Heist-op-den-Berg (015/23.73.93)

PARTNERS XL

Bibliotheek Turnhout

PARTNERS L

PARTNERS S Met steun van de gemeentes Olen, Geel, Turnhout, Mol, Herentals, Westerlo, Balen, Meerhout

Suiker januari 2013  

Suikerkrant januari 2013

Suiker januari 2013  

Suikerkrant januari 2013

Advertisement