Page 1

1

Sudarshan R. S. Iyengar

Portfolio.

2014-2019


2


3

Sudarshan R. S. Iyengar Architecture & Design University of Texas at Austin 2014-2019 srsiyengar@utexas.edu +1 (214).415.7986


4


5

Index Austin Music Academy, 06 Frame, 22 Avem, 36 Rusk, 40 Million Month Challenge, 48 Surfboard, 52 Resume, 57


6

Austin Music Academy Team: Brandon Tharp, Sudarshan Iyengar


Austin Music Academy | 7

In an effort to define the abstract nature of music through the development of the Austin Music Academy, one must attempt to diagram the concept of music. Being a universe of it’s own, this proves to be a challenge, but one may attempt to understand how music can be created through an observations of sounds and silences. The resonance, or volume of a sound, in conjunction with the release, the silence that follows the sound, together create move back and forth to create intrigue and therefore rhythm. The resonance, or volume of a sound, in conjunction with the release, the silence that follows the

sound, together create move back and forth to create intrigue and therefore rhythm. The massing was generated starting with a very simple grid, based off of the gradient developed between public and private. Using that grid, the masses can be divided very simply horizontally and vertically. Then, dividing these masses into separate programmatic zones, each is developed in order to greater serve the function of the building.


8

Republic Square Park Adjacency to important urban park create a gathering space for the Downtown Austin community.

Transit Positioned on corridor for public transportation and occasional gathering hubs, all of different magnitude

Triangle Proximity to important centers for performance art in Austin creates a distinct cultural center

0

50

100


Austin Music Academy | 9

floor 3

floor 2

floor 1


10


11


12

Recording & Production To give back to Austin, the rooms surrounding the courtyard above the auditorium will be programmed as public after school hour recording and production studios, accessible to the people of Austin.

Public Terrace The courtyard itself will be directly accessible by the public, connected to Guadalupe street with a monumental staircase, linking this public but concealed courtyard to the fabric of downtown.

Performance & Front of House As a way of engaging Fourth Street, the Front of House and Auditorium space are dropped, creating visual connections from the sidewalk and the activity going on below. The Auditorium being subterranean acoustically isolates the space

Education The school is positioned on the most private corner of the site. While other areas of this project focus on visual connectivity outwards, the school, with a monolithic brick facade, focuses on creating an insulated center for education.


Austin Music Academy | 13

Structural Axonometric


14

Frontal Section EW

Central Section EW


Austin Music Academy | 15


16

Axonometric: Rooftop Courtyard


Austin Music Academy | 17

Axonometric: Front of House


18

Section Detail: Rooftop Courtyard Sculpture

Section: Front of House

Section Detail: Rooftop Courtyard Sculpture


Austin Music Academy | 19

Rendering: Rooftop Courtyard

Rendering: Front of House Sculpture


20

Section Detail: Steel Frame Balcony Connection

Plan Detail: U-Channel Corner

Section Detail: U-Channel Corner

Wall Section: U-Channel Facade


Austin Music Academy | 21

Rendering: School Atrium


22

Frame Team: P. Chang, M. Garcia, M Gaudio, D. Huang, S. Iyengar, R. Joseph, M. Rodriguez, J. Sheets, D. Smith, A. Stone, B. Tharp, C. Townley, A. Vanella

Frame, a project assembled by the Gulf Coast Design

create a learning pavilion on the acres of the coastal land

Lab, makes its home in Galveston, Texas, amongst

which they maintain. The pavilion would be used as a

acres of coastal land, bordering both bodies of water,

rest stop for workshops held by Artist Boat for children

and residential areas. Working in conjunction with

from the lower income, inner city areas of Houston.

Artist Boat, a coastal preservation non-profit, and with

By addressing several issues, including material

Gulf Coast Design Lab, this pavilion was designed and

selection in a coastal area, structural requirements of

constructed to present many disenfranchised children

hurricane zones, construction schedules, modularity of

access to nature, while simultaneously bringing

furniture, creating an outdoor classroom with flexible

awareness to impact climate change is having on coastal

“indoor� arrangements, and more, Gulf Coast Design

lands globally. Faced with rising water levels, invasive

Lab engaged in all levels of a project, from Schematic

species, and changing temperatures impacting the flora

Design, to finishing the construction of this pavilion,

and fauna on their coastal lands, Artist Boat sought to

over the course of five months.


Frame | 23


24

Grid

Detail: Front of House Sculptural Piece

Levitate

Extrude


Frame | 25

Extend

Detail: Front of House Sculptural Piece

Frame


26

A

B

C

D

E

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

E

D

C

B

A

Plan

NS Central Section

EW Central Section


Frame | 27

Subtracted Framed Views


28

Structural Axonometric


Frame | 29


30


Frame | 31


32


33


34

Avem Team: Sudarshan Iyengar

Laguna Gloria, home to Austin’s contemporary art

different moment of a birder’s procession, Avem seeks

museum and sculpture park, is an engaging site with

to unify the landscape and biodiversity through creating

several different ecological zones. These zones host an

a procession, not unlike that of the site: one starting

incredibly diverse flora and fauna, making it a popular

with an individual threshold, passing through individual

location for birding. In the creation of this recreation

viewing platforms, which meet in an outdoor communal

center and exhibit for birding, the context of the

space, and continuing to reflection, both through display

sculpture park, and the biodiversity were taken into

and education. The final stage of the journey is the

account in order to create both an optimal birding

viewing platform overlooking the Colorado River, and

experience, and more importantly, to establish a sense of

providing a reflective view on the journey that had been

community for the birders. Avem takes advantage of the

taken to get there.

natural processions created by the undulating landscape throughout the site, all leading down to the water. Using each zone of the project as a way to highlight the


35

0

25 ft

50 ft

100 ft


36

Connection to Water Like enjoying art and sculpture, birding is an activity which places an emphasis on the ritual and procession. By connecting to the water at the tip of the lagoon, overlooking the Colorado River, the birding center creates a destination for the processional aspect of enjoying both sculpture and nature.

Plan: Birding Museum and Education Center

Communal Space The open grassland on the site provides an ideal environment for both gathering, and is also in proximity towards bio-diverse zones. The space is concealed by addition of scattered trees along the strip, creating a zone of activity which stand independent from the private experience of observing the exhibit.

Sinking of Field To gain functional access to the bio-diverse zones in proximity to the central communal space, the entire strip is sunk, with the birding zones elevated so that eye level is equal to ground level. This allows viewers to explore the birds while not disturbing them, creating a private boundary between the rest of the sculpture park and the site.


Avem | 37

Viewing Platform


38

Rusk Center for Rehabilitation Team: Sudarshan Iyengar

The Rusk State Hospital, located in Rusk, Texas, is a

rehabilitation. Instead of isolating patients, this facility

psychiatric facility for patients in East Texas. The site

development focuses on routing patient circulation

is the sole hospital and source of revenue in the town,

through open, outdoor spaces, in order to connect the

and bears a significant historical presence on the site.

patients to the beautiful, natural, environment of Rusk,

Previously a hospital for criminally insane African

Texas. Priorities included connecting the patients to the

Americans, the memory of the old function of the

staff of the hospital through program and therapy, and

hospital manifests itself in the decaying walls, molded

creating openings in the historic brick facade to allow

pipes, and dilapidated condition of 501, the central block,

natural light. The third level of this hospital serves as

which is the primary site of the project. Rusk, Texas

a memorial to the former patients of this institution,

itself, however, is incredibly beautiful, and climate allows

who had been discriminated and locked away due to

for lush vegetation. The re-development of this hospital

the color of their skin and a lack of understanding of

revolved around shifting the attitude towards mental

mental health. This hospital seeks to become a beacon

health from one of containment towards an approach of

of recovery, and also a reminder of a dark past.


Rusk | 39


40

Existing Mass The long mass, 501, sits in proximity to two other masses, primarily used for patient housing. The current layout isolated the entry to 501 from the rest of the campus.

Elevation: East Facade

Section: Central Section

Connection In order to develop a connection with the rest of the campus, two segments of 501 are pulled forward to form the linear mass in front of the existing hall. The facade of 501 is manipulated in order to bring light in, but is preserved for historical significance.


Rusk Center for Rehabilitation | 41

Therapy Mall The open space between the patient wing and the main 501 structure serves as a Therapy Mall, with direct access to patient amenities. This location creates a boundary between the street and the rest of campus while preserving the natural connection between the patient programs.

Screen The interior of 501 connected to the outside with the placed fenestration, was further developed with the placement of a living screen. To further patient care, the screen would be maintained and serviced by the patients of the hospital.


42


Rusk Center for Rehabilitation | 43

Rendering: Therapy Mall

Rendering: Entrance Corridor


44


45


46

Million Month Challenge: Meyers Memorial Trust Competition Team: Hacker Architects, Urban Development Partners, Central City Concern, Meyer Memorial Trust

One of the largest issues facing many communities today

opportunities with lower public sources of funding and

is the lack of affordable housing, and particularly the

increased private financing.

lack of deeply affordable housing that is cost-effective

of an innovative financing model, and the design of

to build. Working with Hacker Architects and several

SRO co-housing & and co-working developments, the

partner organizations, this proposal was created with

project will develop a pilot that has potential to catalyze

the belief that we can advance a cost-effective solution

regenerative villages in every neighborhood, providing

that creates mixed-income communities, inclusive of

1 one million months of affordable housing in our

deeply affordable and low-barrier homes, while also

city. The project will develop a kit of parts of living,

advancing asset and wealth generating solutions for low

working, and shared spaces that will be financially

and moderate income members of the local community.

and socially invested in by the community, generating

Regenerative Village is a design & and development

wealth that stays in the communities.

model to that creates housing and commercial

Through a combination


47


48

$$$ Community Investment

100%

75%

50%

Loan

25%

0%

1 Year Existing buildings are converted to a combined SRO & Market Rate development. An existing warehouse is converted to a maker space, providing job-training opportunities. Easily deployable commercial amenities such as food carts generate revenue.

Community Investment

$$$ 100%

75%

50%

Loan

25%

5 Years Additional SRO units build density as market rate ADUs bring more infill housing to the area. Open space is utilized as community Farmer’s Market adjacent the urban garden. Revenue continues to be generated in order to pay off the loan.

0%


Million Month Challenge | 49

$$$ Community Investment

100%

75%

50%

Loan

25%

0%

10 Years More infill housing is added to improve urban density. Supported by local investments, an emerging small enterprise focusing on solar renewable energy converts an existing building into a new business.

Community Investment

$$$ 100%

75%

50%

Loan

25%

20 Years More retail enterprises are created throughout the neighborhood, including the expansion of the solar manufacturing business. Dense residential development continues to thrive and new open park space provides areas for communal gathering.

0%


50

Surfboard Team: Bigvand Technologies

Done in conjunction with Bigvand Technologies, the

development of stronger video content. The target user

idea of surfboard was developed as a way to connect

is a college student, encouraged to expand his circle and

social media users with others in a way that expands their

try to gain fame through using this app. The experience

influence to a larger yet still relevant circle. For examples,

of developing the user interface was highly iterative. The

students on college campuses would be able to interact

final iteration of version 1.0 was a total of 95 screens, and

with others on their campus, outside of their immediate

there were several iterations themselves. In this process,

circle. The platform in which these users interact with

managing work-flows became integral to product

each other is through video sharing within a user

development, and efficiency was equivalent to success.

specified radius. Users would control content filtration

Through use of Illustrator, Invision, a prototyping

through a rating system, by up voting and down voting

software which was integral to the development of

videos. The introduction of a pause and play camera and

the product, constant communication with a team of

a video limit of up to 11 seconds also encourages the

developers, surfboard was visualized.


Surfboard | 51

nearby

record

profile


52


53


54


55

Awards & Affiliations

SUDARSHAN R S IYENGAR

2018 UTSOA Design Excellence Award

May 2018

srsiyengar@utexas.edu linkedin.com/in/srsiyengar

External Director, Bass - Handled client correspondence - Organized shows on and off campus, through fundraising, coordination, and advertising

Education University of Texas at Austin

May 2019

Bachelor of Architecture

June 2018 - December 2018

Architectural Intern - Created comprehensive 3-D models using several integrated BIM software - Designed unit plans of varying typologies for different projects - Conducted iteration based concept studies for institutional projects

Gulf Coast Design Lab

January 2018 - July 2018

Design Build Studio - Designed and constructed pavilion in conjunction with the Gulf Coast Design Lab studio - Developed details, managed furniture procurement, and constructed a built project Bigvand Technology

March 2015 - May 2016

Alpha Rho Chi

Vice President, Super Intendant - Organized and executed several fundraising events - Managed day to day functions of organization - Helped recruit and on-board new members through mentorship

Experience Hacker Architects

May 2017 - May 2018

Hum A Cappella

214-415-7986

December 2016 - January 2018

User Interface Designer - Visualized concept, branding, and animation material for Surfboard app - Developed the framework and user interface for version 1.0 through communication with developers and visualization of design experience

Montessori Model UN

March 2011 - March 2018

Chairman of Committees, Social Chair President - Developed outreach strategies for students to create marketing opportunities - Organized and conducted UN assembly simulations to discuss various global issues

Studio Representative

January 2016 - May 2016

Skills Illustrator Photoshop InDesign After Effects XD CC

Revit AutoCad 3DS Max Sketchup Rhinoceros

Grasshopper Podium Enscape Lumion V-Ray

Modeling Drafting Water Color Invision

References Stefee Knudsen, AIA, LEED AP BD+C Hacker Architects AP sknudsen@hackerarchitects.com Matthew Fajkus, AIA, LEED AP - MF Architecture Principal

Presidium Group

July 2016 - December 2016

Architecture Visualization Intern - Created conceptual developments for potential real estate investments through site analysis, occupation, and zoning laws - Developed branding animations and presentation pitch decks - Rendered images of theoretical property developments

matt.fajkus@austin.utexas.edu Charlton Lewis - UTSOA Assistant Dean for Student Affairs charltonlewis.austin.utexas.edu Judith Cunningham - Montessori Model UN C.S.O. judithcunningham@gmail.com


56

Profile for Sudarshan Iyengar

Sudarshan Iyengar UTSOA Portfolio  

Sudarshan Iyengar is a Bachelor of Architecture candidate at the University of Texas at Austin. This is his collection of work from 2014-201...

Sudarshan Iyengar UTSOA Portfolio  

Sudarshan Iyengar is a Bachelor of Architecture candidate at the University of Texas at Austin. This is his collection of work from 2014-201...

Advertisement