Page 1

ELSA ROMÂNIA SITE MANAGEMENT HANDBOOK 2012


INDEX 1. PLATFORMA JOOMLA .................................................................. 2. PANOUL DE CONTROL (BACKEND) ............................................... 3. ARTICOLELE ................................................................................. 4. CATEGORIILE ................................................................................ 5. MENIURILE .................................................................................. 6. MODULELE .................................................................................. 7. UTILIZATORII ............................................................................... 8. MASS MAIL ................................................................................. 9. DOCUMENTE ............................................................................... ANEXA MODULE .............................................................................

pag. 1 pag. 1 pag. 3 pag. 3 pag. 4 pag. 5 pag. 5 pag. 5 pag. 6 pag. 7


1. PLATFORMA JOOMLA

Platforma Joomla reprezintă o bază foarte fiabilă pentru implementarea unui site dinamic, oferind avantajul unei manipulări facile şi punând la dispoziţie mii de aplicaţii gratuite. Interfaţa unei platforme Joomla se prezintă sub două categorii: 1. frontend - destinată vizitatorilor şi utilizatorilor înregistraţi, este partea care se vede efectiv prin accesarea site-ului prin URL; 2. backend - destinată Administratorilor, este partea de unde se administrează site-ul, panoul de control al acestuia; Opţiunile şi setările puse la dipsoziţia Administratorilor pot fi deprinse uşor cu puţin exerciţiu, oferind modalităţi rapide de adăugare, modificare sau eliminare a elementelor de conţinut sau de configurare a structurii şi design-ului.

2. PANOUL DE CONTROL (BACKEND)

Munca Administratorilor se realizează prin intermediul panoului de control. Acesta se accesează printr-un link de tipul: http://[nume site]/administrator (de ex. http://timisoara.elsa.ro/administrator ), urmând să se introducă un username şi o parolă.

Este recomandat ca de site să se ocupe cel puţin două sau trei persoane, pentru o administrare fără întreruperi. De asemenea, datele de logare ar trebui să fie cunoscute doar de Administratori, iar parolele să fie modificate la fiecare înlocuire totală sau parţială a acestora.

1


Panoul de control prezintă următoarele opţiuni principale: 1. Add New Article - adaugă un articol nou 2. Article Manager - afişează o listă a tuturor articolelor, în ordine alfabetică; conţine şi opţiunile de adăugare, modificare sau ştergere a unui articol 3. Category Manager - afişează o listă a categoriilor, precum şi opţiuni de creare, modificare sau ştergere a unei categorii 4. Media Manager - afişează o listă cu foldere care conţin fişiere tip imagine sau document, precum şi opţiuni de adăugare (upload) sau ştergere a acestor fişiere 5. Menu Manager - afişează o listă cu meniurile disponibile în cadrul site-ului, precum şi opţiuni de adăugare, modificare, copiere, mutare sau ştergere a unui meniu 6. User Manager - afişează o listă a tuturor utilizatorilor înregistraţi, precum şi opţiuni de adăugare, modificare a contului, suspendare sau ştergere a unui utilizator 7. Module Manager - afişează o listă a modulelor care configurează poziţionarea conţinutului în cadrul site-ului, împreună cu opţiune de adăugare, modificare sau ştergere a unui modul 8. Extension Manager - oferă posibilitatea de adăugare a unor aplicaţii noi (lista aplicaţiilor disponibile, gen forum, calendar, galerie foto etc. poate fi accesată pe meniul de sus în panoul de control, la ‘Components’) - A NU SE ADUCE MODIFICĂRI! 2


9. Language Manager - afişează o listă a pachetelor de limbă instalate şi opţiuni de editare a acestui element - A NU SE ADUCE MODIFICĂRI! 10. Global Configuration - oferă date tehnice despre site (numele bazei de date alocate, editorul folosit pentru crearea şi modificarea articolelor, date despre server, permisiuni etc.) - A NU SE ADUCE MODIFICĂRI! 11. Template Manager - afişează o listă cu template-uri disponibile - A NU SE ADUCE MODIFICĂRI! 12. Edit Profile - afişează date despre Administratorul principal (nume, username) precum şi opţiuni de modificare a acestora (inclusiv a parolei de logare)

3. ARTICOLELE

Conţinutul site-ului are în prim plan articolele. Un articol este de fapt pagina stricto sensu, suportul principal de imagini şi text. Pentru a crea un articol, se accesează opţiunea ‘Add New Article’ (direct din panoul de control sau din meniul paginii ‘Article Manager’). Înainte de crearea efectivă a articolului, se introduce titlul acestuia (‘Title’), se selectează categoria căreia îi va aparţine articolul (‘Category’) şi se va modifica opţiunea ‘Featured’ pe ‘Yes’ dacă articolul este destinat să apară pe prima pagină a site-ului (Homepage) corespunzătoare butonului ‘ELSA [grup local]’ din meniul principal (Topmenu). Realizarea sau modificarea unui articol se bazează pe un editor text similar programului Microsoft Word. Pentru a adăuga o imagine, se utilizează butonul ‘Insert/Edit Image’. Se alege imaginea dorită din lista de foldere şi fişiere disponibile, se introduc dimensiunile în care să fie afişată imaginea pe pagină (se recomandă 250 x 177 pixeli), se alege aşezarea în pagină la ‘Alignment’ (Left, Right etc.) şi se setează distanţa imagine – text la ‘Margin’ (se recomandă valoarea 10). Pentru introducerea unui link, se selectează cuvântul, expresia sau imaginea care vor fi folosite ca suport pentru link-ul respectiv şi se utilizează butonul ‘Insert/Edit link’.

4. CATEGORIILE

Categoriile reprezintă un sistem de clasificare al articolelor, pentru o mai bună manipulare şi organizare a acestora. În momentul adăugării unui articol, acesta trebuie introdus într-una din categoriile existente. Ca exemplu de

3


funcţionare a categoriilor, în momentul accesării paginii de ‘Evenimente AA’ se vor afişa toate articolele din categoria ‘AA’, în format blog.

5. MENIURILE

Navigarea pe site se face prin intermediul meniurilor. Cel mai important dintre acestea este ‘Topmenu’, prezent pe toate paginile. Aici se găsesc secţiunile principale ale site-ului şi conţine două tipuri de elemente: 1. PRINCIPALE (prezente pe toate site-urile; prezenţa lor în meniu este obligatorie): a). ELSA [grup local] (afişează informaţii la zi despre evenimente şi despre activitatea Grupului Local în general, anunţuri, noutăţi, link-uri de interes etc.); b). Ce este ELSA? (afişează informaţii generale despre ELSA); c). Departamente (afişează informaţii generale despre departamentele ELSA); d). Proiecte (afişează liste pe departamente a proiectelor organizate şi a proiectelor viitoare); e). Scopuri (afişează scopurile ELSA); f). Despre noi (afişează informaţii despre Grupul Local); g). Contact (afişează formulare de contact atât a Grupului Local, cât şi a fiecărui membru din Biroul Local); 2. OPŢIONALE (pot să apară sau nu în meniu, după dorinţa fiecărui Grup Local): a). Forum (afişează un forum, pe departamente); b). Arhivă (afişează o listă cu documente, precum ROI, CD etc.); c). Foto (afişează o galerie foto); Alte meniuri apar doar pe anumite pagini ale site-ului, cum ar fi: a). Grupuri Locale (afişează link-uri către site-urile celorlalte GL-uri); b). ELSA (afişează link-uri către site-urile ELSA România, respectiv ELSA International); c). Link-uri utile d). Login Membri (oferă membrilor posibilitatea de a se înregistra pe site, respectiv de a accesa conţinut restricţionat, cum ar fi forumul sau arhiva); e). Evenimente (afişează link-uri către evenimentele GL-ului, pe departamente); f). Parteneri (afişează logo-urile partenerilor, cu link-uri încorporate către paginile web ale acestora);

4


6. MODULELE

Modulele reprezintă sistemul de introducere şi poziţionare a conţinutului în cadrul site-ului. Un modul poate fi asemănat cu rama unui tablou. Fiecărui meniu, fiecărei aplicaţii (de ex. facebook like button, searchbox, breadcrumbs) îi este asociat un modul. În lipsa unui modul alocat, elementul respectiv nu va apărea pe pagină. În momentul adăugării unui modul, trebuie selectată funcţia pe care o va îndeplini acesta; se va alege dintr-o listă ce anume va afişa modulul (în momentul accesării butonului ‘New’): un meniu, o casetă de login, o căsuţă de căutare, o listă cu ultimele discuţii de pe forum, o listă cu articolele dintr-o categorie etc. Apoi se va introduce numele modulului, poziţionarea pe pagină (Position – Select position; în cadrul acestei proceduri, se selectează în partea din dreapta sus a meniului de poziţionare - Select template – varianta ‘jt001_j16’; apoi se alege din listă poziţia dorită; vezi Anexa Module). Ultimul pas îl constituie selectarea paginii/paginilor pe care va fi afişat conţinutul modulului. Acest lucru se realizează la ‘Module Assignment’.

7. UTILIZATORII

Membrii Grupului Local au posibilitatea de a îşi crea un cont pe site, pentru a accesa secţiuni restricţionate, precum documentele din arhivă. Crearea unui astfel de cont se face prin panoul de Login Membri, la ‘Creeaza un cont’. Este important ca formularul de înregistrare să fie completat cu nume şi prenume complet. Activarea conturilor se va face de către Administrator(i), pe baza unei liste furnizate de vicepreşedinţii fiecărui departament, prin click pe butoanele roşii din coloanele ‘Enabled’ şi ‘Activated’. Contul este activat în momentul în care ambele butoane sunt verzi. Este interzisă activarea unui cont fără verificarea prealabilă a listelor de membri. În momentul în care un membru îşi pierde această calitate, contul respectiv trebuie şters (se selectează contul în cauză şi se accesează butonul ‘Delete’).

8. MASS MAIL

Există posibilitatea transmiterii unor mailuri către toţi utilizatorii înregistraţi, prin accesarea meniului Users – Mass Mail Users. Procedura este următoarea: se selectează din lista ‘Group’ varianta ‘Registered’, se completeaza câmpul ‘Subject’ cu titlul mesajului, se redactează mesajul în sine şi se apasă butonul ‘Send email’.

5


9. DOCUMENTE

În arhivă se pot adăuga documente prin accesarea meniului Components – JDownloads – Downloads. Se accesează butonul ‘New’, urmând 2 paşi: - în primă fază, la secţiunea ‘Base’ se introduce titlul documentului şi se alege categoria unde acesta va fi salvat; - în cea de-a doua fază, la secţiunea ‘Files’ se transferă fişierul dorit de pe harddisk pe server (se va aloca automat fişierului un icon reprezentativ, în funcţie de tipul acestuia); Se salvează cu butonul ‘Save & Close’. Limita maximă pentru upload este de 2Mb.

6


ANEXA MODULE POZIลขIILE MODULELOR PE SITE

7

ELSA Romania Site Management Handbook  
ELSA Romania Site Management Handbook  

Un scurt manual prvind administrarea platformei ELSA Romania Online

Advertisement