Page 1

g Nr 6-2013 g Juli/Augusti g www.succeikronoberg.nu

g r e b o n o i Kr

! a r y l a v i t s e F Moheda Älmhult Ljungby

115 000 ex Störst i Kronoberg!

Följ med på loppisrunda

Mohedadagarna 22-24 augusti www.moheda.com


gSUCCÉ

Tommy Kreutner g Ledare med

i Kronoberg gAnnonsbokning:

Tommy Kreutner 0768-71 44 93 tommy@succeikronoberg.nu gMaterialadress:

annons@succeikronoberg.nu gMaterial:

Tryckfärdigt, högupplöst material (pdf eller eps) i 300 dpi med inbäddade bilder, typsnitt och färginställning i CMYK.

En skön sommar med en bitter eftersmak gNär detta skrivs är sommaren verkligen i sitt esse. Solen skiner och inte ens ett

gProduktion:

produktion@succeikronoberg.nu

dopp i sjön hjälper för att svalka sig. Samtidigt har det vi förknippar med hösten redan börjat visa sig i naturen. Den lediga tiden läggs i Kronobergs kantarellskogar och de flesta bären är redan övermogna.

gUtgivningsområde:

gTrots att sommaren är en härlig tid så kommer jag att ägna resten av den här

Succé i Kronoberg delas ut till alla hushåll och företag i Kronobergs län. Distribueras till ca 100 000 hushåll och företag. Maj, juni och juli ytterligare 15 000 ex per nr som läggs ut på turisttäta ställen. g

Distributör: SDR

ledaren åt ett litet tråkigare ämne. Den 26:e juli besökte jag nämligen en begravning i Teleborgs kyrka. En i länet välkänd man har lämnat oss och tillsammans med många andra var jag där för att visa en tidigare kollega min respekt och saknad. gLars-Erik Lindahl är mannen som gett gratistidningen ett ansikte. Han har

genom att, med sin kamera och sitt anteckningsblock, närvara på evenemang och händelser i Växjö-Alvestaområdet visat hur en riktig mingel-sida ska se ut i en tidning. För Lasse var inget för litet och inget för stort.

gChefredaktör

och ansvarig utgivare: Tommy Kreutner 0768-71 44 93

gJag

gHemsida:

gSå

www.succeikronoberg.nu

hade äran att under ett och ett halvt års tid få arbeta tillsammans med Lasse, då vi båda var säljare på Lokaltidningen. Även om detta var i slutet på hans karriär var han en person med enorma mängder visdom och kunskaper. denna ledare tillägnas Lasse Lindahl, han blev 70 år och jobbade in i det sista i tidningsbranschen. Vila i frid, Lasse.

gOmslagsbild:

Olof Ahlin, Olofs Handelsbod, foto Anette Brunsell.

Utgivningsområde Utgivningsdatum: Vecka 8 Vecka 13 Vecka Vecka 1717 g Vecka 20 Vecka 25 Vecka Sommar 29 juli/aug g Vecka 34 September Vecka 38 Oktober Vecka 43 November Vecka 47 December Julnummer Vecka 50 g2

HELA KRONOBERGS LÄN

Uppvidinge

Växjö Ljungby

Markaryd

Alvesta

Lessebo

Älmhult Tingsryd


SUCCÉg

Kalvhagen i Södvik på Öland bjuder på härlig folkfest

Sommar in! K alvhage Det startade i slutet av juni till tonerna av Åsa Jinder och Kamel Bengt med Eka Spelmän. Succén i Kalvhagen är ett faktum.

M

Nu är det tre fredagskvällar kvar att se fram emot. Tänk att få se Grus i Dojjan! Hasse Kvinnaböske Andersson och på avslutningen den 17 augusti flyger Luft Sara igen! Det blir också pop, rock, country, blues, och irländskt och Barnskoj med pyssel & Knåp såklart!

assor av folk hade tagit sig till premiärkvällen och unga och gamla njöt av musiken, det fina vädret, omgivningarna och Luft Sara so m tillsammans med svalorna tog luftrummet i besittning!

Det är en fantastisk prestation som AnneSofie Holmberg tillsammans med Ingemar Johansson gör när de får Kalvhagen och Södvik att leva upp så till den milda grad att alla pratar om detta och vill komma dit om och om igen.

En vecka senare var det dags för Anders Linder och Clarksdale Express att bjuda på härlig bluesrock. Vädret var lika fint och publiken njöt för fulla drag i den vackra hagen.

-Det är ingen lätt uppgift, säger AnneSofie, att driva den här typen av evenemang. Det är så många som konkurrerar om publiken och för oss är det svårt att konkurrera med gratisevenemang och stora arrangörer. Samtidigt är det oerhört roligt och vi vet ju att det tar några år innan ett ställe som det här är inarbetat.

Varje fredag under juli har det varit riktigt ös i Kalvhagen i Södvik. När Anita Strandell var på plats den 19 juli förvandlades Kalvhagen till en oas av humor, kärlek, finurlighet och värme. När Kim Stranne senare avslutade kvällen full av energi ångade Kalvhagen av dansande publik. Härligt! En kväll fick publiken prova på luftakrobatik som de sett Luft Sara göra tidigare. Det var en skön syn att se både åttioåriga äldre gentlemän och glada barn prova på lufttricken.

Vi besökare får verkligen hoppas att Anne-Sofie och Ingemar fortsätter att förgylla Ölandssommaren även kommande år! g Text E Petersson, Foto Anne-Sofie Holmberg

”På avslutningen den 17 aug flyger Luft Sara igen!” 3g


gSUCCÉ

g Trädgårdskrönika

Anette Brunsell

Belöningsdags Juli/augusti är månaderna när man på allvar kan börja håva in belöningarna för vårens och försommarens vedermödor. Njuta av frodiga perenner som håller undan fröogräset av sig själva, plocka färggranna blombuketter, fika under ett lagom beskuret äppelträd där solen strilar igenom lite grand, kanske ligga i hammocken och lyssna på ett stilla sommarregn som varsamt fräschar upp och förstärker dofterna.

bra att torka i buketter som man hänger i ett svalt, mörkt och luftigt utrymme. När det går att smula sönder bladen mellan fingrarna är de färdiga. Det går också bra att repa bladen som får torka på nät eller tidningspapper. Det är viktigt att röra om bland bladen varje dag så att luften kommer åt överallt. Snabbare går det att torka kryddorna i ugnen i 35° med luckan på glänt. När kryddorna är färdigtorkade repar man bladen från kvistarna och anske tillhör du dem som vid den här tiden kan vara själv- förvarar i mörka lufttäta burkar. Basilika, persilja, gräslök och dill försörjande på vad du odlar och dessutom kan lägga upp lämpar sig bäst att frysa färska. vinterförråd, sylta och safta. Grönsaker som ska vinterförvaras mår dock bäst av att få stå kvar nån månad till. Kryddor Ett annat sätt att trädgårdsnjuta är att hälsa på i nån annans trädgår bra att skörda hela säsongen, men de ger mest smak precis gård. Ett fantastiskt sätt att få idéer och lära sig nya saker. På beinnan blomningen. Man skördar bara vid torr väderlek och helst sokstradgardar.se kan man hitta små och stora trädgårdar som på förmiddagen innan solen blir för stark. De flesta kryddor går har öppet hela sommaren. g

K

TYROLENSOMMAR klipp ut & spara!

ALLA ONSDAGAR MAJ-AUG

OLLES ONSDAGAR TRIVSAMMA KVÄLLAR I PARKEN

16-17/8 KALABALIK SYNTHFESTIVAL MED KLASS

SÖDER OM

30/8 BROLLE

HELKVÄLL MED BROLLE, DANSBAND, MIKAEL RICKFORS, THE BUDDIES M.M.

8/9 JÄTTELOPPIS &VETERANMARKNAD stina@lillagalleriet.eu

BOKA BORD PÅ 0701-550 508

22/9 SKÖRDEMÄSSA

KOM & HANDLA LOKALA PRODUKTER & INSPIRERAS AV ODLARE & PRODUCENTER. MER INFO: WWW.TYROLEN.SE eller 0738-358 094

g4


SUCCÉg

Sommarfika med uddaporslin Att spana efter porslin på sommarens alla loppisar är en kul sysselsättning. Nånstans i hjärtat känns det också lite extra bra att rädda uddatallrikar och söta små koppar från mörka loppishörn och låta dem få komma till användning.

M

an kan samla på en särskild tidsepok eller leta efter delar till en servis som man redan har, men att handla med hjärtat är ändå roligast. Udda koppar och fat i alla möjliga färger, ofta med något blommönster kan vara alldeles oemotståndliga. Serier som tillverkats i stora upplagor från okända fabriker kostar oftast mellan tio och tjugo kronor per del. Väljer man till exempel rosenmönster, kan man hitta ett tiotal olika koppar med samma mönster med lite olika form som passar utmärkt ihop. Pastellfärger kan vara ett annat tema. Vill man göra sitt eget våningsfat till småkakorna går det alldeles utmärkt. Man kan välja att ha en kopp i toppen som en kul detalj där man kan ha socker eller en liten blomma. Annars väljer man en matchande dörrknopp från ett byggvaruhus eller köksfirma. Mellandelar hittar du på nätet hos bohemchickort.se eller hackspetten.nu. Du behöver också ett kakelborr. Välj diameter efter mellandelarna. Porslin har olika hårdhet och kan ha inbyggda spänningar, så räkna med att en del porslin går sönder i borrningen hur försiktig du än är. Sen är det bara att mixa och matcha. Att gjuta ljus i fina koppar är ett annat sätt att återbruka. Material finns i hobbybutikerna, men sparade ljusstumpar går också bra att smälta ner. Ett litet spetsband i örat på koppljuset sätter extra piff. g Text och foto Anette Brunsell

Våningsfat av tre olika porslin

5g


gSUCCÉ

Loppistätt mellan Moheda och Öhr

Är du sugen på loppis och antikviteter är det till Moheda och Öhr du ska bege dig. På den knappa milen mellan orterna finns inte mindre än sex fasta loppisar som har öppet varje söndag hela sommaren och in i september, oktober. De flesta öppnar klockan 12, nån redan vid 11. Här kan man verkligen få sitt lystmäte och spendera större delen av dagen. Den som blir fikasugen och hungrig hittar flera möjligheter längs vägen.

Handelsbod. Bod är en kraftig underdrift för Olof huserar i en ladugård på ca 350 m2 och är näst störst längs vägen. Här hittar man allt från möbler till porslin och loppisgrejer. Det mesta är gammalt och spännande. - Udda grejer är roliga, säger Olof samtidigt som han säljer en slipad spegel med ovanlig form till en tjej och en teakspegel till hennes väninna.

V

id Missionshuset i centrala Moheda svänger man av vid en liten skylt där det står Olofs Handelsbod. Efter några hundra meter längs en villagata är man framme vid en grön oas och Olofs

Halvvägs till Öhr ligger Östregårds Antik & Loppmarknad som är störst och äldst med ca 1500 m2. Här finns det mesta för inredning och trädgård från olika epoker. Många vill vara först till kvarn och köerna brukar vara långa framför entréerna. När repen faller exakt klockan 12.00 blir det rusning över planen. Det gäller att komma först och norpa de bästa fynden. Ofta slussas besökarna in efter hand som det blir utrymme.

EKOLOGISK GÅRDSBUTIK Grönsaker, rotfrukter, potatis och frukt • Dessutom massor av andra livsmedel. Allt kommer från ekologiska odlingar. Öppet varje fredag 13-18 och lördag 09-13 Tävelsås, 1 mil söder om Växjö g6


SUCCÉg Hos Antikstoppet hittar man äldre ting och välvårdade textilier, men specialiteten är veteranbildelar. Hela foderbordet i ladugården är fyllt av diverse gamla delar till amerikanare, men också Saab, Volvo och annat europeiskt. Ägaren Per Torstensson betraktar sig inte som en samlare, men medger att bilintresset är stort och att han har fler än tre veteranbilar.

Ett stenkast längre öster ut huserar Malins loppis i Gästgivaregårdens charmiga drängstuga. Hon säljer mest nyare prylar, som prydnadssaker, kläder till barn och vuxna, textilt hantverk och nysnickrade prylstegar, men det finns även ett bord med knoppöl för den som samlar på gamla flaskor. - Varje söndagsmorgon bakar jag grova kringlor och de går åt som smör i solsken, säger Malin. I Öhr längs väg 30 håller Anton Rydqvist till i Gamla macken. De röda pumparna finns kvar som ett minnesmärke. Där förr bilarna köade för att fylla tankarna är nu långbordet uppdukat med mängder av prylar. I den lilla butiken trängs gamla burkar i alla möjliga färger och former, prydnadssaker, porslinstomtar och kuriosa. Anton driver också Kvarnen i Tolg med regelbundna auktioner och loppis på övervåningen.

Alldeles om hörnet ligger Tillfällebutiken som också dukat upp ordentligt utanför entrén. Cyklar trädgårdsgrejer, korgar, kistor, emalj, gammalt och nytt, stort och smått. - Om det finns ett tema skulle man väl kunna säga inredningsprylar, säger Conny Holmberg som driver loppisen tillsammans med barnbarnet Douglas Ekberg, men här finns också en del militärt överskott och MC-delar. g

Välkommen till HjärtenHolm!

Text och foto Anette Brunsell

Välkommen Här njuter du av historiens vingslag till

VÄLKOMMEN TILL HJÄRTENHOLM! och kopplar av i en naturskön miljö.

HjärtenHolm!

Gårdscafé med lättare luncher, hemHär njuter du av historiens vingslag och kopplar av i en naturskön Härostkaka njuter duoch av våfflor. historiens vingslag bakta bullar, miljö. Gårdscafé med lättare luncher,och hembakta bullar, kopplar av i en naturskön miljö. Varje söndag bakluckeloppis. ostkaka och våfflor.Gårdscafé med lättare luncher, hemFöljbullar, oss på Varje söndag bakluckeloppis. bakta ostkaka och våfflor. facebook Varje söndag bakluckeloppis.

ÖPPETTIDER: Öppettider: Följ osspå på följ oss facebook Måndag - Söndag kl.Måndag 11-18 - Söndag kl.11-18 Facebook

Öppettider:

Varmt välkomna! Måndag - Söndag kl.11-18

Hjärtensholms Varmt välkomna! Gårdscáfe Hjärtensholms

Kronobergs lantbruksmuseum Gårdscáfe Alvesta. Tel:0767-901 881

Välkommen till

Kronobergs lantbruksmuseum Alvesta. Tel:0767-901 881

7g


gSUCCÉ

Vilken grill gör grillkvällen till en SUCCÉ?

För de som inte redan i höstas insåg att grillen inte skulle överleva en säsong till så är risken stor att sensommaren kantas av grillköpande, skruvande och en lagom mängd svordomar. Svordomarna dyker gärna upp både vid monterandet och vid de första tillfällena då den nya grillen används, grillytan är för liten, det blir för varmt, det blir inte tillräckligt varmt, kolen brinner upp för snabbt. Att lära sig använda sin nya grill är lite som att lära sig cykla, med den skillnaden att kan man cykla så kan man enkelt byta cykel medan en ny grill innebär att man måste börja om från början igen. SUCCÉ har testat ett antal av säsongens grillar, vi har monterat, vi har grillat och vi har rengjort – slutligen har vi grillat en gång till. Ingen grill och inga människor eller djur har tagit skada under testet, även om skiftnycklar och skruvmejslar vid vissa tillfällen flugit över gräset på ett sätt som dom troligen inte varit designade för. Till slut har vi i alla fall åstadkommit ett resultat som vi hoppas ska hjälpa erminigrill om ni tillhör de som redan nu vet med er att nästa säsong bör startas med en ny grill. Passa på att fynda i höst – grillar är Piccolino lime Grilltunna kraftiga orginalet säsongsvaror och säsongsvaror brukar reasKolgrill ut i slutet av säsongen. med hopfällbar vagn Bäst i test!

Smidigt portabelt format Inklusive grilltång och varmhållningsgaller Invändig kolbehållare

Stor grillyta Höj- & sänkbart kolgaller Stort varmhållningsgaller

Fällbar vagn MerStor info grillyta

Emaljerad grillskål

Mer info

Mer info

skanna QR-koden

31373 Beskrivning Läcker portabel kolgrill som är perfekt att bära med sig, och enkel att förvara då den tar lite plats. Kvalitetsgrill som levereras med smarta tillbehör.

Bäst i test!

Landmann Piccolino – Minigrill rek. pris 449:37cm

Ø37cm

41cm

4

37cm

3kg

4000810313730

1141899

Landmann hopfällbar grill rek. pris 795:-

Beskrivning

med stor grillyta och varmhållningsgaller. Vagnen är hopfällbar och grillen kan då exempelvis hängas upp på väggen i garaget etc.

skanna QR-koden

skanna QR-koden

42030

Smart kolgrill 20x39x39cm

93cm

88cm

54cm

Landmann Grilltunna rek. pris: 1995:-

Beskrivning Grilltunna med lock där man kan grilla direkt över värmen eller indirekt (ugnseffekt). Man kan även använda rökflis i grillen för att få 11,35kg 47x13x95cm extra sting på det som grillas.

82cm

106cm

77cm

30kg

29x82x49cm

Monteringen tog förvånansvärt lång tid, in69x45cm 16 4000810418992 struktionen lämnar en del att önska och monTermometern på locket är Piccolino gör klart skäl för att kallas minigrill - Vid monteringen var det största problemet att ett bra redskap framför vid indirekt grillning tören fick utrusta sig med lika delar allttålamod, (ugnsgrillning) Det ryms inte mycket på gallret. Monteringen den största skruvmejseln vi kunde hitta beförmåga att tänka själv och hjälpande händer gick på ett kick och instruktionerna var före- hövdes, i övrigt gick det snabbt och instruktiofrån de närvarande observatörerna. En efterdömligt enkla. På låga ben innebär det att man Den invändiga kolbeSyreventil på locket och nerna var lätta att följa. Att hela underredet två muttrar från diverselådan kälhållaren för smidigare gummerade lås till locket. Praktisk hyllamiddag, framtill för Luckan påisidan har en sidohylla i masgrillgaller som går kryddor och antingen får huka sig eller hitta något att ställa Praktisk”försvinner” när man fäller ihop grillenStortefter asktömning. grilltillbehör, syreventil och här kan sivt trä höja & sänka,kanske dessutom en kall dryck askan tömas efter laren och ett enhälligt beslut om attävenignorera stort varmhållningsgaller grillning grillen på, tänk bara på att underlaget helst användning gör den väldigt lättförvarad, den de två hålen som inget passar i, senare är det inte ska ha lätt för att börja brinna. Den stora låga vikten borde dessutom göra den intresdags för den stora grillfesten. Det är en grillfördelen med Piccolino är att den med lite sant för husbilsägarna. I det stora hela är den tunna och som grilltunna funkar den utmärkt, fipplande ryms intill gasolflaskan i husvagnens inget för storgrillaren men storleken ger pluslitet minus för att det undre luftspjället bara Tillbehör koffert – den är därför perfekt för semestern. poäng – tar liten plats hoppfälld och erbjuder Tillbehör finns på den ena sidan dock. Inga problem att Grillytan är större en de små hoppvikbara Tillbehör samtidigt en stor grillyta. Nackdel för den nåfylla på med kol under pågående grillning och ”campinggrillarna” som finns på marknaden got grunda kolbehållaren, det blir ett tunt la0925 0252 0144 13361 1810299 förhållandevis lätt att styra13215 temperaturen. Tre 02761 70221 1810017 0807005 13625 och definitivt bättre än engångsgrillen. Ska ger kol som brinner ut 0252 snabbt.13361 För att0144 göra sig 14327 70221 14327 02761 luftspjäll, två i locket och ett i kolhöjd, innebär man grilla ett par köttbitar och några korvar av med den utbrunna askan får man antingen att det tar lite funderande innan man kommit så räcker den här utmärkt. Med lite vilja kan ta till den klassiska varianten ”tippning” eller på tekniken så en eller ett par testgrillningar även en rejäl flintastek läggas på gallret. Att gräva ut askan med hjälp av något lämpligt tillinnan man bjuder in svärföräldrarna kan vara den är så liten innebär även att tömningen är hygge. Det är en enkel grill som får de mesta att rekommendera. Kanske inget för den lilla enkel, man kan utan problem vända den upp av pluspoängen tack vare hopfällbarheten, familjen, men för den som grillar mycket och och ner och tömma ut askan i askhögen. men samtidigt gör enkelheten att den passar till många känns den klockren. AsktömningsPlus för den matchande grilltången som följde för de som bara grillar några gånger per säluckan krävde en del våld för att hamna ”rätt” med i paketet. song. men den underlättar rengörningen, öppna luckan och skrapa/borsta ut askan i en för ändamålet lämplig hink.

Varmhållningsgaller medföljer. Perfekt till bröd och grönsaker.

g8

Grilltång medföljer, placeras smidigt på Grillen går fälla samman, benställningen på så vis tar den lite plats vid förvaring, kan hängas på väg etc.

55x38cm

6

4001831420308

Stor grillyta och stort Smidig att rulla med varmhållningsgaller ger grillen i hopfällt platsläge för mycket mat


SUCCÉg

Fyrkantsgrill med sidobord

Stor grillyta Två sidobord Lock med fasta gångjärn

0510

! e r a n n i Testv

Beskrivning Kolgrill med en väl tilltagen grillyta. Man kan höja och sänka glödbädden för att på så vis styra värmen. Dessutom två fällbara sidobord.

Landmann Kolgrill med sidobord rek. pris: 995:127/54cm

88cm

50,5x50,5cm 10

Två sidobord underlättar arbetet vid grillen

60cm

Mer info

skanna QR-koden

13,5kg

55x25x59cm

4000810005109 Det fasta locket är

smidigt eftersom man Monteringen klassas som ”lagom” avancerad inte behöver lägga ner det på marken varje gång av montören, det krävdes lite funderande man ska hantera det som grillas. men instruktionerna var till största delen förståeliga. Den fyrkantiga formen gör att Man kan höja och sänka Grillen tar lite plats då grillytan blir lite större jämfört med en rund glödbädden i grillen. sidoborden är nedfällda. grill. Att man enkelt flyttar kolbädden uppåt eller neråt istället för att flytta grillgallret gör avståndsjusteringen smidig och enkel. Efter lite träning ger den här grillen ett helt perfekt grillresultat så länge man inte behöver fylla på med mer kol under grillningen – då blir Tillbehör det svårt. Sidoborden är stabila och tillräckligt stora för att rymma både verktyg, tallrik och den obligatoriska grillölen, samtidigt fälls 0131 14336 0807005 1810017 13215 13625 0802001 de med en enkel manöver ner och det gör att grillen tar mindre plats när den inte används. När det kommer till rengörning och tömning samlas det dock minuspoäng på hög. Samtidigt som du köper denna grill bör du gå förbi leksaksavdelningen och hitta en strandspade, det kan ju lätt bli osämja i familjen om du skulle ta barnens leksaker. Eftersom grillen är för otymplig för att tippa och inte har någon tömningslucka måste man nämligen gräva ut askan, planteringsspaden är för spetsig och vi kom efter några misslyckade försök fram till att strandspaden i plast var det bästa verktyget, den kostar ju dessutom sällan mer än en tia och det kan vara värt att ha en egen grilltömmningsspade som man vet var den är. Det är väldigt mycket grill för pengarna och det ligger till grund för att vi utser denna grill som testets värdiga vinnare. Priset är inte lägst på marknaden men samtidigt långt ifrån högst, grillen har sina svaga sidor, men med perfekt resultat så får man ta lite strulande med tömning och annat.

Grillytan är tillräckligt stor för att grilla mycket, men inte så pass stor att man inte kan grilla till bara ett par personer, så i det stora hela: en alldeles utmärkt grill i denna prisklassen.

Foto Patrik Andersson

9g


gSUCCÉ

Familjefestival i Älmhult med toppartister Förra årets Älmhultsdagar med bland annat Diggiloo-föreställning var en succé besöks- och publikmässigt. I år förbättras konceptet ytterligare med fokus på familjen med massor av aktiviteter för barn i alla åldrar. Men också för ungdomar och vuxna förstås.

F

estivalen hålls fredagen och lördagen 30-31 augusti. Båda dagarna blir det fullt med aktiviteter på stan med loppmarknad, talangjakt, modevisning, lokal mat och annat som hör samman med en stadsfestival.

Här hoppas vi på minst 10 000 besökare, säger Per Faeltenborg. Foto: Greger Johansson.

Festivalentreprenören Per Faeltenborg. Foto: Greger Johansson.

Magnus Uggla, toppartist på Älmhults familjefestival. © Live Nation.

g10

Fredagen blir handelns dag. På lördagen spelar Magnus Uggla, Sean Banan, Yohio med flera på Haganäsområdet. Alla tre artisterna har haft en framgångsrik vintersäsong på olika sätt och är nu på topp. – Jag är jättenöjd med att vi får hit dessa tre toppartister och jag tror att vi har hittat helt rätt och att detta blir en kanonstart för en unik festival i Älmhult, säger Per Faeltenborg som är och har varit projektledare de senaste fyra åren.


SUCCÉg ut mest är luftballonguppstigning, flygsimulator eller varför inte komma och se hur man levde på bronsåldern, prova på att baka stenbröd och gjuta pilspetsar. – Festivalområdet öppnar vid lunchtid och håller öppet till efter midnatt, avslutar Per. Besökarna kan lätt förflytta sig mellan torget och Haganässkolan, det är inte mer än 500 meter. Du kan läsa mer om Familjefestivalen på www.familjefestivalen. se eller www.almhult.se. g Text: Greger Johansson Till vänster: Sean_Banan: Barnfavorit på familjefestivalen; Sean Banan. © Banana Studios.

Nedan: 18-årige Yohio från Sundsvall kommer till Älmhult. Foto: Kristofer Lönnå.

Både kommunen och näringslivet vill öka Älmhults attraktionskraft för att få folk att flytta hit. Därför vill man erbjuda något som är ganska unikt i Sverige och som känns generöst och äkta. Festivalen ska ge besökarna mycket för lite pengar – alla ska kunna vara med! Familjer, och framför allt barn, ska vara i fokus. – Förra året hade vi över 10 000 besökare, jag hoppas att det blir något liknande i år, säger projektledaren Per Faeltenborg. I Sverige finns ingen direkt motsvarighet och vi är först med namnet Familjefestivalen. Festivalen kommer att ha ett brett utbud av aktiviteter med allt från allsång på torget, cykelhjälmsutdelning och hoppborgar till talangjakt, modevisning och loppmarknad och mycket mera för alla åldrar. Bland de aktiviteter som sticker

11g


gSUCCÉ

Schackprofilen Per-Åke Johansson Han tog studentexamen på lasarettet i Lund

Framför tavlan ”schackfamiljen” sitter Kungen Pelle med kronan på svaj, damen symboliserar då hustrun Marianne.

I april månad för 45 år sedan råkade Per-Åke Johansson som helst vill kallas Pelle, ut för en fruktansvärd trafikolycka på vägen mellan Älghult och Lenhovda.

Å

r 1968 då olyckan inträffade var han 17 år och skulle fylla 18 i juni, han var då gitarrist i en ungdomsorkester och de var på väg till en spelning, orkestern färdades i en liten folkvagnsbuss. Ingen anande att det plötsligt blivit blixthalka, bussen åkte av vägen och voltade, just i detta ögonblick förändrades Pelles liv för all framtid. Han bröt nacken och blev i det närmaste totalförlamad och hamnade på neurokirurgen, Lunds lasarett. Vid detta tillfälle läste Pelle sista året på Katedralskolan i Växjö och det var bara några månader innan han skulle ta studenten. Det var sista året man avlade studentexamen enligt den gamla modellen och man kunde bli kuggad om man inte klarade prov och läxor ordentligt. Pelles pappa förhörde sig hos rektorn på Katedralskolan ifall det var möjligt för sonen att ta studentexamen ifrån sjuksängen på Lunds lasarett. Det som sedan hände är han nog ganska ensam om. Till Lunds lasarett kom några cersoner (personer som blivit förordnade att vara närvarande vid vissa examina) och gjorde sina förhör med Pelle som då låg i sin sjuksäng och svarade på deras frågor. Allt gick bra och han blev godkänd. – Jag undrar om det finns någon annan som tagit studentexamen på detta sätt tidigare, originellt var det i alla fall, säger Pelle och fortsätter, från Älghult kom det runt 40 personer, de hade hyrt en buss och hela min studentexamensfest hölls på en sal på neurokirurgen på lasarettet i Lund.

skap och en lång och djup vänskap uppstod. När Pia besöker våra trakter, bor hon alltid hos Marianne och Pelle. Han tävlingsspelar än i dag men är inte lika aktiv som tidigare. Senast i en match när ett parti tog nästan fem timmar mot en mycket duktig spelare tyckte Pelle att orken inte räckte till, han gjorde ett feldrag och det räcker i dessa sammanhang. Han förlorade men det grämer honom inte speciellt mycket, utan konstaterar att åldern tar ut sin rätt och konditionsträning som han inte kan ägna sig åt är viktigt även för schackspelare. – När koncentrationen skall fungera och vara på topp i många timmar fixar jag det inte, bensinen tar helt enkelt slut, säger han. När Marianne och Pelle flyttade till sin nybyggda villa i Öjaby för några år sedan lades Glasrikets Schackklubb ned, istället är han nu aktiv i Växjö Schackklubb både som spelare och styrelseledamot. Text Jim Johnsson, Foto privata

Efter 1,5 år på olika vårdinrättningar, fick han ett eget boende och började få rätsida på sitt liv igen. I början på 70-talet träffade han sin livskamrat Marianne, som han sedan har varit gift med i alla år. Pelle är en stor schackprofil i länet och har så varit i många år, tidigare skötte han också det mesta i Glasrikets Schackklubb. Bland annat anordnade han 2003 en tävling och lyckades få hit en av världens bästa kvinnliga schackspelare, Pia Cramling. De båda trivdes i varandras sällg12

Här i Pelle och Mariannes glasveranda träffas Pia Cramling och Angelina Fransson från Lessebo över ett parti schack. Angelina är en av Sveriges främsta juniorspelare som representerat Sverige i damlandslaget, i både OS och VM.


SUCCÉg

30-31 aug usti, 2013

Familjefestivalen

Aktiviteter i centrum hela dagen

www.familjefestivalen.se

www.familjefestivalen.se www.familjefestivalen.se www.familjefestivalen.se 13g


gSUCCÉ

Vinylskivan har kommit tillbaka och nu nypressas gamla storsäljare.

Hot Stuff i Älmhult startade som ett postorderföretag på 1980-talet, men egentligen fanns företaget mycket tidigare, i pojkrummet hemma hos Per Faeltenborg: – Jag blev redan i tidig ålder oerhört musikintresserad, jag och mina kompisar lyssnade på allt vi kunde komma över när det gällde punk-musik, berättar Per Faeltenborg. Jag var stor skivsamlare och jag brukade hjälpa andra att hitta sina favoritskivor. Jag var ganska bra på det och det var väl så affärsidén föddes. Per sommarjobbade och tog med sig alla pengar till London och köpte skivor, som han sålde när han kom hem till Älmhult. Till de som köpt skivor skickade han listor på nya skivor som fanns att köpa. Och så blev det mer pengar och så kunde Per åka till London igen och köpa ändå mer skivor. Första skivlistan gav Per ut 1981 och första butiken öppnades 1986 och den var hela 19 m2 trång, men växte förstås vartefter. Mot slutet av 80-talet, i synthvågens förlängning, var Per en av de stora handlarna i den genren och då startades också skivbolaget Energy Records.

Per Faeltenborg, fortfarande entusiastisk skivhandlare.

– Det gick glimrande och vi var snart uppe i 5–6 anställda, säger Per, och det var också då som jag blev turnéledare och startade ett eget förlag. Nu är det mest vinylskivor hos Hot Stuff. Större svenska artister hör av sig till Per och vill ha hjälp med att få ut en mindre upplaga på vinyl, och så nytillverkas ju de gamla klassikerna på vinyl, numera som verkliga högkvalitetsprodukter – i branschen pratar man om ”180 grams vinyl”.

– Vinylskivorna har verkligen fått en välförtjänt revival, menar Per Faeltenborg, som också ger ut en egen skivserie, ”Fading Yellow”, med obskyra artister från 60-talet. Läget i branschen är att skivförsäljningen fortfarande går ned, CD får man nu till ganska låga priser och på Spotify är lyssningen nästan gratis. Utöver detta finns det också 1 000-tals ”skivhandlare” på auktionssajter. En tuff tillvaro för ett postorderföretag i vinyl-branschen kan tyckas. g Text och bild: Greger Johansson

Utbildningar och konsultuppdrag inom:

MARKNADSFÖRING FÖRSÄLJNING SOCIALA MEDIER Inget uppdrag är för litet eller för stort! Ring för mer information: Tommy Kreutner 0768-71 44 93

Hos Hot Stuff i Älmhult kan sökandet efter rariteterna få ett lyckligt slut.

g14

K


SUCCÉg

”Sharing is caring” En mer eller mindre världsomfattande företeelse har nu också hittat till våra trakter. Älmhult har fått sina första ”Give Box”. Under temat ”sharing is caring” – ” att dela med sig är att bry sig om” – lämnar man saker man inte behöver så att någon annan kan ta med sig och få nytta av. Kanske hittar man samtidigt något till sig själv.

E

n sådan plats kan kallas Give Box, men i Älmhult säger man bytes-kur, dels därför att de här små vindskydden är rester av det som en gång var väntkurer på en ringlinje för stadsbussen. Tomma och övergivna fick de spontant en ny uppgift som bytes-kur när Sharing is caring-tänkandet nådde Småland. Bytesverksamheten i kurerna, det finns tre i Älmhult, uppstod helt spontant och man kan väl tänka sig att just därför verkar hela arrangemanget fungera hur bra som helst. Vuxna som barn, med bil eller på cykel, stannar till för att se om något nytt, intressant har lämnats. Eller vill man kanske dela med sig av en överflödig pryl.

Bilen ovan: Prylar och kläder i Älmhults Give Box på Västra Ringvägen. Bilden till höger En före detta hållplats på bussringlinje i Älmhult.

Vi kan väl hoppas att den goda tanken att dela med sig, sprider sig så att våra prylar kan få ett längre liv. På så vis kan vi minska på utnyttjandet av jordklotets resurser och då är vi samtidigt bussiga mot vår gemensamma miljö. En bra anledning att ta bytes-kurerna på allvar! g Text och bild: Greger Johansson

Finns det något spännande idag?

15g


gSUCCÉ

Brudgummar och drakar i Älmhultssagorna

Runt omkring Älmhult finns många platser där något märkligt utspelats för en långt tid sedan, oftast fler hundra år. Dessa händelser har med tiden berättats från mun till mun, kanske förändrats eller förbättrats något, men det är fortfarande spännade berättelser. Dessa berättelser och platser räknas in i begreppet Sagobygden.

S

agobygden omfattar Ljungby, Alvesta och Ämhults kommuner med Sagomuseet i Ljungby som något av ett centrum. Här har man försökt bevara den muntliga svenska berättartraditionen och konkretisera berättelserna ute i omgivande bygderna. Det har blivit många spännande utflyktsmål bland tomtar och troll, drakar och näckar, varulvar och allehanda skumt folk. Geocaching I Älmhults kommun finns ett 15-tal berättelser och platser, en del av dem ingår i det som kallas geocaching, en modern variant av skattjakt. Skatten är förstås en spännande berättelse. Brudgummehallen Jag valde att ta reda på vad som hänt vid den så kallade Brudgummehallen. Det visade sig vara ett passionsdrama med ett någorlunda lyckligt slut – åtminstone för vissa. Historien handlar om en soldat, Torbjörn, som inte fick gifta sig med bondens dotter, utan dottern tvingades till ett gifte med arvtagaren i granngården, det var ett bättre parti tyckte bonden. Hursomhelst drabbades brudgummen av en plötslig död när brudföljet passerade en klippa vid vägen till kyrkan, och Torbjörn kunde få sin älskade mö till slut. Vad var det egentligen som hände?

i Älmhult AB Kvalitet behöver inte kosta extra! För oss är prisvärdhet och god service lika naturligt och viktigt som kvalitet. Vi är ju trots allt smålänningar. Idag kan vi även erbjuda detta: Banderoller • Vepor • Klistermärken Roll-Up • Pop-Up • Fordonsdekor Canvas • Etiketter m.m.

Ring oss 0476-141 70 eller besök www.atryck.se g16

Bilden ovan: Torbjörns rival mötte sitt öde vid Brudgummehallen. Bild: Kjell Sundberg.

Bilden nedan: Den stora gråsten invid vägen till kyrkan. Foto: Greger Johansson.


SUCCÉg Dramat i Sannaböke Ett annat drama utspelade sig på 1600-talet i Sannaböke, strax norr om samhället Möckeln. I Sannaböke slog Ingemar Larsson från Virestad ihjäl en stor drake och fann en skatt som draken vaktade. Hur kunde han besegra den den väldiga draken? Det kan avslöjas att hjälpen den gången kom från ett oväntat håll. Byarna och skogarna i Sagobygden är fulla av historier och märkligheter som man kan upptäcka, och kanske återuppleva, under en utflykt. Mer att läsa om sagorna och om Sagomuseet hittar du på http://www.sagobygden.se. g Text: Greger Johansson

” Byarna och skogarna i Sannaböke är fulla av historier och märkligheter” Ingemar Larsson dödade draken som vaktade skatten. Bild: Kjell Sundberg.

Här väntade draken i Sannaböke. Foto: Greger Johansson.

Det är välskyltat i storskogen! Foto: Greger Johansson.

Långväga vänner eller släktingar? Hjärterum men inte gästerum? Pension Lugna Rum är lösningen så att din gästfrihet ger gästerna frihet! Intresseanmäl dig i butiken för visning! Olofsgatan 7, Åseda 0474-520 40 070-576 47 38 www.bnb-lugnarum.se

Olofsgatan 7, Åseda 0474-520 40

LIVSNJUTARBUTIK! KAFFE & VÅFFLOR! GLASS! SOMMAR-REA! Tisdag–fredag 11–18, lördagar 10–15, söndagar 13–17 www.forsmaken.se

17g


gSUCCÉ

Utbilda dig till kock på Ölands gymnasium – för den som verkligen vill är det en säker väg till jobb

Jag besöker Ölands Gymnasium en varm junidag strax innan det är dags för terminsslut. Gymnasiet ligger inne i vackra Borgholm med nära till strand och bad. Det är en skön stämning. När man kommer in genom de stora entrédörrarna möts man av killarna som spelar bordtennis. I bakgrunden finns en fondvägg som visar Ölands vackra natur och bilder från gymnasiet.

Ö

lands Gymnasium har valt att specialisera sig på två inriktningar, Hotell och Turism samt Restaurang och Livsmedel. Den familjära atmosfären är härlig. Den passar också bra för 16-åringen som vill flytta hemifrån men ändå inte tappa trygghetskänslan med kompisar och familj. Matilda är helnöjd med utbildningen. Matilda Bergmark går sista året på det treåriga Restaurang och Livsmedel´s programmet och hon är helnöjd med utbildningen. - Jag har inte ångrat en enda dag att jag började här, säger Matilda. Nästan alla har fått jobb men det krävs så klart att man är intresserad. Vill man bli något så är det här verkligen en möjlighet. Ölands Gymnasium har fått flera utmärkelser genom sina duktiga elever. Ölands Gymnasium har utbildat flera blivande mästerkockar. Det märks på antalet utmärkelser genom åren. Matilda Bergmark och Victor Ellström vann Gymnasiekock-SM i år. Gymnasieskolorna fick g18

skicka in bidrag med recept och bilder och sedan blev sex lag uttagna med två elever i varje. - Utbildningens praktik är så bra, säger Matilda. Dels har vi fyra månaders praktik i trean och dels får vi jobba med vår egen bistro i Halltorps Gästgiveri. Där har vi ett eget kök parallellt med det riktiga köket vilket innebär att vi har kockarna som stöd hela tiden och vi kan få värdefull hjälp och utbildning under tiden vi sköter bistron med servering, matlagning och allt som hör till. Elevernas egen bistro i Halltorp ger värdefull erfarenhet. Halltorp är känt för god mat och det är många gäster där under hela året. Att få möjlighet att prova på hur det verkligen är redan från första året måste vara mycket värdefullt för eleverna. Hur kommer det sig att du valde Ölands Gymnasium? Jag fick ett brev hem med information om gymnasiet, svarar Matilda leende. Mamma, pappa och jag åkte hit och det var ett lätt beslut att bestämma sig för att flytta hit till Borgholm. Jag har inte ång-

rat mig en enda sekund. Alla eleverna bor nära varandra och vi pluggar ofta tillsammans eller gör andra saker. Vi är lite som en familj vilket så klart har underlättat för mig när jag flyttade hemifrån. Jag känner också att det har stärkt min självständighet att ha haft den här tiden. Mycket värdefullt! Efter en stund kommer rektor Christina Larsson förbi. Det märks att hon känner sina elever väl. Ute i receptionen spelar killarna bordtennis och Christina och en lärare tar en kopp kaffe vid bardisken och hejar på. Gymnasiets krögarkontakter är viktigt för bra praktikplatser. Ölands Gymnasium har mycket bra kontakter med krögarna i Sverige och eleverna har möjlighet till praktikplatser runt om bl a på fem krogar i Stockholm, några i Göteborg, Helsingborg och Malmö. Det är ofta riktiga lyxkrogar med mycket gott rykte som t ex Griffin, Årstiderna i Malmö, Pontus på Brunnsgatan mm. Även utomlandspraktik är möjlig. Matilda gjorde sin praktik på PM i Växjö och kommer att fortsätta jobba där efter skolan.


Skäftekärr o Ekopark Böd Bö SUCCÉg

Eleven hinner bli en i gänget under den långa praktiktiden. - Vi har insett att den långa praktiken är mycket värdefull för våra elever, säger Christina Larsson, rektor på Ölands Gymnasium. Då hinner våra elever bli en i gänget och komma längre än till potatisskalningen. Därför jobbar vi mycket med de kontakterna och vi har också kontakt med krögarföreningen som alltid söker duktigt yrkesfolk. Hur söker man då till Ölands Gymnasium? Inom Kalmarsunds Gymnasieförbund finns ett stort utbud av program. Hela utbudet hittar du under rubriken utbildningar. För att utöka utbudet, kvalitén och valfriheten har ett antal kommuner i sydöstra Sverige en fördjupad samverkan. Detta innebär att du har möjlighet att söka fritt och studera i dessa kommuner: Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Karlskrona, Lessebo, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Tingsryd, Torsås och Växjö. Samverkan Sydost. Därutöver har Kalmarsunds Gymnasieförbund samverkansavtal med Mönsterås, Jönköping, Karlshamn, Ronneby och Olofström. Bor du i en kommun som

”En värdefull tid som stärkt min självkänsla”

Matilda Bergmark och rektor Christina Larsson

inte omfattas av samverkansavtalet får du kontakta Borgholms kommun eller Ölands gymnasium för att se hur du kan söka

I Ekopark Böda på kan sova som erem barfota på sandsträ bostaden, hyra cyke behöver hyr vi ut ell guide. Du behöver b

Det är i de här branscherna det finns jobb. - Många elever idag väljer studieförberedande kurser vilket är lite synd. Det är i de här branscherna det finns jobb framöver, säger Christina. Här får man en god grund i yrket och för fortsatta studier inom området. g Text och foto: Elisabeth Petersson

Matilda Bergmark

Följ vägenBöda till Skäfte I Ekopark på sveaskog.se/ekopa kan sova som erem

barfota på sandsträ SKÄFTEKÄRR JÄRNÅLDERSBY – EN GLIMT AV ÖLANDS JÄRNÅLDER bostaden, hyra cyke JÄRNÅLDERSBY SKÄFTEKÄRR behöver hyr vi ut ell www.skaftekarr.se guide. Du behöver b Öppettider och guidningar vecka 27-32

SKÄFTEKÄRR

www.skaftekarr.se • Mobil: 070-6341950

Följ vägen till Skäfte sveaskog.se/ekopa 19g


gSUCCÉ

Carlos, en veteran i konstglas

Månadens konstnär

Här visar Carlos upp en av sina fina vaser med ”Cara” teknik.

Carlos R. Pebaqué

När jag stiger in i försäljningslokalen i Gullaskruv sitter Carlos där bland skulpturer och vaser och signerar några nya glaspjäser som han nyligen har tillverkat. Nästan omgående börjar vi prata om hur konstigt det blivit i glasbranschen, om att så många glasarbetare blivit uppsagda och att flera mycket fina och välrenommerade glasaffärer i Stockholm har tvingats lägga ned. Vi har båda jobbat mycket med dessa affärer och kommer överens om att tiderna har förändrats ganska rejält, men trots allt så ser vi ganska positivt på framtiden ändå, både Carlos och jag.

F

ör de personer som är glassamlare eller har ett allmänt intresse av konstglas, är han ett välkänt namn men det finns förmodligen också personer som inte känner till honom alls.

blev fascinerad av dess möjligheter, vilket gjorde att han startade ”Tallado en cristall” vilket betyder glassliperi på svenska. Efter sju års arbete i sitt eget företag lämnade han Uruguay och hamnade så småningom i Orrefors.

Oavsett hur det är så kommer jag här att göra en lite närmare presentation av honom.

För att lära sig mera om glas började han på glasskolan där och några år senare utexaminerades 1983. Redan året efter startade Carlos ”Gullaskruf glasateljé”, ett företag med inriktning på konstglas. 1991 startade han Carlos R. Pebaqué Design i Gullaskruv, där utvecklade han bl.a. sin teknik ”Cara”. En ny teknik och ett

Carlos är född 1950 i Montevideo, Uruguay. Han antogs 1971 till en konstskola i sin hemstad, han var då 21 år gammal. Han kom i kontakt med glastillverkning och g20

nytt sätt att måla i glas med små färgade glasstavar som han hettar upp så att de blir flytande och rinner över själva glasposten. När han är färdig med sitt motiv tar han ett ”anfång” med klarglas över alltsammans och med ens så kommer då motivet inne i glaset. I stort sett allt glas som Carlos tillverkar är unika glaspjäser, det vill säga att han mestadels gör ett exemplar av varje glasobjekt, inte långa serier. I många år arbetade han och skapade en del av sitt konstglas hos Studioglas


SUCCÉg i Strömbergshyttan men det mesta tillverkades hos Ulf Johansson, Sjöhyttan i Älghult, som är en annan mycket duktig konstnär och glasblåsare som på ett fantastiskt sätt skapar sitt eget konstglas helt ensam i sin hytta när inte Carlos är med, vilket måste anses vara unikt. Jag känner att jag måste nämna Ulf i detta sammanhang eftersom Carlos och Ulf har jobbat tillsammans i så många år. Nu arbetar båda i samma hytta på Målerås glasbruk och hjälper varandra om så behövs, men ändå med sina egna företag var för sig. Carlos som är en fristående konstnär får inget gratis utan det ligger mycket arbete och kunskap bakom hans framgångar. När man jobbar på det sätt som Carlos gör måste man utöva flera yrken i en och samma person. Dels gäller det att vara formgivare och konstnär för att hitta på nya skapelser, därefter kommer arbetet i hyttan för att få fram det man skissat ned på ett ritblock. Sedan ska konstglaset säljas och då får han ta fram sin säljförmåga, - Jag tycker nästan det är svårare att sälja än att skapa glaset, säger Carlos. Marknadsföringen är en annan bit i det hela som inte är helt enkelt, här gäller det att vara påhittig och ha fantasi för att få uppmärksamhet på ett billigt sätt eftersom det inte går att lägga stora summor på reklam i ett litet företag. Sist men inte minst så är vi framme vid att ta hand om ekonomin så att allt går ihop och det kan många gånger vara nog så svårt. Det finns alltså många delar i ett sådant företag som Carlos driver, det går inte att enbart ha fokus på själva skapandet, utan det är många saker som måste passa in i ett hållbart mönster. I annat fall blir man inte långvarig i denna tuffa bransch. g Text och foto: Jim Johnsson En populär skulpturgrupp som bär signaturen Carlos R. Pebaqué.

” I stort sett allt glas som Carlos tillverkar är unika glaspjäser”

När Elton John var i Sverige passade han på att köpa en av Carlos vaser.

21g


gSUCCÉ

Ljungbydagar hela veckan lång Det är för 14:e gången som evenemanget Ljungbydagarna arrangeras, i år den 12–18 augusti. Det blir lika stort som vanligt; projektledaren Sara Papp räknar med 60 000 besökare även i år. Ljungbydagarna började som en karneval och det blir ett karnevalståg även denna gång, på fredagen. Tåget kommer att ha 25 deltagare och det blir så långt så att det tar upp till en timme för det att passera. Hjärtat för Ljungbydagarna är Stora Torg där huvud aktiviteterna erbjuds. I ett jätte-tält kommer det att rymmas 1 800 personer, men det kommer att bli ytterligare två tält i Ljungby centrum för mat och underhållning. Torsdag till lördag är det marknad längs Storgatan. – Ljungbydagarna är ett mycket populärt evenemang med stor lokal prägel, säger projektledaren Sara Papp, men många av artisterna kommer från hela Sverige. En nyhet i år är att vi flyttar hit hela Allsångspaketet från Linnéparken i Växjö – med Peje och Augustina förstås och Rickard Herrey som huvudartist. Ljungbydagarna startar på måndagen den 12 augusti med Musikskolans konsert och veckan avslutas med gudstjänst på Stora Torg på söndagen. – Däremellan finns det någonting för alla, säger Sara, från tidigt på morgonen till sena kvällen, som till exempel ”Så ska det låta” med Amy Diamond och Andreas Lundstedt. Och så förstås Popquiz med Per Brolléus, en väldigt populär programpunkt. Vi har redan fått önskemål om biljetter. Det är mycket som ska fungera men vi har hjälp av duktigt folk från flera föreningar och vår egen personal. Det kommer att bli en härlig vecka! g Text: Greger Johansson

Övre bilden: Vi räknar med 60 000 besökare på Ljungbydagarna, säger projektledaren Sara Papp. Foto: Greger Johansson. Undre bilden: Galningen Jecko, känd från Talang 2011, underhåller de stora och små barnen.

g22


SUCCÉg

Övre bilden: Sambarytmer är ett välkommet inslag i Ljungbydagarnas karnevalståg. Bild till höger: Det blir mycket att sköta för arrangörerna av Ljungbydagarna, Sara Papp och Stefan Angeskog. Foto: Greger Johansson. Bild till vänster: Andreas Lundstedt – en av stjärnorna på Ljungbydagarna. Foto: Peter Knutsson.

SAGOMUSEET -Sveriges berättarmuseum En sagolik upplevelse i den

småländska folktrons och sagans värld!

Öppet 1/5-31/8 kl 12-16

Sommarprogram hela sommaren, se www.sagobygden.se

Välkommen!

•••••Märta Ljungbergsväg 1, Ljungby, 0372-148 55••••••

23g


gSUCCÉ

Lokala helgon och skatter i

Ljungbys sagobygd

Det är mycket tyst i skogen runt Högarör och det krävs ett par ganska pigga ben och en lätt packning för att ta sig upp till det 3 000 år gamla gravröset. Blir man trött kan man ju alltid ägna en tanke åt de som för länge sedan bar upp alla de tusentals stenarna. Det kan vara en bra idé att hålla utkik efter vilda djur medan man vandrar, men farligast är nog ändå draken som tog med sig den stora skattkistan ner till botten av Högarör.

H

ögarör är ett mäktigt röse från bronsåldern. Gamla människor har berättat att man mörka kvällar kunde se en drake flyga från Högarör till gravfältet vid Kånna högar. Dåtidens befolkning trodde att draken vaktade en skatt. Flera sockenbor har letat efter skatten, men draken är alltid klokare och har lurat dem alla. Så då ligger förstås skatten fortfarande kvar i stenröset på Högarör.

sin kappa, hängde den utan spik eller knagge. Men en söndag, när hon varit i kyrkan, lyckades inte kappan bli hängde. Då gick hon till källan och bad och strax kunde kappan hänga uppe igen. Folket i trakten trodde på källans heliga kraft och ville ta vatten från källan för att få regn på sina åkrar. Prästen sa nej, men folket smög dit om natten och öste och grävde. Och nästa dag kom det regn!

Stiftelsen Märta Ljungberg som äger marken har tillsammans med Södra skog och länsstyrelsen återskapat landskapet så som det troligen såg ut en gång, med hagmarker och ek- och lövskog. Orkanen Gudrun hjälpte faktiskt till på ett oväntat sätt.

Det finns ett 20-tal utflyktsmål i Sagobygden bara i Ljungby kommun, i hela Sagobygden ca 60. Alla är tydligt skyltade och man möts av ett trevligt litet informationsskåp på varje plats, som ger besökaren berättelsen om platsen och gratis informationsmaterial på flera språk. Mer att läsa om sagorna och om Sagomuseet hittar du på http://www.sagobygden.se. g

Ett annan märklig plats är Sankta Birtes källa, på andra sidan om vägen vid kyrkan i Ryssby. Sankta Birte är ett av endast tre småländska helgon. Hon var så helig att varhelst hon hängde

g24

Text: Greger Johansson


SUCCÉg

Bild till vänster: Draken i Högarör som sågs flyga ända till Kånna. Bild: Kjell Sundberg. Bild överst: Högarör är ett magnifikt gravröse från bronsåldern. Foto: Greger Johansson. Bild i mitten: Birtes källa i Ryssby. Foto: Greger Johansson. Bild nederst: Sankta Birte, ett av Småland tre helgon. Bild: Kjell Sundberg.

Kläder till kvinnor storlekar 42-56

Med märken CISO, VETO, STUDIO och Gozzip Även Accessoarer. Med märken Cinnamon, Dansk Smyckekunst och Forza Italia Skor från CINNAMON m.m.

Trevliga informationsskåp möter besökaren i Sagobygden. Foto: Greger Johansson.

1500 m2 MÖBLER och INREDNING Annas Kuriosa Dödsbo köpes - Kontant betalning

Porslin • Allmoge • Renoverade spisar och Kaminer • Linne 0372-190 68 • Glas • Retro och 070-66 93 849 mycket, mycket Öppet Lör 10-16 • Sön 12-17 mer! Övriga dagar - Ring! Ring gärna innan! Välkomna!

Storgatan 9 Ljungby • Tel. 0372-106 96 www.storasystersmode.se

Bäckaryd 1, Hamneda 9 km s om Ljungby G:a E4 www.annaskuriosa.se 25g


gSUCCÉ

Ljungbys spännande sagomuseum

Alldeles vid den gamla Riksettan, eller Märta Ljungbergs väg som den heter i dag ligger Sagomuseet, vid sidan av Ljungbergmuseet det största och mest kända museet i staden. Huset är från 1854 och inrymde en gång Ljungbys första apotek. 1999 blev Sagomuseet verklighet och det är mittpunkten i det som kallas Sagobygden. Museet bygger helt och hållet på gamla, muntligt överförda sägner och skrönor och gestaltas av fantastiska skulpturer och bilder.

M

untligt berättande har alltid funnits. I Sverige, fram till och med 1800-talet, berättades det när människorna samlades under långa, mörka vinterkvällar framför eldstaden. Män och kvinnor berättade för varandra och barnen lyssnade. Under 1900-talet höll traditionen på att försvinna när det muntliga berättandet ersattes, först med det skrivna ordet, sedan med film, radio, TV och datorer. Under 1980-talet vände trenden när man såg att människans mest ursprungliga kulturform höll på att dö ut. Gamla berättelser letades fram och nya skapades.

Bild till vänster: Siv Svensson, berättarpedagog, kan alla sagor och sägner och berättar dem så att man nästan tror på dem. Bild nedan: På Sagomuseet finns ett ganska läbbigt väsen: En gloso som springer mellan benen på folk och sprättar upp dem med de vassa taggarna som son har på ryggen!

g26


SUCCÉg Till Sverige kom berättandet främst genom att Ljungby Berättarfestival startade 1990. Varje år arrangerar museet festivalen där ett 50-tal deltagare från hela världen delar med sig av sina bästa berättelser. Museet delar också ut Mickelpriset där man uppmärksammar någon som gjort stora insatser för att bevara det muntliga berättandet. På museet kan man få se sådana underligheter som en gloso, en kunglig pissepotta och en lindorm som man kan krypa in i och gömma sig. Och så kan man höra fantastiska sagor och sägner som i alla tider roat och skrämt folk. Museet är en levande berättartradition. Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner är en riktig sagobygd. Här har funnits några av Sveriges mest kända berättare och flera av berättelserna är mycket kända både i och utanför landet, som till exempel Röcklavisan. Den handlar om Kerstin i Röckla som 1670 blev tagen av trollen. Hon fördes till en backe som kal�las Käringekullen och där kunde man se henne sitta på en sten varje julafton i sju år och kamma sitt hår. Ett tragiskt öde för en paradislik hustru och moder. g

www.olandsdjurpark.com Tel: 0485-392 22

Djurpark och stugby Öppet alla dagar 9/5–29/9 2013

Text och bild: Greger Johansson

BOKA NU! 550 bäddar/dygn

15/6-18/8 Nu är hela anläggningen inklusive • Nöjesfält • Vattenland • Äventyrsbad Bild ovan: Sagomuseet_0704: Den kungliga pissepottan, en av museets fantastiska skulpturer. Bild nedan: Sagomuseet i ett av Ljungbys äldsta hus, det gamla apoteket.

ÖPPET ALLA DAGAR I VECKAN!

NÖJESFÄLT Fri åkning Vattenland • Äventyrsbad

HUND I KOPPEL

är välkommen. Eller välj vårt hunddagis som är öppet dagtid och ingår i din entré.

HANDIKAPPVÄNLIGT 27g


gSUCCÉ

”Man ska leka med tågen”. Redan i entrén får besökarna klart för sig att Tågcentralen inte är något ”semen-inte-röra-museum”.

Man ska leka med tågen! De enda tåg som rullar i Ljungby numera är i skala 1:87 och kör enbart inomhus. Välkommen till Tågcentralen, en av de få riktigt stora modelljärnvägsanläggningarna i Sverige. Det första som möter besökaren är en vägg med texten ”Man ska leka med tågen”. Det är alltså ingen ”se-men-inte-röra”-anläggning utan det finns möjligheter att få köra själv.

M

odelljärnvägen är en unik skapelse som stadsläkaren Bent Schultze arbetade med i sin källare i 30 år! Doktorn donerade sin berömda modelljärnväg till Ljungby kommun 1996 som inte riktigt visste vad man skulle göra med den 12 meter långa anläggningen. Den behövde hur som helst monteras ned och flyttas och tyvärr skadades anläggningen ganska svårt. Den ideella föreningen Tågcentralen bildades 2003 och ca 20 aktiva medlemmar har nu i 10 års tid byggt upp anläggningen igen med spår, husmodeller, lok och vagnar och allt det elektroniska. Nu är det åter liv i landet ”Somewhere” som doktorn kallade sin skapelse. Tågen rullar mellan stationerna och industrierna på 300 meter räls med 142 växlar. Och vad gör modell-entusiasterna nu när anläggningen är klar? Jo, efter sådär 15 000 arbetstimmar börjar man på nästa projekt; att bygga en modell av den smalspåriga järnvägen Bolmenbanan, som gick genom Ljungby kommun mellan 1878 och 1966. Man räknar med att det arbetet kommer att ta ungefär 10 år! Tågcentralen håller öppet bland annat under Ljungbydagarna. För mer infomation se www.tagcentralen.se g Text och bild: Greger Johansson

g28

Till höger: En av de tre modellbanor som alla får köra är Tomteland, i något så ovanligt som ett vinterlandskap. I mitten till höger: Till det nya byggprojektet Bolmenbanan har modellrallarna redan byggt Bolmens station. Ovan till höger: Det finns många spännande modeller på anläggningen, som ett hemlighus. Ovan: Dr Schultze byggde förstås sitt eget hus i perfekt skala. Underst: En aktiv byggare, Johan Billow, visar med stort engagemang Dr Schultzes modelljärnväg.


SUCCÉg

Lokala auktioner på nätet. Gå in och lägga ditt bud.

Gilla oss på Facebook så är du med i utlottningen av smörgåstårtor! Facebook.com/SlutaLeta.nu

Utropspris från 1kr och det finns inget reservationspris

Alla varor från 1kr

*Tatuering Ordpris: 1.000kr Utropspris: 1kr

Hemstädning 3 tillfällen Ordpris: 1.000kr Utropspris: 1kr

Resekort i Kronoberg Ordpris: 500kr Utropspris: 1kr

*Kameror mm Ordpris: 1.800kr Utropspris: 1kr

Minisemester, 3 dagar Ordpris: 5.990kr Utropspris: 1kr

*Glasögon eller linser Ordpris: 1.100kr Utropspris: 1kr

Spa-weekend 2 Personer Ordpris: 3.300kr Utropspris: 1kr

Smörgåstårta till 10 pers. Ordpris: 580kr Utropspris: 1kr

Weekend by the Sea (2pers) Ordpris: 1.990kr Utropspris: 1kr

*ALCRO BESTÅ Ordpris: 1.000kr Utropspris: 1kr

Bilbarnstol från Disney/Pixar Ordpris: 795kr Utropspris: 1kr

Högtryckstvätt Ordpris: 2.195kr Utropspris: 1kr

*Kläder Ordpris: 825kr Utropspris: 1kr

Allt för din trädgård Ordpris: 1.150kr Utropspris: 1kr

Campingstuga Södra Öland Ordpris: 2.350kr Utropspris: 1kr

Campingtomt 7 dagar Ordpris: 2.415kr Utropspris: 1kr

*Presentkort

Fler auktioner finns på www.SlutaLeta.nu

Gå in på www.SlutaLeta.nu och lägg ditt bud

29g


gSUCCÉ

Missa inte Mohedadagarna!

Om några veckor, närmare bestämt 22–24 augusti, är det dags för den 32:a upplagan av de populära Mohedadagarna. Som vanligt kommer dagarna att fyllas med marknad, tivoli, underhållning och mycket, mycket mer enligt det recept som har varit så varit så framgångsrikt genom åren. – Vi förnyar oss kanske inte så mycket, men vi bjuder på det som våra besökare uppskattar, säger projektledare Carl-Gustav Andreasson. Eller Calle på Moheda Järnhandel, som alla brukar säga. – Det är roligt att kunna göra något för hembygden, här händer kanske inte så mycket annars, menar Calle, och det är så många som frivilligt ställer upp för att göra Mohedadagarna till årets fest. Det är många föreningar som samarbetar; LRF, Moheda IF, Moheda Innebandyklubb, Gymnastikföreningen och Moheda Volleybollklubb och flera andra. Det behövs många funktionärer och det är ett sammansvetsat gäng som håller i arrangemanget under tre dagar. Torsdagskvällen är barnens kväll med tivoli och mycket mer på Borslövsvallen, samtidigt som föreningslivet i Moheda visar upp sig och sina aktiviteter. Man räknar med en anstormning med åtminstone 500 barn. På Borslövsvallen finns också scenen med artister. Bland huvudnumrena märks rockabillybandet Playtones som är ute på turné hela sommaren i södra Sverige. Playtones spelar en pianobaserad rock’n’roll i högt tempo utan konstigheter. Playtones kommer från Blekinge. På fredagen är det kräftskiva i fest-tältet för 300 personer, en slags sponsorernas afton med underhållning. Biljetterna brukar ta slut mycket snabbt. Lördagen är marknadsdag och förutom alla aktiviteter på Storgatan med utomhusshopping. Skolmuseet håller öppet och Moheda kyrka bjuder på Elvis-konsert! På Borslövsvallen spelas en fotbollscup för inbjudna ungdomslag. På lördagen startar också årets mopedrally som arrangeras av Moheda Sockens Hembygdsförening. 2003 var första gången rallyt genomfördes, då med ett 20-tal deltagare. Sedan dess har rallyt ökat och är numera uppe i ett 80-tal deltagare. Mopederna är i skiftande ålder och skick från 1950–70 talet. Rallyt består av tipsfrågor och praktiska prov utmed den 2–3 mil långa banan. Allt detta och mycket, mycket mer bjuds besökarna på Mohedadagarna, tack vare allt ideellt arbete av de deltagande föreningarna. Och så Calle förstås: – Det brukar inte bli mycket sömn under Mohedadagarna, 4–5 timmar allt som allt, säger Calle. Det är så mycket roligt som ska göras och det är fantastiskt att Mohedadagarna lever vidare efter så många år. Det är jag stolt över, avslutar Calle, som brukar vara den som släcker och låser och ”tittar till det” när alla besökare har gått hem. g

Överst: Calle Andreasson i järnhandeln är Mohedadagarnas allti-allo och fixare. Till höger:Dellemyrs tivoli kommer som vanligt till Moheda, med attraktioner för både stora och små. Längst ner till vänster: Playtones turnerar hela sommaren och kommer till Mohedadagarna.

Tänk på din framtid redan idag!

Text och bild: Greger Johansson

Ställ dig i vår kostnadsfria bostadskö så har du chans att få en lägenhet när du behöver. www.allbohus.se

g30


Mohedadagarna

SUCCÉg

moheda

Varmt välkomna önskar Moheda Intresseförening

www.moheda.com – mobil.moheda.com

31g


gSUCCÉ

Mode för mohedabor i Lindas butik Med eftertraktade klädmärken som Creme och Kaffe och välkända tillverkare har Linda Roos sedan hon tog över Eddes i Moheda skapat en mysig butik som blandar mode för alla åldrar. En av specialiteterna är klänningar.

B

utiken Eddes är över 100 år gammal, den startades redan 1900 av Edvard Svensson som en affär för manufaktur, dvs. allt möjligt. Butiken blev Eddes på 1960–70-talet med inriktning på herrkonfektion. När Linda övertog butiken blev hon den endast fjärde innehavaren på 112 år. En liten herravdelning har Linda valt att ha kvar, där hon erbjuder manliga saker som slipsar, flugor och kalsonger! Lindas idé att komplettera de omtyckta barnkläderna med leksaker har slagit väl ut. Hennes egna barn bestämmer vilka leksaker som ska finnas i butiken! Idag präglas Eddes mode genomgående av ett mycket modemedvetet utbud, valt med glädje och omsorg. Här finns de flesta kända märken för kvinnor i alla åldrar. Kundkretsen finns naturligtvis mest i Moheda men shoppare kommer också från bland annat Alvesta, Växjö och Rydaholm. Ofta kommer nya besökare tack vare rekommendationer från nöjda kunder. Linda fick en flygande start när hon övertog Eddes för snart ett år sedan och inte minst barnfamiljer har kommit – och återkommit. Linda har bakom sig en karriär som sömmerska och i hennes butik står också en symaskin – en Singer med många år på nacken. Men den vill inte Linda använda: – Nej, ska jag sy så får det allt vara på en nyare maskin, men det är en trevlig möbel! – Jag vill gärna kunna erbjuda modekläder i butiken, säger Linda Roos. Jag brukar ordna tjejkvällar och modevisningar för att visa upp sortimentet och alla nyheter. Eddes kommer mer och mer att marknadsföras via Internet och just nu är vi väldigt aktiva på Facebook, avslutar Linda, vi är alltid på jakt efter vackra och unika kläder för modemedvetna. g Text och bild: Greger Johansson

Överst: Linda har flugor och slipsar för herrarna. Och kalsonger! Nedan: Eddes Mode är en butik med de flesta eftertraktade märkena. Till vänster: Linda Roos övertog Eddes Mode i Moheda för snart ett år sedan. Till höger: Barnkläderna kompletteras med leksaker. Längst ner: En Singer symaskin står som prydnad i butiken.

g32


SUCCÉg

”Jag brukar ordna tjejkvällar och modevisningar för att visa upp sortimentet”

33g


gSUCCÉ

Den magiske Nielo Inte alla känner till att det i Moheda finns en man som kan få vigselringar att ramla ur godisautomater, ormar att slingra sig upp ur korgar och som på scen bjuder på en blandning av stand-up och magi. Både för stora och små. Nielo är trollkarlen som inte begriper någonting men med glimten i ögat löser det sig ändå.

V

ill du träffa ormen Kerstin? Kan du se den osynliga kortleken? Frågorna är många men svaren är färre och man förstår inte mer efter att ha sett föreställningen. Nielo heter egentligen Michael Nielsen och han började trolla 1974 då han skrämde slag på sin mor med en bordskniv och lite papper. Och på den vägen är det. Michael gör föreställningar för både vuxna och för barn. – Barnföreställningarna är på många sätt svårare, menar Michael, barnen är så direkta i hur de tar till sig magiska trick. De ser trolleri som något helt annat än vad de vuxna gör. Därför är också mina föreställningar olika, beroende på hur publiken ser ut. Min magiska show för och med barnen, ger förutom en magisk upplevelse, en del pedagogiska tankar om så skilda saker som trafikvett och mobbning. Är det svårt att trolla? – Det krävs väldigt mycket träning och man måste alltid lära sig nytt, säger Michael. Jag kombinerar ju magin med situationskomik och stand-up, så det blir en annan sorts underhållning än bara trollerier. Många av mina nummer är fantastiska, ingen förstår hur det går till – knappt jag själv heller ibland, avslutar Michael och visar upp Fantomstaven. Tofsarna rör sig upp och ner vartefter man drar i snörena, ibland si och så. Ingen har hittills förstått hur det går till och man får ingen hjälp av dela staven – där finns inga snören! g

Trollkarlen Nielo med sin obegripliga Fantomstav.

Nielo ger både vuxen och barnföreställningar, med magi och med mycket humor.

Text och bild: Greger Johansson

Vi söker: i Kronoberg

g

Mediasäljare

- Kronobergs län

MAILA ANSÖKAN TILL: g jobb@succeikronoberg.nu

g Vid frågor ring Tommy Kreutner tel 0768-71 44 93

Mer än bara gymnastik. Kom och träna med oss! Vecka 35 kör vi igång! Kolla in vår hemsida för mer info. http://www1.idrottonline.se/MohedaGF-Gymnastik/ eller vår Facebookgrupp: Moheda Gymnastik Förening g34


SUCCÉg

Skala av och bygga om Rubriken är ett försök att beskriva vad Calles Chopperdelar i Slätthög utanför Moheda har blivit så berömda för. ”Chopper” kommer från det engelska ordet för att dela. Det började i slutet av 60-talet med att man i USA plockade bort så mycket ”onödigt” som möjligt från sin motorcykel och dessutom designade den i en egen färgskala och stil.

D

e enormt långa framgafflarna kom också vid denna tid, det ser rysligt vanskligt ut men fungerar förstås alldeles utmärkt. För den som är intresserad av att se typiska motorcyklar från denna tid på film kan rekommenderas ”Easy Rider” från 1969 eller ”The Wild Angels” något år tidigare. Calle Carlsson, som redan i mopedåldern började att skruva på allt på två hjul, blev inspirerad och startade 1975 sin firma. Efter ett par år blev det även bilverkstad men fyrhjulingarna försvann snart igen. Det är motorcyklar som gäller. Själv kör Calle fyra egna cyklar; flaggskeppet är en röd Harley-Davidson Ultra Glide.

Calles mest kända produkt är de egentillverkade framgafflarna och hela ramar, ibland gör man också hela chassin. Och Calle har ofta blivit belönad på meetings och mässor, riktigt ofta till och med: – När prisskåpet blev fullt slutade jag ställa upp på tävlingar, avslutar Calle Carlsson, som nu i snart 40 år med stor framgång ”skalat av och byggt om”. g Text och bild: Greger Johansson

Calles fick snart kunder på olika håll i Sverige som var intresserade av de egentillverkade ramrna, framgafflarna och andra reservdelar. MC-folk i andra länder hörde också av sig. Idag finns det i Sverige tre eller fyra liknande företag. – Idag har jag sju anställda och marknaden för chopper-motorcyklar och delar är som vanligt svagt stigande, säger Calle Carlsson. Kinas uppvaknande har dock medfört att priserna sjunkit. Verkstaden är helt nybyggd sedan några år och väldigt ändamålsenligt disponerad, här finns också ett litet museum med gamla fordon, bensinpumpar och annat från bilismens guld-era. Verksamheten är ganska intensiv, många ringer om både det ena och det andra och besökare tittar in för att försöka få tag i en specialdel. – Ibland kan man känna sig onödigt populär, säger Calle med ett leende, men vi låter oss inte bli stressade för det. 35g


gSUCCÉ

Mohedas skolmuseum

– från sandbänk till iPad

En gång i tiden, när Moheda var en egen kommun, fanns det i kommunen så sent som på 1950-talet mer än 20 skolor. Idag finns i samma område en enda skola; Mohedaskolan, och under de senaste 50–70 åren har både undervisningen och skolans utrustning ändrats otroligt mycket. För länge sedan drillades eleverna i välskrivning och rättskrivning och för att spara på papper användes en så kallad sandbänk för att öva på bokstäverna. Man skrev i sanden och suddade ut med hjälp av en bräda som drogs över bänken. Sedan kom det griffeltavlor som man suddade rena med en hartass. Och nuförtiden behövs inte heller papper, nu har vi digitala läs- och skrivplattor.

Undervisningsmaterial i biologi, som hängde med in i grundskolan på 1970-talet.

S

har med sig en gammal skolbok eller plansch som de vill skänka till museet. Moheda sockens hembygdsförening tog hand om skolmuseet 1999 och efter några år flyttades samlingarna från Moheda skola till pastorsexpeditionen.

kolmuseet i Moheda startades 1968 och byggdes snabbt upp under folkskollärare Nils Rubins entusiastiska ledning och de första lokalerna fanns i Mohedaskolans källare. Man hade samlat in föremål och arkivmaterial från Moheda kommuns skolor när de lades ned. På senare tid har samlingarna kompletterats genom gåvor. Det händer ännu idag att besökare

Laila Örheden gör en engagerad visning av skolmuseet Gammaldags skolsal

g36


SUCCÉg Det är verkligen fenomenala samlingar att se i skolmuseet, man har bland annat byggt upp en gammaldags skolsal med bänkar, tramporgel, kamin och råttfälla, helt normal inredning i gamla skolor. Laila Örheden guidar och visar med stor entusiasm: – Varje år har vi en gammaldags skoldag med dagens barn. De får samma undervisning som barnen fick för några generationer sedan och de får äta sina medhavda fläsksmörgåsar och dricka ljummen mjölk i glasflaska. Återinvigning 2009 – Mycket av skolmuseet kan vi tacka Nils Rubin för, säger Laila Örheden, han var folkskollärare i Vitteryd, och det var dåvarande Moheda kommun som inrättade museet. Numera har vi i Hembygdsföreningen ansvaret och dagens museum återinvigdes 2009 efter att vi flyttat upp på vindsvåningen.

Sandbänken för att träna välskrivning sparade på papper. Skrivtavla med griffel och hartass att sudda med.

Skolmuseet är väl värt ett besök, i samlingarna finns böcker och läromedel som många känner igen att de haft när de gick i skolan. Mycket intressant är att se hur skolan utvecklats och hur förutsättningarna för lärande har förändrats under mer än 100 år. Och Hembygdsföreningens värdar har väldigt mycket intressant att berätta. g Text och bild: Greger Johansson

En av alla museets planscher; ”Höstens arbete på gården”

”Under de senaste 50-70 åren har både undervisning och skolans utrustning ändrats otroligt mycket!”

Antikt & Loppis Söndagar 12-17 (maj-sept)

Olofs Handelsbod Moheda (följ skyltarna i Moheda centrum)

www.olofshandelsbod.se 070-557 10 83

37g


gSUCCÉ

Byxelkroks hamn

– hamnliv, vackra och välfylldasjöbodar, rökt fisk och härliga uteserveringar.

Det lilla fiskelägret Byxelkrok med sina 170 fast boende blir som förvandlat under sommarmånaderna. Sjöbodarna slår upp sina dörrar, blommor och vackra saker ställs ut, uteserveringarna är fullsatta och glassbodarna har kö.

H

är myllrar det av folk från tidig förmiddag till sena kvällen. Här finns riktiga smultronställen som Hemtrevligt Saker och Ting som har en strid ström av besökare från morgon till kväll. Bukowski nallar och koppar från Green Gate är populära. Likaså de vackra ljusstakarna, krukorna och urnorna. Nytt för i år är den härliga marmeladen med olika smaker t ex hallon,lakrits och päron, ingefära. Helt oemotståndliga! Här finns bodar med våfflor, rökt fisk, Kafét Hamnen med pizza och kall öl och glass förstås. I hamnen är det fullt med segeloch motorbåtar. Fiskebåtarna ligger vid kajen och Ölandsfärjan från Oskarshamn kommer förmiddag och eftermiddag.

g38

I slutet av juli är det dags för Byxelkroks marknad som förra året hade över 20 000 besökare. Sommarkommersen håller i sig in i mitten, slutet av augusti för att sedan klinga av lite grann. Men i september är det full aktivitet igen. Missa inte skördefesten och konstnätterna i Byxelkrok! Skördefesten sista helgen i september drar mycket folk och stämningen i hamnen är så härlig. Marschallerna brinner och bodarna har öppet. Konstnätterna på Öland under skördefesten är också mycket välbesökta och under fredag och lördag kväll har många konstnärer och ateljéer öppet fram till midnatt. g Överst: Butiken Hemtrevligt Saker och Ting vid kajkanten i Byxelkroks hamn. Infällt: Galleri Mini Längst ner till vänster: Hemtrevligt Saker och Ting Längst ner till höger: En julieftermiddag i hamnen

Text och foto Elisabeth A Petersson


SUCCÉg

Vi har levererat grillglädje till svenska folket i två decennier

Lär dig mer, se våra inspirerande demofilmer

Scanna QR-koden 39g


gSUCCÉ

Svamptiden är här Nu har svamparna börjat komma fram i skogarna, personligen känner jag att jag har bra koll på kantareller så det är svampen jag håller mig till. Här är lite saker vi gjorde med våra kantareller som vi har plockat i år. Tänk bara på att kantarellerna krymper en hel del vid tillagning. Och glöm inte att ta med er ev skräp hem om ni t.ex. bestämmer er för att ha en picknick i skogen.

Svampsmörgås 5dl kantareller

lite salt och peppar 1 msk smör 3 brödskivor Stek kantarellerna i smör, krydda med salt och peppar efter smak och lägg dem sedan på smörgåsarna. För bästa smak, använd färsk, vitt bröd.

Svampsås 3dl färska eller 0,5-1dl förvällda

Salt peppar 5dl grädde 1st buljongtärning, kött- eller svampbuljong ev lite mjöl eller annan redning Stek till kantarellerna lite, och salta och peppra efter smak, tillsätt grädde och smula ned buljongen. Låt såsen sjuda och tillsätt mer salt om det behövs, red av såsen om du vill ha den tjockare. g40

3 dl vetemjöl 75 gr kylskåpskallt smör 0,75 dl lättkesella

stå i kylen i 10 minuter. Om du sätter aluminiumfolie i överkant av pajformen ihop med degen så hålls degen lättare på plats. Sätt nu in pajskalet i ugnen och grädda i ca 10min. Vrid ned ugnen till 175c.

Fyllning: 300-400 gr färska kantareller eller 200 gr förvällda kantareller, alternativt köpta i konservburk Smör att steka i 1 st gul lök 3 st ägg ca 1 krm finmalen vitpeppar salt och svartpeppar efter smak 3 dl crème fraiche 100 g (3 dl) riven ost

Stek kantareller och skivad lök i smör. Salta och peppra lite. Låt det svalna och rör ned det i crème fraichen. Krydda lite till och smaka av. Rör ned 1 dl av osten i röran för att få ett krämigare resultat. Rör ned äggen i röran. (om du tycker det smakar för lite svamp så kan man tillsätta lite svampbuljong som finns i flytande form på flaska). Häll ned allt i pajformen och strö sedan över resten av osten. Sätt sedan in i ugnen och låt den

Sätt på ugnen på 200c Fördela det kalla smöret till pajdegen i en skål tillsammans med mjölet, arbeta ihop det lite och tillsätt sedan kesellan. Tryck sedan ut degen i en pajform och låt

Mums så gott!

Kantarellpaj Pajskal:


SUCCÉg

CENTRUMHUSET I LÖTTORP TFN 0485-204 70 www.nyakryddan.com

KRYDDOR • TE & KAFFE • HEMINTERIÖR

Öppet tors-sönd 12-16 (variationer kan förekomma) Enerumsvägen 304, Byxelkrok www.ateljesundet.se Ring gärna för aktuella öppettider: 070-37 66 925

Välkommenntiill sommare

BYXELKROK på Norra Öland! Härlig badstrand, hamnliv, sjöbodar, restauranger, gallerier m.m.

läs www.byxelkrok.info

Lokala nyheter på nätet!

I LO SSA O FR

KALPRO DU KT E R

Atelje Sundet i Byxelkrok

DOFTA SMAKA NJUT 300 KRYDDOR, 40 TESORTER, EXKLUSIV CHOKLAD, SMAKRIK OLJA & VINÄGER. ALLTID NYMALET KAFFE! MASSOR MED HEMINTERIÖR TYGER, DUKAR, KUDDAR, PORSLIN, SERVETTER, LJUS, KORT, ”ELVIS-RUMMET”.

ÖPPET PÅSK TILL SKÖRDEFEST! JUNI-JULI-AUG: VARD 9-18, LÖR 9-14 ÖVR TID: VARD 10-17, LÖR 10-13 SÖNDAGAR VILAR VI.

Hemtrevligt Saker & Ting Väkommen till den mysiga boden på kajen i Byxelkrok Inredning från bl a Greengate, IB Laursen, Interiörhuset, Wikholm Form, Living Story Nallar från Bukowski. Hantverk, te, skorpor mm Öppet från mitten av juni, 10-18 alla dagar www.hemtrevligtibyxelkrok.se

tor Matilda och Vik - glada vinnare i Gymnasie-SM

VÄLKOMMEN TILL ÖLANDS GYMNASIUM!

Senaste nytt hela tiden!

Vill Du också bli en Vinnare? Vi har utbildat Sveriges bästa Kockelever 2013, Årets Kockelev 2013 och Regionens bästa Unga Ekokockar

www.olandsgymnasium.se 41g


gSUCCÉ

Nu under sommarmånaderna

testar Flisan lite olika ”nästan gratis” aktiviteter.

. . . r a t s e t n Flisa gSommar! gVar:Strandbjörket i Växjö gPris: 0 kr

gBetyg: Flisan

nappar

sätter betyget 4 av 5

Strandbjörket i Växjö

Flisan valde att åka till strandbjörket för att mata ankor, det var en massa andra barn där att titta på. Och hon hade med sig en picknickkorg och filt dit. Om man vill kan man köpa fika på fiket som finns där men annars går det även bra att sätta sig på en medtagen filt eller någon av bänkarna och fika. Hon tog med sig sina kusiner som är i åldrarna 0-6år och sin lillasyster eftersom det passar alla, de äldre lekte i lekparken och Flisan tittade på folk, ankor och hundar Betyg 4 av 5 nappar. Emmie, 6år, matar Kostnad: 0kr ankorna i Strandbjörket tillsammans med Flisan

gVar:Utomhuspool för barn gPris:79 kr och uppåt gBetyg: Flisan

nappar

sätter betyget 2 av 5

gVar:Gammal balja gPris: 0 kr

gBetyg: Flisan

nappar

sätter betyget 3 av 5

Utomhus pool för barn

Flisan tyckte att poolen var en för stor yta att vara "själv" på och aldeles för trång när mamma försökte sitta i den ihop med henne. Hon skrek så fort hon kom i den, det gick något bättre att stå utanför och plaska med handen i den. Och hon föredrog istället en gammal balja som hon kunde sitta ute i där vatten nivån var högre men där hon hade stöd i ryggen när hon satt ned. Poolen Betyg 2 av 5 nappar Kostnad ca 79kr och uppåt

Gammal balja hittad i garaget (går även bra med plastbackar man har och förvarar saker i). Betyg: 3 av 5 nappar Kostnad: gratis

gVar:Leka utomhus på filt gPris: 0 kr

gBetyg: Flisan

nappar

g42

sätter betyget 4 av 5

Leka utomhus på en filt med kompisar i trädgården

Flisan och Eila leker i trädgården

Fördelar är att man har nära till skötbord, kyl med dricka osv. Och allt blir lite mer spännande när man får leka med sina och kompisarnas leksaker utomhus. Och skulle det börja regna så kan man alltid gå in igen. Betyg: 4 av 5 nappar Kostnad: gratis


SUCCÉg

Bada i sjön

gVar:Bada i sjön gPris: 0 kr

gBetyg: Flisan

5 nappar

sätter betyget 3 utav

gVar: Gå på promenad gPris: 0 kr

gBetyg: Flisan

nappar

sätter betyget 3 av 5

När man kommit över att vattnet inte är lika varmt som i bardkaret hemma så fungerar det bra så länge man har en vuxen att hålla sig i. Att plaska är alltid kul och det finns en massa andra barn och vuxna att titta på när man är vid stranden. Dock blir det lite tråkigt om man stannar för länge uppe på gräset på en filt och jobbigt att byta om och byta blöja på en strand. Betyg: 3 av 5 nappar Kostnad: gratis

Gå på promenad ute på landet och titta på djur Spännande att se kor, får, hästar i hagarna och de är på precis lagom avstånd när de står på andra sidan staketet. Men tänk på att inte gå in till djuren, eller öppna grindar in till dem. Fördelen är att det är gratis och barn i denna åldern brukar tycka att det är tillräckligt med djur att titta på, istället för att åka till en djurpark. Lika bra som riktig djurpark Betyg : 3 av 5 nappar tycker Flisan Kostnad: gratis med lillasyster Cazandra

gVad:Maracas gjord på ketchupflaska gPris: 0 kr

gBetyg: Flisan

nappar

sätter betyget 0 av 5

gVad:Riva reklamblad i småbitar gPris: 0 kr

gBetyg: Flisan

nappar

sätter betyget 3 av 5

Maracas gjord på ketchupflaska fylld med makaroner.

Flisan tyckte inte riktigt att mamma var lika fyndig som mamma tycktes tro att hon var. Hon fann inte denna leksak det minsta roligt och gick iväg å lekte hellre med reklamhögen som hon drog ned ifrån bordet. Ketchupflaska Betyg: 0 av 5 nappar Kostnad: 0kr

Riva reklamblad i småbitar Betyg: 3 av 5 nappar Kostnad: 0kr

Flisan vill påminna er om att vara försiktiga när ni leker med/i vatten och aldrig göra det utan en vuxen eftersom olyckor lätt sker. Och ha er solhatt på er för man behöver extra skydd på huvudet även om det blir lite varmt och inskaffa även en bra solkräm som skydda er hud eftersom den är extra känslig när man är liten.

Och om ni blir för varma så gå in i en mataffär och ta en extra sväng på frukt/grönsaks avdelningen när ni handlar goda frukter som ni kan ha som mellanmål eftersom det brukar vara extra svalt på den avdelningen, men det är dock inte ok att öppna kylar eller frysar och stå nära dem för att svalka sig. Kevin, 4, tar en fika med Oliwer två månader och Cazandra en månad.

Ta hand om er nu i sista sommar månaden och drick mycket vatten för man blir lätt uttorkad i värmen.

Här kan du köpa och sälja dina prylar kostnadsfritt!

Alvestatorget.se Ljungbytorget.se Markarydtorget.se Växjötorget.se Älmhulttorget.se Tingsrydtorget.se Din lokala köp- och säljmarknad 43g


gSUCCÉ

Du har inte alltid ångerrätt som konsument!

iasko FSOMMAR

eller

Det finns några viktiga undantag när det gäller ångerrätten. När du handlar något digitalt innehåll kan du inte ångra det köpet med stöd av Distans- och hemförsäljningslagen.

g

Varmt! Vilken härlig sommar vi haft så här långt. Varmt, varmt, varmt...

Har jag inte ångerrätt när jag handlar på distans? -Det stämmer att du har en ångerrätt som konsument när du handlar på distans, t.ex. på nätet, men det finns några viktiga undantag som är bra att komma ihåg. När har jag inte någon ångerrätt? -När du handlar digitalt innehåll som appar, e-böcker och MP3 filer så har du ingen möjlighet att ångra köpet. Varför finns detta undantag? -Det är varor som på grund av sin beskaffenhet inte kan återlämnas. Har detta digitala innehåll lagrats på din dators hårddisk så har du tillgång till dem trots att du fått pengarna tillbaka.

Sol! Även Kronoberg har haft mycket sol den här sommar. SUCCÉ!

Hur fungerar det om jag har ett klagomål på produkten? -Du har samma möjlighet att reklamera en digital vara som en fysisk vara. Här är det ingen skillnad alls utan konsumentköplagen gäller och stödjer dig som konsument. Finns det krav på en näringsidkare att informera om detta undantag från ångerrätten? - Nej det finns idag inga krav på en näringsidkare att informera om undantaget från ångerrätten. Nästa år så införs nya EU-direktiv som kommer att resultera i att konsumenten uttryckligen ska samtycka till att ångerrätten går förlorad. Katarina Koch Daniel Öman Maria Johansson (föräldraledig) Telefontider Måndag kl. 9.00-12.00 Tisdag kl. 9.00-12.00, 13.00-15.00 Onsdag kl. 9.00-12.00

Bad! Underbar värme i våra sjöar. Vilken tur att vi hade en bra badguide i juni!

Har du fler frågor om detta eller någon annan konsumentfråga så är du välkommen att kontakta oss på Konsument Södra Småland. Välkommen!

g Fiasko Åska! Åska är ju inget kul och varför det ska höra sommaren till är ju en gåta...

Tel. 0771-215 216 Fax 0372-78 91 44 E-post konsumentradgivning@ljungby.se Obs! Uppge din hemkommun! Postadress Olofsgatan 9 341 83 Ljungby

SUCCÉ ELLER FIASKO gFinns det någon eller något du tycker borde platsa här på Succé-

eller Fiasko-listan? Det kan vara något lokalt eller något som du reagerat på som hänt ute i världen. Maila ditt förslag med en kort motivering till: info@succeikronoberg.nu Glöm inte att skriva om det är succé eller fiasko!

g44


SUCCÉg

g Krönika med

Arlene Larsson

24 år gammal - journalist, författare och föreläsare. Ursprungligen från Göteborg, nyinflyttad i Kronobergs län från Stockholm.

Stiltje och kaos gPå min handled sitter festivalarmband och peppen är enorm. Egentligen har festivalen Metaltown i Göteborg börjat redan idag, men banden jag helst vill se spelar imorgon och i övermorgon. I slutet avveckan åker jag och hunden hem till vårt kära Småland igen och det kommer både bli skönt och tråkigt. Skönt för att tystnaden hemma inte finns här i Göteborg men också tråkigt eftersom att den gör det. Jag kan inte riktigt bestämma mig vad jag föredrar längre. När jag kommer hem igen kommer min kära vän Josefin på besök i några dagar för att hämta en kattunge i närheten där jag bor för att sedan ta den hem till sig i Umeå. Jag ser väldigt mycket fram emot hennes besök då vi, på grund av det uppenbara avståndet mellan oss, inte ses så ofta längre. Jag minns i vintras, när vi båda bodde i Stockholm och hade våra uppesittarkvällar i hennes centrala etta.I många timmar satt vi bara och pratade till klockan 05 på morgonen för att sedan ta första bussen hem till mig för att fortsätta prata. Det saknar jag väldigt mycket, möjligheten att kunna köpa en chokladbit klockan 02 om det känns för det, åka vart man vill eftersom det är tät kollektivtrafik och framför allt kunna vara mer spontan. I min hemort stänger allting senast klockan 21 och då händer inget mer den kvällen hur mycket man än vill. Jag har nu hunnit fylla 25 år och utekvällar på krogen med kompisgänget saknar jag ganska ofta även om enkla hemmakvällar inte är fy skam de heller. gJag kommer dock inte stanna hemma i Småland särskilt länge, då jag till nästa helg ska hälsa på en vän i Örebro och då får lämna min lilla vovve Molly, som hunnit bli fem månader gammal, på hunddagis. En hundrelaterad sak jag tänkt på när jag varit här i Göteborg är bristen på hundrastgårdar i Kronobergs län. Det skall finnas i Växjö har jag hört, men för mig är det flera mil dit, nästan en timmes resa med bil, och det hade behövts inhägnade hundrastgårdar i Tingsryds kommun och tillhörande mindre orter. För trots att vi, till skillnad från storstäderna, har oändligt med skogar är det inte alla som vill eller vågar släppa sina hundar lösa där, då det finns andra djur som våra hundar kan få för sig att springa efter. Det skulle också vara bra med hundrastgårdar där man kan ha hundarna lösa istället för på öppna allmänna platser, i respekt för de som är hundrädda. Det blir ju även ett sätt att träffa andra hundägare i Kronoberg, något som jag som är relativt nyinflyttad hade uppskattat. Att det redan finns gratis hundpåsar är genialiskt och hjälper till något otroligt att hålla våra gator rena, så varför inte investera i några meter stängsel och en soptunna som blir till glädje för så många? Ungefär var tredje hushåll har ju hund, så det är ju knappast ett litet klientel.

ik Södv

www.kalvhagenisodvik.se

Ölan d

Succé i Kalvhagen! Vi avslutar med tre härliga kvällar! Välkomna! 2 augusti 19:00 Grus i Dojjan Från Pilsnerpunk till Folkfest! Det gamla proggbandet! Lika tokiga, roliga och svängiga som när det begav sig!

Gruset aff_A3:Layout

1

09-06-16

14.55

Sida 1

HULLIMULLAM

PRODUKTION

presenterar med

Kalvhagen är en pl

viss stolthet:

GRUS I sanamtumr, kultur, konstatocshdämrusdjikurtil, lDOJJAN för allaanålsdrbiarld! ar en härlig miljö

9 augusti 19:00

Hasse Kvinnaböske Andersson Äntligen tillbaka på Kalvhagens scen!

17 augusti 18:30 Avslutning!

Medta g någo tatt sit M OBS! In at Öl Vin fin ta på! ns! släpp e Vid reg n timme inn an! n i Lad a Biljett pris 15 n! 0 kr

Pop, Rock, Country, Irländskt Blues, Luftakrobatik, Käpphästbygge , Magdans. På med brylcréme, dansdojjor, boots, cowboyhattar och kom!

Var: Södvik, 2,6 mil norr om Borgholm

www.kalvhagenisodvik.se 0485-26136, 070-792 10 04

Området är ha ndikappanpas sat. Barn upp till 15 år och leds agare går in gratis. Vid varje even Barnskoj medemang finns alltid Pyssel & Knåp !

Vi finns på Facebook

Biljetter: Ölan ds Turistbyrå Färjestaden/Bor gholm Södviks Bage ri, Nya Krydda n Löttorp, Turis tbyrån Lötto rp Vid Kalvhage ns entre enda st kontant beta lning!

Nu har vi öppet igen efter semestern! Välkomna in!

gFrån hundriket till Hästriket. Jag har haft många besök på senaste, min vän Malin (också från Stockholm) hälsade på mig hemma och drog med mig ut på något jag aldrig tidigare gjort i mitt liv: Rida på Shire-hästar. Shirehästar är mycket större än andra hästar, vissa har den häftiga mankhöjden 180cm och bredvid en sådan bjässe är jag och mina 165cm inte så kaxiga. Trots att jag bor i Hästriket har jag alltså aldrig ridit förut, så vi åkte till ett stall i närheten av Ingelstad för en timmes ritt. Det var till en början väldigt nervöst att sitta så väldigt högt upp på ett så kraftfullt djur som Hästen, men samtidigt väldigt avkopplande och i det stora hela väldigt roligt. Det är definitivt någonting jag kommer prova på igen! gDetta är allt annat än en lugn sommar för mig, med många resor och många besök, men jag tror det är där och då man faktiskt kan uppskatta hemmets trygga vrå ännu mer när man väl kommer hem och låser sin dörr och pustar ut till hösten. Man får passa på med det hektiska livet nu, för det känns som att snart är sommaren slut, trots att det bara är juli. 45g


gSUCCÉ

Gör ett väldoftande till någon du tycker om!

kryddhjärta

En kul och annorlunda gå-bort-present till sommarfesten, särskilt om värden är matälskare. Örterna kanske till och med kan komma till användning under kvällen. Eller varför inte göra ett hjärta till dig själv. Man kan tänka på att använda kryddor som passar ihop om de ska användas i matlagningen eller bara kryddor som torkar snyggt och doftar gott. Färska myntor i olika färger blir effektfullt och doftar underbart men skönheten är förgänglig. Rosmarin torkar fint, smular inte och kan hänga i köket för att användas vid behov. Timjan och oregano tillsammans passar bra i tomatsåsen och på pizzan. Hjärta av lavendelblommor blir fantastiskt fint och kan användas till efterrätter och bak. Hjärtat går fort att göra och stommen kan återanvändas. Böj till en ståltråd eller en kemtvättgalge till en hjärtform. Det finns även färdiga stommar i hobbybutiker och blomsterhandel. Vedartade örter viras fast med grön myrtentråd och sköra, färska örter med grön bast. Spets och organzaband gör det lilla extra. g Text och foto: Anette Brunsell

”En kul och annorlunda Gå bort present. Som man kan göra själv!”

g46

Härligt kryddhjärta i rosmarin och till vänster ett i mynta.


SUCCÉg

Firare

g Maila till: familj@succeikronoberg.nu Fira någon som fyller år, förlovat sig, gift sig, tagit körkort, nyfödd eller varför inte skicka en hälsning till någon du bryr dig om. GRATIS!

gGrattis fina Jennifer!

Önskar Angelin

gGrattis

Monica på din 50-årsdag i Juli önskar Micke, Elisabeth och Jack!

gGrattis

till vårt barnbarn gGrattis vår 5-åring Elvira Milia Svensson på 4-årsda- på din dag 26 juli önskar gen den 16 juli… Från Mor- farmor o farfar far och Mormor

gHipp hipp hurra! Mitt äls-

kade barnbarn Jessie Jönsson fyllde 1år i Juli. Jag önskar dig allt gott i framtiden. Din mommo Yvonne

Hipp Hipp Hurraaa!!

47g


g r e b o n o r iK Nästa tidning kommer i september

g Fokus på

Tatueringar och höstevenemang

plus en massa annan spännande läsning.

g r e b o n o r K i a ll a r ö f Ny tidning ! g ta e r ö f h c o ll å h s u h når över 100 000 VILL DU ANNONSERA? g Ring Tommy Kreutner tel 0768-71 44 93 g tommy@succeikronoberg.nu

Succe i Kronoberg Juli/Augusti  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you