Tidningen Succé Nr 11 November 2020

Page 1

Nr 11

2020

November

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Bli någons förebild EKONOMIEXPERTERNA

Spara eller shoppa BILEN

En maffig välutrustad SUV

PERSONLIGT OCH KÄNSLOSAMT Succé möter Anna Bergendahl

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ

REDAKTION ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: Bold Printing Mitt AB. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: Magnus Ragnvid.

Rätt rutinerad Rutiner. Om man lyckas få till de där små fasta rutinerna så är de det absolut bästa botemedlet mot glömska. Har jag lärt mig nu. Hur mycket är inte det värt att slippa glömma saker i parti och minut...? Ovärderligt, skulle jag säga! Dagliga rutiner är ju nu en gång för alla något vi alla skaffat oss men oftast då för att spara tid. Har du till exempel tänkt på att varje gång du duschar gör du allt i samma ordning. Från själva rengöringen till torkning. Det är för att det hela ska gå så fort som möjligt. Det jag skriver om här är en helt annan nytta med rutiner. När du väl lärt in en rutin blir den alltså en värstafiende till glömskan. LÅT MIG GE dig ett av mina senaste och kanske ett av de bästa exempel på rutininlärning som verkligen varit till hjälp i kampen mot glömska. Var det i februari eller mars i år som det klargjordes att vi alla måste ha vår handsprit lättillgänglig i alla lägen? Det var i alla fall någonstans där. En av de mest viktiga platser för en handspritsflaska är ju förstås bilen. Var man än varit så är ju en spritning av händerna direkt vid ankomst till bilen en självklarhet. Ingen egentlig rutin att ställa in en flaska i bilen och låta den vara där.

Är flaskan dessutom synlig blir den ju i sig en påminnelse och en fiende till glömskan. Väldigt enkelt! SÅ KOM sommaren och nu fick jag lära mig att många fler än jag förvarade handspritflaskor i just bilen. Väl synliga också. Med sol och värme kom rapporterna om självantända handspritflaskor i bilar och bussar. Inte roligt alls och för att slippa brand i bilen måste jag återigen ge mig in i kampen mot glömskan. Som alltid blir en rutin mitt bästa vapen. En fast rutin. För från och med då fick jag aldrig glömma att ta med mig spritflaskan varje gång jag lämnar bilen!

ju att den här rutinen gör att jag alltid har tillgång till min handsprit. Eftersom den inte får vara kvar i bilen måste den ju vara i min ficka. Hela tiden! Vilket i sin tur gör att spritning av händerna förekommer på fler platser och definitivt oftare än då flaskan stod och väntade i bilen. På så sätt har alltså mitt vapen i kampen mot glömska bidragit till ett effektivare vapen i kampen mot ett virus. På så sätt är man ju rätt rutinerad...

konstatera att jag lyckats. Faktiskt. Rutinen sitter där och det är precis lika naturligt att ta med handspritflaskan som det är att ta med bilnycklarna ur bilen. Nu är det ju inte lika varmt och egentligen ingen risk längre för bilbränder längre. Inte de som orsakas av handspritflaskor i alla fall. Fast grejen är KAN NUMERA

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 12 - 13 DECEMBER För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

Presentaskar • Chokladprovning • Företagsbeställningar • Kaffe & Te Ekologiskt • Chokladkakor • Lakrits • Konfektyr • Marsipanfigurer m m Vi har de godaste julklapparna!

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

Handla dina klappar i god tid för att undvika trängsel. Kan du av olika anledningar inte besöka vår butik så skickar vi gärna. Erbjuder även hemkörning inom Karlskronaområdet.

Vi har något för alla! Veganskt, socker-, gluten-, mjölk-, soyaoch nötfritt m m. DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

Ronnebygatan 43 • 0455 33 32 41 Mail: info@elitchoklad.se • www.elitchoklad.se

2


KRÖNIKAN

Bli någons förebild Jag satt med min engelsktalande kompis i veckan och vi pratade om hur läget är i Sverige och världen. Vi pratade om hur man bör tänka när man är ute bland folk. Jag skulle försöka förklara att man måste vara en förebild och inte vara en del av problemet och bara sitta och klaga på hur andra människor uppträder. Men när jag skulle säga förebild på engelska kom jag på att jag inte hade en aning om vad det hette. Jag började fundera... Förebild ”before picture”, det lät inte alls bra. Jag började googla på förebild. ”Role model” heter det ju... funnits Google när jag var ung, vad mycket dråpligheter man hade kunnat undvika. Som när jag och min man fick för oss att vi skulle åka till New York och förlova oss och samtidigt hälsa på en gammal farbror som bodde där. Vi stannade 2 dagar i New York och hade bokat in oss på ett väldigt fint hotell. I bokningen så ingick det 3 fria drinkar när det var ”Happy hour” mellan 17-18. Det skulle vi givetvis gå på. Baren låg på översta våningen med en fantastisk utsikt. Alla var så tjusigt klädda i långklänningar och kostymer, alla utom vi! Det var ju på 80-talet så jeans och t-shirt var i princip det enda klädesplagg man ägde. Det var nu vår engelska skulle testas. För vad heter nu de olika drinkarna man kan på engelska? Det hade vi ingen aning om trots att vi kände oss väldigt världsvana. Vi kom ju från den stora metropolen Karlskrona. Vi kände bara till drinkar som ”Gotländsk sommarnatt”, ”Vargtass”, ”Geting”, ”Gröna hissen” och hemblandade drinkar. Ingen av dem kändes speciellt internationellt gångbara. Jag menar ”Wolf paw” eller ”Stinger”... Nej. Men vi bestämde oss tillslut för att en ”Green elevator” skulle vi ju åtminstone kunna beställa. Problemet var att hissdörrarna till baren var gröna så de visade oss tillbaka till hissen istället för att ge oss en drink. Så den dagen blev det ingen ”Happy hour” för oss. TÄNK OM DET

pandemier, världskrig, depressioner med mera. Men hon har alltid behållet sitt glada humör och livsvilja. Hon har ett härligt sinne för humor och det finns så många roliga historier man minns. Till exempel när min storebror precis hade fått körkort och han skulle köra oss till stan. Mamma har inget körkort men är en typisk baksäteschaufför. Hon satt och påpekade hela tiden: Nu kommer det en bil där, ser du cyklisten...? Till slut tröttnade min bror och snäste till henne: Är det du eller jag som kör? Väldigt lugnt säger hon då: Ja vet du inte det så vill jag inte åka med dig mer. Eller som när min son ville övningsköra med henne på skogsvägarna ovanför Rödeby. Mamma såg inga större problem med det (89 år och inget körkort). När hon hoppar in i bilen säger hon däremot: Kommer polisen och stoppar oss så känner jag inte dig. När hon för några år sedan hade varit väldigt sjuk och legat på lasarettet en vecka så skulle jag hämta henne efter sista ronden. När doktorn kom in så sa han fru Olsson kanske skulle vilja ha en rollator med sig hem för att underlätta promenader. Min mamma tittar på honom och säger lite förnärmat: Nej, det är bara för gamla människor. Doktorn som hade lite humor klappar henne på handen och säger: Ja det har du rätt i, du är ju bara 96 år. hälsade på henne på ålderdomshemmet så pratade vi om hur svårt det är att inte kunna hälsa på som vanligt. Att det inte skulle bli någon julmarknad i år som hon hade sett fram emot. Men med sitt vanliga lugn och tro på framtiden säger hon att om vi bara sköter oss så kommer det en jul nästa år också. Så till er alla, lyssna på min mamma och sköt om er så kanske vi också kan bli någons förebild.

Vi har många kunder som söker villor på Bergåsa, Hästö & Saltö samt i Nättraby, Lyckeby och Hässlegården

Går du i tankar på att byta bostad? Kontakta oss gärna för en kostnadsfri värdering & offert!

SIST NÄR JAG

” Vi har insett att Karlskrona behöver en mäklare som inte gör som alla andra. En mäklare som vågar dra ner på tempot, där vi har tid för både skratt och affärer och där både säljare och köpare är nöjda. ” /Linn & Ida

förebild. Efter vårt samtal började jag fundera på om jag hade någon förebild? Ja det har jag, det är min mamma. En fantastisk kvinna på 103 år (ja du läste rätt). Hon har varit med om en hel del under sin livstid. Flera ÅTER TILL ORDET

IRMA STRÖMBERG

ÅLDER: 60 år. BOR: Aspö. YRKE: Pralinör på Elitchoklad. FAMILJ: Min man Conny, sönerna Glenn och Dan och barbarnet Holly. FAVORITCHOKLAD: Lakritstryffel, Noisett och Karamell havssalt.

Liwing Mäklarbyrå

FAVORITPLATS: Vid havet på Aspö.

0455-800 29 karlskrona@liwingmaklarbyra.se

MOTTO: Livet är som en chokladask, man vet aldrig vad man får.

Järnvägstorget 8C, Karlskrona 3


MAT & DRYCK

Ett dryckesplock till julmaten Nu närmar sig julen med stormsteg, så jag har tagit ut ett plock som passar till vår traditionella julmat. Drycker som ska jobba med att balansera upp smakerna från den feta julmaten. Här är ett plock att välja på. Från den goda ölen till att göra egen snaps som är mycket populärt. Även ett alkoholfritt alternativ fick jag med. Glögg (finstämd) Detta är en glögg jag gillar. Producenten heter Altia. Den har en finstämdhet i smaken med det kryddiga och söta med angenäma toner av Cognac. Blossa Trestjärnig Guld (96517) 109 kr. Serverar du denna till gäster så bjud dem också på grönmögelost med en liten klick fikonmarmelad på en pepparkaka.

(6657) 72 kr. Gjort på druvan Riesling. Ett halvtorrt vin med bra balans mellan syra och sötma. Inslag av päron, fläder och citrus. Passar bäst till fiskavdelningen på julbordet och bäst gör den sig till gravat och rökt. Passar även som ett mingelvin.

Starköl (med karaktär) Fuller Smith & Turner driver Griffin Brewery i England som tillverkar denna öl. Det är en Extra Special Bitter. Fuller’s’ESB (11405) 21 kr. Ölen är perfekt till den feta maten på julbordet. Den sätter sin prägel från den varmrökta laxen till den gravade med hovmästarsås. Passar till det mesta bland det kallskurna och till det småvarma är den riktigt gjuten.

Rött vin (till kallskuret på julbordet) Det här vinet kommer från Sydön på Nya Zeeland. På nordöstra sidan i området Marlborough. Producenten är ett familjeföretag som heter Gardo & Morris Wines. Vinet heter Gardo & Morris Pinot Noir (6292) 119 kr. Gjord på druvan Pinot Noir som hör hemma i Bourgogne, Frankrike. Klimatet på Sydön gör dock att den passar in här. Vinet har legat på franska fat i 12 månader. Lätt mot medelfylligt med bra frukt och ungdomlig markerad syra. Inslag av ljusa bär, muskot och fint integrerade fattoner. Passar till ugnsbakad eller grillad smakrik fisk med generösa smakrika tillbehör men är också trevlig till kallskuret på julbordet.

Vitt vin (till gravad och rökt fisk) Detta är ett bra prisvärt vin från Mosel i Tyskland från producenten Moselland. Vinet heter Moselland Riesling Spätlese

Krydda din egen julsnaps • Brännvin Special • 2 tsk Honung • 1 st Citron

• 1 st Apelsin • 1 st kanelstång Skär citronens och apelsinens skal i en lång spiral. Häll brännvinet i en flaska som kan tillslutas och tillsätt honung, citronskal, apelsin och kanelstång. Låt det stå och vila lite, cirka en vecka. Filtrera sedan det genom ett kaffefilter så allt sediment går bort och blir klart i färgen. Sedan är det bara att ta fram snapsglasen. Servera gärna snapsen i kylskåpstemperaturen 8 grader. Själv föredrar jag 12 grader så kryddorna får tala och kännas. Alkoholfritt vin Producenten Leitz från Tyskland har en alkoholfri Riesling på Systembolaget som är mycket bra. Den heter Leitz Eine zero (11901) 69 kr. Gjord på druvan Riesling. Ett fruktigt och trevligt vin med bra syra som passar till fisken på julbordet men även till kallskuret.

Vin och matglädje med Lars Nielsen Välkomna företag eller privatpersoner till en trevlig kväll med en vin- eller champagneprovning för anställda eller gäster. Info: www.lars-vin.com Provningar • Nybörjarkurs i vinkunskap • Tema-provningar, länder, druvor. • Champagneprovningar • Mat och vin i kombination • Ost och vinprovning • Vin och chokladprovning LARS NIELSEN DRYCKESKONSULT

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Tel: 0706-59 64 62 lars.nielsen@telia.com www.lars-vin.com

Krydda julbordet med egengjorda delikatesser Hösten blåste fort förbi och julen närmar sig. Med andra ord är det snart dags att börja lägga in sillen och fixa allt mumsigt julgodis. David och Ola på Bistro Berna kommer här med sina bästa tips till julbordet. Senapssill 400g sillfiléer, skurna i 2 cm bitar Lag ½ dl ättika 12% 1 ½ dl vatten 1 ½ dl socker 1 ½ msk salt Inläggning: 4 dl majonnäs (hemmaslagen eller Hellman´s) 2 dl créme fraiche 5 msk dijonsenap 2 krm cayennepeppar 2 vitlöksklytor, hackade 1 kruka dill, hackad eller 3 msk frusen 1 msk flytande honung Lite nymalen vitpeppar Blanda lagen. Lägg sillen i lag och låt stå ett dygn i kylen. Ta därefter upp sillbitarna och låt rinna av i ett durkslag. Blanda alla ingredienser till inläggningen och lägg i sillbitarna. Häll upp i en försluten glasburk och ställ i kylen i 3 dagar innan provsmakning. Svartavinbärs- och konjaksill 400 g sillfiléer, skrna i 2 cm bitar ½ dl ättika 12%

4

1 ½ dl vatten 1 ½ dl socker ½ tsk salt 1 rödlök, tunt skivad 3 msk svartvinbärsgelé ½ dl konjak 1 dl svartavinbär, frysta ½ tsk fänkålsfrö (eller kumminfrö) Blanda socker, vatten och gelé i en kastrull, värm på låg värme till gelén smält. Lägg i vinbären och kyl. Blanda därefter alla ingredienser och lägg i sillbitarna. Häll upp i en försluten glasburk och ställ i kylen i 3 dagar innan provsmakning. Rocky road 200g mörk choklad minst 60% 70 g dumle kola, skuren i småbitar 50g marschmallow i små bitar 1 ½ dl grovt hackade nötter (jordnötter, cashew, hasselnötter). Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt alla ingridienser försiktigt. Häll ut i form ca 20x30 cm med bakplåtspapper i botten. Strö över lite flingsalt. Låt stelna i kylen. Skär upp i små fyrkanter och servera! Gå bra att frysas.

Pepparkaksskorpor Cirka 40 st 100g smör 2 ägg 1½ dl socker ½ liter vetemjöl 1 ½ tsk bakpulver 2 tsk malen kanel 1 tsk malen kardemumma 1 tsk malen ingefära 1 krm malen kryddnejlika Smält smöret. Låt svalna lite. Blanda ihop med äggen i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i ägg-smörblandningen.

Forma till 2 längder på bakplåtspapper. Grädda i ca 25 minuter på 175 grader. Ta ut dem och skär i bitar. Sänk temperaturen till 125 grader och ”torka” skorporna i ca 15-30 minuter.

OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTRO BERNA


Julen hos Nymans! Vi vill göra allt för att din jul ska bli så fin som möjligt. Önskar du boka tid för besök utanför de ordinarie öppettiderna eller kanske få dina julklappar levererade hem? Kontakta oss!

Polo Ralph Lauren. Vävda mysbyxor i två fina rutor. Från 699 kr.

Barbour. Plunta. Finns i olika former och färger. Från 499 kr. Nagelvårds-set. 399 kr.

Stenströms. Fina skjortor i skönaste bomull. Många olika att välja på. Från 1199 kr.

Polo Ralph Lauren. Morgonrock i bomullsfrotté. Finns i svart, vit eller marin. 1399 kr.

Stetson. Klassisk keps i ull. Från 599 kr. Barbour. I vaxad eller tweed. Från 399 kr.

Polo Ralph Lauren. 3-pack strumpor med Polo Bear i fin presentask. 449 kr.

Eton. Suveräna easy care-skjortor i fina färger och mönster. Från 1199 kr.

Barbour. Scarves i flera färger. Merino/cashmere. 799 kr. Lammull 499 kr.

Barbour och Polo Ralph Lauren. Necessärer i skinn eller textil. Från 899 kr.

Barbour. Pullover i lammull med ärmpatch. Finns i flera färger. 999 kr.

Burlington. Strumpor 2-pack, finns i flera färgsättningar. 199 kr Polo Ralph Lauren. 2-pack strumpor. 229 kr.

Polo Ralph Lauren. Polotröja i supermjuk bomull. Finns i flera färger. 999 kr.

Polo Ralph Lauren. Mössa i mjuk och skön merinoull. Finns i flera olika färger. 499 kr.

Polo Ralph Lauren. Oxfordskjortor i både slim- och custom fit för både vardag och fest. 1099 kr.

Calida. Pyjamas i mjukaste bomull. Finns i flera modeller. Från 599 kr.

– STILSPECIALISTEN –

Hestra & Gaucho. Högklassiga handskar i olika skinn och färger. Från 499 kr.

www.nymansherr.nu

Polo Ralph Lauren. Fina shorts i mysig trikå. Grå eller svart. 799 kr.

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98 ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 11-18, FRÅN 1 DECEMBER 10-18, LÖRDAG 10-15, SÖNDAGSÖPPET 12-16 FR O M 29 NOV

5


SUCCÉ

Förvaring på dina villkor Vi erbjuder ett brett utbud av förvaringslösningar som är anpassade efter dina behov. Allt ifrån smarta lösningar med träboxar till större lagerytor för förvaring. Har du större saker att förvara, som en bil, båt eller husvagn? Inga problem. Då hyr du bara den yta i lokalen som din förvaring kräver.

En galning mindre på världsledande post Lättnaden, hoppet på demokratin, hoppet om människan. Aldrig har man väl varit så engagerad i det amerikanska valet som i år. Oavsett partipolitisk ideologisk kompass var detta sannerligen ett viktig val. För valet har knappast kommit att handla om demokrater eller republikaner utan snarare om narcissism, kvinnofientlighet och homofobi mot ja, vad som helst egentligen. Ett viktigt vägval för en stormakt som USA, där hela världen tittar på.

Besök vår hemsida för mer information: www.swebox.nu

JULTALLRIK 195:-

Beställ din jultallrik hos oss för avhämtning! Från 30 november måndag till fredag. Boka din beställning minst tre dagar innan avhämtning. Vi tar bokningar för både stora och små sällskap. Kan hämtas både varm och kall. Kallköket

Tre sorters sill, gravad lax med hovmästarsås, fisk- & skaldjurspaté, rökt makrill, kryddig rödbetssallad, ägghalvor, rostbiff, griljerad skinka, lantpaté med Cumberlandsås, vörtbröd, surdegsbröd & smör.

Varmköket

Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, grillade revben & rödkål.

Dessert Ris á la Malta med körsbärssås.

Dryck

En del av www.mathavet.se

6

entreprenör ut i fingerspetsarna och ingen kan ta ifrån honom hans framgångar. Men presidentskapet handlar om helt andra saker än att investera pengar. Det handlar om att investera i människor. Alla människor, inte bara en del. Den lilla detaljen verkar inte vara så viktig för den avgående presidenten. USA är helt klart ett delat land och för Trump räcker det att han har en majoritet med sig (i rätt stater) så att han får sitta kvar på sin post. Det har han varit tydlig med i sina tal. Han är där för sina väljare som fullkomligt älskar honom, resten av medborgarna ger han inte mycket för och utmålar dem istället som fiender. Självklart ska du representera dina väljare, det är de som gett dig förtroendet. Men den dagen du intar positionen att leda ett land, ska du också representera alla. Det blir en utmaning för den nyvalda presidenten att bevisa och att ena landet. TRUMP ÄR EN

till en ny start, grattis till er första kvinnliga vice-president och grattis världen. En galning mindre på en världsledande post. GRATTIS USA

JAG VAR GANSKA säker på utgången i valet

Julmust, lättöl eller loka.

På hemsidan: www.bistroberna.se finner du alla våra menyer! Tveka inte att kontakt oss för helhetslösningar och bokningar! Vi har avhämtning!

Donald Trump har helt klart bjudit på en föreställning de senaste åren och visst kan man ha förståelse för de som blundat för hans politiska tillkortakommanden, skrattat med i de roliga sketcherna och tagit fadäserna i media med en klackspark. För det han helt klart lyckats med är att inbringa hopp hos uppgivna amerikanare. Hopp om att just han skulle lösa alla problem och make America great again. Han skulle ju vara just den där presidenten med det magiska trollspöet, den bästa av de alla, bäst i hela världen på precis allt. Men det hjälpte inte att visa ödmjukhet genom att dansa loss till YMCA. Den empatilösa synen på mänskliga rättigheter och oförmågan att ta kritik blev droppen. Tack och lov. DEN POPULÄRA tv-serien Handmaids tale är inte bara en fängslande historia. Den är på alla sätt och vis en skildring av hur ett land kan se ut när galningar kommer till makten och försöker begränsa medborgarna. För visst går det att manipulera demokratin. Hitler vann inte genom att hota sig in i finrummen, han vann genom demokratiska processer. Genom att vinna stöd hos majoriteten av medborgare som kände hopplöshet, skapa ett ”vi och dem-samhälle” och succesivt stärka sin ställning.

Välkomna

Du hittar oss vid Gullberna Park, Kolonivägen 59 0455-15255 info@bistroberna.se

www.bistroberna.se

i USA. Men jag var inte på något sätt övertygad om att valresultatet skulle bli verklighet och är kanske i ärlighetens namn fortfarande inte är säker förrän jag ser Trump flytta ut ur Vita huset. Trump skulle väl kunna sitta kvar på ett eller annat sätt. Han är en envis man med mycket pengar. Att slöväxla mellan amerikanska tv-kanaler som ger två helt skilda bilder av verkligheten får en att inse hur polariserat det amerikanska samhället är.

SOPHIA AHLIN SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO: CAROLINA HANSSON


Hitta julklapparna hos oss! Björn Borg Mysbyxa

499 kr T-shirt

Morris

199 kr Mysbyxa + T-shirt

599 kr

Boxer 3-pack

Salming

Morgonrock

Stickat Finns i 7 färger

399 kr

999 kr

1 399 kr

Peak Performance

Hugo Boss

Peak Performance

1 099 kr

Björn Borg

Salming

Boxer 3-pack

T-shirt Finns i 5 färger

T-shirt 2-pack 2 vita eller 2 svarta

399 kr

399 kr

549 kr

Hoodie Finns i flera färger

Hugo Boss T-shirt

Tommy Hilfiger Mössa

449 kr

449 kr

Björn Borg

Kortbyxa

Boxer 5-pack

449 kr

599 kr

Långbyxa

Necessär på köpet (värde 199 kr)

549 kr

Dahlin Skjorta

1 399 kr

Hugo Boss

Sail Racing

Tracksuit Zip-tröja

Sand

Zip-hoodie Finns i 3 färger

Tommy Hilfiger

Necessär

1 199 kr

1 395 kr

1 299 kr

899kr

1 099 kr

Tommy Hilfiger

Hugo Boss

Bälte Finns i 9 färger

Gaucho & Hestra

449 kr

Piké

899 kr

795 kr

från 499 kr

Skjorta

T-shirt

La Boucle

Byxa

Handskar

Secrid

Sail Racing

T-shirt Finns i 5 färger

Morris

Hugo Boss

499 kr

1 399 kr

649 kr

Skjorta

T-shirt

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 11.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 Söndagsöppet 12.00 - 16.00 fr o m 29 november Följ oss på

- Carl XI Mode

Plånbok Finns i flera färger

599 kr


SUCCÉ

Har du missat något nummer? Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se

Nr 08

2020

Augu

sti

Succ

é Karls

kron

a/Ro

nneb

y

.succ www

eble

kinge

.se

N ver NIKA behö Man vara så t inte perfek mla RNA hi succe blekinIEXP ERTE omi NOM ge.se EKO ekon a God d häls ger go e N BILE sand Ett ly plar exem

KRÖ Nr 09

KRÖN

2020

Septe

mber

Succé

Karlsk

rona/

Ronn

eby

www.

CH KA O EFIN ITO S STAR FÄRG IRIGA JO G T E V ansson fin Joh Jose möter Succé

IKAN

Elbile och sans my ter nning ar OMIE XPER

BILEN

Äntli

TERN

KAR

MÅR B NÅGO ÄTTRE ÄN NSIN ! Succé möter Anders Bagge

SKRO

tan 15 arega mäst

A

dig fri

gen är den hä r

KARL

NA Borgm

ästare

gatan

15 ; 0455

s.se

saver

EKON

Spara

- 267

00 ; www.

specs

avers.

se

ONA LSKR

Borg

; 0455

- 267

.spec 00 ; www

Spara eller shoppa? Smittspridningen i samhället är ett fortsatt bekymmer. Frågan vi alla ställer oss är när den här situationen är över? Tyvärr har vi ingen spåkula, men det vi törs sia om är ekonomin och hur du kan tänka. Samma sak som vi sa i början av året säger vi igen: Ha is i magen! När de första rapporterna om pandemin nådde oss i februari så orsakade det ett ras på börsen. En ekonomisk svacka som många trodde skulle ta långt tid, kanske flera år, att återhämta sig från. Men mindre än sex månader senare pekade kurvorna uppåt igen. När vi nyligen fick positiva besked om kommande vaccin så reagerade börserna också positivt. Sedan vet vi förstås inte hur det går på lång sikt. Sannolikt kommer det att röra sig både upp och ner. Men just att se långsiktigt på din ekonomi är den bästa medicinen. Att ha ett kontinuerligt fondsparande gör att dina pengar kan växa över tid och hinna återhämta sig vid tillfälliga svackor på börsen. Historiskt har marknaden alltid klarat sig genom kriser och ju längre tid du sparar, ju större risk kan du våga ha i fondplaceringen. Tycker du det är jobbigt med nedgångar så kan du alltid ha fonder med lägre risk.

Känslostyrd ekonomi Sveriges ekonomi är god i grunden. Vi är förhållandevis lågt belånade jämfört med många andra länder och har bra förutsättningar att hantera Corona-krisen. Köpkraften hålls uppe av staten med olika stöd, vilket är viktigt. Det behövs pengar i systemen för att räntor och bolån ska hålla sig låga, företag ska kunna investera och vi ska kunna handla.

sparpengarna även om marknaden är svajig. Vi är bara människor, och vi styrs av känslor, men ibland är det viktigt att ha lite is i magen. VILL DU HA råd kring din ekonomi är du välkommen att kontakta oss, i första hand via telefon eller digitala kanaler. Vill du boka ett fysiskt möte så löser vi det, men det är viktigt att du är frisk och att vi håller avstånd.

Ta hand om dig!

vi tänka när vi både vill konsumera och samtidigt ha en buffert? Att köpa på kredit gör många, men det är lätt att förköpa sig. Kreditkortet kan vara en nödlösning som tar dig genom en jobbig månad, men det gäller att ha koll. Att ta snabba SMS-lån eller handla på avbetalning kostar alltid mer än det smakar. Tänk igenom dina köp noggrant, men framförallt: Rör inte din buffert förrän du verkligen måste och låt bli SÅ HUR SKA

MATTIAS ÖSTLING CAROLINE LJUNGQVIST PRIVATRÅDGIVARE BANK

Länsförsäkringar Blekinge driver bankverksamhet i alla Blekinges kommuner. Banken är snabbast växande i Sverige. Vill du veta mer så besök delarmedsig.se

Ta en stämningsfull skyltfönsterpromenad

Skyltfönstertävling i Karlskrona City Det är något magiskt när julen flyttar in i stadens skyltfönster. Ta en inspirerande och stämningsfull skyltfönsterpromenad. Strosa runt i Karlskrona City när det passar dig, rösta på ditt favoritfönster och var med och tävla om fina priser. • Rösta på valfritt skyltfönster • Röstning pågår 29 november till 20 december • Alla som röstar har chans att vinna fina priser Rösta genom att klippa ut tävlingskupongen och lägg ditt bidrag i julbrevlådan på Klaipedaplatsen. Det går även bra att skicka bidraget till: Karlskrona City, Arklimästaregatan 46, 371 36 Karlskrona.

Julskyltningstävling 2222 Min röst går till fönster tillhörande................................................................

e innand är Årets v r 2020 e t s n ö tf m julskyl l dig so p u p til ra! g tt av ö a e r a besök

Min motivering är............................................................................................. Namn................................................................................................................. Tel...................................................................................................................... Mail.................................................................................................................... Tack för att du deltar!

mer information hittar du på karlskronacity.net följ oss även på: karlskronacity karlskronacity mer information hittar du på karlskronacity.net följ oss även på: karlskronacity karlskronacity

8


Hos oss hittar du fina

SUCCÉ

Julklappar & Presenter BLACK FRIDAY

GLÄDJE.

Missa inte

hos oss på SMYCKA! Fredag och lördag 27-28 november.

Vi har ett stort sortiment av smycken och klockor och utför tjänster som öronhåltagning, batteribyten och verkstadsjobb. Varmt välkommen!

20% VARUMÄRKEN I BUTIKEN:

AROCK / ASTRID & AGNES / AUGUST / BLOMDAHL / BY BILLGREN / CARL EDMOND / CAROLINE SVEDBOM / CLASSIC / COEUR DE LION / CONNOSSIEURS / DACAPO

ÖPPET ALLA DAGAR FRAM TILL JUL! SHOPPINGGLÄDJE MITT I VÅR FINA STAD.

på allt i butiken

/ DRAKENBERG SJÖLIN / DULONG / EDBLAD / EFVA ATTLING / GEMMA / GEORG JENSEN / GUL

(gäller ej verkstadsjobb eller beställningar)

/ GULDBOLAGET / HIMMEL & HAV / LILY AND ROSE / MOCKBERG / PANDORA / SKAGEN / SVEDBOM & CO / THOMAS SABO / TRIWA.

SÖNDAGSÖPPET

KARLSKRONA Wachtmeister Galleria Telefon 0455-240 90 smycka.se

VARJE SÖNDAG

12-16

TILLSAMMANS FÖR KARLSKRONA CITY Wachtmeister Galleria | Modehuset Kronan | BLT/Sydöstran Marknad

NS FÖR KA Köp 1 produkt och få 1 produkt, den billigaste på köpet.

| Modehuset Kron Matilda

Felicia, Malin, Anna, och Clara.

(Gäller ej värmeverktyg)

JULEN NÄRMAR SIG PÅ PARKSALONGEN!

Det börjar bli dax att hitta julklappar! I år är det ännu viktigare att stötta alla lokala butiker. Hos oss hittar ni nessesärer med produkter om man vill ha ett färdigt kit men också enskilda produkter eller presentkort. Användbara julklappar blir mer och mer populära! Den 1/12 börjar även Matilda jobba som vanligt igen efter sin föräldraledighet så boka gärna in er i god tid. Vi ser gärna att man kommer till salongen utan sällskap för att hålla nere antalet personer i lokalen. Gäller givetvis inte barnklippningar. Vi måste alla hjälpas åt att minska smittspridning. Vi önskar er välkomna pigga och friska!

Julklappstips! GOLDWELL Dual senses color set 299 kr KMS Add Volume set 399 kr

Landbrogatan 11, Karlskrona Välkommen att boka på: tel. 0455 - 128 61 eller www.parksalongen.se

9


PT:S STÄDSKOLA

Dags för badrummet Del två av PT:s städskola lägger fokus på badrum och WC. Nettan tipsar här om enklaste och mest effektiva sättet att hålla ditt badrumt fräscht och rent. Städar du badrummet 1 gång i veckan så byggs det upp damm som du överlägset bäst och snabbast tar bort torrt. torr microduk som du vikt på mitten två gånger så att du får åtta rena sidor. Börja med att torka av dammiga ytor som uppe på badrumsskåp, handfat, toalettstol, hyllor med mera. Efter det kan du gå på med fuktig trasa på ytor som dörrhandtag, dörrblad, lysknapp, luftventil och taklister. Byt sida på duken/trasan vid behov. Att städa uppifrån och ner gör att du slipper göra om moment två gånger. Så ta till exempel badrumsspeglen innan du går på handfatet. TA FÖRST EN

rengöringsmedel på hårt nedsmutsade ytor för att ge det tid att verka. Z-Water passar bra att använda till kakel, badrumsspegel, runt vattenkranen och på och i toalettstolen med mera. På smutsiga ytor som är kalkrika till exempel toalettstol som fått bruna kalk/ järnbeläggningar, duschväggar av glas, duschblandare med mera passar det bättre med en sur produkt runt PH1, gärna med fosforsyra till exempel BR75. Efter det verkat en stund behöver du mekanisk rengöring som skursvamp med blå skurnylon på väggar och så vidare. Detaljborste funkar bra runt kran och i fogar. WC-borste i toalettstolen. Torka eller spola av efteråt. APPLICERA

bort det på bästa sätt applicera Lifeclean och låt det verka i två minuter. Städa sedan bort det med Z-Water, detaljborste och blå/gul skursvamp. Nu är möglet avdödat och det tar lång tid innan nytt kommer tillbaka. RENGÖR SEDAN golvbrunn, och avsluta med golvet längs kanterna och sist framför toalettstolen och ut mot dörren. Flera av dessa moment som att ta bort kalk, rengöra golvbrunn, ventiler och taklister gör man bara ibland. Badrum och toalett i hemmet varje vecka. Själv föredrar jag torsdag eftermiddag för att få helgen ledig. Det går rätt så snabbt med bra redskap och rätt produkter.

Gör slut på bakterier och virus Ta bort virus som covid-19 eller bakterier kan man göra på två sätt. Antingen tar du bort det mekaniskt med ett alkaliskt medel som Z-Water och microduk eller desinficera. Det vill säga spraya på Lifeclean och låt det verka i två minuter. Ytan måste vara fuktig i två minuter för att avdöda virus och bakterier, (covid-19 endast 30 sekunder). Sedan torka av med microduk. Det är viktigt att veta kontakttiden med sin desinfektion, det vill säga tiden som ytan måste va fuktig för att viruset och bakterierna ska dö. Vissa produkter kan ha tio minuter. Lycka till!

svartmögel får man lätt av fukt och värme i duschen. För att få

RÖDMÖGEL OCH

Z-Water - Högeffektivt alkaliskt vatten All daglig städning med bara vatten. Jo, du läste rätt… nu kan all daglig städning och tvätt göras med enbart Z-Water. Den avger inga farliga sprayångor, innehåller inga farliga kemikalier och kan tillverkas på plats i verksamheten med låg energiåtgång. Z-Water ersätter alla vanliga rengöringsmedel för daglig städning såsom allrengöring för fasta ytor, fönsterputs samt rengöringsmedel för sanitetsutrymmen. Z-Water X-power är Svanenmärkt och passar till all daglig städning.

10

PT NETTAN

Viktiga fördelar med Z-Water • Svanenmärkt. • Ingen verkningstid, löser fett och smuts omedelbart. • Ingen eftersköljning krävs. • Mild, orsakar inga skador på ytor. • Biologiskt nedbrytningsbart. • Ofarlig att hantera. • Förenklar städrutiner och är kostnadseffektivare. • Nystädad känsla längre då prudukten inte innehåller några tensider. Läs mer på: www.ptprofessional.se


SUCCÉ

Vi finns här för dig! Är du helt frisk men tillhör en riskgrupp? Då kan du boka en tid hos Specsavers på särskilda öppettider.

Shopping Välkommen tilltill oss på Välkommen Wachtmeister Galleria Mat Wachtmeister Galleria Mat Shopping när det passar dig. - ett av Blekinges mest Inspiration Inspiration besökta köpcentrum. Mat

Kontakta oss för bokning och information. Läs mer om vad vi gjort för att ytterligare höja vår redan höga hygienstandard och vad vi gör för att ta hand om varandra på www.specsavers.se/covid-19/information Välkomna till oss!

Shopping Mat Inspiration Shopping

Välkommen till Välkommen till Välkommen till Välkommen tillGalleria Wachtmeister Wachtmeister Galleria ÖPPETTIDER* Wachtmeister Galleria Wachtmeister Galleria -- ett av Blekinges mest ett av Blekinges mest -- ett av Blekinges mest Vardagar: 10-18 ett av Blekinges mest besökta köpcentrum. VÄLKOMMEN TILL RONNEBYGATAN 28! Välkommen tillLördag: besökta köpcentrum. 10-16 besökta besökta köpcentrum. köpcentrum.

Karlskrona Borgmästaregatan 15,0455-267 00

Inspiration

Boka din synundersökning på specsavers.se

Wachtmeister ICA Galleria Supermarket Cityhallen #supportkarlskrona alla dagar 07-23 - ett av Blekinges mest ÖPPETTIDER* ÖPPETTIDER* Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 ÖPPETTIDER* ÖPPETTIDER* Vardagar: besökta köpcentrum. Vardagar: 10-18 10-18 *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell information. För avvikande dagar se vår hemsida.

Mitt namn är Helena Magnusson och är född och uppvuxen i Karlskrona. Jag har jobbar som frisör i 17 år på olika salonger bland annat i London och jag har gesällbrev. Det bästa med mitt yrke är mötet med människor och att se glädjen hos var och en. Jag drivs av att skapa en passande och fungerande klippning och färgning till kunden och att vi tillsammans lägger upp en plan. Brinner lite extra för folieslingor och formblåsning.

VI KLIPPER INTE HÅR, VI KLIPPER

DIG!

Jag heter Frida Johansson och är 23 år från Ronneby. Gick frisörutbildning i Karlshamn under 3 år. Under min utbildning har jag haft praktik på salonger i Malmö, Bräkne-hoby och i Ronneby. Hösten 2018 tog jag mitt gesäll och började jobba på Etage. Jag uppskattar variationen i arbetet och att utmana mig. Ska jag välja en favorit så är det herrklippningar! Nästa projekt blir att ta sig an barberaryrket och ta gesäll inomCityhallen det! ICA Supermarket

ÖPPETTIDER* Vardagar: 10-18 Lördag: 10-16

Vardagar: 10-18 Lördag: 10-16 Vardagar: 10-18 Lördag: 10-16 Lördag: Lördag: 10-16 10-16

ICA Supermarket Cityhallen ICA Supermarket alla dagar 07-23 Cityhallen ICA Supermarket Cityhallen alla dagar 07-23 CONNECT WITH US! ICA Supermarket Cityhallen Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 alla dagar 07-23 Apoteket @wachtmeister_galleria alla dagarvardagar 07-23 9-18, lördagar 10-16 Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 *Ändringar ske, se vår9-18, hemsida för aktuell10-16 Apoteketkan vardagar lördagar *Ändringar kan se vår hemsida information. Förske, avvikande dagar se för våraktuell hemsida. *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell information. För avvikande dagar se våraktuell hemsida. *Ändringar kan ske, se vår hemsida för information. För avvikande dagar se vår hemsida. information. För avvikande dagar se vår hemsida.

CONNECT WITH US! Följ oss gärna!

CONNECT WITH US! alla dagar 07-23 @wachtmeister_galleria CONNECT WITH US! @wachtmeister_galleria @wachtmeister_galleria CONNECT WITH US! Apoteket vardagar 9-18, lördagar 10-16 Ronnebygatan 28, @wachtmeister_galleria @wachtmeister_galleria 0455 - 121 30 *Ändringar kan ske, se vår hemsida för aktuell www.salongetage.se information. För avvikande dagar se vår hemsida.

GILLA OSS PÅ

FACEBOOK www.facebook.com/ etage.karlskrona

CONNECT WITH US! @wachtmeister_galleria 11


För honom GANT Tröja

GANT

1199 kr

Tröja

1299 kr

GANT

Skjorta

999 kr GANT

Skjorta

999 kr

ALAN PAINE Tröja

1600 kr

GANT

Rugbytröja

1199 kr

JIMMYS OUTFIT: GANT

OSCAR OF SWEDEN

BERWICH

1199 kr

1099 kr

2199 kr

Tröja

Skjorta

Byxa

Ronnebygatan 49, Karlskrona, 0455-100 31


För henne

GANT

Skjorta

1399 kr

STENSTRÖMS Silkesskjorta

2399 kr

GANT

Polotröja

GANT

1699 kr

Jeansskjorta

1099 kr

PART TWO

Cashmere tröja

1800 kr

LEXINGTON Tröja

995 kr

EBBAS OUTFIT: GANT

GANT

GANT

TIGER OF SWEDEN

3499 kr

1299 kr

1699 kr

3499 kr

Jacka

Tröja

Kjol

Väska

Ronnebygatan 48, Karlskrona, 0455-201 00


SUCCÉ

CONSTANTLY - Modern och unik formgivning I Ronneby hittar du Subhi Aldabbagh som sedan 2013 driver sitt eget urmakeri. Både hans farfar, farbror och pappa var urmakare och därför kan han idag titulera sig som tredje generationens urmakare med ett stort intresse för just hantverket.

tryck motsvarande 50 meter. Varje exemplar är numrerat och signerat av Subhi själv och har även 10 års garanti. var även att kunna hålla ett överkomligt pris trots allt jobb som ligger bakom. – Priset tycker jag vi lyckades med. Det tack vare att vi själva har full kontroll över tillverkningen och alla priser som är kopplade till den. Alltså inga mellanhänder. Mitt mål är uppnått nu när jag kan erbjuda CON STANTLY till alla de som söker en klocka utöver det vanliga. Detta är en kvalitetsprodukt som inte massproduceras. SUBHIS MÅL

Subhis dröm var att skapa och designa sitt eget armbandsur och i urmakeriets verkstad i Brunnsparken, en av Sveriges v a c k r a s t e p a r k e r, t i l l ve r k a s i d a g den moderna och unika klockan CON STANTLY. – Jag ville skapa en klocka som nådde upp till både mina och alla klockintresserade kunders förväntningar och krav. En klocka man kunde ha både till vardags och till fest. Målet var en klocka med samma höga kvalitet som urverken från Schweiz och med en design inspirerad från ”Sveriges trädgård” Blekinge. Jag kunde knappt tänka på något annat än hur klockan skulle se ut och vad den skulle heta. Namnet

14

skulle avspegla min ambition att skapa en klocka med hög kvalitet och en tidlös design som håller i generationer. Till slut kom jag på det... CON STANTLY. två års arbete med idé och design var CONSTANTLY-klockan redo att lanseras. Den har en alldeles egen gestalt med dold krona, något som ger en obruten cirkulär form åt boetten. Tillverkad i nickel- och rostfritt stål (316 L). Urtavlan täcks av ett helt plant och reflexfritt safirglas som markerar klockans skärpa och underlättar avläsning. Safirglaset är det mest reptåliga material du kan använda till klockor idag. Urverket är en kaliber tillverkad i Schweiz. Den är konstruerad så att den ska tåla ett vattenEFTER

Elegance Blue har nu nominerats till Svenska Designpriset, som är en tävling i design och kommunikation. Juryn består till hälften av en utvald jury, medan resterande utgörs av folkets röster. KLOCKAN CONSTANTLY

CONSTANTLY-klockan är nominerad i kategorin ”Identitet - Produktdesign”. – Många kunder har blivit fascinerade av Elegance Blue och jag hade aldrig kunnat drömma om att bli nominerad till Svenska Designpriset 2020. Den har fått juryns pris och det är extra roligt att få ett så här fint erkännande för vår första klocka som har designats och tillverkats med stor inspiration, engagemang, erfarenhet och noggrannhet. Mer information finns på hemsidan: www.constantly-watches.com


Kvalité & trygghet hela vägen till ditt nya hem

Trä för framtiden. För varje hus vi bygger planterar vi 70 nya träd. På det viset bidrar trähusbyggnation till en hållbar framtid för våra barn, och barnbarn. Och deras barn.

Starta din husresa med oss - kontakta din lokala trähussäljare

Charlotta E. Carlsson 0703-09 59 65 lotta@a-hus.se

15


SUCCÉ MÖTER

Anna Bergendahl

Personligt och känslosamt

Anna Bergendahl - sångerskan och artisten har nyligen gett ut en EP med fem helt nya samlade låtar. Det är 10 år sedan Anna Bergendahl vann Melodifestivalen med sitt bidrag ”This is my life”. I år slutade det med en välförtjänt tredjeplacering med låten ”Kingdom Come”. I augusti släppte hon en mycket stark uppföljare, den countryinspirerade låten ”Thelma and Louise”. Den har spelats flitigt i våra radio- och mediekanaler hela hösten och karriären har fått en rejäl skjuts framåt. – Det känns jättekul! Det känns som om tröskeln har sänkts för mig och att det jag släpper uppmärksammas och uppskattas. Det är så klart jätteroligt! Vad tror du själv det beror på? – Dels så har jag på de senaste åren fått mer exponering genom mitt deltagande i Melodifestivalen till exempel. Men jag vill även tro att jag har blivit en bättre låtskrivare och sångerska med åren. På min första skiva jag släppte för drygt 10 år sedan hade jag med två egenskrivna låtar. Sedan dess har jag jobbat mer som låtskrivare och utvecklats mer i att göra min egen musik. Sedan många år tillbaka är jag alltid upphovsperson på det jag ger ut.

16

musikaliska förebilder i livet var Tracy Chapman, Van Morrison och Joni Mithcell. – Ja, det stämmer, de hänger med än. Men på senare år har jag lyssnat mycket på John Mayer och Bon Iver. Det doftar lite country om låten ”Thelma and Louise” men det är inte genomgående i Ep:n rakt av. Genom hela min uppväxt har jag lyssnat på mycket soulmusik. Det var så det började. Sedan blev det mer av både country och flera andra influenser så ”Vera” är en blandning. Jag är inspirerad av amerikansk musik. HENNES TIDIGA

samling av låtar med välskrivna texter på engelska. Hon skriver personligt och känslosamt och låtarna innehåller flera budskap. Bland annat om att aldrig ge upp och att, som i texten på ”Thelma och Louise”, aldrig ångra det man gjort. – Jag har alltid tyckt att det har varit roligt och haft lätt för språk. Engelskan ”VERA” ÄR EN

kom väldigt naturligt för mig. Jag har pluggat mycket engelska både på universitet i Sverige och jag har ett certifikat från Cambridge.” Låten ”Toghether in the Dark” på Ep:n skrev jag när pandemin precis hade dragit igång och fått dåliga besked som rörde min familj. Det har inspirerat texten, när det är mörkt därute, vilket det är för väldigt många nu är det viktigt att vi är tillsammans i det här svåra. Jag räds inte den typen av samtal. Varken när det gäller jobbet eller privat. uppmärksammad medverkan i TV-programmet Idol 2008 var Anna en tonårstjej som många kände till. Efter segern i Melodifestivalen 2010 fortsatte hon att skriva och framföra musik men satsade samtidigt stenhårt på studierna. Hon intresserade sig tidigt för läkaryrket men läste samhällsvetenskap på gymnasiet. – Jag tyckte att de naturvetenskapliga ämnena var väldigt svåra. Jag var inte mogen för det alls då. Jag ville hellre vara med kompisarna men eftersom jag var superintresserad av politik, samhällsorienterade ämnen och språk var det ändå en perfekt utbildning för mig. På REDAN EFTER EN

så vis var dessa tre gymnasieår extremt positiva för mig och min utveckling. I Sverige fungerar det ju så att man kan ta igen andra studier efteråt. Jag gick ett naturvetenskapligt basår och skrev faktiskt 7 stycken högskoleprov, därefter kom jag in på läkarprogrammet. Jag var 22 år under basåret i Uppsala, 25 när jag började läkarprogrammet i Örebro. Idag har jag läst 8 terminer av 11. Det är mycket praktik under de här senare terminerna. Man är i princip bara på sjukhus. Man får bra handledning och erfarenhet genom att vara på sjukhusen, jag stormtrivs verkligen. Jag praktiserar I Falun och trivs väldigt bra. Generellt tycker jag bättre om de mindre sjukhusen. Man lär känna folk bättre, det är gemytligare och inte så långt mellan varje led.

Fortsättning på sidan 18


BEGAGNAT BOXEN

För allas säkerhet. Volvo XC40 med City Safety Pris från 2 995 kr/mån

Vi på Ahlberg Bil vill att det ska vara enkelt och smidigt att både köpa och äga begagnad bil. Vi erbjuder därför en paketering av tjänster som underlättar för dig som kund.

Bilfinansiering

Alltid en ränterabatt när du finansierar ditt begagnatbilsköp hos Volvofinans. Hos Volvofinans Bank har du inga aviavgifter eller uppläggningskostnader och du kan när du vill lösa in ditt lån utan extra kostnader.

Till dig som cyklar, joggar och promenerar. Till alla vägarbetare, food trucks och motorcyklister. Till förskoleklassen på utflykt. Till skejtarna. Till alla mammor och pappor med sina barnvagnar. Till alla vi delar vägen med. Volvo XC40 med Pedestrian och Cyclist Detection. För allas säkerhet.

Fakta Volvo Privatleasing

• Ingen kontantinsats • Fast månadskostnad

Bilförsäkring

• Service ingår • Rabatt på Volvia försäkring

Prisex. baserar sig på 36 mån, 1 000 mil/år. Med reservation för slutförsäljning.

10% rabatt på försäkring hos Volvia, när du köper begagnad bil. Med Volvia, Renault och Dacia försäkring, får du en av marknadens bästa maskinskadeförsäkringar och vi hjälper dig med allt från skadeanmälan till reparation. Vi reparerar bara med originaldelar.

Serviceavtal

10% rabatt på ditt serviceavtal, 36 månader. Med ett serviceavtal får du en jämn månadskostnad och garanterar dig mot eventuella prisökningar.

Begagnatgaranti Hos oss ska det vara tryggt att köpa bil. Alla våra begagnade bilar är testade och reparerade. Därför lämnar vi upp till 24 månaders garanti på begagnade bilar.

Volvo-/Renaultkort och CarPay

Alltid 10 öre i drivmedelsrabatt när du tankar på någon av våra stationer. Betalar du med vårt kort i butik eller verkstad lämnar vi 5% Volvokortsrabatt på fakturan. På allt du handlar får du bonus. I appen CarPay kan du välja hur du vill använda dina bonuscheckar. Där kan du också smidigt betala din verkstadsfaktura och din tankning.

Vi bjuder på den första förvaringen på vårt däckhotell när du köper begagnad bil. Därefter kostar det från 795:-/säsong. Då ingår förvaring, skiftning och tvätt av hjulen. Vi har däckhotell på samtliga av våra anläggningar.

Karlshamn 0454 - 330 00 Karlskrona 0455 - 615 840 Olofström 0454 - 379 00 www.ahlbergbil.se

Volvo

XC40

Privatleasing från 4 495 kr/mån

Privatleasing från 2 995 kr/mån

Volvo V60 B4 aut Momentum Adv. Edition

Volvo XC40 T2 man Momentum Edition

Volvo Selekt

Nästan ny Volvo. Utvald, kontrollerad och certifierad. Volvo Selekt känns som en helt ny Volvo, men till priset av en begagnad bil. Speciellt utvalda bilar som är kontrollerade och certifierade med nybilsgaranti. Endast för privatpersoner. Garantin gäller ej vid vidareförsäljning.

Volvo XC90 Pro Edition Här saknas absolut ingenting I Volvo XC90 Pro Edition finns allt som vi tycker ska ingå i en riktigt maxutrustad bil. Den finns som laddhybrid eller mildhybrid och du sparar upp till 111 000 kr jämfört med ordinarie pris. Gäller t.o.m. 31 dec 2020.

Fakta Volvo Selekt bil ålder: g ar an t i:

max 5 år

24 mån/3 000 mil*

vo lvo a s s i s ta n s : vo lvo o n c a l l :

Däck och däckhotell

Volvo

V60

24 mån

24 mån**

* Gäller fr.o.m. leverans förutsatt att bilen servas med Volvo Originalservice enligt gällade serviceplan. Bilar max 12 månader: 12 månader extra garanti, utöver återstående garanti och ingen begränsning av körsträcka, upp till att bilen gått max 13 000 mil. ** 24 mån fritt abonnemang för bilar utrustade med Volvo On Call.

Volvo MY21. Förbr. l/100 km bl. körn. (prel). WLTP: 0,0–9,0. CO₂, g/km: 0–205. Miljöklass Euro 6D Temp. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Erbjudandena gäller ett begränsat antal bilar. Volvo Nationell Privatleasing via Volvofinans Bank AB: 36 månader, 1 000 mil/år, 0 kr i kontantinsats, garanterat restvärde. Volvo Serviceavtal och Volvokort/Carpay med drivmedelsrabatt ingår, samt 3 månaders privatleasingskydd. Business Lease: 36 mån, 2 000 mil/år inkl Volvia försäkring och Volvo Serviceavtal, exkl. moms. Förmånsvärde netto vid 55 % marginalskatt. Månadskostnaden baserad på Stibor 90 (aug 2020), följer eventuella förändringar under avtalstiden. Ändringar av körsträcka, ränta, tillval etc. påverkar månadskostnaden. Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Övermil och eventuellt onormalt slitage debiteras utöver månadskostnaden vid avtalets slut. Mer info: volvocars.se

Karlshamn 0454 - 330 00 Karlskrona 0455 - 615 840 Olofström 0454 - 379 00 www.ahlbergbil.se

17


SUCCÉ ANNA BERGENDAHL FÖDD: 11 december 1991, Hägersten, Stockholm. FAMILJ: Sambo, mamma

och pappa, tre syskon och en massa syskonbarn. BOR: Stockholm. BÄSTA DOFT: Citron. IDOL/FÖREBILD: Många! Min pappa. Gunhild Stordalen är fantastisk. Michelle Obama. GE ELLER TA: Det får jag nästan fråga min pojkvän om. Jag är bra på att ta för mig, men jag tycker också att jag är generös med min personlighet och att jag involverar andra människor och får dem att känna sig sedda och delaktiga.

Fortsättning från sidan 16 Framtiden - går det att kombinera den musikaliska karriären med ett annat högkvalificerat yrke inom medicin? – Det är inte ovanligt att man som artist har ett extrajobb, svarar Anna Bergendahl. Däremot är läkaryrket en stor dröm som jag tar på största allvar. Jag är en envis och hårt arbetande person som inte ger mig förrän jag presterat det jag vill. Jag är priviligierad som har fått möjlighet att studera på hög nivå och som lever i ett land där det ges möjlighet till det. Men det har också inneburit väldigt mycket jobb.

Jag hoppas och tror att jag kommer att jobba deltid som läkare, jag kommer att fortsätta skriva låtar och släppa album. Jag vill gärna skaffa barn i framtiden. I slutet av november släpper Anna Bergendahl en ny singel, ”It never snows in California”, en stämningsfull och vacker jullåt som kan sätta guldkant på den mörkare årstiden. – För några år sedan tillbringade jag en hel del tid i Los Angeles. Det var en helt otrolig tid på många sätt men jag minns också känslan av ensamhet och tomhet, ensam som 19-åring i ett främmande land. Den känslan gav AVSLUTNINGSVIS:

Audi Q3 Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans. Audi Q3 Börjessons Edition.

Nu är ID.3 här. Provkör en ny era.

inspirationen till ”It Never Snows in California”, en låt om ett ensamt julfirande på andra sidan havet, längst bort frän tryggheten, längst bort från en kärlek som kanske går att laga. Att det sällan snöar i södra Kalifornien blev metaforen för en värld man inte riktigt känner igen, berättar Anna i ett pressmeddelande från hennes agent på ”Clap your Hands”.

DANSAR TILL: Soul. GRÅTER TILL: Nästan alltid till filmer. Ibland till musik. FAVORITORD: Katharsis!

Ibland när man jobbar hårt och är med om svåra saker kan det kännas förlösande då man inte kan sluta gråta eller skratta, efteråt är man lättad. INTRESSE: Spelat mycket

tennis sedan liten. GUNILLA STRÖMBERG FOTO: MAGNUS RAGNVID

MOTTO: Lyss hellre till den

sträng som brast än den båge som aldrig spändes.

Volkswagen Golf Börjessons Edition. antal för omgående leverans. VolkswagenBegränsat Golf Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans.

Begränsat antal för omgående leverans.

Premiär Premiär för för nya nya NU 339.000NUkr339.000 kr Audi Audi A4 A4 Avant. Avant.

Ord. pris 371.400 kr Nu kommer ID.3, den första i en ny era eldrivna bilar. Den är Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Ord. pris 371.400 kr Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition tyst, komfortabel och underhållande på vägen, hjälper dig i Utrustad med bl.a. ID.3. 100 % el, upp till 54 mil laddning. Q3 35 TDI 150 Utrustad med bl.a.på• en körningen ochAudi har uppkopplade möjligheter utöverS-tronic det vanliga. Börjessons Edition Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Audi Q3 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition • Parkeringssensorer och bak R-Line interiör och exteriör Driftkostnaderna är lågamed och klimatbonusen maximal. •fram LM-fälg 17-tum •sebring • Nya Börjessons-skyltar Lease & Care – privatleasing från 3 495 kr/månad Utrustad bl.a. • LM-fälg 17-tum sebring Utrustad med bl.a. • LED-strålkastare• Nya Börjessons-skyltar • Finns för snabb leverans »en Elektrisk baklucka » Assistanspaket inklusive service och• LED-strålkastare 12 månaders betalskydd. Välkommen till ny era. • Finns för snabb leverans från ca* » » » » »

Elektrisk baklucka » Assistanspaket » Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok * från ca » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent Nu 235.900 Privatleasing kr. Privatleasing från 2.575 Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent Nu 235.900 kr. från 2.575 kr/mån » Audi sound system » Nya Börjessons-skyltar Audi sound system » Nya Börjessons-skyltar Ord. pris 259.900 krservice och tre 7,5 prisbasbelopp inkl. service och tre års nybils Pris från 434 900 kr. (374 900 kr med farthållare klimatbonus). Energiförbrukning vid blandad körning » frånFinns 15,5-16,2för kWh/100 km. Räckvidden som angesOrd. är beräknad utifrån WLTP-körcykeln. Volkswagen » Adaptiv snabb leverans pris 259.900 kr inkl. års nybilsgaranti. Adaptiv farthållare » Finns för snabb leverans Privatleasing 36 mån, 1 000 mil/år, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (sept 2020). Volkswagen Serviceavtal ingår. Uppläggnings- och admin7,5 prisbasbelopp

348.700 kr 348.700 kr

istrationsavgift tillkommer. Leasingavgiften är beräknad utifrån att klimatbonus betalas ut från Transportstyrelsen. Läs mer på volkswagen.se. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad.

Bränsleförbrukning blandad körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 163 g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6d TEMP. Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km. Skattegrundande CO2-utsläpp från 111 g/km. Miljök Bränsleförbrukning blandad körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 163 g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6d TEMP. Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km. Skattegrundande CO2-utsläpp från 111 g/km. Miljöklass Euro 6. Volkswaför eventuella och avvikelser. S Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. Privatleasing mån, 3 000 mil, 0 % särskild leasingavgift, restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (ok Audi A4 Avant, 40 TDIändringar 190 hk quattro tronic. Bränsleförbrukning blandad körning 5,9 l/100 km, CO2-utsläppgen 155 g/km36(NEDC 131 g/km). Miljöklass garanterat Euro 6d TEMP. Förmånsvärde netto/mån vid 50% för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019). Övermil och onormaltGäller slitage försäljning debiteras utöver Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc.Garan kan på Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. tillleasingavgiften. juridiska personer. Erbjudandet så länge lagret räcker. och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen131 Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc.gäller kan påverka månadsbetalningAudi A4 Avant, 40 TDI 190 hk quattro S tronic. Bränsleförbrukning blandad körning 5,9 l/100 km, CO 155 g/km (NEDC g/km). Miljöklass Förmånsvärde netto/mån vidför50% 2-utsläppen. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Bilen påEuro bilden6d är TEMP. extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar omg en. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljning till juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. Garan hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

KARLSHAMN 3–5 Vekerumsvägen KARLSHAMN Vekerumsvägen 0454-38 80 00 3–5 0454-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 00 0457-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 0457-38 80 www.borjessonsbil.se www.borjessonsbil.se

18

TIDIGARE TIDIGARE OCH FORTFARAND FORTFARANDE MED SAMMA SERVICE • KUNSK • SERVICE • KUNSKAP • •TRYGGHET


Stjärnkrog? Resan genom livet är kantad av upplevelser. Som tur är finns många sätt att fånga ögonblicken utan att behöva resa i onödan. När du behöver resa med oss, gör det med omtanke och undvik rusningstrafiken.


Välkommen till Lyckeby

SUCCÉ

Här hittar du de personliga företagen med mycket kunskap och erfarenhet inom sin bransch. Njut av gemenskapen och lättåtkomligheten med fria parkeringar. Här finns något för alla!

Presentkort är den perfekta julklappen!

Kom i julstämning med oss!

Njut av konst och hembakat i en julig miljö med linnedukar och Karlskronaporslin

Hos oss får du två hembakade kakor eller en fralla med kaffe, te eller saft för 30 kr Vi bakar gärna din tårta som du vill ha den. Beställ hos oss!

CAFÉ KONSTIFIK

Köpmansgränd 9, Lyckeby www.underskin.se

Öppet måndag - fredag 10.00-16.00 Riksvägen 34, Lyckeby centrum Tel. 0760-100 105

Underskin Bartos-tattoo

DECEMBER ERBJUDANDE Köp shampoo och balsam (250ml) från Hårologi och få ett shampoo eller balsam (100ml) på köpet (värde 106 kr)

December erbjudande! Fillers (valfri 1ml): 2 700 kr (ord pris 3 200kr) 3D ögonbryn: 2 700 kr (ord pris 3 200kr) Lashlift / browlift: 550 kr (ord pris 750kr) För tidsbokning: 0709885685 Köpmansgränd 1, Lyckeby

MARIE, THERESE & ELINA

Tack alla kunder för detta året! Vi önskar er alla trevliga helger och hoppas vi ses nästa år. Vi fortsätter med att anpassa era bokningar för Corona och fortsätter även med att sprita Alla ytor och att Städa extra noga. Vid önskemål har vi även munskydd och visir. Vi vill också passa på att välkomna Elina till salongen som kommer jobba vid behov. Boka din tid på 0455-290 59.

Välkomna! / Marie, Therese & Elina

December erbjudande! 20% rabatt

på alla behandlingar För tidsbokning smsa 0761704532

Köpmansgränd 7, Lyckeby • 0455-290 59 Klippgränden Mån-Fre 09.00-18.00, lördagsöppet enligt överenskommelse

20

KLIPPGRÄNDEN

Köpmansgränd 1, Lyckeby


Centrum!

SUCCÉ

BLACK WEEK!

23-29 NOVEMBER MÅNDAG-TORSDAG

Svart eller vitt?

25%

PÅ ALLT FRÅN:

Timeout är en kvarterskrog i Lyckeby med rättigheter att visa sport. Vi på Timeout lägger stor vikt vid kvalité och service. Vi har ett brett sortiment både vad gäller lunch, à la carte, avhämtning och barverksamhet. Vi har stor erfarenhet inom kök, pizzakök och dryckeskunskap. Hela menyn finns för avhämtning på såväl lunch som övrig tid. www.timeoutlyckeby.se • 0455-107 77 Riksvägen 30, Lyckeby

Gäller även nedsatta varor.

FREDAG -SÖNDAG

Svart eller ALLA KAN VI HA bestämda åsikter, men livet vitt? är sällan helt svart eller vitt. Under livets gång bildas vår unika personlighet bland annat utifrån vår geografiska och kulturella bakgrund. Hos oss på Törnkvist kan du få råd och hjälp med att skapa ett personligt avsked. Till oss är alla välkomna oavsett trosuppfattning. Vi har även stor erfarenhet av borgerliga begravningar. Du kan också få hjälp med juridisk ALLA KAN VI HA bestämda åsikter, men livet är sällan helt KAN VIlivets HA gång bestämda åsikter, livet rådgivning livets andra svart ALLA eller gällande vitt. Under bildasskeden. vår unikamen personlighet blandär annat utifrån geografiska kulturella sällan heltvår svart eller vitt.och Under livetsbakgrund. gång Hos oss på Törnkvist kanpersonlighet du få råd ochbland hjälp med attutifrån bildas vår unika annat skapa ett personligt avsked.

vår geografiska och kulturella bakgrund.

Till oss är alla välkomna oavsett trosuppfattning. Hos på Törnkvist kan du begravningar. få råd och Vi har även stoross erfarenhet av borgerliga Du kan också få hjälp med juridisk rådgivning gällande hjälp med att skapa ett personligt avsked. livets andra skeden.

25%

PÅ ALLA LEKSAKER! Gäller även nedsatta varor.

Vi har också många andra kampanjer i butiken!

Parkeringsshopping! Ring in din beställning så kommer vi ut till bilen

Till oss är alla välkomna oavsett trosuppfattning. Vi har även stor erfarenhet av borgerliga begravningar. Du kan också få hjälp med juridisk rådgivning gällande livets andra skeden.

Lallerstedtsgatan 5 • Karlskrona • 0455 240 82 Karlskrona 0455-122 16 • Lyckeby 0455-842 00 • Ronneby 0457-755 15 tornkvists.se

ÖPPETTIDER: Måndag-Fredag 9-18, lördag 10-16, söndag 11-15 21


BILEN

En maffig välutrustad SUV Ska börja med att erkänna att när det gäller just Kia har alltid Sportage tilltalat mig mest men nu har den fått en stark motståndare i nya Kia Sorento. Vilken bil!

förut och enligt mig var det en riktigt häftigt, snyggt och även användbart. hittar du allt från varningssystem för glömt barn, vilket betyder att om bilen märker av rörelser efter att man låst så varnar den. Det kan vara allt från att man har sitt barn i bilen eller kanske husdjuret. Dessutom säker urstigning där bilen varnar dig när du ska stiga ur om det finns eventuella faror i närheten. Eller varför inte ställa dig utanför bilen och ändå kunna ”köra” den framåt och bakåt med hjälp av nyckeln. Bose® Premium surroundljudet spelar på bra med sina 12 högtalare och man kan även ställa in härliga bakgrundsljud som havets vågor om du vill slappna av ett tag. En sak till de tänkt på som gör den anpassad till flera passagerare är att det finns USB-uttag till alla så man kan ladda sina telefoner. De sitter bland annat

placerade i ryggstödet och i lastutrymmet. Dessutom finns det trådlös laddning i mittkonsolen.

FÖRUTOM DET

Nya Kia Sorento har fått ett helt nytt utseende, en ny insida och har också blivit snäppet större. Dieselversionen var först ut på marknaden men snart kommer den även som laddhybrid. Sorenton fått en mycket sportigare och piggare look. Helhetsintrycket har höjts rejält och det märks att man lagt ner energi för att detta ska bli en bil som fångar mångas blickar och intresse. Sorenton är Kias största modell, dessutom har den både fyrhjulsdrift och är 7 sitsig. Här finns det gott om plats för även den större familjen och man har satsat ordentligt på att man ska ha en bekväm resa i både fram och baksätet. UTSEENDEMÄSSIGT HAR

22

Bara den lilla detaljen att man har sätesvärme bak gör att man blir lite extra glad. på stort när det gäller utrusning, redan i originalutförandet ”Action” är den rikligt utrustad med det mesta man kan tänka sig. Det finns såklart några saker som gör att man kanske vill uppgradera till ”Advance” eller ”Advance Plus”. En cool detalj som endast finns om du väljer ”Advance Plus” är Döda vinkel-varnare med bild. När du blinkar höger ändras varvtalsmätaren till en kamera (sitter på backspegeln) som visar dig döda vinkeln och blinkar du vänster ändras hastighetsmätaren till detsamma. Har själv aldrig sett detta KIA SORENTO SLÅR

DET VAR EN fröjd att framföra denna bil. Man sitter riktigt bra i de stora rymliga sätena och man hade som sagt gott om utrymme runt sig. Med alla finesser och inställningar gled man alltså fram skönt och tryggt på vägen, på både guppig grusväg och motorväg. Så sammanfattningsvis... En stor maffig S UV, rikligt med utrustning och dessutom snygg, vad mer kan man önska sig?

IDA LILJEGREN FOTO: ROLAND LUNDGREN


Nyhet! VÄLKOMMEN TILL EN AV SVERIGES FINASTE UTSTÄLLNINGSHALLAR!

N

! t e yh

Vi lyssnar på rekommendationer från folkhälsomyndigheten och vi vill hjälpa till så mycket Nya Royal på Mercedes. vi kan med att minska spridningen av covid-19.

Nyhet!

Ökning av grundprodukt: Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss.

På grund av nya lokala restriktionerna och att smittspridningen ökar i vår region väljer vi att ändra till kortare öppettider för att ha mer tid för privata bokade visningar för er som känner mer trygghet i det.

Vi kan också2021 erbjuda visning via videosamtal om 28-30/8 3-4/9 Premiär nya KABE 2021 Exklusivför visning nya Adria det skulle vara intressant. Hör gärna av er till oss

Nyhet!

Vi erbjuder trygg och trygg förmånlig finansiering Fredag kl.fredag 10:00 kl. - 17:00 10:00-17:0 Vi enkel, erbjuder enkel, och förmånlig finansiering Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 Välkommen till Gullbernavägen 21. och försäkring av din husbil eller husvagn. på mail eller telefon för bokning. Lördag Lördag & söndag och försäkring av din husbil eller husvagn. Kontak& sönda med Beställ förmånliga hösterbjudanden. Kontakta ta ossoss förför enen helhetslösning. er nya AdriaRoyal 2021 på Mercedes Premiär för nya Kabe kl. 10:00kl.- 16:00 helhetslösning. Se hemsidan för kontaktuppgifter. 10:00 - 16:0 med förmånliga hösterbjudanden. Leverans till våren 2021

ERBJUDANDEN KABE

VISNING KABE 202 DESIGNPAKET på DragsöROADSHOWCamping PAKET 26-27/9

BESTÄLL DIN NYA KABE 2021 MED FINA ERBJUDANDEN. GÄLLER TILL 30 NOVEMBER 2020.

HUSBIL:

KOMFORTPAKET

MARKIS

ERBJUDANDEN PÅ NYA ADRIA

KOMFORTPAKET CLASSIC

ROYAL

Gäller endast vid köp av ny KABE Van, Classic eller Royal husbil 2021.

VAN, CLASSIC, ROYAL

VAN, CLASSIC: MANUELL VÄGSKYLTSASSISTANS, FARTHÅLLARE, BESTÄLL DIN NYA ADRIA/KABE 2021 MED FINA ERBJUDANDEN. MARKIS 4M-4,5M HELLJUSASSISTANS, AC BILDEL OCH ACC BILDEL OCH ELEKTRISKA BACK9 900 kr O.P. 17 420 kr ELEKTRISK SPEGLAR, JUSTERROYAL 780: MANUELL ADRIA HUSBIL: PARKERINGSBROMS. ADRIA HUSVAGN: BARA, UPPVÄRMDA. MARKIS 4,5M

på vår nya hemsida:

9 900 kr O.P. 17 420 kr

AUTOMAT KOMFORTPAKET 14 900 kr 161 900 kr ADRIA HUSBIL

ORD. PRIS 25 230 kr

ALUMINIUMFÄLGAR

ORD. PRIS 25 350 kr

ADRIA HUSBIL

(AC MANUELL, PAS-endast vid köp av ny Gäller endast vid köp av nyAIRBAG Gäller KABE Classic husbil 2021. SAGERARE, FARTHÅLLARE, KABE Royal husbil 2021.

VID KÖP AV HUSBIL

PLUSPAKET

ROYAL 880: ELEKTRISK ADRIA HUSVAGN MARKIS 5,5M

VID KÖP AV HUSVAGN 14 900 kr O.P. 23 029 kr NY EXTERIÖR DESIGN INGÅR PLUSPAKET

HIGH LEVEL INSTRUMENTINGÅR AUTOMAT OCH HUSVAGN: PANEL, ELEKTRISKT UPPFÄLGAR VID KÖP AV VÄRMDA BACKSPEGLAR) KOMFORTPAKET EKOPAKET DESIGNPAKET PLUS ELLER SUPREME INGÅR VID KÖP AV HUSBIL. ÄDELSTEN ROYAL, IMPERIAL ÄDELSTEN SPARA SPARA SPARA STORT KYLSKÅP, 130AMP AGM BATTERI, ALUFÄLGAR 15”,

41 600 kr

26 900 kr

DESIGNPAKET CLASSIC

15 400 kr ALUFÄLGAR 15”,

FÖNSTER ELEKTRISK UPPKABE AIRVENT, FÖNSTER I DÖRR, VÄRDE (BEROENDE PÅ I DÖRR, TÄCKKÅPA DRAGFÄLLBAR SÄNG, SOLCELL HEKI 2 TAKLUCKA Gäller vid köp av Adria 2021 Gäller vid köp av Adria 2021 VILKEN HUSVAGN) BALKAR, HANDDUKSTORK, tom 30 oktober 2020, kan ejOCH FORMSYDD tom 30 oktober 2020, kan ej Gäller vid köp av Adria 2021 HEKI 2 kombineras kombineras TAKLUCKA. LASTLUCKA OCH GOLVMATTA. tom 3 oktober 2020 ORD. PRIS 18 696 kr NACKKUDDAR.

9 900 kr

10 900 kr

12 900 kr

PÅ RUDVIFRITID.SE Gäller endast vid köp av ny

Gäller endast vid köp av ny KABE Ädelsten 2021.

KABE Ädelsten 2021.

CROWN, IMPERIAL DEKOR RUNT SKYVIEW, ALUFÄLGAR, KROMAD DISTRONIC, KYLARGRILL OCH Vi finns på platsUTSKJUTBART kl. 11-15. Välkomme LED-STRÅLKASTARE. FOTSTEG FÖRARROYAL 780

DÖRR, MARKIS, KLIMATSTOL

ROYAL 880

32 900 kr

21 900 kr 32 150 kr 24 900 kr 36 430 kr AC

CLASSIC, ÄDELSTEN, ROYAL AIRCONDITION: FRESH JET FJ2200

9 900 kr

11 900 kr

Gäller endast vid köp av ny KABE Classic husvagn 2021.

Gäller endast vid köp av ny KABE Classic, Ädelsten eller Imperial husvagn 2021.

SE ALLAORD. ADRIA/KABE ORD. PRIS 17 420 kr ORD.ERBJUDANDE PRIS 25 129 kr PRIS 20 254 kr

Gäller endast vid köp av ny KABE Royal eller Imperial husvagn 2021.

ROYAL

www.rudvifritid.se

PETER PETER VIKTOR 0455-35 00 70 71 PETER0455-35 00 77 PETER0455-35 00 VIKTOR Annons_Rudvi Husvagn 215x297 mm.indd00171 0455-35 00Fritid_Husbil 70 0455-35 00 77 0455-35

KOMFORTPAKET CLASSIC

STORT KYLSKÅP, NACKKUDDAR, HANDDUKSTORK, VÄDRINGSLUCKA OCH LASTLUCKA.

11 900 kr

Vä lko mm en ti ll o ss !

ORD. PRIS 28 311 kr

FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING VÄLKOMMEN TILL OSS! FÖRSÄLJNING VÄLKOMMEN TILL OSS! FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING

Se allt begagnat på vår hemsida

ORD. PRIS 49 870 kr

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE Intagsv. 1C, Karlskrona Intagsvägen För öppettider se1C, vårKarlskrona hemsida: För öppettider se vår hemsida: För aktuella öppettider www.rudvifritid.se se vår hemsida.

www.rudvifritid.se www.rudvifritid.se

ORD. PRIS 23 320 kr

Gäller endast vid köp av ny KABE Classic husvagn 2021.


SUCCÉ

Familjen betyder allt I min familj är vi fyra stycken. Två vuxna och två barn. Vi skapar en gemenskap och vi delar vardag och helg med varandra. Vi har våra rutiner och våra intressen. Vi upplever närhet. Vi sitter och pratar vid frukostbordet, middagsbordet, vi sitter och trängs i soffan, vi hörs på telefon i samtal eller i sms (med röda hjärtan). Vi lyssnar och vi tar olika plats och roller. Vi hjälps åt för att alla ska må bra. Vår familj har också mormor och farmor nära och det betyder jättemycket för oss att de är en stor del av vår vardag. De finns där och stöttar upp i livspusslet. Min mans syskon bor i Göteborg,

Köpenhamn och Brasilien. Min bror med familj bor lite närmare men ändå längre bort än att man ses så ofta som man vill. Men när vi alla ses är det som att vi sågs igår och vi blir på en gång en större familj.

Det är just känslan av att hjälpas åt, stötta och finnas där för varandra som jag tar med mig till mitt jobb. Jag skulle vilja kalla det min andra familj - Wellness familjen! I MIN ROLL som platschef har jag anställda

på åtta anläggningar, kollegor på 28 anläggningar, bra chefer och jag upplever att jag är ”rik” på fantastiska människor runt omkring mig. Om jag sedan tänker på alla underbara medlemmar som jag får äran att träffa mer eller mindre varje dag så är jag ännu rikare och har en riktigt stor familj. Om jag sedan lägger till min roll som gruppträningsinstruktör så träffar jag ännu fler entusiastiska människor som vill bli starkare, få bättre kondition och komma i en gemenskap inom Wellness Studio men även på F17 och Ronneby Kommun. Om jag tänker på all denna gemenskap som jag upplever mer eller mindre varje dag så får jag känsla av att vara miljonär.

men för oss gör din timme hela vår dag. Att du väljer att spendera en del av din dag hos just oss ser vi inte som självklarhet - tvärtom! Vi är tacksamma för varje minut du väljer att prioritera din hälsa. SÅ TACK FÖR att du tar dig tid att motionera.

Vi hoppas att varje träningstillfälle gör att du mår bättre. Vi finns här för dig om du behöver hjälp eller ha några frågor. Vi ses idag, imorgon eller när du väljer att spendera din tid hos oss nästa gång!

EN LIVSSTIL SOM innefattar träning är inte självklart för alla. Men en livsstil som innefattar gemenskap och närhet önskar jag vore självklart för alla. Vi inom Wellness familjen finns här för dig för att göra dig ”rik” av träning i en härlig gemenskap. Det enda du behöver undvara är en timme av din dag. Har du en timme? En timme är 4% av din dag

SOFIA GÅRDMO PLATSCHEF WELLNESS STUDIO

Med 25 års erfarenhet inom branschen erbjuder jag akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin

Akupunktur användas som behandling för en stor mängd tillstånd och hälsoproblem så som uttmattningssyndrom, smärta/värk och för att stärka immunförsvaret Läs mer på hemsidan Annika Ulvenhag Hälsoplan 5 • Ronnebygatan 49, Karlskrona • 0709-191865 • akupunktur@ulvenhag.nu • www.ulvenhag.nu 24


Vi är stolta att presentera vår andra egendesignade och tillverkade CONSTANTLY klocka, Boss-modell LIMITED EDITION! Från och med den 21 november 2020 har just du en unik chans att bli en stolt ägare till en av de TILLVERKAD I RONNEBY 10 första CONSTANTLY klockorna LIMITED EDITION. SVERIGE Efter månader av minutiöst konstruktionsarbete fylld med stort inspiration, har vi alla väntat på ett nytt verk. ARMBAND Äntligen kan vi presentera Boss-modellen. En unik, exklusiv och egentillverkad automatisk klocka till dig och Italienskt läder BOETT Egen design till alla de som söker en klocka utöver det vanliga. Nickelfri, rostfritt stål 316L

LIMITED EDITION (Begränsat antal). Den har omsorgsfullt designats och tillverkats med stor inspiration, engagemang, erfarenhet och noggrannhet av CONSTANTLYS egna tredje generationens urkamare, Subhi Aldabbagh i Brunnsparken i Ronneby. DOLD KRONA Med hög kvalitét och oslagbar elegans kan du matcha den till alla tillfällen. Var först med att beställa din klocka redan idag! VISARE OCH INDEX Diamantskärning GLAS Reflexfritt och reptåligt safirglas 5 ATM 5 atmosfärer/50 meter

10 ÅRS GARANTI

0,8±0.2

2.50 2.20

29.00

R2

24.50

Ø1

,8

5.0

20.10

0

16.1±0.1

2,1

R0.50

3,5

R20

.00

6

0.50 2.00

75±2

45°

� .50

�21

�28.00

3.00

45.00

46.00

3.80

�24

.50

.42

44.00

�37

36.7

0

40.0

0

80

20

M1.

Ø

1,8

15±1

2.00

0,8±0.2

�1.

20.0+0.3/-0.0

0,8±0.2

Ø1

,8

20.0+0.3/-0.0

6.80

15±1

丝孔

�36.50

玻璃 内影

+ 100 0

0.05 0.50

0.15

1.70

0.40

2.10

1.48

0.62

1.20

0.00 - 0.15

1.15

�35.50

ITALIENSKT LÄDER

4.8±0.2

�36.70

3.00

1.00

+ 150 0

min 3.25

min 2.45

0.8

0.4

2.3

�3.50X26T

0.30

3.30

0.80

1.15

0.20

7.50

2.30

Ø 0.92

0.00 - 0.15

0.90

3.60

0.50 电池托

VARJE KLOCKA ÄR NUMRERAD OCH SIGNERAD AV URMAKAREN 丝孔

�27.00

底盖

�36.50

字面

�24.50

2.4±0.2

5A T

TER RESI ST WA A

ALL S

M

TA I

STEEL

7

ESS

2,5

NL

120±2

�21.50

EN

NT

ED

1,6

20±1

2.4±0.2

Förbeställ din klocka i butiken i Ronneby. Hos vår auktoriserad återförsäljare i Karlskrona. Via telefon eller hemsida. MA D E I N S

W

Serienummer

15,8±0.2

www.constantlywatch.se f @CONSTANTLYWATCH Butikens adress: Urmakeri Ur&Present, Karlskronagatan 19, 372 30 Ronneby

Urmakeri Ur & Present, Karlskronagatan 19, Ronneby. 0457 - 127 27. Mån-Fre 10-15. Annan tid: boka tid för visning! Verkstadens adress: Ronneby Brunn, Villa Vega, Gymnastikpromenaden 1, 372 36 Ronneby Kim Färm Guldsmide, Borgmästaregatan 22, Karlskrona. Öppet: Mån-Fre 10-17, Lör 10-14 Tel. 0457 - 127 27


HÅLL IGÅNG MED TRÄNINGEN, NU ÄVEN ONLINE! Det ska vara enkelt att träna - vi på Wellness Studio erbjuder en mängd olika träningsvideos online där du kan träna direkt i vardagsrummet. Klicka igång videon och kör! Se hela vårt utbud online på wellnesstudio.se/onlinetraning

SE MER PÅ: WELLNESSTUDIO.SE/

ONLINETRANING


goldhat Reklambyrå

BLACK FRIDAY VI HAR FLER ERBJUDANDEN I BUTIKEN, VÄLKOMMEN IN!

vstånd! t att hålla a å vi s lp jä h mmans räcker! långt lagret ytor & tillsa /11, eller så 30 . Vi har stora g da ån ba omm dra ra tter

Paketpris med gavel!

Tillbehör på köpet när du köper säng över 10.000 kr!

an ller t bineras med Priserna gä n kan ej kom de an ud bj Nedan er

9.995 kr Ord. pris 11.490 kr

Stor hotellkudde ÖLAND Kontinentalsäng 180x200 cm inkl bäddmadrass, ben och knappad gavel. Medelfast komfort. Tyg Malmö grå. Delbetala i 11 månader: 939 kr/mån

Från:

Finns på lager - Begränsat antal.

199 kr

Tyngdtäcke

Ord pris. 349 kr

COMO Hotellkudde i två storlekar: 50x90 & 70x100cm 1100gr, vit.

20%

795 kr

Ord pris. 1.195 kr

DREAM Tyngdtäcke 9 kg 150x210cm. Vit. Finns i flera vikter.

PRESTON / STRETFORD Bord + 6 stolar 200x95 cm Massiv ek smoke eller vitoljad, underrede metall svart. Begränsat antal.

på present, textil, belysning & mattor.

BLACK WEEK DEAL

9.995 kr

15%

på utvalda soffor, bokhyllor & matgrupper under Black week! 27 - 30 november

ELIN / WHISTLER Bord + 6 stolar 200-240x100 cm, vit laminat/svart. Stol i vit/svart metall. Ord. pris 14.965 kr. Begränsat antal.

WHISTLER Karmstol vit eller grå/metall svart

695 kr

7.995 kr

WHISTLER Stol gul/metall svart

Ord. pris 1.495 kr

495 kr

Ord. pris 995 kr

Mån-fre 10-18, lör-sön 11-16 Bromölla 0456-478 00 Karlskrona 0455-36 78 80 www.emhome.se

PALLAR I SAMMET 3 olika modeller. i flera färger. Ord.pris 425-695 kr Pris från:

Halva priset

213 kr

2 pack VEN Stol vitoljad ek/sits i PU 2-pack:

990 kr Ord. pris 1.990 kr

SQUARE Soffbord Trä/metall 75x75, eller 120x60cm

495 kr

Ord. pris 2.295 kr

BROMÖLLA M Ö B E L A F FÄ R KARLSKRONA MÖBLER ÄR NU...

27


SPORTFÅNEN

KHK gör det bra, HIF Karlskrona klättrar på och vilken väg väljer FK Karlskrona… I en lite haltande serie så parkerar just nu Karlskrona HK på en andra plats efter seriesuveränen Troja IF. Jag tycker att KHK gjort det bra så här långt och man fortsätter att utvecklas. Att vinna matcher som mot Nybro hemma då visar man att man är ett lag att räkna med. Självklart har det tagit en tid att vänja sig vid division 1 hockeyn igen men den har sina tjusningar helt klart. Spelare som Roslund, Lindström och Grahn producerar och gör det bra. Lagkaptenen Niklas Johansson tar ett stort ansvar därute på planen och i laget men visst kan vi förvänta oss en något större poängproduktion från hans sida. Målvakten Marcus Hellgren har en räddningsprocent på 91,7% vilket måste ses som godkänt men kan han ta sig upp något snäpp till så kommer Karlskrona bli riktigt vassa. Mörrum är placerade på en sjunde plats med Kallinge precis efter sig men även i Mörrum har stjärnorna haft det svårt att producera och att Marcus Paulsson efter tio matcher enbart gjort två mål

känns oerhört konstigt och Ingvarsson som förra säsongen sprutade in poäng inte gjort ett endaste mål och fått fram enbart två assist innebär att Mörrum inte riktigt är med och slåss om Allettan platserna. Kallinge ligger för första gången på länge långt ifrån toppen och Torbjörn Karlsson har haft det svårt att utan resurser skapa ett slagkraftigt lag. Man får nog se denna säsong som en mellansäsong. Trotjänarna Norfeldt och Magnusson fortsätter att leverera och kanske är det dags efter jul att KHK gör en klassiker som när man tog Johnny Ågren och Andreas Elofsson från Nybro. Men i detta fall Nordfeldt/Magnusson för de skulle kunna vara en avgörande faktor i jakten på Hockey Allsvenskan.

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@ succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se. Nr 05/0

Nr 05/0

6

2020

Maj/

Juni

Succ

é Karls

kron

a/Ro

nneb

y

.succ www

eble

king

e.se

Nr 10

KRÖ

NIKA

2020

Oktobe

ona/Ro Succé Karlskr

r

nneby

www.su

cceblek

6

2018

Maj/

Juni

N

emin Pand mer öm vi gl IEXPERTERNA NOM EKO s för ! våra Det stugan N BILE mar som rt mfo h ko wer! po Lyx oc med

TER N EF NÉ GTA LÄN RIGETU R SVE

rlöw Zelme Måns möter Succé

MIEXP ERTER

NA

Blekinges bank lokalaste du? BILEN - vem är Hej ID

M ISS

N SÄLLA SITTER ELLAN M ITT EM r Caroline Succé möte

ION

28

RON

atan

areg

mäst

A Borg

15 ; 0455

- 267

.spec 00 ; www

rs.se

KARLS

KRONA

tan 15 ; starega

Borgmä

0455 - 267

a/Ro

nneb

y

www .succ

eblek

KAR

LSKR ONA

Borg

mäst

arega tan 15

s.se

ecsaver

00 ; www.sp

; 0455

inge.

ALC COM AZAR PLET ED - 267

00 ; www .spec

saver

LSK

kron

Succé möter Andrea s Lun dstedt

s af Uggla

save

KAR

é Karls

se

Vi vår inhar uppd KRÖNIKAN tegrite aterat tspo Det vi licy ktigas EMM du in te pappAS RESA te fö re Klipp ut! rtjän t ar Karls kron a Pr prog id rambl es ad

r Hemestet året run

KRÖNI KAN

EKONO

Succ

inge.se

s.se

HIF Karlskrona klättrar på… På de fem första matcherna så lyckades HIF Karlskrona enbart ta en seger. Här tappade man nog den stora chansen att ta sig upp i seriesystemet direkt men sedan har man börjat klättra i serien och man befinner sig i skrivande stund på en femteplats och man jagar på. Ordförande Nilsson styr föreningen med järnhand och sin vana trogen så sköter han maten matchdagen och det känns unikt och tar fram det bästa av volontärsskap och elitverksamhet, grymt jobbat.

en attraktiv fotboll. Frågan är hur många av talangerna som tar chansen på hemmaplan kontra drar iväg till en klubb högre upp i seriesystemet. så övertygad om att det är dags för ett generationsskifte i FK Karlskrona och det skall bli spännande att se hur klubben kommer hantera denna situation. Det är dags att skörda det man under många år byggt upp i talangfabriken… JAG ÄR GANSKA

Ha det! Vilken väg väljer FK Karlskrona… FK Karlskrona har många talanger i sina ungdomsled och senast vann man överlägset DM med sitt juniorlag. Frågan är hur sportchefen Peter Ketzenius kommer bygga sin första trupp i klubben. Jag vet att han tycker att fysiken i dagens trupp är alldeles för dålig så laget kommer säkert satsa en hel del på styrka och kondition för att orka med att spela

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

Att driva en förening i Covid 19-tider… Jag har pratat med lite föreningsfolk om vilka utmaningar de hamnat i med de speciella förutsättningar som råder just nu. Först och främst så ligger självklart mycket av fokuset på ekonomin och det gäller få ner kostnadsmassan på en minimal nivå. De klubbar som inte har anställda utan som jobbar med arvode och liknande har i princip ställt in alla betalningar till spelare och ledare. Det är av den enkla anledningen att det inte finns några pengar som kommer in i föreningarna. Kostnader till domare, resor till bortamatcher och leverantörer som man är beroende av prioriteras och sponsormarknaden är tuff att bearbeta. Du förstår att det är ganska så nattsvart just nu men föreningslivet som ligger utanför den högsta eliten är duktiga på att ställa om. mörkret är alla volontärer, spelare och ledare som just nu gör en fantastisk insats i föreningarna och ser till att ungdomsverksamheten fungerar. Att a-laget kan genomföra sina matcher. Talangerna som är på väg in i seniorverksamheten får sin utveckling för att kunna ta nästa steg. Detta kommer också innebära att det kommer sansa till sig mer ersättningar till ledare och spelare i de nedre divisionerna. För det kommer ta tid att bygga upp ekonomierna igen

och jag tror många kommer välja vägen att investera i ungdomsleden och bygga föreningarna starka igen. som tagit stora steg i dessa tider när det gäller antalet utövare är golfen som verkligen kan erbjuda bra förutsättningar att på ett säkert sätt utföra sin sport. Man är utomhus på stora ytor och det går att hålla avstånd. Så har du inte testat så är det kanske snart dags… EN SPORT

LJUSET I

MIKAEL JOHANSSON


INGA KOMPROMISSER

75 km räckvidd på el. Nya Toyota RAV4 Laddhybrid AWD-i. Nya Toyota RAV4Laddhybrid AWD-i kombinerar ännu mer av allt - utan kompromisser! 75 km räckvidd på el. Låga CO2-utsläpp från 22 g/km. Fyrhjulsdrift och imponerande prestanda med 306 hk. Självklart utrustad med Toyota Safety Sense. Och inte minst fortsätter den köra som en elhybrid när laddhybridens räckvidd tar slut.

SYSTEMEFFEKT

306 hk

ALLTID AUTOMAT

ALLTID

AWD-i TRYGGHET MED

FAST RÄNTA FLEX PRIVATLEASING

BRÄNSLEFÖRBRUKNING

1,0

L/100 KM

22

CO G/KM ²

LÅG

FORDONSSKATT 360 KR/ÅR MED FLEX PRIVATLEASING

1.500 MIL/ÅR

Flex Privatleasing från 5.245 kr/mån Välkommen in och provkör! Körsträcka på el beroende på batteriladdning och körförhållanden. Den beräknade körsträckan är upp till 75 km på EV-läge under mätcykeln WLTP. Bränsleförbrukning och koldioxid (CO2) kan bli högre eller lägre beroende på bl a utrustning, körsätt och körförhållanden. Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4.500 mil, och garanterat restvärde. Övermil (12,50 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Klimatbonus är inkluderad i Flex Privatleasing-kalkyl och betalas ej ut till slutkund. Flex Privatleasingerbjudandet gäller t o m 31 dec. 2020. Priset gäller t o m 31 dec. 2020. Priset är ett rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Miljöklass Euro 6.2. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad med tillval som inte finns i Sverige.

Svensk copy, svensk copy

ÅF-xxxx

Ort Ort Ort Ort svensk copy Ort svensk copy svensk copy svensk copy. www.toyotakalmar.se Ronnebyvägen 3, KARLSKRONA 0455-31 91 90 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 Adress Adress Adress Adress Adress Scheelegatan 6, KALMAR 0480-40 86 00 Mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 10-14 sön 12-15 Tel: xx-xxx xx xx Tel: xx-xxx xx xx Tel: xx-xxx xx xx Tel: xx-xxx xx xx Tel: xx-xxx xx xx

29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1

Café Konstifik Lina Berglind har med sitt café tagit ordet ”fika” till helt nya nivåer. Det har med all tydlighet visat sig att om man blandar kaffe, konst, hembakat och en gemytlig atmosfär. Ja, då blir det bara ren succé kvar. Lycklig den som tar en fikapaus i Lyckeby!

2

Nadine Olsson Ännu en sådan där ”rätt person på rätt plats”. Om du undrar hur positivt och proffsigt bemötande går till så gör du ett besök på Espresso House i Amiralens Köpcenter. Se bara till att du gör det när Nadine jobbar. När det kommer till seviceminded blir det inte bättre än så här. Väldigt trevligt, Nadine!

3

PT Nettans Städskola Det hann inte mer än till den första delen av PT Nettans städskola förrän de positiva betygen kom. Tydligen städar många utan att ha en tanke på hur. Nu kan man ändra på det genom att följa Nettans tips och dämed städa renare, snabbare och mer effektivt. Så missa inga delar av städskolan för vad ska du med ett snyggt hem till om det inte är rent...?

4

Coronakrigare Alla de butiker, företag och människor som ser till att hjälpa till i kampen mot corona. Hemkörning av varor. Tidsbokningar för ensambesök i butiker. Leverans av varor till bilen, så kallad ”parkeringsshopping”. Listan kan göras lång över alla som på ett kreativt sätt ser till att coronaviruset hålls på avstånd.

5

Mjällby AIF Blekinges obestritt bästa fotbollslag har spelat så bra i år att man behåller platsen i Sveriges högsta serie även nästa säsong. Helt otroligt bra och man undrar vad de har där på Listerlandet som resten av länet saknar när det gäller fotbollsspelande. Någon...?

Audi Q3 Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans. Audi Q3 Börjessons Edition.

LÄSAR

N

VAL AS

LÄSAR

N

VAL AS

Grattis Lina. Ditt Café Konstifik ligger etta på Succélistan! – Tack fantastiskt roligt! Hur länge har du haft igång Café Konstifik nu? – I augusti i år firade vi ett år, så nu snart ett och ett halvt år. Hur kom du på idéen att blanda konst med café? – Jag brinner för känslan att må bra. Konst sprider glädje, så det är ett win-win.Vi får glädje av konsten och konstnärerna får möjlighet att visa upp sig . Många pratar om en speciell känsla på caféet. Vad tror du det beror på? – Vad roligt att höra! Jag tror det beror på välkomnandet av min härliga personal, hembakat, linnedukar och Karlskronaporslin. En hemtrevlig atmosfär. Snart tar vi in julen med en riktigt gran och skapar julkänsla.

Tack Lina!

Volkswagen Golf Börjessons Edition. antal för omgående leverans. VolkswagenBegränsat Golf Börjessons Edition. Begränsat antal för omgående leverans.

TIPSA OSS!

FIASKO

Begränsat antal för omgående leverans.

Bygg- och grävhysterin på Trossö Hur mycket kan man gräva och bygga på en stackars ö? Samtidigt?! Alltså det är ju jättebra att det byggs och grävs och donas och har sig. Men. Överallt samtidigt??? Varför är det inte vettigt att dela upp det lite? Stackars Trossö!

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succéeller Fiaskolistan?

LÄSAR

NAS

VAL

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till:

Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

® En laddhybrid med quattro ®. En generation En ny laddhybrid med quattro . kr NU 339.000 NU 339.000 kr Vad mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Audi A3 är här. Vad mer behövs? Golf TSI 150 GT R-Line Börjessons Edition Ord. pris 371.400 kr Ord. pris 371.400 kr

Utrustad med bl.a.

Audi Q5Audi TFSIeQ3 Laddhybrid 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition Utrustad med bl.a. • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Audi Q5 TFSIe Laddhybrid Audi Q3 35 TDI 150 S-tronic Börjessons Edition • Parkeringssensorer fram och bak • R-Line interiör och exteriör Utrustad med bl.a. Utrustad med bl.a. » från: Elektrisk » Assistanspaket Förmånsvärde från ca baklucka Privatleasing » Elektrisk baklucka » Assistanspaket » från Parkeringssensorer fram o bak » Dragkrok Förmånsvärde ca o bak » Parkeringssensorer fram » Dragkrok » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent » Fjärrstyrd parkeringsvärmare » Helljusassistent » Audi sound system » Nya Börjessons-skyltar Pris sound från casystem 543.000 kr » Audi » Nya Börjessons-skyltar Pris från ca 277.000 kr » Adaptiv » Finns för snabb leverans Pris från ca 543.000 kr farthållare » Adaptiv farthållare » Finns för snabb leverans

2.800 kr/mån kr/mån 2.795 2.800 kr/mån

• LM-fälg 17-tum sebring • Nya Börjessons-skyltar • LM-fälg 17-tum sebring • LED-strålkastare• Nya Börjessons-skyltar • Finns för snabb leverans • LED-strålkastare • Finns för snabb leverans

Nu 235.900 Privatleasing kr. Privatleasing från 2.575 kr/mån Nu 235.900 kr. från 2.575 kr/mån inkl. och tre års nybilsgaranti. Ord. pris 259.900Ord. kr pris 259.900 inkl.krservice och tre årsservice nybilsgaranti.

Audi Q5 55 TFSIe 367 hk quattro Räckvidd WLTP: 43 km. NEDC: 52 blandad körning l/100 km, CO2-utsläpp g/km (NEDC 49från g/km). Miljöklass Euro 6d TEMP. Bränsleförbrukning blandadCompetition. körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp på 163 el, g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6dkm. TEMP. Bränsleförbrukning Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad2,4 körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km.55 Skattegrundande CO2-utsläpp 111 g/km. Miljöklass Euro 6. VolkswaBränsleförbrukning blandad körning 7,2 l/100 km, CO2-utsläpp 163 g/km (NEDC 131 g/km) Miljöklass Euro 6d TEMP. Vi reserverar oss Bränsleförbrukning blandad körning 5,6 l/100 km, CO2-utsläpp 126 g/km. Skattegrundande CO2-utsläpp från 111 g/km. Miljöklass Euro 6. Volkswaför eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden avgiften. är extrautrustad. Gäller ett begränsat antalFörsäkring bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000 mil,försäkringens 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019).mil/år, Övermiloch Miljöklass Euro 6d kan TEMP. Audi Privatleasing 36 mån, 1.000 Eventuella samt onormalt slitage debiteras utöver leasing Audi Serviceavtal Audi Business Lease. Ändringar körsträcka, ränta eller förutsättningar, etc. påverka månadsbetalningen. Uppläggnings2körning Audi Q5 övermil 55 TFSIe 367 hkBilen quattro Competition. Räckvidd el, WLTP: 43och km. NEDC: 52 ingår km. vid Bränsleförbrukning 2,4 l/100 km, CO 55 g/km (NEDC 49 g/km). Miljöklass Euro 6d TEMP. för eventuella ändringar och avvikelser. på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsatpå antal bilar för omgående leverans. gen Privatleasing 36 mån, 3 000blandad mil, 0av % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (oktober 2019). Övermil 2-utsläpp och onormalt slitagesvarar debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kanoss påverka månadsbetalningadministrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljning till 0% särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (juni 2020). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggningsoch administra tionsavgift tillkommer. Vi reserverar för eventuella och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningEventuella övermil samt onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försäkring ingår vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, ränta eller försäkringens förutsättningar, etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggningsoch en. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Bilen på bilden antal är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar för omgående leverans. en. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat bilar för omgående leverans. juridiska personer. Erbjudandet så länge lagret räcker. Varje Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (ävenså enskild ändringar/avvikelser. Bilen gäller på bilden är extrautrustad. återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Erbjudandet gäller längefirma). lagret räcker.

Audi A3 Sportback, 35 TFSI Proline 150 hk manuell. Bränsleförbrukning blandad körning 5,9–6,1 l/100 km, CO -utsläpp 134–140 g/km.

administrationsavgift tillkommer. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljning till juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma).

KARLSHAMN 3–5 Vekerumsvägen KARLSHAMN Vekerumsvägen 0454-38 80 00 3–5 0454-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgata 0455-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 00 0457-38 80 00 RONNEBY Telegatan 2 0457-38 80 www.borjessonsbil.se www.borjessonsbil.se

30

TIDIGARE OCH TIDIGARE OCH FORTFARANDE MED SAMMA FORTFARANDE MED SAMMA SERVICE • KUNSKAP • TRYGGHET • SERVICE • KUNSKAP • •TRYGGHET


K L A SIF IE D. se

PROFESSIONAL

– städutrustning för alla

Städprylar för alla! Välkomna till vår butik på Ronnebyvägen 3 i Karlskrona. Här träffar du Nettan och Sofie som ger dig smarta städtips och hjälper dig att få en enklare städ-vardag.

Missa inte Nettans städtips! På sidan 10 kan du läsa om hur du enklast städar badrummet

ENKLARE VARDAG

BADRUMSSPECIAL

Gröna fönsterputshinken

Trött på mögel och kalk?

595,-

Proffsens gröna fönsterputshink: 18-liters hink med press, skvisshållare, skvisshandtag, tvättpäls, fönstersåpa, proffsskrapa och glasduk. Ord. pris: 795,-

Kanonbra städpaket 1 strutsdammvippa, 1 rengöringssvamp, 1 Z-Water 750 ml, 1 moppskaft, 2 moppar Z-Water Premium 40 c m, 3 mikro-dukar, 2 glasdukar, 1 rengöringsborste och 1 detaljborste.

I duschutrymmen är det lätt att rödoch svartmögel får fäste. Det får du enkelt och effektivt bort med Life Clean. Med BR75 får du bukt med kalkavlagringar. Proffssvamp och fogborste ingår.

249,-

Superpower med Z-Water X-power

888,Ord. pris 1055,-

Upptäck rengöringskraften i Svanenmärkta Z-Water X-power. Supereffektivt i badrummet och det enda rengöringsmedlet du behöver till daglig städning. Helt utan kemikalier som är skadliga för hälsa, miljö och klimat. Bättre än så kan det inte bli.

49,750 ml

195,5 liter

BÄSTA PRESENTEN

En gåva som gör nytta! Varför inte byta lite tråkiga blomman eller vinflaskan mot en lite roligare och mer annorlunda present? Med Z-Water städkit blir din gåva garanterat ihågkommen och uppskattad. Ord. pris: 265,-

Se våra demofilmer i vår Youtubekanal. Läs in QR-koden eller sök på ”PT professional”

PT Professional | Ronnebyvägen 3A, 371 45 Karlskrona 0455 - 61 50 20 | info@ptprofessional.se | ptprofessional.se

195,-


BILAR I LAGER

Vi är anslutna till

RÄNTA NYTT

4,25 % RÄNTA BEG

5,25 % BEGAGNADE BILAR AUDI S4 AVANT 3.0 TFSI V6 QUATTRO -18 6 100 MIL, GRÅ................................................................479 900 KR

HYUNDAI I20 -17 875 MIL, VIT.....................................................................129 900 KR

TESLA MODEL S 90D *FRI SUPERCHARGE* -16 5 950 MIL, SVART............................................................689 900 KR

AUDI A4 AVANT 2.0 TFSI AVANT COMFORT -13 15 110 MIL, GRÅ..............................................................139 900 KR

KIA NIRO HYBRID 1.6 GDI DCT PLUS 1 -17 7 125 MIL, BRUN.............................................................199 900 KR

VW PASSAT ALLTRACK 2.0 TDI 4MOTION EXECUTIVE -18 10 700 MIL, SILVER.........................................................259 900 KR

BMW 530 D XDRIVE TOURING M SPORT -11 12 150 MIL, SVART..........................................................224 900 KR

KIA NIRO HYBRID 1.6 GDI DCT PLUS 1 -17 11 340 MIL, GRÅ..............................................................169 900 KR

VW PASSAT GTE SPORTSCOMBI 1.4 TSI DSG -18 3 250 MIL, GRÅ................................................................309 900 KR

BMW 225XE ACTIVE TOURER SPORT LINE -19 15 110 MIL, SVART..........................................................309 900 KR

KIA OPTIMA SW PLUG-IN HYBRID PLUSPAKET 2 -20 990 MIL, GRÅ...................................................................379 900 KR

VOLVO S60 T3 MOMENTUM -12 24 999 MIL, BRUN.............................................................74 900 KR

CITROËN C3 AIRCROSS 1.2 PURETECH FEEL -18 2 290 MIL, GRÅ................................................................144 900 KR

KIA OPTIMA SW PLUG-IN HYBRID PLUSPAKET 2 -18 3 600 MIL, SVART............................................................294 900 KR

VOLVO V60 D3 GEARTRONIC MOMENTUM -19 5 950 MIL, SVART............................................................289 900 KR

DACIA LODGY 1.2 TCE 7-SITS -15 11 270 MIL, VIT..................................................................79 900 KR

MAZDA 6 WAGON 2.0 SKYACTIV-G -15 5 485 MIL, GRÅ................................................................199 900 KR

VOLVO V60 T3 MOMENTUM, CLASSIC EURO 6 -18 7 330 MIL, VIT..................................................................199 900 KR

FORD C-MAX 1.6 TDCI -12 10 837 MIL, BRUN.............................................................74 900 KR

MERCEDES-BENZ CLK 500 CABRIOLET -03 7 540 MIL, SILVER...........................................................189 900 KR

VOLVO V70 D3 MOMENTUM -14 18 300 MIL, VIT................................................................129 900 KR

HYUNDAI I20 -17 1 350 MIL, RÖD................................................................109 900 KR

SUZUKI SX4 S-CROSS 1.6 -15 5 170 MIL, RÖD................................................................109 900 KR

VOLVO V90 T4 MOMENTUM ADVANCED EDITION -19 2 960 MIL, SVART............................................................329 900 KR

KIA CEED SW PLUG-IN HYBRID ADVANCE PLUS -20 BLÅ......................................................................................338 800 KR

KIA NIRO PLUG-IN HYBRID ADVANCE PLUSPAKET 1 -20 VIT.......................................................................................354 800 KR

KIA SORENTO ADVANCE PLUS PANORAMA CRDI -21 VIT.......................................................................................552 100 KR

KIA CEED SW PLUG-IN HYBRID ADVANCE PLUS -20 GRÅ.....................................................................................338 800 KR

KIA NIRO PLUG-IN HYBRID ADVANCE PLUSPAKET 1 -21 RÖD.....................................................................................361 300 KR

KIA SPORTAGE 1.6 CRDI AWD DCT GT-LINE -21 GRÅ.....................................................................................346 400 KR

KIA E-NIRO ADVANCE PLUS 64 KWH -20 VIT.......................................................................................489 300 KR

KIA NIRO PLUG-IN HYBRID ADVANCE PLUSPAKET 2 -20 BLÅ......................................................................................381 200 KR

KIA STONIC 1.0 T-GDI 48V DCT ADVANCE -21 VIT.......................................................................................213 900 KR

KIA E-NIRO ADVANCE PLUS TECH 64 KWH -20 RÖD.....................................................................................503 200 KR

KIA OPTIMA SW PLUG-IN HYBRID PLUSPAKET 2 -20 VIT.......................................................................................418 100 KR

KIA XCEED PLUG-IN HYBRID ADVANCE PLUS2 -20 GRÅ.....................................................................................374 550 KR

KIA E-SOUL ADVANCE 64 KWH -20 GRÅ.....................................................................................424 900 KR

KIA RIO ADVANCE 1.0 T-GDI DCT -21 GRÅ.....................................................................................200 400 KR

NYA BILAR

Elfarenhet

*

som tar dig längre

Generös familjekombi

Sportig crossover

Rymlig crossover

PRIVATLEASING FR. 3 495 KR/MÅN* INKL. SERVICEAVTAL Ord. pris 3 995 kr/mån

PRIVATLEASING FR. 3 295 KR/MÅN* INKL. SERVICEAVTAL Ord. pris 4 395 kr/mån

PRIVATLEASING FR. 2 995 KR/MÅN* INKL. SERVICEAVTAL Ord. pris 4 095 kr/mån

*Kia kan det här med elektrifierade bilar och är sedan 2018 marknadsledare på laddbara bilar. Det kallar Kia elfarenhet. Och den finns nu samlad i laddhybriderna Kia Niro, Ceed Sportswagon och XCeed. Populära laddhybrider som tar dig långt på el. Privatleasa nu från 2 995 kr/mån.

Bilgatan 12, Stockholm Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90 Öppettider: Mån – Fre, 8 – 17. Lör – Sön, 11– 15. Tel: 123 45 67. För 08 aktuella öppettider se vår hemsida. www.rudvi.se www.aterforaljarebil.se Erbjudandena gäller ordertecknade bilar t.o.m. 31/12 2020 eller så långt lagret räcker. Bränsleförbrukning blandad körning Ceed SW Plug-In Hybrid – XCeed Plug-In Hybrid 1,3–1,7 l/100 km, CO2-utsläpp 29–38 g/km enligt körcykeln WLTP. Försäljningsstatistik: Vroom jan 2018 – aug 2020. *Privatleasing: 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 4500 mil, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.