Tidningen Succé Nr 05/06 Maj/Juni 2019

Page 4

SUCCÉ

Nielsens vintips

Goda midsommardrycker Det är en hektisk månad. Krogarna planerar med allt inför sommarsäsongen, från personal till menyer och givetvis vinlistor så man har att göra. Kommer det bli en stor Rosévins- sommar i år eller kanske Prosecco? Vem vet? Jag har tagit fram lite gott till er som passar när gästerna anländer till ert midsommarfirande, givetvis har jag med grillviner som passar bra från gris till nötkött. Bland annat ett vitt vin som passar bra till den gravade laxen eller kallrökta eller båda, för att det finns något som heter Najad lax som är både gravad och rökt. Den var riktigt god och vi provade den på rätt ställe också, hos Blomlöfs Rökeri i Brömsebro. Något som min fru alltid köper är Blomlöfs favoritsås som har ett hemligt recept. Det enda jag vet är att den innehåller senap, creme fraiche och kryddor. Såsen passar perfekt till gravad, kallrökt och najadlax och är helt otroligt god och gör även att vinet lyfts en nivå liksom ölet och snapsen. Mousserande (sommarbubbligt) Ett sommarfriskt mousserande från Venetien i Italien. Från producenten Mionetto Spumante. Vinet heter Mionetto Prosecco Brut (7749) 89 kr. Gjord på druvan Glera. Ett friskt mousserande vin med bra frukt och syra med inslag av äpple, päron och citrus. Passar till aperitif och är trevlig till skaldjur. Vill man smaksätta den med någon god somrig likör så passar jordgubbar, hallon och fläder. Starköl (mellan mörkt) Jag har provat en Amber öl, ett mellanmörkt öl från ett bryggeri i Tjeckien som heter Bernad och som inte är helt okänt. Ölen heter Bernad Amber Lager (1394) 16 kr. En smakrik men ändå ganska rund öl där bäskan inte är så dominerad och passar till dom flesta variationer av lax, sillinläggningar och givetvis matjesill. Kryddat brännvin (ekologiskt) Här kommer ett trevlig kryddat brännvin från ön Saltö i Bohuslän som görs av Saturnus. Deras kryddade brännvin heter Saltö Akvavit (80) 149 kr 35cl. Det är en trevlig akvavit med traditionell kryddning av kummin fänkål och pors som håller genom hela midsommarbuffén.

Kontakta

Vitt vin (sommarfriskt) Här är ett somrigt och friskt vin från Rein Pfalz i Tyskland. Det kommer från ett kooperativ som heter Ruppertsberger WZV Hoheburg. Vinet heter Ruppertsberger Riesling Kabenett Nussbien (5901) 79 kr. Gjort på druvan Riesling som är den stora drottningen när det gäller vitt vin från Tyskland. Ett friskt vin med ungdomlig syra som följer med den generösa frukten och restsöttman (17 g socker liter) på ett mycket behagligt sätt. Ni känner friska toner av äpple, päron och fläder. Ett vin som passar bra till sparris och då gärna grillat med en god sås med lite fetma. Ni kan krydda upp det med lite hetta, typ chili vilket är trevligt. Passar också till gravad och rökt lax och då gärna med feta krämer med citrus i. Rosévin (sommarbärigt) François Lurton är son till en av de mest aktade vinmakarna i Bordeaux som heter André Lurton. Det här vinet kommer från ägor i Bordeaux och det speciella är att dom använder druvan Sauvignon gris som är en mutation av Sauvignon blanc med rosa skal. Vinet heter Les Fumées Blanches Rosé (22138) 89 kr. Det är ett torrt vin med bra syra och frukt (3gram socker liter), med inslag av hallon, smultron och blodapelsin. Passar som aperitif men gör sig bra till sommarens sallader med kallskuret eller fisk varför inte något gott med haloumi och eller varmrökt lax. Rött vin (värme och karaktär) Detta är ett karaktärsvin från de södra delarna av South Australia och området Coonawarra. Vinproducenten heter Sister’s Run Wine Company och drivs av systrarna McBride. Vinet heter Sister’s Run Old Testament Coonawarra Cabernet Sauvignon (2971) 89 kr gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Det är ett fylligt vin med generös varm frukt och balanserade syror, inslag av mörka bär där framför allt svarta vinbär kommer fram. Man kan även känna inslag av

o

f fert! o i r f s d a n t ss för kos

9 28 04 14 0 7 0 e k c Jo 9 26 98 0 0 6 7 0 r e Pet

blå plommon och tydliga fattoner som ger angenäma toner av rostat kaffe och choklad. Passar till smakrika rätter från gris till nötkött som ni lägger på grillen och där ni kan vara generösa med smakerna på tillbehören.

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Mat och vinglädje med Lars Nielsen Välkomna företag eller privatpersoner till en trevlig kväll med en vin- eller champagneprovning för anställda eller gäster. Info: www.lars-vin.com Provningar • Nybörjarkurs i vinkunskap • Tema-provningar, länder, druvor. • Champagneprovningar • Mat och vin i kombination • Ost och vinprovning • Vin och chokladprovning LARS NIELSEN DRYCKESKONSULT Tel: 0706-59 64 62 lars.nielsen@telia.com www.lars-vin.com

Vi är specialiserade med goda kunskaper om fönster/fönsterbyte och lång erfarenhet i branschen. Vi är certifierade Velux takfönstermontörer. Vi utför även inglasning av altan, bygger uterum, byter garageportar och ytterdörrar. Behöver du byta panel, tilläggsisolera eller måla om ditt hus? Kontakta oss!

Långö Bygg & Måleri AB info@langobygg.se

SID 4