Tidningen Succé Nr 03 Mars 2019

Page 3

KRÖNIKAN

Den obekväma nackdelen med våra bekväma liv

Det här är symbolen för vår nya app. Sök och ladda ner ”Blekingetrafiken”.

Att komma in i värmen efter en promenad i ösregn. Att träffa någon en längtat efter så mycket att det gjort ont. Att få träffa sitt nyfödda barn efter en smärtsam förlossning. Eller att springa uppför målrakan efter flera timmars kämpande i ett maratonlopp. När jag tänker på tillfällen som gjort mig lycklig så anar jag ett mönster. Även om de lyckobringande situationerna skiljer sig väsentligt åt i både orsak och grad av glädje, så har de någonting gemensamt, nämligen att de alla har föregåtts av någonting de flesta av oss skulle klassa som ”obekvämt”. Kallt regn. Långvarig längtan. Trötthet. Smärta. Jag kan inte låta bli att undra om jag hade upplevt samma känsla av glädje i ovan nämnda situationer om vägen dit hade varit spikrak, enkel och helt utan obekväma inslag? Jag tror faktiskt inte det. högre grad av lycka har motståndet vid dessa tillfällen gett mig något mer, nämligen insikten om att min fysiska och mentala kapacitet är så mycket större än vad jag tidigare trott. Att inse att jag (och alla andra människor!) har en enorm potential att klara av stora påfrestningar öppnar upp för en mängd möjligheter. Plötsligt kan jag i utmanande situationer ersätta den spontana reaktionen ”Nej, jag kan inte!” med ”Tänk om jag kan?” - och faktiskt tro på att det går att genomföra det där som tidigare verkat omöjligt. ”Oavsett om du tror att du kan eller om du tror att du inte kan så kommer du att få rätt” är ett populärt motivationscitat som påtalar vikten av att tro på sig själv. Vår egen tilltro till vår förmåga att lyckas med sådant vi tar oss för påverkar utgången. På psykologispråk kallas det för Self-Efficacy - självtillit. Vi kan såklart ha olika självtillit i olika situationer, men enligt min erfarenhet kan vi göra den överförbar till det mesta i livet. FÖRUTOM EN

MED TRON PÅ att obekväma och utmanande

situationer får oss att utvecklas fysiskt och mentalt, ser jag en potentiell nackdel med de konstant bekväma liv vi lever. Bekvämt är härligt, smidigt och enkelt.

MAJA BJÖRKEBÄCK FAMILJ: Barnen Olle och Lovisa, sambo Johan. SYSSELSÄTTNING: Hälsopedagog

och projektledare. INTRESSEN: Löpning, triathlon, swimrun och isbad.

Det är ju så skönt att vara lagom mätt, lagom varm, att välja bilen istället för cykeln, att stanna inne när det regnar, att shoppa via internet och att välja soffan istället för gymmet. Men det bekväma ger oss inga utmaningar. Och tänk om våra bekväma vanor får oss att följa minsta motståndets lag i alla val vi gör, så att vi tillslut glömmer bort - eller aldrig ens upptäcker - vår inneboende potential? Usch, vilket sorgligt scenario. SEDAN I HÖSTAS har jag provat en i mitt tycke alldeles fantastisk strategi för att få en regelbunden dos av obekvämlighet - isbad! Det kalla vattnet är obehagligt, men inte farligt, och känslan efteråt är obeskrivligt skön. Det finns alltid ett motstånd att övervinna innan jag kan kliva ner i det kalla, men det är bara genom att övervinna det motståndet jag kan få uppleva den härliga känslan efteråt. Förutom lugn och närvaro känner jag mig levande, stark och modig, samtidigt som jag har lärt mig - ännu en gång - att jag och min kropp klarar mer än jag tror. DET GÄLLER såklart att hitta sitt eget sätt att utmana det konstant bekväma. Vi har alla olika förutsättningar, intressen och mål i livet. Alla vill inte bada isbad eller springa maratonlopp och det är okej. Men jag vill verkligen slå ett slag för att våga välja det obekväma då och då. Att välja det som tar emot. Att tacka ja till utmaningar och träna på att övervinna motstånd för att successivt flytta fram gränsen för vad vi klarar av. Dessutom är jag säker på att vi som en extra bonus också upptäcker att det bekväma ofta känns bra mycket härligare när vi har någonting obekvämt att jämföra det med… Så - vad tänker du göra för något obekvämt idag?

Högskolestudent? I vår nya app får du som högskolestudent 25 % rabatt på alla dina resor. In our new app you as a student get a 25 % discount on all your trips.

FAVORITPLATS: Mörtsjöåsen, 2 mil norr om Karlskrona. I mina ögon världens vackraste plats, där jag kan varje krök på varje stig. LÄNGTAR TILL: Årets två bästa sommarveckor på Mörtsjölägret som anordnas av Skol IF Mörtsjöåsen för 93:e året i rad! Jag är en tredje generationens ”mörtan”-ledare (jag går i mormors och mammas fotspår) och i år gör jag mitt 25:e år som lägerledare.

SID 3