Page 15

SUCCÉ

Är du förberedd inför sommaren? Lata och varma sommardagar är på intåg. Grillen kommer gå på högvarv och kalla drycker kommer avnjutas. Solstolarna ska slitas ut och hängmattorna ska tyngas ner. Men för somliga innebär sommaren också en massa timmar av hukande, lukande, bärande och grävande. Då gäller det att ha förberett kroppen! Först och främst vill jag säga Hej! Mitt namn är Tony Ohlsson och jag arbetar som Personlig Tränare på Wellness Studio. Jag håller till i västra Blekinge och mestadels på våra anläggningar i Karlshamn och Asarum. Utöver mina uppgifter som personlig tränare och gruppträningsinstruktör kommer jag nu även skriva artiklar här. Underbart! Jag hoppas du som läsare kommer gilla dessa och min tanke är att blanda matnyttig information med inspiration och även frågeställningar kring olika ämnen. Nu ska det krökas rygg! Intåget av sommaren välkomnas med öppna armar av flera olika anledningar. En anledning är att vi äntligen får sätta spaden i marken igen och skapa den där trädgården som vi drömmer om hela vintern. Trädgårdsarbete är för vissa en aktivitet som verkligen ger näring till både kropp och själ. Oavsett vad man tycker om det, så är vi nog alla överens om att det är fysiskt! Ofta innebär det arbetsställningar som kan vara påfrestande för vem som helst och allra mest för den som inte har tränat upp kroppens förmåga att befinna sig i dessa positioner. För dig som vill känna att trädgårdsarbetet är en njutning både mentalt och fysiskt istället för enbart känslan av belastning, ont i ryggen och Voltaren har du fortfarande chansen att träna och succesivt öka motståndet och därmed toleransnivån.

inte sliter så mycket och inte tar så lång tid. Nästa tillfälle kan man välja ett jobb som sliter lite mer och tar lite längre tid. På det här sättet kan kroppen hinna anpassa sig till motståndet och slitaget vilket kan innebära mindre Voltaren och mer njutning!

Eftersom trädgårdsarbetet kommer innebära att plocka upp saker ifrån marken vill vi därför dels ha rörligheten att kunna göra detta och dels styrkan så vi kan komma upp till stående igen. Stretcha bakre ”kedjan” ifrån olika fotpositioner. Händerna mot marken och håll den positionen i 15-30 sekunder. Alternera gärna så att du använder båda händerna men även en hand i taget.

Trädgårdsarbete kan ibland innebära tunga lyft. Därför vill vi även träna på detta. Det bästa är ifall vi alla kan utföra lyften smärtfritt och effektivt oberoende av vilken position och böj vi har på ryggen. Så är inte fallet hos gemene man. Se därför till att du har din rygg i en position som fungerar bra för just dig. En rak rygg är ofta en bra start. Prova 15 repetitioner med vardera handen och upprepa 2-3 set.

Elasticitet

Du som läsare får gärna höra av dig till mig om du har frågor och tankar kring artikeln. Mail: Tony.olsson@wellnesstudio.se

Generella tips för träning Vi ska komma ihåg att träning är väldigt specifikt, vi blir bra på det vi tränar på. Därför är den bästa träningen för trädgårdsarbete att göra just trädgårdsarbete och enligt en succesiv och gradvis ökning av belastningen precis som jag skrev ovan. Men innan vi börjar med den typen av träning och arbete kan vi förbereda oss med en annan och mer generell träning. Något som jag dagligen märker i min yrkesroll som personlig tränare är att vi alla är olika och unika och vi rör oss på olika sätt. Eftersom rörelserna är olika kommer detta innebära att trädgårdsarbetet blir olika jobbigt för olika personer. De muskler som jag blir trött i efter trädgårdsarbetet är kanske inte samma som era. Självklart finns det mönster som är liknande. Utifrån dessa mönster har jag därför några generella tips som kan vara bra. Prova att göra dessa övningar 3 gånger i veckan och gärna under hela sommaren!

En övning för att bli bra på att kunna komma upp till stående på ett effektivt och energisnålt sätt kan vara elastiska handsträck mot marken och sedan upp mot taket. Detta ska inte upplevas särskilt ansträngande för musklerna utan du ska försöka hitta en elastisk känsla. För att öka motståndet håller man en lätt vikt i handen och succesivt kan man sedan öka tyngden. Prova 15 repetitioner med vardera handen och upprepa 2-3 set.

Stretching

Styrka

Ha en riktigt bra sommar nu!

TONY OHLSSON PERSONLIG TRÄNARE WELLNESS STUDIO

Om jag får bestämma! Om jag får bestämma så hade jag bestämt att alla ska se trädgårdsarbetet som vilken träning som helst, när det kommer till belastning och inte minst antalet timmar och minuter som vi arbetar. Det innebär att man ska succesivt öka belastningen på kroppen. Första tillfället är det klokt att välja ett jobb som

Har du missat något nummer? Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se Nr 02

2018

Februa

ri

Succé

Karlskr

ona/Ro

När Stjärn

uccebl

ekinge

jag var KRÖNIKAN liten.. . pickuBILEN p ing ANMÄL DIG NU

märkt

utman

Succ é möte r Filip

KRON

VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m. Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

.se

Welln en ess Stumed RAD dio! AR TÅRTGPARET O C EN E RALE H N KARLS

Instagram: pt_tony Snapchat: tonyohlsson87

nneby www.s

Anta

Vill du följa Tony mer frekvent utöver här i tidningen kan du följa honom på sociala medier:

och

SOMMARENS ÖPPETTIDER FRÅN 11/6: Onsdag , torsdag 15.00 - 21.30 Fredag 18.00 - 23.00 Söndag 15.00 - 21.30

Vässade vattenfilter! AquaRent har arbetat med vattenbehandling och vattenrening i över 20 år. Vår erfarenhet gör oss till det trygga valet med en heltäckande sälj- och serviceorganisation i södra Sverige. Kontakta Peter Käller: 0457-106 01 för en komplett genomgång av våra tjänster och dina behov av vattenrening.

Fredr ik

A Borgm

ästareg

atan

15 ; 0455

- 267

00 ; www.s

pecsav ers.se

DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan-Ungdomens Hus på

SID 15

Profile for Tidningen Succé Blekinge

Tidningen Succé Nr 05/06 Maj/Juni 2018  

Andreas Lundstedt - Alcazar - Mission completed, Skoda Karoq, Sophia Ahlin - Jo, Israel är värdiga Eurovisionvinnare!, Karlskrona Pride, An...

Tidningen Succé Nr 05/06 Maj/Juni 2018  

Andreas Lundstedt - Alcazar - Mission completed, Skoda Karoq, Sophia Ahlin - Jo, Israel är värdiga Eurovisionvinnare!, Karlskrona Pride, An...

Profile for succe
Advertisement