Tidningen Succé Nr3 Mars 2017

Page 10

SUCCÉ I TRAFIKEN

WiDo:s frågekorsning Det finns en grundregel i trafiken som säger att man ska visa hänsyn, varsamhet och omsorg i trafiken. Om alla hade följt den så hade vi inte behövt andra regler. Men eftersom det finns förare som både slarvar, är oförsiktiga eller medvetet inte håller sig inom ramarna av försiktighet så har det tillkommit olika sorters skrivelser (regler) om hur en förare ska bete sig eller hur trafiksituationer ska tolkas. Och det ligger oftast en självklar tanke bakom. Men ibland händer det att man som förare måste bortse från skrivelsen och tillämpa grundregeln så att trafiksituationen blir säkrare än om man hade följt den ordinarie regeln. Ta exempelvis högerregeln som det i dag har kommit in en fråga om. Läser man i trafikförordningen 3 kap. 18 § så står det; När två fordons kurser skär varandra har förare väjningsplikt mot det fordon som närmar sig från höger. Detta gäller alltså i korsningar eller på platser där det inte finns någon annan anvisning att följa, till exempel en parkeringsplats. Även på en högfartsväg där en enskild väg ansluter. I en situation med mycket bakomvarande trafik skulle det bli livsfarligt att stanna för att släppa in ett fordon från höger (även att det är högerregeln) Då är det säkrare att släppa gasen, få ögonkontakt med föraren, konstatera att denne stannar och med stor försiktighet passera. Fråga: Hej, jag skulle vilja fråga om det är högerregeln som gäller när man är på väg att köra ut (eller in) från till exempel en stormarknadsparkering.

Ofta är det en raksträcka på parkeringen innan man väljer vilken ”arm” som man ska svänga in på för att parkera sin bil (ofta markerade A,B osv.) Om det då är bilar på väg ut från denna ”parkeringsarm” ska jag lämna företräde om jag kör på raksträckan och om de kommer ut från parkeringsarmen på min högra sida? Jag har märkt att det är skillnad mellan Karlskrona och Malmö, då man i Malmö strikt använder högerregeln i dessa situationer, medan bilister i Karlskrona bara verkar bli förvånade om man stannar för att släppa ut de som kommer ut från parkeringsplatsen från höger. Vänlig hälsning Eva Svar: Hej Eva och tack för Din fråga. Ja, det är på många platser man möts av förvåning när man tillämpar högerregeln. Kanske för att det ibland känns fel att fordon på en väg där trafiken löper något fortare helt plötsligt gör en paus i sitt tempo och släpper ut mig som just stannat. Ska man lusläsa texten i paragrafen ovan så säger högerregeln att förare har väljningsplikt för fordon som närmar sig från höger vilket i sak

På öppna parkeringsplatser är det högerregeln som gäller om inget annat anges. Bilden är från Slottsbackens stormarknadsparkering.

Zonparkeringsförbudstavla innebär att det är parkeringsförbud i en hel zon. Du får endast parkera på platser markerade med P-skylt. Bilden är från andra infarten till Ronneby vid brandstationen.

innebär att man egentligen inte behöver stanna för fordon som står still på vägen på min högra sida. Men när det gäller öppna parkeringsplatser är det högerregeln som gäller om inget annat anges, även i Karlskrona. Men just infarten till Maxi är lite vilseledande då där är en felskyltning med en tilläggstavla om huvudleds fortsättning. Det är fel eftersom det inte sitter en huvudledsskylt ovanför. Den felskyltningen ska vi kontakta kommunen om. I övrigt skulle man kunna fundera över huruvida det faller sig lämpligt eller inte att i enskilda situationer (till exempel vid Maxis eller Willys parkering) stanna för att släppa ut fordon från höger med risk för att bli påkörd bakifrån. Så innan Du gör det, håll koll i backspegeln och var fortsatt beredd på höjda ögonbryn. Hälsningar Anne, WiDo

SID 10

Tack för Ert härliga trafikengagemang och fortsätt skicka in så ses vi i nästa nummer! Skicka din fråga till: wido@succeblekinge.se

Fråga: Hej, jag fick parkeringsböter i Ronneby för ett tag sedan då jag med min företagsbil parkerade på en plats där jag varken såg parkeringstavla eller parkeringsförbud (det var nära och bra) men på boten stod det orsak: Fordonet parkerat på parkeringsförbud. Hur kommer det sig? Hälsningar Magnus

Buffémat till festen Svensk

Svar: Ja, den är lite lurig den där. Orsaken till att Du fått texten ”fordonet parkerat på parkeringsförbud” är att Du på vägen in till Ronneby har passerat en zonparkeringsförbudstavla (se bild). Den innebär att det är parkeringsförbud i en hel zon dvs. i detta fallet i hela Ronneby. De enda ställena Du får parkera på är platser med P-skylt. Eftersom Du parkerade bilen där den tavlan saknades så stod Du alltså felparkerad. Håll korpgluggarna öppna så går det bättre nästa gång! Vänligen Anne, WiDo.

155 kr/pers

Italiensk

165 kr/pers

Internationell

Marinerad fläskfilé, kycklingklubbor, kassler, rostbiff, currypickles, vattenmelon, druvor, brieost, blandsallad, smör och bröd.

Prosciuttoskinka, vitlöksmarinerade räkor, pastrami, napolisalami, olivmix, pepperoni, gorgonzola, basilikayoghurt, melon, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Thaimarinerad kycklingfilé, lufttorkad skinka, rökt kalkonbröst, gravad lax, pickles, brieost, vitlöksyoghurt, hovmästarsås, druvor, blandsallad, smör och bröd.

160 kr/pers

ANNE ALMKRANTZ TRAFIKSKOLECHEF, WALK IN DRIVE OUT

Alla alternativ inkluderar potatissallad eller potatisgratäng

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30

www.kallarmastaren.se