Tidningen Succé Nr11 November 2016

Page 4

SUCCÉ

Nielsens vintips

Julen närmar sig

SID 4

Alkoholfritt rött vin till köttet Här kommer ett av de bättre alkoholfria röda på marknaden, vinet kommer från Australien och från producenten Jacob’s Creek. Vinet heter Un Vined Shiraz (1994) 59 kr och är gjort på druvan Shiraz. Detta är ett smakrikt vin med bra syra, inslag av både ljusa och mörka samt lätta fattoner som passar fint till både det kallskurna och småvarma. I nästa nummer blir det Mousserande och Champagne till julens och nyårets festligheter.

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Un Vined Shiraz

Rött vin till köttet Att hitta ett vin som ska matcha upp kallskuret och det varma på julbordet är inte lätt men det här vinet med sin fruktighet och spänstiga syra, nästan lite busig kommer få fart på den delen. Vinet kommer från Piemonte i norra Italien från den klassiska producenten Fontanafredda.

Vinet heter Briccotondo Barbera (2773) 89 kr och är gjort på druvan Barbera som är klassisk i området. Vinet har en generös körsbärsfrukt med markerad syra och en kryddig ton, lätta fattoner, passar bäst till kallskuret men går att använda på det småvarma också.

Briccotondo Barbera

Snaps till sillen Jag har valt ut en god snaps till sillen från vårt grannland Norge som heter Gammel Opland Aquavit (70624) 309 kr. Detta är en smakrik Aquavit men ändå så avrundad och klar i smakerna tack vare en fatlagring på sherryfat i 28 månader. Kryddningen är kummin, koriander och anis. Ska serveras vid 10 grader men

Moselland Riesling Spätlese

Alkoholfri öl Här kommer ett helt ok alternativ till er som vill ha en alkoholfri mörk öl. Den görs av Spendrup’s och heter Mariestads Julöl (11935) 11,90 kr/ 33 cl. Ölen har maltig smak med tydlig bäska och kaffetoner och passar till det mesta på julbordet.

Gammel Opland Aquavit

Sauturnus God Jul Glögg

Skogsglögg

Starköl till julbordet Här kommer ett mörkt öl som jag gillar

Vitt vin till fisken Detta är ett bra prisvärt vin från MoselSaar-Ruwer i Tyskland från producenten Moselland. Vinet heter Moselland Riesling Spätlese (6657) 69 kr och är gjort på druvan Riesling. Detta är ett halvtorrt vin med bra balans mellan syror och sötma, inslag av päron, fläder och citrus. Passar bäst till fiskavdelningen på julbordet och bäst gör den sig till gravat och rökt lax. Passar även som ett mingelvin. Alkoholfritt vitt vin till fisken Det var faktiskt svårt att hitta bra vita alkoholfria alternativ men det här höll bra kvalitet. Vinet kommer från Australien från producenten Rawson’s Retreat och heter Rawson’s Retreat Semillion /Chardonnay (1911) 55 kr. Vinet är gjort på druvorna Semillion och Chardonnay, ett fruktigt vin med bra syra, en liten söt ton, inslag av exotisk frukt och äpplen. Den lilla sötma som finns i vinet är en fördel till sältan som finns i julmaten. Passar bäst till fisksidan och ett bra alternativ som kan användas genomgående.

Mariestads Julöl

Alkoholfri glögg Det var länge sedan som jag provade en alkoholfri glögg. Det jag minns var att det var saftigt, kladdigt och sött, så är det tyvärr fortfarande med vissa sorter. Men jag hittade en glögg jag föll för som heter Sauturnus God Jul Glögg (1917) 25 kr, den har en behaglig sötma och bärighet samt en klassisk glöggkryddig ton.

Ale öl till kallskuret och småvarmt IPA är trevligt till julbordet och denna kommer från Sigtuna brygghus och är ekologisk. Ölet heter Sigtuna Winter IPA (11319) 22,90 kr/33cl, det är en smakrik öl med fin maltig nyans, en markerad bäska och ett trevligt fruktigt inslag. Ett öl som passar till det mesta av både det kallskurna och det småvarma.

Sigtuna Winter IPA

Starkvinsglögg En glögg som föll mig i smaken är Grythyttans Skogsglögg (96460) 91 kr, glöggen görs av Grythyttans Vin som drivs av Per Fritzell och basen är lingon och blåbär från Närkes skogar. En mycket god glögg som passar fint för att värma sig i vintermörkret och det är risk att det blir en andra kopp också. Glöggen har en tydlig frisk bärig ton av lingon och blåbär och kryddningen som sticker upp är kryddnejlika och kanel. Passar utmärkt till pepparkakor med grönmögelost.

stilen på, perfekt maltig rostad ton med russin, choklad och pomerans. Ölet heter Bagge vinteröl (11509) 18,40 kr/50cl och baggen man ser på etiketten heter Yngve. Ett öl som passar till det mesta på julbordet.

Bagge vinteröl

Till den feta julmaten med all sin sälta och rökighet så är det en aning svårt att hitta viner som passar rakt igenom. Jag har hittat två bra viner som passar till mycket på julbordet. Här finns även något till er som vill ha alkoholfritt och som jag hoppas att ni ska gilla.

om ni låter den stiga till 14 så kan ni sitta med den som en avec och njuta. Passar bra till julens sillar och är gör sig även bra till den rökta laxen.

Rawson’s Retreat Semillion /Chardonnay

Då närmar sig julen med stormsteg. Det innebär att det blir julmat på tallrikarna och till det behöver ni något gott att dricka. Här ska ni få en hel del rekommendationer och det blir en blandad kompott. Den här månaden har jag provat glögg, vilket var mycket intressant. När det gäller öl så har jag tagit fram två bra alternativ och en riktigt trevlig Aquavit till sillen.