Page 1

Nr 12

2015

December

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Jag är ingen pysslare!!! PÅ VÄGEN

Boven i dramat VINTIPS

Mousserande och Champagne som passar till maten

JAG ÄR SOM EN HEL CIRKUS!

Succé möter Carolina Gynning

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m.

ÖPPETTIDER: Söndag - Måndag: 15 00 - 21 30 Tisdag - Torsdag: 09 00 - 21 30 Fre: 15 00 - 23 00 Lör: 18 00 - 23 00 (jämna lördagar stängt) Under jul- och nyår har vi stängt : 23 - 26 samt 31 december. 1,2,5 och 6 januari. DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan - Ungdomens Hus på

Skyll dig själv lite mer. Vad skönt det är att lägga skulden på någon annan eller något annat när man inte lyckas med sin mission! När något går åt pipsvängen är det bara att rikta fokus åt ett annat håll och vips så var det aldrig mitt fel. ” - Jag gjorde allting rätt och hade bara inte...”

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

Visst kan omständigheter ha en avgörande roll men knappast så ofta. Eller i alla fall inte jämt och ständigt. Dessutom har man ett ansvar och en delaktighet i det man ger sig i kast med som man inte bör hålla på att ”täcka” när ett misslyckande är att konstatera. Kanske vore det rent av utvecklande att erkänna att man gjort fel? Eller att man åtminstone borde provat en annan väg än den som valdes. I min värld är i alla fall det här med att hela tiden skylla ifrån sig, en av de sämsta egenskaper en människa kan ha och för att hålla sig ifrån den vidriga egenskapen rekommenderas spegelmetoden.

”Vikande annonsintäkter” anges som huvudorsaken och det är säkert sant. Men vad anger man själv för anledning till att det blivit så här? Ja, vi gratistidningar ligger förstås risigt till. TV och radio likaså och Internet förstås... ”Det är de som snor våra annonsintäkter. Utan dem så vore vi oslagbara!” Ja, det är säkert också sant. Men. Spegelmetoden? Har man verkligen ställt frågan; Kunde vi gjort annorlunda? Om det nu beror på vikande annonsintäkter, har vi då en fungerande säljavdelning...? Nej, jag säger som Lundell; ”Skyll på stjärnorna, skyll inte på mig.”

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

ut på att man ställer sig själv i centrum för att kunna vara så rättvis som möjligt. Att man börjar med att ställa frågor som; Vad kunde jag gjort annorlunda? Har jag påverkat någon annan eller något annat negativt? Jag, jag, jag är vad som gäller. När det står bortom allt tvivel att du inte hade någonting med saken att göra eller att du gjort allting rätt från början till slut - Först då kan du börja skylla på någon annan! Om du nu måste det... Spegelmetoden är alltså när man inte lägger någon energi på vad andra gör men väldigt mycket på vad man själv gör. Det finns ett aktuellt och nära exempel att ge. Nära därför att vi som gör tidningen Succè tillhör de som det skylls på. Det är vårt fel helt enkelt... Morgontidningar i vårt område gick härförleden ut och berättade att man måste spara. Det går back i kassan (trots presstödsmiljonerna från staten) och det innebär nedskärningar och uppsägningar av tjänster.

DÄREMOT KAN VI ta på oss skulden att vi månar om en viktig tradition och den kommer här: Eftersom Succè är en tidning som varar lite längre än en del andra så önskar jag dig som läser detta före julafton: God Jul! Till dig som läser detta före nyårsafton: Gott Nytt År! Håller du i denna tidning först efter den första januari 2016 så tillönskas du härmed en God Fortsättning!

SPEGELMETODEN GÅR

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe

UPPLAGA: 34 000 ex. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. DISTRIBUTÖR: Svensk Direktreklam. OMSLAGSFOTO: Beata Holmgren /Studio Emma Svensson.

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 30 - 31 JANUARI

SID 2

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

TRYCK: MittMedia Print.

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

www.facebook.com/succe

REDAKTION

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se · www.facebook.com/succe

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.


KRÖNIKAN

Jag är ingen pysslare!!! Vi har dock en jultradition i min lilla familj och det är att få ihop ett pepparkakshus! Igår kväll var det dags. Den stora (18år) skulle inte vara hemma, jag kramade henne och frågade om jag skulle spara ett par tomtar till henne tills hon kom hem. Hon svarade att det var lugnt, jag behövde inte det. Första käftsmällen kom redan när jag lagt ut delarna på köksbänken. Nu snackar vi inte pepparkakshus från grunden, utan en sats man köper på Ica. (Hur fel kan det gå?) Den ”lilla” (13 år) som ändå brukar vara med i 10 minuter innan hon tröttnar, går förbi mig, slänger med håret och talar om att hon inte har någon lust att baka pepparkakshus. Men lust att lite spydigt säga ”Mamma, det där kommer inte att gå bra” det hade hon! Som i målbrottet svarade jag henne ”Ha ha, vad kan gå fel?!” INNERST INNE visste jag att hon hade rätt, mycket kan gå fel, och gör, varje år. En halvtimma senare när pepparkakshuset gått sönder för 6:e gången, sockret stelnat alldeles för snabbt och jag hade bränt mig på insidan av armen konstaterade jag att hon hade rätt. Jag ville stänga av julmusiken, krossa huset och slänga de små fula tomtarna i skräpet!!! Men skam den som ger sig, så här står det nu, pepparkakshelvetet!

Jag vet inte varför jag blev glansig i ögonen när jag satte upp ju stjärnan i fönstret... Jag tror att det har börjat nu. Jag blir rörd också av betydligt djupare saker, som när jag betraktar mina döttrar och ser hur de behandlar andra människor. Jag ser dem handla en liten fika till tjejen som sitter i köpcentrat med sin lilla mugg, hur de glatt hejar på ”pojkarna” på bänken utanför mitt jobb, hur de så gärna vill hjälpa människor som flytt till vårt land, de som är rädda och saknar sina nära och kära. De behöver inte debattera politik och ekonomi för att känna så. De är medmänskliga och det får mig att gråta av stolthet över dem.

Jag ville stänga av julmusiken, krossa huset och slänga de små fula tomtarna i skräpet!!!

ägnar jag mig åt något mer stillsamt... Som reflektion. Jultid har en benägenhet att framkalla en hel del av sådan för min del. När jag var yngre undrade jag alltid varför äldre människor gråter så lätt. Jag vet fortfarande inte. Jag vet inte varför jag tillsammans med far- och morföräldrar satt med tårfyllda ögon på skolavslutningen i somras. DAGEN EFTER

i soffan och chittchattade härom kvällen och de konstaterade att vi har det så ”himla bra”, att de inte saknar någonting trots vårt relativt enkla leverne, att de är beredda att dela med sig, så känner jag hopp och tacksamhet. Hopp om att allting ändå kommer att bli bättre och tacksamhet över att ett av våra större problem är att jag är urusel på pepparkakshus... NÄR VI SAT T

Jag önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År!

Tel 0455-783 90

Nu har vi fixat allt på önskelistan. Nästan. ✓ El till adventsljusstaken. ✓ Bredband till morfar. ✓ Värme till hela familjen. ✓ Återvinning av granen. Nej, vi kan tyvärr inte ordna allt till julen. Men nästan. Vi hoppas att våra tjänster hjälper till att sprida en härlig stämning under helgerna

LENA WIDENFORS

och att ni alla får en skön avkoppling. Vi på Affärsverken önskar er alla en riktigt

LENA WIDENFORS

god jul och ett gott nytt år!

FÖDD: 1969. FAMILJ: Döttrarna Daniella och

Rebecca. Särbo med Miro.

ARBETE: Optiker Sören Lund. INTRESSEN: Träning och

latinamerikansk dans. ANNORLUNDA TALANG: Jag kan stå på huvudet hur länge som helst utan att veta vad jag ska ha det till! MOTTO: Vad skulle min mamma ha gjort nu? FAVORITDRYCK: Rött vin. FAVORITRÄTT: Miros

Tel 0455-783 00. www.affarsverken.se

köttfärsbiffar med svampsås.

SID 3


SUCCÉ

Ett tips av mig är att börja kvällen med Champagne och avsluta med ett enklare mousserande på nyårsafton så ni får uppleva Champagnen harmoniskt i bra sällskap. Första vinet Detta är ett ekologiskt vin och jag har tagit med det för det har varit önskemål om ekoviner. Det här Mousserande vinet eller Cava som det heter i Spanien kommer från området Katalonien. Producenten heter Vins el Cep och ägs och drivs sedan 1980 av familjerna Carreras, Esteve, Masana och Parera. Cavan heter MIM Naturen Reserva (7740) 99 kr och är av årgång 2011. Vinet är gjort på druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada och är klassiska för cavavinerna. Detta är ett torrt friskt vin med inslag av gula äpplen, citrus, honung och rostat bröd. Passar till fisk och skaldjur med finstämda smaker. Prisvärt. Andra vinet Det här vinet kommer från Sydafrika som kanske är mer känt för sina röda och vita viner men dom är duktiga på mousserande också. Detta är en favorit från min sida och vinet är gjort enligt Champagnemetoden. Producenten till detta vin heter Boschendal och området heter Franschhoek och betyder det franska hörnet. Vinet heter Bochendal Brut (788901) 99 kr är gjort på druvorna Chardonnay och Pinot Noir. En torrt, frisk och elegant mousserande med mineraltoner. Det har inslag av röda äpplen och citrus. Passar bra till rökt lax och lättare anrättning på fisk och ljus fågel. Mycket prisvärd. Måste beställas.

Champagne av fin årgång Denna Champagne är gjord av producenten Nicolas Feuillatte som började sin bana efter andra världskriget. Han flyttade över till USA och där byggde han upp ett företag som handlade med kaffe och kakao men på 60-talet så gick tyvärr Nicolas far hastigt bort. Plötsligt stod han där med en vingård i området Bouleuse västra Champagne. Men med bra folk runt omkring sig har denna gård hållit bra kvalitet genom åren. Jag har plockat fram en Champagne som heter Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blanc (7592) 299 kr som är årgång 2006. Det är gjort på 100 % Chardonnay, ett trevligt matvin som har en bra syra och frukt i finstämdhet och en bra mousse. Passar bra till finstämda rätter som havskräftsoppa eller skaldjursmix med en trevlig hollandaisesås, men trevligt vin till pocherad fisk med smakrika tillbehör och att börja kvällen med. Mycket prisvärd.

För den kräsne Coulon Père & Fils, Villedommange Olivier och Florence Coulon driver denna gamla familjeegendom i Région d’Ecueil. Man har åtta hektar odlingar där två tidigare ägdes av den berömda firman Krug. I många år gjordes vinet på kooperativet, men numera gör man sitt eget vin som utmärker sig med lång tid på jästen och låg dosage. De producerar cirka 15000 flaskor årligen. Jag har valt att rekommendera en vinlåda med 3 Champagner. Lådan heter Champagnehuset Collection Coulon (71105) 897 kr och är i beställningssortimentet, mycket prisvärt.

Coulon Père et Fils Réserve Brut Premier Cru En bra finstämd Champagne gjord på druvorna Chardonnay 50 %, Pinot Noir 25 % och Pinot Meunier 25 %. Smaken är fyllig med fräsch, härlig rund mjuk syra. Höstäpple, mörka bär och krämig mousse. Lång läcker eftersmak. Prova till baconlindad kycklingfilé, pressad potatis med äppelkompott, är inte helt fel till kallrökt lax eller avluta med den till lagrad hård ost där sältan kommer fram tydligt. Coulon Père et Fils Millésime 2002. Detta vin har legat 10 år på jästfällningen, låg dosage. Druvorna är en tredjedel av vardera av Pinot Noirr, Chardonnay, Pinot meunier, en stor mat Champagne från det legendariska vin året 2002. Trots sina 10 år på jäst så sprudlar detta vin av ungdom. Fylligt vin med mycket djupa hösttoner röda höst äpplen och inslag av vita champinjoner och tydlig brödighet. Prova denna Champagne till rätter av kalv och gärna en finstämd sås av ex jordärtskocka. Mycket trevligt vin som kan lagras 10 år till.

Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blanc

Coulon Père et Fils Tradition Brut Premier Cru En trevlig Champagne som utmärker sig tack vare sin stora andel Pinot Meunier som är 50 %, sedan 25 % vadera på Pinot Noir, Chardonnay. Härlig trevlig nyans i smaken av röd bärfrukt. Passar bra till att börja kvällen eller varför inte en smörstekt rödtunga med citronsmörsås.

Bochendal Brut

Det här året har gått snabbt och nu är det dags för bubbel igen, jag har gjort ett mycket intressant urval från Europa och även nya världen. Givetvis tar Champagnen mest plats men ska tilläggas att alla viner jag valt är viner man kan börja kvällen med som drink och ha som måltids dryck och givetvis avsluta kvällen med. Håll till godo och jag önskar alla en riktig God Jul och ett Gott Nytt År.

Champagnehuset Collection Coulon

Mousserande och Champagne som passar till maten

MIM Naturen Reserva

Nielsens vintips

Dryckeskonsult Lars Nielsen erbjuder: · Privata vinprovningar: Hemma hos. · Privata/Restauranger: Mat och vinprovning i kombination. · Restauranger: Hjälper till med att sätta vinlistor och utbilda personal. · Restauranger och hotell som vill arrangera vinprovningar. För info och bokningar, kontakta Lars på 0706 - 59 64 62, eller gå in på vår hemsida: http://larsnielsen.wix.com/nielsenvinkonsult

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

F-skattsedel.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

CITROËN C4 CACTUS ÖNSKAR JONASSONS BIL AB NU FR. 139.900:- ELLER PRIVATLEASING FR. 2.290:-/MÅN NU MED ÄNNU HÖGRE STANDARD + Luftkonditionering + Bluetooth och USB uttag + 7” Pekskärm + Takrails + Dimljus med kurvljus + Farthållare m.m.

NYA CITROËN C4 CACTUS PureTech 82 Feel

Privatleasing 2.290:-/mån inkl. service

• Airbump®: en världsunik lösning • Kompakt men rymlig: 4,16 m lång • 358 liters bagageutrymme • Soffainspirerade framsäten ÅRETS Gäller nya order från 1 juni t.o.m. 30 november 2015. Månadskostnaden är beräknad på 36 månader och 4.500 mil. Vid avtalstidens slut återlämnas bilen till din återförsäljare. Ingen uppläggningskostnad DESIGNBIL 2015 Smart pekskärm eller månatlig avikostnad. Citroën Privatleasing säljs hos deltagande Citroën-återförsäljare. Hyresgivare är NF Fleet AB. Läs mer på • citroen.se. Blandad körning 3,4-4,6 l/100 km, utsläpp 90-105 g CO2/km.

JOHANNA JONASSON säljare citroen.se Tel. 0455-307597, 0723-86 40 41 johanna@jonassonsbil.se

CITROËN KARLSKRONA • GULLBERNAVÄGEN 29 • TELEFON 0455-307590 SID 4


SUCCÉ

Julbord med utsikt

BERGS STORA HUSMANHAG PÅ D A ST BO SÄLJ DIN

= g n i n s i v s d n a h För

NU! D R O B T T BOKA DI S ÄNNU KVAR. FINN PLATSER

klaren ringde.

UTKIKENS MAGISKA JULBORD ”LITE ÖVER DET VANLIGA”

aste* Våra nöjd ns n kunder fi e i Bleking

AM

N

Vi börjar med väldoftande glögg, pepparkakor och gorgonzolacreme.

SALU.

v våra nöjda anHagberg är nöjdare freds är er. Och vi tror kan skilja på emang och tat finns med.

RL

Det traditionella julbordet är grunden och kärleken i Utkikens julbord och med det lilla extra för finsmakarna och de nyfikna!

SH

K

A

SK

RO

NA RONNEBY

KA

RL

Vi vill veta vad vi pratar om och ser till att skaffa oss kunskap om bästa bageriet, tryggaste vägen till skolan Funderar dusom på att sälja dindet bostad? och vilka letar efter du vill I vinter arrangerar vi återigen succén HusmanHagbergs Stora Förhandsvisning. lämna. Viatt vill göra att duen ska få det du Ta chansen verkligt braönsbostadsaffär, ge de hetaste köparna möjlighet att få förhandsinformation om kar dig och mer därtill, oavsett omtilldu din bostad innan den officiellt blir salu. Det är ett eftertraktat VIP-event som skapar största möjliga intresse runt köper eller säljer. Så hör av dig, låt en bostäderna som finns representerade. Med vår tjänst Kommande® blir du redo och resultatet maximeras. mäklare som inte är nöjd förrän du är Kontakta redan på telefon 0455-70 230 och boka plats! Anita och Seppo nöjdast oss ta hand omidag din bostadsaffär.

Dessertbordet är fyllt av läckerheter som ris à la malta, chokladkaka, paj, godis, frukt och annat smått och gott. Till detta en kopp kaffe.

– sålde villan på Sturkö

s nationella kundnöjdhetsmätning 2014. ommendera oss till en vän.

Serveras kvällar fr.o.m den 28 november. 465 kr/person

husmanhagberg.se

infabvitamin.se

husmanhagberg.se/karlskrona

Julklappen

JULLUNCH SERVERAS FR.O.M DEN 11-22 DECEMBER

Alltid varmt välkommen till oss! Vi önskar alla våra trevliga gäster en

med smak av

Karlskrona Ge vår kokbok Skärgårdsrätter till värden för jul- eller nyårsfesten eller till någon annan som är värd något extra. Hyresgäster och lokala krögare bjuder på lättlagade rätter, kulinarisk glädje och vackra platser vid havet. karlskronahem.se

God Jul & Gott Nytt År! Välkommen åter den 11 januari då vi öppnar upp med våra uppskattade lunchbufféer igen.

Du hittar den hos: B Blekinge museum B Smedjegatan Två B Akademibokhandeln B Karlskrona Turistbyrå B Orranäs Gårdsmejeri

Kärleksstigen - Bryggareberget, KARLSKRONA · 0455 -137 70 www.utkikenkarlskrona.se · info@utkikenkarlskrona.se

SID 5


JULKLAPPSHUSET Glasklart!

Twist/Revolve Ljuslykta 2 olika storlekar, från: 99:Spectra Tumblerglas 4-pack, två olika färger. 299:Spectra Vinglas 2-pack, två olika färger. 199:-

ÖLGLAS 2-PACK

149:JULKLAPPSTIPS!

149:-

Whiskeyglas 6-pack med rund botten. Ord.pris 199:- Nu: 159:-

Drinkspel Luffarschack av glas 149:-

! s p i t p p a l K Carlo bordslampa Vit inkl skärm, H 57cm. Ord.pris 598:- Nu: 199:-

Dream come true Bordslampa 61cm hög. Svart, Design Åsa Gessle ord.pris 1.995:- Nu: 495:-

Simon bordslampa Grå inkl skärm, H 72cm. Ord.pris 498:-Nu: 299:-

Eos fjäderlampa Ø 45 H. 30 cm 899:Finns även i light brown. Upphänge 89:- tillkommer

Ljuslykta Vägg 3 ljus, smide, grå

Erbjudande!

259:-

Kuddfodral ord.pris 65:-

Kuddfo dral dju r1 Björkträd 120cm, inkl fot, LED-belysning för inom- eller utomhusbruk 495:-

20:-

49:Hängande Ljuslykta vit eller svart 119:-

Pläd Jazz Ull 695:-

Kuddfodral Metall 150:-

Zink Lanterna 34cm inkl blockljus med timer 275:-

Mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 12-16 • www.bromollamobler.se • Tfn: 0455-36 78 80

Tamara Golvlampa inkl. skärm, antik mässing eller antik silver. Ord.pris 1.299:- Nu: 1.095:-

Ljuslykta Vägg 2 olika modeller. Smide, grå 49:-


SUCCÉ

Jul i butiken Gedamnesh Getachew med sin man och dotter i Arba Minch, Etiopien.

The Body Shop & WaterAid gör gemensam insats Att öppna kranen och det strömmar rent vatten är något som vi i Sverige tar för givet. Vi blir även upprörda om det skulle vara det minsta lilla missfärgat. För över 650 miljoner människor runt om i världen ser det helt annorlunda ut. De saknar tillgång till rent vatten, något som leder till att 1400 barn dör varje dag. För att ändra på det och rädda liv samarbetar The Body Shop med WaterAid, för att ge de mest utsatta människorna i världen rent vatten. hjälp siktar man nu globalt på att fram till den 24 december samla in 3 miljoner kronor för att hjälpa och förse 1000 familjer i Arba Minch i sydöstra Etiopien till en långsiktig tillgång på rent vatten, Snittet och hygien. MED KUNDERNAS

INSAMLINGEN GÖRS genom försäljningen av julgåvor, det vill säga färdiga presentförpackningar i The Body Shops butiker. För varje julgåva som säljs, stor eller liten, kommer The Body Shop att göra en donation som finansierar en dags tillgång till rent vatten för en familj. Din julgåva kan göra skillnad.

EVA MELLQVIST

Vi har julens klänningar och smycken!

Öppettider mån-fre 10-18, lördag 10-15, söndag 12-15.

Hantverkaregatan 9 Karlskrona info@alvashus.se www.alvashus.se

NÄR DET BILLIGA, SKA VA LITE BÄTTRE! BÄ

BR

ST

55” 4K / UHD TV

13990:NY MODELL -2016

A

50” FULL HD TV

5995:-

32” TV

2395:-

24” BIL / BÅT / HUSVAGN TV DVD & DIGITALBOX INBYGGT

2995:-

TT

RE BLU-RAY / DVD

895:MULTIROOM LJUD

55” LED TV

7995:-

32” HD TV

2995:-

FM-RADIO / DAB+ RADIO / CD / BLUETOOTH / USB-INGÅNG / INTERNETRADIO / SPOTIFY

3990:-

MULTIROOM LJUD FRÅN:

FÖRSÄLJNING EN DEL AV:

SERVICE

INSTALLATION

1990:-

SUPPORT

NY ADRESS

Drottninggatan 50-52, KARLSKRONA · 0455-125 53

ÖPPETTIDER: Mån 13.00 - 18.00 Fre 13.00 - 18.00 · Lör 10 .00 - 14.00

God Jul & Gott Nytt År

Reservation för slutförsäljning och tryckfel.

SID 7


SUCCÉ

Julen i Karlskrona City Nu har Citys adventshelger satt fart! Under lördagar och söndagar kan du stöta på vad som helst. Ponnyridning mitt i stan, träffa på Nallen Doris och Grodan Frank, lyssna på stämningsfull musik, shoppa i våra butiker eller varför inte ta en tur med tomtetåget?

Välkomstsnitt till fördrinken • Tunnbrödssnitt med pepparrotscremé, ruccola och kryddig pastrami Varmrättsbuffé • Grillad kycklingfilé med vitlökoch persiljemarinad (att värma) • Helstekt fläskfilé överbakad med bacon, ost och gräslök (att värma) • Krämig fransk potatisgratäng med vitlök (att värma) • Karamelliserad rödvinsreduktion (att värma) • Ugnsrostade blandade grönsaker och rotfrukter med örter • Vitlök och chilimarinerade, färska champinjoner • Krämig citrusdressing med gräslök • Fräsch blandsallad med cocktailtomat och purjolök • Ljust och grovt kuvertbröd med smör Dessert: • Chokladmoussebakelse med stjärnanissmaksatt hallonsås

Fira in jullovet med Karlskrona City! ALLA barn är hjärtligt välkomna att delta, både stora barn som far- och morföräldrarna till det minsta syskonet. Ta med din hund med om den gillar att dansa. Hämta tomteluvan, luciakronan, Stjärngossestruten eller varför inte prinsesskrona, pirathatt eller bara som du själv är! Den 18:e decemb er klockan 16.00 samlas vi tillsammans med Nallen och Grodan utanför B LT på Ronnebygatan 26! Vi dansar oss längs med gatan ner mot Modehuset kronan. Därefter svänger vi upp mot Stortorget och dansar oss fram till Karlskrona Citys julgran vid Fredrikskyrkan. Där blir det dans kring granen tillsammans med Nallen, Grodan och deras vänner.

restaurang till restaurang och prova dig igenom ett gående julbord. För 70kr får man både något gott på tallriken och något gott i glaset. För er nyfikna och riktigt hungriga finns det hela nio krogar att besöka under Krogrundan. Kvällen är utöver mat och dryck full av andra aktiviteter som öl-, vin- och ginprovningar och lite överallt bjuds det dessutom på livemusik. Citytåget kommer också att köra GRATIS mellan krogarna och hjälpa gästerna att ta sig runt i kylan. Önskar er alla en God Jul & Gott Nytt År!

Krogrundan Julbord Edition Den 19 december bjuder nio av Karlskronas krogar in till Krogrundan Julbord Edition! Julens alla smaker i fokus för både mat och dryck. Gå från

LOTTA HAUFFMANN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

lotta@karlskronacity.net

En synundersökning med hälsokontroll En synundersökning med hälsokontroll

Avhämtning av buffén sker på nyårsafton 31/12 på överenskommen tid. Du hämtar på baksidan av First Hotel Statt i Karlskrona. Bokar gör du på info@matkonsult.nu eller via telefon 0455-22002. Vi vill ha din beställning senast kl. 18:00 den 29/12 - 2015. Välkommen till Matkonsult! Besök vår hemsida för att ta del av värmningsinstruktioner och allergiinformation:

Köp till förrätt: Vår egen hummersoppa smaksatt med cognac och dill......................40:-

Behöver du en bättre synundersökning? Behöver du en bättre synundersökning?

Gratis KomplettSyn Gratis KomplettSyn synundersökning synundersökning för dig över 60 år för digfram över Alla vardagar till kl 1260 år Alla vardagar fram till kl 12 Boka din synundersökning på www.specsavers.se

Boka din synundersökning på www.specsavers.se

Karlskrona Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 Borgmästaregatan 15, 0455-267 00

00

Gratis synundersökning gäller för dig som fyllt 60 år, vardagar fram till kl 12. Kan kombineras med KomplettPris och 2för1, men inte med andraKarlskrona erbjudanden/rabatter. KomplettSyn (synundersökning inkl ögonbottenfotografering och tryckmätning) erbjuds alla över 40 år eller Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 vid behov. ©2015 Specsavers. All rights reserved.

Gratis synundersökning gäller för dig som fyllt 60 år, vardagar fram till kl 12. Kan kombineras med KomplettPris och 2för1, men inte med andra erbjudanden/rabatter. KomplettSyn (synundersökning inkl ögonbottenfotografering och tryckmätning) erbjuds alla över 40 år eller vid behov. ©2015 Specsavers. All rights reserved.

SID 8

Gratis synundersökning gäller för dig som fyllt 60 år, vardagar fram till kl 12. Kan kombineras med KomplettPris och 2för1, men inte med andra erbjudanden/rabatter. KomplettSyn (synundersökning inkl ögonbottenfotografering och tryckmätning) erbjuds alla över 40 år eller vid behov. ©2015 Specsavers. All rights reserved.


Wachtmeister Galleria JULENS EVENEMANGSKALENDER FREDAG 27/11 Julen smygstartar och vi tänder vår julbelysning SÖNDAG 29/11 1:a advent Träffa tomten i tomteland 12–15 Glöggbar 12–15 Kransbindning och brända mandlar utanför gallerian Coeur Madame sjunger 12:45 och 13:45 FREDAG 4/12 Sturkö frukt och bär – prisbelönta marmelader LÖRDAG 5/12 Träffa tomten i tomteland 12–15 Glöggbar 11–15 SÖNDAG 6/12 2:a advent Tomteverkstad 12-15 – få dina julklappar inslagna ONSDAG 9/12 Ungföretagsamhet 12–16 – eleverna visar upp sina UF-företag FREDAG 11/12 Sturkö frukt och bär – prisbelönta marmelader Ugglekören bjuder på körsång 14:30

LÖRDAG 12/12 Karlskronas Lucia med tärnor 13:00 Träffa tomten i tomteland 12–15 Glöggbar 11–15 SÖNDAG 13/12 3:e advent Karlskronas Lucia med tärnor 10:30 Tomteverkstad 12-15 – få dina julklappar inslagna LÖRDAG 19/12 Träffa tomten i tomteland 12–15 Glöggbar 11–15 SÖNDAG 20/12 4:e advent Tomteverkstad 12–15 – få dina julklappar inslagna MÅNDAG 21/12 Kransbindning i Gallerian – köp en fin julkrans att ge bort i jul Elever från Stage4you bjuder på livemusik TISDAG 22/12 Elever från Stage4you bjuder på livemusik MÅNDAG 21/12 – ONSDAG 23/12 Tomteverkstad 12–17 – få dina julklappar inslagna SÖNDAG 27/12 Mellandagshopping 12–16

ÖPPET ALLA DAGAR FRAM TILL JUL! Lördagar 10–16

26 december 10–16

Adventssöndagar 12–16

27 december 12–16

21–23 december 10–19

28 dec–30 dec 10–18

Julafton

Nyårsafton 10–13

STÄNGT

(ICA Cityhallen 7–15) 25 december

(ICA Cityhallen 7–18)

STÄNGT

#wachtmeister_ galleria

www.wachtmeistergalleria.se


SUCCÉ

Julklappen som är omtyckt av alla! Presentkort på en behandling. En världsnyhet i julklapp vore väl något alldeles extra? Ren lyx till dig själv eller att ge bort! Levande växtceller gör att behandlingen ger ett omedelbart resultat och en unik lyster. Ökar cellförnyelsen, bygger upp motståndskraften och påskyndar reparationssystemet i huden. Passar alla hudtyper - skräddarsydd anti-age-behandling. Lugnar perioral dermatit, boostar huden och ger den maximalt med högintensiv näring. ERBJUDANDE PURE CELL TREATMENT

till introduktionspris 1195:- (ord. 1350:-)

Hitta din klänning till jul & nyårsfesten. 3 för 2 Gäller alla våra korta klänningar i butiken.

Spara dina kvitton! Nu är den tiden här då vi handlar bra mycket mer än vanligt. Så därför finns det vissa saker som vi bör tänka lite extra på. Det finns alltid något som behöver bytas eller rentav lämnas i retur. Tänk då på att det inte är en självklarhet att få lämna tillbaka en vara. Skaffa dig en ”kvittoburk” där du kan spara alla kvitton, var även noga med att inte ta bort lappar eller etiketter på varan. Tänk även på att om förpackningen är bruten så kanske det inte går att returnera varan. Spara dina kvitton! Det är ditt bevis på vad du har köpt, när du har köpt det och för vilket pris. DET FINNS INGEN lag som ger dig bytesrätt. Butikerna kan alltså själva välja om de vill erbjuda det eller inte. Du får inte pengarna tillbaka vid bytesrätt. Ibland blir du erbjuden ett tillgodokvitto när du vill byta varan. Då kan du köpa en ny vara i samma butik, men vid ett senare tillfälle. Du får alltså inte tillbaka dina pengar som du får vid öppet köp.

NÄR DU KÖPER något i en butik ska säljaren

erbjuda dig kvitto. Bestämmelserna i lagen gäller vid kontant betalning, det vill säga när du betalar med kontokort eller med sedlar och mynt. Du kan få kvittot i pappersform eller som ett elektroniskt kvitto. Om du vill reklamera en vara eller utnyttja garanti, öppet köp eller bytesrätt måste du kunna bevisa att du har köpt varan i butiken. Ett kvitto är det bästa sättet för dig att bevisa detta.

EVA MELLQVIST

DET FINNS HELLER ingen lag som ger dig rätt

till öppet köp när du handlar. Butikerna kan alltså själva bestämma om de ska erbjuda det eller inte.

Våra presentkort köper du i butiken eller online via vår bokningssida om det passar dig bättre. Följ oss på

Hantverkaregatan 17 B, Karlskrona 0455-175 00 | info@qarma.se www.qarma.se

VID STÖRRE ELLER viktigare inköp ska du helst spara kvitton ännu längre än tre år. Om du kan bevisa ditt köp på något annat sätt än med kvitto kan det ibland också gå bra, till exempel med ett kontoutdrag eller en kontokortsslip.

M a li n

Zanna

H el e n a

Anna

PARKSALONGEN ÖNSKAR

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR B a r b ro

Julerbjudande! 1 - 24 december har vi 20% på produkter från Goldwell och KMS (gäller ej kampanjvaror)

Landbrogatan 11, Karlskrona tel. 0455 - 128 61

SID 10

A id a

Sofe


cvadrata.se

K채rleksfulla paket! I V책ra butiker hittar hittar du julklapparna till dem du tycker extra mycket om. Julklappstips f책r du p책 facebook.com/Georgesguld Karlskrona & Kalmar | www.georgessmycken.se


SUCCÉ

Hälsoåret 2015

Festliga lockar till jul och nyårsfesten

Minns ni förra årets julklapp? Om inte så ska jag påminna er om att det var aktivitetsarmbandet. Jag ska ärligt erkänna att jag inte märkt av det så mycket som jag trodde, men sen är väl jag lite yrkesskadad och hade alldeles för höga förväntningar.

Avsluta årets fester med fantastiska lockar som du kan variera till tuffa uppsättningar eller härligt svallande och lite vilda. Även för dig som har kortare hår finns möjligheten att få ett riktigt festsvall med hjälp av extensions från Hairtalk.

Är det så att aktivitetsarmbandet blev som wok-pannan 1990 eller spikmattan 2009? Vi minns den mest som en berömd dammsamlare. Nä, fram med era aktivitetsband i det nya året så kör vi igen! Blickar man tillbaka på den där listan som finns att hitta på wikipedia så visar det att varje års julklapp symboliserar vad som exempelvis var nytt i teknikens värld och inne just då. Jag ska summera mig och säga att jag hoppas att även detta årets julklapp är en snabbt övergående trend, annars undrar jag vart samhället är på väg. Den lilla vardagsmotion som vi idag får håller nämligen på att tas ifrån oss. Robotdammsugaren; In och fastna under soffan så har vi snart glömt bort dig!

Smycken och klänningar kommer från Alvas Hus.

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se

Välkommen till Millans Café!

YTTERLIGARE ETT ÅR som viktminskningscoach ligger bakom mig. Detta året har jag coachat runt 80 personer till att hitta sin väg till en mer aktiv och hälsosam livsstil. Det kan låta lite lustigt, men mina kunder håller mig uppdaterad(vare sig jag vill eller inte) om vilka dieter som flest följer, vilka kostråd som den stora massan pratar om i fikarummet och att man minsann måste jogga 90 minuter för att förbränna 100 gram choklad osv. Varför är det så att vi vet allt och lite till men ändå växer ohälsan?

Jag anammar inga dieter. Ät lite av allt, skratta och njut av livet. Ta ansvar över din hälsa, ingen annan kommer göra det. Sover du dåligt? Är du energilös? Kommer du inte igång med motion? Vet du inte vad du ska äta för att nå dina mål? Gör någonting åt det eller be någon om hjälp. Vänta inte längre nu om du har något du behöver göra för att må bättre. är det en god idé att varva ner och reflektera över det gångna året. Det är nyttigt att rannsaka sig själv ibland men glöm inte bort att berömma dig för det du gjort bra. Du är värd lugn och ro med snälla tankar till dig själv och dina medmänniskor. År 2016 kommer bli ett bra år!

NU I JULETIDER

Tack för det gångna året och jag önskar er alla en härlig och hälsosam jul!

Julte, julkaffe, choklad, lakrits och handgjorda praliner

VI FINNS MITT PÅ STORTORGET I MILITÄRHEMMETS FASTIGHET

SALLADSBUFFÉ kl 11 - 14

TOMTENS GODASTE KLAPPAR HITTAR DU HOS OSS!

Linda, Madeleine, Rosa och Lina (på bilden saknas Mimmi) HOS OSS ERBJUDS BL A: · Toast - NYHET! · Salladsbar · Hemgjorda smörgåsar · Varmkorv · Kroppkakor från Skeppsgossen AVHÄMTNING: · Räkmackor · Kroppkakor · Baguetter · Sallader · Frallor m.m Även för utflykter och konferenser. · Gym och bastu

Vi önskar alla våra gäster och vänner

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! Mellan den 23 dec - 8 jan håller vi stängt. Välkomna åter den 11 januari.

OBEGRÄNSAD SURF & GRATIS WIFI CAFÉ MED LEK OCH PYSSELHÖRNA · Samlingsalar för upp till 150 personer · Sammanträdesrum · PC-kanon · Trådlöst Internet

Följ oss på: chocolattekarlskrona

Öppet: Mån - tors 8 -18 · Fre 8 -16 Stortorget 1, Karlskrona · Tel: 0455 - 142 35 www.militarhemmet.se

SID 12

SANDRA ANDERSSON HÄLSOCOACH, WELLNESS STUDIO

Borgmästaregatan 11, Karlskrona Tel. 0455 - 61 60 84 www.chocolattekarlskrona.se


Hitta julklapparna hos oss!

Julbox

Julbox

Mysbyxa

2-pack kalsonger.

Pyjamas. T-shirt + byxa.

100 % bomullsflanell. Finns i 3 olika utförande.

399 kr

699 kr

449 kr

Julbox

Plånbok

3-pack strumpor.

Med smart kortfunktion. Olika modeller och färger.

249 kr

599 kr

Boxer 2-pack

Olika färger att välja på.

299 kr 1 par strumpor i valfri färg på köpet. Gäller så långt lagret räcker.

Morgonrock

Necessär + 6 par strumpor

Lång, ljuvlig morgonrock i fantastisk kvalitét. Svart eller marin.

Snygga färger och mönster.

299 kr

999 kr

Boxer 3-pack

Olika färger att välja på.

399 kr Deostick på köpet.

Gäller så långt lagret räcker.

4-pack strumpor

Olika färger att välja på.

350 kr

Skjortor Finns i flera olika modeller och färger, 100 % bomull.

Från 999 kr

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 Söndagsöppet 29/11 12.00 - 16.00 Följ oss på

- Carl XI Mode

SID 13


For him GANT

T-shirt

399 kr

Pyjamasbyxor

399kr

GANT

Hoodie zip

1 099 kr HANSEN & JACOB Skjorta

1 195kr

GANT

Skjorta

1 199 kr

GANT

T-shirt rund eller V-hals

299 kr

GANT

Mössa Stars&stripes

399 kr

Halsduk Stars&stripes

599kr

GANT

Strumpor 2-pack

399 kr

GANT

3-pack trunk

GANT

399 kr

Långkalsong

399 kr

MORRIS

Sweatshirt

GANT

Essential 2-pack trunk

349 kr

1 399 kr T-shirt

499 kr


For her FILIPPA K

Stickad tröja

1 700 kr

FILIPPA K

Mohair tröja

1 800 kr

GANT

Metallic cotton

GANT

1 699 kr

Mössa

699 kr

FILIPPA K

Halsduk i lammull

Kappa i mjuk ull

999kr

3 600 kr

GANT

Halsduk

1 099 kr

GANT

Vantar

Metallic jeans

399 kr

1 699 kr

At home GANT Tvål

229 kr Mugg

269 kr

GANT

Frottéhanddukar i flera färger från

99 kr

En riktigt God Jul önskar vi på GANT

Morgonrock unisex

1 699 kr

Ronnebygatan 49 Karlskrona, tel 0455-100 31 www.hoglands.nu


SUCCÉ MÖTER

Carolina Gynning Jag är som en hel cirkus!

karriär och hon rådde mig att skaffa någon som kunde hjälpa mig framåt med smyckena. På ödets vägar fick jag nys om att Efva Attlings förra VD hade slutat hos henne. Jag visste att hon var jätteduktig och hade drivit det bolaget från 0 till 87 miljoner. Det sa klick direkt, hon pushade mig och idag är hon VD i mitt bolag. Gynning Jewelry är fristående från Gynning Design, men jag är otroligt tacksam över att det fungerade så bra.

Carolina Gynning, känd från Big Brother är en framgångsrik konstnär och entreprenör. Hon är en businesskvinna inom konst och design och äger idag egna vinstdrivande bolag med god tillväxt och bra avkastning. Vad många inte vet är att hon började sälja tavlor långt innan hon uppmärksammades i dokusåpesammanhang.

Hur vill du beskriva dina smycken? – Jag har gjort om några klassiker och kombinerat med ett nytänkande som är min egen stil. Det känns som om jag fått ihop en bra blandning från något av en hippiegirl till businesswoman. Jag är själv en blandning av detta som person. Det måste finnas en stil för varje occasion liksom. Ibland är jag på möten och sitter i en strikt suit, ibland lever jag ut som hippie på Ibiza, mitt favoritställe på jorden där jag finner jättemycket inspiration till många av mina verk.

Från att ha målat och skapat designartiklar har hon på senare tid vid sidan om sitt konstnärskap gjort succé med sin ”Smyckeskollektion Gynning Jewelry”. till ”Årets kvinnliga Entreprenör 2015”. ”Hon är en person som syns och hörs där hon befinner sig och utgör ett föredöme för många kvinnor”, lyder motiveringen bland annat. CAROLI NA BLEV UTSEDD

Vad tror du finns hos dig som inspirerar andra människor och utgår ett föredöme? – Jag har otroligt många följare på min blogg och i andra sociala medier. De säger till mig att eftersom Carolina Gynning vågar, så har de också vågat. Det räcker för mig. Har jag bara inspirerat några stycken, så har jag redan där skapat en god anledning för mig att göra karriär. Jag tror att det beror på att jag har väldigt lätt för att ta för mig. Jag har alltid stuckit ut hakan och efteråt tänkt att oj så här kan man visst också göra! Jag är konstnär så klart, men jag har aldrig varit rädd för att också sälja och faktiskt tjäna pengar på det. På något sätt är det första anhalten till jämställdhet, att vi kvinnor också våga stå för det och öppet erkänna att vi både vill och kan göra business. Det är inget fult med det. Det är kul att få en utmärkelse på grund av att jag tänker affärsmässigt med min konst och att jag även kan inspirera andra tjejer att till exempel starta företag, säger Carolina. När började du sälja tavlor? – Det gjorde jag när jag var femton år gammal. Jag hade en utställning med min mamma som är skulptör och jag har i princip vuxit upp i hennes ateljé. Men folk intresserar sig inte så mycket för det. De säger att där ju hon som är känd från Big Brother. Men jag var formad som konstnär långt innan dess. Du är en vinnare på flera sätt, vi minns när du tog hem segern i Big Brother. Kan det vara så att med en viss ärlighet och grundtrygghet tar man hem priset? – Ja, jag är och har alltid varit genuin som människa. Det tror jag många kan se även efter en så lång tid som har gått

SID 16

sedan dess. Speciellt i en sådan värld som Big Brother. Där ser man ju direkt vilka som är människor som är fejk och vilka som är äkta, menar Carolina. Det går inte att läsa en bok och bli som jag, det är något man föds med. Jag är aldrig rädd för att se vad som händer längre fram utan lever nästan konsekvent i nuet. Jag menar, folk tänker så himla mycket. Nu har jag i och för sig blivit lite mer försiktigare efter att jag har fått barn. De där ”åh, vad-kan-komma-att-händanu-känslorna” kan komma krypande. Men innan dess hade jag inga spärrar som kan verka hämmande. Det är säkert det draget som folk överlag har uppmärksammat hos mig och tyckt varit häftigt och kul. Din konst är väldigt explosiv, med färgstarka självporträtt med mycket färg och känslor. Utifrån samma motivbilder började du utveckla din egen design. Hur gick det till? – Jo, det var så att mina tavlor började stiga i pris helt enkelt. För varje år höjde vi priserna och det var liksom inga problem att göra det. Idag ligger en 120x120 på cirka 55000 kronor. Men det var många, till exempel ungdomar och andra som inte har råd att köpa så dyra verk. Då tänkte jag att jag ville jag hitta på något annat som gemene man skulle kunna ha råd med. Så jag tog fram idén att göra kuddfodral, brickor och muggar med mina egna motiv från tavlorna. Det

var en ren chansning från början, jag lade ut några av kuddarna på min blogg och sedan var karusellen igång. Direkt var det 3000 pers som beställde. Pang sa det bara och där satt jag och skickade kuddfodral som jag satt hemma och själv packade och försökte förstå vad som plötsligt hänt! Bygg från grunden och gör det mesta du kan själv, det är då man tjänar pengar. Jag gör allt från att både att sitta och packa varor till att åka runt och göra pr för mig själv för att sedan gå in i ateljén och måla tavlor. Jag är som en cirkus hela jag, skrattar Carolina. Du har även skapat en smyckeskollektion – Gynning Jewelry. Hur gick det till från idé till färdig produkt? – Jag sätter alltid fjärilar på mina målningar. Det har blivit mitt signum, sätter jag den inte framme i tavlan återfinns den i stället på baksidan. Den är alltid med mig som symbol, berättar Carolina. Fjärilen är tänkt att bringa tur med sig åt den som köper tavlan. Jag letade febrilt efter små fjärilssmycken i silver men hittade inga precis som jag ville ha dem. Det var då jag gjorde mitt första lilla silversmycke. Flush, så såldes de med en gång, lite som med kuddarna faktiskt! Just då jobbade jag med min mamma, men hon tyckte hon hade fullt upp med sin egen

När du har byggt upp ett så väl fungerande varumärke som Gynning Design och Gynning Jewelry, kan du tänka dig att sälja vad som helst, finns det någon limit? – Ja, det gör det nog. Just nu räcker det och jag vill inte hålla på med något annat. Sedan i framtiden vet man aldrig vad som händer. Men det är viktigt för mig att jag når mina mål rent ekonomiskt. Men det är dessa två genrer som är min grej, avslutar Carolina Gynning. Carolinas smycken finns att köpa hos Georges Guld i Karlskrona och Kalmar.

GUNILLA STRÖMBERG FOTO: BEATA HOLMGREN /STUDIO EMMA SVENSSON

CAROLINA GYNNING FÖDD: 6 oktober 1978, uppväxt i Falsterbo. FAMILJ: Partner Alexander

Lydecker, paret har två döttrar. YRKE: Modell, programledare,

dokusåpadeltagare, känd bloggare, konstnär och egen företagare. MOTTO: ”Make peace

with your past, so it wont screw up the present!” AKTUELL MED:

Smyckeskollektionen ”Gynning Jewelry”.


Som testresenär fick jag verkligen upp ögonen för hur bra kollektivtrafiken är och vilken fantastisk service den ger.

Bussen passar i livspusslet. Så ofta hon kan väljer Lina Magnusson att ta bussen mellan hemmet i Nättraby och jobbet i centrala Karlskrona. Täta avgångar gör pendlingen smidig och bekväm. Dessutom ger resan tid till en stunds avkoppling. Lina Magnusson arbetar på Boverket i Karlskrona. I en månad under hösten var hon också testresenär åt Blekingetrafiken och fick syna stadstrafiken i sömmarna.

Pendlarvana – Jag är en ganska van pendlare men hade kanske inte tänkt så mycket på hur det fungerar. Som testresenär fick jag verkligen upp ögonen för hur bra kollektivtrafiken är och vilken fantastisk service den ger. Bussarna kommer i tid, chaufförerna är vänliga och själva resan är som en liten andhämtningspaus i vardagen. Mellan bostaden och arbetet är det inte mer än en mil, så Lina tar gärna cykeln när vädret tillåter. I annat fall väljer hon helst

bussen – om det går att kombinera med lämningar och hämtningar på dagis. – Det går ofta väldigt bra eftersom det är så tätt mellan turerna och sedan slipper man besväret med snurra omkring inne i stan och leta parkering. Tar jag med mig barnen på bussen, så åker de gratis. För båda mina små pojkar är det ett äventyr och de sitter som klistrade vid rutan för att se allt, berättar Lina.

Drömmer om direktlinje Högst på Linas önskelista står en snabblinje mellan Karlskrona och Nättraby. – En direktlinje skulle vara till jättestor hjälp för att klara familjepusslet. Om vi behövde skaffa en andra bil för att klara vardagen skulle det kännas lite som ett nederlag.

Snabbussar kan bli verklighet i augusti 2016. Blekingetrafiken undersöker just nu ett upplägg med snabbussar från Nättraby, Rödeby, Hässlegården och Jämjö till Karlskrona centrum under morgon och eftermiddag. Text: Per Tedin, Textförädling Fotograf: Kristian Andersson

Trafikupplysning 0455-569 00 | blekingetrafiken.se

SID 17


Tapas - Grill - Gourmetpizza - Dagens (även avhämtning)

år! t k s asti t n a ett f a en l r l ö a f År r t E t r y Tack ska tt N n ö o i G V 16! ett 0 h 2 c t ul o sam J o k d c Go tt ly e n t nale o s sam r /Pe

Telefon: 0455-30 80 84

www.torokarlskrona.se


SUCCÉ

Boven i dramat

tänker jag. Vänta lite nu. Så anledningen till olyckan var alltså vattnet på vägen? Det är möjligtvis inte så att vår käre tomte haft lite bråttom så han glömde sakta ner i regnet?

skyller på yttre omständigheter samt att många av oss andra är precis likadana som tomten. Inte ett dugg bättre faktiskt! När en olycka händer oss så är det många nära och kära som skräms upp. Eller sörjer...

människohjärna inte har kapacitet för hastigheter över gångfart gör ju givetvis att vi orsakar olyckor när det går för fort. Nonchalerar vi dessutom dis och dimma, regn eller snö, is och mörker är ju riskerna ännu större. Vi borde sakta ner men... Gör vi det? Hur som helst så är det människor som tar beslutet att trycka på gasen. Dags att sluta skylla ifrån sig kanske?

FÖR SÄKERHETS SKULL -

FAKTU M ÄR ATT EN

En polisbil på tvären skyddar oss från bilen som kört in i mitträcket.

Håll avstånd till andras misstag. Sakta ner till en hastighet Du känner att Du kan stå för inför familj och vänner. Yttre påverkan till olycka förekommer givetvis men endast till 5-10%. Resten är människans eget beslut.

SÅ VAD HAR VI NU kommit fram till? Jo, att tomten inte är ett sagoväsen utan en människa men borde hålla sig till sina renar. Att han gasar på för fort men

ANNE ALMKRANTZ, TRAFIKSKOLECHEF, UTBILDNINGSLEDARE, WIDO

Ja, nu lackar det mot slirigare tider. Det närmar sig jul och det är äntligen tomtarnas tid. För vissa tomtar och vättar inställer sig ett lugn med mysiga familjetraditioner och julbak. Andra får spring i benen och klockan går fortare än de små benen hinner med. Dessa gnomes låter renarna stanna hemma och tar istället bilen då de ska leverera julklappar. När jag skriver detta åker jag i en bil på väg till Göteborg. Det regnar ymnigt, är ganska disigt med kort siktsträcka, mycket vatten på vägen och det skymmer. Vad borde bilförarna göra nu? Gasa på? Plötsligt sänks farten ofrivilligt. Vi ser blåljusen på avstånd. Det är lång kö på motorvägen. Hoppas förarna bakom ser vårt bromsljus. En polisbil står på tvären. Han skyddar oss från att köra in i en grå bil som tillsynes fått kast flertalet gånger och kört in i mitträcket. Nosen är ordentligt kvaddad. Krockkudden och

Julklappstips! Ge bort ett uppskattat presentkort från oss.

krock-gardinen på förarsidan har löst ut. Det är lugnet efter stormen. Tomten som satt ibilen är inte kvar. och tänker; Undrar hur det gick? Hur allvarligt var det? Hur mår de? Var hela tomtefamiljen med i bilen? Eller är det några familjemedlemmar som sörjer i detta nu? Då hör vi på radion att en olycka hänt på E6:an. Människor är skadade och man misstänker att boven i dramat var vattnet på vägen. Vattnet på vägen?

VI SITTER TYSTA

Vi finns på Facebook Drottninggatan 21 D, Karlskrona · 0455-188 81 info@walkindriveout.se · www.walkindriveout.se

Låt ditt hus berätta vem du är

På Hem1 får du tillgång till ett team av professionella husbyggare, från arkitekt till inredare. Vår uppgift är att få din personlighet att ta plats mellan väggar och tak, utifrån och in. Så att ditt hus verkligen känns som du. Det kallar vi äkta valfrihet. Välkommen!

tIHaET! k Ä VALFR www.hem1.se

SID 19


Karlskronas ledande träningsanläggning

Lok&Motions

s p i t s p p a l k Jul

5-kort träning 250 kr (ord. pris 500 kr)

Kortet är giltigt från den 25/12-15 till 15/2-16.

Massage 25 min 350 kr (ord.pris 395 kr) Massage 50 min 550 kr (ord.pris 625 kr) Personlig coach 1 h 300 kr (ord.pris 325 kr)

Träna med oss i vår!

Vi erbjuder en komplett anläggning med träningsmöjligheter för alla. - Fullt utrustat gym - Cirka 60 gruppträningspass varje vecka - Les Mills klasser (Body Combat, Body Balance, Sh´bam, GRIT) - Rehabteam (naprapat, idrottsterapeut, frekvensterapeut, idrottsläkare, massör) - Brett utbud av seniorpass - Alltid utbildad personal på plats - Öppet alla dagar hela året - Fri parkering Nyhet i vår! GRIT-strength - ett högintensivt och härligt utmanande styrke-och konditionspass.

Öppet hus med FRI träning 18/1-31/1. Du kan alltid boka tid med våra duktiga gyminstruktörer så bjuder vi på 1 h fri introduktion samt personligt gymprogram.

Vi önskar er en God Jul och ett Gott Nytt Träningsår! SID 20

RING OSS: 0455-230 70 BESÖK OSS: Blekingegatan 11, Lokstallarna MER INFO: www.lokomotion.se


SUCCÉ

För rätt kompetens och hälsosam arbetsmiljö I ett vackert hus med en fantastisk bakgård på Östra Prinsgatan sitter HR Bolaget och Care Competence. Här arbetar man både med traditionell rekrytering, search och bemanning samt företagshälsa som är en del i det kontinuerliga arbetet med personalvård och en självklar del i rekryteringsprocessen. H R Bolaget och Care Competence stödjer sina kunder i sina mål att öka sin lönsamhet. Genom ett metodiskt och kvalitativt arbetssätt bidrar man till att skapa långsiktiga och hållbara strategier i personalfrågor. Visionen är att man som kund ska ha den bästa samarbetspartnern vad gäller rekrytering och hälsa och på det viset öka sin konkurrens- och attraktionskraft som företag.

Demand där kunden kan hyra in vår kompetens på abonnemang där vi hjälper till med det HR arbete man inte har kompetens eller tid för. Tack vare vår erfarenhet och vårt omfattande nätverk har vi möjlighet att hjälpa våra kunder med allt som gäller personalfrågor. Strategiskt personalarbete är otroligt viktigt och vi har kompetensen att hjälpa våra kunder med alla steg i det arbetet.  

i företaget och har varit anställd sedan 2014. – Styrkan hos oss är att vi är det lilla bolaget som kan ge mer uppmärksamhet åt kunden. Som kund till oss behöver du endast ha en kontaktyta och vi kommer nära våra kunder då vi har möjlighet att jobba med både HR och Företagshälsa. Våra tjänster är anpassade efter vad våra kunder behöver. Vi jobbar oftast inte med stora ramavtal vilket innebär att vi kan arbeta fram flexiblare lösningar som passar kundens behov just för tillfället. Vi jobbar både med traditionell rekrytering och bemanning men vi har även en tjänst som heter HR On

VD OCH VERKSAM H ETSCH EF

på Care Competence företagshälsa, är Camilla Bengtsson legitimerad sjuksköterska. Hon berättar att Care Competence är en av fåtal mobila aktörer inom företagshälsa. Att arbeta med företagshälsa i direkt anslutning till arbetsplatsen har visat sig ge goda resultat för våra kunder och klienter. Våra klienter slipper lägga spilltid på resor och våra professioner inom hälsan lär känna arbetsplatsen på ett naturligt sett. Som företagshälsa ser vi det som våra främsta uppgifter att öka tillgängligheten, fokusera på att höja frisknärvaron och tänka kostnadseffektivt i våra uppdrag. Vi har möjlighet att skräddarsy lösningar

Linda Johansson, VD på HR Bolaget.

möter du Camilla Bengtsson VD och verksamhetschef samt sjuksköterska. Monica Mårlid är en av Care Competence specialistsjuksköterskor. PÅ CARE COMPETENCE

PÅ HR BOLAGET möter du Linda Johansson VD och H R konsult, H R konsult Jenni Aronsson och Sanna Broström som är kandidatansvarig/administratör.

För mer information besök www.carecompetence.se och www.hrbolaget.se

EVA MELLQVIST

Camilla Bengtsson, VD och versamhetschef på Care Competence.

15 160 | levelseven.se

LINDA JOHANSSON ÄR VD

både för det lilla och stora företaget. Som komplement till vår mobila hälsobuss har vi även en fysisk mottagning i huset, där vi har skapat en behaglig atmosfär. Fastigheten på Östra Prinsgatan 13, inköptes i våras och vi ser stora möjligheter till att förvalta det på många kreativa sätt! – Vi har skräddarsydda erbjudanden för både arbetsplatsträffar, ledningsgruppsmöten och/eller styrelsemöten. Då erbjuds allt från mat och fika till föreläsningar, hälsokontroller och personlighetstester. Ibland är det viktigt att träffas utanför arbetsplatsen, då finns vi som ett alternativ där vi kan erbjuda en trivsam miljö.

BYGGSTART FÖR KARLSKRONAS BÄSTA UTSIKT! Nu sätter vi spaden i marken och bygger nya landmärket kv. Nordstjärnan. Exklusiva lägenheter med generösa terasser mitt i Karlskrona centrum. Säkra ditt framtida boende redan idag. Läs mer på nordstjärnan.nu alt. ring eller mejla Caroline Lindquist på Fastighetsbyrån, tel. 0455-554 63, caroline.lindquist@fastighetsbyran.se

SID 21


BILEN

Passat GTE - supermiljöbil TSI-motorn på 1,4 liter utvecklar en effekt på 156 hk och elmotorn upp till 115 hk. Tack vare batteriet kan Passat GTE köras upp till 50 km på el och då alltså helt utan lokala utsläpp. Med ett enkelt knapptryck kan föraren också aktivera det helelektriska drivläget (E-Mode) när som helst. Exempelvis den sista biten på en långfärd där resmålet ligger i stadsmiljö. också en så kallad wallbox som kan placeras på väggen i exempelvis ett garage eller carport och som laddar batteriet med en effektnivå på 3,6 kW. Med denna metod tar det endast 2 timmar och 30 minuter att ladda ett urladdat batteri fullt. Det finns också allmänna laddningsstationer där man, precis som med en wallbox, kan ”tanka” sin elbil på samma effektnivå; 3,6 kW.

väl genomtänkt bil. Batteriet har en kapacitet på 9,9 kWh och det finns två olika sätt att ladda det via laddningsuttaget i kylargrillen.

VOLKSWAGEN ERBJ U DER

Det kommer fler och fler laddhybrider och det är inte så konstigt eftersom räckvidden ökar markant. Tekniken är ungefär den samma som i rena elbilar, skillnaden är att när batteriet tar slut så tar förbränningsmotorn över. För första gången erbjuds Passat nu också som laddhybrid. Passat GTE, som i Sverige klassas som supermiljöbil och kan köras upp till 50 km i helelektriskt läge. Powermätaren sitter centralt och visar information som till exempel om högspänningsbatteriet laddas av energiåtervinningen eller om energi förbrukas och i så fall hur mycket. välja en bil som enbart går på el. Jag skulle nog fundera alldeles för mycket på om laddningen skulle räcka. Ofta ställs frågan; - Men SJÄLV SKULLE JAG ALDRIG

Den standardlevererade laddningskabeln sätts i ett vanligt 230-voltsuttag. Batteriet laddas då med växelström från elnätet med en effektnivå på 2,3 kW. Ett helt urladdat batteri kan laddas upp till 100 % av sin kapacitet på 4 timmar och 15 minuter.

hur långt kan man köra då? Om både bensintanken på 50 liter och batteripaketet är fulltankade uppges Passat GTE ha en räckvidd på drygt 100 mil. Den blandade förbrukningen uppgår till 0,2 l/mil och koldioxidutsläppen stannar på 45 g/km. Men självklart påverkar din egen körning. består av en turboladdad direktinsprutad bensinmotor kombinerad med en elmotor som hämtar sin laddning från ett litiumjonbatteri. Batteriet som väger 125 kilo är monterat väl isolerat under golvet framför bakaxeln.

LADDHYBRIDDRIVNINGEN

Passat oavsett. Volkswagen var inte först på plan men när de väl är där så kommer ingen halvdan produkt. Passat GTE är märkets andra laddhybrid efter Golf och en synnerligen EN PASSAT ÄR EN

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

Nya Passat GTE laddhybrid En ovanligt avancerad vanlig kombi. UPP TILL UPP TILL TOTALT

Pris från 419 900 kr. FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN

Utrustad med bland annat: • Adaptiv farthållare, ACC inklusive Front Assist och City Emergency Brake• Aluminiumklädda pedaler • App-Connect (MirrorLink och Apple i rostfritt med GTE-emblem • LED-strålkastare och LED-varselljus med C-signatur • Radio Composition Media

1150 KRONOR*

Bränsleförbrukning blandad körning (NEDC): 1,6 l/100 km. Elförbrukning, blandad körning (NEDC): 12,2–12,4 kWh/100 km). CO2-utsläpp, blandad körning (NEDC): 37g/km. *Indikativt förmånsvärde netto per månad exklusive bränsle vid 50% marginalskatt. För exakt förmånsvärde se www.skv.se. Miljöklass Euro 6. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad.

Öppet: Måndag-torsdag 9-18,

KARLSHAMN, Vekerumsvägen 3-5. 0454-38 80 00 KARLSKRONA, Blåportsgatan. 0455-38 80 00

fredag 9-17, lördag 10-13

www.jeppssons.se

SID 22


SUCCÉ

Köp tomt och hus i centrala Öljersjö och få braskamin på köpet!

GOD JUL OCH

GOTT NYTT ÅR! önskar Marcus, Anders, och Joakim

LB Optimal 113

LB Optimal 148

LB Optimal 134

LB Optimal 108

Contu ra braska min på köp et! *

Bygg ditt hus i centrala Öljersjö som har bra förbindelser till bl.a. Karlskrona centrum. Välj bland många husmodeller i vår LB Optimal serie. Du får tomt, hus och totalentreprenad till ett riktigt förmånligt paketpris. För mer info och personligt utformad kalkyl, kontakta Ameli på 0708-44 46 85.

* gäller t.o.m 28/2 2016 eller vid slutsålt. Går ej att kombineras med andra kampanjer.

Aura Företagspark, Lumavägen, Karlskrona Tel: 0455-38 38 00

LB-Hus Karlskrona Ameli Ahlgren 0708-44 46 85 www.lbhus.se

K

A

RL

SH

AM

N

* e t s a d j ö Våra n nns fi r e d n u k e i Bleking SK

RO

NA RONNEBY

KA

RL

Mäklaren ringde. EGNA RUM. Familjen Andersson

Familjen Andersson/Josefsson – sålde den trånga villan i Lyckeby

/Josefsson är en av våra nöjda säljare i Karlskrona. HusmanHagberg är fastighetsmäklaren med nöjdare kunder och allra mest tillfreds är blekingarna – våra kunder. Och vi tror att vi förstått varför; folk kan skilja på ljummet och äkta engagemang och känner i magen när hjärtat finns med.

Vi vill veta vad vi pratar om och ser till att skaffa oss kunskap om bästa bageriet, tryggaste vägen till skolan och vilka som letar efter det du vill lämna. Vi vill att du ska få det du önskar dig och mer därtill, oavsett om du köper eller säljer. Så hör av dig, låt en mäklare som inte är nöjd förrän du är nöjdast ta hand om din bostadsaffär.

*Vi blev nummer ett i HusmanHagbergs nationella kundnöjdhetsmätning 2014. Hela 97,6 % svarade att de skulle rekommendera oss till en vän.

Telefon: 0455-70 230

husmanhagberg.se/karlskrona

SID 23


SUCCÉ

Vi önskar alla våra gäster en riktigt

God Jul & Gott Nytt År! Vi har lunchöppet som vanligt 21 - 23 och 28 - 30 dec. Stängt 31 dec - 6 jan, öppnar åter 7 jan. Hälsningar Jens & Claes

l! u j d

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Go

Gullberna Park | 0455 - 801 30 www.kallarmastaren.se

Hjälp oss tömma lagret... ...på våra HOPE-armband. Den perfekta julklappen till alla de som har allt.

Med 14 års erfarenhet i branschen kan jag garantera att du blir nöjd med resultatet!

Tack vare att ni köper våra armband kan vi i Föreningen Rosa Rutor förgylla tillvaron för alla de människor som får cellgifter hos onkologen ”dagvården” på Blekingesjukhuset. Beställ ditt armband på: rosarutor@gmail.com, så postar vi det hem till dig.

100 kr

Följ oss på Facebook! Blåportsgatan 15 (bakom Friskis & Svettis)

BETAGNA

BLÅBLODIG

STENGODS

ANBUD

RÅK

BIFALL

IRRITERAD

KRYSSA MED KARLSKRONA CITY BESTARNA ENERGISK NATRIUM

SKICKA DITT SVAR TILL: Tidningen Succé Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona.

WEBBPLATS

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona City enligt följande: 1:a pris: 500:2:a pris: 300:3:e pris: 200:-

ÅTSKILLIGA STJÄRNA HYLLA

ISBELÄGGS

KALENDER ALFA & OMEGA

HARIGA

HÄRSKARE

DRAGG

RESER

GELLER GULDMAKERI

TJUTA

EGYPTEN

FUSKAR

EFTERTRAKTAR

NYSILVER

FLIKEN

VIRVLAT

BEDRIVA

KOPIERA

I NÄT

SÅRSPÅR

VIKT

SKALLAT

MÅHÄNDA

28/1

SKEDE

BRÅTE GRÖN

TESLA TON 2

HJULDEL

SKÄNKA

HOJ KAMPSPORT

TEKNIK OKONTANT

KNÄBÖJA

DRAGARE

NR 20 ANFÖRDE

Namn: Adress:

SID 24

SPRIDA

VAPEN

LEVEBRÖD

PERIOD

BARACK

STADSKÄRNA

OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person. Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget. Stort grattis till förra månadens vinnare: Peter Rangdin, Listerby (500:-), Carina Petersson, Rödeby (300:-) och Lilian Israelsson, Holmsjö (200:-).

KOBBE KLYKA

E M VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 18 JANUARI!

Vinsterna kommer med posten.


Ford Kuga Titanium X – fri uppgradering Äventyra med stil.

Nu får du som köper succébilen Ford Kuga en fri uppgradering från Titanium till Titanium X. Bilen är ett utmärkt exempel på när smarta teknologier möter snygg design och perfekt för dig som vill att äventyren aldrig ska kännas långt borta. Bilen kommer med fem års garanti och massor av körglädje. Välkommen på en provkörning.

I Ford Kuga Titanium X ingår: 18" aluminiumfälgar, exteriört stylingpaket, frontspoiler, mörktonade rutor, takreling i aluminiumfinish, BI-xenonstrålkastare med LED-varselljus, framsäten i sportdesign, Sonystereo, SYNC 2 med pekskärm, Bluetooth® och Emergency Assistance, aktiv parkeringsassistans, eluppvärmd vindruta och mycket mer.

KAMPANJPRIS FRÅN

UPPGRADERING INGÅR!

FORD PRIVATLEASING FRÅN

234 000 :- 3 245 :1.

/MÅNAD

Till FORD KUGA TITANIUM X.

VÄRDE 25 900 :-

2.

3.

FFoorrddfifir r a a r r 9 JuJu 9 bb 0 ileile 0 uu mm å su å s r u t r r t . u r . u s t s a t föfö a d r rbb d i n i n aa FF rara2299 o o rdrdFF iei 00 00krkoro nn oo r. r.

Dessu får ni 5 tom 00 i rabat 0kr t på valfrit t tillbeh ör

e stsata

VåVråsrtso trosräslä jaljraerh eahraärnä –– Nu Nfi unfinnsnb tnlitgliegne sib k nokm lailrahrehm om mm it itniinla em mm a faöfröor i lgaegreig m om r iegnen gågeånedn edleelveevr earnasns

Just nu!

19 24 24 20 14 19

20 14 FO RFO DS RV F IRAFRRVDE S IR9A0RÅIGEER IG E 9R0 Å R

EE xx trtara

jujbuib leiluem um sesrebr jb ujduadna dnednen

990 0 :--//sstt Svårt att ta ögonen från bilen? Svårt att ta ögonen från :bilen? 5 5 VäV ljäm lj em llealnla fnasfa vinvtie t d Ta den tid Ta duden behöver. du är färdig, en provkörning. rth ejruhlju sdtra r ro eleekleen nprovkörning. tid duNär behöver. När duboka är färdig, boka kk /slt/sot gakg trkis ro trkism co ko hch , k, mtort oärvrm LäLsäm v ära s em mrea.r re pråpfåo e. rfd o.rsde.s e

33,9 ,900% %

Ford Fiesta: Ford Fiesta:

Dynamiska LED-strålkastare Dynamiska Lätt att älska. Lätt attLED-strålkastare älska.

rärn än tata 2

1 1

2

Bilar

Bila

hemmar hemm Nya Ford Mondeo kommer bli din bästa vän i vintermörkret. Dynamiska Dynamiska Nya Ford Mondeo kommer bli din bästa vän i vintermörkret. NYA FORD MONDEO TREND NYA FORD MONDEO a för oTREND r omgå Visste du att Ford Fiesta är den sålda småbilen i Europa? Förtill tredje åretFör i rad dessutom. mgåfeön Visste duläser att Ford Fiesta ärhastighet den sålda småbilen i Europa? tredje året i rad dessutom. LED-strålkastare av mest allt från till omgivning och anpassar LED-strålkastare läser av mest allt från hastighet omgivning och anpassar e n d d e e Kanske är det för att den finns härliga färger att du enkelt få en somkan passar dig? Kanske är det föri så attmånga den finns i så många härliga färgerkan att du enkelt få enjust som passar just dig? KOMBITILLÄGG belysningen därefter. Välkommen! FRÅN belysningen därefter. Välkommen! levKOMBITILLÄGG FRÅN e7500 ran:-sl!eve7500 ran:-s! Eller kanske ärEller det kanske för att den är för så rolig att är köra? Nu kan du dessutom få den riktigt få välutrustad. är det att den så rolig att köra? Nu kan du dessutom den riktigt välutrustad. Inte konstigt att alla vill ha en. Inte konstigt att alla vill ha en.

236 000:236 000:FFOORR D D F F i e iesstt Fo Frodrd aattit SY Lanseringserbjudande*. Lanseringserbjudande*. SY N N C i C m t a B m e il a B e d n e ilneän KAMPANJPRIS FRÅN KAMPANJPRIS FRÅN d n E FORD FIESTA TITANIUM 80 hk FORD FIESTA TITANIUM 80 hk i rävrä m E u ium m vlu eregregn 15*000kr i rabatt 15 000kr i rabatt ä rutrsut m FoFro ecnycy drFdieFsie tlu a stda, d m, m FRF*Å AA enev ta stTa ss RN

10 000kr i rabatt 10 000kr i rabatt 900 :134134 900 :11229

4.

sissitsatn acnece

15" 5x2-ekrade aluminiumfälgar, backstartshjälp, backstartshjälp, eluppvärmd 15" 5x2-ekrade aluminiumfälgar, eluppvärmd n f yelmanövrerade itTaeluppvärmda ilvl il vindruta, och ytterbackspeglar, elmanövrerade och eluppvärmda fllyellre9rvindruta, itnaiu dludvuevr ytterbackspeglar, nm iuFord 09å m h k e 0 a l r r ig h k r å fjärrstyrt centrallås, MyKey, LED-varselljus, dimljus fjärrstyrt centrallås, Ford MyKey, LED-varselljus, dimljus fram, g adrud leignefnåffram, regrevri d 2 92090 uåtudtedt iig dig 0färddator r.kD chcahn nuuneuneunnuikn färddator m. 0 m. k r.uD m. m.v em t

MONDEO TITANIUM MONDEO TITANIUM

Å

N TREND MONDEO TREND MONDEO

9990000: -:-

as ik c fuåfråkrla m e staa mm edeA ks dcAtc lassesnesn nesneanta t ttotpopp hcahnasn. F vadvin s.öFröarta seta ivteivC din u v t e s p ocohcA a t t it fi C u v r trfi s y u a t it araata ssassate rsuta SytS huAtu stdain otpo, p t tvti vi s o t t d t F m e e o in , b o t k F m a e r il n b ta o drS kikn-iko-co L äLsäm is JuJbuilbeil dYSN sm YC klim hcshäskäe filöfröbrabrara Nm erepråpf tkiskklim uem Cm a um edeEdm sustu krh åofro erehte ng ru t dr.sde.se tatnalä Em läggngin trsutatm etkenkik e s r p t g e s a r e ng p n g k am n in, g a e e ik c eded k o t n a,llt y e cohcshäsk s c AysAssisst t altltiltl ile p a äekre p is lte a k t tvtävrä a t n 4 4 e hrehte a k c t n ete2t 9 ece dredaeva s t-s 2090 7v37000KARLSKRONA (vVerkstadsgatan 0:0 (ävrä - :- 66 00 d0455-33 red7e37066 2 •00 Tel: 0455-33 k0r.kr. KARLSKRONA3 Verkstadsgatan 2 • Tel: 3 3 0 0 0 ):-) 3 51 00 KALMAR Strömsbergsvägen • Tel::0480-42 KALMAR Strömsbergsvägen 1 • Tel: 0480-42 511 00

Go Further

Bränsledeklaration blandad körning115 (1,6 115 hk – 2,03,6 EcoBoost 240km, hk):94 3,6––190 8,2gl/100 km, 94 – 190 g CO2/km. Bränsledeklaration blandad körning (1,6 TDCI ECOnetic hkTDCI – 2,0ECOnetic EcoBoost 240 hk): 8,2 l/100 /km. Bränsledeklaration blandad 3,3–5,9 l/100 km, 87–138 g CO /km. *–Kampanjpriset baseras påCO en2Ford Fiesta Titanium 1,0 l. 80 hk. Bränsledeklaration blandad körning: 3,3–5,9 l/100körning: km, 87–138 g CO /km. * Kampanjpriset 2 baseras på en Ford Fiesta Titanium 1,0 l. 80 hk. 2 * Lanseringpaketet gäller bilar med31registrering senast 31 mars 2015. * Lanseringpaketet gäller bilar med registrering senast mars 2015.

KARL S

K

RON Bränsledeklaration Ford Kuga blandad körning: 4,7–7,4 l/100 km, 122–171 g CO2 /km. 1. Kampanjpriset i annonsen gäller en Kuga Titanium X 1,5 EcoBoost 150 hk. Månadskostnader gäller privatleasing via Ford Credit och är AV Öpp36 erksta kampanjpriser samt en rörlig leasingavgift. Maxperiod KALM på angivet rekommenderat baserade etmånader. dsgata tider: Lokalt serviceavtal och ett års försäkring ingår. Kostnader för skatt och vinterhjul tillkommer. Återförsäljaren garanterar A R Ström med fri uppgradering nfrån restvärdet. 3. Kampanjen Titanium till Titanium X gäller alla motoralternativ samt köp senast 2015-12-31. 4. Garanti gäller 5 år eller 10.000 mil. 2 •Kuga T sbergs

el: 04

Mån–

55-33 tor 9.0 vägen BräBnrä 66 00 0–18.0 1 • Tel: sle nsdle kla 0480Fredag 0 ekra latra 808h0k,h ed io 4 9 t n 2 io .0 b 5 n 0 la 1 5 b k, d5öd – n 0 la 1 d 0 7 n a .0 d rr ö a 0 arr kdörn r. aVr.aV 606m Lördag köin rngin 0åm rja erjåeteårf :4 nåanvb g,6 : 4l/ 10.00– av teörf ,61l/ eb taeln rsöärs 00 tette 10k0mk,m tain lja 14.00 ä lngin ka re lj tn a . kaenne 1 E re h g 0 ff , a . 5 1 E h .k r 0 d ff g a rä re 5 n a .k r C t d d s g rä re t O t a it C t som 2/ v d s k il t O ä t o it l k t som 2 lj v s k e m il / a ä t o g l k n s l . s i e

forfd o.s rde.se

SID 25


INBYTESERBJUDANDE!

20 000 KR FÖR DIN GAMLA BIL KÖP TILL 12 MÅNADERS BEGAGNAT GARANTI

6 MÅNADER EXTRA GARANTI VID FINANSIERING VIA SANTANDER * RÄNTA NYTT & BEG

3,33 %

KIA SPORTAGE 2,0 CRDI AWD KOMFORT 2011, 19 085 MIL, ORANGE METALLIC Diesel, Automatisk växellåda, ACC, Elhissar, Elspeglar, Farthållare, Larm, Rails, Regnsensor, Stolsvärme, Parkeringssensorer bak, Komfortpaket, Svart innetak

AUDI A3 1,6 TDI SPORTBACK 2013, 5 920 MIL, SILVER METALLIC Diesel, ABS, ACC, Farthållare, Elhissar, Elspeglar, Komplett ifylld servicebok, Xenonstrålkastare, AUX, Stolsvärme fram, Multifunktionsratt

139 000 KR

RENAULT SCÉNIC II 1,6 2007, 12 860 MIL, SVART METALLIC Automatisk växellåda, ACC, Dragkrok, Fjärrstyrt c-lås, Elhissar, Elspeglar, Farthållare, Multifunktionsratt, Stolsvärme fram, Dimljus 79 000 KR

165 000 KR

HYUNDAI I30 1,6 CRDI BUSINESS 5D 2013, 7 490 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antispinn, Antisladd, Fjärrstyrt c-lås, Elspeglar, USB, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, CD, Stolsvärme, P-sensorer bak, Dimljus ........................ 139 000 KR

OPEL ASTRA 1.6 ECOTEC SPORTTOURER 2011, 6 000 MIL, GRÅ METALLIC ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, CD, Rails, Komplett ifylld servicebok, C-lås ................................... ..................... 99 000 KR

KIA SPORTAGE 2,0 CRDI AWD KOMFORT 2012, 20 000 MIL, ORANGE METALLIC Diesel, Multifunktionsratt, Elhissar, Elspeglar, Farthållare, Komfortpaket, Larm, Xenonstrålkastare, Stolsvärme, Yttertemperaturmätare ........................................... 139 000 KR

RENAULT CLIO III 1,2 FLEX FUEL 2011, 5 450 MIL, RÖD METALLIC ACC, Elhissar fram, Elspeglar, Färddator, Motorvärmare, Stolsvärme, Dimljus, AUX, CD, LM-fälgar ................... 79 000 KR

VOLVO S60 T4F MOMENTUM 2013, 8 520 MIL, RÖD Bensin/etanol, ABS, ACC, Elhissar, Elspeglar, Regnsensor, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, Motorvärmare, Multifunktionsratt, CD, Xenon, Dimljus ................... 179 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI ECO KOMFORT 2011, 7 000 MIL, RÖD Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LMfälgar, CD, Elhissar, Dimljus, P-senssorer................... 109 000 KR

SEAT ALTEA 2,0 TDI STYLE 2008, 17 300 MIL, MÖRKGRÅMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Dragkrok, Elspeglar, Elhissar fram och bak, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, stolsvärme, Dimljus............... 99 000 KR EXTRAPRIS 85 000 KR

VOLVO V50 D2 DRIVE SUMMUM 2010, 7 750 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Bluetooth, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Xenon, P-sensorer Bak, Nyckelfri .................... 179 000 KR EXTRAPRIS 149 000 KR

LEXUS IS 220D 2010, 8 460 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ACC, Dragkrok, Elhissar, Elspeglar, Elstolar fram, Farthållare, Skinnklädsel, Stolsvärme fram, Parkeringssensorer fram & bak, Nyckelfritt system ................................. 159 000 KR

SKODA ROOMSTER 1,6 TDI 2012, 9 490 MIL, SILVER METALLIC Diesel, ACC, Airbag förare & passagerare, Elhissar, Elspeglar, Farthållare, Färddator, CD, AUX, Dimljus, Stolsvärme, Yttertemperaturmätare ........................................... 109 000 KR

VOLVO V70 2,5 FT AFV MOMENTUM 2010, 16 090 MIL, BRUN METALLIC Bensin/gas, Automatisk växellåda, ACC, Dragkrok, Elhissar, Elspeglar, Farthållare, Motorvärmare, Rails, Parkeringssensor bak, Stolsvärme, Dimljus ...................... ................... 119 000 KR

Vi önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År! * För att få 20 000 för din inbytesbil så måste den vara besiktad. 12 månaders garanti, pris från 1495kr beroende på mil och ålder.

Vi är anslutna till

TOYOTA YARIS 1,0 5D 2012, 1 340 MIL, RÖD METALLIC ABS, AC, Antispinn, Antisladdsystem, Elhissar fram, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, Stolvärme fram .............................. 119 000 KR

VÄLKOMMEN TILL OSS!

KENNY 0735 - 10 16 25

VIKTOR 0708 - 11 31 31

PETER 0705 - 11 31 31

HASSAN 0736 - 75 12 42

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90, www.rudvi.se Öppet Mån - tors 10 - 18, fre 10 - 17, lör 11 - 14


SUCCÉ

Ge din bil en riktig uppfräschning Alla som har bil vet vad det innebär när vintern kommer och hur mycket lacken tar skada av bland annat salt och smuts som stänker upp på bilen. Vi lämnade in Succébilen hos Jimmy Aronsson och hans team på Karlskrona Bilvårdcenter - DITEC för att få den uppfräschad och redo inför vintern. Jimmy har drivit företaget och varit ansluten till DITEC sedan 2003. 2007 tog han över Bilvårdcenter som nu heter Karlskrona Bilvårdcenter DITEC. Jimmy och hans team fixar det mesta med din bil, vad han ska gör med Succébilen är en helrekond. En grundlig tvätt in- och utvändigt görs, lacken poleras och vaxas sedan. Rutorna putsas och sist görs en sista avtorkning och kontroll så att lacken blir alldeles skinande. Man fyller även i eventuella stenskott. DET TAR MELLAN

5-6 timmar att göra en

helrekond. – Vi har tre olika typer av lackbehandlingar. Antingen använder vi NANO vax som vi är väldigt nöjda med. Vi har använt det i flera år nu och det är en jättebra hållbarhet på det. Vi gör också lackförsegling som består utav två komponenter, vilket gör att det blir ännu mer hållbart. Sedan har vi även något som vi kallar för Ditec lackkonservering. Den består utav fyra komponenter, med denna försegling blir det en väldigt hård och hållbar yta, berättar Jimmy.

MED DITEC lackkonservering

rekommenderas en återbehandling var 18:e månad och då för ett reducerat pris. Många av kunderna väljer att göra någon typ av lackbehandling med 12 - 18 månaders intervall. Vissa gör en uppfräschning en gång på våren och en på hösten. även sina egna produkter för hemmabruk. Allt för att hålla din bil fin till det är dags för nästa besök. Du slipper därför åka till exempel en bensinmack och handla de produkter du behöver. Smart! – Vi lyssnar väldigt mycket på vad våra kunder har att säga, vad de vill ha. Vi håller oss uppdaterade så vi kan erbjuda kunden det bästa.

DITEC SÄLJER

Rasmus Säbom, Tobias Holgersson, Jimmy Aronsson och Amir Mehica.

Succébilen blir spegelblank och ren...

Ditec utför även: Strålkastarrenovering Slipar ner det suddiga och polerar upp strålkastarna igen och sedan på med försegling. Behandling av klädsel, textil och läder Använder produkt som mjukar upp skinnet för att det inte ska spricka. Textil - mättar fibrerna med produkt så sugs inte vätska in lika fort i textilen, slipper fläckar.

...både utvändigt...

Glasbehandling Vatten försvinner snabbare, minskar reflexer från andra bilar och vattenpölar, sikten blir väldigt bra. Fälgbehandling Blir lättare att tvätta sina fälgar. Klädseltvätt och sanering Klädseltvätt och sanering av rök, hund och mögeldofter.

LOVISA PALEZ

...och invändigt.

Hyr julbilen i år! Hyr till veckopris från 1.799:- inkl. fria mil och moms mellan 18/12-10/1. Du får alltid bäst pris när du bokar på europcar. Europcar Aura Företagspark, Lumavägen, Karlskrona. Telefon 0455-38 38 00.

europcar.se

SID 27


Träna smartare Må bättre Lev längre

Prova oss gratis! Gå in på www.wellnesstudio.se KARLSKRONA Landbrogatan 19, 0455-225 00 RONNEBY Metallgatan 1, 0457-161 00 Vilken är din drivkraft? Wellness Studio utgår från vetenskaplig forskning om motivation för att hjälpa dig hitta rätt träning för dig. Wellness Studio har träningsanläggningar i: Karlskrona, CrossFit Karlskrona, Ronneby, Jämjö, Nättraby, Rödeby, Kallinge, Bräkne-Hoby, Kalmar, Färjestaden, Växjö, Alvesta, Tingsryd.

SID 28

www.wellnesstudio.se


SUCCÉ

Tanken har nog slagit oss alla. Vårt uppdrag är att inte märkas. Din vardag blir problemfri IT.

10 % RABATT

PÅ ALLA VÅRA BILVÅRDSTJÄNSTER ERBJUDANDET GÄLLER MOT DENNA ANNONS T.O.M

29 FEBRUARI 2016 BOKA TID PÅ 0455-825 88

IT Online – Drift och övervakning till fastpris I IT Online ingår servrar, nätverksenheter, mjukvaror, projektorer, skärmar, copyprinters, skrivare, klienter samt mobila enheter. Naturligtvis går det att komplettera med fler tjänster efterhand. Besök www.staplesconnect.se för mer information.

Följ oss för nyheter

Karlskrona Bilvårdcenter 0771-68 30 00

www.ditec.se

www.staplesconnect.se

Renault KADJAR En ny crossover för nya äventyr

Just nu: Vinterhjul och 3 års fri service på köpet till Kadjar i lager! Lagerbilar från

199 900 kr

Stop watching, start living *5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Serviceavtal gäller för 15 000 km/år, max 45 000 km eller 36 månader, reservation för lokala avvikelser. Erbjudandena gäller t o m 31/12 2015. Går inte att kombinera med andra erbjudanden. Alla angivna priser är rekommenderade cirkapriser och lokala avvikelser kan förekomma. Bränsleförbrukning vid blandad körning 3,8-5,4 l/100 km, CO2-utsläpp: 99-126 g/km. Renault reserverar sig för eventuella tryckfel. Bilen i annonsen kan vara extrautrustad.

Öppettider: Må-to 9-18 Fre 9-17 Lö 10-13

renault.se

August Palmgrens väg 5 Karlskrona, 0455-615 840 Korpadalsvägen 2 Asarum, 0454-330 00 www.ahlbergbil.se

SID 29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1

Olles Korvbar Ett av Trossös absoluta landmärken har äntligen fått en rejäl ansiktslyftning. Så här ska en modern korvmoj se ut! Korven den har två ändar men Olles verkar inte ha någon och förstaplatsen på Succélistan blir liksom grädden på moset...

Grattis Stephan Gustafsson (korvkioskägare). Olles Korvbar ligger etta på Succélistan! – Vi tackar så hemskt mycket Roland. Fantastiskt roligt med denna uppskattning!

2

Clarion Collection Hotel Carlscrona I hotellets restaurang står en julgran och samlar julklappar under december månad. Klappar som sedan delas ut till behövande barn i Karlskrona med omnejd. Förra året samlades det in hela 1.121 julklappar vilket är ett rekord som man hoppas ska slås i år. Snyggt, Clarion!

Det känns ju som om Olles alltid funnits. Men hur länge är det nu egentligen? – Olles har funnits i familjens ägo i cirka 70 år, vilket vi tror är ganska unikt.

3

Mina Palez, Dennis Karlsson, Claudia Wallander, Jonatahn Nord och Soheyla Javanmiri De här eleverna från Serveringsutbildningen, Vuxenutbildningen, har provjobbat och blivit godkända att servera på självaste Nobelmiddagen i Stockholms Stadshus! Tre av dem utförde detta ärofyllda uppdrag tillsammmans med sin lärare Mattias Ohlsson. Karlskrona levererar ända in i finsalongerna!!!

4

Prostatacancerföreningen Viktor I år känns det som om Mustaschkampanjen marknadsförts bättre än någonsin. Ett av de bästa tilltagen är skapandet av Sveriges snyggaste ensilagebalar. Fyndigt och väldigt synligt, Viktor

5

Julafton i Kungsmarkskyrkan För första gången ställs det till med fest i Kungsmarkskyrkan på självaste julafton. Här behöver ingen fira jul ensam när det blir allt från julspel och mat till dans kring granen i församlingshemmet. Bra användning av en kyrka!

Har den alltid legat där den ligger nu? – Nej min pappa Olle började på Stortorget ungefär vid Klapeidaplatsen med en vagn som drogs hem på kvällarna. Till Kungsplan flyttade han runt 1950. Denna kiosk som står på platsen idag, är den femte. En av tidigare byggnader hamnade i Wämöparken och en står ute på Mastens festplats. Nu när Olles fått en uppfräschning, kan vi förvänta oss några nyheter också? – När allt är färdigt kommer vi att börja med riktigt potatismos igen och varje vecka erbjuda någon lokal eller kryddstark korv. Vi har även lite ideer hur man kan utveckla vårt hamburgersortiment. Tack Stephan för att vi fått ”grilla” dig med dessa frågor...!

TIPSA OSS!

FIASKO

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succéeller Fiaskolistan?

Politiska partier på julmarknader Kan inte våra lokala julmarknader få vara ifred från politiska partier? Det funkar liksom inte riktigt när bjällerklang och julsånger blandas med politiska argumentationer. Gör som Tomten; Rösta NEJ!

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

Välkommen till oss på

KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 www.jeppssons.se

SID 30


Ett drömhus med tradition

Mellangården är ett landskapshus med rötterna i senare delen av 1800-talet. Speciellt för den tiden är den karakteristiska sekelskiftespanelen, så kallad fasspontpanel, de vackert bearbetade fönsteromfattningarna och spegeldörrarna. Även det salsliknande vardagsrummet och det stora trivsamma köket anknyter till äldre byggnadstraditioner. Huset har 2,6 meter i takhöjd på entréplanet. Här finns allt du kan förvänta dig av ett genuint landskapshus.

God Jul & Gott Nytt År önskar vi alla kunder och vänner! Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7


kia.com

Perfekt Perfekt ur varje varje vinkel Med 17�17� aluminiumfclgar, Med aluminiumfclgar,sportpaket sportpaketoch ochdubbla dubblaavgasutblds avgasutblds cr cr nya nya KiaKia cee�d Sportswagon GT Line en av vdra allra bildskunaste bilar cee�d Sportswagon GT Line en av vdra allra bildskunaste bilar ndgonsin. Lcgg dcrtill enentystare ndgonsin. Lcgg dcrtill tystarekuph, kuph,effektivare effektivaremotor motoroch och en en helt helt nyny sjustegad DCT-vcxelldda sjustegad DCT-vcxellddasdsdinser inserdu duatt attdu dufdr fdrmer mercn cn vad vad som som syns pdpd bilden. Kom ininoch syns bilden. Kom ochprovkur provkurhos hosdin dinKia-handlare! Kia-handlare!

CRDi KOMFORT ORD. PRIS 211.900 1.61.6 CRDi KOMFORT ORD. PRIS 211.900 KRKR

Kampanjpris frdn: 192.900krkr Kampanjpris frdn: 192.900 PRIVATLEASING FRDN 3.262 / MDN* PRIVATLEASING FRDN 3.262 KRKR / MDN* Sportswagon CRDi Komfort cr utrustad med bl.a. cee�dcee�d Sportswagon 1.6 1.6 CRDi Komfort cr utrustad med bl.a. 2-zons klimatanlcggning, aluminiumfclgar, elupp2-zons klimatanlcggning, 16� 16� aluminiumfclgar, eluppvcrmd lcderratt, parkeringssensor bak, LED-ljus fram vcrmd lcderratt, parkeringssensor bak, LED-ljus fram & bak, regnsensor Bluetooth. & bak, regnsensor ochoch Bluetooth.

LCGG TILL GT LINE: 4.900 KR (vcrde 17.800 kr) LCGG TILL GT LINE: 4.900 KR (vcrde 17.800 kr)

GT Line paketet innehdller bland annat exteriurt sportGT Line paketet innehdller bland annatLED-ljus exteriurt sportpaket, 17" aluminiumfclgar, frcmre i iskubsformat, paket, 17" aluminiumfclgar, frcmre LED-ljus i iskubsformat, dubbla synliga avgasutblds, quiltad klcdsel, backkamera och dubbla synliga avgasutblds, quiltad klcdsel, backkamera och navigationssystem med sju drs fria kartuppdateringar. navigationssystem med sju drs fria kartuppdateringar.

LCGG TILL DCT-AUTOMATLDDA: 15.000 KR LCGG TILL DCT-AUTOMATLDDA: 15.000 KR

Prickscker design Prickscker design Flera av vdra modeller har vunnit Flera av vdra modeller har vunnit den prestigefulla utmcrkelsen den prestigefulla utmcrkelsen red dot design award. red dot dock design Vi lovar attaward. Vi lovar dock fursuka furbli att fursuka udmjuka!furbli udmjuka!

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90, www.rudvi.se Öppet Mån - tors 10 - 18, fre 10 - 17, lör 11 - 14

Alla erbjudanden gcller levererade bilar t.o.m. 31/12 2015 eller sd ldngt lagret rccker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller furetagsavtal och gcller endast lagerbilar. Brcnslefurbrukning blandad kurning Kia cee 3 d Sportswagon 4,0-4,4 l/100 km, CO2-utslcpp 104-115 g/km. Testerna cr gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 6. Lokala prisavvikelser kan furekomma. Bilen pd bilden kan vara extrautrustad. *Kia privatleasing: 36 mdn, mdnadskostnader inkl. moms exkl. upplcggningsoch aviavgifter. Rurlig rcnta. Max kurstrccka 1500 mil/dr, uvermil debiteras. Sedvanlig kreditpruvning sker. Slitagedelar, uvriga reservdelar och ev. tillval frdn kund ingdr inte i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Med reservation fur eventuella tryckfel. Alla erbjudanden gcller levererade bilar t.o.m. 31/12 2015 eller sd ldngt lagret rccker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller furetagsavtal och gcller endast lagerbilar. Brcnslefurbrukning blandad kurning Kia cee 3 d Sportswagon 4,0-4,4 l/100 km, CO2-utslcpp 104-115 g/km. Testerna cr gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 6. Lokala prisavvikelser kan furekomma. Bilen pd bilden kan vara extrautrustad. *Kia privatleasing: 36 mdn, mdnadskostnader inkl. moms exkl. upplcggnings-

Tidningen Succé Nr12 December 2015  

Carolina Gynning, Gynning Jewelry, Lena Widenfors, Mousserande och Champagne som passar till maten, Hälsoåret 2015, På vägen: Boven i dramat...

Tidningen Succé Nr12 December 2015  

Carolina Gynning, Gynning Jewelry, Lena Widenfors, Mousserande och Champagne som passar till maten, Hälsoåret 2015, På vägen: Boven i dramat...

Advertisement