Tidningen Succé Nr8 Augusti 2015

Page 1

Nr 8

2015

Augusti

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Lyckligare tre strokes senare HÄLSOCOACHEN

Hej då semesterkilon! VINTIPS

Prisvärda viner

UPP FRÅN INGENSTANS Succé möter Jakob Karlberg

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m. Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

ÖPPETTIDER: Söndag - Måndag: 15 00 - 21 30 Tisdag - Torsdag: 09 00 - 21 30 Fre: 15 00 - 23 00, Lör: 18 00 - 23 00 DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan - Ungdomens Hus på

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

När solen lyser och folket gör skillnad

REDAKTION

”Sommaren dör. Det är därför jag är ledsen ikväll”, sjöng John Holm i sin egen sång. Så sant. Nu (eller väldigt snart) dör den här sommaren men så väldigt ledsna för det behöver inte vi vara som bor kvar här året runt. Värre kan det vara för alla de turister som besökt vår del av landet under sin semester. Sannolikheten är nämligen stor att de lever i städer långt från havet, där det närmaste vatten de kanske ser ibland, består av någon liten insjö eller någon uppgrävd göl mitt i skogen. Långt från Sveriges soligaste stad... VISST ÄR DET fantastiskt att få leva och bo i ett område som så många människor, från så många olika länder och städer, väljer att spendera sin ledighet i? Visst, det här med soligaste staden betyder naturligtvis mycket när det gäller att locka hit ännu fler nästa sommar. Men det är långt ifrån den enda eller ens det viktigaste. Alla de som besöker oss och kommer tillbaka år efter år vet varför de gör det och det handlar om så mycket mer än solen. Det roliga är att jag tror många av dem lär oss urinnevånare vad vi har och bor i här. Något som iallafall jag hoppas leder till att vi blivit trevligare och mer hjälpsamma mot turistande främlingar. Tänk på det, att om du någon gång irriterat dig på flanerande turister som i väldigt lågt tempo ”gör stan”, så agerar de och ser ut precis likadant som du gör när du semestrar i en annan stad. JAG ÄR HELT övertygad om att det allra viktigaste, det är vad vi gör som bor och verkar här och då tror jag faktiskt vi tillhör toppen där också. Här finns nämligen många människor som driver allt från restauranger och hotell till butiker inom de flesta branscher och som vänder ut och in på sig själva för att göra staden mer attraktiv genom sättet att driva sina verk-

samheter på. Både för besökande och för oss året runt boende. Jag hoppas verkligen de får all hjälp från sin kommun eller åtminstone inte motarbetas av någon... Ska man vara attraktiv år efter år krävs det också att det händer något med lite klass. Vi har de människorna här också som sliter, periodvis dygnen runt, för att genomföra festivaler och skärgårdsfester och som tar hit artister som även turisterna känner till. De kämpar alltså också både för besökande och för oss året runt boende. Jag hoppas verkligen de får all hjälp av sin kommun eller åtminstone inte motarbetas av någon... och rolig are för var sommar. Så länge det kommer besökare hit för att njuta så har vi en levande sommarstad. Så har det inte alltid varit, kan jag säga... Eller. Jag skulle vilja formulera det så här; Solen har alltid lyst över vår landsdel. Naturen, staden och skärgården har alltid legat där det ligger. Men det är folket som bor här som med sin insats gjort skillnad och tillsammans skapat något som allt fler vill uppleva. Om så bara för några veckor eller dagar om året. Jag hoppas innerligt att de åtminstone inte motarbetas av någon... D ET B LI R RO LI GAR E

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

0455 - 192 30 (vard kl 10.00 - 18.00) info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print UPPLAGA: 34 000 ex. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. OMSLAGSFOTO: Brorbror

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 26-27 SEPTEMBER

SID 2

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

DISTRIBUTÖR: Svensk Direktreklam

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

www.facebook.com/succe

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se · www.facebook.com/succe

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.


KRÖNIKAN HAPPIEND

Lyckligare tre strokes senare... Är du trött på att höra att ”allt händer av en anledning” och att ”livet blir vad man gör det till”? Det är inte jag! Jag heter Isabelle. Idag är jag 25 år och jag har överlevt tre strokes sedan maj 2013. Tre strokes varav den senaste borde ha kostat mig livet. På utsidan syns inte det handikapp jag lever med. Jag har inga ärr som vittnar om alla de dagar jag har spenderat svårt sjuk de senaste åren. Utåt ser jag nog ut som vilken annan glad och driven ung kvinna som helst. Men när jag talar och skriver vill jag förmedla en insikt som enligt mig själv har inneburit skillnaden mellan liv och död för mig.

Jag började leva efter mina värderingar och min motivation grundade sig i att få en dag kunna hjälpa andra med min solskenshistoria. Jag insåg när jag var som allra mest sjuk att jag för att överleva behövde få känna att jag gjorde en skillnad för min omvärld och för mig själv. Jag behövde få känna mig viktig som individ. Även om mitt lilla liv inte hade en så stor påverkan på världen, bestämde jag mig för att jag faktiskt var viktig vilket gav mig kraft att orkar kämpa. Jag kom fram till att om jag kunde överleva och rehabiliteras utan mediciner med enbart min livsstil och mitt positiva tankesätt som verktyg, ja då behövs jag faktiskt här.

FÖR 17 MÅNADER SEDAN KÄMPADE jag för mitt liv i en sjukhussäng på intensivavdelningen på Royal Melbourne Hospital. 24 år gammal låg jag där och hade en pågående blödning i min hjärnstam. Det var min tredje stroke på tio månader. Då var jag oförmögen att röra mig normalt, jag kunde inte gå, jag kunde inte se, mitt balansinne var utslaget, jag hade förlorat känsel i mina armar och mitt ansikte, halva min tunga var paralyserad, jag kräktes konstant och mina läkare bara skakade uppgivet på huvudet och sa att det inte fanns något de kunde göra för att hjälpa mig.

JAG VILLE FÅ FÖRSÖKA göra en skillnad. Jag var inte redo att lägga mig ner och dö. Vilket för mig innebar att jag ville rösta med min livsstil, kämpa för mitt liv och för en hållbar, snällare, sundare och grönare värld för oss alla. Idag mår jag under omständigheterna otroligt bra, idag lever jag på riktigt ett fantastiskt liv. Det har inte varit lätt att komma hit, men det har varit värt det. Nu vill jag förmedla att man aldrig borde underskatta kraften bakom att känna sig behövd, vara viktig och skillnaden av att få känna att man gör en skillnad, stor som liten. För tillsammans kan vi göra en större skillnad än vi tror, vi är alla viktiga och vi alla behövs.

I MIN HJÄRNSTAM HAR jag en väldigt ovanlig tumörliknande kärlmissbildning. Av anledningar läkarna inte känner till blöder denna missbildning och det är det som orsakar mina strokes. Självklart var det en chock att vid så ung ålder få veta att jag tydligen lever med en tickade bomb i min hjärna. Men att jag blev sjuk, ja det var det bästa som kunde hända mig! Idag vill jag dela min historia med världen, vad som hjälpte mig, ingjuta hopp, inspirera och sprida min livsglädje. I efterhand fick jag veta att jag inte borde ha överlevt en så kraftig hjärnblödning. Att jag ändå gjorde det kanske beror på att jag bestämde mig för att vända min sjukdom till något positivt som kan hjälpa andra lika väl som mig själv.

som läser min krönika är visare än vad jag var innan jag blev sjuk, att du redan lever ett medvetet liv med vetskapen om att du behövs, att du är viktig och att ditt liv gör skillnad. Så klart ska man inte behöva gå igenom tre strokes för att känna vad jag känner idag. Slutligen, sa jag att jag är lyckligare än någonsin idag? Det är jag, tre strokes senare är jag lyckligare, gladare och otroligt mycket mer tacksam än förut. För jag är övertygad om att allt händer av en anledning och att livet blir vad man gör det till. JAG HOPPAS ATT DU

Jag håller med. Men jag är så otroligt tacksam över de utmaningar jag har ställts inför de senaste åren och för att jag fick lära mig att ovillkorligt lita på och älska mig själv! Något jag aldrig tidigare trodde att jag skulle vara kapabel till att göra. Jag fick den motivation jag behövde för att lägga om hela min livsstil och mitt tankesätt. VISST LÅTER DET ABSURT?

Sommaren är längre än du tror. Augustimåne, kräftskivor och dagg i gräset. Många tycker att sommaren är som bäst och skärgården som vackrast i augusti. Vi håller gärna med. Därför förlänger vi säsongen för våra skärgårdsbåtar så att du hinner njuta lite till. Välkommen ombord! Avgångar och tidtabell hittar du på www.affarsverken.se. RäkfRossa omboRd! Den 3-5 september bunkrar vi upp med massor av räkor på M/F Gåsefjärden! Förboka på telefon 0455-783 30.

ISABELLE FALCK

ISABELLE FALCK

FÖDD: 1990. ÄR: Social entreprenör. Egenföretagare. Föreläsare. Ekologisk matinspiratör. Vegan. Stroke överlevare. Positiv & Tacksam.

FOTO: CECILIA JÄGENMARK

BOR: Karlshamn.

Tel 0455-783 00. www.affarsverken.se

SID 3


SUCCÉ

Nielsens vintips

Vilken sommar det har varit, regn, blåst och sol. Å andra sidan så har Karlskrona haft mest soltimmar i sommar vilket jag hoppas har gett ljuvliga grillkvällar med familj och vänner. Nu tänkte jag att ni ska få tips på halvtorrt vin som många gillar att sitta och njuta med på sommaren, ett härligt balkongvin. Detta är ett vin som kan matcha upp mycket i matväg och ni ska få ett bra alternativ som ligger i budgetklass. Vi ska även titta på rosévin som är en trevlig sommardryck och i mitt tycke ett året-runtvin som kan användas till mycket. Jag har även valt två röda viner som är prisvärda, så håll till godo för nu är det vinerna som ska tala och ni kommer givetvis få förslag på vad vinerna passar till. DET FÖRSTA ALTERNATIVET är ett boxvin jag provade och tyckte var mycket prisvärt. Det kommer från producenten Tenuta Sant’ Antonio i Italien och området Venetien. Vinet heter Monti Garbi Soave (2078) pris 209 kr. Det är gjort på den traditionella druvan i området som heter Garganega, som ger friska smakrika viner med bra syra. Vinet har inslag av päron, citrus och tropisk frukt och passar bra till sommarsalladen med fetaost blandat med olivolja och toppat med lite citrus, funkar bra till skaldjur och det mesta i fiskväg.

är från Rioja i Spanien, detta är ett vin håller både kvalitet kontra prisvärdighet bra.

Producenten heter Bodegas El Coto och vinet är El Coto Blanco (2780) pris 69 kr. Vinet är gjort på den klassiska druvan Viura som har sitt signum i Rioja, ung intensiv, torrt med generös frukt, inslag av grape, persika och äpple. Passar bra till skaldjur och fisk med generösa smakrika tillbehör. alternativet är ett vin från producenten Winzerverein Deidesheim i Mosel. Detta vin har hängt kvar länge på Systembolaget och har alltid hållit en god kvalitet. Vinet heter Deidesheim Herrgottsacker Riesling Spätlese (5042), pris 99 kr. Vinet är gjort på druvan Riesling och har en bra syra som balanserar upp det söta i vinet. Här känner ni inslag av äpple, fläder, päron och en underton av honung. Ett fräscht vin som passar till mat med lite markerad sälta t ex gravad eller rökt lax. Det är även gott till en sommarsallad med en bra fetaost och tärningar med bacon eller fläsk, tärningar av inlagd rödbeta gör att syran kommer fram, mycket gott. Vinet ligger och gränsar till 100 lappen men det är mycket prisvärt. DET TREDJE HALVTORRA

DET ANDRA VITA VINET

SID 4

är ett rött vin från Portugal och från området Penìnsula

VIN NUMMER FYRA

de Setúbal, jag gillar detta vin för det är enkelt och rakt i sin karaktär. Vinet heter Alto Pina (6024) pris 69 kr och är gjort på druvorna Castelão, Aragonez och Touriga Nacional. Vinet har inslag av mörka körsbär, plommon och lavendel och även ett integrerat inslag av fat kommer fram i den generösa frukten. Ett vin till fläskkött och lamm som funkar bra till smakrika såser som det gärna kan vara lite hetta i. Mycket prisvärt. en hel del röda boxviner i år och har inte kunnat klaga så mycket på kvalitét och priser. Men detta vin tyckte jag trots sin enkelhet flöt in bra att stå redo i köket. Vinet kommer från Spanien och området Jumilla, producenten heter Bodegas Juan Gil och det är en ganska ung Bodega, grundades 2003. Vinet heter Gosa Monastrell (6297) pris 189 kr. Druvan heter Monastrell och vinet har inslag av körsbär, hallon, lite vaniljton med en kryddig ton. Passar till allt från sallader med kyckling till pasta och fläskkött. JAG HAR PROVAT

kommer från Trakien i Bulgarien och producenten Sungurlare. Jag ska vara ärlig, rosé i denna prisklass som håller hyfsad kvalitét är svårt att hitta men detta vin får man se som ett fynd. Vinet heter Leva Cabernet/ Shiraz Rosé (2660) pris 59 kr. Det är gjort på en blend av druvorna Cabernet Sauvignon och Shiraz. Här känner ni

Puycheric Syrah

Gosa Monastrell

Alto Pina

Deidesheim Herrgottsacker Riesling Spätlese

El Coto Blanco

Monti Garbi Soave

Prisvärda viner och goda tillbehör

inslag av körsbär, hallon och äpple och undertoner av citrus. Vinet passar bra till att bara svalka sig med och lättare sommarsallader och grillad fisk. Prisvärd. kommer från Södra Frankrike från området Langu e d o c - Ro u s s o l l i o n . Pro d u c e n t e n heter Foncalieu och vinet är Puycheric Syrah (2209) pris 75 kr och gjort på druvan Syrah. Inslag av ljus bärfrukt med lite undertoner av äpple och mineraler, mycket generös frukt. Passar utmärkt bra till sommarens sallader med lite lättare kallskuret i eller varför inte till den grillade laxen. Prisvärt. ROSÉVINET NUMMER TVÅ

I nästa nummer kommer ni att få lite tips på viner som passar till skaldjur och vilt.

DET FÖRSTA ROSÉVINET

LARS NIELSEN VINKÄNNARE


SUCCÉ

Kerstin och Daniel tillsammans med grannarna Ola och Mikael.

”Med brandsläckare och goda grannars hjälp gick det bra till slut” En varm måndag i mitten av maj ser Kerstin Fredlund plötsligt hur tjock vit rök tränger ut från garaget. – Jag hämtade brandsläckaren och ropade på grannarna. Ola Persson och Mikael Olausson kom springande från var sitt håll, båda med brandsläckare i händerna. – Vi tömde brandsläckarna, rullade undan en husvagn och fortsatte spruta vatten med trädgårdsslangar, berättar Mikael. – Det fanns gasol i ett låst plåtskåp i garaget, förklarar Ola. Efter tio minuter kom brandkåren och tog över. Då kändes det som att vi hade hyfsad kontroll på branden. Efter olyckan har garaget byggts upp igen. – Det har gått snabbt att få allt i ordning. Länsförsäkringar Blekinge har fixat med både snickare och ekonomisk ersättning för det lösöre som förstördes, säger Kerstin Fredlund och sambon Daniel Karlsson. Med brandsläckare och goda grannars hjälp gick det här bra till slut. Det är vi otroligt glada för. Köp en hemförsäkring av oss i år, så får du också en brandsläckare!

www.lansforsakringar.se/blekinge

Nu har det återigen blivit dags för den traditionella oktoberfesten på The Fox & Anchor! Dessa dagar firar vi en klassisk oktoberfest med enliterssejdlar, bayersk buffé och lederhosen! Vi bygger ett stort tält med plats för 360 personer. Aktiviteter i dagarna tre med ett äkta Tyrolerband fredag och lördag! Boka plats i tältet och var med på Karlskronas Oktoberfest!

Torsdag 24 september Karaokekväll med Kristian Elvingsson från 21:00 Fredag 25 september Live på Scen från 20.00 14-mannabandet Blechlawine från Tyskland. Lördag 26 oktober Live på Scen från 20.00 14-mannabandet Blechlawine från Tyskland. Frågor och bokningar: info@foxandanchor.se eller telefon 0455 - 229 10

SID 5


JUST NU KAMPANJPRISER PÅ CITY, METRO & CONSUL i utvalda läder.

CITY FÅTÖLJ + PALL

14.990:-

goldhat Reklambyrå

Väntan är över...Nu finns populära Stressless i Karlskrona!

CONSUL FÅTÖLJ + PALL

8.490:ORD.PRIS 11.210:-

METRO FÅTÖLJ + PALL

13.975:ORD.PRIS 17.840:-

Consul Fåtölj + Pall gäller utvalda läder

ORD.PRIS 17.840:-

Metro Fåtölj + Pall i skinn Paloma Svart

City Fåtölj + Pall i skinn Paloma Vanilj

Databord

METRO LÅG FÅTÖLJ

9.990:ORD.PRIS 11.830:-

Skyline Fåtölj Skinn Batick Snow 17.400:Skyline Pall 3.840:-

3.120:-

Köp till olika tillbehör till din fåtölj!

Metro Fåtölj låg skinn Batick svart

Nu har vi helt nya kampanjsängar i utställningen!

Komforten är bättre, priset är bättre, känslan är bättre... Dover Kontinental-paket 180x200 inkl bäddmadrass, gavel och ben. 3 olika hårdheter: Medium, Fast, Medium/Fast 9.995:- (14.890:-) Köp till Nackkudde 349:-/st

KOMPLETT SÄNGPAKET

Eton Kontinental-paket 180x200 inkl bäddmadrass, knappad gavel och ben. 3 olika hårdheter: Medium, Fast, Medium/Fast 12.995:- (21.190:-)

KOMPLETT SÄNGPAKET

9.995:-

12.995:-

ORD.PRIS 14.890:-

ORD.PRIS 21.190:-

Helbäddmadrass Flexi inkl lakan! Trådlös fjärrkontroll

Otroliga

Kampanjpriser!

KOMPLETT SÄNGPAKET

29.995:-

Dover Ställbart-paket 180x200 inkl bäddmadrass, gavel och ben. 3 olika hårdheter: Medium, Fast, Medium/Fast 19.995:- (27.890:-)

ORD.PRIS 38.790:-

KOMPLETT SÄNGPAKET

19.995:ORD.PRIS 27.890:-

Eton Ställbart-paket 180x200 inkl bäddmadrass, knappad gavel och ben. 3 olika hårdheter: Medium, Fast, Medium/Fast 29.995:- (38.790:-)

mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 12-16 www.bromollamobler.se • Tfn: 0455-36 78 80


Shopping. Mat. Inspiration. Vi har allt du behöver samlat under ett tak, i över 30 välfyllda butiker. Här hittar du allt från mode, skönhet, mat och inredning till Swedbank, Systembolaget, Apotek och ICA Supermarket. Slå dig ner på en av våra serveringar ute eller inne, njut av en god bit mat, sushi eller fika. Hos oss hittar du en mix av unika butiker och större kedjor, där kända varumärken möter lokala guldkorn.

Ladda din smartphone gratis hos oss!

Öppet vardagar 10.00-18.00, lördagar 10.00-16.00 ICA Supermarket 07.00-23.00

BUTIKER I WACHTMEISTER GALLERIA ACCENT · APOTEKET · BIKBOK · CAFÈ 1344 · CHOCOLATTE CITYHALLENS SPEL & TOBAK · COOKIE & I · CUBUS · DAG & NATT · DIN SKO DRESSMAN · ENKLA · FIRST HOTEL JA · FLASH · FLÜGGER FÄRG · GEORGES GLITTER · ICA SUPERMARKET CITYHALLEN · INDISKA · INTERSPORT · JC KULLERBYTTAN · MOBILIZERA · NEAT MONKEY · SPECSAVERS OPTIK SUMO SUSHI · SWEDBANK · SYNOPTIK · SYSTEMBOLAGET WACHTMEISTER SKO & NYCKELSERVICE · THE BODY SHOP

wachtmeistergalleria.se Följ oss!


SUCCÉ

En sommar full av guldkorn! Antingen är sommaren ett startskott eller ett avslut. Man kan välja vilket som passar bäst! Smaka på ordet SOMMAR… Det är då som det oavsett väder händer, ja, det som händer alltså och för varje ny sommar så är det fantastiskt! Musikevenemang på flera platser runt om i Karlskrona, Hasslöfestival, Skärgårdsfest och mängder av timmar vid havet för människor både från när och fjärran. Vissa har sett allt medan andra har siktat in sig på väl valda guldkorn. Hur som helst, här kommer ett urval av bilder från den fantastiska sommaren som varit i Karlskrona.

EVA MELLQVIST FOTO: IZZA ARONSSON

SID 8


SUCCÉ

VILKEN SOMMAR VI HAR HAFT...

Massor av snygga nyheter från Lily and Rose. Pris från 295:-

Man må säga vad man vill om den svenska sommaren, men den är ganska behaglig. Visst regnar det, visst är det mygg och visst bränner man axlarna men den är ändå lika älskad. Vädret sommaren 2015 har varit väldigt oförutsägbart men den kanske kan klassas som en normal svensk sommar. Fast jag håller med alla som säger att vädret ALDRIG varit så dåligt som i år. När jag var liten var sommarloven jättelånga, det var ALLTID sol och vi badade jämt. Precis som vintrarna – det var ALLTID snö och is. Troligen är mina minnesbilder inte helt korrekta. har vi inte kunnat tillbringa 3 månader på badstranden, men tänk vad mycket annat man har kunnat göra av den enkla orsaken att vi bor mitt i ett semesterparadis, mitt i skärgården. Vi har kunnat gå på våra väldigt fina muséer, vi har kunnat lyssna på en aldrig sinande ström av musikevenemang och vi har kunnat åka turer med skärgårdsbåtarna. Det har varit Skärgårdsfest och vi har kunnat sitta på någon av alla uteserveringar. Vi har dessutom kunnat gå på alla trevliga guidade turer. Alla barn har kunnat leka i den nya fina lekparken i Hoglands Park och vi har kunnat shoppa i någon av alla unika butiker vi har mitt i citykärnan. Att bara strosa runt i vår stad är en upplevelse i sig. SOMMAREN 2015

Hoglands Park började en tisdag efter midsommar med att vi var tvungna att ställa in. Prognosen på måndagkvällen var regn, regn och lite mer regn. Ingen höjdarprognos med andra ord för varken loppis-säljare eller besökare. Döm om vår förvåning och

säkert vädergubbarnas också, när det inte kom en enda droppe på hela dan. Vädret de resterande tisdagar var desto bättre så loppiset blev en succé trots allt. I Hoglands Park kunde man träna varenda morgon måndag till lördag under sommaren. Det var ett mycket populärt arrangemang som Karlskrona City genomförde i samarbete med BLT tillsammans med Friskis & Svettis, Wellness och Lok&Motion. sakta mot höst. Vidrigt tycker en del, medan andra tar chansen och tittar på allt nytt och fräscht som fyller butikerna. NU GÅR DET

Öppettider mån-fre 10-18, lördag 10-15

Hantverkaregatan 9 Karlskrona info@alvashus.se www.alvashus.se

höjdpunkter! Lördag den 19:e blir det Karlskrona Torgfest mellan klockan 10.00 – 16.00, följt av Krogrundan på kvällen. Håll utkik i tidningar, Karlskrona stadsapp, www.karlskronacity.net och på XXL-skyltar. MISSA INTE SEPTEMBERS

2 FÖR 1 FRÅN 1595:-

LOPPISEN I

LOTTA HAUFFMANN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

lotta@karlskronacity.net

Bröllop, konferens eller fest? Privat eller företag?

Boka din synundersökning på specsavers.se

HYR CITYTÅGET!

Tåget går att hyra året runt för alla typer av tillfällen. Mer info: www.karlskronacity.net

Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 00

Karlskrona

Borgmästaregatan 15, recept 0455-267 00enkelslipade standardglas (index 1,5). Vid val av andra glas eller ytbehandlingar 2för1 från 1595 kr gäller samma inklusive tillkommer kostnad för båda glasögonen, enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med erbjudanden. ©2015 Specsavers. All rights reserved. 2för1 från 1595 kr gäller samma recept inklusive enkelslipade standardglas (index 1,5). Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad för båda glasögonen, enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med erbjudanden. ©2015 Specsavers. All rights reserved.

SID 9


levelseven.se

SUCCÉ

UTSIKTEN SOM MÖTER DIG ÅRETS ALLA DAGAR

DIN NYA UTSIKT?

Klappar ditt hjärta för Karlskrona så kommer du att älska Nordstjärnan. Byggnadens stora glaspartier är som ögon motavdekv.fantastiska utsikterna. Nuvidöppna pågår försäljningen Nordstjärnan - 18 exklusiva lägenheter med än generösa terrasser på Möllebacken mitt i Karlskrona centrum. Men Nordstjärnan erbjuder mer bara betraktelse, här intar utelivet en För ytterligare information besök nordstjärnan.nu särställning. Att kunna kliva ut och bli en del av scenerierna tillför ytterligare en dimension. De terrassliknande balkongerna som tillhör varje lägenhet ger svängrum att njuta. Inga räcken skymmer sikten utan även här dominerar glaspartier för största möjliga kontakt med omgivningen. På toppen breder ytorna ut sig ännu mer. Nordstjärnans penthouse stoltserar med extraordinär terrass. Med himlen som tak ligger Karlskrona för dina fötter med en spektakulär panoramavy som ingen av dina gäster någonsin kommer att glömma.

cafastigheter.se

VI HAR FÅTT SOLSTING Nu får du 25 % rabatt!

Gäller på ordinarie priser på samtliga av våra hårvårds och styling produkter från Revlon, Matrix samt GHD’s stylingprodukter och borstar. Erbjudandet gäller från den 25/8- 5/9 2015

GILLA OSS PÅ

FACEBOOK www.facebook.com/ etage.karlskrona

Lyx är vår lägsta nivå Riksgallerian, Ronnebygatan 40 0455 - 121 30 | info@salongetage.se

SID 10


SUCCÉ

FOTO/3D: MORGAN KARLSSON/TENGBOM, LEVELSEVEN.

Att leva och bo mitt i city Karlskrona är en stad i förändring. Tittar jag i backspegeln så kan jag utbrista, - Tack o lov! Till er som inte minns så kan jag avslöja att det fanns en tid när inte en kotte åkte till Karlskrona, varken för att shoppa eller att uppleva något extra. Tvärtom, vi försvann som en avlöning till kringliggande städer inom en 15-milsradie. Karlskrona var liksom inte speciellt attraktivt, det var en blåsig håla med knapert utbud och med det militära som huvudattraktion. Karlskrona i nutid är något helt annat, det har blivit oerhört attraktivt att besöka och vi har ett bra utbud av både shopping och upplevelser. Det är en stad där gammalt och nytt möts, skapar harmoni utan att sudda ut den historia som finns. CA Fastigheter AB har varit delaktig i samhällsplanering och utveckling av Karlskrona i mer än 25 år. De är en av Karlskronas drivande aktörer i utvecklingen för att stärka stadskärnan. Ulf Åberg som är regionchef i Karlskrona brinner för att bygga, förädla, förbättra och att öka tillgängligheten på Trossö. Satsar på Trossö I kvarteret Nordstjärnan på Möllebacksgränd uppför nu CA Fastigheter en exklusiv byggnad med arton bostadsrätter där de boende får en fantastisk utsikt över Karlskrona. Det är en entusiastisk Ulf Åberg som berättar om de

projekt som redan genomförts på Trossö och de kommande som ska göra Karlskronas stadskärna ännu mer attraktiv. – Det är väldigt roligt att vara delaktig i att utveckla och påverka för att göra Trossö attraktivt. Vi måste hålla igång byggsektorn och vi behöver rotation på bostadsmarknaden. Nyckeln till framgång bygger på ett bra samarbete med fastighetsägare, kommunen och handeln. Västra delen av Ronnebygatan har blivit en väldigt fin gågata och det är viktigt för handeln att vi förnyar stadsmiljön och skapar platser där människor vill vistas, säger Ulf Åberg. Idag tycker jag att vi har en bra dialog med alla inblandade och att kommunen lyssnar på oss ”samhällsbyggare” som strävar efter att berika folklivet och gynna stadskärnan. A-stråken prioriteras för gående men vi måste även skapa en fungerande tillgänglighet för fordonstrafik.

Vill du visa att ditt företag finns?

Ulf Åberg, stolt regionchef på CA Fastigheter i Karlskrona.

Det är A-stråken som har blivit naturliga mötesplatser. Här samsas butiker, fik och matställen som ger oss ett levande gatuliv. Havsutsikt är vi Karlskronabor vana vid och Nordstjärnan blir ett nytt landmärke i Karlskrona, som kommer att bli väl synligt både från land och vatten. Byggnaden smälter väl in i omgivningen och är anpassat till miljön med det bästa av samtida arkitektur och med genomgående kvalitativa materialval. Ett unikt boende Nordstjärnan ger möjlighet till ett exklusivt boende med utsikt över Karlskronas takåsar och nu pågår försäljningen av välplanerade bostadsrätter med utsökt inredning och ett attraktivt läge i Karlskrona centrum. Går allt enligt planerna så startar bygget i höst och kommer att pågå i cirka femton månader. Byggnaden är ett så kallat

Nr 05/06

Nr 2

Februa

2015

ri

Succé

Karlskr

ona/Ronneb

y

www.s

uccebl

ekinge

Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0455 - 192 30 eller info@succeblekinge.se.

2014

Maj/Jun

i

TEXT OCH FOTO: EVA MELLQVIST

Nr 08 Succé Karlskro

na/Ronn

eby

www.su

ccebleki

2014

Nr 11

KRÖNIK

November

Succé Karlskrona/Ronneby

VINN KRONA KARLS CITY’S NTKORT! PRESE

SPECIAL!

Allt för llop ditt brö

RA ATT GÖ CK M EBA EN CO

ka

KRÖNIKA

Bry t! Omtagnin g!

Citro POLI

KarlskroKlipp ut! na Pride’s program

BILEN

Nya Kia Soul

I REGN B Å ALLA FÄ GENS RGER! Succé möter

onsen Salom Sanne möter Succé KARLSK

RONA Borgmäs

taregata

KARLS

KRON

atan 15

ästareg

A Borgm

Succé

Karls

krona

/Ron

neby

www .succ

eblek

inge.

se

; 0455

- 267 00

ers.se pecsav

N

BILEN

KRÖN IKAN

är det Ibland ibland h upp oc det ner är

rd Nya Fo - rakt eo Mond alen in i fin S

sti

Elaka kamra är til ten lbaka

AN

Ryggen mot rasister

Ekologis viner

Augu

www.succeblekinge.se

POLISEN

VINTIP

2014

nge.se

.se

BILEN

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ.

punkthus där lägenheterna är organiserade runt ett trapphus. En av fördelarna med denna byggnadstyp är att lägenheterna får dagsljus och utsikt åt flera håll. Varje lägenhet i Nordstjärnan har som tillval möjlighet till egen bilplats i fastighetens privata garage. Därifrån kan du bekvämt ta hissen rakt upp till din ytterdörr. För dig som vill bo och leva mitt i city, kika in på hemsidan nordstjärnan.nu, där möter du ett unikt boende.

n 15 ; 0455

- 267 00

; www.sp

ecsavers

.se

Jonas Garde ll

SEN

ën Ca ctus

Mötet Hann med a

KRÖNIKAN

Staden i vattnet POLISEN

Stulna minnen HUS & HEM

Förändra och förnya ditt hem TRUMMENÄS UDDE

Nybyggarna flyttar in

Succé möter Mar

I ETT VACKERT VINTERLAN D Succé möter Sarah Dawn

MR OCH LADIES N MR L AS V IGHT EGAS KARL

SKRO

tin Sten marck

NA Borgm

ästar egata

n 15 ;

0455

- 267

00 ; www .spec

saver

s.se

Finer

; www.s

KARLSKRONA Borgmästaregatan

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

SID 11


SUCCÉ

Emily är tillbaka i huset!

Premiär Tisdag 25 augusti kl. 10.00

Hos oss betalar du endast hälften av vad som står på prislappen och aldrig mer än 300:- per plagg. Vi säljer nya kläder från olika konkurser, därför kan vi hålla så låga priser. Just nu har vi damkläder från XS /36 till XXL /46 från Culture, Peppercorn, Claire, Soyaconsept, Ajlaik, Street One, Mac Scott och Brandtex. Vi har även ett parti med barnkläder med bra kvalité.

Välkomna!

Hantverkaregatan 11, 37135 Karlskrona karlskrona@halva-priset.se Telefon: 0723 666 580

Måndag - Fredag 10 - 18, Lördag 10 - 14

SID 12

Emily i den vackra festvåningen på Statt som hon vill gjuta nytt liv i.

Med anor sedan 1890 är Stadshotellet i Karlskrona något alldeles speciellt. Här andas väggarna historia med trapphus och festvåning som är fantastiskt utsmyckade. Emily Karlsson har funnits i huset sedan 2002 då hon började arbeta i garderoben på Statt. Under en period ville hon pröva något nytt, läste ekonomi och arbetade som redovisningsassistent under 1 1/2 år. Hon skulle lämna restaurangbranschen för att göra något annat. Trodde hon! Men nu är hon tillbaka i ”huset” som ny delägare i Matkonsult AB tillsammans med Fredrik Larsson och Torbjörn Jonsson. – Det var inget svårt val när jag fick frågan om att komma tillbaka. Jag har lärt mig jättemycket under den korta tiden jag har varit borta, känner att jag har utvecklats och fått en kunskap som är väldigt viktig. Nu ska vi satsa på cateringen och en del nya koncept, från det lilla till det stora evenemanget. Alla ska känna att de från det första mötet med oss ska få sina behov tillgodosedda. Vi kommer även att satsa på att bli mer flexibla i utbudet i vår catering, kunden ska själv får vara med att påverka och kanske inte alltid bara få välja vid en låst meny. Att lämna restaurangbranschen gick inte så bra alltså? – Nej, jag ville egentligen testa något nytt men det är ju detta jag älskar att göra. Det är ju här jag ska vara och nu kommer vi att satsa på utbildning för personalen som jag hoppas ska känna lika

Fredrik Larsson och Emily Karlsson.

starkt för sitt arbete som jag gör. Det är en förutsättning för att man ska göra ett bra jobb. Min största önskan är att vår otroligt vackra festvåning ska bli ett naturligt val vid olika event, konferenser och bröllop. Det finns många fantastiska lokaler i Karlskrona men de är oftast stängda för allmänheten. Statts festvåning är magnifik och jag hoppas att fler ska upptäcka hur vacker och användbar den faktiskt är. Jag är så glad för att återigen förknippas med Matkonsult så nu är jag tillbaka och brinner verkligen för att få arbeta i huset igen.

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN


SUCCÉ

Höstnyheter

Karlskronas NYA VILLAOMRÅDE tar form

Vi går mot mörkare tider, både när det gäller färger och inredningsdetaljer. Nu ser vi fram emot att butikerna snart är fyllda med höstens nyheter.

TRUMMENÄS UDDE ÄR EN SKÄRGÅRDSIDYLL med närhet till hav, natur och golf. Nu är flera hus färdigbyggda och snart är hälften av tomterna sålda. Hitta din drömtomt hos oss!

Mer information, tomtkartor och kontaktuppgifter:

www.trummenäsudde.se

Nr 09

2013 Oktob

Nr 11

Decemb

2012

er

Succé

Karlskro

na/Ron

neby

www.su

cceblek

er

inge.se

Nr 3

2015

Mars

Succé Karlskrona/Ronneby

Succé

Karlsk

rona/

Ronn

eby

www .succe

blekin

ge.se

www.succeblekinge.se

KRÖN

IKAN

Hur det blev onsd ag? SUCC É OPEN Vilka buck tog he m lan? KRöNiK

BILEN

aN

VINTIPS

På G

Mjöd = Intressant

MODE

let Chevro kör Malibu säkert

BileN

Sista min r klappa

Handla i na Karlskro och vinn ort! presentk

uten-

tre re e, bät Störr nu vackra n och ä Succé

möter

on Jill Johns

Wellness visar vårmodet

KRÖNIKAN

Att packa väskan

VW Go Spor lf tscom bi

NAN

KUNGEN AV POP ÄR I TOPPSKICK Succé möter Thomas ”Orup” Eriksson

NE G ROC RÖNVAL KAR L FETT Succ é möt er Nan ne Grö nval l

KARL

SKRO

NA Borgm

ästare

gatan

KARLSK

RONA

n 15 ; 0455

- 267 00

; www.sp

15 ; 0455

- 267

00 ; www .specs

avers

.se

ecsavers

.se

taregata

Borgmäs

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

Har du missat något nummer? Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se

Höstens nyheter finns nu hos Alvas Hus.

U! L A S L L I T R TOMTE Nu har vi tomter i Öljersjö (pris från 350.000 kr), Torsnäs, Nättraby, Lösen och flera andra områden.

Kontakta oss för mer information. Försäljning av tomter och nyproduktion av stugor och villor

www.huspunkten.com 0708 - 203 451 / 0708 - 444 685 Härliga inredningsdetaljer i höstiga färger från Hemtex.

SID 13


SUCCÉ

Hej då semesterkilon! Tänk om det vore så enkelt att det var öppet köp på alla semesterkilon som lagt sig på många utav oss under sommarmånaderna. Tänk om vi kunde skylla på henne som sålt glass vid stranden, sambon som vill ta det lugnt mest hela tiden, barnens plötsliga glassbehov i värmen som drabbade mig också, gymmet som hade färre av mina favoritpass, löprundan som det blev alldeles för varmt för eller att kompisarna drog med mig på för mycket partyn osv... Jag har genom åren som träningsinstruktör och viktminskningscoach hört så många förklaringar att jag skulle fylla flera sidor i min framtida bok, utan problem. Jag brukar vänligt men bestämt fråga vems ansvar det är och hur planen ser ut framöver. Jag vill hellre höra att du på ett njutningsfullt sätt gått lite utanför ramarna men nu är motiverad att förändra tillbaka till de goda vanorna. Det är OK. Det är inte fel att luta sig tillbaka på semestern så länge man mår bra utav det! Så länge du laddar batterierna på ditt egna sätt och gör sånt som ger dig energi.

Om du har trillat ner i ett sockerberoende är det en bra idé att snällt men bestämt plocka bort samtliga sockerbomber såsom läsk, kakor, glass, godis, drinkar och snacks. Varje dag utan sockret är en vinst och till slut vinner du matchen. Inget märkvärdigt egentligen, börja med en eller flera goda vanor. Redan idag!

som jag vet fungerar för majoriteten och som jag själv förespråkar, är att man börjar med att lägga till fem bra vanor istället för att ta bort dåliga vanor. Eller jo, det finns en vana som du kan behöva ta bort redan idag om du vill lyckas lättare och det är sockret.

2. Frukosten! Har frukosten snarare bli-

MINA BÄSTA TIPS

gärna ett ägg eller två. En bra frukost sätter igång kroppen och minskar risken för överätning vid dagens övriga måltider. 3. Promenera! Satsa på 1 timmes rask

promenad varje dag under den kommande månaden. Hitta tiden och prioritera den. Tempot ska vara så högt att du blir ordentligt varm.

1. Kicka igång förbränningen redan på

morgonen! Lägg i några skivor färsk ingefära i hett vatten och drick direkt när du vaknar. Ingefära innehåller flera ämnen som bland annat höjer energiförbrukningen och gör att du bränner mer fett.

vit brunch under sommaren? Dvs mer utav det mesta och senare på dagen. Helt ok, men nu är det dags att komma in i rutiner igen. Frukosten kan i första hand istället bestå utav bär, grönsaker, grapefrukt, yoghurt, magert pålägg och

4. Rätt fett! Fokusera på rätt fett. Ät lax, makrill och annan fet fisk 3 ggr/vecka. Komplettera gärna med tillskott av omega-3 och vegetabiliska oljor i måttlig mängd. För att förbränna fett behöver du fett, och då i form av bra sådant.

utav dem som tappat formen under ledighet och sommartider är du inte ensam. Men ansvaret är bara ditt att ta tag i det och stabilisera, att inte fortsätta i samma vanor som på sikt kan ge en övervikt. Det är lättare att stanna upp nu än att ta tag i det senare! Jag önskar jag kunde säga det men det finns tyvärr inget öppet köp på extrakilon. Du behöver göra ett aktivt val redan IDAG om du vill bli av med dom! OM DU ÄR EN

5. Vardagsmotion! Ta cykeln istället för

bilen, gå istället för att ta bussen, ta trapporna istället för hissen. Bestäm dig för att göra aktiva val vid alla tillfällen som ges. Är du osäker, ta på dig en stegräknare och se till att komma upp i minst 10 000 steg.

SANDRA ANDERSSON HÄLSOCOACH, WELLNESS STUDIO

Svårt att ta ögonen från bilen? Ta den tid du behöver. När du är färdig, boka en provkörning.

Ford Fiesta:

Dynamiska Lätt attLED-strålkastare älska.

Bilar

hemma Nya Ford Mondeo kommer bli din bästa vän i vintermörkret. Dynamiska NYA FORD MONDEO TREND f ö r o Visste du att Ford Fiesta är den sålda småbilentill i Europa? För tredje året i rad dessutom. mgåen LED-strålkastare läser av mest allt från hastighet omgivning och anpassar de Kanske är det för därefter. att den finns i så många härliga färger att du enkelt kan få en somFRÅN passar just dig? belysningen Välkommen! KOMBITILLÄGG :leve7500 r a n s! Eller kanske är det för att den är så rolig att köra? Nu kan du dessutom få den riktigt välutrustad. Inte konstigt att alla vill ha en.

236 000:-

FORD FIESTA TITANIUM 80 hk

15" 5x2-ekrade aluminiumfälgar, backstartshjälp, eluppvärmd vindruta, elmanövrerade och eluppvärmda ytterbackspeglar, fjärrstyrt centrallås, Ford MyKey, LED-varselljus, dimljus fram, färddator m. m.

KAMPANJPRIS FRÅN

Lanseringserbjudande*.

134 900 :-

MONDEO TITANIUM

*

MONDEO TREND

15 000kr i rabatt 10 000kr i rabatt

KARLSKRONA Verkstadsgatan 2 • Tel: 0455-33 66 00 KALMAR Strömsbergsvägen 1 • Tel: 0480-42 51 00 Bränsledeklaration blandad körning (1,6 TDCI ECOnetic 115 hk – 2,0 EcoBoost 240 hk): 3,6 – 8,2 l/100 km, 94 – 190 g CO /km. Bränsledeklaration blandad körning: 3,3–5,9 l/100 km, 87–138 g CO2 /km. * Kampanjpriset baseras på en Ford Fiesta Titanium2 1,0 l. 80 hk. * Lanseringpaketet gäller bilar med registrering senast 31 mars 2015.

SID 14


JAKTMÄSSA I KARLSKRONA FREDAG 4 SEPTEMBER

Massor av leverantörer på plats kl. 12.00 - 19.00 och mängder med fina erbjudande. Välkomna! * 10 % rabatt på alla beten * Halva priset på Garmins ekolod! * 10 % på alla begagnade vapen! NU 249:Pinewoodskjorta 2pack Zodiac radioapparater

10% rabatt + skogsantenn på köpet!

Seeland gummistövel

9795:-

NU 7 995:-

799:-

Browning A-bolt

NU 499:-

Treksta Känga Oslo GTX

+ Stalon Whisper

2995:-

NU 1495:-

848:-

NU 549:Fiskeset

Cherrywood 8” + Cardinal 54FD

499:-/ask

NU 149:-/20 patroner

NU 299:Winchester

1 690:-

NU 999:-

Winchester övningsammunition

Jaktia Hagelammunition

Fler fina erbjudande i butiken!

Begränsat antal, först till kvarn!

Power Max 308+30-06

6,5*55/.308

36gr 1or,3or,5or 250st

Amiralens Köpcenter, KARLSKRONA | Tel 0455 - 13 331 | www.jaktia.se

SID 15


SUCCÉ MÖTER

Jakob Karlberg upp från ingenstans

Självklart lyssnade jag in mig på AC/ DC och annan 70-talsrock också. Jag är ett stort fan av Max Martin och den typen av pop också. Men min största inspirationskälla har varit John Mayer, i tonåren kom han in som min stora gitarrhjälte och har betytt extremt mycket för mig i min utveckling.

Jakob Karlberg är sångaren och låtskrivaren som står bakom årets största genombrott. Debutsingeln ”Fan vad bra” hörs överallt just nu. Den sålde raskt platina och har legat på A-rotation på P3 och låg på 10 i toplistan på Spotify. När sommarens stora hitvarningar diskuteras nämner många 20-årigen från Alingsås.

Hur kom du in på musiken från början? – Genom mina låtskrivarfärdigheter efter gymnasietiden. Jag gick först estet i Alingsås, jag har aldrig varit fan av skola direkt, jag gillade musiken och sket i resten kan man säga. Sedan efter studenten gick jag vidare till Musikmakarna i Örnsköldsvik, en tvåårig yrkeshögskola där man lär sig skriva låtar och utvecklas som musiker. Där jobbade man sig fram genom att till exempel bli tilldelad en egen studio och en deadline inför en låt man skulle göra. Utbildningen är väldigt praktiskt inriktad. För mig som kom från lilla Alingsås var det jätteroligt att träffa andra likasinnade elever med samma inriktning och färdigheter som mig. Det var hög stämning och man inspirerades av varandra genom att bara leva mitt uppe i allt det kreativa skapandet.

Sommarhiten som Jakob Karlberg skrev tillsammans med Simon Strömstedt och låtskrivarduon Kretsen tog honom hela vägen till Sveriges största skyltfönster för våra mest kända artister, Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg. Jakob har under flera år byggt upp en trogen fanskara genom sin Youtube-kanal där han försett sina följare med covers på kända låtar. Hans versioner har över en miljon visningar och populärast är hans cover av Aviciis ”Wake Me Up”. Kändes det lite som att kliva upp från ingenstans? – Ja, alltså. Det har varit flera sådana promotiongig i sommar. Det har varit TV-framträdanden med Allsången på Skansen och Lotta på Liseberg. Nu är jag ute på Rix FM-festival och bidrar med min låt på några stopp runt om i landet. Den stora förändringen har varit att jag har en låt som alla kan och i princip alla går och nynnar på. Det är så klart en speciell känsla. Att få sjunga och spela på Skansen till exempel var ett stort steg till att gå från helt okänd till en pserson som känns igen på stan. Vad händer nu efter sommaren, har du mer nyskriven musik på gång? – Vi har inte riktigt bestämt oss för hur vi ska göra. Jag har precis släppt en ny singel som heter ”Fel på dig”. Sedan får vi se om det blir fler singlar eller om det blir en EP eller kanske till och med ett helt album. Det är ett beslut som jag och de producenter och låtskrivare jag jobbar med på skivbolaget får jobba fram tillsammans. Det var skivbolaget Sony som kontaktade dig? – Ja, de hade hittat min youtubekanal där jag hade lagt upp videoklipp där jag sjunger och spelar några låtar som jag lagt upp där. Därefter kontaktade de mig och vi inledde ett samarbete. Vad önskar du dig i framtiden som artist? – Mitt mål är att göra en lång karriär av detta som har blivit nu. Jag vill inte att det bara ska bli en sommarfluga och bara en låt. Men jag tror att om jag bara fortsätter att leverera, gör bra låtar och bra musik kommer jag att gå vidare med det. Det är som liveartist

SID 16

jag helst vill jobba. Jag vill spela mycket ute som liveartist på olika ställen. Jag ser mig själv först och främst som gitarrist. Det är jag och gitarren, det finns så mycket kärlek där. Jag vill dra runt på festivaler och spela, göra låtar och kanske bygga ett album. Jag trivs väldigt bra med det som hänt just nu och vill ha kvar det i livet. Du har redan publiken och du låg på 10 i top på Spotify i antal flest lyssningar med din låt ”Fan va Bra”. Kan man säga att du har hög potential för att lyckas? – Ja, senast jag kollade låg antalet lyssningar på 14000000, skrattar Jakob. Min uppgift nu är att tillsammans med andra låtskrivare som jag jobbar med, ta fram många starka och bra låtar så att det finns att välja på. Sedan får vi se vilket format jag släpper dem i. Vi lever i en tid där folk inte lyssnar på album på samma sätt som förr. Idag ligger det stort fokus på singel-lyssning och enstaka låtar. Samtidigt skulle det vara en cool grej att släppa ett helt album någon gång. Vad händer mer till hösten? – Jag har satt ihop ett eget band som kommer att kompa mig på live-

spelningar i höst. Det är folk i min egen ålder och väldigt duktiga musiker. Jag har fått till den där exakta bandkänslan som jag länge velat ha. Så vi ska ut och spela tillsammans i höst på klubbturné, det ska bli väldigt roligt. Alla datum är inte spikade ännu, men håll utkik efter ”Jakob Karlberg” med band! Hur jobbar du när du skriver musik? – Jag skriver ofta ihop med andra musiker så det kan vara att någon har en första idé och sedan hänger jag på. Simon Strömstedt heter en kille som jag jobbat fram de två låtar som jag lanserat i år. Det är en studiomusiker som jag lärt känna väl och vi har blivit väldigt bra vänner, det är kul. Eller skriver jag helt själv och då börjar det med musiken och melodin, en titel eller en textidé. Jag är i och för sig en melodikille fast jag har mer och mer börjat intressera mig för texterna, speciellt när de är svenska, då är det riktigt roligt. Vad lyssnar du själv på? – Jag har ända sedan jag var liten lyssnat väldigt mycket på hårdrock och kommer egentligen från det hållet. Jag lyssnade på Kiss och Thin Lizzy men också The Police som är lite popigare.

Till sist, varför tror du att ”Fan va bra” kom att slå igenom så hårt? – Jag tror faktiskt bara att det handlar om att det är en jävligt stark låt som når brett över alla åldrar, det visar inte minst statistiken på Spotify om. Det är en stark, somrig och effektiv poplåt med bra titel och tema. Hoppas verkligen att folk ska gilla nästa låt ”Fel på dig” och att den kommer att flyga lika högt som ”Fan va bra”, avslutar Jakob Karlberg

GUNILLA STRÖMBERG FOTO: BRORBROR

JAKOB KARLBERG ÄLDER: 20 år FRÅN: Alingsås BOR: Stockholm BAKGRUND: Gick vidare

till Idols slutaudition 2011. Har spelat i rockabillybandet Sixten and the Cupcakes. AKTUELL: Sommarhiten ”Fan va bra”, som han har skrivit ihop med Simon Strömstedt och låtskrivarduon Kretsen (David Landolf & Noël Svahn).


För Aili är resandet vardag. Restiden tillbringar hon med att lyssna på musik, surfa på mobilen eller läsa.

När resor blir barnsligt enkla. En mer berest tolvåring får man leta länge efter. Så gott som dagligen åker Aili långa sträckor med Blekingetrafikens tåg eller bussar. Hon far kors och tvärs mellan mamma i Karlskrona, pappa i Karlshamn och träningen i Ronneby. Aili var inte mer än åtta år när hon började resa på egen hand. Många vuxna imponeras över hur en så ung tjej klarar av att passa tider och hantera förseningar och byten alldeles själv.

Trygga resor Mamma och pappa är inte bekymrade. De vet att resorna fungerar enkelt, säkert och bekvämt. Dessutom slipper de tillbringa massor av tid i bilen med att skjutsa fram och tillbaka mellan hemmen, skolan och dansträningen, vilket sparar både tid och miljö. Aili tar det hela med ro. – Det är inget konstigt. Jag är van och känner mig alltid trygg, säger hon. – Tryggheten kommer nog av det fina bemötande Aili fick från början, berättar pappa

Martin. När vi provåkte första gången hade vi en otroligt hjälpsam lokförare som tog hand om och pratade med Aili. Sedan dess har det alltid gått jättebra. För Aili är resandet vardag. Restiden tillbringar hon med att lyssna på musik, surfa på mobilen eller läsa.

Säkert med Resekort Resekortet fyller föräldrarna på med Reskassa med jämna mellanrum. Med den nya förlustgarantin är borttappade kort inte längre några bekymmer. – Vi har registrerat Resekortet i Blekingetrafikens Webshop. Om Aili skulle förlora sitt kort får hon ett nytt utan att förlora några pengar. Så inte ens det behöver vi oroa oss för, säger pappa Martin.

Förlustgaranti. Registrera ditt Resekort på blekingetrafiken.se/webshop för att kunna spärra Resekortet vid en eventuell förlust. Ett nytt kort skickas då hem till dig med samma belopp som vid spärrtillfället. Text: Per Tedin, Textförädling Fotograf: Kristian Andersson

Trafikupplysning 0455-569 00 | blekingetrafiken.se

SID 17


När testade du din hud senast? På LloydsApotek kan en hudexpert hjälpa dig att lära känna din hud. Vi erbjuder en kostnadsfri hudanalys direkt i våra apotek. Analysen tar bara 5 minuter. Baserat på resultatet ger våra hudexperter dig tips på hudvård och rekommenderar hudvårdsprodukter som passar din hudtyp. Välkommen in och testa idag!

ård ld hudv

på utva

L300 Ansiktsvård Naturligt fuktgivande och reparerande hudvård.

Från 41:(Ord pris från 59:-)

va på och gå t* köpe

p till Spara up

50kr

Nuxe Lyxiga hudvårdsprodukter av högsta kvalitet.

Proactiv+ 3-stegskit Effektiva produkter för fet och oren hud.

Från 67:-

NU 449:-

(Ord pris från 89:-) *Begränsat antal

(Ord pris 499:-)

Lokala sortimentsavvikelser kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning. Gäller t.o.m. 13 september 2015.

JAKTMÄSSA I KARLSKRONA FREDAG 4 SEPTEMBER Massor av leverantörer på plats kl. 12.00 - 19.00 och mängder med fina erbjudande. Välkomna! Aimpoint! Prova på att skjuta med Aimpoints nyheter i deras skjutsimulator. Browning! Vapen, jakttillbehör Gyttorp! Vapen, jakttillbehör SAKO! Vapen, jakttillbehör Normark! Vapen, jakttillbehör Pinewood! Kläder

Zodiac! Jaktradio Conviso! Kikarsikten och jakttillbehör Stalon! Ljuddämpare Prosafe! Vapenskåp VOM Hundmat! MTH! Skjut/hundinstruktör Informerar om jägarexamsutbildningar

Se erbjudanden på sidan 15

Amiralens Köpcenter, KARLSKRONA | Tel 0455 - 13 331 | www.jaktia.se

SID 18

79:– ORD. PRIS 149:–

McKINLEY VANCOUVER Enkel och praktisk ryggsäck med ficka som stängs med blixtlås fram. Volym 20 liter.

KARLSKRONA Amiralen Köpcentrum & Wachtmeister Galleria


-tr ne d es

r ! Hos oss på Maxi hittar du allt för skolstarten!

Allt du behöver veta om sängar Vi människor är inte stöpta i samma form. Som tur är. På SOVA gillar vi olikheter och jobbar därefter. Våra sängexperter är ovanligt välutbildade och har ett engagemang utöver det vanliga, allt för att det ska bli lättare för dig att hitta just din drömsäng.

Har du inte fått vår skol starttidning i brevlådan hitta r du den på www.maxikarlskrona .se

Utvalda varumärken På SOVA Amiralen Norra har vi ett stort utbud av både sängar och sovrumstillbehör. Vi väljer ut de varumärken som vi anser vara bäst på marknaden och vi hälper dig gärna att hitta rätt i vårt sortiment. Hos oss hittar ni bland annat:

Välkommen! NORRA

SHOPPING NORRA

SÖDRA

SHOPPING SÖDRA

Välkommen!

KARLSKRONA/AMIRALEN NORRA

Järavägen 9 (Amiralen Norra). Tel: 0455-38 44 44. E-post: karlskrona@sova.se Öppet: Vardagar 10-19, Lördag 10-16, Söndag 11-16.

SID 19


SUCCÉ

Tesla model S - Diskret och ljudlös att det kommer att bli en större bil med stor dragförmåga och bra lastutrymme och ”falcon wings”. Lastutrymmet är ett kapitel för sig själv. Spontant kanske du tänker att en bil som Tesla väl knappast kan ha så bra utrymmen men faktum är att det är precis tvärtom, det finns ingen stor motor eller drivlina som tar plats. Med lastutrymmen både fram och bak sväljer bagageutrymmena väldigt mycket och för den som behöver lasta ytterligare är bilen självklart även förberedd för takbox. EFTER ATT HA TILLBRINGAT några timmar med Paul och deras Tesla kan vi hålla med om att det är väldigt svårt att hitta något negativt. Det skulle vara det relativt höga priset men efter att ha hört kalkylen där bensinen, parkeringsavgiften och servicen är medräknad inser vi att inte heller det argumentet håller. Kanske är detta helt enkelt världens roligaste och mest förnuftiga bil? Dessutom snäll mot miljön, högsta säkerhetsklassning och till råga på allt snabbare än det mesta som rullar på svenska vägar? Om det finns en hake så har vi i alla fall inte kunnat hitta den!

Den är diskret och glider fram helt ljudlöst. Ändå väcker den mer uppmärksamhet än de flesta andra bilar som rullar längs Tylösandsvägen. På relativt kort tid har Tesla blivit en ikon världen över och det är lätt att dra paralleller med ett annat företag från Silicon Valley, Apple, som genom åren kommit att revolutionera teknikbranschen om och om igen. Nu är det Teslas tur att erövra jordklotet och de är på god väg. När Paul Aladin och Pauline Ohldin för första gången såg den nya elbilen från Tesla visste de direkt att det var en sådan de ville ha. Efter att ha provkört bilen i Köpenhamn var beslutet taget men eftersom prislappen börjar på ca 700 000 kronor återstod finansieringen av drömmen. – Vi gick till banken och berättade att vi ville byta bil, berättar Paul. De var inte riktigt med på tåget så vi gick hem och gjorde vår läxa. En kalkyl där vi jämförde med Sveriges vanligaste tjänstebil visade att vi skulle tjäna en hel del pengar på bytet. Sedan löste det sig. fördomar kring det här med elbilar och som en av de första Teslaägarna i Halmstad har Paul och Pauline förmodligen mött de flesta. Måste man ladda hela tiden? Går det verkligen att köra på motorvägen? Och många fler. Men kanske är det inte så konstigt. För i drygt

hundra år har bensin- och dieselbilen varit normen och det vi är vana vid. Egentligen är det kanske ganska självklart att det väcker frågor att köra på el. – När vi kör stadskörning klarar sig batterierna runt femtio mil och när vi kör längre resor ner i Europa kör vi runt fyrtio mil och det är enkelt att stanna vid en Supercharger i tjugo minuter, sedan kan vi köra ytterligare trettio mil. Det är Teslas egna laddstationer som är helt gratis och finns över hela världen, berättar Paul. Samtliga laddstationer ligger inlagda i bilens navigationssystem som är konstruerat tillsammans med Google.

DET FINNS MÅNGA

ett år sedan köpet och hur vi än pressar Paul kan han inte hitta något negativt att säga om deras ögonsten. Bilen rullar såväl sommar som vinter och med åtta års garanti och fri service kan de se fram emot ett tryggt bilägande under många år framöver. – Tesla har egentligen avskaffat det här med servicen, faktum är att det är extremt lite som kan gå sönder med tanke på att det nästan inte finns några rörliga delar. Bilen är hela tiden uppkopplad via nätet och det görs löpande uppdateringar av mjukvaran som styr allt likt en iPhone, fortsätter Paul. DET HAR GÅTT LITE DRYGT

bil men långt ifrån komplicerad. Tvärtom innebär all teknik att bilen blir extremt användarvänlig. Från sin mobiltelefon eller Apple Watch kan ägaren ställa in allt ifrån luftkonditionering till defroster, stänga och öppna taklucka, se var bilen befinner sig samt även direkt få anvisningar att hitta tillbaks till bilen om man glömt var exakt den stod. Via den stora 17” displayen i mittkonsolen kan du styra hela bilen, här finns navigation, webbläsare, telefon, TESLA ÄR EN AVANCERAD

SID 20

Fakta om Tesla: * 5 stjärnor i NCAP. * 2 eller 4wd. * Autopilot. * 17” touchskärm styr allt i bilen. * Varning för döda vinkel, automatisk nödinbromsning, visning av hastighets- begränsningar, automatisk parkering. * Anslutbarhet wifi & Internet. * Fjärrstyrning med mobil app, samt Apple Watch & datorer. * Underrede i TITAN. * Internet & DAB radio, även dubbla USB & Bluetooth, samt Google Maps. kalender och allt annat du kan tänkas behöva. Självklart kan detta anpassas efter föraren så Paul har sina inställningar och Pauline har sina, kring allt från musiklistor till förhandsval och så vidare. – Mycket i bilen styrs via navigationssystemet vilket innebär att om jag vid ett tillfälle har höjt fjädringen i bilen för att köra på en skogsväg så vet bilen det nästa gång jag kommer till en passage och gör då samma sak, utan att jag behöver tänka på det. TESLA MOTORS INC. grundades så sent som 2003 och är därmed det senast grundade bilföretaget i USA och basen ligger i Kalifornien. Huvudägare och styrelseordförande är superentreprenören Elon Musk, som bland annat grundat PayPal. Namnet Tesla har företaget hämtat från den serbiske fysikern och uppfinnaren Nikola Tesla. Genombrottet för Tesla kom med sportbilen Tesla Roadster som byggde på Lotus Elise och som tillverkades fram till 2011. Året därpå lanserades Tesla Model S och resten är bilhistoria. – Idag finns det enbart denna modell, berättar Paul, men redan nu går det att teckna sig för Model X, en SUV som kommer att lanseras i september. Allt är väldigt hemlighetsfullt men helt klart är

TEXT: JOAKIM ORMSMARCK FOTO: JULIA S ORMSMARCK


Karlskronas ledande träningsanläggning

Träna på ! t s ö H i n o ti o M & Lok INBYTESERBJUDANDE

20 000 KR

FÖR DIN GAMLA BIL Vi har bytt in 25 st Kia Venga diesel årsmodeller 2010 och 2011 Exempel: KIA VENGA 1,4 CRDI 2011 3050 MIL, RÖDMETALLIC.

Vi erbjuder ca. 70 gruppträningspass varje vecka, ett fullt utrustat gym, generösa öppettider och fri parkering. Vår anläggning är alltid bemannad av utbildad personal.

Höstens nyheter: - Let´s Move - Powertraining familjepass - Spin Activio Intervall 45 - Fler pass Tabata. Alla med olika inriktning! - Poweryoga fortsättning - Fler pass som expresspass (Bosu, Body Combat, Zumba) - Kamp Fys

Pris 109 000 kr Inbyte - 20 000 kr 89 000 kr

Under vecka 36 håller vi öppet hus med FRI träning. Vi bjuder dessutom på ett tillfälle FRI träning under vecka 37-39 (7/9-27/9).

Prova-på-biljett

Kontant 1 800 kr Kvar att finansiera 87 200 kr Avbetalning 36 mån. 3,33 % ränta, uppläggningskostnad 595 kr, aviavgift 55 kr Månadskostnad 1395 kr/ 36 mån Restvärde 43 600 kr.

ÖPPETTIDER Mån - tors 10 - 18 · Fre 10 - 17 · Lör 11 - 14 Gullbernavägen 21 · Karlskrona 0455 - 578 90 · www.rudvi.se · info@rudvi.se

Fyll i uppgifterna nedan och lämna i receptionen. Namn: Telefon: Mailadress:

Hos oss är alla välkomna!

RING OSS: 0455-230 70 BESÖK OSS: Blekingegatan 11, Lokstallarna MER INFO: www.lokomotion.se

SID 21


SUCCÉ

Tips och trix Bananflugor, spindlar och äckliga lukter är det ingen som vill ha i sitt hem. Tricken för att slippa ha detta i sitt hem är många. Nedan får du lite tips hur man kan bli av med både det ena och andra.

Ät ute utan kryp Enkla elbolaget har lagt ut ett tips under taggen #heltenkelt om hur du håller småkrypen borta under utemåltiden. Du tar helt enkelt och delar en lime som du trycker in hela nejlikor i. Enligt Enkla elbolaget ska det hålla småkryp borta under picknicken utan att behöva använda kemikalier. Bli av med spindlarna De tar sig in överallt, bygger bo och förökar sig. Men hur gör man sig kvitt dem? Vitvinsvinäger har många användningsområden och att driva bort spindlar är ett av dem. Fyll en sprayflaska med vinäger och vatten och spreja i alla springor och hörn, eller var de nu håller till.

Spara dina gamla tepåsar Har du grytor och liknande med beläggningar som är svåra att få bort? Blötlägg dem i varmt vatten och lägg några använda tepåsar där i. Det löser upp fettet och smutsen och du slipper starka kemikalier. Häll på vatten och låt stå ett tag. Sedan går disken som en dans! Ett gammalt och fungerande skönhetstips är att lägga svala och fuktiga tepåsar på ögonen för att minska svullnad, mörka ringar och röda ögon. Tvätta i diskmaskinen Stinkande sportprylar brukar hamna i en svettig hög på tvättstugegolvet eller i värsta fall förpassas de utomhus. Det behövs inte längre! Benskydd, knäskydd och suspensoarer - i stort sett all skyddsutrustning för fotboll, hockey och liknande sporter kan diskas överst i diskmaskinen. Skor är blir svettiga och smutsiga inuti, särskilt om du går barfota i dem på sommaren. Så länge skorna tål vatten, kan du kasta in dem i diskmaskinen. Flip-flops, tygskor och gummistövlar kommer alla ut ljusa och fräscha efteråt, men se till att du tar ut eventuellt foder först.

Bli av med bananflugor Många undrar hur man ska göra för att bli av med bananflugor. Här nedan kan du lära dig några goda råd att ta bort bananflugor. Ta bort allt skräp innehållande matavfall. Bananflugor älskar gammalt matavfall. Lägg frukt i kylskåpet, särskilt om den är övermogen. Övervattna inte dina krukväxter, bananflugor älskar blöta blomkrukor. Sätt ut äggkoppar eller små skålar med vinäger, flugorna dör när de försöker dricka det. Ta en tom flaska och fyll med något sött. När det samlats en bra mängd med flugor, skruva på locket och skaka väl så drunknar de.

vatten innan den används igen. Ställ ut en skål ren ättika så försvinner obehagliga dofter, t.ex. effektivt mot röklukt. Putsa rostfria bestick med handduk fuktad med ren ättika och torka sedan med torr handduk.

alkohol som får jäsa varvid ättikssyra uppstår. Ättiksyran har en konserverande verkan, håller mögel och bakterier borta och används därför ofta vid olika typer av inläggningar. Förutom i matlagningen har ättika många andra användningsområden: Kalka ur kaffebryggaren med 1 del ren ättika och 6 delar vatten. Kör sedan igenom bryggaren minst 3 gånger med rent ÄTTIKA FRAMSTÄLLS FRÅN

Låt ditt hus berätta vem du är

På Hem1 får du tillgång till ett team av professionella husbyggare, från arkitekt till inredare. Vår uppgift är att få din personlighet att ta plats mellan väggar och tak, utifrån och in. Så att ditt hus verkligen känns som du. Det kallar vi äkta valfrihet. Välkommen!

SID 22

tIHaET! k Ä VALFR www.hem1.se


SUCCÉ

MITT I CENTRALA KARLSKRONA I anrika Statt Festvåning finns en fantastisk eventlokal som rymmer 250 sittande gäster eller 400 minglande. Här erbjuder vi klassiska bröllop, födelsedagsfester, julbord, invigningar, kick-offer, mingel eller hela paket med konferenser i samarbete med First Hotel Statt. Catering för alla tillfällen Vi på Matkonsult erbjuder också catering för alla tänkbara tillfällen. Allt ifrån den lilla företagslunchen till det stora bröllopet. Med vårt nya buffékoncept kan du dessutom komponera din buffé helt enligt egna önskemål. Läs mer på vår hemsida:

Renault KADJAR En ny crossover för nya äventyr

Från 187 900 kr inkl. tre års fri service och fem års garanti*

Stop watching, start living Kom in och provkör en ny crossover för nya äventyr. *5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Serviceavtal gäller för 15 000 km/år, max 45 000 km eller 36 månader, reservation för lokala avvikelser. Erbjudandena gäller t o m 31/12 2015. Går inte att kombinera med andra erbjudanden. Alla angivna priser är rekommenderade cirkapriser och lokala avvikelser kan förekomma. Bränsleförbrukning vid blandad körning 3,8-5,4 l/100 km, CO2-utsläpp: 99-126 g/km. Renault reserverar sig för eventuella tryckfel. Bilen i annonsen kan vara extrautrustad.

Öppettider: Måndag-torsdag 9-18 Fredag 9-17 Lördag 10-13

renault.se

OBS: August Palmgrens väg 5, Karlskrona, 0455-615 840 Korpadalsvägen 2, Asarum, 0454-330 00 www.ahlbergbil.se

SID 23


SUCCÉ

Börja träna nu!

Nu finns vi även i Alvesta och Färjestaden på Öland

Vi tror på att med glädje, passion och omtanke erbjuda dig en träning som ger dig så mycket att det blir din nya livsstil. Vår erfarna personal hjälper dig må bra så att din träning blir både rolig, effektiv och utmanande! Prova oss helt gratis, just nu släpper vi 100 gästmedlemskap! Wellness Studio har träningsanläggningar i: Kalmar, Färjestaden, Växjö, Alvesta, Tingsryd, Karlskrona, CrossFit Karlskrona, Jämjö, Rödeby, Nättraby, Ronneby, Kallinge och Bräkne-Hoby.

KARLSKRONA Landbrogatan 19 0455-225 00

RONNEBY Metallgatan 1 0457-161 00

www.wellnesstudio.se

KRYSSA MED KARLSKRONA CITY BLID

BACKUP ... MAJESTÄT TOALETTVÄSKA

RAFFINERAR

KAN VARA MEDICINSK

BENDEL HUVUDBONAD

FÖRLIKAS

Tidningen Succé, Nya Skeppsbrogatan 7, 371 33 Karlskrona.

SKIDORT LÄRJUNGE

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona City enligt följande: 1:a pris: 500:-, 2:a pris: 300:och 3:e pris: 200:-.

RYNKA

SKRÄLLHÄNDELSE

SKÅDESPEL

OBSERVERA VRISTSKYDD

SÄV

ENERGI

UPPEHÅLL

JÄRN

TANTEN PARK

FÅRTEXTIL KALL KUNG

CITRUSFRUKT NR 4

KÖPSLÅR

LUGN OTÄMJD KORT FÖR ÄMNE

FASON NR 19

ÖGLA

SNO

TRULA

HED

SYSSLA

JÄMVIKT

UNDERMÅLIG DANSVIRVEL

KINALÄNGD

GRYNING VERKA

LIVLIG

BUSKE FLOTT ÅK

MENA

FÖLJEN

STÖD

Namn: Adress:

SID 24

OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person. Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

ÄR ÄRMLÖS 1/8

FÖR NYHETER

SKICKA DITT SVAR TILL:

GÅR MAN UTIFRÅN

VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 17 SEPTEMBER!

Stort grattis till förra månadens vinnare som blev: Anne Gustavsson, Tving (500:-), Linda Friberg, Listerby (300:-) och Kjell Svensson, Karlskrona (200:-). Vinsterna kommer med posten.


SUCCÉ

ÖPPET HUS 5 - 6 September

Lördag 10 - 14 . Söndag 11 - 15 Vi bjuder på dryck och tilltugg

CITROËN BERLINGO 2011, 9 200 MIL, VIT Diesel, Antisladd, Antispinn, ABS, Airbag, AC, Centrallås, Elspeglar, Elhissar, CD .................................... 92 900 KR

CITROËN C5 2009, 12 500 MIL, LJUSGRÅ Diesel, Automatisk växellåda, ACC, Elspeglar, Elhissar, Elstol förare, Farthållare, Rails ................................... 89 900 KR

CITROËN JUMPER2011, 9 200 MIL, SILVER Diesel, AC, ABS, Airbag, Elhissar, Elspeglar, Centrallås, CD, Stolvärme fram ............................................. 136 000 KR

CITROËN C3 1,4I SX KOMFORT 2003, 13 150 MIL, SILVER Centrallås, Dimljus, Elhissar fram, Farthållare, Multifunktionsratt, Elbackspeglar, Vinterdäck ................................ 34 900 KR

CITROËN C5 TOURER 2008, 14 353 MIL, GRÅ Diesel, Automatisk växellåda, Dragkrok, CD, Farthållare, Färddator, Elhissar, Multifunktionsratt ................. 89 900 KR

HYUNDAI TUCSON 2.7 V6 2005, 13 800 MIL, GRÖN Automatisk växellåda, 4WD, Elhissar, Farthållare, Rails, Skinnklädsel, Stolsvärme fram ............................49 900 KR

CITROËN C5 TOURER 163 HDI BUSINESS 2012, 4 049 MIL, SVART Diesel, Automatisk växellåda, ACC, Elhissar, Elstolar fram, Elspeglar, Farthållare ......................................189 900 KR

KIA CEED 1,6 CRDI ECO SP 2012, 3 500 MIL, SILVER Diesel, ABS, AC, Bluetooth, Elbackspeglar, Elhissar, CD, Farthållare, Färddator, Multifunktionsratt ............129 000 KR

CITROËN C3 PICASSO C3 PICASSO1.4 2009, 8 600 MIL, GUL Elhissar, ACC, Elspeglar, Farthållare, CD, Regnsensor, Parkeringssensor, Färddator .............................. 74 900 KR

MERCEDES-BENZ CLK 430 ELEGANCE 1999, 16 550 MIL, BLÅ Automatisk växellåda, ACC, Elstolar, Elhissar, Läderklädsel, Parkeringspaket, Sportstolar .............................. 89 000 KR

CITROËN C5 2009, 12 500 MIL, LJUSGRÅ Diesel, Automatisk växellåda, ACC, Elspeglar, Elhissar, Elstol förare, Farthållare, Rails ................................... 89 900 KR

CITROËN C5 TOURER 208HDI 2008, 13 000 MIL, MÖRKBLÅ Diesel, Automatisk växellåda, Halvskinn, Dragkrok, CD/MP3, Farthållare, Multifunktionsratt ............................ 99 900 KR

CITROËN C5 2,0 BIOFLEX 2010, 7 100 MIL, VIT Dragkrok, Elspeglar, Elhissar, Farthållare, Multifunktionsratt, Parkeringssensorer ........................................ 128 900 KR

CITROËN EVASION 20 SX 2001, 12 800 MIL, RÖD 7-sits, Dimljus, Motorvärmare, Elbackspeglar, CD, ACC Stolsvärme fram, Multifunktionsratt .................... 38 900 KR

MITSUBISHI COLT 1,3 PLUS CLEAR TEC 2009, 3 951 MIL, BLÅMETALLIC Aluminiumfälgar, Elbackspeglar, Elhissar, Farthållare, Multifunktionsratt, CD/MP3 ............................ 69 900 KR

CITROËN C5 2.0 SX KBI 2003, 16 050 MIL, GRÖN ABS, ACC, Dragkrok, Multifunktionsratt, CD, Färddator, Farthållare, Elhissar, Elspeglar ........................... 29 900 KR

FIAT FIORINO 1,3 MJT 2010, 4 000 MIL, RÖD Diesel, ABS, Antisladd, CD, Centrallås, Dragkrok, Elspeglar, Elhissar fram ................................................. 69 900 KR

OPEL CORSA 2012, 6 300 MIL, RÖD ABS, AC, Elhissar,Elspeglar, Farthållare, Multifunktionsratt, Stolsvärme fram, CD ...................................... 89 900 KR

CITROËN C5 2.0 SX KBI 2002, 21 500 MIL, GRÖN ABS, ACC, Centrallås, Elbackspeglar, CD, Farthållare, Färddator, Rails, Multifunktionsratt ..................... 14 900 KR

HYUNDAI I30 KI 2.0 CRDI 2008, 9 300 MIL, SVART Diesel, Centrallås, Dragkrok, Elbackspeglar, Multifunktionsratt, USB, Stolsvärme fram ..................................... 99 900 KR

SKODA OCTAVIA RS 2004, 18 900 MIL, GUL Elhissar, Elspeglar, Farthållare, GPS, Yttertemperaturmätarem Sportstolar, Halvskinn, LM-Fälgar ...................... 45 900 KR

CITROËN C4 CACTUS NU FR. 139.900:- ELLER PRIVATLEASING FR. 2.290:-/MÅN NU MED ÄNNU HÖGRE STANDARD + Luftkonditionering + Bluetooth och USB uttag + 7” Pekskärm + Takrails + Dimljus med kurvljus + Farthållare m.m.

Gäller nya order från 1 juni t.o.m. 30 november 2015. Månadskostnaden är beräknad på 36 månader och 4.500 mil. Vid avtalstidens slut återlämnas bilen till din återförsäljare. Ingen uppläggningskostnad eller månatlig avikostnad. Citroën Privatleasing säljs hos deltagande Citroën-återförsäljare. Hyresgivare är NF Fleet AB. Läs mer på citroen.se. Blandad körning 3,4-4,6 l/100 km, utsläpp 90-105 g CO2/km.

citroen.se

CITROËN KARLSKRONA • GULLBERNAVÄGEN 29 • TELEFON 0455-307590 SID 25


RÄNTA NYTT & BEG

3,33 %

KIA SORENTO 2.2CRDI KOMFORT 2015, 0 MIL, AUTOMAT, VITMETALLIC Diesel, 4WD, , Antisladd, Antispinn, 7 sits, Farthållare, Larm, Elspeglar, Regnsensor, Stolsvärme, Backkamera, Xenonljus, P-sensorer fram och bak, Lädersportratt, Rattvärme, Multifunktionsratt. 397 900 KR

VOLKSWAGEN GOLF CAB 1,4 TSI 2012, 3 350 MIL, SVART METALLIC ABS, AC, Antispinn, Elspeglar, Elhissar fram och bak, Farthållare, Färddator, 18” alufälgar, Parkeringssensorer, Vindskydd.

LEXUS IS 220D 2010, 8 460 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ACC, Dragkrok, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, CD, Skinnklädsel, USB, AUX, Elstolar fram, Elhissar, Elspeglar, Nyckelfritt system, P-sensorer.

199 000 KR

159 000 KR

NYA OCH BEGAGNADE BILAR I LAGER CITROËN C4 E-HDI 115 NORDIC EDITION 2013, 2 100 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Vinterdäck-dubb, P-sensorer.......................... 159 000 KR EXTRAPRIS 149 000 KR CITROËN C4 VTI 120 SEDUCTION 2011, 2 590 MIL, VIT ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, CD, Yttertempraturmätare, Elspeglar, Elhissar, P-sensorer.................................................... 119 000 KR FORD FOCUS 1,6 TDCI TITANIUM 2011, 7 070 MIL RÖD METALLIC Diesel, ABS bromsar, ACC, Antispinn, Dragkrok, Elhissar, Elspeglar, Färddator, Komplett servicebok, Multifunktionsratt, Startknapp, Regnsensor ........................................... 129 000 KR HYUNDAI I30 1,6 CRDI BUSINESS 5D 2013, 7 490 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antispinn, Antisladd, Fjärrstyrt c-lås, Elspeglar, USB, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, CD, Stolsvärme, P-sensorer bak, Dimljus ........................ 139 000 KR HYUNDAI IX20 1,4 CRDI *DRAG* 2011, 6 030 MIL, SILVER METALLIC Diesel, Panoramatak, Ljusramp, Elhissar fram och bak, Elspeglar, AUX, USB, Färddator, Farthållare, Multifunktionsratt, Stolsvärme, Parkeringssensorer Bak ........................ 119 000 KR KIA CEE´D GT 1.6TURBO 2014, 750 MIL, RÖD ABS, ACC, AUX-m Bluetooth-, IPOD- och USB-anslutning, Farthållare, Färddator, Larm, 18” LM-fälgar, Multifunktionsratt, CD, Spoiler bak, Sportstolar, Dubbla Avgasrör, Rattvärme, P-sensorer Bak, 204 hk 1.6 Turbo ............................. 205 000 KR KIA CEE´D SW 1,6 CRDI KOMFORT 2013, 4 150 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, Larm, Komfortpaket, Bluetooth, USB, Farthållare, Färddator, Regnsensor, Rails, Dimljus, Dragkrok, P-sensorer bak, Yttertempraturmätare .................... 174 000 KR KIA CEE´D SW 1,6 CRDI KOMFORT 2010, 10 035 MIL, BEIGE METALLIC Diesel, ABS, ACC, Komfortpaket, Bluetooth, USB, Farthållare, Färddator, En ägare, CD, Regnsensor, Rails, Dimljus, Dragkrok, P-sensorer bak, Yttertempraturmätare ...................... 99 000 KR

KIA PICANTO 1.0 EX 2012, 3 400 MIL, SVART ABS, AC, Antisladd, Antispinn, LM-älgar, Elhissar fram, komplett ifylld servicebok, Stolsvärme, C-lås, Färddator, AUX-anslutning, Larm ................................................. 79 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI EX 2011, 10 420 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ABS, AC/klimatanläggning, Antisladd, Antispinn, Färddator, Elhissar fram, CD, AUX-anslutning, Elspeglar, Elspeglar, Stolsvärme fram......................................... 95 000 KR

KIA RIO 1.2 SPECIAL EDITION*NAVI* 2015, 0 MIL, VIT ABS, ACC, GPS, P-sensorer bak, Elhissar, Elspeglar, Rattvärme, 17” LM-fälgar, Stolsvärme, Larm, Yttertempraturmätare, Dimljus, Backkamera, Multifunktionsratt ................ 139 700 KR

MERCEDES-BENZ E 350 CDI AVANTGARDE 2011, 9 430 MIL, SILVER METALLIC Diesel, Automatisk växellåda, ACC, Elhissar, Elspeglar, Regnsensor, Farthållare, Färddator, GPS, Regnsensor, Multifunktionsratt, CD, Xenon, Dimljus ................... 269 000 KR

KIA SOUL 1,6 CRDI KOMFORT DCT-AUTOMAT 2015, 0 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, AUX-, IPOD-, Bluetooth- och USB-anslutning, Farthållare, Backkamera, Larm, LM-fälgar, Rails, Rattvärme, P-sensorer Bak, Komfortpaket, Yttertempraturmätare, Dimljus, Elhissar, Elspeglar ......................................................204 900 KR KIA SOUL 1,6 SPECIAL EDITION 2015, 420 MIL, GRÖN METALLIC ABS, ACC, AUX-,Panoramaglastak, Farthållare, Backkamera, Larm, LM-fälgar, Rails, Rattvärme, P-sensorer Bak, Skinnklädsel, Dimljus.................................................189 000 KR KIA SPORTAGE 1.7CRDI SPECIAL EDITION II 2015, 0 MIL, SILVER METALLIC GPS, AUX-, IPOD-, Bluetooth- och USB-anslutning, Farthållare, Dimljus, Larm, 17” LM-fälgar, P-sensorer Bak, Stolsvärme, Skinnklädsel, ISG-Autostart&stop............................. 244 800 KR KIA VENGA 1,4 CRDI ECO 2011, 3 300 MIL, RÖD Diesel, ABS, AC/klimatanläggning, Antisladd, Antispinn, Stolsvärme fram, Färddator, Elspeglar, CD, Elhissar fram, AUXanslutning, Yttertemperaturmätare......................... 114 000 KR KIA VENGA 1,4 CRDI ECO KOMFORT 2011, 9 550 MIL, MÖRKGRÅ METALLIC Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LMfälgar, CD, Elhissar, Dimljus, P-senssorer................... 109 000 KR KIA VENGA 1,4 CRDI EX 2011, 10 420 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ABS, AC/klimatanläggning, Antisladd, Antispinn, Färddator, Elhissar fram, CD, AUX-anslutning, Elspeglar, Elspeglar, Stolsvärme fram......................................... 95 000 KR

OPEL ASTRA 1.6 ECOTEC SPORTTOURER 2011, 6 000 MIL, GRÅ METALLIC ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, CD, Rails ..................... 99 000 KR SEAT ALTEA 2,0 TDI STYLE 2008, 17 300 MIL, MÖRKGRÅMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Dragkrok, Elspeglar, Elhissar fram och bak, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, stolsvärme, Dimljus............... 99 000 KR EXTRAPRIS 85 000 KR TOYOTA AURIS 1,6 VVT-I 2007, 16 050 MIL, BLÅ METALLIC ABS, AC, Elspeglar, Elhissar fram och bak, Färddator, Farthållare, LM-fälgar, Multifunktionsratt.................. 79 000 KR TOYOTA YARIS 1,0 5D 2012, 1 340 MIL, RÖD METALLIC ABS, AC, Antispinn, Antisladdsystem, Elhissar fram, Fjärrstyrt c-lås, Färddator, Stolvärme fram .............................. 119 000 KR VOLVO S60 T4F MOMENTUM 2013, 8 520 MIL, RÖD Bensin/etanol, ABS, ACC, Elhissar, Elspeglar, Regnsensor, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, Motorvärmare, Multifunktionsratt, CD, Xenon, Dimljus ................... 179 000 KR VOLVO V50 D2 DRIVE SUMMUM 2010, 7 750 MIL, RÖD METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Bluetooth, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Xenon, P-sensorer Bak, Nyckelfri .................... 179 000 KR EXTRAPRIS 149 000 KR

VÄLKOMMEN TILL OSS!

KIA CEE´D SW 1,6 CRDI KOMFORT 2015, 0 MIL, MÖRKGRÅ METALLIC Diesel, ABS, ACC, Komfortpaket, Bluetooth, USB, Rattvärme, Farthållare, LM-fälgar, CD, Regnsensor, Rails, Dimljus, P-sensorer bak, Multifunktionsratt .......................... 197 800 KR KIA CEE´D SW 1.6CRDI KOMFORT 2013, 3 970 MIL, SVART METALLIC Diesel, ABS, ACC, Dragkrok, Bluetooth, USB, Farthållare, Färddator, Elspeglar, Elhissar, Regnsensor, Dimljus, Rattvärme, P-sensorer bak, Yttertempraturmätare .................... 175 000 KR

KENNY 0735 - 10 16 25

VIKTOR 0708 - 11 31 31

PETER 0705 - 11 31 31

HASSAN 0736 - 75 12 42

ÖPPETTIDER Mån - tors 10 - 18 · Fre 10 - 17· Lör 11 - 14 Gullbernavägen 21 · Karlskrona 0455 - 578 90 · www.rudvi.se · info@rudvi.se


Sporten

från insidan

med föreningarnas egna ord!

Säsongerna drar igång och doping i VM Nu drar då äntligen handboll och ishockeysäsongerna igång och lagen har just nu fullt upp med träningar och träningsmatcher. Karlskrona HK:s förutsättningar är som vanligt, det vill säga att alla experter har tippat dem i botten av serien. Spelarna har självklart en annan åsikt om det där men det kommer helt klart bli en tuff säsong där man kommer spela VM final varje match. I premiären onsdagen den 16:e september så möter man Färjestad som är en av favoriterna till att ta hem SM Guldet så det blir till att ställas inför en riktigt tuff uppgift direkt. Själv har jag tippat laget som 9:a i serien och man kommer klara det beroende på att man är en utmanare. Det viktigaste av allt är dock att vi får se SHL hockey även nästa säsong i Karlskrona och det är väl egentligen det enda vettiga mål man kan ha.

det känns som man har ett spännande lag på gång. Drömvärvningen är självklart att få hem Tobbe Karlsson från Tyskland och jag är ganska så övertygad om att han kommer avsluta sin handbollskarriär här när det är dags men den tiden är inte riktigt här än. HIF HAR GJORT hyfsade träningsmatcher och bland annat vunnit en turnering i Polen och att man skall bli ett mittenlag känns inte orealistiskt. Spelare som Grundsten, Möller Madsen och Nygren kommer vara oerhört viktiga pjäser i

Uffe Schefvert som tränare för HIF Karlskrona tar sig även dom an den högsta serien i Sverige och

HANDBOLLEN MED

laget och det är lite som Schefvert sa efter turneringssegern i Polen att det finns inget bättre sätt att bygga lag än att göra det genom vinster.

två meter längre än den som tog VM i år gjorde och då kan man tänka hur dopad den kvinnan var. del att ta tag i där och alla nya dopingskandaler som dyker upp är fruktansvärda svek. Att ge framtidens idrottare rätt värderingar och få dem att förstå hur man skall nå sina framgångar på rätt sätt är nog den största uppgiften av dem alla.

FRIIDROTTEN HAR EN HEL

vi i Karlskrona stå inför en magisk vintersäsong med idrott på högsta nivån och det känns oerhört skoj att kunna följa dessa bägge lag. SOM NI MÄRKER KOMMER

Jag vet inte riktigt hur man skall tackla detta med att Justin Gatlin som varit dopningsavstängd nu är en av de som slåss om den åtråvärda positionen att bli världens snabbaste man. Dopning är avskyvärt och ett svek mot hela iden att hålla på med idrott och det känns inte OK att en kille som Gatlin finns därute på arenorna. Jag såg en sekvens från åttitalet då en Ryska satte världsrekord och vann VM och OS i kulstötning och hon stötte mer än DOPNING -

Ha det!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE WWW.KARLSKRONAKANALEN.SE/BLOGG/176

Buffémat till festen Svensk

Italiensk

155 kr/pers

165 kr/pers

Marinerad fläskfilé, kycklingklubbor, kassler, rostbiff, currypickles, vattenmelon, druvor, brieost, blandsallad, smör och bröd.

Prosciuttoskinka, vitlöksmarinerade räkor, pastrami, napolisalami, olivmix, pepperoni, gorgonzola, basilikayoghurt, melon, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Weekend från

695:-

Internationell 160 kr/pers

Thaimarinerad kycklingfilé, lufttorkad skinka, rökt kalkonbröst, gravad lax, pickles, brieost, vitlöksyoghurt, hovmästarsås, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Alla alternativ inkluderar potatissallad eller potatisgratäng

ink fria mil

Hyr bil till utflykten i helgen. Hyr en weekendbil från 695:- fredag kl. 08.00 till måndag kl. 08.00 och åk så långt du hinner. Priset gäller i mån av tillgång. Trevlig helg! Aura Företagspark, Lumavägen, Karlskrona. Tel: 0455-38 38 00.

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30

Fullständiga villkor på www.europcar.se

www.kallarmastaren.se

SID 27


SPORTEN FRÅN INSIDAN ETT SAMARBETE MELLAN KARLSKRONA TENNISKLUBB OCH TIDNINGEN SUCCÉ

SUCCÉ OPEN

September och inomhussäsong

LÖRDAG

3 oktober

Första matchstart klockan 09.00 Tidningen Succé och Karlskrona TK bjuder för tredje året in företag till tennishallen på Rosenholm i en heldagsturnering där bästa dubbelparet ska koras i SUCCÉ OPEN. Turneringen spelas lördagen den 3 oktober vilket gör att det börjar dra ihop sig. Plocka fram era tenniskunskaper och boka in datumet! FOTO:AMEFOTO.SE

Tävlingen är öppen för alla åldrar, nivåer och kön; enda kravet är att spelarna måste representera samma företag eller förening. Varje företag får ha max 5 dubbelpar representerade i turneringen. Lottningen är en 32-lottning, vilket innebär att de första 32 lagen som anmäler sig får plats i turneringen och resterande hamnar på reservlistan. Så passa på att ragga upp en kollega och anmäl er via anmälningsformuläret nedan eller via mail till succeopen@succeblekinge.se. Glöm inte ange era namn, vilket företag som representeras samt kontaktuppgifter i form av e-mail och telefonnummer till den av er som är lagledare.

Anmälningsavgiften är 300 kr per lag och betalas kontakt på plats. Samtliga lag garanteras minst 3 matcher. Anmälan skickas till Tidningen Succé, Nya Skeppsbrogatan 7, 371 33 Karlskrona. Frågor angående turneringsregler eller önskan om snabbkurser i tennisens sköna konst - kontakta Karlskrona TK via: kansli@karlskronatk.com eller Sophie Alriksson på 0768 - 86 71 03.

ANMÄLAN TILL SUCCÉ OPEN 2015: Namn

lagledare:

Namn

deltagare 2:

Företag: Email: Telnr:

SID 28

Kära läsare av Succé, när ni läser detta har precis International Senior Trophy dragit igång ute på Arena Karlskrona. Tävlingen är en internationell veteran-tennistävling på grus som spelas mellan den 19 och 23 augusti. Det är femte året som Karlskrona tennisklubb anordnar tävlingen. Det är glädjande att Svenska Tennisförbundet ger Karlskrona Tennisklubb förtroende att arrangera internationella tävlingar, det är den tredje internationella tävlingen hos oss bara i år. Året började med JEM-kval i februari och en $10.000 Future tävling på grus i maj. Nu är det alltså dags för International Senior Trophy. Självklart är gratis att besöka tävlingarna hos oss så passa på att komma ut och njut av fin tennis och en glass i solskenet. med besök från vår vänklubb TC Grün Weiss tennisklubb från Berlin. I fjol åkte femtiotalet KTK:are till Berlin och i år har vi äran att få ta emot våra vänner. Vi kommer visa upp världsarvsstaden Karlskrona, självklart besöka Marinmuseet, spela tennis och umgås. Internationella kontakter är roliga och berikar men det är i vår dagliga verksamhet med barn, ungdomar, seniorer och veteraner som glädjen ligger. När september månad börjar så drar inomhussäsongen igång, vilket betyder att tennisskolorna är tillbaka. VI AVSLUTAR AUGUSTI MÅNAD

Men länge vädret tillåter håller vi utomhusbanorna öppna. Hur länge beror på väder och vad barnskötarna beslutar. Innan vi stänger utomhusbanorna kommer vi hinna med ett klubbmästerskap (1-6 sept.) där vi spelar grustennis, har roligt och utser klubbmästaren. I vår stad är det inte bara en ära att bli klubbmästare i KTK. och trevlig tävling är Succé Open den 5 oktober. Succé Open där Karlskronas bästa dubbelpar ska koras. Tävlingen är öppen för alla åldrar, nivåer och kön; Enda kravet är att spelarna måste vara anställda av eller representera, samma företag. Så gå nu in till kollegan och föreslå att just ni ska ställa upp i Succé Open och kämpa mot andra Karlskrona företag under en härlig oktober dag. EN ANNAN ROLIG

See you on cort.

JOHAN SÄFSTRÖM LEDAMOT KARLSKRONA TENNISKLUBB


SUCCÉ

KONSTANT VARIERAD – HÖG INTENSITET – FUNKTIONELLA RÖRELSER

Just nu ingår även träning på alla Wellness Studios anläggningar när du tecknar årsmedlemskap på Crossfit Karlskrona!

Prova oss en vecka gratis!

KONDITION UTHÅLLIGHET STYRKA RÖRLIGHET KRAFT HASTIGHET KOORDINATION SMIDIGHET BALANS PRECISION

Anmäl dig på vår hemsida! www.crossfitkarlskrona.se Blekinges enda CrossFitanläggning

LANDBROGATAN 15

Svårt att ta ögonen från bilen? Ta den tid du behöver. När du är färdig, boka en provkörning.

Ford Fiesta:

Dynamiska Lätt attLED-strålkastare älska.

Bilar

hemma Nya Ford Mondeo kommer bli din bästa vän i vintermörkret. Dynamiska NYA FORD MONDEO TREND f ö r o Visste du att Ford Fiesta är den mest sålda småbilen i Europa? För tredje året i rad dessutom. m LED-strålkastare läser av allt från hastighet till omgivning och anpassar gående Kanske är det för därefter. att den finns i så många härliga färger att du enkelt kan få en somFRÅN passar just dig? belysningen Välkommen! KOMBITILLÄGG leve7500 ran:-s! Eller kanske är det för att den är så rolig att köra? Nu kan du dessutom få den riktigt välutrustad. Inte konstigt att alla vill ha en.

236 000:-

FORD FIESTA TITANIUM 80 hk

15" 5x2-ekrade aluminiumfälgar, backstartshjälp, eluppvärmd vindruta, elmanövrerade och eluppvärmda ytterbackspeglar, fjärrstyrt centrallås, Ford MyKey, LED-varselljus, dimljus fram, färddator m. m.

KAMPANJPRIS FRÅN

Lanseringserbjudande*.

134 900 :-

MONDEO TITANIUM

*

MONDEO TREND

15 000kr i rabatt 10 000kr i rabatt

KARLSKRONA Verkstadsgatan 2 • Tel: 0455-33 66 00 KALMAR Strömsbergsvägen 1 • Tel: 0480-42 51 00 Bränsledeklaration blandad körning (1,6 TDCI ECOnetic 115 hk – 2,0 EcoBoost 240 hk): 3,6 – 8,2 l/100 km, 94 – 190 g CO /km. Bränsledeklaration blandad körning: 3,3–5,9 l/100 km, 87–138 g CO2 /km. * Kampanjpriset baseras på en Ford Fiesta Titanium2 1,0 l. 80 hk. * Lanseringpaketet gäller bilar med registrering senast 31 mars 2015.

SID 29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO

NS SO N FOTO: IZZ A ARO

SUCCÉ

1

Affärsverken Karlskrona Satsningen på nya och moderna laddstolpar för el- och hybridbilar är inget annat än en dunder-succé. Inte minst för miljön och därmed också för oss som bor här! Man kan inte längre skylla på att det inte finns laddningsmöjligheter när det är dags för bilbyte. Inte om man bor i Karlskrona iallafall... En laddad stad vid ett strömmande hav!

2

Michael Helgesson Oj, vad många det är som öser beröm över Michaels historiska stadsvandringar! I sommar har hans vandrande grupper med många turister varit ett naturligt inslag på Trossö. Är detta något du missat så ska du inte vänta längre nu. Boka din vandring på kulturkompaniet.eu redan idag! Hade Succélistan funnits på 1700-talet hade Michael med stor sannolikhet toppat den redan då...

I sommar invigdes ju en helt ny laddstation på Skeppsbokajen. Hur många platser finns det totalt just nu i kommunen? – Vi har två snabbladdare och 5 st semiladdare, med totalt 13 st laddplatser.

3

Karlskrona Skärgårdsfest 2015 För tredje året i rad hölls den succéartade festen i Karlskrona. För tredje året i rad nu placerar den sig också på Succélistan. Vi håller vårt löfte att om den är lika bra som tidigare ska den ha sin fasta plats här. I år var Skärgårdsfesten bättre än någonsin så hur sjutton hade vi kunnat bryta det löftet nu...?

4

Paulina Olsson På Café 1344 i Wachtmeister Galleria utgör hon är en av anledningarna till att man gärna besöker det här stället. Trevligt bemötande och god service är nämligen vardagsmat för Paulina. Det är alltid lika roligt att drabbas av människor som är uppenbart intresserade av sina arbetsuppgifter!

5

”Nya” västra Ronnebygatan Senaste tillskottet till ett vackrare och mer trivsamt Trossö är ombyggnaden av västra Ronnebygatan. Så här drar man en slipsten för ett levande centrum!!!

FIASKO Mitt-i-gatan-parkerare En del gator är trånga som dem är liksom. Parkeras det sedan med långa avstånd från trottoarkanten blir det en ren trafikfara. Nej, ta samma femkrona som man mäter mönsterdjupet på däcket med. Ställ den mellan däcket och trottoaren och vips har man en rätt parkerad bil!

Grattis Anna Wallin (marknadsansvarig, Affärsverken). Ni toppar Succélistan! – Tack! Roligt att vårt miljöarbete uppmärksammas!

Vad har ni fått för reaktioner på laddstationerna och hur mycket används de? – Efter att stolparna har varit i drift i lite drygt en månad har vi haft över 220 unika laddningar på stolparna. Mest använda är snabbladdarna som är placerade på Skeppsbrokajen, där tar en full laddning endast 20 minuter. Utbyggnaden av laddinfrastrukturen har mottagits mycket positivt. Just placeringen av snabbladdarna har uppmärksammats som positivt, eftersom man kan köpa sig en glass och kolla på båtarna, samtidigt som man laddar. Hur ser planerna ut i framtiden, kommer det att bli ännu fler laddstationer? – Som det ser ut just nu ska vi inte sätta upp fler stolpar. Men vi följer utvecklingen och blir efterfrågan högre kommer vi att sätta upp fler. Vi har däremot en stor efterfrågan från både företag och privatpersoner om att sälja laddlösningar. Så publika laddstolpar kommer säkert att öka i Karlskrona, vid exempelvis affärer, hotell och andra kommersiella fastigheter. Tack Anna!

Välkommen till oss på

KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 www.jeppssons.se

SID 30


Bygga nytt? Vi hjälper er!

KAPTENSGÅRDEN

2-plan / 216 m² / 7 Rum & Kök

BYMARKEN

2-plan / 166 m² / 6 Rum & Kök

LÖVÄNGEN

1-plan / 146 m² / 5 Rum & Kök

MELLANGÅRDEN

2-plan / 181 m² / 6 Rum & Kök

SÖDERHILL

1-plan / 172 m² / 6 rum & kök

Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7

BALANS + GARAGE

2-plan / 156 m² / 5 Rum & Kök

NY KATALOG UTE NU!

Beställ på www.eksjohus.se


utan att kupa Nu Nukan kandu dukura kura utan utanatt attkupa kupa

kia.com

Nu lanserar vi Kia Privatleasing! Det innebcr att du nu kan kura en helt ny Kia under tre dr, utan att behuva kupa den. Du betalar helt enkelt en avgift varje mdnad, sedan cr det bara att kura. Fursckring och service ingdr i din mdnadsavgift och du behuver inte betala ndgon kontantinsats. Nybilsgaranti och vcgassistans ingdr ocksd under hela leasingpeioden. Kom in till oss och upptcck ett helt nytt sctt att kura Kia!

Nu lanserar vi Kia Privatleasing! Det innebcr att du nu kan kura en helt 5-DURRARS 1.6 KOMFORT innebcr att du kan1.6 KOMFORT Privatleasing kura ny Kia under tre ny KiaKia under tre dr, utan att behuva kupa den. en Du helt betalar helt enkelt endr, PRIVATLEASING FRDN 2.890 KR / MDN* PRIVATLEASING FRDN 2.990 KR mdnad, / MDN* utan att behuva kupa den. Du betalar helt enkelt en avgift varje avgift varje mdnad, sedan cr det bara att kura. Fursckring och service cee�d 5-durrars cr utrustad med Fursckring cee�doch Sportswagon Komfort cr utrustad sedan1.6 crKomfort det bara att kura. service1.6ingdr i din mdnadsingdr i din mdnadsavgift du behuvermed intebl.a.betala ndgon kontantinsats. bl.a. 16� aluminiumfclgar, eluppvcrmdoch lcderratt, 16� aluminiumfclgar, eluppvcrmd avgift och duBluetooth. behuver inte betala ndgon kontantinsats. Nybilsgaranti parkeringssensor bak och lcderratt, parkeringssensor bak och Bluetooth. Nybilsgaranti och vcgassistans ingdr ocksd under hela leasingpeioden. och vcgassistans ingdr ocksd under hela leasingpeioden. Kom in till oss Kom in till oss och upptcck ett helt nytt sctt att kura Kia! och upptcck ett helt nytt sctt att kura Kia!

5-DURRARS 1.6 KOMFORT 5-DURRARSFRDN 1.6 KOMFORT PRIVATLEASING 2.890 KR / MDN*

1.6 KOMFORT 1.6 KOMFORTFRDN 2.990 KR / MDN* PRIVATLEASING

cee�d 5-durrars 1.6 Komfort cr utrustad med 5-durrars 1.6eluppvcrmd Komfort cr lcderratt, utrustad med bl.a. 16�cee�d aluminiumfclgar, bl.a. 16� aluminiumfclgar, eluppvcrmd lcderratt, parkeringssensor bak och Bluetooth. parkeringssensor bak och Bluetooth.

cee�d Sportswagon 1.6 Komfort cr utrustad cee�d 1.6 Komfort cr utrustad med bl.a. 16�Sportswagon aluminiumfclgar, eluppvcrmd medparkeringssensor bl.a. 16� aluminiumfclgar, eluppvcrmd lcderratt, bak och Bluetooth. lcderratt, parkeringssensor bak och Bluetooth.

1.0 SPECIAL EDITION

1.2 KOMFORT

PRIVATLEASING FRDN 1.790 KR / MDN*

PRIVATLEASING FRDN 2.290 KR / MDN*

Picanto 1.0 Special Edition cr utrustad med bl.a. eluppvcrmd ratt, 15� aluminiumfclgar, exteriurt sportpaket, manuell AC och Bluetooth.

Rio 1.2 Komfort cr utrustad med bl.a. eluppvcrmd lcderratt, 16� aluminiumfclgar, manuell AC, iPodanslutning, LED ljus fram och bak och kurvljus fram.

PRIVATLEASING FRDN 2.991 KR / MDN*

PRIVATLEASING FRDN 3.130 KR / MDN*

Kia Privatleasing Med Kia Privatleasing kan du just nu leasa en Kia Picanto under 3 dr frdn 1.790 kr i mdnaden med 0 kr i kontantinsats. Service och fursckring ingdr!*

1.0 SPECIAL EDITION 1.0 SPECIAL EDITION

1.2 KOMFORT 1.2 KOMFORT

PRIVATLEASING FRDNFRDN 1.7902.030 KR / MDN* FRDNFRDN 2.2902.495 KR / KR MDN* PRIVATLEASING KR / MDN* PRIVATLEASING PRIVATLEASING / MDN* PicantoNya 1.0 Special utrustad med med bl.a. Rio 1.2Rio Komfort cr utrustad med bl.a. PicantoEdition Specialcr Edition cr utrustad 1.2 Komfort cr utrustad medeluppvcrmd bl.a. eluppvcrmd bl.a. eluppvcrmd ratt, 15�ISG aluminiumfclgar, lcderratt, 16� aluminiumfclgar, manuell AC, iPodklimatanlcggning, (start & stopp - manuell lcderratt, 16� aluminiumfclgar, manuell AC, iPodexteriurt sportpaket, manuell AC och Bluetooth. LED ljus fram bak och kurvljus fram. fram. vcxelldda), 15� aluminiumfclgar, sportiga stutfdngare anslutning, anslutning, LED ljusoch fram och bak och kurvljus fram och bak, elhissar cven bak, Bluetooth, hujdjusterbar furarstol och murktonade rutor bak.

KiaKia Privatleasing Privatleasing

MedMed Kia Kia Privatleasing kankan du du Privatleasing justjust nu leasa en Kia Picanto nu leasa en Kia Picanto under 3 dr3frdn 1.790 kr i kr i under dr frdn 2.030 mdnaden med 0 kr i kontantmdnaden med 0 kr i kontantinsats. Service ochoch insats. Service fursckring ingdr!* fursckring ingdr!*

Alla erbjudanden gcller levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller sd ldngt lagret rccker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller furetagsavtal och gcller endast lagerbilar. Brcnslefurbrukning blandad kurning Kia cee�d 5-durrars 3,7�6,1 l/100 km, CO2utslcpp 97�149 g/km; Kia cee�d Sportswagon 4,5-6,5 l/100 km, CO₂-utslcpp 117-149 g/km; Kia Picanto 4,2-5,6 l/100 km, CO2-utslcpp 99-130 g/km; Kia Rio 5,0-6,3 l/100 km, CO2-utslcpp 115-147 g/km. Testerna cr gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 5. Lokala prisavvikelser kan furekomma. Bilarna pd bilderna kan vara extrautrustade. *Kia Privatleasing: 36 mdn, mdnadskostnader inkl. moms exkl. upplcggnings och aviavgift. Rurlig rcnta. Max kurstrccka 1500 mil/dr, uvermil debiteras. Sedvanlig kreditpruvning sker. Slitagedelar, uvriga reservdelar och ev. tillval frdn kund ingdr inte i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Med reservation fur eventuella tryckfel.

ÖPPETTIDER Mån - tors 10 - 18 · Fre 10 - 17 · Lör 11 - 14 Gullbernavägen 21 · Karlskrona 0455 - 578 90 · www.rudvi.se · info@rudvi.se

Alla erbjudanden gcller levererade bilar t.o.m. 31/8-2015 ellerlagret sd ldngt lagret rccker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller furetagsavtal ochendast gcller lagerbilar. endast lagerbilar. Brcnslefurbrukning Kia5-durrars cee�d 5-durrars l/100 Alla erbjudanden gcller levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller sd ldngt rccker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller furetagsavtal och gcller Brcnslefurbrukning blandadblandad kurningkurning Kia cee�d 3,7�6,13,7�6,1 l/100 km, COkm, - CO22 utslcpp 97�149 g/km;Sportswagon Kia cee�d Sportswagon 4,5-6,5 km, CO₂-utslcpp 117-149 Kia4,2-5,6 Picanto 4,4-5,6 km, CO299-130 -utslcppg/km; 102-130 g/km; Kia Rio 4,7-6,3 l/100 km, CO2115-147 -utslcppg/km. 109-147 g/km. cr Testerna cr gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 5 och Kia Rio 5,0-6,3 l/100 km, CO -utslcpp Testerna gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 5. Lokala utslcpp 97�149 g/km; Kia cee�d 4,5-6,5 l/100 km, l/100 CO₂-utslcpp 117-149 g/km; Kia g/km; Picanto l/100 km, l/100 CO2-utslcpp 2 Eurokan 6 (Picanto och Rio). Lokalapd prisavvikelser furekomma. Bilarna *Kia pd bilderna kan vara36 extrautrustade. *Kia Privatleasing: 36 mdn, moms exkl. upplcggnings aviavgift.1500 Rurligmil/dr, rcnta.uvermil Max kurstrccka 1500 mil/dr, uvermil debiteras.sker. Sedvanlig prisavvikelser furekomma. Bilarna bilderna kankan vara extrautrustade. Privatleasing: mdn, mdnadskostnader inkl. moms exkl.mdnadskostnader upplcggnings ochinkl. aviavgift. Rurlig rcnta. Maxoch kurstrccka debiteras. Sedvanlig kreditpruvning kreditpruvning sker. Slitagedelar, uvriga och iev. tillvalFordonsskatt frdn kund ingdr inte i av priset. Fordonsskatt betalasfur av kunden. Med reservation fur eventuella tryckfel. Slitagedelar, uvriga reservdelar och ev. tillval frdn reservdelar kund ingdr inte priset. betalas kunden. Med reservation eventuella tryckfel.