Tidningen Succé Nr1 Januari 2015

Page 1

Nr 1

2015

Januari

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

HÄLSOCOACHEN

Nytt år Nya mål! VINTIPS

Stoltheten på Iberiska halvön

KRÖNIKAN

Det började med en blå vinylsingel...

LEVER HOCKEYDRÖMMEN I KANADA Succé möter Julius Bergman

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m. Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

ÖPPETTIDER: Söndag - Måndag: 15 00 - 21 30 Tisdag - Torsdag: 09 00 - 21 30 Fre: 15 00 - 23 00, Lör: 18 00 - 23 00 DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan - Ungdomens Hus på

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

Tänk då ute i stora världen!

REDAKTION ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

Vi är ju nu mitt i en tid när det pratas väldigt mycket om invandring, främlingsfientlighet och rasism. Ett telefonsamtal strax före jul fick mig att förstå att det handlar inte alltid om hudfärg, religion eller ras för att man inte ska bli accepterad. Det kan räcka med att du kommer från fel stad, helt enkelt. Samtalet kom från en man boende i en mindre by i Ronneby kommun. Han hade fått Succé i brevlådan och började med att tycka att vi absolut måste ändra storlek på vår tidning, så att den ”får plats” i en vanlig brevlåda. Eftersom vår tidning har samma storlek som många andra tidningar blev jag naturligtvis väldigt förvånad över att den inte skulle få plats i hans brevlåda. Men allt har ju en förklaring och följande händelse hade tilldragit sig i mannens brevlåda: Tidningen hade ställts rakt ner, vilket förorsakade att locket inte gick ner helt. Ett regn uppe på detta gjorde all post i lådan genomblöt. Inte roligt förstås. Jag förklarade att allt berodde ju på att den som delat ut tidningen valt att inte vika den på mitten. Hade den vikts en enda gång bara, så skulle locket inte stått halvöppet och problemet med blöt post hade aldrig uppstått. Efter att jag beklagat det inträffade och lovat att tala med de som delar ut tidningen för att be dem vika vår tidning innan den läggs i låda, kom mannens avslutning som gjorde mig helt stum; ”– Ja, för jag vill inte att all min post blir blöt på grund av nån jädra Karlskrona-tidning!” Han la på och jag satt kvar med mobilen mot örat. Ehh...? Hur tänkte man här? Hade allt innehåll i lådan blivit mindre blött om tidningen producerats på en annan ort? Eller vore det lättare att acceptera att posten blev fördärvad bara inte tidningen kom från Karlskrona...? Jag kan bara konstatera att: Ja, det skulle tydligen kännas bättre om inte just Karlskrona varit med i bilden. Allt detta i lilla Blekinge - Tänk då ute i stora världen! fick mig att minnas när jag en gång i tiden arbetade på en ort i västra Blekinge. Där och då kunde det faktiskt hända att man hade svårt för att bli fullt accepterad. Dialekten avslöjade ens härkomst och jag, jag var från Karlskrona.

Här lärde jag känna en urinvånare som hävdade att han fostrats under sin uppväxt till att tycka illa om karlskroniter. Som ett exempel berättade han att när han som ung spelade handboll så var det inget särskilt när man till exempel skulle möta lag från Kristianstad eller Växjö men när det blev dags för match mot Flottans IF, då hände något med föräldrarna. Man krävde helt enkelt vinst och helst skulle det vara med förnedrande siffror. Det var till och med så att man gjorde klart att det var ok att förlora alla säsongens övriga matcher, men inte de här! Flottans IF var ju från Karlskrona... När den här mannen sedan blev vuxen och lärde känna äkta karlskroniter insåg han att det var helt vanliga människor och föräldrarnas beteende under hans uppväxt blev ett totalt mysterium för honom. Allt detta i lilla Blekinge - Tänk då ute i stora världen! att om du har svårt för att acceptera eller kanske till och med hatar främlingar, så se till att lära känna dem. Det är nämligen bara främlingskap som kan skapa främlingsfientlighet. OM du nu inte besitter förmågan att bara acceptera människor som de är, vilket borde vara det mest normala av allt... SENSMORALEN BLIR

RÄTTELSE: I förra numret skrev jag om boken ”Varför är det så ont om Q?” Jag hävdade att den var skriven av Tage Danielsson men sanningen är att den skrevs av hans ”parhäst” Hasse Alfredsson. Jag ber om ursäkt för detta felaktiga påstående.

SID 2

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

EMMA EKLUND Formgivare 0733-20 47 87 emma@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Emma Eklund Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

0455 - 192 30 (vard kl 10.00 - 18.00) info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print UPPLAGA: 34 000 ex. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. DISTRIBUTÖR: Svensk Direktreklam OMSLAGSFOTO: Claus Andersen, London Knights/Getty Images.

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

HELA BREVLÅDEINCIDENTEN

www.facebook.com/succe

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.


KRÖNIKAN HAPPIEND

Allt började med en blå vinylsingel i pojkrummet på Knösövägen När jag var sex eller sju år gammal fick jag en blå vinylsingel av mina föräldrar. Ja, fick och fick förresten… Jag tog den nog bara ur deras skivsamling och betraktade den som min. Jag minns faktiskt inte. Men jag minns tydligt är att låten på skivans framsida var ”Drömmen om Elin” och att artisten var Tommy Körberg. Nu så här i efterhand kan jag konstatera att den där skivan nog blev starten på en livslång kärlek. Nej, inte till Tommy Körberg utan till musiken. I mars 1976 utökade jag min skivsamling med min första egna skiva, köpt för egna veckopengar. 33 kronor och femtio öre närmare bestämt. Det var Kiss fjärde platta ”Destroyer”. På den tiden var det så långt man kunde komma från både Tommy Körberg och ”Drömmen om Elin”. Jag minns fortfarande det där pojkrummet på Knösövägen i Lyckeby och min första vita skivspelare. I de tidiga tonåren lyssnade jag mycket på punk. På den tiden var musikföreningen Noice väldigt aktiv i Karlskrona och det var nog där mitt intresse för livemusik och konserter tog fart. I de sena tonåren hade punken till stor del ersatts av soul. Under ganska många år på 80-talet lyssnade jag nästan enbart på Prince men jag har i omgångar vänt och vridit på nästan alla musikstilar, artister och band. Allt i någon sorts tur och ordning. Nu i riktigt vuxen ålder är min musiksmak en salig blandning av allt det där. Det bästa av allt skulle man kunna säga. Jag hoppar numera obehindrat mellan ”Sex noll två” av KSMB och ”Head” med Prince. Mellan Arethas version av ”Share your love with me” och Håkan Hellströms ”Det är så jag säger det”.

är musik även en stor del av mitt yrke. I början av 2008 arrangerade jag tillsammans med några vänner en privat fest med några av Karlskronas många begåvade musiker på scen. Senare samma år gjorde vi som arrangerade festen vårt första publika evenemang. Sedan dess har det blivit upp emot 600 konserter och sedan fyra år tillbaka har vänskapen och den gemensamma kärleken till musik blivit företaget Paraply produktion. Det är ingen hemlighet att vi som jobbar på Paraply alla älskar musik. Mest av allt livemusik. Under företagets sexåriga existens har vi gjort allt från små intima spelningar med lokala musiker till konserter och festivaler med internationella världsartister. Alla fantastiska och hårresande på sitt sätt. SEDAN SEX ÅR TILLBAKA

Det är ingen hemlighet att vi som jobbar på Paraply alla älskar musik.

SEDAN NÅGRA ÅR är jag tillbaka i Lyckeby.

Nu med egen familj och eget hus. Men bara ett stenkast från vår tomtgräns ligger det hus i vilket jag först satte ned pickupen på den där blå singeln. Världen är bra liten. Jag borde kanske kolla upp var den där singeln tog vägen?

STEFAN ANDERSSON

KloK el Vi är måna om att du ska tänka klokt när du väljer elbolag. Med oss som din lokala elleverantör ger vi dig:

✓ ✓

100 % förnybar el. Du gör ett bra val för miljön när du väljer lokalt producerad och förnybar el i ledningarna från kraftvärmeverk Karlskrona.

Som kommunalt elbolag återinvesterar vi i Karlskrona, vilket gynnar dig och din familj.

Så tänk klokt du också! Teckna ditt elavtal på www.affarsverken.se. Har du frågor är du

STEFAN ANDERSSON

välkommen till oss på Norra Smedjegatan 53.

JOBBAR MED: Livemusik

och evenemang på Paraply produktion och med reklam på Karlskrona Reklam & Media. LYSSNAR JUST NU PÅ: ”Come

pick me up” med Ryan Adams. DRÖMBOKNING: Tallest Man

on Earth och Idiot Wind.

FUNDERAR OFTA PÅ: Exakt

vilken låt som är världens bästa. SENAST LÄSTA BOK:

”Discover your Strengths” av Marcus Buckingham.

Tel 0455-783 00. www.affarsverken.se

SID 3


SUCCÉ

Stoltheten på Iberiska halvön Denna gång bjuder jag på lite rekommendationer från Iberiska halvön, närmare bestämt Spanien som har ett stort urval av intressanta och prisvärda viner på Systembolaget. Spanien är det tredje största landet i världen på att producera vin. Deras produktion handlar mycket om traditioner och detta från område till område när det gäller både druvor och framställning. Det varma torra klimatet ger stora förutsättningar för att göra bra viner och jag har plockat ut fem viner som jag tror att ni kommer gilla. Det är två vita och tre röda viner som har olika stilar. som ligger och gränsar mot Portugal i norr och Atlanten mot väster. Här gör man mest vita viner. Vinet jag rekommenderar kommer från distriktet Rías Baixas och görs av en producent som heter Bodegas La Val. Vinet är Orballo Albariño, systembolagsnr 2696, pris 91 kr. Vinet görs på druvan albariño. Detta är ett bra vin med fruktig, lite stramare smak med inslag av ananas, päron, citrus och örter. Det passar bra till smakrika rätter på skaldjur och fisk. Ni kan även vara generösa med smakerna på tillbehören. Det andra vita vinet kommer från Rioja från producenten Bodegas Campillo som ägs av Faustino Group och ligger i Laguardia. Vinet heter Campillo Blanco Fermentado en Barrica, systembolagsnr 4202, pris 91 kr. Bodegas Campillo är gjort på den typiska druvan viura. Jäsningen sker på ekfat vilket ger ett smakrikt, fruktigt vin med rostad fatkaraktär. Det har inslag av äpplen, smör, päron, citrus och vanilj. Vinet passar till feta fiskrätter med smakrika tillbehör och ljust kött med tillbehör med rena fina smaker med hög syra.

Conde de Valdemar Gran Reserva, 12601.

Orballo Albariño, 2696.

Gran Sangre de Toro Reserva, 2686.

VI BÖRJAR I GALICIEN

röda viner så är Rioja ett alternativ för många och då i mellanklassen men jag går lite högre i min rekommendation. Det första vinet kommer från producenten Bodegas Valdemar som är välkända för bra kvalitet. Vinet heter Conde de Valdemar Gran NÄR VI KOMMER TILL

Campillo Blanco Fermentado en Barrica, 4202.

Vinea Crianza, 72105.

Reserva 2005, systembolagsnr 12601, pris 131 kr. Detta är ett mycket prisvärt vin i högsta kvalitetsklass. Druvorna är tempranillo och mazuelo och vinet lagras på amerikanska mediumrostade 225liters ekfat under 26 månader. Efter lagring på fat har vinet lagrats i ytterligare 4 år på flaska. Det ett fylligt vin med härliga mognadstoner, inslag av mörka bär, rostat kaffe och en vaniljig ton från fatlagringen. Det passar bra till viltfågel, ankbröst och lamm. Även till vilt och nötkött och tillbehören kan vara smakrika. Nästa vin kommer från CastillaLeon som gränsar mot Portugal på den västra sidan och ligger nordöst om Rioja. Vinet kommer från distriktet Cigales och

från producenten Bodegas Museum och heter Vinea Crianza 2010, systembolagsnr 72105, pris 115 kr. Det är ett vin gjort på 100 % tempranillo och fatlagrat i 14 månader. Mycket prisvärt och kan även ligga några år till. Det passar till lamm och nötkött. Ni kan även ta i när det gäller tillbehör, med en smakrik sås till exempel. Det sista vinet kommer från Katalonien från producenten Miguel Torres och heter Gran Sangre de Toro Reserva, systembolagsnr 2686, pris 88 kr. Finns även på halvflaska för 47 kr. Vinet är gjort på druvorna garnacha, cariñena och syrah och är medelfylligt med kryddig smak med fatkaraktär, inslag av plom-

mon, körsbär, kakao och vanilj. Det är ett vin som passar till ljust kött med smakrika tillbehör men funkar också bra till lamm och fågel. Vinet har hängt med länge på Systembolaget och har gått upp i pris men det ligger ändå mycket bra i prisvärdighet.

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Din personliga reklampartner www.kompassreklam.se SID 4


Makalös

N. Smedjegatan 1 - i hörnet av Stortorget

Vi är en populär gastropub mitt i centrala Karlskrona med fokus på god och vällagad mat, hantverksöl och ett gediget whiskysortiment. Menyn är bred och varierad och innehåller allt från pubklassiker till goda kött- och fiskrätter.

REA Upp till

50% rabatt

Årets stora REA har börjat. Välj bland kuddar, lakan och sängar i alla prisklasser förstås. I år har vi fler erbjudanden än någonsin.

Årets Whiskykrog 2014

Just nu

2014 blev vi utsedda till “Sveriges bästa whiskykrog” av Svenska Whiskyförbundet.

7.990:Under halva priset!

Ny pubchef I januari började Anna Gabris som ny pubchef hos oss. Anna har en gedigen restaurangvana och vi är glada att välkomna henne till vårt glada gäng.

SPARA. Kontinental dubbelsäng 180x200 cm inkl bäddmadrass Toppsömn exkl ben och huvudgavel. (ord.pris 16.650:-)

Spara 8.660:-

Just nu

Just nu

19.990:-

3.990:-

HILDING. Original Ramsäng 90x200 cm inkl bäddmadrass Vitsippa. (ord.pris 5.175:-)

Spara 1.185:-

J3 Limited Kontinental 180x200 cm inkl bäddmadrass och gavel. (ord.pris 30.980:-) Nu 19.990:-

Spara 10.990:-

Det händer i puben Måndag - Onsdag

Pubkväll, njut av mat och dryck!

Torsdag

50%

15% TEMPUR. 15% rabatt på hela sortimentet. Sängar, madrasser och sovkuddar. Prisexempel: Ställbar Relaxation Cloud 90x200 cm. (ord.pris 31.110:-) Nu 26.444:-

Spara 4.666:-

ZEBRA COLLECTION Wilma sängbord i ek, svart eller vitt. (ord.pris 2.990:-) Nu 1.495:-

Spara 1.495:-

Karaokekväll med Kristian

Fredag - Lördag Livemusik i puben Boka bord på 0455 - 229 10

Allt du behöver veta om sängar! KARLSKRONA/LYCKEBY Järavägen 9 (vid Amiralen). Tel: 0455-38 44 44. E-post: karlskrona@sova.se Öppet: Vardagar 10-19, Lördag 10-16, Söndag 11-16,

SID 5


goldhat Reklambyrå

FYND!

Matbord i olika färger & storlekar med småskador, sprickor mm

! å p a Pass EXEMPEL: Matbord i ek, 140x90cm FYND pga spricka i skivan

EXEMPEL: BELINA Matbord 170x100cm + ilägg i svartbets FYND pga lacksläpp i skivan!

(1.900,-) Nu: 700,-

(3.200,-) Nu: 500,-

re! a g li r e t t y a e r e d n a r a v r a v k i v Nu sänker

L A N I F REA

upp till

70%

vridbart!

WESTHROTH HALLSORTIMENT

40% RABATT

Smyckeskåp med spegel Vitlack, H 151cm (999,-) Nu: 695,-

tt Komple

et! sängpak

HALVA

180x200cm

14.995,-

REAPRISET

Ord. pris 28.890,-

...på resterande REA-varor!

SVENSK-

SID 6

(1.945,-) Nu: 1.465,-

TEXTIL • PRESENT • BELYSNING

HARLEQIN EXCELLENT KONTINENTAL

HARLEQIN Excellent Kontinental-paket 180x200cm i softex, tyg grå inkl bäddmadrass, huvudgavel och metallben. Välj mellan fast, medium eller fast/medium.

Smyckeskåp VRIDBART med spegel Vitlack, H 168cm

TILLVERKAD

ÖPPETTIDER: mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 12-16 www.bromollamobler.se • Tfn: 0455-36 78 80


SUCCÉ

NU ÄR VI PÅ G Efter en rivstart på det nya året, med ett bra och kul team på kontoret har vi nu arbetat fram en aktivitetskalender som är större än någonsin. Vi ser fram emot att få genomföra dessa evenemang tillsammans med alla er som bor i eller besöker Karlskrona. Varje månad från Alla Hjärtans Dag i februari till julen i december kommer det att hända något i Karlskrona City. Engagemanget är stort hos alla, både företagare/butiker, fastighetsägare, olika föreningar och arrangörer. Vi kommer att få ett fantastiskt år där vi tillsammans jobbar hårt för att Karlskrona ska bli en stad som är skön att bo i och som man absolut inte vill missa att besöka.

Vår förhoppning är att alla vill delta och har ni som läser detta några kul aktiviteter som ni vill dela med er av, maila in tips till oss på info@karlskronacity.net. lös korsordet på sidan 16 så har du chans att vinna presentkort som gäller i över 150 butiker, restauranger och caféer i Karlskrona! SIST MEN INTE MINST,

Vi ses i city! fullspäckat år framför oss och vi kommer att genomföra både nya event och favoriter i repris. Redan nu kan jag avslöja att Nallen Doris och Grodan Frank fyller 1 år till sommaren och kommer bjuda in till ett stort barnkalas mitt i city! Favoriter som kommer i repris är bland annat Loppis och Träning & Hälsa i Hoglands Park. Men ”däremellan” kommer påska, mode, Rally SM, cruising, event med Karlskrona Krogar och mycket, mycket mera… Läs min spalt i Succé varje månad, titta in på vår hemsida och följ oss på facebook så får du full koll om vad som händer i city framöver. VI HAR ETT UNDERBART

Bröllop, konferens eller fest? Privat eller företag?

HYR CITYTÅGET!

KÖP 3 HG TE BETALA FÖR 2 HG Vi bjuder på det billigaste. Gäller alla lösviktsteer t o m 28 februari 2015 mot uppvisande av kupongen.

Tåget går att hyra året runt för alla typer av tillfällen.

Välkommen in!

Mer info: www.karlskronacity.net Borgmästaregatan 11, Karlskrona Tel. 0455 - 616 084 www.chocolattekarlskrona.se

SARA JOHANSSON

Facebook: Chocolatte Karlskrona

sara@karlskronacity.net

Instagram: chocolattekarlskrona

PROJEKTLEDARE, KARLSKRONA CITY

www.renault.se

VINTERN KOMMER ALLTID FORTARE ÄN MAN TROR

RENAULT CAPTUR EXPRESSION

RENAULT CLIO EXPRESSION 1.2 75 hK

NU FRÅN 1 234 KR/MÅN* BILPRIS FRÅN 124 900 KR

VINTERPRIS INKL. VINTERHJUL – VÄRDE UPP TILL 26 500 KR

ENERGY TCE 90

UTRUSTad mEd: - FaRThÅLLaRE - BLUETooTh - NavIGaToR - aC

NU FRÅN 1 490 KR/MÅN* BILPRIS FRÅN 156 400 KR

UTRUSTad mEd: - PaRKERINGSRadaR BaK - BLUETooTh - a LUmINIUmFäLGaR - aC - ELINFäLLBaRa BaCKSPEGLaR

Ena dagen indiansommar, sommarväglag,andra andradagen dagenunderkylt underkylt regn av ett snöfall blixthalka. regn följtföljt av ett lättlätt snöfall ochoch blixthalka. Då är det skönt att ha ett par vinterhjul i beredskap. Därför Därför får får du nu vinterhjul på köpet när du köper BilBil köper en en ny ny Renault RenaultClio, Clio,Clio Cliokombi kombieller ellerCaptur. Captur.Kom Kominintilltilloss osspåpåAhlberg Ahlberg för mer information, för att provköra provköra eller för att titta titta på på något något av av våra övriga, övriga, värmande värmande erbjudanden. www.ahlbergbil.se

Karlshamn 0454-330 00 Karlskrona 0455-615 840

31/3 - 2015. *Vinterhjul med Renault original aluminiumfälg ingår, värde 9 500 kr (Clio), 11 500 kr (Captur). Pristillägg för däcktrycksventiler. Gäller ej RS- eller GT-versioner. Gäller tom 31/12 2014. Går ej att kombinera med andra erbjudanden. Clio kampanjpris 124 900 kr. Captur kampanjpris 156 400 kr. Bränsleförbrukning vid blandad körning: Clio 0,31-0,55 l/mil, Captur 0,49-0,54 l/mil, CO2-utsläpp: Clio 83-127 g/km, Captur 113-125 g/ km. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Obegränsad körsträcka gäller de två första åren alternativt 100 000 km på fem år, det som inträffar först. Renault reserverar sig för eventuella tryckfel. Bilarna i annonsen kan vara extrautrustade. Lokala avvikelser kan förekomma.*Finansiering med Renault Billån, 84 månader, 30% kontant, 5.45% ränta, 5.58 effektiv ränta.

SID 7


SUCCÉ

NYÖPPNING 2 FEBRUARI

Coffeehouse nyöppnar som Toro

Redouan ”Radde” Akhdim.

Redouan ”Radde” Akhdim är en yvig man med mycket humor och många år i branschen. Nu byter han namn på sin restaurang för att inte förväxlas med fiket vid sidan om.

Coffeehouse blir nu Toro

Ni har nyöppning den 2 februari och Coffeehouse byter namn. Varför? – Vi byter namn till Toro, nu blandas vi lätt ihop med våra grannar och det vill vi inte. Självklart är alla välkomna att även ta en fika hos oss, men vi är en restaurang som serverar mat med bland annat vin, öl och drinkar. Vi har ändrat om i miljön och har satsat på flera nyheter som till exempel pizza med färska råvaror och

tapas. Vi kommer även att satsa på flera TV-skärmar med sändningar från olika evenemang. Varför Toro? – Först tänkte jag att vi skulle heta ”Staun” för att vi är i Karlskrona. Men det passade inte riktigt med vårt koncept, så det namnet är ledigt, hahahahaha…

Ny meny med goda nyheter! Gourmetpizza Planka Tapas

Lite personligare Norra Kungsgatan 4, Karlskrona Tel: 0455-308084

SID 8

Veckostädning Flyttstädning Kontorsstädning

www.blekingestad.se info@blekingestad.se 0708 422 546


SUCCÉ

FOTO: JANNE DANIELSSON/SVT

Nytt år, ny Melodifestival!

Jag är den sista att hurra när snön och kylan kommer. Men det finns något som lyser upp där i mörkret i februari. En liten ensam discokula. Eller två. Eller varför inte tusen. Nytt år, nya skandaler. För det är väl delvis det Melodifestivalen handlar om? Tyck att det är en låttävling bäst ni vill. Alla vet ändå att det är något helt annat. En show, en livstil, ett miljonprojekt. Man vågar inte ens räkna på hur mycket pengar Melodifestivalen drar in till alla de företag som glider på mellovågen. Men istället kan man räkna på vad den här galna cirkusen faktiskt gör med en hel befolkning en gång om året. För det är ju så. Antingen älskar man Melodifestivalen. Eller så älskar man att hata Melodifestivalen. Vi kan oavsett konstatera att Melodifestivalen engagerar fler människor än vad en EU-valrörelse gör. Vad som känns mest galet egentligen är att jag gör mitt 10:e år i Melodifestival-cirkusen och jag chockeras lika mycket nu som då över varför jag inte tröttnar. Men det finns hopp. Det finns de som är värre än mig. Tro mig. TRO MIG! och utökar finalen till tolv låtar. Det innebär egentligen inget mer än att man utökar antalet förlorare till elva. Sju av dem blir sommarplågor. I ÅR SATSAR SVT STORT

Sophia Ahlin är ett lokalt ansikte i Blekinge, aktiv entreprenör och politiker. Men Sophias lite annorlunda intresse för Melodifestivalen började redan som 7-åring och sen 2006 har hon åkt med Melodifestival-turnén som expertkommentator för både radio, TV, web och tidningsmedia. Hon är även aktiv i OGAE Sweden som är den svenska organisationen för Eurovision-fans. I år gör Sophia sitt 10:e år som ”schlagerexpert” och vi är extra glada att hon vill tillbringa detta året med oss och som krönikör i Tidningen Succé. Häng med henne ända till finalen!

Fyra av dem stoppas i byrålådan tillsammans med resten av bidragen som åkte ur och plockas fram på en återträff med schlagernördar om ca tio år. Aldrig någonsin förr har jag haft så lite att säga i förväg om de tävlande bidragen. Även om SVT febrilt har kämpat med att presentera artisterna via alla sociala kanaler de kan hitta med selfies och intervjuer så känns det bara tomt. Jag skulle spontant gissa att årets Melodifestival-turné blir en blandning av ”har vi inte sett detta förut” och skämskudden. förra året var helt klart programledarduon som till och med fick sidekicken Clara Henry att verka proffsig och rolig. Ja, vi är bortskämda med Edward af Sillens fenomenala manus men besvikelsen var enorm när man insåg att SVT valt att dra det säkra kortet före det osäkra i år och återinföra Eurovision-normen igen. Rara vackra Sanna ”Bakelsen” Nielsen. Vinstmålet är nått, pensionen är kommen. Du har härmed förpassats till programledarkansliet i Melodifestivalen. Tillsammans med *trumvirvel* en rolig, charmig komikerkille ska du leda årets melodifestivalturne. Ridå. Dum som jag var trodde jag alltså att vi hade lämnat Eurovision-normen efter Petra Medes succé men nu är vi alltså tillbaka igen. Eurovision Style. Allt pekar på det iallafall. Den roliga charmiga killen tillsammans med den vackra kvinnan. Nuuu kör vi! DEN STORA SKÄMSKUDDEN

 

   

FREAKY F RID FRI DAY AYS Under 2015 kommer vi en fredag i månaden ha temadag. Det kommer hända ovanligt galna saker på salongen dessa fredagar och en och annan peruk kommer att användas. Missa inte att boka in dig dessa fredagar, då är du med i utlottningen av produkter m m. Håll koll på facebook för unika erbjudande dessa dagar!

KOMMANDE TEMAN: 30 JAN · SCHLAGER 27 FEB · AFTER SKI

Lyx är vår lägsta nivå

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se Facebook: Etage Karlskrona

SOPHIA AHLIN SCHLAGERKÄNNARE

SID 9


SUCCÉ

En näve grus Ett bluesigt porträtt av Louise Hoffsten Bokrelease den 4 februari Att leva med MS kan vara ett rent helvete. Men det behöver inte vara så hela tiden. När Louise Hoffsten först fick sin diagnos trodde hon att allt var kört. Idag, nästan tjugo år senare, är hon fortfarande aktiv som sångerska, låtskrivare och föredragshållare. Trots sjukdomen lever hon ett gott liv - i alla fall för det mesta. Hon har blivit en mästare i att ta vara på vardagens ögonblick av lycka. Att njuta av stunden. Något vi alla kan dra lärdom av. Louise Hoffsten är en av vårt lands största bluessångerskor och fick sitt stora genombrott i början av 1990-talet. På senare år har hon även medverkat i populära och folkkära TVprogram som Stjärnorna på slottet, Körslaget och Melodifestivalen. Hon har tilldelats en lång rad utmärkelser, bland andra Karamelodikt-stipendiet, Grammis och Rockbjörnen. Hon har även utnämnts till hedersdoktor vid Linköpings Universitet. En näve grus är mer än en bok om vad det innebär att leva med en kronisk sjukdom. Boken är också en kärleksförklaring till familjen och musiken, Louise Hoffstens två ständiga följeslagare i livet.

Författaren Lena Katarina Swanberg tecknar, tillsammans med Louise själv, ett bluesigt porträtt av sångerskan i form av impressionistiska nedslag i hennes liv, med fokus på de senaste tjugo åren. Boken ges ut av Bokförlaget Forum.

Nytt år - Nya drömmar och mål! Är 2015 året då du vill ha en förändring? Så här i början av året är det skönt att sortera bort sådant som du vill ha mindre utav och bestämma vad du vill lägga mer energi på kommande år. Vare sig det handlar om jobb, relationer, träningsmål, viktmål eller vad som helst, kan det vara bra att ställa sig nedanstående frågor som förhoppningsvis leder till ett svar. Det som har varit kan du inte ändra på. Framtiden ligger i dina händer, nytt år nya möjligheter! När du har ett tydligt mål kommer du att göra undermedvetna val på vägen som gör att du lättare når dina drömmar och målsättningar. Bra att tänka på är att dina mål bör vara efter egen önskan, mätbara, attraktiva, realistiska och tidsbestämda. Frågor att utgå ifrån när du ska sätta dina mål: 1. Vad vill du ha? Här formulerar du exakt vad du vill ha som du kan uppnå själv (inte som någon annan ska göra åt dig). Försök att vara så specifik som möjligt. ”Jag vill spara pengar” är inte specifikt. ”Jag vill spara 1000 kr i månaden” är specifikt. 2. Vad skulle det betyda om du fick det du vill ha? Det här svarar på frågan vad dina ansträngningar faktiskt ger dig. 3. Hur vet du när du fått det? Beskriv vad du ser, hör och känner när du uppnått ditt mål. 4. Hur kommer jag och alla andra veta när du fått det? Beskriv vad andra kommer att se, höra och känna när du uppnått ditt mål.

VINN BOKEN! Skicka ditt namn och adress till tavling@succeblekinge.se eller Succé Blekinge, Nya Skeppsbrogatan 7, 371 33 Karlskrona senast 19 februari. Vi drar två vinnare!

5. När vill du ha det? Skriv ner när du ska ha uppnått ditt mål. Att sätta mål handlar om att sätta en tid. Men ta med dig att om du mot förmodan inte uppnår ditt mål inom tidsramen så betyder det inte att det är ett misslyckande. Ta nya tag och inse att du antagligen kommit längre än om du inte bestämt dig överhuvudtaget. 6. Vad är det som hindrar dig från att redan ha det? Det här hjälper dig att se vilka hinder som finns och när du vet om dem så ser du lättare vad du behöver göra för att lyckas ta dig förbi dem.

Bygga nytt? Vi hjälper dig!

Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7

Beställ våra kataloger på www.eksjohus.se

SID 10

7. Hur kommer det du vill nå att påverka andra delar av ditt liv? Det här är något som är lätt att glömma bort. Det finns säkert både positiva och negativa konsekvenser att fundera över. Kanske behöver du ta tid ifrån något annat för att uppnå dina drömmar, är du beredd på att göra det? 8. Vad har du redan idag som kommer att hjälpa dig att nå målet? Se närmare på vilka resurser du har som blir dina verktyg att nå fram till målet. Ex. kunskap, erfarenhet, egenskaper, användbara kontakter osv. 9. Vad behöver du skaffa för att nå målet (kunskaper eller annat)? Dags att bli specifik igen. En positiv attityd är alltid bra att ha. Det är bättre att gå en kurs för att lära sig ekonomi och hur man sparar pengar på ett effektivt sätt så att man blir bra på att göra det, istället för att öppna ett nytt sparkonto som man inte vet hur man använder. 10. Hur kommer du lättast till målet? Vilket är det absolut första steget du behöver ta för att nå ditt mål? Vad kan du göra redan idag för att komma ett steg närmare? Finns det flera sätt att börja? Vilket blir antagligen det bästa för dig? till en förändring eller ej så är dessa frågor bra att ha med sig i framtiden. Ibland hamnar vi ju faktiskt i sådana situationer att vi måste förändra tillvaron. Tro på dig själv, du är regissör till din tillvaro. VARE SIG DU VILL

”When you feel like quitting, think about why you started”

SANDRA ANDERSSON HÄLSOCOACH, WELLNESS STUDIO


Best Bestnär när det det gäller. Best när det gäller.

Transportbilar Transportbilarfrån frånMercedes-Benz. Mercedes-Benz. Transportbilar från Mercedes-Benz.

från Mercedes-Benz. Du Transportbilar harhar all all anledning attatt kräva den ska skaklara klarahårt hårtarbete arbeteoch ochrejäla rejäla Du anledning krävamycket mycketav avdin din transportbil, transportbil, den påfrestningar. Vi Vi har transportbilar med bästa bränsleekonomi samtriktiga riktiga bestar påfrestningar. har transportbilar medbranschens branschens bästa bränsleekonomi samt bestar närnär detdet Du Du har har all all anledning anledning att att kräva kräva mycket mycket av av din din transportbil, transportbil, den den ska ska klara klara hårt hårt arbete arbete och och rejäla rejäla kommer tilltill arbete. Dessutom, samlardu dufinansiering, finansiering, service kommer arbete. Dessutom,med medMercedes-Benz Mercedes-Benz CharterWay CharterWay samlar service ochoch påfrestningar. påfrestningar. Vi Vi har har transportbilar transportbilar med med branschens branschens bästa bästa bränsleekonomi bränsleekonomi samt samt riktiga riktiga bestar bestar när när det det försäkring på ett ställe – –mindre administration och kontroll påkostnader. kostnader. Välkommen! försäkring ett ställe mindremed administration och större kontroll på Välkommen! kommer tillpå arbete. Dessutom, Mercedes-Benz CharterWay samlar du finansiering, service och kommer till arbete. Dessutom, med Mercedes-Benz CharterWay samlar du finansiering, service och försäkring försäkring på på ett ett ställe ställe –– mindre mindre administration administration och och större större kontroll kontroll på på kostnader. kostnader. Välkommen! Välkommen!

Citan STAR Citan STAR

1.625krkr 1.625

VitoSTAR STAR Vito

2.345 kr kr

Månadskostnad Månadskostnad Månadskostnad Månadskostnad inkl service¹ från inklservice¹ service¹från från inkl service¹ från inkl Månadskostnad Månadskostnad Månadskostnad Månadskostnad inkl service¹ frånSTAR: • AC • Radio med inkl service¹ från Alltid med Citan Alltid med Vito Star: • Färdljusassistent inkl från • AC • Radio med inklmed service¹ Alltid medservice¹ Citan STAR: Alltid Vitofrån Star: • Färdljusassistent ® Bluetooth • Färddator • Stolsvärme förar- & • Multifunktionsratt i läder • Läderväxelspak ® Bluetooth • Färddator • Stolsvärme förar- &® • Multifunktionsratt i läder • Läderväxelspak passagerarstol • Bakdörrar • Adaptivt ESP • Dubbelsoffa fram • Radio med Bluetooth®® Alltid med Citan STAR: • AC • Radio med Alltid med Vito Star: • Färdljusassistent ® Alltid med Citan STAR: ••AC • Radio med med Vito Star: • Färdljusassistent passagerarstol • Bakdörrar Adaptivt ESP •Alltid Dubbelsoffa fram • Radio med Bluetooth Värmare • AC • Farthållare • Komfortstol Bluetooth®® • Färddator • Stolsvärme förar- & • Multifunktionsratt i läder • Läderväxelspak Bluetooth • Färddator • Stolsvärme förar-®& ••Värmare Multifunktionsratt i läder • Läderväxelspak • AC • Farthållare • Komfortstol passagerarstol • Bakdörrar • Adaptivt ESP® • Dubbelsoffa fram • Radio med Bluetooth®® passagerarstol • Bakdörrar • Adaptivt ESP • Dubbelsoffa fram • Radio med Bluetooth • Värmare • AC • Farthållare • Komfortstol • Värmare • AC • Farthållare • Komfortstol

Citan Citan STAR STAR

1.625 1.625 kr kr

Vito Vito STAR STAR

2.345 2.345 kr kr

Sprinter SprinterFighter Fighter Månadskostnad Månadskostnad Sprinter Fighter inkl från 2.625 Sprinter Fighter 2.625krkr inklservice¹ service¹ från

2.625 2.625 kr kr

Månadskostnad Månadskostnad inkl service¹ från Fighter: • Adaptivt Alltid med Sprinter inkl service¹ från Alltid med Sprinter Fighter: • Adaptivt ESP®®• AC • Sidvindsassistent • Värmare ESP • AC • Sidvindsassistent • Värmare • Radio • Komfortstol • Inklädnad Alltid med Sprinter Fighter: • Adaptivt Alltid Fighter: • Adaptivt •LjusRadio •Sprinter Komfortstol • Inklädnad ® med • och regnsensor ESP • AC • Sidvindsassistent • Värmare ® • AC • Sidvindsassistent • Värmare ESP • Ljusoch regnsensor • Radio • Komfortstol • Inklädnad • Radio • Komfortstol • Inklädnad • Ljus- och regnsensor • Ljus- och regnsensor

CharterWay Paket Economy: Finansiell leasing via Mercedes-Benz Finans 36 mån, 6.000 mil, restvärde 40%, 1:a förhöjd avg. 30%, rörlig ränta (november 2014) inkl. CharterWay Service SelectPlus. Leasingavgift exkl. moms. Kontantpris Citan 108 CDI STAR lång 138.900 kr, Vito 109 CDI STAR skåp lång 209.900 kr, Sprinter S213 CDI Fighter 234.900

CharterWay Paket Economy: Finansiell leasing via Mercedes-Benz Finans 36 mån, 6.000 mil, restvärde 40%, 1:a förhöjd avg. 30%, rörlig ränta (november 2014) inkl. CharterWay kr. Reservation för Economy: sedvanlig kreditprövning. Bilarna på bilden är extrautrustade. CharterWay Paket Finansiell leasing via Mercedes-Benz 36 mån, mil, restvärde 40%,CDI 1:a förhöjd avg.lång 30%, rörlig ränta (november 2014) CharterWay Service SelectPlus. Leasingavgift exkl. moms. Kontantpris Citan 108Finans CDI STAR lång6.000 138.900 kr, Vito 109 skåp kr, Sprinter S213 CDIinkl. Fighter 234.900 CharterWay Paket Economy: Finansiell leasing via Mercedes-Benz Finans 36 mån, 6.000 mil, restvärde 40%, 1:aSTAR förhöjd avg. 30%,209.900 rörlig ränta (november 2014) inkl. CharterWay Service SelectPlus. Leasingavgift exkl. moms. Kontantpris Citan 108 CDI STAR lång 138.900 kr, Vito 109 CDI STAR skåp lång 209.900 kr, Sprinter S213 CDI Fighter 234.900 kr. Reservation för sedvanlig kreditprövning. Bilarna på bilden är extrautrustade. Service SelectPlus. Leasingavgift exkl. moms. Kontantpris Citan 108 CDI STAR lång 138.900 kr, Vito 109 CDI STAR skåp lång 209.900 kr, Sprinter S213 CDI Fighter 234.900 kr. Reservation för sedvanlig kreditprövning. Bilarna på bilden är extrautrustade. kr. Reservation för sedvanlig kreditprövning. Bilarna på bilden är extrautrustade.

KARLSKRONA: Verkstadsgatan 2, 371 47 KARLSKRONA KARLSKRONA: KARLSKRONA: KARLSKRONA: 0455-33 66 00 www.rabergsbil.se Verkstadsgatan 2, 37147 47 KARLSKRONA Verkstadsgatan Verkstadsgatan 2, 2, 371 371 47 KARLSKRONA KARLSKRONA 0455-33 66 00 www.rabergsbil.se www.rabergsbil.se 0455-33 0455-33 66 00 www.rabergsbil.se

SID 11


SUCCÉ MÖTER

Julius Bergman

Karlskronasonen lever hockeydrömmen i Kanada Det är en stund tills dess men hur kommer din sommar se ut? – Det kommer bli Karlskrona och att vara med Hanna, familjen, träna stenhårt, fiska, spela golf ute på Nicklastorp hos Bengt, ta körkort, vara på Brändaholm i mormor och morfars stuga, vara med polarna... Ja du hör, det kommer bli en härlig sommar. Träna och njuta är det som gäller kan man väl säga.

Idag bor Julius i London, Ontario, Kanada och har skrivit sitt första NHL-kontrakt på 3 år med San Jose Sharks. Men det var i Telenor Arena Karlskrona allting tog fart. Tränarna Tomas Kempe och Oskar Andersson trodde på Julius och gav honom chansen i division 1 i Karlskrona HK:s Alag redan som 14-åring. Han har gjort 67 juniorlandslagskamper från U16 till J20. Julius är uppväxt i Lyckeby i närheten av Lyckåvallen och spelade självklart fotboll i Lyckeby GoIF. Men ganska tidigt blev det hockey för hela slanten och många timmar har spenderats i Telenor Arena Karlskrona. Frågar man folk som känner Julius så beskrivs han som snäll, omtänksam och är ingen person som tar mycket plats. Men något händer när han går ut på en hockeyrink, då är det en tuff hockeyspelare man möter och han är känd för att stå upp i alla lägen. Succé fick tag i Julius i hans hemmaarena, Budweiser Arena, där London Knights spelar och där han tillbringar sina dagar om han inte är på resande fot på väg till någon match. Julius, du tränar 2 pass om dagen varje dag i veckan om det inte är match och du reser en hel del, är det där hockeylivet så roligt egentligen? – Haha, ja när du säger det så kan man ju tänka till men nej, detta är drömmen. Att få hålla på med det man gillar mest av allt på heltid och få tävla som i JVM mot de bästa i världen i sin åldersgrupp, då kan det inte bli bättre än det är just nu. – Man vill ju alltid höja ribban och det finns några snäpp till att ta till sig kan man lugnt säga. Då är det just att träna hårt varje dag som gäller och att man tycker om det livet. Du skrev i somras kontrakt med NHL-laget San Jose Sharks, hur kändes det? – Det var en fantastisk känsla! Jag fick ett samtal sista dagen innan deadline och befann mig i flickvännens sommarstuga i Kuggeboda. Jag tackade ja och jag tror faktiskt att det var första NHL-kontraktet som skrivits på i Kuggeboda.

Kvinnorna i Julius liv. Mormor Inger, mamma Kristin och flickvännen Hanna.

SID 12

Ditt NHL-kontrakt genererade lite mer än 1 miljon kr till KHK enligt uppgift, om du fick välja, vad skulle du vilja att pengarna gick till? – Nu gör säkert KHK bra saker med pengarna men visst, fick jag önska så skulle jag vilja att det gick till ungdomsverksamheten. – Det kan vara utrustning för nybörjare, större skottramp eller andra grejer som ger förutsättningar för yngre att lira hockey och utvecklas. Men oavsett är det skoj att man bidragit med en peng som payback till moderklubben.

– Sedan gick allt fort, jag hade ju kontrakt med Frölunda men hade en out-möjlighet för NHL och sedan var det bara att träna för att komma så väl förberedd som möjligt till San Jose Sharks Camp. – Tidigt var det klart att jag skulle spela på små rinkar med mycket istid både i Power Play, Box Play och med fullt manskap och då föll valet på London Knights där jag nu håller till. Du spelade ju Junior VM i Toronto vid jul, hur skulle du vilja beskriva den upplevelsen? – Det var fantastiskt men samtidigt så tog vi ju inte guld som vi gick för. Inte ens brons. Det känns ju så klart surt men samtidigt kan man ju säga att skall man vara med och spela ett JVM så är Kanada och Toronto helt rätt ställe, vilket intresse det var! Du var den ende backen i JVM som var med i första landskampen mot Finland i U16, vad säger du om det? – Det visar bara att det finns många bra svenska hockeyspelare och att vi även utvecklas olika i olika åldrar. Bara för att man är med i landslaget som 16-åring behöver man inte vara det som 19-åring. Det handlar nog mycket hur mycket man själv vill träna och vilket liv man väljer. – Det finns många bra spelare och jag tror att det som avgör i slutändan är ändå om du tränar rätt, äter rätt, sover rätt och vänder varje motgång till bränsle att gå för det ännu mer, att vika ner sig finns inte.

Hur går tankarna gällande resterande del för denna säsong? – Jag tänker inte så långt framåt, det är mycket matcher varje vecka. Det är mest nästa match som gäller men visst vill vi komma långt och vinna slutspelet. Sen kan det även bli lite spel i AHL på slutet. – Jag vet faktiskt inte så mycket hur slutet på säsongen ser ut och kan egentligen bara påverka det jag själv gör så jag förhåller mig oftast till det. Du gjorde debut i div 1 som 14-åring, i Hockeyallsvenskan som 16-åring, i SHL som 18-åring, när är det dags för NHL-debut? – Jag vet inte, det är en lång resa. Men visst hade det varit gott att fortsätta med det där 2-årsintervallet! – Mycket kommer på plats nästa Training Camp med San Jose Sharks och sedan får vi se vilka planer de har för mig. Men mitt mål är stenklart och det är att jag skall ta mig hela vägen till NHL. Du tränade ju en månad med San Jose Sharks, hur var det att träna med en kille som superstjärnan och lagkaptenen Joe Thornton? – Ja, vad man skall man säga, han är helt enkelt grymt bra på allt! Han har en teknik, speluppfattning, styrka och en inställning till hockeylivet som är grym. – Visst blir man imponerad men samtidigt så gäller det att ta för sig och koncentrera sig på sin egen prestation. Jag har ju inte fått ett kontrakt för att åka runt och bländas av andra. Det gäller att ta vara på chanserna man får och gå för det.

Om du tittar framåt, säg två år, hur vill du att ditt hockeyliv då skall se ut? – Om jag själv fick välja så skulle jag vilja spela i San Jose Sharks och att Hanna var med på resan och att det skulle se ut så för en lång tid framåt. Men det är en lång väg dit och det gäller att jobba stenhårt varje dag för att ta sig hela vägen.

ROLAND LUNDGREN FOTO: CLAUS ANDERSEN, LONDON KNIGHTS/ GETTY IMAGES SAMT PRIVAT.

JULIUS BERGMAN ÅLDER: 19 år KLUBBAR: Karlskrona HK,

Frölunda Indians, San Jose Sharks, London Knights POSITION: Defense KLUBBFATTNING: Right GILLAR ATT: Spela golf, fiska


Studentkortet! Som student reser du förmånligt med Blekingetrafiken. Du får 25 % rabatt på Resekortet period 30 dagar. Köp och ladda kortet i webshopen via blekingetrafiken.se.

Trafikupplysning 0455-569 00 | blekingetrafiken.se

SID 13


SUCCÉ

Låt ditt hus berätta vem du är

På Hem1 får du tillgång till ett team av professionella husbyggare, från arkitekt till inredare. Vår uppgift är att få din personlighet att ta plats mellan väggar och tak, utifrån och in. Så att ditt hus

tIHaET! k Ä VALFR www.hem1.se

verkligen känns som du. Det kallar vi äkta valfrihet. Välkommen!

Svårt att ta ögonen från bilen? Ta den tid du behöver. När du är färdig, boka en provkörning.

Dynamiska LED-strålkastare

Nya Ford Mondeo kommer bli din bästa vän i vintermörkret. Dynamiska LED-strålkastare läser av allt från hastighet till omgivning och anpassar belysningen därefter. Välkommen!

NYA FORD MONDEO TREND

Räntekampanj 0,90% ränta**

Lanseringserbjudande*.

FRÅN

236 000 :-

MONDEO TITANIUM MONDEO TREND

KOMBITILLÄGG 7500 :-

15 000kr i rabatt 10 000kr i rabatt

KARLSKRONA Verkstadsgatan 2 • Tel: 0455-33 66 00 KALMAR Strömsbergsvägen 1 • Tel: 0480-42 51 00 Bränsledeklaration blandad körning (1,6 TDCI ECOnetic 115 hk – 2,0 EcoBoost 240 hk): 3,6 – 8,2 l/100 km, 94 – 190 g CO2/km. * Lanseringpaketet gäller bilar med registrering senast 31 mars 2015. **Rörlig ränta. Exempel bilens pris (Mondeo Trend 5D Ecoboost) 236.000kr, månadskostnad 2.441kr/mån, kontantinsats20% (47.300kr), 36 mån annuitetslån, restvärde 45% (106.425kr), 0,9% rörlig ränta, 1,41% effektiv ränta, 6.236kr effektiv kreditkostnad, uppläggningsavgift 595kr, 45kr aviavgift.

SID 14


SUCCÉ

Buffémat till festen Svensk

Italiensk

155 kr/pers

165 kr/pers

Marinerad fläskfilé, kycklingklubbor, kassler, rostbiff, currypickles, vattenmelon, druvor, brieost, blandsallad, smör och bröd.

Prosciuttoskinka, vitlöksmarinerade räkor, pastrami, napolisalami, olivmix, pepperoni, gorgonzola, basilikayoghurt, melon, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Internationell

Alla alternativ inkluderar potatissallad eller potatisgratäng

160 kr/pers

Thaimarinerad kycklingfilé, lufttorkad skinka, rökt kalkonbröst, gravad lax, pickles, brieost, vitlöksyoghurt, hovmästarsås, druvor, blandsallad, smör och bröd.

The Mellowtones med Therése Ogenblad, Mats Finnborn och Ove Johansson.

Ulf Andersson, kvällens första bilköpare, Alexander Steen, Råbergs Bil och Marcus Fredriksson, Eventparlamentet. CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Premiärfest hos Råbergs Bil När nya Ford Mondeo och Ford Focus presenterades visade Karlskronas väder sig från sin allra värsta sida, det regnade på tvären och marschallerna kämpade i vinden. Men inne i bilhallen var det skön stämning med The Mellowtones på scen. Eventparlamentets Marcus Fredriksson var kvällens konferencier. Marcus höll i taktpinnen för Råbergs Bil och fick alla inbjudna gäster att känna sig riktigt välkomna. Man skulle kunna tro att det enbart var herrarnas kväll när Hoglands visade kostymer, fast de flesta vet nog att kvinnor har ganska stort inflytande på hur män klär sig.

måste vara tekniskt genomförbart. Biltillverkarna jobbar hela tiden på att ta fram nya bilmodeller och in i det sista hålls de nya modellerna hemliga för både konkurrenter och bilköpare. Att det då är extra festligt när nya modeller släpps är fullt naturligt och självklart bjöd Råbergs Bil på fina erbjudande till de som köpte sin nya bil på premiärkvällen.

bilmodell är en oerhört komplex process som ska matcha både marknadens efterfrågan och som ATT TA FRAM EN NY

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30

www.kallarmastaren.se

Karlskronas ledande träningsanläggning

Som enda anläggning i stan erbjuder vi

Soma Move!

Passet där vi arbetar med kroppen som motstånd och med underlaget som vårt redskap. Hela passet är ett oavbrutet flöde av olika rörelsemönster där du både tränar din styrka, rörlighet, stabilitet och balans.

· TISDAGAR KL 17.00 - 17.55 · TORSDAGAR KL 18.10 - 19.05 · SÖNDAGAR KL 16.00 - 16.55 Nu erbjuder vi 10-kort för endast 500 kr (ord. pris 890 kr) eller engångsbiljetter för 60 kr (ord. pris 100 kr) Erbjudandet gäller endast på Soma Move under januari tom mars.

Kenny Geivertz presenterade Råbergs nya säljare Filip Thörn.

Kvällens kostymer visades av Hoglands.

RING OSS: 0455-230 70  ·  BESÖK OSS: Blekingegatan 11, Lokstallarna MER INFO: www.lokomotion.se

SID 15


SUCCÉ

Välkommen till Wellness Studio WELLNESS STUDIOS filosofi handlar inte inte om snabbfixar eller mirakelmetoder. Vi tror på att med glädje, passion och omtanke erbjuda träning som ger dig så mycket att du vill ha en riktigt lång relation med oss. Och det spelar ingen roll om du tränat hårt i många år eller inte alls. Våra instruktörer och personliga tränare hjälper dig att nå precis dit DU vill. WELLNESS STUDIO erbjuder generösa öppettider och ett mycket stort utbud av anläggningar, utrustning och instruktörer. Hos oss får du två individuella möten med en personlig tränare då ni tillsammans kommer fram till ditt träningsupplägg. Vi kallar konceptet WellnessGo och tanken är att skapa bästa möjliga förutsättningar för att du skall trivas med din träning och nå dina mål. Dessutom får du tillgång till vår mobil- och webapplikation där du kan mäta, planera och följa upp din träning – på egen hand eller tillsammans med din PT. Vi erbjuder helt enkelt lite mer.

Niklas

Kajsa

Mer information om oss och dina träningsmöjligheter hittar du på wellnesstudio.se och på respektive anläggnings hemsida.

PROVA OSS!

Ansök om kostnadsfritt gästmedlemskap på vår hemsida!

wellnesstudio.se Karlskrona, Landbrogatan 19, 0455-225 00 Ronneby, Metallgatan 1, 0457-161 00

Wellness studio har träningsanläggningar i Kalmar, Karlskrona, CrossFit Karlskrona, Ronneby, Växjö, Tingsryd, Kallinge, Bräkne-Hoby, Nättraby, Jämjö och Rödeby.

KRYSSA MED KARLSKRONA CITY KRYDDAD MOT ÖSTERSJÖN

GASTAR

PÅ BIL I MANILA

SPÅR

SOM VON

OLYCKSSTÄLLE

STYCKE

POLISCHEF I USA

LEIF ADVOKAT

Succé Blekinge, Nya Skeppsbrogatan 7, 371 33 Karlskrona.

KOLIK

HEJDAR NOTIS ..... OF MUSIC

AAA... RUBIDIUM

BINDA LANDOMRÅDE

SISU MEGA NR 19

1 & 14

RAS

DEN GAMLE

BALSAMERAT LIK GOTLÄNNINGAR

HÄR SKINER SOLA

BANKTRÄD

15/9

URAN

FARLED

RÄNNA

BOLAG

FÖRTÄRA

HUVUDSTAD

SILVERMYNT

LÅG STÄMMA

Namn: Adress:

SID 16

VISA MISSNÖJE

BRAGD

OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person. Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

REKLAM

ARVSFAKTOR

SOLOSÅNG

DANSKÖ

ALTERNERA

BLONDERAT

APA

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona City enligt följande: 1:a pris: 500:-, 2:a pris: 300:- och 3:e pris: 200:-.

KEDJELJUD

LANDSPETS

FÖR NYHET

OBÖJD

UGGLA

SKIVA STADSKÄRNA

SKRUVAS

SKICKA DITT SVAR TILL:

E M VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 19 FEBRUARI!


SUCCÉ BILEN

Felicia försvann… Skoda Fabia kom redan i december 1999, ett och ett halvt år innan föregångaren Skoda Felicia försvann för gott. Efter 15 år är det nu dags för tredje generationen som är snålare, rymligare, tuffare och med inte mindre än 15 olika färger att välja mellan. Skoda Fabias ColourConcept ger dig möjlighet att fritt välja olika kombinationer för tak, sidospeglar och 16” fälgar. Det finns fyra olika kontrastfärger att välja bland, vit, röd, silver och svart. Tillsammans kan du välja upp till 125 olika färgkombinationer, inklusive fyra interiöra färger och du kan få din alldeles egna unika Fabia, skräddarsytt för dig och din personlighet.

som uppskattar genomtänkta lösningar. Jag gillar fiffiga grejer som till exempel att medtaget gods lätt kan förankras i bilen. Bagageutrymmet är genomtänkt med krokar, nät och förvaringsbox. Då slipper allt hamna i en enda röra och möjligheten att dölja vissa grejer som man har med sig är genial. Jag tycker inte att alla pryttlar man har i bilen behöver vara till allmän beskådan. Sedan

ser det ju faktiskt lite mer städat ut. Här kan var sak ha sin egen plats, som isskrapan till exempel; den har sin plats i tanklocket, mobiltelefonen har sin hållare och det som jag gillar mest, förvaring under framstolarna.

JAG ÄR EN MÄNNISKA

A FABIA. LL. D O K Š A Y N HETS SKU R E K Ä S R Ö F

på olika funktioner. En av de stora förbättringarna sitter i fronten; En radar som styr autobromssystemet och som kommer som standard i alla svenska modeller. Om ett hinder dyker upp framför bilen hinner den stanna själv om farten inte är högre än 30 km/tim. Går det fortare mildrar autobromsen krocken. LISTAN KAN GÖRAS LÅNG

Till Fabia går det att välja mellan tre dieslar och fyra bensinvarianter. Nya Skoda Fabia är 9 cm bredare och lite lägre än den tidigare modellen och ligger som en smäck på vägen. Den är mjuk och skön att köra och jag får lätt till fotarbetet, det är ett gott betyg från en ”automatare” som jag.

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

Nya ŠKODA Fabia TSI 90 fr. 136 900 kr

Nya ŠKODA Fabia må vara en liten bil, men den har tagit säkerheten till en närmast storslagen nivå. Som enda bil i klassen är den standardutrustad med bland annat Front Assistant – ett radarbaserat system som varnar dig och hjälper dig bromsa bilen vid risk för kollision. Dessutom har nya Fabia trötthetsvarnare och 5 stjärnor i Euro NCAPs krocktest. Så om du funderar på att skaffa en ny bil, tänk lite större. Tänk nya ŠKODA Fabia.

Fem stjärnor i Euro NCAP 2014 Front Assistant – radarbaserad kollisionsvarning Trötthetsvarning Airbags 6 st 15” Lättmetallfälgar Strålkastare med LED varselljus Multifunktionsratt för Infotainmentsystem och telefon Infotainment SWING 5” färgskärm med touch screen

Bluetooth handsfree ŠKODA Soundsystem ”Arkamys” med 6 högtalare Easy Start Färddator Easy Light Assistant – ljusautomatik Start / Stopp, energiåtervinning Multikollisionsbroms (automatisk nedbromsning vid kollision) och pre-fill

KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 Mån - tors 9 - 18, fre 9 - 17, lör 10 - 13 · www.jeppssons.se

Bränsleförbrukning blandad körning från 4,7 l / 100 km, CO2 från 107 g / km. Miljöklass EU6. Från den 1 januari 2014 får du tre års nybilsgaranti på samtliga modeller. Garantin gäller högst 10 000 mil och omfattar det första som eventuellt inträffar. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade.

SID 17


BEGAGNAT OCH NYTT HOS BIL AB PETER RUDVI

RÄNTA NYTT & BEG

3,33 % GÄLLER T O M 28/2 - 15

KIA CEE´D 1,6 CRDI ECO KOMFORT 2013, 3 800 MIL, BRUNMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farthållare, Färddator, Larm, CD, IPOD- och AUX-anslutning, Vinterhjul - dubb, Komfortpkt, P-sensorer Bak m m. 165 000 KR

KIA OPTIMA 1,7 CRDI KOMFORT 2014, 950 MIL, BEIGEMETALLIC Automat, Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Avdragbar moms, Eltaklucka, Bluetooth, USB, AUX, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Panoramaglastak, Komfortpkt, P-sensorer, Delläder m m. 249 900 KR

KIA SPORTAGE 1.7CRDI SPECIAL EDITION 2014, 0 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Skinn, Panoramaglastak, Xenon, Komfortpkt, AUX, P-sensorer bak, Tonade rutor m m. Bilen på bilden är extrautrustad. 242 800 KR

BMW 120I 2006, 11 500 MIL, SVART METALLIC ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, Farth, Färddator, LM-fälgar CD, P-sensorer bak m m ........... 99 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI PREMIUM EDITION 2012, 4 200 MIL, GRÅ METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Komfortpkt, AUX-anslutning, P-sensorer bak, Delläder ............... 139 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI EX 2011, 5 050 MIL, RÖD Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Färddator, CD, AUX-anslutning m m ............................................ 99 000 KR

CHEVROLET CAPTIVA 2,4 LS 2WD 2010, 8 390 MIL, SVARTMET ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails, Extraljus ................................... 109 000 KR CITROËN C4 E-HDI 115 NORDIC EDITION 2013, 2 100 MIL, RÖDMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Vhjul, P-sensorer m m ..... 159 000 KR FORD FIESTA 1.25 TITANIUM 2010, 1 280 MIL, SVART MET ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, USB, Färddator, LM-fälgar, CD, Spoiler bak ................. 119 000 KR EXTRAPRIS 109 000 KR HONDA JAZZ 1.4 COMFORT 2011, 4 500 MIL, SVART ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Färddator, Multifunktionsratt, CD .......... 99 000 KR EXTRAPRIS 89 000 KR HYUNDAI IX35 2.0CRDI-R SPORT 4WD 2011, 8 300 MIL, VIT Automat, Diesel, 4WD, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, P-sensorer bak m m ................. 179 000 KR KIA CARENS 1.7 CRDI KOMFORT 2014, 0 MIL, TITANIUM SILVER MET Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Komfortpkt, AUX-anslutning, P-sensorer m m ......... 222 700 KR KIA CEE´D 1,6 CRDI ECO KOMFORT 2014, 1 140 MIL, SILVERMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, CD, IPOD- och AUX-anslutning, Vhjul - dubb, Komfortpkt, P-sensorer bak ............... 179 000 KR KIA CEE´D 1,6 CRDI ECO KOMFORT 2014, 1 940 MIL, SVARTMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, CD, IPOD-anslutning, Vinterhjul - dubb, Komfortpkt, AUX-anslutning, P-sensorer bak .......... 175 000 KR KIA CEE´D 1,6 CRDI ECO KOMFORT 2013, 2 750 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, CD, IPOD- och AUX-anslutning, Vhjul - dubb, Komfortpkt, P-sensorer bak ............... 169 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI SPECIAL EDITION 2015, 0 MIL, CASA WHITE Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Eltaklucka, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, P-sensorer bak, Backkamera m m ............ 191 800 KR KIA PICANTO 1.0 SPECIALEDITION 2015, 0 MIL, TITANIUM SILVER MET ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Tonade rutor m m ................... 103 800 KR KIA PICANTO 1,1 EX 2004, 12 000 MIL, SVART ABS, CD m m ......................... 49 000 KR EXTRAPRIS 39 000 KR KIA RIO 1,2 EDITON KOMFORT 2015, 0 MIL, VIT ABS, AC, Antisladd, Antispinn, AUX-, IPOD- och USB-anslutning, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Komfortpkt ............ 129 800 KR KIA SORENTO 2.2CRDI SPECIAL EDITION 2014, 0 MIL, SNOW WHITE PEARL Automat, Diesel, 4WD, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Skinn, IPOD- och AUX-anslutning, Vhjul - dubb, Xenon, P-sensorer bak, 7-sits, Salomonpkt ............. 371 600 KR KIA SPORTAGE 1.7CRDI SPECIAL EDTION 2015, 0 MIL, CASA WHITE Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Eltaklucka, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, IPODoch AUX-anslutning, Panoramaglastak, Xenon, P-sensorer bak, Backkamera, Uppgraderat ljudsystem m m ............. 242 800 KR KIA VENGA 1,4 CRDI ECO 2011, 3 300 MIL, RÖD Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Färddator, CD, AUX-anslutning m m .......................................... 114 000 KR KIA VENGA 1,4 CRDI EX 2011, 1 850 MIL, RÖD MET Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, USB- och AUXanslutning, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD m m ..... 119 000 KR KIA VENGA 1,4 CRDI EX 2011, 3 050 MIL, RÖD MET Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, USB, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, AUX-anslutning m m ........ 109 000 KR

KIA CEE´D 1,6 CRDI SW KOMFORT 2010, 9 470 MIL, SVART Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, IPOD- och AUXanslutning, Komfortpkt, P-sensorer bak .................. 109 000 KR

OPEL ASTRA 1.6 ECOTEC SPORTTOURER 2011, 6 000 MIL, GRÅ METALLIC ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, CD, Rails ..................... 99 000 KR OPEL CORSA 1,2 TWINSPORT ECOFLEX 2012, 3 980 MIL, SVARTMETALLIC ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Farth, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, P-sensorer bak ........... 99 000 KR PORSCHE 997 TURBO CARGRAPHIC 544 HK 2008, 1 370 MIL, RÖD Automat, ACC, 4WD, Cargraphic trimkit, CD, Navigation, Bosehögtalare, Läder, Röda bälten, Sportstolar, Xenon, Sportratt m växelknappar, Farth, Färddator, Antispinn, Antisladd, 19" alufälg, Soltak, Aluminiumpedaler m m ............ 995 000 KR SAAB 9-3 1.9TID SPORTCOMBI 2008, 14 200 MIL, SILVER METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Sportstolar m m .................. 109 000 KR EXTRAPRIS 99 000 KR SKODA YETI 1,4 TSI DSG ELEGANCE 2013, 2 260 MIL, SVARTMETALLIC Automat, ABS, ACC, Antisladdsystem, Antispinn, Drag, Bluetooth, Fart, Färddator, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Xenon, AUX-anslutning, P-sensorer ......................... 179 000 KR VOLKSWAGEN POLO 1,4 2010, 5 600 MIL, SVART MET ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Drag, Färddator, CD, 17" alufälgar m m ....... 119 000 KR EXTRAPRIS 109 000 KR VOLVO C30 1,8F KINETIC 2009, 6 750 MIL, SVARTMETALLIC Bensin/etanol, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, Farth, Färddator, LM-fälgar, Motorvärmare, Multifunktionsratt, CD ...... 119 000 KR EXTRAPRIS 105 000 KR VOLVO V50 D2 DRIVE SUMMUM 2010, 7 750 MIL, RÖDMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Bluetooth, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Xenon, P-sensorer Bak, Nyckelfri .................... 179 000 KR EXTRAPRIS 165 000 KR

VÄLKOMMEN TILL OSS!

KIA CEE´D 1,6 CRDI SW KOMFORT 2008, 15 400 MIL, MÖRKGRÅ METALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails, P-sensorer bak ......... 79 000 KR KIA CEE´D GT 1.6 TURBO 2014, 0 MIL, RÖD ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, 18" LM-fälgar, CD, Sportstolar, IPOD- och AUX-anslutning, P-sensorer bak, Delläder m m ....... 224 900 KR KIA CEE´D SW 1,6 CRDI KOMFORT 2011, 9 300 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails, IPOD- och AUXanslutning, Komfortpkt, P-sensorer bak .................. 114 000 KR

SID 4

KENNY 0732 - 33 31 31

Mån - tors 10 - 18 · Fre 10 - 17 · Lör 11-14 Gullbernavägen 21 · Karlskrona 0455 - 578 90 · www.rudvi.se · info@rudvi.se

VIKTOR 0708 - 11 31 31

PETER 0705 - 11 31 31

HASSAN 0736 - 75 12 42


Sporten

från insidan

med föreningarnas egna ord!

Svensk Hockey har övergett drömmen, HIF Karlskrona har en magisk tid framför sig och KRIF Hockey Karlskrona HK är lite som humlan som inte skall kunna flyga men vägrar lyssna på vad alla andra säger och är mot alla experters tips på väg att ta en plats i SHL. Då händer något som man inte trodde var möjligt. SHL tillsammans med Svenska Ishockey förbundet ivrigt påhejade av Hockeyallsvenskans egna VD Stefan Bengtsson som verkar missat totalt vem som är hans arbetsgivare har hittat en teknisk lösning för att stänga ligan med att göra det omöjligt för klubbarna att lösa arena-frågan. Själv har jag faktiskt lösningen redan klar. Jag tror att alla i Karlskrona är beredda att dela sittplats med en kompis. Vi sitter helt enkelt två på varje säte som en teknisk lösning vilket ju skulle innebära att KHK klarar kravet med att ha 3 500 sittplatser. Hittar man inom Svensk Hockey på en massa skit så bemöter man det på

samma sätt och lösningen är självklar, två på varje säte är alltså det som gäller. Att man vill ha en stadig ekonomi för alla lag i SHL och ett eget kapital på fyra miljoner kan jag tycka är sunt om man bara får ett rimligt tidsperspektiv att hantera frågan på. - är i fortsatt ledning i Allsvenskan och det börjar dra ihop sig. Största rivalen är Helsingborg som har samma poäng men sämre målskillnad. Det kommer bli en kamp in till sista matchen och det ser verkligen spännande ut. Handbollen har fått ett uppsving och publiken har tagit laget till en sjunHIF KARLSKRONA

deplats i publikligan totalt sett i Sverige och det imponerar. Men mycket återstår innan vi vet om handbollen i Karlskrona återigen kommer ha ett lag i högsta serien eller inte. - har haft en riktigt tuff hockeyhöst där man inte på långa vägar har lyckats stå upp för de höga förväntningarna som finns på klubben men efter jul så verkar man hittat en väg att vinna på. Man gick segrande ur seriefinalen mot Helsingborg och man har stora chanser att få vara med i kval men det kommer vara en tuff resa att ta sig till slutmålet som är Hockeyallsvenskan. Frågan är väl bara om även Hockeyallsvenskan kommer sätta orimliga krav när det gäller vilken kapacitet en arena skall ha eller om det är i Hockeyallsvenskan man kommer kunna förverkliga sina drömmar. Det kommer bli KRIF

riktigt roligt att följa KRIF:s vårsäsong och se om de kan göra det omöjliga. det är många omöjliga uppdrag som kan ramla in under våren och det är detta som är själva idén med att tävla inom olika sporter, att testa sig själv och göra det omöjliga möjligt. DET KÄNNS SOM ATT

Ha det!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE WWW.KARLSKRONAKANALEN.SE/BLOGG/176

Tunga resultat i Lag-SM och årliga klubbmästerskapet för TK Trossö Olika idrotter får olika uppmärksamhet det med all rätt. Det som drar mest publik skall ha störst uppmärksamhet. Viktigt är dock att de mindre idrotterna också får sin del av uppmärksamheten. Risken är ändå uppenbar att små föreningar/idrotter på detta sätt missgynnas då deras prestationer inte synliggörs och kan då inte bli populära via ex media. När det gäller elitidrott är det inte någon större länsförening som tävlar i sin idrotts högsta serie, vare sig i fotboll, hockey eller handboll, men uppmärksamheten är stor. En av länets få idrotter som är i högsta serien/elitserien är TK Trossö vars damer kom tvåa i Elitserien klassisk

bänkpress 2014. Lag SM-finalen renderade i en tredjeplats. Trossös damlag gjorde sin bästa lagpoäng någonsin, 221 poäng. Poängen räknas ut på lyftarens kroppsvikt vilket ger en kofficient som multipliceras med antalet lyfta kilon. Laget bestod av Frida Leandersson, Dessire Olsson och Linnea Nilsson. Linnea som endast är 14 år och ungdomslyftare tangerade sitt personrekord på 57,5 kg i kl 63. Linneas poäng blev 63 poäng. Detta innebar hennes första Senior SM-medalj. Senior blir man det året man fyller 24. Dessire Olsson blev lagets bäste poängplockare med lyfta 77,5 kg i kl 72 som gav 80,25 p. Frida Leandersson som fick mest kilon lyfte 77,5 i kl 72 som gav 77 poäng. För Trossötjernas del innebär det tävling i högsta serien även under 2015. TROSSÖS LYFTARÅR avslutades traditions-

Josefine Swahn.

enligt med ett klubbmästerskap i styrkelyft och bänkpress. Tävlingen är ett bra avslut på året samt en god rekryterings-

grund för klubben att få medlemmar att börja börja tävla i styrkelyft. Tävlingen är uppdelad i två kategorier: licensierade lyftare och motionärer. Allt avgörs på poäng. Lyftarens vikt ger en kofficient som sen multipliceras med antalet lyfta kilon. Tyngre kroppsvikt ger lägre kofficient. Femton lyftare kom till start varav hälften var motionärer. Publiken var ovanligt stor så lokalen fylldes till bristningsgränsen. Årets klubbmästare på herrsidan blev veteranen Jörgen Almkvist som lyfte i kl 105 kg. Jörgen som är inne i en tung träningsperiod satte två stycken distriktsrekord för veteraner kl 40 - 49 år. Detta genom att lyfta 285 kg i marklyft och 625 kg sammanlagt. I knäböj blev det ganska lätta 210 kg och 130 kg i bänkpress. Bänkpressresultatet gjorde Jörgen även till klubbmästare i den diciplinen. 389,1 poäng är ett bra styrkelyftsresultat. Tvåa blev ungdomslyftaren Axel Eriksson i kl 74 med 372,5 kg och 281,3 p. Trea Kom Felix Almkvist, också ungdom, på 362,5 kg och 277,4 p i kl 74. På damsidan var det bara ungdomslyftare. Här lyckades Linnea Nilsson i kl 63 kg genom fin lyftning få ihop 247,3 poäng genom att lyfta 75 kg i knäböj, 57,5 kg i bänkpress och 95 kg i marklyft, sammanlagt 227,5 kg.

Daniel Lagerholm.

Tvåan Josefin Swahn lyfte 235 kg i kl 72. Det gav 231,1 poäng med serien 85 + 50 + 100 kg. kommer att börja tävla under 2015. Segraren Jonatan Malmström, nybliven senior, lyfte i kl 120. Han hade en mycket bra serie med lätta lyft. 210 kg i knäböj, 177,5 kg i bänkpress och 240 kg i marklyft. Sammanlagt 627,5 kg och 364,6 p. Tvåan Daniel Lagerholm i kl 83 lyfte 502,5 kg med poängen 335,4. Daniels resultat skulle lagt honom runt plats 60 i Sverigerankingen i kl 83 kg under 2014. Det visar att standarden på Trossös motionärer är ganska hög. FLERA AV MOTIONÄRERNA

SPORTEN FRÅN INSIDAN - ALLTID MED FÖRENINGARNAS EGNA ORD! SID 19


SPORTEN FRÅN INSIDAN

Ett nytt tennisår med både möjligheter och utmaningar! Då har tiden gjort det igen; Flugit fram! Herregud, året är redan 2015 och vi är nästan i februari månad när detta skrivs. Ett fantastiskt år har avslutats i KTK:s historia och ett nytt år breder ut sig framför oss. Ett år med både möjligheter och utmaningar, oerhört spännande och inspirerande! Som det har gått att läsa i dagstidningen så har KTK fått bygglov för nya hardcourtbanor och paddelbanor med planerad byggstart under 2015. Kan vi sy ihop hela paketet som det är tänkt så blir hardcourtbanorna ett lyft för alla kommuninvånare som får tillgång till en öppen bana likt de asfaltsbanor som varje bostadsområde hade tillgång till förr i tiden. Tanken är att öka tillgängligheten till tennisen som spontanidrott och underlätta för familjer som vill spendera mer tid ute på arenan utan att för den sakens skull behöva spendera mer pengar. Syftet med hardcourtbanorna är också ett fortsatt led i klubbens satsning på rullstolstennis. I nuläget har klubben tre aktiva rullstolstennisspelare och tre egna tennisanpassade rullstolar som lånas ut gratis vid spel. Med hardcourtbanorna kommer även rullstolstennis att kunna bedrivas utomhus på sommarhalvåret. VAD GÄLLER PADDEL så blir det en nyhet

för hela kommunen. Paddel är en sport som är väldigt stor i Spanien men som växer i hela världen, inklusive i Sverige. Inkörströskeln är väldigt låg och hela familjen kan utan problem komma igång med spelet redan första timmen. Paddel är en blandning av tennis och squash och dubbel är att föredra, vilket gör sporten väldigt social och rolig. En annan fördel är att man kan spela utomhus även vid kallare väderlag, vilket uppskattas av människor som gillar att bedriva sitt idrottande utomhus året runt. är också att Karlskronas s.k. NIU-idrottsgymnasium till hösten utökar sina idrotter med bland annat tennis, vilket innebär att gymnasieNYTT FÖR I ÅR

sökande som vill kombinera sin tennissatsning med studier har möjlighet att göra det hos oss här i Karlskrona. Så visst ska det bli ett spännande år med spännande projekt och utamningar, men även ett år där vi jobbar vidare med vår verksamhet som den ser ut i dag och strategiskt arbetar för att hela tiden förbättra och utveckla vardagen och de årligen återkommande arrangemangen. Karlskrona Tennisklubbs aktivitetslista för 2015 finns nu på vår hemsida karlskronatk.com. Vi välkomnar allmänheten till alla våra tävlingar som är öppna och kostnadsfria för publiken. Först ut är Junior-EM kval för F14 där vi i år välkomnar Danmark, Holland, Polen, Portugal, Slovakien, Storbritannien, Sverige och Schweiz. Tävlingen spelas 6 - 8 februari i Arena Karlskrona med start klockan 9 varje dag och med avslut kring 15-tiden. Ta också tillfället i akt och notera datumen för våra sommarläger som brukar fyllas upp snabbt. Anmälningsmöjligheter kommer längre fram. Notera även prova-på-tillfället under sportlovet som brukar vara populärt och välbesökt. som är sugen på att testa på tennisens sköna konst så är ni hjärtligt välkomna att maila våra tränare för mer information: tennisskolan @karlskronatk.com. Det finns nybörjargrupper som startas upp både för barn och vuxna, stående som rullstolsburna, under våren. Först till kvarn är det som gäller. OM DET ÄR NÅGON

HIF Karlskrona har ett publiksnitt hittills på sina åtta hemmamatcher på hela 1160.

Nu kommer publiken till handbollen och följer HIF Karlskrona I den gamla handbollsstaden Karlskrona har handbollen fått ett rejält uppsving under den gångna hösten 2014. Efter 10 år i handbollsallsvenskan, med Hästö IF och nu med nya namnet HIF Karlskrona, är handbollen het i staden. Publiksiffrorna har mer än fördubblats sedan förra säsongen. Totalt har 9 277 personer sett HIF:s åtta hemmamatcher, vilket gör ett publiksnitt på 1 160 åskådare per match. Främsta anledningen till det stora publikintresset är lagets framgångar i allsvenskan. Man har 14 vinster och endast 3 förluster hittills. HIF Karlskrona har varit i topp i serien större delen av hösten och vintern. Leder nu före OV Helsingborg. Föreningen har en intressant spelartrupp som också bidragit till att folk i Karlskrona går på handboll mer och mer. Där finns flera intressanta spelare som bjudit på handbollsgodis.

Två av publikfavoriterna är ”Den Store Dansken” Lars Möller Madsen och målsprutan Johannes Sandgren. Johannes har gjort inte mindre än 125 mål på 16 matcher, vilket innebär en topplacering i allsvenska skytteligan. Spännande vår Nu väntar en mycket spännande vårsäsong fram till sista matchen den 29 mars för HIF. Vinnaren av allsvenskan går direkt upp i elitserien. Tvåan, trean och fyran i serien får spela 10 matcher i en kvalserie mot tre elitserielag och allsvenska lag. De tre bästa lagen går också upp till elitserien.

Varmt välkomna till ett fullspäckat tennisår i Karlskrona! SOPHIE LINDVALL KLUBBCHEF, KARLSKRONA TENNISKLUBB

Johannes Sandgren har gjort 119 mål i allsvenskan på 15 matcher.

HIF Karlskronas hemmamatcher Lördag 31 jan

16.00 HIF Karlskrona – HK Eskil

Söndag 15 feb 16.30 HIF Karlskrona – Tyresö HB Söndag 1 mars 16.30 HIF Karlskrona – OV Helsingborg Söndag 8 mars 16.30 HIF Karlskrona – Skånela IF Söndag 22 mars 16.30 HIF Karlskrona – IFK Ystad

SID 20


SUCCÉ

KONSTANT VARIERAD – HÖG INTENSITET – FUNKTIONELLA RÖRELSER

Just nu ingår även träning på alla Wellness Studios anläggningar när du tecknar årsmedlemskap på Crossfit Karlskrona!

Prova oss en vecka gratis!

KONDITION UTHÅLLIGHET STYRKA RÖRLIGHET KRAFT HASTIGHET KOORDINATION SMIDIGHET BALANS PRECISION

Anmäl dig på vår hemsida! www.crossfitkarlskrona.se Blekinges enda CrossFitanläggning

LANDBROGATAN 15

Exempel på utrustning: • Eluppvärmd ratt • Öppningsbart panoramatak • Backkamera • Bluetooth med röststyrning och streaming av musik • Parkeringssensorer • Nyckellöst låssystem med knappstart • Filbytesvarning

PREMIÄR

Lördag 31 januari

Upptäck klassens största utrymme

NYA HYUNDAI i20 ÄR HÄR! EXTRAÖPPET PÅ SÖNDAG! Funderar du på att köpa din första bil? Eller behöver ni komplettera med en ny andra bil? Då är nya i20 bilen för dig! Det är inte bara vi som gillar bilen, enligt ViBilägare är ”utrymmen och utrustning för pengarna starka argument för nya versionen av Hyundais småbil i20”*. Bilen kommer dessutom medverka i rallysportens WRC-klass i år. Välkommen in och upplev bilen idag! *Vi Bilägare webbartikel 22 december 2014.

Premiär för nya Hyundai i20 Hyundai i20 från 129 900 kr eller 1 299 kr/mån Klassledande utrymmen, vackra linjer och smarta funktioner som öppningsbart panoramatak, backkamera och eluppvärmd ratt. Nya Hyundai i20 är äntligen här. Välkommen in till Holmgrens Bil och upptäck allt nytt. Läs mer om bilen på Hyundai.se

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka • 5 års Vägassistans • 5 års Lackgaranti • 3 års Vagnskadegaranti • 12 års Rostskyddsgaranti Bränsleförbrukning vid blandad körning: 3,6-6,7 l/100 km, CO2 94-155 g/km. Bilen i bild är extrautrustad. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 4,95% ränta, 36 mån, 30% kontant eller inbytesbil, 42% restvärde, eff. ränta 6,30%.

Holmgrens Karlskrona Vedeby gata 5 0455-35 57 00 Mån-Fre 9-18 Lör 10-14 Extraöppet: Sön 11-14

SID 21


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

1

Elisabet Rennemark Kvinnan bakom ”Musik på Skärva” som startade under förra året. De här konserterna på Skärva Herrgård har blivit otroligt uppskattade och det är väl inte så konstigt egentligen. Fantastiska artister i en fantastisk miljö har lett till stämningsfulla kvällar att njuta av. En given succé som alltså nu också lett till en självklar förstaplats på Succélistan!

Grattis Elisabet. Du ligger etta på Succélistan! – Tusen tack! Jag känner mig verkligen hedrad och det är jätteroligt att ni gillar Musik på Skärva och uppmärksammar våra konserter härute.

2

Sovabutiken, Lyckeby Här har man hittat ett sätt att höja sin varuexponering genom att helt enkelt tillsätta en Succétidning som dekoration. Genialt att låta två starka varumärken samarbeta på det här sättet - ”Handla hos Sova - Det blir succé!”

3

Mikael Johansson I snart tre år nu har han varit Succés sportexpert med sina analyser och åsikter från idrottens och föreningarnas värld. Väl värt en plats på Succélistan! Tycker du att hans ord på ”Sporten från Insidan” inte räcker till, kan du alltid följa honom dagligen på karlskronakanalen.se/blogg/176.

4

Kiruna IF Hockeylaget som mycket välförtjänt tilldelades Sportspegelpriset vid Idrottsgalan i Globen. Man spelar alltså i regnbågsfärgade matchtröjor för att stödja HBTQrörelsen och man är också den första HBTQ-certifierade idrottsföreningen i Sverige. ”För sitt mod att våga förändra” formulerades bland annat i motiveringen. Ja, det kan man ju lugnt säga... Starkt, Kiruna IF!

Hur kom den här idén med att hålla konserter på Skärva Herrgård upp? – Skärva Herrgård är en väldigt speciell plats och har fantastiska förutsättningar för konserter. Den åttakantiga stora salen med sin lanternin är helt unik i sin utformning och interiören skapar en alldeles speciell stämning. Jag har länge velat anordna konserter här och när möjligheten att få skapa en konsertserie dök upp var det inte svårt att spinna vidare med idéer. Det är verkligen roligt att skapa kultur här och se hur nöjda både artister och publik är när de kommer dit.

5

Sveriges Radio P4 Blekinge Nyligen har det genomförts en undersökning om folkets radiolyssnande i landet. Där framkom att vår egen Blekingestation hamnar på en femteplats bland landets tjugofem P4-kanaler (sett till andelen radiolyssnare av invånarna). Vi säger grattis och tilldelar här med även vår femteplats till Radio P4 Blekinge!

FIASKO Handelsområdet Stadsträdgården Det här området är bland det första som möter besökare från Karlskronas östra infart. Måste det då vara så fyrkantigt... Fult?! Kunde inte staden fått en lite attraktivare infart än dessa ”lådor”? En sak är säker; Här har ingen arkitekt tänkt en enda tanke utanför boxen...

Många längtar efter fler konserter på Skärva. Blir det fortsättning på ”Musik på Skärva” även i år? – Absolut, vi fortsätter med konserter under hela 2015 och hoppas kunna utöka med någon konsert utomhus också så publiken kan passa på att njuta av den vackra utsikten över vattnet in mot Karlskrona. Kan du avslöja någon eller några artister som kommer på besök i år? – Årets första konsert den 26 mars gästas av Mikael Samuelsson och till hösten kommer Lars Roos och gör ett av sina numera mycket sällsynta framträdande. Däremellan kommer en rad fantastiska artister som vi snart kommer att avslöja på vår hemsida musikpaskarva.se. Tack Elisabet och lycka till med årets konsertkvällar!

Välkommen till oss på

KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 www.jeppssons.se

SID 22


SE VÅRA BEGAGNADE BILAR!

www.citroen.se

CITROËN C5 115 EGS 2013, 5 200 MIL, BRUN METALLIC Automat, Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Dragkrok, Farthållare, Färddator, Multifunktionsratt, Rails .................................. 157 000 KR

CITROËN C3 HDI 70 COMFORT 2012, 6 500 MIL, BLÅMETALLIC Diesel, ABS, AC, Antisladd, CD, Farthållare ...... 110 000 KR

CITROËN C5 III TOURER HDI 140 2010, 12 450 MIL, VIT Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Dragkrok, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, Rails, Bluetooth, P-sensorer ............................ 134 900 KR

CITROËN C3 PICASSO 1,6 HDI 2011, 9 000 MIL, SVARTMETALLIC Diesel, ABS, AC, Antisladd, Avtagbar drag, CD, Farthållare, Parkeringssensorer ................... 108 000 KR

PEUGEOT 5008 THP 150 5-SITS 2010, 4 200 MIL, BEIGEMET ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Farth, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, V-hjul - friktion, P-sensorer Lastbågar ...................................... 159 900 KR

CITROËN C4 PICASSO E-HDI 115, 2013, 1 900 MIL, RÖDMETALLIC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Farthållare, Multifunktionsratt, GPS, Vinterhjul - friktion, Parkeringssensorer Bluetooth .......................... 209 000 KR

BMW 330 XI 2002, 15 400 MIL, SILVER Automat, ABS, Antisladd, Antispinn, Farthållare, Multifunktionsratt, 4WD .................................. 79 000 KR

CITROËN C4 GRAND PICASSO HDI 138 EGS 2009, 8 000 MIL, MÖRKGRÅ Automatisk, Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, CD, Farth, Färddator, Multifunktionsratt, P-sensorer .......................... 144 900 KR

FORD TRANSIT CONNECT 110 TREND 2010, 12 650 MIL, SVARTMET Diesel, ABS, Antisladd, CD, Drag, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt, Vinterhjul .............. 89 900 KR

CITROËN BERLINGO E-HDI 90 PRO PACK L1H1 2013, 600 MIL, SILVERMETALLIC Avdragbar moms, Diesel, ABS, Antisladd, CD, Farthållare, Färddator, Multifunktionsratt, Bluetooth, AUX, Extraljus, Aluminiumfälgar .............................. 169 000 KR CITROËN BERLINGO 2011, 6 800 MIL, VIT Diesel, ABS, Antisladd, Antispinn, CD, Farthållare m m ..................................... 105 000 KR CITROËN BERLINGO NEMO 3 400 MIL 2012 VIT Automat, Diesel, ABS, Antisladd, Antispinn, CD, AC m m ............................................... 98 200 KR

CITROËN C5 2,0I 143 2005, 11 500 MIL, LJUSBRUN Automat, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Farthållare .............................................. 59 200 KR CITROËN C5 I 2,0 KOMBI 2001, 21 500 MIL, GRÖNMET ABS, ACC, CD, Drag, Farthållare, LM-fälgar, Multifunktionsratt, Rails ................................... 25 900 KR

HYUNDAI I10 1,0 2011, 1 020 MIL, MÖRKGRÅ MET ABS, AC, Antisladd, Antispinn, CD ................... 79 900 KR HYUNDAI I30 2,0 CRDI 2008, 9 300 MIL, SVARTMET Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, CD, Farth, Vinterhjul - friktion ..... 112 700 KR

HYUNDAI TUCSON 2,7 V6 2005, 13 800 MIL, www.citro LJUSGRÖN Automat, 4WD, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Farthållare, Rails, Skinn m m ..................... 72 900 KR

en god start på det nye å

CITROËN C5 II 2.0I 143 SX 2005, 16 000 MIL, BLÅMET ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Drag, Er der noget så irriterende som en vinterkold bil, der ikke1,6 vil starte? men med CIT KIA CEE´D CRDI ECO 2012, 3 500 Nej, MIL, CITROËN C2 1,6I 125 VTS 2006, Farthållare, Färddator, Rails .............................. 59 200 KR KØREKLAR kan vi hurtigt spare dig for en af sæsonensSILVERMET mest tvivlsomme fornøjelser. Kom fo 11 400 MIL, SVARTMETALLIC Citroën og lad en professionel Citroën-tekniker teste batteri, Diesel, ABS, AC,generator, Antisladd, Antispinn, CD,væsker og remme, fø ABS, din AC, Antisladd, Antispinn, CD, Färddator, CITROËN DS3 E-HDIpå 110 SPORT DEMOBIL Vinter det. Lige nu vi tilbud Starttjek samt kampagnepriser på viskerblade. Bestil tid Farth, Multifunktionsratt, Bluetooth .................. 139 900 KR LM-fälgar, Sportstolar,gør Extraljusramp .................. 54 900 KR har 2013, 1 950 MIL, BLÅ BOTTICELLI få en god start på det nye år. Kampagnen gælder t.o.m. xx.xx.08. Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, AUX & USB, CITROËN C3 1,4 ATTRACTION 2010, MERCEDES-BENZ CLK 430 ELEGANCE V8 Farth, Färddator, LM-fälgar 17”, Multifunktionsratt, P-sensorer, 4 850 MIL, SILVERMETALLIC 2000, 16 550 MIL, MÖRKBLÅMET Bluetooth, Hifi-paket, LED-ljus fram, Aluminiumpedaler, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, CD, Farthållare, Automat, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Viskerbladsæt Alcantaraklädsel m m ................. 159 000 KR 169 000 KR Farthållare, LM-fälgar, Multifunktionsratt, Skinn, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt .............. 89 900 KR originalt sæt til forrude ® V-hjul - friktion Xenon, P-sensorer ................... 109 900 KR CITROËNkontrol DS5 HDI 160 AUT STYLE DEMOBIL af: til f.eks. xxx CITROËN C3omfatter 110 HDI 2008, 13 220 MIL, RÖDMET bl.a. 2013, 1 800 MIL, SVARTMET ® PLUS CLEARTEC Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Avtagbar MITSUBISHI COLT 1,3 Nya Citroën C4 Cactus är bilenAntispinn, som svarar på vårdrag, tidsCD, frågor genom att kombinera innovativ design med användbar teknologi. Tack vare Airbump , Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, 2009, 3 950 MIL, BLÅMET Farth, Färddator, LM-fälgar, Multifunktionsratt ...... 69 900 KR · batteri · generator · Automat, remme · Væsker Farth,irriterande Färddator, Multifunktionsratt, Xenon,världsunika P-paket, uppbyggd av mjuka, luftfyllda mikrokapslar, skyddar du dig från småskador. Denna innovation ABS, ger också den djärvt AC, Antisladd, Antispinn, CD, Farth, Färddator, Halvskinn, Bluetooth,design USB- &tack AUX-anslutning, HeadupCITROËN 90egen 2010,stil 11–500 LM-fälgar, formgivna bilenC3enHDI helt ochMIL, ger BLÅMETALLIC dig möjlighet att skapa en personlig vare fyra olika kulörer att matcha medMultifunktionsratt den lack du ............. 69 900 KR 79 900 KR display, Glastak, Keyless Go ........ 269 000 KR 310 000 KR Diesel, AC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, väljer.CD, Under den läckra ytan lockar nya Citroën C4 Cactus dessutom med en snål men pigg motor, en användarvänlig sjutums pekskärm istället Farthållare .............................................. 84 900 KR PEUGEOT 306 XT KOMBI 2001, 16 590 MIL, inkl. moms inkl. moms CITROËN för en massa knappar samt en skön soffa i framsätet istället för två stolar.EVASION 20 SX 7-SITS MÖRKBLÅ MET CITROËN C4 1,6 HDI 2011, 3 800 MIL, GRÅMETALLIC 2002, 12 800 MIL, RÖDMET ABS, AC, CD, Drag, Färddator ......................... 19 900 KR ACC,den Antisladd, Antispinn, CD, – till ett rimligt ABS,citroën ACC,ägandekostnader? CD, Multifunktionsratt, - dubb .. 36 900 KR citroën køreklar: originale reservedele tilbehør, der monteres af veluddannede citroën teknikere. Vill duDiesel, veta ABS, mer om nya tidens bilglädje pris och låga I V-hjul vårtog privatleasingerbjudande Tanka och Kör* ingår Farthållare, Multifunktionsratt m m ................... 132 service 000 KR af netop din citroën model og dermed længere resultatet er perfekt holdbarhed. kalder vi det citroën kørek PEUGEOT 307 2,0 SPORTtilsammen KOMBI det mesta, även service och det utan kontantinsats! Besök citroen.se eller en av våra återförsäljare. CITROËN EVASION 20 SX 7-SITS 2005, 9 800 MIL, SVARTMET CITROËN C4 2,0I 138 SX P 2005, 12 500 MIL, 2001, 24 000 MIL, SILVERMET ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Farth, SILVERMETALLIC Introduktionspris från 139.900:Tanka och kör* 1.995:-/mån. 0:-- dubb kontant! Inkl. service. ACC, CD, Vinterhjul ............................. 24 900 KR Färddator, LM-fälgar, Rails, V-hjul ..... 49 900 KR 59 000 KR ABS, AC, Antisladd, CD, Drag, Farthållare, Multifunktionsratt ........................................... 54 900 KR SEAT AROSA 1,4 COMFORT 1999, 15 500 MIL, SILVER CITROËN XSARA PICASSO 2004, 14 500 MIL, GRÅMET ABS, Stereo .................................................. 17 000 KR CITROËN C4 E-HDI 115 EGS6 2015, 190 MIL, CRÉATIVE TECHNOLOGIE ACC, Farthållare, Färddator .............................. 39 900 KR SILVERMETALLIC SKODA OCTAVIA RS 2004, 18 900 MIL, GUL Automat, Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, CD, Drag, FORD TRANSIT 2,4 350L 2006, 16 000 MIL, VIT Farth, Färddator, Multifunktionsratt, GPS, Vinterhjul - friktion, AC, CD, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, GPS, P-sensorer, Bluetooth, Panoramaglastak ........... 210 000 KR Sportstolar, Halvskinn ..................................... 49 900 KR Diesel ........................................................ 109 000 KR

starttJek

NYA CITROËN C4 CACTUS MED AIRBUMP

kun kr.XXX,

kr.XXX

INgEN KENdER dIN CITROËN BEdRE ENd CITROËN

Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Utrustningen/funktioner varierar beroende på utrustningsnivå. Priserna är exklusive tillägg för metalliclack och andra tillval och går ej att kombinera med andra avtal och rabatter. Bränsleförbrukning bl. körning 3,5-4,6 l/100 km, utsläpp 92-105 g CO2/km. *Tanka och Kör avser privatleasing genom Citroën Finans 36 mån/4500 mil. Inga upplägg och aviavgifter tillkommer. Tanka och Kör erbjuds av deltagande återförsäljare. Priserna är rekommenderade introduktionspriser. För fullständiga villkor se citroen.se eller kontakta din Citroën återförsäljare.

C I T R O Ë N KA R L S K R O N A • g U l l b e r n aV Ä gen 29 • telefon 0455-307590

SID 23 31


kia.com

Rätt teknik är avgörande, oavsett om det gäller att ta sig fram i ett nypreparerat skidspår eller på de svenska vintervägarna. Ta en tur in till oss och upplev vinterns skönaste åkning. Välkommen!

Nu kan du köra utan att köpa

Fina vintererbjudanden!

Med Kia Privatleasing kan du just nu leasa en Kia cee’d Sportswagon under 3 år från 2.990 kr i månaden med 0 kr i kontantinsats. Service och försäkring ingår!*

Just nu får du upp till 41.700 kr i rabatt på utrustning när du köper en Kia Sportage i Special Edition. Se fler erbjudanden på kia.com.

1.7 CRDi KOMFORT

1.6 CRDI KOMFORT

1.7 CRDi 115 HK ACTION

2.2 CRDi AUT SPECIAL EDITION

ORD. PRIS 243.900 KR

ORD. PRIS 211.900 KR

ORD. PRIS 207.900 KR

5-SITS ORD. PRIS 383.800 KR

Kampanjpris från: 224.900 kr

Kampanjpris från: 192.900 kr

Lägg till Komfortpaket: 12.900 kr

Kampanjpris från: 355.800 kr

Sportage Komfort är utrustad med bl.a. eluppvärmd läderratt, eluppvärmt baksäte, xenonljus, Bluetooth, regnsensor och LED-ljus fram och bak.

PRIVATLEASING FRÅN 3.280 KR / MÅN*

(VÄRDE 25.000 KR)

Utrustad med bl.a. 19” aluminiumfälgar, navigationssystem med sju års fria kartuppdateringar, backkamera, läderklädsel, xenonljus, eljusterbara framstolar, Bluetooth och LED-ljus fram och bak. LÄGG TILL 7-SITS: 7.000 KR

LÄGG TILL SPECIAL EDITION: 19.900 KR (VÄRDE 42.600 KR) Special Edition-paketet innehåller bl.a. backkamera, panoramasoltak, läderklädsel, navigationssystem med sju års fria kartuppdateringar, eljusterbar förarstol och ISG (start & stopp).

cee’d Sportswagon 1.6 CRDi Komfort är utrustad med bl.a. 16” aluminiumfälgar, eluppvärmd läderratt, parkeringssensor bak och Bluetooth.

Komfortpaketet innehåller bl.a. 7 säten, värme i såväl ratt som fram- och baksäte andra raden, Bluetooth, regnsensor, ACC och 17” aluminiumfälgar..

LÄGG TILL SPECIAL EDITION: 9.900 KR (VÄRDE 31.700 KR) Special Edition-paketet innehåller backkamera, navigationssystem med sju års fria kartuppdateringar, 17” aluminiumfälgar, panoramasoltak och elmanövrerad förarstol.

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 5,2-7,2 l/100km, C0₂-utsläpp 135-189 g/km.; Kia cee’d Sportswagon 4,5-6,6 l/100 km, CO₂-utsläpp 117-149 g/km; Kia Carens 4,9-7,1 l/100 km, CO₂-utsläpp 129-164 g/km; Kia Sorento 6,8 l/100 km, CO₂-utsläpp 178 g/ km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Lokala prisavvikelserkan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. *Kia Privatleasing:36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Med reservation för eventuella tryckfel.

Mån - tors 10 - 18 · Fre 10 - 17 · Lör 11-14

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/3-2015 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 5,2-7,2 l/100km, C0₂-utsläpp 135Gullbernavägen 21kan· ejKarlskrona 189 g/km.; Kia cee’d Sportswagon 4,5-6,6 l/100 km, CO₂-utsläpp 117-149 g/km; Kia Carens 4,9-7,1 l/100 km, CO₂-utsläpp 129-164 g/km; Kia Sorento 6,8 l/100 km, CO₂-utsläpp 178 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Lokala prisavvikelser 0455 - 578 90 · www.rudvi.se · info@rudvi.se kan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. *Kia Privatleasing:36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Med reservation för eventuella tryckfel.