Tidningen Succé Nr01 Januari 2014

Page 1

Nr 01

2014

Januari

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

En månad full av traditioner REPORTAGE

Bilar som väntar på sommaren

MAGNUS UGGLA ÄR KUNG Succé möter Magnus Uggla

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa i replokalen, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i olika workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m. Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

PORSLINANS ÖPPETTIDER: Må: 15 - 21.30, Ti - tor: 09 - 21.30, Fre: 15 - 23, Lör: 18 - 23, Sön: 15 - 21.30 DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan-Ungdomens Hus på

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

Att umgås. Fast på ett annat sätt... Hörde ett påstående häromdagen som gick ut på att vi människor inte umgås längre. Skulden till detta skulle vara Internet och all modern kommunikationsteknik som finns idag. Men då måste man ha menat rent fysiska umgängen. Jag tror nämligen att folk aldrig förr umgåtts så mycket som nu. Fast på ett helt nytt sätt, förstås. I mitten av 80-talet var en av mina arbetskamrater Francis som kom från Frankrike. Vi umgicks även en del på fritiden och bland annat genomförde vi en del minnesvärda fisketurer tillsammans. Tiden gick och det skedde förändringar som gjorde att vi sågs allt mer sällan. Först bytte Francis arbetsplats och efter ytterligare flera år så flyttade han tillbaka till Frankrike och vår kontakt hade för länge sedan upphört helt. Tills för några månader sedan och tack vare den nya tekniken. Med hjälp av ett program eller app med namnet Skype så inte bara hörs vi nu ibland, utan vi faktiskt SES samtidigt! Han i sitt hus långt ner i Bretagne och jag hemma i soffan på Trossö. Inte heller påverkas några telefonräkningar eller annat. Kommunikationen är helt gratis! Så - Efter att inte ha setts alls på närmare tjugo år så umgås vi nu igen. Fast på ett annat sätt... ett kapitel för sig själv. Här ”umgås” man hej-vilt med alla sina ”vänner” eller en del av de om man så önskar. Man är helt fri att kommunicera och kasta sig in i diskussioner genom kommentarer och gillande. Med bilder och filmsnuttar kan man dela med sig av det man vill att alla ens ”vänner” ska ta del av. Nu vet man ju att väldigt många inlägg på Facebook knappast kan intressera så många fler än den som själv lagt ut den. Men man ”umgås” i alla fall. Fast på ett annat sätt... FACEBOOK ÄR JU NATURLIGTVIS

Ett SMS skickas till en mottagare som kan svara vid en tid som passar den personen bäst. Den som först skickade förväntar sig heller inget snabbt svar om nu inte meddelandet är av det slaget att det är meningen att avslutas genast. Fingerfärdighet är något som brukar känneteckna personer som ofta och mycket använder sig av SMS-metoden när de ska prata med andra människor. Förkortningar och missade bokstäver i meddelanden funkar också för vana SMSläsare när man ”umgås”. Fast på ett annat sätt... vet jag att vi var många barn som blev förvånade när vi fick veta att våra äldre släktingar växt upp utan TV. Den klassiska frågan var ju ”Vad gjorde ni egentligen när det inte fanns TV?” Svaret på den frågan är väl precis lika klassisk: ”Vi lyssnade på radio och så umgicks vi!” Den dagen lär komma när man står framför en yngling som med stora ögon ställer frågan: ”Vad gjorde ni egentligen när inte Internet fanns?” Jag vet vad jag ska svara redan nu: ”Vi umgicks. Fast på ett annat sätt...”

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

EMMA EKLUND Formgivare 0733-20 47 87 emma@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Emma Eklund Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

0455 - 192 30 (vard kl 10.00 - 18.00) info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: PressGrannar UPPLAGA: 32 000 ex. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. DISTRIBUTÖR: Svensk Direktreklam OMSLAGSFOTO: Press

också ett sätt egentligen. Här kan ju själva ”umgängestiden” hålla på i månader eller ett par sekunder har jag förstått.

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

BESÖK OSS!

SID 2

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

NÄR JAG VAR EN LITEN ROLAND

TEXTMEDDELANDE ÄR JU

www.facebook.com/succe

REDAKTION

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.


KRÖNIKAN

En månad full av traditioner December… Den månad då vi alla är som mest givmilda, stressade, planerande, oplanerade, förväntansfulla och känslosamma. Jag kan inte låta bli att bli lite imponerad av oss alla hur vi agerar denna underbara månad och framförallt hur otroligt traditionsbundna vi är! Alla har vi våra traditioner, själv är jag hälften dansk och hälften smålänning så för mig är julen en intressant och underbar blandning. Detta traditionsbundna sätt är allt från hur vi sköter våra julklappsinköp till årets slut. En del börjar köpa sina julklappar tidigt och väljer noggrant, sakta och säkert ut de saker som de tycker är de allra bästa julklapparna. Strax innan jul blir de tveksamma, osäkra på om det verkligen var den perfekta julklappen som de tyckte för en månad sen… Panik! Ut och handla ihop med alla andra som råkat hamna i tveksamhetens fälla. Inte nog med det, de måste ju faktiskt trängas med alla de som inte har köpt en enda julklapp än! Staden förvandlas till en myrstacksliknande miljö, som egentligen är mer organiserad än vad den ser ut utifrån. Spontanköp som blir mycket dyrare än man tänkt sig, men det gör inget för denna julklapp är så mycket bättre än den jag köpte innan! Chansningsköpen, ”Jaja, de kan ju alltid byta om de inte vill ha det!” Nackdelen med dessa inköp är att man sällan vet var kvittot är när de väl vill byta… Det komiska i detta är att vi nästan alltid gör våra julklappsinköp på samma sätt varje år. Organiserat eller kaosartat. De som köper i sista sekunden gör det varje år och de som köper presentkort på julafton, på väg ut till släkten, gör det varje år. Det är tradition! Det vore inte riktigt jul om annars! Dagen innan har flera ”lillejul” och samlas för att fira på det sättet man inte bör göra på julafton. Och de som inte gör det då gör det på juldagen… Det är då vi i krogbranschen träffar er. Själva julafton är en riktig blandning av traditioner och den största av dem alla är väl ändå Kalle Anka. Ja, bortsett från Tomten då. Den bästa timmen på hela dagen! Det är då vi kan sitta ner i lugn och ro, barnen blir tvingade att sitta med i soffan och njuta av detta fantastiska program. Att de istället sitter med sina telefoner och surfplattor gör inget, huvudsaken är att vi är tillsammans. Det är ju jul! Vi skrattar åt samma scener varje år och det är totalt förbud att se detta program någon annan dag på året! SEN KOMMER JULAFTON…

BEATRICE NILSSON YRKE: Egen företagare, Me2U

Det är även denna timme vi kan knäppa upp bältet, luta oss tillbaka och njuta av det vi alltid dukar fram varje år. För en del är det en Aladdin-ask där alla har börjat ta av andra lagret men ingen tar bort det översta. Trots att det bara är de äcklig kvar. Eller så är det ett glas från den nyinköpta flaskan som bara får öppnas till just detta ögonblick. Eller så är det de nybakta mandelmusslorna, indränkta i grädde. Som vi pressar ner trots att vi är proppmätta av julmaten vi nyss ätit. Det vore inte Kalle Anka annars! Sen är det julklappsutdelning. Hela familjen samlad, massa ungar som springer runt som duracell-kaniner, mängder av paket och en lätt skum tomte! Denna underliga varelse som uppenbarar sig i alla möjliga utstyrslar! Som alla vet vem det är men han envisas med att komma varje år ändå... Men det vore ju inte jul utan Tomten! SOM JAG NÄMNDE är jag hälften dansk, från min mammas sida. Det innebär att man föds med ett naturligt begär till drycken Gammeldansk. Vet inte varför det är så men det är bara att tacka och ta emot! En annan fördel är att man på julafton äter fläskstek, brynt potatis, brunsås, rödkål och waldorfsallad. Inget julbord med andra ord! En riktigt skön tradition. Ännu bättre blir det på juldagen. Då är det vår tur… Alla barnen leker och spelar med sina nya saker de fått och vi dukar fram ett galet stort smörgåsbord och ställer fram den kylda snapsen och ölen. Nu snackar vi skön tradition! För många innebär Juldagen återträff. Det är den dagen på året alla som flyttat från stan kommer ”hem” och träffar sina gamla kompisar för att gå ut! Det är den kvällen på året nästan alla betalar med kontanter i baren. Julklappen från mormor och morfar/farmor och farfar. –”God jul! Bättre du köper något själv så får du något du vill ha!” –”Fem öl och en shotbricka, tack!” Ahh, underbara juldag! Men vad vore väl inte december utan alla dessa underbara traditioner!

BEATRICE NILSSON

Helgspecial

i Karlskrona och Ronneby Prisexempel för en GOLF från 699 kronor inklusive fri körsträcka, självriskreducering och moms. Helgerbjudandet gäller från fredag kl 08.00 till måndag kl 08.00. Bokning via tel 0455 - 38 38 00 eller via mail karlskrona@europcar.se. Välkommen. Aura Företagspark, Lumavägen, Karlskrona.

Fullständiga villkor på europcar.se

Släputhyrning

Vi har rätt däck till rätt pris!

Nu kan du hyra ditt släp hos oss på Blekinge Bilcharter. Vi har allt från gallersläp till kåpsläp till stora skåpsläp. Saknar du bil med dragkrok kan vi även hjälpa till med detta. Vi har unika flyttpaket där du kan hyra både personbil och släp när du ska transportera dina saker.

25 %

Gäller vid hyra av valfritt släp under 4 timmar. Erbjudandet gäller till 28 februari 2014.

BOR: På Björkholmen med

mina barn Simon och Frida FAVORITDRYCK: Caipirinha FAVORITFILM: Volleyboll-

scenen från Top Gun DRÖM: Ha ett hus vid havet

Adress: Aura Företagspark, Lumavägen, Karlskrona europcar.se Telefon: 0455 - 38 38 00 E-post: karlskrona@europcar.se

SID 3


SID 4


SUCCÉ

I böckernas värld David Lagercrantz skriver en fjärde bok i Millennium-serien Stieg Larssons böcker i Millenniumserien har sålts i över 75 miljoner exemplar i 50 länder, vilket gör dem till en av Sveriges största boksuccéer i modern tid. Radarparet Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist och det universum som Stieg Larsson skapade kring Millennium, har engagerat läsare världen över. Norstedts har idag tecknat avtal med David Lagercrantz, som på initiativ av sin agent Magdalena Hedlund har åtagit sig det utmanande uppdraget att skriva en fristående fortsättning till Millenniumserien. David Lagercrantz debuterade 1997 med boken om äventyraren Göran Kropp och har sedan dess skrivit en rad faktaböcker och romaner. Han har i sitt för-

DAGENS PARKLUNCH

MÅNDAG-FREDAG 11 - 14 · MENY PÅ VÅR HEMSIDA

ITALIENSK BUFFÉ

LÖRDAG - SÖNDAG 12 - 16

PARKENS MENY

MED ALLT FRÅN HAMBURGARE TILL OXFILÉ OCH PASTA FINNS VARJE DAG! fattarskap ofta sökt sig till udda gestalter och komplexa genier. 2011 utkom Jag är Zlatan, som blev en enorm succé både i Sverige och i världen över. I augusti 2015, exakt tio år sedan Norstedts gav ut Män som hatar kvinnor, utkommer den fjärde delen i Millenniumserien. Något att se fram emot alltså!

Bära leggings i januari av Sara Stille "Jag hör anklagelsen i hans röst och den ekar inuti mitt huvud. Leggings i januari, Sara hur fan kunde du göra så? Förstår du inte att du kan bli våldtagen om du tar på dig ett heltäckande plagg i hundra procent bomull från Gina Tricot mitt i vintern?" Bära leggings i januari är boken om Sara Stilles hemlighet. Från att hon var tretton till sjutton år höll hon tyst om att en vän till familjen hade våldtagit henne i två års tid. Till slut hotade hemligheten att förgöra henne. Men i stället för att låta mardrömsåren bli hennes undergång beslutade hon sig för att anmäla den man som hon tidigare hade sett som sin storebror. Sara kände lättnad och blev starkare av att få sätta ord på det hon hade utsatts för. Dock rådde inte frid och fröjd. I rättssystemet råkade hon ut för behandling som närmast kan beskrivas som ett andra övergrepp. Smärtsamt medveten om att hon varken är den första eller sista att gå igenom all denna förnedring bestämde hon sig för att dela med sig av sin his-

VÅRT EGET KAFFE FRÅN ZOEGAS OCH FIKA SERVERAS VARJE DAG

ALLA HJÄRTANS DAG 3-RÄTTERS UTSÖKT MENY MED FÖLJANDE ALTERNATIV:

350 KR /PERSON

FÖRRÄTT: Klassisk Toast Skagen toppad med sikrom alternativt

Jordärtkockssoppa med rökt sidfläsk och syrat äpple VARMRÄTT: Chilistekt fläskfilé med honungsrostade rotfrukter och potatis samt tomat och olivsky alternativt

toria till resten av världen för att i bästa fall kunna hjälpa andra i samma situation. För ett år sedan lade hon upp en sju minuter lång film på YouTube där hon berättade sin hemlighet. Filmen uppmärksammades av media och har idag mer än 17 000 visningar. Boken utgör den kompletta historien. Förövaren fick sitt straff och kom ut den 14 januari i år, exakt en månad innan Saras bok släpps. Sara Stille är född 1994 och studerar till jurist på Örebro universitet. I framtiden ska Sara bli åklagare och arbeta med barn och ungdomar som delar en historia lik den hon själv burit på under sin uppväxt. Sara är uppvuxen i Säter i Dalarna, har bott i Hudiksvall i tre år och bor för närvarande i Motala med pojkvännen Victor.

Tove Jansson av Tuula Karjalainen 2014 är det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Tuula Karjalainen har skrivit en rikligt illustrerad biografi över Tove Janssons långa, färggranna och produktiva liv. Tove Jansson var mångsidigt begåvad och arbetade både som författare, bildkonstnär och illustratör. Tuula Karjalainen placerar in Tove Jansson i 1900-talets politiska, sociala och kulturella sammanhang. Boken visar också hur nära sammanbundet Janssons liv och konst var och beskriver bland annat hur Mumindalen med dess invånare föddes under tiden för andra världskriget, och presenterar intressanta synvinklar på Mumin-

Parkvinter

dalen som ett slags skyddsrum mot hotet från kärnvapen. Tove Jansson påverkade samhällets värderingar, inte som en revolutionär fanbärare, utan genom sin egen livsstil och sina egna livsval. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen. Utöver sina egna böcker har hon bland annat målat tavlor och även illustrerat J.R.R. Tolkiens Bilbo – En hobbits äventyr och Lewis Carrolls Alice i Underlandet.

Lättrimmad ugnsbakad torsk med citronsmaksatt ragu på grön sparris och rödlök samt potatispuré smaksatt med västerbottenost DESSERT: Crème brûlée med rårörda hallon alternativt

Parkens brownie med vaniljglass

VI HAR ÄVEN VÅR VANLIGA MENY SOM DU HITTAR PÅ VÅR HEMSIDA!

ÖPPET: SÖN - TIS 10 - 16 ONS - LÖR 11 - 22

Hoglands Park, Karlskrona 0709 - 30 02 44 www.parkenkarlskrona.se

UTKIKEN HAR ÖPPNAT IGEN MED VÅRA UTSÖKTA LUNCHBUFFÉER!

SERVERAS VARDAGAR

11 - 14

För konferens, kalas, bröllop m m kontakta oss gärna! Kärleksstigen - Bryggareberget, KARLSKRONA 0455 -137 70 · www.utkikenkarlskrona.se

SID 5


SUCCÉ

30 trender 2014

Buffémat till festen

De senaste och kommande trenderna inom allt från inredning till mode och prylar. Nedan följer några av de starkaste trenderna 2014. • Se på TV när det passar dig. Det är förstås slående att det tog så lång tid innan detta konsumtionsbeteende slog igenom på bred front i Sverige. Men under 2014 vill svensken inte längre vara styrd av traditionella (äntligen!) tablåer och tjänster som TIVO och Netflix underlättar detta.

Svensk buffé 155 kr/pers Marinerad fläskfilé, Kycklingklubbor, Kassler, Rostbiff, Currypickles, Vattenmelon, Druvor, Blandsallad, Smör och Bröd

Italiensk buffé 165 kr/pers Prosciuttoskinka, Vitlöksmarinerade räkor, Pastrami, Napoli-salami, Olivmix, Pepperoni, Gorgonzola, Basilikayoghurt, Melon, Druvor, Blandsallad, Smör och Bröd

Potatisgratäng ingår i alla bufféer!

Dock kommer vi följa tablån slaviskt under vissa perioder 2014. TV-Sport-tittande är en stor trend då såväl Vinter OS som fotbolls-VM arrangeras i år.

• Pinterest satsar hårt på Sverige och kommer bli den mest omtalade sociala medie-kanalen under året. Mycket på bekostnad av Twitter.

Internationell buffé 160 kr/pers Thaimarinerad kycklingfilé, Lufttorkad skinka, Rökt kalkonbröst, Gravad lax, Pickles, Brieost, Vitlöksyoghurt, Hovmästarsås, Druvor, Blandsallad, Smör och bröd

• Googles Project Glass kanske inte kommer sälja så mycket, men omtalade kommer glasögonen att bli när de väl släpps.

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Storeklimp, Gullberna Park 0455 - 801 30 www.kallarmastaren.se

• Smarta armband som mäter bl a sömn och aktivitet blir en het pryl.

• Grekland blir återigen den hetaste destinationen inom Europa vilket såväl Ving som Fritidsresor borgar för då de lanserar flera nya charter-destinationer i Grekland. • Lyxturismen och äventyrsturismen är annars de starkaste tendenserna inom turismbranschen. • 5:2-dieten kommer fortsätta regera och den enda utmanaren i Sverige är Paleodieten. • Naturlig mat är en stark hälsotrend. • HIIT-träning likaså. • Samt styrketräning med kroppen som instrument. • Pasteller är populära inom såväl inredning som mode. • En stark modetrend är svartvita kontraster, som är en throwback till 60-talet. • Surrealistiska mönster är en annan stark trend inom mode.

• Även smarta klockor kommer starkt. • TV-apparater med 4k-upplösning kommer slå igenom på en bredare front än vad 3D gjorde. • Karibien blir det hetaste resmålet utanför Europa.

DAGS FÖR FÖRÄNDRING? Träningsanläggningar nära dig! Öppettider och schema på wellnesstudio.se

Upplev skillnaden! Vi växer, välkommen du också! VI HJÄLPER DIG NÅ DINA MÅL wellnesstudio.se

Karlskrona, Landbrogatan 19, 0455-225 00 | Ronneby, Metallgatan 1, 0457-161 00 Wellness studio har anläggningar i Karlskrona, Ronneby, Kalmar, Tingsryd, Kallinge, Nättraby, Rödeby, Jämjö och Bräkne-Hoby.

SID 6


SUCCÉ

CITYSHOPPA.SE · FOTO: SPECSAVERS SAMT H&M HOME

Lyx är vår lägsta nivå

• Vuxen-grunge kommer allt starkare inom herrmodet.

20% PÅ KLIPPNING under januari och februari

Ta med annonsen!

• Gammaldags ”finkonst” kommer också synas i var mans hem.

• Dammodet är sofistikerat och elegant i motsats till de senare årens mer utmanande mode.

VI KLIPPER INTE HÅR, VI KLIPPER

• Inom film och TV-världen är remmakes mycket populärt.

• Den mest populära färgen inom modet är lugnande himmelsblått.

• Superhjältar och SF fortsätter att dominera den vita duken.

• Hårtrenden stavas kronflätor.

DIG!

• Musikbranschen satsar mer och mer på sponsrade artister.

• De mest populära glasögonen är fortfarande runda.

• I spelbranschen satsas det hårt på PC, som verkar bli hetare än konsoler till och med.

• Gult är den mest populära färgen inom möbler och inredning. • Naturmaterial är de populäraste materialen.

• Årets mest populära «undergångsnyhet» kommer detta år inte från rymden - istället handlar det om muterade virus.

• Och stilen ska vara ”något gammalt något nytt”.

Gilla oss på Facebook: Etage Karlskrona

! R IÄ

.30 01 4 1 0– 17– 1.3 R 1 LÖ RE – F E – , FR ÅN 3 M 2 CH 17– N S U T L S–TOR E P TI ÖP R A LL Ä V K

ME

N

M E R YP

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se

QUIZ

VARJE TORSDAG

BURGERS HOP

GER

SALADS BIOBAREN ÖLPRIVNINGAR F

U LL L A

Visste du att vi har ölprovningar? Gå med i vår ölklubb du också! Besök hemsidan för med info.

BAGELS

MILKSHAKES & SUNDAES

Vi uppdaterar också med minst en ny ölsort varje torsdag!

info@biobaren.se, 0455-32 42 43 Ronnebygatan 28, Karlskrona

SID 7


SUCCÉ

Modet 2014

KÖP 3 HG TE BETALA FÖR 2 HG VI BJUDER PÅ DET BILLIGASTE ERBJUDANDET GÄLLER v 5 - 6  PÅ ALLA LÖSVIKTSTEER. Borgmästaregatan 11, Karlskrona Tel. 0455 - 616 084 www.chocolattekarlskrona.se

Följ Chocolatte på Facebook och ta del av våra erbjudande!

Välkommen Millans Café! till

Vi finns mitt på Stortorget i Militärhemmets fastighet. Här kan du fika baguetter med t ex hemlagad pannbiff, skinkmacka, grovmacka med ägg & bacon, sillmacka eller varför inte vår goda spättafilémacka med remouladsås. Detta kan du göra redan från kl 8.00 varje dag!

Salladsbuffé

Vill du träna så har vi ett kvalificerat modernt gym i källaren där du kan träna i egen takt och omfattning till låg kostnad. Vi har även bastu och bubbelbad att erbjuda.

kl 11-14

Månadens Succéerbjudande Räkmacka + Kaffe

Hos oss finns trådlöst internet! Öppet: Mån - tors 8 -18 · Fre 8 -16 Stortorget 1, Karlskrona · Tel: 0455 - 142 35 www.militarhemmet.se

SID 8

65 kr Ord. pris 78 kr.

Flera som är verksamma inom mode vittnar om att det är roligt att hålla på med mode igen. Under krisen var nämligen stilarna och färgerna högst återhållsamma, men nu är det nya djärva grepp med mycket mönster och udda kombinationer av plagg som gäller. Modet som dansar fram längs världens catwalks är mer storslaget än på många år! Den kanske starkaste vårtrenden för damer 2014 är nog att blanda stilar för att uppnå en lite djärvare, mer udda outfit. Den mest udda trenden, som vi betvivlar kommer få något större fäste bortom de catwalks som visar upp dem är behås som man bär i det yttersta lagret av kläder. teknologiska trenderna, att såväl plaggen som accessoarerna registrerar allt vi gör och kommunicerar med omgivningen, så lanseras funktionella kläder som bland annat är ”klimatanpassade” och utrustade med fler praktiska fickor än någonsin, etc. Vi tror dock ärligt talat inte att de flesta är så värst intresserade av just denna aspekt av kläder. Form går fortfarande före funktionalitet, även om det ena inte utesluter det andra. Överlag är modet 2014 präglat av en lekfull blandning av stilar, färger och mönster. Vad det gäller dammodet får det utmanande vika åt sidan för det glamorösa, alternativt det bohemiska. Vad det gäller herrmodet så är intresset för att klä sig snyggt större än någonsin (många tillskriver detta till populariteten hos Instagram). Detta är ett mycket spännande år för den som är intresserad av mode. Som de flesta andra år sedan 90talet så är 2014 en blandning av stilar och färger – inspirationen har hämtats från olika årtionden. Dock måste det först sägas att modet 2014 är mer bombastiskt än på många år. Det är glitter och glamour, starka färger, stort och vräkigt och några gnuttor futuristiskt. Samtidigt börjar de utmanande damplaggen lysa med sin frånvaro. Framförallt ska man blanda färger och stilar för att uppnå en individuell och djärv stil i år. De mest populära färgerna inom dammodet är lila och ljusblå. Även den bohemiska looken är väldigt inne under såväl våren som hösten 2014. Istället för det utmanande och sexiga kommer det glamorösa starkt. Till exempel bjuder modehusen på guldkreationer med utskurna detaljer och vidd. Paljettklänningar är mycket populära. Mycket diffusa, rent surrealistiska mönster är en annan stark trend, främst inom dammodet. Det viktiga är dock att mönster på skor, väskor och kläder matchar varandra. Det ska vara glammigt, inte skrikigt. Utöver mönster och konstaterande färger är ”utsmyckat” mycket populärt. Pins, nitar och andra detaljer pryder var och vartannat plagg. Nyckelordet är att UTÖVER DE STARKA

CITYSHOPPA.SE · FOTO: STOCKHOLMS MODECENTER

Vårens färger är en mosaik av himmelsblått, lila och ljusgrönt. Men rosa är också en färg som vägrar minska i popularitet. Höstens mest omtalade omslag på tidningen Vogue var Francesca Burns´s ”Rosa damennumret” i september. Det är främst ljusrosa färger som gäller till våren.

man är återhållsam, då man annars riskerar man att se ut som en julgran. Högklackade och färgglada skor, western-inspirerade boots och stövlar samt skor med mönster som matchar den övriga outfiten är de största trenderna. Även skor utrustas med teknologi förstås, men vi betvivlar att någon är intresserad. Vad det gäller trender för glasögon 2014 står det klart att runda glasögon är fortsatt trendiga. Detta gäller såväl små som stora modeller av runda glasögon. Det är förstås ”hipster”-vågen som framförallt upprätthåller populariteten hos denna typ av bågar. trenden vad det gäller herrmode är att man klär sig i färgskalor. Detta är dock en trend som lätt går överstyr och känner man att man inte riktigt har koll på vilka färger och nyanser som rimmar med varandra bör man vara lite försiktig… Samtidigt som trenderna inom dammodet går mot det retro-inspirerade glamorösa så är herrmodet i mångt och mycket också en throw back till 60- och 70-talets ”man´s man”. Tuffa läderjackor, western-boots (ökenkängor fungerar förstås i år också) och stora, vräkiga armbandsur fungerar således bra under 2014. Andra herrtrender är det välskräddade såväl som det sportiga. Nyckelfärger blir blått, rött och grönt. Kavajerna har breda slag, och byxorna är kortare än tidigare. Det är alltså inte längre mode att rulla upp byxorna. Intresset, enligt många i branschen, för herrmode är 2014 större än på mycket länge. Utbudet av tillgängliga stilar kommer dock inte i närheten av dammodet. För herrar är det kontrasten mellan elegant och ledigt, det urbana och vildmarkskläder som dominerar våren 2014 (denna stil har varit framträdande i ett par år nu). Andra herrtrender till våren är att klä sig ledigt med olika lager av plagg i färger som går in i varandra. En annan het trend vad det gäller herrkläder är att mixa sportkläder med lite lyxigare, skräddade tyger. En extra populär stil som följer temat är collegetröjor med korta ärmar som man bär över skräddade skjortor. Gärna i svart och vitt (som är vårens starkaste 60-talstrend). Baseboll-jackor är mycket populära även denna vår. DEN STÖRSTA INTERNATIONELLA


SUCCÉ

Ta dina bilder i Wachtmeister Galleria!

2 för 1

795kr

Nu kan du ta dina foton i Wachtmeister Galleria. Fotoautomaten är installerad och står en trappa ned i garageplan. Där kan du ta både svartvita bilder eller bilder i färg. Bilderna som du tar i automaten är godkända för id-kort och körkortsförnyelser. De kan även användas till visum, olika typer av passerkort, studentkort, terminsoch årskort, liftkort. Du kan få utskrifterna i två olika format, 4 små bilder 35x45 mm till ett pris av 80 kronor eller 4 lite större bilder 50x50 mm som kostar 100 kronor och som direkt på plats kan mailas till dig. Skärmen har tydliga instruktioner och du betalar enkelt med kort. Självklart kan du ta även roliga bilder på dig tillsammans med kompis eller någon du tycker väldigt mycket om.

Vem minns inte när man hoppade ut och in i fotoautomaterna som fanns lite här och var och tog knäppa kort? Men det var ju ett tag sedan förstås. Oförglömlig är väl scenen med familjen Jönsson i filmen Sällskapsresan 2 Snowroller, när alla fyra i familjen ska dela på en remsa i fotoautomaten för att pappa Jönsson är så fruktansvärt snål.

från

Ett par hemma och ett på jobbet?

Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 www.specsavers.se 2 för 1 gäller samma recept, inkl. enkelslipade standardglas (index 1,5). Kan ej kombineras med erbjudanden. Helt nöjd gäller tre månader från köp. © 2014 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

EVA MELLQVIST FOTO: EMMA EKLUND

Vi erbjuder en modern anläggning med träningsmöjligheter för alla! Styrketräning

Lok&Motion erbjuder ett fullt utrustat gym med styrkemaskiner, konditionsmaskiner, fria vikter och utrustning för rehabilitering.

Gruppträning

På schemat finns cirka 70 ledarledda gruppträningspass varje vecka.

Rehabteam

Kom och möt vårt rehabteam bestående av idrottsterapeut, naprapat, frekvensterapeut, sjukgymnast, massör, idrottsläkare och samtalsterapeut.

PROVA PÅ EVER CLEAN KATTSAND nu endast

69 KR FÖR 6 KG

Personlig rådgivning

Du kan alltid boka tid för konditionstest, kostrådgivning, gravidträning, träningsrådgivning eller mätning av din kroppssammansättning. PT (personlig tränare) finns alltid på plats.

Barnaktiviteter

Vi erbjuder familjepass och träning för barn och ungdomar.

Seniorträning

Lös stans bästa månadskort vid köp via autogiro! Utan bindningstid och endast 1 månads uppsägningstid.

Hos oss hittar du ett stort utbud av varierad och rolig träning anpassad för seniorer.

Hantverkaregatan 35 · 0455 - 133 00

GILLA OSS PÅ FACEBOOK!

Hos oss är alla välkomna!

Ring oss: 0455-230 70 Besök oss: Blekingegatan 11, Lokstallarna Mer info: www.lokomotion.se

SID 9


SUCCÉ

Åsa fokuserar just nu på styrka för att nå sina mål.

Viktor och Simon kör träningen ihop.

Micke pressas i bänken av Lok & Motion’s Totto.

Zumbastep är ett av alla pass du kan välja på.

Lok & Motion började året med 10-årsfirande och gratis träning för alla! Januari är en månad där många har en ambition att börja träna, äta nyttigare eller sluta röka. Att nu banne mig ska jag ta tag i mitt liv och bli riktigt sund! Det är absolut inget fel i det. Funderar du på att börja träna till exempel så ska du satsa på något som passar dig och fungerar i ditt liv. Att utnyttja gymmets ”Öppet Hus” är ett utmärkt sätt att testa vilken form av träning som passar dig. Under Lok & Motions 10-årsfirande bjöd man alla på gratis träning och många passade på. Här hittar du 40 olika styrkemaskiner och vill du konditionsträna eller bara värma upp inför kommande träning kan du välja mellan roddmaskiner, cyklar, löpband, trappmaskiner eller ellipsmaskiner med mera.

Vill du träna pass? Då har du ca 75 gruppträningspass med stor variation i både tuffhet och längd att välja mellan varje vecka. Det viktigaste är att du hittar en träningsform som passar in i ditt liv och som du trivs med. Det är aldrig för sent att börja någon form av träning och hos Lok & Motion tränar både ung och gammal. Alla kan hitta sin träningsform för att hålla kroppen och sinnet sunt.

En del av Lok & Motions styrka,Jesper, Ben och Marcus.

väldigt målmedvetet och har en plan med vad de vill. Vi mötte Åsa som styrketränar och som har ett klart mål med sin träning. – Jag har gått från pass till styrketräning och nu satsar jag på att genomföra halvklassikern, det vill säga halva distansen av Vätternrundan, Vansbrosimmet Lidingöloppet och Engelbrektsloppet eller Vasaloppet. Viktor och Simon är kompisarna som tränar ihop fem dagar i veckan. – Det är bra att träna tillsammans, då kan man hetsa varandra lite. Vi har prövat flera olika gym, men här trivs vi bäst. Micke är en av de som tränar regelbundet, Thomas ”Totto” Heiderup ger

en hjälpande hand och passar på att köra lite extra med honom i bänkpressen när kameran kommer fram. Bänkpress är en styrketräningsövning där man i huvudsak tränar bröstmuskulaturen.

MÅNGA TRÄNAR

förut så kan du boka ett provpass. Då bjuder Lok & Motion på ett tillfälle med instruktör. Förutom konditionsmaskiner och styrketräningsmaskiner finns det ett brett utbud av olika pass, bland annat spinning, yoga, pump och zumba. HAR DU INTE TRÄNAT

EVA MELLQVIST FOTO: EMMA EKLUND

Här har du fritt val bland alla fria vikter! Nr 01

2014

Janua

ri

Succé

Karlsk

rona/Ronne

by

www.

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0455 - 192 30 eller info@succeblekinge.se.

succeblekin

ge.se

Nr 11

KRÖN

2013

Succé Karlskrona/R

December

www.succeb

onneby

lekinge.se

En må nad ful tradit l av ioner

IKAN

REPO

Bilar RTAGE so vänta m somm r på aren

MAGN Succé möte r Magn us Uggla

KARL

SKRO

NA Borgm

ästare

gatan

KRÖNIKAN

Åka billig t ochs gammaldag

US UG ÄR KUGLA NG

15 ; 0455

- 267 00

KONST & HÄLSA

Att växa tillsammans BILEN

are, Snygg, snygg ast! snygg

EN MODERN SA ARTIST-MOR

; www.

specsa vers.s

e

Nr 09

2013

Oktober

Succé Karlskrona/R

onneby

www.succeb

lekinge.se

Succé möter

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

Nr 10

2013

KARLSKRON

Novem

ber

ers.se

Succé 00 ; www.specsav - 267Karlsk rona/Ronne by

gatan 15 ; 0455

A Borgmästare

Lisa Nilsson

www.

succeblekin

ge.se

KRÖNIKAN

Hur blev det onsdag? SUCCÉ OPEN

Vilka tog hem bucklan? BILEN

VW Golf Sportscombi

VALL NANN E GRÖN FETT ROCKAR Succé möter

KARLSKRON

gatan 15 ; 0455

A Borgmästare

Nanne Grönvall

Vem skKRÖNIKAN ull läsa de e boken?n

Julkla

S STR Ö PÅ NY MSTEDT A VÄG AR

ers.se - 267 00 ; www.specsav

Succé möter Niklas Strömste dt

KARL

SKRO

NA Borgm

ästare

gatan

15 ; 0455

- 267 00

; www.

specsa vers.s

e

SID 10

ppstips

BILEN Nya - en renCitroën succé

N IKLA


www.volkswagen.se

Passat Alltrack. Körglädje och komfort.

VÄLKOMMEN ATT BESÖKA VÅR NYA HEMSIDA!

Finns för omgående leverans!

Nu med Premiumpaket från 309 900 kr. KÖP TILL

GSPARKER IN CH O VÄRMARE T KE DRAGPA FÖR 14 90

Passat Alltrack TDI 177 DSG 4MOTION med Premiumpaket

0 KR.

Utrustad med bland annat: • Bakljus med LED-teknik • Bi-xenonstrålkastare med dynamiskt kurvljus och LEDvarselljus fram • Bluetooth handsfree • Parkeringssensorer fram och bak • Sportstolar med läderklädsel Nappa

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN

1 950 KRONOR *

Bränsleförbrukning blandad körning 5,9 l/100 km. CO 2-utsläpp 155 g/km. *Förmånsvärde netto per mån vid 50% marginalskatt. Bilen på bilden är extrautrustad.

Vi har öppet för dig: Måndag-torsdag 9-18, fredag 9-17, lördag 10-13

F v nak uN o ttesvaO ävsgoks revöheb f etsanes ssed ned sap mos onex-iB EL dem sujlmiD C snoz-2 dnoktful darke-3 dar dem tehttörT allåhtraF akkcaB nirekraP äd-MPT

KARLSHAMN: Vekerumsvägen 3-5. 0454-38 80 00 www.jeppssons.se

KARLSKRONA: Blåportsgatan. 0455-38 80 00

NYAYETI

FÖR ALLT DU VILL

Nu kan vår mest varierade bil ge dig fler möjligheter än någonsin. Oavsett om du drömmer om vidsträckta snölandskap och utmanande skogsvägar eller om du smidigt vill kunna ta dig runt inne i stan, behöver du aldrig känna dig begränsad. ŠKODA Yeti har allt ifrån den senaste fyrhjulsdriftstekniken till automatisk fickparkering. Nu finns den dessutom i två olika utföranden, så att du kan välja exakt det som passar dina behov bäst. Välkommen ut och provkör! Bi-xenon strålkastare och bakljus med LED-design Dimljus med kurvfunktion 2-zons Climatronic (helautomatisk luftkonditionering) 3-ekrad multifunktionsratt i läder med radio och telefon Trötthetsvarnare Farthållare Backkamera Parkeringssensorer fram och bak TPM-däcktryckskontroll

Navigationssystem Amundsen med 8 högtalare och färddator Maxi Dot Bluetooth telefonhandsfree, streaming audio 17” aluminiumfälgar Scudo Pedaler av rostfritt stål Sportavgasrör, ändrör i rostfritt stål Ytterbackspeglar elinställbara, infällbara och på förarsidan avbländbara med markbelysning Varioflexbaksäte m.m.

Nya ŠKODA Rapid 105 TSI Black edition 149 900 kr ŠKODA Yeti Driver’s Edition 1,4 TSI 122 hk fr. 199 900 kr

noitidE s’revirD it rk 009 991 .rf kh

Förmånsvärde fr. 1 463 kr / mån

nåm / rk 364 1 .rf edrävsnåmröF

Bränsleförbrukning blandad körning 6,4 l/100 km CO2 från 148 g/km. Förmånsvärde är beräknat exklusive bränsle och redovisad netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

KARLSHAMN, Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 | KARLSKRONA, Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 · www.jeppssons.se

SID 11


SUCCÉ MÖTER

MAGNUS UGGLA är kung I januari 2013 hade krogshowen ”Magnus den Store” premiär på Hamburger Börs i Stockholm och spelades hela våren inför utsålda hus. I september tog Uggla succén vidare till Rondo i Göteborg och även där har han spelat inför utsåld salong kväll efter kväll. Över 100 föreställningar sedan årets början och fler än 100 000 personer kommer ha sett ”Magnus den Store” innan årets slut. Däremellan har Uggla sänt radio, åkt på sommarturné där han kört en hitkavalkad och i mars 2014 är det alltså dags att ta krogshowen ut på turné i totalt 9 städer. Du började studera vid Calle Flygare Teaterskola i mitten av 1970-talet, var det egentligen skådespelare du ville bli? – Kanske. Men med tanke på att jag blev relegerad när jag kom försent OCH bakis till en generalrepetition så var det nog livet som rockstjärna som lockade mer. Trots relegering har jag ju ändå fått testa på skådespelarlivet, så det är inget synd om mig…

PER ALLAN MAGNUS UGGLA ÅLDER: 59 år ANNORLUNDA TALANG:

DRÖM: Ingen, lever

redan min dröm. MOTTO: Kom i tid! DRICKER HELST: Vin FAVORITPLATS: Bilen SER PÅ: Diverse TV-

serier på HBO.

Buktalar

Du har en väldigt lång karriär bakom dig och du startade ditt första band redan 1968. Berätta! – Haha, ok. Mitt första band startade jag med några grannar vi hade i Nacka. Bandnamnet var JUSO som finurligt nog var en förkortning av allas första bokstav i respektive efternamn. Vi spelade Black Sabbath-inspirerad hårdrock och hade inte speciellt många fans. Vi splittrades efter några år när jag flyttade in till stan. – 1975 släppte jag mitt första album Om Bobbo Viking och efter det blev det ytterligare 16 plattor. Däremellan har jag bland annat varit med i filmer (Bluffstop, G, Falsk som vatten, Sex, lögner och videovåld), spelat musikal (Tiggarens Opera), spelat revyer (Knäpp igen, Uggla Rheborg Ulveson, Ugglas revy), varit både TV- och radioprogramledare (Var fan är mitt band, Var fan är min revy, The Voice, Så mycket bättre, Uggla i P4). Och så krogshowerna förstås (Nya drygare Uggla, Best in show, Magnus den Store). – Många undrar hur jag orkar, även jag själv ibland. Jag tror det beror på att jag har så jävla roligt på jobbet. Och jag har aldrig varit i bättre form än nu. Du har fått Povel Ramels Karamelodikt-stipendium och även Karl Gerhard-sällskapets stipendium. Vad har du för förebilder? – Förutom mina föräldrar så är det väl just Karl Gerhard. Du har fått flera utmärkelser för din musik, vad betyder texter för dig? – De betyder allt. Jag pratar aldrig om

SID 12

mina egna texter, jag vill att den som lyssnar på mina låtar ska tolka dem på sitt eget sätt. Du deltog i programmet ”Så mycket bättre”, tvekade du någon gång på om du ville delta? Vad fick du med dig i bagaget efteråt? – Näe, jag tvekade aldrig. Däremot tog det några gånger innan jag tackade ja eftersom det inte funkade med mitt schema förrän just förrförra året. – Och med tanke på vilket gäng vi var så måste jag nog säga att det var en fullträff. – Förutom att ”Jag och min far” blev en stor hit med en enorm respons från alla möjliga håll så fick jag även vänner för livet.

– Och ha kul, annars är det ju bara att lägga ner. Vad är det vi inte vet om Magnus Uggla? – Jag tror inte att så många vet att jag kan buktala. Det började som ett vad med min son och jag vann. De som kommer till min krogshow i april kommer få se mina skills då jag gör ett nummer tillsammans med min kompis Glenn.

Ja-sägare för dig knappast framåt.

Under många år har du jobbat med en mängd olika artister, gjort TV-program och även haft filmroller. Höjdpunkter? – Massor. Men första gången jag fått gåshud på scenen var faktiskt i somras när jag spelade ”Jag och min far” på Allsången. Det var något magiskt över den kvällen och responsen från publiken gav mig rysningar. Sen hände det igen, bara någon månad senare, i Sunne när jag var ute på turné. Publiken ville aldrig gå hem. Grym känsla! Innan jul hade ”Jag och min far” legat på Svensktoppen i över 1 år. I TV-programmet ”The Voice” deltog du som coach till personer som ville satsa på musik. Vilka är dina erfarenheter och vad krävs för att slå sig fram idag om man vill satsa på att bli artist/musiker? – Lita på din intiution men omge dig även med bra och ärliga människor. Jasägare för dig knappast framåt.

MAGNUS UGGLA är

stor, framstående, gigantisk och enastående. Han är The King. Häng med #kunguggla på en personlig och musikalisk resa genom hans absoluta favoritämne, sig själv. I en helt nyskriven krogshow avslöjar Magnus händelser från sitt liv, saker som han aldrig någonsin tidigare pratat om. Det blir en röjig, rockig, humoristisk och överraskande show där kungen själv tillsammans med sitt hov av musiker och dansare bjuder på en mix av nya låtar och massor av välkända hits. Men bara de av betydelse. Resten skiter han som bekant i. En krogshow för kung och fosterland. Eller från foster till kung, om ni så vill och i april intar han Telenor Arena i Karlskrona.

EVA MELLQVIST FOTO: PRESS

KROGSHOWEN MAGNUS DEN STORE TELENOR ARENA 11 OCH 12 APRIL


Japp! Handla Japp!var du vill, när Handla var vill! dudu vill, när du vill!

Öppet dygnet runt. Öppet dygnet runt. Nu har webshopen ny design som gör att den fungerar lika bra i din smartphone, Nu har webshopen design som gör att den fungerar surfplatta och dator.ny Besök blekingetrafiken.se så får dulika se! bra i din smartphone, surfplatta och dator. Besök blekingetrafiken.se så får du se!

Trafikupplysning 0455-569 00 | www.blekingetrafiken.se Trafikupplysning 0455-569 00 | www.blekingetrafiken.se

SID 13


SUCCÉ

Bilar som väntar på sommaren Vintern är den tid då det skruvas, mekas och poleras i garagen hos alla bilentusiaster. Det är inte helt ovanligt att bilen är nedmonterad för att alla delar ska få en varsam renovering eller för att byggas om helt och hållet. I garaget hemma hos Bosse Christensen och Yvonne Nilsson står två riktiga pärlor. Bosses Hot Rod Ford från 1931 får en genomgång inför sommaren och Yvonne har för första gången i sitt liv demonterat en bil. En knallgul Ford är sedan i somras hennes ögonsten och det lyser om henne när hon visar mig vad hon pysslar med om kvällarna.

är en Hot Rod som är byggd 1993 i USA som en Ford DEN GULA ÖGONSTENEN

Yvonne Nilsson och Bosse Christensen.

jer .

s egna hastigh lldele etsm es a äta n on

Kommer du ihåg var allt ska sitta sedan då? – Kolla här, säger Yvonne, jag har ett eget system för att jag ska få rätt grejer på rätt plats. Hon visar mig en låda med grejer som har fått små lappar med hänvisningar på. I små pappmuggar som är prydligt märkta finns också en del av det som tillhör bilen. Förhoppningsvis blir det inga skruvar över. – Det gäller bara att hålla koll på höger och vänster och lite så där, annars får jag ta hjälp av Bosse, skrattar hon. Yvonne är egentligen en gammal MC-brud och det var först när hon träffade Bosse som hon blev intresserad av bilar och då framför allt Hot Rods. Motorintresset är stort och prylarna är många, här finns till exempel en gocart som faktiskt är besiktigad för att få användas i trafik. Jag kanske ska be att få provköra den någon gång, hade varit galet roligt faktiskt. En guldfärgad minihoj pryder en del av ett skrivbord och på väggarna hänger det bilder från olika tillfällen och evenemang.

1934 och kom till Sverige i somras. Bilen är en cabriolet och kallas därför för Roadster. Utrustningen är dock tidsenlig med elhissar, värme och dold elektrisk öppning av dörrar och baklucka. Bosses blå Hot Rod är byggd som en Ford 1931, den är också en roadster men Bosse fördrar att ha tare. ket på. Bilen är byggd i Sverige 1985 och karossen är gjord av Englund som är en känd bilbyggare. Här finns bara det allra nödvändigaste, bilen har inga sidorutor och ingen värme. Däremot sitter det 13 tum breda M & H Racemaster-däck på bilen och motorn som är en Ford Windsor är strokad till 408 kubiktum.

l eta ad k c ä Små fr

N

Att skruva isär är väl ingen konst men alla delar ska ju tillbaka på sin plats sedan. Det är verkligen en miljon prylar runt omkring mig, men i oklanderlig ordning.

Utan sidorutor låter lite halvjobbigt? – Ja, överraskas man av dåligt väder, då är det inte så kul, säger Bosse och berättar om en mindre trevlig resa där han trodde att han skulle frysa ihjäl. Jag får provsitta i Bosses bil och man får vara lite av en akrobat för att komma in bakom ratten. Men är man som Bosse, 190 cm över havet, så är det ren taktik som gäller. Både Bosse och Yvonne skruvar och putsar. Det är väldigt trivsamt i garaget och katten Oskar har självklart en speciell plats där.

Yvonne är för övrigt något av uppfinningarnas moder, finns det inte en plats att jobba på så löser hon det galant. För vad sägs om en uppochnervänd stor vas som täcks med plast och blir en alldeles utmärkt plats att lackera om mindre delar på. Med lite fantasi löser hon det mesta och när hon är färdig ska jag boka in mig på en runda i den knallgula bilen.

TEXT & FOTO: EVA MELLQVIST

Var sak har sin plats.

Under ombyggnad.

Livet ska vara roligt!

SID 14

I väntan på varmare tider.

Bort med de gamla och på med nya stora lyktor.

Hoj för de minsta.


ÅR FO

RD

SV

IG ER

E

A FIR

RN

IO ITT

ÅR

–2 1924

014

Jubileumspriser!

Köper du en bil nu får du välja ett jubileumserbjudande!2 Fast dragkrok, inkl. montering

90 :-

Vinterhjul /st

90 :-

Elektrisk motorvärmare

90 :-

FORD KUGA JUBILEUMSPRIS FRÅN

209 900 :-

1

ORD. PRIS 220 000 :-

Man blir inte 90 år utan att lära sig ett par saker på vägen

3,90 % *

Rörlig rä alla ny nta på a bilar FORD FOCUS TITANIUM

Vill du maxutrusta din Ford Focus Titanium lägger du bara till det prisbelönta teknik- och säkerhetspaketet. Jubileumspris 5 000 :-. Värde 20 000 :-. FRÅN

174 900:-

3

-.

KOMBITILLÄGG 5 000 :-

FORD FIESTA TITANIUM

Vill du topputrusta din Ford Fiesta Titanium lägger du bara till klassens vassaste teknik- och säkerhetspaket. Jubileumspris 2 900 :-. Värde 7 300 :- 5. FRÅN

129 900:-

4

gående leverans! ma för om m e h r la ar bi Vi h

1. Priset gäller Ford Kuga Trend 1,6 EcoBoost 150 hk och gäller t.o.m. 2014-03-31. Bränsleförbrukning blandad körning: 6,6 l/100 km, CO2-utsläpp 154 g/km. Bilen på bilden är en Kuga Titanium X från 260 000 kr. 2. Jubileumserbjudanden gäller bilar registrerade senast 2014-02-28. Gäller alla personbilar förutom Ford Ka. 3. Priset gäller Ford Focus Titanium EcoBoost 100 hk. 5-dörrar. Bränsledeklaration blandad körning: 4,7 l/100 km, CO2-utsläpp 109 g/km. 4. Priset gäller Fiesta Titanium 80 hk. 5-dörrar. Bränsledeklaration blandad körning: 4,6 l/100 km, CO2-utsläpp 105 g/km. Fiestan på bilden är extrautrustad. 5. Jubileumspriset gäller bilar registrerade senast 2014-03-31. * Ex bilkostnad 129 900 kr, lånebelopp 104 320 kr, 26 080 kr i kontantinsats, 72 mån, aviavgift 55 kr, uppläggningsavgift 595 kr, eff. ränta 5,37 %, eff. kredkostnad 17 379 kr.

Öppettider: Mån–tor 9.00–18.00 KARLSKRONA Verkstadsgatan 2 • Tel: 0455-33 66 00 KALMAR Strömsbergsvägen 1 • Tel: 0480-42 51 00

Fredag 9.00–17.00 Lördag 10.00–14.00

www.rabergsbil.se SID 15


GÖR DITT BÄSTA BEGAGNATKÖP HOS OSS! BMW 320 DA TOURING SPORTLINE 2013, SVART MET, 1 400 MIL

RÄNTA NYTT & BEG

4,95 % T O M 31/1

OPEL ASTRA 1.6 ECOTEC SPORTTOURER 2011, GRÅ METALLIC, 6 000 MIL

Automat, Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, Farth, Färddator, CD, Rails, Vinterhjul - dubb, Xenon, Sportratt med värme, Sportlinepaket mm ............... 335 000 KR

ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails ............ 119 000 KR

CHEVROLET CRUZE 1.6 SEDAN 2012, GRÅ METALLIC, 2 500 MIL

ABS, Stolvärme fram, Vinterhjul - friktion ................................................................... 59 000 KR

HYUNDAI IX35 2.0CRDI-R (136 HK) 2WD COMFORT 2011, SVART METALLIC, 4 300 MIL

Automat, Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Dragkrok, Farthållare, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails. 85 000 kr ........................... EXTRAPRIS: 75 000 KR

KIA CARENS 1.7 CRDI KOMFORT 7-SITS 2014, SILVER METALLIC, 0 MIL

Automat, ACC, 4WD, Cargraphic Trimkit, CD, Navi, Bose-högtalare, Svart läder, Röda bälten, Sportstolar, Xenon, Sportratt med växelknappar, Farth, Färddator, Antispinn, Antisladd, 19” Alufälg, Elektriskt Soltak, Aluminiumpedaler ................... 995 000 KR

KIA CEE´D SW 1.4 CRDI ACTION 2014, VIT, 0 MIL

Automat, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Färddator, LM-fälgar, CD, AUX-anslutning .. 69 000 KR

ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Farth, Färddator, Larm, CD, Vhjul - dubb ...... 129 000 KR

Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, AUX mm ......................................................................... 175 000 KR Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, IPOD- och AUX-anslutning, Parkeringssensorer Bak .................... 222 700 KR Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, AUX, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Vinterhjul - dubb eller friktion, Parkeringssensorer mm ............. 169 900 KR

PEUGEOT 107 1.0 3DR 2011, SVART METALLIC, 2 500 MIL

PEUGEOT 307 2.0 HDI KOMBI 2007, CHAMPANGE METALLIC, 13 210 MIL

PORSCHE 997 TURBO CARGRAPHIC 544 HK 2008, RÖD, 1 370 MIL

RENAULT CLIO III 1.6 5D DYNAMIC 2006, GULD METALLIC, 9 500 MIL RENAULT MEGANE PHAS III 1.9 DCI SPORTS TOURER 2010, RÖD METALLIC, 6 900 MIL

KIA CEE´D SW 1.6 CRDI KOMFORT 2014, VIT, 0 MIL

Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails ......... 127 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6 CRDI PREMIUM EDITON 2012, GRÅ MET, 3 000 MIL

Bensin/etanol, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Stolvärme fram ................................................................................................. 118 000 KR

Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LMfälgar, CD, Rails, Vinterhjul - friktion eller dubb, Parkeringssensorer bak mm ............. 189 900 KR Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, AUX-, IPOD- och USB-anslutning, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Parkeringssensorer bak mm ................... 169 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI KOMFORT 2014, DARK GUN METALL, 0 MIL

Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LMfälgar, CD, Rails, Vinterhjul - dubb eller friktion, Parkeringssensorer bak mm ......... 189 900 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI KOMFORT 2014, SAND TRACK METALLIC, 0 MIL

Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Vinterhjul - friktion, Rattvärme, Tonade Rutor mm .................. 189 900 KR

KIA OPIRUS 3.5 V6 2005, BEIGE METALLIC, 9 000 MIL

Automat, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Elstolar, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Skinn, Xenon, Nybytt Kamrem ................................................ 79 000 KR

KIA PICANTO 1.0 EDITION 2013, RÖD METALLIC, 0 MIL

ABS, AC, Antisladd, Antispinn, USB, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rattvärme ........... 99 900 KR

KIA PICANTO 1.1 EX 2006, LJUSBLÅ METALLIC, 6 500 MIL

VOLKSWAGEN GOLF 1.6 VARIANT MULTIFUEL 2008, SVART MET, 7 900 MIL

VOLKSWAGEN PASSAT 1.4TSI ECOFUEL KOMBI 2013, DEEP BLACK PEARL, 3 000 MIL

Bensin/gas, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Farth, Färddator, Larm, 17” LM-fälgar, CD, Rails, Skinn, Vinterhjul - friktion, Xenon, LED-ljus, Premiumpaket mm ............. 248 000 KR

VOLKSWAGEN PASSAT 2.0 TDI140 4MOTION VARIANT 2008, SVART METALLIC, 10 400 MIL

Diesel, 4WD, ACC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Vinterhjul - dubb, Parkeringssensorer bak ............................... 149 000 KR

VOLVO V60 D2 DRIVE MOMENTUM 2012, VIT, 5 300 MIL

Diesel, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Dragkrok, Bluetooth, Farth, Färddator, LM-fälgar, CD, Rails, Vinterhjul - friktion, Xenon, Parkeringssensorer bak mm ........ 229 000 KR

VOLVO XC70 D5 II AWD SUMMUM 2009, BRUN METALLIC, 9 000 MIL

Automat, Diesel, 4WD, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Avtagbar drag, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Skinn, Xenon, Parkeringssensorer bak .......... 229 000 KR

ABS, AC, CD, M/S däck mm .............................................................................................. 49 000 KR

KIA PRO_CEE´D GT 1.6GDI-T 204 HK 2013, BLACK PEARL METALLIC, 0 MIL

TRANSPORTBILAR

KIA RIO 1.2 EDITION KOMFORT 2014, BLÅ METALLIC, 0 MIL

Diesel, ABS, AC, Antispinn, Färddator, Multifunktionsratt, CD, Vinterhjul - dubb, 17” LM-fälgar, Skåpsinredning ................................... 123 000 KR EX MOMS

ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, USB, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Sportstolar, Xenon, Sportchassi, Lättmetallfälgar 18”, Aluminiumpedaler mm .... 219 900 KR ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, USB, Färddator, Larm, LM-fälgar, CD, Skinn mm ....... 129 800 KR

CITROËN BERLINGO III 1.6HDI 90HK 2012, GRÅ MET, 2 400 MIL

FIAT FIORINO 1.3 MJT SKÅP 2009, RÖD, 2 450 MIL

KIA SORENTO 2.2CRDI PREMIUM PACKAGE 2010, BEIGE MET, 9 500 MIL

Diesel, ABS, AC, Färddator, Multifunktionsratt, CD, Vinterhjul - friktion, Komfortmellanvägg, Inklädnad i skåp, Sidodörr mm ............................... 99 000 KR EX MOMS

KIA SPORTAGE 2.0CRDI BUSINESS 2013, DARK GUN METALL, 1 150 MIL

Diesel, ABS, AC, Antispinn, Dragkrok, Färddator, CD, Vinterhjul friktion, Komfortmellanvägg, Inklädnad i skåp, Sidodörr mm .................. 99 000 KR EX MOMS

KIA VENGA 1.4 CRDI EX 2011, RÖD, 5 000 MIL

Diesel, 4WD, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, Drag, Bluetooth, LM-fälgar, CD, 163 hk/400 Nm, 900 kg lastvikt, 3000 kg dragvikt, Whiplashskydd mm ... 236 500 KR EX MOMS

Automat, Diesel, 4WD, ABS, ACC, Antisladd, Antispinn, Drag, Bluetooth, AUX, USB, Farth, Larm, LM-fälgar, CD, Rails, Panoramaglastak, Vhjul - friktion, Xenon mm ......... 189 000 KR Automatisk, Diesel, 4WD, ACC, Antisladd, Antispinn, Bluetooth, AUX-, IPOD- och USB-anslutning, Farth, Färddator, Larm, LM-fälgar, GPS, CD, Rails, Xenon mm ........... 329 000 KR Diesel, ABS, AC, Antisladd, Antispinn, USB, Färddator, Larm, CD, Vhjul - friktion ........ 105 000 KR

FIAT FIORINO 1.3 MJT SKÅP 2010, RÖD, 2 000 MIL

ISUZU PICKUP D-MAX 2.5TDI EXTENDED CAB 2012, SILVER MET, 0 MIL

Välkommen att fynda!

Mån-tors 10-18 • Fre 10-17 • Lör 11 - 14 Mån - torsGullbernavägen 10 - 18 · Fre 10 - 1721 · Lör 11 - 14 • Karlskrona • 0455-578 90 Gullbernavägen 21 · Karlskrona www.rudvi.se • peter@rudvi.se 0455 - 578 90 · www.rudvi.se

bilen i tiden! Med bilen iMed tiden!

PETER 0705-11 31 31

ÅKE 0709-42 55 22

VIKTOR 0708-11 31 31


SUCCÉ

Hårt arbetande hundar Nu är alla helger över och vi blickar framåt mot en härlig tid med längre och längre dagar. I dag var det ljust till klockan halv fem och Soya och jag hann precis hem från vår härliga skogspromenad i snön innan det blev mörkt. Det blåste nålar och det var iskallt men det är ljusare och det känns som att man får lite mer tid att njuta av dagen. Jag som har fyra stora hundar med mycket päls tycker detta vädret är alldeles utmärkt. Bara det är under nollan är jag nöjd för det minskar städtiden radikalt. Jag har kommit fram till att mina hundar är väldigt hårt arbetande hundar. Ja, de jobbar i princip hela dagarna. Det börjar direkt på morgonen, då måste de ut och lukta igenom hela tomten och även skälla lite så att de skrämmer bort de som kan tänkas befinna sig i närheten. Sen är det frukost och testning av olika sorters hundfoder. Speciellt jobbigt är det för Stella för hon blir aldrig mätt och måste dessutom slicka rent alla de andras matskålar. Därefter måste matte tas ut på sin första motionsrunda och detta måste de hårt arbetande hundarna dessutom göra flera gånger under dagen. När första rundan är avklarad är det dags att åka bil till jobbet på Hundbiten. Att vara i affären är väldigt jobbigt, man måste ha koll på varenda kund. Men om de är riktigt charmiga kan de få lite kel av någon snäll kund när de står uppradade och blickar ut över butiken. När de hårt arbetande hundarna kommer hem från jobbet är det dags att äta och därefter bli aktiverade av matte. Därefter kan de tänka sig att vila lite tills det är dags för en sista promenad.

På kvällen förväntar sig hundarna att bli belönade med något gott att tugga på, därefter kan friden lägga sig. I alla fall tills det är dags att gå ut och kissa för natten. Då förvandlas dessa fyra hundar till de bästa skällande vakthundarna som finns. De skäller och skäller och skrämmer bort allt som finns och resten av familjen som har gått och lagt sig är också skällande, ja på hundarna och matte. som tar tag i sina extrakilon och det tänkte vi också göra genom att starta en viktklubb för hundar. Ni som känner att er hund har lite extra vikt får gärna anmäla er. Vi hjälper och coachar och bjuder dessutom på den första påsen bantarmat. Är ni duktiga blir det belöning. Anmäl er i butiken! EFTER NYÅR ÄR DET MÅNGA

Ha en bra dag och ge vovven en stor kram!

GILLA GÄRNA HUNDBITEN PÅ FACEBOOK!

ANNIKA NILSSON • HUNDBITEN • 0455 -133 00

Det här är dokumentism. Just nu gör miljontals människor precis som de brukar på jobbet. De svär över svårfunna dokument. De skriver ut allt de tänker läsa ikväll, och glömmer det sedan i skrivaren. Just nu gör miljontals människor precis som de brukar på 1\D îOHU VND IÁ EÀWWUH QDPQ L PRUJRQ 2FK GH WÀQNHU jobbet. De svär över svårfunna dokument. De skriver ut VRUWHUD RFK î[D WLOO DOOW HQ DQQDQ GDJ allt de tänker läsa ikväll, och glömmer det sedan i skrivaren. 1\D îOHU VND IÁ EÀWWUH QDPQ L PRUJRQ 2FK GH WÀQNHU VRUWHUD RFK î[D WLOO DOOW HQ DQQDQ GDJ

Dokumentismen är läran om hur du jobbar effektivare Dokumentismen läran om hur du Den jobbar hjälper effektivaredig hitta med dokument och ärinformation. med dokument och information. Den hjälper dig hitta nya arbetssätt samtidigt som den tar hänsyn till hur vi nya arbetssätt samtidigt som den tar hänsyn till hur vi människor tänker ochochbeter oss. människor tänker beter oss. I början kanske det kan kännas ovant, men på sikt kommer

I början GX PÀUND KXU GHQ GÀU EUD NÀQVODQ DY DWW DUEHWHW ï\WHU SÁ G\NHU kanske det kan kännas ovant, men på sikt kommer upp allt oftare. Resultatet: ett lönsammare företag. GX PÀUND KXU GHQ GÀU EUD NÀQVODQ DY DWW DUEHWHW ï\WHU SÁ G\NHU upp allt oftare. lönsammare sju företag. Här får duResultatet: en introduktionett till dokumentismens principer. Här får du en introduktion till dokumentismens sju principer.

Dokumentism är läran om hur du jobbar effektivare med dokument och information. Dokumentismen i praktiken? Kontakta oss! Canon Business Center Karlskrona 0455-188 30

SID 17


VI TACKAR DESSA SPONSORER som gjorde det möjligt för Hästö IF att bjuda på fri entré till matchen i handbollsallsvenskan mellan Hästö IF och OV Helsingborg den 19/12 2013. Sortab Mark & Sorteringstjänst AB

Efter vinsten mot OV Helsingborg den 19 december 2013 var glädjen stor i Hästö’s omklädningsrum. Oskar Paulsson till vänster och hjältemålvakten Flamur Gerbeshi applåderar.

Michael Franssons Bygg & Snickeri Klimatentreprenad i Blekinge AB

Källarmästaren

Fastighetsbyrån Swedbank

Affärsverkan

Blekinge Flis

Nättraby Elinstallation HB

Hogland Herr AB

Svets & Smide AB

NJ Ventilationsservice

Leif Lindahl

Cityhallen

Karlskrona Bilcenter AB

Ernst & Young

Kelmo AB

Carl XI Herrmode

Enerwex Växjö

Charkett AB

Elpartner i Blekinge AB

WSP Sverige AB

Sydöstran AB

Bravida Sverige AB

Lindparken

Europcar

Sydost Brand AB

Café Gelato

Ahlsell AB

Wellness Studio

Leksakshuset

Thörnquist Rör AB

HÄSTÖS HEMMAMATCHER I ALLSVENSKAN VÅREN 2014 Sön 9 feb 16:30

SID 18

Hästö - Varberg

Sön 16 feb 16:30

Hästö - Caperiotumba

Sön 2 mars 16:30

Hästö - VästeråsIrsta

Sön 16 mars 16:30

Hästö - Hallby

Sön 30 mars 16:00

Hästö - Alstermo

www.hastoif.com Twitter: @Hastoif Facebook: Hästö IF kansli@hastoif.com


Sporten Att bygga en förening, volontärerna och ekonomiuppföljning

SPORTEN FRÅN INSIDAN

från insidan

med föreningarnas egna ord!

Bra avslutning 2013 och fin start 2014 av Hästö IF

Vi har nu på kort tid på ganska nära håll varit med om när två elitklubbar i länet är ute i stormigt väder vid sidan av det sportsliga. Det började med Mjällby där det var ett riktigt stort hallå mellan klubbledning och sportchef hur man skulle bygga och bedriva den sportslige verksamheten. Sedan var det ett jagande på kostnader och hur man skulle bygga upp en ny organisation för man hade byggt på sig alldeles för stor organisation för de intäkterna man hade i klubben. Mjällby råkade sedan ut för en skandal nere i Malmö där klubbchefen blev omhändertagen när det var match mot MFF men i allt detta gick A-laget som tåget och lyckades göra en av sina bättre säsonger i fotbollsallsvenskan. Man är nu tvungna att göra ett bra ekonomiskt resultat för man har ett eget negativt ekonomiskt resultat i föreningen som man måste återställa för annars så åker man ur serien. Diskussionerna har varit lugna nere på Lister senaste tiden så man har säkert koll på läget. nästa elitklubb som byggt en alldeles för stor organisation för sina intäkter och man har här satsat på att bygga en för stor organisation som inte är direkt kopplad till sporten utan till administrationen runt omkring. Detta innebar att Karlskrona HK:s styrelse såg att enda utvägen att få klubben på ekonomiska fötter igen var att avsätta klubbchefen Mats Johansson. Man kommer framåt se över hur organisationen skall se ut och det kan bli tal om fler uppsägningar i klubben trots att man gör sin bästa sportsliga säsong någonsin.

man blir förundrad över att man vågade chansa. Volontärer Volontärerna i en klubb är oftast de som är kärnan och som ger förutsättningar att man skall kunna genomföra stora sportsliga arrangemang. Många gånger har klubbarna upp till 150 stycken personer för att genomföra en match och detta sker alltså en gång i veckan. Det är en enorm insats man gör och helt avgörande för klubbarna. Det gäller att värna om denna grupp, att nyrekrytera och hela tiden se till att de har rätt förutsättningar att kunna genomföra sina uppgifter. Jag är övertygad om att Sverige är unikt i hur man jobbar i klubbarna här och det gäller att värna om denna kraft.

KARLSKRONA HK ÄR

visar sig är att det är så oerhört viktigt att bygga en tight organisation i en förening som verkligen innehåller de kompetenser som behövs. Självklart måste man hela tiden utveckla medarbetarna att bli mer flexibla och kunna hantera nya områden. Att ha en affärsmodell där kostnaderna inte på något vis är kopplade till intäkterna är oftast den vägen man väljer och det är då som det är viktigt att man håller i sina kostnader men i KHK:s fall så verkar det som om man lagt på 2 000 000 kr i budgeten och sedan förlitat sig på att ta in de intäkterna extra under säsongen. Efteråt så kan man inte säga annat än DET SOM HELA TIDEN

Ekonomiavstämningar Något som jag har väldigt svårt att förstå är den oviljan som finns från idrottsklubbar att lämna ifrån sig siffror på hur verksamheten går ekonomiskt. Varje klubb med lite omsättning gör ju varje månad en månadsavstämning av resultatet och varför kan man inte då en gång per kvartal eller liknande då lämna en rapport om läget? Man behöver inte redovisa på så detaljerad nivå utan göra en sammanställning och sedan lägga lite kommentarer kring avvikelserna från budgeten. Detta skulle ge delaktighet för medlemmarna som ju tillsatt styrelsen och det skulle också innebära att man slipper stormiga årsmöten och en massa olika spekulationer. Visst vore det bäst med öppenhet och att det var det sportsliga som engagerade oss istället!

Markus Sandström anfaller tillsammans med Sebastian Nygren mot Lindesberg.

Den 19 december avslutade Hästö IF handbollsåret 2013 på bästa tänkbara sätt genom att besegra storfavoriterna OV Helsingborg med 27 - 26 hemma i Karlskrona Idrottshall. Segern var en stor skräll. De som spelat på vinst för Hästö fick ut hela 10 gånger insatsen på Oddset. Matchen avgjordes när Hästö’s målvakt Flamur Gerbeshi tog en straff, 2 sekunder före slutsignalen. Det här var en riktig julklapp och en perfekt avslutning på 2013 för laget och hela föreningen. Hård träning Under jul- och nyårsuppehållet satte tränaren Ulf Schefvert igång med extra hård träning. Inte mindre än 14 tuffa träningspass genomförde man under en dryg vecka. Redan den 12 januari 2014 var det dags för seriespel igen. Man åkte till Skåne för returmöte mot OV Helsingborg. Inget annat än vinst gällde för de

revanssugna skåningarna. Åter igen var Hästö nederlagstippade, men spelarna ville annat – de ville ge OV en match om segern. Trots bortaplan vann Hästö med hela 29 - 22 i nya Helsingborgs Arena. Genom vinsten är Hästö endast 4 poäng från en kvalplats till elitserien. Spännande vårsäsong Nu väntar tre svåra bortamatcher i följd mot Skånela (25 januari), IFK Ystad (28 januari) och Heid (2 februari) innan årets första hemmamatch i allsvenskan spelas mot Varberg söndagen den 9 februari kl 16.30. Det känns som att det blir en intressant vårsäsong för Hästö IF i handbollsallsvenskan!

Ha det!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE WWW.KARLSKRONAKANALEN.SE/BLOGG/176

Stabilt försvarsspel av Hästö IF bidrog till två vinster mot seriefavoriten OV Helsingborg. Fr.v. Gustaf Samuelsson, Björn Liden van Riessen.

SPORTEN FRÅN INSIDAN - ALLTID MED FÖRENINGARNAS EGNA ORD! SID 19


en och sjukvård. höver din hjälp.

SPORTEN FRÅN INSIDAN

Klubbmästerskap på TK Trossö 2013 oren Marcus Persson som med 165 kg i kl 105 kg fick 99,3 p. Resultatet är kval till SM. Jörgen Almkvist tog silver på 83 poäng och 132,5 kg. Brons till Henrik Svedlund, 110 kg och 68,44 p. Mellan ungdomarna Axel Eriksson och Jonatan Swahn skiljde det endast 0,84 p till Axels fördel. Axel fick 82,5 kg i kl 66 och Jonatan passerade 100 kg för första gången, detta i kl 93. Philip Ullström kom fyra med 66 kg och 53 poäng. Kul är att alla ungdomarna klarar den egna vikten med råge i bänken. Philip Ullström tangerar distriktsrekordet i marklyft, 130 kg.

TK Trossö har haft sitt årliga öppna klubbmästerskap i styrkelyft och bänkpress. Tävlingen var utlyst i klassisk lyftning och avgjordes på poäng. Arton lyftare kom till start varav tio med licens. Fem av dem var tjejer. Standarden på årets tävling var den bästa på länge. Flera Svenska ungdomsrekord överträffades men kan tyvärr inte registreras som sådana då DM är lägsta nivån på tävling för att ett Svenskt rekord skall godkännas. förra året hade kommit fyra med det resultatet i år. Angelica Zettervall, yngsta damen nyss fyllda 12, har tävlat i brottning i flera år för Atle. Där har hon byggt upp en gedigen styrka. 44 kg lätt gjorde hon nu sin första styrkelyftstävling med fina 47,5 kg i knäböj, 32,5 kg i bänkpress, 65 kg i marklyft och 145 kg sammanlagt. Det gav 204 poäng. Vi får hoppas att hon kan fortsätta att kombinera lyftning och brottning! i styrkelyft för tredje året i rad blev Jörgen Almkvist, M:1a i kl 93 kg. Jörgen satte tre nya distriktsrekord, 287,5 kg i marklyft och 637,5 kg sammanlagt. Marken var även rekord med utrustning. I bänken fick Jörgen 132,5 kg och i knäböj 217,5 kg. Detta renderade i 400,5 poäng. 13 poäng bättre än förra året. Jörgens resultat var över SM-kvalet i kl 93. Tvåa kom Henrik Svedlund, även han M:1a i samma viktklass. Henrik fick 302 poäng och 475 kg sammanlagt. Yngste licenslyftaren var Axel Eriksson, 14 år, i kl 66. Axel satte personrekord i alla grenarna med 122,5 i knäböj vilket också var seniordistriktsrekord. Axel hade också ett lätt men grunt lyft på 127,5 kg vilket hade varit över utrustningsrekordet för juniorer. HERRARNAS KLUBBMÄSTARE

Bänken på 82,5 kg var ungdomsrekord liksom det sammanlagda resultatet på 330 kg som gav 265 poäng. Philip Ullström var nöjd med sin dag. Nio godkända lyft och pers över hela linjen. För första gången 100 kg i knäböj, pers med 10 kg. Bänkpress 66 kg. Marklyft 130 kg, en tangering av distriktsungdomsrekordet. Sammanlagt 296 kg och 238 poäng. En ökning med 73,5 kg sen förra KM. Desire Ohlsson, enda damsenioren, klubbmästarinna på 80,5 kg. Nytt klubbrekord med 0,5 kg, och 84 poäng. Resultatet var över SMkvalgränsen. Mellan tvåan och fyran skiljde det endast 1,2 poäng. Mille 38 kg och 52,82 poäng, Klara 40 kg och 51,7 poäng, Josefin 51 kg och 51,62 poäng, Angelika 32,5 kg och 45,76 poäng. I herrklassen för enbart bänkpress fick vi en ny klubbmästare genom juniI BÄN KPRESS BLEV

Josefin Swahn, 95 kg marklyft.

är att standarden har höjts ordentligt sen 2012. Det var fler lyftare på flaket och fyra av herrarna vill ha licens 2014. Fyra lyftare var över SM-kvalgränsen så lyfter de lika bra till omg 1 lördagen 25/1 så har vi möjlighet att tävla på SM-veckan i Borås. Vi hade också några nya klovare som fick träna på denna viktiga biten av tävlingen. Mer om oss hittar ni som vanligt på www.tktrosso.com. SUMMERINGEN AV ÅRETS KM

Jonatan Swahn, 100 kg i bänkpress.

AP/Abdullah al-Yassin/Scanpix

TK Trossö har jobbat hårt med att få in ungdomar i styrkelyftssporten och klubbens ungdomsprojekt har pågått i snart två år. Flera av lyftarna börjar nu nå riktigt bra resultat både i antal kilo och med en bländande teknik. På damsidan hade förra årets vinstpoäng hamnat sist i år. Årets klubbmästarinna blev Klara Almkvist som vägde in i kl 52. Klara som är äldst av de unga tjejerna med sin 17 år har tränat länge och gjorde nu sin andra styrkelyftstävling. Klara överträffade de Svenska ungdomsrekorden i knäböj med 0,5 kg, i marklyft med 2,5 kg och sammanlagt med 3 kg till 233,5 kg Detta blev totalt 301 poäng. Det tar upp henne på fjärde plats i Sverige på poäng ungdom 2013. Mille Sylvan, 14 år, kom tvåa med 243 poäng i kl 47 kg . Milles resultat var också högre än de Svenska ungdomsrekorden med totalt 15 kg. I knäböj lyfte hon 57,5 kg, bänkpressen 38 kg och marklyft 80 kg. Sammanlagt fick Mille 175,5 kg. Nytt pers med 35 kg. Både Mille och Klara lyfte över Senior SM-kvalgränsen. Josefin Swahn, även hon 14 år, kom trea med 224 poäng. Josefin persade i alla momenten och fick 75 kg i knäböj, 51 kg i bänkpress, 95 kg i marklyft och 221 kg sammanlagt i kl 72. En ökning med 56 kg från förra årets KM. Josefin som vann

hade vi flera duktiga lyftare varav fyra juniorer. Philip Ohlsson i kl 83 hade inte koll på hur stark han är. Alla lyft utom sista marken var superlätta. Han fick 317,5 p med serien 155+105+200=460 kg. Tvåa kom Alexander Albertsson med 120+100+175=395 kg, 250 poäng i kl 93. Trea var Valdemar Lindekranz med 352,5 kg i kl 83, det gav 237,5 p. I DEBUTANTKLASEN

Josefin Swahn, Mille Sylvan & Angelica Zettervall.

Sms:a AKUT SYRIEN till 72 900 och skänk 50 kr så är du med och räddar liv i Syrien!

SID 20

JOHAN SWAHN TK TROSSÖ


SPORTEN FRÅN INSIDAN

Seniorernas populära tävlingar avgjorda

Vinnarna i Damernas mellandubbel, Marie Karlsson och Anne Hjortsberg.

Ingela Nilsson (vänster) och Suzanne Gjertz.

I mellandagarna var det seniorernas tur att leka på Karlskronas tennisbanor då två av årets populäraste tävlingar stod för dörren. Först ut var Damernas Mellandubbel som är öppen för alla damer i klubben med glatt humör och god humor. Dubbelparen lottas ihop och spelar sen en utslagsturnering med minimum tre matcher (jo, det går faktiskt att göra så). Då fjolårets segrarinnor Lisa Palme och Cecilia Lindström Johnsson lyste med sin frånvaro passade Marie Karlsson och Anne Hjortsberg på att skriva in sig på vandringspriset för 2013. Marie och Anne blev ordentligt pressade av Suzanne Gjertz och Ingela Nilsson i semifinalen men klarade sig undan med en tiebreakvinst. I finalen stod Cecilia Hia Olsson och Jessica Loudd för motståndet. Ett stort grattis till Marie och Anne! dags för herrarna att inta banorna i vita kläder och träracket i tionde upplagan av Gentlemen

Doubles Woodie Challenge. Herrarnas tävling har lite högre krav för deltagande än damernas, bland annat en hög ålders-

gräns på 35 år. Det är också att föredra armar som orkar svinga en tung träracket en hel eftermiddag och en kropp som orkar springa därefter, men dessa två anses inte lika viktiga att uppnå. Det börjar bli en tradition att segrarna hellre kryper än går av banan efter finalen och allt som oftast tillbringar nästföljande vecka i värk. Men vem tänker på det när adrenalinet sätter igång? Årets upplaga lockade hem medlemmar och deltagare ifrån bland annat Göteborg, Malmö, Danmark, Italien och Hasslö. Fjolårets segrare Christian Pape (då i par med Stefan Bengtsson) tog sig åter fram till final. Detta år i par med Niclas Bremström. Väl där stötte de på Sven Jonasson och Patrik Karlsson. Det blev en otroligt spännande final där uttrycket ”last man standing” passar bra in. Tävlingen startade klockan 11 och finalen spelades kring klockan 18. Spelarnas något trötta uppsyn tände publiken ordentligt som stöttade med glada tillrop, vågen och hejaramsor. Efter att ha

tappat en två-game ledning i avgörande set lyckades Sven och Patrik till slut ändå spela hem avgörande tiebreak. Därmed såg de till så att deras namn blev graverade på den åtråvärda trofén som Patrik själv svetsat ihop vid turneringsstarten för tio år sedan. Ett stort grattis Sven och Patrik! NU NÄR SENIORERNA lekt av sig är det åter

dags att ta siktet på juniorerna. Mellan den 31 januari - 2 februari avgörs Junior EM-kvalet för pojkar 14 år i Karlskrona. Åtta lag gör upp om två slutspelsplatser och varje lagmatch spelas i form av två singlar och en dubbel. Lagen som gör upp i Karlskrona är Sverige, Storbritannien, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Serbien, Estland och Danmark. Matchstart varje dag är kl. 9.00 med kvartsfinaler på fredagen, semi på lördagen och final på söndagen. Fritt inträde! Varmt välkomna att titta på Europas bästa juniorer ute hos oss på Telenor Arena!

DAGEN EFTER VAR DET

Deltagarna i 2013 års gentlemen doubles woodie challenge! En mäktig syn!

Segrarna Sven Jonasson och Patrik Karlsson.

KONSTANT VARIERAD - HÖG INTENSITET - FUNKTIONELLA RÖRELSER

TUFF TRÄNING FÖR ALLA GRATIS PROVA-PÅ-PASS, LÄS MER OCH BOKA PÅ CROSSFITKARLSKRONA.SE

LANDBROGATAN 15 - KARLSKRONA

KONDITION UTHÅLLIGHET STYRKA RÖRLIGHET KRAFT HASTIGHET KOORDINATION SMIDIGHET BALANS PRECISION SID 21


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

FOTO : BJÖ RN LIN DB ER G DG PF OTO.S E

1

Sophia Ahlin Karlskrona och Blekinge får i år historiens första egna Pridefestival och det hade inte hänt utan Sophia. Hon har kämpat stenhårt för att ge vår stad en festival som inte många städer i Sverige kan stoltsera med. Inte än så länge, iallafall. Succé, Sophia och vår stolta stad blir ännu lite stoltare!

2

Martina Hardlund Många vittnar om en glad, trevlig och hjälpsam tjej som jobbar på Svea Servicebutik i Karlskrona och nu kan vi alltså avslöja att det är Martina man pratar om. Sådant gillar vi på Succé och belönar ett sant rykte med en äkta plats på Succélistan!

3

Vapenbröder Karlskronas egna popband har äntligen fått ett skivbolag i ryggen och spelar i skrivande stund in sin kommande EP. Med låten Nej tack! som de släppte i december ger de en känga till rasismen och vi kan bara önska att alla tänkte med hjärtat. Rasism - Nej Tack! Vapenbröder - Ja Tack!!! www.facebook.com/vapenbroder

4

Anna Olausson Anna gillar sin buss. Trean, som hon med åker dagligen. När Blekingetrafiken utlyste en tävling bidrog hon med en slogan och vann ett årskort! Succé tycker vi, för vi kan inte tänka oss en värdigare vinnare. (På bilden är även barnen Hugo och Gutav med som också är vana Treanåkare...)

5

Karlskronahem Hyresvärden som uppskattar sina trogna hyresgäster. Lagom till jul passade man på att skänka en månadshyra till de som hyrt sedan 40 år tillbaka. Vi kan bara säga: Snyggt, Karlskronahem!

Grattis Sophia. Du toppar Succélistan! – Tack så hemskt mycket. Jag är överväldigad! Varför en Pridefestival i Karlskrona? – Öppenhet och respekt för människor behövs överallt. Karlskrona är en liten stad men också en turiststad. Vi vill visa att Karlskrona är en stad att räkna med vad gäller lika värde oavsett sexuell läggning. Vilka deltar i en sådan här festival? – Alla som står för människors lika värde. När exakt hålls Karlskronas första Pride? – 29 maj - 1 juni 2014. Tack Sophia och vi längtar redan till Pride Karlskrona!

TIPSA OSS! Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succéeller Fiaskolistan?

FIASKO Valkampanjer Så har vi valår i år och snart nog kommer vi alla att överösas med en massa information från alla partier om hur förträffliga just de är. Man undrar om någon av dem inser hur trötta vanligt folk är på att bli utsatta en gång vart fjärde år? De andra tre åren då? Vad är en röst värd då...?

Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

Kallt ute! Det är skillnad på fönster och fönster. www.norlux.se Boka besök: Joakim Palez 0767 78 57 74, Följ oss på facebook. joakim.palez@norluxfonster.se SID 22


UPPSTUDSIG

FRÅNVARO GEDIGEN

AVERSEN

KOPIA

SKADEUTREDNING

SOLGUD

KURSÄNDRING

TUNN SKIVA

OFARLIG

TINGAD

HÄSTTECKNING

VÄN

NONSENSSKRIFT

FURSTE

KOMMER FÖRST TITANJÄTTE

RIBBA

GNAGARSLÄKTE

FÖRKLÄDNAD

DRAPERAT PLAGG

SATTE BETE

VINKÄRL

PLÖTSLIG

TRADITIONSRIK

SAMHÄLLSÄGD

TATUERA I SLUTET

STÅR FÖR 50

KÄND SMITH

YPPADE

ISANDE BLÅST ZENITS MOTSATS

DAGAR I LONDON

BLIR LUAD

KNÅP

KNIPA

EJ LÄMPLIG HÄR ÄR PLUS IFYLLT

EXCENTRISK

GLÄDJERUS

E M

YTTERPLAGG

DEL I BIBELN

MÄRKE

ANLAG

JOURNAL

ÅRLIG

NR 14

Stort grattis till förra månadens korsordsvinnare som blev: Therese Petersson, Rödeby (500:-) och Helén Strand, Karlskrona (300:-). Båda vann presentkort från Willys Lyckeby och Pantarholmen. Vinsterna kommer med posten.

Skicka in ditt svar till: Succé Blekinge, Nya Skeppsbrogatan 7, 371 33 Karlskrona. Vi drar två rätta lösningar som båda vinner presentkort från Willys enligt följande: 1:a pris: 500:- och 2:a pris: 300:- OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person.Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

KRYSSA MED WILLYS

VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 13 FEBRUARI 2014!

Namn: Adress:

www.citroen.se

God Jul & Gott Nytt År! Önskar Jonassons Bil AB År! God Jul &på Gottdet Nytt start nye TOUCH SCREEN

0,4 L/MIL MILJÖBIL

MULTIUPPKOPPLAD

UPP TILL 1,8 M 3 BAGAGEUTRYMME

www.citroen.dk

en god

SERVICEAVTAL

FRI SERVICE 3 ÅR

år

Er der noget så irriterende som en vinterkold bil, der ikke vil NU starte? Nej, men INGÅR CITROËN EASY DRIVE med CITROËN FRI SERVICE 3 ÅR KØREKLAR kan vi hurtigt spare dig for en af sæsonens mest tvivlsomme fornøjelser. Kom forbi med din Citroën og lad en professionel Citroën-tekniker teste batteri, generator, væsker og remme, før Kong Vinter gør det. Lige nu har vi tilbud på Starttjek samt kampagnepriser på viskerblade. Bestil tid nu og få en god start på det nye år. Kampagnen gælder t.o.m. xx.xx.08.

Önskar Jonassons Bil AB

starttJek

omfatter bl.a. kontrol af:

NYA CITROËN GRAND C4 PICASSO Viskerbladsæt 7 SÄTEN FR 199.900:originalt sæt til forrude til f.eks. xxx

· batteri · generator · remme · Væsker

NYHET! CITROËN GRAND kr. C4 PICASSO kun XXX, inkl. moms

kr.XXX, inkl. moms

Välkommen till en modern kombi som nyligen utsetts till “Årets familjebil” av Top Gear Magazine och har beskrivits som ”en kompetent och smart familjebil” av Teknikens Värld. Efter höstens premiär för nya Citroën C4originale Picasso kommer nu Citroën Grand C4 Picasso, efterlängtad sjusitsig modell med plats för citroën køreklar: citroën reservedele ogentilbehør, der monteres af veluddannede citroën teknikere. resultatet er perfekt service afliter, netop din citroën og dermed længere allt och alla. Eller vad sägs om ett bagageutrymme på upp till 1843 en lättanvänd pekskärmmodel som styr bilens funktioner och omedelbarholdbarhed. uppkoppling till tilsammen kalder vi det citroën portalen Citroën Multicity Connect. Med sin tekniska design får du inte bara en oöverträffad körupplevelse, beställer du Citroën Grand C4 Picasso som miljöbil har den också lägst förbrukning i klassen. Just nu ingår det omfattande serviceavtalet Citroën EASYDRIVE som gäller i 3 år/4500 mil när du köper en Citroën C4 Picasso eller en Citroën Grand C4 Picasso. Boka provkörning och upplev ännu mer på citroen.se

INgEN KENdER dIN CITROËN BEdRE ENd CITROËN

CRÉATIVE TECHNOLOGIE

Bilarna på bilden är extrautrustade. Citroën Sverige förbehåller sig rätten till ändringar i produkt och pris. Bränsleförbrukning blandad körning fr 3,8 l/100 km, CO2-utsläpp fr 98 g/km. Erbjudandet om Serviceavtalet Citroën Easy Drive med fri service gäller vid köp av en ny Citroën C4 Picasso eller Grand C4 Picasso från 10 januari tom 28 februari 2014. Erbjudandet Citroën Easy Drive med fri service och assistans gäller i 3 år eller 45 000 km.

C I T R O Ë N KA R L S K R O N A • g U l l b e r n aV Ä gen 29 • telefon 0455-307590 SID 23

køreklar.


kia.com

Packline takbox Salomonstripad takbox inkl. 8.500 kr en

Salomon!*

och

till 13.800 kr

i4 D,R 1C 4,1

1,4 CRDi ACTION ORD. PRIS 193.900 KR

aapKmaK

Kampanjpris169.900 kr

Sportswagon, Carens, Sportage eller Sorento.**

ORD. PRIS 25.000 KR

Alla erbjudanden gäller 1/1 - 28/2 2014 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar från Kia Motors Sweden AB. Gäller ej businessmodeller. Bränsleförbrukning blandad körning Kia cee’d Sportswagon 4,4 - 6,5/100   km. CO2-utsläpp 113 - 149 g/km, Kia Carens 4,9 - 7,1/100 km. CO2-utsläpp 129 - 164 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel. * Erbjudandet gäller de tusen första kunderna som köper en Kia cee’d Sportswagon, Carens, Sportage eller Sorento under kampanjperioden. Värde 1 250 kr. ** Erbjudandet gäller Kia original vinterhjul, både dubb- och friktionsdäck, gäller ej hjul med elektronisk däcktrycksövervakning(TPMS).

2OC

.m k 02O 01 C/.5m,6k-040,41/5,6 - 4,4

4,4-6,5/100 km. CO2

Mån - tors 10 - 18 · Fre 10 - 17 · Lör 11 - 14 Gullbernavägen 21 · Karlskrona 0455 - 578 90 · www.rudvi.se 2