Page 1

LÅNGTEST

Levorg levererar Den tog täten redan under vintertestet och höll sedan konkurrenterna bakom sig ända in i kaklet. Årets Långtestbil 2016 heter Subaru Levorg! TEXT: MIKAEL SCHULTZ FOTO: SIMON HAMELIUS

F

Subaru Levorg blev förarnas favorit i årets långteststall. Ohjälpligt sist hamnade Toyota Avensis, som inte alls föll testlaget på läppen.

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

24 VI BILÄGARE NR 18 2016

unäsdalen i januari i år. Temperaturen pendlade mellan 15 och 35 minusgrader och det var massor av snö, snorhalt på vägarna och allmänt bistra förhållanden. Det var då Subaru Levorg visade att den är en bil av rätta virket. Den fyrhjulsdrivna japanska kombin körde ifrån allt motstånd i det krispigt vita landskapet och tog hem en övertygande seger i årets första stora långtestövning, vintertestet. Men efter den smakstarten har vägen framåt inte varit alldeles spikrak för Subarun, som blandar högt och lågt på ett lite märkligt sätt. Vissa egenskaper är bländande bra, andra mer tveksamma. Det gör bilen ovanligt svårbedömd, något som tydligt avspeglas i testförarnas protokoll. Sällan har omdömena pendlat så mycket mellan ris och ros.

Men när långtestchaufförerna samlades till slutomröstning visade det sig att Subaruns goda sidor hade segrat. Tre av fem förare hade Levorg i topp på sina listor och totalt kammade bilen hem 44 poäng av 50 möjliga. Det räckte för att bli Årets Långtestbil 2016. På andra plats hamnade en av de stora förhandsfavoriterna, Audi A4, som fick ihop 38 poäng. I det fallet gick sannolikt en och annan pinne förlorad på allt elektronikstrul som Audin drabbats av. Trea på långtestlagets topplista blev Opel Astra, med 35 poäng. Opeln knep tidigare i år titeln Årets Bil i Europa 2016, men i Vi Bilägares omröstning gick det inte lika bra. På plats fyra, tätt efter Astra, placerade sig årets glädjespridare Mazda MX-5 med

34 poäng. En av förarna hade till och med Miatan i topp på sin lista. Årets största besvikelse blev Toyota Avensis, som inte alls uppskattades av långtestlaget och fick nöja sig med ynka 29 poäng. Den hamnade i botten hos tre av fem förare och placerades näst sist av de övriga två. Vem kunde tro att det skulle gå så illa? Subaruns främsta segervapen är, förutom den effektiva fyrhjulsdrivningen, att bilen ger ett allmänt robust och funktionellt intryck. Eller som det uttrycks ett av testprotokollen: – Jag gillar Subarus sätt att att bygga bilar. Det är ärligt och rakt på sak, utan en massa smink och andra onödigheter. Men Levorg är inte bara rejäl, den är också smidig och trevlig att köra. Motorn är pigg, väghållningen klippstadig i alla lägen

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

VI BILÄGARE NR 18 2016 25

›››


LÅNGTEST TESTVIN

»Har drabbats av upprepade elektroniska spökerier.«

Felfri har däremot inte testets dyraste bil, Audi A4, varit. Den har drabbats av upprepade elektroniska spökerier i form av buggar, som krävt fem extra besök på verkstaden för uppdatering av mjukvara. Bilen har larmat om olika systemfel, som bland annat gällt förardörrens låsning och p-bromsens funktion. Dessutom har informationsdisplayen mellan mätartavlorna vid flera tillfällen slocknat. Även bluetoothuppkopplingen i mediesystemet har åtgärdats för att förbättra den dåliga ljudkvaliteten vid telefonsamtal. – Jag gillar Audin skarpt, men vill inte sätta den i topp på grund av alla elektronikproblem. Man ska inte behöva åka till verkstaden fem gånger med en ny ”premiumbil”. Den ska vara färdig när man köper den, skriver en irriterad förare i sitt slutprotokoll. En annan svag punkt hos Audin är den stora överförbrukningen. A4:an, som är miljöbilsklassad, har under sina drygt 4 000 mil gjort av med nästan 40 procent mer bränsle än vad som anges officiellt. – I det läget måste man som ägare känna sig grundlurad, både ekonomiskt och miljömässigt, kommenterar en testförare. Men Audin behöver inte bara diesel. Vi har även fyllt på ett antal liter AdBlue för avgasreningens skull. Totalt har det gått åt 57,5 liter under de mil bilen har rul�lat. Med ett literpris på 25,30 ökar ›››

AUDI A4

MAZDA MX-5

SUBARU LEVORG

TOYOTA AVENSIS

Årets landsvägslok

Årets lyckopiller

Årets bronsmedaljör

Årets förarfavorit

Årets besvikelse

p Audin har många positiva sidor, inte minst som effektiv milslukare. Drivlinan är högklassig och detsamma gäller åkkomfort, köregenskaper och kvalitetskänsla. Men allt är inte på topp. Strulig elektronik, hög överförbrukning och dryga ägarkostnader drar ned betyget.

p Mazdas lilla glädjespridare ger klockren sportvagnskänsla. Men den är inte bara tokrolig att köra och snitsig i formerna. Den är också helt felfri, har bästa andrahandsvärdet och är sällsynt ärlig med förbrukningen. Mesta kritiken får bullret och den trånga sittbrunnen.

p Astra blev Årets Bil i Europa, men i långtestlagets ranking får den nöja sig med en tredjeplats. Tummen upp ges för köregenskaper, drivlina och utrymmen. Det allmänna kvalitetsintrycket imponerar inte lika mycket och bullernivån på grov asfalt är besvärande.

p Det började med en seger i vintertestet. Sedan vann den även testlagets hjärtan och blev därmed Årets Långtestbil 2016. Subaru Levorg är inte bäst på allt, tvärtom. Den blandar friskt mellan högt och lågt, men som helhet är det en både robust och sympatisk familjekombi.

p Den känns gammal redan som ny. Dessutom är den osmidig att köra och har en märkligt trött motor. Då hjälper det inte att utrymmena är generösa, driftskvaliteten pålitlig och långfärdskomforten hyfsad. Toyotan hamnar ändå knallsist i långtestförarnas omröstning.

Audi A4 Avant 2.0 TDI/190 (4 003,7 mil)

Mazda MX-5 1.5 (3 648,2 mil)

Opel Astra Turbo 1.4 (3 939,2 mil)

Subaru Levorg GT-N (4 017,3 mil)

Toyota Avensis TS 1.8 (3 612,0 mil)

Pris, kr

383 400

Pris, kr

Pris, kr

230 500

233 200

Pris, kr

279 900

Pris, kr

276 900

Förbrukning, l/100 km

5,8

Förbrukning, l/100 km

6,0

Förbrukning, l/100 km

6,5

Förbrukning, l/100 km

8,6

Förbrukning, l/100 km

7,2

Bränslekostnad/mil, kr

7:25

Bränslekostnad/mil, kr

7:78

Bränslekostnad/mil, kr

8:44

Bränslekostnad/mil, kr

11:22

Bränslekostnad/mil, kr

9:41

Värdeminskning/mil, kr

35:17

Värdeminskning/mil, kr

20:23

Värdeminskning/mil, kr

Värdeminskning/mil, kr

22:95

Värdeminskning/mil, kr

Värdeminskning procent

36,7

Värdeminskning procent

32,0

Värdeminskning procent

44,1

Värdeminskning procent

32,9

Värdeminskning procent

Servicekostnad/mil

0:30

Servicekostnad/mil

0:85

Servicekostnad/mil

0:55

Servicekostnad/mil

26:00

0

Servicekostnad/mil

30:26 39,5 1:93

2 000/1

Serviceintervall mil/år

3 000/1

Serviceintervall mil/år

1 500/1

Faktisk milkostnad, kr

35:13

Faktisk milkostnad, kr

40:66

Faktisk milkostnad, kr

40:66

Faktisk milkostnad, kr

48:35

Vägd milkostnad, kr**

32:98

Vägd milkostnad, kr**

40:17

Vägd milkostnad, kr**

40:79

Vägd milkostnad, kr**

44:82

Serviceintervall mil/år

ca 2 000/1*

Serviceintervall mil/år

Faktisk milkostnad, kr

48:60

Vägd milkostnad, kr**

48:61

Serviceintervall mil/år

1 500/1

l

Finfin åkkomfort, kompetenta köregenskaper, genomtänkt förarmiljö, imponerande drivlina, fin detaljfinish, lättskött medieanläggning, gott om förvaringsfack, bäst i test för barn.

l

Kanonkul på krokvägar, alert drivlina, lättmanövrerad sufflett, välgörande felfri, ärlig bränsleförbrukning, oväntat vinterkapabel, bra kvalitetsintryck, anständiga ägandekostnader.

l

Spänstigt chassi, stadig väghållning, bra förarstol, väl utrymmesutnyttjad, pigg motor, exakt växellåda, rattvärme standard, effektivt helljus, behaglig fjädringskomfort.

l

Suverän på vinterväg, effektiv fyrhjulsdrivning, klippstabil väghållning, smidig att köra, vettigt pris, generös standardutrustning, pigg motor, robust brukskaraktär, hyfsade utrymmen.

l

Generösa utrymmen, pålitlig driftskvalitet, trygga köregenskaper, hyfsad långfärdskomfort.

m

Strulande elektronik, alarmerande överförbrukning, höga ägandekostnader, låg sittposition, bökigt in-/ursteg, ryckig i stadstrafik, hårt baksäte.

m

Ingen autobroms, öronbedövande bullernivå, trång sittbrunn, få förvaringsfack, stolsvärme saknas, ej femstjärnig krocksäkerhet.

m

Besvärande däcksbuller, påvert inrett lastutrymme, visslande klimatanläggning, knakljud från inredningen, buggar i medieanläggningen.

m

Hög förbrukning, stum fjädring, skavande däckljud, osmidig medieanläggning, brutal gasrespons, klena gasdämpare, ingen autobroms (2016 års modell).

m

Klen motor, avigt kopplingsingrepp, stor tjuvstoppsrisk, känslig autobromssensor, dyr service, trög medieanläggning, svagt rostskydd, känns allmänt omodern.

*Intervallerna bestäms av bilens serviceindikator. **Beräknad med utgångspunkt från alla bilar rullat lika långt; 4 000 mil. Då kan milkostnaderna jämföras rakt av.

Flera specialtester har gjorts under året. Bland annat kollade vi hur effektivt klimatanläggningarna kyler ned kupéerna i stark hetta. Den ronden vann Toyota Avensis.

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

26 VI BILÄGARE NR 18 2016

OPEL ASTRA

Toyota redan drabbad av rost och blästring

B

ilar som bara är ett år gamla borde självklart vara helt fria från rost. Men så är inte i fallet med Toyota Avensis. När Vi Bilägares rostexpert Thomas Widström granskade långtestbilarna avslöjades begynnande rost på flera ställen i Avensis. – Både motorvaggan och länkarmarna bak har smärre invändiga rostangrepp, säger han. – Men faran är inte överhängande. De drabbade delarna består av tjockt järngods som inte kommer att rosta sönder på länge. Det som är alarmerande är att rosten debuterat så tidigt. Så borde det inte få vara! Enligt Thomas Widström är orsaken till Avensis rostproblem att de angripna delarna har för dålig ytbehandling. – En annan miss är att undersidan på Toyotas tröskellådor är illa utsatta för blästring i bakkant. Slitskyddet där är redan borta och när så småningom även grundlacken försvinner är det fritt fram för rosten. Inte heller Subaru Levorg klarade sig helt utan anmärkningar. Antydan till rost finns i de bakre länkarmarna, men angreppen är betydligt lindrigare än i Toyotan. På de tre övriga bilarna hittades, som sig

FOTO: MIKAEL SCHULTZ

och den skäms heller inte för sig på krokiga vägar. Fast bäst till sin rätt kommer Subarun förstås under riktigt besvärliga körförhållanden. – Det finns bara ett ord för framkomligheten och stabiliteten i dåligt väglag och det är fantastisk, skriver en imponerad förare i sin slutrapport. Riktigt lika imponerande är inte åkkomforten. Fjädringen är onödigt stum och på grov asfalt uppstår ett skavande däckljudsom irriterar öronen. En annan komfortmiss är den brutala gasresponsen, bilen mer eller mindre skenar iväg från stillastående så fort man petar på pedalen. Ekonomiskt överraskar Levorg positivt genom att hamna på exakt samma milkostnad som den betydligt mindre, snålare och billigare Opel Astra. Förklaringen ligger i ett sällsynt bra andrahandsvärde, Subarus bilar är mycket attraktiva som begagnade. Däremot svider bensinnotan rejält i plånboken; en förbrukning på 8,6 l/100 km känns på gränsen till otidsenligt. En annan miss är att autobroms saknas, men den skadan repareras från 2017 års modeller (som börjar levereras Sverige i januari) då det blir standard. Mer positivt är att Subarun klarat långteståret i stort sett utan fel. Enda problemet har varit ryckig gång på mellangas och det åtgärdades genom att motorstyrningen fick ny mjukvara i samband med service.

FOTO: CALLE CARLQUIST

NARE

Slitskyddet under Toyota Avensis har blästrats bort i tröskellådans bakkant. Risk för rost!

ROSTSKYDD Bilmodell Audi A4

ViB:s rostskydds- Rostskyddsbetyg, 1–5 garanti, år 4 12

Mazda MX-5

3 12

Opel Astra

4 12

Subaru Levorg

2 12

Toyota Avensis

2 12

bör, ingen som helst rost. Mazdan har dock tunnare grundlack, sämre behandling och är inte lika bra konstruerad för att motstå rost som Audi och Opel. – Så är det. Men Mazdan kanske klarar sig hyfsat ändå. En utpräglad sportvagn används ju sällan under den kalla och blöta årstiden, slutar Thomas Widström. s

Thomas Widström hittade antydningar till rost inuti Subaru Levorgs bakre länkarmar.

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

VI BILÄGARE NR 18 2016 27


LÅNGTEST EKONOMI

Kostnaden för långteståret: 820 898 kronor p Tabellen visar exakt hur mycket det kostat att hålla våra fem långtestbilar rullande under ett år. Totalt handlar det om 820 898 kr och högsta milkostnaden, nästan 49 kr, noteras för Audi A4 medan Mazda MX-5 klarat sig på drygt 35 kr/mil. Det som totalt sett dränerat långtestkassan på mest pengar är värdeminskningen. Sammanlagt har bilarna rasat med 518 500 kr och det är drygt 63 procent av den totala notan. Bränslet slukade 169 678 kr (20,1 proc) och tredje största utgift var vinterdäcken som gick på 68 101 kr (8,3 proc). Försäkringarna kostade 24 451 kr (3 proc), servicarna 13 471 kr (1,6 proc) och skatten 4 190 kr (0,5 proc).

Lite regn räcker för att slå ut Toyotas autobromssensorer. Då visas den här texten i displayen.

Bilmodell

Audi A4 Avant 2.0 TDI Proline ed.

Mätarställning, mil

4 003,7

3 648,2

3 939,2

4 017,3

3 612,0

Grundpris, kr

347 000

224 900

219 900

279 900

276 900

ViB:s inköpspris, kr

383 400

230 500

233 200

286 800

276 900

Inbytespris, kr

242 600

156 800

130 800

187 700

167 600

Värdeminskning, kr (1)

140 800

73 800

102 400

92 200

109 300

Värdeminskning, procent Audi överraskade negativt i undanmanöverproven. Kraftig lastväxelreaktion och klarade bara drygt 65 km/tim, sämst av alla.

36,7 32,0 43,9 32,9 39,5

Skatt, kr/år Elektroniken i Audi har strulat en hel del. Fem extra verkstadsbesök har krävts för att fixa felen.

Mazda Opel Subaru Toyota MX-5 Astra Levorg Avensis 1.5 Turbo 1.4 GT-N TS 1.8 Soft-top Dynamic Activeplus

Försäkring, kr/år (2) Servicekostnad, kr Bränsleåtgång, lit

0*

976

734

1 416

4 718

5 012

4 191

6 156

1 064 4 374

1 200**

3 119

2 179

0***

6 973

2 308

2 174

2 547

3 453

2 605

Bränslekostnad, kr (3)

29 012

28 371

33 238

45 062

33 995

Däckkostnad, kr (4)

14 380

12 372

12 912

14 016

14 428

4 500

4 500

4 500

4 500

4 500

Tvätt, spolarvätska, glödlampor, olja m m

194 610 128 150 160 154 163 350 174 634 48:61 35:13 40:66 40:66 48:35

TOTALKOSTNAD, kr MILKOSTNAD, kr

(1) Baserad på ViB:s inköpspris. (2) Folksam bilförsäkring, körsträcka över 2 500 mil/år, i stad typ Västerås. (3) Baserat på det snittpris långtestlaget betalat för blyfri 95 och diesel under året. Priserna är 13:05 respektive 12:57 kr/l. (4) En uppsättning vinterdäck på alufälg, inklusive montering. *Audi A4 är miljöbilsklassad och därmed skattebefriad i fem år. **Med Audis serviceavtal. ***Subaru har fri service under 3 år/4 500 mil. Vi har också undersökt hur bra långtestbilarnas ljudanläggningar är. Bäst i test blev Opel Astra. Även städvänligheten har granskats och till långtestets mest lättstädade bil utsågs Audi A4.

Den lilla pinnen till MX-5:ans trippmätare/reostat gick av. Att laga den kostar över 12 000 kronor!

»Opeln tappar procentuellt i särklass mest i värde.« ›

det bränslenotan med 1 455 kronor, eller 36 öre/mil. Bortsett från elektronikstrulet och överförbrukningen finns nästan bara positiva saker att rapportera om Audin. – Drivlinan är helt suverän och i kombination med den stadiga väghållningen, den behagliga åkkomforten och den fina förarmiljön gör det A4:an till rena njutningen på långfärd, skriver en testförare i sin slutrapport och fortsätter: – Saken blir inte sämre av att den har testets bästa och mest lättskötta medieanläggning. Audin får även beröm för sin högklassiga detaljfinish och att den är både smart och omtänksamt inredd, såväl i kupé som lastutrymme. Men testlagets längre förare klagar på att den låga sittpositionen gör in-/ ursteget obekvämt och att det är lätt att slå huvudet i A-stolpen när man ska äntra bilen. Opel Astras främsta företräden är de spänstiga köregenskaperna och de för bilstorleken generösa utrymmena. Karossen är smart disponerad och även relativt storvuxna ryms på alla sittplatser. Men av någon anledning glömde konstruktörerna bort bagageutrymmet. Det är vis-

serligen tillräckligt stort, men ack så påvert inrett. Inte ett enda litet stuvfack finns och lastgolvsmattan är av minst sagt tvivelaktig kvalitet. Desto mer krut har lagts på chassit, som

KUPÉBULLER dB(A)

Mazda mullrar mest p Mazda MX-5 är långtestets i särklass värsta bullerlåda. Vid våra mätningar, som gjordes på grov asfalt, är däcksdånet direkt plågsamt. Öronproppar är ett måste, annars står man inte ut. Även Opel Astra har allvarliga brister i ljudisoleringen och är besvärande bullrig på skrovligt underlag. Bästa ljudkomforten finns i Toyota Avensis, sedan kommer Audi A4 och Subaru Levorg. Bilmodell Audi A4

Bullernivå Bullernivå 110 km/tim 90 km/tim 75,2 74,2

Mazda MX-5

82,4 79,6

Opel Astra

77,4 74,3

Subaru Levorg

75,8 73,8

Toyota Avensis

74,6 72,2

Mazda MX-5 har däremot skött sig helt klanderfritt. Vi själva har orsakat ett fel genom att bryta sönder den lilla pinne som används för att sköta trippmätare/instru-

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

28 VI BILÄGARE NR 18 2016

Mazda MX-5 är förstås oöverträffad som njutningsmedel på sommaren.

är skickligt avstämt i balansen mellan behaglig fjädringskomfort och vassa vägegenskaper. Även motorn och växellådan får beröm av långtestlaget. – Körmässigt är nya Astra är ett rejält fall framåt jämfört med den tidigare modellen och dessutom bättre än nästan alla andra konkurrenter i klassen, heter det i en av testrapporterna. Samtliga testchaufförer gör dessutom tummen upp för förarstolen, några av dem klassar den till och med som bäst i test. Det som, förutom lastutrymmet, drar ned slutbetyget för Astra är den besvärande bullernivån på grov asfalt och att detaljkvaliteten inte är riktigt på topp. Ekonomiskt är det i första hand värdeminskningen som ställer till det, Opeln tappar procentuellt i särklass mest i test. Astra har under året, precis som Audi A4, drabbats av buggar i mediesystemet. Dessutom har kopplingspedalen knakat och bränslemätaren visat fel. Allt åtgärdades i samband med första servicen vid 3 000 mil.

›››

VÄRDEMINSKNING

DUBBLA PRISER

Mazdas värde varar bäst

Så mycket är bilarna värda

p Mazda MX-5 och Subaru Levorg är de bilar som procentuellt sett tappat minst i värde efter ett år i trafik. Motsatsen är Opel Astra som sjunkit mest – med över 44 procent! Tittar man på värdeminskningen i pengar är det testets dyraste bil, Audi, som drabbats av det värsta raset medan Mazda tappat minst. Skillnaden mellan A4 och MX-5 är drygt 67 000 kronor, vilket är detsamma som 16,77 kronor per mil vid en körsträcka på 4 000 mil.

p En begagnad bil har egentligen två priser. Ett som du får när du byter in den, och ett som du får betala när du köper den. I tabellen redovisas inbytes- och försäljningspris (prutat och klart) för våra fem långtestbilar. Det skiljer 14–18 procent mellan beloppen, som tagits fram av värderingsinstitutet Autovista. I båda fallen gäller att bilarna bytts in/köpts hos en oberoende återförsäljare. Hos en märkeshandlare kan prisnivåerna ligga 10–15 procent högre.

Bilmodell Audi A4

Bilmodell Audi A4

Värdefall Värdefall i procent i kronor 36,7 140 800

Mazda MX-5

32,0

73 700

Opel Astra

44,1

102 400

Subaru Levorg

32,9

92 200

Toyota Avensis 39,4 109 300

Inbytes- Försäljningspris, kr pris, kr 242 600 276 400

Mazda MX-5

156 800

184 600

Opel Astra

130 800

154 500

Subaru Levorg

187 700

217 700

Toyota Avensis

167 600

197 100

Därför rasar bilarna i värde

V

ärdeminskningen är den i särklass största enskilda utgiften för bilägandet. Bränslepriser, servicekostnader och bilskatt är närmast bagatellartade i jämförelse. Särskilt dramatiskt blir värdefallet för den som köper ny bil. Det räcker med några hundra mil bakom ratten för att en smärre förmögenhet ska gå upp i (avgas)rök. Problemet är att pengarna försvinner utan att det märks, eftersom värdeminskningen inte får fullt genomslag förrän det är dags att göra sig av med bilen. Det är då den ekonomiska chocken kommer. Av årets långtestbilar är det, kanske lite överraskande, Mazda MX-5 som tappar minst i värde. Och det gäller både procentuellt (-32) och i kronor Johan Trus. räknat. Näst bäst på att behålla sitt värde är Subaru Levorg, som noteras för en procentuell minskning med 32,9 procent. Bakom siffrorna står Johan Trus, som är professionell bilvärderare hos Autovista och ansvarig för de andrahandsvärden som satts på långtestbilarna. Han förklarar Mazdas och Subarus fina resultat så här: – MX-5 är kul att köra, har bra kvalitetsrykte och ett rimligt pris. Det gör att många vill ha en Miata som sportig sommarbil. Samtidigt är tillgången begränsad, vilket ytterligare driver upp begagnatpriset. – När det gäller Subaru har märket gjort sig känt för robusta och pålitliga bruksbilar, med en erkänt duglig fyrhjulsdrivning som extra bonus. Det är faktorer som lockar en stor och trogen krets begagnatköpare, med höga priser som följd. Audi A4 har en procentuell värdeminskning på 36,7 procent och tappar dessutom mest av alla långtestbilar i kronor räknat. – Största orsaken till att Audin inte håller sitt värde bättre är att den är tvåhjulsdriven. Merparten av kunderna vill ha fyrhjulsdrift. Dessutom är utbudet av A4:or stort och många har sålts till sänkta kampanjpriser. Då påverkas även andrahandsvärdet nedåt, säger Johan Trus. Även i fallet Opel Astra, som i procent (-44,1) tappar mest i värde, är det i första hand kampanjpriserna som ställer till det. – Nya Astra har nästan aldrig sålts till fullt pris och det får konsekvenser på begagnatmarknaden. Det är inget större fel på själva bilen, det är de dumpade nypriserna som sänker andrahandsvärdet, kommenterar Johan Trus. När det gäller Toyota Avensis (-39,4 procent) är det, enligt Johan Trus, i första hand drivlinan som förstör prisbilden: – Normalt sett har Toyota ett stabilt andrahandsvärde. Men en stor kombi med manuell låda och bensinmotor är inte vad folk vill ha. En diesel eller, om det fanns, en hybrid skulle ge en högre värdering. s

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

VI BILÄGARE NR 18 2016 29


LÅNGTEST

»Man känner sig som en nybörjare bakom ratten.« mentbelysning. När vi skulle fixa den fick vi en smärre chock, det skulle kosta över 12 000 kronor! Pinnen går inte att byta separat, utan hela instrumenthuset måste ersättas. Där tänkte väl ändå Mazda rejält fel! Men det gjorde man som tur inte när det gäller själva bilen. Den levererar precis vad man förväntar sig – och lite till. – Att Miatan är helkul att köra är liksom självklart. Men att den klarar snö och kyla med bravur blev en överraskning. – Att den har bästa andrahandsvärdet, ärligaste förbrukningen och är helt felfri ger ytterligare plus i protokollet. Därför sätter jag MX-5:an i topp på min lista, trots att den inte alls fungerar i min vardag, skriver en av testförarna i sin slutrapport. Han får medhåll av resten av långtestlaget. Mazdan är helt klart den bil som överlevererat mest under året. Vem hade trott det långteststarten gick i januari? Det hela blir inte sämre av att MX-5:an håller sig på mattan, såväl när det gäller totala ägandekostnader som bränsleekonomi. En sportvagn för folket – om man får plats och om man står ut med bullret! Mazdans raka motsats när det gäller att uppfylla förväntningar är Toyota Avensis, som inte alls imponerade på långtestlaget. Bilen känns märkligt omodern, ”mer 2006 än 2016”, som en besviken testförare uttrycker saken i sin rapport. Och då menar han hela bilen, inifrån och ut. Men det som får allra mest kritik är den osmidiga drivlinan. Motormappningen i kombination med kopplingens aviga ingrepp gör att man får tjuvstopp stup i kvarten och känner sig som en nybörjare bakom ratten. Vi har anmärkt på problemet i samband med service, men enligt verkstaden finns inget botemedel mot åkomman. Motorn är dessutom märkligt kraftlös och det krävs ofta nedväxling i motlut för att bilen inte ska tappa fart, även när den inte är särskilt tungt lastad. – Toyota verkar inte ha lagt ned alltför mycket krut på nya Avensis. På något sätt känns den som en mellanbil i avvaktan på en helt ny modell. Och varför finns ingen hybrid? Det är ju Toyotas adelsmärke, filosoferar en av en av testförarna i sin rapport. Men allt med Avensis är förstås inte nattsvart, bilen har en del goda sidor också. En är att den klarat året i långteststallet i stort sett utan tekniska fadäser. Den också rymlig, både i bagage och kupé, och stadig och säker att köra. Ljudkomforten är bra och även fjädringen håller måttet i fråga om bekvämlighet. Men medieanläggningen är trög och ogenomtänkt och ägandekostnaderna överraskande höga, främst på grund av stor värdeminskning. Toyotan tappar näst mest i test efter Opel Astra. s

KOLDIOXIDUTSLÄPP

Audi A4 säkrast för barnen

Oroande siffror

p Bortsett från tvåsitsiga Mazda MX-5 kan alla av årets långtestbilar husera bakåtvända bilstolar på samtliga av passagerarplatserna. Även kompakta Opel Astra har tillräckligt med baksätesutrymme för att husera en bakåtvänd bilbarnstol bakom förarplatsen med vettig körställning för föräldern. Det är inte självklart i den storleksklassen. Men vi kräver mer än bara generösa utrymmen av en bra familjebil. Säkerhetsutrustningen är det allra viktigaste. Krockkudden höger fram är avstängningsbar hos alla fem. I Subaru avaktiveras krockkudden automatiskt via en viktsensor i stolen. Vi förväntar oss att säkerhetsfunktionerna

p Audi A4 är långtestets enda miljöklassade bil och har följaktligen det lägsta koldioxidutsläppet. Men det gäller bara på papperet. I verklig trafik skenar bilens utsläpp betänkligt; från måttliga 109 g/km till nästan 150. I praktiken släpper Audin därmed ut mer koldioxid än både Mazda och Opel. I tabellen har vi räknat fram långestbilarnas faktiska CO2-utsläpp, baserat på den snittförbrukning de haft under ett års körning på svenska vägar. Som synes är de siffrorna betydligt högre än de som anges i deklarationerna. Med tanke på att det är CO2-deklarationerna som styr hur bilarna miljöklassas – och därmed beskattas – borde våra testresultat vålla en viss oro hos ansvariga politiker. Betalar verkligen de svenska bilisterna rätt fordonsskatt? Bra att veta är också att bilarna officiella CO2-utsläpp fastställs i samma laboratoriekörcykel som används för den deklarerade bränsleförbrukningen. Skenar förbrukningen i verklig trafik, vilket den ofta gör, så ökar koldioxidutsläppet i motsvarande grad. Ju mer drivmedel som förbränns, desto mer CO2 kommer ut ur avgasröret.

Bakåtvänd barnstol bak

ja ja ja ja ja alla platser

Barnstolsöglor fram/bak

ja – ja ja ja ja – ja ja ja

Elektriska barnsäkerhetslås

ja nej nej nej nej

Får liggvagn plats?

ja

Heltäckande sidokrockgardin

ja ja ja ja ja

84

86

92

93

87

80

84

83

85

Fotgängarskydd

75

93

83

75

78

Förarstödsystem

75

64

75

68

81

Pisksnärtskydd, fr/b

bra/bra

bra/--

bra/bra

bra/bra

bra/bra

Autobroms

ja

nej

ja*

nej**

ja

*Standard på alla utrustningsnivåer utom basversionen Essentia. **Autobroms (Eye Sight) införs som europeisk standard på Levorg från modellår 2017, som börjar levereras i Sverige i slutet av januari.

nej – nej nej nej ja/ja ja/– nej/ja nej/ja nej/ja

Sidokrockkuddar bak

4 400 kr – nej nej nej

Euro NCAP:s barnbetyg

90

nej ja ja ja

Isofixfästen fram/bak

ViB:s barnbetyg

Barnsäkerhet

alla platser

Bälteskraftbegränsare bak

p Mazda MX-5 är den enda av årets långtestbilar som inte lyckades nå toppbetyget fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester. Mazdan saknar dessutom autobroms. Det gör även vår Subaru Levorg, som är av 2016 års modell. Levorg har autobroms som standard först från modellår 2017 och det är också en sådan som är testad av Euro NCAP. När det gäller det viktiga pisksnärtskyddet fick alla fem bilarna omdömet ”bra”.

Vuxenskydd

alla platser

ja – ja ja ja

Urkopplingsbar krockkudde

Audi Mazda Opel Subaru Toyota A4 MX-5 Astra Levorg Avensis hhhhh hhhh hhhhh hhhhh hhhhh

alla platser

Bältessträckare bak

Bara fyra krockstjärnor för Mazda

Bilmodell TOTALBETYG

nej/nej nej/– nej/nej nej/nej nej/nej

Bältespåminnare bak

Integrerade bälteskuddar bak

KROCKSÄKERHET

för baksätespassagerarna ska vara lika bra som i framsätet. Därför är det glädjande att alla baksätesförsedda långtestbilar är utrustade med både bältessträckare och bälteskraftbegränsare bak. Ofta erbjuds detta endast till framsätet men det är viktiga funktioner för äldre barn som använder bilens bälte. Men det är bara Audi A4 som erbjuder sidokrockkuddar bak, dock tillval för 4 400 kronor. Den skyddar framåtvända barn från inträngning av bakdörren vid en sidokrock. Audi A4 är också ensam kombi om barnstolsfästen i framsätet och elektrisk styrda barnlås som kan aktiveras från förarplatsen. Därmed är Audi årets vinnare i barnsäkerhet.

Audi Mazda Opel Subaru Toyota A4 MX-5 Astra Levorg Avensis

Bakåtvänd barnstol fram

ja ja ja ja ja hhhh 87 %

h hhh hhh hhh 80 %

84 %

83 %

85 %

Bilmodell Deklarerat ViB:s CO2-utsläpp, CO2-utsläpp, g/km g/km Audi A4 109 151 Mazda MX-5

139 139

Opel Astra

128 147

Subaru Levorg

159 198

Toyota Avensis

143 166

Mazda MX-5 är långtestets värsta bullerlåda. På grov asfalt krävs öronproppar för att stå ut.

GARANTIPAKET

Opel snålast – Mazda mest generös p Mazda har testets överlägset bästa garantipaket. Förutom en treårig nybilsgaranti ges en extra garanti på 10 år/15 000 mil som omfattar en rad viktiga funktions- och säkerhetskomponenter. Även Subaru och Toyota erbjuder tre års nybilsgaranti, medan Opel och Audi nöjer sig med lagstadgade två år. Opel är dessutom snålast när det gäller lackgaranti och vägassistans. Bilmodell Nybil, år/mil

Audi Mazda Opel Subaru Toyota A4 MX-5 Astra Levorg Avensis 2/* 3/10 000** 2/* 3/10 000 3/10 000

Vagnskada, år

3 3 3 3 3

Rost, år

12 12 12 12 12

Lack, år

3 3 2 3 3

Vägassistans, år

ja***

3

1

3

3

*Obegränsat miltal. **Mazda har dessutom en särskild komponentgaranti som gäller i 10 år/ 15 000 mil, det som först inträffar. ***Förlängs vid varje service hos auktoriserad verkstad.

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

30 VI BILÄGARE NR 18 2016

BARNSÄKERHET

FOTO: HÅKAN FLANK

Fem långtestbilar på kyligt uppdrag. När snöröken lagt sig stod Subaru Levorg som vintervinnare.

Subarun ha varit i stort sett felfri, men de veka gasdämparna till bakluckan fungerar dåligt i kyla. Med hjälp av ett antal unga testpiloter granskades bilarnas barnsäkerhet. Audi A4 blev bäst i långtest i det momentet.

›››

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

VI BILÄGARE NR 18 2016 31


LÅNGTEST FOTO: CALLE CARLQUIST

Ingen annan bil i årets långteststall kommer i närheten av Subaru Levorgs bränsletörst.

VERKLIG FÖRBRUKNING/DEKLARATIONEN

BRÄNSLEFÖRBRUKNING

Kraftigt minskad överförbrukning, men...

Subaru dricker mest

pEfter flera år med överförbrukningar på uppemot 30 procent vände plötsligt trenden. Snittet för 2016 års långtestbilar sjönk radikalt och landade på 19,4 procent. Det är den bästa siffran sedan 2008. Men hela minskningen beror egentligen på en enda bil, Mazda MX-5. Den lyckades med konststycket att dra exakt lika mycket i verklig trafik som deklarationen utlovar. Räknar man bort Mazdan blir snittet för de övriga bilarna 24,3 procent, ungefär som år 2010. Diagrammet visar den genomsnittliga överförbrukningen (skillnaden verklig/deklarerad bränsleåtgång) för de senaste 17 årens långteststall. Som synes sker en markant ökning från 2008 och framåt. Notera även stapeln för år 2000, då var överförbrukningen närmast försumbar.

p Subaru är klart törstigast i långteststallet, ingen annan bil kommer i närheten. Snålast är Audi, som dock ligger skyhögt över de 4,2 l/100 km som anges i deklarationen. Mazda är ensam om att dra exakt lika mycket som sin officiella siffra.

Färgerna i diagrammet betyder: = Godkänt (0–10 %) = Mindre bra (11–19 %)

= Underkänt (20 % och däröver)

29,4

28,4

28 %

27,8

29,3

30 %

26 %

23,8

24 %

21,8

22 %

19,4

20,0

20 %

17,4

18 %

13,4

14 %

14,0

15,0

16 %

8%

8,0

8,8

10 %

10,4

11,4

12 %

6%

3,8

4%

01

01

2

01

2

01

2

01

2

6

5

4

3

2

01 1

2

9

2 10 20

00 8

0 20

6

2 07 20

0 20

00 5

2 04 20 03 20

1

0

00 2

2

00

2

0

20

2%

Bilmodell

ViB:s Officiell Skillnad förbr. förbr.* i proc.

Audi A4

5,8 4,2 +38

Mazda MX-5

6,0 6,0 +-0

Opel Astra

6,5 5,5 +18

Subaru Levorg

8,6 6,9 +25

Toyota Avensis

7,2 6,2 +16

Förarnas val: Subaru i topp – Toyota sist p Vilken bil uppfyllde förväntningarna bäst – och vilken blev största besvikelsen? Tre av fem långtestförare placerade Subaru Levorg i topp på sina listor och en rankade den som tvåa. Det räcker för att Subarun med god marginal ska ta hem titeln Årets Långtestbil 2016. Största

negativa överraskningen blev Toyota Avensis, som inte alls föll långtestlaget i smaken och hamnade sist i omröstningen. Den samlade topplistan fick följande utseende: 1. Subaru Levorg, 44 p. 2. Audi A4, 38 p. 3. Opel Astra, 35 p. 4. Mazda MX-5, 34 p. 5. Toyota Avensis, 29 p.

Niklas Carle chefredaktör

Calle Carlquist bilreporter

Fredrik Diits Vikström bilreporter

Erik Rönnblom bilreporter

Mikael Schultz bilreporter

1. Mazda MX-5 Problemfri och ärlig glädjespridare som visat sig klara alla årstider, även vintern, med briljans.

1. Subaru Levorg Till min förvåning blev detta min favorit. Jag rankade den lågt inför teståret, men fick tänka om.

1. Opel Astra Genomtänkt bil med hög lägstanivå. Framstår som en ovanligt gyllene medelväg. Synd på vägljudet!

1. Subaru Levorg Sympatisk familjekombi med seriös fyrhjulsdrivning som extra bonus. Tyvärr ganska törstig.

1. Subaru Levorg Spretar lite hit och dit, men vinner i längden. Min klara favorit, trots att allt inte är hundraprocentigt.

2. Subaru Levorg Skönt bruksig bil med bra drivning och många kluriga lösningar. En stryktålig och robust familjekombi.

2. Audi A4 Åkkomfort, detaljfinish, motor och köregenskaper är bäst i långtest. Det gör Audin till mitt andraval.

2. Mazda MX-5 En körmässig fullträff som med lite vilja funkar att använda året om. Närmast felfri, men ack så bullrig.

2. Opel Astra Ett starkt kort i Golfklassen med bra drivlina och fina köregenskaper. Minus för störande däckbuller.

2. Audi A4 Härlig åkkomfort, fin detaljfinish, suverän motor. Men elektroniken spökar och kostnaderna svider.

3. Audi A4 Suverän bil som verkligen levererar. Många verkstadsbesök och höga kostnader sänker betyget.

3. Opel Astra Bättre att köra än nästan alla konkurrenter i klassen. Men däckbullret ställer till det.

3. Audi A4 Åkkomforten och flytet i körningen är i en klass för sig. Men priset är högt och elektronikfelen irriterar.

3. Audi A4 Gedigen bil med skön åkkomfort och fin detaljkvalitet. Men sittställningen är för låg och priset för högt.

3. Opel Astra Smart byggd, rymlig och spänstig att köra. Men däcksbullret är elakt och kvalitetskänslan sisådär.

4. Opel Astra Både klok och mångsidig. Tyvärr har milen tagit hårt på Astran som åldrats sämst av långtestbilarna.

4. Toyota Avensis Tråkmåns som utstrålar ”Konsum”. Känns inte ett dugg 2016 – snarare 2006. Dock rymlig och körtrygg.

4. Subaru Levorg Svårslagen på vintern men annars en bil som blandar och ger. Förbrukningen är på gränsen till otidsenlig.

4. Toyota Avensis Motorn är tunn, kopplingsingreppet avigt och risken för tjuvstopp stor. Då hjälper inte fina utrymmen.

4. Mazda MX-5 Håller vad den lovar i alla avseenden. Kul, rapp och välbyggd. Men jag står inte ut med bullernivån!

5. Toyota Avensis I grunden en vettig familjekombi. Lider dock av en rad missar som drar ned helhetsintrycket rejält.

5. Mazda MX-5 Roligaste långtestbilen genom tiderna. Samtidigt både välbyggd och felfri.

5. Toyota Avensis Sällan har väl en ny bil känts så gammal. Rymlig och bekväm, men svårkörd och hopplöst trött.

5. Mazda MX-5 Tokrolig att köra, men också toktrång för mig som är lång. Dessutom är bullernivån infernalisk.

5. Toyota Avensis Testets största besvikelse. Utrymmen och långfärdskomfort är okej, men resten håller inte måttet.

*Blandad körning enl. bränsledeklarationen.

MÅTT, VIKT & TEKNIK

LÅNGTESTSTALLET 2000–2016

Bilmodell

Audi A4 Avant 2.0 TDI

Mazda MX-5 1.5

Opel Astra 1.4 Turbo

Subaru Levorg GT-N

Toyota Avensis TS 1.8

Längd, cm

473

392

437

469

482

Bredd, cm

184

174

181

178

181

Höjd, cm

143

123

149

149

148

Tjänstevikt, kg

1 697

1 090

1 335

1 614

1 500

Maxlast, kg

448

125

485

406

500

Släpvikt, kg

1 700

ej tillåtet

1 450

1 500

1 500

Bagagevolym min/max, liter (1)

505– 130 1 505

370– 1 210

522– 1 446

543– 1 609

Motor, cyl/effekt

4/190 hk

4/131 hk

4/125 hk

4/170

4/147

Max vridmoment, Nm

400

150

230

250 180

Subaru Levorg 4 4

Bränsletyp

diesel

bensin

bensin

bensin

bensin

Toyota Avensis

Bränsletank, liter

40

45

48

60

60

Förbrukning, l/100 km (2)

4,2

6,0

5,5

6,9

6,2

CO2-utsläpp, g/km

109

139

128

159

143

Växellåda/antal vxl.

aut/7

man/6

man/6

aut/steglös

man/6

Toppfart, km/tim (3)

231

204

205

210

200

0–100 km/tim, s (3)

7,9 8,3 9,2 8,9 9,7

2000: Fiat Multipla, Opel Zafira, Mazda Premacy, Toyota Yaris Verso, Skoda Fabia, Volvo V70. 2001: Audi A2, Chrysler PT Cruiser, Ford Mondeo, Toyota Prius I, Volvo S60. 2002: Citroën C5, Jaguar X-Type, Mini Cooper, Renault Laguna, Toyota Avensis Verso. 2003: Mazda6, Nissan Primera, Opel Vectra, Saab 9-3, Volvo XC90. 2004: Daewoo Nubira, Opel Meriva, Toyota Prius II, VW Golf, Volvo S40. 2005: Citroën C4, Mercedes A-klass, Opel Astra, Peugeot 407, Skoda Octavia. 2006: Peugeot 1007, Renault Modus, Saab 9-3 kombi, VW Passat, Volvo V50. 2007: Citroën C4 Picasso, Ford S-Max, Kia Cee´d, Skoda Roomster, Volvo C30. 2008: Audi A4, Ford Mondeo, Peugeot 308, Subaru Impreza, Volvo V70. 2009: Ford Fiesta, Honda Jazz, Renault Megane, VW Golf, Volvo XC60. 2010: Kia Venga, Opel Astra, Peugeot 3008, Skoda Yeti, VW Polo. 2011: Dacia Duster, Ford C-Max, Opel Meriva, Saab 9-5, Volvo V60. 2012: BMW 118, Hyundai i40, Mercedes B-klass, (Opel Ampera,) VW Up. 2013: Honda CR-V, Kia Cee´d, Mazda 6, VW Golf, Volvo V40. 2014: (BMW i3), Peugeot 308, Skoda Octavia, Suzuki SX4 S-Cross, Toyota Auris HSD. 2015: Citroën Cactus, Ford Mondeo, Nissan Qashqai, Skoda Fabia, VW Passat. 2016: Audi A4, Mazda MX-5, Opel Astra, Subaru Levorg, Toyota Avensis.

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

32 VI BILÄGARE NR 18 2016

TESTLAGET TYCKER

LJUSBETYG

(1) Enligt VDA-normen. (2) Enligt bränsledeklarationen. (3) Fabriksuppgift.

Lysande omdömen p Toyota får högsta betyg, en femma, för sitt halvljus och Opel belönas med samma fina omdöme för sitt helljus. Alla fem långtestbilar är utrustade med LED-strålkastare och även Audi och Subaru belönas med överbetyg för ljuset. Mazda får däremot nöja sig med godkänt. Bilmodell Audi A4

Halvljus Helljus 4 4

Mazda MX-5

3 3

Opel Astra

3 5 5 3

Läs mer om stallet

p Tidigare större artiklar om 2016 års långtestbilar återfinns i Vi Bilägare nummer 1/2016 (presentation), nr 3 (vintertest), nr 7 (test ljudanläggningar/ etapprapport), nr 10 (semestertest), nr 13 (Mazda Miata förr/nu), nr 14 (etapprapport), nr 16 (mest/ minst lättstädad) och nr 17 (barnsäkerhet).

I nästa nummer: Fem nya långtestbilar!

Särtryck ur Vi Bilägare nr 18 2016

VI BILÄGARE NR 18 2016 33

Levorg årets långtestbil 2016 ViBilägare  

Levorg är årets långtestbil 2016 i tidningen ViBilägare.

Levorg årets långtestbil 2016 ViBilägare  

Levorg är årets långtestbil 2016 i tidningen ViBilägare.