Page 1

M AG AS I N E T F Ö R DIG S O M KÖ R S U B A RU # 8 , S E P T E MB E R 2 0 1 7

A L L T OM M ODE LLÅR E T 2018

E N SUBARU F ÖR F RAMTIDE N

NYA SUBARU XV LANSERAS I NOVEMBER

Subaru störst i Världen på fyrhjulsdrift

Efter drygt 17 år och otaliga framgångar tackar WRX STI för sig

Det krävs mycket tid för att göra 30 sek reklamfilm


Christer Blomdell, vd SUBARU Nordic AB

En höst att se fram emot! Subaru Corporation, som tillverkaren av Subarubilarna numera heter, har byggt fyrhjulsdrivna bilar sedan 1972 – längre än någon annan tillverkare. Förra året sålde man faktiskt fler fyrhjulsdrivna bilar än något annat bilmärke i världen och genom åren har man skördat stora framgångar inom motorsporten med sin permanenta fyrhjulsdrift. Den modell som mer än någon annan förknippas med tävlingsframgångarna är WRX STI. Denna ikon har genom åren vunnit både världsmästartitlar i rally och 24-timmarslopp på racingbanor. Inför 2018 har modellen fått ytterligare prestandaförbättringar och vi lanserar nu en ”Final Edition”, då modellen slutar säljas under nästa år. Det finns 100 bilar tillgängliga för svenska kunder.

NYA SUBAR XV

Subaru har under många år fokuserat på säkerhet och man har ända sedan 90-talet arbetat med säkerhetssystemet EyeSight som redan finns som standard i Outback. Från och med nu kan du även välja till systemet i Forester. Sedan tidigare finns det som standard även i Levorg som också den får en rejäl uppdatering under hösten.

SID

4–15

I november lanseras helt nya Subaru XV. Nya Subaru XV är byggd på en ny plattform som ger bättre komfort och ökad körglädje samtidigt som den bidrar ytterligare till ökad säkerhet och naturligtvis får även nya Subaru XV EyeSight som standard. Trots att bilen fått en ny design och växt såväl på längden som på bredden, så kan man fortfarande se att det är en XV. Innan man kan lansera en ny modell krävs det dock mycket arbete under lång tid. Vi ger dig i detta nummer en inblick i en del av det arbete som krävs för att lansera en bilmodell och även en kort berättelse om hur det gick till att spela in vår senaste reklamfilm. Om allt ovan och mycket mer kan du läsa i detta nummer av All the Way. Jag önskar Dig en trevlig stunds avkopplande läsning och hoppas få se dig på höstens VIP-visning av nya Subaru XV.

Christer Blomdell

MODELLÅR 2018

16

SID

Vd, SUBARU Nordic AB

SubaruSverige 2  A L L

T H E W AY


18 21 30 32 35 39 36 45

EN SUBARU FÖR FRAMTIDEM

SID

TXT

SID

TXT

SID

TXT Text

SID

TXT

SID

? ? ? ? ?

SUBARUPROFIL TIPS & TRIX

SID

TEKNIK – SRVD NOTISER

SUBARU I ROLLISTAN NÄR JÄGARNA ÅTERVÄNDER SID

22

SID

,

&

REKLAMFILMSPRODUKTION VI PÅ SUBARU

SID

EN EPOK LIDER MOT SITT SLUT SID

24

Ansvarig utgivare: Christer Blomdell. Projektledare: Emilie Sörensson. All The Way är en kundtidning för Subaru-ägare. Tidningen ges ut två gånger per år av: SUBARU Nordic AB, Box 21041, 200 21 Malmö. Subaru reserverar sig för eventuella ändringar, tryckfel, felaktigheter och prisändringar.

A L L T H E W AY  

3


Möt nya, framtidssäkra Subaru XV

NÄR SUBARU XV LANSERADES FÖR DRYGT FEM ÅR SEDAN STOD DEN FÖR NÅGOT NYTT. MODELLEN BLEV SNABBT POPULÄR OCH HELT NYA KUNDER HITTADE TILL VARUMÄRKET. NU ÄR DET DAGS FÖR EN NY GENERATION OCH EN – FRÅN GRUNDEN – HELT NY BIL. TROTS ATT NYA SUBARU XV INTE HAR EN ENDA EXTERIÖR DETALJ GEMENSAMT MED NUVARANDE GENERATION, SYNS DET DIREKT ATT DET ÄR EN XV. DET HADE JU VARIT SYND ATT HELT GÅ IFRÅN DEN DESIGN SOM – FÖRUTOM BILENS KVALITET – ÄR DET SOM ÄGARNA UPPSKATTAR MEST MED MODELLEN.

4  A L L

T H E W AY


A L L T H E W AY  

5


En Subaru för framtiden • HELT NY PLATTFORM – KOMFORT, SÄKERHET OCH KÖRGLÄDJE • NYUTVECKLAD 2-LITERSMOTOR – LÄTTARE OCH SNÅLARE • EYESIGHT – VÄRLDSLEDANDE SÄKERHET • MODERNT INFOTAINMENTSYSTEM

6  A L L

T H E W AY


N

ya Subaru XV är först ut att bygga på nyutvecklade Subaru Global Platform. Konstruktionen kommer att bära alla framtida modeller från Subaru. Den är nästan dubbelt så vridstyv som den förra och kommer att ge våra bilar vässade egenskaper såväl när det gäller komfort som körglädje och säkerhet. Nya plattformen är konstruerad för att även kunna husera framtida drivlinor – allt från bensin till hybrider och el. Strukturen lovas erbjuda ”Världens högsta säkerhet” och nya XV har redan bevisat sin överlägsna säkerhet genom att tilldelas den högsta säkerhetspoäng någonsin vid krocktester hos japanska NCAP. Som förare kommer du att kunna njuta av en chassidynamik som är sällsynt i suv-segmentet. Nya Subaru XV reagerar direkt på minsta styrutslag, vilket innebär att du inte behöver ”överstyra” – och sedan tvingas korrigera – för att bilen ska hitta den riktning du valt. Nya Subaru XV är dessutom klassledande på att hålla kursen och klarar en undanmanöver med samma skärpa och stabilitet som en sportbil.

Nya Subaru XV är först ut att bygga på Subaru Global Platform – en konstruktion som kommer att bära alla framtida modeller från Subaru.

På den utökade informationsdisplayen hittar du massor av nyttig information om din bil och din körning.

A L L T H E W AY  

7


Vid introduktionen kommer nya Subaru XV att lanseras med två bensinmotorer. 2-litersmotorn är rejält uppdaterad och cirka 80 procent av delarna är nya. Bland annat får bilen direktinsprutning, vilket ger en jämnare acceleration och mer direkt respons vid gaspådrag. Effekt och vridmoment är samma som tidigare, men motorn upplevs piggare eftersom den väger 12 kilo mindre, vilket också bidrar till att bränsleförbrukningen har minskat något. Även 1,6-litersmotorn noterar bättre bränsleprestanda. I samband med lanseringen av nya Subaru XV tackar de manuella lådorna för sig. Nu är det Lineartronic som gäller över hela linjen. Lådan har fått ett extra steg och erbjuder nu sju, som enkelt hanteras via paddlar på ratten. Nytt är också att växellådan simulerar steg vid acceleration. Något som efterfrågats av europeiska konsumenter. Den uppgraderade växellådan väger nästan åtta kilo mindre än nuvarande generation.

Fortfarande är det långt kvar innan bilar blir självkörande, men i nya Subaru XV märker man att tekniken är på god väg. Förutom att EyeSight (som av flera oberoende institut och biltestare anses vara Världens bästa förarassistanssystem) är standard har nya Subaru XV ett system som håller reda på trafiken såväl bakom som vid sidan av bilen. Skulle du som förare tappa fokus och ofrivilligt korsa en väglinje, kommer bilen att automatiskt styra tillbaka dig i rätt körfält.

8  A L L

T H E W AY


A L L T H E W AY  

9


10  A L L

T H E W AY


En helt ny bil är naturligtvis helt ny även på insidan Svepande linjer och mjuka material med senaste infotainmenttekniken gör körningen till en ren njutning. Den nya kupén är påtagligt tystare och bjuder väsentligt mer rymd än nuvarande generation Subaru XV. Rattvärme är ytterligare en komforthöjande detalj. Med några enkla grepp kan du koppla in din smartphone och få tillgång till dina spellistor och telefonkontakter. Du kan även navigera med telefonens hjälp. Inkommande SMS blir upplästa och du kan svara genom att prata in dina meddelanden. Du kan till och med be telefonen ringa upp någon av dina kontakter utan att ta blick och koncentration från vägen.

Infotainmentsystemet ger dig åtkomst till CarPlay och Android Auto, så att du enkelt kan spegla din smartphone. Via anläggningen kan du streama musik, navigera och hantera dina sms utan att släppa ratten.

Alla reglage sitter logiskt placerade och går att sköta även med handskar på.

Vid denna tidnings pressläggning är inga priser klara, men när du läser detta kommer din handlare att ha alla fakta på bordet, en snygg förhandsbroschyr och orderblocket redo. De första bilarna kommer till Sverige i slutet av november och vill du vara först kan du inte vila på hanen. Frågan är inte om du ska köpa en ny Subaru XV. Frågan är vilken färg du vill ha.

A L L T H E W AY  

11


INFÖR LANSERINGEN | NYA SUBARU XV 2018

En introduktion startar lån NÄR DU FÅR INBJUDAN TILL PREMIÄRVISNING AV NYA SUBARU XV, ÄR DET BÖRJAN PÅ ETT ÄVENTYR FÖR DIG SOM KUND. I SAMMA STUND ÄR DET SNUDD PÅ SLUTET PÅ VÅRT ÄVENTYR SOM IMPORTÖR. FÖR OSS HAR ARBETET MED NÄSTA LANSERING REDAN BÖRJAT.

N

är vi introducerade nuvarande Subaru XV för fem år sedan var fabrikens arbete med nästa generation i stora drag redan påbörjat. Våra chassitekniker hade jobbat ännu längre än så för att skapa den revolutionerande plattform som nya Subaru XV bygger på. Den nya plattformen är provkörd, testad, krockad och utvärderad under flera år. Ofta använder man en modifierad kaross av en aktuell modell för att inte väcka onödig uppmärksamhet. Subaru Global Platform provkördes i nordiska förhållanden för mer än två år sedan. Subarus designstudio hade redan då sina första skisser på ritbordet och deras visioner har testats i så kallade fokusgrupper, där konsumenter från olika länder i Europa fått ge sina synpunkter innan det var dags att bygga de första modellerna i lera för att få en fullskalig bild av vad som komma skulle. Det är också mer än ett år sedan vår produktchef och några andra i ledningsgruppen fick chansen att köra ett handbyggt exemplar av den nya bilen på Subarus egen testbana i Japan. Kort därefter tillverkades de första förseriebilarna. Det är de som visats på mässor och använts för fortsatta utvärderingar, certifieringar och krockprov. I nästa steg tillverkas så kallade pilotbilar. Dessa byggs i liten serie vid sidan av den ordinarie produktionslinan för att varje marknad ska kunna förbereda lanseringen med egna provmonteringar och kunna visa sina handlare. Vi på Subaru i Sverige kunde inte hålla oss. Så istället för att vänta åtta veckor på båten från Japan, valde vi att flyga hem de första exemplaren och hade faktiskt dem hemma redan innan semestern. Du som bor i södra Sverige kanske redan har sett en ute i trafiken. Tack vare detta kan vi redan nu presentera skräddarsydda tillbehör till den bil som

12  A L L

T H E W AY

Massor av skisser och visioner testades på fokusgrupper innan nya Subaru XV fick sin form.

de facto först når svensk hamn i slutet av november. Det innebär också att våra återförsäljare och servicetekniker är utbildade på bilen i god tid innan den når bilhallarna. Vi har också redan nu genomfört de första provkörningarna med media. När du läser detta kommer nya Subaru XV även att vara krocktestad av Euro NCAP, men det är osäkert om resultatet har offentliggjorts. Klart är dock att bilen redan

För att hinna få allt på plats innan lanseringen valde vi att flyga hem de första exemplaren av nya Subaru XV.

krocktestats i japanska NCAP och fick där det högsta säkerhetsbetyg som någonsin utdelats, vilket ger vid handen att det inte kommer att gå sämre i Europa. Som du förstår har vi gjort allt för att ge nya Subaru XV en bra start i livet. Nu är det upp till dig att titta, klämma och provköra för att avgöra om vi gjort ett bra jobb. Nu ska vi på Subaru Nordic spotta i nävarna och börja arbeta med nästa lansering …

Dragkrokar ska utprovas, motorvärmare provmonteras och andra tillbehör utvärderas. Här testas prototypen till det nya lastgallret.


gt innan en lansering

Under tidiga VIP-visningar fick ett fåtal utvalda journalister en grundlig genomgång av nya bilen och chans att sätta den på tuffa prov.

Vi Bilägares Nils Svärd var först bland svenska motorjournalister att provköra nya Subaru XV

Vi Bilägares Nils Svärd är enda svenska motorjournalist som hittills testat nya Subaru XV. Han var imponerad.

Efter en dag på avlyst bana utanför Wien med såväl nya som nuvarande modell sammanfattar han sina intryck så här: – Jag gillar att man skärpt till köregenskaperna. Mycket av suv-känslan är borta. Nu beter sig bilen som vilken personbil som helst. Uppförandet är konsekvent och man har bra kontroll. Det jag tror de framtida ägarna kommer att uppskatta mest är hur god komforten är ”på rull”. Tror detta är speciellt viktigt på dåliga

svenska vägar. Även interiört har Subaru gjort en generationsväxling. Nu känns det modernt med snyggt gränssnitt och möjlighet att spegla mobiltelefonen.

A L L T H E W AY  

13


TILLBEHÖR | SUBARU XV

Sätt personlig prägel på nya Subaru XV med ett brett urval av tillbehör

A

B

C

A) BAKRE NEDRE SKYDD 2.438:–/ST  B) TRÖSKELSKYDD 4.250:–/SET C) FRÄMRE NEDRE SKYDD 2.438:–/ST

14  A L L

T H E W AY


B

C

A) ROSTFRITT INLASTNINGSSKYDD 1.994:–/ST  B) FRÄMRE STÄNKSKYDDSATS 938:–  C) BAKRE STÄNKSKYDDSATS 938:– 

B

C

A

Vi visar rekommenderade priser. Eventuell monteringskostnad tillkommer.

A

B

A) DEKORSTRIPE, SIDA 1.994:–/SET B) DEKORLIST GRILL 2.250:–/ST  C) TEXTILMATTSATS PREMIUM 750:–   

A L L T H E W AY  

15


NYHETER | 2018

Modellår 2018 ETT NYTT ÅR BRUKAR BETYDA LITE UPPDATERINGAR I MODELLFLORAN. I ÅR BJUDS DET MER ÄN BRUKLIGT I SUBARUS PROGRAM. PÅ DETTA UPPSLAG HITTAR DU DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FÖR TRE AV VÅRA POPULÄRASTE MODELLER.

Nytt för modellår 2018 är att du nu kan välja till förarassistanssystemet EyeSight i modellena XS och XE med bensinmotor. I dessa modeller ingår dessutom sollucka i glas.

Ikonen som har en egen fanclub blir vassare än någonsin tidigare. Från utsidan noteras en helt ny front, nya 19-tumsfälgar och inne i de gula Brembo-oken huserar hela sex kolvar med outtröttliga Jurid-klossar som biter tag i de borrade bromsskivorna. Den ställbara

16  A L L

T H E W AY

centrumdifferentialen har optimerats och reagerar nu ännu snabbare. I de skålade Alcantara-stolarna sitter du skönt och fastspänd med de raceinspirerade röda bältena även säkert. Subaru WRX STI är i sitt livs form och blir inte bättre än så här.


subarushop.se för entusiaster, av entusiaster

I den uppdaterade fronten noteras LED-ljus med kurvfunktion. 18-tumsfälgarna har ny design och bilen är påtagligt tystare i kupén. Multifunktionsdisplayen är större och har fler funktioner än tidigare. För att göra Levorg ännu mer praktisk är baksätet numera fällbart i tre delar (40-20-40).

1

TRUNK ORGANIZER 2

Ihopfällbar trunk organizer i polyester som underlättar förvaring i bilen. I väskan finns två fack med bottenplatta och på sidan finns en ficka i nät för varje fack.

3

Art. Nr S24243

A L L T H E W AY  

17


SUBARUPROFIL | MARTIN THÖRNBERG

Med Outback sitter HV71:s lagkapten aldrig kvar i bussen TROTS ATT DET BARA ÄR TIO MINUTER MELLAN HUSET UTANFÖR JÖNKÖPING OCH ISHALLEN NERE PÅ ROSENLUND VILLE MARTIN OCH LOTTA THÖRNBERG KÖPA EN BIL SOM STOD PALL FÖR TUNGA HÄSTSLÄP, LERIGA GRUSVÄGAR OCH FAMILJERESOR MED BARNEN. TEXT: NIKLAS KÄMPARGÅRD  FOTO: RICKARD NILSSON

V

alet föll på Subaru Outback 2.0 D. – Vi körde en Subaru Legacy i många år och visste vad vi köpte. En pålitlig bil som tar sig fram i alla väder, både på och utanför vägen, med Subaru behöver vi aldrig vara oroliga för att köra fast. säger hockeystjärnan Martin Thörnberg. Efter tio år utan häst har Lotta Thörnberg bestämt sig för att börja rida igen. Dottern Kelly (6) har redan fått en egen häst, den lilla charmiga B-ponnyn Pixie Snow. Dessutom hoppas Lotta kunna köpa en egen häst

18  A L L

T H E W AY

så snart som möjligt. Hemma hos Lottas föräldrar i Åkarp, halvvägs till Tenhult står två av hennes tidigare hästar kvar i barndomsstallet. Tjugosexåriga Hazel och 6-åriga Hailye som rids och sköts av Lottas mamma och syster. – Det var verkligen svårt att skiljas från hästarna. När vi flyttade till Ryssland för att Martin skulle börja spela hockey i KHL (Kontinental Hockey League) kunde vi inte ta med oss hästarna och vi bestämde att mamma och min syster skulle överta dem. På så sätt stannar djuren i familjen och jag kan när som helst återuppleva känslan att rida mina gamla hästar.


Med Subaru Outback behöver vi aldrig vara oroliga för att köra fast.

FOTO: HV71

REPORTAGE MATTIAS (HV71)

MARTIN THÖRNBERG GÖR: Martin är lagkapten och spelare i SM-aktuella HV71 (SM guld 2017). BOR: Strax utanför Jönköping på kanten av småländska höglandet. FAMILJ: Hustrun Lotta, barnen Kelly och Texas. Grand danoishunden Pansar och B-ponnyn Pixie Snow. Martin är son till ishockeyspelaren Owe Thörnberg, också han verksam i HV71.

FINNS CA 30 BILDER TILL ATT VÄLJA BLAND

KÖR: Svart Outback 2.0 D av 2017 års modell. FRAMGÅNGAR I KORTHET: Svensk mästare i ishockey (med HV71) 2004, 2008, 2010 och 2017. VM guld 2013. Utsågs till Gentleman of the year ”Rinkens Riddare” 2017.

Martin spelade under fyra år i den Kontinentala Hockeyligan KHL, som ersatte ryska superligan 2008. Återvände till HV71 i maj 2015 från Lokomotiv Yaroslavi (rysk hockeyklubb från Yaroslavi) som tragiskt förlorade hela sitt hockeylag i en flygolycka 2011 då samtliga spelare omkom. Däribland svenska Stefan Liv från Jönköping.

A L L T H E W AY  

19


I höst planerar Lotta och Martin att bygga eget stall med två boxplatser hemmavid. Tomten är alldeles för liten för att hålla många hästar, men med stödutfodring och betestransport hoppas familjen att det funkar med två hästar i villaträdgården. – Det var faktiskt en av anledningarna till att vi valde Subaru Outback. Som hästägare måste man vara trygg med att bilen orkar dra hästtransporten också på leriga underlag. Om man bor en bit utanför stan är fyrhjulsdrift snudd på obligatoriskt, säger Martin bestämt. Som barnfamilj med mängder av olika intressen krävs en stor bil med gott om utrymme och generöst bagage. Sonen Texas har redan börjat spela ishockey, givetvis i HV71 och dessutom tränar han innebandy två dagar i veckan. Därutöver kommer matcher och turnéringar lite varstans i landet. Än så länge är Kellys fritidsintressen blygsamma, men både Lotta och Martin hoppas att ridsporten ska locka hennes intresse.

20  A L L

T H E W AY

– Kelly älskar verkligen hästar och jag hoppas att vi kan tillbringa mycket tid tillsammans i stallet och rida ut i skogen på gemensamma ridturer, säger Lotta. Både Martin och Lotta trivs i Subaru Outback även om de hittills inte gjort några riktiga långkörningar. Bilen ligger fint på vägen, både på torra och blöta underlag och Martin gillar möjligheten att kunna tala i telefon och lyssna på musik med hjälp av bluetooth. – Jag uppskattar Subarus generösa grundutrustning. Med en stor hund (Grand danoishannen Pansar), hästar, hockey och innebandy behöver vi helt enkelt ha en funktionsduglig bil som funkar lika bra att åka och handla med som att dra riktigt tunga hästtransporter. Jag kan inte påstå att jag är någon riktig bilfantast, men Subaru har verkligen allt som vi behöver och lite därtill. Dessutom ryms alla mina hockeybagar.


TIPS & TRIX | FÖR SUBARU OUTBACKS BAGAGEUTRYMME

Trött på att insynsskyddet alltid är i vägen? SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT LÄGGA UNDAN DET!

De flesta Subarumodeller från 2010 och framåt har lösningar för att förvara inlastningskyddet när du inte behöver det. Kika i din instruktionsbok.

1

Lyft på locket i bagageutrymmet

2

Häng upp locket med kroken.

4

Tips! Vänster sida först

5

Insynsskyddet är på plats

3

Ta bort båda sidopanelerna. De sitter fast med ett enkelt klick-fäste

6

Klicka i sidopanelerna

Maximera förvaringen Under locket finns smarta förvaringsfack med måtten: • 58 x 25 x 11 cm • 58 x 34 x 22 cm

A L L T H E W AY  

21


Rolf Lassgård och regissören Jens Jonsson

Jägarna återvänder i ny skepnad NU STÅR DET KLART ATT SUCCÉFILMERNA FÅR EN FORTSÄTTNING SOM ORIGINALSERIE I C MORE MED EXKLUSIV STREAMINGPREMIÄR UNDER 2018. I HUVUDROLLEN SOM ERIK ÅTERSES ROLF LASSGÅRD OCH ROLLISTAN INNEHÅLLER DENNA GÅNG ÄVEN NAMN SOM SUBARU OUTBACK OCH SUBARU XV. FOTO: OSCAR LOVNÉR

L

ångfilmsserien Jägarna har nått närmast kultstatus med filmernas porträttering av maktkampen på den norrländska landsbygden när den hemvändande polisen Erik på flera sätt hamnat i konflikt med både sin familj och den lokala polismakten. – Arbetet med Jägarna-filmerna och karaktären Erik Bäckström ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det känns därför väldigt lustfyllt att få spela honom igen, säger Rolf Lassgård.

22  A L L

T H E W AY

Den flerfaldigt Guldbaggeprisade filmserien Jägarna centreras kring polisen Erik Bäckström (Rolf Lassgård). I Jägarna (1996) återvänder Erik från Stockholm till sitt barndomshem i Norrbotten och upptäcker hur det lokala jaktlaget gått långt utanför lagens gränser. Erik fastnar i en svindlande historia med mord och svek. Filmen blev en stor succé och i uppföljaren, Jägarna 2 (2011), beger sig Erik ännu en gång motvilligt hemåt för att assistera i en utredning som tar allt mer dramatiska vändningar – och återigen finner han sig på kollisionskurs med

sina familjemedlemmar och lagen. – Jägarna har med sin tematik och unika skildring lämnat ett bestående avtryck i Filmsverige. Vi är vansinnigt stolta och förväntansfulla över att få ta Eriks resa vidare och över att Rolf Lassgård väljer att återvända i huvudrollen. Satsningen på våra C More originalserier som Saknad och nu senast Farang har slagit tidigare streamingrekord i tjänsten och med Jägarna tar vi ännu ett steg för att ge publiken mer högkvalitativ underhållning, säger Johanna Bergenstråhle, tf dramachef C More och TV4.


När historien fortsätter har Erik ännu en gång lämnat Stockholm och återvänt till sin hembygd, men den här gången för gott. Rolf Lassgård tar återigen sig an rollen som den egensinnige polisen Erik. – Erik har alltid varit en komplex och intressant karaktär, med ett orubbligt rättspatos och stort hjärta. Han har haft en tendens att hamna i konflikt med såväl sig själv som kollegor inom polisen och har aldrig väjt för att sanningen ska fram även om vänskap och släktband hotas längs vägen. Ska bli skoj att få gestalta Erik för tredje gången, det blir som att träffa en gammal vän, säger Rolf. Långfilmserien om polisen Erik, regisserade av Kjell Sundvall, har blivit

svenska klassiker. För regin denna gång står den prisbelönte regissören Jens Jonsson (Snabba cash - Livet deluxe). Jägarna är en originalserie från C More i sex delar med exklusiv premiär under nästa år i streamingtjänsten och kommer därefter att sändas i TV4. Inspelningarna sker i Norrbotten i området kring Älvsbyn och startade i augusti. Huvudförfattare av manus är Björn Carlström (Jägarna, Jägarna 2) och Stefan Thunberg (Jägarna 2, Hamilton: I nationens intresse). Serien produceras av Harmonica Films och SF Studios och är en samproduktion mellan C More/ TV4, SF Studios och Filmpool Nord.

Förutom Rolf Lassgård har även Outback och Subaru XV framträdande roller i tv-serien.

A L L T H E W AY  

23


En epok lider mot sitt slut STI ÄR MER ÄN EN MODELLBETECKNING. FÖRKORTNINGEN STÅR FÖR SUBARU TECHNICA INTERNATIONAL, SOM ÄR EN EGEN DIVISION INOM SUBARU CORPORATION. STI HANTERAR ALL MOTORSPORTVERKSAMHET OCH ÄR EN VIKTIG DEL I SUBARUS PRODUKTUTVECKLING. STI STOD BAKOM TOMMI MÄKINENS VARVREKORD PÅ NÜRBURGRING, SOM – FÖRUTOM ATT GE BRA PUBLICITET – BLEV ETT TUFFT TEST FÖR DEN NYA BILEN. EFTER DRYGT 17 ÅR OCH OTALIGA FRAMGÅNGAR PÅ VÄRLDENS TÄVLINGSARENOR ÄR DET DOCK DAGS FÖR SUBARU WRX STI ATT TACKA FÖR SIG. UPPDATERADE MODELLÅR 2018 BLIR DEN SISTA SOM IMPORTERAS TILL EUROPA. SÅ – SKA DU HA EN WRX STI ÄR DET LÄGE ATT SLÅ TILL NU. BÄTTRE ÄN SÅ-HÄR BLIR DEN INTE.

I T S X R W

24  A L L

T H E W AY


I BACKSPEGELN | STI-HISTORIK

1992 lanserades Impreza i Japan Impreza utvecklades för att tillgodose de regeländringar som skett i WRC. Ändringarna betydde att man behövde en mindre, lättare och snabbare bil än Legacy. Impreza lanserades med både 2-hjulsdrift och 4-hjulsdrift. Subaru ville egentligen köra F1, men det var för dyrt. Prodrive föreslog rally. 1993 byggdes den första Impreza Grupp A-bilen. 1997 kom Impreza WRC. Subaru har haft stora framgångar i rally genom åren.

ögonen är borta, de är ersatta med en betydligt råare design. Kännetecknet på huven, det gapande hålet för luftintag, har också blivit stöddigare. 2003 tog Petter Solberg WRC-titeln i en Impreza. För att fira detta kom i februari 2004 den s.k. ”Solberg Edition I”. Editionbilen hade ställbar centrumdifferential och laddtrycksmätare. Endast 42 stycken såldes i Sverige.

Modellår 2005 2005 introduceras ”Solberg Edition II” med skärmbreddare bak, annan bultcirkel och takvinge.

Modellår 2001 Baserad på andra generationens Impreza lanserades WRX STI 2001 i Europa. STI står för Subaru Technica International. Modellår 2002 Premiär och säljstart på den svenska marknaden. STI lanserades med runda framlampor såkallade ”bugeyes”. Modellår 2003 Facelift De utseendemässiga skillnaderna från förra modellen är påtagliga. De rundgulliga

RALLYFRAMGÅNGAR FÖRSTA WRC-RALLYT: 1993 Rally Finland

Modellår 2003

Modellår 2006 Facelift Impreza får en ny front, huv samt tredelad grill, som ska symbolisera ett flygplan – en hyllning till Fuji Heavy Industries, som levererat motorer, vingar och andra delar till flygindustrin sen 50-talet. Andra exteriöra förändringarna är gälar fram, nya baklysen och en liten (spoiler) takvinge som pressar ner luft mot den höga bakvingen, ny diffuser bak och nya stötfångare. Standard blir även en manuell mittdifferential som ger föraren möjlighet att bestämma hur bilen ska reagera. För bättre balans har DCCD (ställbar centrumdiff) i automatläge fördelats 41:59 i stället för 35:65. 2,5-litersmotor på 280 hk blir standard likaså en ny växellåda där slaglängden mellan växellägena kortades till 50 mm (tidigare 60 mm).

Impreza WRX STI får ny design på strålkastarna med Xenon-belysning på halvljuset och strålkastarspolning av pop-up modell. Helt nytt är också sidokrockkuddar. 2006 introduceras Solberg Edition III”. 2006 vann Impreza bästa 2–2,5-litersmotor vid International Engine of the Year Awards. Detta var första gången i denna prestigefyllda tävlings historia som en Boxermotor vunnit första pris. Den nya så internationellt hyllande Subaru-Boxern på 2,5 liter med turbo erbjöd såväl starkt vridmoment som låga utsläpp. 2006 bildas Subaru Swedish Dealer Team av Subaru tillsammans med sin återförsäljarkår. Teamet bestod av Oscar Svedlund och Hasse Gustafsson.

FÖRSTA WRC-VINSTEN: 1994 Akropolis Rallyt med Carlos Sainz FÖRARTITLAR: 1995 (McRae), 2001 (Burns) och 2003 (Solberg) FABRIKSTITLAR: 1995, 1996 och 1997

A L L T H E W AY  

25


MIDLAND BetALAR DIN SjäLVRISk VID DRIftStOpp! Midland erbjuder dig med en Subaru äldre än 3 år, självrisk­ eliminering för bärgning eller hjälp­på­plats vid driftstopp (t ex punktering). Självriskelimineringen följer bilen och kan föras vidare till obegränsat antal ägare.

Premie fri försäk ring

Midland Självriskeliminering gäller för samtliga Subarumodeller upp till 10 år, räknat från det att bilen var ny. Utan inträdesgräns.

Det eNDA DU BeHÖVeR GÖRA: •

Serva bilen med SUBARU­Midland motorolja hos en SUBARU auktoriserad verkstad.

Serva enligt SUBARUs serviceintervaller.

Försäkra bilen hos SUBARU Försäkring, lägst halvförsäkring.

Be din SUBARU­verkstad registrera Midland självriskeliminering för din bil så får du ett skriftligt värdebevis hem med posten.

Mer info finns på www.midlandoil.se och www.subaruforsakring.se

Midland Självriskeliminering är ett samarbete mellan Midland Oil och Subaru Försäkring.

BILVÅRD SOM LÖNAR SIG! Oljorna finns hos auktoriserade SUBARU verkstäder. För närmaste verkstad gå in på www.subaru.se eller ring 020-78 22 78.

Subaru Motor Oil är ett samarbete mellan Midland Oil och SUBARU Nordic AB.

26  A L L

T H E W AY

Värde 1. 2

0 0 kr


Modellår 2008 Generation 3 Baserad på tredje generationens Impreza lanseras WRX STI 2008. Boxermotorn på 2,5 liter med turbo utvecklar 300 hk vid 6000 varv. I nya WRX STI har motorn sänkts ytterligare 22 mm. SI-Drive introduceras på STI med tre elektroniska körprogram som gör det möjligt för föraren att enkelt ge motorn vassare respons. Nya Impreza WRX STI är större än sina föregångare. Den är nämligen byggd på samma bottenplatta som Legacy, vilket innebär att avståndet mellan axlarna har blivit 9,5 cm längre. Det längre axelavståndet ger mer åkkomfort och kortare överhäng. Nytt i standardutrustningen är bl.a. VDC (antisladd, antispinn och traction control), fyra stycken ändrör, Recaro sportstolar, farthållare, navigator, startknapp och nyckellöst system med knappstart.

tillsammans med sin återförsäljarkår beslutat att utöka tävlingsverksamheten ytterligare ett år. Subaru Swedish Dealer Team kommer förutom fortsatt sponsring av Oscar även att satsa på ett helkvinnligt team med Ramona

Efter fjolårets lyckade rallysatsning med SM-seger i grupp N för Oscar Svedlund och co-drivern Björn Nilsson, har Subaru

Karlsson som förare och Miriam Walfridsson som co-driver. Även Hans Gustafsson, 6:a i fjol i grupp N, ingår i Subaru-teamet tillsammans med sin co-driver Nicklas Edvardsson.

Subaru Swedish Dealer Team på den tiden det begav sig. Fr. v: Ramona Karlsson med co-driver Miriam Walfridsson, Hans Gustafsson med codriver Nicklas Edvardsson samt Oscar Svedlund med co-driver Björn Nilsson.

2009 Med alla tidigare framgångar i bagaget och det faktum att reglementet skulle ändras året efter, bestämmer sig fabriken för att kliva av WRC. Självklart spelade även den djupa finanskrisen en viss roll i beslutet.

2010 Pure Performance Pleasure Impreza WRX STI lanseras detta år med enklare utrustning och lägre pris. Det var många som ville köra modellen, men inte frågade efter navigation, sollucka, dimljus och Alcantara-klädda stolar.

A L L T H E W AY  

27


Modellår 2011 Snabbaste sedan runt Ringen Åter en ny generation och från och med nu bakom ratten för att sätta ett nytt varvrekord på Nürburgring. Efter 7 minuter och 55 går det att köpa en WRX STI (noterbart att Subaru valde att ta bort Impreza som modell- sekunder är Porsche Panameras gällande rekord för klassen förpassat till historieböcknamn detta år) som 4-dörrars sedan igen. erna. Fabriken satsar nu tävlingsmässigt på För att markera att Subaru som fabriksteam 24-timmars och Super GT-serien i Japan. lämnat rally-skogarna och nu satsar på racing istället, sätter man Tommi Mäkinen

Modellår 2014 Generation 5 Ny generation Impreza, innebär med automatik att det även kommer en ny WRX STI. Nu med förfinat chassi, ultrasnabb styrrespons, bättre balans, optimerat väggrepp och Active Torque Vectoring, som bromsar innerhjulet vid forcerad kurvtagning. Med dessa uppdateringar befäster Subaru WRX STI sin position som en av Sportbilsvärldens få tillgängliga ikoner.

Modellår 2018 WRX STI ”Final Edition” 2018 är sista året för WRX STI i Europa. Sista generationen får en lättare ansiktslyftning med bland annat LED-ljus och 19-tumshjul. Såväl chassi som styrning förfinas och den justerbara mellandifferentialen får ny elektronik för snabbare respons. Bromsarna fram uppgraderas med (gula) 6-kolvsok och borrade skivor fram. Som en extra accent blir säkerhetsbältet rött.

28  A L L

T H E W AY


subarushop.se SEK 495

Art. Nr. S24266

MULTITOOL GRIP

MOTORER GENOM ÅREN MOTOR (liter)

EFFEKT VRIDMOMENT (Hk)

Nm/rpm

Modellår 2002

WRX STi 2.0

265

343/4.000

Modellår 2003

WRX STi 2.0

265

343/4.000

Modellår 2004

WRX STi 2.0

265

343/4.000

Modellår 2005

WRX STi 2.0

265

343/4.000

pres

Modellår 2006

WRX STI 2.5

280

392/4.000

Modellår 2007

WRX STI 2.5

280

392/4.000

Modellår 2008 *

WRX STI 2.5

300

407/4.000

* Denna specifikation gäller alla WRX STI sedan dess.

rpa entfö

cknin

g

Svart pouch

SUBARU SHOP

MODELLNAMN

13 f unk tion er

Multitool Grip är ett gediget Multiverktyg i rostfritt stål med 13 funktioner. Levereras i en snygg presentförpackning samt en svart pouch. Verktyget har anodizerade aluminiumdetaljer som ger en exklusiv känsla. Finns i lager på

SUBARUSHOP.SE +46 40-631 22 00

www.subarushop.se

SUBARUSHOP@BRANDEM.SE A L L T H E W AY  

29


SRVD är dina extra ögon åt sidan och bakåt Subaru EyeSight är systemet som håller koll på trafiken framför bilen. För två år sedan lanserades Subaru Rear Vehicle Detection, som tar hand om de andra vinklarna och kör filbyten säkrare. Sensorerna sitter innanför den bakre stötfångaren och känner av bakomvarande och upphinnande trafik. Systemet är radarbaserat och har tre funktioner. SRVD lanserades i Levorg 2016 och finns numera även i Outback, WRX STI och nya Subaru XV.

Rear Cross Traffic Alert Funktionen varnar för korsande trafik bakom bilen. Sensorerna läser av vägen 70 meter åt både höger och vänster i en sju meter bred ”gata”. Systemet aktiveras så snart föraren lägger i backväxeln. RCTA hjälper föraren när hen ska backa ur en trång gränd, parkeringsruta eller när sikten på annat sätt är skymd. Sensorerna är så känsliga att de även upptäcker fotgängare eller ett litet barn på cykel.

Filbytesassistans Systemet läser av vägen 70 meter bakåt i 75 graders vinkel och varnar på samma sätt med signal i backspegeln för snabbt upphinnande trafik i båda körfälten. Om upphinnande bil kör 10 km/h fortare än du kommer assistansen att varna när bilen är mindre än 12,5 meter bakom dig och om hastighetsskillnaden skulle vara 40 km/h eller mer, varnar systemet redan vid 50 meter.

Döda-vinkel-varning Föraren uppmärksammas med en orange signal i backspegeln om en bil finns i det körfält föraren avser byta till. Skulle föraren slå till körriktningsvisaren kommer signalen att blinka snabbare. Varningen är aktiv från 10 km/h och varnar tills det andra fordonet passerat.

SUBARU REAR VEHICLE DETECTION Precis som Subaru EyeSight är Subaru Rear Vehicle Detection ett assisterande system som hjälper föraren. Ingen teknisk utrustning befriar föraren från ansvar, men kan vara en värdefull hjälp om man skulle brista i uppmärksamhet eller av andra orsaker inte kan ha full uppsikt åt alla håll.

30  A L L

T H E W AY


HÄMTAT FRÅN FACEBOOK | SUBARU SVERIGE

SKILLNADEN MELLAN DRÖM OCH VERKLIGHET ÄR EN BRA FINANSIERINGSLÖSNING!

FRÅGA OSS OM SUBARUKORTET - ETT KORT FULLT MED MÖJLIGHETER.

En perfekt bilaffär beror till stor del på hur finansieringslösningen ser ut. Subaru Finans ger dig möjlighet att äga/hyra den Subaru som passar just dina önskemål och krav. Vill du veta mer? Kontakta din säljare eller besök oss på subarufinans.se

A L L T H E W AY  

31


MEDALJREGN ÖVER SUBARU NORDIC ATT VARA SVERIGES BÄST PRESTERANDE GENERALAGENT OCH HA SVERIGES MEST NÖJDA BILÄGARE ÄR TVÅ AV SUBARU NORDICS MÅL. NÄR NU SÅVÄL AUTOINDEX SOM GA-ENKÄTEN PRESENTERATS, VISAR DET SIG ATT MAN ÄR SNUBBLANDE NÄRA.

I

AutoIndex slutade Subaru även i år på andra plats. Subaru-ägarna är lika nöjda i år som alla tidigare år och lojaliteten till varumärket är paradgrenen. Sedan 2007 har Subaru konstant intagit pallplatserna. Subarus resultat i AutoIndex är anmärkningsvärda – inte minst i det att märket placerat sig etta såväl 2007, 2009, 2010 och 2011. Subaru lyckades 2010 – som första märke någonsin – lägga beslag på förstaplatsen i undersökningens samtliga delmoment.

S

NÖJDA ÄGARE

H

ur väl man sköter sig som generalagent visar sig återkommande i MRF:s så kallade GA-enkät. Även här kunde Subaru kvittera ut en silvermedalj. GA-enkäten är återförsäljarnas betyg på sin generalagent och även här har Subaru en fin svit av pallplatser – om än ingen vinst ännu. Marginalen till årets vinnare (Volvo) var dock hårfin.

NÖJDA ÅTERFÖRSÄLJARE

SKICKLIG SKICKLIG MEKANIKER MEKANIKER

om grädde på moset kan också noteras att Subaru Nordic utbildat och certifierat två av Europas tre bästa Subaru-tekniker. Vid Subaru European Technical Competition, som avgjordes i Bryssel innan sommaren, placerade Tommi Vuori från Finland och Pontus Lindén från Sverige sig på andra respektive tredje plats. Båda har därmed kvalificerat sig till den globala finalen som avgörs i Japan i november.

Pontus Lindén Tommi Vuori

32  A L L

T H E W AY

– Resultaten visar att vi lyckas leva upp till såväl våra kunders som våra handlares högt ställda förväntningar. Vårt mål är självklart att knipa bägge förstaplatserna, men konkurrensen är stenhård, säger John Hurtig, varumärkesdirektör på Subaru Nordic AB.


UPPTÄCK NYA VÄGAR.

– MED RÄTT TRYGGHET.

Du och din Subaru delar både äventyr och vardag. Därför finns Subaru Försäkring, med bland annat unik självriskreduktion på 3 000 kronor på Vagnskadegarantin och endast originaldelar vid reparation. Alltid med snabb service och till ett riktigt bra pris.

Byt försäkring nu! På subaruforsakring.se får du prisförslag direkt, och upp till 300 kronor rabatt när du tecknar försäkring. Du når oss också på 08-541 702 55.

MAXAD FÖR DIN SUBARU.

A L L T H E W AY  

33


Nya EasyStart Web: www.eberspaecher.se

VARMT OCH ISFRITT OAVSETT VAR DU ÄR ELLER VAR BILEN ÄR PARKERAD Vår parkeringsvärmare ger dig mer komfort: en förvärmd och säker bil med isfria rutor. Den drivs av bilens eget bränsle och fungerar utan tillgång till eluttag. Med den nya webbaserade kontrollenheten, EasyStart Web, kan värmesystemet styras från vilket avstånd som helst via din smartphone, surfplatta eller dator.

A WORLD OF COMFORT


TRÄDGÅRD

Subaru störst i Världen på fyrhjulsdrift

SUBARU ÄR SYNONYMT MED FYRHJULSDRIFT OCH NU KAN MAN OCKSÅ STOLTSERA MED ATT VARA DET BILMÄRKE SOM SÄLJER ALLRA FLEST FYRHJULSDRIVNA BILAR I HELA VÄRLDEN. Subaru lanserade sin fyrhjulsdrift 1972 i Leone kombi och har under 45 år varit unika i Bilvärlden med att helhjärtat utnyttja fördelarna med drivlinetypen. Förra året passerade Subaru en miljon tillverkade bilar per år och när fjolårsstatistiken summerats på detaljnivå står det klart att Subaru nu är störst i Världen på fyrhjulsdrift.

Hela 99,3 procent av alla tillverkade Subaru har fyrhjulsdrift som standard. Endast sportcoupén Subaru BRZ är undantaget som bekräftar denna regel. På Världsmarknaden står Subaru för hela 15 procent i det fyrhjulsdrivna segmentet. Med nästan en miljon sålda fyrhjulsdrivna bilar är det en bra bit ner till nummer två.

Audi sålde förra året 25 procent färre och ett annat märke som är intimt förknippat med fyrhjulsdrift – Land Rover – sålde knappt hälften så många.

Christer Blomdell ny vd för Subaru Nordic Christer Blomdell är sedan 1 juli verkställande direktör för Subaru Nordic. Han efterträder Torbjörn Lillrud som, efter 14 år i vd-stolen, nu övergår till andra uppgifter inom IM Group. Christer Blomdell började på Subaru Nordic för tio år sedan som ekonomidirektör och har under de senaste åren även varit vice vd i bolaget han nu tar över vd-skapet i. Detta ger kontinuitet och den nya ledningen

kommer vidareutveckla verksamheten i samma anda som gjort vårt varumärke så framgångsrikt. – Det känns oerhört spännande att få ta över just nu. De kommande åren kommer att innebära helt nya utmaningar för bilindustrin och vi kommer under de närmaste två åren att lansera en rad nya modeller och tekniker för framtiden, säger Christer Blomdell, nytillträdd vd för Subaru Nordic.

A L L T H E W AY  

35


REKLAMFILM | BEHIND THE SCENES

Så gjorde vi reklamfilmen ”Trädet” för Subaru Outback TEXT & FOTO: JONAS SÖRENSSON, WAY CREATIVE FILM AB

U

ppdraget var ett göra en reklamfilm där Subaru Outback blir hjälten i vardagen. Med fyrhjulsdrift som standard är du alltid förberedd. Filmen spelades in på en skogsväg utanför Lund i Skåne den 18 april mellan 21:00 på kvällen och 06:00 på morgonen. Regnet skapades av en professionell ”regnmakare” från Danmark som kom med tankbil fylld med 10 kubikmeter vatten och all teknisk utrustning för att skapa ett realistisk film-regn. Förutom att det var sent, mörkt och tungt så var det kallt på natten. Kylan skapade

problem då regnvattnet frös till is. Inför varje ny tagning var vi tvungna att skrapa bort isen från all teknisk utrustning, grenar och bilen. Det var såklart en utmaning att få trädstammen på plats eftersom den var stor och otymplig. Men väl på plats så gick det väldigt smidigt. Varje gång vi flyttat den med Outbacken så drog vi tillbaka den med en Forester. Totalt drogs trädstammen fram och tillbaka ca 30 gånger under natten.

Det är fascinerande hur mycket tid och arbete det krävs för att göra en reklamfilm på endast 30 sekunder 36  A L L

T H E W AY


Säker körning FILMFAKTA

PRODUCENT: Way Creative Film AB PROJEKTLEDARE: Jonas Sörensson REGISSÖR: Joachim Hedén

        Se filmen!

WS31

KW31

WinterCraft WS31. Nordiskt dubbdäck för SUV och 4x4. Stabilt däck med symmetrisk mönsterdesign samt oregelbunden placering av dubb ger optimalt grepp vid snö och is. I’zen KW31. Nordiskt friktionsdäck med maximalt grepp och utmärkt bromsförmåga på snö och is. Stabil kurvtagning och manövreringsförmåga. Forcerar snö och is med kraftigt designad skuldra.

www.dawadack.se A L L T H E W AY  

37


ETT ELEKTRISKT BILVÄRMESYSTEM MINSKAR SKADLIGA UTSLÄPP MED UPP TILL 71% GÖR EN INSATS FÖR MILJÖN - INSTALLERA BILVÄRMESYSTEM FRÅN DEFA Med 70 års utveckling och tillverkning vet vi vad som krävs av ett bilvärmesystem. En nyligen utförd studie har visat att ett komplett elektriskt bilvärmesystem sänker både de skadliga utsläppen och bränsleförbrukningen i jämförelse med en kallstartad bil*. Ett komplett elektriskt bilvärmesystem består av motorvärmare, kupévärmare & batteriladdare. Tillsammans med din smartphone kan bilvärmesystemet programmeras att starta automatiskt, så att bilen är varm och batteriet fulladdat när du behöver den.

KUPÈVÄRMARE Ingen frost på rutorna Varm kupé Lägre belastning på motorn Lägre utsläpp

MOTORVÄRMARE Lägre utsläpp Lägre bränsleförbrukning Mindre motorslitage

Läs mer på WWW.DEFA.COM *Studie utförd av VTT, en oberoende forskningscentral i Finland. 38  A L L

T H E W AY

BATTERILADDARE Säker start Längre livstid på batteriet Lägre utsläpp vid kallstart Lägre belastning på motorn Lägre bränsleförbrukning

STYRSYSTEM Energieffektiv uppvärmning Styr bilvärmesystemet från mobilen Automatiskt start ger varm bil & laddat batteri i rätt tid


Säkraste bilen någonsin NYA SUBARU XV HAR SLAGIT REKORD I SÄKERHET VID TESTER HOS JNCAP OCH ERÖVRAT DEN HÖGSTA POÄNG SOM NÅGONSIN UTDELATS.

I

april meddelades att nya Subaru XV och Impreza tilldelats ”2016-2017 Grand Prix Award” för den högsta noterade säkerhetsrankingen (199,7 poäng) någonsin i Japanska NCAP. Utmärkelsen går väl i linje med Subarus målsättning att bygga Världens säkraste bilar och visar att företaget är på god väg att uppfylla denna vision. Subaru XV och Impreza belönades samtidigt med ett nyinstiftat ”Special Award” för sina omfattande och innovativa säkerhetsfunktioner.

A L L T H E W AY  

39


Tack för hjälpen I förra numret bad vi er läsare delta i vår läsarundersökning, samt ge oss tips och idéer om hur vi kan utveckla vår kundtidning. Vi fick många svar och många bra synpunkter. Det var speciellt en historia vi fastande för och den har vi belönat med 2 st Subaru mountainbikes. Stort grattis till Ida Olsson. Vinnarbidraget kan du läsa nedan och Ida finns presenterad på nästa uppslag.

D

agen då jag blev ägare av en Subaru Legacy visste jag inte riktigt vad jag hade att vänta mig. Jag hade hört att Subaru skulle ha en grym fyrhjulsdrift och detta skulle ju komma väl till pass uppe i Jämtlandsfjällen där jag bodde i ett par år. Det dröjde inte länge innan Subarun sattes på prov, då jag vid en brant och lerig båtnedläggningsplats skulle köra ner och dra upp en båt. Jag hade med mig min pojkvän som hade en suv av ett annat märke och också hade fyrhjulsdrift, men den bilen bara slirade djupare och djupare ner i leran. Vi fick koppla av båten och byta till min Legacy.

Senare kom vintern och jag och min pojkvän bodde i en stuga i skogen på en höjd. Det var en 300 meter lång väg uppför och vi hade ingen som plogade vår väg utan vi förlitade oss helt på våra bilar. Den första bilen som gav upp var åter igen min pojkväns suv av ett annat märke som gång på gång fastnade, slirade ner i diket eller bakåt. Vi ägnade timmar åt att gräva upp den ur snön! Jag kände mig så himla trygg och cool när jag hade slutat jobbet och kom hem med min Subaru. Jag la helt enkelt i lågväxeln och körde bilen lugnt och stadigt över is, slask och djup snö hela vägen fram till stugan. Bredvid mig i diket låg suven och blängde på mig med stor avundsjuka. Jag är Subaru-frälst!

40  A L L

T H E W AY

FOTO: IDA OLSSON

Varför tog vi för givet att Legacyn inte skulle klara jobbet kan man ju undra i efterhand? Jag tror jag oroade mig för att bilen skulle vara för låg för ändamålet eller för svag för att den var mindre, men icke. Jag la i lågväxeln och utan problem tuggade sig bilen igenom leran både uppför och nedför.


STOPPAR DIG I TID.

NYA NOKIAN HAKKAPELIITTA 9 ®

UNIK PATENTERAD DUBBTEKNIK De nya Nokian Hakkapeliitta 9-däcken har ett unikt grepp med två olika dubbtyper. Dubbarna gör att greppet anpassas på bästa sätt i alla vinterförhållanden. Lika enkelt som om naturen själv stått för utvecklingen. nokiantyres.se A L L T H E W AY  

41


VINNARE I KUNDUNDERSÖKNINGEN | IDA OLSSON

VILL DU OCKSÅ BLI ÄGARE TILL EN SUBARU-CYKEL? Beställ hos din återförsäljare. TILLVERKARE Crescent. REK. PRIS 6.000 kr. ANTAL VÄXLAR 24. RAMSTORLEK 48 cm: 165-185. FÄRG Svart Matt. RAM Aluminium.FRAMGAFFEL Dämpad, SunTour XCT V4 HLO. BAKVÄXEL Shimano® Acera®. FRAMVÄXEL Shimano® TX-800. VÄXELREGLAGE Shimano® M310®. DÄCK Kenda 27,5X2.1”. HJUL/FÄLG Aluminium DB, Aluminium. BROMSAR Hydraulisk skivbroms. Shimano 355. SADEL Spectra. SADELSTOLPE TEC Aluminium 27,2 mm. HANDTAG D2 Kraton/Gel,

42  A L L

T H E W AY


FOTO: IDA OLSSON

MINI-INTERVJU VEM ÄR DU? Jag heter Ida och är en naturintresserad, glad tjej som älskar att vara ute och utforska i skog och mark. Jag driver ett större Instagramkonto under namnet ISKOGOCHMARK där jag inspirerar tusentals människor med naturfotografier och mina små och stora äventyr i skogen. BOR i Karlstad med sambo och hund. VILKEN SUBARU KÖR DU IDAG? Subaru Legacy. VILKEN ÄR DIN DRÖMSUBARU? Det står mellan Outback och Forester. Någon av dessa blir det garanterat i framtiden.

STYRE TEC Aluminium. STYRSTAM TEC Aluminium. VEVPARTI Shimano FC-TY701® 42x34x24, 170 mm. KEDJA Spectra/KMC Z72. KEDJEKRANS Shimano® HG-200 12-32. PEDALER Spectra, nylon med stålkrage. VIKT 14.42 kg

DRÖMRESEMÅL? Jag drömmer om att åka genom hela Norge med bil och utforska vackra platser. FAVORITAKTIVITET? Jag älskar att vara ute i naturen. Sedan spelar det egentligen mindre roll vad jag gör ute. Jag tycker om att känna att jag lever och andas frisk luft!

A L L T H E W AY  

43


MER FRÅN FACEBOOK | SUBARU SVERIGE

Värm bilen från telefonen! Ställ in avresetiden med mobilen, så är bilen varm och skön när du ska åka. Med appen skapar du enkelt veckoscheman för när bilen ska vara startklar och systemet beräknar själv hur mycket tid som krävs för att bilen ska vara lagom varm när det är dags att åka. Du kan även använda appen som fjärr­ kontroll och starta värmaren direkt. Appen kommunicerar via Bluetooth och har en räckvidd upp till 20 meter från bilen beroende på omgivningen.

Tre års garanti Du får tre års garanti på system och installation när du väljer Calix vid köp av din nya Subaru.

www.calix.se 44   ALL THE

W AY

Ett varmt mottagande


VI PÅ SUBARU | PONTUS JOHANSSON

Notorisk singel som hoppas på napp PONTUS JOHANSSON JOBBAR PÅ SUBARUS CENTRALLAGER I MALMÖ. EN SANN OUTDOOR-KILLE SOM BLEV FISKEBITEN AV

D

EN REN TILLFÄLLIGHET.

römfisket är inte särskilt glamoröst – även om djuphavsfiske står ganska högt upp på listan. Skulle Pontus få för sig att lämna skogen för lite cityliv, blir det sannolikt en tur till Olympia i Helsingborg för att stötta HIF i kampen att ta sig tillbaka till Allsvenskan.

Längtan ut till skog och mark är förmodligen extra stor om man jobbar inomhus. Till skillnad från de flesta gör Pontus verklighet av denna längtan. Vi snackar inte camping med alla bekvämligheter inom räckhåll, utan ren och skär vildmark. Inga tält, inga gasolkök och knappast någon

Porta-Potti. Naturen bidrar med material till såväl vindskydd som eldstad och erbjuder lösningar till det mesta i övrigt. Det var under en kanottur för flera år sedan som fisket blev en del av kompisgängets outdoor-liv. – Det var väldigt spontant och primitivt. Egentligen utan riktiga redskap, men känslan att själv fixa maten var fantastisk, säger Pontus. Sedan dess har fritiden präglats allt mer av själva fisket och intresset har växt i takt med utrustningen. Någon materialsport har det trots allt inte blivit och drömmen att fiska Blue Marlin i USA lär förbli en dröm under flera år framöver. Nej – drömfisket finns på närmare håll än så.

– Det finns en närmast okänd fisk på västkusten. Inte särskilt stor, men skygg, stridsvillig och svårfångad. Att fiska efter Multe är något jag verkligen är sugen på att testa. Trots att Pontus bor i en kuststad är havsfiske inte favoriten. Trivs man i naturen är det insjöarna som lockar och ska fisket vara optimalt är det bottenmete som gäller. – Otroligt avkopplande och väldigt effektivt. Det går ju knappast att porträttera en storfiskare utan att fråga … – Det var en öring på 4,5 kilo – tagen från land i vadarstövlar med skeddrag. Med den biologiska klockan tickande mot 40-slaget finns det förvisso en annan fångst som lockar. – Jo, det är klart. Men – då får man nog bege sig till Helsingborgs mer centrala fiskevatten och där är jag inte så ofta.

A L L T H E W AY  

45


Nya aktörer i vårt nätverk UNDER DE SENASTE MÅNADERNA HAR DET SKETT EN DEL FÖRÄNDRINGAR INOM SUBARUS ÅTERFÖRSÄLJARKÅR. VI VILL KORT INFORMERA OM VAD SOM SKETT OCH SKA SKE DEN NÄRMASTE TIDEN.

EKSJÖ Eksjö Motorcentrum är ny återförsäljare samt verkstad. Startade i juli.

ESKILSTUNA Eskilstuna Fordon är ny återförsäljare och verkstad sedan i maj.

GÖTEBORG Auto Lounge är utsedd till ny återförsäljare och verkstad i Kungsbacka. Auto Lounge har försäljning i tillfälliga lokaler fram tills att man under våren 2018 färdigställt sin nya försäljningslokal i anslutning till verkstaden. Mölnlycke Bil är utsedd som ny återförsäljare och verkstad exklusivt för Subaru på Sisjöns industriområde i Göteborg. De nya lokalerna beräknas klara under oktober.

46  A L L

T H E W AY

HABO Runes Bil i Habo är ny återförsäljare och startar i september. Hallbergs Bilservice är ny verkstad och startar samtidigt med Runes bil.

SKÖVDE Svenska Motor i Götaland AB är ny återförsäljare samt verkstad. Startade i juli.

STOCKHOLM Torvalla Bil är ny återförsäljare. Torvalla Bil är sedan många år tillbaka Subaru-verkstad i Haninge och driver sedan en månad även Subaru-verkstad på Värmdö. Torvalla Bil kommer under september att starta försäljning i både Haninge samt i nybyggda lokaler som exklusiv Subaru-handlare på Värmdö.


Alltid nära

Du finner även närmaste återförsäljare eller verkstad på www.subaru.se eller 020 - 78 22 78 ALINGSÅS HANSSONBIL ARVIKA ROY ANDERSSON BILBOLAGET AVESTA BELINS BIL BENGTSFORS ROY ANDERSSON BILBOLAGET BOLLNÄS TUPPZ BIL BOR FINNVEDENS AUTOLACK BORLÄNGE MATS BILAR BORLÄNGE AUTOTJÄNST BORÅS AUTO 7H BURLÖV HEDIN BIL EKSJÖ NY ÅTERFÖRSÄLJARE EKSJÖ MOTORCENTRUM ENKÖPING BILFORUM ESKILSTUNA NY ÅTERFÖRSÄLJARE ESKILSTUNA FORDON FALKENBERG BILOPALEN GÄVLE DAHLBOMS BIL GÖTEBORG/KUNGSBACKA HOLMGRENS BIL GÖTEBORG/KUNGSBACKA NY ÅTERFÖRSÄLJARE AUTO LOUNGE GÖTEBORG/KUNGÄLV KONGAHÄLLA BILCITY GÖTEBORG/MÖLNLYCKE MÖLNLYCKE BIL GÖTEBORG/MÖLNLYCKE MÖLNLYCKE LACK OCH KAROSS GÖTEBORG/TAGENE HOLMGRENS BIL GÖTEBORG/VÄSTRA FRÖLUNDA HOLMGRENS BIL GÖTEBORG/VÄSTRA FRÖLUNDA HÖGSBO BILSERVICE HABO NY ÅTERFÖRSÄLJARE RUNES BIL HABO NY VERKSTAD HALLBERGS BILSERVICE HALLSTAVIK CEGERBLADS BIL HALMSTAD GP BIL HELSINGBORG AUTOTEKNIK HELSINGBORG BILPARTNER HOTING IVARS BIL HOTING IVARS BILSERVICE HUDIKSVALL SELLMANS BIL HUSKVARNA HOLMGRENS BIL HYLTEBRUK BILOPALEN HÄSSLEHOLM NEWMANBIL HÖRBY HÖRBY BIL OCH DÄCKCENTER JÖNKÖPING HOLMGRENS BIL KALMAR SMÅLANDS MOTOR KARLSKOGA HEDIN BIL KARLSKRONA BILEXPO KARLSTAD SVEMA BIL KATRINEHOLM MOTORKOMPANIET KIRUNA JAKOBSSON BIL KISA GRAHNS BILAR KLIPPAN BILPARTNER KRISTIANSTAD HEDIN BIL BILVARUHUSET LINDERÖD BÖRJESSONS BIL & TRAKTOR LINKÖPING BILBÖRSEN LULEÅ BOSSES BIL & MOTOR LULEÅ ÅKE ERIKSSON BIL LUND HEDIN BIL MALMÖ CONNY FIHNN BILSERVICE MALMÖ HEDIN BIL MARIESTAD BILCENTRUM I MARIESTAD NORRKÖPING TB BIL NYKÖPING STENBERGS BIL NÄSSJÖ HOLMGRENS BIL OSKARSHAMN SMÅLANDS MOTOR PITEÅ BILHALLEN RÄTTVIK BILTJÄNST OLLE GRUVRIS AB RÄTTVIK KENTS BILCENTRUM RÄTTVIK RÄTTVIKS BILSERVICE SJÖBO BILFIRMA THOR NILSSON SKELLEFTEÅ LOGART BIL SKÖVDE HOLMGRENS BIL SKÖVDE NY ÅTERFÖRSÄLJARE SVENSKA MOTOR SOLLEFTEÅ IVARS BIL SOLLEFTEÅ WINTERQVIST BILSERVICE SORSELE KARLSSONS BILSERVICE STOCKHOLM/AKALLA HEDIN BIL STOCKHOLM/BROMMA BROMMA BIL & MOTOR STOCKHOLM/GUSTAVSBERG DANNEVALL SERVICECENTER STOCKHOLM/GUSTAVSBERG NY ÅTERFÖRSÄLJARE TORVALLA BIL VÄRMDÖ STOCKHOLM/HANINGE LINDHOLM BIL STOCKHOLM/HANINGE NY ÅTERFÖRSÄLJARE TORVALLA BIL HANINGE STOCKHOLM/KUNGSÄNGEN BILFORUM STOCKHOLM/NORSBORG LG BIL OCH MOTOR STOCKHOLM/SEGELTORP FORDONSMÄKLARNA STOCKHOLM/TÄBY RISBERGS BIL STOCKHOLM/UPPLANDS VÄSBY TUREBERGS BILCENTER STORVIK ERIKSONS BIL & TRAKTOR STORÅ HUGO ERIKSSONS BIL SUNDSVALL BIL & MASKINSERVICE SUNDSVALL BILFOCUS SUNNE SUNNE BIL & MASKIN SÄVSJÖ NIFAB SÖDERTÄLJE MUSCLECARS SÖDERTÄLJE SÖDERTÄLJE AUTOCENTER TRANÅS GRAHNS BILAR TRELLEBORG HEDIN BIL UDDEVALLA NORES BILVERKSTAD EFTR UDDEVALLA ROY ANDERSSON BILBOLAGET UMEÅ ALL-BILAR UMEÅ BERGNERS BIL UPPSALA BEOS BILSERVICE AB UPPSALA RA MOTOR VARBERG ÄRLEBO BIL VETLANDA HOLMGRENS BIL VIMMERBY HOLMGRENS BIL VINSLÖV TOMMY NILSSONS BIL VISBY PG BILSERVICE VISBY VISBIL

l l l l l l l l l l l l l

0322-30 38 00 0570-72 74 00 0226-540 10 0531-719 90 0278-61 34 50 0370-65 01 35 0243-830 40 l 0243-160 10 l 033-20 52 50 l 040-53 48 00 l 0381-61 18 95 l 0171-381 20 l 016-542 38 00 l 0346-714 470 l 026-10 04 00 l 0300-555 50 l l l l l l

VÄNERSBORG VÄRNAMO VÄSTERÅS VÄXJÖ ÄLANDSBRO ÄLVDALEN ÄNGELHOLM ÖREBRO ÖRNSKÖLDSVIK ÖSTERSUND ÖSTERSUND

HANSSONBIL HOLMGRENS BIL LANDRINS BIL HÄLLA MOTORSPORT DAHLBOMS BIL BILVERKSTAN 195 BILPARTNER ÖBAB ULF NYLANDERS BILAR JEMTBIL IVARS BIL

l l l l l l l l l

l l l l l l l l l l l

0521-27 87 80 0370-69 44 00 021-18 51 00 0470-451 20 0611-610 90 0251-100 95 0431-821 50 019-10 87 20 0660-186 60 063-15 59 00 063-16 20 50

l l 0300-430400 l l 0303-20 86 00 l 031-88 05 25 l 031-88 05 20 l l 031-348 78 50 l l 031-45 64 56 l 031-47 35 80 l l 036-404 80 l 036-466 30 l l 0175-234 46 l l 035-18 68 00 l 042-16 18 47 l l 042-38 11 00 l 0671-71 30 00 l 0671-109 30 l l 0650-57 99 00 l 036-34 80 60 l 0345-186 60 l l 0451-38 40 00 l 0415-140 40 l l 036-34 80 00 l l 0480-42 50 00 l l 0586-364 50 l l 0455-30 97 60 l l 054-17 66 70 l l 0150-132 70 l l 0980-798 80 l l 0494-793 00 l l 0435-44 89 00 l l 044-781 77 00 l 044-34 02 31 l l 013-13 90 96 l l 0920-877 70 l 0920-20 31 20 l l 046-23 51 00 l 040-94 29 50 l l 040-671 11 00 l l 0501-710 70 l l 011-31 17 70 l l 0155-764 40 l 0380-51 43 01 l l 0491-76 82 00 l l 0911-141 35 l 0248-101 28 l 0248-127 50 l 0248-123 22 l l 0416-120 30 l l 0910-71 16 60 l 0500-10 30 00 l l 0500-38 17 00 l 0620-599 50 l 0620-141 70 l 0952-121 30 l l 08-505 692 00 l 08-684 044 50 l 08-570 278 00 l l 08-707 56 00 l

08-446 80 385

l l 08-707 58 00 l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l

08-581 73 415 08-531 759 60 08-88 00 00 08-54 44 34 40 08-51 00 52 00 0290-377 37 0581-406 20 060-55 44 16 060-56 90 40 0565-135 10 0382-127 45 08-88 00 56 08-55 44 00 55 0140-180 95 0410-481 00 0522-370 72 0522-65 32 00 090-327 70 090-70 23 80 018-69 30 30 018-18 28 80 0340-64 56 00 0383-76 30 00 0492-697 00 044-801 00 0498-21 01 20 0498-655 560

FÖRSÄLJNING VERKSTAD


DET BÄSTA STÄLLET ATT HITTA FORMEN ÄR PÅ EN LERIG SKOGSSTIG

Årets mountainbike-nyheter hittar du på crescent.se

ALLTID ACTION MED ENHJULSDRIFT Vi har mountainbikes för både proffs och motionär, för skogsvägen såväl som för den tekniska banan.

SE HELA MTB-SORTIMENTET PÅ CRESCENT.SE

Subaru magasin All The Way nr8  

Subaru Sverige