__MAIN_TEXT__

Page 1

&

STORT TEST AV AUTOBROMSSYSTEM 1

SUBARU OUTBACK – BÄST I TEST!

Särtryck från auto motor & sport, nr 10/2015

10/2015

1


TEST | AUTOBROMS

MERCEDES C-KLASS, FRÅN 312 900 KRONOR, DISTRONIC PLUS-PAKET MED BL.A. PRE SAFE-BROMSAR OCH AKTIVT FOTGÄNGARSKYDD KAN KÖPAS TILL FÖR 29 000 KRONOR.

F

VOLVO V60, FRÅN 259 500 KRONOR, CITY SAFETY INGÅR ALLTID, FÖR 14 900 KRONOR KAN MAN VÄLJA TILL DRIVER SUPPORTPAKETET MED BLAND ANNAT AKTIVT FOTGÄNGARSKYDD.

otgängaren är nästan 190 cm lång, bär alltid en svart jacka och blåa byxor och han släntrar över asfalten med en fart av cirka 1,4 meter per sekund. Genom sina former och kontrastrika färger är han lätt att känna igen för både mono- och stereokameror. Hans RCS (Radio Cross Section, radareko) motsvarar en normal människas och infraröda strålar studsar tillbaka med en våglängd på mellan 850 och 950 nanometer. Testbilen kör på den hasande mannen med området mellan den högra strålkastaren och kylaren och skakar om honom lite omilt. Detta gör inte så mycket för fotgängaren är gjord av plast. Magneter håller fast hans skor på en aluminiumplatta som dras över vägen av två tandade remmar. Dummyn är en av delarna i denna så kallade 4a-plattform, en anordning för test av system för fotgängarskydd.

58

10/2015

SUBARU OUTBACK, FRÅN 319 900 KRONOR. EYESIGHT ÄR STANDARDUTRUSTNING PÅ ALLA OUTBACK SOM SÄLJS NYA I SVERIGE.

4a-plattformen ingår i Euro NCAP-testerna och den används även av industrin, i interna försök. Vi har valt ut sex bilar med system för fotgängaridentifiering och fotgängarnödbromsning för att testa hur tillförlitligt de kan varna för och bromsa för att undvika en hotande kollision. Även om situationerna i det verkliga livet är mer komplexa än de vid dummy-försöken, visar testet hur pass verkningsfulla och långt gångna systemen är. Autonom körning är otänkbar utan väl fungerande fotgängarskydd. Bra sådana går sedan länge att få även till småbilar, inte bara till dyra lyxbilar. Till VW Up finns ett system med en lasersensor som registrerar området framför bilen i upp till 30 km/h. Gränsen går där eftersom sensorn bara kan se tio meter bort. Reagerar inte föraren, bromsar Folkan, i nödfall tvärnitar den. I Sverige tillhör detta standardutrustningen! I Nissan Qashqai varnar Safety Pack bara. Det kostar 5 000 kronor till utrustningsvarianten Acenta,


– VÄLJ RÄTT BIL! AUTOBROMSSYSTEM I SEX BILMODELLER

133 oskyddade trafikanter dog förra året i Sverige. I onödan? Fotgängarskydd i form av autobromsteknik hittar vi inte längre bara i lyxbilar. Vi testar tillförlitligheten hos sex City Safety-system, från dyrt till billigt. Text: Heinrich Lingner

VW UP, FRÅN 134 900 KRONOR, CITY EMERGENCY BRAKE INGÅR I STANDARDUTRUSTNINGEN.

MINI COOPER, FRÅN 180 000 KRONOR, DRIVING ASSISTANT I PAKET MED AKTIVT FOTGÄNGARSKYDD FÖR 9 400 KRONOR.

| Foto: Achim Hartmann NISSAN QASHQAI, FRÅN 179 900 KRONOR, SAFETY PACK MED FRONTKOLLISIONSVARNING OCH AUTOBROMS FINNS FÖR 5 000 KRONOR TILL UTRUSTNINGSPAKETET ACENTA. INGÅR I STANDARDUTRUSTNINGEN TILL N-TEC OCH TEKNA. GÅR EJ ATT FÅ TILL VISIA.

SÅ HAR VI TESTAT Vi har testat fotgängarskydden hos de här sex bilarna med hjälp av den så kallade 4a-plattformen på Bosch anläggning i tyska Boxberg. Där har en fotgängardummy fastsatt på en platta dragits med en viss hastighet så att den korsat bilarnas väg och körts på med den yttre delen av bilens front, ungefär vid strålkastaren. Hastigheterna vi valt är 30 respektive 50 km/h, för att likna dem i stadsmiljö. Detta test är svårt för bilarna att klara, eftersom det ger skyddssystemen väldigt lite tid att reagera. Det är dock en del av Euro NCAP-programmet.

FOTGÄNGARE TYP 4A I PLAST MED SVART JACKA OCH BLÅA BYXOR, EURO NCAP-STANDARD.

10/2015

59


men finns inte till den billigaste, Visia. Däremot ingår Safety Pack i utrustningspaketen N-Tec och Tekna. Tekniken består av ett 360-graders kamerasystem som känner igen hinder runt bilen och ska varna vid en hotande kollision. Och fungera även vid backning och vid korsande fotgängare. Nödbromsa kan den dock bara när den riskerar att köra in i en framförvarande bil eller annat rörligt föremål. Därför kan Nissanbilen inte genomföra hela fotgängartestet. Mer om det i Nissan-rutan. Då är Driving Assistant-paketet i Mini av bättre kaliber. För 9 400 kronor får man inte bara fotgängaridentifiering och nödbromsfunktion, utan även aktiv farthållare, trafikskyltsinformation och helljusassistans. Vilket är logiskt eftersom alla dessa assistanssystem använder samma sensorer. Dessutom är Driving Assist-paketet möjligt att köpa till redan från basversionen Mini One. I Sverige är Eyesight standardutrustning i Subaru Outback, i alla utrustningsalternativ, liksom den steglösa Lineartronic-lådan. Och priserna börjar på 319 900 kronor. Systemet arbetar med en stereokamera vars båda objektiv skannar av vägbanan via utrustning i backspegeln. Nu vidare till säkerhetssystemen i Volvo V60. Volvo är ju tillsammans med Mercedes pionjärerna när det gäller aktiv och passiv säkerhetsteknik i bilar.

MERCEDES C-KLASS • DISTRONIC PLUS-PAKET (29 000:-)

D

EN TOLKNINGSFRÅGA V ID DE FÖR STA FÖR SÖKEN med C-klass överraskar systemet. Först efter viss övning lyckas vi locka fram en bra funktion hos Pre Safe-bromsarna. Gåtans förklaring är att Mercedes lägger stor vikt vid att undvika fellarm. Vid minsta styr- eller gasrörelse utgår bilens dator från att föraren ska ta över kommandot och vara aktiv. Utvecklarens mål är att systemet inte ska irritera genom att gå igång i onödan. De automatiska bromsarna arbetar dock bra och tillförlitligt när bilen närmar sig ett stillastående objekt. Och testet visar att de sällan löser ut felaktigt.

Mercedes lyckades inte undvika en kollision med dockan i alla försök.

MINI COOPER • DRIVING ASSISTANT (9 400:-) ETT BRA OCH PRISVÄRT SYSTEM SOM INTE ÄR PERFEKT

MED ET T PR IS PÅ under 10 000 kronor tillhör Minis säkerhetssystem de billigaste i det här testet. Trots det lyckas bilen i de flesta fall dra ner krockhastigheten så långt att det inte skulle ha blivit några svårare skador vid en verklig olycka. När bilen kommer med yttre delen av fronten mot fotgängaren i 30 km/h håller Mini fortfarande en fart av 20,7 km/h ungefär två meter före kollisionen. Från 50 går det i 23 km/h på samma ställe. Det är bra värden, för det betyder att Mini kan stanna precis framför dummyn vid ideala förhållanden. Totalt sett ett system vi kan rekommendera.

60

10/2015

Minis system fungerar mycket tillförlitligt och bromsar i tid.

D


13 KM/H I RESTERANDE HASTIGHET HADE MERCEDES C-KLASS I SITT BÄSTA FÖRSÖK, TVÅ METER FRAMFÖR DEN GÅENDE DUMMYN. KVARVARANDE BROMSSTRÄCKA: 0,6 METER. Och den aktuella V60 har förstås en omfattande säkerhetsutrustning. City Safety-tekniken är alltid standardutrustning, för 14 900 kronor får man Driver Support-paketet. Det innehåller aktiv hastighetsreglering, köassistans och mängder av andra nyttigheter. Naturligtvis finns detta till alla modeller i V60-serien. Hos Mercedes kostar paketet Distronic Plus med Pre Safe-bromsar och aktivt fotgängarskydd 29 000 kronor. I det ingår i stort sett allt vad Mercedes har att erbjuda ifråga om säkerhetsutrustning. Från adaptiv

NISSAN QASHQAI • SAFETY PACK (5 000:-)

D

HÄR MÅSTE FÖRAREN TVÄRNITA

360-GR A DER SK A MER A N registrerar bara rörliga mål. Därför faller övningen med den stillastående dockan bort. När man kör mot fotgängaren i rörelse varnar Nissan oftast, men signalerna och lamporna i displayen är så diskreta att funktionen är tveksam. Systemet fungerar även vid backning, men markerar då endast att ett hinder finns bakom bilen. Trots det är Safety Pack prisvärt med sina 5 000 kronor. Det omfattar även andra funktioner som kollisionsvarning, dödavinkeln-assistans och intelligent parkeringshjälp.

Qashqai varnar, men föraren måste bromsa själv.

SUBARU OUTBACK • EYESIGHT (STANDARDUTRUSTNING)

D

KOMBIN MED ÖRNBLICK

WOW, DET TA Ä R IMPONER A NDE! Som den enda bilen i testet klarar Subarun att stanna i god tid varje gång. Man tror nästan att någon fjärrstyr den via satellit. Det spelar ingen roll vilken av de tre delgrenarna bilen ställer upp i, den är suverän i alla. I ett flertal fall stannar Outbacken redan före den andra mätpunkten, där den resterande hastigheten ska mätas två meter före hindret. Inte heller blir systemet negativt påverkat av att testföraren rycker i ratten eller hetsar med gaspedalen. Och det bästa av allt: Felaktiga larm förekommer nästan inte alls. Bara en gång bromsar Outbacken när det inte behövs, när en framförvarande bil som bromsat redan svängt av. Snabbast bromsar Subaru, oftast mer än en halvmeter före dummyn.

10/2015

61


50 KM/H ÄR DEN HÖGSTA TESTADE HASTIGHETEN. MINSTA BROMSTRÄCKA FRÅN DEN FARTEN ÄR 9,7 METER, SÅ LÅNGT I FÖRVÄG MÅSTE SYSTEMEN TÄNKA.

VOLVO V60

D

• DRIVER SUPPORT (14 900:-) VÄL FUNGERANDE SYSTEM MED TYDLIG VARNING

EN ELLER A NNA N OFÖR KL A R LIG miss gör även Volvon och den reagerar inte på den promenerande dummyn vid alla försök. Detta är dock undantag och efter omstart och en kort kalibreringstur är bromsassistansen åter i god form och den varnar i tid för den kommande smällen. Då drar den ner farten så bra att den antingen stannar före hindret (vid 30 km/h) eller bara nuddar dockan lätt (vid 50 km/h). Systemet arbetar mycket tillförlitligt även vid stillastående hinder. Att Volvo har mogna och välutvecklade assistanssystem visar sig också genom att onödiga och nervösa felvarningar är sällsynta. V60 klarar nästan alltid av att stanna i tid.

VW UP • CITY EMERGENCY BRAKE (STANDARDUTRUSTNING) KOSTNADSFRITT SYSTEM MED BEGRÄNSAD VERKAN

EN AV HEMLIGHETERNA med ett bra assistanssystem är sensorernas räckvidd. Den som kan överblicka en längre vägsträcka kan reagera tidigare än den som bara kan se tio meter från tåspetsarna. Att City Emergency Brake blir bättre med sjunkande hastighet beror alltså på att sensorerna inte kan se längre än just tio meter. Vid 30 km/h ger Up dummyn en ordentlig stöt. Den kör i sitt bästa försök fortfarande 23,6 km/h två meter före kollisionen, ett rätt mediokert resultat. Däremot arbetar Systemet mycket säkert och tillförlitligt vid 25 km/h. Då står alltid dockan upprätt vare sig den går eller är stillastående. Bra för till exempel gator med lekande barn.

62

10/2015

Vid 30 km/h får dockan en ordentlig kyss av Folkan.

D


RESULTAT Mercedes C-klass

Mini Cooper

Nissan Qashqai

Subaru Outback

Volvo V60

VW Up

TESTMOMENT

10–15 km/h, stående hinder 30 km/h, rörligt hinder 50 km/h, rörligt hinder BETYG Testet är gjort på Boschs testcentrum i Boxberg, med hjälp av 4active Systems.

AUTOBROMS TILLGÄNGLIGT AUDI A3, A4, A5, A6, A7, A8 AUDI S4, S5, S6 AUDI RS 4, RS 6 BMW i3, i8 BMW 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 BMW X1, X3, X4, X5, X6 FIAT 500L FIAT PANDA FORD B-MAX, C-MAX, GRAND C-MAX FORD FIESTA FORD FOCUS FORD TOURNEO CONNECT FORD GRAND TOURNEO CONNECT FORD TOURNEO COURIER FORD KUGA FORD MONDEO HONDA CIVIC HONDA ACCORD HONDA CR-V JAGUAR XF JAGUAR XJ LEXUS CT LEXUS IS LEXUS GS LEXUS LS LEXUS NX LEXUS RX MAZDA CX-5 MAZDA 3 MAZDA 6 MERCEDES B, C, CLA, CLS, E, GLA, S MITSUBISHI OUTLANDER NISSAN PULSAR NISSAN QASHQAI NISSAN X-TRAIL PEUGEOT 308 SEAT MII SEAT LEON SKODA CITIGO SKODA FABIA SKODA OCTAVIA SUBARU OUTBACK TOYOTA AVENSIS TOYOTA LAND CRUISER TOYOTA PRIUS, PRIUS+ VOLKSWAGEN UP VOLKSWAGEN POLO VOLKSWAGEN GOLF VOLKSWAGEN GOLF SPORTSVAN VOLKSWAGEN CC VOLKSWAGEN PASSAT VOLKSWAGEN PHAETON VOLKSWAGEN TOUAREG VOLVO V40 VOLVO V40 CROSS COUNTRY VOLVO S60, V60 VOLVO S80 VOLVO V70, XC70 VOLVO XC60 VOLVO XC90

««««« « « «««

4

AUTOBROMS STANDARD PÅ NÅGON MODELLVARIANT AUDI A8 FORD TOURNEO CONNECT FORD GRAND TOURNEO CONNECT FORD TOURNEO COURIER FORD MONDEO HONDA CIVIC LEXUS CT LEXUS IS LEXUS GS LEXUS LS LEXUS NX LEXUS RX MAZDA CX-5 MAZDA 3 MAZDA 6 MERCEDES B, C, CLA, CLS, E, GLA, S MITSUBISHI OUTLANDER NISSAN PULSAR NISSAN QASHQAI NISSAN X-TRAIL PEUGEOT 308 SKODA CITIGO SKODA FABIA SUBARU OUTBACK TOYOTA LAND CRUISER TOYOTA LAND CRUISER V8 VOLKSWAGEN UP VOLKSWAGEN POLO VOLKSWAGEN GOLF VOLKSWAGEN GOLF SPORTSVAN VOLKSWAGEN CC VOLKSWAGEN PASSAT VOLKSWAGEN PHAETON VOLVO V40 VOLVO V40 CROSS COUNTRY VOLVO S60, V60 VOLVO S80 VOLVO V70, XC70 VOLVO XC60 VOLVO XC90

««««« ««««« ««« « ««««« « « ««««« «««« « «««««

2

6

1

««««« ««««« ««« ««« ««« «««« «««

2

4

0 KM/H HÖLL SUBARU OUTBACK ALLTID FRAMFÖR FOTGÄNGAREN. SOM ENDA BIL I TESTET UNDVEK DEN ALL DUMMY-KONTAKT. DÄRMED BLEV DEN TESTVINNARE. farthållare till vägkorsningsassistans. Avslutningsvis dras dummyn med den svarta jackan över körbanan ännu en gång. Subarun rusar mot dockan i 50 km/h. Föraren reagerar inte, men det gör Outbacken – och hinner stanna. Dummyn släntrar vidare. Mellan Subarufronten och den gåendes knäskålar skulle en VW Up få plats att köra förbi. Det är så bra att det inte ens går att få fram något mätvärde. Orsaken är att Subarun står två meter ifrån utrustningen som ska mäta hastigheten. Dummyn går vidare i maklig takt. Resultaten av testet ser du i resultattabellen. SUMMERING: DET EN BRA BIT KVAR TILL PERFEKT FUNKTION Saken är klar: Subaru Outbacks stereokamera i Eyesight gick inte att bringa ur fattningen i någon av testgrenarna. Bilen bromsade i så god tid att den stannade en bra bit framför dummyn – varje gång! Men fotgängarskyddet och bromsarna fungerade nästan lika bra i Volvon. Den reducerade hastigheten så pass mycket att ett potentiellt olycksoffer inte skulle ha fått några allvarliga skador. Minin var lika bra, även den lyckades få ner farten till en acceptabel nivå vid nästan varje tillfälle. Det prisvärda systemet i VW Up reagerade lite tvekande vid 30 km/h, men fungerade bra i lägre hastighetet mot stående hinder. Nissan Qashqai är ett specialfall, eftersom den inte bromsar bilen, bara varnar. Det gör den ganska försagt med ett återhållet pipande och ett rött blinkande på displayen, vilket begränsar verkan. Även Mercedes är annorlunda, dess system är så finslipat och felsäkert att det i testscenariot på övningsfältet bara gick igång när föraren inte reagerade över huvud taget.

10/2015

63


SUBARU Nordic AB (Maj 2015)

Profile for Subaru Nordic

Outback - Auto motor & sport  

Särtryck

Outback - Auto motor & sport  

Särtryck