Page 1

MAGASINET FOR SUBARUEIERE 2011 • 22 årgang Nummer 02

VENTILEN • Nye SUBARU XV • Tokyo Motor Show • Subarus nye sponsorprofiler


Vi siterer noen av presseoverskriftene om Subaru XV etter lanseringen i Frankfurt: • Denne SUV-en kan bli en Norges-favoritt • Ny norgesbil fra Subaru • Ny folke-SUV perfekt for norske forhold Nå ser vi fremover! Subaru fabrikken er i full gang etter tsunamien, og har den siste tiden vist frem spennende konseptbiler og produksjonsklare modeller som er på vei til Norge i disse dager. Først ut er vår nye stolthet i C-segmentet, nye Subaru XV. Norges Subaru forhandlere var de første forhandlerne i verden som fikk se nye XV rett før den ble vist på bilutstillingen i Frankfurt høsten 2011. I disse dager kommer den til Norge, og her er to sitater som bidrar til at vi gleder oss: «Ny Norgesbil fra Subaru» sier Vi Menn Bil, «Ny folke-SUV, perfekt for norske forhold» uttaler Dagbladet.no. I denne utgaven av Ventilen viser vi naturligvis frem vår XV, men vi har også andre spennende nyheter som sportsbilen BRZ og konseptbilen Subaru ATC som nylig ble vist frem på bilutstillingen i Tokyo. Videre presenterer vi våre nye idrettsprofiler som skal bidra til å profilere Subaru på en Ustoppelig måte. Sist, men ikke minst kan du lese om vår minste modell, Subaru Trezia som erstatter Subaru Justy. Vi ønsker alle Subaru venner en riktig god jul, og et Ustoppelig godt nytt år!

Subaru VENTILEN

er et kundemagasin fra Subaru Norge AS Redaksjonens adresse

En crossover Subaru XV er en helt ny bilmodell for Subaru som føyer seg godt inn i det stadig voksende C-segment crossover-markedet. Bak utviklingen av nye Subaru XV ligger tanken om en stilfull, men også tøff utseende bil, som i tillegg til å være en sikker og komfortabel personbil også innehar de viktige detaljene som bør være i en SUV – permanent firehjulsdrift og høy bakkeklaring.

SUBARU NORGE AS, Postboks 33, 1483 Skytta Ansvarlig redaktør: Stian Thrane – stian.thrane@subaru.no Redaksjonsleder: Tom Haanshuus Skribenter:

Tom Haanshuus

Svein Sæbø

Stian Thrane

Design & layout: Follotrykk AS Trykk:

Follotrykk AS

Opplag:

44.000

2

Moderne karosseriformer Subaru XV leveres som en 5-dørs kombi/stasjonsvogn, og den nye modellen har en lengde på 4450 mm – noe som er nesten identisk med dagens Impreza-modell. I forhold til Impreza er den nye modellen både bredere (+ 40 mm), høyere (+ 100 mm) og har lengre akselavstand (+ 15 mm). Det er i grunn lettest å sammenligne den nye SUBARU XV med dagens Impreza. Men mange eiere av tidligere Subaru Forester modeller, og som synes dagens Forester er i litt største laget for sitt behov, vil trolig finne den ideelle partner i nye Subaru XV. Her følger en liten sammenligning av strategiske mål på Forester modeller fra 2008 og litt eldre med den nye SUBARU XV (Forester målene står i parentes): Lengde: 4450 mm (4450-4485 mm) Bredde 1780 mm (1735 mm) Høyde: 1570 mm (1590 mm inkl. takrails) Akselavstanden er: 2635 mm (2525 mm) Som man ser av dimensjonene til den nye Subaru XV og tidligere Forester-modeller, er modellene nærmest identiske.

www.subaru.no


Den helt nye

Subaru XV

Rommelig og enkel adkomst Om vi sammenligner med nåværende Impreza, er det i SUBARU XV lagt stor vekt på å øke romfølelsen og plassen i kupéen uten å øke bilens totallengde. Den fremre A-stolpen er foruten å være smalere, også i nedre kant flyttet 200 mm lengre frem - noe som gir bedre sikt (mindre blindsone) og større døråpning foran. Ved siden av lavere dørterskler, hevet setehøyde på forsetene og større døråpning, gjør dette at inn- og utstigningen av bilen blir mye behageligere og lettere. Også den høye bakkeklaring på hele 220 mm – best blant stort sett alle crossovere og SUVer – bidrar til en høyere sitteposisjon. Med en lengre akselavstand er benplassen for baksetepassasjerene blitt enda bedre, og bredden innvendig er øket noe som gir bedre albuerom både for de som sitter foran, og ikke minst for de i baksetet. Selve baksetehøyden er for øvrig hevet 20 mm i forhold til dagens

Impreza i tillegg til at den høyere bakke­ klaringen som også bidrar til en høyere sitteposisjon. For ytterligere å skape en god romfølelse og god sikt, er hele dashbordet senket i forhold til dagens Impreza med 50-80 mm og har fått et flatere design. Vi kan legge til at dashbordet og andre interiørdetaljer som sidepaneler på dørene, er trukket med en myk polstring som gir maksimal kvalitetsopplevelse. Sidevinduenes nedre kant er også lavere, slik at sikten og romfølelsen blir optimal. Sidedørene er nå “rettere” – ikke så buet som tidligere – noe som letter inn- og utstigningen av bilen på trange parkeringsplasser hvor man ikke får åpnet dørene mer enn litt “på gløtt”. Det er mange oppbevaringsrom som seg hør og bør i en crossover. Det er oppbevaringsplasser i midtkonsollen, det er en tak-konsoll med plass til briller, lommer i alle

www.subaru.no

sidedørene med flaskeholdere og det er koppholdere på midtkonsollen. Alle vil finne seg til rette på korte og lange kjøreturer.

Godt sikt Det å kunne se godt i alle retninger er et godt bidrag til den aktive sikkerheten. Alle dørstolper er laget så smale som overhodet mulig, og sidespeilene er montert på selve fordøren, og er i tillegg 20 % større enn på dagens Impreza. I denne forbindelse kan vi også nevne detaljer som de nye vinduspusserbladene foran som har et lukket design – de tar mindre plass i synsfeltet og gir bedre sikt. Spylerdysene til frontruten gir ikke de tradisjonelle strålene, men frontruten får en bred ”dusj” fra de to dysene, noe som dekker nesten hele frontruten og gir en bedre rengjøring og lavere forbruk av spylervæske. Varmetråder i nedre kant av frontvinduet bidrar til at ising på vinduspusserne ved

3


En helt ny 2,0 liters bensinmotor ble lansert i 2011-modellen av Forester, og denne leveres nå også i XV, og i tillegg kommer en helt nyutviklet 1,6 liters bensinmotor. For å oppnå enda bedre drivstofforbruk, er alle modellene med bensinmotor utstyrt med et automatisk Start/stopp-system. Dette systemet reduserer drivstofforbruket når du står stille ved at motoren stoppes når bilen står og går på tomgang. Når trafikken igjen begynner å bevege seg, slipper du opp bremsepedalen/ clutchen (automat/manuell) og motoren starter igjen innen kun 0,35 sekunder. Overgangen er så rask og sømløs at du vil knapt legge merke til dette i praksis, selv i trafikk med mye start og stopp. SUBARU XV leveres også med to dieselmotorer og disse er ytterligere videreutviklet, hvor fokus har vært satt på kjørbarhet og enda lavere drivstofforbruk og CO2-utslipp. Alle Subarus boxermotorer – bensin og diesel - har nå registerkjede isteden for registerrem, noe som medfører lavere vedlikeholdskostnader for en Subaru-eier da man slipper registerremsskifte.

med reduksjonsgir eller en helt nyutviklet Lineartronic trinnløs automatisk girkasse. Den nye motoren er meget nøysom, spesielt i kombinasjon med den nye Lineartronic automatgirkassen og særdeles med tanke på at bilen har permanent firehjulsdrift. Forbruket er da kun 0,63 L/mil ved kombinert kjøring og med et CO2-utslipp på 146 g/km, og ved landeveiskjøring er forbruket nede i 0,55 l/mil – ypperlige tall for en bensinmotor. Ser vi på tallene for 2,0 liters (2.0i) motoren – som for øvrig har en effekt på hele 110 kW (150 hk) – i kombinasjon med Lineartronic girkassen, er forbrukstallene ved kombinert kjøring 0,66 l/mil, og et tilsvarende CO2utslipp på 153 g/km. Ved landeveiskjøring er drivstofforbruket for denne kraftige 2,0 liters bensinmotoren nede i 0,55 l/mil. På 2.0i med Lineartronic er det i tillegg gir-hendler på rattet slik at du selv også kan ta kontrollen. 2.0i kan for øvrig også leveres med en 6-trinns manuell girkasse. Den nye Lineartronic girkassen som leveres på modellene med bensinmotor, er mer kompakt og lettere enn tilsvarende girkasse som leveres i Subaru Legacy og Outback. Dessuten har den et bredt utvekslingsforhold – bedre enn de fleste andre automater og DSG-kasser. Det fører til raskere akselerasjon, at den er mer drivstofføkonomisk og gir høy kjørekomfort.

Subaru XV med bensinmotor

Subaru XV med dieselmotor

Den nye 1,6 liters (1.6i) motoren har en effekt på 84 kW (114 hk) og leveres kombinert med en 5-trinns manuell girkasse

Den oppgraderte dieselmotoren leveres i to utgaver med forskjellig effektuttak. 2.0DL har en motoreffekt på 80 kW (109 hk), og har et

snøfall og temperaturer omkring 0-grader reduseres til det minimale. Hovedlyktene på modellene CLASSIC og PREMIUM har xenon-nærlys, og er utstyrt med lyktespylere.

Lavere forbruk og CO2-utslipp

4

www.subaru.no

dreiemoment på 310 Nm ved 1.600 – 2.200 o/min. Toppmodellen PREMIUM kan leveres med begge motoralternativene, hvor 2.0D PREMIUM har en effekt på 108 kW (147 hk), og et dreiemoment på hele 350 Nm ved 1.600.- 2.400 o/min. Begge dieselmotorene leveres med 6-trinns manuell girkasse. For øvrig er alle de manuelle girkassene som benyttes i Subaru XV modifisert med bl.a. lavfriksjons lagre, bedre synkronisering og optimaliserte girutvekslinger, og dette medfører bedre girskift-bevegelser med kortere slag og mindre kraft, og ikke minst bedre drivstoff-økonomi. Forbrukstallene for begge dieselmotorene er ved kombinertkjøring 0,56 l/mil med et CO2-utslipp på 146 g/km. Ved landeveiskjøring er drivstofforbruket for denne kraftige 2,0 liters dieselmotoren nede i 0,50 l/mil.

Masser av sikkerhetsdetaljer Store kollisjonsputer foran og sidekollisjonsputer, er standard for fører og forsetepassasjer. Nye større sidekollisjonsputer beskytter bedre bryst og hoftepartiet til de som sitter foran. Dessuten har alle Subaru XV sidekollisjonsgardiner – som dekker sidevinduene foran og bak samt den midtre dørstolpen for å redusere muligheten for hodeskader ved en sidekollisjon. I tillegg er også føreren beskyttet av en ekstra knekollisjonspute. Helt nye seter foran er bygget for å beskytte best mulig mot nakkeslengskader (whiplash). Hodestøttene på forsetene kan foruten å justeres i høyden,


også vinkles for best mulig beskyttelse ved et uhell. Sikkerhetsbeltene foran er utstyrt med belte-strammere og lastbegrensere, og alle fem sitteplasser har trepunktssikkerhetsbelter. Det er ISOFIX-fester for barneseter i baksetet samt forankringspunkter for innfesting av barnestoler. Med høye ytelser og gode kjøreegenskaper er det viktig at bilen også kan stoppe trygt. Derfor har Subaru XV kraftige og avanserte ABS-bremser med elektronisk bremsekraft­ fordeling. Denne fordelingen kontrollerer bremsekraften på bakhjulene etter belastning og lastforskyvninger – eller for å si det kort, sikrer deg trygg nedbremsing under alle kjøreforhold. Det er skivebremser på alle fire hjul. Bremsesystemet er i tillegg utstyrt med nødbremsassistanse som hjelper deg å bremse i en panikksituasjon – en økt sikkerhet for deg og dine. Modellene med manuell girkasse har også Hill Start Assist eller skal vi kalle det bakkestarthjelper, som beholder bremse­ trykket i et sekund etter at du løfter foten vekk fra bremsepedalen. Det hindrer bilen i å trille bakover ved bakkestart. Bremsesystemet har også et “Brake override-system” som sikrer at bilen bremser om føreren i vanvare skulle trykke ned både gass- og bremsepedalen samtidig. Alle Subaru XV-modellene er utstyrt med Vehicle Dynamics Control som sikrer høy stabilitet i ekstreme situasjoner. Vehicle Dynamics Control overvåker og analyserer den virkelige kjøresituasjonen. Systemet styrer antispinn og stabilitetskontrollen og jobber sammen med firehjulsdriften for optimalt veigrep under alle kjøreforhold.

Modeller og utstyr Alle SUBARU XV modellene er rikelig utstyrt, og har 17” aluminiums-felger i et distinktivt design i sort med kraftige dekk i dimensjonen 225/55R17. Alle modellene er utstyrt med høyde- og lengde justerbart ratt, høydejustering av førersetet, elektrisk drevne sidevinduer foran og bak, elektrisk justerbare sidespeil med varme, varmeseter foran, varmetråder i nedre del av frontvindu, fjernbetjent sentrallås, automatisk klimaanlegg med støvfilter, tåke/

grøftelys i frontfanger med innbygget kjørelys, integrerte fester for lastestativ og avtagbar bagasjegardin.

COMFORT Utstyrsversjonen COMFORT leveres som 1.6i COMFORT med bensinmotor og 5-trinns manuellgirkasse og reduksjonsgir, eller som 2.0DL COMFORT med dieselmotor og en 6-trinnsmanuell girkasse. Begge COMFORT-modellene har et lydanlegg med CD-spiller og 4 høyttalere, automatisk klimaanlegg med friskluftsfilter og et standard informasjonsdisplay på toppen av instrumentpanelet. Dette viser utetemperatur, drivstofforbruk (i øyeblikket, gjennomsnittlig forbruk og resterende kjørelengde), klokke, varsel for sikkerhetsbelte – forsetepassasjer, kollisjonsputeindikator og tiden på stopp av motor (på bensinmodellen med Start/Stoppsystem). Videre kan nevnes at det er 12V uttak i hyllen under dashbordet og i midtkonsollen, og der er det også en AUXkontakt.

CLASSIC I utstyrsversjonen CLASSIC leveres modellene: - 1.6i CLASSIC med 5-trinns manuell girkasse og reduksjonsgir eller i kombinasjon med Lineartronic trinnløs automatgirkasse. - 2.0DL CLASSIC leveres med 109 hk dieselmotor og en 6-trinnsmanuell girkasse. CLASSIC-modellene har i tillegg til COMFORT; et lydanlegg med 4,3 “ fargedisplay og 6 høyttalere hvorav 2 stk. er diskant høyttalere plassert i dashbordet, og det er kompatibelt for iPod og Bluetooth. CLASSIC-modellene har i tillegg til AUX-

www.subaru.no

5


Subaru XV

kontakten også en USB-kontakt samt ryggekamera. Når føreren setter bilen i revers, aktiveres ryggekameraet og det vises et fargebilde av området bak bilen på multi-funksjonsdisplayet med avstandsmarkeringer som gjør parkeringen enda lettere. CLASSIC har to-sone automatisk klimaanlegg med frisklufts-filter, og hovedlyktene har xenon nærlys og lyktespyler. Sidespeilene er for øvrig også elektrisk innfellbare. Fra CLASSIC-modellene er det også standard med et Multifunksjonsdisplay som er plassert på toppen av instrumentpanelet og viser deg tiden, temperaturen, og ulike former for status på sikkerhet og vedlikehold. Det gir deg også informasjon om drivstofforbruk, Start/Stopp-systemet, inneholder også som nevnt skjermen for ryggekameraet og betjenes enkelt via knapper på rattet.

PREMIUM I utstyrsversjonen PREMIUM leveres modellene: - 2.0i PREMIUM med 6-trinns manuellgirkasse eller med Lineartronic trinnløs automatgirkasse. - 2.0DL PREMIUM leveres med 109 hk dieselmotor og en 6-trinnsmanuell girkasse. - 2.0D PREMIUM leveres med 147 hk dieselmotor og en 6-trinnsmanuell girkasse. PREMIUM-modellene har i tillegg til CLASSIC; et helt nytt navigasjonssystem med 6,1” fargeskjerm med berøringsbetjening, kartverket i navigasjonen ligger i et SD-mediakort med mulighet for nedlasting av oppdateringer fra internett. Det er også integrert

6

SIST NYTT! Euro NCAP Rett før Subaru Ventilen gikk i trykken, ble testen av SUBARU XV i Euro NCAP offentliggjort, og der fikk bilen maksimale 5 stjerner etter de nye test-reglene som trådte i kraft i begynnelsen av 2011. Og ikke nok med det, men SUBARU XV oppnådde hele 44 poeng for barnesikkerhet i bilen, - Dette er den høyeste score for barnesikkerhet noensinne tildelt av Euro NCAP foran kjente bilmerker som generelt har et godt rykte innen sikkerhet i bil. På toppen av kaken, fikk også Subaru XV ekstrapoeng som den første bilmodellen med et helautomatisk aktiverings-system for kollisjonsputen på passasjersiden.

ryggekamera, USB-kontakt og iPod forbindelse samt stemmestyring. Av øvrig utstyr kan vi nevne skinninteriør, elektrisk justering av førersetet, elektrisk drevet soltak og nøkkel-fri adkomst med startknapp. Sistnevnte betyr at dørene kan åpne og lukkes uten bruk av bilnøkkelen, kun ved aktivisering av en “føler” på dørhåndtaket på fordørene og bryter på bakluken. Motoren startes kun ved å trykke på en startknapp mens bremsepedalen holdes inne (clutchpedalen på biler med manuell girkasse), så nøkkelen kan du derfor la ligge i lommen eller håndvesken.

Med plass til det meste Med en 60/40 delbar og nedfellbar bakseterygg får man et stort lasterom med helt flatt gulv på opptil hele 1270 liter*. Den nye Subaru XV har topphengslet stasjonsvogn-bakdør som kan benyttes som tak under innlasting i regn- eller snøvær. Baklukeåpningen er både bredere og høyere enn den utgående Impreza-modellen. Bagasjerommet har surrekroker for å sikre lasten, bæreposekroker og avtagbar

www.subaru.no

bagasjeroms-gardin. Det er også et oppbevarings­rom under bagasjeroms-gulvet hvor også et dekkreparasjonssett og jekken er plassert. * Lastet til taket - modeller uten soltak. Bagasjeroms-volumet under gardinen er 380 liter.

Når i Norge? SUBARU XV vil først være på plass hos våre forhandlere i månedsskiftet januar/februar neste år. Men Subaru Norge AS og våre forhandlere har allerede startet forhåndssalget, og salgspersonell ute hos forhandlerne har i slutten av november gjennomgått en omfattende opplæring på den nye modellen. Og selvfølgelig vil alt teknisk personell hos forhandlerne få den nødvendige opplæringen. Subaru-forhandlerne vil i første del av desember og januar ha 1-2 dagers førpremiere for Subaru-kundene – da er det mulighet til å ta den nye modellen nærmere i øyesyn. Kontakt din Subaru-forhandler om når bilen vises hos deg lokalt, om du ikke allerede har blitt invitert til førpremieren.


Subaru Nr. 2 - 2011

Krysset

Løsning på Subaru Krysset nr. 1 - 2011 X – 1 – 2

X – 1 – 1

2 – 1 – 2

Kjære lesere Det er lenge side forrige nummer, men vi takker igjen for de mange løsningene på Subaru Krysset i nr. 1/2011. Også denne gang kom det inn mange løsninger. Men fortvil ikke om du ikke var blant de heldige vinnerne denne gang. Tradisjonen tro så kommer vi her med nye spørsmål, og kanskje blir det nettopp du som blir vinner neste gang. De 12 spørsmålene med tre ulike svaralternativer er hentet fra nettopp det bladet du holder i hånden. Så her må du lese godt. Husk å se etter at du har krysset av for alle spørsmålene før du legger løsningen i konvolutten. Husk å benytte STORE BOKSTAVER når du skriver navn og adresse. Vinnerne av Subaru Krysset: Blant de mange innkomne løsningene på Subaru Krysset nr. 1/2011, har vi også denne gang trukket ut tre heldige vinnere som får en hyggelig overraskelse i posten: Oddny Aune Aune 7690 Mosvik Gunnar Olssen Vikerveien 129 Hamang 2320 Furnes Odd Pedersen Kjækan 9162 Sørstraumen

1X2

1 – 2– 1 1

1) Når ble Skarverennet arrangert for første gang? 1) 1976 X) 1984

2) 1974

2) Hvor bred er Subaru Trezia? 1) 1.695 mm X. 1.590 mm

2. 1.705 mm

X

2

3) Hvilken idrett forbinder du med Johannes Thingnes Bø? 1) Skihopp X) Skiskyting 2) Langrenn 4) Hvor lang er den nye Subaru XV? 1) ) 4485 mm X) 4450 mm

2) 4400 mm

5) Hva er CO2-utslippet på Subaru Trezia med dieselmotor og manuell girkasse? 1) 113 g/km X) 127 g/km 2) 115 g/km 6) Subaru XV leveres med en helt nyutviklet bensinmotor, på hvor mange liter er denne? 1) 2,2 liter X) 1,6 liter 2) 1,8 liter 7) Hvor mange hestekrefter har Subaru XV 2.0D PREMIUM? 1) 114 X) 109 2) 147 8) Hvilket yrke har Tore Vestgård? 1) Taxieier X) Mekaniker

2) Tannlege

9) Hvor holder forhandleren Øyan’s Bil AS til? 1) Førde X) Sandefjord

2) Harstad

10) Hva er «Eye-sight»-system? 1) Avblendbart innvendig speil X) Stort sidespeil

2) Førerassistansesystem

11) Hva er modellbetegnelsen på Subarus nye sportsbil? 1) BRZ X) ATC 2) WRX 12) Hvor stor er bakkeklaringen på nye Subaru XV? 1) 220 mm X) 195 mm 2) 215 mm

Løsningen må være postlagt senest innen 15. august 2012 og sendes: Subaru Norge AS, Postboks 33, 1483 Skytta Merk konvolutten: "Subaru-Ventilen". Du kan også sende løsningen på mail til: firmapost@subaru.no

Navn: _____________________________________________________________ adresse: ___________________________________________________________

Vi gratulerer de tre heldige. Postnr./sted: ________________________________________________________

www.subaru.no

7


Subarus nye

sponsorprofiler Subaru har lange tradisjoner innen motorsport, og frem til 2008 var rallyfører Petter Solberg Subarus dominerende profil. Nå er det nye tider, og vi i Subaru har mindre fokus på motorsport, og et økende fokus på idrettsutøvere som kan assosiere seg med vårt norske slagord: Ustoppelig!

H

er er våre nye profiler som skal bidra til å løfte Subarus merkevare og moti­ vere våre forhandlere over hele landet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen – tidligere verdensmester på ski. – Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vist seg som en ustoppelig idrettsutøver ved å komme tilbake etter en stygg ulykke, og vi er stolte over at hun nå velger å kjøre Subaru. Astrid Uhrenholdt Jacobsen slo for alvor gjennom under ski-VM i 2007, da hun vant

8

gull i sprint, klassisk stil og bronse i lag-sprint og stafett. I juni 2009 skadet hun seg alvorlig og brakk ryggen i en sykkelulykke. Det var lenge usikkert om hun noen gang kunne fortsette sin ski-karriere. Heldigvis er hun nå tilbake for fullt, og er med på det norske sprintlandslaget ved siden av medisinstudier. – Jeg er veldig fornøyd med avtalen og ser frem til å kjøre trygt med min nye Subaru Impreza, sier Astrid i en kommentar.

www.subaru.no

Johannes Thingnes Bø – En kommende skiskytter stjerne – Han er et Ustoppelig talent og har allerede vunnet NM gull og OL gull i ungdomsklassen. Johannes Thingnes Bø er fra Stryn, og er et talent av de sjeldne. Han har vunnet to NM gull, et NM sølv og var nummer 10 på senior NM i 2010, den beste plasseringen noe gang da han var 17 år. – Jeg er veldig fornøyd med avtalen og synes min nye Impreza diesel er super, sier den 18 år gamle Johannes i en kommentar.


Alexander Dale Oen – Verdensmester Alexander Dale Oen blir Subarus nye frontfigur i Norge. Sponsoravtalen innebærer at Norges verdensmester på 100 meter brystsvømming skal fronte Subaru Norge i markedsføringen av den nye crossover-modellen Subaru XV, som lanseres i Norge i januar neste år. – Alexander er ustoppelig, og passer utmerket til de kjerneverdier vi ønsker å formidle. Dessuten er han et stort idrettsnavn i Norge, mens kanskje enda større kjendis i Subarus hjemland Japan, sier informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge. En av Dale Oens argeste konkurrenter i bassenget er nemlig den dobbelte olympiske mesteren og nasjonalhelten Kosuke Kitajima. – Subaru har de siste årene hatt sponsorfokus på skiløpere, og Skarvrennet. Vi er svært fornøyde med å få verdensmester Alexander Dale Oen på Subaru-laget. Alex er en flott vinnertype, og vi gleder oss til å støtte ham på veien mot OL-gull i London neste sommer, sier Thrane. – Jeg simpelthen digger biler, og gleder meg til å kjøre Subaru i de kommende årene. Subaru er kjent for kvalitet og kjøreglede, og jeg synes det er ekstra artig å bli sponset av en av Japans og verdens store merkevarer. Jeg er veldig fornøyd med avtalen, sier Alexander Dale Oen.

Ezinne Okparaebo – Norges suverent raskeste kvinne Subaru har inngått sponsoravtale med sprinteren Ezinne Okparaebo. BUL-jenta skal sammen med verdens beste brystsvømmer, Alexander Dale Oen, fronte Subaru i markedsføringen av den nye crossover-modellen SUBARU XV som lanseres i Norge i januar neste år. – Ezinne er ustoppelig, og passer utmerket til de kjerneverdier vi ønsker å

www.subaru.no

formidle. Hun tar gradvis hundredeler og tideler i jakten på verdens beste sprintere, og har OL-finale i London neste år som sitt store mål. Det sier ganske mye om at vårt nye sponsorobjekt har satt seg hårete mål. Vi er stolte av å kunne bidra i denne satsingen, sier informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge AS.

9


Allsidighet

i kompakt forpakning Med Trezia etablerer Subaru seg i et nytt segment. Salget av romslige og drivstoffeffektive mindre familiebiler øker stadig i Norge. Subarus svar på dette er den nye Subaru Trezia – en bil vi nesten kan kalle et by- og familievennlig plassmirakel.

Subaru Trezia – stor innvendig og liten utenpå Trezia har en klasseledende romslighet i en smart og kompakt innpakning. Den har små ytre dimensjoner, men gir deg mye plass på innsiden. Trezia er hendig i trafikken og gjør det enkelt å komme inn på trange parkeringsplasser, og dette uten at du og dine passasjerer får følelsen av å sitte ubekvemt. Trezia er en av de bilene i denne bilstørrelsen med den romsligste kupéen og et av de største bagasjerommene. Med fleksible seter og smarte løsninger i bagasjerommet, er den klar for dine ulike aktiviteter - fra sykkelturer til shopping. Selv om Trezia bare er 4 meter lang, har den plass til 5 personer i kupéen samt to store kofferter eller 3 håndbagasjekofferter i bagasjerommet på samme tid. En bred bakluke og en lav lasteterskel gir deg enkel inn-

10

www.subaru.no


og utlasting, og trenger du plass til lengre gjenstander kan hver del av den 60:40 delte bakseteryggen enkelt legges ned ved å trekke i et håndtak plassert i bagasjerommet. I Trezia kan du også endre høyden på bagasjeromsgulvet. Det høydejusterbare gulvet gir deg muligheten til å endre bagasjerommet på tre måter. Du kan oppbevare små gjenstander under gulvet, løfte det 120 mm for å øke denne ”skjulte” plassen, eller fjerne det helt for å øke den totale bagasjeroms-høyden.

En velutstyrt modell Den allsidige kupéen i Trezia gir deg rikelig med plass som du kan nyte til det fulle. Den er komfortabel og har en lett justerbar førerstol med god setehøyde.

Store vinduer og brede døråpninger understreker en klasseledende romslighet. Det moderne utformede dashbordet lar deg nyte sportslig kontroll med alle betjeningsbrytere og -hendler innen rekkevidde og med god sikt på veien forut. Og dine passasjerer kan slappe av med god plass og i behagelig komfort. I Norge leveres Trezia i utstyrsversjonen CLASSIC. Denne modellen er meget velutstyrt og innehar det meste av hva man har behov for. Vi kan i farten nevne; manuelt klimaanlegg med frisklufts-filter, elektrisk drevne sidevinduer foran, elektrisk justerbare og oppvarmede sidespeil, lengde- og høydejusterbart skinntrukket ratt, rattbetjening av lydanlegg, fjernbetjent

www.subaru.no

sentrallås, manuell høydejustering av førersetet, armlene på førersetet, armlene i baksetet, automatisk kjørelys, “følg-meghjem”-lys, 16” aluminiums-felger og tåkelys foran. Lydanlegget i Trezia har CD-spiller og er kompatibelt med MP3 og WMA. Det har også AUX- og USB- kontakter i hanskerommet og er utrustet med 6 høyttalere hvorav 2 stk. er diskant-høyttalere – noe som gir deg et rikt lydbilde og en god musikkopplevelse.

Mye kraft og lavt forbruk I motsetning til alle andre Subaru-modeller har den nye Trezia forhjulsdrift, og leveres med en bensin- eller dieselmotor, og med

11


Subaru Trezia

Allsidighet i kompakt forpakning

6-trinns manuell girkasse eller en 6-trinns Multi-Mode Manuell girkasse. Modellen med 1,3 liters bensinmotor har en 6-trinns manuell girkasse. Denne firesylindrede bensinmotoren har en effekt på 73 kW (99 hk) og et dreiemoment på 125 Nm ved 4000 o/min. Den avanserte 1,3 literen i Trezia er en 16-ventilers motor med doble overliggende kamaksler (DOHC) og variable ventiltider - noe som gir meget god respons samtidig som den er skånsom mot miljøet. Drivstofforbruket ved kombinert kjøring er på 0,55 l/mil, og med et CO2-utslipp på 127 g/km. Trezia 1.4D har en fire-sylindret dieselmotor med en effekt på 66 kW (90 hk) og med et dreiemoment på 205 Nm ved 1800-2800 o/min. – også her koblet til en 6-trinns manuell girkasse. De 6-trinns manuelle girkassene for både bensin- og dieselvarianten kombinerer sportslig kontroll og myke girskift. En avansert hydraulisk clutch benytter innovativ teknologi for å øke pedalfølelsen. For å oppnå best mulig drivstofføkonomi under ulike kjøreforhold, er det en girskift-indikator i instrumentpanelet som indikerer når du bør gire opp- eller ned basert på kjørehastigheten, bruken av gasspedalen eller andre kjøreforhold. I kombinasjon med dieselmotoren kan Trezia også leveres med en 6-trinns MultiMode Manuell girkasse (halvautomatisk). Denne girkassen – med forkortelsen MMT – har 3 kjøremoduser, og hvor giringen skjer uten bruk av clutch – modellen har kun gassog bremsepedal som på en bil med vanlig automatisk girkasse. I Easy-modus girer den automatisk selv med myke girskift for best mulig drivstofføkonomi. I Easy Sport-modus heves turtallet noe før girskiftene foretas og gir et litt mer sportslig kjøremønster. Ønsker du mer sportslighet og en aktiv kjøreopplevelse, kan du gire selv ved bruk av girspaken eller gir-hendlene på rattet når girspaken står i Manuell-modus.

12

Dieselmotoren gir myk levering av kreftene og er forbausende stillegående. Moderne common-rail teknologi bidrar til et drivstofforbruk på bare 0,43 l/mil og et CO2utslipp på 113 g/km for modellen med manuell girkasse, og med Multi-mode girkassen er forbruket ved kombinert kjøring 0,44 l/mil med et CO2-utslipp på 115 g/km.

Høy sikkerhet Trezia har et sikkerhetskarosseri bygget opp som et beskyttende sikkerhetsbur med et sterkt og energiopptagende rammeverk. Dette rammeverket omfatter tak, dørstolper og gulv, og som ved et uhell er klart til å fordele

www.subaru.no

kollisjonskreftene rundt kupeen for å skåne deg og dine passasjerer. Kollisjonsputer foran og sidekollisjonsputer er standard for fører og forsetepassasjer, i tillegg til sidekollisjonsgardiner, som dekker de fremre og bakre sidevinduene. Førerplassen er for øvrig også utrustet med en knekollisjonspute. Sikkerhetsbeltene foran er utstyrt med belte-strammere og lastbegrensere. Forsetene og hodestøttene er designet for å støtte hode og nakke ved en påkjørsel bakfra, og reduserer faren for nakkeslengskader. Trezia har avanserte ABS-bremser utstyrt med elektronisk bremsekraftfordeling.


Noen strategiske mål Lengde: 3.995 mm Bredde: 1.695 mm Høyde: 1.595 mm Akselavstand: 2.550 mm Vekt: fra 1.070 – 1.240 kg avhengig av motor og girkassetype.

Japan og tsunami

Denne fordelingen kontrollerer bremsekraften på bakhjulene etter belastning og lastforskyvninger, og sikrer trygg nedbremsing under alle kjøreforhold. Vehicle Dynamics Control overvåker og analyserer den virkelige kjøresituasjonen. Om du ved svingkjøring eller i andre situasjoner kan være i ferd med å miste veigrepet, vil dette smarte systemet reagere i løpet av en brøkdel av et sekund, og hjelpe til å holde bilen på den ideelle kjørelinjen. Systemet styrer den elektriske servostyringen, motoreffekten og bremsene for optimal virkning av stabilitetskontrollen. I tillegg har systemet en antispinn-funksjon som hjelper deg å redusere

hjulspinn under akselerasjon. Bremsesystemet er i tillegg utstyrt med nødbremsassistanse som hjelper deg å bremse i en panikksituasjon – en økt sikkerhet for deg og dine. Trezia er også designet for å skåne fotgjengere ved et uhell. Det er god avstand mellom panseret og motoren, noe som betyr mindre skader på en fotgjenger ved en eventuell påkjørsel. En energiabsorberende støtfanger foran og en deformerbar vinduspussermekanisme, gjør at om det verste skulle skje, blir skadene på en fotgjenger minst mulig.

www.subaru.no

Subaru Norge AS skulle allerede i mai måned ha introdusert den nye kompakt-bilen Subaru Trezia. Som de fleste kjenner til ble Japan lammet av et kraftig jordskjelv med en derpå følgende tsunami som gjorde store ødeleggelser på østkysten av landet. Dette førte til at mange av Subarus under­ leverandører fikk leveranseproblemer og bilproduksjonen ble sterkt hemmet av dette. Fabrikken som produserer Trezia ligger i det området av Japan som ble hardest rammet av tsunamien. Nå har ting stort sette normalisert seg, og her hjemme har den nye Subaru Trezia i løpet ettersommeren stille sneket seg inn i våre forhandleres utstillingslokaler. Redaksjonen i Subaru Ventilen kan bare oppfordre våre lesere til å ta en titt og prøvetur med den nye Subaru Trezia hos nærmeste Subaru-forhandler.

13


Under den 42. Tokyo

Motor Show 2011 viste Subaru

flere spennende nyheter En av disse var en såkalt konsept-bil som hadde fått navnet - SUBARU ADVANCED TOURER CONCEPT – og som viser et innovativt eksteriørog interiørdesign, og kanskje noen av designdetaljene som kommer på fremtidige Subaru-modeller. Dessuten ble den nye sportsbilen SUBARU BRZ lansert. SUBARU ADVANCED TOURER CONCEPT Den dynamiske og elegant designede konseptbilen gir løfter om en entusiastisk opplevelse, mens selve kupeen tilbyr all den komforten og

14

allsidigheten man ønsker i en C-segmentbil. Interiøret fremstår futurisk, et sted hvor alle passasjerene er sikret en trygg og behagelig tur i et interiør preget av kvalitet og høy komfort. Hele taket er laget av glass og gir en

www.subaru.no

helt ny romfølelse. Ulike materialer som tre og metall underbygger den gode opplevelsen. En stor fargeskjerm er bygget inn i rattet og gir tilgang til navigasjon, TV og internetttjenester. SUBARU ADVANCED TOURER CONCEPT er også utstyrt med Subarus “Eye-Sight”- førerassistansesystem som bl.a. innbefatter aktiv fartsholder, nødbrems, og filskifte-varsler. Subarus “Eye-Sight”-system benytter en stereokamera-teknologi for å


oppdage fotgjengere, syklister og andre hindringer i veibanen og hjelper sjåføren i å unngå påkjørsler og kollisjoner.

Motor Turbomotorer med mindre sylindervolum og direkte innsprøytning, er en av de viktigste teknologiene som vil føre an i Subarus motorstrategi for fremtiden. Ikke bare oppnår man rask og smidig akselerasjon med den nye generasjonen BOXER motorer, men også en høy grad av miljøvennlighet. Det direkte innsprøytningssystemet - som sprøyter de nødvendige mengder av drivstoff inn i sylinderne, og en turbo som effektivt leverer store mengder luft inn i sylindrene, kombinert med et mindre sylindervolum (1.600 ccm), vil drastisk forbedre forbrenningseffektiviteten under kjøring.

Lineartronic automatgir Subarus trinnløs variable automatiske girkasse er designet for fremtiden. Lineartronic er verdens første trinnløs variable automatiske girkasse med kjededrift som er montert i lengderetningen på en masseprodusert firehjulsdreven personbil. På konseptbilen er denne Lineartronic girkassen modifisert og tilpasset den høyere effekten fra en turbomotor.

Hybrid system Subarus hybridsystem er utviklet for god harmonisering med Subarus Symmetrical AWD-firehjulsdrift. Subaru har montert inn en elektrisk motor, noe som gir en enkel og funksjonell løsning og lav vekt. Dette hybridsystemet har en elektrisk kjøremodus, hvor bilen fungerer som en elbil med firehjulsdrift ved start, og ved kjøring i hastigheter under 20 km/t. Når bilen bremser, regenereres energien da den elektriske motoren benyttes som en strømgenerator.

Noen strategiske mål og tekniske data Lengde x Bredde x Høyde: 4.580 x 1.840 x 1.430 mm Motor: SUBARU BOXER - 1,6 liters bensin turbomotor med direkte innsprøytning Girkasse: Lineartronic trinnløs variabel automatisk girkasse for høy motoreffekt Drivlinje: Symmetrisk All-Wheel Drive system med tillegg av hybriddrift Batteritype: Lithium-ion batteri

www.subaru.no

15


Tokyo Motorshow

flere spennende nyheter

Sportsbilen SUBARU BRZ På Tokyo Motor Show viste også Subaru produksjonsmodellen av sin nye sportsbil. Denne sportsbilen er et resultat av et nært samarbeid mellom Subaru og Toyota, hvor Subaru har hatt hovedansvaret for teknikken, mens Toyota har stått for designet – men begge produsenter uttaler at samarbeidet har foregått på alle områder under utviklingen av denne modellen. Når det gjelder bilens ulike komponenter, kommer disse både fra Subaru og Toyota.

16

Produksjonen starter på forsommeren 2012 og både Subaru og Toyota-modellene vil bli produsert på Subarus produksjonsanlegg i Japan. I skrivende stund er ikke alle spesifikasjoner tilgjengelig, så ytterligere detaljer får vi komme tilbake til i neste nummer av Subaru Ventilen.

– Vi regner med å lansere BRZ i Norge, men kan foreløpig ikke si noe om hva den vil koste, uttalte informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge i en pressemelding som ble sendt ut fra Subaru Norge AS i forbindelse med lanseringen i Japan. Han antar SUBARU BRZ kommer til Norge høsten 2012.

www.subaru.no


Noen strategiske informasjoner om den viste modellen i Tokyo: Lengde x bredde x høyde: 4.240 x 1.775 x 1.300mm Akselavstand: 2.570mm Motor: 2,0 liters SUBARU BOXER bensin med direkte innsprøytning Girkasse: 6-trinns manuell eller 6-trinns automat

Drivverk: Bakhjulsdrift Hjuloppheng: foran fjærben, bak: double wishbone Hjuldimensjon: 215/45R17

www.subaru.no

17


Tor & Bjørn Autoservice AS i Harstad feiret 25 år Sistnevnte tok også Subaru Ventilens utsendte seg friheten til å forsyne seg av. Og mange av kundene fikk seg en trivelig pratestund rundt “kaffebordet”, og den gode stemningen blant både kjente og ukjente, ga gode signaler på at folk trivdes og satte pris på å kunne få lov til å feire sammen med forhandleren. Subaru Ventilen møtte mange erfarne og fornøyde Subaru-kunder under besøket, og vi fikk oss også en prat med potensielt nye kunder. Forhandleren hadde også en liten konkurranse hvor premien var en rabatt på service. Deltagelsen her var upåklagelig og besvarelsen ble utfylt med stor iver, og den heldige vinner ble Berit Pettersen - som for øvrig til daglig kjører en 2008-modell Subaru Impreza 1.5 med automatgir.

I forbindelse med jubileet til forhandleren i Harstad, ble Subaru Ventilen invitert til de to “festdagene” feiringen skulle foregå. Fredag den 13. og lørdag den 14. november hadde forhandleren invitert sine Subaru-kunder til denne markeringen, men det ble også annonsert i lokalavisen slik at alle – også potensielt nye kunder – skulle få mulighet til å delta i feiringen, og gjøre seg kjent med den jubilerende Subaru-forhandleren og de nye lokalitetene de har flyttet inn i med Subarus modellspekter.

S

om seg hør og bør under slike festdager skal jo gjestene trakteres, og det ble servert flotte smørbrød begge dagene, og de fikk virkelig “bein å gå på”. Og smørbrød­ fatene fikk stadig påfyll fra “bakrommet”.

18

Alle de fremmøtte fikk selvfølgelig også kaker og kaffe – noen liter gikk det jo løpet av disse to dagene – og det ble vel også nevnt at rundt 15 store fat med smørbrød forsvant i tillegg til noen herlige marsipankaker.

www.subaru.no

Så ser vi litt nærmere på jubilanten: Det hele startet som en etablering av et såkalt frittstående verksted i juni 1986. Da begynte man med et 60 m2 stort verksted utrustet med 2 løftebukker, og offentlig godkjenning for lette kjøretøy. De ansatte var 2 stk. mekanikere, og det var selvsagt grunnleggerne Tor Ingebrigtsen og Bjørn Mauno. Gutta skrudde selv på alle mulige bilmerker, og allerede den gang mye på Subaru, da både Tor og Bjørn hadde skrudd Subaru siden 1981 i et annet selskap. 1988 gikk den daværende Subaruforhandleren konkurs, og Subaru Norge (som den gang het Autoindustri AS) var på samme tid på leting etter ny forhandler i Harstad, det ble etablert kontakt og valget som ny Subaru-


forhandler falt på oss, forteller daglig leder Bjørn Mauno. Høsten 1988 etablerer de seg som Subaru-forhandler på Bergsodden. Der holdt de til med salg og verkstedtjenester i hele 15 år. Både Tor og Bjørn ønsket seg etter hvert noe mer tidsriktige lokaler og bedre plass, og sommeren 2003 flyttet de til samme bygg som Opel-forhandleren i Kanebogen. I februar 2011 blir lokalene imidlertid ledige etter at Opel-forhandleren dessverre gikk

konkurs, og som Bjørn sier; da bestemte vi oss for å overta de ledige lokalene. Renovering og overflytting til de nye lokalitetene foregikk i løpet av juni 2011 med stor dugnadsinnsats, og de nye lokalitetene og jubileumsfesten ble så feiret på behørig måte i oktober. Om 2 år har vi 25 årsjubileum som Subaru-forhandler og da blir det på nytt en markering; bemerker Bjørn, og benytter anledningen til å takke Subaru Norge AS for

all støtten som er gitt dem opp gjennom årene, med alt fra kompetanseoppbygging og ikke minst, til den tilliten Subaru Norge AS har vist oss. "Kunden i sentrum" er vår forretnings­ filosofi, avslutter Bjørn. Og det kan vi i Subaru Ventilen underskrive på at de gjennomfører i praksis etter å ha snakket med mange av forhandlerens meget fornøyde kunder. Vi ønsker Tor & Bjørn Autoservice AS lykke til videre.

Ny Subaru-

forhandler

i Fredrikstad

Henrik (til v.) og Martin foran Subaru-anlegget Foto: Geir Carlsson

I uke 50 åpner Subaru Fredrikstad AS dørene som ny Subaru-forhandler i Fredrikstad. Den offisielle åpningen blir dog først den 5. januar.

D

et er Subaru Norge AS som står bak denne forhandlerbedriften som vil dekke distriktene Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Bedriften skal drives i en samarbeidsmodell mellom Subaru Norge AS og daglig leder i Moss AutoCenter AS, Harald Hegstad. Etter mange år med lavt salg av Subaru i regionen tar man nå grep for å gjøre Subaru mer kjent i distriktet, og selvfølgelig er økt salg av merkevaren Subaru det store målet. Daglig leder hos den nye forhandleren er Martin Gjølberg som har lang fartstid med bilsalg i Fredrikstad, og har jobbet med Subaru i flere år. Martin gleder seg til åpningen og vil på salgssiden få med seg Henrik Agerup.

Subaru Ventilen ønsker den nye forhandleren lykke til!

www.subaru.no

19


Originalt Subaru tilleggsutstyr Selv om Subarus modeller generelt er velutstyrt, er mange av oss ofte litt individualister og vil gjerne ha det «lille ekstra» på bilen. Ekstrautstyr kan være så mangt. Det kan være nyttige og praktiske detaljer, utstyr som øker komforten og velværet, eller rett og slett noe som kun er til for utseendes skyld. Til alle Subarus modeller finnes flere utstyrsdetaljer om kan skape det lille ekstra for deg og gjøre bilen individuell. Ta kontakt med din Subaru forhandler for nærmere informasjon og pristilbud.

Bagasjeromsdeler

STØTFANGER - BESKYTTELSE

Praktisk for deling av bagasjerommet, nyttig for hundeeiere som vil skille bagasjen og hunden, og slippe bruken av et plasskrevende hundebur.

Leveres til de fleste modeller foran og bak – reduserer muligheten for skader på støtfangerhjørner om man er uheldig.

20

www.subaru.no

Dekor/beskyttelse foran og bak Dekorsett for støtfanger foran og bak, leveres separat og til modellene XV, Forester og Outback.


Lastenett

Panserbeskyttelse

Flere typer lastenett kan monteres – nyttig for å holde de små ting på plass i bagasjerommet.

Beskytter den fremre delen av panseret mot steinsprut – nyttig ved mye kjøring på grusvei.

Ryggevarsler

Skiholder

Skvettlapper

Lasteholderne til alle Subaru modeller kan leveres med ulike tilleggsutstyr som skiholder, sykkelholder og kajakkholder – dekker de fleste fritidsbehov.

Til de fleste modeller leveres skvettlapper foran og bak – reduserer steinsprutskader på sidekanaler og sidedører samt reduserer sprut fra hjulene opp på karosseriet.

Spoiler bak

Sportsgrill

Terskelplater

Til flere modeller leveres spoiler for montering bak på bilen - gir et ekstra sporty utseende.

For de som ønsker et mer sportslig utseende, leveres sportsgrill til flere modeller med «netting»-design.

Terskelplater i aluminium med modellnavnet leveres til flere av Subarus modeller.

Leveres også for montering foran til de fleste modeller – et nyttig hjelpemiddel ved lukeparkering

www.subaru.no

STØTFANGER-BESKYTTELSE BAK Beskytter støtfangeren bak mot riper ved inn- og utlasting av bagasje og annet.

21


Subaru som taxi i Harstad Under feiringen av 25 års jubileet til vår forhandler Tor & Bjørn Autoservice AS, fikk Subaru-Ventilen gleden av å treffe flere eiere og sjåfører fra taximiljøet i Harstad, og selvfølgelig kjørte jo disse karene Subaru – ja, det var bare gutter i ulik alder.

Fra venstre Wiggo Solstad, Jan Rune Lorentzen, Kato Bruun, Leif Pedersen og Tore Vestgård

D

et som går igjen for de fire taxibilene som møtte opp hos Tor & Bjørns Autoservice AS, er at alle bilene har kombinasjonen av bensinmotor og automatgir. Dette vil for mange være overraskende i det de aller fleste taxier i Norge gjerne har dieselmotor. Bak dette ligger myten om at lavere forbruk på en dieselmotor, og at drivstoffet diesel er billigere enn bensin, fører til lavere kostnader. Når det gjelder selve drivstoffdelen av en taxi-eiers kostnader medfører dette riktighet, men som alle de fremmøtte taxieierne og sjåførene hevdet overfor Subaru Ventilen, er det de totale årlige kostnadene som teller – og der scorer Subaru høyt. De fremhevet alle at de merkostnadene de hadde på drivstoff-budsjettet ble mer enn nok kompensert ved at Subaru’ene er meget driftssikre biler, med lite ståtid (og derved tapt inntjening) og lave reparasjonskostnader. Dette gjør at det totale kostnadsbildet ved å kjøre Subaru med bensinmotor allikevel gjør

22

dette lønnsomt for eierne, og som noen hevdet lavere enn for veldig mange av de dieseldrevne taxiene i Harstad.

Harstad Taxisentral AS Vi gjorde en liten intervjurunde med eiere og sjåfører når vi hadde muligheten. Alle er for øvrig tilsluttet Harstad Taxisentral AS. Den første vi snakket med var Tore Vestgård. Han kjører nå sin andre Subaru, en Subaru Forester med bensinmotor og automatgir. Tore har gjennom sin lange taxikarriere hatt mange ulike merker i løpet av årene. På spørsmål om hva Tore setter mest pris på med sin Forester, nevner han at kundene setter pris på sittekomforten og at det er lett å komme inn og ut av bilen. Tore og de andre i Harstad har utstrakt kjøring av rekonvalesenspasienter, ofte med langturer på 15 mil og lengre. Hvorfor Subaru, Tore? Forester passer ypperlig som taxi, stort pluss for setekomfort og ikke minst

www.subaru.no

takhøyden. Bilen er driftssikker og med lite feil. Selv om bilen har bensinmotor, oppveies dette i forhold til diesel – de totale kostnadene er lavere. Den neste vi fikk slår av en prat med var taxieier Kato Bruun og hans sjåfør Leif Pedersen. Kato er en “gammel rev” i Harstads taximiljø, og har for øvrig vært eier av hele 15 stk. Subaru i sin taxivirksomhet. Kato har som Tore en Forester bensinmodell med automatgir. På spørsmålet om hva som Kato og Leif setter mest pris på med Subaru, var driftssikkerhet det de fremhevet først – alltid på veien med Subaru. De var også ivrige med å understreke at de var meget fornøyd med service og oppfølging hos sin forhandler; Tor & Bjørn Autoservice AS. Kato fortalte videre at han normalt beholder sine biler i 3 år og tilbakelegger vanligvis ca. 320.000 km med bilene. Og avslutningsvis sier Kato at lite feil og høy driftssikkerhet skyldes valget av Subaru gjennom mange år. Vi griper også fatt i Jan Rune Lorentzen. Han er nå eier av en Subaru Outback 2.5i Lineartronic, som er hans tredje Subaru. Jan Rune fremhever stolt at han har den første taxi i Harstad med CVT – trinnløs girkasse og firehjulsdrift. Og som dere lesere forstår, dette er også en bil med bensinmotor og automatgir. Også Jan Rune stiller vi spørsmålet om hva han setter mest pris på med sin Subaru, og svaret er at bilen er meget lettkjørt og driftssikker – aldri stans hevder han. Han forteller videre at kundene hans fremhever bakseteplassen og den gode sittekomforten som ekstra pluss for Outback. Jan Rune kjører også ofte sykehuspasienter som skal på rekonvalesens, og de opplever komforten som ypperlig. Han nevner videre at pasientene ofte har med ledsagere som kan være ambulansesjåfører som er “god vant”, og de berømmer også plassen og sittekomforten. Jan Rune er også ivrig med å berømme sin forhandler Tor & Bjørn Autoservice AS, de stiller alltid opp, og for han som taxieier er


det meget viktig med kontinuerlig drift for god lønnsomhet. Den siste vi hilste på var sjåfør Wiggo Solstad. Han kjører en Outback 2.5i Lineartronic som Jan Rune. Viggo hadde tydeligvis litt dårlig tid, så vi fikk ikke slått av noen prat med han, men daglig leder hos Tor & Bjørn Autoservice AS, Bjørn Mauno har ettertid fått noen tilbakemeldinger fra både Wiggo og eieren av bilen Jan Arne Johansen. Sistnevnte forteller til Bjørn at han gjennom mange år med andre bilmerker ville prøve noe nytt. Etter lang tid med mye skryt fra andre taxieiere med Subaru om hvilken god service og oppfølging de fikk fra forhandleren, og driftssikkerheten på Subaru, valgte han denne gangen Subaru. Vi takker alle Subaru taxi-eiere og -sjåfører for praten og de gode tilbakemeldingene.

Forhandler Bjørn Mauno skaper uro i forsamlingen ved fotoopptaket

www.subaru.no

23


24

www.subaru.no


www.subaru.no

25


Subaru Norge

forlenger sponsoravtale med Skarverennet "Vårens vakreste eventyr" Skarverennet ble første gang arrangert i 1974, er et turlangrenn med start på Finse/ Haugastøl og innkomst på Ustaoset. Det går langs Hallingskarvet i en fantastisk natur.

– Vi synes Skarverennet er en fin sponsorarena og folkefest, og har derfor valgt å signere en to års avtale, sier Informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge AS. Subaru startet samarbeidet med Skarverennet i 2010, og dagens nye avtale gjelder 2012 og 2013. – Vi identifiserer oss med aktiv fritid, og synes Skarverennet og Subaru passer godt sammen. Mennesker med en aktiv fritid trenger en driftssikker bil med god fremkommelighet, og det passer oss i Subaru perfekt. Videre er Skarverennet et inkluderende renn for alle og man må ikke ha trent i årevis for å være med, avslutter Thrane.

21. april 2012 er for øvrig datoen for neste års Skarverenn.

Enten du har valgt den 22 km lange løypa fra Haugastøl eller 38 km lange løypa fra Finse, er dette er en bragd som bør feires! Over målstreken sklir du rett inn i et kokende liv, fart og moro. Det er ikke uten grunn at deltakertallet er 12 220. Arrangementet har en STOR sosial profil der alle ser ut til å ha et strålende godt humør.

26

www.subaru.no


Vårt landsdekkende

forhandlernett

Aerobil AS Dynamittvn. 11, 1400 Ski Tlf.: 64 91 19 40.

Formo Bil AS Porsgrunnsveien 261, 3736 Skien Tlf.: 35 50 99 30.

S. Rødsten Bilforretning AS Solheimsveien 1, 5462 Herøysundet Tlf.: 53 48 64 11.

Alleen Auto AS Grønndokkmoen 12, 4580 Lyngdal Tlf.: 38 33 07 10.

Grimstad Bil AS Bergemoveien 28, 4886 Grimstad Tlf.: 37 09 09 80.

Slatlem & Co. AS Verkstedvn. 4, 6517 Kristiansund N. Tlf.: 71 58 06 95.

Brødr. Andersen AS Nordre Ringvei 27, 9509 Alta Tlf.: 78 44 96 30.

Grong Bilservice AS Sverresgate 33, 7800 Namsos Tlf.: 74 27 17 00.

Stavenes Bilsenter AS Strandavegen 19, 5700 Voss Tlf.: 56 52 14 00.

Auto 3000 Sortland AS Verkstedveien 6, 8400 Sortland Tlf.: 76 11 31 30.

Hadeland Bil AS Roalinna 14, 2740 Roa Tlf.: 61 32 21 00.

Stensgård & Co. Bilforretning AS Jørstadmovn. 641, 2625 Fåberg Tlf.: 61 27 02 00.

AS Autohuset Ringvn. 17, 9018 Tromsø Tlf.: 77 60 74 20.

Haukebø & Rødseth AS Enenveien 1A, 6416 Molde Tlf.: 71 20 37 00.

Stryn Mek. Verksted AS Langeset, 6783 Stryn Tlf.: 57 87 67 50.

Bauge Auto AS Industrigata 24, 5537 Haugesund Tlf.: 52 70 06 50.

Lauvstad Bil AS Århus Industriområde, 3840 Seljord Tlf.: 35 06 41 11.

SubaruCenteret AS, Narvik Ankenesveien 130 8520 Ankenesstrand Tlf.: 76 95 65 00.

Bilalliansen AS - Krutå Bil Verkstedveien 1, 8607 Mo i Rana Tlf.: 75 12 65 00.

Leif Gjestrum Larsen AS Løkka 2, 3271 Larvik Tlf.: 33 17 20 50.

Bilbutikken AS Guldlisten 16, 3048 Drammen Tlf.: 32 80 84 00.

MC & Fritidssenteret AS Gomsrudvn. 120, 3610 Kongsberg Tlf.: 32 76 34 00.

Bidne Bil AS Nesbyen Næringspark, 3540 Nesbyen Tlf.: 32 07 26 00.

Mila Bil AS Elfengvn. 3C, 2500 Tynset Tlf.: 62 48 48 20.

Bilhuset Visborg AS Venusveien 10, 7650 Verdal Tlf.: 74 04 65 10.

Moss AutoCenter AS Kvaenveien 2, 1529 Moss Tlf.: 69 26 98 40.

Bil-huset AS Eidskogveien 48, 2211 Kongsvinger Tlf.: 62 82 14 60.

Motorsenteret Heidal AS P.b. 13, 2676 Heidal Tlf.: 61 23 34 00.

Bilkompaniet AS Midtstranda, 2307 Hamar Tlf.: 62 52 66 53.

Oddemarka Auto AS Østre Ringvei 86, 4632 Kristiansand S. Tlf.: 38 10 42 50.

Bilpaviljongen AS Vingvn. 2, 4050 Sola Tlf.: 51 64 83 00.

Okkenhaug Bil AS Paul Fjermstadsvei 26, 7052 Trondheim Tlf.: 73 80 40 00.

Birger N. Haug AS Depotgt. 12, 2000 Lillestrøm Tlf.: 63 80 44 00.

O.M. Grefstad AS Løkkenveien 175, 7332 Løkken Verk Tlf.: 72 49 72 00.

Birger N. Haug AS Haraldrudveien 9, 0581 Oslo Tlf.: 23 24 41 00.

Reco Vest AS Kokstadveien 31A, 5257 Kokstad Tlf.: 55 15 59 90.

Birger N. Haug AS Olav Ingstadsvei 14, 1351 Rud Tlf.: 67 15 40 00.

Riko Førde AS Steinavn. 8, 6800 Førde Tlf.: 57 83 72 22.

Birger N. Haug AS Haugenveien 3, 1400 Ski Tlf.: 64 00 23 70.

Ring Auto Service AS Benterud, 3511 Hønefoss Tlf.: 32 17 98 80.

Branko’s Auto AS Træleborgveien 4, 3112 Tønsberg Tlf.: 33 30 00 60.

Rognan Auto AS Preben von Ahnens vei 4, 8250 Rognan Tlf.: 75 68 16 70.

Centrum Bil & Karosseri AS Verkstedveien 6, 8013 Bodø Tlf.: 75 58 67 00.

Sande Auto as Liamyrane 6 J, 5132 Nyborg Tlf.: 55 19 75 00.

www.subaru.no

Subaru Fredrikstad AS Stabburveien 1 1617 Fredrikstad Tlf.: 69 70 03 33. Sulland Elverum AS Svartbekkveien 51, 2411 Elverum Tlf.: 62 43 26 00. Sulland Gardermoen AS Energiveien 9, Jessheim Industripark, 2050 Jessheim Tlf.: 63 94 27 50. Thrane-Steen Asker & Bærum AS Stasjonsveien 20, 1376 Billingstad Tlf.: 66 85 23 00. Tor & Bjørn Autoservice AS Storåkeren 9, 9411 Harstad Tlf.: 950 18 400. Valdres Bil AS Spikermoen, 2900 Fagernes Tlf.: 61 35 86 00. Voldsund Motor AS Smibakken 1, 6018 Ålesund Tlf.: 70 17 44 50. Øyan‘s Bil AS Bekkeveien 4 Kastet, 3236 Sandefjord Tlf.: 33 48 29 50. Øyhus Motor AS Østre Totenvei 130, 2816 Gjøvik Tlf.: 61 13 36 00. Serviceverksteder: Fortun Bensinstasjon AS 6877 Fortun Tlf.: 57 68 61 57

27


B Returadresse: SUBARU NORGE AS Postboks 33 1483 Skytta

Ventilen (2011) - Nr. 2  
Ventilen (2011) - Nr. 2