Page 1

ventilen

Informasjonsblad fra Subaru Nr. 4-2005 16. 책rgang


Nils Petter Gill

Leder Kjære leser, Nå nærmer vinteren seg med stormskritt og den er allerede godt i gang mange steder. 4-hjulsdrevne biler blir plutselig et mye hyppigere samtaleemne i vinterhalvåret enn ellers. Hvorfor er det slik? Gjennomsnittskjøperen av Subaru beholder gjerne sin bil mellom 4 og 5 år og tenker ofte langsiktig - han/hun skal gjennom flere vintre med vanskelige kjøreforhold. Ofte tenker vi ikke slik, det er mye følelser involvert i et bilkjøp kombinert med en del rasjonell tenkning, og da ser vi kanskje ikke alltid det som ligger foran oss – den norske vinteren. Selvfølgelig betyr tryggheten i å kjøre en bil som trekker på alle 4 mer om vinteren enn om sommeren, fordi alle har opplevd å bli stående fast eller til og med skli utenfor veibanen en gang eller ti. At biler med permanent firehjulsdrift – driver på alle fire til enhver tid - er tryggere også på sommerføre, er ikke like klart for alle. Tenk deg en pollen-belagt veibane som blir såpeglatt etter et regnskyll, eller at en skikkelig vanndam kan gi vannplaning. En bil med permanent firehjulsdrift vil i slike situasjoner ikke like lett få problemer. Forskjellen mellom sommer og vinter er at problemer på vinterføre har de fleste erfart selv, mens problemer på sommerføre ofte er bare lest om i avisen. Hadde mennesker vært flinkere til å lære av andres erfaring, ville kanskje alle kjørt biler med 4-hjulsdrift. Ha en god vinter, og husk at hele bilen må være i orden. Det enkleste du kan sjekke selv er lys og dekk.

Subaru på Tokyo Motorshow Under Tokyo Motorshow i oktober viste Subaru frem en ny konseptbil ved navnet Subaru B5-TPH, hvor bokstavene står for Turbo Parallell Hybrid. Dette er et meget interessant konsept i tider hvor det legges større og større vekt på lavt drivstoffforbruk og miljøvennlighet.

Subaru utvikler denne teknologien som skal inkorporeres med Subarus kjerneteknologier som Subaru Boxermotor og Symmetrical AWD. Subaru utvikler dette med tanke på en fremtidig masseproduksjon. Subaru B5-TPH inneholder en interessant hybridteknologi med ny og bedre batteriteknologi, en Miller-syklus boxermotor med turbo pluss en generator/elektromotor. Bilen har selvfølgelig Subarus symmetriske firehjulsdrift.

SUBARU er et informasjonsorgan for SUBARU NORGE AS Ansvarlig redaktør: Nils Petter Gill Redaksjonsleder: Tom Haanshuus Skribenter: Tom Haanshuus, Thor Ottersen, Svein Sæbø Produksjon og trykk: Kampen Grafisk AS Redaksjonens adresse: SUBARU NORGE AS Postboks 33, 1483 Skytta

2

Drivverket på Subaru B5-TPH konseptbil

I TPH systemet er det plassert en smal generator/elektromotor mellom bilens boxermotor og dens automatiske girkasse. Kombinasjonen av denne generatoren/elektromotoren og boxermotoren med turbo og Miller forbrenningssyklus, skaper et system som ikke bare gir god effekt og kraftfullt dreiemoment i det midtre turtallområdet når turboen virker, men den leverer utmerket akselerasjon og drivstofføkonomi i hele bruksregisteret. Dette har blitt muliggjort via den ”motor assistansen” elektromotoren gir for å øke dreiemomentet på lave turtall. Miller forbrenningssyklus i seg selv, er forenklet en syklus hvor forbrenningstakten varer lengre enn kompresjonstakten, noe som gir bedre energiutnyttelse og derved lavt drivstoff-forbruk. Det gir samtidig mindre effekt ved lave turtall og det er her elektromotoren kommer inn. Den sørger for å hjelpe bilen i gang, litt lenger opp i registeret enn det som er vanlig for


”normale” hybrider, og dermed fjernes den viktigste innvendingen mot Miller forbrenningssyklusen. En av de tekniske alliansene Subaru er inne i, går på en spesiell batteriteknikk som de utvikler i fellesskap sammen med NEC Lamilion Energy. Denne batteriteknologien baserer seg på høykapasitets ”manganese Lithium-ion” batterier. Disse har lengre levetid enn andre batterier, tar mindre plass, har høy spesifikk energi og effektivitet, og vil derfor være meget godt egnet for rene el-biler og i hybride kjøretøyer. Subaru B5-TPH i seg selv er kun en konseptbil og reflekterer ifølge Subarufabrikken, ikke en fremtidig produksjonsmodell. Bilen kan betraktes som en “Weekend-crossover”. Den er på en måte en slags videreutvikling av Subaru Forester og Outback med sporty personbil-kjøreegenskaper som samtidig kombineres med de egenskapene man forventer av en SUV med firehjulsdrift og høyere bakkeklaring for en allsidig bruk. På Subarus stand ble også de andre Subaru modellene utstilt og for den nye store SUV’en B9 Tribeca, var det premierevisning av denne modellen for det japanske markedet under utstillingen. En annen modell som tiltrakk seg stor oppmerksomhet under utstillingsdagene var prototypen til den rallybilen Petter skal kjøre i 2006 sesongen.

Subaru på Tokyo Motorshow 2005

Subaru R2

Subaru B9 Tribeca vist for første gang i Japan

3


Motorjournalistene tester 2006-modellene I begynnelsen av september fikk norske motorjournalister se og prøvekjøre samtlige av Subarus 2006-modeller. Blant de største, synlige forandringene merket journalistene seg spesielt den nye Forester. 2006-utgaven har bl.a. nytt panser, støtfanger og grill, men har likevel bevart slektskapet til forgjengeren. Under panseret er den også tilgjengelig med den nye 2-liters ”Quad Cam” boxermotoren. Også Impreza kommer med en ny og kraftigere motor med turbo og intercooler. Om du skulle tro at Legacy stiller noe dårligere enn sine ”brødre” – så kommer også denne modellen med ny motor. Med andre ord, mange, nye spennende, små og store nyheter som din forhandler gjerne vil fortelle deg om. Subaru-Ventilen spurte fire av journalistene om deres førsteinntrykk av 2006-modellene:

Atle Gulbrandsen, Vi Menn: - Det er tydelig ”rallyaner” i den nye Forester med turbo. Dette er kjørebilen for oss som liker å kjøre bil, var hans dom.

4

Her blir modellene fotografert og vel sømfart av de mange journalistene som fikk se 2006-modellene.

Etter prøvekjøring var det tid for spørsmål.

Halvard Berget, Hamar Arbeiderblad: - Største forskjell er større motorer, selv om Forester nok har de største utvendige forandringene. Godt renommé på driftssikkerhet/fremkommelighet er noe som kjennetegner alle Subarus modeller!

John Strandmo, Bladet Tromsø:

Knut Arild Lotterud, Motorføreren:

- Han er selv eier av en Forester med turbo og merket seg fort at hestekreftene hadde økt betydelig i 2006modellen. - God kjørekomfort og en meget god bil, var hans klare fasit.

- Han har bare godord å si om 2006-kolleksjonen. Spesielt berømmer han den nye Impreza´en som er en ”vanvittig, flott bil”.


Subaru Academy Subaru-Ventilens utsendte i midten foran

I utkanten av Tokyo har Subaru åpnet sitt nye skolesenter, med alle moderne fasiliteter. Akademiet i bydelen Takao, brukes nå til alle kurs som holdes i Japan, både for japanske forhandlere og for utenlandske importører. Over resepsjonsområdet finner man restauranten, hvor man fra dyktige kokker får servert frokost, lunsj og middag. Nydelig japansk mat, med et snev av internasjonalt tilsnitt. Over restauranten, fra tredje til syvende etasje, er det gjesterom, romslige rom med en stor, god seng og toalett/bad, faktisk større enn på mange tradisjonelle japanske hotell vi har besøkt. Vegg i vegg er nabobygningen med store verksteder i tre etasjer. I første etasje foregår kurs hvor man er avhengig av å kunne prøvekjøre. Her foregår også de fleste internasjonale kursene. I etasjen over, tilgjengelig blant annet via en bilheis, foregår kurs på motor og drivverk. Her plukker man gjerne en motor fra hverandre, måler og kontrollerer, og setter

Elektroverkstedet

Kursmotorene står klare

den sammen igjen, med avsluttende testing i en prøvebenk. I øverste etasje forgår elektriske kurs. Ansatte i kursavdelingen preparerer biler som kursdeltagerne skal finne og reparere feil på. Når Subaru-Ventilen besøkte Subaru Academy holdt man på å forberede et elektrisk kurs på Subaru R2 for japanske

forhandlere. I tilknytning til verkstedene er det flere klasserom og prepareringsrom. Det jobber ca. 30 instruktører på serviceskolen. Disse meget dyktige menneskene bruker en stor del av sin arbeidstid på å holde seg oppdatert med den rivende utviklingen Subaru er inne i.

Forts. side 17

Bilene klare for kursing

"Friområdet" med eller uten sko

Bevertning og sosialt samvær i restauranten

5


”Atlanterhavets perle” er et av mange fengslende navn på den portugisiske øya Madeira. De høye fjelltoppene og de ville dalførene er innrammet av en frodighet som gir uforglemmelige naturopplevelser. Takket være sin isolerte beliggenhet, sin vulkanske fjellgrunn og sitt milde klima året rundt, har Madeira en helt unik natur. Nord- og vestkysten har forskjellige klima og vegetasjon samtidig som ulike naturtyper avløser hverandre. Øya har også mange fjell med flere topper på over 1800 meter.

Streiftog på Madeira

Det er mange små byer og tettsteder både i høyden og ved havet

Denne gang har Subaru-Ventilen besøkt Madeira og vil anbefale øya som et reisemål enten man foretrekker badelivets gleder eller en kombinasjon med naturopplevelser i tillegg. Vi håper vår lille ”guide” kan være med på å gjøre Madeira mer interessant om du skulle ønske å besøke denne øyperlen ute i Atlanterhavet.

Mange muligheter Mange foretrekker å benytte turoperatørenes reiseopplegg og tilbyr via hotellene ulike opplevelsesutflukter. Disse foregår som kjent med buss rundt om. Disse turene blir ofte kostbare om man er en familie på tre eller fire personer. Noen turister velger derfor å leie bil og utforske

feriestedet på egen hånd eller en kombinasjon av begge mulighetene. Vårt reiseforslag rundt om på Madeira kan gjøres på begge måter. Et godt forslag er at du har skaffet deg litt informasjon om feriestedet på forhånd. Da kan du lettere sortere utfluktene ut fra hva som er interessant for deg. Kart fås ofte i hotellene eller man oppsøker turoperatørens hovedkontor på stedet. Under sommersesongen fra mai til midten av oktober velger noen turoperatører hoteller ved fjelltoppen Pico de Arieiro (1800 m over havet). Fra slutten av oktober til april bor de fleste ved havet i byen Machico. Derfor tar Subaru-Ventilen utgangspunktet fra sistnevnte by.

Frodig eller sterilt landskap Vårt forslag er at første utflukt går fra Machico og til utsiktsklippen Pico do Facho. Her starter dagens første streiftog på ca. 4 km. En liten sti fører ned (høydeforskjellen er ca. 300 m) til Madeiras østlige sted, fiskelandsbyen Canical. Bli ikke forskrekket over de mange små firfirslene som springer blant steiner og kratt langs stien. Helt ufarlige, men god føde for bl.a. tårnfalker som ofte er å se langs fjellsiden. Her vil du også finne mange nye og interessante vekster. Om ettermiddagen kan du oppleve den motsatte kontrasten; østodden Punta de Sao Lourenco, er et sterilt, men fargesprakende månelandskap hvor erosjonen har skapt kunstverk i den porøse lavaen. Her er vekstene tilpasset både tørke og den saltholdige luften fra havet.

Naturperler langs utallige stier

Vandring i fjellet er populært på Madeira. Fra Pico de Arieiro følger en kupert fjellsti med bl.a. mange små trappetrinn

6

Noen velger å leie bil – andre reiser ”kollektivt”. Uansett opplever du et vilt og spennende landskap

Neste dags utflukt (ca. 11 km) går langs en av øyas mange levadaer. Delvis bred og lett å ferdes på, delvis smal og spennende, fører den oss gjennom en eviggrønn skog av laurbærtrær. Vannet sildrer, luftfuktigheten er høy og over alt vokser bregner og moser. Vi fortsetter ferden (med buss eller bil) fra Portelapasset til kurvmakerbyen Camecha. Her kan du shoppe blant flere hundre flettede kurvmodeller eller bare nyte en kaffe eller kalde drikkevarer på en av de mange kafeene. Neste vandring går til øyas høyeste punkt – vulkantoppen Pico Ruivo (1862 m o.h.). Avhengig av værforholdene anbefaler vi en lengre (10 km) eller en kortere og lettere vei opp (4 km). Den lengste varianten fra Pico de Arieiro følger en kupert fjellsti med mange trappetrinn og flere små tunneler. Stien fører oss forbi


Disse små husene med stråtak er blant kjennetegnene på Madeira

taggete og fargesprakende lavatopper og dype dalfører. På turen tilbake til hotellet anbefaler vi via Santana med sine typiske små stråtakhus. Vårt neste reiseforslag går sørover til øyas livlige hovedstad Funkhal. Her finnes en fargesprakende markedsplass og en liten, velholdt botanisk hage med spennende vekster fra forskjellige deler av verden. Deretter anbefaler vi Cabo Girao. Herfra kan du følge en lett levadavandring (7-8 km) fra Quinta Grande til Boa Morte. Stien går i det terrasserte kulturlandskapet, og du får se jordbruk på nært hold når du passerer avlinger av søtpoteter, eksotiske frukter, mais m.m. Etter en fullspekket dag anbefaler vi de

De beste svømmemulighetene finner man på de mange hotellene som tilbyr basseng for sine gjester

siste kilometeren tilbake til hotellet forbi fiskelandsbyen Ribeira Brava.

Mange opplevelser Vårt nest siste opplevelsesforslag er en guidet tur med buss. Fra Estreito de Camara de Lobos kjører vi opp gjennom den lille fjellandsbyen Jardim da Serra. På toppen av fjellkammen har du en storslagen utsikt over ”Nonnenes dal” og den tidligere meget isolerte landsbyen langt nede i bunnen av dalføret. Nå anbefaler vi reisens langvandring (14 km) og et møte med mange forskjellige naturtyper fra starten i fjellet, ned gjennom skoger av laurbær og eucalyptus. Vandringen slutter ved Encumeadapasset hvor bussen venter for reisen tilbake til hotellet.

Vårt siste opplevelsesforslag på Madeira er en kortere vandring på øyas høyslette, Paul da Serra – en nesten utrolig flate på denne ellers så kuperte øya. Stien begynner i et bregnefelt, men snart tar trelyng over og vokser seg stadig høyere. Vegetasjonen blir enda frodigere når vi fortsetter langs en liten levada. Vi anbefaler å ta med mat og nyte denne under turen. Etter endt fottur, anbefaler vi å reise videre til Porto Moniz hvor du kan avkjøle deg i et av havbassengene. Deretter går veien tilbake via den nordlige kystveien. Etter å ha besøkt den lille, sjarmerende landsbyen Sao Vicente er det tid for å returnere tilbake til hotellet. Kanskje er din ferie over nå om du skulle ha fulgt vårt reiseforslag. Uansett er Madeira et besøk verdt både for kropp og sjel.

Øya kan også by på en frodig vegetasjon med bl.a. fossefall i beste ”jungel-stil”

7


SUBARU EFFEKTER

Det er ikke aldersgrense for Subaru-supportere Uansett alder og størrelse kan du vise hvilket bilmerke ditt hjerte banker for. Kom igjen, du blir ikke alene. Etter at Subaru virkelig satte farge på WRC har våre fans vist sin entusiasme verden over. Nå er det din tur. Vi har gjort det enkelt å kjøpe de produktene du har lyst på! Nettbutikken viser deg hele vår supporterkolleksjon, og du kan bestille direkte. Vi holder “åpent” 24 timer, 365 dager i året. Velkommen.

HER FINNER DU SUPPORTER-EFFEKTER TIL STORE OG SMÅ!

www.subaru.no


Sitater fra pressen om 2006 Subaru Forester e er det kanskje ”Mest imponerend veget seg fra at bilmerket har be bil på lands”trygg og sikker” og prestisjefylt” bygda til et ”raskt kategorien bilmerke for folk i . y” nd ”urban og tre 2005 – prøvekjøring Bilmagasinet nr. 10, deller. av Subarus 2006 mo

er en ideell ”Subaru Forester med”. bil å kjøre til hytta 15.september Hamar Arbeiderblad, av 2006 2005 – prøvekjøring Forester

g den perfekte ”Forester er egentli tror de trenger bilen for dem som re kjører noen en SUV, men som ba usvei i året”. hundre meter på gr – prøvekjøring av ViMenn nr. 40, 2005 2006 Forester

binasjon av ”Forester er en kom tere stasjonsvogn og let både i pose terrengbil – du får og sekk”. tober 2005 – aftenbladet.no, 17. ok Forester. prøvekjøring av 2006

og slett ”Interiøret er rett mstår stort lekkert, slik det fre jeg har sett i alle Subaruer året som har sittet bak rattet i få…”. gått, og det er ikke høsten 2005 motormagasinet.no, 2,5XT test av 2006 Forester

9


Fuji Heavy Industries Ltd. Bak produksjonen av Subaru står det japanske konsernet Fuji Heavy Industries Ltd. eller FHI som man gjerne forkorter konsernnavnet til. Siden konsernet ble etablert i 1953, har det utviklet seg på flere områder med avanserte teknologier og stor individualitet innen flere områder. Konsernet driver en mangfoldig produksjon som i dag foruten Subaru bilene omfatter en flydivisjon, en miljøteknologisk og en industriell divisjon.

FHI har sine røtter tilbake til flyfabrikken Nakajima Aircraft Co. Ltd. som ble grunnlagt i 1917. I dag produserer flydivisjonen eller Aerospace Division selv flere mindre typer skolefly, ubemannede fly, helikoptere i flere størrelser og utgaver, ”flight”simulatorer foruten andre flyrelaterte produkter. Når det gjelder større fly, har FHI siden 1973 produsert komponenter for

Robin EX 27 motor

Subaru SGi28SE generator

den amerikanske Boeing-fabrikken, bl.a. vingedeler til flytypene 767 og 777. Fra 2002 har flydivisjonen også delproduksjon til den nye Airbus A-380. Miljøteknologidivisjonen omfatter utvikling og produksjon av utstyr for håndtering av alle typer avfall. Dette dreier seg om alt fra søppelbiler, feiemaskiner, avfallspresser til ulike containere for avfallshåndtering og utstyr for resirkulering av avfall. Dessuten har de en større produksjon av vindmøller for produksjon av elektrisk kraft. Den industrielle divisjonen har et relativt mangesidig produktspekter og innehar bl.a. varemerket Robin Subaru som er anerkjent verden over. Robin Subaru omfatter mindre bensin- og dieselmotorer fra 1 – 25 hk som benyttes i en mengde forkjellige produkter som kompressorer, sementblandere, betongsager, hydrauliske aggregater og annet utstyr som benyttes innen landbruk og anleggssektoren - de leverer for øvrig også motorer til snøscootere.

I tillegg omfatter Robin Subaru produktlinjen komplette mobile generatorer fra 500W – 15kW og mobile pumper. Motorer som benyttes i kompressorer og generatorer må gå på et konstant turtall uansett belastning, og FHI produserte verdens første elektroniske styreenhet for opprettholdelse av et konstant turtall. Produksjonen i denne divisjonen omfatter også landbruksmaskiner som traktorer, jordfresere, skurtreskere, m.m. Når det gjelder anleggsmaskiner, produseres det gravemaskiner, ulike typer valser og kompaktorer, betongsager, kompressorer og høyttrykksspylere. Prefabrikerte hus av ulike slag er også en av satsningsområdene for den industrielle divisjonen. Til sist har man en egen Recreational produktlinje (fritidsavdeling) som omfatter mindre terrengkjøretøy, go-karter, snøfresere, golfbiler samt andre lignende typer kjøretøy. Tidligere har den industrielle divisjonen også produsert skinnegående materiell som rangeringslokomotiver og mindre lokal-togsett. FHI hadde også

G-PX sanitær-påbygg til lastebil

10


Subaru ROBOHITER RS1, feie-/rengjøringmaskin

en stor bussproduksjon som konsernet solgte i 2002. FHI laget for øvrig Japans første rammeløse buss allerede i 1949 samt den første bussen med luftfjæring i 1956.

Fuji Heavy Industries Ltd. har kontorer og produksjonsfasiliteter i flere verdensdeler og totalt over 14.000 ansatte. Subaru vindmøller

Norges eldste Subaru-eier? Etter at vi i forrige nummer av Subaru-Ventilen viste bildet av 85-årige Magnar Pettersen og benyttet overskriften” Norges eldste Subaru-eier?”, har vi fått flere henvendelser fra ”godt voksne” Subaru-eiere.

• Paul Røer fra Nesoddtangen er en annen fornøyd Subaru-eier, som snart nærmer seg 87 år og trives godt i sin 2004 modell Legacy stasjonsvogn. Det er for øvrig hans tredje Subaru i løpet av de siste 15 år. • Mikal Tvedt fra Tveit kjører en Forester innkjøpt i 2004 og fylte 86 år i juli.

Det er tydelig at dette var et interessant tema og vi har samlet henvendelsene vi har fått. Her var det flere spreke herremenn som gledet seg over livet med sin Subaru. • Gunnar Bjercke fra Oslo - kjører rundt i sin Subaru nr. 4 og fylte 94 år i juni i år. Han føler seg trygg på veien med 4-hjulsdrift, spesielt i vinterhalvåret.

Vi i Subaru-Ventilen vet at våre kunder setter pris på tryggheten 4-hjulsdriften gir og at dette på mange måter gjør livet noe lettere. Redaksjonen i Subaru-Ventilen vet at Subaru-eiere ofte er ”godt voksne”, men hva med den yngre garde – hvem er Norges yngste Subaru-eier? Og hva med barnefamiliene – la oss høre fra dere også.

• Jørgen Brutaas fra Flisa er selv av årsmodell 1912 og sier ” ikke så rask på to undersåtter, men med 4 Subaru-hjul går det perfekt.” • Hans Aasland fra Flatdal eier en 2 år gammel Subaru Forester og fyller 92 år nå i desember. Hans Aasland viser stolt frem Foresteren.

Mikal Tvedt foran sin Forester.

11


Henrik Kristiansen fra Nittedal, 11 år

“Subaru-Knøttene” –sidene for barn i alle aldre

Hei alle Subaru-knøtter, Vi trenger fortsatt hjelp av dere alle for at vi skal kunne fortsette å lage en egen barneside for dere. Derfor ber vi dere sende oss innen 10. januar 2006: • tegninger dere har laget med Subaru • eller bilder av dere med familiens Subaru, bilder fra ferietur med Subaru eller andre bilder med Subarubiler

Tegninger og bilder sender dere til: Subaru Norge as Postboks 33 1483 Skytta og merk gjerne konvolutten med ”Subaru-knøttene” Med hilsen Alle oss i Subaru-Ventilen

Lille Theo i full Subaru mundur.

12

Lars Petter Fosseide, Bolsøyveien 17, 6415 Molde


Subaru Krysset

Nr. 4 – 2005 1

Løsning fra SubaruKrysset nr. 3: 1-2-X

2-1-2

1-X-X

Vinnere av Subarukrysset: Blant de mange innkomne løsningene på Subaru-krysset nr. 3/2005 har vi også denne gang trukket ut tre heldige vinnere som får en hyggelig overraskelse i posten:

Torjus Hamre, Haukeliveien 57, 5760 Røldal Odd Tore Johnsrud, Granholtet 11, 1350 Lommedalen Vi gratulerer

Under Tokyo Motorshow i oktober viste Subaru frem en ny konseptbil med betegnelsen B5-TPH. Hva er spesielt med denne modellen? 1) Modellen har hybrid-løsning X) Modellen kommer med ren diesel-motor 2) Modellen kommer med V-motor

2)

På den portugisiske øya Madeira finner du byen Canical. Hva kjennetegner denne byen? 1) Fiskelandsby X) Kurvmakerby 2) Marked- og shoppinglandsby

3)

Når gikk Rally Tyskland av stabelen? 1) I slutten av juli X) I slutten av august 2) I slutten av oktober

4)

I hvilket år startet Mila Bil? 1) 1980 X) 1982 2) 1985

5)

Subaru er en modell som appellerer til alle aldersgrupper. Hvor bor den eldste eieren SubaruVentilen så langt kjenner til? 1) Flatland X) Oslo 2) Nesoddtangen

6)

Hvor mange ganger tidligere har Rally Japan vært arrangert? 1) Tre ganger tidligere X) To ganger tidligere 2) Dette er andre gang

7)

Bak Subaru står konsernet Fuji Heavy Industries Ltd. i Japan. Når ble konsernet etablert? 1) I 1948 X) 1950 2) 1953

8)

Norske motorjournalister fikk for en tid tilbake beskue og prøvekjøre 2006-modellene til Subaru. Når skjedde det? 1) Begynnelsen av august X) Slutten av august 2) Begynnelsen av september

9)

Hvor gammel er rallytalentet Anders Grøndal? 1) 18 år X) 21 år 2) 23 år

X-1-2

Kjære lesere Vi takker igjen for de mange løsningene på vårt ”kryss-av” i nr. 3/2005. Redaksjonen fikk også denne gang inn en stor mengde svar. Nå er vi tilbake med 12 nye spørsmål fra artikler fra nettopp det bladet du holder i hånden. Husk å se etter at du har krysset av for alle spørsmålene før du legger løsningen i konvolutten. Husk å benytte STORE BOKSTAVER når du skriver navn og adresse.

Ester B. Malde, Madlasandnes 28, 4045 Hafrsfjord

1)

X

2

10) I hvilken artikkel finner du setningen: ”Han arbeider daglig som selger i farens firma og har kontoret tett opptil de to fartsvidundrene”? 1) Artikkel om ”Norges eldste Subaru-eiere?” X) Artikkel om ”Som far så sønn” 2) Artikkel om ”Subaru World Rally Team”? 11) Hvilket rally kalles ”10.000 svingers rally”? 1) Rally Australia X) Rally Korsika 2) Rally Japan 12) I hvilket år startet Fuji Heavy Industries å produsere flykomponenter til den amerikanske Boeing-fabrikken? 1) 1917 X) 1973 2) 2002

Navn................................................................................................................

Adresse:.........................................................................................................

Postnr.: .........................................................................................................

Løsningen må være postlagt senest innen 10. januar 2006 og sendes Subaru Norge AS, Postboks 33, 1483 Skytta Merk konvolutten: «Subaru-Ventilen»

13


Som vanlig i Subaru-Ventilen, oppsummerer vi noe av det som har skjedd i World Rally Championship etter vårt forrige nummer. Subaru har hatt stor suksess på hjemmelige trakter og dette finner du mer om i slutten av artikkelen. Stor stemning og mange Subaru entusiaster i Japan

Subaru World Rally Team Rally Tyskland gikk av stabelen den siste helgen i august. Tysklands runde går på asfalt og består egentlig av to tidligere tyske rallyer som er slått sammen til ett. Det er lett å se hvordan hver ”Leg” (som de kaller hver dags samlede etapper) har en helt egen karakter og at det derfor skiller seg ut fra alle andre rallyer. Rallyet starter gjennom trange vinranker langs elven Mosel og fartsetappene er karakteristiske med sine skarpe hårnålssvinger og lange raske partier som er smale og ofte glatte av drueavfall på veien. Den andre dagen (Leg 2), kjører man på det beryktede militærområdet Baumholder. Flere av etappene der er omkranset av store betongblokker langsveien som det er lett å kjøre bort i, noe som forårsaket flere uhell under rallyet i 2004. Et av de største problemene for dette rallyet er været, da kraftig regnvær lett kan medføre vannplaning, og det har i tidligere løp fått mange av favorittene til å kjøre av med brutt løp som resultat. På den første dagen kjørte Petter Solberg og hans kartleser Phil Mills jevnt og godt, og endte dagen på en 4. plass. Hans teamkollega, franskmannen Stephane Sarrazin hadde problemer med håndbremsen - som benyttes mye for å komme rundt i alle hårnålssvingene – og endte dagen nede på en 14. plass. Under lørdagens kjøring fikk Petter problemer med girvelgeren tapte mye tid og falt ned til en 12. plass. Stephane derimot kjørte meget godt og endte dagen på en 7. plass. På søndagen kjørte Petter seg opp til en 7. plass i sammendraget og Stephane havnet tilslutt på en 8. plass etter noen tekniske problemer i løpet av dagen. Wales Rally som foregikk i dagene 16. -18. september ble et rally vi gjerne skulle ha vært

14

foruten. En tragisk hendelse overskygget alt det sportslige i det den engelske kartleseren Michael Park ble drept da han og føreren Marko Märtin kjørte av veien og inn i et tre. Petter og Phil endte løpet på en andre plass, men ble tilkjent seieren da vinneren pådro seg tidstraff for ikke å bli kåret til verdensmester i dette løpet – en seier Petter ikke synes noe om basert på det tragiske dødsfallet. I månedsskiftet september/oktober ble Rally Japan avholdt. Dette rallyet på Subarus hjemmebane ble kjørt for første gang i fjor og ble en stor opplevelse for den japanske fansen – og spesielt for Petter som vant løpet og skape mye ståhei etter seieren. Etappene i Japan består av spesielt raske og smale grusveier som gir lite rom for feil før en avkjøring og brutt løp er en realitet. Her kreves det teknikk, en masse mot og innsatsvilje, spesielt da også været kan være noe omskiftelig. Løpet går gjennom skogene på Hokkaido – Japans nordligste øy, og rallyet har sitt hovedkvarter i byen Obihiro. Petter ledet fra start på fredagen, men måtte dessverre bryte på den nest siste fartsetappen på søndagen i klar

ledelse. I en sving lå det en 21 kilos stor stein som skadet hjulopphenget og bremsene foran. Dette ble en stor nedtur for Petter som gjerne ville vinne for Subaru på deres hjemmebane. Teamkollega Chris Atkinson kjørte for øvrig meget godt hele løpet i gjennom og fikk sin første pallplass da han tilslutt ble nummer 3. Etter de spesielle asfaltløpene i Monte Carlo og Tyskland, er Rally Korsika det første ”virkelige” asfalt løpet i sesongen – en klassiker i rallysammenheng. Dette forgikk i helgen 21.-23. oktober. Dette løpet tar deltagerne over fjellene ovenfor Korsikas hovedsted Ajaccio, med stadig skiftninger i asfaltdekket som gjør det nesten umulig å forutse veigrepet. Svimlende stup venter de førerne som gjør en feil – noe som har gikk rallyet sitt fryktsomme rykte. Rallyet som ofte kalles ”10.000 svingers”-rallyet, går gjennom små landsbyer, på smale fjellveier og gjennom trange


daler. På høsten kan det ofte også være regn og tåke i området. Franske førere har dominert dette løpet selv om Petter vant en strålende seier her i 2003 etter å ha krasjet bilen sin under ”shakedown” før løpet. Rallyet består av 6 fartsetapper som alle kjøres to ganger og gjennomsnittslengden på etappene er ca. 28 km. For Petter og Phil gikk det litt trådt fra start og de endte første dag på 5. plass, med teamkollega Stephane Sarrazin på plassen etter. På lørdagen forsatte begge kollegaene i samme tempo, men Petter rykket opp en plass på sammendraget. Petter håpet på en pallplass i dette rallyet og etter søndagens kjøring klarte han dette med en tredje plass. Teamkollega Stephane endte løpet på plassen etter. I helgen 28. - 30. oktober var det tid for nok et asfalt rally, denne gang i Spania. Rally Catalunya er det nærmeste man kommer baneracing i rallysporten. Det spanske VM-løpet er det raskeste asfaltrallyet i sesongen og karakteriseres av brede veier med relativt slake svinger. Men det består også av noen langsommere og svingete etapper i fjellene. Nøyaktige noter (kartleserens veibeskrivelse til føreren) er meget viktig for å kunne kjøre etter ”idealsporet” for raskest mulig etappetid. Man kutter ofte svingene og det medfører at det dras opp grus og jord på veibanen, noe som kombinert med regn kan gjøre det meget glatt. Dette rallyet ble en ny nedtur for Petter og Phil da de på den 3dje fartsetappen

Petter og Phil på Korsika

kjørte noe av veien og fikk skader på styringen slik at de ikke kunne fortsette. Bilen ble reparert over natten, men ved start på lørdag hadde Petter fått et tidstillegg på 15 minutter. Hans teamkollega Sarrazin kjørte av veien på den 6. fartsetappen og var ute av løpet. På lørdagen benyttet Petter og teamet anledningen til å teste litt da Petter ikke hadde mulighet til å komme på poengplass, og han endte dette løpet på nede på en 13. plass. Årets sesong ble avsluttet med Rally Australia 11.-13. november i det dette nummer av Subaru-Ventilen gikk i trykken. VM-serien i rally omfatter også en klasse som kalles PWRC som er et førerVM for gruppe N-biler. Denne klassen kjører kun 8 av de i alt 16 VM-løpene og det nest siste som telte med var Rally Japan. Verdensmesterskapet i klassen ledes av japaneren

Chris blant vinrankene i Moseldalen

Toshihiro Arai, som også vant klassen på hjemmebane. For øvrig kjører alle de tre beste i sammendraget før siste VM-løp, Subaru Impreza WRX STI.

Suksess igjen for Subaru i norsk rallysport I det 5te NM-løpet Østfold Rally som ble avholdt 10. september, gikk det galt for NM-lederen Eivind Steffensen med kartleser Jan Petter Sigvardsen i deres Subaru Impreza. På den 2ndre fartsetappen gikk det litt for bredt rundt en sving og de landet på taket og måtte bryte. Men selv etter dette løpet ledet de i NM-sammendraget, da flere av de andre favorittene også måtte bryte. Den 21 år gamle Anders Grøndal fikk mindre tekniske problemer på bilen og tapte mye tid. Men allikevel fikk Anders bevist sitt talent ved å vinne hele 6 av de totalt 10 fartsetappene i dette rallyet. Subaru-æren i Østfold Rallyet ble tatt hånd om av Henning Nyberg på 3. plass, med Thomas Kvam på plassen etter. Rally Hedmarken – det siste og avgjørende NM-løpet gikk av stabelen den 24. september. Mesterskapet i gruppe N-klassen var helt åpent og det var flere som kunne kapre NM-tittelen. Eivind Steffensen startet forsiktig etter krasjen i Rally Østfold, men ved taktisk kjøring gjennom hele løpet, endte han på podiet med en 3. plass. Dette var nok til at han for tredje år på rad ble norsk mester i gruppe N – alle tre ganger i en Subaru Impreza. Unggutten Anders Grøndal sammen med den like unge kartleseren Trond Inge Østbye, tok sin første NM-seier og ble dermed sammenlagt nr. 4 i NM. Anders klatret også til en 2. plass i den norske Subaru Rallycupen etter Eivind Steffensen, som for øvrig nå har vunnet denne cupen tre år på rad. Deltagelsen i rallycupen har vært formidabel og det var hele 15 førere som scoret poeng i årets Subaru Rallycup.

15


Eivind Steffensen satser alt:

VM-rally i Sverige neste år NM-vinner i gruppe N for 3. gang og vinner av Subarus rallycup like mange ganger. Dette er noe av Eivind Steffensens merittliste så langt. 36-åringen fra Akershus møter heller ikke veggen når han er hjemme i huset hos samboeren og de to barna. Kona er minst like interessert som Eivind og familien er ivrige deltakere når far sjøl entrer kupeen i Impreza´en og skyter fart.

Eivind har kjørt billøp siden han arvet en østeuropeisk bil fra sin bror i 1992. Da var broren lei alt som het rally og overlot bilen til unge Eivind som begjærlig grep sjansen. Da han stiftet familie og bygde hus i 1995 ble det en pause til igjen kjørelysten tok overhånd i 2000. - Jeg satset på en vest-europeisk modell, men utpå sensesongen 2002 kjøpte jeg en Impreza 99-modell som jeg kjørte i to sesonger. Året etter byttet jeg til en helt ny

Impreza-modell. Jeg har aldri angret på at jeg byttet til dette bilmerket, understreker han. - Da hadde jeg i tillegg fått meg en del sponsorer som gjorde at jeg kunne realisere drømmen. Eivind forteller at han er bilmekaniker av yrke - og smed. Sistnevnte profesjon tilegner man seg når man er avhengig av å gjøre mye selv. Men han forteller at han har et oppretterfirma som sponser ham med større reparasjoner og at han selv skaffer delene til veie. – Jeg har en trofast sponsorgjeng som muliggjør denne sporten, forteller han, selv om den på langt nær kan gjøre ham økonomisk uavhengig av mekanikerjobben. - Hva skal til for å få sponsorer som monner? - Først må man selvsagt bevise at man er god nok. I dette ligger det selvsagt at man må hale i land noen gode plasseringer innimellom for at interesserte sponsorer ser

Rally i blodet:

Som far så sønn Det er ikke underlig at Anders Grøndal er bitt av rallybasillen. Faren Stein – som eier Bilbutikken AS i Drammen – har mange pokaler både i rally og rallycross siden han debuterte på begynnelsen av 70-tallet. Sønnen Anders vokste naturlig opp med farens interesser, selv om Stein formelt la opp for flere år siden. Men nå har sønnen tatt over rattføringen mens faren i hovedsak jobber for å skaffe flere sponsorer. I bilforretningen til Stein Grøndal har han utstilt to Impreza rallybiler som begge er i bruk i rallysporet. Når kundene kommer inn og viser interesse for kjøretøyene, er sønnen Anders ikke sen om å vise frem vidundrene og fortelle mer. Han arbeider daglig som selger i farens firma og har kontoret tett opptil de to fartsvidundrene. Når Anders

16

ikke selger nye biler eller slapper av med familie og venner, er det rallyaktiviteter som opptar en stor del av fritiden.

Rallytalent 21-åringen Anders Grøndal har gjort det bra siden han debuterte i rally som 18-åring. Sin beste plassering så langt i karrieren skjedde i slutten av september i år, da unge Anders virkelig kjørte seg inn i norgeseliten og vant Rally Hedmarken foran mange av sine mer erfarne konkurrenter.

Eivind Steffensen (t.v.) og kartleser Jan Petter Sigvardsen

at det er et potensial i meg. Bl.a. vant jeg nylig tittelen ”Årets utøver” på fire hjul fra Norsk Motorklubb. Eivind legger ikke skjul på at han er meget stolt av denne hedersbevisningen. - Det betyr at du er fornøyd med inneværende sesong så langt? - Jeg er svært fornøyd, sier han uten betenkningstid. - Hvilke planer har du i 2006? - Jeg satser alt på å kunne få kjørt VM-rally i Sverige i februar. – Dette blir i tilfelle mitt første VM-rally, så dette jobber jeg hardt for å få til. Så om jeg har litt flaks under dette løpet så blir det nok at jeg satser videre. Subaru-Ventilen ønsker Eivind Steffensen lykke til videre i rally-karrieren og ikke minst tvi, tvi under Rally-VM i februar.

– Det hører med og skjer alle som deltar i denne bilsporten, sier Stein. Nå jobber han med i sønnens rallyteam og håper å få flere sponsorer slik at Anders kan hevde seg mer og mer. Stein innrømmer at det kribler litt i kroppen når sønnen farer av sted enten på grus, asfalt eller vinterføre. Han har ikke helt sluppet taket i rallyrattet selv om det er mer for å holde gassfoten i form. Når dette leses er Anders ferdig med årets sesong og har vel kanskje allerede begynt planleggingen av 2006-sesongen. Subaru-Ventilen krysser fingre for Anders i hans videre rallykarriere.

Senior i kulissene Det er en kostbar sport som krever sine sponsorer, forteller senior som også har erfaringer både med egne og sønnens havarier enkelte ganger.

Stein og Anders Grøndal foreviget foran Impreza´ene som benyttes i rally


Forts. fra side 5 Også andre kurs, for japanske forhandlere, som selgere, kundemottagere, delepersonell og andre personer med kundekontakt, blir avholdt på denne skolen, i en tredje bygning. Her finnes det et auditorium, en rekke klasserom og en hel mengde grupperom. Japanerne har meget strenge sikkerhetsregler, slik at man ikke får lov til å

En liten prøvebane ved Subaru Academy

bevege seg på verkstedgulvene uten vernesko og cap, for eksempel i fare for å få foten i klem under en løftebukk. I klasserommet, som ligger vegg i vegg, er det teppegulv, så her kan man ikke bruke vernesko. Ergo, en stor skohylle er plassert rett utenfor klasserommet. Pauseområdet, i et hjørne av verkstedet, utenfor klasserommet, er ”friområde”, hvor man kan gå både med og uten vernesko og lue. Rett utenfor verkstedet ligger det en liten prøvebane. Kursbilene er ikke registrerte, så de kan kun kjøres på lukket område. Når vi var ute og kjørte ble blinkende varsellamper satt på. I tillegg sto én mann i hver ende og passet på at alt gikk riktig for seg.

Skohyllen

En uke på den nye skolen var en stor opplevelse, både faglig og sosialt, med kursdeltagere fra Singapore, Malaysia, Canada, Italia, Tyskland, Finland, Sverige og Norge. Vi gleder oss til neste gang vi får muligheten til å besøke Subaru Academy.

Mila Bil på Tynset utvider

En av landets eldste forhandlere blir større partner, Dag Viken, og de øvrige fire ansatte, syntes de det var på tide å få mer plass. Denne sommeren tok de også i bruk tidligere utleide arealer, og har etter en totalrenovering av hele bygget i dag ca. 900 kvm. grunnflate – Derfor var det på høy tid å utvide over to etasjer. – Dermed har vi fått en virksomheten, sier en strålende opplagt etterlengtet plass og føler at vi nå kan daglig leder, Willy Hornseth, til SubaruDe ansatte i det nye og større verkstedet betjene våre kunder på en enda bedre Ventilen. Sammen med sin samarbeidsmåte enn tidligere, legger han til. Dermed Blant de eldste får forhandleren god Ikke bare er Mila Bil blant de eldste plass til å stille ut så vel forhandlerne av Subaru i Norge. Bedriften nye som brukte kan også skilte med å ha blant de beste modeller. Sistnevnte er markedsandelene blant Subarumangelvare. Brukte forhandlerne. Subaru´er selges unna Hornseth forteller at Mila Bil på Tynset så fort de kommer inn. ligger i en fjellregion. Dermed har de også – Vi har venteliste fra kunder fra Tolga, Os, Rendalen, Røros, kunder som etterspør Folldal og Alvdal. – Mange av våre kunder enkelte brukte modeller, er trofaste bileiere som vi har samarbeidet forteller han. Med gode med gjennom mange år og som bytter inn og romslige verkstedsin gamle modell mot en ny Subaru. Men lokaler i tillegg er de i nå merker vi også at nye kunder kommer stand til å betjene de til, stadig flere som velger Subaru for første fleste serviceoppdrag. gang. Det er svært hyggelig og tilfredsNye, større og renoverte lokaler er hva Mila Bil på Tynset nå kan tilby stillende for oss, avslutter Hornseth. sine kunder. Sittende foran ser vi daglig leder Willy Hornseth sammen

Subaru-forhandleren på Tynset – Mila Bil AS – har holdt stand på Tynset siden 1980.

med salgsansvarlig Øystein Sørberg

17


Med Legacy og Outback i hverdag og fritid. Til Outback leveres en sort beskyttelsesplate for støtfangeren bak – denne beskytter støtfangeren mot riper og skader ved lasting. Støtfangerbeskyttelsen finnes også til Legacy i sort eller i en blank utgave. Dessuten leveres det også terskelplate til bagasjeroms-terskelen.

Til Legacy og Outback finnes et rikholdig utvalg av tilleggsutstyr. Alle Legacy modellene har fester for lastholder. Outback modellene har takskinner - eller takrails som mange kaller det. På disse festes noe av det mest solgte tilbehør til bil, lastholderen. Og på lastholderen kan du igjen feste en rekke nyttige tilbehør. Sykkelholder finnes også i en utgave tilpasset terrengsykler.

Et nyttig tilleggsutstyr er skvettlapper – disse skåner lakken, spesielt ved mye kjøring på grusvei.

Til lastholderen leveres det en skiholder med plass til hele 6 par ski, det skulle rekke til hele familiens utstyr. For de som ikke vil ha sykkelen på taket, kan det leveres et sykkelstativ for montering på tilhengerfestet. Dette er utstyrt med baklys og med plass for registreringsnummeret.

Hundegitter til Legacy og Outback leveres i to versjoner.

Skiholderen leveres også i en modell med plass til inntil 4 par.

Til Legacy og Outback leveres det terskelplater med aluminium dekor som gir det lille ekstra eksklusive preget.

Sykkel–sesongen er nå over for de aller fleste, men for de virkelige sykkel-entusiastene, er det like aktuelt med sykkel året rundt.

Skålmatte til bagasjerommet - beskytter teppet i bagasjerommet og letter rengjøringen. Stikk innom din nærmeste Subaruforhandler for mer informasjon. Og det meste av utstyret leveres også til de fleste Subaru-modellene.


Vårt landsdekkende forhandlernett Aerobil AS Stasjonsvn. 20, 1376 Billingstad Tlf.: 05070. Fax.: 66 85 23 01

Hadeland Bil AS Roalinna 14, 2713 Roa Tlf.: 61 32 21 00. Fax.: 61 32 60 38

Ribi Autosenter AS Øravegen, 6650 Surnadal Tlf.: 71 65 75 72. Fax.: 71 65 75 73

Aerobil AS Dynamittvn. 11, 1400 Ski Tlf.: 05070. Fax.: 64 87 81 01

Hallingdal Autosalg AS Alfarveien, 3540 Nesbyen Tlf.: 32 07 25 25. Fax.: 32 07 18 99

Rico Førde AS Stenavn. 8, 6800 Førde Tlf.: 57 83 72 22. Fax.: 57 83 72 21

Alleen Auto AS Grønndokkmoen 12, 4580 Lyngdal Tlf.: 38 33 07 10. Fax.: 38 33 07 11

Birger N. Haug AS Depotgt. 12, 2000 Lillestrøm Tlf. 63 80 44 00. Fax.: 63 80 44 10

Ring Auto Service AS Benterud, 3511 Hønefoss Tlf.: 32 17 98 80. Fax.: 32 12 69 82

Brødr. Andersen AS Nordre Ringvei 27, 9509 Alta Tlf.: 78 44 96 30. Fax.: 78 44 96 39

Birger N. Haug AS Fekjan 29, 1394 Nesbru Tlf. 67 15 40 00. Fax.: 66 77 70 40

Rognan Auto AS Preben von Ahneensvei 4, 8250 Rognan Tlf. 75 68 16 70. Fax.: 75 68 16 90

AutoCenteret AS Liamyrane 6 J, 5132 Nyborg Tlf.: 55 19 76 00. Fax.: 5519 76 01

Birger N. Haug AS Ensjøveien 16, 0655 Oslo Tlf.: 23 24 41 00. Fax.: 23 24 41 01

S. Rødsten Bilforretning AS Solheimsvn. 1, 5462 Herøysundet Tlf.: 53 48 64 11. Fax.: 53 48 64 40

Auto 3000 Sortland AS Verkstedveien 6, 8400 Sortland Tlf.: 76 11 31 30. Fax.: 76 11 31 49

Birger N. Haug AS Drammensveien 130, 0277 Oslo Tlf.: 22 54 72 72. Fax.: 22 54 72 82

Sentrum Bilservice AS Kongensgt. 39, 8514 Narvik Tlf.: 76 94 65 86. Fax.: 76 94 73 55

AS Autohuset Ringvn. 17, 9018 Tromsø Tlf.: 77 60 74 20. Fax.: 77 60 74 25

Birger N. Haug AS Olav Ingstadsvei 14, 1351 Rud Tlf. 67 15 40 00. Fax.: 67 13 87 63

Slatlem & Co. AS Verkstedvn. 4, 6517 Kristiansund N. Tlf.: 71 58 06 80. Fax.: 71 58 06 81

Bauge Auto AS Industrigata 24, 5537 Haugesund Tlf.: 815 35 335. Fax.: 52 70 06 59

Haukebø & Rødseth AS Enenveien 1A, 6416 Molde Tlf.: 71 20 37 00. Fax.: 71 20 37 01

Solum Bil AS Løkka 21, 3271 Larvik Tlf. 33 12 18 50. Fax: 33 12 18 51

Bilbutikken AS Guldlisten 16 , 3048 Drammen Tlf.: 32 80 84 00. Fax.: 32 80 84 05

Krutå Bil AS Verkstedvn. 1, 8607 Mo i Rana Tlf.: 75 12 65 00. Fax.: 75 12 65 05

Stavenes Bilsenter AS. Strandavegen 19, 5700 Voss Tlf.: 56 52 14 00. Fax.: 56 52 14 11

Bilhuset Visborg AS Venusveien 10, 7650 Verdal Tlf.: 74 04 65 10. Fax.: 74 04 24 20

Lauvstad Bil AS Århus Industriområde, 3840 Seljord Tlf. 35 06 41 11. Fax: 35 06 41 01

Stensgård & Co. Bilforretning AS Jørstadmovn. 641, 2625 Fåberg Tlf.: 61 27 02 00. Fax.: 61 27 02 19

Bil-huset AS Eidskogveien 48, 2211 Kongsvinger Tlf.: 62 82 14 60. Fax.: 62 81 51 70

Longyearbyen Bilutleie AS Sjøområdet, 9170 Longyearbyen Tlf. 79 02 11 88 Fax: 79 02 10 82

Stoa Bil AS Skrubbedalsvn. 1, 4848 Arendal Tlf.: 37 00 49 80. Fax.: 37 09 88 01

Bilkompaniet AS Midtstranda, 2307 Hamar Tlf.: 62 52 66 53. Fax.: 62 53 41 04

MC & Fridtidssenteret AS Gomsrudvn. 120, 3610 Kongsberg Tlf. 32 76 34 00 Fax: 32 76 34 01

Strømmen Bil AS Skjærvaveien 6B, 2010 Strømmen Tlf.: 64 84 69 00. Fax.: 63 81 59 60

Bilpaviljongen AS Vingvn. 2, 4050 Sola Tlf.: 51 64 83 00. Fax.: 51 64 83 11

Mila Bil AS Elfengvn. 3c, 2500 Tynset Tlf.: 62 48 05 66. Fax.: 62 48 19 66

Stryn Mek. Verksted AS Langeset, 6783 Stryn Tlf.: 57 87 67 50. Fax.: 57 87 67 51

Branko’s Auto AS Træleborgveien 4, 3112 Tønsberg Tlf.: 33 30 00 60. Fax.: 33 30 00 61

Moss AutoCenter AS Ryggevn. 121, 1570 Dilling Tlf.: 69 26 98 40. Fax.: 69 26 98 35

Tor & Bjørn Autoservice AS Storåkeren 9, 9411 Harstad Tlf.: 77 01 96 80. Fax.: 77 01 96 89

Centrum Bil & Karosseri AS Verkstedveien 6, 8013 Bodø Tlf.: 75 58 67 00. Fax.: 75 58 67 01

Motorsenteret Heidal AS P.B. 13, 2676 Heidal Tlf.: 61 23 43 88. Fax.: 61 23 06 19

Tyholt Bil AS Paul Fjermstadsvei 26, 7052 Trondheim Tlf.: 73 80 40 50. Fax.: 73 80 40 40

City Bil AS Breiliveien 41, 3217 Sandefjord Tlf.: 33 44 60 30. Fax.: 33 44 60 12

Mysen Bil AS Ramstadvn. 7, 1850 Mysen Tlf.: 69 89 05 44. Fax.: 69 89 27 60

Valdres Bil AS Spikermoen, 2900 Fagernes Tlf.: 61 35 86 00. Fax.: 61 35 86 71

Formo Bil AS Porsgrunnsveien 261, 3736 Skien Tlf.: 35 50 99 30. Fax.: 35 50 99 39

Oddemarka Auto AS Østre Ringvei 86, 4632 Kristiansand S. Tlf. 38 10 42 50 Fax: 38 10 42 61

Voldsund Motor AS Smibakken 1, 6018 Ålesund Tlf.: 70 17 44 50. Fax.: 70 17 44 51

Gardermoen Auto AS Energivn. 9, Jessheim Industripark, 2050 Jessheim Tlf.: 63 94 27 50. Fax.: 63 94 27 51

Oddvar Olsen AS Svartbekkveien 51, 2411 Elverum Tlf.: 62 43 26 00. Fax.: 62 43 26 24

Østlandsk Bilsenter AS Herbergveien 13, 1710 Sarpsborg Tlf.: 69 15 89 00. Fax.: 69 14 60 01

Grong Bilservice AS Mediå, 7870 Grong Tlf.: 74 33 01 00. Fax.: 74 33 01 02

Reco Vest AS Kokstadveien 31A, 5257 Kokstad Tlf.: 55 15 59 90. Fax.: 55 98 87 80

Øyhus Motor AS Østre Totenvei 130, 2816 Gjøvik Tlf.: 61 13 36 00. Fax.: 61 13 36 09

19


Kundepost

B

Returadresse: SUBARU NORGE AS Postboks 33 1483 Skytta

SUBARU Impreza stasjonsvogn

SUBARU Outback

SUBARU Forester XT

SUBARU Legacy Sedan

SUBARU G3X Justy

SUBARU Legacy stasjonsvogn

Lisensnr. 241 625

www.subaru.no

Ă˜MERKE ILJ T M

SUBARU Forester 2.0 X

Grafisk Produksjon: Kampen Grafisk AS

SUBARU Impreza Sedan

Ventilen (2005) - Nr. 4  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you