Page 1

SANG PHAM Selected Works


CONTENTS

3

10

22

LIVING OVER THE SHOP

DEXTER ROWING CENTER

HOUSING BOOTCAMP Courtyard Housing Row Housing Two Portland Blocks

36

OTHER WORKS


LIVING OVER THE SHOP Studio Critic: Landry Smith

3 Bradbury Street London


4


5

The conception of the project stems from the lively activities that have been established at the square. The new structure is conceived as an extension of the square with the aim to increase its activities and provide affordable housing. In

order to maximize the limited space the building configuration was done in an interlocking fashion, which provides occupants with both views to Bradbury street on the Southern side to Gillett square on the Northern side.


6

THE SHOP On the ground floor a flower shop and a coffee shop are deployed with the coffee shop occupying the square facing portion. The shop open widely to Gillett square with double height space optimal for social activities. Walls are also reserved to provide spaces for art, giving the space an opportunity to facilitate cultural and creative events.

1F Not to scale


7

THE DWELLING UNITS

Configuration setting

Type 1

(with coffee shop)

The tunnel-form apartment unit create dynamic views for its adjacent site while at the same time providing occupants with the chance to transform the unit into an outdoor-indoor living condition by opening the window and door on the two ends. Having all circulation internalized and hidden from plain view allows the building to become more experimental on the notion of privacy, while also increase the connection between shop and residential level by visual mean. The private spiral stair case and bathrooms are placed at the center of the unit, which allows the two spaces at either end a certain degree of flexibility. Residents can enter their unit by the rear entry staircase on Bradbury street away from the noises from the shops and the square.

Type 2

(with flower shop)

Type 3

Type 4


8

2F Not to scale


9

3F Not to scale


DEXTER ROWING CENTER Studio Critic: Tom Hahn

Dexter reservoir Lowel, Oregon


5'

Warm NW Wind 1 May - 31 Sep 17 mph | 79 F | low frequency (315h)

0'

+/ -6 95 (AP 'LA ROX KE IMA 696' LE TE VE L)

70

Warm Northern Wind 1 May - 31 Sep 22 mph | 97F | high frequency (630h)

70

12

Regatta: Mid Feb - early June

Car Engine Warm Northern Wind 1 Oct - 31 Dec 16 mph | 75 F | Low frequency (378 h)

Fishing: Year round

Regatta

Drag boat racing: June + August + September

Warm SW Wind 1 May - 31 Sep 16 mph | 80F | Low frequency (315 h)

Activity Zone

Pickniking + Swimming + Jogging: Summer

Boat bell clanking

Lake Cool Southern Wind 1 Oct - 31 Dec 22 mph | 68F | high frequency (630h)

Paving Coniferous Deciduous Grass Cool Wind Train

Warm Wind Winter Sun Path Spring/Fall Sun Path Summer Sun Path Storm water path

Distance Mountains

Water Line

Site analysis


Study model of horizontally shifting plane

Located at Dexter reservoir, which is known for its best condition for sport rowing, the boat house is introduced as an opportunity and a foyer not only to foster the growth of the rowing team but also to engage with both the local landscape and its people, the residents of Lowell. The building offers an additional space to the site that enriches its existing experience with the introduction of shifting planes and oblique view

that allow different scenes of the landscape to be experienced anew. On the vertical plane, the building brings together the rowing team and the community of Lowell by weaving the two different volumes and atmosphere via visual access. In between spaces and program gardens and plazas are brought in to enhance to interior experience.

Study model of oblique views

13


14


15

Longitudinal Sectional Perspective Not to scale

Athlete circulation Spectator/community circulation

Served space Circulation + viewing space

Outdoor space Servant space


16


THE COMMUNITY

Community Center + Workout Spaces Not to scale

17


18

Sectional Perspective at Community Space Not to scale


19

Sectional Perspective at Atheles Space Not to scale


20

THE ATHLETES For convenience and privacy of the athletes the boat program is sunken into the ground, forming a direct relationship to the water and enriching the rower daily training activities.

Boat storage (basement) isometric

Concrete shear walls form the basement. At the community center they protrude upward to support the roof.


21

Boat storage (basement) Not to scale


HOUSING BOOTCAMP Studio Critic: Michael Fifield


24

Courtyard Housing Portland courtyard housing competition


goal, 4 units are designed in an is no longer needed. Interlocking Interlocking allow bothunits allow both configuration and 2 regular units. In bussiness of urban living. These spaces units have private to have private + gardern + order to achieve the ADA accessible are design for better flexibility towhen car gardern courtyard view courtyard view goal, 4 units are designed in an is no longer needed.

The project aims to create a strong sense of community primarily from diversity both in architectural setting and demographic. The program entails 2 ADA accessible units, 2 units with flexible live-work configuration and 2 regular units. In order to achieve the ADA accessible goal, 4 units are designed in an interlocking

OND FLOOR 2” = 1’0” SECOND FLOOR 3/32” = 1’0”

fashion allowing ownership of private garden as well as view into the main courtyard. Share spaces are focused and enclosed by the units for ease of children Interlocking units allow both observation as well as creating an to have private gardern + courtyard view inwardSECOND environment, contrasting Interlocking units allow both FLOOR SECOND FLOOR Interlocking units to have private gardern + with the urban living. 3/32”business = 1’0”3/32”of = 1’0” COURTYARDview FACADE courtyard allow both to have 3/32” = 1’0” These spaces are design for better private garden + flexibility when car is no longer courtyard view needed.

Interlocking units allow both to have private gardern + FACADE STREET courtyard view 3/32” = 1’0” Interlocking units allow both to have private gardern + courtyard view

Stacked double height unit is ADA accessible on ground level and light-filled volume Interlocking allow bothunits allow both Stacked doubleInterlocking height unit units private to gardern have private + gardern + is ADA accessibletoonhave ground courtyard level and light-filled volumeview courtyard view

Stacked double height unit is ADA accessible on ground level and light-filled volume

ADA Units are placed in the back to provide a sense of inclusive community

Structural planting used to divided the main shared space into 3 sections that Structural planting used can be used for both parking to divided the main shared and communal activities. space into 3 sections that can be used for both parking and communal activities.

Stacked doubleStacked height unit double height unit is ADA accessible is ADA on ground accessible on ground level and light-filled level volume and light-filled volume

25

Structural planting Structural used planting used to divided the main to divided sharedthe main shared space into 3 sections space into that 3 sections that can be used forcan bothbeparking used for both parking and communal and activities. communal activities.

Structural planting used to divided the main shared space into 3 sections that can be used for both parking and communal activities.

Th sen fro set pro un con ord go

COURTYARD FACADE Courtyard Facade 3/32” = 1’0” FACADE COURTYARD Not =to1’0” scale 3/32”

Inte to h cou

Street Facade

STREET FACADE Not =to1’0” scale 3/32” STREET FACADE 3/32” = 1’0”

1F Not to scale

FIRST FLOOR 3/32” = 1’0”

2F Not to scale

SECOND FLOOR 3/32” = 1’0”

Inte to h cou

COURTYARD H


26

ROW HOUSING


1/4” = 1’0”

27

FRONT ELEVATION (S) 1/4” = 1’0”

BACK ELEVATION (N) Back 1/4” = 1’0” Facade BACK ELEVATION (N) Not to scale

FRONT ELEVATION (S) 1/4” = 1’0”

Street Facade SECONDto FLOOR Not scale

1/4” = 1’0”

1/4” = 1’0”

A

B

C

D

C

D

BACK ELEVATION (N) 1/4” = 1’0”

A

FIRST FLOOR 1/4” = 1’0”

1F Not to scale

B

SECOND FLOOR 1/4” = 1’0” SECOND FLOOR 2F 1/4” = 1’0” Not to scale A

B

C

D

A

B

C

D


28 SECOND FLOOR 1/4” = 1’0” A

B

C

D

Area: 1428 sq.ft Occupants: Family of 4

TYPE 1 Area: 1428 sqf Occupants: Family of 4

Spatial configuration:

Spatial configuration: First floor: Living + kitchen + half bath Second floor: 1 master bedroom, 2 kid bedrooms, 1 master bathroom, 1 bathroom Feature: Top lighting at stair well + double height space, spaces on the second floor are deisgned so that cross vetilation and extra daylight can be achieved

FRONT ELEVATION (S) 1/4” = 1’0”

First floor: Living + kitchen + half bath Second floor: 1 master bedroom, 2 kid bedrooms, 1 master bathroom, 1 bathroom Feature: Top lighting at stair well and double height space, spaces on the second floor are designed so that cross ventilation and extra daylight can be achieved

BACK ELEVATION (N) A 1/4” = 1’0” FIRST FLOOR 1/4” = 1’0”

B

C

D

C

D

TYPE 1: CROSS SECTION 1/4” = 1’0”

TYPE 1: LONGITUDINAL SECTION AA 1/8” = 1’0”

TYPE 1: LONGITUDINAL SECTION BB 1/8” = 1’0”

TYPE 1: AXONOMETRIC 1/4” = 1’0”

SECOND FLOOR 1/4” = 1’0” A

TYPE 2 Area: 1321 sqf

B


1/8” = 1’0”

TYPE 1: AXONOMETRIC 1/4” = 1’0”

29 SECOND FLOOR 1/4” = 1’0” A

B

C

D

Area: 1321 sq. ft Occupants: 2 strangers

TYPE 2 Area: 1321 sqf Occupants: 2 strangers

Spatial configuration:

Spatial configuration: First floor: Living + kitchen + half bath Second floor: 2 master bedrooms, 2 master bathrooms Feature: Designed to provide privacy for 2 individuals who don’t know each other well. Top lighting at stair well + double height space, spaces on the second floor are deisgned so that cross vetilation and extra daylight can be achieved

TYPE 2: CROSS SECTION 1/4” = 1’0”

FRONT ELEVATION (S) 1/4” = 1’0”

BACK ELEVATION (N) A 1/4” = 1’0” FIRST FLOOR 1/4” = 1’0”

First floor: Living + kitchen + half bath Second floor: 2 master bedrooms, 2 master bathrooms

B

C

D

C

D

TYPE 2: LONGITUDINAL SECTION CC 1/8” = 1’0”

TYPE 2: LONGITUDINAL SECTION DD 1/8” = 1’0”

TYPE 2: AXONOMETRIC 1/4” = 1’0”

SECOND FLOOR 1/4” = 1’0” A

B

Feature: Designed to provide privacy for 2 individuals who don’t know each other well. Top lighting at stair well and double height space, spaces on the second floor are designed so that cross ventilation and extra daylight can be achieved


TOTAL UNITS: 48 PARKING : 32 DENSITY : 28.7 d.u/acre

UNIT TYPE: ROW HOUSING + MULTIFAMILY HOUSING

BOTTOM BLOCK

TWO PORTLAND BLOCKS LEFT BLOCK Unit Type: Semi detached housing with ADU, flexible housing units.

TOTAL UNITS: 38 PARKING : 36 DENSITY : 22.8 d.u/acre

UNIT TYPE: SEMI DETACHED HOUSING + FLEXIBLE UNITS

Total units: 38 Parking: 36 Density: 22.8 d.u/acre

TOP BLOCK

RIGHT BLOCK Unit Type: Row housing, multifamily housing Total units: 48 Parking: 32 Density: 28.7 d.u/acre

Not to scale ” : 20’

ITE LAYOUT

30


31 Mixed-use Shop and Multifamily Housing Block Mix use development block | 1/16” = 1’0” Mix use development | 1/16” = 1’0” Elevation | Not toblock scale

Total units: 26

3F | Not to scale

2F | Not to scale

1F | Not to scale Total: 26 overlaping + interlocking units to provide variety

The large slab block is a direct response to the collector street that it enfronts. The ground floor of the slab block is dedicated to commercial, to provide quick access to commercial good for the residents above as well as the surrounding block whist activating the pedestrian realm on the sidewalk.


32

Family unit SC2 (east end) | 1/4” = 1’0”

Studio unit | 1/4” : 1’0”

+2 +3

Family unit (regular) | 1/4” : 1’0”

+2 +3

+2 Family unit SC3 (east end) | 1/4” = 1’0”

Family unit (west end) SC1 | 1/4” : 1’0”

+3 +3

+2 +2

Single Unit

Studio unit 490 sqft 4907 sq.ft Total:

Total: 7 units

Family Unit (regular) Family unit (regular) 1200 sqft 1200 Total: 16sq.ft 2 beds 16 + 2 baths Total: units 2 beds, 2 baths

Family (SC1 Family unitUnit SC 1 (west end) west end)

Family Unit Family unit SC2 (east(SC2 end) east end)

Family Unit Family unit SC3 (east(SC3 end) east end)

1400 sqft 1400 sq.ft Total: 1unit Total: 1 33beds, baths beds + 33baths Note: Support family of 4 or 3 strangers. Note: Supports family of 4 or 3 stangers. Parking is provided for the former. Parking is provided for the former

1400 sqft 1400 sq.ft Total: 1 3Total: beds +12 unit baths + 1 flex space

1400 sqft 1400 sq.ft Total: 1 3Total: beds +12 unit baths + 1 flex space

3 beds, 2 baths, 1 flex space

3 beds, 2 baths, 1 flex space


33

+2

+2

+1

+1

Single Semi-detached Housing + ADU Total units: 8 House unit: 1400 sq.ft 2 beds + 2 baths + 1 flex space (bed+bath) ADU unit: 400 sqft

This type of unit provides an alternative from a busier lifestyle that is presented from the collector’s street. It is located in the back block closer to the quieter local street. The unit provides housing for a family of 3 with one room unit being flexible an can be convert into a live-work space, adapting to potential future changes. The additional ADU provides extra flexibility and maximizes lot’s potential`

Flexible /Adaptive Unit Total units: 22 House unit: 1000 sq.ft 2 beds + 2 baths

This type of unit acts as a mediator between the busy life close to the collector street and the quieter life of the back local street. It has the highest degree of flexibility and can house either family or strangers. The units placement focus on creating a sense of community sharing a communal green space. Both the front and back of the house is open and multilayer to engage the interior and the immediate outside.


34

Multi Family Housing Unit Corner Flat units | 1/8” = 1’0”

Total units: 4 House unit: 1400 sq.ft 2 beds + 2 baths + 1 flex space (bed+bath) ADU unit: 400 sq.ft

1100 sqft Total: 4 4 beds + 2 baths ADA accessible (ground floor) + ADA parking

This unit type faces the back alley and the local street. Porches with buffer zone is placed on both sides to engage the pedestrian zone, whist providing a higher degree of privacy for ground floor bedrooms.


35

Multi Family Housing Unit Corner Condition Total units: 12 House unit: 1400 sq.ft 2 beds + 2 baths + 1 flex space (bed+bath) ADU unit: 400 sq.ft

This unit type is used at the transitional corner to engage the pedestrian zone on both sides. The Ground floor units are set up for ADA accessibility with porches and ample buffer zone for privacy.


36

OTHER WORKS Going to school photography


37


38

UO DINING PAVILION Experiment On Expressive Structure Course Instructor: Mark Donofrio

12

13 14

11 10

0 6 18

42

90

186

in inches

The driving force of the design is light. Thin members were chosen to reduce obstruction preventing wood from absorbing most of the light. Where wood meet light at the South, members are oriented to intentionally catch light to provide accent lighting. At the center of the meeting hall, polycarbonate panels are placed as a light receiver, acting

as both a sculpture and a luminaire spreading even ambient light to the bottom portion of the room. On the two sides, the roof is over hang so as to catch light from below, the intention is to make the roof seem weightless and almost floating.


39

THE PINEAPPLE Experiment On Expressive Structure Course Instructor: Stephen Duff

The tower is an experiment on using primitive mean of construction as well as nominal sized member to produce modern adaptation of structure. Here a diagrid system is used as a mean to provide optimal structural stability whist reducing structural Preliminary Design / Joint Design member. The aesthetic of the tower is the result of the efficient system.


40

LUMINOUS PATTERN Course Instructor: James Givens


41

SKETCHES Watercolor


42


43


44

HOUSE AWAITING DEATH Course Instructor: James Givens

The house is designed for a hypothetical old couple at the end of their life, looking again at the house (space) as the agency for cartharsis. The aim is not to create a logical house, but to create spaces that understand and value the mundane and fragile nature of its inhabitant. The drawings made for this project serve as means to explore different moods and feeling of space, which aid the process of understanding the nature and relationship between the people, their ritual, the site and the architecture.

A ROOM OF MANY NAMES a room study for a house awaiting death


45

FEELING OF LANDSCAPE Studies for a house awaiting death


46

INTIMACY and CONNECTION Room studies exploring how spaces can reserve intimacy whist belonging to a larger whole. Here intimacy is achieved in the specificity and clarity of program occupation where connectivity is achieved via openings, framing the rituals that take place at others spaces.


47


49


50


51


52

SANG PHAM sangp@uoregon.edu 503 481 3269

Profile for Suang Pham

Sang Pham_Portfolio (Selected Works)  

Sang Pham_Portfolio (Selected Works)  

Profile for suangpham
Advertisement