Page 1

Dalemsestraat 13 Tholen


Welkom in Tholen

Wie door het pittoreske stadje loopt, krijgt een goede indruk hoe de burgers van Tholen in de Middeleeuwen hebben geleefd.


De woning ligt midden in het centrum. Winkelvoorzieningen zijn er in deze straat en een straat verderop. De jachthaven ligt op loopafstand . . . Het knusse centrum, de gezellige jachthaven met dito restaurantjes, maken dat het goed wonen is in Tholen. Geniet van het rustige leven. Terwijl u weet dat Bergen op Zoom vlakbij ligt en u in een half uur in Rotterdam, Breda of Antwerpen staat.


Dalemsestraat 13 in Tholen Wanneer u de buitengevel van ijsselsteentjes ziet met sierankers, raampartijen met roeden, fraaie blinden en een authentieke statige voordeur, dan gaat u terug in de tijd. Uw hart gaat sneller kloppen. Met veel precisie is deze halfvrijstaande woning met berging, tuin en achterom gelegen aan de Dalemsestraat 13 in Tholen van binnen en van buiten zeer smaakvol gerestaureerd. Het oudste gedeelte van de woning dateert uit 1648. De woning mag met recht ĂŠĂŠn van de fraaiste huizen uit de Thoolse binnenstad genoemd worden. De woning heeft op de eerste en tweede verdieping samen 4 slaapkamers en een werkkamer. In de woning treft u onder andere aan hardsteen plavuizen, een stokoud balkenplafond, massief eiken vloerdelen, een open haard, openslaande tuindeuren en een handgemaakte keuken met groot fornuis. De Dalemsestraat in Tholen kenmerkt zich door de vele karakteristieke gevels

4


Kortom een bijzondere woning met veel sfeer. Met het comfort en gebruiksgemak van deze tijd. Weet dat deze woning al in 1983 ontdekt is door Eigen Huis & Interieur. In dit tijdschrift is een reportage gemaakt over deze woning.

5


Hal Stapt u naar binnen, dan vallen onmiddellijk het hoge balkenplafond en de natuursteen plavuizen op. Het balkenplafond is prachtig geschilderd in de oorspronkelijke kleur ossenbloedrood. De meterkast is gemaakt van houten delen en opgeklampte deuren. De wanden zijn voorzien van een kraalschoten lambrisering en spachtelputz. In de hal bevindt zich de trapopgang naar de 1e verdieping. Toilet Vanuit de hal bereikt u ook het toilet. Het betreft een hangtoilet met fonteintje (Sphinx) en een designkraan. De natuursteen plavuizen lopen door in de hal, de keuken en het toilet. Dat zorgt voor eenheid. Woonkamer De woonkamer heeft veel daglicht. Aan de achterzijde bevindt zich een glazen pui met ook weer roedeverdelingen over de volle breedte van de achtergevel zo’n 3 meter hoog, met openslaande tuindeuren. Op die manier wordt de stadstuin betrokken bij de kamer. 6


Voor de glazen achterpui staan twee design radiatoren. Kinderen kunnen hierop lekker zitten. Sprake is van een serieuze schouwpartij met openhaard. De huidige bewoners steken deze openhaard graag aan op een gure dag. Cognac erbij … Kijkt u in de woonkamer naar boven, dan ziet u de majestueuze eiken- en grenen balken met nog een aantal originele sleutelstukken. Geschilderd in een bijzondere, warme kleur bruin. Die kleur staat erg fraai bij de massief eiken vloerdelen. Deze vloerdelen zijn 2 cm dik. Ze zijn gerookt en vertonen daardoor een grijzige gloed en zijn getrommeld. In één van de wanden bevindt zich een servieskast. Via de woonkamer wordt verder een trapkast bereikt.

7


Keuken Via een paneeldeur met oud glas komt u vanuit de hal in de keuken. U staat dan oog in oog met een fornuis van het toonaangevende merk Boretti. Een fornuis met zes gaspitten en twee ovens. Ideaal als u van koken houdt. De keuken is handgemaakt. De deuren zijn gemaakt van kraaldelen op kaders met pen- en gatverbinding en zijn voorzien van authentieke scharnieren. De keuken is ouderwets met de hand geschilderd. De spoelbak is van hardsteen, handgehakt. Het keukenblad is ook van hardsteen. Al het hardsteen is aan de voorkant met de hand gefrijnd. De tegels zijn ouderwets handgemaakte tegels uit Makkum. Bij de kraan een tegel in de vorm van een zeepbakje. Boven het fornuis een tegeltableau waarvan er maar ĂŠĂŠn bestaat. De keuken is voorzien van een grote koelkast met vriesvak, een dubbel motorige afzuigkap (Itho), een speciaal kastje voor de handdoeken en een carrouselkast voor de pannen.

8


Op het aanrechtblad staat een prachtige servieskast met verlichting en ouderwets getrokken glas in stopverf.

9


Eerste verdieping Vanuit de hal gaat de trap naar boven. Deze trap is, net als de trap van de eerste naar de tweede verdieping, voorzien van een fraaie smeedijzeren leuning. De overloop op de eerste verdieping is ruim en geeft toegang tot de werkkamer, 2 slaapkamers en de badkamer. Op de eerste en tweede verdieping treft u lambriseringen en spachtelputz aan. De overlopen op de eerste en tweede verdieping zijn beide voorzien van een Velux dakraam.

10


Ouderslaapkamer De ouderslaapkamer is heerlijk ruim en is gelegen aan de achterzijde van de woning. Met drie schuiframen met wederom roedeverdelingen is ook deze kamer lekker licht. In deze slaapkamer ligt, evenals in alle andere slaapkamers en de werkkamer, een vloer van massief eikenhouten delen. Deze vloeren staan in de white wash. De ouderslaapkamer is voorzien van twee inbouwkasten met in totaal 4 paneeldeuren. Deze deuren hebben ouderwetse houten handgrepen.

Tweede slaapkamer Voorzijde Deze tweede slaapkamer is ongeveer vierkant en daarmee erg praktisch. Evenals de werkkamer, is deze kamer voorzien van een computeraansluiting. Werkkamer Voorzijde De werkkamer is aan de voorzijde van de woning gesitueerd. Sprake is van een vast bureau en een ter plaatse getimmerde, wandvullende boekenkast in oude stijl.

11


Badkamer De badkamer bevindt zich op de eerste verdieping. De badkamer is zowel voorzien van een douche als van een tweepersoons whirlpool. Even snel douchen of heerlijk uitgebreid met een boek in bad; het kan allemaal. Het hangtoilet is van Sphinx. De wastafel is van dezelfde Sphinx-serie. Er zijn luxe kranen gemonteerd. Damixa kranen bij de wastafel en boven het bad. Een thermostatische kraan in de douche. Boven de wastafel bevindt zich een grote spiegel met spiegelverwarming. De wasmand is vernuftig weggewerkt. Verder is er een ge誰ntegreerde toiletkast en een ingebouwde handdoekenkast aanwezig.

Tweepersoons Whirlpool 12

Voorts treft u aan: een designradiator, fraaie verlichting. Het raam van de dakkapel kan lekker open worden gezet. De tegels zijn dezelfde tegels van Mosa als in het toilet beneden. Op de vloer liggen dezelfde hardsteen plavuizen als in de keuken, hal, toilet en berging.


Tweede verdieping De tweede verdieping verrast u door de ruimte die u daar aantreft. Sprake is van een overloop alsmede een voorkamer (derde slaapkamer) en een achterkamer (vierde slaapkamer). De nok is maar liefst circa 2,80 meter hoog.

Op de overloop bevinden zich twee inbouwkasten. In de ene inbouwkast hangt de cv-ketel. De andere inbouwkast is voorzien van legboarden.

alle voorzien van thermostatische verwarmingsknoppen. Ook de berging achter het huis is door middel van een radiator verwarmd.

Alle vertrekken hebben nieuwe radiatoren. De radiatoren zijn

De CV-ketel is een Nefit HR-ketel uit 1996. Periodiek onderhouden. 13


Buitenom De woning staat alleen met de voorgevel tegen het naburige pand. Verder staat de woning geheel vrij. Bijzonder is dat. De tussenruimte wordt nu benut voor de kliko’s en voor de opslag van openhaardhout. De voor- en achtergevel is opgetrokken uit ijsselsteentjes. De voorgevel laat 8 prachtig gekrulde muurankers zien. De zijgevel is eeuwen oud en bestaat uit verschillende soorten stenen. Destijds hebben vissers in de woning gewoond. Was er teer over van het behandelen van hun boot, dan werd dat op deze muur gesmeerd tegen doorslaand vocht. Dat teer is nog aanwezig. Alle ramen hebben roedeverdelingen. Daar passen de diep donkergroene blinden perfect bij. Naast de statige voordeur bevindt zich een sierhek. Voor de deur een natuursteentegel. Tegen de hoek voorgevel-zijgevel staat een natuursteenpaal, die in een ver verleden op de Thoolse markt heeft gestaan om paarden aan vast te zetten.

14

De dakkapel is voorzien van zinken wangen en heeft eveneens een raam met roedeverdeling. Al het zinkwerk is van eerste klas kwaliteit. De regenwaterafvoeren zijn van zink en voorzien van bijzondere, handgemaakte bevestigingsbeugels. Op het dak liggen oud-Hollandse dakpannen.


Tuin Sprake is van een ommuurde, intieme stadstuin met een poort die direct uitkomt op de zijstraat (Verbrandestraat). Er is geen sprake van inkijk. Privacy is gewaarborgd. De tuin is onder architectuur aangelegd. De bestrating bestaat uit oude gebakken vijfduimers. Verder is er een brede hardsteen trap en zijn er twee met ijsselsteentjes gemetselde plantenbakken. Te zien zijn onder andere taxus, hedera, hortensia en lelies. Berging Vanuit de tuin komt u in de berging. Deze is opgetrokken uit oude steentjes en red cedar-delen. Op het dak liggen oud-Hollandse dakpannen. De goot is van hout. De berging is voorzien van dubbele openslaande deuren.

15


Nog meer ruimte vindt u op de zoldering. Ideaal om ’s winters het tuinmeubilair op te bergen.

OOK DE BERGING IS VERWARMD.

Wat treft u binnen aan? Links een oude natuursteen spoelbak met koperen kranen en boven deze bak een strook met handgemaakte tegels uit Makkum. Daarnaast een wasmachine- en drogeraansluiting.

16

Rechts een prachtige handgemaakte inbouwkast met kroonlijst en deuren met pen- en gatverbinding. Op de vloer van de berging liggen dezelfde hardsteen plavuizen als in de woning.


Zet de openslaande deuren open en betrek de berging bij uw tuin. Stel het buffet voor het tuinfeest op in de berging. En bedenk dat die oude visser hier vroeger z’n vis bakte. Hoor de meeuwen verderop in de jachthaven. Geniet!

17


574

20

t

begane grond str aa

Ligging en plattegronden 575

lem se

21

18

Da

576

714

voorzijde

335

19 16 17

7

954

1

15

10

270

99

377

978

22

Ba

ks

0

376

6

7

4 98

803

5

98

t

9

ark

term

3

0

99

Bo

1

10 t/m 14

1

12

371 368

7458

1

10

12

743

2 733

5m

t aa str og Ho

dend uittreksel, Apeldoorn, 15 februari 2012 n het kadaster en de openbare registers

woonkam er

openhaard

751

370

10

ze kaart is noordgericht rceelnummer isnummer dastrale grens orlopige grens bouwing erige topografie

747

Afm etingen buitenzijde woning 590 (voorzijde)

3 744

0m

14

746

4 6

8

540

6

2

367

13

9

2

80

912 3723

110

1 80

913

5

6

9 79

275 9 t/m 9e

at

107

80 8

11

hal

tra

4

13

keuken

155

3

4a

10109

10

375

6

2

980

fornuis

10

108

21

4

979

581 1

5

953

955

9

5

540 (ach terzijde) x 840 cm. Alle genoemde afm etingen zijn circa afm etingen. 5

742 3

25 m

Schaal 1:500 Kadastrale gemeente Het perceel is kadastraal bekend: THOLEN Sectie R Gemeente Tholen, Perceelsectie R, nummer 1021 1021. Oppervlakte: 90 centiare.

Aan dit uittreksel kunnen geen betrouwbare maten worden ontleend. De Dienst voor het kadaster en de openbare registers behoudt zich de intellectuele eigendomsrechten voor, waaronder het auteursrecht en het databankenrecht.

475 ach terzijde


eerste verdieping

230

voorzijde

tweede verdieping

280

345

boekenkast

255

voorzijde

245

bureau

225 225

c.v.

bad

90

kast

285

kast

490

280 320

ach terzijde

ach terzijde


Tot ziens!

Eendrachtsweg 11 4691 EK Tholen

vo o r

Deze woning wordt u te koop aangeboden via

vo r mg e v i ng

Direct naar de locatie

Š

info@leunis.nl www.leunis.nl

2 0 1 2

T : 0166-604522 F : 0166-603216

Dalemsestraat 13, Tholen, Zeeland  

Te Koop! Schitterend pand, aan de Dalemsestraat 13 in Tholen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you