Page 1

CITY #5 2011

always in style Gör om mig Inredning Motor Gastro Vimmel

Rosa äR det nya svaRta” Västeråsbandet Seventribe om jantelag, musikpoliser och laxrosa stekarskjortor.


O NLY S E E N I N T HE B E S T P L A C E S . THE OFFICIAL ROLE X SIGN ESTABLISHES THE AUTHENTICIT Y OF AN OFFICIAL ROLE X RETAILER. OFFERING A RICH AND DIVERSE SELECTION OF ROLEX TIMEPIECES, THESE RETAILERS ALONE CAN PR OV ID E THE UN I Q UE S ER V I C E A ND E X PER TI S E R EQ UIR ED TO M A I N TA I N Y O U R R O L E X W AT C H . A N D W I T H E V E R Y P U R C H A S E COMES A WARRANTY MARKED WITH THE PARTICULAR DEALER'S NAME, AN OFFICIAL STAMP OF THE RENOWNED ROLEX SERVICE NETWORK.


$UªSTÌRªFÚRªPERSONLIGHETEN


WWWNYATHULINSSE

VIÂŞFĂšRÂŞKLĂŠDERNA

Produktion: City Style Foto: Karl Allander


BUY YOUR AUTUMN WARDROBE AT THE DENIM EXPERTS IN TOWN


G-Star Raw Store V채ster책s

Galleria Punkt, Stora Gatan 7-21 operated by global retail sweden ab


höst erbjudande! t-shirts för honom

Köp 3 betala för 2 den billigaste på Köpet


2500 kvm BUTIK | ERIKSLUND | TEL 021-30 00 31

www.tatinet.se

nedre plan 1500 m2 herrkläder | övre plan 1000 m2 damkläder


Restaurang Varda utökar dryckesexpertisen Restaurang Varda höjer den gastronomiska nivån ytterligare och kan nu som enda restaurang i Västerås presentera två diplomerade sommelierer. “För oss är det viktigt att kunna möta efterfrågan på intresset för viner och andra drycker som ökar för varje år”, säger restaurangchefen Mikael Atterklint. Sara Kölborg och Angelica Juhlin tog nyligen examen från sommelierutbildningen på välrenommerade Vinkällan, och kommer fortsättningsvis att stå till tjänst för Restaurang Vardas gäster. – En sommelierutbildning innebär omsorgsfulla och genomgripande studier i vinkunskap där man fördjupar sig i alla vinproducerande länders viktigaste distrikt, olika druvsorter och vinstilar, säger Vardas personalansvarige Karoline Bahar. Under utbildningen studerar man även olika spritdrycker och ölsorter och lägger stor vikt och tid vid vinprovningstekniken. Det ingår även att bedöma och utvärdera ett 50-tal viner, ölsorter och utvalda spritdrycker. Med de nya kunskaperna i huset kan restaurangens gäster även i framtiden förvänta sig en välkomponerad vinlista och kvalificerade dryckesförslag till menyn. – Med två sommelierer i huset kan vi förstärka vår position som en av de främsta restaurangerna i regionen och samtidigt tillmötesgå de mest finstilta önskemålen, säger Karoline Bahar. Välkomna till Varda på vinprovning!


Foto: Kalle Allander / Annonsproduktion: Style Magazine

Vi finns tillgängliga för vinproving. Sara Kölborg och Angelica Juhlin, diplomerade sommelierer.

Vasagatan 14, 021 – 14 81 50, www.restaurangvarda.se Öppet: måndag till söndag från lunch till sent. Välkommen.


INNe håll

36

40

Sahara Hotnights

För Style berättar bandet om resan, uppehållet och nya skivan.

50

Under 1980och 90-talen tog musiken aldrig slut. När som helst fanns MTV där som bakgrundsmusik till morgonduschen, förfesten eller efterfesten.

63

Gör om mig

Det är lätt att fastna i gamla vanor och ibland behöver man lite hjälp på vägen för att hitta sitt allra bästa jag.

Guldhus i Schweiz

Stuart Hughes är en brittisk designer som gjort sig känd för att förvandla allt han ser till guld: Rolls Royce-bilar, Ipads, kavajer och nu senast – ett hus.

66

71

Gastro

Nyttiga bär och exotiska svampar – i skogen finns obegränsat med naturligt godis som passar både till enklare smörgåsar och exklusiva huvudrätter.

AlWAYS IN STYle

17

På gång

29

Film

Style älskar spel. Layout-Kalle har förlorat sig i World of Tanks och chefredaktören blev så hooked på RDR att han numera både går och pratar som John Marston.

Style #5 2011

Inredning Mjuka former eller vågade mönsterkombinationer? I Style hittar du alltid de senaste trenderna från både internationella formgivare och våra lokala handlare.

Eller egentligen − bio. För det är ju där film är som bäst. Så stäng av datorn, välj en av filmerna vi tipsar om och ring en vän. Glöm inte popcorn!

Spel

Böcker De kan vara tjocka, komiska, snuskiga, korkade eller otäcka − men vi älskar dem ändå. Nej, vi pratar inte om svärföräldrar, utan om böcker.

59

27

Motor

En Bubbla med turbo och 200 hästar? Ja, du läste rätt. Nya The Beetle har fått bättre flås och kaxigare linjer för att attrahera både män och kvinnor.

Här hittar du det som händer. Evenemang, tävlingar, enkäter och intervjuer med intressanta personer. Du kan själv bidra genom att mejla till info@mostmedia.se.

25

12

MTV 30 år

74

Vimmel Vi vet vad du gjorde förra lördagen. Och vi vet vad din partner gjorde. Om du också vill veta så föreslår vi att du börjar läsa bakifrån.


Drop In alla dagar

www.

.se | 021-18 22 00


led are

AnsvArig utgivAre Conny Carlsson, tfn 070-778 70 60 conny@mostmedia.se ChefredAktör Rickard Westerberg rickard@mostmedia.se

Here we are now, entertain us! Exakt vad som händer med en liten pojke som för första gången får höra Come together genom en rosslig Blaupunkt-högtalare är svårt att beskriva. Men att musiken var en fantastisk värld som väntade på att bli upptäckt förstod jag tidigt. Beatles blev snart Sweet och MC5, som blev heavy metal med tillhörande nitbälten och bandtröjor från Okejs postordersida. I mellanstadiet existerade egentligen bara tre musiktyper: du var hårdrockare, syntare eller så lyssnade du på popmusik och hade därmed avsagt din rätt att ha en åsikt överhuvudtaget. Någonstans i den vevan upptäckte vi en tv-kanal som hette MTV, och som spelade musik. Bara, musik. Solariefärgad hud och neonbälten tonades ner och istället dominerades nu musikmodet av ett slags anti-trend – fri från kroppsfixering och som uppmuntrade trasiga flanellskjortor och flottigt hår. Den trenden kallades grunge. När Nirvanas Smells like teen spirit släpptes 1991 blev den startskottet för något som kom att slå undan benen på hela musikindustrin. Allting tvärstannade och plötsligt skulle alla deppa och öva på grötiga gitarriff i fuktiga källarlokaler. Band som Pearl Jam, Soundgarden och Nirvana trängde sig in på topplistorna och MTVs kelgrisar Bon Jovi och Guns N’ Roses, fick snällt maka på sina svulstiga ballader. Ytterligare något år senare hade vi tröttnat på den brungröna grunge-sörjan och ägnade istället all vaken tid åt att tvista om huruvida Blur eller Oasis var det största som hänt mänskligheten. Men det är en helt annan historia. Vad minns du själv från MTVs glansdagar? Oavsett om det är Headbangers Ball eller Yo! MTV Raps så hoppas jag att du uppskattar vårt nedslag i MTVs 30-åriga historia.

RICKARD WESTERBERG Chefredaktör

försäljningsChef/ekonomi Ismo Arvenhav, tfn 070-778 70 63 ismo@mostmedia.se Art direCtion Mattias Kristensson lAyout Karl Allander tryCkeri VTT GRAFISKA AB, Vimmerby www.vtt.se Adress City Style Stora gatan 36A 722 12 Västerås www.stylemagasin.se info@mostmedia.se

omslAg Stryjek/shutterstock.com

Ha det gott!

medArbetArnA når du på info@mostmedia.se

14

dan linder

sara johansson

mattias forsberg emma helmin

micke reuter

jeanette rokas

Feature

Inredning

Gastro

Kreativ kulspruta

Mode & Skönhet

Style #5 2011

Vimmel

© City Style 2011 För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av Style anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att kopiera, skanna eller på något sätt sprida redaktionellt innehåll, bilder samt, av City Style, producerade annonser utan skriftligt godkännande. Citera gärna, men ange källan.


GALLERIAN, VÄSTERÅS, 021–12 21 14, WWW.GANT.COM/SWEDEN


Veronica MaGGio Gästar Västerås Foto: Gustav Modeer Wiking

Foto: Karl Allander

på G

Max Amilan + Fredric Émanuello = MAFÉ. Den 3 september ser du dem på Å2.

”Vi ska stå på en Ibiza-scen” Västeråskillarna Max Norinder och Fredrik Nystrand bildar duon Mafé. Houseduon, Mafé. Tillsammans skapar de electro och progressive house och är båda lika taggade att nå sitt gemensamma mål: inom en snar framtid ska de stå på en Ibiza-scen. – Det är inget snack om saken, säger Fredrik. Vi är beredda att arbeta hårt och vi vet att vi har det material inom oss som behövs. Det är bara en tidsfråga. Både Fredrik och Max berättar att de alltid har varit musikintresserade och att deras gemensamma projekt Mafé är ett naturligt steg framåt, fast mer på allvar än tidigare. På nya singeln Addiction sjunger den norskfödda glamourmodellen och sångerskan Carin Dahl, som bland annat medverkat i den norska melodifestivalen. Housemusik Har blivit alltmer mainstream, Hur ser ni på det?

– Det är förstås kul att housemusiken når allt fler människor, även om det blivit svårare att hitta riktigt bra house. Många andra genrer har på senare tid influerats mycket av housemusiken och när många vill vara med blir förstås konkurrensen tuffare.

hit stora namn, annars är det jäkligt dött tyvärr.

Att Veronica Maggio kommer både här och där vet vi redan, men nu kommer hon även till Västerås och vårt finfina konserthus. Den 3 november står hon på scenen och med sig har hon det omåttlig populära albumet Satan i gatan som ingen tycks få nog av. Samtliga elva albumspår låg veckan efter släppet på Singellistan, något som ingen annan artist lyckats med tidigare. Köp biljetter i god tid, vi kommer också!

vad krävs för att få stå på en ibiza-scen?

– Målmedvetenhet, bra material och framförallt en tro på sig själv, säger Fredrik. Vi vet att vi har vad som krävs, nu behöver vi bara jobba hårt och se till att folk får upp ögonen för oss. Lördagen den 3 september har Mafé releasefest för singeln Addiciton på Å2. – Det blir en magisk kväll med grym musik! För alla som gillar house är detta en höjdpunkt som man inte får missa, avslutar Max.

mer om houseduon mafé På http://officialmafe.com och www.facebook.com/officialmafe kan du ladda ner Mafés musik och följa duon i vardagen.

please be Gentle! Messages

Rob hey

hey - i just picked up the car i am gonna oil your ass up at 7 so be ready! I always knew you wanted me. lol. shut the fuck up man. pick you up. phone prob. Whatever. Just be gentle with me honey

vad tycker ni om House-utbudet i västerås?

– Pluto har gjort ett bra jobb med att få

Style #5 2011

17


Fotograferat p책 Stadshotellet Tack till Luxdress.se och Glitter

www.salongjohnas.se Bondtorget 5 | 021 12 28 50 | V채ster책s


på G

style på stan

Italienskt mode ska

sätta färg på västeråsarna På Smedjegatan 6 har modebutiken Moda Italiana slagit upp dörrarna. Lokalen är nyrenoverad och inredningen avskalad och modern med inslag av trä och öppna ytor. Här finns också en loungegrupp för trötta fötter där kunder kan pausa med en färsk espresso och vila ögonen på väggarna som är smakfullt prydda med kläder, accessoarer och skor för honom och henne. – Jag beställer endast ett fåtal exemplar av varje plagg och storlek, just för att kunden ska känna sig unik och hitta kläder som få andra har. Dessutom direktimporterar jag alla kläder och kan därför ha väldigt förmånliga priser, säger butiksägaren Predrag. Hur fick du idéen till det Här?

– Jag ville öppna en butik och erbjuda både stil och kvalitet till rimliga priser, och tyckte att det saknades i Västerås. Och för mig personligen är det en dröm som gått i uppfyllelse. När jag var liten hade min pappa en ledande position på en stor textilfabrik, så intresset för mode och kläder har följt mig genom hela livet.

Responsen har varit god från kunderna, berättar Predrag, och i september kommer en ny kollektion för både honom och henne. – Jag har också märkt en stark efterfrågan på italienska skor och klänningar för tjejer, så det kommer jag att ta in fler av. Lite längre fram blir det även VIP-kvällar för kunder som vill kunna handla utanför ordinarie öppettider och få butiken helt för sig själva. vilka vänder du dig till med din butik?

– Jag vänder mig inte till någon specifik åldersgrupp, utan till alla som värdesätter stil och kvalitet och som vill ha något som inte alla andra har.

Angry birds som gosedjur För att krama ur de sista slantarna av den populära fjäderfämaffian kommer nu även en serie gosedjur som passar bra i sängen eller som kudde. Finns i olika storlekar och priser, från cirka 120 kronor.

Kameraklassiker gör comeback Se någonting kul, ta ett kort, få kortet i handen, titta på det, visa det för vänner, skratta hejdlöst. Inga kablar, inget USB, inga datorer. Bara tryck på knappen. Polarid-formatet är tillbaka! Pris cirka 1 000 kronor och ett 10-pack film kostar 120 kronor.

Style #5 2011

19


EN KUNSKAPSBUTIK FYLLD MED

Färg Tapeter Golv Kakel

RUNES FÄRGER Hallsta Gårdsgata 3, Västerås. Tel 021-30 49 00. Öppet: Mån-fre 9-19. Lör-sön 10-15. www.happyhomes.se


Foto: Emma Helmin

på G

poco loco bar – ny nattklubb

Jessica Grund, 18, Norra Valby – Jag och min lillebror var på ett kristet ungdomsläger i Frankrike. Det var ungdomar från hela världen där så det var jättekul.

Style på stan: Ditt roligaste minne från sommaren?

Sauia Michael, 18, Södra gryta

Louise Lifvenborg, 18, Norra Gryta

Lillianne Herrera, 18, Klockartorpet

– Jag var brudtärna på min systers bröllop. Det var nervöst i början eftersom det var 600 gäster i kyrkan, men det gick bra.

– Jag tog körkort! Jag kämpade i ett år innan jag fick det och det första stället jag körde till var jobbet.

– Jag och pappa åkte till vattenfallen i Iguazu, som ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Det var mäktigt!

Nattklubben Silk är död, borta och begraven. Askan spreds i de gamla lokalerna till tonerna av klubbmusik i moll, samtidigt som discokulorna sakta firades ned. Men andan och energin lever kvar i väggarna och på den grunden skapas i skrivande stund en helt ny klubb vid namn Poco Loco Bar. Det blir en färgglad nattklubb med massor av hemma hos-känsla, tequila-drinkar och skön feststämning, berättar nattklubbsprofilen Levent Özdemir, som är en av drivkrafterna. – Vi kommer att lägga mycket krut på att våra gäster ska trivas och bjuda på glad och skön musik för alla smaker – allt utom extrem house!

Vilka gäster vänder ni er till? – Kanske främst till alla som saknar Sjökrogen under vinterhalvåret och dem som känner att de inte riktigt hittat sin favoritklubb. Men även till Silks gamla gäster, förstås. Den 16 september är det ”inflyttningsfest” för Poco Loco Bar och helgen därefter står Ison & Fille på scenen. Fredagar 18 år, lördagar 21.

after work-säsonG på blue Moon bar

Vinn biobiljetter! I samarbete med Filmstaden ser vi till att tre lyckliga vinnare får två biobiljetter vardera. Biljetterna täcker alla filmer utom 3D, som du kan se mot ett tillägg på 30 kronor. Allt du behöver göra är att svara på frågan: I vilken kommun spelade man in Jägarna från 1996? Skicka ditt svar samt namn och adress till info@mostmedia.se senast 30 september.

“Det här var sista gången du gick in med skitiga skor!”

Blue moon bars after work har kört igång för säsongen och som vanligt väntar ett ruskigt röj. Dörrarna öppnas kl. 16 och innanför dessa väntar bra priser i baren, fullt ös på scenen och mat nog att fylla alla gratisbuffémagar. Den 14 oktober gästas BMB av Rydell & Quick, och när de kört slut på gästerna drar nattklubben igång och fortsätter fram till kl. 02, för den som orkar.

Style #5 2011

21


Julbord 2011

Passa pü att bjuda vänner pü en härlig avslutning med ett traditionellt och vällagat julbord. Julbord I julbordet ingür självklara klassiker som julskinka, gravad lax, kÜttbullar, Janssons frestelse och allt det andra som hÜr till ett underbart julbord. I vürt paket ingür även entrÊ, garderob, pepparkakor och glÜgg vid ankomst samt tillgüng till nattklubben hela kvällen.

Pris 265kr/person* Julbord inklusive Julshow med Vi3 MiddagsunderhĂĽllning

Julbord inklusive Julshow med Vi3 Vi3 bjuder pĂĽ skĂśna lĂĽtar blandat med uppdrag och “isbrytandeâ€? lekar. Här bjuds pĂĽ stämningsfull musik till mer fartfylld allsĂĽng, kanske med hjälp av en gäst ur publiken? MiddagsunderhĂĽllning Vi3 bjuder pĂĽ skĂśna lĂĽtar blandat med uppdrag och “isbrytandeâ€? lekar. Här bjuds pĂĽ stämningsfull musik till mer fartfylld allsĂĽng, kanske med hjälp av en gäst ur publiken? Avslutningsshow En show med attityd, hĂśgt tempo där rockklassiker blandas med de bästa pop & schlagerhitsen. Det lovas mĂĽnga refränger att sjunga med till. HĂśgt tempo, attityd och tillhĂśrande attribut. Avslutningsshow Allt sammansatt med hĂśgt en sprakande kvällens final och En show med attityd, tempo därljusshow, rockklassiker blandas medabsoluta de bästahĂśjdpunkt! pop & schlagerhitsen. Det lovas mĂĽnga refränger att sjunga med till. HĂśgt tempo, attityd och tillhĂśrande attribut. Pris 450kr/person* Allt sammansatt med en sprakande ljusshow, kvällens final och absoluta hĂśjdpunkt!

Välkommen!

Pris 450kr/person*

    

                     

Välkommen!

I julbordet ingür bland annat: Skinka, senap, grov & skünsk, gravad lax, kallrÜkt lax, hovmästarsüs, ägghalvor med räkor, sill (inlagd sill, senapssill, vitlÜksill, currysill), gubbrÜra, sylta, patÊ, cumberlandsüs, julost, rÜdbetsallad, potatissallad, julkorv, vÜrtbrÜd, smÜr, julknäcke, I julbordet ingür bland annat: Skinka, senap, grov & skünsk, gravad Janssons frestelse, kÜttbullar, prinskorv, revbensspjäll, kokt potatis, lax, kallrÜkt lax, hovmästarsüs, ägghalvor med räkor, sill (inlagd sill, glÜgg m tillbehÜr, ris a la malta, saftsüs, chokladmousse, ischoklad, senapssill, vitlÜksill, currysill), gubbrÜra, sylta, patÊ, cumberlandsüs, brie, Kvibille, vindruvor, clementiner, plockgodis, pepparkakor. julost, rÜdbetsallad, potatissallad, julkorv, vÜrtbrÜd, smÜr, julknäcke, Janssons frestelse, kÜttbullar, prinskorv, revbensspjäll, kokt potatis, glÜgg m tillbehÜr, ris a la malta, saftsüs, chokladmousse, ischoklad, brie, Kvibille, vindruvor, clementiner, plockgodis, pepparkakor.

Tel. 0739 84 37 16 | peter@pluto.nu | www.pluto.nu


på G

Foto: Improveme.se

Kisse Vill synas i din Mobiltelefon

Redgreen är ett av många märken du hittar på Folkebrants Herr, som öppnat på Köpmangatan.

Ny butik för gentlemannen På Köpmangatan har bröderna Robert och Richard Folkebrant öppnat Folkebrants Herr, en butik för män uppskattar klassiska snitt. – Folkebrants Herr är en klassisk herrbutik i modern tappning. Vi har kläder för den som vill vara välklädd både till vardags och fest och kan även beställa hem kläder för de extra festliga tillfällena som kräver exempelvis frack, smoking eller jaquette. ocH vilka vänder ni er till?

– Vi vänder oss till kunder som vill vara välklädda men inte alltid uppklädda. Kunder som använder kavaj eller kostym lika gärna som ett par väl använda jeans eller sköna chinos. Hur ser ni på det befintliga utbudet i västerås?

– För 20 år sedan var utbudet av klassiska

herrbutiker i Västerås riktigt bra, men nu är det lite sämre ställt. Därför är det vår bedömning att Västeråsmarknaden klarar den typ av butik som vi öppnar. vilken är Höstens stora trend?

– Till hösten erbjuds ett bra utbud av färger till herrar. Ska man våga lite mer så är olika lila toner rätt i höst. Vad gäller skjortor så håller trenden i sig med detaljer i andra färger och tyger. Vinrött, mossgrönt och även senap får lätta upp klassiskt svart, grått och blått som finns som bas. När det gäller underkläder så är kalsonger med starka mönster intressant även för hösten och vi kommer ta in ett spännande märke som heter Muchachomalo, som har detta som specialitet.

Älskad och föraktad. Den provokativa bloggaren Alexandra ”Kissie” Nilsson lockar över en miljon besökare inom båda lägren till sin blogg varje vecka. Och den som vanligtvis följer den kan nu följa henne även via nya videobloggen, genom att prenumerera på hennes privata videoklipp direkt till mobiltelefonen. – Nu kan jag nå dem som följer min blogg på ett mer personligt och levande sätt, säger Alexandra Nilsson som lovar att bjuda på både vardag och fest, shopping och mode. Genom att ladda ner VMS som applikation kan du som följer Kissie också svara henne med egna videomeddelanden. Appen finns att hämta gratis på App Store och Android market.

Vinn lyXpaRfyMeR!

Unga kreatörer skapar nätverk

Unga kreatörer är nätverket för dig som är formgivare, webbutvecklare, skribent, musiker, konstnär, fotograf eller en kreativ själ på ett eller annat sätt. Alla som känner sig kreativa är välkom-

na att hänga med gänget. Tanken bakom nätverket är att sammanföra unga, drivna människor för att tillsammans bilda ett kontaktnät för både privat- och arbetslivet. Den 14 september är det dags igen för Unga kreatörer att träffas. Mattias Hallencreutz, en av grundarna till klädmärket Wesc, berättar om sitt liv som entreprenör och därefter blir det mingel. Kommunikationsbyrån Revolution står för lokal och tilltugg. läs mer på: ungakreatorer.se

Förläng sommaren med två superlyxiga parfymer! En för kille, en för tjej. Bulgari Omnia Crystalline och Aqva Marine. Allt du behöver göra är att svara på en enkel fråga: vilket år öppnade den första Bulgari-butiken? Skicka ditt svar till info@mostmedia.se och tala om vem du är och hur vi når dig. Berätta även vilken av parfymerna du vill ha om du vinner. Lycka till!

Style #5 2011

23


hEla Sidan är En annonS för häSSlöhuSEt

EVElina, hud- & SpatErapEut

Varmt Välkommen att se vår fantastiska anläggning! Vi har 2500 kvm friskvårdsanläggning med gym, spa och konferens. Unik personligt träningsverksamhet, gruppträning, spinning, slide och TRX. Hässlö CARE body&mind är först i Sverige med Milon cirkelträning – träningsformen som gjort succé i hela Europa! Vår utbyggnad med 500 kvm är precis klar och vi har invigning den 28 augusti då vi visar upp vår nya MILON avdelning, nya spinningsalen, PT-rummet och omklädningsrummen med bastu. Milon Cirkelträning är ett fantastiskt

träningskonceptför dig som aldrig tränat tidigare. Träning blir väldigt säker och du får stora möjligheter till otroliga resultat. Milon är väldigt tidseffektiv, du tränar igenom hela kroppen på endast 17 minuter. Under dessa 17 minuter får du både kondition och styrketräning för hela kroppen. Med Milon

finns inga ursäkter, du hinner träna före jobbet, på lunchen eller medan maten står i ugnen. Det unika med Milon är att användaren inte behöver ställa in maskinerna själv, efter det att din tränare ställt in motstånd och inställningar ställer maskinen in sig automatiskt vid nästa besök. Du behöver inte själv komma ihåg vad du gjorde sist, det gör kortet åt dig – lite som en personlig tränare. Det går även att ta ut statistik på hur du har tränat och hur du har utvecklats i din träning. Med Milon cirkelträning känner du som nybörjare dig trygg när du kommer till din träning och våra aktiva avancerade medlemmar har fått ett ytterligare ett komplement för sin träning. Alla våra nya medlemmar får en gratis prov-vecka på Milon. Milon passar Hässlö CARE´s koncept, att vi har träning för alla – från nybörjare till avancerade.

Bikram Yoga Bikram Yoga är den ultimata träningen. Du tränar uthållighet och styrka och får balans samt flexibilitet. Bikram Yoga består av 26 positioner och två andningsövningar som utförs i värme. Värmen hjälper dina leder och muskler genom passet och gör dig mer rörlig. Värmen förebygger skador och ökar cirkulationen och därmed renar kroppen på gamla gifter! Bikram Yoga är för alla - då det stärker dig både psykiskt och fysiskt! Yogan hålls i vår underbara relax på Hässlö Spa med start måndagen den 29 augusti klockan 19.00. Boka er plats på telefon 021-800507 (2). Välkommen!

TRX Sta rtar v.

37 Erbjud ande Boka 5 klassis k mas sage e 0 min sköna ller 60 fötter min och få timma två r i rela xen gra tis. (Gälle r h ela septe mbe r 2 011)

Vill du bli bäst i världen på att ta hand om dig själv? Vi har receptet! Flottiljgatan 69 | 021 – 80 05 07 | www.hasslohuset.se


på bio

Fenomenala Förvandlingar Smal blir fet och ful blir snygg. I filmens värld är allt möjligt. Style minns några av de bästa, roligaste och mest korkade förvandlingarna från de senaste årens filmupplevelser.

Smurfarna På bio 2 september Smurfarna handlar om etthundra små blåa tomteliknande varelser, de flesta identiskt lika och endast tre äpplen höga. De lever i en by i det fjärran Glömda landet och har ett säreget språk som påminner om vårt eget, men där substantiv, verb och adjektiv ersätts med ord som “smurf”, “smurfa” och “smurfig” enligt en avancerad grammatik som endast smurfarna själva förstår. De älskar hallonsaft och sarsaparill, och deras arbete består främst av att bygga på en bro som aldrig blir klar. Den

enda människan som bor i det Glömda landet är alkemisten Gargamel. Denne och hans katt Azrael är smurfarnas värsta antagonister. Handlingen i filmen kretsar kring den elaka trollkarlen Gargamel jagar de små smurfarna ut ur deras by och från deras magiska värld och hamnar i vår värld – mitt i Central Park i New York. Endast tre äpplen höga och fast i New York måste smurfarna hitta en väg tillbaka till deras by innan Gargamel hittar dem.

Charlize Theron, Monster

Eddie Murphy, Norbit

Midnatt i Paris På bio 2 september

Colombiana På bio 16 september Zoe Saldana är tillbaka som den iskalla professionella mördaren Cataleya, på jakt efter männen som brutalt avrättade hennes föräldrar när hon var endast nio år. Genom ett under lyckades hon fly den gången och tog sig till sin farbror Emilio i Chicago. Emilio har förgäves försökt styra undan Cataleya från ett liv av brottslighet, men inser snart att inget kan stoppa henne från att hämnas sina föräldrars död. Det blir en brutal och actionspäckad jakt där det endast finns plats för en överlevande – Cataleya eller mannen som beordrade morden, Don Luis.

Midnatt i Paris är en romantisk komedi som utspelar sig i kärlekens och drömmarnas stad Paris. Gil (Owen Wilson) och hans fästmö Inez (Rachel McAdams) har följt med Inez föräldrar till Paris, en resa som kommer förändra livet för dem alla. Det står snart klart att de alla har olika förhoppningar med resan. Inez är mest intresserad av att shoppa och roa sig. Hos Gil väcker Paris snart glömda minnen och han blir allt mer övertygad om att den väg han valt i livet inte är den rätta för honom. En rad oväntade händelser ställer allting på sin spets och snart är ingenting sig likt.

Emma Thompson, Nanny McPhee

Christian Bale, Maskinisten

Gwenyth Paltrow, Min stora kärlek

Style #5 2011

25


sp el

alice: Madness returns Xboc360, PS3, PC

Bikinibrudar och surfkillar – dessvärre halvruttna och väldigt uppretade.

Dead Island Xboc360, PS3, PC Ett förälskat par reser på sina drömmars semester, men planerna ändras snart när de kraschar och kommer ifrån varandra. Som spelare tar du rollen som Mike Jennings och försöker hitta din förlorade fru. Du befinner dig på en ödelagd tropisk ö där fullständigt kaos råder – en plats där ordet “död” har fått en helt ny innebörd. Bekämpa dina mardrömmar, slåss för överlevnad och utforska hemligheter gömda

i de mörkaste delarna av ön. Dead Island är ett ickelinjärt survival horror-spel med ett stridssystem som låter dig använda allt du hittar i din omgivning som vapen. Fatta beslut som påverkar hela världen omkring dig och utnyttja motståndarens beteende. Dead Island är en blandning av intensiv action och skrämmande skräck i en engagerande, påfallande realistisk berättelse.

För elva år sedan omkom Alices familj i en hemsk brand där hon själv fick svåra brännskador och djupa själsliga ärr. Efter branden blev hon inspärrad på mentalsjukhus för att bli kvitt sina demoner genom att glida in i sin fantasivärld Underlandet. Nu, 10 år senare blir hon utsläppt men hon bär fortfarande på de ohyggliga minnena från den tragiska branden. I Alice: Madness Returns, blir Alice frisläppt från mentalsjukhuset, men fortsätter sin behandling hos en psykolog i London. Hennes mardrömslika hallucinationer fortsätter att plåga henne och invadera hennes verklighet. För att bli fri från dem försöker hon förstå vad som smärtar henne.

Madden nFl12 Xboc360, PS3

Gears of War 3 Xbox360 Över en miljon fans har förhandsbokat Gears of War 3, actionspelet med übermachomannen Marcus Fenix i spetsen. Den 20 september är det återigen dags att sparka Locust-drägg i rumpan och rädda civilisationen från ilskna beserkers och tinnitusframkallande wretches. Den tredje och avslutande berättelsen i trilogin om Marcus Fenix och gänget äger rum arton månader efter händelserna i Gears of War 2, och förlusten av mänsklighetens fäste Jacinto. Marcus, Baird, Dom och även nya karaktärer fortsätter sin kamp för att rädda den mänskliga civilisationen och slåss mot både gamla fiender och mot nya hot inifrån planeten genom hela

kampanjläget. Räkna med massor av nya vapen, motståndare och i multiplayerläget Beast mode kan du spela som elaking i motståndarsidan. Du som inte får nog av GOW-gänget på konsol kan även se fram emot något så otippat som Gears of War: The board Game. Upp till fyra vänner samarbetar för att krossa Locust Horde, och till hjälp finns bland annat över 30 plastfigurer och 200 spelkort. Pris på det senare är cirka 650 kronor.

Madden NFL 12 fortsätter spelserien med att erbjuda fansen över 32 lag, arenor och förstås alla aktuell favoritspelare. Oavsett om du tar dig an dina motståndare från soffan eller online, leder ditt lag till Super Bowl i Franchise-läget, eller bygger upp det ultimata laget i Madden Ultimate Team, är Madden NFL 12 trogen både NFL, spelserien och spelet på planen. Förvänta dig flera nyheter, bland annat kan du ta kontroll över ditt favoritlag i ett uppgraderat franchise-läge med utökade laguppställningar och reservspelarlista. Anställ och sparka tränare eller byt draftval för att bygga upp nästa stora NFLdynasti. Det här är football på riktigt!

Style #5 2011

27


Kom till Västerås City! *D&LW\ bQWOLJHQlUGHWNODUW .RPQHUWLOOVWDQRFK VHGLWWQ\DFLW\

VHSWHPEHU

6WXGHQWRO\PSLDGHQ

)|UHDUHWLUDG 6WXGHQWRO\PSLDGHQL 9lVWHUDV&LW\ $UU0lODUGDOHQV6WXGHQWNDU

0HULQIR YDVWHUDVFLW\FRP

0HULQIRNDUHQQX

9,),5$5

VHSWHPEHU6KRSSLQJNYlOO |SSHWWLOO

,JRUDUVMXELOHXP 

+ 01\|SSQLQJ 

6LJPDDU

0HULQIR YDVWHUDVFLW\FRP

0HULQIRYDVWHUDVFLW\FRP

VHSWHPEHU±

6KRSSLQJKHOJ 0HG&KLQD7RGD\&XOWXUH)HVWLYDO $UWLVWHUDNUREDWHUNRQVW NXOWXU

0HULQIR YDVWHUDVFLW\FRP

6KRSSLQJNXOWXURFKQ|MH Ag[P]ZPWPZW]bSYSbdwfS`Y]\bW\cS`ZWUb[S\YcZ‡`S`\Ow`RSaO[[O

0O`\

;]RSMRO[

1OT{

;]RSMVS``

7\`SR\W\U

9`]UZWd

9]\b]`

9cZbc`

ZZZYDVWHUDVFLW\FRP

;]RSM[Wf

<ObbYZcPP


lä sa

allt eller inget Av Rickard Engfors

Böcker för dig som vill våga Våga-serien består av fyra sexhandböcker där varje bok har ett tema som presenteras in i minsta detalj med illustrationer och på ett underhållande sätt. Författarna är några av Frankrikes främsta sexexperter. Man kan tycka att det är den enklaste saken i världen, men i själva verket är det svårare än de flesta tror. Författaren Dino skriver med stor passion om konsten att skänka män njutning med munnen – som förspel eller till orgasm. Cunnilingus å andra sidan, är kvinnornas favorit i förspelet och enligt många ofta mer tillfredsställande än själva samlaget. Samtidigt är de flesta urusla på att använda munnen på kvinnors kön, anser hon. Det handlar om teknik och om att vilja skänka njutning. I den här boken får man reda på precis hur det går till. Sadomasochism handlar om upphetsande rollspel kring makt och underordning. Men vem dominerar egentligen vem? Piskor, rep,

klädnypor… bara fantasin sätter gränsen för vilka redskap som kan användas. Författarinnan Gala Fur är en erfaren deltagare i Frankrikes SM-kultur. I boken Våga SM lär hon dig allt du behöver veta för att våga testa SM på ett säkert och spännande sätt. I den fjärde boken i Våga-serien lär författarinnan och skådespelerskan Coralie Trinh Thi, ut den bästa tekniken för anal njutning för både män och kvinnor, och berättar hur man undviker smärta och problem. Läsaren får även lära sig om sodomins historia, dess psykologi och hur man förbereder sig inför akten. Böckerna ges ut av förlaget Xstory och kostar cirka 120 kronor styck.

Sista natten på Chateau Marmont Av Lauren Weisberger Brooke och Julian lever ett lyckligt liv i New York. Hon är den som står för brödfödan genom sina två jobb och han är musikern som kämpar för att slå igenom. Men när Julian blir en stjärna förändras allt. En dag blir Julian upptäckt av en chef på musikjätten Sony och gör succé över en natt och deras liv förändras för alltid. Snart

befinner de sig i de exklusivaste kretsarna, äter på de lyxigaste restaurangerna, går på de häftigaste festerna och syns på de hetaste ställena i stadens djungel. Men Julians nyvunna berömmelse betyder också att Brooke måste tampas med den brutala uppmärksamheten från helt hänsynslösa paparazzifotografer. Brookes värld vänds upp och ned när en skandalbild landar på tidningarnas förstasidor. Kommer hennes äktenskap att överleva den där ödesdigra natten på Chateau Marmont? Det är hög tid för henne att bestämma sig, en gång för alla, vad det är hon verkligen vill ...

När Rickard Engfors var tjugo år gammal handplockades han till After Dark och blev känd för en stor publik. Snabbt utnämndes han till Sveriges snyggaste kvinna och Christer Lindarws kronprins. Karriären fortsatte med en rad soloshower som gjorde succé på turné runtom i landet. Under ett decennium som artist skapade Rickard rubriker i många olika sammanhang: baddräktsmodell för Panos Emporio, utvik och en krogshow med Magnus Carlsson. Pride-låt med Christer Björkman och ett samarbete med den kritikerrosade duon The Knife. 2005 framträdde Rickard i Melodifestivalen med låten Ready for Me och stod för tävlingens kanske mest galna shownummer genom tiderna. Med en fot i landsorts-Sverige och en fot i Stockholms innekretsar och gayvärld, levde Rickard ett hektiskt liv fullt av jobb, sex, droger och sprit. Någonstans i kändiskarusellen tappade han dock bort sig själv. För ett par år sedan gick han in i väggen och tvingades ompröva sitt liv och sina värderingar. Allt eller inget är historien om en ung mans resa för att mitt i en ytlig värld lyckas hitta tillbaka till sig själv.

pappa & kriminell Av Niklas Malmborg, Geir W Stakset “Du kommer väl inte göra sådär på banken igen, pappa?” Hur förklarar man för sitt barn att man begått ett rån? Eller att man försörjer sig på narkotikahandel? Hur känns det att sitta fängslad när ens son föds? Eller att undra över om någon placerat en bomb under bilen när man ska köra sin dotter till dagis? Mer än 10 500 barn i Sverige har en förälder som sitter i fängelse, och fler än så har en förälder som lever ett kriminellt liv. Hur ser livet ut för dessa familjer? Vad har de för syn på samhället och dess institutioner, vad har de för drömmar och förhoppningar? I denna reportagebok möter vi kriminella pappor i samtal om livet i allmänhet och om föräldraskapet i synnerhet. Författarna har även intervjuat anhöriga, liksom representanter för kriminalvården.

Style #5 2011

29


femstjärnig Bio sculpture-salong Caroline på Hårklippet har nu klarat den högsta möjliga utbildningen inom Bio Sculpture och innehar Certificate of Excellence. Den första och enda femstjärniga Bio Sculpture salongen i Västerås

Det bästa för just Dina naglar! • förlängning • förstärkning

• spa/lyxmanikyr • spa/lyxpedikyr

Välkomna in!

021 - 18 92 20 www.harklippet.com


krö nika

From NorrlaNd with FashioN! Eller: att inte passa in TexT & foTo: Viktoria Cederberg

Övertygad om att lämna den inbitna, jantelagsstyrda, mellanmjölksbygden i Norrland skulle göra skillnad – all skillnad – flyttade jag ifrån den landsortshåla jag levt i symbios med i hela mitt liv. Vacker ovetskap styrde mina val, men övertygelsen om att i en större stad, där skulle jag minsann bli förstådd. Kanske till och med få den stämpel jag länge i min villfarelse haft i mitt eget huvud. Viktoria, fashionista. Vilket skämt, vilken snedvriden tanke. Idag, ett år senare skrattar jag åt den. Det de i hockeyfanatismens norrländska Mecka lyfte på ögonbrynen åt rynkades näsor åt även här i Västerås. Fast av helt olika anledningar. I skogshuggarnas paradis var jag före min tid, för extravagant och utmärkande. Jag kunde höra viskningar, avundsjuka små anmärkningar om mina höga klackar och långa fastlimmade ögonfransar. Vem tror hon att hon egentligen är? Ja, vad trodde jag att jag var? Mig själv, antar jag. Mig själv med höga klackar och fastlimmade milslånga ögonfransar. Precis som jag trivdes bäst. Så kom avskedet från uppväxtens lilla kuststad. Bilen packades full, GPS:en ställdes in och närmare åttio mil avklarades på ensliga vägar innan Västerås välkomnade mig med öppna armen (och en stor spya utanför min port). Drömmar om förståelse, drömmar om fashion och drömmar om ett nytt liv – nu hade jag allt framför mig. Drömmen skulle bli sann. Nu jävlar var det min tur! Men som sagt. Mitt tappra försök att vara någon typ av Norrlands motsvarighet till Carrie Bradshaw fick lika mycket konstiga blickar och viskningar här som uppe i de karga och

kalla norra delarna av landet. Och jag insåg varför. Det som var extravagant och före sin tid uppe i norr, är absolut inte extravagant här nere, inte före tiden eller ens right on time. Jag var snarare bara en patetisk kombination av fjolårets floppar på modemarknaden, suspekta norrländska detaljer och billigt krimskrams från H&M. Kanske överdriver jag lite, men det var så det kändes. Här var alla så snygga. Välklädda. Och alla kunde gå i sina skyhöga klackar – till och med på kullerstenarna. Nej, Västerås är inget New York, inget L.A. eller Milano. Men för en vilsen bonnjänta som jag var det som att vandra nedför Rue du Faubourg Saint-Honoré i Paris, eller strosa runt på Madison Avenue på Manhattan. En helt ny värld. Jag fick inte, och kommer aldrig någonsin att få titeln fashionista. Och idag, ett år efter flytten från Norrland har jag heller ingen dröm om det. Västerås har lärt mig så mycket om mig själv under den här tiden, att mitt bekräftelsebehov kanske inte har försvunnit, men i alla fall förlorat sina vassaste kanter. Nu kan jag njuta av att vara något så mycket bättre istället. Nu kan jag njuta av att vara Viktoria, självsäker.

Viktoria Cederberg

Viktoria Cederberg är Skellefteåbon som sedan ett år tillbaka är bosatt med sin hund - en Staffordshire Bullterrier vid namn Gandhi - i Västerås. 28 år gammal har hon återgått till skolbänken och läser Ledarskap för Mötesindustrin. Tiden utanför skolbänken ägnar hon åt pojkvännen, nattlivet med vännerna på Blue Moon Bar och Rocklundaskogen. Blogg:

www.viktoriacederberg.se

Style #5 2011

31


www.facebook.com/bluemoonbar.vasteras

26/8 RYTTERNE RÖJ

26/8 9/9 2/9 2/9 16/9 9/9 9/9 23/9

www.rytterneroj.comRÖJ RYTTERNE www.rytterneroj.com PUMPBOLAGET SMALARE ÄN THORD www.pumpbolaget.se www.smalare-thord.nu SMALARE ÄN THORD www.smalare-thord.nu DUOJAG PUMPBOLAGET www.duojag.nu www.pumpbolaget.se PUMPBOLAGET GIBSON BAND

16/9www.pumpbolaget.se DUOJAG www.gibsonband.se www.duojag.nu

16/9 www.gibsonband.se DUOJAG

30/9 AFTERWORK MARATON 30/9 MARMELADORKESTERN AFTERWORK MARATON MARMELADORKESTERN 7/10 &TIMEMACHINE PATRIKS COMBO

MED GÄSTARTIST & PATRIKS COMBO

www.marmeladorkestern.nu www.combo.nu

www.timemachine.se www.marmeladorkestern.nu www.combo.nu

7/10 TIMEMACHINE 14/10 RYDELL & QUICK 7/10 MED TIMEMACHINE GÄSTARTIST www.rydellquick.se www.timemachine.se

MED GÄSTARTIST

www.rydellquick.se www.timemachine.se www.duojag.nu 23/9 GIBSON BAND 14/10 RYDELL & QUICK Mer info om höstens afterwork på www.bluemoonbar.se eller www.facebook.com/bluemoonbar.vasteras. www.gibsonband.se www.rydellquick.se

23/9 GIBSON BAND 14/10 RYDELL & QUICK Mer info om höstens afterwork på www.bluemoonbar.se eller www.facebook.com/bluemoonbar.vasteras. www.gibsonband.se www.rydellquick.se

Mer info om höstens afterwork på www.bluemoonbar.se eller www.facebook.com/bluemoonbar.vasteras.


se rie

Style #5 2011

33


0!).4"!,,.›2$%4›23/- "›34"/+!$)."!.!)$!' 02/5$,902%3%.434(%!$6%.452%3/&,!2!3/&4

www.therockadventure.se • tillberga frågor & bokning 070 - 248 66 40 • webbshop: www.tippmann.se


fri tid

Under vandringarna besöker du platser där graffiti målas eller har målats, i detta fall den lagliga väggen i Norberg.

Ta varandra i handen och följ med på utflykt i graffitins värld!

vandringsinfo

I somras släppte Västmanlands läns museum boken Blackbook Västmanland, en dokumentation av Västerås och Västmanlands graffitikultur sedan mitten av 1980-talet. I samband med detta presenteras nu fyra separata vandringar med utgångspunkt i bokens kapitel En plats att måla. Tony Lorenzi, vandringsguide

Precis som kapitlets namn antyder fokuserar vandringarna på att reda ut sambandet mellan graffiti och platsen den målas på. Varje vandring inleds med en kortare föreläsning på Karlsgatan 2 som serverar den förkunskap som är bra att ha med sig under vandringen. Efter denna föreläsning påbörjas sedan utflykten som tar cirka en och en halv timme och som vid varje tillfälle tar besökarna med till olika, ur graffiti-synpunkt, historiska platser i Västerås. Under 2011 kommer Västerås stad att för första gången på länge diskutera och utvärdera stadens klotterbeslut. Länsmuseet vill nu kop-

pla gatukonstvandringarna till denna diskussion, placera in offentlig konst i ett historiskt sammanhang och sprida kunskap om graffiti, klotter och gatukonst. Vandringarna ska samtidigt fungera som ett diskussionsforum där man bland annat har möjlighet att ventilera tankar kring Västerås, dess offentliga rum och tillgången till detta. Föreläsare och guide för vandringarna är Tony Lorenzi, litteraturvetare, skribent och projektledare för Här Får Man, ett projekt som drivs med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan och förmedlar lagliga forum för graffitimålare.

Vandringarna ges kl. 13 under följande datum: 10/9, 17/9, 24/9, 1/10 Ett kortare program för de olika datumen finns att läsa på www.vastmanlandslansmuseum.se, www.krlsg2.se och www.harfarman.se. Pris: 80

kr/vuxen, 40 kr/ barn. Biljetter köps och förbokas i receptionen på Länsmuseet. Tel: 021

– 39 32 22, e-PosT: besoksservicekrlsg2@ltv.se

Style #5 2011

35


mu sik

sahara hotnights TexT: Henrik

Lenngren

FOTO: Oscar

Näsström


mu sik Sahara Hotnights bildades redan när tjejerna var 11-12 år. Ett par år senare vann de musiktävlingen Norrans Popfest, och fick spela in demon Suits anyone fine, som släpptes 1997. Snart stod de på Sveriges största festivaler och skivan Jennie Bomb tog dem ut på en världsturné. För Styles Henrik Lenngren berättar bandet om resan, uppehållet och nya skivan. Maria Anderssons ögon förvandlas till en nostalgisk brasa av minnen. Lycka. Ofattbar lycka. I tanken befinner hon sig plötsligt på 1990talet, på Norrans popfest och på en scen som för dagen är tillhåll för en talangjakt. Publiken har sedan länge kapitulerat. Deras handflator verkar nästan kommandostyrda när applådsmattret dundrar runtomkring scenen. Där står tonåringarna i Sahara Hotnights, vinnare såväl i åskådarnas som i juryns ögon. – Tanken på att få gå in i en studio och spela in en EP var svindlande, berättar Maria Andersson, ungefär 15 år senare. Hon är en säregen artist som bär ett alldagligt namn. Så är det i dag och så var det även under uppväxten i västerbottniska Robertsfors – ”en naturskön bygd med bra fiskevatten” enligt kommunen, ”Världens bästa kommun” enligt en omtalad slogan och en ”liten och långtråkig ort” enligt Maria själv. – Men när vi gick in i vår bubbla spelade det inte någon roll. Vi gick totalt upp i vårt nystartade band. Hon träffade Johanna Asplund redan som fyraåring, detta i samband med Kyrkans barntimmar. Kort därefter blev hon också kompis med Josephine Forsman och Johannas storasyster Jennie. De fyra höll ihop. I mediernas spalter började deras saga 1993. Det var då bandet grundades. Dalton blev namnet, efter de klassiska bröderna såklart. Sedan bytte man namn, först till Musik Direkt, sedan till Sahara Hotnights – ett namn taget från en australiensisk travhäst som Josephine upptäckt under en resa. I den första publicerade intervjun med bandet, i Västerbottens-Kuriren 1996, beklagade sig kvartetten över faktumet att de blev titulerade som ett tjejband. Maria Andersson är inte sen att skriva under på samma resonemang i dag. – Finns det något mer onödigt, trött prefix? Numera bor och verkar hon, Josephine och Johanna i vår kungliga huvudstad. Bara Jennie är Västerbotten trogen. – Vi bosatte oss i Stockholm när vi släppte

vår första skiva 1999, berättar Maria. – Som barn längtade jag alltid till Stockholm, och jag brukade fantiserade om att spela på olika klubbar som jag aldrig hade varit på. Det kändes stort och drömlikt att flytta ner. Sedan dess har vi blivit bortskämda med att rockbandet lanserat hits på löpande band – från Kiss & Tell och Cheek to Cheek till Japanese Boy och Oh’s. Cheek to Cheek gick bland annat upp som etta på P3:s Tracks-lista 2007. Resan har tagit dem från barndomsvänner till kollegor och yrkesmässiga bollplank. – Det finns en självklar trygghet och vi kommunicerar nästan intuitivt. Jag är glad att vi hållit ihop så pass länge, och att vi fortfarande gör varandra glada. I vilka lägen tröttnar ni på varandra? – När vi är stressade och slutkörda har alla kort stubin och kan provocera fram bråk, men stormarna brukar gå över av sig själva. Ingen är, som tur är, speciellt långsint.

diskografi 1999-2011

C’mON leT’S pReTeND. 1999

jeNNie bOmb. 2001

kiSS AND Tell. 2004

FÖR NÅGRA ÅR SeDAN beslutade sig Sahara

Hotnights för att göra ett uppehåll. ”Vi hade ingen ork att göra tråkiga saker roliga. Förr räckte det med ett glas vin för att liva upp en enkel middag. Nu satt vi bara och klagade på vårt pissiga jobb”, har Maria sagt i en intervju med Café. För oss vidareutvecklar hon resonemanget: – Vi upptäckte att vi fortsatte att spela fast vi inte njöt av det. Det var skönt att våga släppa allt och få distans och tid för reflektion. Efter en tid kom lusten att skriva tillbaka. Comebacken blev rosad i recensenternas artiklar. Aftonbladets Håkan Steen skrev exempelvis: ”Sahara Hotnights, tillbaka efter en längre tyst tid och laddade till tänderna. De gör en del nytt, bland annat en tuff låt som jag tror heter “Salty lips”, men mest är det hits så svetten rinner i solgasset på Sveatorget. (…). När de bunkrat upp så mycket energi är det svårt att inte längta efter en ny platta.” Plattan kom, och det dröjde inte länge innan Sahara Hotnights åter igen belägrade olika sorters topplistor. Men att bibehålla ödmjukheten, trots den massiva hajpen, har aldrig varit något problem.

whAT iF leAviNG iS A lOviNG ThiNG. 2007

SpARkS. 2007

SAhARA hOTNiGhTS. 2011

Style #5 2011

37


mu sik

Alltid aktuella, och nu även skivaktuella. Sahara Hotnights kommer till Sigurdsgatan 25 den 7 oktober.

”kritikeN HaNN LiksOm defiNiera Oss iNNaN vi sjäLva Hade HuNNit täNka OcH käNNa OcH refLektera över viLka vi var OcH vad vi stOd för.”

38

Style #5 2011

– Det är snarare svårt att njuta av framgång och vara avslappnad i den. Man pendlar mellan hybris och att inte kunna ta till sig beröm överhuvudtaget. 1999 kallade en nöjesreporter på en tidning i Lund er för ”Sveriges tråkigaste band”. Hur tog ni negativ kritik på den tiden? – Det var svårt att inte fundera över det som skrevs, kritiken hann liksom definiera oss innan vi själva hade hunnit tänka och känna och reflektera över vilka vi var och vad vi stod för. Men som tur var fastnade även den positiva kritiken. Är ni mer immuna mot allmän kritik i dag? – Det är lättare att borsta bort den, och att inte tvångsmässigt läsa kritiken. SAHARA HOTNIGHTS HAR INTE släppt ett egenskrivet album på fyra år. Den här sommaren var läget det rätta. – Vi hade så många fina låtskisser som legat på lager. Vid något tillfälle måste de ut ur systemet och in i studion. Vilken känsla vill ni förmedla med den nya skivan? – Total förvirring, säger Maria med ett leende. Skivan är producerad av Jari Haapalainen. Hur var det att jobba med honom?

– Väldigt stimulerande. Han talade samma språk och kunde läsa oss, samtidigt som han utmanade oss med i vår värld, bakvända idéer. Han fick oss att våga gå utanför våra traditionella popramar. I en intervju med PSL nämnde du Jaris ”sadistiska reppiska”. I vilka lägen kunde den komma fram? – Att vara samspelta är en färskvara och inte något som ligger där latent, bara för att man varit ett band i 20 år. Jari såg till att vi inte slapp undan. Vi var minutiöst noggranna och välrepade innan vi gick in i studion. Allt för att vi skulle kunna spela in sångerna live. Inget fusk, inget slarv, inga genvägar… Varför är albumet självbetitlat denna gång? – Det kändes övertydligt att försöka sammanfatta skivans stämningar i en titel. Vi ville att texterna skulle få tala, säger Maria. Till den senaste plattan fann hon inte bara skrivglädjen intill havet i skånska Arild. Hon hittade också tystnaden och en plats där hon kunde koncentrera sig. – Där sorterade jag alla melodier jag hade i huvudet. Sommarturné innebär noll semester. Bar det emot? – Nej. Sommarturné är något av en campingsemester deluxe!


! n n i V LKVÄLL

en he ing, P P O h med S g& middA ! ey hOcK

TÄVLing!

1:a PRiS • Presentkort på Igor, 2 000 kr. • Middag på Harrys • 2 Matchbiljetter till valfri hemmamatch under säsongen. 2:a och 3:e PRiS • 2 Matchbiljetter till valfri hemmamatch under säsongen. TÄVLA! Vem vill du gå på hockey med och varför? Skicka oss din motivering på: info@stylemagazine.se senast den 20 september. Vinnarna presenteras i #7 som kommer den 29 september. ( Ev. vinstskatt betalas av vinnaren).

LÄS meR På:

www.kvarteretigor.se www.stylemagazine.se

Besök oss även på Facebook Josefine från GUTS har på sig skjorta och byxor från Rützou samt skor från Rodebjer.

K VA R T e R e T

i g O R

Foto: Kalle Allander / Annonsproduktion: Style Magazine

Vem vill du gå på hockey med?


mu sik

MT

r 책 0 3 V


mu sik

Vinyl, Vhs och heta VJs TExT: Dan

Linder

Sedan 1981 har MTV skapat artisterna; kanalen uppfann musikvideon som genre och gjorde den till ett effektivt marknadsföringsverktyg för nya band och etablerande stjärnor. Under 1980- och 90-talen tog musiken aldrig slut. När som helst fanns MTV där som bakgrundsmusik till morgonduschen, förfesten eller efterfesten. På senare tid har musiken fått maka på sig för andra program. Här kommer ett småplock från kanalens första 30 år. BÖRJAN

Raketen på startrampen… motorerna startar och jetflammorna borrar i marken… så all rök och berättarrösten som räknar ner. Och där är raketen i väg, det dånar och elden sväljer hela startrampen. Klipp till den första månlandningen, fötterna på den gråaktiga ytan och så flaggan med MTV-loggan som stuckits ner i månsanden. Vi hör John Lacks röst som säger: ”Ladies and gentlemen, rock’n roll.” Klockan är en minut över midnatt lördagen den första augusti 1981. Nästa klipp visar kanalens premiärvideo: Video Killed the Radio Star med de engelska new wave-rockarna The Buggles. Och nu är MTV igång. LOGOTYPEN

På försommaren 1981 ringer telefonen i de stökiga lokalerna hos Manhattan Design, Greenwich Village i New York. Den unge designern Frank Olinsky svarar och hör Frank Seiberts röst, en gammal polare från skolan. Seibert är höjdare på Warner Amex och han har ett problem: ”Vi ska dra igång en musikkanal som spelar låtar 24-7 och vi har ingen

logga. Kan du hitta på något? Gärna snabbt, vi skulle ha presenterat loggan igår typ.” Olinsky börjar spåna och fyller skrivbordet med skisser på noter och andra musiksymboler. Kanske alltför uppenbart, självklart och halvtrist… men i alla fall en start. Papperskorgen fylls av kasserade förslag ända tills Olinsky börjar leka med bokstäverna, M, T och V och hittar en ren sans serif-form på M: et som han ritar i perspektiv. Sådär, ja. Frågan är vad han ska göra med T och V. Inget för strikt i alla fall. Frank funderar medan han tittar på trafiken nere på Sixth Avenue och Eighth Street… ”Nä”, tänker han, ”en logga för världens första musikkanal behöver strössel från gatan, för den rätta känslans skull.” Så tar han skissen med det tjocka M:et, tar med sig ett par sprayburkar och går ut i trappan. Av med korken och… psssh! psssh! psssh! Skriver ”TV” lite på snedden. Så! Rent M och så graffiti-detaljen… seriöst och tufft, med tyngd. Detta är vad Manhattan Design skickar iväg som logotypförslag. Olinskys verkliga genidrag är att lämna utrymmet inuti M:et fritt att fyllas med diverse

I mitten av 1980-talet blir Ray Cokes tittarfavorit med programmen Most Wanted och Ray’s Request. Med Cokes program (som alltid sänds direkt) kan alla få en bit av berömmelsen genom att ringa in, tävla om små goodybags och önska sin favoritvideo.

Style #5 2011

41


Foto: Stringer Brazil Reuters Corbis

mu sik

programmen 1

ThE GRiNd. Det

finns fester och så finns det Fester. En redig holmgång på Johannisberg eller en dag bland de implanterade sommarpalmerna på Lögarängen är nästan som The Grind. Programmet sänds 1992-1997 och består av livemusik och videor från ett safirgnistrande poolparadis där stekare och thongs trängs på bassängkanten i Miami, Zuma Beach i Kalifornien eller Hawaii.

hEAdBANGERs BALL .

Varje lördag mellan 1987 och 1995 sitter metalfolket fastnitade framför Headbangers Ball. Programmet leds av Twisted Sister-sångaren Dee Snider, vid den här tiden är känd för att ha slipat tänderna till sylvassa huggormsbett och som nu mest är känd som ett nostalgiskt eko från ströspelningar på gatufester och festivaler runtom i Sverige.

Michael Jackson var den förste svarte artisten att nå stjärnstatus på MTV. ”The king of pop” bröt otaliga gränser, inte minst för musikvideon som konstform. Vare sig han behandlades som en popikon eller karikatyr i skvallerpressen, förblev Jackson alltid ”larger than life”.

färger och ytor, i olika former och format. Loggan är densamma i dag, utan tillägget ”Music Television” som MTV dumpar i februari 2010. VJ

I år firar YO! MTV RAPs 20årsjubileum på MTV. Ingen dålig hip hop-parad med Busta Rhymes, Ice Cube, Ice T, Jay-Z, Wu Tang, Snoop och Tupac. De där små glinen i hood-jackor är förresten Beastie Boys. Förorter i New York och Los Angeles är plötsligt the shit.

42

Style #5 2011

Det finns en tid då kidsen i mexitegelvillorna med Tracks på lördagarna och pannkaksos på torsdagarna drömmer om ett annat, glitzigare universum strax ovanför trädtopparna. Den porrigaste av alla mediadrömmar ligger på knappt två timmars flygtid från Sverige – nämligen att bli videojockey, VJ, på MTV. Under 80- och 90-talen blir dessa VJs kanalens ikoner, med drösvis av wannabes som gärna skulpterar håret med gelé som en transylvansk greve för att likna Paul King eller skriker sig hesa på kvart i två-bussen hem för att kunna leverera hitlistor med samma skandi-

naviska svada som Rebecca de Ruvo. Sveriges första VJ-representant har suttit i Konsum vid Östermalmstorg i Stockholm och jobbat med ungdomsprogrammet Druvan i svensk tv innan hon börjar på MTV 1991. Hennes Wake up on the wild side får sjusovare i hela Europa att fimpa snooze-knappen på klockradion för gott. Samtidigt, bakom kulisserna, jobbar en ung Henrik Schyffert som snart kommer hem till Sverige med idéer till ett humorprogram som ska heta I manegen med Glenn Killing. Bara namnen på MTVs VJs ger en smak av stora världen, namn som är exotiska, fjärran och men ändå liksom på (inbillad) kompisnivå: Marijne van der Vlugt, Pip Dann, Kristiane Backer, Simone Angel, Majken Wexö eller Steve Blame, MTVs första superstjärna. Han efterträds i mitten 1980-talet av Ray Cokes, som


mu sik

snart blir tittarfavorit med programmen Most Wanted och Ray’s Request. Med Cokes program (som alltid sänds direkt) kan alla få en bit av berömmelsen genom att ringa in, tävla om små goody-bags och önska sin favoritvideo. Komplett med Cokes ettriga, testbildsmönstrade skjortor, den stirriga handkameran och småkäbblet med tittarna blir ”old grandfather Ray” ett stående inslag på förfesterna under 90-talets första hälft, i gott sällskap med häxblandningar, hotpants och soffhångel. PROGRAMMEN

I slutet av 1990-talet börjar M:et i MTV att blekna. Här anas redan den trend som ska fortsätta i över tio år: att kanalen inte bara sänder musik. Tidigt under 00-talet tycks man ha målgruppsanalysen klar för sig: folk som raglar hem klockan tre på natten efter en utekväll och sätter på MTV medan kebaben i hämtkassen slinker ner. Vid den tiden på dygnet går det att garva åt lulliga britter som naglar fast skinkhalvorna i köksbordet eller se hur Bam Margera tvingar pappa Phil allt närmare hjärtinfarktens rike. Vi får också lära oss massor om sovrumsgardinerna hemma hos gangstarappare nummer 54 eller 497. Med program som Jackass, Dirty Sanchez, Wild boys och Cribs får musiken vackert maka på sig. Det får den även göra längre fram, när The hills, Sweet sixteen och I used to be fat tar över. ”ThE QUEEN OF MTV”

Madonna är en av de artister som byggt sitt eget varumärke med hjälp av MTV. Under 1980och 90-talen kallas hon ”the queen of MTV”. Men relationen mellan kanalen och Madonna har inte alltid varit sockerskimrande. År 1989 gör videon till Like a prayer att Madonna blir bannlyst i Italien. Året därpå censureras hon av MTV för videon till Justify my love som innehåller transvestiter, homosexuella och S/Msex. Till och med Michael Jackson censureras av MTV: exempelvis tar man bort de saftigare delarna ur videon till Black or white 1991 för att Jackson upprepade gånger envisas med att smeka sig själv i bikiniområdet. EM-TE-VE

Vad är Mycket mer än müsli, Strössel och Hej, kom och hjälp mig? Jo, titlar på några av de program som svenska MTV kan stoltsera med vid premiären i september 2005. I samband med lanseringen lyckas även kanalen få 70talisternas store barndomsidol Bert-Åke Varg att utbrista ”Blåstånd!” i pur förtjusning över

att klubbprinsessan Karin Winther ska bli VJ på kanalen.

programmen 2

MEsT sPELAdE

Heavy rotation kallas de, alla videor som alltid spelas när man zappar över till MTV oavsett om det är gryning, skymning eller mitt på dagen. År 1998 är till exempel Madonnas Ray of light med sin epileptiska klippteknik på heavy rotation, men 12 år tidigare visas en video som enligt MTV själva är deras mest spelade någonsin. Efter att ha hoppat av Genesis för att köra solo, lyckas Peter Gabriel pricka in en världshit 1986 med låten Sledgehammer. I videon omringas Gabriel av lerfigurer, miniatyrånglok, celldelningar och kritanimationer i en explosion av multifärgade, randiga och prickiga Robert Brobergmönster. Kanske just därför är Sledgehammer den mest spelade videon på MTV någonsin. Den överhettade hjärnan bakom lerfigurerna är Nick Park, som senare blir stor i branschen med Wallace & Gromit och Fåret Shaun.

BEAVis & BUTThEAd. Ingen

musik utan äkta nördar. Beavis (blond med underbett) och Butthead har premiär i mars 1993. Musiken varvas med deras grymtande skratt när de tvättar hundar, suktar efter TV Shop-kvinnor eller spelar grodbaseball. Beavis förvandlas till Cornholio när han blir hög på socker eller koffein och skriker “My bunghole will eat now!”. I höst är nördarna med fiskmåsintellekten tillbaka på MTV efter 14 års uppehåll.

”i WANT MY MTV”

När MTV Europe har premiär 1987 blir Dire Straits Money for nothing kanalens egen nationalsång. Låten börjar och slutar med orden ”I want my MTV”, vilket också är namnet på kanalens jättelika reklamkampanj. Expansionen fortsätter till andra länder och redan 1992 är MTV ett monster i medialandskapet: omkring 40 miljoner tittare i 29 länder sitter med handflatan mot knäet och diggar när Snap skakar rumpa på stålverket i videon till Rhythm is a dancer, en av årets stora hitlåtar.

I UNPLUGGEd får Nirvana, Roxette och Korn klippa kablarna till sina förstärkare och spela akustiskt inför publik. MTVs Unplugged är ett ypperligt tillfälle för band som vill ge ut annorlunda, “mjukare” liveplattor.

UNdER KURTs KOFTA

I november 1993 spelar Nirvana på MTV Unplugged. Kurt Cobains skönt säckiga och mossgröna kofta är den Heliga graalen för grungen men få noterar texten på t-shirten Cobain bär under framträdandet. I glipan under koftan syns namnet Frightwig, ett riot grrrl-band från San Fransisco. Enligt ryktena gör Kurt detta för att jävlas med frun Courtney Love som vanligtvis blir vansinnig av svartsjuka när Kurt uppmärksammar andra tjejband än hennes eget. Den urblekta t-shirten blir världskänd på nytt bara sex månader efter Unpluggedkonserten; Kurt Cobain bär den när han påträffas död i det lilla rummet ovanför garaget hemma på Lake Washington Boulevard i Seattle. Smells like a big långfinger till Courtney från andra sidan graven.

ThE REAL WORLd. MTV är först

med reality-tv där sju personer motas samman i ett multisamboförhållande som förhoppningsvis kan ge oprovocerad dramatik. Oftast är det mest vardagslunk som skildras och ur reality-tv:n kommer dokusåporna några år senare. Därmed är dörren öppen för missanpassade sköningar som Baren-Meral, Naken-Janne och även grundfundamenten i Linda Rosings och Carolina Gynnings karriärer.

Style #5 2011

43


TYCKER DU ATT NÅGON GJORT VÄSTERÅS CITY LITE ROLIGARE OCH LITE SNYGGARE?


STYLE MAGAZINE & VäSTEråS cITYSAMVErkAN P r ESENTEr Ar

RÖSTA PÅ DIN fAVORIT! Snart går startskottet för årets upplaga av Västerås City Style Awards. Med start den 1 oktober kommer ett antal kandidater i olika kategorier finnas tillgängliga att rösta på. Det kommer att vara upp till dig som gäst och besökare att rösta på den, eller de, som du tycker har gjort sig förtjänt av din röst. Fr.o.m. den 1 oktober kan du rösta på din favorit på:

www.stylemagazine.se .

Under en festfylld kväll uppmuntras några av de människor och lokala aktörer som på ett positivt sätt utmärkt sig och gynnat det lokala mode–, nöjes– och kulturutbudet. Vinnarna presenteras på Pluto torsdagen den 17 november. Presenteras i samarbete med:

Foto: Antjelina

Västerås City Style Awards är en afton då magasinet Style och Västerås Citysamverkan sprider stjärnglans över Västerås.


mo de

VÄSTERÅSTRENDER

sensommar 2011 FoTo: Karl Allander

G-STAR Thomas har på sig: Kavaj/Raw Correct line/2 699 kr Skjorta/Raw Essential/1 999 kr Skor/G-star/1 399 kr Jeans/3301 Slim/999 kr

46

Style #5 2011


mo de

TEAM SPORTiA Martin har på sig: Löparjacka/Craft PR/799 kr Skor/Asics Gel-Kayano/1 999 kr Tights/Craft PR/549 kr

TATi

Pulsklocka/Garmin Forerunner 310XT/3 799 kr Anders har på sig: Jessika har på sig: Chinos/Cottonfield/799 kr Aerobicsko/Reebok Traintone Viva Mid/1 299 kr T-shirt/Cottonfield/399 kr Tights/Casall Heartbeat/599 kr Skjorta/Cottonfield/699 kr Topp/Casall Ambient Boxpack/379 kr Skor/Jack & Jones/299 kr

Linda har på sig: Vit topp/Vero Moda/90 kr Blommig blus/Vero Moda/260 kr Baggy jeans/Only/700 kr Skor från Skopunkten

Style #5 2011

47


mo de

LEOPOLd & BLOOM Gabriel har på sig: Tröja/Tiger Laurence/1 199 kr Skjorta/Tiger Church/1 299 kr Jeans/Tiger Pistolero/1 199 kr Skor/privata Lena har på sig: Överdel/2nd Day Smook cover blouse/1 299 kr Byxor/2nd Day Sense velvet pants/1 299 kr Bälte/Tiger/599 kr Skor/privata Hunden Harley har på sig: Halsband/privat

48

Style #5 2011


mo de

GAnT Nina har på sig: Byxor/Nelly slim fit/1 599 kr Tunika i flanell/1 399 kr Skinnpräglad väska/Croco/2 099 kr Stövel/Charlotte/2 500 kr Peter har på sig: Manchesterjeans/1 399 kr Cardigan i lammull/1 299 kr Tartan-skjorta/999 kr Jacka/Preppy down/3 499 kr Boots/Helsinki/1 700 kr Samtliga kläder från Gant.

Style #5 2011

49


mo de

före

”Jag kommer att plocka bland alla idéer och tipsJag fick och lägga det till min personliga stil.”

efter


mo de

Gör om miG teXt: Style foto: Karl Allander

Det är lätt att fastna i gamla vanor och ibland behöver man lite hjälp på vägen för att hitta sitt allra bästa jag. Som modell i Styles Gör om mig, blir du ompysslad under en heldag och får användbara tips av stans bästa frisörer och stylister. Hör av dig till oss och bifoga ett foto så kanske det är dig vi får skämma bort i nästa nummer. frisör: sabria nison & linda Wallin, salonG joHnas

Vad gjorde ni? – Hon ville behålla längden samt ha en naturlig look. Då håret var jämnlångt började vi med att klippa upp det och skapa en form som ramade in ansiktet. Det gav henne mer av en frisyr utan att ta på längden. Vi behöll även hennes naturliga färg, förutom lite guldslingor runt ansiktet så det såg lite solblekt ut. – Vi började stylingen genom att ha i fönkräm som slätar ut frissigheten. Vi ville ha lite förändring från hennes lockar, så håret fönades rakt med aningens böj för att skapa lite glamourkänsla. Sen jobbade vi vidare med en kräm som tar bort frissighet och ökar glansen. Avslutningsvis hade vi i mycket glansspray och fönade håret med kalluft för en naturlig look. Vad gör man åt solskadat hår nu när sommaren är över? – Man måste göra en intensiv inpackning. Sen är det även bra att klippa topparna och i vissa fall lägga en glanston för att fördjupa färgen. make up: sonja diar, make up store

Vad gjorde ni? – Hon brukade inte sminka sig så mycket, så jag ville inspirera och få henne att känna sig lite glamorös. Jag ville även ge henne lite tips under tiden som hon kunde ta med sig. – Jag började med att göra en sotning där jag använde smaragdgröna toner istället för det presenteras i samarbete med

kolsvarta, öppnade upp ögonen och gav dem en feminin look. Läpparna markerades, men fick en mer naturlig ton. Sen accentuerade jag ansiktsdragen med lite brunare rouge och mattare solpuder utan skimmer. Har du några tips inför hösten? – I höst handlar det om det feminina där man får känna sig riktigt kvinnlig. Använd gärna smaragdgröna färger. Man kan till exempel använda grön eyeliner och blanda med lite mörkare grönt som går mot svart, vilket faktiskt passar alla ögonfärger. Sota hellre med det än kolsvart. Sen kan man även lägga den på de nedre fransarna för att få en feminin look och öppna upp ögonen. kläder: linda sjöQuist, Guts

Berätta om outfiten. – Hon var öppen för allt, så vi gick på det färgstarka som är modernt i höst. Vi gav henne lite vidare, eleganta byxor med snyggt fall. Sen blev det en tunn, bekväm blus från Rodebjer. Som accessoar fick hon en liten väska från Bruuns Bazaar. Ryns Skor gav henne ett par svarta, matchande skor. Jag skulle säga att det är en outfit som passar bra till allt från lördagsshopping till middagar. Har du några modetips inför hösten? – Lager på lager och ton i ton, där man sätter samma färg på varandra. Färgerna i höst är rött, vinrött och mycket kanel. Det kommer även mörka brunskalor och mossgrönt med utstickare som senapsgult.

NARIN ACKBLAD, 23 Gör: Studerar

på Naprapathögskolan i Stockholm Hur skulle du beskriva din personliGa stil?

– Jag klär mig efter humör och byter klädstil stup i kvarten. Jag klär mig i det jag tycker att jag passar i för stunden. vilket är ditt favoritplaGG?

– Sommarklänningar i olika färger trivs jag bäst i. vad skulle du aldriG ta på diG?

– Kläder med tryck på, eller krimskrams och glitter. Det gillar jag inte. Hur kände det att bli omGjord?

– Det kändes jättekul! Det var framförallt spännande att se och höra vad andra tycker att man passar i. Jag är dålig på smink och fick lära mig mycket som jag kommer att ha nytta av. vad tycker du om din nya stil?

– Jag tycker den var väldigt fin, även om det inte är något jag skulle välja själv. Men det är just de som är det roliga med att få bli omgjord! Det kändes annorlunda mot vad jag brukar ha på mig, fast på ett bra sätt. kommer du att fortsätta med den Här stilen?

– Jag kommer att plocka bland alla idéer och tips jag fick och lägga det till min personliga stil. Exempelvis rött har jag nästan aldrig använt tidigare men det kommer jag definitivt att göra i fortsättningen nu när jag vet att jag passar i det.

Style #5 2011

51


'HWWDRFKP\FNHWPHUVQ\JJWI|U K|VWHQKLWWDUGXWUDSSRUXSSSD

9lONRPPHQ

0DQGDJ±IUHGDJ/|UGDJ9DVDJDWDQ9lVWHUDVÂ&#x2021;Â&#x2021;ZZZQDQF\VVH


mo de

Nya jackor fråN Lars WaLLiN Modeskaparen och designern Lars Wallin fortsätter sitt samarbete med Jofama och till hösten har de tillsammans designat två jackmodeller vid namn Hailey och Megan. Hailey är ett ytterplagg i oljat lammskinn med en mjuk pälskrage. Jackan kan stylas om till en midjekort modell med hjälp av en praktisk dragkedja där underdelen avlägsnas. Modellen Megan är en kortare kavaj som kommer i både mocka och lammstretch. Båda modellerna är prydda med dekorativa knappar, genomtänkta detaljer som spännen och dragkedjor. Kollektionen finns i utvalda butiker från september och kostar 4 995 – 7 995 kronor.

En smygtitt på Tiger of Swedens vår- och sommarkollektion 2012 Fashion Week i Stockholm avslutades som vanligt med att Tiger of Sweden visade den kommande kollektionen inför en publik som bjöds på geometriska former, grafiska vinklar och innovativa proportioner. “I inspirationen till vår- och sommarkollektionen 2012 har vi gjort en resa

till minimalismens rötter och tagit intryck av den amerikanske konstnären Frank Stellas tidiga verk”, säger Ronnie McDonald, som tillsammans med Christian Lippich designar herrkollektionen. Du som inte var där kan se fler bilder från modefesten på www.stockholmfashionweek.com

Superhjältar på modet i höst Mode baserat på gamla superhjältar från serievärlden växer alltmer. Ett företag som snappat upp denna trend är nystartade Walk in town, som designar skor, väskor och modeaccessoarer med originella tryck. Företaget har licens för flera välkända seriefigurer och först ut är coola Modesty Blaise som hyllas med en serie canvasskor. Endast 1000 skor per motiv finns till salu och för 599 kronor får du även skolåda, skopåse och fem vykort. Längre fram kommer även väskor och skor med Rip Kirby- och Fantomen-motiv.

Style #5 2011

53


CAVALIERE

Vardagar 11-18 Lördagar 10-15 • Köpmangatan, Västerås • www.folkebrants.se


Foto: Johan Sandberg

mo de

eN käNga i höst Snygga herrkängor som gör hösten rättvisa.

Timberland 1 899 kr

Donatella Versace och H&M:s chefsdesigner Margareta van den Bosch förbereder modellerna.

Versace

H&M i november

Räkna med rusning när H&M:s senaste designsamarbete släpps lös den 17 november. Det handlar förstås om samarbetet med det välkända modehuset Versace. Enligt H&M kommer det att bjudas på läder, tryck, färg och glamour i exklusiva material men till priser som ”vanligt” folk har råd med. Damkollektionen domineras av klänningar med nitat läder, siden och färgstarka tryck som passar säsongen perfekt, samt accessoarer som högklackade skor och

bijouterier. Herrkollektionen fokuserar på skräddade plagg – bland annat den perfekta smokingen – samt bälten och smycken även för män. Donatella Versace berättar dessutom att hon hämtat upp några riktiga Versace-klassiker ur arkiven för att nytolka dem åt H&M. Vilka dessa är väntar vi på med stor nyfikenhet. Kollektionen kommer att säljas i cirka 300 butiker världen över och även online från den 17 november, så börja ladda redan nu!

3 från 1: Topman

G-star 1 599 kr

Peak Performance 1 799 kr

Hub/Nilson Shoes 1 399 kr

I höst ska du se ut som en byfåne. I alla fall enligt Topman. De välskräddade kläderna kombineras gärna med håglös blick och taskig hållning. Älska eller hata.

Alfred S’argent Nilson shoes 2999 kr

Tiger 2299 kr

Style #5 2011

55


General Store

Gallerian plan 2, V채ster책s


Foto: Irakli Nemsadze/Studio In White

Badräkt: Abecita. Hår och make up: Angelica Svenman/Rokas Prestige Agency

mo de

jeanette rokas

Jeanette Rokas äger och driver Rokas Prestige. se mer på

www.rokasprestige.com blogg

www.stylemagazine.se

Bilden är från en plåtning som vi gjorde i somras tillsammans med den nya Västeråsstudion Studio in white.

”Anything goes”-trenden eller gör som du vill? I sommar när alla har varit lediga och stojat runt på semestern har jag istället spanat efter trender. Att förutspå en kommande trend är bara en av alla roliga uppgifter man har som stylist. Jag är inte den som förespråkar att följa en viss trend slaviskt, utan pratar hellre om personlig stil, men i just detta fall kanske jag ändrar mig? Den kommande säsongen är den rådande trenden, tro det eller ej, faktiskt en som passar ALLA stilar och ALLA plånböcker oavsett kön. Tidigt i våras var jag i Köpenhamn på Fashion Week och stylade Matthew Williamson (som bland annat varit gästdesigner för H&M) inför Sverigelanseringen av hans lite billigare linje MW Matthew Williamson, och snappade upp trenden redan där. Jag skulle kalla den för ”anything goes”-trenden och den handlar rätt och slätt om att göra otippade matchningar och att ta på sig precis det man känner för! Du kan nu med gott samvete blanda sommarplagg och höstplagg, gammalt och nytt, fest och vardag och bryta de flesta moderegler för det är det som är själva trenden. Ju djärvare kontraster desto bättre och mer modemedvetet resultat får du. Använd din finaste sommarklänning med ett par grovstickade strumpor, snörkängor och en skinnpaj. Ta en T- shirt under en glammig festblåsa och svep in dig i en stor stickad kofta.

Gillar du mer unisexmode kan du nu härja fritt i pojkvännens garderob. Låna hans hängslen till ett par slitna jeans med en mer feminin blus eller topp – självklart kombinerar du detta med skyhöga klackar och en herrkavaj! Till er killar skulle jag bara vilja säga: ta ut svängarna även ni. Har du inte mönster och färger i din garderob är det nu du kan passa på att testa, det är nämligen helt ”safe”. Du kommer modemässigt att vara helrätt oavsett – anything goes! Det du ska tänka på är att dina färgval och matchningar ska funka för dig som person. Att blanda material som är glansiga och matta är ett säkert kort samt att våga blanda mönster och skarpa färger med päls eller fuskpäls. Våga prova galna kombinationer och ha kul med dina kläder. Detaljer, kreativitet och uppfinningsrikedom är det som avgör om det blir en hit eller inte… känner du dig osäker på om du gör rätt är mitt tips att ta en bild på dig själv. Ser man ett kort på sin outfit är det oftast enklare att bedöma om det funkar, än om man bara ser det i spegeln. I år kan vi alla förlänga sommaren och låta våra favoritplagg och festblåsor hänga kvar i garderoben även i höst … eller vad säger jag? De ska inte hänga i garderoben alls: på med ALLT på en gång!

”Våga proVa galna kombinationer och ha kul med dina kläder.detaljer, kreatiVitet och uppfinningsrikedom är det som aVgör om det blir en hit eller inte.”


PREMIÄR

STORA SKASKÄR 1, TIDÖ-LINDÖ, VÄSTERåS FÖR VISNINgSTIDER RINg ThOMAS SINgELMAN På 070–580 80 95 Premiärvisning av ett sluttningshus med exceptionellt läge vid Mälarens strand! Unikt utformat för härlig sjöutsikt från alla rum, förstärkt av ljus inredning i New England-stil. Stora skjutdörrar ut mot balkongen ger nästan känslan av att sitta direkt på stranden. Modern men ändå tidlös exteriör! Vägbeskrivning: Följ våra skyltar från Lindövägen. För mer information: www.trivselhus.se

R

TRIVSELHUS VÄSTERÅS 021-15 16 50 STORA GATAN 53 A www.TRIVSELHUS.SE EN dEL I

Välkommen!


des ign Färgglad förvaring Med färgglada lådor behöver du inte gömma undan dina lådor med alla diverseprylar. Nu kan de vara en del av inredningen! Åhléns, 59 kronor styck.

Filt för svala kvällar Vacker och mjuk filt för svala sensommarkvällar. Mått 170x120 cm, pris 795 kronor hos Indiska.

Tallrik med tattoos Stryktålig plasttallrik med sailor-tryck för picknick eller en alternativ kräftskiva. 29 kronor styck hos Lagerhaus.

västerås formar hösten Färgade flaskor Färgade glasflaskor med spännlock i pigga färger. Finns hos Lagerhaus och kostar 59 kronor.

Släpp fram den färgglada kocken i dig Serien Pure Komachi är prisvärda och färgglada köksknivar från knivtillverkaren Kai Shun’s som gör traditionella japanska kockknivar. Pure Komachi-knivarna har en speciell beläggning som gör att råvaran inte fastnar och undviker

samtidigt att råvaran tar smak. Med helfärgade kockknivar blir det lite roligare i köket, och du hittar du dessutom lättare rätt kniv till rätt köksmoment. Vem behöver inte en rosa kökskniv? Knivarna kostar cirka 300 kronor styck.

Style #5 2011

59


DES IGN

På 1950-talet formgav Kay Bojesen en serie träfigurer i teak och limbaträ och leksakerna har varit populära sedan dess. Monkey finns i två storlekar och tillverkas idag av Rosendahl. The Juicy Pendant är ännu en snygg nyhet från Lightyears. Armaturen är enkelt och okonstlad. Duon Kasper Salto & Thomas Sigsgaard är formgivarna bakom Juicy Pendant Light. I oktober finns lampan till försäljning.

Flowerpot är en tidlös klassiker som formgavs 1969 av Verner Panton och är namngiven efter flower power-eran. Lampan produceras och distribueras idag av företaget &Tradition.

Den stilrena pallen Raft finns i två sitthöjder. Formgivare av pallarna är designduon NORM för & Tradition Copenhagen.

Lampserien AJ ritades 1960 till designhotellet Radisson Blu Royal Hotel i Köpenhamn av Arne Jacobsen för Louis Poulsen och finns både som bords-, vägg- och golvlampa.

färg och form Den stilrena snygga serien About a chair är en produkt av ett nära samarbete mellan Hee Welling och HAY. Stolen kan kombineras med flera olika ben och sitsar.

60

Style #5 2011

Hans J Wegners trebenta stol introducerades 1963. Då tillverkades den i en liten upplaga, och blev sedan bortglömd. Under 1990-talet ökade intresset för stolar med tydlig individuell design. CH07 började återigen produceras av Carl Hansen & Son och denna gång fick stolen sitt stora genombrott.

CH 24, även kallad Y-stolen, designades redan 1949 och är därmed den första stol Hans J Wegner gjorde för Carl Hansen & Son. Stolen görs av företaget än idag.


DES IGN

Cecilie Manz har designat serien Caravaggior för belysningsföretaget Lightyears. Armaturerna kommer till hösten även att finnas i en matt grå och matt vit kulör.

Designparet Birgitte Due Madsen och Jonas Trampedach har skapat väggklockan Ora, i keramik för Kähler. Klockan har ett kompromisslöst och stramt formspråk utan onödiga detaljer.

Söta spegeln Strap mirror från Hay passar lika bra i hallen som på toaletten.

Dahlia rug är en serie vackra runda mattor i 100 procent ull, designade av Claydies för Normann Copenhagen.

100 procent dansk design Under hela 1900-talet växte dansk design sig stark. Namn som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton och Hans J Wegner gjorde sig kända med möbler och armaturer som än i dag är populära. En tydlig trend inom möbel- och belysningsbranschen världen över, är gamla designklassiker som åter tas upp i produktion. Så även i Danmark. Sedan guldåldern på 1950-talet har danska designers utmärkt sig i hela världen då designklassiker som Myran, Ägget och Svanen skapades. Produkterna som tillverkades var möbler, lampor, textilier och bruksföremål för hus och hem och som gjorde dansk design tillgänglig för “den vanlige dansken”. Dans-

karna är kända för att skapa interiörer med en så kallad ”nordisk stillhet”. Det får gärna vara lugna ytor, naturmaterial, ljust och enkelt. Interiörerna ska vara okonstlade och ytterst funktionella. Dansk design betraktas fortfarande som något speciellt och en titt i internationella inredningsmagasin bekräftar vilken hög nivå dansk design håller sig på, jämfört med många andra länder. Dansk design har under alla år följt med i utvecklingen. Idag ser vi många nya danska designers komma fram med nyskapande och spännande idéer, samtidigt som man inte får glömma att konkurrensvillkoren är benhårda för de kommande designtalangerna.

Sara JohanSSon

Sara Johansson är expooch inredningsdesigner och driver till vardags företaget Kokong design. Se mer på:

www.kokongdesign.se. blogg:

www.stylemagazine.se

Style #5 2011

61


Vi kan det mesta inom Bad & Värme Vi har 600 kvadratmeter stor avdelning med kompletta uppmonterade badrumsmiljöér. I vårt sortiment finns även spabad, villapannor, vv-beredare, vattenfilter m.m.

Öppettider: Mån-Fre: 07.30-17.30 LÖRDAGAR 9.30–13.00 Tel: 021-38 04 30 • Retortg. 5 • VÄSTERÅS • www.nya-rorbolaget.se eller bad-varme.se


des ign

“sTÖRRe MÖnsTeR VÄXeR FRAM”

Det schweiziska lyxhuset tar bling bling till en helt ny nivå. Åtminstone om man ska tro Stuart Hughes.

Guldhuset – fejk eller äkta? Stuart Hughes är en brittisk designer som gjort sig känd för att förvandla allt han ser till guld: Rolls Royce-bilar, Ipads, kavajer och nu senast – ett hus. Och inte vilket hus som helst, utan ”världens dyraste och mest unika hus som byggt någonsin”. Låter det överdrivet? Det kan det också mycket väl vara. Stuart Hughes var nyligen i blåsväder då det avslöjades att hans guld-yacht inte alls bestod av 100 ton guld(!) utan var en ren uppvisning i Photoshop. ”Guldhuset” på bilderna ovan ska ha tagit över fem år att bygga med en slutnota på hiskeliga 75 miljarder kronor. Detta förklaras med att man använt 200

ton platina och rent guld till inredning och dekor. Enligt företaget består golvet av 65 miljoner år gammal meteorsten med fossilavtryck från Tyrannosaurus rex inbäddad i varje kakelplatta, och man kan givetvis inte låta bli att undra hur han fått tag i så fall skulle fått tag på dessa. Totalt har huset åtta rum och en bostadsyta på 725 m2. Här finns även en enorm terrass, en stenbyggd vinkällare på 245 m2 och ett garage med fyra parkeringsplatser. Huset är byggt på en hemlig plats i Schweiz, nära den italienska gränsen, och byggnaden ska ha skapats i samarbete med den schweiziska arkitektbyrån Exklusiv Haus.

Fondväggarna har i flera år kryddat våra enfärgade och sparsamt möblerade hem. De som upplevde 1970-talet och den förra fondväggseran, välkomnade den nya trenden med måttlig förtjusning, medan den något yngre generationen fulkomligt frossat i det gigantiska tapetutbudet som funnits de senaste åren. Små mönster har blivit stora medaljonger och de brunbeiga nyanserna har och blivit mer kulörta. Efter varje säsong blir vi lite modigare i våra val av färger och mönster för fondväggen. Faktum är att vi nu börjar bli så modiga att det är dags att tapetsera hela rummet med dessa mönsterfyllda och färgglada tapeter. Vi vill få in värmen i våra hem igen! Den rådande shabby chic-trenden hjälper oss på traven med detta, när gammalt och nytt blandas. Sjöbod och torparkänslan skapar ett ombonat hem som gör att varmare och mönstrade tapeter tillåts ta plats i inredningen. Mönster från naturen som växter och djur är det som dominerar i många tapetkollektioner just nu. krönika: Jonas Haffling Jonas Haffling är butikschef på Happy Homes/Runes Färger, och har ett grundmurat intresse för inredning. Hans käraste ägodel är en Fender-gitarr och på fritiden snickrar han gärna på sitt hus från 1885.

Style #5 2011

63


boka din behandling på:

www.helskon.se

Västra Ringvägen • Tel. 021-14 16 11 • www.helskon.se • Vi har allt inom hud- & kroppsvård

Du behöver inte åka till England för en

autentisk pubmiljö

15% rabatt på notan

Produktion: City Style

Sommartider: fr.o.m. 24 juni har vi öppet måndag – fredag 9 –18. Lördag och söndag stängt.

afterwork alla vardagar till 18.00

Rustikt kök

Välkommen in och prova vår nya meny! Burgare|Pasta|Fine dining Sallader|Kött|Fisk|Snacks rESTaurang | SPOrTBar | caSinO

Lördag Shoppinglunch 12-16 Prova gärna vår á la carte meny

Torggatan 4, Västerås Bordsbeställning: 021-13 10 20

Missa inte våra fotbollskvällar!

www.pitchers.se

Öppettider: Sön, mån-tis 14-24 | Ons 14-02 Tor 14-01 | Fre 14-02 | Lör 12-02


gas tro

gör det själv!

Isbollar – nya drinktrenden Isbitar i kubform har länge dominerat isbranschen men nu tar bollarna över. Inte nog med att de smälter långsammare eftersom bollar har mindre yta än iskuber, de är ju också väldigt mycket snyggare. Och ännu snyggare

blir de om du fryser in lite kryddor eller kanske bär i dem. En isboll med mynta till din mojito? Finns bland annat hos www.coolstuff.se och kostar 99 kronor för ett 4-pack. smarrig potatissallad Recept: Mikaela Foto: Staffan

Karlsson

Andersson

Rätten passar utmärkt till sensommarens grillfester eller när du vill äta en god, enkel sallad. Mikaela Karlsson som läser Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet på högskolan i Halmstad, var en av finalisterna i tävlingen Årets Studentkock – tema potatis. Hennes bidrag Somrig potatissallad är en enkel rätt att tillaga där ingredienserna i rätten ”gifter sig” med varandra. 4 portioner 8 potatisar färskpotatis 1 rödlök 50 g soltorkade tomater Ruccolasallad (valfri mängd) 2 msk olivolja 2 msk vitvinsvinäger 1 msk senap (Dijon eller vad som finns hemma) 100 g fetaost

Förläng sommaren med kylig Moët Det franska champagnehuset Moët & Chandon lanserade tidigare i somras sin Moët Ice Imperial. Den är speciellt framtagen för att serveras över is, som egentligen inte är det traditionella sättet att njuta av champagne.

Du hittar den inte på Systembolaget, men däremot runt Stureplan och i utvalda svenska semesterorter där stekare och andra stereotypa överklassminoriteter gärna vaskar skumpa.

så gör du: Lägg tomaterna i blöt en liten stund. Koka potatisen och låt dem svalna, skär sedan upp dem i stora bitar. Skär tomaterna i tunna strimlor och hacka rödlöken. Blanda samman potatis, tomater, rödlök och ruccolasallad i en skål. Rör ihop olja, vinäger, senap, salt och peppar och häll sedan blandningen över potatissalladen. Toppa salladen med fetaost. Servera salladen som en lättlunch eller tillsammans med det som ligger på grillen

Style #5 2011

65


gas tro

Kantareller är skogens guld. Håll utkik även efter blek kantarell, rödgul trumpetsvamp och trattkantareller.

Ta för dig av skogens skafferi TexT: Mattias Forsberg  foTo maT: Karl Allander

Nyttiga bär och exotiska svampar – i skogen finns obegränsat med naturligt godis som passar både till enklare smörgåsar och exklusiva huvudrätter. Dessutom är det både gratis och roligt att skaffa ingredienserna på egen hand. Här ger vi dig några passande recept för höstens middagar. Syltad Svamp detta behöver du: 3 liter blandad svamp 5 dl ättika 5 dl balsamico 5 dl vitt vin 1,5 dl strösocker 10 st hela svartpepparkorn 1 msk senapsfrö 2 st lagerblad 1 färsk kvist timjan

66

Style #5 2011

Så gör du: Sautera svampen i varm panna med 2 msk vatten (för att få ut vätskan ur svampen). Tillsätt resten och låt koka i 5 minuter. Ha på rena syltglas och njut senare under hösten på till exempel en sallad. SkogSSvampSoppa detta behöver du: 1 liter blandad svamp, rensas och skärs i mindre bitar 2 st schalottenlök, finhackade 1 st vitlöksklyfta, finhackad


gas tro

2-3 dl torrt vittvin 1 liter grädde/mjölk 2 kvistar färsk timjan 2 kvistar färsk fransk dragon

Så gör du: Sautera lök och vitlök med svampen i lite olja. Tillsätt vinet och låt reducera ner till hälften. Ha i grädden och örterna och låt koka i 10 minuter. Kör allt i en mixer och servera rykande het, kanske med en bruschetta med stekt skogssvamp eller lite färsk fisk. Clafouti – bärtarte Detta behöver du till degen: 1 st mördegsbotten, blindbakad 150 g mjöl 75 g smör 75 g florsocker 1 st ägg

Så gör du: Smör och florsocker rörs och blandas väl. Tillsätt mjölet och sist ägget. Forma ihop degen, plasta och sätt kallt. Baka ur degen i en tarteform och picka den. Blindbakas cirka 10 minuter gyllene. Detta behöver du till fyllningen: 3 dl blandade bär från skogsturen (jag använder mest blåbär och lite skogshallon) 1,3 dl grädde 1,3 dl crème fraiche 2 st ägg 65 g socker 1 st vaniljstång, urskrapad

Så gör du: Rör allt långsamt i 10 minuter tills vaniljen och sockret är blandat. Strö bären i den blindbakade pajbotten och slå på smeten. Baka av i ugn cirka 15 minuter i 170 grader. Servera ljummen med vaniljglass eller en klick crème fraiche. Mums!

mattiaS forSberg

Mattias Forsberg är köksmästare på restaurang Varda och har fått Tore Wretman-stipendiet, vunnit titeln Västerås bästa kock (Style Awards) och även utsetts till Västmanlands bästa kock.

Style #5 2011

67


Direkt fr책n V채ster책s


pry lar Färgglad mikrostereo med bra tryck

Gillar’t!

Yamahas färgglada MCR-040 är ett mikrosystem på 2x15 watt som kanske inte får många att höja på ögonbrynen. Enligt tillverkaren räcker det dock för att spela skjortan av de flesta microkonkurrenterna. Detta tack vare de djupa högtalarna som fått samma YST-teknik som återfinns i Yamahas större subwoofers. Modellen har även direktdockning för Ipod/Iphone. Finns i många sköna färger och kostar cirka 2 000 kronor.

Finns det någon du gillar och som du tror skulle glädjas åt en bläckstämpel i pannan? Och du har inga problem med att göra gratisreklam för en av världens mest kända företag? Då är Facebook-stämpeln något för dig. Och med den medföljande dislikestämplen kan du visa även vad du inte gillar. Finns hos Partykungen för 159 kronor.

materiella

måsten

En låda för nöd(!)vändiga stunder När man har hinkat bärs och grillat hink ett tag (nedan) gör sig ofta vissa behov påminda. Med en egen shitbox har du plötsligt ett portabelt dass att placera där du finner lugn och ro. Ingår gör även ett 10-pack nedbrytbara bajspåsar och en instruktionsbok med bra tips – om allt skulle skita sig. Beställ den på www.coolstuff.se för 229 kronor.

Spontangrillarens bästa vän Yxa fram med stil Det kanadensiska företaget Base Camp X gör så snygga yxor att man genast vill ge sig ut i skogen och hugga vilt omkring sig. Även om detta inte rekommenderas är det aldrig fel att fara till skogs med stil, nästa gång det är dags för en äventyrshelg. Yxorna är testade för att klara av vardagen i Kanadas extrema skogar. Kolla in www.basecampx.com.

Våga vägra hösten och fortsätt boka upp helgerna med spontana utflykter. Med denna suveräna grillhink blir det både lättare och roligare, och du slipper städa efter dig! Finns i välsorterade grillhinkaffärer och kostar runt 400 kronor.

Style #5 2011

69


888#*-7"-&5$0.

(ยบ3%*55-*74#ยช45"#*M7",ยบ1%*//:",*"*&/,ยบ1*/(

,JB$FFE &9,PNGPSU

,JB$FFE &948,PNGPSU

,JB4PVM $3%J&9

/6

/6

/6

PSEQSJT

PSEQSJT

#JMWBMFUJ&OLร—QJOH 5SBLUPSH &OLร—QJOH

5FM XXXCJMWBMFUDPN

.ร‰O5PS 'SF -ร—S

PSEQSJT

,JBIBSร‰STOZCJMTHBSBOUJWJMLFUJOOFCร‡SUSZHHUCJMร‡HBOEF Jร‰SFMMFSLN CFSPFOEFQร‰WJMLFUTPNGร—STUVQQ Oร‰UUT(BSBOUJOGร—MKFSCJMFOGร—SVUTBUUBUUEFOร‡STFSWBEFOMJHU ,JB.PUPST4XFEFO"#TSFLPNNFOEBUJPOFS$&&%#Sร‡OTMF Gร—SCSVLOJOHCMBOEBELร—SOJOH o MLN,PMEJPYJEVUTMร‡QQ $0oHLN406-#Sร‡OTMFGร—SCSVLOJOHCMBOEBELร—SOJOH MLN,PMEJPYJEVUTMร‡QQ$HLN5FTUFSOBร‡SHKPSEB FOMJHU&6Lร—SDZLFM.JMKร—LMBTT#JMBSOBQร‰CJMEFOLBOWBSB FYUSBVUSVTUBE.FESFTFSWBUJPOGร—SFWFOUVFMMBUSZDLGFM

Enkelslipade glasรถgon

999:och inte en krona mer

Vรคsterรฅs: Vasagatan 20, 021-372 02 00. www.smarteyes.se


mo tor

Singer återvinner PorSche 911 Singer Vehicle Design har en affärsidé som är både unik och miljövänlig. Företaget köper in nedgångna Porsche 911:or från tiden före 1994, och bygger sedan om och renoverar dem från grunden. När omvandlingen är klar behåller den nybyggda Singer 911 det chassinummer som ”föräldern” donerat och är redo att köras i skick som ny – återfödd och återvunnen. Då har bilen bland annat fått en hastighetskänslig bakspoiler, ny teknik och lättats genom att flera karossdelar bytts ut till karbon. Välj mellan tre motoralternativ: 300 hk, 380 hk eller 425 hk för den som har bråttom på riktigt.

En Bubbla med turbo och 200 hästar? Ja, du läste rätt. Nya The Beetle har fått bättre flås och kaxigare linjer för att attrahera både män och kvinnor.

Bubblan gör comeback – igen Typ 1, ”Bubblan” eller Beetle – är med sina 21,5 miljoner sålda exemplar en av de mest sålda bilmodellerna någonsin. New Beetle debuterade i slutet av 1990talet men fick ett ganska ljummet mottagande av pressen, inte heller cabrioletmodellen blev den hejdundrande succén som man hoppats på. Nu är det dags för Bubblan att göra comeback – igen. Och den här gången kallas modellen kort och gott The Beetle. Designen påminner fortfarande om klassiska VW Typ 1, även om den utseendemässigt gjorts tuffare, mer dynamisk och framförallt, mer maskulin. Nya Volkswagen Beetle är en helt ny

konstruktion som vilar på plattformen som används även till syskonet Jetta. Volkswagens designchefer har med nya modellen haft som mål att “formge ett nytt original”, och förhoppningarna är förstås att än en gång skapa den bilkult som omgav modellen under sin storhetstid. The Beetle kommer att erbjudas i tre varianter: Design, Sport och Turbo. Den senare med 200 hk. Som bekant har modellen inte längre svansmotor och bakhjulsdrift, utan är numera ”felhjulsdriven med motorn i bagaget”, som entusiasterna skulle säga. 2012 års modell har säljstart i november.

Style #5 2011

71


• Moments bracelet in sterling silver from sek 595 • Charms in 14k gold from sek 1 150 • Charms in sterling silver from sek 240 Be inspired at pandora.net

Hår | Make-up | extensions naglar | spraytan | | Vaxning ÖgonfransperManent/fÖrlängning spabeHandlingar | relaxMassage

2011

Välkommen till vår lugna, sköna lounge salong

nuova collezione

höstkläder

kostymer

skor

väskor

accessoarer

Ny kollektion finns i butiken v. 36 Italiensk kvalité till mycket förmånliga priser

VIP-besök mellan 19.00-20.00

Vi erbjuder även MAN Style

(förbokning)

klippning ocH grooMing fÖr Män

G:la Brandstation Norra ringvägen 36

021-18 36 60

|

|

Öppettider: M-F 10-19 Lör 10-17 Sön 12-15 Smedjegatan 6 Västerås city 021-83 03 33

|

|


Boka din

festmakeup hos oss!

Tid: 30 min/Rek.Pris 300 kr

Make Me Up är kursen för dig som har minimalt med tid, men vill ha maximal effekt på din makeup. Vi applicerar en dag- eller kvällsmakeup efter dina önskemål och tipsar dig samtidigt om sminkteknik, färger och produkter just för dig! Boka en makeupskurs och få mer information VäsTeRås storagatan 34 tel: 021- 382278 VäsTeRås erikslund tel: 021- 30 22 78

makeupstore.se

–2nd hand med exklusiv touch

Produktion

Har du några frågor kontakta Ingela Roos på 072-2517961 eller ingela@medieproffsen.se

Rådgivning

För mer information gå in på vår hemsida www.medieproffsen.se

Utbildning

Zymbeeoz

Vi på MedieProffsen erbjuder medieträning, rådgivning i mediefrågor samt olika typer av produktioner t.ex. tv-produktioner för webben.

MedieProffsen Bredden är vår styrka

Köpmang. 1 | 021-18 80 10 | www.zymbeeoz.se | facebook.com/Zymbeeoz AB

Utbil


vim mel

café guiden här kan du alltid både ta en fika och läsa style!

Skrapan / 021–338 05 80 www.bygeorge.se

Mumsa med oss på Facebook Igor / 021-448 02 20 www.benjerry.se

Mer än bara kaffe Vasagatan 17 / 021–14 13 15 www.chiccodicaffe.se

Gallerian 221 / 021– 40 30 80 www.systrarna.net

74

Style #5 2011


vim mel

Västerås enda café i Newport stil

Igor / 021–338 06 30 www.robscafe.se

vi ses på stan!

Foto: Emma Helmin

Style #5 2011

75


Produktion: City Style

VI KAN MUSIK!

har vi inte det du Söker, Ser vi tiLL att hitta det köper & SäLjer • nytt & begagnat • Lp, cd & dvd • import & export

kenth

joey

Rockexpert och gitarrist i det ökända rockbandet Psychopunch Första köpta plattan: Kiss, Destroyer Favoritplatta: Sex

Pistols, Never Mind

the Bollocks Bästa konsertminne: Nick

Cave & The Bad Seeds på Limelight i London -88. spelat i antal länder: ca 15 trashat antal hotellrum: Definitionsfråga. Har i alla fall fått böta för två rum. drömmer om: Att Johnny Thunders återuppstod och spelade på Sigurdsgatan. kuriosa: Joey är en gammal punkrockare.

Vinylguru, livsnjutare och chef på Skivbörsen Första köpta plattan: Status

Quo, Piledriver

Favoritplatta: Yes, Relayer

Bästa konsertminne: Gov’t Mule med

originaluppsättningen i Austin, USA -98 Funnits på skivBörsen sedan: -84 mest sålda plattan på skivBörsen: Guns n’ Roses, Appetite For Destruction -87 drömmer om: Att resa tillbaka i tiden och se Frank Zappa. Ångrar att det inte blev av. kuriosa: Kenth är en gammal raggare och äger 100 ex av Yes-skivan Relayer.

vard. 10 - 18 • Lörd. 10 - 16 | Stora gatan 36, väSteråS | teL 021 - 14 63 61


vim mel

tabazco

aug

Foto: Emma Helmin

Style #5 2011

77


addLemon

vÄSTMANLAND 106.1 FM

MER MUSIK BÄTTRE BLANDNING


vim mel

sjรถkrogen aug

Foto: Sjรถkrogen

Style #5 2011

79


öppet: sön / mån tisdag onsdag torsdag fredag lördag

stängt 17- 22 17 - 24 17 - 24 16 - 01 17 - 01

välkommen www.tabazco.se Bokning på 021 - 12 91 90

@dc[ZgZch~gW~hie€W^d lll#h[#hZ$`dc[ZgZch `dc[ZgZch5h[#hZH %'&"),'.)%%

Dags att ta MC-kort?

www.pantbanken.se

Den demokr demokrati okratiska sk ban anke an nken Låna av Dig själv!

a? g g i l det ytta! l u g n ta l å l l i t r a! ö a f gärn r r m ö a F V om tgaranti. JäM k t e Låt d id Mest, Med kontan

aLar vi bet

aLLt

021 - 13 35 90

På5vägarna Hantverkarg. västeråssedan 1985 Mån-Fre 10-18 | Lör110-15 Biskopsgatan Västerås, 021-18 73 00 www.citytrafikskola.net

PANTBANKEN SVERIGE P Stora Gatan 43, 021-12 21 80, Västerås


vim mel

bmb aug

Foto: Linn Fager

Style #5 2011

81


vim mel

pluto aug

Foto: Pluto

82

Style #5 2011


    

AUTUMN / WINTER 2011 www.sailracing.com

Stรถrst i stan pรฅ Sailracing!

IGOR | Vร„STERร…S


Fashionable fall with fab4

Style Westeras  

Gör Västerås lite roligare och lte snyggare. Ditt lokala gratismagasin

Advertisement