Page 1

CITY #7 2011

always Rosa in style äR det nya svaRta” Gör om mig Inredning Motor Gastro Vimmel

Västeråsbandet Seventribe om jantelag, musikpoliser och laxrosa stekarskjortor.

I EN ANNAN DEL AV VÄSTERÅS


EvEry rolEx is madE for grEatnEss. CrEatEd to pay homagE to thE first asCEnt of EvErEst in 1953, thE ExplorEr ContinuEs to mEEt thE dEmands of profEssional ExpEditions. its latEst intErprEtation fEaturEs a paraChrom hairspring and paraflEx shoCk absorbErs, whiCh EnsurE EvEn morE prECision and rEsistanCE to thE ElEmEnts, no mattEr how ExtrEmE thE Conditions. thE l atEst ExplorEr modEl prEsEntEd hErE fEaturEs a 39 mm CasE.

the explorer


övre plan

1000 m damkläder 2


nedre plan

1500 m herrkl채der 2

2500 kvm BUTIK | ERIKSLUND | TEL 021-30 00 31 | www.tatinet.se


JUlEn är en viktig högtid hos oss, och därför

skapar vi vårt julbord med stor omsorg. Resultatet är traditionellt hemlagade rätter av högsta kvalitet och julstämning i en rofylld miljö. VälkommEn


Julbord inkl. kaffe och lättglögg Pris: 495 kr. ( barn 4–12 år 12 kr. /år )

Á lA CArTE Serveras på Varda gatuplan

bordsbokning info@restaurangvarda.se 021–14 81 50 eller 021–14 81 51

JullunCh Kall– och varmrättstallrik, inkl. måltidsdryck, kaffe och pepparkaka. Pris: 249 kr. (Endast förbeställning)

nyÅrsmiddAgsCATEring Från Varda hem till dig! (Förbeställ i god tid)

ÅrETs JuklAPP Varda presentkort.Väl uppskatta av såväl medarbetare som nära och kära.

Vasagatan 14, 021 – 14 81 50, www.restaurangvarda.se Öppet: måndag till söndag från lunch till sent. Välkommen.


TYCKER DU ATT NÅGON GJORT VÄSTERÅS CITY LITE ROLIGARE OCH LITE SNYGGARE? RÖSTA PÅ DIN fAVORIT! KATEGORIER Nöje | RestauRaNg | Café | Mode | sköNhet VästeRås Bästa kök | VästeRås Bästa BaR

UTNÄmNINGAR åRets haNdlaRe | åRets säljaRe | Bästa weBBsida | åRets kultuR style MusiC awaRd | åRets CityaMBassadöR

Läs mer och rösta – www.styleawards.se


STYLE MAGAZINE & VäSTEråS cITYSAMVErkAN Pr ESENTE r Ar

torsdagen den 17 noVember 19.00 - 21.00 endast mat | Från 21.00 entré 60:mingel, prisutdelning, Fest och lite till!

Ett samarbete med:

Foto: Antjelina

Vinnarna presenteras på pluto


BUY YOUR AUTUMN WARDROBE AT THE DENIM EXPERTS IN TOWN

G-Star Raw Store Västerås

Galleria Punkt, Stora Gatan © 2011 G-Star Raw C.V. All rights reserved. All trademarks used herein are the property of the G-star group of companies.


$UªSTÌRªFÚRªPERSONLIGHETEN

Jacka 4 199:-

Oliwer MalMkvist

WWWNYATHULINSSE

VIªFÚRªKLÊDERNA


INNE håLL

38

41

Brädan fyller femtio

Nio sidor inspiration i form av make up, frisyrer och kläder . För dig som gillar mode och vill piffa upp dig i höstmörkret.

På 50 år har brädan gått från att vara en del av en revolterande ungdomskultur till att bli ett praktiskt färdmedel för både kids och kostymnissar.

58

72

Gör om mig

Det är lätt att fastna i gamla vanor och ibland behöver man lite hjälp på vägen för att hitta sitt allra bästa jag.

Design

Den franska designern Inga Sempé är en av världens hetaste designers just nu. I år utsågs hon till Årets designer av Elle Decoration, på möbelmässan i Milano

82

84

Populära Prag

Staden är en av Europas mest besökta huvudstäder, och det är inte så konstigt med tanke på allt som finns att se och uppleva här.

ALWAYS IN STYLE

17

På gång

33

Film

Style älskar spel. Layout-Kalle har förlorat sig i Heroes of Newerth och chefredaktören blev så hooked på RDR att han numera både går och pratar som John Marston.

Style #7  2011

Inredning Mjuka former eller vågade mönsterkombinationer? I Style hittar du alltid de senaste trenderna från både internationella formgivare och våra lokala handlare.

Eller egentligen − bio. För det är ju där film är som bäst. Så stäng av datorn, välj en av filmerna vi tipsar om och ring en vän. Glöm inte popcorn!

Spel

Böcker De kan vara tjocka, komiska, snuskiga, korkade eller otäcka − men vi älskar dem ändå. Nej, vi pratar inte om svärföräldrar, utan om böcker.

69

29

Gastro

En varm och mustig soppa värmer gott när höstkylan smyger på och passar lika bra både som lunch och förrätt.

Här hittar du det som händer. Evenemang, tävlingar, enkäter och intervjuer med intressanta personer. Du kan själv bidra genom att mejla till info@mostmedia.se.

25

12

Time to make up

88

Vimmel Vi vet vad du gjorde förra lördagen. Och vi vet vad din partner gjorde. Om du också vill veta så föreslår vi att du börjar läsa bakifrån.


Drop In alla dagar

www.

.se | 021-18 22 00


led are

AnsvArig utgivAre Conny Carlsson, tfn 070-778 70 60 conny@mostmedia.se ChefredAktör Rickard Westerberg rickard@mostmedia.se försäljningsChef/ekonomi Ismo Arvenhav, tfn 070-778 70 63 ismo@mostmedia.se

En månad i livet

RICKARD WESTERBERg

Vi som gör Style är inte direkt någon finstämd stråkorkester, utan liknar mer ett råbarkat punkband som vinner på ren energi i längden. Hur stressigt det än är i slutfasen av en tidningsproduktion så lyckas vi alltid sy ihop säcken, och det är vi jäkligt stolta över! Den här månaden har vi slitigt hårt och bland annat gjort ett nio sidor stort make up- och hårmode med lokala modeller och med hjälp av några av stans vassaste frisörer. Vi har även kollat in Västeråsbutikernas höstmode och tagit pulsen på Poco Loco Bar-profilen Maja Wauge, som är den första i serien nattklubbsprofiler – en artikelserie som nu återuppstår och är här för att stanna. Känner du förresten igen modellen på framsidan? Inte så konstigt. Hon är västeråsare och heter Marie J Serge. När hon inte jobbar på Bianco så syns hon numera även på vår webb där hon bloggar om mode och lokala trender. Välkommen säger vi även till Åse Balko, som tillsammans med Sara Johansson kommer att bevaka det mesta inom inredning, färg och form. Och du, kom ihåg att vi behöver din hjälp för att kunna utse vinnarna i Västerås City Style Awards som hålls på Pluto den 17 november. Röstar gör du på www.styleawards.se.

Chefredaktör

Art direCtion Mattias Kristensson lAyout Karl Allander tryCkeri V-TAB VIMMERBY AB, Vimmerby www.v-tab.se Adress City Style Stora gatan 36A 722 12 Västerås www.stylemagasin.se info@mostmedia.se

Vi ses på stan!

omslAg Foto: Aleah Stanbridge Modell: Marie J Serge

medArbetArnA når du på info@mostmedia.se

14

dan linder

sara johansson

mattias forsberg emma helmin

micke reuter

jeanette rokas

Feature

Inredning

Gastro

Kreativ kulspruta

Mode & Skönhet

Style #7  2011

Vimmel

© City Style 2011 För insänt, ej beställt material, ansvaras ej. Eventuell vinstskatt i samband med av Style anordnade tävlingar betalas av vinnaren. Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att kopiera, skanna eller på något sätt sprida redaktionellt innehåll, bilder samt, av City Style, producerade annonser utan skriftligt godkännande. Citera gärna, men ange källan.


General Store

Gallerian plan 2, V채ster책s


Hela sidan är en annons för HässlöHuset

duo Behandlingar

Bli Mindful på Hässlöhuset! Vill du må bättre i den livssituation du har, öka livsglädjen, minska stressen och öka din närvaro i varje ögonblick? Då är du varmt välkommen till oss på Hässlöhuset! I en värld med ett allt högre tempo, ständiga förändringar och större krav på varje individ kan vi behöva hjälp att hantera vårt liv. Genom medveten närvaro i nuet som förhållningsätt kan vi följa livet som det är och inte som vi önskar att det såg ut. Vi lär oss vad vi kan påverka och vad vi kan lämna därhän. Mindfulness ger dig verktyg för att möta vardagen med allt vad den för med sig

och på så sätt förbättra din hälsa! Mindfulness är en forskningsbaserad metod som ger minskad stress, ökad självinsikt, ökad koncentrationsförmåga, bättre sömn, ökat fokus och ökad uppmärksamhet. Vi erbjuder: • Mindfulnesskurs i 6 veckor 1,5 timme per tillfälle • Helgkurser (2 heldagar) • Inspirationsföreläsning för grupper • Stresshantering för personalen individuellt eller i grupp här eller på ditt företag.

KBt-Baserad Viktminskningskurs Kursen vänder sig till dig som vill gå ned i vikt och inser att du behöver förändra ditt ätbeteende samt din relation till mat och vikt. Du har provat många metoder och dieter utan att minska i vikt eller lyckats behålla din viktnedgång. Vi träffas i en lugn och inspirerande miljö på Hässlöhuset där vår uppgift är att du ska känna dig trygg och säker gällande din beteendeförändring och viktminskning. Kursen innehåller även ett kostprogram med naturlig kost. Vi lär

dig att äta vanlig mat i en kombination och mängd som du mår bra av och som du kan fortsätta med även efter din viktminskning. Du har även möjlighet att kombinera kursen med trygg, säker och rolig träning vilket ger dig ännu större möjlighet till viktminskning. Vi erbjuder: • KBT Baserad viktminskningskurs i grupp, 11 veckor samt 1 enskilt samtal. • Föreläsningar i kost och beteendeförändring.

Ta med någon du tycker om och upplev en härligt avkopplande stund tillsammans. För att komma till ro och slappna av innan er duo behandling kommer ni först till vår Maria Jonsson härliga relaxavdelning med stor pool och bastu. Därefter går ni till er behandling som ni får tillsammans. Välj mellan: Klassisk helkroppsmassage: Den klassiska massagen utförs med olja, musklerna bearbetas genom knådningar och strykningar så att blodcirkulationen i kroppen ökar och löser upp spänningar. Hot Stone massage: Ni masseras med varma lena lavastenar och väldoftande aromatiska oljor. Hot Stone massage är lugnande och minskar stressen samtidigt som den ger kraft och energi. Aroma massage: Denna massage är en effektiv kombination av massage och aromaterapi. I aromaterapi använder man sig av växternas naturliga aromatiska beståndsdelar, de eteriska oljorna. Aroma massage minskar stress och ger ny livskraft. Maria Jonsson, massör och spaterapeut

Kursledare är Katarina Bilberg som har en bakgrund som dansare och danslärare. Hon arbetar nu med hälsa för både kropp och själ. Hon är dessutom utbildad friskvårdsterapeut, kostrådgivare och mindfulness instruktör. För ytterligare information kontakta Katarina Bilberg, 021 – 80 05 07 eller på katarina.b@hasslocare.se.

Vill du bli bäst i världen på att ta hand om dig själv? Vi har receptet! Flottiljgatan 69 | 021 – 80 05 07 | www.hasslohuset.se


på G

Foto: Aleah Stanbridge

månadens modell

Modellen på framsidan av det här numret heter Marie J Serge och är Styles nya bloggare och stylist. När hon inte jobbar på Bianco så håller hon koll på västeråsarnas mode och bloggar om nya trender. Följ Marie på www.stylemagazine.se 1 Mitt i city hittade jag Helena, som hade en riktigt cool outfit. Hennes byxor kommer från det spanska märket Desigual som nyligen öppnade sin butik på Erikslund.

En show, en cirkus och en lavett. Så beskriver house- och electroduon Anna Cross och Karin Hill sina uppträdanden. I snart två år har tjejerna huserat i dj-bås runt om i Sverige, bjudna eller oinbjudna, och orsakat mindre infernon. Med rå energi och en äkta

kärlek till musiken är dessa tjejer en naturkraft att räkna med. Förvänta dig en galen kväll då det bjuds på MC Hammer-moves à la 1990 och housemusik som får taket att lyfta. Du ser dem på Pluto den 11 november.

3 Både den här mysiga capen och dessa bedårande skor hittade jag på Zymbeeoz här i stan. Jag var egentligen på jakt efter en outfit till ett kommande stylingjobb, men kunde inte låta bli att shoppa till mig själv när jag såg dessa. Zymbeeoz är verkligen en riktig liten guldgruva!

3

Vinn biobiljetter! I samarbete med Filmstaden ser vi till att tre lyckliga vinnare får två biobiljetter vardera. Biljetterna täcker alla filmer utom 3D, som du kan se mot ett tillägg på 30 kronor. Allt du behöver göra är att svara rätt på frågan: Vad heter tv-serien där George Clooney fick sitt stora genombrott? Skicka ditt svar samt namn och adress till Superhunken George Clooney är aktuell i filmen Maktens Män, som du kan se fr.o.m. 4 november. info@mostmedia.se senast 18 november.

2 Foto: Improveme.se

Anna Cross och Karin Hill

2 Västeråstjejen Caroline har en snygg outfit med päls och armémönster. Just kombinationen mönstermix och päls tycker jag är riktigt snygg! Kolla in höstkollektionen för märket Elizabeth and James om du tycker som jag.

1

3

Style #7  2011

17


vi n fö n k r 50 lä 00 de k r r!

på G

mobila misstaG Mom

Messages

Everything ok? Haven’t heard from you in a few days! Yup. Sorry ma. I just came out of the closet. Oh Matthew! That is great. I always had a hunch. Holy Shiite I’m not gay ma

Vinn höstens outfit från G-star! Ett presentkort på 5 000 kronor? Och det kan bli ditt? Japp, du läste rätt. Tillsammans med G-star ger vi dig nu chansen att fylla hela garderoben med höstens hetaste plagg. Allt du behöver göra för att bli en av de tre vinnarna, är att motivera varför just du ska få fräscha upp garderoben. Sedan är det bara att hålla tummarna. Sammanlagt står tre pre-

I meant coming out of the clinic now. Autocorrect. Oh I see.

sentkort på spel, till ett värde av 9 000 kronor. Skicka motivering, namn och adress till info@mostmedia.se senast den 20 november så är du med i tävlingen. Lycka till!

1:a pris prESEntKort VärDE 5 000 Kr

The real issue is, you think I am gay???

Kenny Jr

Messages

2:a pris prESEntKort VärDE 3 000 Kr

Happy 18th my man Congrats, ur finally an adult!

3:e pris prESEntKort VärDE 1 000 Kr lol yup

Sätt schvung på väggarna! Trött på fondväggar och Carpe diem-citat? Då har vi något för dig. Goliath Background of Fame är en poster-bok med stora utskrifter av utmärkande fotografier från olika konstnärer. Det första numret har temat ”tattoo” och innehåller verk från fotografen Charles Gatewoods arbete, som inkluderar ett porträtt av den legendariska tatueraren Sailor Sid i naturlig storlek och nio andra väggstora bilder. Här finns även en utförlig intervju och samt intressant bakgrundsinformation om fotografen Gatewood. Tidningen är den första i serien och dessutom tryckt i en begränsad upplaga, vilket borgar för att den mycket väl kan komma att få ett samlarvärde. Ett måste för varje vägg som vill se annorlunda ut! Köp den på www.goliathbooks.de för cirka 190 kronor.

finally of cuntsucking age crap. consenting age. sorry, that was a really bad autocorrect Wow Ok sorry aunt ellen

månadens citat

”Jag är Mona SahlinS bitch.” Jonas Gardell reder ut alla frågetecken i TV4:s Nyhetsmorgon.

Style #7  2011

19


boka din behandling på:

www.helskon.se

Västra Ringvägen • Tel. 021-14 16 11 • www.helskon.se • Vi har allt inom hud- & kroppsvård

SCP GÖTEBORG. FOTO: MARCEL PABST

Öppettider: måndag, tisdag, onsdag och fredag 9 –18. Torsdagar 9–20. Lördag 9–14.

Glasögon inklusive allt Enkelslipade alltid

999:-

Progressiva alltid

2999:-

Tusen bågar. Två priser. Allt ingår. Över 1000 olika designade bågar i butiken gör det lätt att hitta rätt. De flesta av våra bågar görs dessutom i bara 300 exemplar och det kommer nyheter varje vecka. Bäst av allt: du kan välja vilken du vill, den ingår i vårt låga, fasta pris (enkelslipade 999:och progressiva 2999:-). Precis som antireflexbehandling, repskydd och extra tunna glas om det behövs. Inga tillägg alltså, oavsett syn- eller brytningsfel. Välkommen till Smarteyes. Västerås: Vasagatan 20, 021-372 02 00. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer, läs mer på www.smarteyes.se. Av Socialstyrelsen legitimerade optiker.


på G

Foto: Peter Cederling

Fira jul med malena ernman

Finska Behexen är skaparna till bland annat det trallvänliga albumet By the blessing of satan.

Black metal-festival på Culturen Arosian Black Mass är en två dagar lång festival för dig som föredrar den mörkaste av musikstilar – black metal. Enligt arrangören kommer det inte att bli en vanlig musikupplevelse, utan mer fokus på den ”esoteriska processen” där alla medverkande band har en nyckelroll. Besökarna kan vänta sig en

fullständig upplevelse genom bild, ljud och atmosfär som de aldrig kommer att glömma ... Några av banden är Behexen, Darkened Nocturn Slaughtercult och Ormgård. Festivalen hålls 11-12 november på Culturen och åldersgränsen är 18 år. Se mer på: www.arosian-black-mass.se.

Västeråspolisen – snabbast i stan

Om du ser den här bilen i backspegeln nästa gång du sladdar runt på Ringvägen så är det lika bra att du stannar ...

Är du en av dem som roar dig med att försöka köra ifrån polisen? Då bör du snarast hitta ett nytt intresse. Västeråspolisen har nämligen fått två imponerande tillskott i rättvisans garage. Det handlar om ett par specialbyggda VW Passat-bilar som är försedda med V6:or på 300 hästkrafter och som tar bilarna från noll till hundra på 5,7 sekunder. Topphastigheten är 250 km/tim. VW Passat Polis, som bilarna kallas, har dessutom fyrhjulsdrift och ett sportchassi som säkerställer bästa möjliga väghållning i både låga och höga hastigheter. Utöver detta har skydd monterats under bilen för att skydda motor, oljetråg och växellåda vid tuffare körning.

2009 blev året då Malena Ernman fick sitt definitiva publika genombrott. Hon gjorde över 80 utsålda framträdanden i åtta länder, dubbelalbumet La voix du nord blev den åttonde mest sålda skivan i Sverige och Malena blev årets nykomling på Svensktoppen. Malena Ernman är en av få klassiska artister som nått en publik långt utanför de traditionella konsertsalarna och obehindrat rör sig mellan olika musikaliska genrer. Den 12 december besöker hon Västerås Konserthus för att bjuda på en personlig helkväll. Utvalda klassiska julsånger blandas med verk av bland andra Mozart, Bach och Händel, Malenas egna favoriter och en hel del överraskningar. Var ute i god tid, om du vill ha biljetter.

alFons och hemliGe mållGan Har du barn eller syskon i 3-4-årsåldern så har vi den rätta aktiviteten för dig. Vi kan nämligen avslöja att ingen mindre än Alfons Åberg bjuder in till familjeföreställning under rubriken Alfons och hemlige Mållgan, som är så hemlig att bara Alfons kan se honom! Michael Lie berättar, agerar och sjunger samtidigt som illustrationer från Alfonsböckerna visas så att barnen kan följa med i handlingen. Den 12 november ser du föreställningen i Konserthusets stora foajé.

Style #7  2011

21


EN KUNSKAPSBUTIK FYLLD MED

Färg Tapeter Golv Kakel

RUNES FÄRGER Hallsta Gårdsgata 3, Västerås. Tel 021-30 49 00. Öppet: Mån-fre 9-19. Lör-sön 10-15. www.happyhomes.se


Foto: Micke Johansson

på G

Hardcore Superstar rockar Västerås Efter åtta album, en rad världsturnéer och nästan 15 år i sleazerockens tjänst har det nu blivit dags för Hardcore Superstar att sammanfatta sin egen skivkatalog. Åren 2000-2010 firas med den nysläppta samlingsskivan The party ain’t over ’til we say so, som är

fylld till bristningsgränsen med bandets största hits och en nyskriven låt, We don’t need a cure. Den 25 november besöker bandet Sigurdsgatan 25 tillsammans med supporterakterna Avatar och Ammotrack, så det är bara för dig att kliva på partytåget.

Tommy Körberg till Konserthuset

”Varför får inte vi köra smågrus när Tommy Körberg?” Den frispråkige artisten besöker Västerås den 20 december.

Tommy Körberg har medverkat i hundratals tv-framträdande, spelat huvudroller i musikaler, släppt 16 soloalbum och medverkat på otaliga skivor under sin över fyrtio år långa karriär. Tommy Körberg är helt autodidakt och blev till och med avrådd från att ta sånglektioner, eftersom sångpedagogen tyckte att Tommy lät bra som han gjorde. Den som påstår att Tommy Körberg är en av våra folkkäraste artister överdriver knappast, trots att han är frispråkig och sällan håller inne med sina åsikter. Den 20 december tar han med sig musikerna Mats Bergström, Johan Liljedahl och Max Schultz och besöker Västerås Konserthus. Räkna med massor av musik och även en del humor när en av Sveriges bästa röster (och vassaste tungor) ställer sig på scenen.

Är du VÄsterås nÄsta stjÄrna?

På nattklubben Poco Loco Bar har nu årets stora talangtävling, Star 2011, dragit igång. Tävlingen går ut på att du som deltar sjunger två förutbestämda låtar och kompas av Västeråstrubadurerna Janke och Mange, som många känner igen från Sjökrogen. Om du går vidare eller inte avgör publiken och en jury. Tävlingarna hålls på onsdagar och den slutliga vinnaren belönas med en resecheck som är värd 10 000 kronor. På www.pocolocobar. se kan du se vilka datum som gäller.

doGGy style 2011

Ingen (h)undslipper Star Wars-trenden! Om du tror att det här är vad din hund vill ha – kolla in Laika/House på Facebook. May the force be with your … dog.

Style #7  2011

23


VInn

BIOBILjETTER Och VAR mEd I uTLOTTnInGEn AV TVå VIp–BILjETTER TILL InVIGnInGEn AV nyA fILmsTAdEn!

TäVLInG!

Tävla om biobiljetter i varje nummer av Style fram till mars och du är samtidigt med i utlottningen av två VIP-biljetter till den stora premiären av nya Filmstaden! fRåGA! hur många år har filmstaden funnits i Västerås? Skicka in ditt svar till: info@mostmedia.se senast den 20 november. Vinnarna av biobiljetterna presenteras i Style nr. 8 som kommer 2 december. I samarbete med:

Läs mER på:

www.kvarteretigor.se Besök oss även på Facebook

K VA R T E R E T

I G O R

Annonsproduktion: Conny K – Style Magazine

A night at the movies!


på bio

real Steel På bio 25 nov

The skin I live in På bio 2 dec The Skin I Live In är en skrämmande förförisk thriller av en av den moderna filmens stora mästare, lika älskad av kritiker som publik, som tävlade om Guldpalmen vid årets filmfestival i Cannes. Pedro Almodóvar återförenas med Antonio Banderas för första gången på över 20 år i den hyllade och omvälvande dramathrillern The skin I live in. Banderas spelar plastikkirurgen

Robert Ledgard, som sedan hustruns död i en bilolycka besatt försökt skapa en ny typ av syntetisk hud som kan stå emot höga temperaturer. Han bor i sitt stora hus tillsammans med sin hushållerska och sin försökskanin – den vackra och mystiska Vera. En natt knackar en ung man på dörren vilket startar en skrämmande händelsekedja där inget är vad det först verkar och där alla har något att dölja.

Mot alla odds får en före detta boxare (Hugh Jackman) en sista chans till comeback när han tillsammans med sin utstötte son (Dakota Goyo) tränar upp den perfekta motståndaren till den nya högteknologiska sporten robotboxning. Framtidens boxning utgörs nämligen av robotar, inte av människor. Samtidigt försöker han förbättra sin relation till sonen och på vägen till toppen av mästerskapen börjar de att hitta tillbaka till varandra.

Salvation boulevard På bio

Page one: inside The New York times På bio 4 nov

En man som skriker På bio 18 nov På ett lyxhotell i Tchads huvudstad N’Djamena arbetar Adam, även kallad Champ, sedan sin tid som simmästare. Nu är han drygt 50 år och lever ett harmoniskt liv med sin fru och vuxne son. Arbetet som poolskötare är hans liv – till den dag då sonen plötsligt tar hans jobb. Samtidigt står det redan krigshärjade landet än en gång inför våldsamma stridigheter och rebellgrupper närmar sig. Myndigheterna hetsar alla att bidra till kampen mot rebellerna. Filmen som vann jurypriset vid 2010 års Cannes-festival, och vinnare av Cinemafrica 2011 vaggar oss försiktigt in i en behaglig vardagslunk för att sedan kasta oss ut i tyst och klaustrofobisk förskräckelse. Med sin senaste film befäster Mahamat-Saleh Haroun sin position som en av Afrikas mest intressanta filmskapare i dag.

I denna tid när internet har blivit vår största nyhetskälla och ett stort antal tidningar går i konkurs, skildrar Page one medieindustrins förändring och vad som står på spel om den grävande journalistiken försvinner. Filmen utspelar sig i stormens öga, eller, beroende på hur man ser det, på nyhetsrapporteringens mest heliga mark; aldrig tidigare har någon filmare fått obegränsad tillgång till New York Times nyhetsredaktion under ett helt år. Regissören Andrew Rossi är tidigare känd för sitt arbete med kritikerfavoriten Control Room, som skildrade Al Jazeeras Irakrapportering. Page One: A Year Inside the New York Times tävlade vid Sundance Filmfestival 2011.

Salvation Boulevard är en vass och stjärnspäckad komedi med Greg Kinnear, Jennifer Connelly, Marisa Tomei, Ed Harris och Pierce Brosnan som den egocentrerade pastorn Dan Day, som tvingas ta till ljusskygga metoder för att skydda sig och sin kyrka. Filmen är baserad på boken med samma titel av Larry Beinhart, som även skrev den hyllade Wag the Dog. Pastor Dan Day ser sin kyrka lika mycket som en plats för bön som ett affärsimperium. Samtidigt som han håller på att bygga den kristna staden City on a Hill tar han sig an den uttalat ateistiska professorn Paul Blaylock i en debatt. Men det hela går överstyr med ytterst tragiska resultat. Den nyomvända Carl blir vittne till det hela och det dröjer inte länge förrän pastor Day inser att han är den perfekta syndabocken.

Style #7  2011

25


addLemon

ROCKKLASSIKER.SE


på bio

twilight: breaking dawn På bio 16 nov

I don’t know how she does it På bio 11 nov I komedin I don’t know how she does it möter vi finanskvinnan Kate Reddy som har total kontroll över sin hedge-fond men ett smärre kaos på hemmafronten med en man och två barn. Hennes mest saknade tillgång är tid. Att jonglera karriär, familj, mansgrisar på jobbet, föräldramöten, skolbasarer och få dagen att

räcka till, är allt annat än enkelt. I huvudrollerna ser vi New York-kvinnan Sarah Jessica Parker tillsammans med Pierce Brosnan, Greg Kinnear och Mad Men-stjärnan Christina Hendricks. Filmen är baserad på Allison Pearsons bästsäljare 28 timmar på ett dygn – en karriärmammas dagbok. Livspusslet har aldrig varit lika roligt att lägga.

Maktens Män På bio 4 nov

The Future På bio 25 nov The Future börjar en eftermiddag på en soffa. Sophie och Jason, ett par i Los Angeles, inser att inom en månad kommer deras liv att för evigt ändras eftersom de då ska hämta upp en katt de adopterat. För att kunna fånga det liv som verkar glida dem ur händerna säger de upp sig från sina jobb, kopplar ifrån internet och börjar leta nya intressen. Alla dessa omställningar förändrar tid och rum och sätter deras tro och kärlek till varandra och sig själva på prov. Miranda Julys verk lyckas glida mellan genrernas stereotyper och skapar sina egna värderingar och tillhörigheter, hon är en unik regissör och har en intuitiv känsla för lekfullt och udda historieberättande. Denna, hennes andra, uppfriskande roliga och högst okonventionella film visar en djup förståelse för den rädsla som finns inom många förhållanden.

Maktens män är en berättelse om sex, ambitioner, lojalitet, svek och hämnd. I centrum står en ung presstalesman som faller offer för maktspelet som äger rum bakom kulisserna i det politiska livet, liksom för förrädiska manipulationer och lockelser. George Clooney spelar rollen som guvernör Morris, presidentkandidat för demokraterna och Ryan Gosling hans presstalesman. Paul Giamatti är kampanjledare för en av Morris motståndare och Marisa Tomei reporter vid New York Times. Evan Rachel Woods spelar en praktikant som arbetar med valkampanjen.

Att vara oåterkalleligt förälskad i en vampyr är som en underbar fantasi och en mardrömsliknande verklighet. Den hett efterlängtade avslutningen på Bellas och Edwards omöjliga kärlekshistoria avslöjar hemligheter och mysterier i denna romantiska saga som har förtrollat miljontals läsare världen över. Bella slits mellan sin intensiva passion för Edward och en djup vänskap med Jacob. Året som gått har varit minst sagt omtumlande och fullt av längtan, saknad och förtvivlan. Valet att ansluta till en mörk och förförisk värld av odödlighet eller att fortsätta ett mänskligt liv har blivit den tunna tråd som vampyrernas och varulvarnas öde hänger på. Bellas val sätter igång en kedja av händelser som kommer att få oanade och förödande konsekvenser för alla inblandade.

huvudjägarna På bio 4 nov

Jo Nesbøs Huvudjägarna är en actionthriller där vi möter den charmiga skurken Roger, en man som till synes har allt. Han är den mest framgångsrika headhuntern någonsin. Han är gift med den alltför vackra galleristen Diana, har en alldeles för tjusig villa och för att hålla näsan över vattenytan ekonomiskt, måste han stjäla lite för mycket konst.

Style #7  2011

27


Julbord 2011

Passa pü att bjuda vänner pü en härlig avslutning med ett traditionellt och vällagat julbord. Julbord I julbordet ingür självklara klassiker som julskinka, gravad lax, kÜttbullar, Janssons frestelse och allt det andra som hÜr till ett underbart julbord. I vürt paket ingür även entrÊ, garderob, pepparkakor och glÜgg vid ankomst samt tillgüng till nattklubben hela kvällen.

Pris 265kr/person* Julbord inklusive Julshow med Vi3 MiddagsunderhĂĽllning

Julbord inklusive Julshow med Vi3 Vi3 bjuder pĂĽ skĂśna lĂĽtar blandat med uppdrag och “isbrytandeâ€? lekar. Här bjuds pĂĽ stämningsfull musik till mer fartfylld allsĂĽng, kanske med hjälp av en gäst ur publiken? MiddagsunderhĂĽllning Vi3 bjuder pĂĽ skĂśna lĂĽtar blandat med uppdrag och “isbrytandeâ€? lekar. Här bjuds pĂĽ stämningsfull musik till mer fartfylld allsĂĽng, kanske med hjälp av en gäst ur publiken? Avslutningsshow En show med attityd, hĂśgt tempo där rockklassiker blandas med de bästa pop & schlagerhitsen. Det lovas mĂĽnga refränger att sjunga med till. HĂśgt tempo, attityd och tillhĂśrande attribut. Avslutningsshow Allt sammansatt med hĂśgt en sprakande kvällens final och En show med attityd, tempo därljusshow, rockklassiker blandas medabsoluta de bästahĂśjdpunkt! pop & schlagerhitsen. Det lovas mĂĽnga refränger att sjunga med till. HĂśgt tempo, attityd och tillhĂśrande attribut. Pris 450kr/person* Allt sammansatt med en sprakande ljusshow, kvällens final och absoluta hĂśjdpunkt!

Välkommen!

Pris 450kr/person*

    

                     

Välkommen!

I julbordet ingür bland annat: Skinka, senap, grov & skünsk, gravad lax, kallrÜkt lax, hovmästarsüs, ägghalvor med räkor, sill (inlagd sill, senapssill, vitlÜksill, currysill), gubbrÜra, sylta, patÊ, cumberlandsüs, julost, rÜdbetsallad, potatissallad, julkorv, vÜrtbrÜd, smÜr, julknäcke, I julbordet ingür bland annat: Skinka, senap, grov & skünsk, gravad Janssons frestelse, kÜttbullar, prinskorv, revbensspjäll, kokt potatis, lax, kallrÜkt lax, hovmästarsüs, ägghalvor med räkor, sill (inlagd sill, glÜgg m tillbehÜr, ris a la malta, saftsüs, chokladmousse, ischoklad, senapssill, vitlÜksill, currysill), gubbrÜra, sylta, patÊ, cumberlandsüs, brie, Kvibille, vindruvor, clementiner, plockgodis, pepparkakor. julost, rÜdbetsallad, potatissallad, julkorv, vÜrtbrÜd, smÜr, julknäcke, Janssons frestelse, kÜttbullar, prinskorv, revbensspjäll, kokt potatis, glÜgg m tillbehÜr, ris a la malta, saftsüs, chokladmousse, ischoklad, brie, Kvibille, vindruvor, clementiner, plockgodis, pepparkakor.

Tel. 0739 84 37 16 | peter@pluto.nu | www.pluto.nu


Sp el

Forza MotorSport 4 Xbox360

Elder Scrolls V: Skyrim Xbox360, PS3, PC Riket Tamriel står i lågor och kungen av Skyrim har mördats. Allianser bildas och börjar göra anspråk på tronen. Men mitt i denna konflikt har en långt farligare och forntida ondska vaknat. Drakar som sedan länge hållit sig undan Elder Scrolls, har återvänt till Tamriel. Framtiden för Skyrim och även Empire själv, står på spel när de väntar på att den förutspådde Dragonborn ska

komma till räddning. Dragonborn är en hjälte som fötts med kraften i rösten, och den enda som kan stå emot hotet från drakarna. Skyrim låter dig leva ett annat liv i en annan värld. Spela alla typer av karaktärer du kan tänka dig, gör vad du vill och utnyttja den legendariska valfriheten, berättandet och äventyret som Elder scrollsserien gjort sig känd för.

Den fjärde delen i Forza-serien bjuder på flera nyheter i racing-genren. Spelet bjuder på supersnygg grafik, ett omfattande och varierat utbud av bilar, banor och utmaningar samt en nyskapande funktion som gör det möjligt att kommunicera med andra spelare via Xbox Live. Och tack vare möjligheterna med Kinect till Xbox 360 kan spelaren nu leva ut sina vildaste bildrömmar på ett helt nytt och intensivt sätt. Spelet finns ute nu, om du nu har missat det ...

CrySiS Xbox360 Live, PS3

Need for Speed: The Run Xbox 360, PS3, N3DS, PC, Wii

Legend of Zelda: Skyward Sword Wii Det flesta strider i Skyward Sword kräver koncentration och uppmärksamhet, så om du tror att det bara är att vifta med svärdet så får du tänka om! Fienderna är fullt anpassade efter den unika spelkontrollen vilket gör att du måste tänka innan du börjar slåss, fulingarna vet hur man blockerar dåliga hugg... sammantaget höjs värdet i varje strid istället för att förvandla fienderna till kanonmat. Kontrasten mellan de klassiska Zelda-grottorna och övervärlden är inte alls lika skarp i Skyward Sword. Spelet introducerar också ovanligt många nya föremål och på det hela andas titeln frisk luft. Med hjälp av en enorm fågel kan Link sväva över den enorma världen och sedan dyka ned bland molnen för att äventyra på marknivå. Spelet kräver att du har Wii Motion plus eller Wii Remote plus.

Det kallas för The Run. En olaglig biltävling med höga insatser som körs rakt genom USA. Det enda sättet att få tillbaka ditt liv är att vara snabbast mellan San Francisco till New York. Inga hastighetsgränser. Inga regler. Inga vänner. Allt du har är ren vilja och din skicklighet bakom ratten, när du tar dig an hundratals av världens mest ökända förare på landets farligaste vägar. I Need for Speed The Run kommer du att blåsa på igenom städer, sladda ner för isiga bergspass och trycka plattan i mattan genom snäva dalgångar, allt medan du måste undvika en hänsynslös polisstyrka som är beredda – och villiga – att använda dödligt våld för att stoppa dig.

Den första delen av succéspelet Crysis släpps nu till mångas stora lycka även till konsolerna Xbox och PS3. För dig som ännu inte upplevt denna pärla kan vi berätta att du befinner dig på jorden, år 2019 då ett team av amerikanska forskare gör en skrämmande upptäckt på en ö i Sydkinesiska havet. All kontakt med teamet försvinner när den nordkoreanska regeringen snabbt spärrar av området och USA svarar med att skicka ett Delta Force-team för att rekognosera situationen. Medan spänningen stiger mellan de två nationerna, avslöjas ett massivt, främmande fartyg i mitten av ön. Skeppet skapar en enorm kraftsfär som fryser en stor del av ön och drastiskt förändrar det globala vädersystemet. USA och Nordkorea måste nu gå samman för att slåss mot det utomjordiska hotet. Medan hoppet snabbt bleknar, måste du kämpa dig genom tropisk djungel, frusna landskap och till sist in i hjärtat av det främmande fartyget för den ultimata uppgörelsen.

Style #7  2011

29


4(%2/#+02/5$,902%3%.434(%!$6%.452%3/&,!2!3/&4

2!)$%2/&4(%2/#+

0!).4"!,,.›2$%4›23/-"›34 www.therockadventure.se • tillberga • frågor & bokning 070 - 248 66 40


Sp el

FiFa Manager 12 Xbox 360, PS3, PSP, PC, Wii

Call of Duty: Modern Warfare 3 Xbox360, PS3, PC Call of Duty: Modern Warfare 3 utspelar sig i en värld på randen till undergång, där Makarov och hans terrororganisation sprider kaos och ödeläggelse över hela planeten. Spelaren tar sig an flera roller och spelar som medlemmar från olika specialstyrkor, alla utrustade med de mest avancerade vapen som finns. I samarbete med Delta-operatörer

och välkända karaktärer ger sig spelaren ut på en livsfarlig, världsomspännande katt-ochråtta-lek för att stoppa en galning innan det är för sent. Modern Warfare 3 vidareutvecklar Modern Warfares välkända 60-fps-teknologi för att leverera en adrenalinpumpande actionupplevelse i både single player, special ops och multiplayer online.

Uncharted 3: Drake’s Deception

I nya FIFA är en av de mest spännande nyheterna spelets karriärläge som nu drivs framåt av dramatik, berättelser och känsloyttringar hämtade direkt från den verkliga fotbollsvärlden. Här samverkar faktorer som spelarnas moral, form, löner och tabellplacering och påverkar i slutändan matchernas utgång. Som spelare kommer du att ställas inför fler beslut och påverkande faktorer än någonsin tidigare, där konsekvenserna avspeglas på och vid sidan av planen, och testar din problemlösningsförmåga under en hel säsong via stora beslut med dynamiska slutresultat. Dessutom har värderingslogiken uppgraderats för att bättre reflektera spelarnas verkliga värde, en ny scout-funktion har lagts till för att upptäcka nya talanger, och spänningen under deadline för spelarövergångar har ökats ytterligare för att stärka dramaturgin.

PS3

Cities XL 2012 PC Cities XL 2012 är den nyaste versionen av den populära serien citysimulering, där du kan bygga, utveckla och sedan ansluta stora städer. Cities XL 2012 tillåter spelare att bli riktiga stadsplanerare, balansera ekonomiska beslut, energiutveckling av deras städer och samtidigt hantera transporter, bostäder, social service och fritidsaktiviteter. Det omfattande innehållet är nyckeln till det många upplevelser som Cities XL 2012 erbjuder. Med fler än 1 000 unika strukturer är detta även ett spel som räcker länge.

Nathan Drake ger sig ut på jakt efter det mytomspunna Atlantis of the Sands och kan nu ta sig an motståndare på fler sätt än någonsin: man-mot-man-strider med flera motståndare, sammanhangskänsliga närstridsattacker och nya smygförmågor. Prisbelönt berättande och actionsekvenser med biofilmskänsla: I Uncharted 3 Drake’s Deception kombineras handling med dramatiska actionsekvenser och ett rasande tempo. Resultatet blir en interaktiv filmupplevelse som suddar ut gränserna mellan spel och Hollywood-film. Nya platser, nya utmaningar och imponerande detaljrika miljöer. Nathan Drakes resor för dig med till många magnifika platser runtom i världen, från Europa till Mellanöstern.

The SiMS 3: huSdjur PC, Mac

Skapa perfekta – eller defekta – husdjur åt dina ”simmar”, från vildsinta vakthundar till destruktiva katter eller pålitliga hästar och mycket mer. Du bestämmer inte bara hur simmarnas husdjur ska se ut, utan även vilka personlighetsdrag de har. Kontrollera dina simmars husdjur med en mängd nya aktiviteter och upptäck världen ur deras perspektiv. Skäm bort dina husdjur med exklusiva föremål som bara finns i den begränsade utgåvan. Låt dina simmar få en ny medlem i hushållet och upptäck helt nya sätt att leka med livet.

Style #7  2011

31


Kom till Vรคsterรฅs City! QRYHPEHU

9lVWHUDV&LW\ 6W\OH$ZDUG 3ULVXWGHOQLQJ IHVWSD3OXWR 5|VWDIUDPGLQIDYRULWL&LW\ )|UDWWU|VWD ZZZVW\OHDZDUGVVH

QRYHPEHU

GHFHPEHU

6N\OWV|QGDJ

/XFLDILUDQGHL&LW\

-XOPDUNQDGPHG-XOHOMXV

9lVWHUDV/XFLD

RFKLQYLJQLQJDY,VEDQDQ &LW\0LVVLRQ%DQGVSHODU )|UPHULQIR ZZZYDVWHUDVFRP

)|UPHULQIR ZZZYDVWHUDVFRP

Jul & Nyรฅr โ€“ รถppettider: ยฑGHFHPEHU_7RPWHQDWWD

GHFHPEHU_-XODIWRQ

GHFHPEHU_)UXNRVWVKRSSLQJ

GHFHPEHU_$QQDQGDJ-XO

.YDUWHUHW,JRURFK+ 0|SSHW

|SSHWWLOO

0HOODQNORFKGHFHPEHU_1\DUVDIWRQ

0HULQIR YDVWHUDVFLW\FRP6KRSSLQJNXOWXURFKQ|MH Ag[P]ZPWPZW]bSYSbdwfS`Y]\bW\cS`ZWUb[S\YcZย‡`S`\Ow`RSaO[[O

0O`\

;]RSMRO[

1OT{

;]RSMVS``

7\`SR\W\U

9`]UZWd

9]\b]`

0O`\

;]RSMRO[

1OT{

9cZbc`

;]RSM[Wf

<ObbYZcPP

ZZZYDVWHUDVFLW\FRP


lä Sa

ElSaS HEMlIGHET Sofi Fahrman

– FråN SkaLDjurSPaeLLa tiLL PyttiPaNNa Mathias Dahlgren Att vårda, förnya och experimentera fram nya smaker - det är Mathias Dahlgrens melodi. I hans skapande finns alltid en tanke bakom. Fast det är alltid maten som är det viktigaste, maten och upplevelsen av måltiden. Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller

när du vill ge bort din favoritkock i present! Mathias Dahlgren är den ende svensk som vunnit guld i Bocuse d’Or, en prestigefylld tävling som ibland kallas mat-OS. Han är professor vid Restauranghögskolan i Umeå sedan 2008, och hans restaurang Mathias Dahlgren har förärats med sammanlagt tre Guide Michelin-stjärnor: Matsalen har två stjärnor, Matbaren en. Mathias Dahlgren är inte bara en fullfjädrad stjärnkock, han har också idéer och visioner om mat vilket visar sig både på hans restaurang och i hans kokböcker. Bra råvaror och perfekt tillagning, javisst – men det gäller också att vårda, förnya och experimentera fram nya smaker, nya upplevelser. Mathias Dahlgren vill att måltiden ska vara en helhetsupplevelse där sinnrika detaljer är delarna som skapar helheten. Samlingen tar recept från Kokbok, Bon Lloc och Det naturliga köket.

Änglarnas stad Christa Wolf Hon är en uppburen tysk författare som i början av nittiotalet tillbringar en längre tid i Los Angeles – Änglarnas stad. Tack vare ett stipendium från Getty Center bor hon på det idylliska Miss Victoria Hotel. Hon är på den amerikanska västkusten för att försöka spåra upp en kvinna vars initial L återkommit i en avliden väns efterlämnade papper. Det enda hon vet är att den mystiska kvinnan emigrerade till USA från Nazityskland. Under sin forskning i Los Angeles stöter författaren samtidigt på flera spår efter en hel generation konstnärer

som tvingades dit i exil, bland andra Thomas Mann och Bertolt Brecht. Men sedan sker det oerhörda. Under sina år i DDR stod hon under Stasis kontroll, något som hon också skrivit om i en roman. Innan hon reste till Los Angeles hade hon gått igenom dessa handlingar på nytt för att reda ut vilka av hennes vänner det var som spionerade på henne. Plötsligt ser hon bland dokumenten en rapport som hon själv skrivit om en kollega. Hon kan knappt tro sina ögon. Var hon själv en angivare? Och ännu värre för henne är frågan hur hon så helt har kunnat glömma detta svek. Christa Wolfs stora roman Änglarnas stad är på många sätt självbiografisk och slog ner som en bomb i hemlandet Tyskland. Berättelsen utvecklas till en smärtsam men förlösande konfrontation med det förflutna.

Foto: Anders Hallberg

Mathias Dahlgrens bästa

Efter ett par år som moderedaktör på Bladet med rapportering från modeveckor, Elegancegalor och bröllop får Elsa ovälkomna nyheter: Bladet måste säga upp ett stort antal medarbetare och hon är en av dem. Beskedet kommer som en fullständig chock och Elsa blir mer rådvill än någonsin - vad ska hon ta sig till? Som tur är finns pojkvännen sedan ett par år tillbaka, Hugo, vid hennes sida. Han är inte bara en av Sveriges mest uppskattade modeskapare utan också Elsas stora kärlek. En hamn i stormen, den hon kan luta sig mot när det blåser hårt runt henne. Med hjälp av Hugo och sina närmsta lägger Elsa upp en plan för sin framtida karriär. Men ska Elsa få det hon vill ha? Och ska Hugo få reda på hennes stora hemlighet? Följ med till modemagasinet Elegance, exotiska platser som Miami, Verbier och New York, och den bästa sommaren i Elsas liv. Elsas hemlighet handlar om Elsa Gustavsson, populär modebloggare och journalist i Stockholms innekretsar. Vi får följa såväl hennes stundtals oglamorösa vardag, som hennes spännande resor och träffa hennes kärlek Hugo, hennes bästa vänner, kollegor och fiender. Dessutom gästkapitel av bland andra toppmodellen och skådespelerskan Mini Andén och regissören och New York-bon Johan Renck. Elsas hemlighet är den tredje och fristående delen i Sofi Fahrmans romanserie om Elsa. De två tidigare heter Elsas mode och Elsas värld.

Style #7  2011

33


London Spanien Direkt fr책n V채ster책s &KTGMVHTmP8kUVGTmU

4GIWNLkTVOGF4[CPCKT


lä Sa Allt du behöver veta för att överleva det 21:a århundradet Norstedts

Hur står det till med din allmänbildning? Har du något så när grepp om vårt kulturarv och de kunskaper och landvinningar som vår moderna kultur vilar på? Eller tror du också att renäss-

ansen bara är en ny nässpray? Varför är vatten morgondagens olja? Vad står det egentligen i Koranen? Hur fungerar en jetmotor? Vad är egentligen så fantastiskt med Leonardo da Vincis Mona Lisa? Kommer biochip att förändra världen? Många frågor pockar på svar och vår värld har inte precis blivit lättare att förstå. Dagens frågor kräver också ofta stor detaljkunskap. Därför specialiserar sig allt fler, och tappar därmed överblicken. Allt du behöver veta för att överleva i det 21: a århundradet är en plattform av kunskap att stå på – kalla det gärna allmänbildning – för att inte drunkna i dagens informationsflöde. Boken redogör för människans viktigaste upptäckter och erfarenheter och sätter (till skillnad från vanliga uppslagsverk) in dem i sitt sammanhang. Resultatet är en spännande handbok i allmänbildning som gör dagens komplexa värld lite mer begriplig. Allt du behöver veta för att överleva i det 21:a århundradet är lika användbar om du drivs av omättlig kunskapstörst och en vilja att förstå eller bara är ute efter att inte göra bort dig i middagskonversationen eller vinna nästa omgång av Trivial Pursuit.

1Q84 Tredje boken Haruki Murakami 1Q84. Tredje boken är fortsättningen på Haruki Murakamis största litterära satsning någonsin. Den utmanar vår uppfattning om sanning och tid - och vad som egentligen kan rymmas i en berättelse. Oktober-december 1984. Ushikawa är en erfaren och nitisk utredare som med sitt tålamod och rationella tillvägagångssätt kan spåra nästan

vem som helst. När han får i uppdrag att leta rätt på den försvunna Aomame går han sin egen väg och blir allt djupare indragen i den egensinniga och oförutsägbara värld som är 1Q84. Under tiden dras Tengo och Aomame genom osynliga trådar allt närmare varandra, utan att riktigt förstå vad det är som pågår. De två månarna på himlen utövar ett starkt inflytande över dem och tycks styra deras tankar och rörelser. Den magiska men kortvariga beröring de en gång upplevde som barn är efter tjugo år på väg att utveckla ett alldeles eget liv.

METallICa Mick Wall Metallica var för 1980-talets heavy metal det Led Zeppelin var för 1970-talets hårdrock eller det Sex Pistols var för punken. De låg ständigt i fronten för utvecklingen inom metal och gav upphov till thrash metal - de fick oräkneliga efterföljare, bland andra Slayer, Anthrax och Megadeth. De var de sista av rockens riktiga giganter. Med sina 100 miljoner sålda skivor världen över når Metallica också långt utöver den egna genrens gränser och öppnade en helt ny publiks öron för den tunga hårdrocken. Mick Wall har skrivit den definitiva biografin över Metallica, både djupgående och utredande, men också kritiskt granskande. Han berättar historien om hur den tennisspelande kassettbandssamlaren Lars Ulrich gjorde sina pojkrumsdrömmar till världsomspännande verklighet tillsammans med värstingen James Hetfield. Hela vägen från den tragiska bussolycka i Sverige 1986 som tog basisten Cliff Burtons liv - en händelse som traumatiserade och formade bandet i lika hög grad - via den prisbelönta dokumentärfilmen Some Kind of Monster från 2004 – som i skrämmande detalj visade hur illa det var på väg att gå - till deras status som rocklegender och svåröverträffade publikdragare i dag.

Söderns sötma Mikael Timm “Den som gör en resa, han har något att berätta”, löd en övning i tysk grammatik. Den här boken utspelas i Mississippi och Louisiana, två av USA:s mer bortglömda stater. Den ena är fattig och smärtfylld, den andra fattig och glädjefylld. Åtminstone om man håller sig till musiken. ”Egentligen började resan i Bromma när jag som pojke gjorde en miniatyr av Huckleberry Finns flotte. Då längtade jag till floden Mississippi, sedan glömde jag bort den amerikanska

Södern tills jag oplanerat kom dit i Bruce Springsteens sällskap tjugo år senare. Jag har återvänt för att hitta William Faulkners hemliga skrivarstuga, vandra i medborgarrättsrörelsens spår, söka bluesens ursprung i juke joints och sitta i ett skjul i träsket och titta på Mississippialligatorer. Naturligtvis har jag också samtalat med människor jag stött på, däribland mig själv. Nu när boken är klar kan jag konstatera att det blivit en bok om minnen, möten och musik kring Mississippi. Och så något mer som skymtar mellan raderna. Något om resandets, ja rentav livets glädje”, skriver författaren Mikael Timm.

Style #7  2011

35


Produktion: City Style

VI KAN MUSIK!

har vi inte det du Söker, Ser vi tiLL att hitta det köper & SäLjer • nytt & begagnat • Lp, cd & dvd • import & export

kenth

joey

Rockexpert och gitarrist i det ökända rockbandet Psychopunch Första köpta plattan: Kiss, Destroyer Favoritplatta: Sex

Pistols, Never Mind

the Bollocks Bästa konsertminne: Nick

Cave & The Bad Seeds på Limelight i London -88. spelat i antal länder: ca 15 trashat antal hotellrum: Definitionsfråga. Har i alla fall fått böta för två rum. drömmer om: Att Johnny Thunders återuppstod och spelade på Sigurdsgatan. kuriosa: Joey är en gammal punkrockare.

Vinylguru, livsnjutare och chef på Skivbörsen Första köpta plattan: Status

Quo, Piledriver

Favoritplatta: Yes, Relayer

Bästa konsertminne: Gov’t Mule med

originaluppsättningen i Austin, USA -98 Funnits på skivBörsen sedan: -84 mest sålda plattan på skivBörsen: Guns n’ Roses, Appetite For Destruction -87 drömmer om: Att resa tillbaka i tiden och se Frank Zappa. Ångrar att det inte blev av. kuriosa: Kenth är en gammal raggare och äger 100 ex av Yes-skivan Relayer.

vard. 10 - 18 • Lörd. 10 - 16 | Stora gatan 36, väSteråS | teL 021 - 14 63 61


se rie

Style #7â&#x20AC;&#x201A; 2011

37


fri tid

Giorgio Zavos i Belgrads stĂśrsta skatepark, juni 2011. Foto: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

38

Style #7â&#x20AC;&#x201A; 2011


fri tid

brädan fyller femtio – och har blivit mainstream TexT: Johanna

Eklundh/TT Spektra

foTo: Red

Bull, Shutterstock, privat

För 50 år sedan rullade de första skateboardarna ut ur fabriker i Kalifornien. Sen dess har brädan gått från att vara en del av en revolterande ungdomskultur till att bli ett praktiskt färdmedel för både kids och kostymnissar. Det finns närmare 20 miljoner skateboardåkare i världen, att åka bräda är i dag en legitim sport och proffsåkarna tjänar lika mycket som fotbolls- och hockeyproffs. Men skateboard har inte alltid varit Mark Pulman så stort och så accepterat, berättar Mark Pulman, som driver skejtnättidningen Tacky.se. – När skateboard slog igenom på 1970-talet hörde det ihop med en rebellisk punkkultur och det uppskattades inte direkt av vuxensamhället. Ungdomar avråddes från att skejta, det ansågs göra unga till knarkare. I Norge gick man till och med så långt att man förbjöd skateboard. Mellan 1978 och

1989 var det förbjudet att både köpa, sälja och använda en bräda. Hjulsurfing

Men brädan på hjul fanns långt innan det första stora uppsvinget på 1970-talet. 1961 började brädorna masstillverkas, men närmare 15 år tidigare hade de uppfunnits av surfare som ville ha något att göra när surfsäsongen var över, så de satte helt enkelt hjul på sina surfbrädor. Under 1950-talet utvecklade de brädorna och började tävla med sina hemmasnickrade skateboards. I USA utvecklades åkstilen på 1970-talet av skejtgänget Z-boys, som började bryta sig in på övergivna tomter och åka i tomma swimmingpooler, vilket blev grunden för den skejtstil som i dag kallas street. – Sen tvärdog skejthajpen runt 1980. Ingen

Talk To THe Hand!

Skateboardmärket Santa Cruz startades av ett gäng surfkillar i Kalifornien och nådde under 1980-talet ikonstatus i skateboardvärlden. Deras logotyp ”the screaming hand” har blivit en symbol för hela skateboardrörelsen och har hängt med sedan 1973.

Style #7  2011

39


fri tid

Hallå där!

var intresserad av att skejta förrän min generation tog vid mot slutet av 1980-talet. Då blev det en stor grej bland 10–13-åringar, men för oss var det en cool ny leksak mer än en livsstilspryl, berättar Mark Pulman. Men skateboarden var fortfarande inte uppskattad av den äldre generationen. – Vi blev bortjagade ur parkerna, och åkte man förbi ett hus kunde det hända att någon kastade ut vatten från fönstren för att vi skulle försvinna! os näsTa

Per Holknekt, vd för klädföretaget Odd Molly och på 1980-talet en av Sveriges mest kända proffsskejtare

Efter 1980-talet svalnade intresset igen för att återkomma med besked mot slutet av 1990-talet. Sedan dess har intresset för sporten exploderat, och i dag anses skateboardåkning vara just det – en legitim sport bland alla andra. – Prissummorna kan ligga på en miljon dollar och proffsskejtarna är världsstjärnor. Och frågan är inte längre om skateboard kommer att bli en OS-gren, utan när, säger Mark Pulman. De senaste 50 åren har skejtandet gått från att vara en undergroundrörelse, en del av en revolterande ungdomskultur, till något som alla kan göra, oavsett ålder, klädstil eller attityd.

– Nu är det okej för en 40-åring i kostym att ta brädan till jobbet eller se det som ett schysst sätt att motionera på – man behöver inte vara 15 år, ha pösiga brallor och älska skatepunk. Men fortfarande finns det en fantastisk sammanhållning och kärlek skejtare emellan, som jag inte tror finns inom andra sporter, säger Mark Pulman. skaTeboardens HisToria 1947 – En surfare från San Diego sätter hjul på

en planka och skateboarden föds. 1961 – Skateboarden börjar fabrikstillverkas. 1967 – Filmen The devil’s toy, en dokumentär om skateboardyran, har premiär. 1974 – The World Skateboard Association grundas. Skejtarna Z-boys, med Tony Alva, Jay Adams och Stacy Peralta i spetsen, utvecklar streetstilen. Det råder skejtfeber. 1980-TaleT – Inleds med att skejtingen går under jord, ramper rivs och unga bygger egna ramper. Under mitten av årtiondet sker ett jätteuppsving och storstjärnor som Tony Hawk slår igenom. 1995 – Skateboardåkning får sin tredje stora popularitetsvåg och blir mer en sport bland andra som alla kan utöva.

Vad Har skaTeboarding beTyTT för dig?

– Jag åker inte skateboard längre, men skateboardingen är en stor del av min själ. Jag har den vildvuxna skejtkulturen att tacka för mina framgångar i dag. Det är den som hjälpt mig bryta ned till synes omöjliga hinder. när fick du din försTa

SkateboardenS olika Stilar Skateboardåkningens stilar eller grenar har varierat och utvecklat sig genom åren, detsamma gäller populariteten för dem.

bräda?

– Jag köpte min första skateboard 1978. En Woody Woodpecker. Sen byggde jag en egen skejtfabrik innan jag till sist började få sponsorer som försörjde mig.

flaT ground

Vad Har skaTeboarden be-

TransiTion

TyTT för ungdomskulTuren

Vert eller vertical riding som det heter på engelska görs precis som order säger, på en vertikal vägg. För att komma dit krävs en böj, en så kallad transition. De flesta transitions är konstruerade symmetriska, men det finns även osymmetriska och elliptiska transitions. Den vertikala åkningen föddes från de rundformade poolerna i Kalifornien USA på 1970-talet. Därefter byggdes mer lättåkta ramper i masonit – och plywood under 1980-talet.

de senasTe årTiondena?

– Allt. Musiken, kläderna, tänket. Rubbet. blir man för gammal för aTT skejTa?

– Min kropp är för trasig efter alla benbrott och leder som hoppat ur. Men annars är det tidlöst. Gubbar som skejtar får bra och snygg fysik (tittar på bilder från min karriär och ser att jag hade sexpack på magen, helt sjukt) och håller skallen vid liv.

40

Style #7  2011

Flat ground eller freestyle är en slags skateboardåkning där man åker öppna ytor, där man gör så kallade flat trick. När man kör flat så gör man bara trick på platt mark.

sTreeT

Streetskate är en väldigt kreativ

gren inom själva skateboard. Street infattar alltfrån stora trappor och trappräcken till att glida på kanter och balansera på två hjul i olika kombinationer, kan ha att göra med att brädornas utformning passar bäst för att skejta street. Numera är street den vanligaste åkstilen och det flesta sponsrade åkarna utövar streetskating. Många streetskejtare har oftast små hjul som är till exmepl 50 mm. Bowlare däremot har ofta större hjul som mäter 53, 54 eller 55 mm. Streetskejtare har smalare hjul för att det blir ett renare åk när man till exemplevis landar efter en grind eller en ollie från ett gap. longboard

På en longboard brukar man åka i hög fart ner för en brant backe. Man kan också tävla i longboard. Men nu för tiden är det många som också använder den till att ta sig fram med på platt mark. downHill

Downhill är en skateboard-stil som utförs i en backe. Man power-slidar och kör tävlingar i backar med

korta longboards som har hårdare hjul, för att underlätta diverse slides. Många av brädorna är också tillverkade med ett flexande spann för att öka smidighet och rörlighet. freesTyle

Dagens streetstil utvecklades ur freestylen som är en ursprunglig stil med låg fart, många fingerflips, spins och akrobatik. Ofta var freestylebrädan smalare, mindre och rakare, med lång tail och nose. Kända freestyleåkare är Rodney Mullen, Stefan “Lillis” Åkesson, Boris Schwemin, Ulli Schönborn, Starsky, Bernhard, Luis Max Escarate, Paul Bakker och Georgio Czwerwinsk. mega ramp

Åkarna åker på stora specialbygda ramper och utför trick i luften i form av snurrar och volter. Åket avslutas vanligtvis genom ytterligare ett trick på quarterpipen för att få ner farten och till slut stanna.


fri tid

Proffsåkarna Ron Deily (längst fram), Zered Bassett (till höger) skejtar nerför Bourbon Street, på väg till Red Bull Mississippi Grind, New Orleans, USA, oktober 2011. Foto: John Linn/Red Bull Content Pool

Thaynan Costa under Tow Out Night Sessions i portugisiska Costa da Caparica, september 2011. Foto: Paulo Calisto/Red Bull Content Pool

Style #7  2011

41


mo de

Time To

make up FotograF: Aleah Stanbridge

Kl채dstylist: Marie J Serge


mo de


mo de

tati

Modell: Marlene Zufic Hår: Valencia Roaks, Cut & Blow MaKe Up:har Emelie Wallin, anders på sig:

linda har på sig:

Make Up Store, Erikslundkr Chinos/Cottonfield/799 BloMMor: H&M, Vero Moda, T-shirt/Cottonfield/399 kr

Vit topp/Vero Moda/90 kr

Gina Tricot och Accessory. Skjorta/Cottonfield/699 kr ÖrHängen: Skor/Jack & Accessory Jones/299 kr

Baggy jeans/Only/700 kr

Blommig blus/Vero Moda/260 kr Skor från Skopunkten


mo de


mo de

Modell: Sara Larsson Hår: Sabria Nison, Salong Johnas MaKe Up: Alexandra Käck,

Make Up Store, City ÖrHänge ocH ScarF: Gina Tricot


mo de


mo de

Modell: Anna Lans H책r: Maria Hjortsberg, Klippstugan MaKe Up: Nina Vesterlund Vallo, FACE Stockholm HalsBand: Gina Tricot. arMBand: Global Living V채st: BIK BOK


mo de


mo de

Modell: Jennifer Romo H책r: Asher Barmoha, Kloak MaKe Up: Solmaz Abbasi, FACE Stockholm V채st: Almia


Fotograferat p책 Stadshotellet Tack till Luxdress.se och Glitter

www.salongjohnas.se Bondtorget 5 | 021 12 28 50 | V채ster책s


mo de

“så fixade vi frisyrerna” Modellerna i modereportaget på sidorna 43-51 fick sitt hår fixat av några av Västerås vassaste frisörer. Vi bad dem berätta om sina skapelser och passade samtidigt på att ställa några av de vanligaste frågorna vi får om hår. Valencia, cut & Blow

asher, KloaK

saBria, salong Johnas

Maria, Klippstugan

läsarFråga: Jag har hört tala om brasilian blowout – vad är det För något?

läsarFråga: när Jag har duschat blir mitt hår Frasigt och knastrar nästan. vad kan Jag göra?

läsarFråga: Finns det någon speciell produkt Jag kan använda mot mJäll?

läsarFråga: Finns det något Jag kan göra För att Få mer och tJockare hår?

– Det är en kreatinbehandling som skyddar och stärker håret. Man smälter in kreatinet i håret vilket gör håret starkt och om man har lockigt hår resulterar det i rakt hår. Det är med andra ord ett mycket skonsamt och vårdande sätt att få rakt hår, jämfört med till exempel en rakpermanent. Effekten håller upp till tolv veckor, men man bör använda rätt sorts schampo och vårda håret på rätt sätt för att få ett hundraprocentigt resultat.

– Jag ser det som del av mitt jobb att kunna ge råd åt mina kunder när det kommer till hårvård. Om man har tur så räcker det med att använda rätt balsam eller inpackning, men orsaken bakom torrt hår är väldigt individuellt. Det kan bero på allt från vitaminbrist till årstiden och om produkter inte hjälper behöver man behöver titta på den bakomliggande orsaken.

– Mjäll kan både vara ärftligt och något som kommer med åldern då huden i överlag blir torrare. Om vanliga produkter inte fungerar finns det en behandling man kan göra, till exempel hos oss här på salongen. Man kan jämföra det med en inpackning för håret, men i detta fall för hårbottnen. Man rengör och återfuktar hårbottnen, vilket får mjället att lossna och förhindrar att det återskapas lika fort.

– Det finns inga mirakelkurer, men det finns en del naturläkemedel som vissa tycker har gett en viss effekt. Annars skulle jag säga att bra kost och vitaminer är det allra viktigaste. Sedan finns det givetvis produkter som ger mer volym i håret och som jag kan rekommendera. Även löshår är ett alternativ, men om man redan har ett skadat hår så kan det slita ännu mer om det görs på fel sätt. Det lönar sig i slutändan att betala lite mer för att få det gjort hos en duktig frisör.

berätta om stylingen på bilden.

– Modellen var en söt tjej med fint ansikte, och efter att ha pratat med klädstylisten och de som gjorde makeup bestämde jag mig för en romantisk look – mjukt, ej stramt och med mycket volym. se valencias resultat på s. 44.

berätta om stylingen på bilden.

– Jag ville skapa ett enklare, naturligare intryck, och jobbade fram en känsla av naturlig skönhet kombinerat med hösten och en mörkare framtoning. se ashers resultat på sidan 50.

berätta om stylingen på bilden.

– Jag valde koppartonen eftersom den sticker ut, vilket kändes helt rätt för henne. Med hennes ansiktsform skulle hon passa i de flesta frisyrer, men vi gick vi på den rockiga, tuffa looken för att framhäva hennes fina drag. se sabrias resultat på sidan 46.

berätta om stylingen på bilden.

– Jag tänkte etniskt med höstfärger. Sen ville jag ha det lite trendigt med fjädrar, och något man nästan skulle kunna ha till vardags. se marias resultat på sidan 48.

Style #7  2011

53


testa något nytt med vår nya frisör asher från new york! Boka tid för en kostnadsfri konsultation

021–14 48 00 | Kungsgatan 2 | Västerås | www.kloak.se |

salongkloak


mo de 1

2

3

GINA TRICOT 1 2 3 4

Waistcoat, 249 kr Bow tie, 59 kr Blazer, 399 kr Handskar, 299 kr

4

PARTYPLAGG

5

Hösten och vinterns stora fester knackar på dörren och det är dags att se över garderoben. Svart och vit är färger som känns rätt i de flesta sammanhang och för en tuffare look kan du enkelt att matcha med färg, nitar eller accessoarer som sticker ut. Västerås butiker är fullproppade med säsongens nyheter så det är bara att ge sig ut på stan!

8

6 9

TIGER OF SWEDEN 5 6 7 8

7

Skjorta med ståkrage, 1 700 kr Briefs, 149 kr Bälte, 599 kr Slimmad smoking, 6 000 kr

H&M

10

11

9 Byxor, 199 kr 10 Blazer, 499 kr 11 Prinsessklänning, 299 kr 12 Ögonmask, 79,50 kr

12

Style #7  2011

55


2011

nuova collezione

hÜstkläder

kostymer

skor

väskor

accessoarer

Nu är hÜst- och vinternyheterna här! Italiensk kvalitÊ till mycket fÜrmünliga priser

VIP-besĂśk mellan 19.00-20.00 (fĂśrbokning)

|

|

Ă&#x2013;ppettider: M-F 10-19 LĂśr 10-17 SĂśn 12-15

|

|

|

Smedjeg. 6 V-ĂĽs city 021-83 03 33 Gilla oss pĂĽ

Välkommen till vür lugna, skÜna lounge salong

HĂĽr | Make-up | extensions naglar | spraytan | | Vaxning Ă&#x2013;gonfransperManent/fĂ&#x2013;rlängning spabeHandlingar | relaxMassage

Vi erbjuder även MAN Style klippning ocH grooMing fĂ&#x2013;r Män

G:la Brandstation Norra ringvägen 36 0DQGDJÂąIUHGDJ/|UGDJ 9DVDJDWDQ9lVWHUDVÂ&#x2021;Â&#x2021;ZZZQDQF\VVH

021-18 36 60


mo de

FotograF: Peter Nilsson/Ateljé Marie makeup & styling: Jeanette Rokas

modell: Maria Dellgren/Rokas Prestige Agency

Hår: Linda Beronius

Höstens hetaste accessoar – fjädrarna!

Du ser dem överallt, i alla färger och former, i stora som små modemagasin, i bloggar, i butiker och på folk på stan. Det är svårt att motstå alla dessa härliga fjädrar – och varför skulle man göra det? Det är ju en sådan lättburen och bred trend! Bohem eller rockbrud spelar ingen roll, alla kan hitta något som faller dem i smaken. Fjädern finns just nu som tryck på tyger, halsband, hårdekorationer, örhängen eller som hela plagg och är ett friskt inslag som motvikt till det annars så minimalistiska modet här i Norden. Redan för någon säsong sedan kom de smygande bland annat i Tigers kollektion som då hade en underbar jacka helt i fjädrar. Etnomodets favoritaccessoar har nått ut till den breda massan och är i höst allas älskling eftersom den låter oss visa upp oss i vår finaste fjäderskrud. I Brittiska Vouge, i Sofis Mode, hos frisören eller på de stora kedjornas diskar hittar du dem. Hur du väljer att bära denna fantastiska detalj är helt upp till dig: sätt fjädern i håret som ett smycke, ha den hängande runt halsen eller på tröjan, go bananas och var kreativ! Är du är lite händig kan du tillverka ditt eget fjädersmycke eller accessoar, vilket blir ett mysigt höstpyssel om inte annat … Lycka till!

Jeanette äger och driver makeup- och stylistskolorna Rokas Prestige Academy, agenturen Rokas Prestige Agency och Styliststudio. Här är en bild vi gjorde för den senaste kampanjen för Be Gorgeous & Baldacci Haircare. Håraccessoaren kan du köpa på Nelly.com, Lyko.se, Eleven.se samt hos utvalda frisörer. Priset är 499 kronor.

se mer på

www.rokasprestige.com

Style #7  2011

57


mo de

före

”Nu läNgtar jag efter att gå upp på morgoNeN efter

58

Style #7  2011

och få fixa håret!”


mo de

Gör om miG teXt: Style foto: Karl Allander

EmEliE HEdbErg, 17

Det är lätt att fastna i gamla vanor och ibland behöver man lite hjälp på vägen för att hitta sitt allra bästa jag. Som modell i Styles Gör om mig, blir du ompysslad under en heldag och får användbara tips av stans bästa frisörer och stylister. Hör av dig till oss och bifoga ett foto så kanske det är dig vi får skämma bort i nästa nummer. Hår: moa jansson, klippstuGan

Vad gjorde ni? – Hon hade väldigt många blonda nyanser när hon kom, och hon ville fortfarande upplevas som ljus. Under hösten är det fint med lite varmare färger, som koppartoner och guldtoner, så hon fick blonda slingor som jag la en ljus kopparton emellan. När det kommer till frisyren så ville jag rama in hennes ansikte och få fram det mer. Jag klippte en hellugg, och för att den inte skulle bli för stum klippte jag ur topparna lite. Sedan klippte jag in håret vid sidorna mot ansiktet och fräschade upp längderna. Har du några stylingtips? – Jag tycker att plattången är jättebra. Man kan göra allt från att forma topparna till att locka och platta håret. Det är viktigt att man börjar med att ha ett bra värmeskydd i håret. Sen kan man avsluta med en stadig hårspray. make up: solmaz abbasi, face stockHolm

Vad gjorde ni? – Jag tänkte mig en kvällssminkning med fokus på läpparna, så jag valde ett läppstift som går i en plommonröd ton. Den ger perfekta läppar på hösten, då man vill ha lite djupare toner istället för sommarens lätta, ljusa färger.

Sedan jobbade jag med jordnära, höstiga färger på ögonen som matchade hennes ljusa koppartoner i håret.

Gör: Studerar Estetiskt program, Rudbeckianska gymnasiet Hur skulle du beskriva din personliGa stil?

– Min egen stil är ganska avslappnad och jag använder ofta mycket svarta kläder eller kombinerar svart och vitt. vilket är ditt favoritplaGG?

– Mina svarta jeans! Det är ett par vanliga jeans från H&M. vad skulle du aldriG ta på diG?

Har du några sminktips? – Man behöver inte alltid använda sig av ögonskugga. Det kan räcka med att lägga på en fin och jämn grund på ansiktet som man sen kan toppa med ett läppstift i en djupare, mörkare ton, i allt från rosa till orange.

– Oj, svårt. Haremsbyxor skulle jag aldrig ta på mig.

kläder: maria jonsson, Gant

vad tycker du om din nya stil?

Berätta om kläderna. – Jag valde kavajen för att det är inne med tweed just nu. Det är en ullkavaj med färger, vilket gör att den är lättkombinerad med andra plagg. Sen är det också inne med volanger, så det blev en volangblus. Jag tyckte även att hon behövde lite färg och därav den cerisefärgade tröjan. Byxan är en cargobyxa i en dov, jordnära färg. Överlag är modet just nu inspirerat av engelsk lantbygd, och även kängorna går i linje med den stilen.

Hur kände det att bli omGjord?

– Det var otroligt kul och kändes jättebra. Det var verkligen en helt ny upplevelse. Superkul! – Det var väldigt stor skillnad. Många av de nya sakerna har jag tänkt prova tidigare men aldrig vågat, så det var bra att någon äntligen tog tag i det, haha. vad tycker du om din nya frisyr?

– Jag är skitnöjd! Nu längtar jag efter att gå upp på morgonen och få fixa håret! Det var nog den bästa förändringen. kommer du att fortsätta med den Här stilen?

Har du några höstmodetips? – Tweedkavajen som är jätteaktuell och lättkombinerad. Man kan ha den till allt från jeans och sneakers till en snygg kjol med stövlar.

– Ja, en del av den kommer jag absolut att fortsätta med, åtminstone det som jag känner passar mig.

presenteras i samarbete med

Style #7  2011

59


hÖSte d n a d u j erb

Maroccanoil Känd från “Hollywoodfruar”

349.00

Osis Session Spray

99.00

ord.pris ord.pris175.00 185.00

Dust It

99.00

ord.pris 175.00

Allt inom hår & StylinG

Gallerian Citygalleriorna | 021-13 07 30 Erikslund Shopping | 021-30 20 00 Följ oss på Facebook.


mo de

VÄSTERÅSTRENDER

höst 2011

Foto: Karl Allander

Modeller: Butikernas egna

gant Johan har på sig: Blazer i lammull, 2 999 kr Sjal, 799 kr Jeansskjorta, 1 199 kr Rugger, 1 199 kr Chinos, 1 099 kr Boots, 1 700 kr Madde har på sig: Dunkappa, 3 999 kr Ullblazer, 3 999 kr Polotröja, 1 499 kr Kjol, 1 195 kr Boots, 2 000 kr Samtliga gläder från Gant


mo de

tati Sebastian har på sig: Väst, Selected, 599 kr Skjorta, Selected, 699 kr Skor, Selected, 999 kr Halsduk, Selected, 249 kr Nyckelband, 199 kr Armband, 169 kr Klocka, 499 kr Emelie har på sig: Skinnjacka, Rock ’N’ Blue, 2 998 kr Halsduk, Sisters Point, 199 kr Blus, VM, 259 kr Shorts, Sisters Point, 349 kr Väska, 499 kr Strumpbyxa, 99 kr Benvärmare, 69 kr

62

Style #7  2011


mo de

G-star Elin har på sig: Trench, 1 699 kr Overshirt, 1 199 kr Bälte, 399 kr Jeans, 1 099 kr Stövlar, 2 699 kr David har på sig: Jacka, 2 099 kr Jeansjacka, 1 599 kr Skjorta, 799 kr Jeans, 899 kr Linda har på sig: Skor, 2 599 kr Vit topp/Vero Moda/90 kr Blommiggläder blus/Vero kr Samtliga frånModa/260 G-Star Baggy jeans/Only/700 kr Skor från Skopunkten

Style #7  2011

63


mo de

Moda italiana Butiksinnehavaren Predrag har pĂĽ sig: Skjorta, Mr Circus, 780 kr Kostym, Kuss, 2 900 kr Skor, Primo Emporio, 1 150 kr

64

Style #7â&#x20AC;&#x201A; 2011


GANT Store V채ster책s

Gallerian nr 4, 021-12 21 14, gant.com/underwear


Botox & Fillers • Ögonlocksplastik • Näsplastik Fettsugning • Ansiktslyft StellaKliniken erbjuder ett stort utbud av estetiska och kirurgiska ingrepp där samtliga bedömningar och behandlingar utförs av läkare med specialistkompetens. Vi finns nu på centrala adresser i både Stockholm och Västerås. Om du vill veta mer om någon av ovanstående behandlingar utifrån dina egna förutsättningar, är du välkommen att kontakta kliniken för en kostnadsfri konsultation utan köpkrav.

ww w.s te lla k li n ike n .se

*Gäller 2011-12-24-2012-02-29 samt så långt lagret räcker.

Kungsgatan 50 Stockholm & Stora Gatan 38 Västerås Tel. 021-13 49 00, vardagar 9:00-14:00

BokaTid:en50makeup kurs idag! Min/Rek.Pris: 495 Kr

Låt dig inspireras av säsongens look. En makeupartist lär dig framhäva din skönhet. Efter kursen får du välja ut produkter för hela kursbeloppet!

Ge bort lite Skönhet

Make Up Stores populära privatkurs är den perfekta gåvan. Bokar man upp samt går på sin privatkurs innan 2012-02-29, får man även en extra överaskning(värde 140 kr*). Boka en makeupskurs och få mer information Västerås, Storagatan 34 tel 021-382278 Västerås, Erikslund tel 021-30 22 78 makeupstore.se


krö nika

Att om nAtten

svettAs i otAkt – men tydligen är deltagandet det viktigaste text & foto: Viktoria Cederberg

Jag känner mig obekväm. Besvärad. Mina armar och ben passar inte in. Jag kan inte röra mig. Ser mig omkring och ser svettiga kroppar, lyckliga människor, blinkande lampor. Själv känner jag mig fel. Malplacerad. Alien i New York. Hammarbyare i AIK-klacken. Passar inte in. Jag försöker röra mig, men allt blir fel, fel, fel. Untz untz untz. Dunket låter rätt bra. Som totalt ointresserad av musik vill jag kalla det techno, men får höra att det minsann heter house. House för mig är en osympatisk läkare som haltar och tuggar för mycket värktabletter på tv. Inte en musikgenre. Men jag låtsas förstå. Låter dessutom bli att kalla det techno igen, vill inte verka dum. Eller gammal för den delen. Men hur bra det än låter kan jag inte röra mig till det. Jag försöker vifta med armen som Stureplanwannabe-kidsen. Sådär i takt ovan huvudet, som killarna med backslick gör. Stampa takten. Jag står på det stora dansgolvet på Blue Moon Bar och vet verkligen inte hur jag ska bete mig. Alla runt omkring mig ser ut som om de har vuxit upp med musiken och att det är den mest naturliga saken i världen att dansa till den. Untz untz untz. Jag växte upp med Ace of Base, inte Swedish House Mafia eller David Guetta. Måste visserligen erkänna att jag i överlag dansar hellre än bra. Bjuder gärna på mig själv. Vill tro att jag sjunger med i musiken, men inser att jag inte träffar en enda ton rätt. Tvivlar att det då får kallas sång. Men det är ingen som hör, volymen är hög och ruset på topp.

Jag älskar nattlivet. Känner mig som hemma på Blue Moon Bar. Men låt mig slippa det där untz-dunket. Kanske är för att jag är norrlänning, men jag vet verkligen inte hur jag ska kunna dansa till det. Stureplans-armviftandet är inte min grej. Släpp istället in mig längst in, till Schlagerbaren med Patrik i dj-båset. Namnet på baren är uppenbarligen något missvisande – vilket strippstången kan bevisa. Vet faktiskt inte hur många strippor som faktiskt dansar till Jill Jonsson eller Carola. Så där står vi, jag och mina två fantastiska vapendragare och gör dansgolvet osäkert helg efter helg efter helg. Börjar känna igen hur herren i båset mixar låtarna, men det spelar mindre roll när vi har lika roligt varje gång. Utan, untz, untz och Stureplan-moves. Nu låter det nästan som om det enda vi gör är hänger i Schlagerbaren på Blue Moon Bar. Det är inte helt sant – då skulle man nästan kunna tro att vi har problem. Det har vi inte. Vi dricker faktiskt även frozen raspberry daiquiris på Tabazco, tar ett par glas vin på Cirkus och längtar tillbaka till sommarens varma uteserveringskvällar …

Viktoria Cederberg

Viktoria Cederberg är Skellefteåbon som sedan ett år tillbaka är bosatt i Västerås med sin hund Gandhi, en Staffordshire Bullterrier. 28 år gammal har hon återgått till skolbänken och läser Ledarskap för mötesindustrin. Tiden utanför skolbänken ägnar hon åt pojkvännen, nattlivet med vännerna på Blue Moon Bar och Rocklundaskogen. viktorias Blogg:

www.viktoriacederberg.se

Style #7  2011

67


klippning • färg ocH slingor • Håruppsättningar • solarium

för s pers tärk d in onl i ghe Hos o t! s profe s får du ssi inom onell serv ic hårvå rd! e

östermalmsgatan 15 | Västerås city | 021-41 33 42 | www.salongtrue.se


vim mel

hem & villa Vimmel från mässan Hem & Villa i oktober.

Foto: Per Dahl

Style #7  2011

69


tA del Av vårt utbud och låt diG inspirerAs Av vår utställninG! stort sortiment Av kAkel, klinkers och Golv i lAGer.

1965–2010

Golvbutiken där du får råd • www.hedlundsGolv.se • vArdAGAr 11 – 18 • lördAG 10 – 13


des ign

När insidan räknas Trendig lampskärm med roliga färgval på insidan. Finns i tre olika färger. Mio, 890 kronor.

Puffa upp myshörnan Härlig sittpuff med OPmönster som ger sköna 1960talsvibbar. Du hittar den på Lagerhaus för 499 kronor.

Låt naturen lysa upp Forest Candelabra är en kitschig järnljusstake med fina detaljer som hämtat inspiration från naturen. Indiska, 299 kronor.

västerås formar hösten Palla den här! Läckert designad pall i aluminium med behagliga former. Lätt att placera där det behövs extra sittplats eller bara ha som ögongodis. Mio, 895 kronor.

Ljud och design Det finns inte längre någon anledning att behålla sina stora, svarta högtalare. Den som vill bygga bra ljud hemma har numera en uppsjö av designade produkter att välja mellan. Dalis nya Fazon F5 är en högtalare som fått pris för sin design med sin eleganta kabinett i helgjuten, högglanslackad aluminium. Den låter dessutom riktigt bra. Hi-Fi Klubben, 23 996 kronor/paret.

Let there be light Låt ljusen lysa upp höstmörkret! Blanda gärna färger i samma ljusstake för en busigare effekt. På Lagerhaus köper du tio rustikljus för 60 kronor.

Style #7  2011

71


DES IGN

Det vackra matbordet La chapelle blev årets möbel i tidningen Sköna Hem 2008. Tillverkas och säljs David Design.

Hyllan Double Accsess tillverkas och säljs av David Design.

Sempé visar vägen Soffan Enveloppe är en perfekt möbel för ensamma hemmakvällar. Det är bara att luta sig tillbaka och låta soffan krama om dig. Tillverkare är Norska LK Hjelle. Bordslampan W103 har Inga designat för svenska Wästberg. Siluetten liknar ett paraply och lampan kan fästas på bordsskivan eller ställas direkt på bordet.

Den härliga soffan Canapé Ruché har Inga designat för Ligne Roset. Den känns mjuk, mysig och minimalistisk på en och samma gång.

Wallstickern L’arbre à moustaches tillverkas av franska Domestic.

72

Style #7  2011


DES IGN

Enkla bordet och stolen Österlen har Inga designat för svenska Gärsnäs. En möbelfabrikant med anor sedan 1893.

Sidobordet och soffbordet ingår båda i serien Ruché för Franska Ligne Roset.

Det modulära förvaringssystemet Armoire souple tillverkas av franska Moustache. Finns i flera färger och går att kombinera i det oändliga.

Stilrena keramikklockan Guichet ser klassisk ut vid första ögonkastet men tittar man närmare är klockan inte rund, utan oval. Tillverkas av franska Moustache.

Foto: Sofia Sanchez and Mauro Mongiello

Designern just nu: Inga Sempé

Inga Sempé och världens största flyttkartong.

Den franska designern Inga Sempé är en av världens hetaste designers just nu. Genom åren har hon fått en rad utmärkelser, och så

sent som i år utsågs hon till Årets designer av Elle Decoration, på möbelmässan i Milano. Inga Sempé föddes 1968 i Paris och tog examen 1993 vid designhögskolan Les Ateliers-Ensci. Sedan dess har hon arbetat med att designa möbler, belysning och textilier. År 2000 startade hon sin egen designstudio i Paris och började samarbeta med italienska Cappellini och Edra. Inga Sempés möbler är lättanvända och verkar alltid ha designats med tanke på användarens behov. Möblerna har ofta lekfulla och uppseendeväckande detaljer, med en avskalad bas utan stora, onödiga utsmyckningar. Ingas möbler och textilier tilltalar människor världen över. Värt att nämna är att flera av hennes produkter tillverkas av svenska företag som David Design, Gärsnäs, Almedahls och Wästberg. I februari är det dags för nästa upplaga av Stockholm Furniture Fair, och nyligen meddelades att årets Guest of Honour är ingen mindre än just den fantastiska Inga Sempé.

Sara JohanSSon

Sara Johansson är expooch inredningsdesigner och driver till vardags företaget Kokong design. Se mer på:

www.kokongdesign.se. blogg:

www.stylemagazine.se

Style #7  2011

73


– köp årets absolut viktigaste skiva! Västerås stadsmission finns till för de mest utsatta i vårt samhälle. I Västerås finns det cirka 350 hemlösa, varav 25-50 är uteliggare. Ungefär en tredjedel av de hemlösa har barn under 18 år. City Mission Band är vår musiksatsning där ett antal av våra gäster spelar och skapar musik tillsammans. Tack vare musiken får de en meningsfull sysselsättning. En ny gnista i livet. Hopp. Tillsammans med Sensus studieförbund och med stor hjälp av våra partners släpper nu bandet sin första skiva, där de spelar egna och andras låtar. Skivan kostar minst 100 kronor – men gärna mer. Genom att köpa skivan till dig själv, eller kanske som julgåva till medarbetare eller kunder, hjälper du till där det behövs. I Västerås. All information om hur du köper skivan – och hur du kan hjälpa till på andra sätt! – finns på vasterasstadsmission.se. P.S. Känner du för att stödja vår verksamhet så här nu på stört? Skicka VÄSTERÅS100 till 72930 för att skänka 100 kronor!

Fotograf: Michael Persson. Tillbergafoto.se / Musicpix.se

Gör skillnad


des ign

Fixa och inred, snickra och bygg. Svenskarna pysslar mer än någonsin för att skapa det perfekta hemmet.

Ett fint hem ger hög status Visste du att ett fint och snyggt inrett hem ger hög status enligt svenska folket? Det ger faktiskt högre status än ett intressant och välbetalt jobb, en dyr klocka eller en fin bil. Det kan vara en av anledningarna till att vi svenskar lägger ner alltmer tid och pengar på att inreda och renovera våra hem. Till vår hjälp har vi i dag även ROT-avdraget som hjälper oss att göra ombyggnationer som vi annars kanske inte hade haft råd med. En annan anledning till varför hemmets utseende har blivit så viktig för oss kan helt enkelt bero på vårt nordiska klimat; de långa vintermånadernas nattsvarta mörker och isande kyla gör att vi gärna ägnar en hel del tid i våra varma och ombonade hem. Hemmet i sin helhet är viktigt men de rum vi prioriterar högst är ändå vardagsrummet och köket, kanske för att det är där vi tillbringar mest tid när vi umgås med familjen och med våra vänner. När vi letar inspiration till våra hem har vi

en mängd källor att använda oss av: inredningsprogram på var och varannan tv-kanal, hyllmeter fyllda med inredningstidningar och oändligt många inredningsbloggar. Vi plockar ut godbitarna och skapar personliga miljöer när vi inreder och dekorerar rummen i våra hem. Många väljer att använda sig av en genomgående basfärg i antingen vit, beige eller ljusgrå vilka ger utmärkta möjligheter att ändra de övriga färgerna i de olika rummen. Genom att byta gardiner, kuddar och diverse prylar kan vi lätt ändra accentfärg och därmed ge interiören ett helt nytt utseende. Vårt stora intresse för inredning och den höga status ett fint hem bidrar till har gjort oss svenskar till duktiga inredare och det är inte konstigt att våra hem även uppmärksammas av internationell media. Så om ditt hem är viktigt för dig och du har lyckats skapa en snygg och personlig inredning, då tillhör du den grupp svenskar som anses ha hög status!

Åse Balko

Åse Balko jobbar på Happy Homes/Runes Färger och är en färgfantast ut i fingertopparna. När hon inte bläddrar i NCSatlasen eller drömmer om tapeter i olika mönster upptäcker hon gärna världen med sin man. Helst Asien där Vietnam och Kambodja är favoritländerna. Besök även Åses Blogg:

www.interiorguiden.se

Style #7  2011

75


re sa

Basilikan Sacré Coeur förvandlad till nattklubb under queerfilmfestivalen Meziparta.

POPULÄRA PRAG snabbfakta prag hit kan du resa: Året Flygtid:

runt

cirka 2-3 timmar

tidskillnad:

Ingen tidsskillnad

Valuta: Koruna

(CZK)

se Mer på: www.ving.se

”Här finns mängder av secondHandaffärer ocH marknader att utforska”

76

Style #7  2011

I Prag charmas du av gatumusikanter på Karlsbron och imponeras av stadens storslagna historia och vackra byggnader. Staden är en av Europas mest besökta huvudstäder, och det är inte så konstigt med tanke på allt som finns att se och uppleva här. I Prag ligger många hotell centralt, nära gamla stan, Karlsbron och Vàclavplatsen, som man brukar kalla stadens mitt. I området finns mängder av trevliga restauranger, caféer och ölstugor att välja mellan – och det är billigt, både att äta och att dricka gott. I Prag fungerar både tunnelbane- och spårvagnsnätet mycket bra, så även om du vill bo i lite lugnare omgivningar, strax utanför city, tar du dig snabbt och bekvämt in till de centrala delarna.

Mat och dryck

”Den gyllene staden” Prag har en restaurang i varje kvarter. Passa på att avnjuta härliga trerättersmiddagar till mycket bra priser när du reser hit! De flesta av världens kök finns representerade, men prova också det tjeckiska med mycket kött, mustiga grytor och friterat. Tjeckiens öl är berömt världen över. Staropramen, Pilsner Urquell och Gambrinus är några av de goda ölsorter, som säkert bidragit till att tjeckerna har världsrekordet i öldrickande.


re sa

Karlsbron är Prags mest kända mest kända symbol och ett omtyckt turiststråk. Staden har även mängder av teatrar, operahus, konserthus, gallerier och musikklubbar.

gott oM pubar

Avnjut det tjeckiska ölet på någon av de drygt 8 000 pubar som finns i staden. Serveringen fungerar lite omvänt: när ölen är uppdrucken ställs en ny fram tills du själv säger till att du inte vill ha fler. Om du sen vill gå vidare bjuder Prags sjudande nattliv på jazzhak, rockbarer och nattklubbar i mängder, varav flera runt Václavplatsen och Karlsbron. Om du vill veta vad som händer i staden under din vistelse ska du läsa det engelskspråkiga magasinet Visitor’s guide som kommer ut en gång i månaden.

på de trettio statyer som kantar den, ska du komma en tidig morgon. Pragborgen är staden mitt i staden, där bland annat palatset, flera kyrkor och ett kloster finns. Staromestske namesti heter torget mellan Tynkyrkan och Rådhuset, där du kan se och lyssna till det astronomiska urets klockspel. Václavplatsen, Prags historiska och politiska centrum, är en blandning mellan boulevard och torg. Många av de viktigaste ögonblicken i Prags och Tjeckiens historia har utspelat sig här. billig shopping

seVärdheter i prag

Prag är en av Europas mest besökta huvudstäder, och det är inte så konstigt med tanke på allt som finns att se och uppleva här. Som till exempel Karlsbron – den 520 meter långa vackra bron från 1300-talet som är en av Prags mest kända platser. På dagar och kvällar fylls den av gatumusikanter, mimare, försäljare och turister. Så om du vill få en lugnare upplevelse av bron och kunna ta en ordentlig titt

Runt Václavplatsen finns flera butiker, men den bästa shoppingen hittar du på gatorna kring Obecni Dum. Det mesta utom märkeskläder, hemelektronik och cd-skivor är billigare än i Sverige. Här finns mängder av second hand-affärer och marknader att utforska och shoppa loss i utan att det går åt speciellt mycket pengar. I Prag finns det dessutom ett överflöd av glasbutiker där du kan köpa fin böhmisk handslipad kristall.

Nattklubben Duplex osar av VIP-känsla och är fullt med snygga människor. Här kan du dansa till tidig morgon eller chilla på balkongen med en fantastisk utsikt över stan.

Style #7  2011

77


stängt 17- 22 17 - 24 17 - 24 16 - 01 17 - 01

välkommen www.tabazco.se Bokning på 021 - 12 91 90

/

/

öppet: sön / mån tisdag onsdag torsdag fredag lördag

Vi på Cut & Colour f.d. Håragenterna hälsar alla gamla och nya kunder välkomna!

gäller måndag –torsdag under hela no vember!

/

tel: 021-41 83 80, Hantverkargatan 9, Västerås, må–fr 10–18 lördag 10–15

/

Drop in alla Dagar / Håruppsättning / FestFrisyrer

Öppnings– erbjudand 20% rabatte! på behandlin g

@dc[ZgZch~gW~hie€W^d lll#h[#hZ$`dc[ZgZch `dc[ZgZch5h[#hZH %'&"),'.)%%

Ängsgärdsgatan 9 | 72 130 Västerås

021 - 18 33 33 Bli vän med oss på

: barnshopen västerås

Tallmätargatan 3 | Västerås | 0735-772 773 | www.wellnesspa.se


pry lar

Bärbart miniljud Bärbar högtalare formad som en cool förstärkare i miniformat. Funkar bra på förfesten eller där du behöver lite extra volym. Bra ljud för sin storlek. www.coolstuff.se, 149 kronor.

Stealth laptop sleeve Med inspiration från Apples grundare Steve Jobs som presenterade nya Mac Book Air genom att dra ut den ur ett tunt kuvert. Detta är dock både vattentåligt, vadderat och passar alla laptops. Du hittar den på www.roligaprylar.se för 259 kronor.

materiella

måsten

Svart i rutan Trött på grannens nattliga porrmaraton på högsta volym? Kör en fuling och stäng av hans tv! Med den här manicken kan du stänga av en tv som befinner sig inom 15 meters räckvidd. Klicka hem den från www.tvbgone.com för cirka 165 kronor.

Ratta in hösten

The story of our lives

Radiostyrd Land Rover – redo att skvätta lera omkring sig. Stora däck med kraftigt mönster ger bra terrängegenskaper. Längd 32 cm. Levereras med styrkontroll, batteri och batteriladdare. Du köper den på Teknikmagasinet för 500 kronor.

En fotoram uppdelad som en sida i en serietidning. Skapa din egen berättelse med hjälp av fantasin och den medföljande pennan och pratbubblorna. www.coolstuff.se, 195 kronor.

Style #7  2011

79


Ny meNy frĂĽN 13/9

Varmt välkomna!

victor lopez 0%2-!.%.40Â?0,!43 $%#%-"%2

021 - 18 75 11 Kopmang. 5 | vasteras 777-!')#,).%3 4!44//#/-


fri tid

CTRL T fixar väggdekoren Under året som gått har Style lyft fram och belyst den lokala graffitiscenen och projektet Här får man i deras arbete för en laglig graffitivägg. Projektet drivs med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan och nu verkar det som om deras hårda slit äntligen börjar ge resultat. Projektet Här Får Man fick nyligen 150 000 kronor av Västerås stad – vad ska ni göra för pengarna? – Pengar kommer gå till att förfina och förbättra Här Får Mans grundtanke, det vill säga att dels sprida kunskap om graffiti, men främst förmedla lagliga alternativ till lokala målare. Däribland ingår fortsatta turer till den öppna väggen i Norberg och bevarandet av den, eftersom den riskerar att rivas. Det yttersta målet är dock att jobba fram en lokal vägg med en fungerande kringverksamhet som gör att väggen blir ett bestående inslag i Västerås. Ni har fått mycket utrymme i media under året, ser framtiden lite ljusare ut nu? – Ja, media har verkligen skött sig under året och på samma sätt som man tidigare svartmålat graffitin och de som målar, har media nu varit en draghjälp för att påverka allmänhetens tankar om ”graff” på ett positivt sätt. Men även om graffiti för tillfället kramas ihjäl från alla håll och kanter så bör man vara medveten om att det är en subkultur som i sin essens är olaglig. Det innebär att graffiti alltid kommer att debatteras samtidigt som framtiden för att lagligt utöva graffiti i Västerås ser väldigt ljus ut. Du har själv ett projekt på gång, vad är det för något? – Eftersom vi under detta år försett målare

med uppdrag till höger och vänster och fortfarande ser en stor efterfrågan på både graffitimålningar och andra motiv, så har jag startat CTRL T. Det är ett företag som syftar till att tillhandahålla kunder med målningar som passar deras önskemål. En bakomliggande tanke är därmed att vara en kanal för de målare som i större utsträckning vill ta sin graffiti ett steg längre. Vad är det för uppdrag och vem kan beställa jobb av er? – I dagarna har vi precis skickat tre enorma dukar till ett bokförlag i Örebro, vi skissar på en målning för Pressbyrån och har graffitimålningar i såväl barnrum som mer grafiska dukar att leverera under de kommande månaderna. Vem som helst kan vända sig till CTRL T för att få en målning gjord – ju spretigare uppdrag desto roligare! Graffitikonstnärer är noga med att inte bli stämplade som ”sell-outs”, vart går gränsen innan man blir en outcast i era kretsar? – Haha, ja du … Sell out-funderingarna lever nog mest bland de yngre förmågorna. En god vän brukar säga att vi numera spelar i graffitins korplag, vilket också medför att man inte lyssnar på det snacket längre. Uttrycket sell-out är ju i grund och botten inget annat än jantelag förpackat i ett ”coolt” och främmande uttryck.

Kolla in:

www.harfarman.se www.CTRLT.se

Style #7  2011

81


=hP2WTea^[TccX[[_aXbTaSdX]cTWPaaĂ&#x152;SPcc\XbbP RWTea^[Tcb_PaZ^RWRadiTQ[P]SPSTUĂ&#x2039;aVTa UĂ?a^\VĂ&#x152;T]ST[TeTaP]beX[ZT]eĂ&#x2039;[YTaSd. EĂ&#x2039;[YcX[[b^[[dRZP ^RW]PeXVPcX^] UĂ?aT]SPbc 

)

^aS_aXb "')

B_PaZ ;B%'WZ

B_PaZ !;C' WZ

=D'(()

=D((()

^aS_aXb %$) 0201B4B?23bcTaT^ 5YĂ&#x2039;aa[Ă&#x152;b4[WXbbPa 5Ă&#x2039;aSSPc^a#WĂ?VcP[PaT \TS\TaP

2adiT %;B "() ^aS_aXb % ')

^aS_aXb !%$) DcĂ?eTa;B) 0221PVPVT]Ă&#x2039;c1PRZbT]b^aTa %WĂ?VcP[PaTBcĂ?cUĂ&#x152;]VPaT}B_^ac} $}P[dUĂ&#x2039;[VPa\TS\TaP

';C $()

^aS_aXb '#')

';C0dc %()

^aS_aXb (#')

1X[eP[TcX4]ZĂ?_X]V01 fffQX[eP[TcR^\ CT[ & !## CaPZc^aVPcP]$ <Ă&#x152;]C^a( ' &#$"&4]ZĂ?_X]V 5aT( &;Ă?a #

Dags att ta kĂśrkort? â&#x20AC;˘ â&#x20AC;˘ â&#x20AC;˘ â&#x20AC;˘

Nya bilar, VW Golf -11 Stora lokaler mitt i city Lärarledd teori Risk- och handledarutb.

â&#x20AC;˘ Intensivutbildningar â&#x20AC;˘ Bil- och Mc-utbildningar â&#x20AC;˘ Nytt! Vi kan nu utbilda pĂĽ fyra olika sprĂĽk. Ring fĂśr info.

;B)0201B 4B?23bcTaT^ 1PRZbT]b^aTa 5PacWĂ&#x152;[[PaT5Ă&#x2039;aSSPc^a \TS\TaP ;C)022 &}P[dUĂ&#x2039;[VPa ATV]bT]b^a 23bcTaT^\TSDB1 %WĂ?VcP[PaT\TS\TaP

6PaP]cX_PZTcTc^\UPccPa"Ă&#x152;ab]hQX[bVPaP]cX \X["Ă&#x152;abePV]bZPSTVPaP]cX "Ă&#x152;ab2WTea^[TcPbbXbcP]b%Ă&#x152;aba^bcbZhSSbVPaP]cXB_PaZQaĂ&#x2039;]b[TUĂ?aQadZ]X]V Q[P]SPSZĂ?a]X]V$[ Z\2>! 'VZ\2adiTQaĂ&#x2039;]b[TUĂ?aQadZ]X]VQ[P]SPS ZĂ?a]X]V%'[ Z\2>! $(VZ\<X[YĂ?Z[Pbb4da^$B_PaZdcbTSScX[[QĂ&#x2039;bcP ZĂ?_X:Ă?_PQX[dcVCTZ]XZT]beĂ&#x2039;a[S]a ^RW!! 1X[Pa]P_Ă&#x152;QX[ST]Ă&#x2039;aTgcaP dcadbcPST<TSaTbTaePcX^]UĂ?aTeT]cdT[[PcahRZUT[

(ARDUFUNDERATPòATTG�RAENINSATSF�R SAMHLLETOCHUPPLEVANYASAKER6IERBJUDER DIGENANNORLUNDAFRITIDDRVòRAUTBILDNINGAR OCHUPPDRAGGERDIGUPPLEVELSERDUALDRIG KOMMERATTGL�MMA "ILKòRENRENFRIVILLIGF�RSVARSORGANISATION SOMUTBILDARF�RARETILL&�RSVARSMAKTENOCH TILLSAMHLLETSKRISHANTERINGSSYSTEM

Pü vägarna sedan 1985 Biskopsgatan 1 | västerüs 021-18 73 00 | www.citytrafikskola.net


mo tor

Sällsynt snabba supersportbilar Supersportbilarna är numera så snabba att deras förare skulle behöva flygcertifikat. Hastigheter över 350 km/tim är inte längre någon ovanlighet och när tillverkarnas effekt inte räcker till så finns det otaliga firmor som gärna åtar sig att gör bilarna ännu raskare. Här är tre av våra favoriter.

mercedes benz sLs amg hamann hawk Trots en vikt på nära 1 800 kilo förflyttar sig Hamanns specialbyggda SLS med imponerande fart. När tidningen Car and Driver testade den specialbyggda Mercan mättes tidningens snabbaste accelerationstider någonsin. Från 50-80 km/tim på bara 1,7 sekunder.

Motorstyrka: 638 hk 0-200 kM/tiM: 10,3 sek

angry car designer Då och då dyker det upp en designer som slår motorvärlden med häpnad, som till exempel den svenske Bo Zolland som levererar alla möjliga typer av fordon på löpande band. Den senaste formgivaren att skapa debatt på internetforum världen över, är den Berlinbaserade ryssen Sasha Selipanov, även kallad ”angry car designer”, som fått Italienarna att sätta morgonespresson i vrångstrupen. Han har nämligen tagit fram en variant av Ferraris 612 GTO som många menar är den konceptbil de helst skulle se på produktionsbandet. Resultatet är en imponerade skapelse som visar att bilar kan vara både vackra och muskulösa. Vi tycker oss hitta inspiration från både Aston Martin, Lamborghini och Shelby – vad tycker du?

topphastighet: 320 km/tim pris: 2

400 000 kr.

Ferrari 599 gto novitec rosso Snygg, brutal och dyr. Ferraris 599 är i grunden en blixtsnabb bil, men om effekten ändå inte räcker till så kan ägaren vända sig till företaget Novitec som ser till att kram ur det allra sista av den 12cylindriga motorn. Vrooom!

Motorstyrka: 888 hk 0-200 kM/tiM: 9,1 sek topphastighet: +340 km/tim pris: Lämnas på begäran.

soppan i siffror

Lamborghini aventador LP 700-4 Fyrhjulsdrift, ett massivt vrid och en växellåda som växlar snabbare än du hinner tänka. Lamborghinis nya Aventador är både ”show and go”. Om du ser den här i backspegeln – håll till höger.

Motorstyrka: 700 0-200 kM/tiM: 8,9

hk,

sek.

topphastighet: 350 pris: 2

km/tim.

146

Så många procent är det totala skattepåslaget på bensin i Sverige.

500 000 kr.

Style #7  2011

83


gas tro

Härligt röd soppa som värmer gott när höstkylan gör sig påmind. Rödbetor är dessutom en mycket nyttig rotfrukt.

Värmande grönsakssoppor TexT: Mattias Forsberg  foTo: Karl Allander

En varm och mustig soppa värmer gott när höstkylan smyger sig på och passar lika bra både som lunch och förrätt. Bjuder du dessutom på nybakat bröd till så blir soppan en komplett måltid. En hemlagad soppa är dessutom både godare och nyttigare än färdiga pulversoppor. Trevlig måltid! Bortsch – rödBetsoppa detta behöver du: 4 st färska rödbetor 1 st gul lök 1 st morot 1 st vitlöksklyfta 1 st lagerblad 1 liten kvist timjan 1,2 liter vatten

84

Style #7  2011

så gör du: Riv alla grönsaker grovt och fräs i lite olja. Tillsätt vinägern och låt koka upp. Ha på vatten och kryddor och låt koka långsamt tills rödbetorna är möra. Mixa sedan slät, krydda med salt och peppar. Servera med en klick smetana, en chevrégratinerad toast eller lite god skinka.


gas tro

Bönsoppa är både gott, nyttigt och vegetariskt. Lite vitlök och timjan ger soppan extra schvung.

CannelliniBönsoppa Detta behöver du: 150 gr cannellinibönor, blötlagda i rikligt med kallt vatten över natten (eller 300 g kokta vita bönor från burk, avsköljda i vatten) 2 st schalottenlök, finhackade 2 st vitlöksklyftor, finhackade 2 st tomater, tärnade 1 liten kvist timjan 2 dl vitt vin 1,2 liter vatten

eventuellt lite tryffelolja (om du vill kan du spara några hela bönor till garnering). Servera med stekt pilgrimsmussla eller en bit god fisk. Rökt fisk passar särskilt bra!

mattias forsBerg

Blomkålsoppa Detta behöver du: 2 st schalottenlök, finhackade 1 st blomkålshuvud, rensat i mindre bitar 1 liter mjölk

så gör du: så gör du: Fräs löken, vitlök och tomat i lite olivolja. Tillsätt bönor, vitt vin, lite salt och peppar och låt det sedan koka upp. Ha på vattnet och koka långsamt under lock tills bönorna är mjuka. Mixa till en slät soppa, smaka av med salt och peppar och

Fräs löken i lite olja. Tillsätt blomkål och mjölk och låt koka långsamt tills blomkålen är mör. Mixa sedan slät och krydda med salt och peppar. Servera med knaperstekt bacon, stekta små blomkålbuketter och lite smulad ädelost. Smaklig måltid!

Mattias Forsberg är köksmästare på restaurang Varda och har fått Tore Wretman-stipendiet, vunnit titeln Västerås bästa kock (Style Awards) och även utsetts till Västmanlands bästa kock.

Style #7  2011

85


Dags att ta MC-kort? • LärarLedd teori

RÅSEGLET

• risk-, handLedar& intensivutbiLdningar • biL- och McutbiLdningar

På vägarna sedan 1985 Biskopsgatan 1 Västerås, 021-18 73 00 www.citytrafikskola.net

www.pantbanken.se

Den demokratiska banken Låna av Dig själv!

PANTBANKEN SVERIGE Stora Gatan 43, 021-12 21 80, Västerås

Smitt af Charlotte

EN GNISTRANDE JUVEL VID MÄLARENS STRAND I ett av Västerås mest attraktiva lägen – Öster Mälarstrand, har vi just börjat bygga vårt största projekt på många år, kvarteret Råseglet. Med utsikt över Mälaren och närheten till stadens centrum öppnar sig helt nya möjligheter. Det är nära till både båtplatser och långa, härliga promenadstråk. Alla hus Mimer bygger klassas som lågenergihus, men här går vi lägre än så. Vi bygger Råseglet med passivhusteknik. Detta bidrar till en bättre ekonomi och en mer hållbar framtid. Även för dig.

| Regattagatan 20 | Tis-Fre 11-18 | Lör 11-14 021-18 88 80 www.silversmedjan.nu

BESÖK OSS PÅ mimer.nu


Behlål skäpran! Så hrä rn bti in i tmerinen kan dte ju vraa sårvt att behlåla skäpran. Om du tlil exmpeel ska studrea tlil ett matteprvo elelr ha en förelänisng om den btritiska kutlurimperailisnem, eellr srkiva en tetna i förteagsekomoin. På Mcdoanld’s i Vätserås frå du en stro kfafe för 19 krnoro* och bönrona är hlet elkoogiksa. Kom gänra föbri så hålelr du koncetnratinoen hlea dagne! Väklmomen!

Hälnsignar Claes med medabretrae på Mcdoalnd’s Värsteås! *Loklaa priasvvikleser kna förekmoma.


vim mel

café guiden här kan du alltid både ta en fika och läsa style!

Skrapan / 021–338 05 80 www.bygeorge.se

Mumsa med oss på Facebook Igor / 021-448 02 20 www.benjerry.se

Mer än bara kaffe Vasagatan 17 / 021–14 13 15 www.chiccodicaffe.se

Gallerian 221 / 021– 40 30 80 www.systrarna.net

88

Style #7  2011


vim mel

Västerås enda café i Newport stil

Igor / 021–338 06 30 www.robscafe.se

vi ses på stan!

Foto: Emma Helmin

Style #7  2011

89


autentisk pubmiljö

15% rabatt på notan

Produktion: City Style

Du behöver inte åka till England för en

afterwork alla vardagar till 18.00

Rustikt kök

Välkommen in och prova vår nya meny! Burgare|Pasta|Fine dining Sallader|Kött|Fisk|Snacks rESTaurang | SPOrTBar | caSinO

Lördag Shoppinglunch 12-16 Prova gärna vår á la carte meny

Torggatan 4, Västerås Bordsbeställning: 021-13 10 20

Missa inte våra fotbollskvällar!

www.pitchers.se

Öppettider: Sön, mån-tis 14-24 | Ons 14-02 Tor 14-01 | Fre 14-02 | Lör 12-02


nö je Maja Wauge åLder: Bor: I

24

centrum

pojkVän: Ja dricker heLst: Öl gör: Är

delägare och

barchef på Poco Loco Bar

nattklubbsprofilen: Maja Wauge Maja Wauge är barchef och delägare på Poco Loco Bar. När hon inte står i baren så håller hon sig i bakgrunden och ser till så att gästerna trivs och att kvällen flyter på som den ska. För Style berättar hon om annorlunda raggningsrepliker och festen med Jay-Z.

Vad är det Bästa med ditt joBB?

– Det sociala, alla bra kollegor och hela grejen med att jobba på en nattklubb. Men framförallt att se till så att folk har roligt! när triVs du som Bäst på joBBet?

– När det är proppfullt och skitmycket att göra. När man är svettig och blöt av drinkar och allt är fullständigt kaos – då är det som bäst! det är packat i Baren och någon BestäLLer tio krångLiga parapLydrinkar – Vad gör du?

– Jag skrattar och frågar om det funkar bra

med Vodka Red bull istället, haha. ViLken musik festar du heLst tiLL?

– Om jag är ute och festar så vill jag höra modern hitmusik, typ den som spelas på P3. Det är inget jag lyssnar på hemma, men det passar bra på dansgolvet. får du skamLiga försLag?

– Ja … Det händer väl att nån vill ha mitt telefonnummer eller bara stöter rent allmänt. Men värst är nog de som tycker att jag ska bjuda på en drink ”för att de förtjänar det”. Det är mycket sånt. ViLken raggningsrepLik är den roLigaste du fått på joBBet?

– ”Om jag hade med mig dig och en påse apelsiner hem i natt så skulle jag inte skala några apelsiner, direkt”. Vet inte hur man ska tolka den, men den är helt klart minnesvärd, haha.

Berätta om ditt Bästa festminne.

– Det var när Jay-Z var på besök i Sverige och hade efterfest på Villa Pauli i Stockholm. Jag jobbade då och serverade honom personligen! Under kvällen fick han tag i en mikrofon och körde ett par tre låtar helt spontant. Det var en helt galen kväll med hela kändiseliten samlad och den absolut roligaste festen jag varit på. Vad händer hos er i höst?

– Vi kommer att öppna även på onsdagar nu i november och drar även igång vår stora talangtävling som sträcker sig ända fram till januari. Och den 18 november kommer Oleg ”Electropop” Nejlik kommer hit. Vi kommer även att satsa mer på lördagar och på vår publik över 21.

Foto: Karl Allander

Vad gör du under ett pass på poco Loco Bar?

– Antingen står jag i baren eller så är jag ute på golvet och springer, hjälper barpersonalen med deras arbete, ser till att kassorna fungerar som de ska och svarar på frågor om gästlistan. Ser till att kvällen flyter på, helt enkelt.

Style #7  2011

91


www.facebook.com/bluemoonbar.vasteras

14/10 RYDELL & QUICK www.rydellquick.se

21/10 FARBROR FLÄSK www.farbrorflask.nu

28/10 NIXON BAND 4/11 SMALARE ÄN THORD www.smalare-thord.nu

11/11 TIME MACHINE MED GÄSTARTIST JAN JOHANSEN

www.timemachine.se, www.janjohansen.com

18/11 PUMPBOLAGET www.pumpbolaget.se

25/11 JULBORD www.julkalaset.com

Mer info om höstens afterwork på www.bluemoonbar.se eller www.facebook.com/bluemoonbar.vasteras. Mer info om höstens afterwork på www.bluemoonbar.se eller www.facebook.com/bluemoonbar.vasteras.


vim mel

pitchers

okt

Foto: Jessica Lindeberg

Style #7â&#x20AC;&#x201A; 2011

93


För mer information gå in på vår hemsida www.medieproffsen.se

Produktion

Har du några frågor kontakta Ingela Roos på 072-2517961 eller ingela@medieproffsen.se

Rådgivning

Det lilla familjeägda hotellet mitt i Västerås City

Utbildning

Vi på MedieProffsen erbjuder medieträning, rådgivning i mediefrågor samt olika typer av produktioner t.ex. tv-produktioner för webben.

PRISVÄRT OCH PERSONLIGT MITT I CITY

Tfn. 021-18 03 30

|

Vasagatan 22

|

Västerås

MedieProffsen Bredden är vår styrka

www.hotellvasteras.se

HantverksJul

Utbildning Rådgivning Produktion

Gammeldags

Duktiga hantverkare från hela landet. Försäljning. Ponnyridning. Fina vinster utlottas på entrébiljetterna. Vuxna 60:-, barn under 15 år gratis.

E

Fredag 12-17 Lördag 10-17 Söndag 10-17

ngsö slott

1:a advent 25-27 nov

Kaffeservering i slottsköket. Fri parkering. Se vägvisare på E18 Telefon: 0171 - 44 40 20 www.engso.se


vim mel

poco loco bar

okt

Foto: Poco Loco Bar

Style #7â&#x20AC;&#x201A; 2011

95


Djurrikets kungar och drottningar behöver hjälp. Trots att de är både starka och listiga har de ingen chans emot ett skarpladdat gevär. I femtio år har vi arbetat med att förhindra dödandet i skyddade områden runt om i världen. För att sätta stopp för den avancerade tjuvjakten arbetar vi med myndigheter för att både skärpa lagarna och få dem att tillämpas. Vi jobbar också för att efterfrågan på olagliga produkter ska minska. Se vad du själv kan göra för att rädda de jagade djuren på wwf.se

Indian Tiger. © National Geographic Stock / Michael Nichols / WWF

Hjälp oss rädda de starkaste


vim mel

bmb

okt

Foto: Bmb

Style #7â&#x20AC;&#x201A; 2011

97


vim mel

pluto okt

Foto: Pluto

98

Style #7â&#x20AC;&#x201A; 2011


www.sailracing.com



IGOR

|

021-17 22 40

|

VÄSTERÅS


ALLTID I CENTRUM...

StyleWesteras_#7_2011  

Style Magazine - Västerås lokala gratismagasin! Gör Västerås lite roligare och lite snyggare