Page 1

Ondernemen & Groei volgens MFD Nieuw in het ledenbestand van Ondernemen & Groei is Martijn Frank Dirks, oprichter en eigenaar van het strategisch creatieve ontwerpbureau MFD explicit brand environments. Een introductie. Natuurlijk wilt u als ondernemer net als ik overleven in deze tijd en ervoor zorgen dat uw bedrijf blijft groeien. Maar na jaren van enorme groei en welvaart waar de focus met name op de buitenkant van een onderneming, haar producten, successen en winst lag, ligt naar mijn mening nu de focus weer op de basis, de binnenkant van de onderneming. Waar staat uw onderneming voor, wat is uw bestaansreden en waarvoor dienen uw klanten zich precies bij u te melden? Mijn naam is Martijn Frank Dirks, in 2006 richtte ik MFD op, een onafhankelijk multidisciplinair ontwerpbureau dat zich specialiseert in strategische grafische, product en interieur ontwerpen die de expliciete merkomgeving vormen van profit en non-profit organisaties, merken en personen.

Met MFD streef ik te werken vanuit de ziel van de klant, en niet vanaf zijn buitenkant, die komt veel later pas aan de orde. Daarom wordt samen met hem eerst middels een interview of workshop, de diverse doelen en speerpunten in kaart gebracht die de voedingsbodem zijn voor een brainstorm op mijn studio waarin ‘The Big Idea’ tot stand komt.

Blind

Talpa

WaterStop

Verblindt door het succes van de afgelopen jaren en in het streven naar winstvergroting hebben veel bedrijven, naar mijn mening, het contact met hun klanten en de markt, met haar ontwikkelingen en verschuivingen, verloren. Neem bijvoorbeeld bedrijven als General Motors en Chevrolet, die gebiologeert door verkoopcijfers een automerk als Toyota met duurzame en zuinige modellen gestaag de Amerikaanse automarkt lieten veroveren. Of het hiërarchische merk Microsoft dat verliest aan populariteit mede doordat het nooit brood zag in free and open source software en de corporate social responsibilty (CSR) trend, wat onder andere het besturingssysteem van Linux groot maakte.

Voor het bedrijfsrestaurant van John de Mol’s Talpa, resulteerde deze aanpak in een expressief interieurconcept, wat, zoals John ook in het interview eiste, de huiskamer van de ondermening is. Zijn wens wordt letterlijk vertaald door een grote aangename bank midden in de ruimte, die niet alleen refereert aan de plek waar u en ik TV kijken, maar waarmee ik tevens middels losse verplaatsbare leuningen, de tikkeltje arrogante medewerkers uitdaag met elkaar in bepaalde groepen te lunchen en te drinken. Hierbij symboliseert de wolkenhemel boven de bank de lucht waardoor de content die Talpa produceert, verzonden wordt, en refereren de typisch Gooise kleuren en materialen naar de cultuur van de vestigingsplaats van mijn opdrachtgever.

En voor het Dutch Delta Design label, wat staat voor al het beste en mooiste wat Nederland te bieden heeft op het gebied van water, ontwikkelde MFD in eigen beheer de Holland WaterStop. Dit promotiegeschenk wil aan iedereen in de wereld laten weten dat Nederland goed is in watermanagement en daarnaast nog eens duidelijk maken dat we zuinig moeten zijn met onze waterconsumptie.

De Essentie

ONDERNEMEN EN GROEI - netwerk

bedrijven wiens waarden en speerpunten in marmer gegraveerd staan op het kantoor van haar CEO heb ik dus nog nooit gewerkt. Dat wil niet zeggen dat iedere leidinggevende direct met mij mee wil of denkt. Maar door onze betrokkenheid, passie en gedrevenheid komt MFD steeds weer tot pakkende resultaten. Hiermee schroom ik niet mijn mening recht in het gezicht van een opdrachtgever uit te spreken, gelukkig wordt dat gewaardeerd.

Helaas zie ik om me heen dat veel resultaten enkel vanuit de buitenkant van een opdrachtgever bedacht zijn, of nog erger, klakkeloos vorige verkoopsuccesen opvolgen. Terwijl je je naar mijn mening telkens weer dient af te vragen wat de essentie en het doel van iedere opdrachtgever, zijn opdracht, product of dienst is, waarom je dit wilt nastreven en welke afzetmarkt daar dan voor nodig is. Daarin mag je best flexibel zijn. De maatschappij verandert continue en steeds sneller, dus waarom zouden de waarden en motivaties hieromtrent niet mee mogen veranderen? Voor Oktober 2009

Fonds voor Cultuurparticipatie Voor het Fonds voor Cultuurparticipatie te Utrecht ontwikkelde MFD in samenwerking met Neeltje Graphic Design een huisstijl die, middels klinker-vervangende symbolen, de veelzijdigheid van het fonds alsmede de multiculturele samenleving en culturele verbinding in Nederland verbeeldt. De diverse symbolen keren terug in de gehele huisstijl, zo ook op de visitekaartjes van de werknemers, waarvoor we eenieder er één lieten kiezen die hen persoonlijk qua eigen cultuur het meest aanspreekt. 3

Wanneer het doel is om de essenties en missies van opdrachtgevers te vertalen naar de markt heeft het volgens MFD geen zin bij aanvang van een opdracht al bezig te zijn met het gewenst eindresultaat of eindproduct. Uit onze aanpak volgen immers steeds weer nieuwe en andere concepten en ontwerpen, die wij op voorhand ook niet hadden voorzien. Of het nu uiteindelijk een huisstijl, een evenement, een product of een heel interieur wordt, maakt ons niets uit. Zolang de ware essentie en bestaansreden van uw onderneming er maar glasheder door verwoord worden en ze een sterke link met uw business en de huidige marktontwikkelingen vormen. Ik spreek dan ook graag eens met u af om te achterhalen op welke wijze MFD ook voor uw business een dergelijke vertaalslag kan maken. reageren? martijn@studiomfd.nl meer informatie? www.studiomfd.nl

Ondernemenengroei  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you