Page 1

finalni izbor


Spoštovani. S pojmom idrijska čipka je že stoletja povezan sloves, kvaliteta in uveljavljen ugled čipk z našega območja. Ker verjamemo, da je idrijska čipka kot dediščina preteklosti tudi izziv za prihodnost, želimo s prireditvijo Miss idrijske čipke pokazati, da tradicijo ne le ohranjamo, temveč jo razvijamo in ­­nadgrajujemo naprej. Pri tem sledimo novim modernim ­trendom in vključujemo nove ideje, prilagojene ­edinstvenemu jeziku ­čipke. Prireditev je novost letošnjega, že XXIV. Festivala idrijske čipke. Na pobudo župana Občine Idrija Damjana Krapša sta projekt zasnovali in izpeljali Karmen Makuc in Natalija Taljat Tušar. Začetki projekta segajo v jesen 2004, ko je bil objavljen natečaj Slovenski oblikovalci in Miss idrijske čipke. Nanj se je odzvalo 47 oblikovalcev iz celotne Slovenije s skupno 100 skicami. Sedemčlanska strokovna komisija je izbrala 12 finalistov, predstavljenih v nadaljevanju. Ti so s pogodbo pristopili k izvedbi projekta. Upoštevajoč razpisne pogoje mora vsaka kreacija vsebovati 30 % idrijske čipke, ki izpolnjuje vse pogoje za pridobitev geografske označbe. Le-ta je kolektivna pravica in pripada vsem klekljaricam na območju, imenovanem »Dežela idrijske čipke«, ki izdelujejo čipke v skladu z dogovorjenimi zahtevami. Čipke morajo biti izdelane iz naravnih materialov, izdelujejo pa jih lahko samo klekljarice s pridobljenim certifikatom. Postopek od idejne skice do realizacije kreacije je bil dolgotrajen, saj je bilo potrebno iz vsake od predstavljenih skic znati najprej prebrati narisano čipko,


jo nato prenesti v realno podlago za izdelavo, imenovano papirc, spretne roke klekljaric pa so s križanjem in sukanjem klekljev ustvarile prelepe čipke, všite v predstavljene kreacije. Strokovna komisija bo izbrala tri najlepše kreacije. Tem bodo podeljene nagrade v vrednostih en milijon tolarjev, sedemsto tisoč in petsto tisoč tolarjev. Z omenjenim nagradnim skladom bomo kreacije odkupili v trajno last in jih postavljali na ogled po Sloveniji in tujini v sklopu potujoče razstave idrijske čipke. Poleg tega bomo podelili še četrto nagrado za Miss interneta, ki je bila z glasovanjem izbrana preko interneta. Letošnji izvedeni projekt je nedvomno predstavljal nov izziv in priložnost tako za oblikovalce, kot za vse sodelujoče. Podobna prireditev bo zopet organizirana čez dve leti v sklopu mednarodnega Festivala idrijske čipke, zato že ob tej priložnosti vabimo k sodelovanju vse, ki jim idrijska čipka predstavlja izziv v modernem oblikovanju. Vsem sodelujočim in sponzorjem prireditve se najlepše zahvaljujemo in se nadejamo ponovnega sodelovanja. Vodji projekta:

Predsednik US Festivala idrijske čipke:

Karmen Makuc in Natalija Taljat Tušar

župan Damjan Krapš


Maja Svetlik Prelovčeva 2 5280 Idrija

Mojca Celin Gregorčičeva ulica 21a 6250 Ilirska Bistrica

vzorec za čipko: Maja Svetlik klekljanje čipke: Marija Jereb, Idrija


Odnos med tekočino in kamenino

kreacija

1

Obleka niha v roza, rdečih, peščenih in sivih odtenkih, ki jih dobimo tako, da prepletamo blago, čipko in izrezane prostore v čipki, kamor so vstavljeni drugi materiali. Čipka je klekljana v kombinaciji lanene in bombažne preje v tehniki idrijskega risa.


Mateja Perko Sp. Ročica 24 2234 Benedikt

vzorec za čipko: Jana Dobnik klekljanje čipke: Jana Dobnik


Nov videz v svetu mode

kreacija

2

Obleka izraža nežnost, izzivalnost, lepoto ter nov videz v svetu mode. Kreaciji posebno lepoto pričara svetleč material iz mešanice svile in lana v nežni barvi šampanjca. Zgornji del zaključuje idrijska čipka v roza in vijoličnih barvnih odtenkih ter modni dodatki iz čipke enakih barv v obliki zapestnice na rokah in nogah.


Jožica Tacer Sp. Vižinga 4 2360 Radlje ob Dravi

vzorec za čipko: Jana Dobnik klekljanje čipke: Milenka Vehar Olga Zajc Vera Velikanje


Ženstvenost

kreacija

3

Čipka na večerni obleki prikazuje ženstvenost. Izbrani material je saten. Uporabljeni barvi sta črna, ki poudarja eleganco ter vijolična, ki predstavlja mladosten videz ter prijeten občutek. Kreacija trapezastega videza s čipkastimi trakovi v črni barvi poudari lepotni ideal ženske v njeni eleganci.


Nuša Anžel Mladinska ulica 31 2212 Šentilj

vzorec za čipko: Jana Dobnik klekljanje čipke: Milenka Vehar Olga Zajc Vera Velikanje


Igranje kombinacij

kreacija

4

Obleka predstavlja eksperimentacijo z različnimi možnimi kombinacijami. Sestavljajo jo trije deli – elegantno oprijete zvonaste hlače, vrhnja pelerina s puli ovratnikom in asimetrično klekljanim krilom z zaključki podaljškov v debelejših nitih ter manjši čipkasti deli našiti po telesu in posejani po telesu. Čipka proseva kot preperel drevesni list z vidnimi žilicami.


Renata Rudolf Veliki Vrh 67 1293 Šmarje Sap

vzorec za čipko: Irma Pervanje klekljanje čipke: Katarina Lampe


Gracioznost v rdečem

kreacija

5

Kreacija predstavlja gracioznost v rdečem. Vrhnji del je ognjeno rdeč žoržet, spodnje perilo pa je iz tila. Obleko sestavlja pas, torbica in tiara iz nebeljenega lanu. Vzorec opeke predstavlja široki ris ojačan z verižico ter rožice v tehniki ribic.


Sanja Rejc Meline 3 5281 Spodnja Idrija

vzorec za čipko: Sanja Rejc Klekljarici: Albina Štucin Marija Golja


Druga koža – preporod

kreacija

6

Idejna podlaga je iz romana F. Herberta, v kateri pomeni kreacija druga koža. Hkrati oblikovalki pomeni tudi prvo srečanje s čipko v krstni oblekici. Nežna in vseobsegajoča koža, da jo je moč doumeti kot lastno. Kreacija predstavlja trenutek, ko čipka telesa še ni zaobjela v celoti, a vendar se neustavljivo divje razrašča. Krilo je rdeča svila, čipko pa predstavlja črn bombaž. Klekljani del je samostojen.


Tanja Zorn Zorn Grželj Fieglova 6 5290 Šempeter pri Gorici

vzorec za čipko: Irma Pervanje Tanja Zorn Grželj Maja Svetlik klekljanje čipke: Natalija Turk


Zapredek

kreacija

7

Kokon, zapredek iz finih niti sviloprejke, navidezno krhko, buba iz katere izletijo prelepi metulj … je inspiracija, ki se druži z mediteranskim temperamentom, življenjem, kjer črna barva pomeni temo, eleganco in večnost. Akcenti živobarvnih cvetov prebujajo čustva, srebrni obroči in nakit pa se v oblačilo vključujejo kot funkcionalni detajli. Oblačilo postaja nakit in nakit je lahko oblačilo.


Tina Gantar Pokopališka pot 1a 1370 Logatec

vzorec za čipko: Irma Pervanje klekljanje čipke: Marija Jereb


Poletni travnik

kreacija

8

Kot poletni travnik obsijan s soncem … cvetlicami … in takrat prileti metulj z zlatimi krili … Koktajl obleka, ki poudarja feminilnost in si želi biti ženska, nežna, topla, srečna in kreativna. Razkošno nabrano krilo se poigrava s prepleteno čipko, prsa so poudarjena s togim materialom in naključno izbranimi naborki, skritimi pod tančico šala. Barve so v vijoličnih pastelnih tonih. Materiali so bombaž in poliester, ki se poigrava s kombinacijo lanene in bombažne čipke cvetja v soncu.


Eva Mazi Pešnica 9 4201 Zgornja Besnica

vzorec za čipko: Irma Pervanje klekljanje čipke: Vera Velikanje


Metuljeva krila

kreacija

9

Kreacija je pretežno klekljana idrijska čipka. Le-ta je prosojna in krhka kot metuljeva krila. Obleka tako s svojo prosojnostjo pokriva in hkrati razkriva krhko žensko telo. Linije so čiste. Izmenjujeta se prosojna in ženstvena čipka ter neprosojna gladka in lesketajoča šantung svila. Materiala tvorita kontrast, ki kreaciji daje drznost ter istočasno ranljivost.


Tjaša Lupinc Tjaša Delavsko naselje 2a 1360 Vrhnika

vzorec za čipko Vanda Lapajne klekljanje čipke: Silva Čuk


Zgodovinsko obdobje – rokoko

kreacija

10

Navdih za obleko je preteklo zgodovinsko obdobje rokokoja. Zgornji del je izdelan kot korzet, ki ga dopolnjujejo tričetrtinski rokavi z valovito volano. Čipka obroblja dekolte, na zadnjem delu pa pokriva večji del hrbta. Motiv na kreaciji spominja na letnice v lesu, ki se prelivajo v množici neenakomerno širokih vzporednih linij, ki obdajajo večje in manjše otočke.


Urška Omerzi Zgornja Bistrica 156 2310 Slovenska Bistrica

vzorec za čipko: Jana Dobnik klekljanje čipke: Jana Dobnik


Preprosta eleganca

kreacija

11

Večerna obleka z izraženo eleganco, s preprostimi linijami na eni strani in čipko na drugi strani. Mrežasta čipka je rdeče-črna in teče od levega ramena do tal. Svilena kreacija je črne barve, ki ji kombinacija s čipko pridaja navdih v svečanem izgledu. Črna barva in nežnost svile umirja razigranost živo rdečih rož, ki kreaciji podajajo drznost.


Urška Pirc Grilčeva 22 5280 Idrija

Špela Retelj Cegelnica 25 8000 Novo mesto

vzorec za čipko: Urška Pirc klekljanje čipke: Katica Pirc


Kombinacija unikatnosti

kreacija

12

Večerna kreacija segajoča do tal s stranskim razporkom daje ženski privlačnost. Vsaka všita čipka je unikatna, druži jih le vzorec, ki je sestavljen iz risa in sukanega risa. Kreacija je kombinacija idej obeh oblikovalk.


Idrija, 20. avgust 2005

Založil in izdal: LTO Idrija, Lapajnetova 7, Idrija. Fotografije in oblikovanje: Studio Ajd d. o. o., Dobravlje. Tisk: Lotos, Postojna. Avgust 2005.

Miss idrijske čipke  

S pojmom idrijska čipka je že stoletja povezan sloves, kvaliteta in uveljavljen ugled čipk z našega območja. Ker verjamemo, da je idrijska č...

Miss idrijske čipke  

S pojmom idrijska čipka je že stoletja povezan sloves, kvaliteta in uveljavljen ugled čipk z našega območja. Ker verjamemo, da je idrijska č...

Advertisement