Page 1

UŽITAK U DIOKLECIJANOVOJ PALAČI

tekst: Ivana Škoro, Liljana Lelas projekt: Arhitektonski dio Peračić Dinko u suradnji s investitorom i Liljanom Lelas foto: Nenada Šaljića tlocrt: Ivana Škoro

Turistički objekti na obali Jadrana sve više plijene pažnju svojim eksluzivnim sadržajem i efektno uređenim interijerima. Imamo priliku vidjeti kako je tekla adaptacija apartmanskog dijela Dioklecijanove palače u Splitu gdje je jedan veći apartman adaptiran u dva manja uz povećanje ukupne površine za terasu. Povijesne vrijednosti same građevine i moderan pristup uređenju reflektiraju prijekopotrebnu sinergiju i sklad što rezultira gostoljubivim i udobnim ambijentom, tako poželjnim u danima godišnjeg odmora..


OCARAVAJUCA LJEPOTA bezvremenskog karaktera u bezprijekorno oblikovanom interijeru koji se nadovezuje

i savršeno isprepliće sa prekrasnim opuštajućim pogledom na morsko plavetnilo i tropski ugođaj Jadrana.


ETAŽA 1.:

2

1. ulaz u apartman A 2. kabelska instalacija 3. garderoba 4. bračni krevet 5. sjedenje 6. mini bar i sef 7. toalet 8. kupaonica 9. ulaz u apartman B

1

3

3

2

LEGENDA/POSLIJE:

APARTMAN A.

1

3

ETAŽA 1.:

7

9 6

4

8 5

ETAŽA 2.: 2

4

6

5 7

LEGENDA/PRIJE: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

ulazni prostor kupaonica spavaća soba hodnik dnevni boravak kuhinja blagovaonica

Igra boje i oblika vidljiva je u naglašenom damast uzorku na posteljini žute boje kao i u toaletu, stiliziranim crtežom Tine Mimice u zlatnoj boji te prekrasnoj kadi Villeroy & Boch u kupaonskom dijelu apartmana. Sam pod

kupaonice krase bijele mozaik pločice Bardelli a zbog potrebe oticanja vode sam pod je izrađen u nagibu od 2% te lajsnom od nehrđajućeg čelika odvojen od parketnog poda i ostatka apartmana.

ADAPTACIJI PREDHODI DETALJNA RESTAURACIJA Apartmani se nalaze u Dioklecijanovoj palači čiji je sastavni dio građevina izgrađena krajem 19 stoljeća čiji sjeverni zid sačinjava Mletačka kula i renesansni obrambeni zid iz 15 stoljeća. Najprije je trebalo pravilno osigurati građevinu i zaštiti ju od potresa te je prethodila restauracija u kojoj je armatura ugrađena u najosjetljivije dijelove a samim time je izgubljen dio prostora koji je ranije služio kao kupaonica. Novi položaj kupaonice upućuje na nove instalacijske radove što u povijesnim građevinama nije posao na zavidnoj razini i iziskuje dodatan oprez i vrijeme kako bi na kraju dobili uspješan rezultat.


SINERGIJA POVIJESNOG I MODERNOG

konzolno stubiste u minimalističkom duhu

napravljeno od ariša sa skrivenom metalnom konstrukcijom, nimalo ne skriva pogled na prekrasni zid Mletačke kule. Nenametljiva kovana ograda također daje dojam lakoće a ujedno je i čvrsti oslonac.

Dioklecijanova palača je izgrađena oko 300 godine kao carska rezidencija i jedan je od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva. Jedno je sigurno: danas ili u dalekoj prošlosti ljudi ostaju istih afiniteta, željni uživanja u životu, prekrasnim krajolicima, moru i zanosnim interijerima. Potrebno je samo na najbolji način očuvati povijesno i s njim uspješno uklopiti suvremene elemente. LED rasvijeta koja prati stubište sakrivena u postojećim utorima ili rubovima kule izvanredno se uklapa u interijer te na nenametljiv način osvjetljava kameni zid Mletačke kule i daje prostoru romantičan, topao i ugodan atribut. Sav namještaj je rađen po mjeri, a tkanine vrhunske kvalitete odabrane su od strane talijanskog proizvođača. Toplina i udobnost te zaigranost uzorcima i bojom vidljiva je u naglašenom damast uzorku na žutoj posteljini i ružičastim jastucima te cvijetnom uzorkom kao i u toaletu sa stiliziranim crtežom Tine Mimice u zlatnoj boji te prekrasnoj kadi Villeroy &


APARTMAN B.

ETAŽA 2.:

2

5

3

1

4 6

Boch u kupaonskom dijelu apartmana. Sam pod kupaonice krase bijele mozaik pločice Bardelli a zbog potrebe oticanja vode, pod je izrađen u nagibu od 2% te lajsnom od nehrđajućeg čelika odvojen od parketnog poda i ostatka apartmana. Prethodni vlasnici su terasu koristili u svoje svrhe dok je u novonastaloj situaciji terasa pripojena apartmanu na drugoj etaži do koje vodi fascinantno konzolno stubište napravljeno od ariša sa skrivenom metalnom konstrukcijom, no samo stubište nimalo ne skriva pogled na prekrasni zid Mletačke kule. Nenametljiva kovana ograda također daje dojam lakoće a ujedno je i čvrsti oslonac. LEGENDA/POSLIJE:

ETAŽA 3.:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

sjedenje kabelska instalacija bračni krevet mini bar i sef toalet kupaonica stubište zrakoprazni prostor terasa

7 8

9

nježne i lagane poluprozirne zavjese romantičnog karaktera omogućuju nesmetan dotok svjetlosti a ujedno i pogled na rivu ispred apartmana.

ZANOSAN pogled sa terase na splitsku luku i rivu

nadopunjen stiliziranom povijenom kamenom ogradom ali i modernim, jednostavnim i praktičnim ležaljkama, stolcima i stolićima u crno-bijeloj kombinaciji.

ORGANIZACIJA PROSTORA Open space se uvukao u naše domove a također i u apartmane. Čitavi unutarnji ambijent pojedinog apartmana (osim toaleta) organiziran je kao jedan otvoreni, prozračan i kvalitetan prostor. Ulazni dio apartmana čini mjesto za sjedenje (sa dvije fotelje ili dvosjedom) koje se nadovezuje na bračni krevet i ugradbeni ormar te mini bar i kupaonicu u drugom dijelu prostorije sa umivaonikom i kadom. Na taj vrlo efetan i očaravajući način apartmani za elitni turizam u srcu Dioklecijanove palače ponovo su zaživjeli u punom sjaju i ponudili nezaboravni užitak tijekom cijele godine.


Osvježite svoj ambijent na slican nacin... klub

klub

set stolića od crno bajcanog furnira hrasta - 1.895 kn (1.705,50 kn za članove Kluba), BoConcept

zidna naljepnica u zlatnoj boji, 80x100 cm - 269 kn (228,65 kn za članove Kluba), WallTattoo

klub klub samostojeća retro kada sa stiliziranim nožicama - 20.880,55 kn, Atica, Roca

ručno izrađena cvijetna vaza - 999 kn (899,10 kn za članove Kluba), Kare Design

mozaik keramičke ploćice 30x30 cm, bianco lux i cemento lux - 217,13 kn/kom (173,70 kn/kom za članove Kluba), Casamood, Stipić Interart

ukrasni jastuci sa zatvaračem - 119 kn/kom, Jysk

Moja 4 zida - Apartmani Dioklecijanova palaca  
Moja 4 zida - Apartmani Dioklecijanova palaca  

Adaptacija i uređenje interijera ekskluzivnih apartmana u samoj Dioklecijanovoj palači na Splitskoj rivi

Advertisement