__MAIN_TEXT__

Page 1


2

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Innehållsförteckning Kvalificerad yrkesutbildning

3-12 13-15 16-21 22-28 29-33 34-35

Folkhögskola Studier utomlands Yrkesutbildningar Universitet/högskola Vuxenutbildning/Komvux

Hitta din utbildning! Livet är en resa. Var på resan befinner du dig? Kanske går du sista året på gymnasiet och funderar som bäst på vad du ska göra efter studenten? Eller har du arbetat några år och känner att du vill byta inriktning och omskola dig? Du kanske vill ut i världen och lära dig ett främmande språk? Möjligheterna är oändliga. I Studentumguiden, som du håller i din hand, finner du en mängd läsvärda artiklar om några av dessa möjligheter. Det är nämligen precis vad en utbildning är - en möjlighet att påverka livets resa och därmed din framtid. Artiklarna är uppdelade under olika rubriker för att göra utbildningsdjungeln mer lättöverskådlig. Du finner artiklar inom universitet/högskola, KY-utbildning, folkhögskola, vuxenutbildning, yrkesutbildning och studier utomlands. Vad du än väljer och vilken kunskap du än berikas med, så kommer du alltid att bära den med dig genom livets resa. Ditt bagage med kunskap kommer aldrig att bli för tungt att bära eller komma bort på flygplatsen. Tvärtom, du kommer att bära med dig en ovärderlig resväska med kunskap överallt genom resten av ditt liv. Det bästa av allt är att du kan packa ner precis hur mycket som helst…

Trevlig resa! Fredrik Söderlindh & Channa Hirsch VD, Studentum AB

Projektledare Studentumguiden/Key Account Manager

Möt några av Studentums medarbetare

Gör ditt utbildningsval lite lättare! Studentumguiden ges ut av Studentum som sedan sex år tillbaka driver Sveriges mest använda söktjänst för dig som letar efter utbildning (www.studentum.se). Här kan du enkelt och smidigt hitta all information du behöver om din kommande utbildning. Vi vet att utbildningsvalet är ett viktigt och ibland mycket svårt val och det är därför Studentum finns – för att göra ditt utbildningsval lite lättare! Kolla gärna in www.studentum.se för att själv se vad vi menar och vad vi kan hjälpa just dig med. Vi har samlat information om alla typer av utbildningar världen över, så att du lätt kan hitta en utbildning som passar just dig. Har du allmänna frågor om utbildningar är du alltid välkommen att kontakta oss!

Avsändare: Studentum AB Torstenssonsgatan 4, 4tr * 114 56 Stockholm Telefon: 08-509 106 00 * Fax: 08-509 106 99 www.studentum.se * info@studentum.se

Kristian Presits är utbildad MaNO– och idrottslärare. Han arbetade i skolans värld i fem år, men valde att byta bransch för ett halvår sedan och jobbar nu som kundansvarig på Studentum. Kristian tycker att erfarenheten från lärartiden är mycket värdefull och underlättar kommunikationen och förståelsen med Studentums kunder. Kristians motto är att "se, höra, göra".

Lina Eriksson arbetar som informatör på Studentum och har en rad olika studier bakom sig. Hon har läst en skrivarkurs på folkhögskola, läst till en fil kand i journalistik på Högskolan i Kalmar och vidgat sina studier med ett läsår på Arizona State University i USA. På fritiden läser hon nu inredningsdesign på distans genom en skola i England. Man blir aldrig fullärd!

Projektledare/Key Account Manager: Channa Hirsch Layout/Grafisk formgivning: Lina Eriksson Omslag: Christopher Wijkström Omslagsfoto: ZYNK

Pontus Dargren gör just nu praktik på Studentum. Praktiken ingår i den två-åriga KY-utbildningen ”Business-IT”. Han trivs bra med utbildningen och tror att den kommer att leda till jobb efter examen, mycket tack vare att den ger så pass mycket erfarenhet från arbetslivet. På gymnasiet gick han samhällsekonomiska linjen för att få en bred utbildning med många öppningar.

Kontakta oss: Vid synpunkter, funderingar samt annonsbokningar för nästa års upplaga av Studentumguiden, kontakta Channa Hirsch channa@studentum.se, 073-970 06 10


3

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe

Kvalificerad Yrkesutbildning

Abraham Lincoln

”KY passar mig jättebra, en ganska kort men intensiv utbildning.” ”LIA-perioden är helt perfekt, jag lärde mig otroligt mycket då.” ”Redan innan jag var klar med utbildningen blev jag erbjuden jobb.” Kommentarerna är många och de flesta positiva. Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) är en relativt ny eftergymnasial utbildningsform som har blivit allt mer populär. Idag kan du läsa en KY-utbildning inom så gott som alla yrkeskategorier; från djur till ekonomi. KY-utbildningar har ett nära samarbete med näringslivet och andra utbildningsanordnare, som högskolor och universitet. Detta gör att utbildningarna ständigt anpassas för att möta näringslivets behov på arbetskraft. Kostnadsfria utbildningar För att bli antagen till en KY-utbildning krävs grundläggande högskolebehörighet. Ibland krävs även speciella förkunskaper som är särskilt anpassade efter utbildningens inriktning. För KY-utbildningar finns inget bestämt sista ansökningsdatum, utan det kan skilja mellan olika skolor och utbildningar. Vanligtvis har de flesta sina sista ansökningsdatum i april eller maj för start till höstterminen. Längden på utbildningarna varierar. De flesta utbildningarna är idag på 80 poäng vilket motsvarar två års heltidsstudier, men det finns utbildningar som är allt från ett till tre år. Studierna leder till en kvalificerad yrkesexamen. Alla KY-utbildningar är kostnadsfria och CSN-berättigade. Lärande i Arbete (LIA) Unikt för KY-utbildningar är att en tredjedel av utbildningen är arbetsplatsförlagd praktik (LIA). Detta ger dig en chans att knyta ovärderliga kontakter för framtiden, kontakter som i många fall leder till jobb redan innan avslutade studier.

Med rätt utbildning är du ett hett byte

Vilken IT-karriär väljer du?

Med en KY-examen från EC Utbildning får Du jobb! Kostnadsfritt, CSN-berättigande och med direkta företagskontakter. Kan det bli bättre? Sveriges IT-företag ropar efter folk med rätt kompetens och hos EC Utbildning får Du en utbildning som kommer att göra Dig mycket eftertraktad på arbetsmarknaden! Allt fler inser att KY är ett bättre alternativ än högskolestudier. KY-studierna ligger på högskolenivå och det krävs allmän högskolebehörighet eller motsvarande för ansökan, men en tredjedel av utbildningen består av s.k. LIA (praktik) som du genomför på våra kontaktföretag. Dessa företag har oftast varit med och planerat utbildningen, vilket garanterar hög kvalitet och ett verkligt kompetensbehov i näringslivet.

SCoTT - utbildningar av hög kvalitet med inriktning på resor, turism, fritid, rekreation och hälsa. Isa Hammarling Ida har nyss avslutat Svenska Turism- och skidlärarutbildningen på SCoTT. Utbildningen är förlagd till Orsa, svenska fjällen och Alperna. ”Under höst och vår är vi i Orsa för att läsa teori. Då varvas föreläsningar med egna studier. Det funkar jättebra! Genom all praktik (LIA) får vi massor av kontakter. Det är bara att ringa upp när jag slutar så kan jag få jobb.”

Ansök NU för att inte missa chansen till en intressant karriär! Utbildningarna genomförs i Stockholm, Malmö, Helsingborg och Svängsta – eller på distans! Besök vår hemsida för mer information och ansökan.

• Objektorienterad systemutveckling • Avancerad datasäkerhet • Linux systemspecialist • Business intelligence • Systemintegration • TV & Media • Hälsoinformatik • Transport & Handel • Programvarutestning • Logistik & transportinformatik

Välkommen och grattis - om Du tar chansen!

Michael Jörgensen, IT-chef, S Reg AB, Helsingborg "Då EC Utbildnings utbildningsplan styrs av företagens behov har vi dels kunnat erbjuda studenterna en meningsfull LIA-period, samtidigt som vi har fått in nya synsätt på olika problem från studenterna. Tack vare det nära samarbetet med EC Utbildning och dess KY-program, har vi kunnat erbjuda flera av dessa fast anställning hos oss.”

Tel 0454 - 37 000 info@ecutbildning.se

www.ecutbildning.se

Svenska Hälso- och turismutbildningen (85 p) ger dig spetskunskaper inom hälsa och spa, hotell och turism genom kurser i bl a kropps- och spabehandlingar (Kerstin Florian), massage (Axelsons Gymnastiska Institut), styrketräningsinstruktör (S.A.F.E.), paketering av hälsoresor och alternativmedicin. Svenska Turism- och skidlärarutbildningen (80 p) är inriktad på skidskola, aktiviteter och värdskap. Skidlärarutbildning (SLAO) i fyra steg. Andra kurser är t ex logi, destinationsgeografi och danska för skidundervisning. Svenska Reseproducentutbildningen (80 p) ger en nationell och internationell bred kompetens inom Reseoch Turismindustrin. Kurser som ger spetskompetens är t ex destinationsgeografi, paketera och produktutveckla resor samt hotellkunskap. Gemensamma kurser för utbildningarna är t ex turism och resande, affärsmannaskap, ledarskap, individ- och grupputveckling, engelska, guidning, presentationsteknik. Swedish College of Travel & Tourism Box 23, 794 21 Orsa * 0250-55 22 86 www.orsa.se/scott * scott@orsa.se

Swedish College of Travel & Tourism


4

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Eventkoordinator inom upplevelseindustrin unik utbildning för dig som vill bli professionell arrangör!

Vi vänder oss till dig som vill arbeta som arrangör av olika evenemang såsom festivaler, mässor eller olika former av sportevents. Vår KY-utbildning är en projektledarutbildning med inriktning mot upplevelseindustrin. Den bedrivs i nära samarbete med företag inom musik-, kultur-, sport- och eventnäringen och är representerad i Svenska Eventakademin. Yrkespraktik tillsammans med skarpa Case är en viktig del av denna 2-åriga utbildning. Nästa intag är den 28/1-08 med sista ansökningsdag den 15/11-07.

Vilken bakgrund bör man ha för att söka? Egentligen spelar intresse och ambition större roll än bakgrund. Är du en person som brukar kläcka galna idéer och ibland dessutom ser till att få några av dessa genomförda, då har du kommit rätt. Om du därtill har ett genuint intresse för musik, sport, konst, kultur, mat, mode eller liknande är denna utbildning som klippt och skuren för dig! Leder eventutbildningen till jobb? Det beror såklart mestadels på dig själv, alltså vilka ambitioner m.m. som du själv har. Dock är ”branschen” överens om att det finns ett enormt behov av den kunskap som utbildningen ger. Aida Winnerström, student Event-06 om utbildningen: - Jag arbetar redan inom denna bransch och är självlärd. Jag ser nu en möjlighet att få mina kunskaper på pränt för att kunna arbeta som professionell Eventkoordinator/ arrangör och få lära mig mer om andra saker jag inte behärskar fullt ut. Man blir aldrig fullärd och vi kommer att få ta del av branschens mångåriga erfarenhet. Ytterligare information kan du få på www.techfuturum.se

Kursen som gav öl i egen regi

Göran testar kunskaperna i verkligheten. När utbildningsprojektet under andra årskursen startade stod valet klart: Starta eget microbryggeri. Knappt ett år efter projektstarten är han och en kurskompis nu igång med bryggeriet.

visste du att:

Frank Werme brygger på Gotland

- Bryggeriutbildningen i Ludvika har varit en inkörsport till kontakter inom bryggeribranschen och dessutom har jag kunnat få de kunskaper som behövs för att göra den här satsningen, säger Göran Larsson, som nu gått VBU Ludvikas KY-utbildning i Bryggeriteknik. Tillsammans med en kurskamrat började han fundera på att starta ett eget bryggeri. - Min kompanjon är akademiker och teoretiker, medan jag är mera praktiker och tekniker, vilket innebär att vi kompletterar varann på ett bra sätt, fortsätter han.

Kontakt: Västerbergslagens Utbildningscentrum www.vbu.se 0240-86703

- Distansupplägget har varit bra, även om det kräver disciplin och fasta rutiner. Samtidigt kan det ge frihet att utveckla den praktiska sidan under studietiden. Inte minst på praktikplatserna där jag som elev får möjlighet att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken, samtidigt får jag ett viktigt nätverk med branschfolk. Utbildningen som är tvåårig ledde i Görans fall fram till en yrkesexamen som Bryggeritekniker i juni i år. - Att erhålla en yrkestitel, eller en formell behörighet om man så vill, är en bra grund att stå på, avslutar Göran.

• Bryggeriutbildningen i Ludvika är unik i landet • Landets ledande bryggerier är med i ledningsgruppen • Stor del av utbildningen sker via distansmetodik • I utbildningen ingår provsmakning och laboratoriebryggning • VBU har fler KY-utbildningar inom bl.a. miljö och vård

Göran Larsson nybliven bryggeriägare


5

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING KY 60p • 3 terminer

Grafisk tryckprocess

Vill du bli tryckare inom grafiska branschen? Här får du kunskaper om hela produktionsflödet från prepress via planering till tryck och distribution.

Moment i utbildningen

• Hantera offsetpressar • Offsetteknik och digitaltryckning • Mäta och utvärdera tryckkvalitet • Prepressteknik • Producera trycksaker

Xenters alla KY-utbildningar

• Grafisk tryckprocess • Grafisk binderiteknik • 3D-animation | Level design • Rådgivare inom finans och försäkring

Martin, varför blir man tryckare? - Utbildningen är en bra grund att stå på och är man noggrann och håller sina kunskaper levande finns det utvecklingsmöjligheter inom den grafiska industrin, man är inte fast i tryckarrollen utan kan gå vidare. Jag har frilansat lite inom foto, men det är en osäker arbetsmarknad som kräver en vilja att bygga upp ett eget nätverk av kontakter. Rollen som tryckare kräver inte de insatserna, men man får ändå jobba med grafiska alster. Det är ett hantverk med både teoretiska och praktiska aspekter. En tryckares viktigaste egenskaper är att vara noggrann och ha känsla för kvalitet. Vad är det bästa med utbildningen? - Det är att utbildningen på relativt kort tid ger en bred kunskap om grafisk produktion, både övergripande och rent praktiskt. Könsfördelningen är bra, ungefär 50-50.

På Sälj&Marknadshögskolan är vi specialiserade på försäljning i kombination med marknadsföring utan att vara kopplade till någon specifik bransch. Det innebär att dina egna intressen styr utbildningen mot den bransch som du vill jobba i. Du får en fördjupad kompetens i det mesta som har med sälj/marknad och generell affärsverksamhet att göra. Och du får möjlighet att redan under utbildningstiden bygga upp ett professionellt kontaktnät genom långa praktikperioder, så kallad LIA (lärande i arbete). Vi erbjuder tre längre heltidsutbildningar: Kvalificerad säljare/ marknadsförare (40 KY-poäng), Internationell säljare/marknadsförare (80 KY-poäng) samt Key Account Manager (40 KY-poäng, distans, halvfart). Sälj&Marknadshögskolan finns på följande orter: Stockholm, Göteborg, Malmö, Örnsköldsvik. För information om aktuellt program se www.smhsverige.se.

KY- och gymnasieutbildningar inom media, grafik, finans och IT.

E-post: info@xenter.se telefon: 08-530 623 70

Hur har utbildningen varit? - Xenter har bra och erfarna lärare. Lokaler och utrustning lämpar sig väl för att lära ut grunderna inom arkoffset.

www.xenter.se

Hur ser framtiden ut? - Jag har 10 veckors praktik framför mig som jag hoppas ska leda till en anställning.

Här börjar din karriär Efter en utbildning på Sälj&Marknadshögskolan öppnar sig ett antal positioner inom många olika branscher – det är bara din egen ambitionsnivå som sätter gränserna.

Xenter Botkyrka (f.d. Grafiskt Centrum)

sökte jag flera platser innan jag fick min LIA på SONY BMG. – Undervisningen på Sälj&Marknadshögskolan ger bra baskunskaper som man klarar sig långt med i verkligheten. LIA är ett bra sätt att implementera teorin i praktiken. Sara Marmsjö fick drömjobb som promotion manager på SONY BMG efter sin utbildning på Sälj&Marknadshögskolan.

visste du att...

Vilket är det bästa tips som du vill ge en blivande student vid SMH som vill ha ett spännande jobb efter examen? – Var kräsen när du väljer LIAplats. Man ska inte ta första bästa utan verkligen fundera över vad man vill göra i framtiden och kämpa för en bra praktik. LIA är världens bästa chans att komma in på ett företag och visa upp vad man kan. – Att kämpa för en LIA-plats är också ett bra sätt att lära sig att sälja in sig själv, och det har man stor nytta av vad man än ska syssla med i framtiden. Själv

Studenterna som gick ut i juni 2007 hade redan på examensdagen jobb som: • Whiskykonsult på Mackmyra • Marknadschef på Best of Brands • KAM på American Express • Affärsmäklare på Business Connection • Marknadskoordinator på EBISystems …för att bara nämna fem exempel på vad studier vid Sälj&Marknadshögskolan kan leda till.

Kontakt Stockholm: 08-705 62 00 Göteborg: 031-748 56 57 www.smhsverige.se

KY-akademierna i Mölnlycke anordnar sex stycken kvalificerade yrkesutbildningar: Teknisk Försäljning & Marknadsföring Fyra terminer, 85 KY-poäng

Marknadsföring & Försäljning Fyra terminer, 80 KY-poäng

Internationella Affärer Två terminer, 40 KY-poäng

Säkerhetssystem

PE R SON E LLA, M E KAN ISKA OCH ELEKTRONISKA SKYDD

Fyra terminer, 80 KY-poäng

Risk Management Fyra terminer, 80 KY-poäng

Personal- och Löneadministration J O S E F I N K A R LS S O N tog sin examen på Marknadsföring & Försäljning 2006. Nu arbetar hon med affärsutveckling på Volvia försäkringar.

Fyra terminer, 80 KY-poäng

Härryda kommun, 435 80 Mölnlycke. Tel: 031-724 66 04, 724 66 09, 724 66 60. www.m o l n l y ck e a k a d e m i e r n a . s e


6

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Vill du arbeta med människor med psykosocial-, missbruks- eller beroendeproblematik och/eller kriminalitet?

KY Behandlingsassistent 80 poäng i Forshaga. Efter genomförd utbildning skall du kunna visste du att... arbeta som behandlingsassistent med inriktning psykosocialt arbete såväl inom slutna • Skolan är belägen i Forshaga, 2 mil norr om Karlstad. institutioner som inom behandling, stöd och hjälp i öppna former. Din kompetensprofil leder • ca För att bli antagen krävs till ett arbete med utsatta unga/vuxna människor i olika sociala problemsituationer. grundläggande behörighet för

Isaac Tacho

Jenny Rundin

Lars-Göran Olsson

"Utbildningen skapar förutsättningar att få arbetslivserfarenheter och ger möjligheter att utveckla bilden av mig själv."

"Praktiken är viktig. Kopplingen mellan teori och praktik hjälper mig att förstå olika sammanhang bättre."

"En utbildning som alla borde gå! Man blir konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och möjligheterna till jobb är stora."

Information om skolan Utbildningen är eftergymnasial och bygger på ett mycket nära samarbete med arbetslivet. Utbildningen omfattar 26 veckor Lärande i Arbete (LIA) på olika arbetsplatser. Utbildningen genomförs på heltid under två år och leder till en kvalificerad yrkesexamen.

högskolestudier och särskild behörighet i Samhällskunskap A. Arbetslivserfarenhet är meriterande. • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. • Vi eftersträvar etnisk mångfald. • Arbetslivet efterfrågar särskilt utbildade män. Kontakt Växel 054-17 20 00 Bodil Kignell, 054-17 20 49

Grattis! Du behövs mer än någonsin. EFTERFRÅGAN PÅ IT- OCH SÄKERHETSPERSONAL ÖKAR REKORDARTAT! Våra kvalificerade yrkesutbildningar ger dig rätt förutsättningar. Har du rätt förkunskaper kan du söka till termin två på följande utbildningar:

DATABASUTVECKLARE • SÄKERHETSPROJEKTLEDARE • PROGRAMMERARE SYSTEMADMINISTRATÖR • DATASÄKERHETSTEKNIKER www.jensenvuxenutbildning.se 08-450 22 30 L ä rare från n ärin gslivet • Ko s t na ds f r i a • Kl a s s r um • St u d i e m e d e l sb e r ä t t i g a n d e • E n t r e d j e d e l a v u t b i l d n i n g e n g e n om f ör s p å et t f ör et ag.


7

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Utbildningar med fokus på arbetslivets krav idag och imorgon Reseledare och Internationell Tour Manager (80 KY-poäng) ger dig mer än bara en snabbkurs i reseledarkunskap, den ger dig en karriärmöjlighet inom hela Rese- och Turistindustrin. Du blir även Internationell Tour Manager med möjlighet att se världen.

Jing Svedberg

Går på Reseledar- och Tour Managerutbildning. Andra året studerar hon vidare och blir Tour Manager. ”Jag är en helt annan person nu än innan jag började den här utbildningen! Skolan har gett mig enorma kunskaper och livserfarenheter som jag har nytta av i framtiden och i min kommande karriär! Jag tycker att oavsett vilket jobb man får, bör man skaffa sig det viktigaste – social kompetens!"

Internationell Resekonsult – TRAC (80 KY-poäng) den enda KY-utbildningen med både internationellt IATA/UFTAADiplom och TRAC. Du får också andra spetskompetenser i paketering, inkommande arrangemang, incentives och flygbolag. Projektledare – Mötesdesign (80 KY-poäng) Mötesindustrin är den snabbast växande delen inom Rese- och Turirindustrin. Detta område är sannolikt det mest kvalificerade området inom Rese- och Turistindustrin. Karriärmöjligheterna och lönen ligger i topp i branschen! Travel Education Centre Albert Engströms Gata 7A 761 46 Norrtälje 0176-28 60 40 www.tecab.com info@tecab.com

Travel Education Centre

Nu är det krig!

Företagen slåss nu om utbildade tekniker med en kvalificerad teknisk kompetens. Det ger Dig som vill satsa på en teknikerutbildning unika möjligheter till en framgångsrik karriär. De närmaste åren är det också stora åldersavgångar att vänta vilket innebär att behovet av tekniker inte kommer att avta. Yrkeshögskolan Syd utbildar Dig som vill ha ett välavlönat och kvalificerat jobb inom Automation, Bygg, El, Produktionsteknik eller Ledarskap. Vid våra utbildningsenheter i Olofström och Hässleholm kan du välja KY-utbildningar både på heltid och deltid/distans. I samtliga inriktningar blandar vi teori och praktiska övningar vilket ger en intressant och näringslivsanpassad profil. 90-100 % av våra studenter har ett kvalificerat jobb på examensdagen. En betydande del av utbildningstiden förläggs till företag. Tag chansen och gå en riktig utbildning som ger jobb. - Jag jobbade på ålderdomshem som vårdbiträde. Tanken var att jag skulle söka till högskolans socionomutbildning, när jag följde med en kompis till YHSyd i Hässleholm och 'fastnade'! Utbildningen är bra för den ger en bred bas med möjlighet att jobba inom många områden. Man får också komma ut i verkligheten och se vad man skall jobba med. Direkt efter utbildningen fick jag jobb på Industriteknik i Hässleholm, där jag gjort min praktik och arbetade med elkonstruktion och inköp med ansvar för elavdelningen. Numera jobbar jag som försäljningsingenjör hos Baumer Electric och trivs jättebra, berättar Sofie Lang. Se vår hemsida för mer information: http://www.yhsyd.org/ Yrkeshögskolan Syd Olofström: Tel 0454-975 28 • yhs@iuc-olofstrom.se Yrkeshögskolan Syd Hässleholm: Tel 0451-26 85 81 • kansli@yhsyd.org

Sofie Lang, Försäljningsingenjör Baumer Electric

Hisstekniker -

ett fritt och omväxlande yrke Skulle du vilja satsa på en utbildning där du får arbeta med tekniska produkter, datorer och med el och hydraulik? Vill du satsa på en utbildning där alla får jobb? Då skall du söka till denna utbildning! Detta är den enda hissutbildning inom KY's ram i Sverige. Utbildningen pågår i 40 veckor med 13 veckor LIA (Lärande I Arbete) ute på olika hissföretag. Under utbildningen lär du dig bland annat att installera, serva, reparera och modernisera hissar och rulltrappor. För att söka krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Du skall dessutom ha gått ett elprogram eller motsvarande. Utbildningen genomförs av Enköpings Kommun i samarbete med Hissförbundet och dess medlemsföretag. Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN. Arbetsmarknaden ser ljus ut bland annat beroende på att det relativt sett gamla och stora hissbeståndet i Sverige inom en snar framtid kommer att uppgraderas till nyhisstandard. Dessutom kommer nyrekrytering att behövas eftersom många hisstekniker slutar på grund av ålderspension. Arbetet som hisstekniker är ett väldigt omväxlande arbete. Säkerhet, miljö, kvalitet och kundvård är viktiga honnörsord. Lönenivån anses också vara riktigt bra, med en snittlön på ca 23 000 kr/mån.

Den I4:e januari 2008 startar ännu en omgång av hissteknikerutbildningen. Sista ansökningsdag är den 15 november 2007. Läs mer på vår hemsida www.ky.enkoping.se.

Gustav Flygare "Utbildningen och lärarna var väldigt bra. Det är viktigt att skaffa sig spetskompetens. Det bästa med utbildningen var att jag fick ett fritt och roligt arbete med bra lön efter utbildningen."

www.ky.enkoping.se


8

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Vill du jobba inom turismbranschen?

Administrativt arbete inom vården

Turistakademin har en KY-utbildning som ger dig stora möjligheter till ett arbete inom hotell-, resebyråoch konferensnäringen. Du erbjuds en bred utbildning där du själv spetsar din kompetens inom antingen hotell och konferens eller resebyråbranschen. I utbildningen ingår bokningsprogrammet FIDELIO för hotell och AMADEUS för resebyråer. Du får även information om andra, inom branschen, gångbara bokningsprogram. Utbildningen är på 80 KY-poäng, fördelat på fyra terminer, och genomförs med 27 veckors arbetsförlagd utbildning, LIA. Turistakademin är en godkänd TRAC-utbildning. För mer information se www.turistakademin.se.

Utbildningen till Vårdadministratör ger dig goda förutsättningar för ett arbetsliv med administrativt arbete inom vårdsektorn. Vi erbjuder dig en bred utbildning som har ett nära samarbete med näringslivet. Detta ger dig specialkunskaper samt den yrkeskompetens som idag efterfrågas inom branschen. Till stora delar bedrivs utbildningen i tema- och projektarbetsform. Utbildningen är på 80 KY-poäng och omfattar fyra terminer. 26 veckor är arbetsförlagd, LIA. För mer information se www.nystromska.soderkoping.se.

Eva Larsson, Marcus Stjernqvist

Vad ser ni som Turistakademins styrka? "Det bästa med utbildningen är att det finns ett genomtänkt och bra kursupplägg för ett arbete inom turismsektorn och att du själv kan välja inom vilken gren du vill göra din fördjupning." Eva - "Jag vet inte riktigt inom vilken bransch jag ska göra min fördjupning, men det lutar mot resebyrå." Marcus – "Jag hade redan bestämt mig för att jag ville satsa på hotell när jag sökte och kom in, men det är trots allt bra att vi får prova på flera olika delar."

Nicolina Svalander

Varför sökte du till Vårdadministratörutbildningen? "Mitt mål är ett administrativt arbete som har med människor att göra och jag vill jobba inom vården. Att utbildningen innehåller så mycket praktik, LIA, ser jag som ett extra plus då den ger mig många nya kontakter och möjligheten att prova på olika avdelningar inom branschen, vilket är både nyttigt och självutvecklande."

International bar management program Bartending, Dryckeskunskap, Ekonomi & Ledarskap

Evenemang & Projektledning Event, kommunikation och marknadsföring 80 KY-poäng Du lär dig att skapa helhetslösningar i mötet mellan människor och evenemang samt gestalta och ge form åt idéer. Tänkta yrkesroller efter utbildningen är bland annat festarrangör, mötesproducent, kommunikatör, eventproducent, marknadsförare eller projektledare.

40 KY-poäng En ny unik utbildning i samarbete med branschen och SHR för dig som vill ta bartending på allvar. Lär dig barteknik och få kunskaper i vad som ingår i ett professionellt barkoncept. Du studerar också försäljning, marknadsföring och engelska för att kunna arbeta som ledare inom bar och dryckesindustrin både i Sverige och utomlands. Våra KY-utbildningar är avgiftsfria samt studiemedelsberättigande Är du nyfiken? Kontakta oss på 0155-284424 info-ky@nsutbildning.se www.nsutbildning.se

Kreativa utbildningar som ger jobb

22*85F

Dags för en ny karriär? KVALIFICERADE YRKESUTBILDNINGAR: EKONOMIANSVARIG I ETT LITET FÖRETAG 80P RESTAURATÖR – DRIFTANSVARIG RESTAURANG 60P LÖNEEKONOM 80P MEDICINSK SEKRETERARE 60P BUTIKSLEDNING 60P START 7 JANUARI 2008. SÖK SENAST 2 DEC 2007. FRANS SCHARTAUS HANDELSINSTITUT | Telefon 08-508 402 00 | www.schartau.se


9

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Näringslivet söker proffs Utbildningsborgen AB:s KY-utbildningar är resultatinriktade och individanpassade, väl ansedda hos företagen och leder ofta till bra jobb. Aktuella KY-utbildningar just nu:

Distribuerande System, KY 85p - Örebro ”Distribuerande system” är för dig som är allmänt dataintresserad och vill utvecklas kreativt. Du väljer själv inriktning - mjukvaruutvecklare eller servertekniker och får en spetsutbildning inom ett aktuellt framtidsyrke. Produktionsutvecklare, KY 85p - Örebro, Laxå Effektivitet = förbättrade förutsättningar för företagen. En produktionsutvecklare arbetar med att hjälpa företagen att effektivisera sin verksamhet. Detta är en utbildning som blir allt mer angelägen för produktionsföretagen. Robot- och Automationstekniker, KY 85p - Örebro, Laxå, Eskilstuna Robot- och automationstekniker kan arbeta var som helst i världen. Ta hand om drift, installation, service och underhåll samt en rad andra uppgifter som t ex programmering, driftsättning av maskinsystem hos kund, konstruktion och utveckling. Teknikindustrin är på global tillväxt och behöver kvalificerad personal.

www.utbildningsborgen.se Tel. 019-676 55 90 el. 019-764 14 50

Det här är Campus Roslagen

Platsen för dig som tror att idéer förbättras och förfinas då människor möts. Här kan företag, utbildningsanordnare och studenter vara gränsöverskridande och hitta nya samarbetspartners. Nya tankar föds.

Campus i praktiken I All offentlig vård- och omsorgsverksamhet i Norrtälje är samlat i ett och samma bolag. En av cheferna är också lokalt ansvarig för sjuksköterskeprogrammet. Dessutom finns ytterligare fyra-fem andra vårdutbildningar samt företagshälsovård, vårdcentral och sjukgymnaster. Ett blivande vårdcollege ser dagens ljus. Campus i praktiken II Bostadsgaranti för alla studenter! Du som pluggar på Campus Roslagen är garanterad en nyrenoverad, fräsch studentlägenhet. Inga resor = du bor granne med skolan! Campus i praktiken III Här är många olika utbildningsanordnare samlade. Studenter från olika utbildningar möts och bor tillsammans. Här träffas studenter bl a från utbildningar inom rese- och turistindustrin, optik, vård och handel. Campus i praktiken IV KY Vegetarisk gourmetkock, 40 p, delar byggnad med Restaurang Culinar. Fler utbildningar inom matproduktion planeras. Ett centralkök kommer att inrymmas i lokalerna. Nya samarbeten skapas!

Mattias Berglund, 31 "Tog nyligen KY-examen. Min utbildning på Campus Roslagen är bland det mest lärorika jag gjort. Det var inte bara ett teoretiskt råpluggande. Vi upplevde verkligen vår utbildning. Jobbar idag som coach i samverkansprojekt och använder min utbildning varje dag!"

www.campus-roslagen.se

Turism - en framtidsbransch! En ettårig KY-utbildning med Tre spännande val! Reseledare • Resekonsult • Receptionist

Turism är den snabbast växande branschen i hela världen. Utbildningen samarbetar med arbetslivet för att lättare leda till jobb. 1/3 av utbildningstiden är förlagd till arbetslivet. I vår ledningsgrupp ingår bl a Fritidsresor, Stena-Line, Adecco Hospitality, Smögens Havsbad. Välkommen till Uddevalla - hjärtat i Bohuslän

visste du att...

• Vuxenutbildningen i Uddevalla även har KY-utbildningar inom Hälsa och Friskvård, Skrädderi och Vård och Omsorg • Uddevalla har en av Sveriges längsta strandpromenader • Uddevalla har Sveriges äldsta pizzeria • Uddevalla har nära till allt: hav - natur - storstad • Uddevalla är den mest KY-täta kommunen i Sverige • Utbildning är nyckeln till framgång Vuxenutbildningen 0522-69 78 32 www.kyuddevalla.se

Martina Cronholm Tidigare studerande på inriktningen Receptionist. Arbetar nu som konferensansvarig på Tanums Gestgifveri. "Jag STORTRIVS som receptionist och ser fram emot att utveckla mig och skaffa fler erfarenheter. Jag har insett att jag faktiskt kan mycket mer nu än innan utbildningen och jag är SÅ glad över att jag valde den här inriktningen. Väl investerad tid"

Vuxenutbildningen

uddevalla


10

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Utbildning som leder till jobb! Nackademin Yrkeshögskola - utbildningar inom ekonomi och försäljning, bygg, design och system. Alla utbildningar kombinerar teori med praktik. I snitt har 85 % av våra studenter relevanta jobb på examensdagen. Marcus Grenängen, Programutveckling

Hur kom det sig att du sökte till Nackademin? – Jag skadade armbågen när jag gjorde lumpen och var tvungen att avbryta min golfkarriär. När jag muckade var det för sent att söka till universitetet. Morsan stack en ansökan till Nackademin under nosen på mig och sa: Skriv på här. Då såg jag det som ett substitut men det visade sig vara ett extremt mycket bättre alternativ. Varför det? – För att du kommer rakt ut i yrkeslivet. Det är ovärderligt. För mig var det under första LIA-perioden det drog igång. Det gav mig direkt nyckelkontakter och det har lett mig dit jag är idag. För vem passar utbildningen? – Som programmerare är det framför allt tre egenskaper du behöver. Du måste vara strukturerad, du måste vara en problemlösare och så måste du vara… det heter endurable på engelska…ihärdig. Du måste vara ihärdig. Kan du rekommendera utbildningen till andra? – Ja. Om man har hållit på lite med programmering förut. Då är det kanonbra. Lärarna är bra och man kan träffa likasinnade.

Utbildningar: EKONOMI & FÖRSÄLJNING • Business IT • Kvalificerad försäljning och säljledning • NYHET! Försäljningsingenjör Denna utbildning har haft goda resultat genom åren, många av studenterna återfinns på kvalificerade tjänster ute i näringslivet – av dem som examinerades förra året fick 95 % jobb efter examen. BYGG • Byggnadsingenjör • Byggnadsingenjör ROT • Anläggningsingenjör – Infrastruktur • NYHET! Anläggningsingenjör – Väg och berg • Fastighetsingenjör Byggbranschen har ett stort behov av ny arbetskraft. I Stockholm, liksom på flera andra håll i landet, planerar man för ett ökat byggande de närmaste åren samtidigt som många yrkesverksamma i branschen går i pension. Att satsa på en byggutbildning kan vara ett smart drag. DESIGN • Digital Graphics • Interaktionsdesign • Förpackningsdesign Förutsättningen för att en designer ska kunna skapa funktionella och användarvänliga produkter är att han eller hon besitter mycket goda kunskaper inom dagens teknologi. Här får du dessa kunskaper.

visste du att...

• Alla Nackademins utbildningar är avgiftsfria och studiemedelsberättigade • Som student på Nackademin har du LIA (lärande i arbete) eller praktik minst en tredjedel av utbildningen • Nackademin finns på Kvarnholmen i Nacka – Kvarnholmen Campus och vid Karolinska Institutet i Solna – Haga Campus • I snitt har 85 % av studenterna relevanta jobb redan på examensdagen

SYSTEM • Nätsystem • Linuxsystem • Programutveckling • NYHET! Mobil media Arbetsmarknaden för IT-tekniker har svängt och är nu på väg uppåt. Många företag har stora system som kräver administration och uppdatering. Såväl spelbranschen som mobiltelefonibranschen expanderar och behöver nya, duktiga programmerare och nätverksspecialister. Nackademin Yrkeshögskola finns på två platser i Stockholm. Kvarnholmen campus - Ljusa lokaler med utsikt över Djurgården. Kvarnholmen campus ligger 10 minuter från Slussen. Haga campus - Nyrenoverade lokaler vid Karolinska institutet i Solna. Haga campus ligger fem minuter från St Eriksplan. På båda campus finns föreläsnings-, dator- och labbsalar, bildsal, kårlokal, cafeteria och flera pentryn.

Fastighetslinjen KY Garanterad framtid med många intressanta jobbmöjligheter i den stora fastighetssektorn – en bransch som växer och är inne i en föryngringsfas

n är, vad ma n a m t kan bli n a Nog ve m d ke va RE men ic KESPEA M SHA

WILLIA

FÖR DIG SOM VILL BLI » Fastighetsförvaltare » Fastighetschef » Fastighetsvärd » Marknadsassistent » Projektledare

STOCKHOLM HELTID 100 P Nästa start HT08

KONTAKT

Tel 08 662 18 40 utbildning@newton.se www.newton.se


11

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Teori och praktik i samspel med verkligheten Datorstödd mätnings- och kartteknik

Modern teknik och goda kunskaper gör det lätt för dig att få arbete med mätnings- och kartteknik inom samhällsbyggnadssektorn. Detta får Du på den 2-åriga utbildningen ”Datorstödd mätnings- och kartteknik”. Kartotek arbetar inom områdena mätning, kartteknik och Geografiska InformationsSystem, GIS. Du lär dig arbeta med landskapsinformation och utbildningen ger dig grundläggande kunskap inom många olika ämnesområden. Du kan medverka i den del av samhällsplaneringen där kart- och mätningsteknik ingår. Grunden i utbildningen är matematik och datateknik. Undervisningen präglas av synsättet "att lära genom att göra". Till höger berättar två av våra elever om varför de valde just den här utbildningen.

Ulrika

Patrik "Jag strök alla ointressanta utbildningar och till slut var det bara den här kvar. Praktiken lockade, där faller bitar från undervisningen på plats. Praktiken gör att jag får in en fot på arbetsmarknaden och att jag kan skaffa kontakter."

"Jag ville förändra min tillvaro. En tvåårig utbildning är lagom lång och är inte ett så dramatiskt val i livet. Det kändes tryggt att praktikplatser ordnas av skolan."

visste du att…

• Vår utbildning är en rivstart på en glödhet arbetsmarknad • Vår tekniska utrustning är den senaste på marknaden • Vi satsar på elevernas trivsel i en familjär anda • Vi ligger ett stenkast från Haninge pendeltågsstation

Vill Du veta mer, se www.kartotek.se Kartotek, Kart- och teknikutbildarna i Haninge AB, Marinens väg 30, 136 40 Handen. Tfn 08-707 32 00

Utbildning med drivkraft På Drivkraft är vi övertygade om att kunskap är början på framgång. Vi erbjuder Kvalificerade Yrkesutbildningar inom flera olika områden; entreprenörskap, handel, ledarskap och IT. Utbildningar med drivkraft. Gemensamt för alla utbildningar är den arbetsrelaterade pedagogiken som grundar sig på aktiv inlärning med stor medverkan från elever. Vi tror att kunskaperna blir mer beständiga när de appliceras i olika sammanhang. Målsättningen är att förbereda dig på bästa sätt för din yrkesroll. Drivkraft har ett nära samarbete med företag inom de olika branscherna och strävar kontinuerligt efter att ligga steget före med kunskaper om hur marknaden utvecklas och vilka behov som finns inom respektive bransch. På så vis kan vi ge dig goda förutsättningar för att lyckas på framtidens arbetsmarknad. Hitta din drivkraft! Läs mer om våra utbildningar på www.drivkraft.net Ps. Du hittar oss på Studentums webbsida också…www.studentum.se.

UTBILDNING SOM LEDER TILL JOBB!

TANDSKÖTERSKA är en tvåårig KY-utbildning för dig som vill jobba som tandsköterska. Trycket från arbetsmarknaden kommer att öka eftersom många inom tandvården snart går i pension – till glädje för dig som tänker dig en framtid inom yrket.

ENERGIEFFEKTIVA SYSTEM är en tre terminer lång KY-utbildning inom energibranschen. Nya krav ställs på energideklarationer som skapar möjligheter men kräver kompetens. Samtidigt som installatörskåren behöver ny arbetskraft.

www.alltomtuc.se

SÖMNAD OCH TAPETSERI är en ettårig KYutbildning där du lär dig grunderna i sömnad, tapetseri och tillskärning inom stoppmöbelindustrin. Idag är bristen på utbildad arbetskraft stor och företagen står i kö för att få anställa dig med rätt kompetens.

Sista ansökningsdag 1 november För mer information kontakta Tel 0140-687 14


12

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

CAROLIN HELLESTAM PROJEKTLEDARE SWECO PROJEKTLEDNING AB, KY-EXAMEN

Carolin valde den snabba vägen till en ny karriär. Genom en Kvalificerad Yrkesutbildning på IHM fick hon kunskap och färdigheter som kvalificerar henne till flera spännande jobb. Letar du efter en effektiv yrkesutbildning som ger dig praktisk erfarenhet längs vägen och som dessutom rankas högt av näringslivet? Utbildningarna är avgiftsfria, bedrivs på heltid och är CSN-berättigade. Välkommen till IHM Business School!

”Jag var nog extra flitig och målmedveten. Det gav resultat. Och jobb.”

Vill du också ge karriären en flygande start? Läs mer om våra Kvalificerade Yrkesutbildningar på www.ihm.se eller ring oss på 0200-24 00 24. Utbildningar inom marknadsföring, ledarskap, kommunikation och ekonomi


13

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

FOLKHOGSKOLA

Den som har fantasi men inte kunskap har vingar men inga fötter

Folkhögskola

Joseph Joubert

”Sammanhållningen på skolan och på internatet är jättebra. Vi hittar på massa roliga saker ihop.” ”Eleverna får vara med och påverka kurserna, det är nog därför jag trivs så bra.” ”Jag förändrades mycket under mitt år på folkhögskola.” Till skillnad från många andra skolformer är folkhögskolan mer fri. Folkhögskolan är inte bunden till traditionella ämnesuppdelningar och behöver inte följa centralt utformade kursplaner. Folkhögskoleutbildningar finns inom en mängd områden, allt ifrån dans och konst till vård och pedagogik. Utmärkande för folkhögskolans undervisning är att man ofta arbetar med temastudier och projektarbeten. Det finns knappt 150 folkhögskolor spridda över hela landet. Många ligger i vackra miljöer på landsbygden, men det finns också folkhögskolor i tätorterna. Man kan söka vart som helst i landet och är inte bunden av läns- eller kommungränser. Längre utbildningar på folkhögskolor är oftast avgiftsfria och berättigar till studiemedel. Oftast ger avslutade folkhögskoleutbildningar ett intyg eller omdöme. På folkhögskola kan man även studera för att få grundläggande behörighet för högskolestudier. Dessa kurser kallas då ofta för Allmän kurs och finns med olika inriktningar eller profiler.

Fritiden ger livet mening

Vill DU bli en möjliggörare? Till Fritidsledarutbildningen söker vi dig som vill bidra till människors utveckling och skapa goda relationer mellan människor.

Allt fler uppger att fritiden är det som ger livet mening. Fritidsledarutbildningen finns på 25 folkhögskolor och är en tvåårig yrkesutbildning på högskolenivå. Vi vänder oss till dig som vill utveckla ditt ledarskap och som vill möjliggöra för människor att uppleva en stimulerande eller avkopplande fritid. - Idag har fritiden ett eget värde och fritidsledare en viktig roll, menar Emma Eriksson, kursdeltagare. Vi brukar kalla oss själva för ”möjliggörare” eller ”demokraticoacher”, eftersom vi är en länk mellan människor och samhälle. Vi vill skapa en trygg social samvaro liksom inspirera människor till utveckling och förändring, säger hon. Som fritidsledare arbetar du oftast med en verksamhet dit människor kommer frivilligt, vilket skapar unika möjligheter till positiva möten! Du kan arbeta inom fritidssektorn, men du är också efterfrågad inom skola, vård och behandling liksom annan omsorgsverksamhet. - Det är en teoretisk utbildning med praktikperioder som ger en bra förankring i yrkeslivet, säger kursdeltagare José Vázquez. Alla möten med människor, inte minst de andra på kursen, är en viktig del av utbildningen. Du får bra verktyg för yrket och vänner – också för livet! Sista ansökningsdag 15 april. Läs mer om utbildningen på www.fritidsledarutbildning.nu.

Vill du lära dig teckenspråk? Vill du utforska svenska språkets rikedom? Vill du möta människor med olika språk och kultur? Vill du bidra till ett mer jämställt samhälle? Vill du ha ett modernt yrke?

Bli tolk. Södertörns folkhögskola erbjuder tolkutbildning för dig som är nybörjare i teckenspråk och för dig som redan är teckenspråkskunnig. Utbildningens mål är att ge dig kompetens att arbeta som tolk mellan svenskt teckenspråk och talad svenska, men också att tolka för personer med dövblindhet. I utbildningen, som är 4-årig, ingår bl. a. teckenspråk, svenska, engelska och tolkning samt praktik med handledning. Utbildningen berättigar till studiemedel. Södertörns folkhögskola är en mötesplats för kunskap, bildning och lärande, där människor med olika språk och bakgrund lär och växer tillsammans. Alla lärare har god kompetens och är erfarna inom respektive ämnesområde. Skolan finns i Handen, 20 minuter med pendeltåg från Stockholms central. Ansökningshandlingar finns på vår hemsida, www.sodertorn.fhsk.se Information om antagning och anmälningsdatum får du av Elin Edman, koordinator. Tel: 08 500 207 50, info.sodertorn@folkbildning.net Anna Hein, ansvarig för tolkutbildningen, anna.hein@folkbildning.net


14

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

FOLKHOGSKOLA Författardrömmar? Åsa visar vägen! Skrivarkursen på Åsa folkhögskola vänder sig till dig som har en ambition med ditt skrivande. Oavsett om du är nybörjare eller har kommit en bra bit på väg - hos oss kommer du att utvecklas.

Skrivarkurs – grund är en termin lång. Vi kommer att ställa höga krav på dig, både vad gäller läsning och skrivande. I gengäld lovar vi dig att du kommer att utvecklas som skribent. Arbetet med de egna texterna står i centrum. En heldag i veckan är vigt för eget skrivande och en heldag för textsamtal. Vi arbetar i temaperioder med olika litterära genrer. Till varje genre är en aktuell och framgångsrik författare knuten. Eftersom scenen är en bra väg för nya författare att hitta en publik arbetar vi regelbundet med spoken word, poetry slam och uppläsningar av olika slag. Du kommer också få möjlighet att samarbeta i olika projekt med de övriga kurserna på skolan: streetdancekursen, musikkursen och textilkursen.

• • • •

visste du att:

Skrivande är ett hantverk – ju mer du skriver desto bättre blir du Läsa är nästan lika viktigt som att skriva för den som vill bli författare Åsa folkhögskola har haft skrivarkurser i tio år – vi vet hur man gör Flera före detta skrivarelever på Åsa folkhögskola nu gör lysande karriärer som estradpoeter

bra. Det var hela atmosfären på folkhögskolan. Där samlas en massa trevliga människor och det var i umgänget med dem som jag verkligen utvecklades. Skrivarkursen lärde mig att lägga ned sådant som jag inte är så bra på och ta tag i det jag är bra på.

Isak Jansson, 2:a i SM i Poetry Slam 2007 "Jag har alltid skrivit – men jag visste inte om det jag skrev var bra eller dåligt. 2004 kom jag fram till att jag ville pröva om skrivandet är det jag verkligen vill ägna mig åt.

Jag kom fram till att jag inte är skärskilt bra på att skriva prosa utan borde satsa på framträdanden. Idag sysslar jag med estradpoesi och lite stand up. Framtidsplaner? Nja, de behåller jag helst för mig själv…"

www.asa.fhsk.se

Året på Åsa folkhögskola gjorde skillnad. Det var inte bara skrivarkursen, även om den var

Tolkutbildning på folkhögskola

Att bygga broar med hjälp av språk

Akar Angelbro, teckenspråkstolk

"Det roligaste med jobbet är den språkliga utmaningen – i varje stund ska man lösa ett problem. Till det kommer att det är omväxlande. Man hamnar på olika ställen och arbetsplatser och får en inblick i små världar som man inte skulle komma till annars. Den som vill utbilda sig till teckenspråkstolk måste vara flexibel, anpassningsbar och ha huvudet på skaft. Man måste förstås ha ett gediget språkintresse samt vara intresserad av människor och möten."

En tolk bygger broar med språk. Trots ökade språkkunskaper är behovet av tolkar mycket stort i ett samhälle präglat av mångfald. De flesta tolkutbildningar ges i stimulerande folkhögskolemiljö.

visste du att...

Teckenspråkstolk kan man bli efter fyra års yrkesutbildning som ges av sju folkhögskolor. Jobbet är • Varje språkområde har sitt kvalificerat och absolut nödvändigt för att ca 10 000 döva med teckenspråk som förstaspråk ska kunna bli eget teckenspråk och att det finns dialekter och slang fullt delaktiga i samhället. Teckenspråkstolkar arbetar också med dövblindtolkning. • Skrivtolkar skriver ner det som Personer som förlorat hörseln i vuxen ålder kan få stöd av skrivtolkar, även den utbildningen ges på sägs så att vuxendöva kan följa med på en bildskärm folkhögskola. En annan tolkmetod de använder är TSS (tecken som stöd). • Kontakttolkar oftast har Kontakttolkar fungerar som viktiga länkar mellan invandrare och representanter för myndigheter, tolkspråket som sitt modersmål domstolar, sjukvård m m. Utbildning till kontakttolk ges på distans av tre folkhögskolor. och har lärt sig svenska i Sverige • Tolkar kan arbeta både som Mer information hittar du på www.blitolk.nu som är gemensam portal för folkhögskolor med tolkutbildning. anställda och som frilansare Kurserna står under tillsyn av Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet (TÖI) som även ansvarar för högskoleutbildning till konferenstolk.


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

FOLKHOGSKOLA En kreativ mötesplats

15

Studera film, konst, design, skrivande eller musikteater Ölands Folkhögskola är en kreativ mötesplats där du möter människor från hela Sverige. Människor på allmän kurs som vill läsa in eller komplettera sina behörigheter för att komma in på högskola och universitet. Människor på våra särskilda kurser som vill fördjupa sig inom Konst, Design, Dokumentärfilm, Skrivande eller Musikteater. Människor som vill prova folkhögskolan som utbildningsform. Människor som sällan ångrar sig! Citat från intervjuer med sex elever som gick på Dokumentärfilmskolan 2006: ”Synd att det finns folk som inte känner till folkhögskolor” ”En stimulerande miljö som passade mig bättre än högskolan." "Jag har upptäckt att göra film är svårare än jag trodde." "Utbildningen gav alla delar jag behöver i mitt nya jobb." "..lärt mig berättande." "...fått självförtroende."

På www.olandsfolkhogskola.nu kan du lyssna till intervjuerna i sin helhet och se exempel på filmer som gjordes läsåret 2006/2007.

Fixa gymnasiet eller bli skådespelare Wendelsbergs folkhögskola är mycket mer än en skola. Här kan man skaffa sig gymnasiekompetens eller en avancerad skådespelarutbildning. Samtidigt som du specialiserar dig på det dina framtida yrken kräver, breddar du dina kunskaper i konsten att leva.

På Wendelsberg kan du skaffa dig de gymnasiekompetenser du behöver för fortsatta studier. Du kan börja eller avsluta dina gymnasiestudier här eller kanske rätta till resultat som du inte är nöjd med. Vi arbetar i grupper med inriktning mot samhällsfrågor, beteendevetenskap, naturvetenskap, internationellt och kultur/ drama. På Wendelsberg kan du gå en kvalificerad skådespelarutbildning på två eller tre år. Du kan välja mellan två inriktningar – musikdramatik eller taldramatik. Vi arbetar till stor del under professionella förutsättningar – på en egen fullt utrustad teater. Det tredje kursåret är inriktat mot arbetet i fria teatergrupper. Då turnerar vi en hel del. Kurserna innehåller en pedagogikdel, där du kan utbilda dig till teaterpedagog. I studierna på Wendelsberg når man inte bara studiemål. Här är studier ett sätt att leva. På Wendelsberg kan du möta människor du aldrig trodde du skulle få möta, i en miljö som ser ut att komma från en annan värld. Här får du möjlighet att tänka tankar du aldrig tänkt att du skulle tänka. Här kan du utbilda sig till livsnjutare. Trots att Wendelsberg är en alkoholfri skola. Det låter kanske underligt. Men så är det.

visste du att…

• Du kan bo på Wendelsberg • Du som går teaterutbildningen spelar minst tjugo offentliga föreställningar per år Mer info hittar du på www.wendelsberg.se

• Allmän kurs (folkhögskolans alternativ till KomVux) • Fältbiologi & Naturvård • Hantverkslinje • Ingesundslinjen Musik & Teater • Projektledarutbildning Opus 1600 • Musiklinje

0570-385 50 • info@ingesund.se • www.ingesund.se


16

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS Studier utomlands ”Jag träffade så otroligt många nya vänner under mitt år i USA.” ”Att lära sig ett nytt språk känns jättekul och är en bra merit.” Att studera utomlands är något många drömmer om. Det innebär inte bara att du får mycket nya kunskaper. Oavsett om du är borta en termin eller i flera år får du chansen att se världen och uppleva en annan kultur. Idag finns det stora möjligheter att åka iväg och plugga, antingen på en kortare språkkurs, en termin på universitet eller varför inte en hel utbildning. Viktigt att ta ställning till innan du väljer att studera utomlands • Varför du vill studera utomlands och vad förväntar du dig av studierna? • Vill du åka på en språkkurs eller studera på ett universitet? • Vilket land vill du studera i och varför? Hur länge vill du vara borta? • Bestäm om du ska åka på egen hand (free mover), genom ett utbytesprogram vid ett svenskt universitet eller ta hjälp av en utlandsstudieförmedlare/agent. • Skaffa dig tillräckligt med information om de skolor och kurser/utbildningar du är intresserad av. • Jämför utbildningarnas innehåll, antagningskrav, ansökningstider och kostnader.

Dagbok från Barcelona Text: Josefin Eriksson Jag är mitt uppe i mitt livs äventyr. Har nu pluggat i Barcelona i en månad, och man kan minst sagt säga att jag kommit in i det spanska livet. Eller i alla fall studentlivet. Vilket inte alls är samma sak, men ändå. Dessutom har jag träffat så många underbara och tokiga människor som jag aldrig hade kunnat drömma om. Spanjorer, britter, ryssar och holländare om vartannat. Och en hel del svenskar förstås. Det går fort att lära känna varann - efter en vecka kan man vara bästa vänner.

Checklista innan du åker • Ansök om studiemedel. • Sök eventuella stipendier. • Gör nödvändiga språktest. • Skicka in ansökan till skolan. Innan du skickar in din ansökan – se till att allt finns med, till exempel översatta betyg, rekommendationsbrev, vidimerade passkopior och ett personligt brev om det behövs. • Kontrollera möjligheterna till boende på orten och boka eventuellt redan hemifrån. • Ansök om visum om det behövs samt kontrollera sista giltighetsdag på passet. • Kontrollera ditt försäkringsskydd. • Se över hur ditt bankkort och bankomatkort fungerar utomlands.

09.00 Skolan börjar. Vilket inte kan ses som en börda. Att spendera fyra timmar med att diskutera livets frågor på spanska med människor från hela världen kan väl knappast ses som varken jobbigt eller tråkigt. För första gången känner jag att det är kul att studera.

13.00 Skolan slutar. Dags att uppleva staden. Och det finns ju inte lite att välja på här borta. Många går till stranden för att ligga och svettas i solen, bara så de kan glänsa med sina brännor när de återvänder till familj och vänner där hemma. Idag bestämde vi oss för att vara lite kulturella. Nåja, vi gick till Park Guell och slöade i den stora parkens skugga istället och småpluggade lite. Mycket skönt.

17.00 Dags för siesta, den enda traditionen jag riktigt tagit efter. För att den är så skön... Dessutom välbehövd om man ska orka med kvällens (och nattens) aktiviteter.

20.00

Lagade mat ihop med min rumskompis. Det blev tomatsås med spagetti tillsammans med oväntat gott vin för 2 Euro.

22.00 Bor nära Placa Espanya så vi tog en sväng förbi den häftiga fontänen på Montjuic som spelar pampig musik och sprutar vatten åt alla håll. Så himla vackert.

23.00 Förfest på stans skönaste bar med billig sangria och folk från hela världen. Sen dags för utång.

Begav oss till favoritklubben och dansade loss. Där möttes alla vänner upp och blandades i havet av främmande människor.

04.00 Tog nattbussen hem och här ligger jag nu i sängen, trött men glad efter en lyckad dag i världens bästa stad.

Nyckeln till framgång 19-åriga Elin Ahlstedt har valt att göra något spännande och annorlunda! Hon byter ut den grå hösten i Sverige mot en spanskakurs på EFs nyöppnade Internationella Språkskola i exotiska Costa Rica.

Varför valde du att åka utomlands och studera språk? - Nu när jag precis har tagit studenten har jag för första gången möjlighet att göra exakt vad jag känner för och då valde jag att åka utomlands för att få uppleva något helt nytt och samtidigt lära mig ett språk. Eftersom EF är en etablerad och seriös organisation gick jag på ett av deras informationsmöten. Det som sades där lät så bra att jag bestämde mig för att åka med dem! Varför bestämde du dig för just spanska och Costa Rica? - Spanska är ett så fint språk, tycker jag. Dessutom är det världens tredje största språk och jag tror att jag kan ha nytta av att kunna det i framtiden. Costa Rica valde jag för att det ligger så långt från Sverige så allt är nog helt annorlunda där. Det verkar vara varmt, vackert och deras musik är grym. Jag tror absolut att det är ett kul ställe att plugga på.

• • • • •

visste du att...

Goda språkkunskaper ökar dina chanser på arbetsmarknaden Om du pluggar med EF kan du träffa människor från ca 100 länder EF har haft över fyra miljoner studenter sedan starten 1965 EF är den officiella språkutbildningsleverantören inför OS i Peking EF är världens största privata språkutbildningsorganisation

Vad är målet med din språkkurs? - Självklart är det att jag ska lära mig tala bra spanska. Sen vill jag lära känna nya människor från olika delar av världen och uppleva något nytt och speciellt. Jag tror att enda sättet att lära sig ett språk på riktigt är att göra det i landet där det talas. I framtiden tror jag att jag vill arbeta på ett internationellt företag. I dagens globala samhälle är det ju inte tillräckligt med bara engelskakunskaper, utan ju fler språk du kan desto bättre.

www.ef.se


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

17

En examen, ett jobb, en framtid

The Hotel School Sydney ingår i ett unikt samarbete mellan Southern Cross University och Mulpha hotellportfolio Hayman, InterContinental Sydney, Hyatt Regency Sanctuary Cove, Hilton Melbourne Airport, Sanctuary Cove och Bimbadgen Estate Wines. Betalda praktikperioder och dess närhet till femstjärniga InterContinental Sydney gör skolan attraktiv. Skolan ligger i hjärtat av Sydney - nära till hamnen, operahuset och botaniska trädgården. Skolan startades 1998 i nära samarbete med InterContinental Sydney. Numera har skolan, på grund av stor efterfrågan, inlett samarbete med många ledande hotell och turistorganisationer både i Sydney och runt hela jorden. Läsåret 2006/2007 hade The Hotel School Sydney 370 registrerade elever, varav 300 från Australien och resterande utspridda på 32 olika nationaliteter. Länge har Schweiz ansetts vara världens mest gästvänliga land, men numera räknas Australien som det nya och mer innovativa värdlandet när det gäller utbildningar inom turism. Dess infrastruktur av hotell i världsklass, bredd på utbildningar, nytänkande inom presentation och genuina gästvänlighet ger Australien förutsättningen att vara den perfekta platsen för att studera. The Hotel School Sydney utbildar proffs med genuin universitetsbakgrund som känns igen och är välrenommerad internationellt. Den ökande turismen samt skolans samarbete med stora internationella hotellkedjor lägger grunden för långvariga karriärer. Detta visar sig framförallt genom de tidigare studenternas prestationer och arbeten.

Leigh Shepheard, Front Office Manager, Hyatt Melbourne

"Utbildningen vid The Hotel School Sydney gav mig en djup förståelse för alla aspekter inom hotellbranschen och blev en ovärderlig del i min utveckling och karriär. Nu kan jag bättre hantera kundrealationer, förstå vad som krävs av mig som chef och kan arbeta och prestera på en mycket högre nivå än tidigare."

Programmet på The Hotel School Sydney fokuserar framförallt på användarvänlighet, träning i ledarskap och vidareutveckling i en ständigt föränderlig global affärsverksamhet. Den treåriga utbildningen innehåller bland annat: • Vidareutveckling på arbetsplatsen • Personalhantering inom turism och service • Mat- och dryckeshantering • Ekonomi och finansiering • Turism i teori och praktik

Sandra Henggeler,

Sandra Henggeler tog sin examen från The Hotel School år 2004. För tillfället arbetar hon för WWF-Australien på ett projekt vid namn Earth Hour, en miljökampanj med syfte att öka medvetenheten gällande global uppvärmning.

Earth Hour Project Officer

Hur relevant var utbildningen för din karriär? - När jag gick sista året på The Hotel School insåg jag att det var utveckklingsfrågor jag ville jobba med. Under tiden på skolan insåg jag inte vilken betydelse min examen hade för min nya karriär. Men när jag väl hade tagit min Master of International Relations och började arbeta, insåg jag att min examen är en fantastisk grund för vilken karriär som helst. Det faktum att du faktiskt får en Bachelor of Business och dessutom lär dig vilken betydelse kundservice har och förmågan att läsa av människor, det är något jag kan tacka The Hotel School för. Det har varit fantastiskt, hittills har jag kunnat kombinera min passion för service med min passion för utveckling. Det bästa med att studera på The Hotel School? - Ur mitt perspektiv tycker jag att det är fantastiskt hur The Hotel School även uppmanar till en miljömedvetenhet inom ledarskap för att få framtida servicepersonal och föreståndare att förstå betydelsen av att tänka på kommande generationer och inte lämna så stora spår efter sig.

The Hotel School Sydney är välkänd för: • Att erbjuda verkliga jobbmöjligheter under pågående utbildning • Att skola välutbildade studenter till arbetslivet • Hög kvalitet på utbildningen • Nära samarbete med hotell- och turistnäringen

Känner du igen dig i egenskaperna nedanför, så passar du för turistbranschen: • Du gillar att kommunicera med och hjälpa folk • Du uppskattar varierade arbetsuppgifter • Du är passionerad i ditt arbete, disciplinerad och initiativrik • Du är en ambitiös student • Du kommer att fylla arton senast till starten av praktikperioden

Hör av dig till oss och ansök redan idag!

The Hotel School Sydney www.hotelschool.scu.edu.au Tel. +61 2 9240 1280 E-post. hotel@scu.edu.au


18

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

– Vår utbildning kanske är den tuffaste i Finland: utrustningen, lärarna, gästföreläsarna, helheten. Simuleringscentret är fantastiskt att jobba i, säger Joakim Bergqvist som studerar akutvård vid Arcada. Om ett år är han färdigutbildad och får ansvara för vården i en ambulans. Joakim och tusentals andra ungdomar studerar på svenska i Helsingfors. En av stadens svenskspråkiga högskolor är Arcada, som tack vare sitt breda utbildningsutbud utbildar allt från vårdare till ingenjörer. I våras började Joakim jobba på ett regionalt räddningsverk. Studierna går bra att kombinera med jobbet, dels för att man i slutskedet har en hel del praktik, dels för att man är jourledig från räddningsverket. Akutvården är ett område som utvecklas snabbt. Ambulanspersonalen kan göra betydligt mer för patienten idag än för ett tiotal år sedan. Återupplivningsutrustningen är mer avancerad och man sätter in brådskande medicinering redan i ambulansen. Teori och praktik – De som söker sig till vår utbildning ska kunna fatta beslut i pressade situationer. Vi utbildar akutvårdare som kan sin sak, säger Patrik Nyström, lärare vid akutvårdutbildningen. Mycket av utbildningen går ut på att nöta in handlingsmönster, skapa minnesspår för hur man ska reagera vid olika situationer och att koppla ihop teori och verklighet. En kurs håller man tillsammans med läkarstudenter vid Helsingfors universitet. Läkare och akutvårdare lär sig tala samma språk och handla efter samma mönster, vilket är nog så viktigt i kritiska situationer.

Högskolestudier på svenska i Helsingfors

Vem utbildar sig inom akutvård? Joakim menar att det är individer som inte kan tänka sig att jobba vid en dator under kontorstid. Lite spänning, eftersom alla dagar är olika. – Att kalla oss hjältar är att ta i. Vi vill nog hellre vara människor som hjälper, säger han. Hanna siktar på Stockholm – Kontakterna till arbetslivet är definitivt Arcadas styrka, säger Hanna Wikström, nybliven tradenom och assistent på konsultföretaget CLC i Helsingfors. Hon fick jobbet i slutskedet av studierna då hon gjorde sitt examensarbete inom företagsekonomi. Det är det första ”riktiga” jobbet för Hanna, som nu får smaka på affärsutveckling och ledarutveckling. Hanna säger att Arcada definitivt var rätt val för henne. Studierna är anpassade till arbetslivets krav och snabba tempo. Hösten 2007 bär det av till Stockholm där Hannas man jobbar. Men med en examen från Arcada skall det gå bra att hitta jobb där, säger hon.

Examensarbetet – en oersättlig erfarenhet – Grundstudierna gav en bred grund, man ser möjligheterna och får en inblick i företagsekonomins delområden och hittar det man har fallenhet för.

Hanna betonar betydelsen av det näringslivsinriktade examensarbetet. För hennes del gällde det att skapa och implementera en marknadsföringsplan för de nya studentbostäderna vid Arcadas campusområde Majstranden. – Det är viktigt att bli sedd och att någon litar på en, så att man kan genomföra ett projekt och klara av det. Det ger en erfarenhet som är oersättlig. Till Arcadas fördelar hör även smidigheten. Hanna poängterar att man klarar sig överraskande bra på svenska i Helsingfors. Många är engagerade i studielivet där de svenskspråkiga studenterna har egna nationer och föreningar. I Helsingfors finns ett livskraftigt kulturliv på klingande muminsvenska; här finns flera svenska teatrar, svenska radiokanaler, svensk tv, svenska tidningar och förstås många svenska föreningar. Brett utbildningsprogram Arcada är en finlandssvensk högskola med drygt 2300 studenter. Du kan studera vid svensk- och engelskspråkiga utbildningsprogram som resulterar i en kandidatexamen som är internationellt jämförbar med en bachelor´s degree. Du kan också fortsätta studierna för en magister/högre högskoleexamen. Arcada har tretton utbildningsprogram inom fem utbildningsområden. De tio svenskspråkiga programmen är akutvård, det sociala området, ergoterapi, fysioterapi, företagsekonomi, informationsoch medieteknik, mediekultur, plastteknik, turism samt vård. Utbildningsprogrammen International Business, Human Ageing and Elderly Service och Plastics Technology är engelskspråkiga. Mera information om Arcada hittar du på adressen: www.arcada.fi.

visste du att...

• Det finns ca 7000 svenskspråkiga högskolestudenter i Helsingforsregionen • Det finns ett aktivt studieliv på svenska i Helsingfors • Studera i Finland är gratis • Du får studiemedel från CSN för studier i Finland Arcada Jan-Magnus Janssons plats 1 FI-00550 Helsingfors www.arcada.fi


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

19

Pilotdrömmar? NEAR förverkligar din dröm Lillian Linde började sin utbildning på NEAR i juli 2005. Hon är nu tillbaka i Norge för att gå det avslutande tredje året. - Jag har alltid varit fascinerad av flygplan och flygning. Det var först när jag jobbade på flygbolaget Widerøe som tanken om att bli pilot blev stärkt, då kunde jag plötsligt se mig själv sitta i cockpit. Det kittlade i fingrarna var gång jag tittade in till piloterna och därför var jag tvungen att få veta mer om pilotyrket.

NEAR är den enda flygskolan i Norge som är godkänd för att genomföra en integrerad utbildning som delvis blir utförd i USA och delvis i Norge. Den teoretiska delen och flygträningen följs integrerat genom hela utbildningsprogrammet. Vilket innebär att teori och flygträning genomförs samtidigt.

- Det var väldigt lockande att få åka till USA för att studera något som jag verkligen ville. Det blev ett hårt tempo redan från första dagen, mycket att sätta sig in i, många böcker och massa läsning och läxor. Med god hjälp från Mr. Monty Picket, som är teorilärare på NAIA, gick det bra. Han är en fantastisk person och lärare med stor erfarenhet som bidrar till förståelse för allt man skall lära sig. Jag fick arbeta hårt, och ville det, för att komma igenom utbildningen. Det är viktigt att man inte ger upp, man måste vara både envis och ha tålamod. - Jag trivdes väldigt bra och hade mycket roligt under tiden på skolan, både med elever och den fantastiska personalen på skolan. Detta är ju en internationell skola och här finns personer i alla åldrar, från många olika länder och med väldigt olika erfarenheter. De flesta av oss bodde i studentbostäder vid sidan av flygplatsen, på ca 2-3 minuters gångväg från skolan. Detta var som ett stort kompisgäng som var samlat på en plats. Vi var ute en del på restauranger, gick på bio och ibland låg vi vid poolen och gjorde läxor. - Under utbildningen har jag växt och utvecklats som person, liksom utvecklat min syn på andra människor. Jag har lärt känna mig själv mycket bättre, både positivt och negativt. Som person har jag växt väldigt på dessa två år. Det är också fint att se hur min klass och klassen efter, har utvecklats under studietiden. STUDIERNA Undervisning ges i alla de fjorton ämnen som framgår av certifikatbestämmelserna. NEAR använder mycket kvalificerade teoriinstruktörer som har bakgrund från olika flygbolag, flygvapnet och t.ex. Norges Meteorologiska Institut. De undervisar i olika ämnen som navigation, luftfartslagen, aerodynamik och jetmotorlära. PLATSEN NEAR håller till på den Norska västkusten, närmare bestämt på Vigra Flygplats utanför Ålesund. Flygplatsens placering ger möjlighet till flygträning året runt. Bara några få mil från flygplatsen ligger Geiranger som är en av Norges största naturpärlor och som blir besökt av över 200 Cruiseskepp från hela världen på en sommarsäsong. Dessutom är det fin natur i området för de som vill vandra i fjällen, cykla och fiska. SPECIELLT Pilotutbildningen hos NEAR vänder sig till dig som inte har någon flygerfarenhet från tidigare. Studierna är godkända för studiestöd av CSN. Stora delar av den praktiska utbildningen utförs vid vår sekundärbas i USA, något som hjälper till att hålla utbildningskostnaden så låg som möjligt. Efter att utbildningen är färdig ges det möjlighet till en praktikperiod som varar resterande tid på ett 24-månaders visum. Under denna praktikperiod kan man arbeta som flyginstruktör och på det viset skaffa sig viktig erfarenhet och mycket flygtid. Våra elever har från 1000 till 1500 timmars flygtid vid avslutningen, vi har haft elever som har fått ihop upp till 2000 timmar. De flesta större flygbolag kräver att man har minst 1000 timmar för att bli intressant för antagning och intervju, detta är något att tänka på när man skall välja flygskola. Har du redan ett privatflygcertifikat kan vi erbjuda ett flertal olika påbyggnadsskurser som också leder till trafikflygarexamen.

Ansökning: Onlineansökan på vår hemsida: www.nearas.no Kostnad: Komplett 3-årig utbildning kostar NOK 628.000 - detta är en mycket kostnadseffektiv utbildning för att bli trafikflygare. Kriterier: Du måste vara 18 år, ha genomgått 3-årig gymnasieutbildning och godkänd flygläkarundersökning. Antagningsprov: Februari, april, augusti och november Studieplatser: Vi har fyra klasser om året. Dessa startar i januari, april, juli och oktober. Studentbostad: Campuslägenheter i USA med två eller fyra elever som bor tillsammans, elevhus i Norge med eget rum, under praktiktiden ordnar eleven sitt eget boende. Mer information: www.nearas.no


20

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS Bli bartender på soliga Kos En utbildning för dig som vill ha möjligheten att söka jobb var du än befinner dig! Jessica Abeling

Majkurs 2005 "Just nu är jag i London och jobbar. Jag jobbade på en bar i Göteborg ett år innan jag stack hit men kände att det var dags att resa. Detta jobbet är så bra, man kan verkligen ta det med sig vart som helst! Året innan var jag i Sydney och jobbade! Allt tack vare denna utbildning! Kramar från Drottningen i baren."

Svenska Bartenderskolan, registrerad 1996 på Kos i Grekland, är den enda riktiga bartenderskolan på Kos. Utbildningen sker i vår egen bar. Vi samarbetar bara med seriösa barer och restauranger. Målsättningen med kursen är att eleven efter avslutade studier skall kunna iordningställa en arbetsplats på ett sådant sätt att gästen får förtroende, snabb service samt drinkar blandade på ett proffsigt och elegant sätt enligt internationella recept. Detta är den grund som behövs när Du söker arbete. Unikt för vår skola är att vi använder riktig sprit av kända märken i våra praktiska övningar. Kurser 2008 , 4 veckor: 21 apr-15 maj, 5 maj-29 maj, 19 maj-12 juni, 2 juni–26 juni, 16 juni-10 juli, 30 juni-24 juli, 14 juli-7 aug, 28 juli-21 aug, 11 aug-4 sept, 8 sept-2 okt. Det är samma startdatum för två veckors kurser.

Kursens innehåll: • Redskapskunskap • Hygien • Barmästarens uppgifter • Gästpsykologi • Svenska lagar och förordningar • Spritkunskap • Dekorationer och tillbehör • Internationella recept • Drinkblandning • Flairing www.svenskabartenderskolan.com

Skolan ger dig mer än själva utbildningen: • Utbildning • Sol och bad • God mat • Massor av nya vänner • Ett ”nytt liv” till rätt kostnad! Psaron 17 85300 Kos Grekland Tel. 0030 22420 270 56 Mob. 0030 69777 92450

Intresserad av hotell- och restaurangbranschen?

Hotell- och restaurangbranschen erbjuder Dig mångsidiga, intressanta och stimulerande arbetsuppgifter i en varierande arbetsmiljö både här hemma och utomlands.

Studera på svenska på Åland

sommelierutbildning på en termin. Som köksmästare ska du vara kreativ och ambitiös, och ha ett stort intresse för gastronomi. Du arbetar aktivt tillsammans med restaurangchefen för att utveckla verksamheten och är ansvarig för köket. Denna påbyggnadsutbildning för kockar ger dig ”kvalificerad yrkeskunskap” och beredskap att axla ett ansvar på mellan- eller chefsnivå.

Vi erbjuder Dig en ettårig servitör- och en ettårig receptionistutbildning. Den gymnasiebaserade servitörutbildningen är en specialutbildning för Dig som vill få ett gediget branschkunnande och därmed en bas för fortsatt karriär inom restaurangbranschen. Utbildningen ger Dig en grundlig praktisk träning bl.a. på skolans övningsrestaurang Hjorten. Sommelier/vinkypare är en påbyggnadsutbildning för Dig som avlagt servitörexamen. En sommelier är en servitör som specialiserat Hotell- och konferenslinjen är en allroundutbilding för Dig som vill sig på vinkunskap. Sommelieren är mycket efterfrågad idag då arbeta på ett hotell, ett konferenscenter, en kursgård, ett fartyg eller gästerna själva är allt mer intresserade av kombinationen mat och liknande serviceföretag med mångsidiga arbetsuppgifter och direkt vin. kundkontakt. Som receptionist/konferensvärd kan Du också hjälpa till med planering och organisering av konferenser, vid försäljning Till Ålands hotell- och restaurangskola söker du i maj 2008. och bokning samt utformning av offerter. Ansökningsblankett och mera information hittar du på vår hemsida: www.ahrs.ax. Du kan också ringa till kansliet tfn +3581826044 eller Påbyggnadsutbildning till köksmästare och sommelier skicka e-post till info@ahrs.ax. Ålands hotell- och restaurangskola erbjuder även olika påbyggnadsutbildningar för servitörer och kockar. Hösten 2008 Åland är ett enspråkigt svenskt landskap i Finland och all undervisning startar vi en köksmästarutbildning på ett och ett halvt år och en sker på svenska! Välkommen!

VILL DU PLUGGA UTOMLANDS? Vi hjälper dig att hitta universitet och college i Australien, Nya Zeeland, USA, Kanada, Irland och Centralamerika samt idrottsstipendium i USA

Trä f 18 s fa oss epte på D mbe e r m baser i ella n kl Stockh . 14 o .00 lm den - 19 .00!

Plugga en hel utbildning eller bara en termin? Svårt att bestämma dig? Vi reder ut begreppen... Träffa oss för kostnadsfri studierådgivning i Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping, Umeå och Uppsala

kilroyeducation.se

08-402 93 40


21

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

Lär, lev & åk skidor i Vermont "Varje gång jag träffar en student som är intresserad av att plugga i USA, så berättar jag alltid lika entusiastiskt om Saint Michael’s College i Vermont. Många undrar varför de ska välja just Saint Michael’s, vad det är som är så speciellt med skolan och varför det skulle innebära en unik upplevelse för en internationell student. Så jag skrev den här artikeln för att förklara fördelarna med vår skola." Utbildningarna på Saint Michael’s förbereder dig för livet, eftersom alla våra 29 magisterprogram har en stomme av liberala studier; humaniora, engelska och kommunikation. Denna breda bas ger dig som student möjlighet att utforska en rad olika ämnen som hjälper dig att bland annat utveckla kritiskt tänkande. Tack vare detta förbereder utbildningen på Saint Michael’s dig inte enbart för ditt första jobb, utan för hela din framtida karriär. Då nästan nittio procent av studenterna bor på campus blir upplevelsen total. Att leva och studera på Saint Michael’s ger en oförglömlig upplevelse även utanför klassrummet. Du bygger broar mellan andra studenter, lärare och anställda och du får vänner för livet. Samhörigheten på campus ger dig det stöd du behöver och inspirerar dig till att engagera dig i studentorganisationer, ta chanser och våga tänka på nya sätt.

Studenter som lämnar Saint Michael’s med bra betyg har utvecklat färdigheter de behöver för att lyckas i framtiden, och samtidigt haft roligt under tiden. En av våra internationella studenter som gjorde detta är Natsuko Izmiya, en 28-årig student från Japan. - Jag tog en kandidatexamen vid Saint Michael’s College. Jag valde skolan eftersom en lärare berättade att det var en liten privat skola som kunde erbjuda mig det stöd och den omtanke som jag behövde för att klara mina studier. Det stämde bra. Studierna var en utmaning, men alla lärare var omtänksamma och stöttade och hjälpte mig. Det bästa med skolan var sammanhållningen. Utbildningen på Saint Michael’s har förberett mig väl för min karriär som musiklärare, berättar Natsuko. Saint Michael’s erbjuder dig en resa av lärdomar och utveckling för hela livet. Vi välkomnar studenter, som vill ta del av denna unika möjlighet, att besöka vår hemsida www.smcvt.edu, och läsa mer om det äventyr som väntar på Saint Michael’s College.

Om du gillar utomhusaktiviteter och tanken på en spännande studentstad finns det inget bättre ställe än Saint Michael’s. Skolan ligger utanför Burlington, Vermonts största stad. Området har Michael Maine, 14 000 studenter på fem lokala högskolor och universitet. Burlington Director, Saint Michael’s College erbjuder ett brett utbud av shopping, restauranger, caféer och musik. I Burlington kan man även hitta praktikplatser och få öva sina färdigheter från skolan på riktigt. • Saint Michael's erbjuder fem magisterprogram: Administration and Management; Clinical Psychology; Education; Teaching English as Vermont är känt för sin vackra natur med aktiviteter året runt och a Second/Foreign Language och Theology and Pastoral Ministry erbjuder studenter något av den bästa skidåkningen i östra USA. • U.S. News & World Report har 15 år i rad listat skolan som ett av Genom skolans nya Wilderness Program kan duktiga studenter få de 15 bästa universiteten som erbjuder Masterutbildningar säsongskort på Snugglers’ Notch Ski Resort som ligger i närheten • Saint Michael’s är med i The Princeton Review's Best 361 Colleges av skolan. guidebook

visste du att…

www.smcvt.edu


22

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR Slumpen gynnar den väl förberedda - den som har kunskap är förberedd... Jan Hirsch

Yrkesutbildningar ”Yrkesutbildningar ger många praktiska övningar och färdigheter.” ”Utbildningen var väldigt intensiv, men otroligt rolig och lärorik.” ”Jag har alltid varit intresserad av makeup och hudvård. Därför var det en dröm att gå en yrkesutbildning inom detta område.” Det finns en mängd olika privata utbildningsföretag som ordnar kurser och utbildningar inom många områden och på olika nivåer. Ibland är de privata utbildningarna godkända av en branschorganisation och leder till ett diplom, certifiering eller liknande. Privata utbildningar har alltid någon form av kursavgift och man får oftast inte studiemedel från CSN.

Osteopati - ett framtidsyrke med anor Osteopati är en manuell medicinsk behandlingsform som grundades 1874 i USA av Doktor Andrew Taylor Still. Internationellt är Osteopatin väl utbredd och förankrad som manuell medicin. I USA är osteopater läkarlegitimerade och i större delen av Europa är professionen en del av primärvården.

Jan Mörk

Leg. Sjukgymnast, elev på SCOM "Jag tycker att utbildningen och Osteopatins filosofi är fantastisk. Jag har bland annat studerat OMT och Idrottsmedicin i Sverige och USA, men lockades av Osteopatins holistiska synsätt - att kroppen är en helhet och behandlas därefter."

visste du att: Manuell medicin - behandling med hjälp av händerna I Sverige finns idag ett 120 tal registrerade osteopater i Svenska Osteopatförbundet. I USA har man • Osteopati grundades redan 1874 läkarlegitimation som osteopat och i större delar av Europa ingår osteopaterna i primärvården. På senare av läkaren Andrew Taylor Still. år har man också märkt en högre acceptans för manuell medicin i Sverige. Patienten har börjat söka den • Den första skolan, American primära orsaken till varför smärta uppstår. School of Osteopathy, startade 1892 i USA. Osteopati- en unik medicin • Osteopati introducerades i Osteopati är en unik registrerad egen medicin och utgår ifrån samma vetenskap som den konventionella England 1916 av John Martin skolmedicinen. Inom Osteopatin sätter man samman kroppens system och formar behandlingsmetoden Littlejohn. och valet av teknik efter detta - allt efter en omfattande undersökning och differentialdiagnostik. Som • Sedan år 1964 är man läkarosteopat behandlar du hela kroppen med ett brett spektra av behandlingstekniker för patientens olika legitimerad som osteopat i USA. tillstånd och behov. • I Sverige finns ca 120 Osteopater – internationellt ca Stockholm College of Osteopathic Medicine 100 000. SCOM är beläget i centrala Stockholm i det välkända Sportpalatset vid St. Eriksbron. Skolan har fräscha, www.scom.se • 08-653 43 03 nyrenoverade lokaler med utsikt över Karlbergskanalen. Utbildningen omfattar fem år och ger dig ett utvecklande, socialt och mentalt tillfredställande yrke. Vår utbildning gör dig till en professionell osteopat och framgångsrik företagare. Vill du veta mer om Osteopati och utbildningen, välkommen att kontakta oss.


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR Ser du en framtid inom ämnet skönhet? Då är det här någonting för dig

Intresset för att utbilda sig inom skönhetsyrket har ökat de senaste åren och har visat att man kan livnära sig i skönhetsbranschen samt eliminerat myten om att naglar, hår och smink är en hobbyliknande syssla för kvinnor.

Utbildningen på Academy of Divine Beauty omfattar make up, handvård, naglar, spa, pedikyr, hårstyling och hårförlängnig. Med dessa fyra yrkesutbildningar i bagaget är möjligheterna oändliga för våra terapeuter. Nyhet! Från och med hösten 2007 erbjuder vi nu även fransförlängnings- och fransböjningskurser. I takt med att branschen har vuxit har även kraven på våra terapeuter ökat. Både att utföra och att kunna erbjuda olika typer av behandlingar. Man ska må bra, slappna av och uppleva Spa-känslan under ett och samma tak. Vår vision och målsättning är att vara den främsta skolan i sitt slag där vi håller en mycket hög standard på lärare, utbildningsinnehåll och praktik. Vi tror på utveckling och att hålla sig i framkant när det gäller trender och färger i ämnet skönhet. Vi håller oss à jour med den kraftfulla utvecklingen runt om i världen, allt i syfte att vara steget före. Academy of Divine Beauty är godkänd av SANSA - Swedish Association of Nail Schools & Agents och efter färdig utbildning och examen är du diplomerad skönhetsterapeut. För mer information, kontakta oss på 08-722 85 72 www.academyofdivinebeauty.com kurs@academyofdivinebeauty.com

Frisörutbildning som leder till arbete Utbildningen på Scandinavian Hair Academy, kort kallad för H Akademin, är på tre terminer vilket är på lite längre tid än de flesta andra frisörskolor. Alltså mer tid för träning på tekniska färdigheter. All kreativitet kommer från tekniskt kunnande. VARFÖR • Vi kan stolt meddela att 92% av våra utgångna elever idag arbetar som frisörer. • Vi har fortsatt kontakt med våra elever även efter färdig utbildning. • Vi har ett brett kontaktnät och vi samarbetar med många verksamma frisörer runt om i landet. Nio av dessa arbetar som lärare här på skolan. • Vi står under Skolverkets tillsyn och studierna är CSN-berättigade. VAR Vi och eleverna stormtrivs i vår vackra lokal på Stora Varvsgatan 7, 211 19 Malmö. Tel: 040-120 620. Du är också välkommen att besöka vår hemsida för mer information samt ansökningshandlingar, www.h-akademin.com.

23


24

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR

Scandinavian Hair Training Centre - Grundutbildning i frisöryrket

Från docka till kund på nio månader Solmaz Sarabi, frisör "Efter avslutad utbildning på SHTC och med två år och tre månaders praktik på Frisyrmakarna i Helsingborg har jag avlagt gesällbrev i Sveriges Frisörföretagares regi år 2006. Jag älskar mitt frisöryrke och det skapande jag utför. Ingen dag är den andra lik. Jag slutar som anställd och skall hyra stol, vilket jag ser fram emot. Tack vare SHTC har jag nått mitt mål och jag har rekommenderat SHTC till flera efterföljande elever."

På SHTC får du en gedigen frisörutbildning under nio månader. Våra elever är mellan 18 – 50 år. Alla har länge velat bli frisörer och hos oss är detta förverkligat inom en kort tidsperiod. På SHTC har vi en examensexekutor vid namn Maj-Lis Moritz, välkänd domare såväl i Sverige som internationellt. Våra elever avlägger ett prov som är identiskt med gesällbrev och efter drygt två års arbete inom frisöryrket uppmanar vi dem som önskar att avlägga gesällbrev, där vi till viss del bistår dem. Vi samarbetar med Sparbanken Gripen, som kan ge eleverna de råd de behöver som anställd eller egen företagare och med Acta kapitalförvaltning som ger råd om investeringar när den tiden kommer. Vi samarbetar även med SAKS Internatonal i London där vi får våra frisyrtrender

Drottninggatan 62 252 21 Helsingborg – SWE www.shtc.se • info@shtc.se Tel. +46 (0) 42 – 21 99 69

Vi låter våra elever känna på scenframträdanden och på Scandlines båtar har vi trivselkvällar för passagerare. På K-Rauta arbetar vi med deras kunder. Vi är också bjudna på olika Ungdomsmässor. Vi har ett antal elever som arbetar på Steiners kryssningsfartyg. Med frisöryrket kan du ta dig fram i världen!

Lärare

Johannes Kinch & Palle Rosén 5 faldiga SM-mästare EM-mästare 1997 3:a VM i Dallas 1997 2:a EM i Madrid

4:a VM i Grekland 2007 4:a VM i Cuba 2006 Nordisk Mästare 2006

Namn: Patrik petterson Ålder: 23 Varför valde du EBS? En god vän till mig gick utbildningen och sa att det var den bästa som finns. Därefter surfade jag runt bland flera olika skolor, EBS verkade var den mest seriösa skolan.

Vad tyckte du om lärarna? EBS har satsat på otroligt bra lärare. Jag visste redan vilka Johannes & Palle var och de har en enorm kompetens och är väldigt pedagogiska.

Vad tyckte du om kursplanen? Bra blandning mellan teori och praktisk övning, intensiv och lärorik.

Har du fått arbete genom Ebs? Direkt efter kursen fick jag jobb på Sturecompagniet i Stockholm men nu jobbar jag på White room. Juni kursen 2007

Med över 500 elever per år är vi på Europeiska bartenderskolan inte bara den största utan även den bästa utbildningen i Europa. Vi finns i Stockholm, London, Malmö Göteborg och på Kos. Europeiska bartenderskolans utbildning är betydligt mer avancerad än de flesta andra bartenderutbildningar som finns idag. Vi använder oss av en utbildningsplan där man inte bara lär sig grunderna utan även tekniken, snabbheten och effektiviteten man behöver för att bli en riktig bartender. Inga förkunskaper är nödvändiga, dvs vi kommer att forma dig utifrån dina egna kunskaper. – Kurserna pågår under 4 eller 2 veckor.

BOKA REDAN IDAG! www.bartenderskolan.com 08-557 776 61


25

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR Utbildning för "the total look" Mirabella Education Team är en privat skola som grundades 1996 av Alessandro Giacometti i USA. År 2003 flyttade Mirabella till Stockholm och sedan dess har skolan blivit ledande inom frisör- och make uputbildning i Skandinavien. Vi utbildar hårfrisörer och make upartister samt förbereder elever på en karriär inom hår- och skönhetsindustrin med fokus på de viktigaste delarna inom modet idag.

Eftersom Mirabella är en av de få akademierna som utbildar för hela utseendet, har skolan fått chansen att arbeta med många berömda märken och deltagit på många modeshower. Mirabella erbjuder kurser inom frisör & make up, hårstylist & make up samt kortare make upkurser. Hårstylist- och Make uputbildning Uttryck din kreativitet och talang inom hår och make up. Vår hårstylistkurs innehåller omfattande praktiskt lärande för att förse dig med en komplett förståelse för skönhet och hälsa. Efter avslutad kurs kommer du att vara förberedd för en karriär som hårstylist, hårtekniker, make upartist eller salongsägare. Hårstylistutbildningen innehåller: • Teoretiska kunskaper, grunden till din utbildning • Praktisk erfarenhet, användandet av dina kunskaper. • Professionella kunskaper inom företagande, viktigt för din framgång Följande ämnesavsnitt ingår i utbildningen • Hair Styling • Hair Cutting • Hair Coloring • Permanent Restructuring • Shampooing/Conditioning • Makeup Basic • Chemical Hair Relaxing/Restructuring • Chemistry • Personal/Career Development • Communication • State Rules and Regulations

Mariette Karlsson har precis avslutat steg 1 på Mirabellas frisörutbildning och ska påbörja steg 2 som består av fem månaders praktik.

Mariette Karlsson Vad har varit mest givande under utbildningen? - De flesta utbildningar har för många elever samtidigt. Den här kursen har färre elever vilket har gett mig mer personligt fokus på min egen utveckling och mina behov. Jag vill fortfarande bli bättre på att klippa och styla män och på bröllopsuppsättningar. Vad kommer du att använda din utbildning till? - Jag kommer till en början att hyra en stol för att kunna jobba mig vidare för att bli hårtekniker och jobba med TV eller själv få utbilda nya frisörer.

www.mirabella.nu

Hur har kontakten varit med lärare och andra studenter? - Jättebra, vi har en bra och rolig grupp. Lärarna är professionella och väldigt hjälpsamma. Har du hunnit bygga upp ett stort nätverk av kunder? - Ja, jag har redan byggt upp ett bra nätverk av kunder. Mirabellas salonger ligger centralt och därför har vi många drop in-kunder.


26

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

MARKVARDIG.SE

YRKESUTBILDNINGAR

Kiropraktor - ett framtidsyrke!

Söker Du ett spännande och givande yrke? Då ska Du utbilda Dig till kiropraktor. Det är ett yrke med många möjligheter och där arbetslöshet är ett främmande begrepp. Det råder stor brist på legitimerade kiropraktorer i Sverige. Idag finns det ingen möjlighet att studera i Sverige där Du får en akademisk examen. Det finns heller inte någon utbildning i Sverige som är internationellt godkänd. Skolor finns idag enbart utomlands och den närmaste ligger i Danmark. Det är en blandning av olika nationaliteter på skolorna, vilket gör att Du får vänner för livet från hela världen. Med en internationellt godkänd och akademisk utbildning i ryggen, så står dörren öppen för Dig som vill ha världen som arbetsfält, men även alla möjligheter för en fantastisk karriär i Sverige. Har Du fler frågor om kiropraktik och de olika utbildningsmöjligheterna, hör av Dig till oss i LKR. Vi stödjer Dig i Din utbildning till kiropraktor - ett framtidsyrke. Du kan också läsa mer på: www.lkr.se www.kiropraktik.se www.ryggraden.se

UTBILDA DIG TILL NAGELTERAPEUT! Att jobba med naglar är ett spännande och kreativt arbete. Efterfrågan på vackra naglar är mycket stor och efterfrågan på utbildade nagelterapeuter ökar.

Vi på Bio sculpture erbjuder flera olika utbildningar för både nybörjare och för dig som redan är nagelterapeut. Vi erbjuder ett av marknadens bästa och helt kompletta nagelsystem.

Varför Bio Sculpture Gel? Enkelt att lösa upp Nagelstärkande behandling Ger flexibla naglar

Minimal filning Permanenta färger French manicure Naturella naglar

Utbildare Malin Andersson

Utbildare Linda Eckerbom

Bio Sculpture Nails Nagelskola i Nyköping

Nytt för i höst! Utbildningar i Halmstad

För mer information gå in på vår hemsida www.biosculpture.nu eller ring oss på 011-36 66 88

Bio Sculpture Sverige AB

Sveriges ledande frisörutbildning • Pivot Point International Godkänd skola. • Godkänd skola av Frisörföretagarna. • Vår utbildning leder till Gesällprov. • Över 95% av våra elever har fått anställning.

INTERNATIONAL MEMBER SCHOOL

svenska frisörskolan www.svenskafrisorskolan.se

ann petterssonhairdesignschool www.annpettersson.se

GODKÄND SKOLA

Photo Courtesy of Design Forum by Pivot Point International, Inc

Utbildningen är godkänd av Frisörföretagarna


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR

När du läst färdigt mår alla så mycket bättre /BQSBQBUJjSEFOTOBCCBTUWjYBOEFCFIBOEMJOHTGPSNFO JOPNNBOVFMMNFEJDJOEjSEVMJOESBSTNjSUBNFEEJOBCBSB IjOEFS)jSLPNCJOFSBTIzHLPNQFUFOTJOPNPSUPQFEJTL NFEJDJONFEFYUSFNUHPELVOTLBQPNSzSFMTFPSHBOFOT TQFDJ¹LBGVOLUJPOFS4PNOBQSBQBUMjUUBSEVBOESBTCzSEB %VCFIBOEMBS EJBHOPTUJTFSBSPDISFIBCJMJUFSBSNjOOJTLPS NFEWjSLJSZHH MFEFSPDINVTLMFS %FUjSGzSWJTTPFOIlSEPDILSjWBOEFVUCJMEOJOH.FO lBOESBTJEBOLPNNFSBMMBBUUVQQTLBUUBEJOBLVOTLBQFS OjSEVjSGjSEJH

Vi berättar mer på www.nph.se. Välkommen!

/BQSBQBUIzHTLPMBO ,SjGUSJLFU" 4UPDLIPMN 5FM  ¼GBY  ¼JOGP!OQITF¼XXXOQITF

27


28

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR

INTERNATIONAL FÖR

MAKE

MAKEUP-ARTISTER.

UP

CENTER

VI

ERBJUDER

ÄR

EUROPAS

DIG

MÖJLIGHETEN

LEDANDE TILL

SKOLA EN

UNIK

OCH ARTISTISK KARRIÄR DÄR DU HAR MODELLER, FOTOGRAFER OCH STYLISTER SOM NÄRMASTE KOLLEGOR. BEHOVET AV DUKTIGA MAKEUP-

YRKE

ARTISTER ÖKAR STÄNDIGT I TAKT MED ATT NYA MEDIER VÄXER FRAM.

KANSKE ETT

f ör d ig

Tel: 08-588 322 02 Fax: 08-588 322 09

International Make Up Center startade i Sverige men finns idag representerad runtom i övriga Europa och branschen känner till vår höga internationella standard. Besök gärna vår hemsida för mer information och adresser till din närmaste skola. Just nu har du även möjlighet att besöka lärarledda lektioner där du kan ställa frågor till både elever och lärare. Boka via info@internationalmakeupcenter.se

info@internationalmakeupcenter.se

www.internationalmakeupcenter.se


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET/HOGSKOLA Education is the most powerful weapon which you can use to change the world

Nelson Mandela

Universitet & Högskola

29

Livet som student

Text: Hanna Nilsson, 24

"För ganska exakt två år sedan packade jag en väska och åkte till Kalmar på vinst och förlust. Jag bytte en småstad i Smålands mörkaste skogar mot en större stad med havsluft och kullersten. Och jag har inte ångrat mig en enda gång. Att plugga på gymnasiet och att plugga på högskola är två helt olika saker. På gymnasiet har du förvisso valt ditt program men oftast får du även andra ämnen på köpet som du kanske inte är så intresserad av. Plugga vidare gör du ju för att du vill och för att det handlar om något du är intresserad av. Och just det att få ägna sig åt något man är intresserad av på heltid med människor som delar ens intresse är lyx. Dessutom får du med all säkerhet nya vänner, många kanske blir vänner för livet. Du lägger upp dina dagar precis som du själv vill, oftast har du ju bara några timmars föreläsning per dag. Men visst finns det baksidor också; den knappa ekonomin, planeringen för att ha mat i kylskåpet och tentaperioder.

”Nollningen var en perfekt start på mitt liv som student. Hela klassen hade jättekul ihop.” ”Jag trivs med självstudier och frihet under ansvar.” ”Att skriva en tenta är inte så läskigt som många säger, bara man är väl förberedd.”

De senaste två åren har jag lärt mig otroligt mycket, främst om mig själv. När jag flyttade hemifrån, lärde jag mig att klara mig själv, med allt vad det nu innebär. Jag har lärt mig att jag faktiskt klarar mycket mer än jag tror och även att jag kan flytta till en nya stad utan att känna i princip någon och ändå skapa en ny umgängeskrets.

I Sverige finns det idag 36 statliga universitet och högskolor, där kan man läsa antingen en hel utbildning (program) eller fristående kurser. Termen ”högskola” omfattar både universitet och högskolor som har rätt att utfärda en examen på högskolenivå. Ofta använder man uttrycket akademisk utbildning när man talar om utbildning som ges vid universitet och högskolor.

Visst var det lite kämpigt i början. När jag kom till Kalmar stod jag fortfarande bara som reserv till min utbildning, men redan samma dag som uppropet ägt rum fick jag telefonsamtalet jag väntat påjag var antagen. Plötsligt var det mycket som skulle ordnas. Det som skulle varit några dagar i en kompis etta blev till två veckor innan jag hittade en lägenhet i andra hand en bit från stan.

All högskoleutbildning bygger på kurser. Även programmen är hopsatta av kurser. Ett program är oftast mellan 3-5 år långt, kurser kan vara på allt från 5-20 veckor. Antagning sker i huvudsak på betyg eller högskoleprovsresultat. Universitetsutbildningar är avgiftsfria och studiemedelsberättigande och leder fram till en examen. Man söker till universiteten den 15 oktober och 15 april via www.studera.nu.

Den första tiden på högskolan var lite ängslig. Mycket nytt och oro inför tentor och föreläsningar. Behövde jag läsa alla böcker som läraren pratade om? Vad skulle egentligen komma på tentan? Hur mycket behövde man plugga till en tenta?

För att få studera på högskolan måste du ha vissa förkunskaper. Förkunskapskraven kallas för behörighetskrav. Det finns två typer av behörighet: - Grundläggande behörighet För all högskoleutbildning krävs grundläggande behörighet, vilket innebär slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program på en gymnasieskola med lägst betyget Godkänd på 90 % av kurserna. Grundläggande behörighet kan även fås genom att man läser in gymnasiet på komvux eller motsvarande utbildning på folkhögskola. - Särskild behörighet Utöver den grundläggande behörigheten kräver de flesta utbildningar ytterligare förkunskaper – särskild behörighet. Den kan till exempel vara att du har läst Ma E eller Eng C.

Men allt det där löste sig. Efter ett tag lugnade jag ner mig och insåg att det faktiskt finns något som heter omtentor. Och det tog inte lång tid innan jag hittade lika bra på skolan som i min egen ficka.

Studera datateknik

på Norra Station i Hässleholm Flera av Högskolan Kristianstads datateknikutbildningar är förlagda till Norra station i Hässleholm. På Norra station bedrivs utbildningar i nära samarbete med näringslivet. Lokala och regionala företag inom teknik, it-, mobil-, musik och upplevelseindustrin ger goda möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Jag är övertygad om att de positiva sidorna med att plugga vidare väger upp de mindre bra. De senaste två åren har inneburit mycket lycka och glädje. Med bara ett år kvar i Kalmar undrar jag vart tiden tog vägen och avundas de nya studenterna jag möter när de vilset tar sig fram över kullerstenarna på sina cyklar."

Malin Nilsson, 24 år

Datasystemutvecklingsprogrammet Systemutvecklare, WM-data i Malmö "Just nu är arbetsmarknaden för nyutexaminerade systemutvecklare väldigt bra, säger Malin Nilsson på WM-data. Kort tid efter min examen på Datasystemutvecklingsprogrammet vid Högskolan Kristianstad fick jag jobb som systemutvecklare på WM-data i Malmö."

Vi erbjuder dig ingenjörs- och kandidatutbildningar inom data och ljud - områden som sätter fokus på entreprenörskap, innovation och utveckling. Examensarbeten och praktik på företag skapar möjlighet till anställning. Norra station är en mötesplats i Hässleholm med företagshotell, utbildningslokaler, studentbostäder och restaurang, som ligger centralt bara ett stenkast från järnvägsstationen. Med tåg reser du enkelt till Kristianstad, Helsingborg, Lund och Malmö. Öresundståget tar dig till Köpenhamn på mindre än två timmar.

www.norrastation.nu


30

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET/HOGSKOLA På väg till jobbet som civilekonom? Hedvig Blext är 25 år och läser ekonomi på sitt tredje år. Hon valde ekonomi för att det är brett och ger möjligheter till utveckling inför framtiden. Valmöjligheterna är stora. Efter knappt ett års studier såg hon en annons om studerandemedlemskapet i Civilekonomerna och valde att gå med. Varför valde du att gå med i Civilekonomerna? – Jag är medlem därför att jag tror att det är det fackförbund som bäst kan hjälpa mig i mitt framtida yrkesliv som civilekonom. Du som snart ska ut i arbetslivet, var det någon specifik tjänst som lockade? – Lönestatistiken är viktig. Framför allt på grund av att det känns svårt att själv uppskatta vad man är värd när man är nyexaminerad, och för att man inte vågar ställa för höga krav när man inte har någon större erfarenhet. Att ha tillgång till den statistiken när jag ska ut i arbetslivet kommer att vara viktigt. – Vidare tycker jag att den nya tjänsten Arbetslivskontakt är ett spännande initiativ. Vi har ingen praktik på ekonomprogrammet, så det är sällan man kommer i kontakt med personer från näringslivet som man kan rådfråga. Därför är det en tillgång att man nu har möjligheten att vända sig till en erfaren person som kan svara på alla stora och små frågor som man har.

Har din kreativitet hållit dig vaken i natt igen? Är du en av de många som begåvats med en kreativ kraft som aldrig sinar? Tycker du om att påverka ditt liv och leda utveckling i en riktning som du själv väljer? Kanske bor det en entreprenör i dig? I så fall ska du nu läsa extra noga. I Västervik startar Entreprenörsakademin, det första i sitt slag i Sverige, som innefattar utbildningar på olika nivåer inom entreprenörskap. Från och med hösten 2008 startar en ettårig magisterutbildning på Högskolecentrum i Västervik med tillgång till riktiga företagsledare och entreprenörer som mentorer! Vad som mer händer fram till dess i form av spännande seminarier och aktiviteter kan du läsa mer om på www.entreprenorsakademin.com Resterande högskoleutbildningar i Västervik finner du på www.hogskolan.vastervik.se Mål 2 Södra

Europeiska Unionen EG:s Strukturfonder

SMÅLAND REKLAMBYRÅ

Vad finns det i övrigt som en snart färdig civilekonom bör kolla upp? – CV-granskning är också något som jag tycker är värdefullt då jag ska ut i arbetslivet. Företag får ständigt så pass många ansökningar att det är en fördel om man kan lära sig att skriva ett CV på ett sätt som sticker ut. Civilekonomerna kan hjälpa till med även detta.


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET/HOGSKOLA Succé för Språkvetarprogrammet

31

vid Uppsala universitet redan vid start Ett nytt kandidatprogram för språkvetare har startat vid Uppsala universitet. 218 personer har sökt Språkvetarprogrammet som har plats för endast 35 studenter! Carolyn Abercombie är en av de 35 antagna studenterna och hon är väldigt glad att få börja studera på programmet. - Det är en jättebra idé att starta ett program för språkvetare. Visst kan man plocka ihop kurser till en examen även utanför programmet genom att läsa fristående kurser, men jag känner en trygghet i att det finns en given struktur och tydliga ramar. Man är inte ensam i sina val utan får vägledning och stöd från start till mål. Dessutom är det lättare att få kompisar när man läser inom ett program, säger Carolyn. Det nya Språkvetarprogrammet är ett treårigt kandidatprogram med stor frihet för studenterna att välja bland universitets breda språkutbud. Programmet ger en bred bild av världens språk och fördjupade insikter och färdigheter i minst ett huvudspråk. Inom programmet finns även möjlighet att vistas utomlands under en termin genom något av språkvetenskapliga fakultetens utbytesprogram.

Det speciella med programmet är att du som student skall komma i kontakt med en språkvetares oerhört breda och skiftande arbetsfält. För att ge exempel på möjliga tillämpningsområden för språkvetare startar under hösten en seminarieserie med inbjudna gäster som har språket som yrke. - Redan under första terminen kommer studenterna att göra studiebesök på arbetsplatser, berättar Karine Åkerman Sarkisian som är programsamordnare. Jag vill att språkvetarstudenterna så tidigt som möjligt skall få kontakt med arbetslivet. Det är oerhört viktigt för då har de lättare att identifiera sitt framtida yrke och därefter utforma sin utbildning. Våra studenter kommer att få träffa företrädare för yrkeskategorier från olika delar av samhället. Första terminen gästas programstudenterna av representanter för Norstedts förlag, Läkare utan gränser, Språktidningen m.m. Vi vet att de som har språk med i en universitetsexamen får arbete i högre utsträckning än andra.

Carolyn Abercombie

program & kurser

Gotland - SFS studentkommun 07/08 Arkeologi Biologi Byggnadsvård Coastal Zone Management Datorkommunikation Energiteknik Engelska Etnologi Filosofi Företagsekonomi Geografi Geovetenskap Gestaltning i konvergerande medier Historia Idé- och lärdomshistoria Industriell design Juridik Konstvetenskap Kulturhistoria Kulturvetenskap Kvalitetsteknik Ledarskap och organisation Matematik Nationalekonomi Osteologi Pedagogik Programvaruteknik Ryska Samhällsgeografi Spelutveckling Turismvetenskap

Erik Lundqvist, 24 Läser programmet Manus- och konceptutveckling för film

Vad är bäst med utbildningen? "Utbildningen är unik, den utvecklas fortfarande och blandar bra mellan teori och praktik. Det är ett skönt skrivklimat på ön. Du får träffa en hel del bra kontakter under utbildningen – och kontakter är det viktigaste inom branschen." Hur använder du utbildningen i framtiden? "Jag har utvecklats som dramaturg /manusförfattare. Det här är en utbildning som ger kunskap om hur du skapar, sen är själva skapandet ju en personlig process."

Turismekonomi – en unik kombination Vill du jobba som VD för ett reseföretag, key account manager på ett hotell, ekonomiansvarig för ett stort event, platschef hos en researrangör eller kanske som marknadsansvarig på en resebyrå? Med en internationellt eftertraktad examen från vårt turismekonomprogram på Handelshögskolan BBS i Kalmar, har du mycket goda förutsättningar att få arbeta med ekonomi eller marknadsföring inom turismbranschen. Turismnäringens uppgift är att skapa förutsättningar för berikande och lustfyllda upplevelser samt att möjliggöra möten mellan människor. För detta krävs förmåga att avläsa ekonomiska trender, upptäcka möjliga marknader och utveckla produkter. Detta gör man genom att utnyttja samhällets resurser ekonomiskt, effektivt och lönsamt! Vill du vara med och lära dig detta redan våren 2008? Mer information om Handelshögskolan BBS och Turismekonomprogrammet finner du på www.bbs.hik.se Sök senast 15 oktober.

Det är viktigt att studera vid en högskola med en studentkår och i en kommun där alla engagerar sig för dig och din framtid.

På Gotland samarbetar högskolan, studentkåren och kommunen för att skapa en utbildning med mycket hög kvalitet men också för social miljö, bostäder, ekonomi, kultur och nöjen, det vill säga sådant som gör livet meningsfullt och spännande vid sidan av studierna. För detta arbete har vi fått Sveriges Förenade Studentkårers utmärkelse "SFS Studentkommun 07/08" – de tycker att vi är bäst i landet på att ta hand om våra studenter!

visste du att...

• Mer än hälften av våra studenter läser nätbaserat • När Högskolans spelutbildning arrangerade Gotland Game Award ville danska och holländska spelutvecklingsföretag rekrytera alla studenterna - genast • Vi i år inviger ett helt nytt studentcentrumhus

Kontakt: www.hgo.se info@hgo.se 0498 29 99 00

Per-Johan Nilsson

Turismekonomprogrammet

"Av de turismutbildningar som finns i Sverige var den i Kalmar mitt förstaval, dels för högskolans långa erfarenhet inom turism och dels för att det fanns goda möjligheter till utlandsstudier. Dessutom är turismekonomi en mycket intressant kombination då turismvetenskap och ekonomistudier i stort sett går hand i hand. Mitt första intryck av BBS var mycket positivt, då lokalerna är välvårdade och personalen här är sympatisk och tillmötesgående. Det tog inte lång tid innan man kände sig som hemma, varken i Kalmar som stad eller på BBS. Jag visste inte att Kalmar är en utpräglad studentstad men det blev bara till en positiv överraskning för mig. Studentlivet här är verkligen levande!"

visste du att...

• Vi har mer än 60 Partneruniversitet världen över för dig som vill studera utomlands • På BBS får alla studenter en praktisk koppling till näringslivet via vårt Partnerprogram


32

Hela denna bilaga 채r en annons fr책n www.studentum.se

UNIVERSITET/HOGSKOLA


Hela denna bilaga 채r en annons fr책n www.studentum.se

UNIVERSITET/HOGSKOLA

33


34

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR VUXENUTBILDNING/KOMVUX The whole purpose of education is to turn mirrors into windows Sydney J. Harris

Vuxenutbildning/Komvux ”Att få möjligheten att komplettera mina gymnasiebetyg är jättebra. Sen ska jag söka vidare till någon högre utbildning.” ”Det som är bra med komvux är att man kan anpassa det ganska mycket, om man vill läsa på dag- eller kvällstid till exempel.” Den kommunala vuxenutbildningen, Komvux, heter idag bara Vuxenutbildning. Detta eftersom kommunerna har rätt att lägga ut utbildningarna på entreprenad till fristående skolor. Till Vuxenutbildning har du som är över 20 år möjligheten att söka för att komplettera med kunskaper du saknar från grundskolan eller gymnasiet. På gymnasienivå följer vuxenutbildningen samma läroplan och kursplaner som gymnasieskolan. Studietakten och antalet ämnen liksom kombinationen av dessa kommer du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare fram till genom att ni tillsammans gör en individuell studieplan. Studier på vuxenutbildning är avgiftsfria och studiemedelsberättigade. Under Vuxenutbildning finns också ofta kortare yrkesutbildningar, så kallade påbyggnadsutbildningar. Utbudet varierar från kommun till kommun. Påbyggnadsutbildningar kan vara inom till exempel ekonomi, data/IT, vård eller barn och fritid. Vill du veta mer om vuxenutbildning ska du vända dig till din egen kommun. Titta på kommunens hemsida under rubriken vuxenutbildning.

Byggare - ett framtidsyrke Behovet av yrkeskunniga bygg- och anläggningsarbetare till byggindustrin är mycket stort inom de närmaste åren.

Malin Rang

Utbildningsföretaget ByggSoft har funnits i Skövde sedan 1986. Basen i verksamheten är grund- och fortbildning inom följande byggyrken: • Träarbetare • Betongarbetare • Murare • Plattsättare • Golvläggare • Anläggningsarbetare Vi har kontinuerlig intagning och varje deltagare har sin egen studieplan. Tiden för en grundutbildning varierar mellan 24 och 40 veckor. Arbetsplatsförlagd utbildning/praktik finns med som ett naturligt inslag i utbildningen. Du kan gå en utbildning på ByggSoft antingen genom Arbetsförmedlingen (om du är eller riskerar att bli arbetslös) eller KomVux. Utbildning genom KomVux är CSN-berättigad. Kommunala vuxenutbildningar på andra orter kan oftast köpa en utbildning av ByggSoft med KomVux i Skövde som huvudman (interkommunal utbildning).

visste du att:

• De närmaste tio åren kommer ca 70 000 byggare att gå i pension • 93 % av ByggSofts byggelever har jobb efter avslutad utbildning Är du intresserad av ByggSofts utbildningar är du välkommen att kontakta oss: ByggSoft Växel 0500-47 68 00 Rune Nygren 0704-44 08 02 eller 0500-47 68 00 Margareta Dahlenborg 0704-44 08 03 eller 0500-47 68 00

Plattsättare, Karlstad "Jag har känt mig väl mottagen på skolan och haft tur att träffa bra kompisar och kunnat göra kul saker på fritiden. Första veckorna är det en del teori och då kan man ju sitta hemma och läsa om man vill jobba undan den delen. Men sedan känns det mer som ett arbete att gå på ByggSoft. På fritiden är man hemma eller hittar på något annat. Det är inte så mycket tänkande utanför skoltid om man säger så."

ByggSoft

Tid över?

- Vi har över 800 kurser för din fritid V  ... ...  ...  ...  V  

Dans, Dykning, Foto, Navigation & Segling, Jägarexamen, Språk, Sport, Studiekurser, Temaresor, m.m.

www.kurser.se

www.gymnasium.se


35

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

VUXENUTBILDNING/KOMVUX YRKESUTBILDNINGAR En studievärld av möjligheter

- Med ett kurs- och utbildningsutbud bestående av såväl yrkesinriktade utbildningspaket som fristående kärnämneskurser och kompetenshöjande kurser vore det förvånande om du inte hittade något på JENSEN komvux som passar dig och som hjälper dig att nå dina framtidsmål, säger Karin Hallendal, enhetschef för JENSEN komvux. Att du dessutom kan välja fritt om du ska studera på distans eller i klassrum eller kombinerat gör valmöjligheterna oändliga! Ekonomiassistent, Nyföretagare, Nätverkstekniker och Webbredaktör är några av de femton utbildningar som tagits fram i samarbete med näringslivet i syfte att leda till arbete. Flertalet av lärarna är yrkesverksamma inom den bransch de undervisar i parallellt med sitt undervisningsuppdrag hos JENSEN. Det bidrar till en levande och ständigt aktuell utbildning. Att lärarna är uppskattade av sina deltagare visar det genomsnittsvärde, 4,6 på en femgradigskala, som är resultatet av den senast genomförda lärarutvärderingen. Som deltagare hos JENSEN komvux får man tillgång till den pedagogiska lärplattformen, JENSEN online. JENSEN online gör det möjligt att studera oavsett var i världen du befinner dig och under vilken tid på dygnet som helst. Undervisningen ges i form av lektioner som publiceras på plattformen och via våra kursforum kommunicerar man med lärare och andra deltagare. - Våra kurser och utbildningar ger naturligtvis de sakkunskaper som behövs för högre studier eller för att lyckas i yrkeslivet, men än viktigare är det förhållningssätt till kunskap som vi vill förse våra deltagare med, säger Karin Hallendal, och avslutar med sitt favoritcitat ”Om man ger en människa en fisk är hon mätt för dagen, om man lär henne fiska är hon mätt hela livet”.

Efter fullföljd kurs ges deltagarna behörighetsgivande betyg och efter slutförd yrkesutbildning utfärdar JENSEN komvux ett utbildningsdiplom som har hög status i näringslivet. Klassrumskurser JENSEN vuxenutbildning har länge varit kända som en utmärkt distansanordnare av gymnasial vuxenutbildning. Från och med höstterminen 2007 erbjuder JENSEN komvux även kärn- och karaktärsämnen som klassrumsförlagd undervisning, berättar Karin Hallendal stolt. I de helt nyrenoverade lokalerna på Södermalm i Stockholm anordnas bland andra kurserna Engelska A-B, Matematik A-C, Svenska som andra språk A-B och Religionskunskap. I lokalerna erbjuds, för både distans- och klassrumselever, föreläsningar och workshops i studieteknik, praktisk retorik, mental träning och i att söka arbete. JENSEN online är tillgänglig även för deltagare som valt en klassrumskurs vilket gör att man kan få sina frågor besvarade även utanför lektionstid.

"

Om man ger en människa en fisk är hon mätt för dagen, om man lär henne fiska är hon mätt hela livet."

Utbildningar och kurser utöver det vanliga UTBILDNINGAR Internationell företagare, Ekonomiassistent, Innesäljare, Mäklarassistent, Webbredaktör, Personaladministratör, Nätverkstekniker, Eventkoordinator med flera. KURSER I KLASSRUM Svenska som andra språk A-B, Engelska A-B, Lokala nätverk, Programhantering, Religion A, Naturkunskap A, Matematik A-C, Datorkommunikation med flera. KURSER PÅ DISTANS Försäljning och service, Samhällskunskap A-C, Marknadsföring, Konferens och reception, Matematik A-E, Företagsekonomi, Mediekommunikation med flera.

Gymnasial nivå, lärare från näringslivet och yrkeslivet, distans/klassrum, kostnadsfria, berättigar till studiemedel, yrkesorienterande, ger betyg och/eller diplom.

www.jensenvuxenutbildning.se 08-450 22 30

JENSEN education VINNARE AV STOCKHOLMS STADS KVALITETSPRIS


Pilot utbildning! DIN MÖJLIGHET ATT BLI PROFESSIONELL PILOT I SVERIGE OCH EUROPA

North European Aviation Resources har utbildat professionella piloter sedan 1989, och från juli 2001 utbildat piloter i linje med de nya gemensamma europeiska certifikatbestämmelserna, JAR FCL. Vår partner i USA är North American Institute of Aviation, som har utbildat skandinaviska piloter sedan 1972. NEAR är den enda Flygträningsorganisationen i Europa som är godkänd av Norska CAA till att erbjuda en komplett pilotutbildning genom ett ATPL Integrerat program, där studenterna uppehåller sig två år i USA under utbildningen. Om du överväger en komplett pilotutbildning efter den erkända ATPL integrerade modellen, utan någon tidigare erfarenhet, eller en modulär kurs mot ditt första trafikflygarcertifikat Commercial Pilot och Instrument Rating, Multi Crew Cooperation, ATPL teori eller Typerating på Beech 200, så är NEAR det bästa och säkraste valet för din karriär som pilot i Europa. Vid NEAR har vi 4 intagningar av flygelever varje år; januari, arpil, august och november.

NEAR

4 NAIA

ansök online godkänd av CSN

Telefon + 47 70 18 93 00 Inkluderat i utbildningen 4 Europeiska och Amerikanska

trafikflygcertifikat

4 Upptill 2000 timmar med

erfarenhet som pilot

4 Lägenhet i USA og internat

i Norge under utbildningen

4 Förberedelse till din första

jobb som pilot i Europa

4 Möjlighet för jobb i NEAR

efter färdig utbildning

Fax +47 70 18 93 01

www.nearas.no

Email: post@near-as.no

ÄR DRÖMYRKET FORTSATT EN DRÖM ? - NEAR GÖR DRÖMMEN TIL VERKLIGHET -

Varje år utbildar NEAR 36-48 trafikflygare genom sin modell med bakgrund i en komplett Pilotutbildning efter den erkända ATPL Integrerade modellen. Studenterna har genomgått nödvändiga antagningsprov och tester. En av våra studenter från 2001, som var färdigutbildad 2003 - Andreas Langlo - startade sin karriär vid NEAR och NAIA, och fortsatte sedan sin karriär som professionell pilot i SkyEurope, bara en kort tid efter att han blev färdig med utbildningen.

“Drömmen om att bli pilot har alltid varit där. NEAR och NAIA gjorde det möjligt för mig att få mitt första jobb som Professionell Pilot, bara 4 månader efter att jag var färdig med utbildningen.“ - Andreas Langlo, styrman i Norwegian Trafikflygutbildningen vid NEAR är den enda integrerade flygutbildningen i skandinavia som ger studenterna praktik under själva utbildningen, något som medför att de flesta kan gå direkt ôver till de bästa flygjobben runt i Europa, efter att utbildningen är avslutad. Det finns ett ökat behov av trafikflygare i Sverige och Europa, något som också betyder att det är mycket fördelaktigt att starta en utbildning till trafikflygare just nu. NEAR har också behov för kvalificerade piloter och därför finns möjlighet att få jobb vid NEAR efter fullgjord och godkänd utbildning. Nästa möjlighet för att genomgå antagningsprov är den 6. november 2007 eller i januari 2008. Vårt antagningsprov kommer att anordnas i flygskolans lokaler på Ålesunds flygplats på Vigra. Testerna som genomförs tar hela dagen. Det är också möjligt att delta senare efter överenskommelse. Vi vill därför bjuda in just dig till NEAR. Skolan kommer att stå för dina resekostnader om du startar i en av årets klasser. När du kommer på antagningsprov kommer vi också ta en tur i vår flygsimulator. Aktuella dagar för antagningsprov visas alltid på våra websidor www.nearas.no. Ansök nu, och var med på nästa antagningsrunda och du har tagit första steget mot att bli professionell pilot i Sverige och andra länder i Europa!

Bli en del av den bästa pilotutbildningen som erbjuds i Europa!

Ole Pedersen, Accountable Manager

Profile for Studentum.se

Studentumguiden hösten 2007  

Studentum ger ut StudentumGuiden, som är en lättöverskådlig och heltäckande ubildningsguide. För att göra StudentumGuiden lättläst är den in...

Studentumguiden hösten 2007  

Studentum ger ut StudentumGuiden, som är en lättöverskådlig och heltäckande ubildningsguide. För att göra StudentumGuiden lättläst är den in...

Profile for studentum
Advertisement