Page 1

Mars - September 20 09

Våga ta steget mot en ny framtid StudentumGuiden är fylld med information om massor av spännande utbildningar för att inspirera dig att ta steget mot något nytt. Att utbilda dig är en möjlighet att påverka ditt liv och därmed din framtid. Alla utbildningar på JENSEN education ger dig de viktigaste kunskaperna samtidigt som de bidrar till din personliga utveckling, oavsett om du har valt en KY-utbildning eller en komvuxkurs på distans. Läs mer om JENSEN på sid 12 och 26.

Gör din passion till ditt yrke Efter utbildningen till personlig tränare hos The Academy lever Niclas Schaub på sin passion för träning och hälsa. The Academy är en etablerad utbildningsorganisation vars utbildningar har kommit att väga tungt inom träning, kost och hälsa.

Läs mer om Niclas och utbildningen på The Academy på sid 31

Så fixar du MVG Madelene Zander, lärare i engelska och psykologi på InfoKomps vuxenutbildning, ger dig fem viktiga tips för att nå MVG när du studerar på nätet. De flesta tipsen kan du använda även vid studier på plats i klassrum.

Läs mer om InfoKomp och om hur du också kan nå MVG, på sid 27

Studera mode i London Tillhör du de tjejer och killar som drömmer om en karriär inom mode och design? Då är du inte ensam. Tjugofemåriga Stephanie Lenormand satsar allt för att nå dit hon vill. Målet är att arbeta på ett stort modehus.

Läs mer om Stephanie och utbildningen på AIU London på sid 23

Välkommen till Värmland Genom att studera på folkhögskolan får du en utbildning eller kurs som du har nytta av, antingen i dina fortsatta studier eller som en förberedelse för framtida jobb. Men det stannar inte där...

Läs mer om folkhögskolorna i Värmland på sid 17

Bli frisör på riktigt Ditt drömyrke blir verklighet och du får möjlighet att utveckla dina kreativa och skapande sidor. Frisörcentrums utbildning är godkänd av Sveriges Frisörföretagare, SFF och Handels. Studiestöd från CSN! Nya fräscha lokaler i Falun och Bromma.

Läs mer om Frisörcentrums utbildningar på sid 31


2

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

UNIVERSITET & HÖGSKOLA

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

- det finns ungefär 40 statliga universitet och högskolor i Sverige - man kan läsa antingen en hel utbildning (program) eller fristående kurser. Program är oftast 3-5 år långa, kurser kan vara allt från 5 till 20 veckor långa - antagning sker i huvudsak på betyg (minst grundläggande högskolebehörighet krävs) eller högskoleprovsresultat - avgiftsfria och studiemedelsberättigande - man söker till universitet/högskolor den 15 oktober och 15 april via www.studera.nu

SID 4-7

KY-UTBILDNING

- KY-utbildningarna är kostnadsfria och studiemedelsberättigande, är oftast 1-3 år långa och leder till en kvalificerad yrkesexamen - nära samarbete med näringslivet och andra utbildningsanordnare, som exempelvis högskolor. Är anpassade för att möta näringslivets behov på arbetskraft. - 1/3 av utbildningen består av arbetsplatsförlagda perioder, sk LIA. - ansökan görs till respektive KY-utbildare/skola, grundläggande högskolebehörighet krävs oftast, ibland även speciella förkunskaper - hitta en KY-utbildning som passar dig på www.kyutbildningar.se

SID 8-15

FOLKHÖGSKOLA

- det finns 148 folkhögskolor i Sverige och ansökan görs till respektive folkhögskola - inte bunden till traditionella ämnen eller kursplaner. Arbetar ofta med temastudier och projektarbeten - även studieförberedande kurser, ofta kallade Allmän kurs, efter vilken man kan få grundläggande behörighet för högskolestudier - finns inom en mängd områden, allt ifrån dans och konst till vård och pedagogik - oftast avgiftsfria och studiemedelsberättigande

SID 16-20

STUDIER UTOMLANDS

- välj mellan en kortare språkkurs, en termin på universitet eller en hel utbildning utomlands - du kan åka på egen hand (free mover), genom ett utbytesprogram vid ett svenskt universitet eller ta hjälp av en utlandsstudie- eller språkreseförmedlare - språkkurser längre än 3 veckor inom Europa är studiemedelsberättigande. Om språket inte pratas i Europa får du studiemedel för språkstudier även utanför Europa - kontakta CSN för att få veta om skolan du vill studera på är CSN-berättigad - hitta utlandsstudier på www.plugga-utomlands.se och språkresor på www.sprakresa.se

SID 21-25

VUXENUTBILDNING

- du måste vara över 20 år för att kunna komplettera kurser du saknar från grundskolan eller gymnasiet på Komvux - det finns även kortare yrkesutbildningar, så kallade påbyggnadsutbildningar inom till exempel ekonomi, data/IT, vård eller barn och fritid - avgiftsfria och studiemedelsberättigande - vill du veta mer om vuxenutbildning ska du vända dig till din egen kommun - hitta vuxenutbildning på www.komvuxutbildningar.se

SID 26-27

YRKESUTBILDNING

- många yrkesutbildningar drivs av privata utbildningsföretag som ordnar kurser och utbildningar inom många områden och på olika nivåer - privata utbildningar har ofta någon form av kursavgift och man får oftast inte studiemedel från CSN, men det finns undantag - andra typer av yrkesutbildningar finns också via ex folkhögskolor vilka ofta är studiemedelsberättigande - antagningskraven samt ansökningsdatum varierar och ansökan skickas till respektive skola - hitta yrkesutbildningar på www.yrkesutbildningar.se

SID 28-31

daniel Varför universitet/högskola?

Av någon anledning var det som om det redan var bestämt åt mig. Jag visste att jag ville plugga på KTH. Jag ville ha en gedigen och kvalificerad utbildning på högsta nivå.

Vad är det bästa med högskoleutbildning?

Friheten och att ständigt utmana sig själv. Det mest inspirerande är att man ganska snabbt konstaterar att man klarar av att lösa mycket svårare problem än man först trodde. På högskolan eller universitetet samarbetar man även väldigt mycket i olika grupprojekt där man lär sig mycket om sig själv samt hur det är att jobba med ett svårlöst problem. Man inser hur viktigt det är med gruppdynamik, EQ samt social kompetens i allmänhet. Man måste kunna ta åt sig andra människors kunskap och göra den till sin egen.

Har du några tips till den som ska börja studera?

Fundera och läs på så mycket du kan om den utbildning du ska gå så att du vet hur du ska få ut mest av din utbildning. Det ger dig ett oerhört försprång när du ska ut på arbetsmarknaden. Detta kan handla om allt ifrån att välja rätt valfria kurser till att ha ett meningsfullt studieuppehåll eller plugga ett tag utomlands.

jennifer Varför KY-utbildning? Att läsa en KY-utbildning kändes som ett ganska självklart val eftersom det är en verklighetsförankrad utbildning som är utformad efter det marknaden efterfrågar, med föreläsare direkt från näringslivet. Du får grymma verktyg i handen som gör att du kombinerat med de färska kunskaperna alltid är "up to date". Du börjar redan i skolan att knyta kontakter när du får jobba med och mot företag.

Vad är det bästa med att läsa en KY-utbildning? Det absolut bästa med KY är LIA:n och kontakterna du får redan under skolgången. Att praktisera de saker man lärt sig istället för att bara sitta med näsan i böckerna gör att man får en extra morot och hela tiden vill utvecklas då man ser resultaten ganska snabbt. Genom föreläsarna börjar man knyta kontakter och redan där bilda sig ett eget nätverk vilket är viktigt när man kommer ut i arbetslivet.

Vilka tips har du till den som ska välja utbildning? Den här utbildningsdjungeln gör att det blir jättesvårt att välja. Men mitt tips är att följa ditt hjärta och gör något du brinner för. Du måste våga för att vinna!

erik Varför folkhögskola?

Jag ville fördjupa mina praktiska och teoretiska kunskaper inom mitt musicerande och då tyckte jag att folkhögskola verkade vara det lämpligaste alternativet.

Hur är det att studera på folkhögskola?

Att studera på folkhögskola är inspirerande och givande både musikaliskt och personligt. Det som jag tycker om mest är den kreativa kraften som finns hos elever och lärare, viljan att tillsammans lära sig och utforska nya områden. Där själva processen är det viktiga och inte det färdiga materialet. Det är en stimulerande miljö både studiemässigt och socialt. Det sociala är minst lika viktigt och utvecklande som mitt musicerande, och ibland önskar jag att tiden var längre för det är svårt att hinna med allt som jag vill på ett dygn.

Några tips till den som funderar på folkhögskola?

Välj folkhögskola! Jag tror inte du hittar en bättre plats att upptäcka och utveckla saker om dig själv. Det är ett grymt bra tillfälle att knyta massa nya och bra kontakter. Jag ångrar inte en dag att jag sökte till folkhögskolan.

joachim Varför plugga utomlands? Jag ville förbättra mina språkkunskaper, träffa nya intressanta människor och få ett miljöombyte. En utlandserfarenhet har också väldigt stor konkurrensfördel när man söker jobb, vilket jag redan har fått bekräftat.

Vad är det bästa med att läsa utomlands?

Man växer otroligt mycket som person och upptäcker dolda talanger som man inte tror man hade, då man måste klara sig själv. Man lär sig om andra kulturer och lär känna nya personer. Det är en erfarenhet som jag kommer ta med mig livet ut och jag skulle ångra mig om jag inte hade fått denna möjlighet.

sofie Varför vuxenutbildning?

Jag ville läsa upp ett par betyg från gymnasiet samt läsa några kurser som inte ingick i det program jag läste på gymnasiet.

Varför yrkesutbildning?

Visst var det tufft att hoppa på en privat yrkesutbildning till frisör som dessutom kostade en hel del, men jag visste vad jag ville bli och då satsade jag på det till 100%.

Vad är det bästa med att Vad är det bästa med att läsa läsa en vuxenutbildning? Det bästa med att välja att en yrkesutbildning? läsa gymnasiala kurser via vuxenutbildning är att det oftast finns möjlighet att välja mellan lektioner i klassrum och distansutbildningar. För mig var det perfekt att kunna kombinera jobb med mina studier, jag valde att kombinera några kurser med lärarledda lektioner och några på distans.

Har du några tips till den Har du några tips till den som som ska börja studera? Du bör vara helt säker på att ska plugga utomlands? Vänta inte med beslutet om att studera utomlands, utan gör det så fort som möjligt innan det blir för sent. Se till att åka ensam och inte med dina studiekompisar. Då växer man mer som människa och har lättare att få kontakt med nya människor. De andra utbytesstudenterna är lika nervösa och förväntansfulla som du är. Se till att tiden utomlands är en möjlighet till någonting och inte en svår utmaning. Våga prata det språk du vill lära dig från första dagen, då lär du dig allra mest.

martina

du verkligen vill studera, du behöver ha bra självdisciplin och bra motivation. Allt blir lättare om du har ett mål med dina studier.

Det bästa är att man pluggar och utbildar sig till något som man verkligen vill bli, och dessutom är det lätt att få jobb efteråt.

Tips till den som ska gå en yrkesutbildning?

Mitt bästa tips är att man ska tänka igenom sitt liv och vad man vill göra med det. Ett arbete ska vara något som man tycker är roligt att gå till, varje dag! Ställ dig frågor som: Vad vill jag bli? Var kan jag utvecklas mest? Vill jag jobba ensam, eller med andra människor? Valet till rätt yrkesutbildning är ett stort och svårt val, men för mig var det självklart att bli frisör.

Vad är det bästa med att Det bästa med att vara student? vara student? Det bästa med att vara student Det bästa med att vara student är nog friheten, att man kan välja lite när och var man vill studera. Framförallt om man studerar på distans, då kan man välja om man vill jobba samtidigt.

är att man får utvecklas och lära sig nya saker i livet. Exempelvis att klara sig på studielån. Man måste tänka till och tvingas bli mer ekonomisk. Det är ju jättebra erfarenheter man får med sig inför "vuxenlivet".


3

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

LEDARE

Satsa på det du brinner för Jag tror inte det undgått någon att finanskrisen drabbat Sverige och att vi nu är i en lågkonjunktur. Lågkonjunkturer leder ofta till att fler väljer att studera och det har vi verkligen märkt på Studentum! Studentum.se – Sveriges största söktjänst för utbildning – har aldrig tidigare haft så många studiesugna besökare som nu och många lärosäten runt om i Sverige har rapporterat om större söktryck än vanligt. Finanskris i all ära, men jag tycker att utbildning alltid är viktigt, vare sig det råder hög- eller lågkonjunktur. Läget på arbetsmarknaden kommer att se annorlunda ut när du är färdig med din utbildning, så låt inte finanskrisen avgöra vilken utbildning du väljer. Det viktigaste är att du brinner för det du planerar att studera. Att utbilda sig handlar om mer än om att få ett visst jobb efteråt. Det handlar om att förverkliga sig själv, att utvecklas som människa och att forma sin framtid. Allt du lär dig, och allt du är med om, berikar dig och ditt liv i vad du än väljer att ta dig för efter examen. När du studerar något som verkligen intresserar dig så kommer du engagera dig mer i dina studier, vilket gör studietiden ännu mer utvecklande. Om du brinner för det du studerar är därför chansen mycket större att du kommer att lyckas i din framtida karriär än om du väljer ett ”säkert” utbildningsalternativ som du inte är lika intresserad av. Studietiden blir det du gör den till. I artikeln här bredvid har vi samlat några bra tips på vad du kan göra för att få ut så mycket som möjligt av din studietid. Mitt egna tips är: Engagera dig! När jag var student engagerade jag mig i allt studentlivet hade att erbjuda; studentkåren, studenttidningen, studentradion, arbetsmarknadsdagen, institutionsföreningen, studentpuben, internationella utskottet, nollningen osv osv. På så vis fick jag prova på allt jag lärde mig i klassrummet, plus ganska mycket mer. Nu efteråt kan jag undra hur jag orkade eller hann med allt, men jag ångrar ingenting! Det jag lärde mig då är kunskaper som idag är minst lika värdefulla för mig, som de jag fick innanför skolans väggar. Så om du har bestämt dig för att börja plugga - Grattis! Det är mycket troligt att din studietid kommer att bli den roligaste och mest spännande tiden i ditt liv. Allt som återstår är att hitta en utbildning som passar just dig. Och det är just där Studentum kommer in i bilden - vi hjälper dig att hitta rätt. På vår hemsida Studentum.se hittar du över 6500 utbildningar och några av dem kan du läsa om här i Studentumguiden. Så vänd blad och låt dig inspireras. Jag vågar nästan lova att du kommer hitta något som just du brinner för! Lycka till!

Maximera studietiden - bli oemotståndlig på arbetsmarknaden Text: Susanne Hansson

Så du har bestämt dig för att plugga? Bra där! Att ta beslutet om att börja plugga är svårt. Och det kan vara ännu svårare att faktiskt bestämma sig för vad man ska studera. För att göra det lite krångligare måste du även tänka på vad som komma skall. Vad händer när din utbildning är klar? Då vill du kanske få ett jobb som är relaterat till den utbildning du läst. Det är i dagens tider inte något som gör sig självt utan det ställer höga krav på dig som person, dina erfarenheter, din utbildning och din nyvunna kompetens. Till höger hittar du några tips för hur du maximerar din studietid och gör dig oemotståndlig för kommande arbetsgivare.

Informationschef Studentum.se Ps. Om du har några synpunkter, tips eller idéer på information som du saknar i tidningen så hör av dig till oss; info@studentum.se. Om du som utbildningsanordnare skulle vilja medverka i höstens upplaga av Studentumguiden, är du välkommen att höra av dig till Channa Hirsch; channa@studentum.se.

Teamet bakom Studentumguiden våren 2009

Foto: Simon Gustafsson

Lina Eriksson Informationschef, Grafisk Formgivning

Channa Hirsch, Key Account Manager

Att ha spetskompetens inom ditt utbildningsområde är en konkurrenskraft. Se till att du har den kompetens som efterfrågas inom just din bransch.

- 5 steg till din drömutbildning Ställ dig frågor som: Vad är jag intresserad av? Vad tycker jag är roligt? Vad är mitt mål? Var vill jag vara om fem år? Vilka är mina bra egenskaper som jag skulle kunna ha nytta av på en framtida arbetsplats?

Johanna Claesson, Manager International Markets

Alla erfarenheter är bra erfarenheter. Ett extrajobb, ett ideellt arbete eller en praktikplats visar på engagemang. Ett engagemang som slår högt, ger extra klirr i studentkassan och som samtidigt ger dig arbetslivserfarenhet.

För några veckor sedan kunde man läsa om hur vi svenskar borde bli mer amerikaniserade – alltså vara mer stolta över det vi gör. Nu när du ska ut och mingla bland företag, gästföreläsare och kårfolk, se då till att våga vara stolt över det du åstadkommit. Ta och presentera dig själv för en potentiell arbetsgivare och berätta att du finns. Man vet aldrig vart det kan ta dig när studietiden är över.

Hitta rätt utbildning

Lina Eriksson

Susanne Hansson Skribent

Under din utbildning kommer det garanterat att uppstå tillfällen där du får chansen att socialisera med branschfolk, lektorer, lärare och potentiella arbetsgivare. Ta varje chans du får att lära känna nya människor och på så sätt skapa ett brett nätverk.

Linda Ohlsson Account Manager

Trivs du bäst i en stad nära havet? Uppskattar du att bo nära familj och vänner? Eller ser du fram emot att flytta till andra sidan Sverige eller kanske till och med att flytta utomlands? Vill du bo i en studentstad med gamla traditioner eller i en ung studentstad med utvecklingsmöjligheter? Dessa är frågor du kan ställa för att göra sökfältet smalare.

Det finns olika typer av utbildningar och någon av dem kanske passar dig bättre. På vänster sida kan du läsa om vad som representerar de olika utbildningstyperna och vilken av dem som passar dig bäst.

På Studentum.se kan du även läsa tidigare elevers skolkommentarer, enkelt räkna ut ditt gymnasiesnittbetyg, delta i diskussionsforum, beställa hem information om olika utbildningar, blogga om din utbildning och ställa frågor om studier.

Med mer kött på benen kan du lättare göra ett bra val. Samla därför information om olika utbildningar, yrken och branscher. Till din hjälp finns vår hemsida Studentum.se, där vi samlat information om tusentals utbildningar världen över, så att du på ett enkelt sätt ska kunna hitta en utbildning som passar just dig.

När du väl har bestämt dig för vilken utbildning som passar dina krav och intressen bäst, så är det bara att skicka in din ansökan. Ansökningsdatum och tillvägagångssätt skiljer sig beroende på vilken typ av utbildning du väljer. Kontakta skolan för att få information om ansökan och datum. Vi på Studentum önskar dig lycka till!

Avsändare: Studentum AB Torstenssonsgatan 4, 11456 Stockholm Telefon: 08-509 106 00 Fax: 08-509 106 99 www.studentum.se info@studentum.se


4

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

UNIVERSITET/HÖGSKOLA

Kiropraktor – en bristvara på dagens arbetsmarknad visar även på en ökad acceptans av kiropraktik inom den offentliga sjukvården, något som kommer leda Joakim 34, har bott i Lund större idag för att jag fått upp ögonen för till ytterligare arbetstillfällen i framdelen av sitt vuxna liv. Han är redan hur otroligt kul och stimulerande tiden. (Källa: Saco) utbildad sjukgymnast och det var det är med kiropraktisk teori, säger Efter utbildningen är det många som hans stora intresse för manuell Joakim. startar egna kliniker. Och det är precis medicin som öppnade upp för vad Joakim kommer att satsa på. kiropraktiken. Anna Robertsdotter, Höga krav på givande utbildning 24 flyttade från Los i Hälsingland till Stockholm för att läsa på Skandinaviska KiropraktorKiropraktorhögskolan. Ett steg som högskolan har en lång bakgrund var hur lätt som helst att ta. inom manuell medicin. Yrket kräver både en praktisk och teoretisk - Efter att ha gått på massagekurser kunskap, något som den femåriga på Bosön kände jag behovet av mer utbildningen givetvis tar fasta på. kunskap och fler alternativ för att Under de första åren deltar du i på bästa sätt kunna hjälpa dem en givande teoretisk undervisning med muskulära problem. Att jag medan du under det sista året - Jag har inte undersökt möjligsjälv blivit hjälpt av en kiropraktor tillbringar allt mer tid på skolans heterna till anställning ännu då vid ett flertal tillfällen, förenklade patientklinik. En praktikperiod vävs det är vanligt att man öppnar en valet ytterligare, säger Anna och även in under det fjärde och femte egen klinik. Jag kommer definitivt fortsätter. driva min egen privata klinik i året. - Genom att jag bara läste naturvetframtiden, kanske i kombination enskapsprogrammet på gymnasiet Utbildade kiropraktorer är en stor med mitt nuvarande deltidsarbete kändes det viktigt att hitta en bra bristvara på de flesta håll i Sverige som sjukgymnast på SATS Rehab. men bred yrkesutbildning som gen- och trenden kommer att hålla i sig. Jag har också lovat min blivande fru, erar jobb. Eftersom kiropraktorer tenderar som får stå ut med att jag ständigt att vara näst intill opåverkbara har näsan i en bok, att flytta till - Jag funderade ett tag på utbild- vid konjunktursvängningar be- något större, skrattar Joakim. ningen i Odense men den passade höver Skandinaviska Kiropraktorinte till 100 procent med vad jag var högskolans studenter inte oroa sig Anna går i andra tankar. Hennes bild ute efter. Jag är mycket tacksam för sin framtid. Nya forskningsrön av framtiden skiljer sig från Joakims.

Från Los och Lund till landets huvudstad.

”Möjligheten till att arbeta internationellt är stor”

- Anledningen till varför jag valde att studera kiropraktik var för att jag visste om den stora möjligheten att arbeta med idrottsskador samt att möjligheten till att arbeta internationellt är så stor. - Drömmen är att skapa en stor mottagning med ett specialiserat team. Här ska andra yrkesgrupper samlas under samma tak så att patienten får den allra bästa vården för led- eller muskelbesvär. Var i landet Anna och Joakims framtida kliniker poppar upp och om det blir någon flytt från landets huvudstad tillbaka till Los och Lund är ännu oviss. Det återstår att se. Något som är säkert är att de funnit den konkurrenskraftiga yrkesutbildning de båda letade efter.

Joakim och Anna har funnit den konkurrenskraftiga utbildning de båda letade efter.

Fakta Kiropraktorutbildningen • • • • •

5-årig utbildning Teori och praktik varvas under utbildningen Leder till legitimerad kiropraktor Framtidsyrke som egen eller anställd www.kiropraktik.edu

Namn: Helena Persson Ålder: 25 år Studerar: Fritidspedagog-/lärarprogrammet, grundskolans tidigare år Kommer från: Karlstad Bor: På Ålidhem Mer: Domare i volleyboll

Läs om Helena på www.umu.se/utbildning Om du vill veta hur det är att studera på Umeå School of Education vid Umeå universitet Lärarutbildningen vid Umeå universitet ger följande program: Lärarprogrammet, med inriktningarna: verksamhet antingen i förskola, fritidshem, grundskola, gymnasium eller vuxenutbildning. Specialpedagogprogram, speciallärarprogram (påbyggnadsprogram). Studie- och yrkesvägledarprogrammet (distans- och campusutbildning). Mer information: www.educ.umu.se


5

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

UNIVERSITET/HÖGSKOLA

”Jag vill vara med och bestämma” Sex månader i Afrika fick Lina Grip på rätt spår. Med en nyfunnen insikt om hur u-länder faktiskt har det, valde hon att börja studera vid Ekonomiskhistoriska institutionen (EH) på Stockholm universitet. Idag läser hon en masterutbildning med inriktning internationella relationer och med siktet inställt på SÄPO. Text: Susanne Hansson Linas tidigare studier utomlands väckte hennes intresse för internationella relationer men när utlandsstudierna blev för kostsamma sökte hon sig tillbaka mot hemstaden Stockholm. - Anledningen till att jag ville fortsätta studera var för att jag gillar att förstå saker och ting. Och så vill jag vara med och bestämma, säger Lina och fortsätter: - När jag kom tillbaka till Stockholm, kontaktade jag ett par institutioner som jag var intresserad att studera vid. Jag blev bäst bemött av Ekonomiskhistoriska institutionen och nu, två år senare, är jag fortfarande kvar.

Ekonomisk-historiska institutionen vid Stockholms universitet är en medelstor institution, där du som student har lätt att överblicka dina studier från grundnivå fram till och med forskarnivå. Lina har valt att läsa en masterutbildning i form av fristående kurser. På grund av institutionens flexibilitet, kan hon i sommar läsa vissa kurser för att under hösten få möjligheten att paddla i Malawi.

"En master i internationella relationer ger en bra akademisk plattform för att arbeta med internationellt politiska frågor."

Vid Ekonomisk-historiska institutionen undervisas och forskas det i både ekonomisk historia och internationella relationer. Undervisningen i ekonomisk historia ger dig en kronologisk överblick av hur samhället och ekonomin utvecklats från medeltid till idag. Kurserna i internationella relationer vidrör dåtida såväl som aktuella händelser inom globalisering, internationella konflikter samt fred. - Kursutbudet passar alla som tycker det är spännande med internationella frågor, allt från bistånd till kärnvapen. Man behöver egentligen inte läsa någonting man inte vill, utan bara det som man verkligen är intresserad av, säger Lina.

För dig som inte vill sätta ihop din egen masterutbildning finns självklart färdiga program att välja bland. Ekonomisk-historiska lärare kommer - Min pojkvän och jag ska försöka institutionens paddla runt den nästan 130 mil alla från olika discipliner för att långa Malawisjön i tre månader. bedriva forskning inom många Vi har köpt en ihopfällbar kajak olika områden. Detta ger dig från USA som vi sedan flyger ner som student stora möjligheter tillsammans med all utrustning att hitta en erfaren handledare i från Sverige. Vi har aldrig gjort med kunskaper inom det område någonting liknande och gillar du väljer att fördjupa dig inom. Den goda kontakten lärare och utmaningen, säger hon och ler.

studenter emellan gör att den hierarkiska känsla, som andra institutioner inger, nästan inte existerar på Ekonomisk-historiska institutionen. Frågan är vilka karriärmöjligheter som finns efter avlagd examen? - Bortsett från forskning finns det möjlighet att arbeta för statliga myndigheter, NGOs eller internationella organisationer. Beroende på hur världen förändras kan jag tänka mig att även större företag kan behöva oss, om de till exempel vill veta riskerna av att investera i ett politiskt instabilt eller underutvecklat land. Det råder ju ingen tvekan om att en utbildning vid den Ekonomiskhistoriska institutionen ger en stabil grund inför kommande arbetsliv. Men var ser Lina sig själv om fem år? - Om fem år har jag förhoppningsvis lämnat institutionen och arbetar med liknande uppgifter. Drömjobbet är som analytiker på SÄPO med den enkla anledningen att det är Sveriges säkerhetspolitiska maktcentra, säger hon och fortsätter: - En master i internationella

relationer ger en bra akademisk plattform för att arbeta med internationellt politiska frågor.

Jag frågar Lina om hennes fem bästa tips till blivande studenter vid Ekonomisk-historiska institutionen. Lina understryker att det endast behövs tre: • Läs all litteratur. • Följ instruktionerna som ges. • Starta en studiegrupp med 1-3 andra i klassen. - Det är märkligt hur pass få studenter som gör detta, avslutar hon. Mer info på www.ekohist.su.se.

Lina Grip fick upp ögonen för internationella relationer efter en sex månader lång vistelse i Afrika.

RÖD

Sitter du bara

och ug glar?

rsprång istället! Skaffa dig ettildfö ning på Vill du gå långt är en utb

Ekonomihögskolan vid Växjö universitet

en bra start. Ta chansen och skaffa dig ett försprång till framtiden,

oavsett om det blir låg- eller högkonjunktur.

Sluta häcka och anmäl dig till någon av höstens ekonomiutbildningar!

Mer information hittar du på: www.vxu.se/ekonomi

ekonomihögskolan


6

?

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

UNIVERSITET/HÖGSKOLA

Har du en fråga om utbildning? Maila din fråga till info@studentum.se. Tidigare frågor och svar finns på www.studentum.se/faq.

Nyfiken på fortsatta studier

På Studentum.se finner du svar på dina frågor om utbildning Vad krävs för att få plugga på högskola?

Hur blir jag mäklare?

Diskutera utbildning med tusentals andra nuvarande och blivande studenter i Sveriges störta forum för utbildning; www. studentum.se/forum. Eller ställ dina frågor direkt till skolorna i våra skolforum.

Vad är skillnaden mellan KY-

Hej, jag undrar vilken utbildning poäng och högskolepoäng? Hej, jag undrar vad grundläggande man ska gå för att kunna bli Hej, är KY-poäng samma som högmäklare? Måste man välja något skolepoäng? Vad är skillnaden? Hur behörighet innebär? Mvh, Linda speciellt gymnasiprogram för att långt är 180 hp? Mvh, Oskar Svar: Grundläggande behörighet kunna söka in sen? Mvh, Emelie krävs för all svensk högskoleutSvar: KY-poäng räknas i antal veckbildning. Grundläggande behörighet Svar: För att bli registrerad or, där en vecka motsvarar en KYinnebär slutbetyg från ett nationellt fastighetsmäklare måste man ha poäng. 40-45 KY-poäng motsvarar eller specialutformat program i gym- godkänd utbildning från högskola/ ett läsår och en KY-utbildning på nasieskolan, eller samlat betygs- universitet som är på 120 eller 80-90 KY-poäng motsvarar 2 års dokument från komvux, med lägst 180 högskolepoäng, dvs 2-3 års studier. betyget Godkänd i kurser som mots- heltidsstudier. För att komma in på varar 90 procent av vad som krävs Fastighetsmäklarprogrammet krävs Högskolepoäng räknas på likande för ett fullständigt program. Du kan utöver grundläggande behörighet sätt där ett studieår också är 40 också få ett intyg om grundläggande även Matematik B och Samhälls- veckor, men ger 60 högskolepoäng behörighet från folkhögskoleutbildn- kunskap A. Dessa ämnen går oftast när du studerar på heltid. En kaning med styrkt behörighet i samtliga att välja till som valbara kurser didatexamen är 3 år och ger dig 180 under din gymnasieutbildning. kärnämnen. högskolepoäng.

Var med i kampen om att bli Månadens Studentbloggare! Du som bäst inspirerar andra till att plugga vidare, vinner ett presentkort från Akademibokhandeln, värt 500 kr. Vinnare utses varje månad. Registrera din blogg på www.studentum.se/blog.

För att hjälpa blivande studenter att välja rätt skola, samlar vi på Studentum.se in skolrecensioner från nuvarande studenter. Läs vad tidigare elever sagt om skolan du funderar att söka till. Om du pluggar redan idag, gör din röst hörd- betygsätt din skola! kreation.se

Låt inte slumpen styra ditt val! Alla beslut vi fattar sker på olika grunder. Att välja utbildning är kanske ett av livets viktigaste val. Vi vet att det är svårt, och vi vet att det finns mycket att välja mellan. Därför ska du inte låta slumpen styra ditt val. Vårt programtest hjälper dig att välja rätt! Matcha dina drömmar, egenskaper och intressen med rätt utbildning. Om du satsar 1 minut på vårt test kan du få ditt livs jackpot. Använd vårt smarta programtest på:

www.bbs.hik.se/dittbeslut

företagsledning

www.slu.se

odlingsteknik

miljömanagement affärsledarskap

hortikultur animalieproduktion växtbiologi

Lantmästare

driftsekonomi

företagande Landsbygdsentreprenör

idéutveckling

företagsekonomi

teknik

design växtbiologi

design

agroturism landskapsanalys växtkunskap

formlära Landskapsarkitekt

hortikultur ekologi

planering

planering marklära

Trädgårdsingenjör Design

trädgårdshistoria

växtförädling kemi

odling

marklära formlära

kemi Trädgårdsingenjör Odling

ekonomi

gräskurs

Hortonom

genetik

vattenbyggnad

Landskapsingenjör

ekonomi

botanik hortikultur

landskapsvård

kvalitet

marklära

marknadsföring ekonomi

Trädgårdsingenjör Marknad

konsumentbeteende

landskapsmanagement

trädgårdshistoria

växtskydd

växtbiologi

Tycker du några av dessa ämnen är spännande kan du välja bland SLU Alnarps åtta utbildningsprogram. Utbildningar du bara hittar på SLU.


7

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

UNIVERSITET/HÖGSKOLA Karriärklättring inom en expansiv bransch

Tim läser en elkraftingenjörsutbildning med Co-op, på Högskolan Väst. Hans utbildningsval var enkelt. Läs en utbildning som erbjuder stimulerande arbetsuppgifter inom en expanderande bransch med goda anställningsmöjligheter.

Dagsaktuella debattfrågor är energi och klimat. Över hela världen samlas makthavare för att hitta lösningar på en förfallande värld. Hinner vi vända den nedåtgående kurvan innan det är för sent? En kille som utbildar sig för att motverka problemen är Tim Sidemark, 27. Text: Susanne Hansson

- Jag utbildar mig för en väldigt expansiv bransch. Stabila företag som ABB, Siemens, Vattenfall, EON anställer många just nu och utbudet av möjligheter och chanserna till en lokal såväl som en global karriär är stora. Med expansiv menar jag att en rad faktorer som t.ex. klimatfrågan och energikrisen har börjat utmynna i enorma investeringar för att ställa om infrastrukturen och förbättra den. Vi ser ju för varje dag hur vi kommer allt närmare ett helt nytt energisamhälle.

”Utbildningen karaktäriseras av drivna och engagerade lärare” Energiområdet – ett oprioriterat utbildningsområde Energiområdet har, enligt Tim, varit ett relativt oprioriterat utbildningsalternativ bland studenter under en längre tid; vilket har resulterat i att framförallt kunnandet inom elkraft och energiinfrastruktur blivit lidande. Detta, i kombination med hög medelålder inom branschen samt stora investeringsplaner, har resulterat i en flaskhals. Högskolan Väst erbjuder en unik elkraftutbildning på högskolenivå i Sverige. Utbildningens kvalitet och verklighetsförankring sätts i främsta rummet och närheten till studenterna märks. Här finner du dynamiska arbetsformer samt ett intensivt samarbete med regionens näringsliv. År 2008 belönades Högskolan Väst av Teknikföretagen

då en av högskolans ingenjörsutbildningar fick pris som bästa teknikutbildning i Sverige.

Co-op – betalda arbetsperioder

Elkraftingenjörutbildningen ger dig god inblick i hur du överför, producerar och distribuerar elenergi. Det är ett unikt program som omfattar datorstödd beräkning och dokumentation, elsäkerhet och projektledning.

- Slutför man utbildningen så har man med största sannolikhet ett jobberbjudande från den praktikplats man praktiserat på. Annars finns det gott om andra jobbmöjligheter. Jag arbetar förhoppningsvis som specialist inom något elkrafttekniskt område om ett par år då jag har lite mer erfarenhet och kunskap.

Väljer du att studera utbildningen med inriktning Co-op innebär det att du får möjlighet att kombinera dina studier med betalda arbetsplatsförlagda perioder. Resultatet blir att du vid din examen bär med dig nära ett års arbetslivserfarenhet. Arbetskraftsbehovet är så stort att många av skolans lärare till och med sponsras av näringslivet och jobbgarantin efter utbildningen är nära hundraprocentig.

- Utbildningen karaktäriseras av drivna och engagerade lärare som i kontakt med näringslivet strävar efter att skapa en utbildning som motsvarar behoven på arbetsmarknaden. Det växande behovet av elkraftingenjörer resulterar i att ett stort antal arbeten väntar på elnätsbolag, installationsföretag, konsultfirmor eller inom större industrier. Karriärvägarna är oändligt många.

Vill du läsa mer om elkraftingenjörsutbildningen med Co-op eller vill veta mer om Högskolan Väst, besök www.hv.se.

Om det är språket som gör oss till människor, hur mycket människa är jag?

Språkvetarprogrammet www.moderna.uu.se/sprakvetarprogrammet


8

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

Från vänster: Jenny Dahlström tillsammans med studiekamraterna på Centrum Vux; Emma Söderberg, Louise Isberg Sundberg, Josefin Eriksson, Madelaine Väfors och Andreas Hellstedt Stenkel. Två studerande från vardera Affärsutveckling i detaljhandeln, Hälso- och sjukvårdsadministration och Storstadsturism. Alla blir färdiga till sommaren och med jobb som väntar.

”Jag vill effektivisera och förbättra sjukvården” Jenny Dahlström hade länge funderat på att utveckla sig inom vården. När hon såg ett administrativt behov, tog hon steget. Att hoppa på KY-utbildningen hälso- och sjukvårdsadministration på Centrum Vux i Haninge var helt rätt beslut.

dörrar där alla sökt sig till någon av de tre KY-utbildningar eller påbyggnadsutbildningar som skolan erbjuder. - Jag blev rekommenderad att söka till Centrum Vux av den administrativa chefen på mitt förra jobb eftersom jag uttryckt en önskan om yrkesmässig utveckling och vidareutbildning. När jag kollade närmare på skolan såg det verkligen lovande ut.

Jenny har en varierad erfarenhet av Text: Susanne Hansson studier på hög nivå. Hon har bland annat läst kurser i svenska och journalistik på Södertörns högskola - Jag har sedan tidigare en och sociologi på Uppsala universitet. utbildning inom vården och har arbetat som undersköterska. Mitt - Den största skillnaden, enligt stora intresse för administration mig, är att en kvalificerad yrkesoch att jag såg ett ökat behov av utbildning gör att allt du lär dig i administratörer inom just vården, teorin kan du direkt applicera på gjorde det naturligt att hoppa på verkliga situationer. Varje termin har man längre praktikperioder, den här utbildningen. så kallade LIA, lärande i Centrum Vux i Haninge har ett gott arbete. Möjligheten att påverka rykte. Varje år passerar hundratals utformningen av utbildningen är en nyfikna studenter genom skolans annan stor och betydande skillnad

N A D U J B IN

"Den största skillnaden, enligt mig, är att en kvalificerad yrkesutbildning gör att allt du lär dig i teorin kan du direkt applicera på verkliga situationer." Män sökes

mellan de två utbildningstyperna.

tidigare erfarenheter. Jag har sett vad som fungerar och inte fungerar på olika arbetsplatser och min förhoppning med utbildningen är att kunna bidra med en förändring.

Ett bekant problem inom vårdsektorn En utbildning för livet är bristen på män. Och även inom Att utbilda sig inom hälso- och en mer administrativ utbildning sjukvård är att bokstavligt utbilda som denna, lyser männen med sin sig för livet. KY-utbildningen frånvaro. hälso- och sjukvårdsadministration riktar sig till dig som vill arbeta - Vi är endast kvinnor i vår klass som administratör inom hälso- och vilket inte förvånar mig alls eftersom sjukvård i såväl offentlig som privat det är inom ett kvinnodominerande yrke vi utbildar oss. Men Centrum regi. Vux uppmuntrar verkligen fler män Det breda utbudet och variationen att söka utbildningen och att se den av kurser under utbildningen gör framtida potential som finns inom att det finns stora möjlig-heter yrket. till variation även på arbetsmarknaden. De olika yrkes- Att göra som Jenny gjort, att gå från rollerna sträcker sig allt ifrån en vårdutbildning till en annan, är hälso- och sjukvårdsadministratör ett mycket smart drag. och samordnare inom ekonomi - Eftersom jag tidigare jobbat inom till personalfrågor och IT inom sjukvården och kan systemet har sjukvården, läkemedelsindustrin jag stor nytta av min nuvarande utbildning i kombination med och på försäkringskassan.

VÄRLDEN behöver dig...SÖK

- Min dröm är att jag får fortsätta jobba med olika typer av människor och att jag någon gång får arbeta med utvecklingsfrågor och effektivisering inom hälso- och sjukvårdsområdet. Det är ett område jag verkligen tycker är intressant! För mer information om Centrum Vux, besök www.centrumvux.se.

5 april

nast 1 e s ig d l ä Anm

+

Under utbildningen får du en egen laptop. Härnösand är en perfekt studiestad med bostadsgaranti!

Heta Utbildningar i Härnösand ger dig engagerade lärare och mycket praktiskt lärande. www.hetautbildningar.se

Sol & Biobränsle

Kraft & värme

Elkraft

Utbildningen till solenergitekniker är den enda i sitt slag i Sverige och du blir pionjär i en spännande och växande bransch. Under två år får du breda energikunskaper och kan sedan arbeta både praktiskt och teoretiskt med installation av nya energisystem.

Som drifttekniker är du en nyckelperson när det gäller att övervaka, driva och underhålla energiproducerande anläggningar. Dessa anläggningar styrs i dag uteslutande utifrån ekonomiska och miljömässiga krav.

Sveriges elanläggningar utvecklas nu för att bli effektivare och för att klara framtidens lag- och miljökrav. I det arbetet behövs både nu och i framtiden kompetenta tekniker som kan hantera modern teknik och som kan utvecklas med jobbet.

Solenergitekniker

Drifttekniker

Mer info hittar du på vår webb www.hetautbildningar.se

Boka i tid!

Elkrafttekniker

HÄRNÖSAND Tel 0611–34 86 03


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

Fotograf: Stefan Bohlin

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

Engagemang och kunnande på Nackademin Yrkeshögskola Engagerade lärare och motiverade studenter är vardag på studenterna lösa uppgifter, enskilt Omsätter teori till praktik eller i grupp. Våra utbildningar En viktig del i utbildningarna på Nackademin Yrkeshögskola. Nära kontakter med näringslivet, är på heltid och våra studenter är Nackademin är LIA (lärande i arbete). mycket praktik och en lärarkår med både relevant utbildning motiverade och vill få ut det mesta Under LIA:n arbetar studenterna möjliga av sin tid här, säger han. på en arbetsplats och får tillfälle att och yrkeserfarenhet ger dig ett försprång på arbetsmarkomsätta sina teoretiska kunskaper i Motiverade studenter praktiken samt lära sig sådant som naden. Statistik visar att 96 procent av studenterna fått jobb Ett exempel på detta är den tidigare inte ingår i teorikurserna. Robert direkt efter examen. Text: Susanne Hansson studenten Maria Bratt, 45 år, som Badas, 22 år har gått utbildningen Thomas Bisenius är på många sätt en typisk representant för lärarna på skolan. Han har gedigen yrkeserfarenhet och undervisar på ekonomiutbildningarna utifrån både teori och praktik. Detta har gett resultat. - Hittills har alla som gått något av de tre ekonomiprogrammen och som velat arbeta direkt efteråt, fått arbete när de gått ut. Inriktningen på pedagogiken i skolan är praktisk och våra studenter arbetar ofta i skarpa projekt som görs åt våra samarbetspartners i näringslivet. Jag har själv 35 års yrkeserfarenhet inom marknadsföring och försäljning, en nödvändig arbetslivserfarenhet

numera arbetar som projektledare på Fasadglas. Hon utbildade sig till för att kunna undervisa här. Man Byggnadsingenjör ROT. måste kunna relatera teorin till - Det lät intressant med tanke verkligheten. Annars blir det inte på min bakgrund som grafisk produktionsledare och mitt stora trovärdigt, säger Thomas Bisenius. intresse för matte och teknik. I dag är Lärarledda lektioner jag projektledare med helhetsansvar På Nackademin Yrkeshögskola kan för bland annat budget, projekt- och du utbilda dig inom Anläggning/bygg, produktionsplanering, inköp av Business, IT-system samt Digitala material och dokumentationer över medier. Thomas Bisenius påpekar att utförda entreprenader. en stor fördel med Nackademins KYutbildningar är att så pass mycket - Jag kalkylerar och offererar också av undervisningen är lärarledd kommande jobb och gör enklare CADoch sker på skolan, till skillnad på ritningar. Det är ett fantastiskt roligt högskolan som har mycket mindre arbete! Varje projekt är som ett eget litet företag som ska fungera och gå lärarledd undervisning. - Här har vi minst 18 timmars med plus. Självklart är det kul också undervisning per vecka. Tre dagar när bygget är klart och man ser det är schemalagda och där emellan ska färdiga resultatet, säger Maria.

9

”Om det inte hade varit för Nackademin hade jag kanske aldrig haft det grymma jobb jag har idag. På köpet har jag fått massor av nya vänner och bra kontakter i branschen.“ Robert Badas, 22 år. till jobb. Om man ser till samtliga utbildningar har hittills 96 procent av de utexaminerade fått arbete efteråt. Thomas Bisenius menar att det finns stora fördelar med att börja en KY-utbildning under lågkonjunktur oavsett vilken bransch man är intresserad av att jobba inom.

Interaktionsdesign. Han har mycket goda erfarenheter från sina två – Det finns en felaktig uppfattning i samhället att man inte ska söka praktikperioder. denna typ av utbildning i tuffa - Första praktiken gjorde jag på ekonomiska tider, men det leder Apegroup som specialiserat sig på till att när högkonjunkturen är i applikationer i Flash till mobilen. gång så saknas det folk. Om man Den andra praktikperioden söker till en KY-utbildning nu i spenderade jag på Les Gorillas lågkonjunktur blir man klar när Creative. Där blev jag även erbjuden ekonomin vänder igen. jobb och stannade i ett halvår tills jag blev överrekryterad till Stopp av en Låter detta intressant? klasskamrat från Nackademin. På Välkommen på öppet hus den 4 Stopp jobbar jag med flashutveckling april klockan 13-16! Nackademin av hemsidor och jag har gjort Yrkeshögskola, Tomtebodavägen 3A banners till bland annat Apoteket, i Solna. Besök www.nackademin.se eller ring 08-466 60 00 för mer info. Schwarzkopf och Fritidsresor.

Utbildningar som ger dig jobbet du vill ha Nackademins KY-utbildningar leder

Logistikprogrammet – snabbfilen till arbetslivet Satsa 2 år och du är efterfrågad på arbetsmarknaden. Studieort Norrköping eller Stockholm Affärslogistik 80p Kvalificerat Inköp 80p Transportledare 80 p LOGISTIKPROGRAMMET Norrköping 011-15 39 40 011-15 79 03 info@logistikprogrammet.org Stockholm 0734-35 08 05 0705-65 49 40 kista@logistikprogrammet.org

Tack för det logistikprogrammet!

www.logistikprogrammet.org

Martin Kreutz, Business Navigator IKEA, Jönköping


10

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Fastighetslinjen KY Garanterad framtid med många jobbmöjligheter i den intressanta Fastighetsbranschen - en färsk utredning visar på ett stort rekryteringsbehov 2009-2021.

För dig som vill bli » Fastighetsförvaltare » Fastighetsvärd » Fastighetsansvarig » Marknadsassistent » Projektassistent Öppet hus 15 april 13-17 Malmvägen 1 Gärdet T-bana

Stockholm heltid 100 p Nästa start 17 augusti Anmälan 15 maj

Tel 08 410 456 00 utbildning@newton.se www.newton.se

Kvalificerade utbildningar som tar dig förbi lågkonjunkturen Reseledare och Internationell Tour Manager (80 KY-poäng)

Internationell Resekonsult TRAC (80 KY-poäng)

Projektledare – Mötesdesign (80 KY-poäng)

Ger dig mer än bara en snabbkurs i reseledarkunskap, den ger dig en karriärmöjlighet inom hela Reseoch Turistindustrin. Du blir även Internationell Tour Manager och Certifierad Roslagsguide med möjlighet att se hela världen.

Den enda KY-utbildningen med både internationellt IATA/ UFTAA-Diplom och TRAC. Du får också andra spetskompetenser i paketering, inkommande arrangemang, incentives och flygbolag.

Mötesindustrin är den snabbast växande delen inom Rese- och Turirindustrin. Detta område är sannolikt det mest kvalificerade området inom Rese- och Turistindustrin. Karriärmöjligheterna och lönen ligger i topp i branschen!

Travel Education Centre Albert Engströms Gata 7A 761 46 Norrtälje 0176-28 60 40 www.tecab.com info@tecab.com

Travel Education Centre


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

11

Stark, målmedveten och strategisk. Egenskaper som tillsammans skapar en oemotståndlig kombination inom eventbranschen. Michaela Åström må vara blott 21 år men redan nu lockar hon celebriteter som Kronprinsessan Victoria till sina tillställningar.

”Allt handlar om vad man vill ha”

Text: Susanne Hansson

- Kronprinsessan Victoria var hedersgäst på "Sällsynta dagen" som vi arrangerade på uppdrag av Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Det var fantastiskt att få genomföra eftersom det var ett så stort event, på uppdrag av en riktig uppdragsgivare. Arbetet innebar allt från spånande av idéer, marknadsföring, sponsorarbete till ledning av medarbetare och ekonomi.

- Även om vi hade utbildningen i ryggen kändes det mer som ett efristående riktigt projekt än något Aannat jag gjorde under utbildningspeerioden. Jag fick verkligen chansen att praktisera varje liten kunskap 0och erfarenhet jag sugit åt mig.

Branschverksamma lärare delger dagligen studenterna den kunskap som efterfrågas i den snabbt växande upplevelseindustrin.

kontakt. På så sätt gick jag också ut med toppbetyg, ett grymt kontaktnät och en känsla av att kunna gå hur långt som helst.

- Framtidsmöjligheterna är bra. Musik- och eventbranschen växer i stadig takt med den nya tekniken samtidigt som livescenen tar större plats. Företag inser också fördelen med att anordna events i promotionsyfte och fler anlitar professionella arrangörer till sina bröllop, större jubileum eller liknande.

- Nu jobbar jag som projektledarassistent på Ladies Night i Stockholm. Jag gjorde min dröm till verklighet!

Elteknisk kompetens med fokus på problemlösning

Högskolecentrum i Nyköping erbjuder tillsammans med Sandvikens kommun även en kvalificerad yrkesutbildning inom Elteknik med fokus på yrken som projektledare. ”Nobody puts baby in a corner” Utbildningen syftar till att ge en stor Michaela visste hela tiden vart hon kompetensbredd som spänner från m ville med utbildningen. Ingen rast. miljöteknik till ledarskap. mMichaela som har gått KY-utbild- Ingen ro. Syftet var att få jobb. ningen Musik & Eventarrangör på - Som alla andra utbildningar Stefan Undervill, 32 läste elteknik Högskolecentrum i Nyköping tog, handlar det om att ta det man vill ha. på distans från Sandviken via i juni 2008, examen med bravur. Man kan givetvis sätta sig i ett hörn telelänk. Ett smidigt och effektivt Utbildningen som lägger stor vikt vid och inte få ut någonting. Jag gjorde sätt att studera som passade Stefan verklighetsförankring, har ständigt tvärtom. Jag ville suga ut varje liten bra, då han inte ville flytta för att ett nära samarbete med branschen. kunskap, varje erfarenhet och varje vidareutbilda sig.

Drömmer du om att jobba inom turistbranschen? Resekonsult och hotell-/konferensmedarbetare Turistakademin erbjuder dig en KY-utbildning som ger dig stora möjligheter till ett arbete som Resekonsult och hotell-/konferensmedarbetare. Du erbjuds en bred utbildning där bl a bokningsprogrammen Amadeus och Fidelio ingår, men där du själv spetsar din kompetens inom antingen resebyråbranschen eller hotell/ konferens. Turistakademin är godkänd TRAC-utbildare. För mer information se www.turistakademin.se.

Administrativt arbete inom vården KY-utbildningen till Vårdadministratör ger dig goda förutsättningar för ett arbetsliv med administrativa uppgifter inom vårdsektorn. Vi erbjuder dig en utbildning som ger dig de specialkunskaper och den yrkeskompetens som idag efterfrågas inom branschen. För mer information se www.nystromska.soderkoping.se.

- Det arbete jag hade då överensstämde inte med det jag ville göra i framtiden så att ta upp studierna var ett naturligt val. Jag ville inte flytta, så distansstudier var en bra lösning.

"Jag fick verkligen chansen att praktisera varje liten kunskap och erfarenhet jag sugit åt mig."

Forsmark. KY-utbildningen inom elteknik genomsyrades av PBLpedagogik, problembaserat lärande. En pedagogik som Stefan verkligen får dra nytta av i sitt nuvarande arbete. - Jag har verkligen lärt mig att konkretisera en problemställning på ett helt nytt sätt tack vare min utbildning. Många delar i mitt arbete kräver felsökning av konstruktioner, lyssna på de krav som beställaren har samt ta fram förslag på de specifikationer som efterfrågas. - Jag är en problemlösare som ser möjligheter i det som andra kan se som problematiskt.

Läs mer på www.kymusikevent.se och www.kyelteknik.se. Som de flesta i hans årskull fick han arbete direkt efter examen. Han arbetar idag som projektingenjör på Pöyry Sweden AB. Där agerar han bland annat projektledare för ett stålindustriföretag och som teknisk konsult åt kärnkraftverket


12

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Tre drömmar – Tre utbildningar En skola som tagit fasta på turismnäringen och reseindustrins växande marknad är SCoTT, Swedish College of Travel & Tourism. Skolans goda rykte och de tre KY-utbildningarna som erbjuds lockar hundratalet blivande rese- och turismproffs varje år. Möt Johan, Daniel och Josefin som satsat högt och vunnit stort med sina utbildningsval. Text: Susanne Hansson

Daniel, 25 Svenska Reseproducentutbildningen

Josefin, 21 Svenska Hälso- och turismutbildningen

Johan, 21 Svenska Turism- och skidlärarutbildningen

Berätta lite om varför du började studera. Hur kommer det sig att du började Berätta lite om varför du går Svenska Turism- och skidlärarutbildningen. - När jag sökte mig till reseprodu- studera hos SCoTT? centutbildningen ska jag i ärlighetens namn säga att jag inte var helt säker på vad den innebar. Resande är för mig, precis som för många andra, ett varmt intresse men samtidigt så var steget att börja studera ett sätt att få kliva in i vuxenlivet. Att sedan ha en stor möjlighet att få jobb inom resebranschen var absolut en avgörande faktor. Att göra karriär inom något man verkligen tycker om är väl vad de flesta drömmer om?

- Mitt intresse för både hälsa och turism är stort och jag ville hitta en utbildning som kunde ge mig båda delarna. Jag kände direkt att Svenska Hälso- och turismutbildningen var rätt.

- När jag var liten såg jag upp till skidlärare och såg dem som förebilder, jag tror verkligen att det har påverkat mitt val av utbildning. Jag hade hört väldigt mycket gott om skolan så valet var ganska enkelt.

Vad är det bästa med Svenska Hälso- och Hur ser du på framtiden? På vilket turismutbildningen? sätt hjälper utbildningen dig?

- Eftersom utbildningen innehåller mycket praktik, breddar det mitt kontaktnät väldigt mycket samtidigt som det ger massor av bra erfarenhet Vad tror du den stora utmaningen inför framtiden. Jag kommer att söka jobb i vårt kära grannland blir när du är klar? - Resebranschen är världens största Norge på en spaanläggning efter bransch men just nu lever vi i en utbildningen. mycket intressant tid med finanskriser och större miljömedvetenhet. Hur ser du på framtiden, finns det Detta sätter större press på oss som goda möjligheter till jobb efter din kommer ut i arbetslivet. utbildning? - Jag tror inte att det kommer att Hur ser arbetsmarknaden ut för en bli svårt att få jobb, utan snarare hitta ett jobb jag verkligen vill ha. reseproducent? - Eftersom det inte finns så många Drömmen är att i framtiden arbeta utbildade reseproducenter, ökar det med ett utvecklande arbete som verkligen mina chanser till jobb spachef eller spakonsult! efter utbildningen. Pengar har ingen betydelse för mig. Inte så länge som Vad är det absolut bästa med jag får göra det jag brinner för! utbildningen? - Det bästa med utbildningen är att Det absolut bästa med utbildningen? den är så bred och ger så många - De kompetenta lärarna, den olika möjligheter. Men också att familjelika atmosfären på skolan, de den innehåller mycket praktik och lärorika praktikperioderna och alla inbjuder till en underbar gemenskap med alla andra studenter i Orsa. vänner man lär känna.

- Min dröm är att starta någon form av eget företag, helst inom turism och med någonting som innefattar skidåkning. Jag vet att skolan ger mig den grund jag behöver för att fortsätta utvecklas inom dessa områden.

Hur ser du på chanserna att få jobb när du är klar?

- Det är stor efterfrågan på skidlärare i dagsläget och med de kontakterna man knyter så är det inte några som helst problem att få jobb efter skolan. Jag ser verkligen fram emot att få börja jobba. Att få arbeta med det jag älskar, det är det inte många som får!

Vad är det absolut bästa med utbildningen?

- All den fysiska träning vi får både utanför och i backen. Läs mer på www.orsa.se/ scott.

Nio av tio får arbete efter utbildningen! Originalare • Programmerare • Webbapplikationsutvecklare Systemadministratör • Redovisningsekonom (distans) JENSEN yrkeshögskola – en av Sveriges ledande KY-utbildare • Kostnadsfria utbildningar som ger rätt till studiemedel • Fackkunskaper som förbereder för din framtida yrkesroll • Coachning mot arbete under studietiden • En tredjedel av utbildningen genomförs på en arbetsplats

Läs mer på www.jensenyrkeshogskola.se eller ring 08-450 22 20 JENSEN education VINNARE AV STOCKHOLMS STADS KVALITETSPRIS

Sista ansökningsdag 15 maj ansök på www.jensenyrkeshogskola.se


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Internationella ambitioner Frida Hagberg är 25 år. För henne har studier alltid varit en självklarhet. Ett par år efter gymnasiet hoppade hon på en kurs vid Göteborgs universitet. En kurs som resulterade i fyra års studier. Idag har hon bytt universitetsstudier mot KY-utbildningen Internationella Affärer på Försäljningsakademien i Mölnlycke. Ett val hon inte ångrat för en sekund.

"Man får inte glömma bort att affärer sker mellan människor och inte mellan företag."

Text: Susanne Hansson - Jag tror att studier, oavsett vilka, lönar sig på alla plan. Både för den personliga utvecklingen och för att kunna nå de karriärmål man har. De jobb som jag är intresserad av kräver att man har en utbildning, så för mig har det aldrig varit en fråga om jag skall börja studera, utan snarare när!

en mer levande undervisning som förankras väl till dagens arbetsmarknad. Jag kan känna att universiteten lever lite på sitt goda rykte, de behöver inte kämpa lika mycket för att få dit studenter, utan söktrycket är lika stort oavsett.

Lekar på allvar

- I undervisningen ingår ofta olika scenarion där vi kör rollspel med varandra. Att blanda ”lek” med teori tror jag är ett bra pedagogiskt inlärningssätt oavsett ålder. I ämnet engelsk kommunikation har vi hållit - Skolor som Försäljningsakademien på med ett projekt som egentligen behöver engagera sig mera vilket går ut på att bli bättre på att Att det blev just Försäljnings- bidrar positivt till att de månar mer ”kallprata”. Vad man oftast glömmer akademien var lite av en slump. Det om sina studenter och levererar bort är att en affär inte enbart lutade egentligen mer åt en skola med utbildningar som arbetsmarknaden innehåller affärsmötet, utan all tid ett mer centralt läge. Men efter att efterfrågar. I undervisningen ligger man spenderar med motparten. ha läst om Försäljningsakademien fokus på sådant som är viktigt att Social kompetens är precis lika i tidningen och varit på besök, var kunna inom de yrken vi kommer att viktigt att ha med i en utbildning slaget över. Magkänslan, den enda mötas av när utbildningen är över. med tanke på att alla affärer sker rätta känslan, sa Internationella mellan människor och inte mellan Affärer. Inget annat. företag. Akademiskt samarbete på - Jag föll för hela konceptet med utbildningen. Alla kurser och övriga moment i utbildningen passade mig som hand i handske. Det var som om någon hade läst mina tankar och satt ihop ett program av det. När jag såg att de samarbetade med flera företag som jag är intresserad av att få som arbetsgivare när jag är klar, kändes det väldigt motiverande att börja plugga här.

Individuell satsning genom Brysseltripp Försäljningsakademien satsar hårt på den individuella utvecklingen ax sina studenter. En lång praktikperiod (LIA) varvas med teoretiska studier och en studieresa till Bryssel. Skolan satsar på mindre klasser, ett nära samarbete med näringslivet och kvalificerade lärare. Det personliga bemötandet som enligt Frida saknas på universitet och högskolor, finns i överflöd på Försäljningsakademien. - Diskussionerna i klassen gör

praktiskt vis

KY-utbildningen Internationella Affärer anordnas som ett samarbete mellan Försäljningsakademien och Göteborgs Universitet. Utbildningen är ett år och riktar sig till dig som ser en framtid inom marknadsföring och försäljning på internationell nivå. För att kunna tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt, kräver Försäljningsakademien någon form av tidigare kunskap, antingen utbildningsmässig eller genom arbetslivserfarenhet.

I och med globaliseringen kommer förhoppningsvis karriärmöjligheterna för den som har studerat internationella affärer att öka, både nationellt och internationellt.

- Det ligger rätt i tiden och verkar finnas ett växande behov bland svenska företag att få in personal med kompetens inom detta område. Självklart påverkar dagens finanskris och det kanske inte direkt är ett drömläge att bli klar med studierna nu till sommaren. Tur i oturen är väl att just den här utbildningen gör - Jag har arbetat utomlands i att man är internationellt flexibel två olika länder och det har gett och kan flytta på sig till platser som mig många nya insikter, samt inte drabbats lika hårt. Att arbeta erfarenheter man inte kan läsa utomlands ligger ju, som tur är, i sig till. Jag tror att det är bra att mitt intresse! testa på lite olika saker innan man sätter sig ner i skolbänken, dels för Läs mer på www. att veta vad man vill och inte vill molnlyckeakademierna.se syssla med, men också för att bli studiemotiverad. Att ha med sig olika jobberfarenheter i bagaget är snarare en fördel än en nackdel.

NY KARRIÄR! VI ERBJUDER KY-UTBILDNINGAR SOM LEDER TILL JOBB Hässleholm tel. 0451 – 26 85 81 Olofström tel. 0454 – 975 92

www.yhsyd.se

PÅ TVÅ ÅR KAN DU BLI INGENJÖR ELLER TEKNIKER INOM: ANLÄGGNING, AUTOMATION, BYGG, DESIGN, EL-KONSTRUKTION, PRODUKTIONSUTVECKLING! ELLER KANSKE STUDERA PÅ DELTID INOM BYGG, PRODUKTION ELLER LEDARSKAP?

13


14

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING ”Gör det på två år med KY”

Hon ville bli allt från slaktare till genusforskare. Han sökte ett roligt och eftertraktat arbete. Hon hamnade på en KYutbildning inom IT. Det gjorde han också. De hade båda, utan framgång, provat på högskolestudier men när AcadeMedia Masters stod för dörren blev resultatet över förväntan. Text: Susanne Hansson - Jag ringde och pratade lite med skolan och berättade att jag var intresserad av att börja där. Jag fick ett bra bemötande så jag bestämde mig för att söka. Själva skolan verkade lagom stor och det kändes inte som jag skulle bli "en i mängden", vilket var viktigt för mig eftersom jag tidigare känt mig helt borttappad på högskolan, berättar Cathrine Rzepka, 25.

Med arbetsmarknaden ständigt närvarande

- Utbildningen är uppdelad i fyra olika moment plus praktik. Vi får, både tekniskt och administrativt, lära oss hur man underhåller en säker nätverksinfrastruktur. Vi har totalt 30 veckors praktik där vi själva får välja praktikplats. Jag tillbringade min första tid på IBM, något som gav otroligt mycket. Det är oerhört motiverande med en utbildning som verkligen leder någon vart, berättar Mattias.

AcadeMedia Masters är, enligt Utbildningen som strävar mot Mattias och Cathrine, ingenting som helheten högskolan. Skolan vägleder noga och ser till sina studenters behov, Att läsa IT på AcadeMedia Masters utveckling och framtid. innebär två års heltidsstudier. Det är hårt arbete, många praktiktimmar Tänk dig en utbildning med och en hel del komplicerade program arbetsmarknaden som ledsagare. att lära sig. Utbildningens lärare är Som följer de strukturella alla verksamma på arbetsmarknaden - Jag sökte fler utbildningar, både förändringarna och som utvecklas och som med sina tips och kunskaper KY-utbildningar och universitets- efter branschens behov. Det är lär sina studenter allt de kan. kurser. Alla med inriktning på IT. precis vad AcadeMedia Masters ITMen efter att jag besökt de andra utbildningar gör. De ser till att du får AcadeMedia Masters IT-utbildningar skolorna och till sist hamnade på en marknadsförankrad utbildning erbjuder en bred plattform där du intervju på Academedia Masters i där din analytiska förmåga att efter dina två utbildningsår är mer Liljeholmen, så var valet glasklart, hjälpa företag välja rätt system, än väl rustad för ett antal olika säger Mattias Nyström, 29. premieras. karriärvägar.

Konjunkturen till trots. Industrin behöver duktiga medarbetare. Utbilda dig på någon av våra industritekniska KY utbildningar.

Aktuella utbildningar med start september 2009 • Robot och automationstekniker, 85 KY-poäng Utbildningsorter Örebro och Eskilstuna

• Produktionsutvecklare, 85 KY-poäng Utbildningsort Örebro

• Processtekniker plastproduktion, 80 KY-poäng • Produktdesigner plastproduktion, 80 KY-poäng Utbildningsort Örebro

Läs mer om våra KY utbildningar på: www.utbildningsborgen.se Utbildningsborgen AB • Tel: 019-764 14 57 • E-post: info@utbildningsborgen.se • www.utbildningsborgen.se

- Det absolut bästa med utbildningarna är att de är så breda. Efter examen finns det oändliga möjligheter inom IT och projektledning, speciellt för mig som tjej. De flesta arbetsplatser är måna om att jämna ut könsfördelningen. Jag har till exempel valet att arbeta på en och samma arbetsplats eller variera mig som konsult, säger Cathrine och ler.

”Det här är det bästa som jag har gjort än så länge i mitt liv."

se hur det fungerar på olika arbetsplatser. Alltid lär man sig något nytt som man kan ta med sig till nästa plats. Det är ofta den stora fördelen med att vara nyanställd, man har en annan syn på saker och kan komma med nya förslag. Och visst hade Cathrine rätt. Den sista praktikperioden blev en ren och skär vinst.

- Jag skrev på anställningsavtalet innan jag ens hade avslutat min praktikperiod. Det var en otroligt skön känsla. Jag tog min examen från AcadeMedia Masters i juli 2008 och den 1 augusti 2008 började jag som systemtekniker på Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB. Jag trivs jättebra på jobbet och är mycket stolt över mig själv att jag klarat utbildningen så bra. Jag hittade rätt helt enkelt.

Cathrine som redan avslutat sin utbildning på AcadeMedia Masters tillbringade sina praktikperioder på Läs mer på www.academedia.se/ky. olika ställen. Målet var att maximera tiden och skaffa massor av nyttig erfarenhet. - Det är bra att röra på sig lite och


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING ”Jag ska vara miljonär vid 25 års ålder”

15

På Campus Roslagen hittar du några av Sveriges intressantaste utbildningar i en unik mix av högre studier, företagande och studentbostadsgaranti. Vi har träffat David Eklind som är en av dem som studerar på Campus Roslagen. Att han hamnade där var en ren lyckträff, berättar han. Och nu har han stora planer för framtiden. Text: Susanne Hansson - Jag jobbade med att sälja mobiltelefoner men kände att det var dags att göra något nytt. En kompis till mig skulle börja plugga, så jag hängde på. Jag hoppade egentligen på en reseledarutbildning först men kände att det inte alls var min grej. Nu läser jag KY-utbildningen internationell resekonsult på TEC Travel Education Center på Campus Roslagen i Norrtälje och jag får göra det jag verkligen brinner för, säger David.

En gammal klasskamrat till mig arbetar faktiskt också i min butik, berättar Sina.

Boendegaranti i inspirerande miljö

Campus Roslagen är inspirerat av den amerikanska campusmodellen. Som student garanteras du en studentbostad om du är inskriven vid en studiemedelsberättigande eftergymnasial utbildning. Campus Roslagen arbetar hårt för att ständigt förbättra studiemiljön och för att bidra till sina studenters På Campus Roslagen hittar du utveckling. ett intressant studentföreningsliv där fotbollsmatcher, filmkvällar, Få ut det mesta möjliga av din studentfester och föreläsningar studenttid arrangeras. Studentföreningen har Som student på Campus Roslaen nära koppling till både Stockholms gen kan du välja att engagera dig i och Uppsalas rika studentliv där mer än dina studier i klassrummet. studentkårerna anordnar allt Genom att arbeta ideellt, jobba extra från konserter, baler, film- och eller praktisera kan du utvecklas popfestivaler till arbetsmarknads- ännu mer under studietiden. Ju mer dagar, föreläsningar och debatter. du engagerar dig som student desto mer får du ut av din studietid.

Utbildningar som ger jobb

- Det är flera i klassen som blivit erbjudna jobb under sina praktikperioder, vilket känns naturligt eftersom det är det praktiken är till för. Jag har hittills blivit erbjuden fem jobb hittills men eftersom det känns Det nära samarbetet med kring- viktigt att avsluta utbildningen så liggande näringsliv resulterar i har jag tackat nej, berättar David utbildningar som genererar arbete. och fortsätter. Från Svenskt Centrum för optometri gick nästan alla studenter - Fokus just nu ligger på att bredda ut med jobb. En av dem var Sina min kunskap så mycket som möjligt, skapa många bra kontakter och få Gandomani. erfarenhet. Men jag har lovat mig - Ja, jag blev direkt anställd som själv att var miljonär innan jag fyller butiksansvarig för Synoptiks affär 25. Och det är ett löfte jag tänker på Regeringsgatan i Stockholm. hålla! Utbildningsutbudet på Campus Roslagen spänner över stora ämnesområden. Här studerar drygt 600 elever vid olika program och utbildningar.

Om Campus Roslagen På Campus Roslagen finns idag ett brett utbud av utbildningar på eftergymnasial nivå med en stor variation av inriktningar. Gemensamt för alla utbildningar är det nära samarbetet med företag på området. På Campus Roslagen studerar idag närmare 600 studenter på olika utbildningar. Campus Roslagen erbjuder variation inom utbildning, inom såväl högskola som KY-utbildning. Här kan du även bedriva dina studier på distans. Till höger ser du ett axplock av de utbildningar som erbjuds. För mer information och för ett komplett utbildningsutbud, vänligen besök www.campus-roslagen.se.

TechFuturum i Landskrona skapar moderna utbildningar som riktar sig mot en framtida arbetsmarknad. Här finns hög kompetens och mycket studenrandeinflytande tillsammans med både trivsel och trygghet. TechFuturum erbjuder ett antal KY-utbildningar; Eventkoordinator, Avancerad vårdadministration, Hudvårdsterapeut och Medicinsk fotterapeut, samt en påbyggnadsutbildning till Barnskötare. TechFuturum planerar även att starta en bevakningsutbildning inom Yrkeshögskolan. Mer information: Utbildningshandläggare: tfn 0418-47 30 60 www.landskrona.se/techfuturum

Utbildningar 2009 • Ekonomie kandidatprogram (detaljhandel) • Sjuksköterskeprogrammet • Butiks-/avdelningschef • Optometritekniker • Internationell Resekonsult – TRAC • ProjektledareMötesdesign • Reseledare, Internationell Tour Manager


16

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

FOLKHÖGSKOLA

Sagt om studier på folkhögskola ”Det är inspirerande och givande både musikaliskt och personligt att studera på folkhögskola” "Jag har utvecklats jättemycket, ser saker ur olika perspektiv” ”Det är ett tempo som passar mig och mitt sätt att lära mig. Ett ställe där alla får samma betydelse och där alla är hörda” ”Den avslappnade stämningen kan också göra att man verkligen tycker att det är roligt att lära sig och det blir inte bara ett måste” ”Idag är jag öppen för allt”

Kom till en plats där du är viktigast

Det finns en utbildning och skolform som passar alla. Utvecklingen inom skolvärlden har skapat en utbildningsplattform utifrån våra olikheter. Är du en bokmal som gillar teori och tentor kan högskolan vara ditt rätta val. Är du den som hellre praktiserar din kunskap än lägger tid på teori? Då finns KY-utbildningar och yrkesutbildningar tillgängliga. Men vad finns det för alternativ om du är allt det ovan nämnda och lite till? Vilken skolform passar dig som är kreativ, praktisk, teoretisk, verbal och social? Ett alternativ. Ett ord. Folkhögskola. Text: Susanne Hansson Foto: Erik Lundback

Som ett växthus fast för människor Folkhögskolan är skolformen för dig som vill satsa på något mer än bara studier. Här bildar lekfullhet och allvar symbios. Tänk dig en plats där du får stå i fokus. Där dina tankar och åsikter blir uppmärksammade. Där din utveckling betyder allt. Oavsett vad du behöver finns folkhögskolan där som en trygg hand och som leder dig överallt och lite längre. - Jag kan inte föreställa mig var jag hade varit idag om det inte hade varit för min tid på folkhögskolan. Jag är inte rädd för att göra egna val och jag har en avslappnad inställning till skolan och studier överlag. Jag vågar vara mer öppen, känner mig alltid delaktig i diskussioner och är aldrig rädd för att ställa frågor, säger Rebecka Mellberg, 23 år från Stockholm när jag frågar henne om livet på folkhögskolan. Inom folkhögskolans fyra väggar finns en kompetent lärarkår som vägleder dig i lekfullhet, allvar och diskussion. På folkhögskolan möts du av empati, nyfikenhet och mångkultur. Variationen bland folkhögskolans deltagare bildar tillsammans en gruppdynamik som inte uppstår

inom någon annan skolform och den avslappnade stämningen bidrar till ökad motivation och inlärning.

Det viktiga samtalet

Folkhögskolans studieupplägg följer inte den traditionella studiekonventionen som vi känner den från gymnasiet eller andra studier. Här sätts en egen studieplan upp, en studieplan som gäller för dig och ingen annan. Samtalet, dialogen, kommunikationen med de övriga deltagarna – det är där du sporras att utvecklas.

- Jag är så glad att jag fick en sådan fin kontakt med min klassföreståndare. Hela folkhögskolan är en trygghet som ligger kvar även nu när jag inte är där längre, berättar Rebecka. - Jag har fått tre år att verkligen tänka igenom vad jag vill göra, och nu känner jag mig underbart säker och lugn, både över vad jag vill göra och över vem jag är.

Mitt i stan eller belägen på den grönhöljda landsbygden och tillsammans med andra, bor du, lever du och lär du. Inte bara för skolan utan även för livet. Välkommen till folkhögskolan!

Vi har kurserna – du gör valet! Lunnevads folkhögskola är en skola med en bred estetisk profil. Här får du möjlighet att utvecklas och hitta vänner för livet. Stort internat och en naturskön studiemiljö. Stor tillgång till skolans lokaler och utrustning. Lunnevads folkhögskola ligger 2 mil sydväst om Linköping.

• Allmän kurs med inriktning 1-3 år – Läs teoretiska ämnen och studera samtidigt något praktiskt-estetiskt (bild, livskunskap, media, rock-pop, tala-skriva-kommunicera, teater) • Bild- och formlinjen 1-2 år – Konstresor i Europa på schemat • Danslinjen 1 år – Vill du bli framtidens dansare? • Musiklinjen 1-2 år – Ensemblespel och enskild undervisning inom klassisk inriktning eller jazz Välkommen på Öppet Hus på bild- och formlinjen lördag 28 mars 2009, mellan kl 10.00-14.00. Lunnevad folkhögskola www.lunnevad.se lunnevad@lio.se Tel 013-23 49 00


17

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

FOLKHÖGSKOLA

Värmlands folkhögskolor ger dig kunskap Ingesunds Folkhögskola

Profil: Musik, teater och miljö. Allmän linje. Hantverkslinje, Projektledarutbildningar, Ingesundslinjen Musik & Teater, Fältbiologi & Naturvård, Ingesundsakademien. Sommarkurser. Tel: 0570-385 50 www.ingesund.se

Klarälvdalens Folkhögskola

Profil: Turism och Uteliv, Skogsvård & Skoglig planering samt Vilt och Natur. Allmänna linjer med olika profiler, t ex behandlingsassistent, svenska för invandrare, vuxna utvecklingsstörda. Sommarkurser. Tel: 0563-252 00 www.klaralv.com

Kristinehamns Folkhögskola

På folkhögskolan erbjuds kurser med en konkret koppling till det samhälle vi verkar i. Arbetet för att ge dig som studerande ett studieinnehåll med högsta möjliga kvalitet är hårt men oerhört givande. Genom att studera på folkhögskolan får du en utbildning eller kurs som du har nytta av, antingen i dina fortsatta studier eller som en förberedelse för framtida jobb. Men det stannar inte där. Det viktiga samtalet Många studieformer är helt inriktade på vad du uppnår efter avklarade studier i form av poäng och betyg. På folkhögskolan är resan dit lika viktig. Det viktigaste på folkhögskolan är samtalet. Den som förväntar sig långa monologer av våra lärare får tänka om. Det är med hjälp av dialog och förmågan att lyssna som du bygger din kunskap – inte med centrala läroplaner. Varje folkhögskola bestämmer själv sin verksamhet och profil. Detta ger en stor möjlighet att se dig som studerande som en medskapande resurs. Att ta vara på just din

erfarenhet och möta dig där du står just nu. Det ger kunskap som räcker längre. Som leder till personlig utveckling.

Lektioner utan tak Genom att studera på folkhögskolan får du en ovärderlig chans att förena teori och praktik. Du får ta del av ett forum som låter olika människor, kulturer, livsvillkor och intresseinriktningar möta varandra. Allt detta blir tillsammans folkhögskolan – en helhet och en pedagogisk miljö, snarare än fyrkantiga undervisningsmetoder.

- Det här är första gången som jag bor på egen hand. Jag utvecklas oerhört mycket och får verkligen lära mig att ta hand om mig själv. /Man, 20 år, studerar på Molkoms Folkhögskola

Visst kommer du att spendera en del av din studietid i lektionssalar. Men inte hela tiden. Ibland förlägger folkhögskolan sina lektioner till andra, mer stimulerande miljöer. Studiebesök, grupparbeten och studieresor är bara ett axplock av detta. Speciellt för folkhögskolestudier är de små och sammanhållna studiegrupperna. Studera ämnesövergripande i projekt som utgår från dina behov, förkunskaper och erfarenheter.

- Det blir som en andra familj och det är betydligt lättare att studera tillsammans eftersom det alltid finns någon att fråga om hjälp. /Kvinna, 19 år, studerar på Molkoms Folkhögskola

Kyrkeruds Folkhögskola

Profil: Bild-, form- och konstprojekt. Allmän kurs med estetisk profil. Termins- och sommarkurser. Tel. 0573-133 40. www.kyrkerud.se

folkhögskolan till en unik upplevelse. I möten, samtal och diskussioner på Molkoms Folkhögskola fritiden fördjupas de kunskaper som Profil: Friskvård och media undervisningen ger. (film, drama, journalistik) samt speciallinje för vuxna Plats för alla, men få egen plats utvecklingsstörda. Att studera på folkhögskolan innebär Sommarkurser. många saker. En del kompletterar Allmänna linjer med olika profiler. luckor från grundskolan. Andra Filialverksamhet i Karlstad. skaffar behörighet till gymnasium Tel. 0553-100 04 eller högskola. Men nästan alla som www.molkom.nu gått på en folkhögskola kan vittna om något ännu värdefullare.

Folkhögskolan betyder tid för eftertanke och tid att hitta din egen Folkhögskolorna erbjuder i de flesta plats samt möjligheten att skapa fall ett internatboende. Det ger en nya insikter och växa personligt social gemenskap som gör tiden på tillsammans med andra.

Ta tillfället att möta andra

Profil: Dans och fritidsledarutbildning samt kurser för personer med olika funktionsnedsättningar. Allmänna linjer med olika profiler. Distansstudier. Tel. 0550-392 50 www.kristinehamn.fhsk.se


18

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

FOLKHÖGSKOLA

Vimmerby Folkhögskola

En skola för alla - en skola för livet Utbildningar med start hösten 2009 Allmänna och särskilda kurser Allmän kurs, grundskolenivå Allmän kurs, gymnasienivå Bild och Form Kemi och biologi på distans

Yrkesutbildningar 2 år Administration i vården Behandlingspedagog, KY-utbildning Fritidsledarutbildning

Ansökningstid Yrkesutbildningarna senast den 15 april 2009. Resterande kurser har kontinuerlig antagning i mån av plats fram till kursstart.

Vimmerby Folkhögskola Box 24, 598 21 Vimmerby Telefon: 0492-143 00 www.vimmerbyfolkhögskola.se

Välkommen till Löftadalens folkhögskola och din nya livsstil! Vi har alla drömmar och idéer om vad vi vill bli. Vi vill hjälpa Dig att uppnå Dina. Vi vill visa Dig vägen vidare. På Löftadalens folkhögskola använder vi Din erfarenhet när vi arbetar tillsammans. Som elev här är det Du som står i centrum, vilket gör att Löftadalens folkhögskola blir så mycket mer än en skola - det blir en livsstil. Kom till skolan vid havet - där vi hämtar ny kraft varje dag! Vi har Öppet Hus 17-19 april.

Kontaktuppgifter: Löftadalens folkhögskola Box 193 439 05 ÅSA Tfn 0340-65 50 00 www.loftadalen.fhsk.se

FRITIDSLEDARUTBILDNING För dig som vill: • ge andra en stimulerande fritid • främja positiva relationer mellan människor • bidra till växande och utveckling • fungera som en länk mellan människor och samhälle • utveckla dig själv och ditt ledarskap

Sök vår två-åriga yrkesutbildning. Du studerar på högskolenivå och utbildningen är förlagd till folkhögskolor. Det ger unika möjligheter till spännande möten med människor – i sig en skola för livet. Du blir efterfrågad på arbetsmarknaden och kan komma att arbeta med människor i alla åldrar. Flest jobb finns inom fritidssektorn, men du kan också arbeta inom omsorgen, skolan eller behandling. Sista ansökningsdag: 15 april.

Läs mer på www.fritidsledarutbildning.nu


19

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

FOLKHÖGSKOLA

Redo för ett kreativt yrke?

Att arbeta kreativt kan innebära att spränga gränser och skapa något helt nytt. Men det kan också vara att inom givna ramar hitta nya lösningar, förädla och utveckla. Eskilstuna folkhögskola och Åsa Textil utan gränser är en konstnärlig folkhögskola erbjuder fyra riktigt utbildning för dig som vill arbeta kreativa utbildningar för dig som är kreativt med textila material. redo för utmaningen. Under året kommer du att få arbeta med bilder och formgivning genom Konstlinjen bas vänder sig till dig broderi och textiltryck, som schablon som vill ha en bred grund att stå och screentryck. Du kommer även att på för att kunna söka vidare till få lära dig grunderna i Photoshop. högre konstutbildningar. Förutom undervisning i teckning, målning, Recycle design är en kurs för dig keramik, skulptur, grafik och foto som tror på återvinning och hållbar får du också studera konst- och utveckling och som vill använda kulturhistoria. din fantasi till att skapa nytt av gammalt. Kursen är två terminer Konstlinjen fördjupning är för dig lång och vänder sig till dig som vill som vill koncentrera dig på teckning, arbeta både teoretiskt och praktiskt målning och tredimensionell med att skapa nya produkter ur gestaltning. Du fördjupar dina återvunnet material. kunskaper i de konstnärliga grundteknikerna och får även öva dig på På kursen Textil & formgivning står att formulera dig kring din konst. den egna kreativiteten i centrum.

Här får du tid att lära dig textil design från grunden och hjälp att hitta din egen stil och form. Kursen vänder sig till dig som vill utvecklas textilt eller gå vidare till högre textila utbildningar mot en framtid som exempelvis designer, formgivare, textillärare eller skräddare. Läs mer om utbildningarna på www.eskilstunafolkhogskola.nu och www.asa.fhsk.se

Tolkyrket - en enorm variation som gör att man inte tröttnar

Folkhögskolor och studieförbund där du kan utbilda dig till tolk: Teckenspråk- och dövblindtolk, 4 år Felllingsbro folkhögskola Härnösands folkhögskola Nordiska folkhögskolan Strömbäcks folkhögskola Södertörns folkhögskola Västanviks folkhögskola Önnestads folkhögskola

Ett yrke där din prestation möjliggör kommunikation mellan människor. Där den ena dagen aldrig är den andra lik och där du hela tiden utvecklar din allmänbildning.

Är du intresserad av språk och kommunikation mellan människor? Då är tolkyrket ett utmärkt yrkesval. Tolkar med alla inriktningar har ett utvecklande arbete och en god arbetsmarknad. Utbildningarna, som ligger inom folkbildningen, är tydligt yrkesinriktade och som färdigutbildad tolk har du ett

spännande arbetsliv som väntar. Mer information hittar du på: Tolkning, vare sig det handlar om www.blitolk.nu teckenspråk, om tolkning mellan www.tolk.su.se talade språk eller om tolkning från tal till text är en kreativ utmaning för alla som gillar att lösa problem och använda sina kunskaper och färdigheter i kommunikation med andra människor.

Vill du lära dig nytt tillsammans med andra?

G Studera på Mora folkhögskola Intill Siljans strand, med blånande På Mora folkhögskola Skeriol finns berg i fjärran, ligger Mora folk- nu ett unikt utbud av kurser idag, varmt välkomna att söka! högskola beläget. Allmän kurs på Mora folkhögskola består av kärnämnen, allmänna ämnen, tillvalsämnen och en profil. Denna kurs kan ge grundläggande behörighetochsärskildabehörigheter för högskolestudier. Du gör din egen studieplan genom att kombinera de kärnämnen, allmänna ämnen och tillvalsämnen som du vill studera med den profil du vill följa.

Allmänna kurser med profiler:

Särskilda kurser är kurser utan kärnämnen eller allmänna ämnen på det ordinarie schemat, men där möjlighet ges att i vissa fall även läsa kärnämnen. Studierna är kostnadsfria, men kursmaterial och studieresor betalar du själv. Mora folkhögskola har ett internat med 40 platser.

Särskilda kurser

• • • • • • • •

• • • • • •

Film och Drama Bildspråket Sömnad Allmän Natur, klimat och miljö Skrivstilen Hälsa och motion Keramik och Glas

Ekologisk odling och hållbar livsföring Modeakademin i Dalarna Växning Slöjdkurs Skidlinjen Autism (distans)

blitoulk. n

Kontakttolk , 1-2 år Wiks folkhögskola Härnösands folkhögskola Katrinebergs folkhögskola Åsa folkhögskola Studieförbundet Vuxenskolan i Botkyrka /Salem Medborgarskolan i Malmö Folkuniversitetet i Göteborg Skrivtolk med inriktning på undertextning, 1 år Södertörns Folkhögskola


20

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

Här får du chansen att

”I Leksand finns hela verktygslådan för att växa, både yrkesmässigt och som människa.”

växa

Vill du utvecklas och är beredd att ta nästa steg? I Dalarnas hjärta, Leksand, hittar du en erkänt bra studiemiljö som ger dig mer än bara tid för din utbildning. Studier i Leksand ger dig en utmärkt språngbräda vidare mot anställning, eget företagande eller fortsatta studier. Leksand erbjuder dig ett brett utbildningsutbud. Förlägg dina studier på Entreprenörskolan, Leksands Folkhögskola eller på ett nationellt program till hantverkslärling, med lärlingsplatser inom 68 olika hantverksyrken.

Entreprenörskolan – sätter fart på Sverige Vissa människor väntar på sitt livs chans, vi skapar den. På Entreprenörskolan erbjuder vi KY-utbildningar som öppnar dörrarna till en värld av möjligheter. Entreprenörskolan sätter en ära i att vara "den lilla skolan" med de stora resurserna. Som student på Entreprenörskolan är du den viktigaste delen i arbetslaget och får utvecklas utifrån dina intressen och förutsättningar. Syftet med skolan är att utveckla och bedriva verksamhet med entreprenöriell inriktning som efterfrågas av såväl näringsliv som studenter. Vårt mål är att utbilda kunniga och kvalificerade personer som är attraktiva på arbetsmarknaden. En tredjedel av utbildningen ägnas åt Lärande i Arbete (LIA) på olika arbetsplatser.

”Det är en bred utbildning med mycket praktiskt arbete och kreativa arbetsformer. Ett stort plus är det nära samarbetet med näringslivet”

Entreprenörskolans KY-utbildningar: Handelsentreprenör, 90p Upplevelseentreprenör, 80p Kommunikatör/Dekoratör, 80p Affärsmannaskap inom handeln, 50p (distans) Affärsmannaskap - chef och ledare inom handeln, 50p (distans)

Leksands Folkhögskola – en spännande mötesplats Leksands Folkhögskola är en skola med tradition och tyngd. Ta chansen och sök någon av våra populära kurser inom till exempel bokbinderi, keramik, metallformgivning/silversmide, design, dekoratör eller allmän kurs med personlig utveckling. På skolan hittar du snabbt likasinnade människor från hela Sverige. Skolan erbjuder även bra distansutbildningar.

”Utbildningen är väldigt fri och individualistisk där alla får gå i sin egen riktning för att få ut det mesta och bästa av kursen. Alla har sin egen arbetsplats och verkstäderna är tillgängliga dygnet runt.”

Nyhet! Du kan även SMS:a till nr 0730-120 462 13 11 om du vill ha mer information om någon av utbildningarna i Leksand!

Hantverkslärling – sök 68 yrken

Sedan hösten 2008 finns en unik möjlighet för dig som brinner för hantverk att bli hantverkslärling. Varje lärlingsplats utformas individuellt i samverkan mellan handledare, bransch, utbildningsanordnare och lärling. Totalt finns 68 yrken på yrkeslistan för utbildningen.

Målet med utbildningen är att lärlingen efter utbildningens slut, max två år, ska kunna arbeta som kvalificerad hantverkare inom sitt område. I vissa fall kan även gesällprov avläggas. För att bli antagen som lärling bör du ha någon form av erfarenhet från yrket.

– Det är oerhört spännande att arbeta med lera, hitta på nya saker och utveckla mig själv. Jag kan varmt rekommendera andra med ett hantverksintresse att bli lärling, säger Alexei Kranitskij, krukmakarlärling.

Linda Grönlund, elev på Är du nyfiken på lärlingsutbildninkeramikutbildningen gen besök www.hantverkslarling.se.

Där kan du läsa mer om lärlingsplatserna inom 68 olika hantverksyrken Gör som Linda och många andra – och hur Stiftelsen Hantverk & Utväx som människa i en miljö som bildning i Leksand bidrar till att få spirar av utveckling. Gå in på www. fart på de mindre hantverksyrkena i leksand.fhsk.se för mer information. Sverige.

Lina Netz, Entreprenörskolan Kommunikatör/dekoratörsutbildningen www.entreprenorskolan.com

www.leksand.fhsk.se

www.hantverk-utbildning.se


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

STUDIER UTOMLANDS

21

Text & foto: Josefin Eriksson

Redo för ditt livs äventyr?

Plugga utomlands! Klarar jag av studierna? Kommer jag att träffa vänner? Vad gör jag om jag inte trivs? Detta är säkerligen frågor som snurrar runt i huvudet när du funderar över utlandsstudier. Men du kan känna dig lugn. Tiden utomlands är för de allra flesta ett härligt äventyr och blir ett kärt minne att bära med sig resten av livet. Text: Alexandra Carlsson Utlandsstudier innebär inte bara att du får mycket nya kunskaper. Oavsett om du är borta en termin eller i flera år får du chansen att se världen och uppleva en annan kultur. Det finns idag stora möjligheter att åka iväg och plugga. Antingen kan du åka på en kortare språkkurs, gå en termin på universitet eller läsa en hel utbildning.

Ditt äventyr – dina val Inför dina studier utomlands kan det vara klokt att tänka igenom en del frågor. Det är viktigt att din vistelse blir skräddarsydd efter just dina önskemål. Ju mer genomtänkt din tid utomlands är, desto mer kommer du att få ut av den! Det allra första att bestämma är vilket land du vill åka till och dessutom vad du vill studera samt hur länge du vill vara borta. Studerar du vid ett universitet/högskola finns ofta utbytesprogram av varierande

Här hittar du utbildningar och språkresor utomlands: www.plugga-utomlands.se www.sprakresa.se Blogga om dina utlandsstudier!

Ta chansen och berätta för andra om ditt äventyr genom att blogga på längd att söka. Studerar du inte Studentum.se. Varje månad utser redan på ett universitet finns det vi Månadens Studentbloggare. Du andra vägar att gå. Du kan åka som bäst inspirerar andra till att via en utlands-förmedlare men börja plugga, vinner ett presentkort också som en ”free mover”. Som free på Akademibokhandeln, värt 500 mover sköter du både kontakt med kr. Var med du också! Registrera dig skolan och ansökningen helt själv, på www.studentum.se/blog. en härlig utmaning! Väljer du att ta hjälp av en förmedlare har de ofta Har du pluggat utomlands? lång erfarenhet av utlandsstudier och hjälper till under hela processen Berätta om ditt äventyr och dela med allt ifrån studievägledning, till med dig av dina erfarenheter och kontakt med skolan, ansökan mm. dina kunskaper för att inspirera andra! Skriv en reseberättelse om En dröm som kan bli verklighet din språkresa eller dina utlandsAtt studera utomlands är det studier på www.studentum.se/ många som drömmer om. Ännu fler travel/index.aspx för att inspirera borde göra sin dröm till verklighet. fler att ta steget ut i världen! Utlandsstudier ger dig inte bara värdefulla erfarenheter utan öppnar Frågor om studier utomlands? även dörrar till framtiden. På de kommande fyra sidorna hittar du Hör av dig till oss om du har frågor information om massor av skolor och kring utlandsstudier och språkresor: utbildningar utomlands. Kanske blir info@studentum.se. Vi svarar på en av dem del av din framtid? dina frågor så snabbt vi kan.

Jag är mitt uppe i mitt livs äventyr. Har nu pluggat i Barcelona i en månad, och man kan minst sagt säga att jag kommit in i det spanska livet. Eller i alla fall studentlivet. Vilket inte alls är samma sak, men ändå. Dessutom har jag träffat så många underbara och tokiga människor som jag aldrig hade kunnat drömma om. Spanjorer, britter, ryssar och holländare om vartannat. Och en hel del svenskar förstås. Det går fort att lära känna varann - efter en vecka kan man vara bästa vänner. Skolan börjar. Vilket inte kan ses som en börda. Att spendera fyra timmar med att diskutera livets frågor på spanska med människor från hela världen kan väl knappast ses som varken jobbigt eller tråkigt. För första gången känner jag att det är kul att studera! Skoldagens fyra timmar är indelade i två pass, med två olika lärare. Båda mina är fantastiska. Fastän nästan all undervisning sker på spanska har de förmågan att få det mesta att bli begripligt. Det kan verka lite med bara fyra timmars skola per dag, men undervisningen har ett sådant tempo att man lär sig massor bara på en dag. Två veckors plugg här är som två år i grundskolan. Skolan slutar. Dags att uppleva staden. Och det finns väldigt mycket att välja på här borta. Ofta går vi till stranden efter plugget, men idag gick vi till Park Guell istället och slöade i den stora parkens skugga och småpluggade lite. Mycket skönt. Dags för siesta, den enda traditionen jag riktigt tagit efter. För att den är så skön. Dessutom välbehövd om man ska orka med kvällens (och nattens) aktiviteter. Sen middag tillsammans med min rumskompis. Idag blev det spagetti och oväntat gott vin för 2 Euro. Bor nära Placa Espanya så vi tog en sväng förbi den häftiga fontänen på Montjuic som spelar pampig musik och sprutar vatten åt alla håll. Så himla vackert. Sen vidare på förfest på stans skönaste bar med billig sangria och folk från hela världen. Sen dags för utgång. Begav oss till favoritklubben och dansade loss. Där möttes alla vänner upp och blandades i havet av främmande människor. Tog nattbussen hem och här ligger jag nu i sängen, trött men glad efter en lyckad dag i världens bästa stad.


22

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

STUDIER UTOMLANDS

Välj en högklassig medicinsk utbildning i Polen Poznan University of Medical Sciences

Studera i Poznan, och utbilda dig till tandläkare, läkare, apotekare, farmaceut eller sjukgymnast vid ett av Polens bästa medicinska universitet. Detta traditionsrika och högt respekterade universitetet i Poznan erbjuder engelskspråkliga program som håller mycket hög kvalitet, även i ett internationellt perspektiv. Många nöjda skandinaviska studenter studerar vid universitetet och skapar tillsammans en unik och inspirerande studentmiljö.

Collegium Medicum i Bydgoszcz

Från hösten 2009 kan du även välja att förlägga dina medicinstudier vid Collegium Medicum i Bydgoszcz, en annan mycket trevlig polsk studentstad ett par timmer med tåg från Poznan. Collegium Medicum designar just nu ett engelskspråkligt MD-program, speciellt inriktat mot skandinaviska studenter. Detta kommer bli en högkvalitativ utbildning inspirerad av erfarenheterna i Poznan.

Ansökan

Studieutbud vid Poznan University of Medical Sciences • Sjukgymnast, 3 år B.Sc. • Tandläkare, 5 år D.D.S. • Apotekare, 6 år Pharm.D. • Läkare, 6 år M.D.

Studieutbud vid Collegium Medicum i Bydgoszcz • Läkare, 6 år M.D.

Agder Vitenskapsakademi Inntakskontor for Poznan-PUMS og Bydgoszcz-CM Serviceboks 422 NO-4604 Kristiansand, Norge Tel: 0047 38 14 14 75 Fax: 0047 38 14 14 99 E-mail: poznan@uia.no www.poznan.no

Sista ansökningsdag för studieåret 2009/10 är 15 april 2009. Alla utbildningar startar på höstterminen. Din ansökan skickar du till Agder Vitenskapsakademi, som är nordisk representant för båda universiteten. Antagningen baseras på grundläggande behörighet, dina kurser och betyg i framförallt kemi, biologi och fysik samt en personlig intervju.

Har du en dröm att bli läkare eller tandläkare, men det är omöjligt att uppfylla den i Sverige? Då har du möjligheten utomlands. Polen har erbjudit medicinutbildningar sedan mitten av 90-talet och landet är i dag populärt bland skandinaviska studenter. God gemenskap, hög kvalitet på studierna och lång utbildningserfarenhet är positiva omdömen som gör att allt fler söker sig hit. Du kan studera till läkare, tandläkare eller farmaceut.

Kanske är det du som är student i Polen till hösten? Medical University of Bialystok och Medical University of Lublin är två trevliga universitet. Vill du veta mer surfa in på www.akuttmed.no eller www.medisinutdanning.no


23

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

STUDIER UTOMLANDS

Min dröm är att bli internationell brand manager på ett franskt eller svenskt modehus där jag får arbeta med marknadsföring eller som inköpare. Stephanie Lenorman,25

Hon studerar mode i Europas huvudstad Tillhör du de tjejer och killar som drömmer om en karriär inom mode och design? Att slå sig in på en internationell och stenhård marknad kräver talang, kontakter och ett genuint intresse. Med drömmar om att ta plats på världens modehus satsar tjugofemåriga Stephanie Lenormand allt för att nå dit hon vill. Text: Susanne Hansson Stephanie har ett svensk-franskt ursprung. Hon är född i Sverige men uppvuxen i en av världens viktigaste modestäder, Paris. Modeintresset har funnits där så länge hon kan minnas och var även en av de stora anledningarna till varför hon valde London för sina studier.

- Jag ville ha en utbildning specialiserad inom mode men att gå på en svensk skola var uteslutet. Det var meningen att jag skulle flytta tillbaka till Paris, men när min bror, som också pluggar i London, tipsade om staden och skolorna där så flyttade jag dit istället.

Stephanie studerar nu sin sista termin på AIU London, American Intercontinental University, där hon läser Fashion Marketing, en utbildning med inriktning mot marknadsföring i modebranschen.

Skolan i Europas modemecka

du presterar som betyder något. Du måste tro på dig själv annars är det ingen idé att försöka ge sig in i den här branschen.

Själv har Stephanie höga förväntningar på sig själv och sitt framtida - Lärarna är oerhört duktiga i sina jobb. Hon har aldrig begränsat sig respektive ämnen. Under utbild- och kommer definitivt inte göra det ningens gång har vi även stora nu. möjligheter att åka på studieresor - Min dröm är att bli internationell ”brand manager” på ett franskt eller ningen inom Fashion Marketing är till Dubai, Tokyo och Mumbai. svenskt modehus där jag får arbeta specialutformad för att hjälpa stumed marknadsföring eller som denterna att lära sig kärnan i arbe- ”Du måste tro på dig själv” tet med försäljning och partihandel Modebranschen avstannar inte trots inköpare. Jag kan tänka mig att bo inom modeindustrin. rådande marknad. Det finns många kvar i London eller flytta tillbaka - Vi skriver oerhört många uppsats- möjligheter till jobb efter AIU till Paris. Vad som händer efter er om marknadsföring, PR och mode, Londons utbildning inom fashion utbildningen får framtiden utvisa. vilket är jätteroligt. Man utvecklar marketing och du kan arbeta med allt verkligen sin verbala förmåga och ifrån PR, reklam, marknadsföring Läs mer om utvildningen på AIU London på www.aiulondon.ac.uk. kreativiteten flödar. För mig är det till inköp, styling och design. perfekt eftersom jag är något av en idéspruta. - Det är viktigt att ha en fot i modebranschen om man vill jobba där. Då Under utbildningen studeras trender, blir det lättare att nå posten man marknadsanalyser upprättas och söker till. Det är vad du kan och vad

www.ef.dk

AIU London ligger strategiskt placerad i Londons pulserande modemitt med exklusiva shoppinggator som Oxford Street och Bond Street nära belägna. Den erkända utbild-

"Det är vad du kan och vad du presterar som betyder något."

produktionsbehovet uppskattas. Skolans studenter leds av erfarna lärare och föreläsare inom Europas modebransch som också hjälper till att skapa viktiga kontaktnät inför framtida karriärer.

Teknisk Erhvervsskole Center

Bliv professionsbachelor i optometri i København – Du kan studere optometri i København – bare 50 minutter fra Malmö Som optometrist kan du fx arbejde i en optikerforretning enten som ansat eller selvstændig. Du foretager synsprøver, vejleder kunder og tilpasser og sælger kontaktlinser, briller og andre synshjælpemidler. Har du en gymnasial uddannelse med Engelsk B, Matematik C og Biologi C samt enten Kemi C eller Naturfag C, kan du blive optaget på uddannelsen til optometrist. Uddannelsen tager 3½ år – 2 år på skole og 1½ år i praktik. Optometristuddannelsen giver 210 ECTS-point (European Credit Transfer System). Du er velkommen til

informationsaften tirsdag d. 21. april kl. 19.00 – hvor du kan få mere information om uddannelsen. Få mere at vide – kontakt Ebbe Hargbøl, tlf. +45 38 17 70 00, eller esh@tec.dk eller klik ind på

www.tec.dk Nordre Fasanvej 27 DK-2000 Frederiksberg Telefon +45 38 17 70 00 www.tec.dk


24

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

STUDIER UTOMLANDS

Utbilda dig till läkare, veterinär, psykolog eller tandläkare i Ungern Ny chans för svenska studenter inför 2009

Intagningsexamination sker i Stockholm för intag 2009/2010. Examination krävs för att läsa medicin, farmaci, tandläkarstudier, veterinärstudier och psykologi på Semmelweis Medical University, Medical University Pécs, Szeged Szt. István Veterinary University och Elte Budapest och Faculty of Psychology. Provet hålls klockan 0900 lördagen den 28 mars 2009 och lördagen den 13 juni 2009 på Elite Hotel Stockholm Plaza. (Birger Jarlsgatan 29, Stockholm)

Välkomna på informationsmötet på ungerska ambassaden i Stockholm torsdagen den 26 mars 2009 mellan 16.00 och 18.00. Vänligen kontakta Károly Simborás, representant för Sverige. Email: karoly.zimboras@tetalap.hu Telefon: +36 1 225 04 37, + 36 1 413 30 15 Fax: + 36 1 413 30 30 Vänligen besök hemsidan för mer information: www.studyhungary.hu

Studera, res & jobba i världens främsta affärsmetropoler European School of Economics är en privat skola för högre utbildning som erbjuder undergraduate- och postgraduateprogram på våra center i London, New York, Rom, Milano och Lucca (Florence). PROGRAM UNDERGRADUATE - Bachelor's Degree of Arts (Hons) in Organisational Communication with Media Management - Bachelor's Degree of Science in International Business - Bachelor's Degree of Science in International Finance - Bachelor's Degree of Science in International Marketing

POST GRADUATE - MASTER IN BUSINESS ADMINISTRATION - MASTERS IN FINANCE - MASTERS IN MANAGEMENT - MASTERS IN MARKETING www.eselondon.ac.uk ese.roma@uniese.it Tel: +39 06 97270710

• Undergraduate- och postgraduate examens som erhålls vid ESE:s center är giltiga över hela världen • Olika praktikplatser inom valfria specialiseringsområden på ledande företag inom affärsvärlden • Studera vid ett nytt campus varje år, eller välj att spendera en termin vid ett partneruniversitet som finns över hela världen • Inbyggda kurser i utländska språk • Gästprofessorer och föreläsare från ledande företag • Akademisk frihet utan gränser på fem olika platser (London, New York, Rom, Milano, Lucca/Florens) • Små klasser och 1:4 lärare/student

För mer information www.insted.se

f r u s , ski &

y d stu Studera franska i Chamonix Mt. Blanc Alla nivåer – CSN – Boende


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

STUDIER UTOMLANDS

25

Studera internationella relationer, ekonomi eller kommunikation i FN:s hemstad Genève UBIS är beläget i Genève, i hjärtat av den internationella handelsvärlden och FN:s hemstad, där man erbjuder studenter en förstaklassig utbildning inom internationell ekonomi, internationella relationer, media, kommunikation och informationssystem. Inom dessa ämnen erbjuder UBIS studier på både undergraduateoch graduatenivå genom 2-åriga Associate degrees, 4-åriga Bachelor degrees och 2-åriga Master degrees. Studenter som vill avklarar sin utbildning under kortare tid kan välja att läsa en full uppsättning kurser under varje termin och på så sätt hinna läsa både en Bachelor samt en Master degree på 4 år, istället för att studera i vanlig takt och då endast genomföra sin Bachelor under dessa 4 år.

UBIS erbjuder undervisning i små klasser. UBIS har unika ”blandade” kurser, som kan erbjuda ITlösningars flexibilitet tillsammans med handledning och stöd.

augusti, september och oktober. År 2010 startar den i januari, februari och mars.

UBIS anknytning till Potomac College i Washington D.C. ger dig en examen som är ackrediterad i USA. UBIS:s flexibla 6-veckorstermininer Potomac College är ackrediterat av ger dig möjligheten att läsa två the Middle States Commission on kurser varje termin, eller en kurs Higher Education, 3624 Market St, per termin för halvtidsstuderande. Philadelphia, PA 19104, USA. Med sina korta 6-veckorsterminer kan UBIS erbjuda flexibilitet i form Som du ser kan UBIS erbjuda dig av 8 startdatum per kalenderår. År din utbildning, på ditt sätt. Kontakta 2009 är startdatumen i mars, maj, UBIS för att komma igång!

UBIS Admissions Office 6 Place de Chevelu CH-1201, Geneva, Switzerland Tel: +41 76 525 1980 Fax: +41 22 732 6283 www.ubis-geneva.ch admissions@ubis-geneva.ch

En bred turismutbildning i ett av världens populäraste resemål The Hotel School Sydney utbildar proffs inom turism, service och ledarskap. Skolan erbjuder en genuin universitetsbakgrund som är välrenommerad internationellt och lägger grunden för en framgånsrik karriär. The Hotel School Syndey startades 1998 i nära samarbete med InterContinental Sydney men har numera, på grund av stor efterfrågan, samarbete med många ledande hotell och turistorganisationer både i Sydney och runt hela jorden. Läsåret 2006/2007 hade skolan 370 registrerade elever, varav 300 från Australien och resterande utspridda på 32 olika nationaliteter.

Betalda praktikperioder är en av de saker som gör skolan attraktiv. En annan är att den ligger i hjärtat av Sydneys Central Business District med hamnen, operahuset och den botaniska trädgården runt hörnet. The Hotel School Sydney erbjuder tre program: Associate Degree in Hotel Management, Bachelor of Business in Hotel Management och

Diploma in Hotel management. De treåriga utbildningarna förbereder dig inför en karriär inom turismoch servicebranschen och innehåller studier inom bl.a: personalledning, mat- och dryckeshantering, ekonomi och finansiering och turism i teori och praktik. Läs mer om The Hotel School Sydney på www.hotelschool.scu.edu.au.

Du passar inom turistbranschen om: • Du gillar att kommunicera med och hjälpa folk • Du uppskattar varierade arbetsuppgifter • Du är passionerad i ditt arbete, disciplinerad och initiativrik • Du är ambitiös


26

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

VUXENUTBILDNING/KOMVUX DET FINNS ETT HERMODS FÖR ALLA! Välj mellan vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, sfi, KY samt yrkesutbildningar inom bygg, ekonomi, starta eget, sälj och omvårdnad. I höst startade även vår friskola Construction College! Läs mer på www.hermods.se

Byggare – ett framtidsyrke

ByggSoft växel 0500-47 68 00 www.byggsoft.se

De närmaste 10 åren kommer ca 70 000 byggare att gå i pension. Utbildningsföretaget ByggSoft har funnits i Skövde sedan 1986. Basen i verksamheten är grund- och fortbildning till anläggningsarbetare, betongarbetare, golvläggare, murare, byggplåtslagare, plattsättare och träarbetare. ByggSoft har kontinuerlig intagning och varje deltagare har sin egen studieplan. Du kan gå en utbildning på ByggSoft genom Arbetsförmedlingen eller KomVux.

ByggSoft

Stockholms mest nöjda komvuxstuderande! * Vi har yrkesutbildningar och kurser som leder till dina mål! Kostnadsfria och CSN-berättigande. Exempel på utbildningar: Personaladministratör • Säljare • Ekonomiassistent • Miljökonsult • Programmerare • Hotellreceptionist med flera. E Exempell på å kkurser: Milj Miljöjuridik j idik • P Pedagogiskt d i k lledarskap d k •P Psykologi k l i Affärskommunikation engelska • Näthandel A • Matematik A-E Svenska som andraspråk A • Hälsopedagogik med flera. * Enligt Stockholms stads brukarundersökning 2008

Ansök senast 13 maj! Även SFI och grundläggande vuxenutbildning! JENSEN education VINNARE AV STOCKHOLMS STADS KVALITETSPRIS

Studierådgivning telefon8–17 mån–fre 8–17 |22 08-450 22 30 | www.jensenvuxenutbildning.se Studierådgivning per telefonper mån–fre • 08-450 30 • www.jensenvuxenutbildning.se


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

VUXENUTBILDNING/KOMVUX

Så når du

27

när du pluggar på nätet Madelene Zander, lärare i engelska och psykologi, ger goda råd.

Nu för tiden väljer du själv hur och i vilken miljö du vill studera. Det kan vara hemma, i skolan, på biblioteket, eller med datorn i knäet på en Söderhavsö. Kunskapsstoffet skiljer sig inte åt mellan olika studieformer utan endast i tid och rum. Den viktiga dialogen mellan dig och din lärare sker däremot på helt olika sätt beroende på studieformen. När du läser via nätet sker den via webbaserade mötesplatser, i upprättade kursforum, via mail eller per telefon. Oavsett vilken studieform du väljer vet vi att alla studenter vill nå bra resultat. Varför ska du annars lägga ner tid och energi på studier som inte leder dit du vill? Här kommer fem viktiga tips för dig som funderar på att läsa via nätet.

2. Skapa tid och rutin för dina studier Att avsätta tid är en annan oerhört viktigt del i studiearbetet för att nå bra studieresultat och ditt MVG. Skaffa dig därför dina egna rutiner men känn också efter vilken miljö och tid på dygnet som ger bäst arbetsro. Fundera över vilken lärstil du har. Fungerar det bäst när du skriver anteckningar om det du läst eller 1. Upprätta en studieplan när du gör en mind map? Jobbar du bäst ensam eller tillsammans med och följ den andra? Tar du in mest information När du börjar en kurs finns det nästan när det är tyst omkring dig eller är alltid en tidsplan du ska hålla dig sorlet från kaféets gäster den bästa till. Inom den ska du vara klar med musiken för att ta in större mängder din kurs. Att hitta en bra struktur text? för dina studier är A och O när du studerar på distans och via nätet. Det spelar mindre roll vilken lärstil Börja därför med att göra din egen du har och om du arbetar bäst på studieplan utifrån den information morgonen eller kvällen, så länge du skapat dina rutiner och arbetar i en du får när kursen startar. miljö som passar dig." Utnyttja den så att du får en överblick över hela kursen. Vilka delar av Utöver det behöver du hitta lagom kursen ska du ha klarat av under med variation och ditt sätt att ladda den första och andra veckan? När på. Lägg gärna in till exempel ett du kommit halvvägs – hur ser det träningspass eller en halvtimmes ut då och vilka delmoment kommer promenad eller joggingtur mitt i att betygsättas av läraren? När du studietimmarna, det ger massor vet var de ligger i tiden har du en av ny energi och du hittar återigen bra struktur att utgå ifrån och kan din koncentrationsförmåga och ditt planera resten av din tid utefter det. flow.

3. Ta hjälp av din lärare Vänta inte till dagen efter med att ställa de frågor du har, för då förlorar du viktig studietid. Använd telefonen eller skicka mail för att ställa kloka frågor till din lärare. På så sätt skapar du även en kommunikation och en ovärderlig relation till din lärare. Ett ökat intresse hos din lärare för dina frågeställningar ger dig också mer hjälp. Genom att be om hjälp och även få den hjälp du behöver kan du därigenom känna en större kontroll över läget då du vet att svaret på dina frågor kommer inom kort.

4. Fokusera på kursmålen för MVG Att ständigt arbeta med kursens mål för MVG är avgörande. Inte allt för sällan kan kursmålen kännas lite oklara i början. Ett gott tips är att gå tillbaka till dem när du läst i ett par veckor. Då kan de plötsligt framstå som ganska självklara. Förstår du fortfarande inte vad kursmålen för MVG betyder, be att få konkreta exempel eller ring upp läraren för en diskussion. Då skapar du en bra dialog kring vad ett MVG kräver av dig. Genom att hålla koll på kursmålen och hur du når dit, konkretiserar du dina studier på ett mycket enkelt sätt.

Ps. Valet är ditt...

Det är du som styr din framtid, inte ödet. Ett första steg att ta inför dina studier är att läsa på om 5. Kritiken hjälper dig att bli arbetsmarknaden. Hur ser den ut när du är klar med dina studier? bättre Kommer det att finnas jobb inom Sist men inte minst – använd den din sektor? Ett andra steg är att kritik du får av din lärare på rätt hitta rätt kurs eller utbildning. Vilka sätt. Din lärare finns till för att kurser och utbildningar hjälper hjälpa dig nå kursmålen, vilket dig nå den yrkesprofil du vill ha i betyder att kritiken han eller hon framtiden? Vilka kurser behöver ger är regelrätta studietips på hur du läsa in för att kunna söka in till du når ditt MVG. Ta inte kritiken den högskola du drömmer om? Ett personligt utan se det som ett tredje och minst lika viktigt steg är viktigt hjälpmedel för att lyckas med motivation och ambition. Med hjälp dina mål. Anser du att du inte får av din inre motivation och hjälp från tillräckligt bra återkoppling, var då din lärare och dina studiekamrater, inte rädd att be om det. Din lärare kommer du nå till MVG på nolltid. ska ge dig bra och konstruktiv kritik som du kan använda för att förbättra dig. Det ger dig rätt förutsättningar att nå ditt MVG. vu xenu t b ildning

Litterär gestaltning, 100p Vi erbjuder utbildningar av hög kvalitet. Våra kunniga lärare finns nära dig, på webben eller i klassrum i ett 50-tal av Sveriges kommuner. Dessutom är alla våra kurser gratis och berättigar dig till studiemedel från CSN. Det ger resultat!

Du har drömmarna. Vi har verktygen.

Läs mer på www.infokomp.se

d c fS \ c b P W Z R \ W \ U


28

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

YRKESUTBILDNINGAR

H

Internationell yrkesutbildning Bli auktoriserad hudterapeut i en expansiv och spännande bransch Sveriges äldsta hudvårdsakademi Stockholm/Göteborg, SHR samt CIDESCO - anslutna Kursstart januari, mars, augusti och oktober Ring kostnadsfritt 0200- 21 14 14 www.elisabethskolan.se info@elisabethskolan.se

Hantverkscentrum i Tibro


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

YRKESUTBILDNINGAR

29

Han hjälper andra människor att nå sina mål Träningsintresserad, socialt geni och en hejare på att hjälpa människor nå sina mål. Paulus Wallentin är killen som lyckats göra sin hobby till karriär. Här kan du läsa hans historia. Att omvandla sin hobby till sin karriär låter smart. Berätta om hur det gick till? - Min uppväxt bestod till stor del av fotboll, som bäst spelade jag i juniorallsvenskan. I övre tonåren blev jag dock alltmer intresserad av styrketräning och det var också det som senare ledde mig in på att börja jobba lite extra i receptionen på SATS. Att jobba i den miljön påverkade självklart mig i mitt val att vidareutbilda mig inom SAFE. Så det var så det började, sedan tickade det på och jag blev en del av SATS Sicklas team för Personliga tränare. Att vara del av ett team har, för mig, varit väldigt viktigt för att bli sporrad och utvecklas som PT. Jag blev kvar inom SATS i ca 3 år innan jag kände att det var dags för mig att utvecklas vidare.

Vad jobbar du med idag? - Sedan två år tillbaka arbetar jag heltid som personlig tränare på Master Training Gym, där jag arbetar med kunder cirka 130 timmar per månad. Utöver detta är jag även anställd av Svenska Fotbollsakademien som fystränare. I denna roll är jag konsult och fakturerar mitt egna bolag. Detta görs främst kvällstid.

Vad är det som är så speciellt med ditt yrke? - Det är en väldigt fri roll där jag kan planera mina dagar själv, det kan jämföras med att frilansa fast man har en anställningstrygghet. Dock kan arbetsformen kännas ganska sårbar då man lever väldigt mycket på sin kundrelation. De som är duktiga på relationsbyggande är de som lyckas med sin karriär som PT.

Varför passar arbetet som PT dig så bra? - Jag älskar människor och drivs av att hjälpa människor att utveckla

sig själva. Det är just tillfredsställelsen i att se sina kunder lyckas med sina mål och att gå igenom olika utvecklingsfaser som gör det här jobbet så fantastiskt roligt!

Berätta lite om när du gick utbildningen hos SAFE? - År 2003 gick jag deras grundutbildning till Styrkeinstruktör främst av eget intresse. Jag kände att jag ville utveckla min egen styrketräning och det gav mersmak. Senare samma år, efter att ha jobbat som styrkeinstruktör i ungefär ett halvår, gick jag SAFE:s utbildning till Personlig Tränare. Genom SAFE:s utbildningar har jag lärt mig grunderna och mitt mest bestående intryck av SAFE är dess enormt kompetenta lärarteam. Jag har även gått deras vidareutbildningar för personliga tränare.

Vilka egenskaper hjälper dig i din karriär som PT? - Framförallt tror jag att det handlar om att jag älskar människor. Jag har en god förmåga att kunna läsa av kundens nivå och behov. Jag är också lyhörd och tror att jag oftast lägger utmaningen på rätt nivå. Detta är viktigt eftersom kunden gärna vill känna att han/hon utvecklas och uppnår mål och delmål med sin träning.

Hur ser du på framtiden? - Jag är en person som ständigt vill utvecklas. Jag har en vision om få arbeta med elitidrottsmän och kvinnor på ett mer uttalat sätt än idag. Min dröm är att ha Vad är du mest stolt över? en variation i mitt arbete där jag - Människor jag har lyckats hjälpa får arbeta större delen som PT med att uppnå sina personliga mål – men även med utveckling inom det är jag stolt över! Svenska Fotbollsförbundet och som lärare inom träningsområdet. Att få möjlighet att hjälpa barn och ungdomar är en sådan oerhörd tillfredställelse.

SAFE SAFE är Sveriges ledande utbildningsorganisation med utbildningar inom kost, personlig träning och gruppträning och har sedan 1990 utbildat träningbranschens bästa instruktörer. SAFE erbjuder också företagsanpassade utbildningar inom kost, hälsa, träning och rehabilitering. För mer information vänligen besök www.safe-education. se, maila på info@safe-education.se eller ring 08-503 225 80.

Kvalificerad fastighetsmäklarassistent Branschens egen utbildning Av branschen. Om branschen. För branschen. Mäklarsamfundets kvalificerade assistentutbildning är ensam i sitt slag i Sverige. Det är inte bara den enda utbildning där du blir kvalificerad att utföra de flesta arbetsuppgifterna i en mäklartjänst – det är också den enda assistentutbildning som utvecklas och hålls av oss som själva jobbar inom branschen. Studierna sker deltid på distans, med undantag för fyra internat, och innehåller: • Juridik – fastighetsrätt, civilrätt, familjerätt • Ekonomi – beskattning, ekonomi, bostadsrätter • Byggnadsteknik/fastighetsvärdering med areaberäkning • Fastighetsförmedling – förmedling, lagstiftning, etik • Lärarledda lektioner i mäklarsystemen Capitex och Svensk FastighetsData För mer information om utbildningen, se www.maklarsamfundet.se/ utbildning eller ring 08-735 62 00.

”Jag har varken tidigare eller senare upplevt att man lyckas samla så många engagerade experter som på Mäklarsamfundets assistentutbildning. Lärarna vet hur branschen fungerar, är uppdaterade och använde hela tiden praktiska exempel för att illustrera de teoretiska bitarna.” Charlotta Wagell, fastighetsmäklare - f d mäklarassistent


30

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

YRKESUTBILDNINGAR

Gör karriär inom en internationellt växande bransch Text: Susanne Hansson

Vad många kanske inte tänker på är att ett arbete som tränare och instruktör på en träningsanläggning kan leda dig långt i din karriär, speciellt om du har hjälp av internationella nätverk och arbetar inom en växande organisation eller kedja. Dorotka Baburin från Gävle arbetar på World Class och är idag en erkänd träningsprofil i Sverige. Frågar du henne, skulle hon aldrig välja ett annat jobb. - Det bästa med att jobba i träningsbranschen är variationen och den sociala biten. Variation för att de flesta blandar kontor, reception, sälj med instruktörsyrket. Socialt för att du varje dag möter olika typer av människor som är där för att ta hand om sig, förändra eller förbättra något och bli friskare och hälsosammare. - Det är en positiv och spännande miljö som ger energi och glädje.

- Vårt motto är ”Move on – Live your dream” och det innebär att vi vill göra det möjligt för människor att förverkliga sina drömmar om en framtid och karriär inom träningsbranschen. En instruktörsutbildning kan vara ett första steg.

Utbildningarna på World Class Educations har funnits sedan 2002 och eftersom träningskedjan World Class finns i stora delar av Europa finns stora möjligheter att knyta Dorotka är från början hälso- kontakter även utanför Sverige. Du pedagog och började arbeta som som vill bli instruktör har många instruktör inom World Class- olika inriktningar att välja mellan; kedjan under slutet av 90-talet. styrketräning, yoga, box, aerobics, Där vidareutbildade hon sig och core, pilates och afrikansk dans är har arbetat med alltifrån service i bara ett urval. reception till sälj och platschefsjobb Utbildningarna är till för alla, på de olika anläggningarna. även om du vill arbeta på andra - Karriärmöjligheterna på företag ställen än just World Class. En som World Class, och som är en grundutbildning är väldigt intensiv etablerad och internationellt växande och oftast mellan tre och sju dagar träningskedja, är enorma. Du kan lång. Detta gör att du har möjlighet söka i princip vilket drömjobb som att anpassa utbildningen till din helst och även kombinera detta med situation. Har du väl fått ett arbete instruktörsyrket. Många börjar som på en träningsanläggning finns instruktörer och tränare och hamnar sedan många interna utbildningstill slut på positioner som produktchef möjligheter att nyttja. inom träning, medlemsrådgivare, - Arbetsmarknaden för tränare och personlig tränare eller platschef. instruktörer har sedan 90-talets mitt - Du kan även jobba som säljare, inom vuxit enormt. Vi utbildar både våra marknadsföring eller ekonomi och egna instruktörer inom World Class sedan gå vidare och bli instruktör. kedjan, men även många andra Att få jobba med det du är utbildad gym, föreningar, idrottsklubbar, till samtidigt som du jobbar med din privatpersoner och företag kontaktar oss för utbildning, berättar Dorotka. hobby är en otrolig frihet. - På World Class Educations vill vi Dorotka arbetar idag som inspirera personer till att våga skapa ansvarig för World Class kedjans sig ett yrke i träningsbranschen även utbildningsorganisation – World om man kanske har ett helt annat Class Education. Företaget erbjuder arbete idag eller om man bara har och skräddarsyr instruktörs- träningen som hobby. utbildningar både i Sverige och i andra europeiska länder där World Läs mer om World Class Educations på www.worldclass.se/utbildning. Class driver träningsanläggningar.


31

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

YRKESUTBILDNINGAR

Gör träningsintresset till ditt drömjobb Under många år ägnade Niclas Schaub mycket tid åt sporter som fotboll, hockey och den japanska kampsporten aikido. Nu, två utbildningar senare, lever han på sin passion för idrott. Text: Susanne Hansson - Min första satsning hosTheAcademy var utbildningen till Licensierad Styrketräningsinstruktör. Jag lärde mig oerhört mycket. Genom aikidon hade jag stor kroppskännedom och kroppskontroll, vilket hjälpte mig mycket, både under utbildningen men även nu, i min nuvarande instruktörsroll.

Ketola i spetsen har verkligen fått mig att upptäcka och utmana det som kan verka invecklat inom styrketräning. Jag tappade inte fokus en enda gång!

Kvalitetssäkring inför framtiden

The Academy erbjuder ett stort utbud av licenserande utbildningar. Att bli licenserad innebär att Idag arbetar Niclas som styrke- du genomfört och fått godkänt träningsinstruktör på Capio Artro resultat på en teoretisk och en Clinic i Stockholm, ett jobb han haft praktisk examination. Licensen sedan januari 2008. blir en kvalitetssäkring mot såväl kunder och arbetskollegor som mot - Jag fick jobbet som styrketränings- arbetsgivare. instruktör på Capio Artro Clinic direkt efter min avslutade Utöver mervärdet av en kvalitetsutbildning. Nuförtiden är jag där säkring, ger en examination dig två kvällar i veckan. Resten av personlig feedback från dina min tid upptas av mitt nya jobb på utbildare. Den sortens återkoppling SATS. Det jobbet fick jag efter min från dina utbildare efter avslutad andra licensutbildning till Personlig utbildning ger dig ökade möjligheter tränare. Även den utbildningen gick att utvecklas och nå framgång i ditt jag hos The Academy. yrke. Framför allt examineras du - The Academy skapar erkända från en skola med gott rykte. utbildningar för tränare och Lär dig ta vara på din kunskap instruktörer. Utbildningar som ger god kunskap och ledarskapsförmåga. The Academys motto, ”Learning Utbildningar som skapar Det är skönt att alltid kunna lita på for life” visar skolans strävan; en jobbmöjligheter holistisk helhetssyn på utbildning En kille som verkligen skriver under att utbildningarna blir riktigt bra. där fokus ligger på personlig på The Academys goda anseende är Numera anställer vi huvudsakligen utveckling samt att möta branschens Stefan Alexandersson på Friskvågen personer till Friskvågen som har efterfrågan av kvalitativ kompetens. i Varberg. Stefan har varit i gått någon av The Academys Ledorden kvalité, entusiasm, person- branschen sedan 1988 och hade grundutbildningar eller någon av lighet och innovation genomsyrar tidigt siktet inställt på att arbeta deras licensutbildningar. hela verksamheten. med hälsopromotion på företag. För att skapa sig en bild av hos The - Att läsa dessa två utbildningar hos Efter diverse högskoleutbildningar utbildningskvaliteten The Academy är absolut det bästa inom bland annat beteendeveten- Academy, tog Stefan tillfället jag gjort i hela mitt arbetsliv. Jag skap, idrottsvetenskap och arbets- i akt och deltog själv vid ett har fått så många bra verktyg att organisation började han arbeta med utbildningstillfälle. använda och skolan arbetar hårt friskvård för företag på Friskvågen i - När jag skulle skicka personal på för att nå ut med hälsobudskapet. Varberg. En anläggning han sedan utbildning till Lic. Personlig tränare fick jag själv möjlighet att medverka. Skolans instruktörer med Jari år 2000 äger och driver.

Jag ville skapa mig en egen uppfattning om utbildningen och jag blev mycket nöjd med upplägget. De är fantastiskt duktiga på pedagogik, ledarskap och individuell träningsanpassning. - En annan del The Academy verkligen betonar är hur viktig den individuella kundkontakten är. Vi vill ju verkligen att alla som kommer hit ska känna sig välkomna och få en kick av sin träning och därför blir den sociala kompetensen oerhört viktig.

Sug efter träning skapar arbetstillfällen Stefan berättar att Friskvågen nu står inför en stor och viktig expansion. En expansion som kommer att skapa många nya arbetstillfällen.

- Vårt nästa steg är nu att kopiera Friskvågens koncept och öppna en helt ny anläggning i Falkenberg. Planen är att denna anläggning ska stå färdig redan hösten 2010. Då vi nästan bara anställer de personer som gått en utbildning hos The Academy är detta ett ypperligt tillfälle för den som är träningsintresserad att få jobb direkt efter sin utbildning. Läs mer på www.theacademy.se


32

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se - Sveriges största söktjänst för utbildning

The Language of Business

EBS London is one of the UK’s largest & leading private business schools. Through our innovative programmes and corporate links, we consistently achieve a near 100% employment rate amongst our graduates.

BA (Hons) in International Business or International Events Management: �

Choice of seven business majors including: Law, Finance, Economics and Management Combined with one or two languages: Choose a language from: French, German, Portuguese, Spanish, Italian, Russian, Japanese or Mandarin Chinese

Study abroad: 70 partner institutions across all continents

Work experience: links with 6,500 companies worldwide

European Business School London Regent’s College, Inner Circle, Regent’s Park, London NW1 4NS, UK

EBS London offers 6 Master Degrees: �

MBA International Business

MSc Global Banking & Finance

MA Entrepreneurial Management

MA International Marketing

MA Human Resources

MA International Business

Tel: +44 (0) 20 7487 7505 Fax: +44 (0) 20 7487 7425 Email: ebsl@regents.ac.uk

www.ebslondon.ac.uk

Studentumguiden VT09  

Studentum ger ut Studentumguiden, Sveriges största utbildningsguide i tryck. Studentumguiden ges ut två gånger per år, i en upplaga på 450 0...