Page 1

STICK UT! Det du behรถver veta fรถr att plugga utomlands


B책De DU oCh DITT Cv m책r Bra av en TermIn UTomlanDS!


vem du än är, vad du än vill jobba med – internationell erfarenhet är en stor fördel och ser väldigt bra ut på meritlistan. oavsett om det handlar om fältstudier i latinamerika eller några månaders praktiskt arbete på ett museum i norge, kommer du att växa som människa samtidigt som du gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Dessutom får du nya vänner, nya erfarenheter och ny energi med dig hem.

Det finns ett helt nytt liv som väntar på dig. Kanske hittar du det i en myllrande världsstad som Hong Kong, på en undangömd grusväg på den sydafrikanska landsbygden eller nära en alptopp i Grenoble. Allt du behöver göra är att våga steget, och bestämma vart resan bär. Sedan är du redan på väg. visa framfötterna någon annanstans Det är frigörande att placera sig i ett nytt sammanhang. Att tvingas tänka om, tänka nytt. Du kommer att se det mesta med nya ögon efter din tid utomlands; berikad av praktiska erfarenheter som en del av dina studier. Det är ju trots allt viss skillnad mellan teoretisk inlärning och faktiska fältstudier på Svalbard eller en klinisk placering i Palestina. Bara för att nämna några exempel. Gratis är gott Det behöver inte alls bli en dyr historia att åka som utbytesstudent, tvärtom. Du betalar inga terminsavgifter, du behåller studiestödet

från CSN – och flera program erbjuder t o m stipendier som ger ett extra tillskott i kassan. Beroende på var du hamnar kan det dessutom vara billigare att både bo och äta gott än här hemma. Ingen övertid Att åka utomlands en eller två terminer betyder inte att din utbildning tar längre tid. Grundtanken är att du förlägger en del av dina studier i ett annat land – inte att du adderar studietid. På sätt och vis kan man nästan säga att du sparar tid, eftersom du som utbytesstudent utvecklas på flera plan samtidigt. lätt att söka Erkänn – du har redan börjat fantisera lite om ställen att åka till, eller hur? Bra! På nästa uppslag kan du läsa vår steg-för-steg-guide om hur du ansöker. Vi har gjort det så lätt som möjligt för dig att komma från tanke till handling. Vad väntar du på?


Fotograf: DDR Göteborg

SÖK! vägen ut i verkliga världen är kortare än någonsin. Idag finns det fler möjligheter, fler stipendier och fler fördelar för dig som överväger att bli utbytesstudent.


DeT har alDrIG varIT enKlare

Följ med oss på en steg-för-steg-guide: STeG 1 - vart vill du åka? Fundera på vart du vill åka och vad du vill ha ut av din utlandsvistelse. När passar det in i din utbildning? Du behöver inte vara en språkstjärna för att klara dig – och dina språkkunskaper kommer att förbättras under utbytet. Försök att hitta någonstans där också själva staden och landet intresserar dig. Även om studierna är huvudsaken, kommer du ju att ha gott om fritid att uppleva en helt ny stad, ett helt nytt liv. På vår hemsida kan du söka och få fram information om vilka av våra partneruniversitet du kan läsa vid. STeG 2 - ansökan & urval Ansökan görs elektroniskt till din fakultet vid särskilda ansökningstillfällen. Anvisningar hittar du på vår hemsida. Fundera kring varför du vill studera vid just det universitetet, varför du vill läsa utomlands och vilken nytta du kommer att ha av studier vid ett utländskt universitet. Efter det att deadline har passerats påbörjas en urvalsprocess på din fakultet eller på universitetet, beroende på avtalet. STeG 3 - nomineringar & kursval När din fakultet/universitetet har avslutat urvalsprocessen får du besked om du har blivit nominerad till utbytesstudier vid något partneruniversitet. I samarbete med din institution eller fakultet görs sen en formell ansökan till det lärosäte du blivit utvald till. Den slutgiltiga antagningen görs av det utländska universitetet. Du hittar lämpliga kurser på utbytesuniversitets hemsida, och kontrollerar med din programansvarig att de kan tillgodoräknas din utbildning. Sedan är det bara att packa väskan. Har du frågor? Vi har svaren på www.gu.se/studierochpraktikutomlands If you need this information in English, please visit our website on www.gu.se/studyabroad


,,

Per och oskar körde genom Sydafrika:

Snacka om klassresa

när Per och oskar sökte minor Field Studies (mFS) för att genomföra en fältstudie i Sydafrika, förberedde de sig grundligt. De ville uppleva så mycket av landet som möjligt. väl på plats hyrde de en bil och gav sig ut på en resa genom en hel kulturhistoria – från storstad och välbestånd till landsbygd, kåkstäder och nöd. ”Det var en fantastisk upplevelse.” säger dom med en mun. Per och Oskar pluggade på sjukgymnastprogrammet vid Göteborgs universitet när tanken föddes att göra fältstudier. Det var en föreläsning som hölls av studenter från årskursen över dem, som inspirerade. Det dröjde inte länge förrän planerandet var i full gång. Sydafrika! De visste vart de ville, men behövde universitets hjälp för att hitta riktigt rätt. Efter att ha skickat ut förfrågningar fick de napp på Nelson Mandela Metropolitan University i Port Elizabeth, östra Sydafrika. – Förutom vår handledare vid Göteborgs universitet hade vi en handledare från universitetet i Sydafrika. Därigenom fick vi hjälp med praktiska detaljer inför vår undersökning och även med boende. Tid och pengar MFS-stipendiet är fastställt till 25 000 kronor per student. I Per och Oskars fall täckte detta deras resekostnader, boende och kostnaderna som universitetet i Port Elizabeth tog ut för att de skulle kunna genomföra undersökningen. Fältstudier/praktik minor Field Studies (mFS) • Sidafinansierat stipendieprogram för fältstudier i ett utvecklingsland under minst åtta veckor. Materialinsamling till en uppsats eller exjobb. • Endast vissa institutioner har MFS-stipendier. Vänd dig till din institution för mer information.

Comenius • EU-finansierat program som ger lärare och lärarstuderande möjlighet att praktisera med stipendium under 3–10 månader i Europa.

erasmuspraktik • 3 och 6 månaders praktik inom Europa, ingår i examen. • Du ordnar praktikplats själv. Kontakta handläggaren för Erasmuspraktik vid GU för mer information.

– Vi stod för maten vi åt och de resor vi valde att göra på fritiden. Eftersom Per och Oskar redan hade lagt ner mycket energi på sin projektplan, bestod arbetet nere i Sydafrika mest av att samla data genom enkäter. Det innebar att de hade gott om tid över att komma landet inpå livet, och gjorde det möjligt att göra en resa de aldrig glömmer. minnen för livet De hyrde en bil och körde genom landet på något som skulle visa sig bli en riktig klassresa. De fick se hela bredden av verkligheten och livet i Sydafrika; från praktfull storstad till undangömd fattighet. Det var en fantastisk upplevelse, oförglömlig. Och det gör det ännu lättare för dem att verkligen rekommendera en fältstudie. – Om du är motiverad och är beredd att lägga lite extra tid finns det ingen anledning att tveka. Du får inte en bättre möjlighet att komma iväg!


,,

Carin i hong Kong:

Who’s that girl?

Carin stack ut – hennes 180 cm underlättade när hon tog sig fram på hong Kong’s myllrande gator. Staden blev snabbt hennes andra hem, och hon ångrar inte ett ögonblick sitt beslut att byta vardagen i Göteborg mot ett par terminer i Kina.

Carin har alltid tyckt om att resa och har efter gymnasiet hunnit med att resa runt i både Australien och Centralamerika. När möjligheten att studera utomlands via Göteborgs universitet uppenbarade sig, tvekade hon inte en sekund. – Det geografiska läget är perfekt för alla som älskar att resa. Det är till exempel inte ovanligt att man tar ett flyg till Filippinerna över helgen. Det kostar inte mer än att ta tåget från Göteborg till Stockholm.

kinesiska studenterna, och andra utbytesstudenter. Alla var pigga på att hitta på saker tillsammans och utforska Hong Kong. Boende kan vara dyrt och svårt att få tag på, men universitetet hjälpte till att ordna rum på campus till Carin och hennes kinesiska rumskompis. – Det fungerade jättebra att dela rum. Jag blev faktiskt hembjuden till hennes familj på det kinesiska nyåret. En annorlunda men väldigt härlig upplevelse.

allt på en gång Att läsa internationell juridik i Hong Kong kändes passande då Hong Kong är en internationell storstad där kinesisk och västerländsk kultur möts. Carin upplevde att hon fick en nära kontakt med lärarna som var väldigt måna om utbytesstudenterna. Att läsa flera kurser parallellt och ha examinationsperioder och tentor i nära anslutning till varandra var en omställning. Men efter några veckor kom hon alltmer in i systemet. – CSN-pengarna räckte bra. Det gjorde sitt att inte behöva oroa sig för pengar.

”åk!” Carin kommer definitivt åka tillbaka till Hong Kong som hon nu ser på som sitt andra hem. För de som tvekar säger Carin: – Våga chansa, du kan alltid komma hem igen om det inte skulle funka. Hennes sista råd är: – ÅK – med stora bokstäver! Det finns ingen anledning att tveka.

ett andra hem Socialt fann sig Carin direkt, och allting löste sig nästan automatiskt. Det var enkelt och lättsamt att umgås med både de

Utbytesstudier utanför europa • Studier vid följande världsdelar är möjligt beroende på ditt studieområde: Afrika, Asien, Nordamerika, Oceanien och Latinamerika. • Studietid: 3-12 månader. Vissa fakulteter erbjuder kortare utbytesperioder. • Linnaeus-Palme är ett utbytesprogram med universitet i utvecklingsländer där stipendium ingår. Det finns även andra stipendier att söka för utbytesstudenter, både inom och utanför Göteborgs universitet.


,,

andreas i Grenoble:

Det gick utför direkt

med tanke på att andreas huvudämne är marinbiologi, kan det tyckas underligt att han åkte till franska alpernas huvudstad. men andreas hade redan en koppling till studentstaden med 160.000 invånare.

– Efter gymnasiet åkte jag till Annecy, en liten stad nära Grenoble för att plugga franska i tre månader och det var en väldigt positiv upplevelse. Chansen att få studera i Frankrike och utveckla sitt tredje språk inom ramen för sin utbildning kändes oerhört lockande. Sökprocessen var snabbt avklarad och snart stod det klart att Andreas skulle studera allmän biologi på Université Joseph Fourier i Grenoble. Kurserna i biologi kunde han tillgodoräkna sig i sin utbildning. Boende à la speed dating Lägenheten som Andreas sökte hemifrån, visade sig vara en riktig besvikelse. Men att hitta nytt, bra boende var lättare än han trott. – På campus sitter det en massa lappar på anslagstavlorna om rum. Och jag gick på något som kallades ”accommodation speed dating” som anordnades på en bar i stan. Boende löste sig och Andreas fick en fransk rumskompis, precis som han önskat från början. – Glöm inte det generösa franska bostadsbidraget som alla som studerar i Frankrike kan söka, tipsar Andreas.

Utbytesstudier inom europa erasmus • EU-finansierat utbytesprogram för studier och praktik inom Europa. • Studietid: mellan 3 och 12 månader. Stipendium ingår. • Som student inom Erasmus kan du söka en språkkurs med stipendium inom de mindre språken (EILC).

nordplus/nordlys • Nordiska ministerrådets utbytesprogram för studier i Norden och Baltikum. • Studietid: mellan 1 och 12 månader, Stipendium ingår.

Fransk fritid På universitetet fanns många studentföreningar, och flertalet inriktade sig på olika sporter. Så även om skolan tog mycket tid i början, hann Andreas ändå med en av sina favoritsysselsättningar: skidåkning. – Skidåkningsföreningen jag gick med i gav riktigt bra rabatter på liftkort och de eftermiddagar det inte var lektioner stack man ut i backen. Sedan fanns också föreningar som endast riktade sig till de utbytesstudenter som studerade i Grenoble. Genom dessa anordnades t ex resor, middagar och fester. Tveka inte Det viktigaste rådet Andreas kan ge är att man inte ska tveka. – Jag tror det är omöjligt att du ångrar dig. Du har verkligen inget att förlora. Det är värt allt. Det jobbiga liksom bleknar, men de underbara människorna och fantastiska upplevelserna finns alltid kvar.


L책t dig inspireras av n책gra som redan tagit chansen!

Per och Oskar kom hela v채gen till Sydafrika Carin fann sitt andra hem i Hong Kong Andreas kombinerade studier och skid책kning i Grenoble


vaD v채nTar DU P책? www.gu.se/studierochpraktikutomlands www.gu.se/studyabroad

Stick ut!  

Om utbytesstudier från Göteborgs universitet

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you