Studentbladet 2021

Page 10

KRÖNIKA

POLYAMORI ÄR INTE BARA FÖR SORKAR Det är svårt att prata om alternativa livsstilar på ett sätt som inte känns missionerande, hotande eller både och. Detta utan att nödvändigtvis ge sig ut för att diskutera ämnet från första början. Föreställ dig att du sitter och äter din lunchlåda på sommarjobbet, och får den eviga kallpratsfrågan om vad som finns däri. “Sojabitar med dillpotatis

och vitlöksmargarin”, kanske du svarar, som ung och hipp vegan, och inväntar klassikern “oj, jag skulle aldrig klara av att vara vege”. Där satt den. Rentav personen med quornlasagne på tallriken säger att hen försökte vara vegan ett tag, men sist och slutligen “aldrig skulle kunna leva utan ost”. Så kommer fredagen, och med det den ständiga kallpratsfrågan om vad som sker i helgen. Juha

ska fixa med stugan. Päivi ska bara ta det lugnt med familjen. Sanna ska på en weekendresa med fästmannen, uu-uuu-uuu, romantiskt värre. Så riktas blickarna mot dig. “Jag ska på blinddejt”, säger du. Va? Hade du inte partner sedan flera år, eller vad sa du? Jo. Aj, du ska blinddejta en ny vän? Nä. Nu blir det konstig stämning. Du kunde lika bra ha sagt att du kommer från Promisku Nisti

Bild: Madrona Silvander

Relationer: begreppsdjungeln i urval Primärrelation: En tvåsam grundrelation, ofta sambor, som utgör bas för andra förhållanden.

Monogami: Disney-idealet. Romantisk och sexuell exklusivitet mellan två personer som lever lyckliga i alla sina dagar.

Throuple: Ett förhållande som består av tre partners.

Seriell monogami: Som folk är mest. Flera partners under en livstid, men aldrig fler än en djup förbindelse på en gång.

Solo-poly: Att träffa flera partners separat. Oftast föredras ensamhushåll. Mono/poly: Ett förhållande där en person är poly och en monogam. Jodå, det kan gå.

Icke-monogami: Alla relationsformer som utgår från annat än romantisk och sexuell exklusivitet mellan två personer. Ett VÄLDIGT brett begrepp. Kan även benämnas “flersamhet”.

Öppet förhållande: Oftast en parkonstellation som utgår från emotionell exklusivitet, men tillåter sexuell flersamhet, tillsammans och/eller var för sig.

Polygami: Uttryckligen månggifte. Användes tidigare lite slarvigt som synonym till polyamori, numera främst i en religiös kontext, såsom fyra koransanktionerade fruar. Olagligt i Finland och största delen av västvärlden.

Swingers: Människor som idkar partnerbyte på klubbar och/eller i slutna grupper. Relationsanarki: Icke-monogami med fokus på platta strukturer, där romantiska/sexuella förhållanden inte väger tyngre än varandra (eller än nära vänskapsrelationer).

Polyamori: Att på ett etiskt sätt ha flera intima relationer, sexuella och/eller romantiska.

10