__MAIN_TEXT__

Page 1

& Stora

shoppingtestet Utvalda spökshoppare har testat fyra av Stockholms köpcentrum och delar med sig av sina upplevelser

Ett inspirationsmagasin från ShoppingEvent - nr 1, 2013

Emporia Sveriges nyaste galleria skapar shoppinghimlen genom dofter och ljud

Personal

shopper

Charlotte

Fler och fler köpcentrum hakar på senaste trenden

Perrelli Boka rätt artist till era event

Shopping & Event

1


Kicka igång sommarens köplust hos era besökare med ett riktigt gardenparty. I gardenpartyloungen bjuder en känd kock på somriga grilltips och butikernas sommarprodukter displayas på bästa sätt. Här minglar besökarna samtidigt som de inspireras och smakar på det som tillagas till tonerna av vår somriga trubadur.

2

Shopping & Event


Tredje gången gillt Grattis, ni håller den tredje utgåvan av magasinet Shopping&Event i er hand. Nyhetens behag har kanske lagt sig en aning och nu får vi istället samtal med frågor som; När kommer nya numret av magasinet? Vill ni inte skriva om oss? Vi tycker det är roligt att det nu finns en förväntan och att ni väntar på nya numret och vill att vi kommer till er.

dagligen jobbar med marknadsstrategier, events och upplevelser i köpcentrum. Vi är glada över att genomslagskraften varit så stor för magasinet och så länge vi får så bra feedback som vi får från er kommer vi fortsätta att producera detta magasin och försöka inspirera er med läsvärda artiklar och inblickar i vårt jobb ute på fältet.

I detta nummer har vi besökt Sveriges modernaste köpcentrum Emporia i Malmö. Kanske har ni redan varit där på besök och blivit lika imponerade som vi blev. Här kan ni läsa mer om hur ledningen på Emporia jobbar för att ligga i framkant och vågar sticka ut hakan. En annan person vi träffat är Charlotte Perrelli, en samarbetspartner vi haft länge. Hon är ständigt aktuell och här kan du läsa lite mer om hennes arbete i köpcentrum och hur hon ser på sitt jobb.

Men vi är också lite nyfikna på vad NI vill läsa mer om? Hur vill ni bli inspirerade? Ni får gärna komma tillbaka till oss med feedback på detta. Skicka oss ett mail på info@shoppingevent.se och berätta vad ni vill läsa om. Ni som hjälper oss med detta genom att skicka ett mail kommer att få en liten present med posten av oss som tack för hjälpen.

Vi vill så klart få er att våga vara ännu bättre på att inspirera era besökare. Våga ta nya vägar för att få kunderna nöjda och butikerna att öka sin försäljning. En Personal Shopper tjänst är ett sätt att verkligen sätta guldkant på tillvaron för era kunder samtidigt som det boostar försäljningen i butikerna i gallerian. Läs mer om hur man kan jobba med den typen av tjänster i sin galleria i vår trendspaning på sidorna 12-13. Det här är verkligen något som var man snart kommer att efterfråga så förbered er redan nu.

I nästa nummer av Shopping&Event som kommer i er brevlåda efter sommaren bjuder vi på spännande inspirationsläsning från våra utlandsbesök så håll utkik. Till dess, trevlig läsning och nu full fart mot våren. Camilla Ljunggren VD och grundare av ShoppingEvent

Vi fortsätter så klart att leta upp spännande saker som kan inspirera er som

Innehåll i nummer 1, 2013

5 Emporia Vi har träffat människorna som driver sveriges modernaste galleria.

16

12

Charlotte Perrelli Stjärnan är i bättre form än någonsin och uppträder gärna i centrum.

Personal Shopper Det trendigaste modet på galleriorna i år.

Dessutom i detta nummer ShoppingEvent tipsar

sidan 4

Event vi minns

sidan 10

Weines Wärld

sidan 11

Från idé till event - så jobbar vi

sidan 14

Dekor i fokus

sidan 18

Mode i fokus

sidan 19

Barn i fokus

sidan 20

Heron C

sidan 26

21 Stort shopppingtest Hur upplever kunderna landets gallerior? Vi har testat!

Denna tidning ges ut av ShoppingEvent För kontakt: info@shoppingevent.se www.shoppingevent.se Ansvarig utgivare: Camilla Ljunggren Redaktionellt material & research: Anna Amsih, Camilla Ljunggren Övriga skribenter: Maria Svensson, Christina Hammarström Foto tidningens framsida: Andreas Lundberg Övriga foton om inte annat anges: Per Erik Adamsson, Andreas Enbom, samt ShoppingEvent Grafisk form & design: www.underflow.se

Shopping & Event

3


Insidertips från proffsen

ShoppingEvent tipsar

Personalen på ShoppingEvent som alltid befinner sig på arbetet i olika gallerior runt om i Sverige tipsar om shoppingupplevelser och egna små favoriter.

Mirum Galleria

Café & vinbar I Mirum Galleria i Norrköping finns ett trevligt ställe att besöka. Café & Vinbaren som ligger i anslutning till Ica-butiken och huserar också Icas eget bageri. Där kan man få en riktig espresso, en lunch som är vältillagad och ett glas vin till maten om man så önskar. Man får en härligt internationell känsla.

Bromma Blocks

Erssons Fisk

Service, service, service! Är det något man får förutom god och vällagad mat hos Erssons Fisk i Bromma Blocks så är det bra service. Här har de förstått att maten blir ett strå vassare om man småpratar med kunden. När de råkar glömma desserten som beställs till maten tvekar de inte utan bjuder sällskapet på en till som kompensation. Allt med ett stort leende. Tips: Den enorma räksmörgåsen är underbar!

Liljeholmstorgets Galleria

Oliviers & Co Denna lilla pärla bör besökas om man har vägarna förbi Liljeholmen. På nedre plan i en liten butik huserar Oliviers med stora smaker från Italien. Olivoljor, vinäger, tryffelprodukter och färsk pasta direkt från familjen Morellis pastafabrik i norra Italien. Förutom att lyxa till det själv är detta perfekta små ”ge bort”-presenter. Tips: Prova Fikonbalsamicon, en liten flaska men den räcker länge och gör varenda sallad underbar.

4

Shopping & Event


EMPORIA

Den nya generationen köpcentrum är här

Shopping & Event

5


Jag är på väg till Malmö för att besöka Emporia, Sveriges modernaste galleria. I taxin från flygplatsen pratar jag lite med Salim, min chaufför för dagen eftersom jag är nyfiken på vad som väntar... Artikel av: Camilla Ljunggren

- Emporia är jättestort, det finns inget liknande i närheten så alla åker dit. Det är enkelt att parkera och man kan äta massor av god mat medan barnen och frun shoppar. Det känns nästan inte som att man är i Sverige, säger taxichauffören Salim med en viss stolthet i rösten. Malmöborna kan verkligen vara stolta över sitt Emporia och det kan Steen & Ström, ägare till centrumet, också vara. Emporia är inte likt något annat jag upplevt i Sverige. Arkitekturen, inredningen, ljudbilden, miljöljuset, ja hela Emporia känns som något jag tidigare endast upplevt i USA. Storslaget men ändå mysigt och gemytligt med alla små sittmiljöer och caféer. Dessutom med en viss mån av wow-effekter som möter en runt om i gallerian. Det här måste vara starten på något nytt i Sverige. Anders Börgdal marknadschef och Lotta Sleight, Operation coordinator på Emporia har tagit sig tid att träffa mig för att berätta lite mer om centrumet. Vi sitter ner på Anders kontor över en kopp kaffe. Anders

Vi profilerar den otroliga butiksmixen och valfriheten, här hos oss kan du göra vad du vill!

Havstorgets blå rulltrappor får oss att tänka på havet så klart

6

Shopping & Event

har varit här sedan januari 2012 och Lotta har varit med sedan projektet startade 2006. - Lotta satt här ensam på en stol på åkern en gång i tiden innan bygget började, skrattar Anders och Lotta skämtsamt, Anders fortsätter sedan att berätta om Emporia. - Vårt centrum är verkligen för alla, vi vill inte personifiera Emporia med en typisk målgruppsbild. Alla platsar här och alla är välkomna hit. Med vår breda butiksmix finns något för var och en. Både premiumbutiker och butiker för den lite mindre plånboken samsas här. Dessutom en rad serviceinrättningar som systembolag, dagligvaruhandel och apotek. Emporias primära målgrupp är Malmö med kranskommuner så mer än 450,000 personer finns i upptagningsområdet. Dessa når Emporia med en bred marknadsföring via TV, radio, print och självklart sociala medier som Facebook och Twitter. - På Facebook hade vi 25,000 likes innan vi ens öppnade och idag fyra månader senare är vi uppe i över 40,000 likes, berättar Anders. 40,000 likes är en imponerande siffra och kan bara jämföras med riktigt stora shoppingmalls som finns i bl.a. USA. Hur har man lyckats så bra?


Vi vill ta ett ägarskap om julen i Malmö. I Malmö finns ingen tradition som t.ex. i Stockholm att man vallfärdar till NK:s skyltfönster och det vill vi ändra på. - Vi fick mycket skriverier redan innan öppning och det fortsätter även nu. Det mesta är väldigt positivt men vi är fortfarande i en imagebyggande fas där vi måste bygga Emporias varumärke. Mitt ansvar är att marknadsföra Emporia på rätt sätt. säger Anders. På Emporia försöker man tänka mer internationellt i sitt sätt att marknadsföra centrumet. Generellt kan marknadsföring av köpcentrum upplevas som lite platt så Emporia har valt att lyfta den lite högre. När de profilerar sig så gör de det med devisen ”länge leve valfriheten”.

Här har de utnyttjat de tomma butikslokalerna på ett föredömligt sätt

- Vi profilerar den otroliga butiksmixen och valfriheten, här hos oss kan du göra vad du vill. Du kan shoppa, du kan äta, du kan fika eller bara koppla av i våra lounger eller gå upp på vår fantastiska takpark och njuta av en glass och utsikten. Vi exemplifierar detta i vår marknadsföring med en tre-exponering av bilder. Kvinnan som solar på takterrassen, en annan som dricker kaffe och en tredje som väljer bland läppstiften i butik. Samma sak gör vi om vi vill exponera restaurangerna. En bild där du äter med kniv och gaffel, en där du äter med chopsticks och en där ett barn äter ur en nappflaska. Valfrihet helt enkelt, berättar Anders entusiastiskt. Emporia har en långsiktig strategi när de jobbar med både marknadsföring och event. De jobbar med en tydlig marknadsplan i grunden som sträcker sig över en lång tid. För Anders är det viktigt att det Emporia gör har en röd tråd, både i klassisk marknadsföring men även i aktiviteter och i events. - När man tittar på events som görs i köpcentrum idag så är de ganska traditionella. Modeshower, påsk och jul osv. Vi vet alla dock att detta är events som drar kunder så det får man inte glömma, säger Anders. - Det vi försöker göra är traditionella events med ett nytänk. Vi strävar efter att vara nytänkare och bryta invanda mönster utan att flytta fokus och ta bort de traditionella aktiviteterna, fortsätter Lotta. Emporias julevent är ett typexempel på hur man jobbar klassikt men med ett nytänk i placering och infallsvinklar. Anders och Lotta berättar mer om sina tankar kring julen för mig. - Vi vill ta ett ägarskap om julen i Malmö, det ska vara på Emporia det händer. I Malmö finns ingen tradition som t.ex. i Stockholm att man vallfärdar till NK:s skyltfönster och det vill vi ändra på, vi vill skapa detta på Emporia, berättar Anders

En kul och udda designerutställning finner man i Emporia

- Normalt kanske man har en julshow på en scen tre gånger per dag och det är trevligt men kanske också jobbigt för de butiker som ligger närmast och lite tråkigt för de som ligger långt från eventytan. I en spektakulär galleria som Emporia ska det hända spektakulära saker. Därför gjordes i Emporia en ambulerande julshow med mobil tekniklösning. Varje dag var det julshow på olika platser och traditionella inslag blandades upp med superhjältar, sotare och klassiska Disneykaraktärer som Snövit och de sju dvärgarna. Sång och dans Shopping & Event

7


förgyllde för de julshoppande konsumenterna, fortsätter Lotta. Emporia gjorde också en stor flashmob i centrala Malmö under skyltsöndagen där mer än 100 personer paraderade, sjöng och dansade i en julparad från Stortorget till Triangeln där alla hoppade på tåget till Emporia. Väl framme skedde en avtäckning av Sveriges största julgran och Mikael Neumann höll ett specialskrivet jultal. Alla dessa saker är bitar i ett stort strategiskt pussel som läggs tillsammans med reklambyrån samt eventuell eventbyrå som tas in för specifika event. - Vi spånar mycket tillsammans på vad man kan göra och Lotta jobbar mycket hands on med eventen och har mycket idéer. Tillsammans med vår reklambyrå jobbar vi sedan fram det kreativa konceptet och då kopplar vi också ofta in en eventbyrå med specialkunskap som utför själva eventet på plats. Emporia måste våga prova nya grepp och sticka ut hakan eftersom de

över skötborden. I garaget har vi specialskriven musik i 20-talsgangsterstil och när du låser dörren till vissa av våra toaletter hör du ett får bräka eller en häst gnägga, lite glimten i ögat måste man ju också ha, berättar Anders vidare. Företaget Radja har hjälpt Emporia med ljuddesignen och Black Design har hjälpt till att ljussätta hela Emporia. - Ljud och ljus på våra eventytor är superenkelt. Det hänger färdigt och du behöver bara två knapptryckningar för att få det att funka. Så plugga in en ipod eller en mick och du är redo att köra. Förutom alla dessa ovanstående finesser och små upplevelser i centrum så har Emporia någon få andra byggnader i världen kan stoltsera med. En enorm takpark som faktiskt är en av världens största med sina 27000 kvadratmeter öppna ytor. 33000 gröna växter gör det till en lummig oas där man kan ta en paus från allt vad shopping heter och samla nya krafter

Folkvimmel på Universal City

Varje enhet i Emporia har en snygg och genomtänkt känsla. Här bl.a. ett snyggt café (t.v.), gungor att vila trötta fötter i (mitten) och designat mode (t.h.)

är ett centrum där man tagit ut svängarna i mångt och mycket. Allt är genomtänkt in i minsta detalj och det märks vart man än går. Ljudprofileringen i centrum är något man jobbat mycket med. Likaså ljussättning och färg och form. - Vi jobbar med en vertikal ljudprofil, så ljudet sitter på ett snöre nerifrån och upp kan man enkelt förklara det. Varje torg har sin egen ljudbild och ljudet färdas uppåt. Vi har också egeninlästa sagor i familje-loungerna och lugn musik

Vi svenskar är inte riktigt vana vid service och det vill vi försöka ändra på. Här på Emporia ska man känna att servicenivån är internationell. 8

Shopping & Event

med en glass eller en kaffe i handen. Dessutom ser man milsvid omkring när man tittar ut över kanten. Alla dessa delar är jätteviktiga för kundens upplevelse av Emporia. Men något som är minst lika viktigt är bemötandet och servicen i Emporia. Här jobbar man jättehårt med att verkligen stå ut. Att ge service som kunden verkligen känner är bra. Emporia har ett eget servicecenter som är helt öppet mitt i centrum. Hit kan besökaren gå för att få hjälp med allt mellan himmel och jord. Man kan ladda sin mobil i små låsbara skåp, man kan låna en barnvagn, man kan få hjälp att hitta rätt butik. - På servicecentret säger vi aldrig nej utan försöker hjälpa vad det än kan vara. Vi svenskar är inte riktigt vana vid service och det vill vi försöka ändra på. Här på Emporia ska man känna att servicenivån är internationell och att man i varje butik får bättre service än någon annanstans. Vi vill skapa Emporianer som känner en stolthet att jobba i butik X som ligger i Emporia och vi vill att alla butiker ska värna om att kunderna stannar här hos oss på Emporia, avslutar Anders.


Alice i underlandet? En häftig och maffig upplevelse är den gröna trappen.

Efter vår intervju går jag runt på Emporia för att uppleva allt det Anders och Lotta pratat om. Jag ser mig storögt omkring. Färger, växter, de designade caféerna, allt verkar så genomtänkt. Jag tar en kaffe på Joe & the juice och killen bakom disken serverar mig min beställning med ett stort leende på läpparna. När jag satt mig ner kommer han fram till mitt bord och frågar om jag inte vill ha ett glas vatten också för det är bra till kaffet. Detsamma händer inne på Sephora, jag blir bemött på absolut bästa sätt när jag ber om hjälp att hitta en produkt. I bakhuvudet ringer Anders ord om att få med alla butiker på högsta service och jag tror att de lyckats. Jag avslutar mitt besök med att åka nerifrån det blå havstorget och uppåt i centrum för att besöka takparken. Plötsligt får jag känslan av att jag befinner mig under havsytan och hör fiskmåsarna skräna där uppe ovanför och just då har en solig sommardag vid havet aldrig varit så nära i mitten av februari och upplevelsen värmer mig. Jag har hamnat i shoppinghimlen.

Anders Börgdal Gör: Marknadschef på Emporia Ålder: 40 år Bakgrund: Markandschef för Mercedes Benz, den svenska marknaden, VD på egenägda Duxiana-butikerna.

Lotta Sleight Gör: Operation coordinator på Emporia Ålder: 40 år Bakgrund: Jobbat i Emporia projektet sedan 2006. Innan det bl.a.10 år i England med att bygga legoland Windsor, på Legoland sales & marketing och på sales & marketing för Elektrolux UK.

Shopping & Event

9


Event vi minns från

nu & förr

SEPT

2009

Fall Fashion i Marieberg Centrum

MAJ

2010

2009, hösten närmade sig med stormsteg. Butikerna var till bredden fyllda med höstens hetaste mode. Då var det dags för en snygg och moderna modevisning i Marieberg galleria. Fall Fashion var visningen som tog greppet om höstens mode.

Solna Loves Food Vi minns 2010 – året då hela Solna centrum plötsligt en dag luktade ljuvligt av mat. Kocken och matinspiratören Fredrik Eriksson var på plats för att förgylla dagen genom att laga till mat med egenhändiga recept som också delades ut till besökarna. Hela eventet började med att Solna tog kontakt med oss för att höra om vi kunde göra något skoj på temat mat. Konceptet ”Solna loves food” föddes. En dag då både restauranger, caféer, brödbutiker gick man ur huse för att bjuda solnaborna på extra mycket smakupplevelser. Ett lyckat event med en tydlig branding och ett tydligt koncept.

JULI

2010:a 1

På scen var 10 snygga modeller från Mikas tillsammans med två coola dansare och storbilds TVs som visade både erbjudanden från butiker mixat med snygga modevisningar från världen över. Centrumets egna make up-butiker och frisörer hjälpte till att styla modellerna under ledning av vår projektledare. I ett högt tempo visades trenderna från hösten i en uppskattad visning.

Så här säger kunden: “Det gick kanon! Vi är nöjda, butikerna är helnöjda. Vi hade 17.688 besökare vilket var jättebra! Frida och Mimmi är verkligen helproffsiga.”

Kroppsmålning i Heron C Om vi tänker tillbaka riktigt långt i tiden, till den 1 juli 2001, så minns vi en rolig och uppseendeväckande happening som gick av stapeln på Heron City den dagen. Mitt i centrum bjöd vi på en konstnär av sällan skådat slag. Han målade nämligen inte på duk eller papper utan på kroppar. Döm om folks förvåning när de först såg en påklädd tjej på ett podie men när de tittade närmare så upptäckte de dock att inte en tråd på hennes kropp var äkta utan enbart skickligt ditmålade kläder. Under tiden konstverket målades så stannade åtskilliga människor upp för att titta på den otroliga talang vår målare besatt. Ett riktigt lyckat och annorlunda event.

10

Shopping & Event


En inblick i det glamorösa livet som artist

Fel stad? Jag tänkte skriva lite om det här med ”tid och planering” och hur man på bästa sätt brukar sin tid. Jag kan stolt deklarera att jag under mina 15 års samarbete med ShoppingEvent aldrig varit sjuk, sen eller på annat sätt misslyckats infinna mig där jag ska. Skulle något inträffa på vägen, gäller ”lös problemet oavsett” och därför åker jag också alltid i god tid. En yrkesstolthet jag verkligen värdesätter hos mig själv! Genom åren har jag fått användning av den inställningen. Dagen jag nu ska förflytta mig till, infann sig i början av 2000-talet. Jag skulle vara konferencier i ett köpcentrum i mellansverige. I samma veva skulle en kollega norrifrån för första gången vara med och jobba. Han skulle gå på styltor. Min uppgift förutom själva framträdandet som konferencier, var att se till att alla hittade fram och kom i ordning och fick det de behövde i rekvisita- och kostymväg. Min korrespondens med kollegan från norr var tydlig: Dag, tid & plats för jobbet. Det var så enkelt att inget kunde gå fel. Eller?

eines ärld

W

Kort å gott, det var bara för mig att kliva upp på ett par styltor och börja jobba en timme tidigare än planerat medan kollegan körde gasen i botten mot Eskilstuna. Där och då tackade jag min lyckliga stjärna för att jag är en multitalangfull artist, att rekvisitan fanns på plats och att jag hade planerat in gott om tid för mig. När det väl var dags för mig att inta scenen som konferencier, kom en högröd, svettig å mycket skamsen kollega springande genom centrumet. Ingen märkte något av händelsen förutom vi. Kunden fick precis det de betalat för och kollegan från norr fick bjuda mig på middag på hemvägen. Vi stannade och åt… i Enköping!

Så jag står enligt överenskommelse utanför Caféet, där vi bestämt att mötas upp på rätt tidpunkt, men någon kollega ser jag inte skymten av. Efter 10 minuters väntan får jag ett irriterat samtal från min kollega.

“Där och då tackade jag min lyckliga stjärna för att jag är en multitalangfull artist, att rekvisitan fanns på plats och att jag hade planerat in gott om tid för mig.” - Vart fasen är du? Sa vi inte kl.10:00, frågade kollegan irriterat. - Jo, jag har stått här sen fem i 10, vart är du, frågade jag. - Där du skrev i mailet att jag skulle stå! - Och vart är det? - Vid Caféet, mitt i köpcentrumet i Eskilstuna… JÄV---, Förb---, -Sk--- ,jag är ju i Enköping!!! (Då den här tidningen saknar en kontrollavdelning för ovårdat språk, väljer jag att här ovan censurera min kollegas ord för att inte stöta mig med någon känslig läsare.) Lätt panik utbryter i andra änden av tråden. - Hur långt är det till Eskilstuna från Enköping? Vad är klockan? Hinner jag?

Weine har jobbat med ShoppingEvent sedan 1997 som bl.a. artist, konferencier och moderator.

Shopping & Event

11


Den nya shoppingtrenden

– Plötsligt ville alla ha en egen personal shopper, säger Ricki Petrini, stylist och moderedaktör, om tjänsten My Personal Shopper. Sedan starten 2011 har hon drivit en av Sveriges mest framgångsrika personal shoppingtjänster i Stockholm. Nu tar hon shoppingtrenden vidare och inleder ett exklusivt samarbete med Camilla Ljunggren och ShoppingEvent.

Av: Christina Hammarström 12

Shopping & Event


Begreppet “personal shopping” är knappast något nytt och många är aktörerna på marknaden som presenterat olika former av tjänsten. Få har dock lyckats presentera samma helgjutna koncept som Ricki Petrini, som är en etablerad modeprofil både i Sverige och internationellt. - Jag har jobbat i många år tillsammans med Ricki och ser vilken otrolig kompetens hon har. Hon har inte bara koll på trender och mode utan hon förstår ”det där lilla extra” som behövs för att kunden ska få mer än bara en ny stil. Man får direkt ett förtroende för henne och vet att hon ser kundens behov. Vi har länge pratat om att det behövs en personal shoppertjänst som är enkel och praktisk för kunden. Ett tydligt koncept som fungerar i alla centrum, säger Camilla Ljunggren, VD för ShoppingEvent. I år presenterar de två tillsammans en helt ny generation shopping-upplevelse med kunden i fokus. My Personal Shopper heter tjänsten som nu lanseras på flera håll runtom i landet. - Under mina år som stylist slogs jag av tanken flera gånger att personlig hjälp i garderoben inte bara är något för kändisar. Vem tycker inte att det är svårt att finna rätt plagg eller rätt storlekar, säger Ricki. I Sollentuna Centrum har hon etablerat och drivit en av landets mest framgångsrika personal shopping-tjänster med hög efterfrågan och nöjda kunder. - Dessa första två år har varit otroligt lärorika och jag har kommit att få stamkunder som besöker mig ett par gånger om året för att förnya sin garderob. Mina kunder har alla sorters bakgrund men har gemensamt att de varken har tid eller lust att springa runt i butiker själva och leta “fel plagg”, som de själva uttrycker det. Hon vill inte gå in på några siffror under intervjun men avslöjar att hon både dubblat och tredubblat försäljningsmålen som först sattes av centrumledningen. - Till skillnad från många andra på marknaden handlar tjänsten My Personal Shopper inte om att bara sälja på våra kunder plagg. Vi guidar dem i garderoben. Vi visar helt enkelt de plagg och accessoarer som vi tycker passar individen i fråga och vi utgår från en rad olika faktorer som gör oss till experter. Sen är det helt upp till kunden att styra sina inköp vilket gör att de känner förtroende och inte pådyvlade något. Ricki håller nu på att vidareutbilda flera handplockade personal shoppers i sitt team för att kunna klona sitt koncept på flera håll i landet. Tillsammans med ShoppingEvent kommer de under 2013 att introducera My Personal Shopper på en handfull gallerior till en början. - Vi introducerade Ricki år 2011 för vår kund Sollentuna Centrum då vi trodde på idén om My Personal Shopper. Därifrån har vi sedan tillsammans med Ricki konceptualiserat My Personal Shopper till en produkt som både genererar hög försäljning för butik och nöjda kunder som kommer tillbaka gång på gång. Vi ser en otrolig potential i konceptet då denna typ av tjänst mer och mer efterfrågas men där genomförandet kanske inte alltid är helt tillfredställande för kund eller centrum. Med det här konceptet får man en tjänst i sitt centrum som garanterar en viss standard och ett visst förfarande. Att vi dessutom kopplar på bra shoppingevents och mervärdesupplevelser för kunden gör detta till ett mycket bra alternativ för en modern galleria, berättar Camilla Ljunggren om samarbetet. Efter två framgångsrika år i Sollentuna tyckte Ricki att det var dags att gå vidare och förverkliga sin dröm om en rikstäckande tjänst med shoppingupplevelsen i fokus.

- Vi introducerar ju en helt ny typ av shoppingupplevelse för våra kunder. Tänk dig en enda stor walk-in closet, som du har helt för dig själv i 2 timmar. Här kan du ta en cappuccino, prata mode och trender, prova kläder i din egen takt, bestämma temperatur och belysning som du själv behagar – allt tillsammans med din egen stylist. Många kvinnor, och även män, uttrycker att det är så skönt att slippa trängseln och letandet, säger Ricki. I varje galleria möter stylisten sin kund i Loungen, en ombonad walk-in closet som Ricki själv beskriver som en femstjärning serviceupplevlse, där kunden verkligen blir omhändertagen. - Tänk själv, du är Carrie i Sex & the City, eller Askungen inför balen. Jag menar, en hel garderob som innehåller alla dina högsta önskningar, i rätt storlek. För just det är en viktig del i vår roll som personal shoppers, att lyssna in våra kunder och sen presentera plagg som de tycker är snygga. Där tror jag att många personal shoppers misstolkar sin uppgift, och fortsätter visa kläder som bara de själva tycker är snygga. Mina kunder betalar ju inte mig för min smak utan för min expertis. Annars hade alla sprungit runt som klonade Rickis och det är ju inte meningen. Faktum är att alla våra kunder lämnar oss med ett stort leende på läpparna, något vi tolkar som väldigt positivt. Det framgår tydligt att hon gjort sin hemläxa, för Ricki vet vad hon pratar om. I över 12 år i modebranschen har hon jobbat med flera kända namn, magasin och fotografer i och utanför Sverige. Från stylist och modejournalist till redaktör berättar hon själv hur spännande det är att nu få dela med sig av sina kunskaper till alla. Från catwalkens första bänk till galleriornas shoppingytor kommer hon tillsammans med sitt team stylister och personal shoppers att erbjuda marknadens senaste shoppingupplevelser. Positiv har också tonen varit i pressen där Ricki fått mycket uppmärksamhet för sin tjänst My Personal Shopper. Dagspress och lokalpress har inte varit sena att skriva om hur hon hjälper folk att finna sin stil. Första sidan och löpet i Metro 2011 var kanske den tydligaste bekräftelsen på att fenomenet personal shopping är ett hett ämne.

Det här är My Personal Shopper • •

• • • •

En helt ny typ av shoppingtjänst för gallerior Kunden bokar en stylist/personal shopper, för hela gallerians shoppingutbud via My personal shoppers hemsida eller gallerians hemsida Kunden väljer en galleria de föredrar som erbjuder konceptet. Upplevelsen och servicen är densamma på alla platser. Kunden får en unik och skräddarsydd shoppingupplevelse i Loungen – en individuell walk in closet som spar tid, pengar och besvär. Stylisten plockar ut rätt kläder, rätt storlekar och väljer ut rätt märken för kunden Kunden får E-stylingtips kontinuerligt Butikerna gynnas av en ’extra säljare’ som ser till att para ihop rätt märken till rätt kunder Butikerna får unik exponering i Loungen då stylisten dagligen plockar kläder och andra produkter för att visa kunderna Tjänsten kostar kunden 650 kr (totalt 3 timmars shoppingupplevelse)

Ricki Petrini, trendorakel

Shopping & Event

13


Ge kunden så mycket värde som möjligt för den budget som är satt.

Kunden kontaktar oss

Från idé Så jobbar vi på ShoppingEvent

Här briefar de oss om vad de behöver hjälp med. Många kunder har vi redan en nära och bra kontakt med sedan tidigare så de vet hur proceduren går till och det blir en smidig informationsöverföring. I detta skede avgör vi om den briefingen räcker för att vi ska kunna göra ett bra förslag eller om vi behöver ta ett Skypemöte eller ses på plats för att ta detta vidare. Många av dessa inledande kontakter har resulterat i ett långsiktigt samarbete där kunden vill att vi hjälper dem över en längre period.

Om någon part anser det vara nödvändigt med ett möte så åker vi ut till kund. Alternativt tar vi möten via Skype, vilket en del kunder föredrar nu för tiden. Här gäller det att vara lyhörd för kundens önskemål och tankar. Många gånger vet kunden inte riktigt vad de vill göra utan bara ATT de vill göra något och då är det vårt jobb att guida dem rätt och vara ett kreativt bollplank. Vi har lång erfarenhet av events och upplevelser och kan snabbt få förse dem med idéer om hur vad som kan vara rätt för dem utifrån deras önskemål.

Möte med kunden

Offert

Tillbaka på kontoret så sammankallas den kreativa gruppen. Ska vi ha artister, dekor, dofter, tävlingar eller andra upplevelser? Hur vill kunden jobba med upplevelserna? Hur ser önskemålen ut, vad passar denna typ av galleria? Hur ska vi göra för att appellera på målgruppen och framför allt hur ska vi jobba för att skapa mervärde och försäljning för butikerna om detta är ett önskemål. Efter denna brainstorming bygger vi offerten till kund med alla tårtbitar för ett lyckat event sammanlagda och kunden får ett första skriftligt förslag med skisser och bilder.

14

Shopping & Event

Här gör vi också en målgruppsanalys, tar reda på mer fakta om vad kunden vill uppnå med eventet och vilka möjligheter och begränsningar som finns i just detta centrum. Syftet och målet är viktigt för vilket event som i slutändan utförs i specifikt centrum. När vi fått en bra bild av vad kunden vill uppnå får vi också en ungefärlig budget så vi vet vad kunden har för ekonomi för eventet. Det är en nyckel till att vi kan göra en offert som ligger så nära sanningen och önskemålet som möjligt redan från början. Detta spar både tid och pengar i slutändan och ger oss möjlighet att ge kunden så mycket värde som möjligt för den budget som är satt.

Dagen D är här. Nu ska alla delar klaffa in i detalj.

Återkoppling offert

När kunden tittat igenom offerten så kommer ibland frågeställningar och funderingar eller extra önskemål. Då kan vi tillsammans gå igenom varje del så att kunden får en så klar bild som möjligt av hur vi vill göra eventet och varför. Ibland kanske kunden vill lägga till ett moment eller två eller justera en tid eller dyl. Oftast har vi matchat behovet och budgeten redan här.


till event

Av: Anna Amsih & Camilla Ljunggren

Planering av event

När bokningen är klar påbörjas planeringen. Här tar en av våra projektledare över projektet och planerar alla detaljer av eventet i nära samarbete med kreatörerna.

Här gör vi jobb som spar åtskilliga timmar åt våra kunder.

Genomförandet

Dagen D är här. Nu ska alla delar klaffa in i detalj. Vår ”på plats” projektledare ser till att alla delar funkar. Att personal kommer på utsatt tid, att stationer, montrar eller dekor är på plats och att logistiken fungerar som ett väloljat kugghjul. Under eventet så dokumenteras alla delar med foto och film. När eventet är avslutat så samlas all personal för en gemensam genomgång och sedan börjar nerplockning av eventet.

Beställning av eventuell dekor och rekvisita, bokning av personal och artister, logistik med resor och hotell, skiss över hur element ska byggas, bokning av vad som behövs i teknikväg, branding av eventet osv. Här gör vi jobb som spar åtskilliga timmar åt våra kunder. Vi är ute på plats och mäter upp ytor, har uppföljningsmöten med kunden, besöker eller ringer butiker som ska medverka på olika sätt. Jobbar med kundens reklambyrå eller vår egen för att ta fram det material som behövs för eventet. Planeringen är noggrann och effektiv och lösningarna så smidiga som möjligt.

Många gånger vet kunden inte riktigt vad de vill göra utan bara ATT de vill göra något.

Bokning av event

Nu är arbetet strax klart för den här gången men först ska vi leverera lite dokumentation. Foton överlämnas digitalt och om önskemål funnits så har en film klippts som dokumentation till kund. Vi avslutar

Uppföljning

med en utvärdering med kunden av hela projektet från start till mål. Vi inväntar statisktik och siffror på besöksantal och försäljning mm. Vår projektledare arkiverar till sist alla delar så vi har allt sammanställt inför framtida samarbeten.

När vår kund bestämt sig för APRIL att anlita oss för ett event och gör en bokning skickar vi ett bokningsavtal till kund. 24:e Här står allt skriftligt om vad som överenskommits. Det ska kännas tryggt för kunden, de vet att eventet är bokat och klart och de ska så klart kunna lita på att allt det som beställts levereras på högsta nivå utefter vad vi erbjudit i offerten.

2013

Shopping & Event

15


Vad en känd profil kan göra för er Galleria Av: Maria Svensson

Foto: Andreas Lundberg

Kan en känd profil höja besöksantalet i en galleria och samtidigt få försäljningen att stiga i butikerna? Självklart! Genom att välja rätt profil för en köpstark målgrupp så ger ett känt ansikte rätt effekt. En känd profil kan ge en positiv bild av gallerians varumärke och en shoppingupplevelse utöver det vanliga. Scen hämtad ur ett centrum 2012: Sean Banan på scenen. Hundratals skrikande barn och ungdomar trängs framför scenen, blockerar för förbipasserande och skapar irritation hos konsumenter som är på plats för att shoppa. Från en närliggande butik hörs personalen sucka: - Åh herregud, så mycket folk men inte en jäkel som köper nått. Hur tänkte de nu? Ja, hur tänkte de där? Många gallerior lockas att haka på trenden med en artist från melodifestivalen eller en artist som just släppt skiva. Då måste de först stanna upp och fråga: Vad ger det här våra butiker och vår galleria? Är det footfall man är ute efter, goodwill och stärkt varumärke eller ökad handel i butik? Under många år har ShoppingEvent jobbat med kända och erkända profiler på besök i centrum. Kockar, sångerskor, designers, inredare m.fl. - Många av våra kunder efterfrågar en känd profil för att förgylla eventet lite extra och ha ett dragplåster till ett visst event. Frågan jag alltid ställer kunden är: Vad vill ni uppnå med just en känd profil? Beroende på svaret kan man då erbjuda rätt typ av artist, säger Camilla som jobbar på ShoppingEvent.

16

Shopping & Event

Någon som titt som tätt dyker upp i köpcentrum är ständigt aktuella och stilsäkra artisten Charlotte Perrelli. Med en profil som andas trend är hon helt rätt i en modern galleria. Hon drar den breda publiken, hela familjen. - Charlotte är en typisk artist man gärna vill förknippa sitt centrum med. Hon är en modern småbarnsmor, en stilikon, har tränat sig till en fantastisk form. En profil den moderna kvinnan som shoppar hos er verkligen kan relatera till. En förebild helt enkelt. Att hon sedan verkligen sprider stjärnglans är ju en extra bonus, säger Camilla på ShoppingEvent som ofta väljer att jobba med just Charlotte. Med en egen parfymserie och två träningsböcker kan gallerian dessutom koppla på försäljning av butikernas produkter till Charlottes besök, vilket är ännu mer attraktivt för gallerians butiker och ger ett mervärde för såväl konsument som för butik. Charlotte själv tycker den här typen av jobb är roliga uppdrag. - Jag kommer ihåg mitt första framträdande i ett köpcentrum. Jag var 6 år gammal och tävlade i en musiktävling som gick av stapeln i Köplusten, Hovmantorp. Sedan dess har det blivit många flera framträdanden på många olika gallerior runt om i Sverige. Just när man uppträder i köpcentrum blir det en närhet till publiken som är väldigt rolig. Folk uppskattar också att de kan få ta en bild med en, få en autograf och få ställa den där frågan man gärna vill ha svar på. Det är också kul att hela familjen är med, en liten annan målgrupp än när man uppträder på t.ex. firmafester, berättar Charlotte. Foto: Mikael Schultz


Fem snabba till Charlotte Kedjor

Boutiquer

London

New York

Kaffe i farten Lekhörna En hel parfymserie signerat Charlotte Perelli finns i handeln. En mix av mjuk jasmin, ros, äpple mysk, ädelträ, fräsch mandarin och Charlottes personliga favorit svartvinbär utgör doftnoterna i The Girl. Foto: Andreas Lundberg

Shopping själv

Långfika Barnvakt

Med vänninnor

- Jag har gjort det mesta i köpcentrum. Varit konferencier, sjungit, pratat hälsa och träning. Signerat skivor, parfymer och böcker... Under det senaste eventet ställde vi upp en monter under hela dagen med mina produkter. Sedan kom jag själv och sjöng och signerade som vanligt men de som inte hade tid att stanna just då hade möjligheten att titta på produkterna och köpa en signerad vara i alla fall, fortsätter hon.

Charlotte Perrelli

Charlotte är ständigt aktuell och har en bred mix av uppdrag och projekt och hon har precis spelat klart rollen som Evita på Malmöoperan. Till sommaren 2013 ska hon göra Diggiloo turnén och dessutom väntas tillskott i familjen, då en ny bebis är på väg. Sen blir det två olika julturnéer i slutet av året. Men mellan alla dessa uppdrag finns det alltid lite tid att dyka upp i gallerior runt om i Sverige för att möta publiken och förgylla dagen med lite stjärnstatus.

Ålder: 38 år Familj: Pojkvän Anders, Två pojkar Angelo och Alessio, bonusdotter Izabella och ny bebis på väg. Shoppar oftast på: NK

- När jag jobbar med ShoppingEvent så tycker jag alltid att det brukar vara så bra uppstyrt. Avspärrningar, vakter, någon som speakar, en bra scen och schysst ljudanläggning Känns tryggt att komma när man vet att allt är ordnat, avslutar Charlotte.

Läs mer om Charlotte på hennes blogg på Damernas Världs hemsida Foto: Mikael Schultz

Shopping & Event

17


Dekor i fokus

Brandade event lämnar större avtryck hos kunden En professionell och tydlig branding av ett event signalerar trovärdighet och skapar ett igenkännande hos konsumenten. Det kan handla om olika saker, så som en rollup med ett kort budskap, en brandad ballong till barnen eller en barfront med tryckt logotyp som tydligt åskådliggör vem avsändaren av eventet är.

“Syftet med branding är att få kunden att skapa en association till ett varumärke”

Ett av våra mest uppskattade brandade koncept är de snygga bjudbarer vi rullar in i centrum. Där bjuder våra värdinnor på en liten godbit, ett glas bubbel (alkoholfritt) och ett väldigt trevligt bemötande, något som känns exklusivt för kunden. Samtidigt signalerar

18

Shopping & Event

baren tydligt ert budskap eller ert varumärke, vilket är viktigt.

Bjuds det i den brandade baren på något gott att äta eller dricka av en trevlig värdinna som ler mot dig och hälsar dig välkommen, kommer du definitivt att förknippa varumärket med en positiv upplevelse. Syftet med branding är att få kunden att skapa en association till ett varumärke som säger att just det märket är det självklara valet. Ju fler positiva upplevelser och erfarenheter en konsument har av ett varumärke desto större är chansen att han eller hon förblir en återkommande kund.


Mode i fokus

Trendspaning Glöm den vanliga klassiska modevisningen, Trendspaning fokuserar på alla typer av trender för säsongen och görs som ett modernt och snyggt trendevent i ert centrum under en dag. Här lyfts både kläder, makeup, inredning och andra shoppingtrender fram på ett nytt och inspirerande sätt. Med under dagen är välkända shoppingexperten och modeprofilen Ricki Petrini som dagligen jobbar med trender & shopping inom både tidskrift, TV och web. Hon kommer under dagen att lyfta fram säsongens trender med hjälp av butikernas varor och produkter. Här får även butikernas egen kompetenta personal berätta mer om sitt varumärke och trender i deras butik. Dessutom får publiken direktrapportering om vilka vindar som blåser i världen då Ricki är våra ögon på alla de stora visningarna i världen. Med på scen finns också snygga, trendiga superduon Man Meadow som bjuder på några av sina hits under dagens event. En upplyftande och snygg färgklick adderas till trender, shopping och mode. Dessutom visar de butikernas trendiga herrmode vid sina framföranden något som adderar lite extra flärd och inspiration. Med Man Meadow pratar Ricki om trend på herrsidan och publiken får tips och råd av Niklas som också är groomingredaktör på magasinet King.

Shopping & Event

19


Barn i fokus

Minns du den magiska känslan när du som liten klev in i cirkustältet? Mystiken, doften, spänningen och förväntan? Många köpcentrum vill gärna bjuda på den känslan under en dag för barnen om än kanske i en modernare variant. När karaktärerna från cirkusföreställningen ”In the realm of dreams” paraderar in i centrum så stannar folk upp för att titta, förundras och självklart fotografera. Mystiken, spänningen och förväntan ligger i luften. Vackra magiska figurer med färgstarka kostymer bjuder på udda halsbrytande konster. Nära kunderna, i rulltrappan, på bänken, i entrén. Det känns som att detta är något nytt och spännande. Något man inte riktigt sett förut. Många besökare lyfter på ögonbrynen och undrar vart dessa vackra figurer kommer från. Barnens ögon lyser när cirkusprinsessan Rose berättar för dem om hennes magiska värld och när clownerna sedan busar med pappa är lyckan gjord. När artisternas musik startar förvandlas centrumgolvet plötsligt till cirkusmanege med spontan cirkusshow, då stannar besökarna för att titta noga innan de tar sitt barn i handen och springer vidare in i nästa butik. 20

Shopping & Event


Vi har låtit fyra testgrupper prova ett urval av Stockholms stora köpcentrum under februari 2013. Vad gillar de och vad kan förbättras. Vilka behov finns för de olika målgrupperna? Här kan ni läsa om hur konsumenterna upplever besöken i de olika galleriorna. Här finns en hel del att lära om hur kunderna uppfattar allt från caféutbud till skyltning och information.

Våra testpersoner DINK

Medelålders kvinna

Trendiga killen

Småbarnsfamiljen

Namn Daniel Eriksson & Emma Karlsson

Namn Maria Herou

Namn Simon Sundström

Namn Sophie, Pär, Dante & Tristan Thunvik

Ålder 34 respektive 32 år

Ålder 50 år

Ålder 29 år

Bor Liljeholmskajen, Stockholm

Bor Hammarbyhöjden, Stockholm

Bor Årsta, Stockholm

Gör Daniel jobbar på Bonnier Gaming, Emma är Neonatalsköterska på SÖS

Gör Biståndshandläggare för Sthlms stad

Gör Handlägger STI-ärenden på Smittskyddet

Shoppar helst Böcker, kläder, inredning, mat, skor, tyger. Handlar mest i närheten av jobbet, runt Götgatan eller på Åhlens City.

Shoppar helst Kläder! Tycker om svenska märken och är förtjust i nya ”uppstickare”. I övrigt en del cykeltillbehör och sportartiklar.

Vilka kriterier gör att du i slutändan väljer att åka till ett visst köpcentrum? Kommunikationerna, att det är lätt att nå även utan bil. Geografisk närhet, ex Sickla, Farsta.

Vilka kriterier gör att du i slutändan väljer att åka till ett visst köpcentrum? Det ska vara lätt att ta sig dit! Väl där ska utbudet vara bra. Viktigt med bra fika men det skall även gå att käka middag om man blir kvar länge.

(Double Income No Kids)

Shoppar helst Daniel: teknik/spel/pryttlar. Emma: Kläder, accessoarer och sådant som piffar till lägenheten. Vilka kriterier gör att ni i slutändan väljer att åka till ett visst köpcentrum? Daniel: Där det går snabbast att köpa allt jag vill ha så jag kan få åka hem igen. Emma: Där bredast utbud finns. Finns även ett mysigt fik i närheten så drar det inte ned chanserna att bli valt heller. Bäst i test Daniel: Täby C Emma: Nacka Forum

Bäst i test Nacka Forum

Bäst i test Täby C tack vare utbudet. Klar vinnare om parkeringssituationen varit bättre.

Ålder 37, 36, 7 respektive 1 år Bor Mälarhöjden, Stockholm Gör Vi är båda förskollärare Shoppar helst Sophie: Kläder till barnen. Pär: teknikprylar. Vilka kriterier gör att ni i slutändan väljer att åka till ett visst köpcentrum? Stämningen – att det känns lugnt, inbjudande & är gott om plats. Att alla butiker vi behöver finns. Att det är familjevänligt med sittplatser & lekställen i gångarna. Att det är lätt att ta sig dit både med bil och kommunalt. Bäst i test Nacka Forum

Shopping & Event

21


SKHLM Storlek: 100 000 kvm yta. Ca 160 butiker Öppettider butiker: mån-fre 10-20, lör 10-18, sön 11-18 Ägs av: Centeni AB

Mat och fika Daniel & Emma: Helt okej utbud, fiket på våning två var mysigt och välsmakande. Precis som alla annan mat/fika i olika gallerior så var det förstås hutlöst dyrt, men det räknar man nästan med då man går ut på en shopping-spree idag. Tyvärr är det ju så att sådana som oss tillåter detta ske då vi faktiskt väljer att fika där i stället för att ta ställning. Maria: Mycket restauranger, mat från olika länders ”kök”. Mest snabbmat. Litet utbud av ”hälsomat”. Simon: Fin food court. Helt ok utbud. Hade varit trevligt med ett roligare café. Sophie & Pär: Vi tycker mycket om foodcourten för att den är extremt rymlig, har ett brett utbud. Vi uppskattar också att det finns mikrovågsugnar vid borden så att man enkelt själv kan värma barnmat. Vi saknar mysiga caféer som inte ligger i gångarna.

Atmosfär Daniel & Emma: Ingången till gallerian ger en ganska avtändande upplevelse. Det är inte förrän man kommer in som man förstår att det är en stor galleria med brett utbud. Det känns inte överdrivet mysigt förrän man hittar det härliga fiket en våning upp. Maria: Ett centrum som går dåligt, många stängda butiker. Opretentiöst. Vissa delar känns fräscha och moderna. Simon: Ljust och fräscht. Känns stort. Sophie & Pär: Lugnt & rymligt. En del försäljare i gångarna är jobbiga och man måste komma på någon taktik för att kunna passera. Att det finns en hel del tomma butiker gör att stämningen känns lite avslagen.

Upplevelser Daniel & Emma: Inga aktiviteter/events. Det verkar vara den gemensamma nämnaren för alla de gallerior vi testat. Det spelade ingen roll om det var onsdag, torsdag eller lördag (som var våra testdagar). Maria: Nej. Ansiktsmålning för barn på McDonalds. Simon: Inget jag lade märke till. Sophie & Pär: Inga event och inget särskilt hände. Vi saknar lekställen för barnen och trevliga sittmöjligheter i gångarna (i stället för stenar).

Information & övrigt Service Daniel & Emma: Inget att anmärka. Det känns som att det finns en oskriven regel om hur påträngande butikspersonalen ska vara då man går runt och shoppar. Just i Skärholmen var dock det enda ställe där ingen kom fram och frågade om vi behövde hjälp. Passade oss alldeles utmärkt denna dag, men det var en gnutta anmärkningsvärt. Maria: Handlade endast i en butik, inget anmärkningsvärt. Simon: Bra bemötande överallt! Sophie & Pär: Vi har fått trevligt och hjälpsamt bemötande.

Daniel & Emma: Gällande info-skyltarna så reagerade Daniel på att inga sådana fanns. Det tog en rejäl stund innan han förstod att det som såg ut som reklamskyltar var info-skyltar också. Kan förtydligas för sådana som ej shoppar mycket. Maria: Bra parkering, nära t-banan. Svårt att orientera mig. Såg inga toaletter. Simon: Enkelt att ta sig dit med t-bana. Tydligt skyltat. Sophie & Pär: Bra parkeringsmöjligheter, dock inte inomhus. Toaletter kostar 5 kr, även skötrum och amningsrum. Detta passar inte oss eftersom vi sällan har kontanter på oss.

Shoppingutbud

Helhetsbetyg

2.75 Daniel & Emma: 3 Maria: 2 Simon: 3 Sophie & Pär: 3 22

Shopping & Event

/5 Medelålders kvinnan Maria i SKHLM

Daniel & Emma: Som alla andra gallerior i detta test så är utbudet bra. Det mesta finns för båda två. Maria: Dåligt. Mycket lite kläder, bara typ H&M och KappAhl. Plus för Lagerhaus och en butik med partygrejer. En dålig bokhandel. Många klock-, smyckes- och hälsokostbutiker. Simon: Vanligt ”shoppingcenterutbud”. Inget som direkt sticker ut. Sophie & Pär: Vi saknar en hemelektronikaffär. Roligt med en lite annorlunda leksaksaffär (bredvid den traditionella BR). Extra plus för Panduro.


Service Daniel & Emma: Det var stressigt för de anställda i de butiker vi besökte, men de lyckades se glada ut och hjälpa oss ändå. Bra jobbat! Maria: Bra bemött, förutom ointresserad personal på en klockbutik och ett nagelställe. Simon: Trevlig och glad personal. Sophie & Pär: Vi blev bemötta både bra och mindre trevligt. Vi fikade på American Cookies som hade bra service men det var lite skräpigt.

Information & övrigt Daniel & Emma: Kommunikationsmöjligheterna till Gallerian är förstås mycket bra. Då den ligger vid Plattan så går det inte att anmärka på då vi bor nära t-banenätet. Dock kan jag tänka mig att det är mindre roligt för de som vill ta bilen in till stan. Maria: Mycket centralt läge, finns p-hus men mycket dyrt. Inga skyltar vad jag kunde se. Såg inte heller några toaletter. Simon: Lätt att ta sig dit kommunalt. Sophie & Pär: Det var lätt att hitta och de hade bra infotavlor. Vi åkte tunnelbana hit och det var väldigt smidigt. Toaletterna kostade pengar (10kr). 7-åringen fick hålla sig hela vägen hem eftersom vi inte hade några kontanter. Gratis skötrum och amningsrum.

Gallerian Storlek: 31 500 kvm yta. 86 butiker restauranger och caféer Öppettider butiker: mån-fre 10-20, lör 10-18, sön 11-18 Ägs av: AMF Fastigheter

Shoppingutbud Daniel & Emma: Helt ok utbud. Varje viktigt segment är representerat vilket känns som det är generellt för alla fyra testgallerior. Maria: Ungdomsinriktat utbud. För mig endast Lindex, HM, KappAhl, Mexx & Esprit. Saknar mer udda butiker med ett lite mer originellt utbud. Bra med ex Clas Ohlson. Hollister var en kul butik med trevlig personal. Simon: Bra att SOLO öppnat! Annars rätt väntat utbud. Varför inte en cykelbutik? Vore användbart inne i stan. Sophie & Pär: Vi saknar en sportaffär, annars är utbudet bra. Extra bra med en stor leksaksaffär. Vi tycker det känns spännande med butiker Hollister som ha mysig inredning och belysning – en annorlunda shoppingupplevelse. Dock inget för en småbarnsfamilj. (Vagnen går inte att få in).

Mat och fika Upplevelser Daniel & Emma: Inga event under testdagen så vitt vi kunde se. Maria: Researrangören Apollo delar ut påsar med kataloger. Simon: Inget jag lade märke till. Sophie & Pär: Inga event verkar pågå. Ett studentspex fångade i synnerhet 7-åringens uppmärksamhet (kanske en fördel av att vara mitt i city).

Daniel & Emma: Hela gångpromenaden genom gallerian är delad av fika- och matställen. Brett utbud men dyrt, precis som alla andra. Både Piazza Fiore och Tures Brasserie serverar bra mat för den hungrige. Maria: Varierande, bra, fräscht. Nyttigt och onyttigt, bra bröd. Få sittplatser, mkt trängsel runt. Rent och fräscht. Simon: För fika så är utbudet förträffligt! Bra variation. Inte testat att äta. Sophie & Pär: Det finns många ställen i gången med bara några få höga barstolar eller inga sittplatser alls, detta tycker vi är svårt med små barn.

Atmosfär Daniel & Emma: Känns mycket modern. Det är alltid mycket folk och känns således levande och populär. Mysfaktorn är inte så överdrivet hög men den känns påkostad. Maria: Centralt läge, mycket folk, ofta trängsel. Relativt litet, snabb överblick. Ljust och fräscht. Simon: Stimmigt men på ett bra sätt! Mycket folk i rörelse vilket är kul. I övrigt ljust och fräscht. Sophie & Pär: Här tyckte vi att det kändes stressigt och trendigt. Det var mycket folk och trångt, svårt att ta sig fram. Vi upplever inte att barnfamiljer tillhör deras främsta målgrupp.

Helhetsbetyg

3.0

Trendiga killen Simon i Gallerian

/5

Daniel & Emma: 3 Maria: 3 Simon: 4 Sophie & Pär: 2 Shopping & Event

23


Täby C Storlek: När hela nya Täby C står klart år 2015 kommer det att omfatta en area om 78 000 kvm med plats för ca 260 butiker. Idag finns ca 160 butiker. Öppettider butiker: mån-fre 10-20, lör-sön 10-18. Ägs av: Unibail-Rodamco

Mat och fika Daniel & Emma: Helt ok utbud med bra mat, men även förstås skräpmat till de som vill. Vi provade salladsbaren och vi gick kanske inte därifrån överlyckliga, men mätta och nöjda. Ville man fika fanns ganska mycket att dregla över. Såg ett par chokladbollar som vi behövde stor motståndskraft för att motstå… Maria: Kändes som att det var få ställen, eller också var det väldigt utspritt. Varierande typ av mat, ett jättebra salladsställe. Simon: Fanns en del att välja på, inget att anmärka på. Sophie & Pär: Gott om fikaställen som man blir sugen på att testa. Matutbudet kändes lite tunt. Det var lite för utspridda, saknar någon form av food court Vi fikade på Gateau där brödet ser fantastiskt ut! Vi fick väldigt trevligt bemötande. Glasstället där man väljer bland massa olika toppingar ser häftigt ut. Det får vi åka och testa en annan gång. Det var svårt att slita Dante därifrån.

Service Daniel & Emma: Trots att det snart var sent på eftermiddagen så fick vi mycket bra bemötande i butikerna. Vi möttes alltid med leenden och precis lagom mängd påstridiga. Maria: Mycket bra service överallt, jättetrevlig personal. Simon: Bra! Trevlig personal som var villig att svara på frågor. Sophie & Pär: Alla var trevliga och tillmötesgående.

/5

Daniel & Emma: 4 Maria: 3 Simon: 4 Sophie & Pär: 3 24 Shopping & Event Foto: Björn Lierud

Daniel & Emma: Kändes väldigt modernt och gav ett bra intryck. Vi reagerade inte nämnvärt på att musik var närvarande och jag gissar att det är målet med musik i köpcentrum. Maria: Ingen musik, anpassat för barnfamiljer, bra möjlighet att sitta ner. Känns inte så modernt överallt. Simon: Känns ljust och modernt. Känns dock lite som att det fortfarande byggs. Sophie & Pär: En hel del folk men ändå behagligt och inbjudande. Luftigt och lätt att ta sig fram med barnvagn och en sprattlig 7-åring. Många mysiga sittmöjligheter och soffgrupper i gångarna.

Shoppingutbud Daniel & Emma: Utbudet är stort och i och med att Apple valt att lägga sin första Apple Store just här så blir Täby Centrum lite extra attraktivt för oss som är ganska tugna Apple-konsumenter. Men även i övrigt så är alla de viktigaste butikerna närvarande. Maria: Varierat; kosmetik, inredning, mataffären, förvånansvärt få klädbutiker, främst dyra märkesbutiker/billiga kedjor. Simon: Bra och lite annorlunda sett till ”det vanliga” köpcentrumutbudet. Tummen upp för Wårdhs bland annat. Saknade lite svenskt, typ Our Legacy, Acne etc. Tummen upp även för Apple Store. Sophie & Pär: Sophie jublar över Panduro. Pär saknar en större teknikaffär.

Information & övrigt Daniel & Emma: Här blir det mixat betyg. Parkeringsgaraget var superfräscht och kändes toppmodernt. Det var rejält rörigt utanför gallerian och ingen skyltning annat än till butiker. Maria: Bra parkeringsmöjligheter. Bra skyltat, bra toaletter/ amningsrum. Att ha bil är nästan ett krav. Simon: Rörigt parkeringshus. Svårt att hitta plats. Kändes lite ”under construction”. Sophie & Pär: Informationsskylten visade att vi var på plan 1 när vi var på plan 0. Parkeringen var jättebra. Toaletterna var fräscha och gratis. Vi såg inget amningsrum.

Upplevelser

Helhetsbetyg

3.5

Atmosfär

DINKarna Daniel och Emma i Täby C

Daniel & Emma: Inte det minsta. Förvånansvärt att det inte fanns. Jag reagerade dock på vad som verkade vara de minsta barnens favorit. De har en projicerad fiskdamm som reagerar då man springer över den. Maria: Inget jag kunde se. Simon: Inget vad jag noterade Sophie & Pär: Det fanns en stor flygel mitt i centrum som det gärna skulle ha fått sitta någon och spela på.


Upplevelser Daniel & Emma: Inget event över huvudtaget. Här känns det som att det finns något att förbättra. Maria: Såg inget. Simon: Det var något event på markplan. Men inget jag kollade in närmare då det inte fångade min uppmärksamhet. Sophie & Pär: Vi var där en kväll i början av veckan. Det var ganska folktomt och hände verkligen inget speciellt. Det var dock väldigt roligt för barnen inne på leksaksaffären Hamleys.

Information & övrigt Daniel & Emma: Forum ligger utanför t-banenätet. Däremot så går de flesta bussarna som går österut förbi Forum och stannar just utanför ingången. Det finns ingen chans att missa hur man tar sig in till Forum eller ut till bussarna. Maria: Lättillgängligt med bil, stor parkering. Bra skyltat. Simon: Stort och tydligt parkeringsgarage! Lätt att hitta plats och bra med ett antal gratistimmar. Sophie & Pär: Det är grymt bra med 3 timmars gratis parkering i varmt garage! Det var lätt att hitta till butiker genom informationstavlorna. Vi testade ett lekrum (Nackanallens) som var väldigt stökigt. Dessutom var det tråkigt med för få leksaker och inga ritgrejer. Stort plus för GRATIS fräscha toaletter + amningsrum.

Atmosfär Daniel & Emma: Modernt och stort. Mysigt kanske inte är rätt ord men som helhet gav Forum ett stabilt intryck. Maria: Ganska mycket folk i olika åldrar och ”typer”, fin miljö, ser trevligt ut, rymligt. Simon: Stort, öppet och ljust! Sophie & Pär: Som barnfamilj kände vi oss väldigt välkomna. Det är barnvänligt och anpassat efter barnfamiljer med lekställen och barnmenyer. Sophie gillar när det är lugnt och gott om utrymme. Det var väldigt trevlig stämning.

Nacka Forum Storlek: 51 700 kvm yta. Ca 150 butiker Öppettider butiker: mån-fre 10-20, lör 10-18, sön 11-18 Ägs av: Unibail-Rodamco

Shoppingutbud Daniel & Emma: Mycket stort utbud. Även om det är en stor lokal så kändes det otroligt att de fått in så mycket olika butiker. Utan att veta det exakta numret så kändes det som att Forum hade det största utbudet av de fyra vi testade. Maria: Mycket bra utbud av kläder, finns även bokhandel, mataffärer + det mesta. Mycket butiker. Simon: Bra utbud! Saknar lite svenskt (typ Acne, Our Legacy). Kanske någon mer sportaffär med vildmarks-utbud och cykelgrejer? Sophie & Pär: Allt finns här, vi saknar inget! Vi uppskattar särskilt Polarn o Pyret, Intersport, H&M, Lindex, KappAhl, Åhlens, Kaffe & Tehandel, Matvarubutik, Elektronikaffär, MQ, Bokhandel, Brothers, Cubus, Bodyshop, Kicks, Apotek, Clas Ohlson samt Panduro.

Mat och fika Daniel & Emma: Det finns ganska många olika mat-/fikaställen. Några som till och med fått till en ganska mysig känsla. Maria: Bra, finns olika typer av ställen. Simon: Matutbudet kändes lite sådär. Helt ok på fikafronten. Sophie & Pär: Bra utbud, vi saknar inget! Vi åt middag på Asian Delicious som hade vällagad god mat. Det fanns gott om barnstolar och personalen mikrade barnmaten utan problem. Vi såg att flera restauranger hade barnmenyer och/ eller barnportioner/barnpriser. Det fanns ett par restauranger med stora panoramafönster som vi gärna testa nästa gång vi besöker Nacka Forum.

Service

Helhetsbetyg Daniel & Emma: Bra service även här. Fick hjälp direkt och trevlig personal på alla ställen vi testade. Maria: Mycket trevlig personal. Simon: Inget att anmärka på. Blev trevligt bemött. Sophie & Pär: Vi blev väldigt bra bemötta i både butiker, restaurang och café. På Barista (som serverar fair trade & ekologiskt kaffe) blev vi på extra bra humör av engagerad och positiv personal. Sophie vill alltid fika här hädanefter när hon shoppar i Nacka Forum.

4.0

/5

Daniel & Emma: 4 Maria: 5 Simon: 3 Sophie & Pär: 4 Barnfamiljen Thunviks på Nacka Forum

Shopping & Event

25


Nöjespalatset Heron City Text: Linus Ljunggren

För lite mer än 11 år sedan slog Nöjespalatset Heron city upp sina dörrar. Med en mix av shopping och aktiviteter får besökarna sitt lystmäte av upplevelser tillfredställt. När man kliver in genom entrén möts man av en enorm fontän, strålarna som skjuts ut ur fontänen verkar nå oanade höjder. Känslan förstärks av akustiken i byggnaden – trots fyra våningsplan så kan man se ända upp i taket många, många meter ovanför. Filmstaden Heron är beläget på det översta våningsplanet och erbjuder

Jag skulle kunna vara därinne i 100 år

Olearys har 20 egna bowlingbanor och dessutom en funzone med barnspel för alla barn

Gillar du arkadspel – det finns en hel del att välja på i Herons stora spelhall som ligger inne på O´learys

stora, mjuka biofåtöljer med extra benutrymme. Biografen är Nordens största med över 4 000 platser och har näst intill alltid en plats över till en biosugen besökare. I barnens medvetande måste möjligheterna tyckas oändliga under ett besök på Heron City. Lekborg, 5D-bio, arkadhall, och framförallt lekland lär alla vara bidragande orsaker till den eufori barnen lär känna när ett besök på Heron annonseras kring köksbordet. Herons Foodcourt har flera restauranger och snabbmatskedjor att välja mellan när magen börjar kurra. Dessutom en rad olika fik i huset för fikasugna.

26

”Jag skulle kunna vara därinne i 100 år ” hör vi ett barn säga när vi går ifrån Heron C efter en upplevelserik dag.

Med en enorm takhöjd är Heron City ett häftigt bygge som längst ner på bottenplan huserar en stor fontän man kan styra själv genom knapptryckningar. Shopping & Event


presenterar

Gatufestivalen G a t u fe st i v a le n

Förvandla ditt centrum till Las Ramblas för en dag

Med levande statyer utplacerade i centrum, gatuartister som minglar och spontana gatushower där det passar blir detta en en färgfull och spännande upplevelse för besökarna.

www.shoppingevent.se

Shopping & Event

27


Vill du veta mer om ShoppingEvent och hur vi kan hjälpa er med event och upplevelser i ert centrum? Läs mer på vår nya fräscha webplats!

www.shoppingevent.se

28

Shopping & Event

Profile for STUART REKLAM

ShoppingOchEvent 2013-1 final online  

ShoppingOchEvent 2013-1 final online